Супозитории Estriol при жени в периода преди и след менопаузата спомагат за попълване на дефицита на ендогенен estriol.
Естриолът е ефективен при различни урогенитални нарушения, причинени от дефицит на естроген. Estriol помага за възстановяване на нормалния епителен слой на вагината, поддържане на микрофлората и pH на вагиналната среда с атрофични промени във вагиналната лигавица. Когато се използва лекарството Estriol при пациенти с дефицит на ендогенни естрогени, има повишаване на местния имунитет и намаляване на честотата на рецидиви на хронични инфекциозни заболявания на пикочно-половата система.

Естриолът е естрогенен хормон с кратко действие. При еднократна интравагинална употреба на естриол не се наблюдава развитие на пролиферативни процеси в ендометриума, в резултат на което не се изисква допълнителна прогестагенна терапия.
При интравагинална употреба пиковата плазмена концентрация на естриол се наблюдава след 1-2 часа. Около 90% от естриола се свързва с плазмените протеини. Естриолът се екскретира главно чрез бъбреците в конюгирана форма. Малка част от естриол се екскретира от червата.

Показания за употреба:
Супозиториите Estriol са предназначени за лечение на жени, страдащи от атрофични промени в лигавиците на долните пикочни пътища и влагалището, причинени от дефицит на ендогенни естрогени. По-специално, Estriol се предписва при сухота на влагалищната лигавица, диспареуния и сърбеж във влагалището..
Estriol може да се предписва като профилактично средство при повтарящи се инфекции на влагалището и долните пикочни пътища, както и за лечение на нарушения на уринирането и умерена инконтиненция на урината.

Супозиториите Estriol също се предписват на жени в постменопауза при подготовка за хирургични интервенции през вагиналния достъп, както и след такива хирургични интервенции..
Estriol се предписва при получаване на съмнителни резултати от цитологично изследване на цервикална цитонамазка при жени с атрофични промени в епитела.

Начин на приложение:
Супозиториите Estriol са предназначени за интравагинална употреба. Преди да се предпише естриол, трябва да се извърши гинекологичен преглед, преглед на млечните жлези, както и други диагностични процедури за идентифициране на възможни противопоказания.

Супозиториите се препоръчват за употреба вечер, непосредствено преди лягане. Продължителността на интравагиналното приложение на естриол и дозата на активната съставка се определят от лекаря.
В случай на нарушения на уринирането, атрофични промени в лигавиците на долните пикочни пътища, както и повтарящи се инфекции на пикочно-половата система, като правило се предписва 1 супозитория Estriol на ден в продължение на 4 седмици. 4 седмици след началото на терапията те преминават към използването на 1 супозитория Estriol 2 пъти седмично.

В подготовка за планирана хирургическа интервенция с вагинален достъп при жени в постменопауза, като правило, 1 супозитория Estriol се предписва на ден в продължение на 2 седмици преди и след операцията.
При провеждане на цитологично изследване на цервикална цитонамазка с атрофични промени в епитела (ако се получат резултатите от предишно проучване), като правило се предписва 1 супозитория Estriol на всеки 48 часа в продължение на една седмица, преди да се вземе втората цитонамазка.
Ако пропуснете следващата супозитория, трябва да използвате лекарството възможно най-рано. Ако останат по-малко от 12 часа преди да използвате следващата доза естриол, не се препоръчва удвояване на дозата (в този случай пропуснатата супозитория не се използва, а следващата се използва в обичайното време).

Жените, които преди назначаването на лекарството Estriol, са приемали непрекъснато комбинирани лекарства за хормонозаместителна терапия, употребата на лекарството Estriol може да започне по всяко време.
Жените, които преди назначаването на лекарството Estriol, са приемали циклично комбинирани лекарства за хормонозаместителна терапия, употребата на лекарството Estriol трябва да започне един ден след края на следващия цикъл.
По време на терапията с естриол се препоръчва редовно да се провеждат гинекологични прегледи и мамография за своевременно откриване на възможни нежелани промени.

Странични ефекти:
Супозиториите Estriol обикновено се понасят добре от пациентите. Въпреки това не може да се изключи възможността за развитие на такива нежелани ефекти по време на терапията с естриол:
От страна на стомашно-чревния тракт и хепатобилиарната система: жълтеница с холестаза, холелитиаза, гадене.
От страна на сърцето и кръвоносните съдове: промени в кръвното налягане, тромбоза, белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза на краката и малкия таз, инсулт, инфаркт на миокарда.

От репродуктивната система и млечните жлези: дразнене и сърбеж на влагалищната лигавица, болка и дискомфорт в млечните жлези, повишена секреция на цервикална слуз.
Алергични реакции: мултиформен еритем, хлоазма, хеморагична пурпура.
Други: болка в долните крайници, зрителни нарушения, главоболие, деменция.

Противопоказания:
Estriol не трябва да се предписва на пациенти с индивидуална непоносимост към компонентите, съставляващи супозиториите.
Употребата на естриол по време на кърмене и бременност е забранена.
Супозиториите Estriol не трябва да се предписват на пациенти с тромбоза (включително дълбока венозна тромбоза или анамнеза за белодробна емболия), хормонозависими злокачествени новообразувания (включително пациенти със съмнения за естроген-зависими тумори и хормонозависими тумори при анамнеза за кървене) и маточни тумори.
Estriol не се препоръчва при пациенти с тежки форми на чернодробно заболяване, херпес на бременността, порфирия и холестатична жълтеница.

Лекарството Estriol не се използва за лечение на пациенти с ендометриална хиперплазия (при липса на адекватна терапия) и скорошен инфаркт на миокарда, както и отосклероза, развила се по време на бременност и хормонална терапия.
Супозиториите не се използват в педиатричната практика.
Препоръчва се да бъдете особено внимателни, когато предписвате Estriol на пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност, нарушена бъбречна функция (придружена от задържане на течности), епилепсия, хиперлипопротеинемия, артериална хипертония и мигрена, както и сърбеж по кожата при прием на хормонални лекарства или по време на бременност.

Естриол също не се предписва, ако има анамнеза за горните състояния..
За лечение на пациенти със симптоми в постменопауза, естриол трябва да се предписва само след внимателен анализ на риска и ползата..

Естриол може да се предписва само ако пациентите се наблюдават редовно за наличие на миома на матката, ендометриоза, бронхиална астма, фамилна анамнеза за рак на гърдата, аденом на черния дроб, захарен диабет, системен лупус еритематозус и холелитиаза.
Трябва да се внимава и при предписване на естриол на пациенти с висок риск от тромбоемболични усложнения (включително продължително обездвижване, пушене, травма).
С развитието на заболяване или състояние, което е противопоказание за употребата на естриол, по време на периода на супозиторна терапия, употребата на лекарството трябва незабавно да се преустанови.

Бременност:
Estriol е противопоказан при жени, които кърмят и при бременни жени..

Взаимодействие с други лекарствени продукти:
С комбинираната употреба на лекарството Estriol може да засили тежестта на фармакологичните ефекти на глюкокортикостероидите. Ако е необходимо, се препоръчва комбинираната употреба на тези лекарства за коригиране на дозата на глюкокортикостероидите..
Възможно е да се промени ефективността на бета-блокерите, пероралните антикоагуланти, теофилин, тролеандомицин и сукцинилхолин, когато се комбинират с естриол.
Възможно е да се намали полуживотът на естриол, когато се използва едновременно с рифампицин, бутадион и барбитурати. В допълнение, метаболизмът на естриола може да бъде подобрен, когато се комбинира с фенитоин, карбамазепин, фенобарбитал, рифабутин и невирапин.

Трябва да се внимава да се предписва Estriol в комбинация с инхибитори на моноаминооксидазата, ритонавир и нелфинавир.

Предозиране:
При интравагинално приложение на естриол предозирането е изключително рядко. Случайното перорално приложение на Estriol може да доведе до гадене, повръщане, хипертония и вагинално кървене..
Няма специфичен антидот. В случай на предозиране на естриол е показана терапия за премахване на симптомите на интоксикация.

Формуляр за издаване:
Вагинални супозитории Estriol, 5 броя в клетъчна опаковка, 3 клетъчни опаковки са включени в картонена кутия.
Вагинални супозитории Estriol-M, 5 броя в клетъчна опаковка, 2 клетъчни опаковки се поставят в картонена кутия.

Условия за съхранение:
Препаратът на естриол трябва да се съхранява не повече от 3 години след производството в помещения с температура не по-висока от 25 градуса по Целзий.
Лекарството Estriol-M трябва да се съхранява не повече от 2 години след производството в помещения с температура от 8 до 15 градуса по Целзий.

Синоними:
Естрокад, Овестин.

Състав:
1 супозитория вагинално лекарство Estriol съдържа:
Естриол - 0,5 mg;
Допълнителни съставки.

1 супозитория вагинално лекарство Estriol-M съдържа:
Естриол - 0,5 mg;
Допълнителни съставки, включително диметилсулфоксид.

Естриол (Estriol)

Съдържание

 • Структурна формула
 • Латинското наименование на веществото Estriol
 • Фармакологична група на веществото Estriol
 • Фармакология
 • Приложение на веществото Estriol
 • Противопоказания
 • Приложение по време на бременност и кърмене
 • Странични ефекти на веществото Estriol
 • Предозиране
 • Начин на приложение
 • Предпазни мерки за веществото Estriol
 • Взаимодействия с други активни съставки
 • Търговски имена

Структурна формула

Руско име

Латинското наименование на веществото Estriol

Химично наименование

(16алфа, 17бета) -Естра-1,3,5 (10) -триен-3,16,17-триол (и като сукцинат)

Брутна формула

Фармакологична група на веществото Estriol

 • Естрогени, гестагени; техните хомолози и антагонисти

Нозологична класификация (ICD-10)

CAS код

Фармакология

Насърчава възстановяването на нормалния вагинален епител по време на атрофичните му промени в пременопаузалния и постменопаузалния период, нормализира рН на вагиналната среда, вагиналната микрофлора, повишава устойчивостта на неговия епител към инфекциозни и възпалителни процеси. Леко увеличава обема на плазмата, понижава холестерола в кръвта, увеличава времето на циркулация на кортикостероидите.

Когато се прилага вътрешно и локално, той се абсорбира бързо и почти напълно, Cмакс постигнато в рамките на 1 час след перорално приложение и след 1-2 часа при интравагинално приложение (Cмакс след интравагинална употреба по-горе). В кръвта се свързва с албумин (90%). Екскретира се предимно чрез бъбреците в конюгирана форма, 2% се екскретира през червата непроменен; екскрецията на метаболити в урината започва няколко часа след приложението и продължава до 18 часа.

Приложение на веществото Estriol

Атрофия на лигавицата на долните части на пикочно-половата система поради дефицит на естроген, пред- и следоперативна терапия при жени в постменопауза по време на хирургични интервенции с вагинален достъп, климактеричен синдром (горещи вълни и повишено изпотяване през нощта и др.); безплодие, причинено от цервикален фактор; диспареуния, вагинална сухота, сърбеж, честота на уриниране, лека уринарна инконтиненция; диагностика с неясни резултати от вагинална цитонамазка.

Противопоказания

Свръхчувствителност, тромбоза (венозна и артериална), емболия, тежка чернодробна дисфункция, хормонозависими тумори на матката или млечните жлези, маточно кървене с неизвестна етиология, отосклероза, силен сърбеж или холестатична жълтеница, както и увеличаване на техните прояви по време на предходна бременност или по време на прием на стероиди лекарства, бременност.

Приложение по време на бременност и кърмене

Противопоказан при бременност.

Странични ефекти на веществото Estriol

Напрежение или болка в млечните жлези, задържане на течности, гадене, хиперсекреция на цервикална слуз, артериална хипертония, крампи на мускулите на прасеца, главоболие, замъглено зрение, старчески петна по кожата; локално дразнене или сърбеж (крем).

Предозиране

Симптоми: гадене, повръщане, вагинално зацапване.

Лечение: симптоматична терапия.

Начин на приложение

Вътре, интравагинално.

Предпазни мерки за веществото Estriol

Предписва се с повишено внимание в случай на анамнеза за тромбоемболични епизоди, сърдечна недостатъчност, нарушена бъбречна функция, артериална хипертония, епилепсия, мигрена, тежко чернодробно заболяване, ендометриоза, фиброкистозна мастопатия, порфирия, хиперлипопротеинемия.

Когато приемате естриол, се препоръчва ежегоден медицински преглед.

Естриол

 • Фармакокинетика
 • Показания за употреба
 • Начин на приложение
 • Странични ефекти
 • Противопоказания
 • Бременност
 • Взаимодействие с други лекарствени продукти
 • Предозиране
 • Условия за съхранение
 • Формуляр за освобождаване
 • Състав
 • Освен това

Лекарството Estriol е аналог на естествения женски хормон. В пре- и постменопауза (както естествена, така и хирургична менопауза) може да се използва за патологични симптоми, причинени от липса на естроген.
Естриолът е особено ефективен при лечението на урогенитални нарушения. С атрофични промени във вагиналната лигавица, естриолът възстановява нормалния вагинален епител, като по този начин допринася за нормализирането на микрофлората и, следователно, pH средата. В резултат на това се увеличава устойчивостта на вагиналните епителни клетки към инфекциозни и възпалителни агенти. За разлика от други естрогени, естриолът е с кратко действие, тъй като не се задържа в ядрените структури на епителните клетки. Единична доза от лекарството в дневна доза не причинява пролиферативни процеси в ендометриума и не изисква допълнителна прогестагенна терапия, тъй като не се появява постменопаузално кървене.

Фармакокинетика

При интравагинално приложение естриолът се абсорбира бързо и почти напълно. Cmax на естриола се постига за 1-2 часа.Естриолът е почти напълно (90%) свързан с кръвната плазма албумин; За разлика от други естрогени, естриолът почти не се свързва със глобулина, свързващ половите хормони. Естриолът се екскретира главно с урината в конюгирана форма. Само малка част (около 2%) от естриол се екскретира с изпражненията, главно в неконюгирана форма.
Екскрецията на метаболити в урината започва няколко часа след приложението и продължава до 18 часа.

Показания за употреба

Естриол се използва в хормонозаместителна терапия:
- атрофични промени в лигавицата на влагалището и долните пикочни пътища поради дефицит на естроген, включително диспареуния, сухота, сърбеж във влагалището
- предотвратяване на повтарящи се инфекции на влагалището и долните пикочни пътища, нарушения на уринирането (често уриниране, дизурия)
- пред- и следоперативна терапия на жени в постменопауза с хирургични интервенции чрез вагинален достъп
- за диагностични цели с неясни резултати от цитологично изследване на шийката на матката (подозрение за туморен процес) на фона на атрофични промени.

Начин на приложение

След това преминават към поддържаща доза - 2 инжекции седмично.
Пред- и следоперативна терапия за жени в постменопаузалния период по време на операция с използване на вагинален достъп - 1 супозитория, дневно в продължение на 2 седмици преди и след операцията.
За диагностични цели, в случай на съмнителни резултати от цитологично изследване на цервикална мазка на фона на атрофични промени в епитела - 1 супозитория, през ден в продължение на 1 седмица преди вземане на следващата цитонамазка

Странични ефекти

Рядко: локално дразнене и сърбеж, чувствителност и напрежение в млечните жлези, хиперсекреция на цервикалната слуз.
Много рядко: главоболие, повишено кръвно налягане, болка в долните крайници, зрително увреждане, доброкачествени и злокачествени естроген-зависими неоплазии, т.е. рак на ендометриума и гърдата, венозна тромбоемболия (дълбока венозна тромбоза на краката или таза, белодробна съдова емболия) се среща по-често при ХЗТ, отколкото без терапия, миокарден инфаркт и инсулт, жлъчнокаменна болест, кожни и подкожни нарушения: хлоазма, еритема мултиформе, носеща еритема, хеморагична пурпура, възможна деменция, повишено либидо.
В повечето случаи тези прояви изчезват през първите седмици от лечението; в противен случай е необходимо коригиране на дозата.

Противопоказания

Противопоказания за употребата на супозитории Estriol са: свръхчувствителност към компонентите на лекарството, естроген-зависими злокачествени новообразувания или подозрение за тях (включително рак на ендометриума), тромбоза на дълбоки вени, белодробна емболия, активна или скорошна артериална тромбоемболия (включително ангина пекторис, миокарден инфаркт), маточно кървене с неизвестна етиология, развитие или прогресия на отосклероза по време на бременност или по време на предишната употреба на стероидни лекарства, остро чернодробно заболяване или анамнеза за чернодробно заболяване, докато показателите на чернодробната функция се нормализират, порфирия, холестатична жълтеница, бременност и кърмене.

Бременност

По време на бременност супозиториите Estriol са противопоказани.

Взаимодействие с други лекарствени продукти

Естрогените, включително естриолът, могат да усилят ефекта на редица кортикостероидни лекарства; следователно дозата на кортикостероидите трябва да бъде намалена.
Естриолът може да промени ефективността на пероралните антикоагуланти, блокерите на β-адренергичните рецептори, да увеличи активността на сукцинилхолин, теофилин и тролеандомицин. Рифампицин, барбитурати, бутадион ускоряват метаболизма на естрогена

Предозиране

При интравагинално приложение на Estriol предозирането е малко вероятно.
Симптоми: (при случайно поглъщане): гадене, повръщане, отнемане на кръвта.
Лечение: симптоматично. Няма специфичен антидот.

Условия за съхранение

Съхранявайте на сухо и тъмно място при температура от 15 до 25 oC.
Да се ​​пази далеч от деца!

Формуляр за освобождаване

Естриол - вагинални супозитории, 0,5 mg.
5 супозитории на опаковка.
3 опаковки в пакет.

Състав

1 супозитория Estriol съдържа: активното вещество estriol - 0,5 mg.
Помощни вещества: супозитория (полусинтетични глицериди) (Твърда мазнина) за получаване на супозитория с тегло 2000 mg.

ЕСТРИОЛ (ESTRIOL)

фармакологичен ефект

Естроген, аналог на естествения женски хормон. Попълва дефицита на естроген при жени в менопауза и намалява симптомите в постменопауза. Най-ефективен при лечението на пикочно-половите нарушения. С атрофия на лигавицата на долните пикочни пътища, естриолът помага за нормализиране на епитела на пикочно-половите пътища и спомага за възстановяване на нормалната микрофлора и физиологичното рН във влагалището. Повишава устойчивостта на епителните клетки на пикочно-половия тракт към инфекции и възпаления, намалявайки оплакванията като болка по време на полов акт, сухота, сърбеж във влагалището, намалява вероятността от вагинални и пикочни инфекции, помага за нормализиране на уринирането и предотвратява уринарна инконтиненция.

За разлика от други естрогени, естриолът има краткотрайно действие, тъй като се задържа в ядрата на ендометриалните клетки за кратък период от време. Предполага се, че еднократното прилагане на дневна доза не причинява пролиферация на ендометриума. Поради това не се изисква циклично приложение на прогестоген и не се наблюдава кървене при отнемане. В допълнение е доказано, че естриолът не увеличава мамографската плътност.

Фармакокинетика

Когато се използва лекарството вътре, както и локално, естриолът се абсорбира бързо и почти напълно.

Cmax на естриол в плазмата се постига в рамките на 1-2 часа след интравагинално приложение.

В плазмата почти целият (90%) естриол е свързан с албумин и за разлика от други естрогени практически не е свързан със глобулин, свързващ половите хормони (SHBG).

Екскрецията на естриол (в свързана форма) се извършва главно чрез бъбреците; около 2% се екскретира непроменен през червата. Екскрецията на метаболити в урината започва в рамките на няколко часа след приложението и продължава 18 часа.

Индикация за активното вещество ЕСТРИОЛ

ХЗТ за лечение на атрофия на лигавицата на долната част на пикочните и гениталните пътища, свързана с дефицит на естроген; пред- и следоперативно лечение на жени в постменопаузален период с операции на вагинален достъп; за диагностични цели с неясни резултати от цитологично изследване на шийката на матката (подозрение за туморен процес) на фона на атрофични промени.

Отворете списъка с кодове на ICD-10
Код на ICD-10Индикация
N95.1Менопауза и климактерично състояние при жените
N95.2Постменопаузален атрофичен вагинит
N95.3Състояния, свързани с изкуствено индуцирана менопауза
Z03Медицинско наблюдение и оценка в случай на съмнение за заболяване или патологично състояние

Схема на дозиране

Прилага се интравагинално. Дозата е 500 mcg / ден. Схемата на приложение се определя индивидуално, в зависимост от показанията и клиничната ситуация..

Страничен ефект

Може би: може да има чувствителност, напрежение, болезненост, увеличаване на размера на млечните жлези, ациклично зацапване, пробивно кървене, метрорагия.

Противопоказания за употреба

Установена, анамнеза или съмнение за рак на гърдата диагностицирани или подозирани естроген-зависими тумори (например рак на ендометриума); кървене от влагалището с неизвестна етиология; нелекувана ендометриална хиперплазия; наличието на венозна тромбоза в момента и в анамнеза; активно или скорошно тромбоемболично артериално заболяване (напр. ангина пекторис, миокарден инфаркт); остро чернодробно заболяване или анамнеза за чернодробно заболяване, след което тестовете за чернодробна функция не се нормализират; порфирия; установена свръхчувствителност към активното вещество или към някое от помощните вещества на лекарството.

Приложение по време на бременност и кърмене

Употребата по време на бременност е противопоказана. В случай на бременност по време на терапията с естриол, лечението трябва да бъде отменено незабавно.

Повечето епидемиологични проучвания, проведени до момента по отношение на неволното излагане на плода на естроген, не показват тератогенни или фетотоксични ефекти..

Употребата по време на кърмене (кърмене) не се препоръчва. Естриолът се екскретира в кърмата и може да намали производството на мляко.

специални инструкции

По време на лечението с естриол е възможен рецидив или влошаване на следните заболявания и състояния: лейомиом (миома на матката) или ендометриоза; предишни тромбоемболични нарушения или съществуващи рискови фактори за такива нарушения; рискови фактори за естроген-зависими тумори, например 1-ва степен на наследственост за рак на гърдата; артериална хипертония; доброкачествени чернодробни тумори (напр. чернодробен аденом); захарен диабет със или без съдов компонент; холелитиаза; жълтеница (включително анамнеза за предходна бременност); чернодробна недостатъчност; мигрена или силно главоболие; системен лупус еритематозус; анамнеза за хиперплазия на ендометриума; епилепсия; астма; отосклероза; фамилна хиперлипопротеинемия; Панкреатит.

За лечение на симптоми в постменопауза, ХЗТ трябва да започне само при симптоми, които влияят неблагоприятно върху качеството на живот. Във всички случаи трябва да се извършва задълбочена оценка на рисковете и ползите от лечението поне веднъж годишно. ХЗТ трябва да продължи само за период от време, когато ползата надвишава риска.

Терапията трябва да се прекрати, ако се установят противопоказания и / или ако се появят следните състояния: жълтеница и / или влошаване на чернодробната функция; значително повишаване на кръвното налягане; възобновяване на мигренозното главоболие; бременност.

При интравагинално приложение на естриол рискът от рак на гърдата не е известен. Показано е, че употребата на естриол, за разлика от други естрогени, не е свързана с повишен риск от развитие на рак на гърдата.

Ако естриол се използва за показанието „пред- и следоперативно лечение на жени в постменопауза с операции на вагинален достъп“, трябва да се осигури профилактично лечение за предотвратяване на тромбоза.

Ако VTE се развие след започване на употребата на естриол, лечението трябва да бъде прекратено.

Естриол е слаб инхибитор на гонадотропин и няма други значими ефекти върху ендокринната система.

Лекарствени взаимодействия

Метаболизмът на естрогена може да бъде подобрен, когато се използва в комбинация със съединения, които индуцират ензими, участващи в лекарствения метаболизъм, по-специално изоензими на цитохром Р450, например антиконвулсанти (фенобарбитал, фенитоин, карбамазепин) и антимикробни агенти (рифампицин, рифабутин, невирапин, ефавиренц).

Ритонавир и нелфинавир проявяват индуциращи свойства, когато се използват в комбинация със стероидни хормони.

Билкови препарати, съдържащи жълт кантарион, могат да индуцират метаболизма на естрогена.

Повишеният метаболизъм на естрогена може да доведе до намаляване на клиничния им ефект.

Естриол засилва ефекта на лекарства за понижаване на липидите.

Отслабва ефекта на мъжките полови хормони, антикоагуланти, антидепресанти, диуретици, антихипертензивни средства, хипогликемични агенти.

Общи анестетици, опиоидни аналгетици, анксиолитици, някои антихипертензивни лекарства, етанол намаляват ефективността на лекарството.

Фолиевата киселина и лекарствата за щитовидната жлеза усилват ефекта на естриола.

Естриол

Внимание! Това лекарство може да има особено нежелано взаимодействие с алкохола! Повече информация.

Показания за употреба

Заместителна терапия, хипофункция на яйчниците (първична и вторична аменорея, хипоменорея, олигоменорея, дисменорея), безплодие, свързано с цервикалния фактор, вагинит (при момичета и в напреднала възраст), хипогенитализъм, сексуален инфантилизъм, колпит в напреднала възраст; климактеричен синдром ("горещи вълни" на кръв към кожата на горната половина на тялото, повишено изпотяване, нарушения на съня, раздразнителност, депресия, забрава, дегенеративни промени в кожата и лигавиците - чупливи нокти, изтъняване на кожата, образуване на бръчки, сухи лигавици на пикочно-половите органи, постменопаузална остеопороза атрофичен цистит; сърбеж на вулвата, вагинални язви, вагинално залежаване, крауроза на вулвата; за диагностични цели с неясни резултати от вагинална мазка; долни пикочни пътища.

Възможни аналози (заместители)

Активна съставка, група

Доза от

Вагинален крем, вагинални супозитории, таблетки

Противопоказания

Свръхчувствителност към лекарството, бременност, естроген-зависими злокачествени заболявания или съмнение за тях, необичайно или недиагностицирано генитално или маточно кървене, тромбофлебит или тромбоемболично заболяване в активната фаза.

С грижа. Тромбофлебит, тромбоза или тромбоемболия (с анамнеза за прием на естроген); фамилна хиперлипопротеинемия, панкреатит, ендометриоза, анамнеза за заболяване на жлъчния мехур (особено холелитиаза), тежка чернодробна недостатъчност, жълтеница (включително анамнеза за предходна бременност), чернодробна порфирия, лейомиом, хиперкалциемия, свързана с рак на гърдата.

Как да използвате: дозировка и курс на лечение

Вътре. Дневната доза на лекарството за перорално приложение не трябва да надвишава 8 mg. С патологични симптоми, свързани с дефицит на естроген, по време на пременопаузалния период - 1,5-2 mg / ден, в продължение на 10 дни, последвано от 20-дневна почивка; ако симптомите отшумят, се препоръчва да се намали времето за прием на лекарството до 7 дни в месеца. С патологични симптоми, свързани с дефицит на естроген, по време на менопаузата - 0,5-1 mg / ден, в продължение на 20 дни, последвано от 7-дневна почивка; ако симптомите отшумят - 7 дни в месеца. Лечението трябва да продължи 6 месеца. Ако е необходимо, можете да i / m 1 mg / ден. С дегенеративни симптоми, свързани с дефицит на естроген - 1-2 mg / ден; след подобряване на състоянието се препоръчва дневната доза да се намали до 0,5 mg. При крауроза на вулвата, сърбеж на вулвата - 0,5-1 mg / ден в комбинация с естриол маз. При старческия колпит дневната доза е 1 mg; след подобряване на състоянието дозата се намалява до 0,5 mg / ден. При вагинално залежаване дневната доза е 0,5 mg. В особено упорити случаи - в / m, в доза от 1 mg. При уринарна инконтиненция - вътре, 1-2 mg / ден, в продължение на 7-14 дни; в случаи на намалена чувствителност - 1 mg / ден в продължение на 20 дни. Вагинални супозитории на лекарството - 0,5 mg / ден, дневно през първите 2-3 седмици, след това постепенно намалявайте дозата до 0,5 mg / ден 2 пъти седмично. Крем - интравагинално, 0,5 mg / ден, дневно през първите седмици от лечението, с постепенно преминаване към поддържаща доза (0,5 mg / ден, 2 пъти седмично).

фармакологичен ефект

Естроген, синтезиран в човешкото тяло. Попадайки в кръвния поток, той образува комплекс със специфични рецептори (в матката, влагалището, уретрата, гърдите, черния дроб, хипоталамуса, хипофизната жлеза), стимулира синтеза на ДНК и протеини. Има селективен ефект, главно върху шийката на матката, влагалището, вулвата, причинява увеличаване на пролиферацията на епител на вагината и шийката на матката, стимулира кръвоснабдяването му, насърчава възстановяването на епитела по време на атрофичните му промени по време на пременопаузата и менопаузата, нормализира рН на вагиналната среда, вагиналната микрофлора, повишава неговата устойчивост епител към инфекциозни и възпалителни процеси, влияе върху качеството и количеството цервикална слуз. Въздействието върху ендометриума е незначително (нисък риск от кървене от матката).

Има хиполипидемичен ефект, леко повишава концентрацията на бета-липопротеини в кръвта, повишава чувствителността към действието на инсулина, подобрява усвояването на глюкозата, стимулира производството на черния дроб на глобулини, които свързват полови хормони, ренин, HDL и фактори на кръвосъсирването. Поради участието си в осъществяването на положителна и отрицателна обратна връзка в системата хипоталамус-хипофиза-яйчници, естрадиолът е в състояние да предизвика умерено изразени централни ефекти; стимулира парасимпатикомиметичните реакции.

Странични ефекти

Болезненост, чувствителност и уголемяване на млечните жлези, аменорея, кървене "пробив", менорагия, междуменструално "размазване" вагинално течение, подуване на млечните жлези, повишено либидо.

Периферен оток, запушване на жлъчния мехур, хепатит, панкреатит. Чревни или жлъчни колики, метеоризъм, анорексия, гадене, диария, замаяност, главоболие (включително мигрена), непоносимост към контактни лещи, повръщане (главно от централен произход, главно при използване на големи дози).

При лечение с лекарство за рак на гърдата и простатата (по избор): тромбоемболия, тромбоза.

специални инструкции

При продължително лечение с естрогени (Estriol) са показани систематични медицински прегледи. Преди започване на прием и на всеки 6 месеца от лечението трябва да се извърши задълбочен общ медицински и гинекологичен преглед, включително преглед на млечните жлези.

Взаимодействие

Употребата на Estriol засилва ефекта на понижаващите липидите лекарства. Отслабва ефекта на мъжките полови хормони, антикоагуланти, антидепресанти, диуретици, антихипертензивни, хипогликемични лекарства.

Барбитуратите, антиепилептичните лекарства (карбамазепин, фенитоин) увеличават метаболизма на стероидните хормони.

Антибиотиците (ампицилин, рифампицин), лекарства за обща анестезия, наркотични аналгетици, анксиолитици, антиепилептични лекарства, някои антихипертензивни лекарства, етанол намаляват ефективността.

Фолиевата киселина и лекарствата за щитовидната жлеза усилват ефекта на лекарството.

Естриол

Инструкции за употреба:

Естриол (международно име - Овестин) принадлежи към група хормонални лекарства, които нормализират хормоналните нива, облекчават възпалението на гениталната лигавица, а също така премахват симптомите на менопаузата. Лекарството помага за възстановяване на вагиналния епител и нормализира неговата микрофлора.

Състав и форма на освобождаване

Основната активна съставка е Estriol 0,5 mg.

Спомагателни компоненти: диметил сулфоксид, супозитория.

Estriol се предлага под формата на вагинални свещички от 0,5 mg, вагинален мехлем в епруветки от 15 g и таблетки от 2 mg, поставени в картонена кутия от 30 бр..

Фармакологични свойства на Estriol

Естриолът нормализира състоянието на влагалището, елиминира ефектите от атрофичните промени по време на менопаузата при жените и повишава защитните функции на вагиналния епител срещу инфекциозни процеси и възпаления. Лекарството има регенериращ, противовъзпалителен и антимикробен ефект.

Основните компоненти на Estriol нормализират холестерола в кръвта, подобряват микроциркулацията и увеличават обема на плазмата.

Естриол се абсорбира напълно и достига максималната си плазмена концентрация в рамките на 2 часа. Лекарството се екскретира чрез бъбреците с урината. Лечебният ефект продължава 15-18 часа.

Не трябва да приемате Estriol по време на бременност, тъй като може да има сериозен риск за запазването и правилното развитие на плода.

Показания за употреба

Estriol е показан за употреба при атрофични процеси на лигавиците на пикочно-половата система, тежки симптоми на менопауза при жени (сърбеж, изгаряне, възпаление, приливи, треска и др.), По време на периода на рехабилитация след операции на гениталиите, безплодие, нарушения на уринирането, диспареуния, уринарна инконтиненция.

Инструкции за употреба на Estriol

Съгласно инструкциите, супозиториите Estriol трябва да се инжектират във влагалището с атрофични процеси и възпаление. Курсът на лечение продължава 3-4 седмици. Точната терапевтична и поддържаща дозировка на лекарството се определя от лекуващия лекар според показанията на пациента. Супозиториите Estriol се въвеждат постепенно по 0,5 g 2 пъти на ден.

Таблетките Estriol се приемат по 4-8 mg 1 път на ден в продължение на 1 месец. Втори курс на лечение се предписва от лекар след интервал от 3-4 седмици. Дозата на лекарството постепенно се намалява до 0,25 mg на ден.

Мехлем Estriol трябва да се инжектира във влагалището 2-3 пъти на ден, 0,5 mg за 3 седмици и след това 0,25 mg веднъж дневно в продължение на 2 седмици.

По време на периода на лечение с Estriol трябва редовно да се подлагате на медицински преглед с пълен списък от диагностични процедури (кръвен тест, ЕКГ, имунодиагностика и др.).

Противопоказания

Противопоказания за назначаването на Estriol са свръхчувствителност и непоносимост към компонентите на лекарството, тромбоза, тромбоцитопения, бъбречна и чернодробна недостатъчност, вътрешно кървене, злокачествени тумори, хипертония, епилепсия, сърдечна недостатъчност.

Estriol е строго противопоказан по време на бременност и по време на кърмене, както и под 18-годишна възраст.

Лекарството се предписва с повишено внимание при мигрена, тежки заболявания на стомашно-чревния тракт, мастопатия, порфирия и нарушения на кръвообращението.

Странични ефекти на Estriol

Естриолът може да причини повръщане, гадене, световъртеж и главоболие, пигментация, възпаление и чувствителност на гърдите, мускулни крампи, хипертония, зрително увреждане.

При дълъг курс на лечение могат да се появят алергични реакции - сърбеж, парене, изсушаване на кожата, уртикария, оток на Квинке, бронхоспазъм, кожен обрив.

Информацията за лекарството е обобщена, предоставя се с информационна цел и не замества официалните инструкции. Самолечението е опасно за здравето!

Нашите бъбреци са в състояние да прочистят три литра кръв за една минута.

Човешката кръв "тече" през съдовете под огромен натиск и, ако целостта им бъде нарушена, тя може да стреля на разстояние до 10 метра.

Преди се смяташе, че прозяването обогатява тялото с кислород. Това мнение обаче е опровергано. Учените са доказали, че прозявайки се, човек охлажда мозъка и подобрява работата му.

Освен хората, само едно живо същество на планетата Земя страда от простатит - кучета. Това са наистина най-верните ни приятели.

Много лекарства първоначално се продаваха като лекарства. Например хероинът първоначално се предлага на пазара като лекарство за кашлица. А кокаинът е препоръчан от лекарите като упойка и като средство за повишаване на издръжливостта..

Лекарството за кашлица "Terpinkod" е един от най-продаваните, изобщо не поради своите лечебни свойства.

Антидепресантът Кломипрамин предизвиква оргазъм при 5% от пациентите.

Милиони бактерии се раждат, живеят и умират в червата ни. Те могат да се видят само при голямо увеличение, но ако са събрани заедно, ще се поберат в обикновена чаша за кафе..

Според много учени витаминните комплекси са практически безполезни за хората..

Зъболекарите се появиха сравнително наскоро. Още през 19 век ваденето на лоши зъби е било част от задълженията на обикновения фризьор..

При редовно посещение на солариума шансът да се разболее от рак на кожата се увеличава с 60%.

Повечето жени са в състояние да получат повече удоволствие от съзерцанието на красивото си тяло в огледалото, отколкото от секса. Така че, жени, стремете се към хармония.

Американски учени проведоха експерименти с мишки и стигнаха до заключението, че сокът от диня предотвратява развитието на съдова атеросклероза. Едната група мишки пиеше обикновена вода, а другата - сок от диня. В резултат на това съдовете от втората група са без плаки от холестерол..

Лицето, което приема антидепресанти, в повечето случаи отново ще бъде депресирано. Ако човек се справи сам с депресията, той има всички шансове да забрави завинаги това състояние..

74-годишният австралийски жител Джеймс Харисън е дарявал кръв около 1000 пъти. Той има рядка кръвна група, чиито антитела помагат на новородените с тежка анемия да оцелеят. Така австралиецът спаси около два милиона деца..

Бременността е прекрасен, но изключително важен период от живота на жената. Често радостта от раждането на нов живот е засенчена от страхове и тревоги за здравето на бебето.

Инструкции за употреба на лекарства, аналози, рецензии Estriol

Принципи на подбор

Изборът на хормонален крем за лечение на вагинална флора и решаване на проблеми на интимната зона се извършва според някои критерии

Сред тях, на първо място, пациентът и лекарят трябва да обърнат внимание на следните характеристики:

 • Неутралност на PH;
 • Включване на специални компоненти с овлажняващ, омекотяващ и лечебен ефект в естрогенния продукт;
 • Наличието на млечна киселина LacticAcid сред съставките (добра защита срещу инфекции в интимната зона);
 • Отсъствие или минимум ароматизатори и оцветители;
 • Хипоалергичен.

Сред ценните компоненти са D-пантенол, екстракт от лайка, екстракт от алое и градински чай, масло от морски зърнастец.

Съвети за употреба:

1) Терапевтичната процедура за въвеждане на крема във влагалището с апликатор е най-добре да се направи за предстоящия сън.

2) Преди сесията трябва да спазвате основна хигиена: измиване с всякакви подходящи средства за грижа за интимната зона.

3) Най-добрата поза за инжектиране на крема е легнало положение. Също така, малко количество от продукта (без триене) трябва да се разпредели върху лигавицата на перинеума и да се нанесе върху повърхността на срамните устни.

4) Апликаторът за дозиране трябва да се изплаква и избърсва на сухо преди всяка употреба.

По правило съвременните локални естрогенни кремове почти не се усвояват. Те се основават на емулсия върху вода, така че текстурата обикновено е лека и не създава „филмов“ ефект. Тези лекарства имат много предимства пред хормоналните хапчета и по-плътните, тежки мехлеми. Те са наистина ефективни за подобряване на качеството на живот и подобряване на физиологичното състояние на жената през критичните периоди на менопаузата и менопаузата..

Популярни мазилки

Следните кожни петна се доказаха добре:

 1. Klimara - немска компания произвежда пластир от два размера: 12,5 cm, който отделя 0,05 mg естрадиол на ден и 25 cm - 0,1 mg от същия хормон. Жената носи продукта в продължение на 7 дни, след което се откопчава и веднага прикачва нов. При интензивни климактерични симптоми е достатъчно една жена да използва 2 пластира на месец.
 2. Extraderm TTS-50 се произвежда от швейцарска компания само в един размер. Плочата се залепва за долната част на гърба или корема за 4 дни. Инструментът се използва в цикли: 3 седмици лечение с естрадиол и след това 7-дневна почивка. След отстраняване на яйчниците, мазилката се използва непрекъснато.

Трансдермалното лечение се предписва изключително от лекар, след цялостен преглед на дамата. В процеса на терапия е необходимо ежегодно да се подлагате на профилактичен преглед.

фармакологичен ефект

Estriol помага да се възстанови състоянието на влагалището, да се повишат защитните функции на вагиналния епител срещу възпаления и инфекциозни процеси, както и да се премахнат последствията от атрофичните промени по време на менопаузата при жените. Това средство има противовъзпалително, регенериращо и антимикробно действие.

Поради свойствата на компонентите, съставляващи лекарството, Estriol възстановява нивото на холестерола в кръвта, подобрява микроциркулацията и увеличава обема на плазмата.

Лекарството се абсорбира напълно в организма. Максималната концентрация на лекарството в кръвната плазма се наблюдава в рамките на два часа. Естриолът се елиминира от организма чрез работата на бъбреците. Лечебният ефект продължава 15-18 часа.

Вагинални супозитории

Вагиналните супозитории, които имат второто име на супозиториите, се вкарват директно във влагалището със или без апликатор. Те имат формата на продълговат цилиндър, овал или конус с тегло от 1,5 до 6 г. Основата на супозитория са животински или растителни мазнини, или глицерин или желатин..

Експертно мнение
Роман Андреевич
Кандидат на медицинските науки, гинеколог-акушер, трудов стаж 14 години.

Принципът на свещта е следният - под въздействието на вагиналната топлина основата губи твърдата си форма и активните вещества, които са били в нея, започват да въздействат на вагиналната лигавица.

За да се възстанови микрофлората на влагалището, на дамите се предписват супозитории с такива активни съставки като бифидобактерии бифидум, ацидофилни лактобацили, млечна или аскорбинова киселина и други.

Вагиналните супозитории за менопауза не само облекчават жената от дискомфорт, сърбеж и сухота във влагалището, но и премахват симптомите на менопаузата: нарушения на съня, горещи вълни, изпотяване, раздразнителност и други. Те имат положителен ефект върху местния имунитет на жената, който е отслабен с настъпването на менопаузата..

Назначаването на супозитории трябва да се извършва само от лекар. Когато избира лекарство, той взема предвид резултатите от анализите на пациента и състоянието на вагиналните стени.

Най-добрите лекарства

Помислете за списък с най-често използваните вагинални супозитории за премахване на вагиналната сухота по време на менопаузата:

 1. Супозитории, в които активната съставка е хормонът естриол - Ovestin, Estrokad, Ovipol Clio. Стандартен курс на лечение с хормонални супозитории за вагинална сухота по време на менопаузата 2-3 седмици.
 2. Свещи с маслена съставка. Свещите Klimaktol-Anticanum са се доказали добре. Те включват следните активни вещества: масло от морски зърнастец; хомеопатичен екстракт от маточина; хомеопатични есенции на валериана и хмел. Revitaxa съдържа: маслени екстракти от чаено дърво и центела азиатска, както и екстракти от алое и невен.

Активните вещества на супозиториите - били те хормони или фитоестрогени - компенсират дефицита на естроген в тялото на дамата и по този начин премахват неприятните прояви на сухота и дискомфорт във влагалището.

Народни средства за защита

Много жени предпочитат да използват традиционната медицина за възстановяване на микрофлората на влагалището..

Ето няколко доказани рецепти:

 1. Навлажнете подготвения тампон от памучна вата и стерилна превръзка в масло от морски зърнастец и поставете във влагалището преди лягане. Цяла нощ една жена спи с тампон.
 2. Намокрете памучно-марлевия тампон с предварително приготвен разтвор от лечебни билки и го поставете във влагалището. Добър ефект дава инфузия от невен. За да го приготвите, трябва да излеете 1 чаена лъжичка сухи цветя от невен с чаша вряща вода и да го оставите да се запари за 40 минути и след това да прецедите. Можете да направите запарка от лайка, която има подобен ефект. 1 супена лъжица изсипете лъжица суха лайка с 1,5 чаши вряща вода. Влива се половин час и след това се прецежда.

Преди да започнете да използвате народни рецепти за интимната зона, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Странични ефекти

В редки случаи, след използване на крем Estriol, могат да се появят следните симптоми:

 1. Уплътняване и нежност на гърдите.
 2. Гадене.
 3. Повишена секреция на слуз от цервикалния канал.
 4. Главоболие.
 5. Алергични реакции.

Много лекари са сигурни, че нежеланите реакции най-често могат да се появят с увеличаване на препоръчителната доза на лекарството или ако има анамнеза за жената за противопоказания. Появата на такива симптоми може да бъде причина за прекратяване на лекарството, назначаването на неговия аналог.

Най-известният аналог на крема Estriol е Ovestin, който има същия състав, механизъм на действие и се използва широко при лечението на урологични и гинекологични заболявания..
Важно!
Всички подобни лекарства могат да се предписват само от лекар и само след диагнозата, резултатите от лабораторната и инструментална диагностика. Важно е да се разбере, че Estriol е хормонално лекарство, поради което, ако се използва неправилно или в излишък в организма, могат да се появят нежелани странични ефекти.

Прегледите на жените, лекувани с крем Estriol, са много положителни. Мнозина са забелязали видим резултат след курса на лечение, но въпреки това, предвид наличието на противопоказания, кремът може да се използва само според указанията на лекар, като стриктно се спазват дозите и терапевтичният курс.

Козметика за лице

Една от климактеричните прояви е стареенето на кожата, което се проявява в образуването на дълбоки бръчки. Това се дължи на факта, че намаляването на нивата на естроген води до намаляване на производството на колаген и еластин, които осигуряват еластичност на кожата..

Крем за лице с естрогени, както изкуствени, така и от растителен произход, подобряват състоянието на кожата.

Кремът с фитоестроген, който има подобен ефект, се предлага от много световноизвестни козметични компании. По-специално: Chanel, Reneve, Kate Somervile, Amadoris, Belnatur, Eldan, Taplis и много други. Опитен козметик ще помогне на жената да избере подходящия за нея крем.

Хормонални пластири

Когато жената в климактерична възраст има чернодробно заболяване, тогава й се предписва трансдермално лечение, при което жената прикрепя пластир с естроген към кожата си.

Тази терапия има няколко предимства:

 • хормоните проникват в кожата, заобикаляйки стомаха и черния дроб и следователно не влияят на тяхната работа;
 • естрогените навлизат в тялото постепенно - всеки ден от пластира се отделят около 50 μg естрадиол, които влизат в кръвта със същата скорост и съответно се изключва предозиране на лекарството;
 • премахване на симптомите на менопаузата, без да причинява такива тежки усложнения като тромбоза;
 • изключен е конфликт с лекарства, които жената е принудена да приема с хронични заболявания;
 • ако трябва да вземете специални мерки, ако сте алергични към хапчета, тогава пластирът трябва само да бъде отстранен от кожата.

Използването на пластира е много лесно - трябва да го залепите върху чиста и непокътната кожа на бедрата, корема, гърба или задните части. С него можете да вземете душ или вана. Той не отпада от водните процедури, ако е правилно прикрепен към кожата.

Причини за сухота на интимната зона

Сухотата на интимната зона, чест спътник на която също е такъв симптом като изгаряне, не възниква от нулата. Първото нещо, което посочват тези признаци на влошено здраве, е дефицит на естествено смазване, тайна, която пълноценното женско тяло отделя. Физиологичното смазване става по-малко при сериозни хормонални нарушения. Основните фактори и причини, които провокират сухота в интимните части на тялото и последващата употреба на естрогенов крем, са следните състояния и заболявания:

 1. Менопауза етап. В женската физиология е повратна точка, когато секрецията на свръх-значимите хормони в яйчниците приключва. Необходимостта от крем с естрогенни компоненти на този етап възниква за повечето жени.
 2. Климакс. Труден период, белязан от реорганизация на репродуктивната функция и хормоналните нива. Кремовете с естрогени, в комбинация с други лекарства, помагат на жените да го преживеят без значително влошаване на качеството на живот.
 3. Дати на бременността. За разлика от менопаузата, бременността не всяка жена провокира сухота, спазми и сърбеж. Не всеки крем с естроген за интимната зона е подходящ за бъдещата майка: изборът на лекарство е възможен само под ръководството на наблюдаващ гинеколог.
 4. Страничен ефект от хормоналната терапия. Това се отнася не само за хормонозаместителна терапия, но и за пациенти с дерматози и астма. Въздействието на хормоналните компоненти е агресивно и се проявява като сухота на външните полови органи.
 5. Неправилно подбрани лекарства с контрацептивен ефект. Последицата може да бъде възпаление във вагиналната област..
 6. Раждане. Този фактор е свързан с промени в хормоналното състояние, рязък спад на естрогена в следродилния период..
 7. Алергична реакция към компонентите на продуктите за грижа за интимната зона. Сапуните, пяните за измиване, геловете често съдържат билкови екстракти, оцветители или ароматни масла, които действат като провокатори на алергичен сърбеж.
 8. Хранителен фактор, когато в диетата преобладават пикантни храни, пушени меса и др.
 9. Състояния, свързани с "нерви". Нарушенията на съня включват безсъние, периодичност; депресия, емоционални здравословни проблеми.
 10. Синдром на Шегрен. Проявява се като атака от имунната система върху здрави клетки. В допълнение към сухота и сърбеж на влагалището, може да има усещане за стягане и сухо покритие на устната кухина, признак на "сухо око". Диагностицира се чрез кръвни изследвания и се лекува с по-сериозни методи: необходимо е само локално приложение на хормонален гел или крем..

Крем за естроген за интимната зона популярни лекарства и правила за подбор

Сред изобилието от средства за премахване на причините за хормонален дефицит, отделни лекарства са спечелили особена популярност. Сред най-популярните вагинални кремове с включването на хормона естроген често се наричат ​​следните имена:

 1. Estriol - естрогенов крем с отличен овлажняващ ефект и ефект на повишаване на местния имунитет.
 2. Евалгин е лечебно средство на основата на естроген, най-добрият активатор на хормоналната секреция. Показва отлични резултати при възстановяване на здравословното функциониране на лигавицата, помага за окончателно преодоляване на дискомфорта в интимната зона.
 3. Дермистрил - перфектно подобрява тонуса на вагиналните стени, действа като провокатор на естественото производство на необходимото количество слуз. В допълнение е отбелязан висок лечебен ефект на увредените вагинални стени след полов акт..
 4. Ortho-Ginest - служи за укрепване на тъканите на женския орган, увеличава притока на кръв и стимулира отделянето на естествен вагинален секрет.
 5. Divigel облекчава сърбежа, облекчава усещането за парене, действа като активатор и регулатор на независимото производство на лигавични секрети.
 6. Овестинът също облекчава сърбежа, проявява отличен овлажняващ ефект и довежда вагиналната микрофлора до здравословно състояние. Естриолът в състава е добър за уринарна инконтиненция.

Лекарят определя дозата на естрогенната терапия и редовността на употребата за всяка дама поотделно. Предпоставка е задълбочен медицински преглед, включващ подробен кръвен тест за хормони.

Откъде идва хормонът

При младите момичета сухотата във влагалището е симптом на заболяване или „допълнение“ към раждането. Ако жената все още не е родила и сърбежът във влагалището е следван повече от седмица, тогава трябва да посетите лекар. Възможно е момичето да е развило някакъв вид заболяване на женските полови органи..

При жените след петдесет години сухотата във влагалището е предвестник на менопаузата. Количеството произведена смазка рязко намалява. Причината е липса на естроген в тялото на пациента.

Женският хормон е отговорен за еластичността на тъканите, както и за притока на кръв към матката и влагалището..

Когато липсва естроген, стените на влагалището изтъняват, чувствителността им се увеличава. Сексуалните връзки с противоположния пол не носят удоволствие, а само болка и досада, тъй като липсата на естествено смазване е пряк път към вагинални разстройства на тъканите.

Какви средства могат да премахнат дискомфорта във влагалището

Ефекти на естрогена и прогестерона.

Сухотата и сърбежа във влагалището дама може да премахне с хормонозаместителна терапия.

Но не всички жени са готови да приемат хормонални лекарства. Някои имат сериозни заболявания на храносмилателната система, черния дроб и бъбреците, за които е противопоказано да се пият хапчета, съдържащи хормони.

В такива случаи местните продукти, съдържащи естроген, ще помогнат за справяне с проблема. Предимството на такива лекарства е, че попада в тялото не през стомашно-чревния тракт, а през вагината или кожата.

Ако хормоналната терапия е противопоказана за жена, тогава й се предписват лекарства с фитоестрогени - вещества, които са част от някои растения и имат състав, подобен на човешки хормони.

Овестин

Кремът се счита за локално естрогенно лекарство, последвано от общо действие. Използва се за хормонозаместителна терапия при жени в менопауза.

Според инструкциите за употреба е известно, че "Ovestin" се използва чрез въвеждане във вагиналната кухина веднъж дневно, обикновено през нощта. За това върху тръбата, която е включена в опаковката, се завинтва апликатор. След отвиване на щепсела, съдържанието се изстисква в апликатора. След това апликаторът се отстранява и се вкарва във влагалището и след това буталото се натиска. Съдържанието на едно приложение е 500 mg сметана.

Активната съставка "Ovestin" естрадиол се счита за заместител на женския полов хормон естроген. По време на употребата на лекарство за лечение на липса на естроген в тялото на жената, активното вещество има няколко фармакологични ефекти:

 1. Подобрява функционалното състояние на лигавицата на структурите на урогениталния тракт, спомага за намаляване на сухотата.
 2. Насърчава регенерацията на нормалната микрофлора в интимната зона.
 3. Възстановява pH на вагиналната лигавица.
 4. Повишава устойчивостта на клетките на пикочно-половата система към инфекциозни и възпалителни процеси, като по този начин елиминира сърбежа, болезнеността по време на секс и намалява възможността за развитие на пикочно-полова инфекция.
 5. Предотвратява появата на пикочни нарушения, по-специално уринарна инконтиненция.

Активният компонент на лекарството "Ovestin" има кратък период от време на фармакологично действие. След прилагане на крема естрадиолът се абсорбира почти напълно в кръвта..

Според инструкциите за употреба е известно, че той се разпространява равномерно в тъканите и органите, метаболизира се в черния дроб с образуването на неактивни продукти на разпад, които се екскретират, като правило, от бъбреците с урина. Екскрецията на метаболитни продукти започва вече 2 часа след нанасянето на крема и продължава около 18 часа.

Естроген като активна съставка в лечебен крем

Основните женски хормони са включени в естрогенната група: естрадиол, естриол, естрон. Това са съединения от стероиден тип, техният синтез се извършва на базата на холестерол. Естрогенът често се споменава като ключът към външната красота и вътрешното женско здраве. Това е абсолютно вярно - с липсата на тези хормони външният вид на косата, ноктите и кожата се влошава. Без тях репродуктивната функция на жената е невъзможна, а естрогенът също регулира либидото и характера.

Пубертетът на момичетата, формирането на вторични сексуални характеристики, същността на интереса към противоположния пол - всичко това се дължи на работата на групата на стероидните естрогени.

Тенденцията към истерия, дисбалансирано разположение, като правило, е хормонална дисфункция с липса на основния женски хормон. Излишъкът от него е не по-малко опасен от техния дефицит: той води до образуването на хормонозависими тумори.

Като част от лечебен крем, хормонът може да бъде представен в една от трите му форми, често срещани във фармакологията:

 • Естроген от естествен произход (фитоестрогенът е екстракт от растения, съдържащ аналог в състава);
 • Химично съединение, което имитира структурата и функционалността на естествен хормон, който се произвежда от хората;
 • Биопроизводни стероиди.

Често суровината за третия тип, естествен стероид, съдържащ естроген, е животинската урина. Крем с такъв компонент причинява алергии по-често, подобно лекарство със синтезиран хормон. Фитоестрогените са много популярни за производството на лекарства, използвани от жените по време на менопаузата..

Евалгин

Не сте сигурни как да стимулирате женския хормон естроген? "Евалгин" е заместител на естествения женски хормон. Използва се за коригиране на дефицита на естроген при жени по време на менопаузата. Ефективен при лечението на урогенитални заболявания. С атрофия на епитела той елиминира тези нарушения, спомага за възстановяването на естествената микрофлора на влагалището, като по този начин увеличава устойчивостта на вагиналния епител към инфекциозни и възпалителни заболявания. За разлика от други естрогени, "Евалгин" взаимодейства с ядрата на клетките на ендометриума за кратко време.

По този начин не е необходимо да се предписват прогестагени и няма оттеглящо кървене в периода след менопаузата..

Прилагането на "Евалгин" в интимни зони осигурява оптимална бионаличност на лекарството. Лекарството също се абсорбира в кръвния поток, което се проявява чрез незабавно повишаване на концентрацията на естриол в плазмата с максимална стойност един до два часа след употреба.

Крем "Evalgin" трябва да се инжектира във влагалището преди лягане с помощта на апликатора, 0,5 mg на ден. В случай на атрофия на лигавицата на долните отдели на пикочно-половите пътища, която се провокира от липса на естроген, едно интравагинално приложение на крема се извършва ежедневно в продължение на две седмици до облекчаване на симптомите. Освен това концентрацията на лекарството постепенно намалява до поддържаща.

Едно интравагинално инжектиране на крема се извършва всеки ден в продължение на две седмици преди операцията. След операцията се предписва една инжекция два пъти седмично в продължение на две седмици.

Механизъм на действие

Лекарството Estriol е синтетичен аналог на женския хормон, което прави възможно премахването на урогениталните нарушения. Активният компонент на лекарството, естриол, има способността да възстановява нормалната микрофлора в стените на влагалището, да повишава тяхната устойчивост към различни бактериални заболявания. Използването на крема ви позволява да премахнете последиците от атрофичните промени във влагалището, които най-често се появяват по време на менопаузата.
Принципът на действие на лекарството се дължи на неговия състав, който съдържа Estriol, предназначен за премахване на нарушения в пикочно-половата система. Използването на лекарството позволява да се нормализира функцията на епитела на вагиналната лигавица, както и на пикочните пътища. В допълнение към основните свойства на лекарството, използването му ви позволява да нормализирате вагиналната микрофлора, да увеличите рН баланса, а също така да стимулирате работата на местния имунитет, да увеличите устойчивостта на клетките към инфекциозни и възпалителни процеси..

Лекарството, за разлика от други подобни лекарства, има кратък ефект, тъй като не се задържа в епителните клетки, но в същото време не нарушава лигавицата, има добра поносимост, не причинява кървене, когато е отменено.

Показания за употреба

Основните показания за употребата на крем Estriol са следните състояния и заболявания:

 1. Атрофия на епитела на долните части на пикочно-половата система.
 2. Менопаузен период.
 3. Пред- и следоперативно лечение за хирургични интервенции.
 4. Диагностика за цитология.
 5. Повишена вагинална сухота.
 6. Често уриниране.
 7. Уринарна инконтиненция.
 8. Цялостно лечение на безплодие.

Кремът Estriol намира широко приложение по време на менопаузата, когато количеството на estriol е значително намалено и самата жена е изправена пред много неприятни симптоми. Доста често това лекарство се предписва при уринарна инконтиненция, но ефектът може да бъде получен само в ранните етапи..