Да се ​​роди със или без епидурална? По-близо до края на бременността този въпрос става актуален за много бъдещи майки. Някой много се страхува от болка, затова лекарят с помощта на така наречената „епидурална“ улеснява процеса на проявата на бебето.

Има ли други фактори, които могат да бъдат индикации и противопоказания за епидурална анестезия по време на раждането? На този въпрос отговаря акушер-гинекологът Юлия Турчанинова.

Най-важната индикация за епидурална болест е желанието на пациента. Моментът на облекчаване на болката също се избира от бъдещата майка, обясни лекарят. - Някой вече боли при отваряне на шийката на матката 2 см, а някой дори понася добре 5 см отваряне.

Юлия Турчанинова изброи ситуации при раждане, когато епидуралната анестезия може да бъде препоръчана от лекари по медицински причини:

 • Преждевременно раждане. Използването на епидурална анестезия прави раждането по-меко и нежно за бебета, които решат да се родят преждевременно; ⠀
 • бременност, усложнена от прееклампсия (гестоза). Тъй като раждането и болката често водят до повишено кръвно налягане, епидуралната анестезия е показана за лечение на раждането с прееклампсия. Това ви позволява да предотвратите изразени колебания в кръвното налягане и да предотвратите развитието на страховито усложнение - еклампсия;
 • нарушаване на координацията на труда или насилствен труд (бърз труд). При дискоординиране на раждането силните контракции не могат да отворят спазматичната шийка. Тъй като епидуралната анестезия има много добър "релаксиращ" ефект, използването й успешно помага за борба с дискоординацията и намалява процента на цезарово сечение за тази аномалия на раждането. В случай на насилствен труд, използването на епидурална анестезия помага да се намали вероятността от родова травма при детето, също поради отпускането на тъканите на родовия канал;
 • раждане чрез цезарово сечение. За оперативно раждане епидуралната анестезия е лечението по избор. В същото време майката е в съзнание по време на операцията, вижда и чува бебето, възможно е да се прикрепи към гърдата директно в операционната.

Наред с индикациите за епидурална анестезия, акушер-гинекологът изброява противопоказания:

 • Тромбоцитопения - намаляване на общия брой тромбоцити, което увеличава риска от кървене на мястото на епидуралната анестезия;
 • Използването на LMWH (изомолекулни хепарини), когато са изминали по-малко от 12 часа между след инжектиране и епидурална анестезия;
 • възпалителни кожни лезии в областта на предстоящата инжекция;
 • тежкото състояние на родилката, например с масивно кървене поради отлепване на плацентата - за по-оперативно раждане се използва обща анестезия (анестезия);
 • всички други противопоказания (гръбначни наранявания, повишено вътречерепно налягане и много други) са относителни.

Съмнявайки се дали да прибягва до облекчаване на болката по време на раждане или не, Юлия Турчанинова посъветва да се консултирате предварително с анестезиолог, преди началото на раждането. И за тези, които вече са решили в полза на "епидуралната", препоръчах да се направи упойка, когато контракциите имат добра сила.

Слабите контракции обикновено се понасят добре от бъдещата майка и не изискват медикаментозна анестезия, обясни лекарят..

Раждали ли сте със или без облекчаване на болката??

Кога се прави епидурална терапия? Какво е? Епидурална по време на раждане, със секцио

Като се има предвид, че раждането е доста болезнен процес, за много бъдещи майки е полезно да знаят за такава ефективна и безопасна техника на анестезия като епидуралната. Какво представлява, снимки и рецензии ще кажат най-доброто, но е необходима и обща информация, за да се разбере техниката. Този вид анестезия заслужава вниманието на всички жени, които възнамеряват да станат майки..

Какво е епидурална

Този термин се отнася до регионална анестезия, по време на която лекарството се инжектира в областта по гръбначния стълб (лумбалната област) с катетър (тънка тръба).

Неслучайно на това място се извършва епидурална анестезия: тук преминават нервни корени, предаващи импулси от тазовите органи и матката включително. Лекарствата, които се инжектират в лумбалната област, напълно блокират предаването на болковите импулси към мозъка. Такова облекчаване на болката е много важно по време на раждането, тъй като позволява на жената да не усеща контракциите. В същото време остава способността за самостоятелно движение.

Разлика между епидурална и спинална анестезия

Тези аналгетични техники често се бъркат. Това се дължи на факта, че те са много сходни. Разбирайки какво е епидурална по време на раждане, заслужава да се отбележи следният факт: в този случай лекарството се инжектира в епидуралното пространство, а по време на спинална анестезия - в цереброспиналната течност.

В допълнение, гръбначната техника включва използването на по-дебела игла. Що се отнася до цената на епидуралната анестезия, тя може да варира в рамките на 3-5 хиляди рубли..

Извършващ механизъм

За да могат лекарите да направят пункция, жената сяда със сгънат гръб или заема поза легнала настрани. Това е необходимо, за да се осигури свободен достъп до гръбначния стълб. Важно е да не се движите в такъв момент, особено когато лекарят постави иглата. Подобен процес е придружен от болезнени усещания, провокиращи естествена реакция на жената - отклонение встрани. Но това не си струва да се прави.

Мястото, където ще бъде направена пункцията, се третира с разтвор, който има антисептичен ефект. Следващата стъпка, лекарят въвежда обичайното обезболяващо средство. Тази процедура е необходима за намаляване на чувствителността на кожата в областта на пункцията, както и на подкожната мастна тъкан..

Следващият етап на анестезия е поставянето на игла в епидуралното пространство на гръбначния стълб. Нещо повече, той се задълбочава, докато достигне нивото на твърдата мозъчна обвивка.

Изучавайки темата "Епидурална, какво е това", трябва да обърнете внимание на следния факт: понякога в процеса на анестезия могат да започнат контракции. В този случай трябва незабавно да кажете за здравето си и процедурата ще бъде спряна..

По принцип жената трябва да говори с анестезиолог за всякакви промени в състоянието си. Говорим за световъртеж, гадене, изтръпване на езика или краката и др. Важно е да се обърне внимание на това, тъй като не трябва да има такива промени в здравословното състояние.

Ако по време на поставянето жената усети лумбаго в гърба или крака, тогава не трябва да се притеснявате - това е следствие от контакта на иглата с нервния корен.

Ако няма отклонения от нормата, тънка силиконова тръба, известна още като катетър, се прекарва през игла, вкарана в лумбалната област. Чрез него болкоуспокояващите навлизат в епидуралното пространство. Тръбата остава в тялото, докато се получи желаният ефект, т.е. пълна липса на чувствителност в тазовата област.

Говорейки за това какво е епидурална, струва си да се обърне внимание на възможността за движение с катетър в долната част на гърба. Но това трябва да се прави внимателно. Между другото, тръбата ще остане отзад по време на раждането, така че този факт трябва да се приема спокойно..

Иглата се отстранява от гърба преди раждането, а останалата тръба е прикрепена към тялото с лепяща лента. След това се извършва пробно инжектиране на анестетично лекарство, за да се провери реакцията на жената към лекарства. Като правило новокаин, лидокаин и бупивакаин се използват като упойка..

След успешното завършване на раждането, катетърът се отстранява отзад и мястото на пункцията се запечатва с лепилна мазилка.

Кога да започне анестезия

Уникалността на тази техника е, че използването й е допустимо дори след началото на раждането. В същото време най-благоприятният момент за въвеждане на лекарства в епидуралното пространство е времето, когато шийката на матката вече се е отворила с 5-6 см със силни и непрекъснати контракции.

В това състояние се въвежда "Окситоцин", провокирайки по-активни контракции, в резултат на което шийката на матката се отваря. Но това лекарство води до много болезнени усещания. За да се облекчи състоянието на родилката, се използва епидурална. Опитът на много жени е доказал, че този обезболяващ препарат е ефективен. Нещо повече, тази техника помогна на стотици пациенти след раждане (зашиване и т.н.).

Очевидни предимства на техниката

Тези, за които въпросът „Epiduralka, какво е това?“ Е уместен, трябва да обърнат внимание на очевидните предимства на този метод:

- Този вид анестезия действа много бързо. От момента на поставяне на катетъра и до пълна упойка отнема само 40 минути, а често и по-малко.

- Епидуралната може да се определи като една от най-мощните и ефективни техники на анестезия.

- Ако кръвното налягане се повиши по време на раждането, лекарствата, дадени чрез катетър, могат да го понижат..

- Жената е в съзнание през всички етапи на раждането и не изпитва болка.

- Ако се вземе решение да се използва цезарово сечение, ефектът на епидуралната анестезия може да бъде засилен по всяко време с по-мощни анестетици..

Особености на действието на лекарствата

Важно е да се отбележи, като се обърне внимание на такова лекарство като епидурална, че това е доста безболезнен и удобен метод за прилагане на анестезия. Средно отнема до 10 минути пробиване и поставяне на катетъра. Ще отнеме два пъти повече време, за да влезе лекарството в сила. В този случай не трябва да се страхувате от факта, че иглата ще влезе в контакт с повърхността на гръбначния стълб - тази процедура няма да причини негативни последици..

Важно е да се обърне внимание на възможните начини на приложение на лекарството. Има само два от тях:

- Единично влизане. Понякога се прави повторение 2 часа след първото инжектиране на упойка. В този случай на жената не се препоръчва да става. Това се дължи на факта, че под въздействието на лекарства съдовете на краката се разширяват и кръвта изтича към долните крайници. Ако станете в такъв момент, можете да загубите съзнание..

- Непрекъснато. Лекарството се прилага в малки дози на кратки интервали.

Показания за

Първоначално е важно да се разбере, че няма еднозначни критерии за оценка на уместността на техника като епидурална. Това, че това лекарство е доста ефективно, е известно на мнозина, но основната индикация за употреба, може би, е прогнозата за трудно раждане, при което съществува риск от силна болка..

С други думи, тази техника е от съществено значение за облекчаване на болката при труден труд..

Въз основа на този принцип можете да определите по-точни показания за използването на епидурална анестезия:

- Наличието на съпътстващо заболяване при майката. Това могат да бъдат проблеми с дихателната система, които предотвратяват използването на инхалационна анестезия, или алергична реакция към лекарствени коктейли, използвани по време на интравенозна анестезия..

- Съответна информация за това какво е епидурална, със секцио. Всяка хирургическа интервенция по време на раждане предполага силна болка, която трябва да бъде неутрализирана. Следователно не можете да правите без анестезия..

- Дискоординиране на труда. Говорим за такова състояние, когато контракциите са болезнени, чести, но не носят резултат поради едновременното свиване на мускулите на матката. В случай на използване на епидурална анестезия, този проблем се неутрализира.

- Отговаряйки на въпроса „Епидурална - какво е и кога е уместно?“, Заслужава да се отбележи следният факт: този вид анестезия се използва активно за намаляване на високото кръвно налягане по време на раждането.

Противопоказания

Има ситуации, при които използването на епидурална анестезия не може да се нарече подходящо:

- възпалителни процеси в областта, където трябва да се направи пункцията;

- алергична реакция към използваните анестетици;

- нарушение на съсирването на кръвта;

- общо отравяне на кръвта (сепсис);

- тежки психични и неврологични заболявания.

Може ли епидуралната анестезия да повлияе на състоянието на новороденото?

По-голямата част от медицинските специалисти са съгласни, че новороденото не е изложено на риск по време на епидуралната. Изводът е, че анестетиците не преминават през плацентата и следователно не се абсорбират в кръвта на бебето..

Що се отнася до влиянието на процеса на анестезия върху хода на раждането, то е незначително. Тоест, не трябва да се страхувате от никакви негативни последици..

За тези, които трябва да разберат добре какво е епидурална по време на раждане, прегледите много бързо ще помогнат да се разбере същността на процеса. Но във всеки случай очевидното е фактът, че този вид анестезия е един от най-ефективните и безопасни.

Епидурална анестезия по време на раждането

Епидуралната анестезия в „майчините“ кръгове се нарича епидурална. Въпреки че явлението е ново, то е много популярно и, съдейки по отзивите, е „благотворно“. Който е родил с епидурална - в пълна наслада, който изобщо не е родил и се страхува от раждане, като огън - също за нея, която е родила успешно без болка и упойка - както обикновено: нито за, нито против. Все пак всяка жена все още трябва да знае какво е епидурална анестезия, с какво и как се яде..

Епидуралната анестезия се извършва само преди началото на опитите, в периода на болезнени контракции, тъй като основната й цел е да блокира болката, докато жената усеща контракции и, което е много важно, остава в съзнание.

Мястото на пункцията (инжекцията) е епидуралното пространство на гръбначния стълб (където завършва гръбначният мозък). С помощта на игла към гърба е прикрепен катетър, чрез който се прилагат толкова инжекции, колкото е безопасно и необходимо за "страдащата" родилка. Местната упойка блокира нервните импулси, които предават сигнали за болка към мозъка. И след 20 минути няма да почувствате никаква болка, а понякога и цялата долна част на тялото си..

Епидуралната е необходимост...

Определено родилката сама решава дали да инжектира или не инжекцията „магическа“ инжекция. Обикновено жената решава какво да прави, много преди да роди. В крайна сметка няма строги медицински показания за епидурална анестезия. Обикновено се използва само за тежки болезнени контракции по време на вагинално раждане. Може да се използва и вместо обща анестезия за цезарово сечение. Смята се, че е по-добре операцията да се извършва с пълното съзнание на майката, естествено без болка. Също така, епидуралната се използва за следродилни манипулации..

В допълнение към факта, че тази анестезия облекчава "схващащите" болки, тя също така съкращава периода на дилатация на маточната шийка и абсолютно не засяга новороденото, тъй като лекарството влиза в кръвта на детето в много малки дози.

Най-често се предлага епидурална терапия при тежка гестоза, плацентарна недостатъчност, артериална хипертония, заболявания на дихателната система, тежки сърдечни дефекти и други състояния.

... или прищявка?

Много жени, без дори да усещат болката от раждането, нарочно планират да обезболят процеса на контракциите. Лесно е да се каже, че това е прищявка на жената, но лекарите уверяват, че ако жената се страхува катастрофално от раждането, тогава дори малки болезнени усещания могат да причинят стрес не само за нея, но и за нероденото бебе. И стресовият ход на раждането не може да донесе нищо добро. Ето защо акушер-гинеколозите не разубеждават "страхливите" майки от епидурални.

Жените, които са родили с помощта на епидурална анестезия, абсолютно не се различават от тези, които са родили, както се казва, по "естествен" начин. Те усещаха контракции и фактът, че болката беше минимална, беше само плюс, защото от процеса на раждане останаха само положителни емоции. Психолозите казват: след "епидурално раждане" жените по-лесно се съгласяват да повторят раждането.

Епидурална анестезия по време на раждане: противопоказания

Не всяка жена обаче може да използва такъв съблазнителен метод за облекчаване на болката. Епидуралната анестезия има множество противопоказания, които трябва да се вземат предвид по време на раждането, в противен случай съществува голям риск да се получи обратен ефект: вместо облекчение, причинете усложнения.

Противопоказания за епидурална анестезия са:

 • кървене при раждане;
 • проблеми със съсирването на кръвта;

Епидурална анестезия по време на раждането

Раждането е труден и болезнен процес, който може да доведе до много усложнения. Жена, решила да стане майка, доскоро трябваше да понася героично и труда, и труда без способността да облекчава собствените си мъки. Сега това е в миналото: епидуралната анестезия може значително да опрости живота на родилката (особено на примипара).

Защо се нуждаете от облекчаване на болката

Дълго време човечеството се опитва да намери начин да намали болката при родилките. В древни времена за това са се използвали отвари от билки и пушене, по-късно се появяват синтетични болкоуспокояващи. Раждането е един от най-болезнените процеси, а средновековната концепция за необходимостта от женски страдания, за щастие, е в миналото. Изследвания на съвременни учени директно показват, че прекомерната болка по време на раждане драстично повишава нивото на адреналин и норепинефрин в кръвта и това може да доведе до нарушаване на транспорта на кислород до тъканите на тялото. В резултат на това честотата на контракциите намалява, обичайният ритъм на кръвообращението се заблуждава и на този фон се развива фетална хипоксия. *

Какво друго е свързано с прекомерна болка по време на раждане

 • Хипервентилацията и дихателната алкалоза могат да доведат до метаболитна ацидоза
 • Намалената перфузия на плацентата заплашва патологиите на плода
 • Освобождаването на хормони може да доведе до нарушаване на тялото на детето

Тези, които обикновено говорят за необходимостта една майка непременно да изпита „тайнството на раждането“, най-често не са наясно с всички възможни последици и никога няма да бъдат държани отговорни за тях. Това важи особено за домашните дули и хората, популяризиращи „естествено раждане“.

Какво е епидурална анестезия

В областта на лумбалния отдел на гръбначния стълб, между външната стена и твърдата обвивка на гръбначния мозък, има пространство, в което излизат гръбначните корени, през които се предават нервните импулси. С въвеждането на анестетични лекарства чувствителността се изключва за известно време, което позволява на родилката да спре да чувства болка. В същото време правилно изчислената доза не блокира възможността за независимо движение, така че жената да може да ходи. Освен това, за разлика от общата анестезия, епидуралната анестезия позволява на родилката да остане в съзнание на всички етапи. Освен това, най-често такава анестезия, ако няма специални индикации, се използва само за периода на контракциите, който може да продължи няколко часа, а жената ражда вече без анестезия.

Спинална или епидурална?

Тези два вида облекчаване на болката много често се бъркат, защото изглеждат наистина сходни, особено за тези, които са далеч от медицината. Между тях обаче има разлики..

Гръбначен. Тази анестезия използва тънка игла, през която анестетикът се инжектира в цереброспиналната течност. Сега този метод се използва все по-рядко, защото ако се извърши неправилно или не се идентифицират противопоказанията могат да доведат до сериозни последици..

Епидурална. За този вид анестезия първо се извършва локална анестезия, след което се прави пункция на мястото на пункцията със специална игла, която прониква до твърдата мозъчна обвивка. При извършване на тази манипулация е много важно да не се движите, за да не трепери ръката на лекаря. Чрез игла в пункцията се вкарва катетър, през който анестетиците навлизат в епидуралното пространство. Тръбата му ще остане отзад толкова дълго, колкото е необходимо, за да се запазят болкоуспокояващите ефекти на лекарствата. След отстраняване на катетъра ще остане само малка пункция, която ще бъде обработена и покрита с мазилка..

Ефект на анестезията върху дете

Привържениците на "естественото раждане" твърдят, че лекарствата могат да повлияят неблагоприятно на плода. Съвременните изследвания обаче опровергават този факт: в резултат на проведените тестове е установено, че епидуралната анестезия по никакъв начин не засяга детето, но значително улеснява процеса на раждане. ** Освен това за този вид облекчаване на болката се използват лекарства, които не проникват през плацентарната мембрана на плода... Основният плюс на епидуралната анестезия по време на раждане е, че жената може да се отпусне, да се успокои и уверено да премине към процеса на изгонване на плода без невроза и стрес..

Показания за облекчаване на болката

За съжаление, все още не във всички лечебни заведения жената може да вземе независимо решение за използването на анестетици. Следните ситуации са безспорни индикации за необходимостта от епидурална анестезия..

Преждевременна бременност. Отпускането на мускулите на тазовото дъно позволява на бебето да ходи по-лесно през родовия канал, без да среща съпротива. За бебета, които са родени преждевременно, ненужният стрес е противопоказан, така че ако няма индикации за цезарово сечение, ще трябва да раждате с упойка

Дискоординиране на труда. Това е името на състояние, при което контракциите могат да измъчват жената в продължение на няколко часа, но шийката на матката няма да се отвори. В този случай епидуралната анестезия ще облекчи спазма и ще провокира раждането.

Високо кръвно налягане. При хипертония раждането може да доведе до инсулти или други опасни последици, така че лекарите могат да предписват или цезарово сечение, или да използват епидурална помощ за нормализиране на кръвното налягане.

Необходимостта от хирургическа интервенция. В случаите, когато не може да се приложи обща анестезия, но се изисква бърза помощ (например при прекалено голям плод или многоплодна бременност), като алтернативен вариант се използва епидурална анестезия

Анестезия по избор

В западните клиники всяка родилка може самостоятелно да избере облекчаване на болката. Това е рационално: първо, нито един човек не иска да понася болезнено болка в продължение на няколко часа, и второ, проучвания на американски специалисти показват, че епидуралната анестезия няма последствия. Така че, ако планирате да раждате в частна клиника, най-вероятно ще ви бъде предоставена възможност самостоятелно да вземете решение за необходимостта от облекчаване на болката..

Кога да не се използва

Всяка медицинска намеса има свои противопоказания и епидуралната анестезия не е спестена. Въпреки това, дори наличието на противопоказания не е причина за раждане без упойка. Има моменти, когато жената изпитва непоносима болка (като правило, на фона на необичайна бременност или характеристики на тялото). В този случай лекарите трябва да намерят алтернативни начини за понижаване на прага на болката..

Ниско кръвно налягане. При ниско кръвно налягане, въвеждането на анестетични лекарства може да провокира рязък спад, което ще доведе до неприятни последици

Гръбначна деформация. Ако жената има дегенеративни нарушения в гръбначния стълб, той е изключително извит или има аномалии, достъпът до лодката ще бъде затруднен. Това означава, че когато се инжектира лекарството, то може да отиде на грешното място или да не блокира болката.

Възпаление в областта на пункцията. В случай на някакви възпалителни процеси, инжекциите са забранени, тъй като могат да провокират нагнояване или други неприятни последици от инфекцията, попадаща в кръвта

Нарушение на коагулацията. Някои болкоуспокояващи могат да разреждат кръвта, което е особено опасно, ако кървенето от матката се отвори по време на раждането

Непоносимост към определена група лекарства. Обикновено се използват просто аналози, но в редки случаи епидуралната анестезия става невъзможна.

Безсъзнание. Първо, жена в безсъзнание по принцип не изпитва болка, и второ, не може да даде съгласието си за употребата на анестезия, която се изисква при предписване на определена група лекарства

Последици и усложнения

Вече беше споменато по-горе, че медицинските изследвания не са довели доказателства, че епидуралната анестезия влияе негативно върху състоянието на плода. Има обаче ситуации, при които неприятни усложнения се случват по правило при родилка..

Попадането на лекарства във венозното легло. Ако лекарят е направил пункция неправилно и упойката е била в кръвта, жената ще почувства слабост, световъртеж, изтръпване на крайниците. За щастие всичко това може да се поправи: обикновено такива реакции се появяват незабавно, дори когато катетърът е инсталиран и с навременното уведомяване на анестезиолога могат да се избегнат неприятни последици. Ето защо, ако по време на епидурална анестезия се усети един от горните симптоми, е необходимо да се информира лекарят за това.

Алергия. За съжаление никой не е защитен от възможни негативни реакции на организма към упойката. Ето защо се препоръчва да се подложат на специални тестове за идентифициране на алергени. Това значително ще помогне на лекаря, който ще избере правилното лекарство и дозировката му, и ще ви спаси от алергични реакции и анафилактичен шок.

Болка в гърба. Някои жени в своите прегледи за употребата на анестезия по време на раждане се оплакват, че след епидуралната болка в лумбалната част на гръбначния стълб. Това е следствие от неточна пункция, в резултат на което цереброспиналната течност навлиза в епидуралното пространство. Такова усложнение се лекува с медикаменти и определено трябва да информирате Вашия лекар за това.

Спад в кръвното налягане. Повечето болкоуспокояващи наистина понижават значително кръвното налягане. За да се избегне замайване, лекарите обикновено препоръчват на пациентите си да легнат и лекарствата се инжектират през катетър в малки дози.

Други минуси на анестезия

Повечето от последиците зависят от това дали анестезиологът прави правилно манипулациите си и дали родилката ще спазва всички препоръки на лекарите. Факт е, че при неправилно прилагане на лекарството анестезията може да възникне частично (в 15% от случаите) или изобщо да не се получи (5%). Освен това това може да е не само медицинска грешка. Често неправилното приложение се дължи на наднорменото тегло на жената или аномалии в развитието на гръбначния й стълб. Друго рядко явление е мозаечната анестезия. Това се случва поради факта, че в епидуралното пространство има прегради, които не позволяват лекарството да бъде равномерно разпределено в течността. Загубата на чувствителност от едната страна на тялото трябва незабавно да се докладва на анестезиолога - и той ще коригира дозата на лекарствата.

Недостатъци на процедурата

Повечето противници на епидуралната анестезия настояват, че по време на раждането жената произвежда големи количества от хормона окситоцин, който предизвиква привързване към бебето. И ако „блокирате“ болезнените усещания с болкоуспокояващи, производството му ще спре и „майчинският инстинкт“ няма да работи. Жените, които са родили с епидурална болест и отглеждат бебета, лесно ще разбият мита за липса на привързаност. Възможни отрицателни последици са усложненията от неподходящи лекарства. Следователно, въпросите за алергиите трябва да бъдат разгледани предварително. Така че практически няма недостатъци на епидуралната анестезия и заключенията за „непоправима вреда“, неподкрепени с факти, не трябва да се вземат предвид.

Плюсове на процедурата

Живеем в модерен свят, в който всичко се прави за максимален комфорт. Остарелите представи, че родилката трябва непременно да страда, за да може да бъде наречена майка, днес се считат за изключително нечовешки. Предимствата на епидуралната анестезия са:

 • облекчаване на болката при раждането, което може да бъде наистина непоносимо за майката
 • възможността да си вземете почивка, когато контракциите продължават от няколко часа, и дори да поспите
 • понижаване на кръвното налягане при пациенти с хипертония
 • предотвратяване на негативните последици от прекомерна болка, която може да провокира фетална хипоксия
 • нормализиране на маточната контракция, отпускане на шийката на матката и съдействие на детето при преминаването през родовия канал
 • облекчаване на гадене и повръщане
 • липса на потискане на дихателните центрове при родилка и новородено

Освен това, ако е необходимо спешно цезарово сечение, анестезиологът просто ще увеличи дозата лекарства и операцията може да започне незабавно..

Как иначе да улесня труда

Не всички жени искат да раждат с упойка. Дори и в този случай обаче можете да улесните процеса на раждане за себе си..

 • Бременността трябва да се планира силно предварително, да се откажат от всички лоши навици, да се изгради диета и дневен режим, да се види лекар и да се опита да се избегне стресът, доколкото е възможно
 • Преди да родите, трябва да посетите курсове за обучение, където те ще ви разкажат подробно как да дишате правилно и какво да правите, когато започнат контракциите. Такива уроци са необходими, за да се подготвим не само физически, но и емоционално.
 • По време на контракциите могат да се използват определени техники за масаж: те обикновено се преподават в курсове. Освен това е много важно да дишате правилно и да се стараете да не крещите, тъй като това отнема кислород от бебето.

Заключения и препоръки

Ако по време на раждането или раждането осъзнаете, че не можете да толерирате болка, трябва да информирате Вашия лекар за това. Анестезиологът ще избере подходящото лекарство, което ще облекчи болката и ще ви помогне да раждате спокойно и бързо. Ако самият лекар е предписал епидуралната анестезия, няма нужда да се отказвате от нея: вероятно лекарят знае по-добре какво прави и защо..

Епидурална анестезия: какво е това, показания и противопоказания

Епидуралната (епидурална) анестезия или епидуралната анестезия е вид анестетично регионално приложение на синтетични дозирани форми в епидуралното пространство на гърба, което представлява сплитка на венозни съдове и съединителни тъкани, разположени между надкостницата на гръбначните отдели и твърдата мозъчна обвивка на гръбначния мозък. Спиналните инжекции (инжектиране) водят до намаляване или пълно отсъствие на чувствителност към болка и отпускане на остеоартикуларните мускулни тъкани. Обмислете всички плюсове и минуси на епидуралната анестезия, нейната техника, а също така определете как епидуралната анестезия действа върху човешкото тяло и какви са основните разлики между тази медицинска процедура и общата анестезия.

Принцип на действие и техника на епидурална анестезия

Както вече споменахме, в резултат на този метод за облекчаване на болката, нервните окончания се блокират. Нека разгледаме отблизо как се случва това. Гръбначният мозък и корените му са заобиколени от твърда мозъчна обвивка, около която е разположено епидуралното пространство. Минава по целия гръбначен стълб. Лекарството, влизайки в епидуралното пространство, блокира всяко предаване на болкови импулси, като по този начин причинява аналгезия (загуба на болка).

Техниката на извършване на епидурална или епидурална анестезия трябва да се следва с изключителна точност, за да се избегнат допълнителни усложнения, които могат да възникнат при пациента при небрежен подход на анестезиолога.

Етапи на

 1. Подготовка на пациента за епидурална анестезия: както психологическа, така и медицинска. Подготовката включва предварителна доставка на необходимите тестове, като общ кръвен тест, коагулограма, групов тест и резус фактор.
 2. Анестезиологът подготвя необходимия инструмент, който ще е необходим за операцията. Това са алкохолни тампони, физиологичен разтвор, пункционна игла, катетър, лепилна мазилка и всъщност самата упойка, която ще се инжектира в епидуралното пространство..
 3. Пациентът заема желаното положение, което ще даде на лекаря максимален достъп до гръбначния стълб. Обикновено пациентът лежи отстрани с крака, прибрани до брадичката, доколкото е възможно, или седи с извит гръб. Между другото, между кои прешлени е поставена епидурална анестезия? Обикновено катетърът се поставя между третия и четвъртия прешлен.
 4. Освен това областта на кожата, в която ще бъде направена пункцията, се третира с антисептик и се инжектира с местни анестетици, за да се направи въвеждането на катетъра възможно най-удобно..
 5. След това, когато пациентът е напълно готов, лекарят прави пункция със специална игла, която влиза директно в епидуралното пространство. През иглата се вкарва катетър, тънка силиконова тръба. След това иглата се отстранява и катетърът се закрепва с лепяща лента. Вече може да се прилага лекарство.
 6. Ефектът от този метод за облекчаване на болката не идва веднага, трябва да изчакате около 15-20 минути. По време на операцията постоянно се наблюдават пулсът, сърцето, белите дробове и дихателната система. Усещанията по време на епидурална анестезия при пациенти обикновено са следните: долната част на тялото бавно се вцепенява, губи чувствителност. При по-ниска доза на лекарството човек запазва способността си да се движи, въпреки че във всеки случай това не е желателно.

На нашия уебсайт можете да видите снимки и видеоклипове от инжекции и как точно се прави епидурална анестезия.

Последици и усложнения

В някои случаи употребата на анестезия може да повлияе отрицателно на състоянието на родилката. По-долу очертаваме основните негативни последици от използването на облекчаване на болката по време на раждане..

Алергични реакции

Ако бъдещата майка не е използвала анестетици преди зачеването, тогава по време на епидуралната анестезия тя може да има алергична реакция към лекарствата. Най-опасното усложнение в такава ситуация е развитието на анафилактичен шок..

За да се намали вероятността от образуване на алергия, първо, анестетикът се прилага в минимална доза..

Затруднено дишане

Това усложнение е рядко. Тя се проявява поради ефекта на болкоуспокояващото средство върху нервите, които отиват към междуребрените мускули.

Парализа на долните крайници

Много бременни се чудят защо епидуралната анестезия е опасна. И парализата на краката е една от тези тежки последици.

Хипотония на мускулите на пикочния мехур

Също така се проявява като проблеми с пикочните пътища.

Болки в главата и гърба

Често след епидурална терапия жените се оплакват от болки в гърба. Такива усещания се причиняват от пункция на твърдата мозъчна обвивка с игла и проникване на определен обем цереброспинална течност в епидуралното пространство.

Обикновено болката след епидурална анестезия се появява в рамките на 24 часа, но в някои случаи може да продължи месеци. Подобна е ситуацията и с главоболие. Обикновено се използва подходящото лекарство за облекчаване на дискомфорта или се извършва повторна пункция, при която малко количество от кръвта на жената се инжектира в епидуралното пространство, за да се запечата пункцията.

Проникване на упойката в кръвта

В епидуралното пространство има много вени, което увеличава вероятността анестетикът да попадне в кръвта. В случай че това все пак се случи, родилката изпитва слабост, гадене, световъртеж, изтръпване на езика и необичаен вкус в устата. Тези признаци трябва незабавно да бъдат съобщени на анестезиолога..

По-ниско кръвно налягане

Това състояние е придружено от „мухи“ пред очите, повръщане или тежки пристъпи на гадене. За да се предотвратят тези усложнения, по правило се поставя капкомер по време на раждане и се препоръчва да легне малко след пункцията и инсталирането на катетъра..

Кога се прави епидурална анестезия?

Използването на този вид облекчаване на болката в медицината обикновено се извършва в три случая:

 • Акушерство
 • Хирургия
 • Директно, облекчаване на болката

В акушерството

 1. Операция „цезарово сечение” с епидурална анестезия
 2. Облекчаване на болката по време на раждането и раждането
 3. Налагане на следродилни и следоперативни конци

Хирургия

 1. Премахване на апендикса
 2. Премахване на матката
 3. Възстановяване на херния (в случай, че хернията се намира в коремната кухина)
 4. Операции на пикочния мехур, ректума, простатната жлеза
 5. Различни видове урологични операции
 6. Хирургични интервенции в перинеалната област
 7. Сърдечно-съдова хирургия
 8. Интервенции в областта на краката (операции на кости, стави и кръвоносни съдове)

Като цяло, относно приложението на този метод в хирургията, можем да кажем, че той се използва в случаите, когато пациентът, например поради възрастта, е противопоказан при обща анестезия..

Анестезия

Епидуралната анестезия се използва за облекчаване на болката, когато други методи се провалят. Например:

 1. Следоперативна болка. Това е особено вярно, ако самата операция е извършена по описания метод. В този случай, за да се отърве от следоперативната болка, лекарят може да остави катетъра с постъпващото лекарство до няколко дни, ако е необходимо..
 2. Използва се за облекчаване на болката след тежко нараняване
 3. Елиминира болките в гърба, ако е необходимо
 4. С така наречената „фантомна болка“, която се появява при човек след отстраняване на крайниците
 5. При силна болка в ставите
 6. Той се използва широко като палиативна терапия при пациенти с рак. Това означава, че техниката не води до излекуване, а само облекчава състоянието.

Защо има болка по време на раждане?

Курсовете за бременни жени учат, че не е нужно да се страхувате от болката, но е по-добре да го приемете психологически като съюзник при раждането. Има три вида болка по време на раждането по причини за възникване:

 • случайни. Тази болка възниква поради контракции на матката и разтягане на шийката на матката. Точното местоположение на локализацията е трудно да се определи, но тъпата порочна болка се усеща най-ясно в областта на сакрума и кръста. Характеризира се с контракции - първият период на раждането и се засилва с отварянето на маточната шийка;
 • соматична. Той се развива директно по време на преминаването на детето през родовия канал и придружава опитите. Причинява се от разтягане на мускулната тъкан от напредващия плод. Филц в ректума, влагалището и перинеума;
 • нервна скоба. Страхът от възможна болка изглежда парализира мускулите, което ги кара да бъдат сковани. В резултат на това за плода е трудно да си проправи път към изхода от майчината утроба и той се движи напред и назад, което значително забавя процеса на раждане..

Разбирането на причините помага на бъдещите майки да преодолеят страха и да предотвратят стягането на нервните мускули..

Процесът на раждане на дете винаги е придружен от болка, но силата му варира. Някои жени са в състояние да търпят болка, други са готови да дадат всичко, за да не страдат.

Как се сравнява родилната болка?

Усещанията са индивидуални, но пикът на болката пада на границата на първия и втория период на трудовия процес - контракции и опити. Интензивността на болката понякога се сравнява с едновременна фрактура на 20 кости. Подобно на менструалните спазми, но много по-лошо.

Видео: анестезиолог за причините за болката и безболезненото раждане

Лекарства за епидурална анестезия

За епидурална (епидурална) анестезия се използват редица различни анестетици. Примери за тези лекарства са:

 • Новокаин
 • Тримекаин
 • Клексан
 • Маркаин
 • Хлоропрокаин
 • Бупивакаин
 • Лидокаин
 • Наропин
 • Окситоцин
 • Дикаин
 • Етидокаин

Всички те са донякъде различни както по отношение на времето на експозиция, така и по свойства и противопоказания. По правило лекарят предписва точно упойката, която е подходяща за определен пациент, като взема предвид всички фактори, както и извършените тестове. Ето защо, дори ако сте алергични към определена упойка, не е нужно да се притеснявате, специалист определено ще избере алтернатива.

Основните разлики между епидуралната и спиналната анестезия

Спиралните и епидуралните форми на анестезия са много сходни по отношение на спектъра на въздействие върху тялото, само спиналната анестезия се инжектира дълбоко в гръбначния мозък. Той действа малко по-различно, реакцията на пациента към него също е различна. Тези видове анестезия се различават по степента на експозиция и продължителността на ефекта. Епидуралната анестезия по време на раждането е призната за един от най-безопасните и най-щадящи методи за намаляване на болката по време на раждането. Цената на приложените лекарства е еднаква. Ако жената ражда в обикновен родилен дом, тогава й се прилага епидурална анестезия безплатно.

Колко струва епидурална за раждане в частни клиники? Ако по време на раждането частно или по искане на родилката се прилага епидурална анестезия, цената на тази услуга варира от 3 до 5 хиляди рубли..

Предимства на метода

 • Що се отнася до акушерството, основното предимство е фактът, че по време на раждането жената остава в съзнание през цялото време, слуша препоръките на лекаря и може да види бебето си веднага след раждането. Освен това този вид облекчаване на болката причинява най-малко вреда на плода, докато е още в утробата..
 • Ако говорим за метода като цяло, улавяйки целия широк спектър от приложението му, предимствата са качеството, както и продължителността на анестезията. Анестезията ще продължи, докато лекарят спре да дава лекарствата и премахне катетъра.
 • В допълнение, някои лекарства помагат за отпускане на мускулите, достатъчни за сложни операции. Това значително улеснява работата на хирурга и позволява да не се използва обща анестезия, която е достатъчно вредна за организма..
 • Използването на този конкретен метод осигурява стабилна работа на сърдечно-съдовата система.
 • И, както вече казахме, възможно е, без да се правят допълнителни манипулации, да се направи постоперативният период безболезнен за пациента.

Предимства и недостатъци

Ползите от облекчаване на епидуралната болка по време на раждането са ясни:

 • когато дойде моментът за раждане, жената остава в съзнание, участва активно в процеса;
 • сравнително ниски дози анестетици по време на вагинално раждане;
 • няма фактор за изчерпване на запасите от физически и морални сили на родилката поради силна болка;
 • плавно разкриване на родовия канал;
 • намаляване на агресивността на контракциите;
 • относително спокойно състояние на централната нервна система, пряко пропорционално на намаляването на възможността от негативни последици, разкъсвания и раждаща травма за майката и детето.
 • хематом на мястото на пункцията (преминава с течение на времето);
 • главоболие, гадене след епидурална анестезия, повръщане (това се случва с други видове облекчаване на болката);
 • настъпването на ефекта след 20-30 минути, поради което той не е подходящ в случаи на бързи родове;
 • понякога - частична загуба на чувствителност в долната част на тялото (причината е грешка при инсталирането на катетър или недостатъчно ниво на професионализъм на анестезиолога).

Въпреки впечатляващия списък с предимства, има и недостатъци. Гръбначният мозък е много деликатна и чувствителна част от тялото. Преди да се съгласите с подобна процедура, по-добре внимателно претеглете плюсовете и минусите..

недостатъци

 • Тъй като лекарството попада в тялото през катетър, съществува риск от предозиране на анестетик. Това води до рязък спад на кръвното налягане, гърчове и респираторна депресия.
 • По грешка на лекаря анестетикът може да влезе в субарахноидалното пространство. Ако при въвеждането на малки дози от лекарството това не оказва значително влияние върху състоянието на пациента, тогава при продължителна епидурална анестезия, с инсталиране на катетър, такава медицинска грешка е изпълнена със сърдечен и дихателен арест за човек.
 • За да извърши този конкретен метод на анестезия, анестезиологът трябва да има значителна медицинска подготовка, уменията му трябва да бъдат усъвършенствани. Не всяко лечебно заведение има такъв специалист
 • При около 15% от епидуралните болки облекчаването е непълно или може да не се случи изобщо. Естествено, това причинява значителен дискомфорт както на пациента, така и на хирурга. В този случай може да се наложи допълнително приложение на анестетик през вена или дори спешна обща анестезия.
 • Неврологични усложнения. Те могат да са резултат от травма на гръбначния корен, причинена от игла или катетър.

Показания за епидурална анестезия

 • Отново да започнем с акушерството. Тук индикациите за употреба на епидурали се считат за „цезарово сечение“, твърде висок праг на болка за родилка, необичаен ход на раждането, многоплодна бременност или преждевременно раждане.
 • Основната индикация за епидурална анестезия в други случаи е преди всичко невъзможността за обща анестезия. Например, ако пациентът е в напреднала възраст, общата анестезия може да причини повече вреда, отколкото ползата от операцията..
 • Достатъчно високото кръвно налягане при пациента също се счита за индикация.

Как е процедурата?

Много бъдещи майки се интересуват от това как се прави епидурална анестезия в родилните домове - как протича процедурата, каква трябва да бъде подготовката и дали е възможно да се ходи след поставяне на катетър. По-долу ще се опитаме да отговорим на най-често срещаните въпроси по отношение на епидуралната анестезия..

Първата стъпка са интравенозните течности. Те ще започнат преди активния етап на раждането и предхождат процедурата за поставяне на епидурален катетър. По време на раждането около 1 до 2 литра течност ще се инжектират интравенозно. Анестезиолог (анестезиолог), акушер-гинеколог или асистент на анестезиолог ще постави катетър в гръбначния стълб, по-точно в епидуралното пространство. За да могат лекарите правилно да вкарат иглата между прешлените, ще бъдете помолени да извиете гърба си и да не се движите - докато седите или лежите на лявата си страна. Тази позиция е жизненоважна за предотвратяване на проблеми и подобряване на ефективността на облекчаване на епидуралната болка..

На гърба ви около кръста ще се нанесе антисептичен разтвор, за да се сведе до минимум рискът от инфекция. Малка част от кожата на гърба ви ще бъде изтръпната с местна упойка. След това в областта, която е загубила чувствителност, ще се вкара игла. След това през иглата се вкарва тънка гъвкава тръба или катетър в епидуралното пространство на гръбначния стълб. След поставянето на епруветката иглата се отстранява внимателно и катетърът остава на място, така че да може да се прилага необходимото количество лекарства - или чрез периодични вливания, или чрез постоянно инжектиране на разтвора. Катетърът ще бъде прикрепен към гърба с медицинска самозалепваща лента, за да се предотврати подхлъзването му.

Противопоказания за епидурална анестезия

 • Абсолютно противопоказание за използването на този вид анестезия са гнойни и възпалителни заболявания на областта, където се извършва пункцията (както си спомняме, приблизително между третия и четвъртия прешлен). Ако пункцията се извършва при такива условия, съществува риск инфекцията да се разпространи достатъчно, за да засегне такива части на тялото, чието възпаление може да доведе до много сериозни последици.
 • Остри инфекциозни заболявания или обостряне на хронични
 • Операцията с този метод на анестезия няма да бъде извършена, ако лечебното заведение не е оборудвано с необходимото оборудване. Например, ако няма апарат за изкуствена вентилация на белите дробове, който се използва в случай, че възникнат всякакви усложнения
 • Противопоказания при тестове, които показват риска от обилно кървене по време на пункция: лошо съсирване на кръвта, ниски тромбоцити, високи бели кръвни клетки и други подобни
 • Някои патологии и аномалии в самия гръбначен стълб, като междупрешленна херния или остеохондроза, придружени от силна болка
 • Сърдечна аритмия
 • Ниско кръвно налягане. За разлика от показанията за прилагане на метода при високо налягане, ниските му показатели служат като причина за отказ от използване на епидурална, тъй като при него кръвното налягане има тенденция да намалява значително
 • При "цезарово сечение" или по време на раждане, противопоказание е отказът на родилката да използва такава анестезия

Как да направя избор

Ако говорим за оперативно раждане (цезарово сечение), тук всичко е ясно: без анестезия не може. Дали е необходимо да се прибегне до медицинска упойка за естествено раждане - жената трябва да реши сама. И изборът не е лесен. От една страна, съществува риск (макар и малък) от странични ефекти. В допълнение, естественият ход на раждането може да бъде нарушен (приложението на лекарства понякога инхибира или отслабва раждането). От друга страна, прагът на болката е различен за всички. И в резултат на силна и продължителна болка, някои родилки може да имат повишено кръвно налягане, повишен сърдечен ритъм и слабост в раждането. Вредно е както за майката, така и за бебето. И в такава ситуация е по-добре да се анестезира раждането..

Невъзможно е да се разбере предварително какви ще бъдат контракциите и как жената ще ги понесе. За да улесни формирането на мнението си за епидуралната анестезия, родилката трябва да слуша само себе си и да не обръща внимание на всякакви истории на ужасите за болезнено раждане или неуспешна епидурална анестезия. В крайна сметка всяко раждане е индивидуално и това, което другите жени са имали, може да не ви се случи..

Ако жената иска да роди без анестезия, тя трябва да овладее техниките за облекчаване на болката без лекарства по време на раждането. Използвайки ги, е много по-лесно да понасяте болка по време на раждането. Също така трябва предварително да обсъдите с лекаря своето виждане за раждането и да го помолите да помогне за раждането без упойка..

Възстановяване от епидурална анестезия

Чувствителността на крайниците се връща след спиране на лечението, обикновено в рамките на няколко часа. Това обикновено зависи от дозата на приложеното лекарство. Според лекарите, след епидурална анестезия, пациентът трябва да бъде в хоризонтално положение в продължение на 24 часа. Почивката в леглото е необходима и в случай на доста често усложнение след използване на този метод - главоболие. Обикновено след ден, а понякога и осем или девет часа, пациентът вече може да стане. Но тук сложността на хирургическата интервенция също играе роля..

Отзиви за епидурална анестезия

Инна, на 25 години

„Когато родих за първи път, ми направиха епидурална процедура. Преди това страдах около двадесет часа, болката беше ужасна, но резултат нямаше. Те поставят епидурална, докато шийката на матката се отвори, особено след като лекарят каза, че тази анестезия също допринася за отварянето. Докато ефектът от лекарството продължи, аз спах, набрах сила и когато шийката на матката на практика се отвори, лекарят спря да дава лекарството и аз самата родих. Струва ми се, че ако лекарят не беше решил, че е време за облекчаване на болката, нямаше да оцелея след всичко това. "

Андрей, на 45 години

„Баща ми се нуждаеше от спешна бъбречна операция, но въпросът за общата анестезия беше достатъчно труден, за да не може да се използва. Лекарят предложи епидурална и ние помислихме и се съгласихме. Всичко мина съвсем гладко, разбира се, беше малко диво за баща ми да наблюдава как е опериран там, зад завесата, но точно поради епидуралната система намалихме значително рисковете за здравето му!