За съжаление не всички бременни жени се радват на „интересното“ си положение в продължение на 9 месеца. Някои бъдещи майки, за да задържат детето, трябва да лежат на издръжка или да посещават предродилни клиники няколко пъти седмично. Например при фетоплацентарна недостатъчност (FPF) е необходимо постоянно наблюдение от гинеколог, тъй като това състояние може да провокира кислороден глад при плода. Ще ви разкажем повече за FPN по време на бременност по-долу..

Имайте предвид, че фетоплацентарната недостатъчност се диагностицира в различна степен при всяка трета бъдеща майка, така че този проблем е много актуален. При FPI при бременна жена настъпват структурни промени и дисфункции на плацентата, което причинява хипоксия в плода и влияе негативно на неговото развитие.

Лекарите разделят плацентарната недостатъчност по времето на бременността, по нейния ход, по тежест и по вид фетални нарушения. Нека разгледаме всяка от категориите в детайли.

FPN по време

Първична плацентарна недостатъчност се диагностицира, когато прикрепването и структурата на плацентата са нарушени до 4 месеца от бременността. Най-често се случва на фона на хормонални нарушения, промени в матката, ранен аборт.

Вторична плацентарна недостатъчност възниква, когато плацентата е напълно оформена след 4 месеца. Неговите причини са отлепване на плацентата, гестоза, възпалителни промени в структурата на плацентата при инфекциозни заболявания.

FPN самостоятелно

Фетоплацентарната недостатъчност може да протича в остра и хронична форма. В първия случай се появява преждевременно отлепване на плацентата поради рязко нарушение на плацентарно-маточния кръвоток, във втория промените се извършват постепенно.

FPI по тип нарушения на развитието на плода

Компенсираната форма на плацентарна недостатъчност няма отрицателен ефект върху плода, така че се развива нормално. Субкомпенсираният FPI се характеризира със забавяне на растежа на плода. Декомпенсиран FPI - плодът изостава в развитието за месец или повече, наблюдават се тежки нарушения на сърдечния ритъм, вероятността от смърт на детето е висока.

Нашите експерти

Списанието е създадено с цел да ви помогне в трудни моменти, когато вие или вашите близки сте изправени пред някакъв здравословен проблем!
Allegology.ru може да стане вашият основен асистент по пътя към здравето и доброто настроение! Полезни статии ще ви помогнат да разрешите кожни проблеми, затлъстяване, настинки, ще ви кажат какво да правите, ако имате проблеми със ставите, вените и зрението. В статиите ще намерите тайните как да запазите красотата и младостта на всяка възраст! Но и мъжете не останаха незабелязани! За тях има цял раздел, в който могат да намерят много полезни препоръки и съвети за мъжката част и не само!
Цялата информация на сайта е актуална и е достъпна 24/7. Статиите постоянно се актуализират и преглеждат от експерти в медицинската област. Но във всеки случай винаги помнете, никога не трябва да се самолекувате, по-добре е да се свържете с Вашия лекар!

CPFD по време на бременност. Какво е това, до какво води, последиците, как да се определи какво е опасно

CPDI означава хронична плацентарна недостатъчност по време на бременност, която се среща в 10-15% от случаите. Болестта се изразява в нарушение на притока на кръв, както и метаболитните процеси между плода и майката.

Полученото тежко състояние на плода и плацентата е реакция на влошаването на здравето на тялото на бременната жена, причинено от продължаващи промени, хронични заболявания и стрес.

Появата на недостатъчност в плацентата може да бъде причинена от редица причини, включително намаляване на произведения обем хранителни вещества, хормони, намаляване на метаболитните и трофичните функции на плацентата, които влошават здравето на развиващото се бебе.

CPDI по време на бременност винаги намалява функционалността на плацентата. Нарушението може да е незначително, но игнорирането и прогресивното развитие на болестта провокира влошаване на ситуацията и здравословното състояние на нероденото дете.

В зависимост от времето на поява и развитие, неуспехът във функционирането на плацентата се разделя на първичен и вторичен:

 • първият се проявява и развива в ранен етап от бременността. Този период е от 5 до 16 седмици. Първичната недостатъчност най-често се свързва с неправилна имплантация или плацентация на плода;
 • вторичен CFPI се развива на по-късна дата, след 16 седмици. Неговите причини са външни фактори, които оказват неблагоприятно влияние върху тялото на бременна жена и плода..

По типа на заболяването фетоплацентарната недостатъчност може да бъде остра и хронична:

 • Остра промяна във функционирането на плацентата се развива на фона на отлепване на плацентата. В този случай не само плодът не е достатъчно снабден с кислород и хранителни вещества в утробата, но има и внезапна заплаха от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Най-често отлепването на плацентата се развива по време на раждане, но може да се случи на 7-8 месеца. бременност.
 • Хроничната форма на заболяването може да бъде открита на всеки етап от бременността. Курсът на този вид заболяване се развива постепенно и в някои случаи може да бъде напълно излекуван. Хроничната форма на CPFD от своя страна е разделена на видове:
 1. компенсирана, при която метаболитните процеси в плацентата са рязко намалени, като същевременно се поддържа кръвоснабдяването в нормално състояние. В този случай, поради доброто здраве на майчиното тяло, плодът почти не усеща никакви промени в постъпването на необходимите вещества. Вредата за детето в компенсирана форма е минимална, но този тип недостатъчност може да се превърне в по-сложни форми;
 2. субкомпенсирана, когато при наличие на нарушения в метаболитните процеси на плацентата, възможностите на тялото на майката са ограничени и започват постепенно да се изчерпват. Плодът все повече изпитва липса на хранителни вещества и кислород. Постепенно може да се развие нарушение на кръвоснабдяването в плацентата;
 3. декомпенсирана, при която има нарушения в различна степен в кръвообращението и обмена на хранителни вещества между плода и тялото на майката.

Етапи и степени

Нарушаването на плацентарното функциониране на декомпенсирания тип проява на CPFI може да бъде разделено на няколко степени:

 • най-леките смущения съпътстват намаляване на функционирането на кръвообращението в плацентата от типове 1а и 1б;
 • степен 1 ​​а предполага леки нарушения при маточно-плацентарна недостатъчност, когато фетално-плацентарният кръвен поток остава непроменен;
 • в случай на дисфункция на плацентата степен 1 ​​b, фетално-плацентарният кръвен поток е леко нарушен със запазване на маточно-плацентарния обмен;
 • Степен 2 показва нарушение във фетално-плацентарното и маточно-плацентарното кръвоснабдяване с рязко намаляване на нивото на основните хранителни вещества, получени от плода. В този случай крайният диастоничен кръвен поток е напълно запазен;
 • 3 степен на хронична плацентарна недостатъчност се характеризира с ограничаване до минимум на фетално-плацентарния кръвен поток. В този случай утероплацентарният кръвен поток може да бъде частично нарушен или напълно запазен. Здравето на детето е подложен на силен стрес и дефицит на жизненоважни вещества. Има заплаха за живота на плода. Вътрешните органи на бебето в утробата са сериозно повредени. При деца се развиват различни хронични заболявания и може да се наложи преждевременно раждане.
Степента на увреждане на CPPIВид нарушен кръвоток
Утероплацентарният обмен е малко ограничен
Фетално-плацентарният обмен е малко ограничен
2Утероплацентарната и фетално-плацентарната намаляват
3Значително увреждане на фетално-плацентарния кръвен поток с възможно частично нарушение на маточно-плацентарния кръвен поток

Симптоми

CPDI по време на бременност в леки стадии няма симптоми и жената не може да усети промени. По време на прегледа лекуващият лекар не диагностицира аномалии по време на прегледа, поради което е възможно да се установят нарушения в кръвоснабдяването на плода в такива случаи само след преминаване на планирано ултразвуково сканиране и прегледи.

Въпреки това пациентите, които са изложени на риск, трябва да обърнат повишено внимание на здравословното си състояние, тъй като именно те могат да развият плацентарна недостатъчност на фона на основните заболявания.

Жените с хронични сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания и захарен диабет са изложени на повишен риск. Всякакви, дори незначителни промени в здравословното състояние при тези пациенти могат да показват наличие на нарушения по време на бременност.

Те могат да включват:

 • кардиопалмус;
 • постоянно повишаване на кръвното налягане;
 • появата на задух през 2-ри триместър и по-късно;
 • тежест в долната част на корема.

Ако се появят такива симптоми, гинекологът може да предпише ултразвук или доплер ултразвуково сканиране, което изследва състоянието на детето и плацентата по време на бременност.

За общо наблюдение на развитието на детето и състоянието на плацентата бременните жени се подлагат на ултразвук 2 пъти през първите 2 тримесечия на бременността и в по-късните етапи на доплер и CTG, които позволяват навременна диагностика на заболяването.

При сложни видове и степени на CPFD хроничните заболявания рязко се изострят, на фона на които се влошава плацентарната недостатъчност.

В резултат на тяхното развитие могат да се появят следните симптоми:

 • силно подуване с гестоза;
 • постоянно главоболие с хипертония;
 • слабост и световъртеж при дефицит на желязо и витамин;
 • кървави отделяния с отлепване на плацентата и повишен тонус на матката;
 • значително намаляване на интензивността и честотата на феталните движения.

В случай на значителна промяна във функционирането на плацентата, при преглед гинекологът може да открие несъответствие между височината на дъното на матката и гестационната възраст на жената. С появата на несъответствие в развитието на плода, рискът от спонтанен аборт или преждевременно раждане се увеличава.

Причини за появата

CPDI по време на бременност от всякакъв тип има редица основни причини за появата и развитието.

Има много причини за неуспех, те включват:

 • заболявания, които майката е имала преди бременността:
 • заболявания на сърдечно-съдовата система (артериална хипертония, сърдечни дефекти, аневризми);
 • бъбречно заболяване (хроничен пиелонефрит, бъбречна недостатъчност);
 • белодробни проблеми (астма, хроничен бронхит);
 • ендокринни заболявания (хипертиреоидизъм, захарен диабет, надбъбречна патология);
 • хематологични нарушения (анемия, тромбофлебит, намалено съсирване на кръвта);
 • различни инфекции (грип, бактериални инфекции на гениталните органи), които в по-късните етапи на бременността могат да доведат до значителни промени в развитието на плода.
 • патология в гениталиите:
 • ендометриоза на матката;
 • доброкачествени тумори в матката (фиброма);
 • белег на матката, който може да бъде причинен от предишна операция или раждане чрез цезарово сечение;
 • хроничен ендометрит;
 • маточни аномалии (седловидна или двурога матка, недоразвита матка).
 • акушерски патологии:
 • Rh-конфликт по кръв, когато майка с отрицателна кръвна група формира плод с положителна група и тялото на бременна жена възприема плода като „враждебен“ и активира защитните механизми;
 • плацента превия, когато плацентата се намира в долната част на матката и частично припокрива маточния фаринкс, което нарушава фетално-плацентарния кръвен поток;
 • седалищно предлежание на плода с местоположението на нероденото дете надлъжно с тазовия край до изхода в малкия таз на тялото на жената, при което има заплаха при раждането на бебето и смущения в храненето на детето;
 • многоплодната бременност често има аномалии при формирането на плацентата;
 • токсикоза в ранните или късните етапи на бременността (гестоза), която може не само да причини образуването на плацентарна недостатъчност, но и да допринесе за нейното влошаване.

Освен това има рискови фактори, които могат да допринесат за появата на увреждания при раждане на дете, които включват:

 • чести аборти през последните няколко години;
 • възрастта на бременната жена е повече от 35 години;
 • лоши навици (пушене, пиене на алкохолни напитки);
 • лоша екология;
 • постоянно да сте в стресови ситуации;
 • липса на основни условия на живот;
 • приемане на определени лекарства.

Диагностика

Предвид сложността на диагностицирането на хроничната плацентарна недостатъчност е почти невъзможно да се установи заболяването по време на рутинен преглед..

Опитен гинеколог може да отбележи, ако пациент има оплаквания, несъответствие във височината на дъното на матката с етапа на формиране на бебето, повишен тонус на матката, намаляване на честотата на движенията на плода и да изпрати бременна жена за допълнителен преглед.

Възможно е точно да се установи наличието на такова заболяване, както и степента на неговото развитие, само с помощта на специални изследвания:

 • ултразвуково изследване на развитието на плода, при което се прави изследване на съответствието на размера на детето с гестационната възраст Разкриват се характеристиките и недостатъците на функционирането на плацентата. Измерване на дебелината на образуваната плацента и идентифициране на степента на нейната зрялост, наличие на патологии. Ултразвуковото изследване на особеностите на развитието на бременността се счита за надежден метод за диагностициране на CPRD. Ултразвукът се извършва в клиника, предродилна клиника или медицински кабинет. Цената на изследването е 700 рубли.
 • Доплеровият ултразвук се счита за подтип на ултразвук, който е насочен към изучаване на формирането на метаболитните процеси. По време на процедурата се дава оценка на кръвообращението в съдовете на пъпната връв, матката и плода. Този метод се счита за най-ефективен и се използва рутинно по време на бременност. Изследванията се извършват в специално оборудвана родилна клиника от квалифициран специалист или в медицински център, предоставящ подобни услуги. Цената на изследването е 700 рубли.
 • Феталната фонокардиография и кардиотокография могат да открият нарушения в сърдечно-съдовата система на развиващото се бебе, да установят намаляване на сърдечната честота и движенията. Промяна в ритъма на сърдечния ритъм и биенето. Изследване се извършва на специално оборудване в предродилна клиника или специализиран медицински център в рамките на 20 минути. Цената на процедурата е 500 рубли.

Кога да посетите лекар

По време на бременност наличието на постоянни заболявания, високо кръвно налягане или вагинални секрети е основата за контакт с лекуващия гинеколог за съвет. Диагнозата CFPI се поставя от гинеколог въз основа на резултатите от изследването, според резултатите от които се предписва комплексно лечение.

В случай на откриване на CFPI по време на планирано ултразвуково сканиране, доплер ултрасонография, бременна пациентка трябва да посети гинеколог възможно най-скоро за преглед, интерпретация на резултатите и предписване на необходимото лечение.

В случай на кървави отделяния по време на бременност, жената трябва незабавно да потърси спешна медицинска помощ, за да предотврати възможни усложнения или спонтанен аборт..

Предотвратяване

Профилактиката на всякакъв вид плацентарна недостатъчност се състои в внимателна подготовка за бременност:

 • необходимо е да се подложи на цялостен преглед на здравето на бъдещата майка и лечение, ако се открият заболявания;
 • укрепване на имунната система и получаване на курс от витамини и минерали;
 • лекува инфекциозни и бактериални заболявания;
 • премахнете лошите навици и стресовите ситуации.

В допълнение към намаляването на рисковите фактори, бременната жена трябва да се подложи на рутинни прегледи и изследвания. В случай на неразположение или откриване на аномалии във функционирането на плацентата, бъдещата майка трябва незабавно да се консултира с лекар за лечение.

Навременната диагностика на хронична плацентарна недостатъчност при леки форми на проява ви позволява да възстановите метаболитните процеси напълно с ясното изпълнение на предписаното лечение у дома.

Методи на лечение

Лечението на хронична плацентарна недостатъчност при липса на заплаха за развитието на бременността и с появата на по-нататъшна положителна динамика може да се извършва амбулаторно или в дневна болница с предродилна клиника.

Когато има влошаване на благосъстоянието или има заплаха за живота на развиващото се бебе, лечението на недостатъчност се извършва постоянно под наблюдението на специалисти.

Основното лечение на CFPI по време на бременност е да се премахне основната причина за появата и развитието на заболяването, както и да се подобри здравето на бременната жена. Включва редица лекарства с целенасочено действие.

Лекарства

CFPI по време на бременност се лекува чрез предписване на комплекс от лекарства, чието действие е насочено към създаване на условия за възстановяване на маточно-плацентарното и фетално-плацентарното кръвообращение.

Ефективно се използва за възстановяване на микроциркулацията в кръвта и намаляване на активността на пентоксифилин.

Помага за възстановяване на тонуса на матката и метаболитните процеси в организма. Лекарството бързо увеличава количеството кислород в тъканите и има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Лекарството се прилага по 150 mg (точната доза се изчислява индивидуално) интравенозно 2 пъти на ден. Курсът на лечение е 5-7 дни. Цената на лекарството е 250 рубли.

Trental се счита за съвременно лекарство, което може да намали вискозитета на кръвта, да осигури гъвкавост на еритроцитите и да намали агрегацията на тромбоцитите през първите 2 дни след началото на приложението..

Лекарството елиминира нарушенията на кръвообращението във всички тъкани и има положителен ефект върху сърцето. Вземете лекарството около 1 таблетка 2-3 пъти дневно в продължение на 10 дни. Средната цена на опаковката е 400 рубли.

За възстановяване на хемодинамичните процеси и допълнително подобряване на микроциркулацията се предписват лекарства с общо действие.

Курантил се счита за отлично лекарство, което, когато е достатъчно концентрирано, подобрява микроциркулацията във всички тъкани на тялото..

Лекарството намалява производството на тромбоцити и техните нива в кръвта. Лекарството подобрява имунитета и помага в борбата с инфекциозните заболявания. Curantil се предписва за прием на 1-2 таблетки 3 пъти на ден. Курсът на лечение е 14-30 дни. в зависимост от нуждата. Опаковка цена 650 рубли.

Препоръчва се прием на хепарин за намаляване на тромбозата в кръвта..

Лекарството инхибира ефекта на тромбина в кръвта и значително подобрява притока на кръв и метаболизма. Лекарството се предписва индивидуално, въз основа на средна доза от 5 ml. 2 пъти на ден. Лекарството се прилага интравенозно в продължение на 7-10 дни. Цената на лекарството е 300 рубли.

Елиминирането на плацентарната недостатъчност от различни видове в последните етапи на бременността се подпомага значително от infukol.

Лекарството ви позволява да задържате изгубената течност и помага да се възстанови кръвообращението. Лекарството значително намалява нивото на тромбоцитите в кръвта и вискозитета на кръвта. Infukol се прилага интравенозно, 200 ml. Курсът на лечение е 5-7 инжекции, докато се появи стабилно подобрение в състоянието на пациента. Цената на лекарството е 370 рубли.

За намаляване на налягането и подобряване на работата на сърдечно-съдовата система, бременните жени се предписват на Corinfar.

Лекарството подобрява кръвното налягане и разширява бъбречните съдове в рамките на 1-2 дни от началото на приложението. Лекарството се приема по 10 mg 2 пъти дневно в продължение на 14-21 дни. Цената на опаковката варира в рамките на 80 рубли.

No-shpa се използва активно за облекчаване на спазми и разширяване на всички съдове..

Лекарството се абсорбира бързо, не вреди на развиващия се плод и помага за възстановяване на метаболизма на плацентата и матката. Вземете no-shpu за 1-2 таба. 3 пъти на ден. Периодът на лечение е 14-20 дни. Цената на лекарството е 200 рубли.

За възстановяване на нервната система и намаляване на тонуса на матката, на бременни жени се предписва магнезий b6.

Лекарството нежно облекчава повишената възбудимост на невроните и успокоява мускулната тъкан. Те пият магнезий b6 в 2 таба. 2-3 пъти на ден до 30 дни. Цената на опаковката е около 600 рубли.

При комплексното лечение на CPFD по време на бременност са необходими лекарства за възстановяване на нивото на витамини и хранителни вещества в организма..

Ефективно се използва за възстановяване на нивата на глюкоза и желязо комплевит мама.

Лекарството съдържа необходимата доза основни витамини и минерали, необходими за тялото на бременна жена. Лекарството се приема по 1 таблетка веднъж дневно в продължение на 1 месец. Цената на лекарството е 300 рубли.

Elevit pronatal се счита за отлично лекарство, което в рамките на 1 седмица от приложението значително повишава нивото на хранителни вещества и витамини в кръвта на бременна жена..

Лекарството се пие по 1 таблетка на ден по време на хранене. Курсът на прием е 20-30 дни, който може да се повтори след 1 месец почивка. Цената за опаковане на продукта е 700 рубли.

Традиционни методи

Народните средства нямат достатъчно активен ефект за премахване на плацентарната недостатъчност по време на бременност. Въпреки това, редица народни средства могат да се използват активно като допълнение към медикаментозния курс на лечение..

Активното възстановяване на кръвообращението в плацентата се улеснява от тинктура на основата на кестен и женско биле.

 • За да го приготвите в стъклен тиган, комбинирайте 2 с.л. л. корени от женско биле, кестен, глог и шипки, листа от мента и маточина.
 • Сместа трябва да бъде добре разбъркана и смляна в блендер или кафемелачка.
 • 1 ч.л. сместа се запарва с 200 ml вряща вода и се влива в продължение на 30-40 минути. След това запарката се прецежда и се изпива сутрин и вечер 1 час преди хранене. Курсът на лечение е 7-10 дни.

Ефективно помага за намаляване на нивото на хипоксия и възстановяване съдържанието на желязо в отварата от живовляк в кръвта.

 • 2 с.л. л. сухи брезови листа се комбинират с 4 с.л. л. сухи листа от живовляк.
 • Съставът се смесва и смила.
 • 1 супена лъжица л. суха смес се залива с 250 мл гореща вода и се оставя за 1 час.
 • След това изсипете инфузията през фино сито и изпийте 1/3 с.л. 3 пъти на ден. Периодът на лечение е 2 седмици. Забележимо подобрение в благосъстоянието и намаляване на нивото на анемия настъпва след 1 седмица от приема на такава инфузия, която се приема след 20 дни. почивка може да се повтори.

Тинктурата от гъша тинтява ще ви помогне бързо да възстановите нивото на хормоните.

 • 2 с.л. л. сухи и натрошени листа от тинтява се поставят в чайник и се заливат 400 мл вряща вода.
 • Ястията се завиват с кърпа и настояват половин час.
 • След това пият инфузията по 150 ml 2-3 пъти на ден в продължение на 20 дни.

Систематичното използване на тинктурата постепенно възстановява хормоналното ниво до нормалното.

Възможни усложнения

CFPI е тежка патология на бременността, която изисква незабавно специализирано лечение..

Ако плацентарната недостатъчност се игнорира и не се спазват указанията на лекаря, могат да възникнат сериозни усложнения:

 • появата на кървене от матката, което може да се увеличи;
 • нарушение на кръвообращението и метаболитните процеси в плацентата, което може да провокира отлепване на плацентата;
 • значителна липса на хранене за плода причинява смущения в развитието и функционирането на вътрешните органи на развиващото се дете. Може да се появят тежки увреждания на бъбреците, черния дроб, недоразвитие на сърцето;
 • заплаха за живота на детето може да наложи преждевременно раждане чрез цезарово сечение;
 • отлепване на плацентата и плацентарна недостатъчност могат да провокират преждевременно раждане или спонтанен аборт.

По време на бременността правилното развитие на плода зависи до голяма степен от достатъчното функциониране на плацентата, което осигурява доставката на необходимите вещества на бебето..

Развитието на CFPI във всеки триместър може да причини сериозни усложнения за здравето на плода. Навременната диагноза на заболяването и получаването на сложно медикаментозно лечение може напълно да възстанови метаболизма и да помогне за раждането на здраво дете..

Видео за плацентарна недостатъчност

Лекция за фетоплацентарна недостатъчност:

Фетоплацентарна недостатъчност: защо се появява и как да се лекува

Едно от най-честите усложнения на бременността е плацентарната недостатъчност. Това често може да доведе до ненавременна хоспитализация на бременна жена, за да се намали рискът от негативно въздействие върху детето..

 1. Какво е
 2. Класификация на заболяването по време на бременност
 3. Причини за FPI
 4. Защо заболяването е опасно за бъдещата майка и плода?
 5. Симптоми на патология
 6. Диагностика по време на бременност
 7. Лечение и профилактика на бременни жени
 8. Видео: Диагностика на FPN

Какво е

Виждайки записа на FPN в медицинския си картон по време на бременност, бъдещата майка започва да задава въпроса "Какво е това?".

Фетоплацентарната недостатъчност е цял комплекс от нарушения в работата на плацентата. Това провокира отклонения в развитието на нероденото дете..

Нарушението е придружено от промяна в структурата на плацентата.

В резултат на тези промени към детето започва да тече недостатъчно количество кислород. Това води до фетална хипоксия..

Ако не бъдат взети необходимите мерки навреме за отстраняване на усложнението, детето може да умре.

Класификация на заболяването по време на бременност

Има няколко класификации на сортовете плацентарна недостатъчност.

Класификация на FPN във връзка с времето на образуване на плацентата:

 1. Първичен - развива се преди 16 седмици от бременността.
 2. Вторична - развива се не по-рано от втория триместър на бременността. Зависи от неправилния и сложен ход на бременността като цяло.

Класификация на FPN според характеристиките на клиничния курс:

 1. Остра плацентарна недостатъчност - често съпътстващ фактор при отлепване на плацентата, може да възникне на всеки етап от бременността.
 2. Хронична плацентарна недостатъчност - настъпва от 2-ри триместър на бременността и се среща много по-често, отколкото остра.

Хроничният FPI от своя страна се разделя на:

 1. Компенсиран - начален етап от формирането на FP.
 2. Субкомпенсиран е по-тежък вариант на хронична FPN. Характеризира се със значително увеличаване на риска от развитие на патологии при дете.
 3. Декомпенсирана - характеризира се с развитието на глобални промени в развитието на детето. Понякога може да провокира смъртта му.
 4. Критично - в повечето случаи завършва със смъртта на детето.

Причини за FPI

Плацентарната недостатъчност по време на бременност обикновено се появява по следните причини:

 • възрастта на бременната жена е над 35;
 • гестоза или късна токсикоза;
 • многоводие;
 • наличието на лоши навици при майката;
 • предишни аборти;
 • неправилна структура на матката;
 • Rh-конфликт между майка и дете;
 • диабет;
 • вирусни и бактериални инфекции;
 • възпалителни заболявания;
 • генетични аномалии на плода;
 • заболявания на ендокринната система на майката.

Защо заболяването е опасно за бъдещата майка и плода?

Нарушаването на структурата и работата на плацентата води до доста голям брой възможни усложнения.

Усложнения в резултат на фетоплацентарна недостатъчност:

 • фетална хипоксия;
 • преждевременно раждане;
 • спонтанен аборт;
 • избледняваща бременност;
 • развитие на вътрематочни фетални патологии;
 • неправилно разположение на плацентата;
 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • заплаха за живота на детето и възможна смърт;
 • многоводие;
 • липса на вода;
 • продължителна бременност.

Симптоми на патология

Симптомите на плацентарна недостатъчност по време на бременност зависят от вида на това усложнение.

Няма симптоми на хронично компенсиран FPN. Разкрива се изключително при преминаване на ултразвук.

Симптоми на декомпенсиран FPN:

 • повишена активност на плода, чести движения;
 • рязко намаляване на активността на детето;
 • коремът на бременната жена е малък;
 • кървави вагинални секрети.

Ако се появят един или повече от горните симптоми, важно е да посетите лекар възможно най-скоро. Навременната медицинска помощ значително намалява риска от усложнения.

Диагностика по време на бременност

След като бременна жена се свърже с оплаквания, характерни за FPI, лекарят предписва цялостен преглед.

Тя ще ви позволи да установите наличието на усложнение с висока степен на точност..

Основните методи за диагностика на плацентарна недостатъчност са:

 • ултразвукова процедура;
 • кардиотокография;
 • доплерометрия.

По време на ултразвуковата процедура лекарят определя степента на зрялост на плацентата, нейното местоположение и дебелина. Гинекологът отбелязва дали тези показатели съответстват на гестационната възраст.

Оценява се и активността на плода и количеството на околоплодните води. Въз основа на тези показатели може да се направи предположение за наличието на FPN при жената.

CTG или кардиотокографията дава възможност да се оцени работата на сърцето на детето.

Доплеровият тест оценява кръвния поток в пъпната връв, матката и мозъка на бебето.

След извършване на подходящите процедури и установяване на диагнозата, на бременната жена се предписва подходящо лечение.

В някои случаи е необходимо наблюдение в болница.

Лечение и профилактика на бременни жени

Наличието на плацентарна недостатъчност изисква задължително лечение.

На първия етап се установява причината за заболяването и всички мерки са насочени към отстраняването му..

Ако жената има компенсиран тип плацентарна недостатъчност, лечението се извършва амбулаторно.

Ако има по-тежко развитие на усложнения, бременната жена получава направление за лечение в болница.

Лечението с FPI е насочено към подобряване на притока на кръв в плацентата, елиминиране на повишения тонус на матката и подобряване на снабдяването на детето с кислород..

Необходимо е да се разбере, че в момента няма лекарства и процедури, които напълно да възстановят структурата на плацентата до нормално състояние..

За лечение на плацентарна недостатъчност, лекарства като:

Тяхното действие е насочено към подобряване на метаболитните процеси и състоянието на кръвния поток в плацентата..

Курантил елиминира проявите на фетална хипоксия. Действието на Actovegin се проявява по-скоро в активирането на метаболитните процеси.

При тежки прояви на FPN в болница, бременни жени се предписват интравенозни лекарства:

 • Магнезия;
 • Гинипрал;
 • Еуфилин;
 • Смес от глюкоза и новокаин.

Раждането с фетоплацентарна недостатъчност може да се осъществи както естествено, така и с помощта на цезарово сечение.

Изборът на този или онзи метод зависи от тежестта на усложнението и състоянието на детето в утробата.

Профилактика на плацентарната недостатъчност:

 • пълноценен сън;
 • използването на специални мултивитаминни препарати за бременни жени;
 • балансирана диета;
 • използването на кислородни коктейли;
 • предварително планиране на бременността и преминаване на всички необходими прегледи;
 • отхвърляне на лоши навици.

Фетоплацентарната недостатъчност е доста често срещано явление в съвременната акушерска практика. Правилното планиране на бременността и компетентното управление на бременността свежда до минимум рисковете от това усложнение..

Фетоплацентарна недостатъчност

Съдържание:

 • Класификация
 • Причини
 • Симптоми
 • Диагностика
 • Лечение
 • Рискове и последици
 • Предотвратяване

Фетоплацентарната недостатъчност (FPI) е едно от най-честите усложнения на бременността. При 50-77% от бременните жени се превръща в основна причина за спонтанен аборт, при 32% възниква в резултат на гестоза, в 25-45% от случаите се развива при наличие на екстрагенитална патология, след вирусна или бактериална инфекция се проявява в повече от 60% от случаите.

Фетоплацентарната недостатъчност или плацентарната недостатъчност (PN) се характеризира с морфологични (структура), както и функционални нарушения в плацентата, прогресията на които може да доведе до хипоксия, забавяне на развитието и дори до антенатална фетална смърт.

Плацентата е изключително важен орган, тя се превръща в „медиатор“ при създаването на единна функционална система „майка-плацента-плод“ и изпълнява редица жизненоважни за плода функции:

 • Дихателни (доставка на кислород, отстраняване на въглероден диоксид);
 • Хранене на плода и отделяне на метаболитни продукти;
 • Защитен (вид бариера и филтър, който предпазва плода от неблагоприятното въздействие на вредни фактори, попаднали в тялото на майката: някои лекарства, токсични вещества, микроорганизми);
 • Хормонален (произвежда хормони, необходими за нормалния ход на бременността и развитието на плода).

Когато се появи FPF, всички тези функции се нарушават и съществува заплаха за по-нататъшния нормален ход на бременността и развитието на плода.

Класификация

По време и механизъм на възникване се различават два вида PN:

 • Първична (до 16 седмици), свързана с нарушение на процесите на плацентация и имплантация;
 • Вторичен (след 16 седмици), развива се под въздействието на външни фактори, влияещи върху плода и / или майката, във вече оформена плацента.

Според клиничния ход на PN има:

 • Остра - най-често се появява на фона на отслабване на ниска или нормално разположена плацента. Острата PN се появява главно при раждане, но появата й не е изключена на нито една гестационна възраст;
 • Хронична - възниква на различни етапи от бременността. На свой ред тя се подразделя на:

Компенсираната форма на PN - при която метаболитните процеси в плацентата са нарушени, но кръвообращението в системата майка-плацента-плод не е нарушено. Поради компенсаторните възможности на тялото на майката, плодът се адаптира към тези промени и не изпитва дискомфорт;

Субкомпенсирана форма на PN - ако причините за PN не са отстранени, компенсаторните механизми на тялото изпитват стрес и постепенно започват да се изчерпват, достигайки следващия етап;

Декомпенсирана форма на PN - прогресирането на патологичния процес води до появата на хемодинамични нарушения в системата "майка-плацента-плод" на нивото на фетално-плацентарната и / или маточно-плацентарната циркулация.

Когато се използва методът на Доплер, се определят 3 степени на декомпенсираната форма на FPN:

 • I степен
  • FPN Ia степен - нарушение на хемодинамиката възниква само в маточно-плацентарния кръвен поток;
  • FPN Ib степен - нарушение възниква само във фетално-плацентарния кръвен поток;
  • II степен - има нарушение на притока на кръв на две нива, но те не достигат критични стойности;
  • III степен - нивото на нарушения във фетално-плацентарния кръвен поток е критично, животът на плода е застрашен.

В 60% от случаите FPI води до вътрематочно забавяне на растежа на плода (FDA), поради което се разделя и на:

 • Плацентарна недостатъчност с RRP;
 • Плацентарна недостатъчност без RFP.

Причини

Причините за фетоплацентарна недостатъчност са многобройни..

Първичната PN възниква в резултат на:

 • Генетични нарушения;
 • След бактериални и вирусни инфекции, пренесени в началото на бременността;
 • Ендокринни патологии (хормонална недостатъчност на яйчниците и др.).

Вторичната FPD се развива като следствие от:

 • Първичен PN;
 • Акушерски и гинекологични заболявания (менструални нарушения, безплодие, прееклампсия, спонтанен аборт, миома на матката, многоплодна бременност и др.);
 • Екстрагенитални заболявания (захарен диабет, хипертония, заболявания на кръвта, белите дробове, бъбреците);
 • Вродена и наследствена патология при плода или майката;
 • Неблагоприятни социални фактори (възрастта на майката е над 30 или по-малка от 18, психо-емоционално претоварване, тежък физически труд, вредни условия на труд, тютюнопушене, употреба на алкохол и наркотици);
 • Въздействието на външни фактори на околната среда (йонизиращо лъчение, употреба на лекарства).

Най-значимите рискови фактори за развитието на ФП са наличието на екстрагенитална патология и прееклампсия, придружени от съдови лезии..

Симптоми

Информация Компенсираната форма на хронична FPN най-често не се проявява по никакъв начин. Състоянието на жената е задоволително, нарушенията в системата майка-плацента-плод могат да се определят само с допълнителни изследвания (ултразвук, доплерометрия).

Симптомите на плацентарната недостатъчност започват да се проявяват само с декомпенсирана форма на PN. Първоначално обаче бременната жена може да представи само оплаквания, характерни за екстрагенитални и акушерски заболявания, срещу които се развива FPN, например главоболие с хипертония или оток с гестоза. Но паралелно с това тя може да отбележи, че броят на движенията на плода е намалял. Не забравяйте, че редовните, но не твърде чести движения на плода са важен признак за състоянието му.!

Ако по време на PN има вътрематочно забавяне на растежа на плода, тогава има известно несъответствие между височината на маточното дъно и гестационната възраст (индиректен признак), което може да бъде открито при следващото посещение в антенаталната клиника.

Появата на петна от влагалището на различни етапи от бременността е опасен симптом. Той предполага, че е имало преждевременно отлепване на плацентата, което може да доведе до остра FPF и фетална хипоксия. В този случай е най-добре незабавно да се потърси медицинска помощ.!

Диагностика

Особено внимание трябва да се обърне на жени в риск от развитие на ППИ. Такива бременни жени изискват редовно клинично наблюдение. При всеки акушерски преглед лекарят трябва да обърне внимание на наддаването на тегло, да измери височината на дъното на матката (VDM) и обиколката на корема. Несъответствието между разликата в числената стойност на гестационната възраст и BMR, намаляване на броя на движенията, промяна в честотата и глухотата на тоновете на сърдечния ритъм на плода е сигнал за допълнителни изследвания.

Можете да определите FPI, като използвате 3 основни метода:

 1. Ултразвукова процедура. Този метод ви позволява да оцените състоянието на плацентата (дебелина, местоположение, степен на зрялост и т.н.) и плода (размер, наличие на малформации, съответствие с темпа на растеж на гестационната възраст), както и да измервате количеството на околоплодните води;
 2. Доплер сонография. С помощта на този диагностичен метод се изследва притока на кръв в различни съдове на майката и плода, което дава възможност за по-точно установяване на степента и нивото на нарушения в системата майка-плацента-плод, а също така ви позволява да изберете рационална терапия;
 3. Кардиотокография. Изследване, което ви позволява да оцените сърдечната дейност на плода и косвено да прецените състоянието му.

Навременната диагностика на FPI помага да се разпознаят и реагират с адекватно лечение на аномалии в развитието на плода и бременността.

Лечение

При компенсирана форма на FPN се разрешава амбулаторно лечение, подлежащо на постоянно наблюдение (броят на посещенията в антенаталната клиника се увеличава). В други случаи е необходима хоспитализация. За съжаление всички съществуващи методи на лечение не възстановяват напълно нормалните функции и структурата на плацентата. Те помагат само за стабилизиране на процеса и предотвратяване на по-нататъшното му развитие..

Тъй като основната причина за развитието на тази патология е нарушение на кръвообращението в съдовете, тогава всички действия трябва да бъдат насочени към тяхното елиминиране.

Следователно FPN трябва да се лекува със следните лекарства: Trental, Curantil, Pentoxifylline, Eufillin. За подобряване и активиране на метаболитните процеси в тъканите на плода се използват Actovegin, Troxevasin. Често FPN се придружава от повишен тонус на матката; за да се намали, се използват лекарства като Ginipral, No-shpa, Magnesium sulfate.

Всички терапевтични мерки се провеждат изключително в болница, под строгия надзор на лекарите и постоянен контрол на доплер, ултразвук и CTG, в продължение на поне 2 седмици.

Рискове и последици

Фетоплацентарната недостатъчност по време на бременност често води до следните усложнения:

 • Прекъсване на бременността;
 • Фетална хипоксия;
 • Забавено развитие и растеж на плода;
 • Съществува риск от антенатална (вътрематочна) фетална смърт.

Важно Наличието на FPD по време на бременност не означава, че бебето ще се роди с FGR или преждевременно. При малка степен на хемодинамични нарушения в системата майка-плацента-плод, ранно откриване и адекватно лечение, прогнозата за бременност и плод е благоприятна. Разбира се, при тежки хемодинамични нарушения положителният изход на заболяването се поставя под въпрос.

Предотвратяване

Превенцията на FPN по време на бременност трябва да бъде насочена към елиминиране на неблагоприятните рискови фактори и да включва:

 • Водене на здравословен начин на живот: пълно отхвърляне на лошите навици;
 • Адекватен сън;
 • Рационално и правилно хранене;
 • Прием на витамини;
 • Премахване на тежък физически труд, стрес;
 • Лечение на хронични заболявания и полово предавани инфекции по време на планирането на бременността.