Движенията на тялото ни се случват благодарение на работата на мускулите. Мускулното напрежение и тонус се регулират от централната нервна система, човешкия мозък. Поддържането на нормален тонус е необходимо за движение в космоса, двупосочно движение и всякакви други физически действия. Мускулният тонус при новородените играе огромна роля в развитието. Намаленият тонус възпрепятства физическата активност, а повишеният тонус създава усещане за дискомфорт, пречи на бебето да развие необходимите двигателни умения.

Показателят за мускулния тонус на бебето е много важен за физическото му развитие в кърмаческа възраст и след това.

Мускулен тонус при бебета

Постоянното прекомерно мускулно напрежение се нарича хипертоничност. Хипертоничността най-често е асиметрична. Причината за пренапрежението се крие в дейността на централната нервна система. Свитите ръце и крака на здраво бебе, стиснати в юмрук пръсти са лесни за разхлабване. Ако не е възможно да се изправят крайниците, максималният ъгъл на отваряне е не повече от 45⁰, това сигнализира за патология. Бебе, което има дефекти в развитието на централната нервна система, като правило е неактивно - поддържа стойката на ембриона, рефлексите са нарушени. Често такова бебе от първите дни на живота може да държи главата на тегло, но това не е признак за напреднало развитие, а следствие от хипертония.

Причини за хипертония

Повишен тонус може да се появи поради напълно невинни причини, но може да е и признак на сериозно заболяване. За да разпознаем болестта навреме, човек не трябва да бъде безразличен към това явление..

Основните причини, които могат да доведат до мускулно натоварване при бебетата, са:

 1. Детска физиология. При новородените може да се наблюдава така наречената физиологична хипертоничност, свързана с факта, че в утробата детето е било в характерно „групирано“ положение - положението на ембриона. След раждането отнема известно време, докато мускулите се отпуснат и започнат да функционират нормално. Свити крака с леко раздалечени колене, притиснати към корема, свити ръце, прибрана към гърдите брадичка могат да продължат както при шестмесечно бебе, така и след една година. Продължителността на физиологичната хипертония, според оценките на различни специалисти, варира значително, но горните термини се считат за нормални..
 2. Хипертоничността при новородени може да се обясни и с индивидуални характеристики. Мускулният тонус при различните деца е различен по природа, за някои е по-висок, за други е по-нисък, но това по никакъв начин не се отразява на здравето им. Невъзможно е самостоятелно да се разграничи индивидуалното ниво на мускулно напрежение от патологично състояние, следователно, ако подозирате, трябва да се консултирате с лекар и да се подложите на пълен преглед.
 3. Повишен мускулен тонус може да възникне и в резултат на раждане. Дълги трудни раждания, асфиксия на плода, повишено вътречерепно налягане и кръвоизлив могат да доведат до такива последици..
 4. Патологията на вътрематочното развитие, вродени нарушения на централната нервна система, свързани както със здравето на бъдещата майка, така и с условията на нейния живот и поведенчески характеристики, също могат да бъдат причините за хипертоничност при новороденото. Особено опасно за нервната система на бебето, когато бременна жена употребява никотин и алкохол.
Много бебета заемат една и съща поза на ембриона за известно време след раждането - тялото им е свикнало много с него в продължение на много месеци. Това явление може да е признак на хипертония.

Как да определите дали тонът е повишен?

Редица симптоми предполагат, че мускулите на бебето са в хипертоничност. Ако откриете поне някои от симптомите от списъка по-долу, трябва да посетите Вашия лекар. Родителите трябва да бъдат предупредени:

 1. Неспокоен, често прекъсван сън, писъци при събуждане. Затруднено заспиване, както и характерна поза по време на сън: главата е отхвърлена назад, ръцете и краката са притиснати към тялото.
 2. Често плачене с трепереща брадичка, докато главата е хвърлена назад (препоръчваме да прочетете: треперене на брадичката при новородено: симптоми и лечение).
 3. Силно негативна реакция на светлина и звук, дори при незначително излагане.
 4. Способността да поддържате главата си в равновесие от първите дни на живота.
 5. Тежка регургитация, коремни спазми.
 6. Трудност, силна съпротива при опит за разпространение на ръцете или краката на бебето.
 7. Хлапето не стои на крака, "танцува" на пръсти.

Наличието на няколко от тези признаци трябва да доведе родител с дете до лекар. За да изясни симптомите на хипертония, лекарят ще провери някои рефлекси:

 1. Стъпка. Изправено бебе на възраст под 2 месеца прави крачка.
 2. Справка. Изправеното бебе трябва да стои на пълен крак..
 3. Симетрия и асиметрия. Бебето, което лежи по гръб, ще сгъне ръце и ще изправи краката си, ако главата му е повдигната и наклонена към гърдите. Когато главата е наклонена надясно или наляво, ръката и кракът, съответстващи на наклона, ще се изправят, а противоположните ще се огънат. Рефлексът изчезва при 3-месечно бебе.
 4. Тоник. Детето, поставено на гърба, изправя крайниците и ако го обърнете по корем, те ще се огънат. Рефлексът изчезва след 3 месеца.

Рефлексите, които не са изчезнали по възраст, показват развитието на болестта. В този случай се диагностицира хипертоничност, с лечението на която трябва да се занимава невропатолог.

Ако бебето е започнало да държи главата много рано (или дори от раждането), трябва да го проверите за хипертоничност

Задачи и методи за лечение на хипертоничност при кърмачета

Болестите, свързани с появата на хипертоничност, се лекуват от невропатолози и ортопеди. Основните цели на лечението са:

 • облекчаване на болката;
 • премахване на спазъм;
 • релаксация.

Видове масажи, използвани при хипертония

Целта на всички масажни движения, използвани при лечението на хипертоничност, е да облекчи спазма и да отпусне напрегнатите мускули. За подобряване състоянието на бебето се използват масаж по метода на Фелпс, масаж по метода на Семенова, въздействие върху определени активни точки на тялото, както и редица други методи. Всички действия за масаж, прилагани върху новородено, трябва да бъдат много внимателни и нежни. Поглаждане и разтриване е допустимо - за предпочитане с отворена длан, акупресура без болка. Процедурата може да бъде поверена само на квалифициран специалист.

Най-добре е да поверите масажа с хипертоничност на професионален педиатър - той също ще може да покаже необходимите движения на родителите

Масажният курс обикновено се състои от 10-15 процедури. След месец, ако е необходимо, цикълът може да се повтори. Професионално извършеният масаж е много ефективно средство. Родителите могат да се научат да изпълняват основни движения:

 • поглаждане на пръстите, подобно на движенията при поставяне на ръкавици;
 • поглаждане на ръцете от рамото до дланите, прескачане на лакътната става;
 • поглаждане на краката от слабините до стъпалото, прескачане на ставите, но продължаване на движението на стъпалото;
 • поглаждане на краката от петата до пръстите;
 • пръстите на краката се масажират по същия начин, както на ръцете;
 • триене (само след поглаждане) на ръцете, краката, гърба и корема с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка;
 • триене на стъпалото: започвайки от основата на пръстите, нарисувайте фигура осем надолу с пресичането на линиите в средата на стъпалото, дъното на фигурата осем пада върху петата.

Месенето при детски масаж, особено при хипертония, не се извършва. Потупването и потупването е забранено, няма натиск върху напрегнатите възли.

Масажът, особено професионалният масаж, може да предизвика емоционална реакция у детето. Плачът по време на масаж се дължи както на дискомфорт от процедурата, така и на болка. Трудно е да се определи причината за плача, докато редица експерти изразяват мнение, че по време на масажа бебето не трябва да плаче от болка (за повече подробности вижте статията: Защо новороденото бебе често плаче?).

Гимнастика у дома

Редица гимнастически упражнения могат да се изпълняват и у дома. Упражнението помага за отпускане на мускулите и увеличава физическата активност. Няколко упражнения в помощ на вашето бебе:

 1. Обучение. Детето трябва да лежи по гръб, възрастен да погали ръцете си от рамо до ръка и крака от бедрото до крака, така че бебето да се отпусне.
 2. Нежно удължаване. Необходимо е последователно да разгъвате ръцете и краката на бебето без много усилия, без да правите резки движения.
 3. Разклащане. Като вземете дръжката или крака за пръстите, внимателно ги разклатете 4-7 пъти, след което повторете процедурата с останалите крайници.
 4. Флексия. Бебето получава позата на ембрион. Ръцете и краката са свити, главата се накланя към гърдите. Полезно е да редувате това упражнение с предишното. Всички действия се извършват много внимателно, без усилие..
 5. Стъпки. Бебето трябва да бъде взето и поставено на масата, така че цялото стъпало да докосва повърхността. Можете да оставите детето да отиде малко, за да може за момент да се облегне на собствените си подметки. Помага за правилното оформяне на стъпалото..
 6. Упражнявайте се с краката. Леки завои и завои - ако бебето го харесва, то самият ще придърпа пръстите на краката си към лицето си, опитайте се да ги поставите в устата си.
 7. Люлка с топка. Бебето се поставя по корем върху голяма топка, която трябва да се люлее, като държи бебето за краката и ръцете.

Лечебната гимнастика дава добри резултати, но трябва да я правите редовно, за предпочитане няколко пъти на ден. Хлапето трябва да обича тези дейности, да не изпитва дискомфорт.

Физиотерапевтични процедури

Най-често срещаните процедури при лечението на хипертоничност са електрофорезата и парафиновите обвивки. Термичните процедури са показани за отпускане на напрегнатите мускули. Електрофорезата ви позволява да въвеждате определени лекарства в тялото. Парафиновите обвивки се правят най-често на краката на бебето..

 • лечението обикновено започва от 10 минути;
 • постепенно продължителността на процедурата се увеличава до 20 минути;
 • цикълът от процедури се състои от 10 сесии.

Водни процедури

Водните процедури (акватерапия) също допринасят за отпускане на мускулното напрежение. Плуването подобрява координацията на движенията, равномерно натоварва мускулите на цялото тяло. Много е важно да запомните, че студената вода стимулира мускулната работа и повишава мускулния тонус. Топлата вода има релаксиращ ефект..

На дете с мускулна хипертоничност не се показва гмуркане, но плуването и подводната гимнастика ще помогнат за облекчаване на спазмите (вижте също: правилна гимнастика за бебета на 2 месеца и тематично видео). Препоръчително е заниманията да се провеждат по игрив начин. Редица билки ще засилят ефекта на водните процедури, те включват: градински чай, валериана, майчинка, борови иглички, листа от червена боровинка. Водните процедури трябва да се правят преди лягане, а билките да се редуват.

Остеопатичен ефект

Тази изпитана във времето посока в медицината включва лечение на целия организъм като цяло. Манипулациите са насочени към подобряване на циркулацията на течности в тялото, извършват се под формата на лек ефект върху костната тъкан.

Високоефективен метод на алтернативна медицина може да се използва само и изключително от квалифициран детски остеопат. Остеопатичните сесии могат да помогнат при неврологични разстройства, причинени от наранявания при раждане, мозъчни дисфункции и дори вродени дефекти в скелета. Привеждането на костите в правилното физиологично положение води до премахване на мускулните спазми, премахване на патологичните рефлекси.

Между другото, остеопатите препоръчват да се въздържат от използване на проходилки и подобни средства, които могат да влошат проблема. Използването им може да доведе до неправилно позициониране на стъпалото, дисфункция на мускулите на долните крайници. Трябва да обърнете внимание и на обувките на бебето, особено на тези, които са започнали да ходят. Трябва да има пета, твърда подметка и пета, подходяща за възрастта. Премахнете всички обувки и други меки обувки.

Остеопатията предлага цялостно лечение на тялото под ръководството на опитен специалист в тази област на алтернативната медицина

Лекарства за хипертония

Лекарствата се предписват на бебето, ако всички описани по-горе процедури не дават желания резултат. Лекарствата се предписват, когато мускулният тонус на бебето не се нормализира, след като бебето навърши 6-месечна възраст.

Лекарствата, предписани от невропатолог, принадлежат към една от следните групи:

 • мускулните релаксанти се използват за облекчаване на мускулни спазми;
 • невропротективните средства се използват за подобряване на кръвообращението, възстановяване на мозъчните функции;
 • диуретиците се използват за намаляване на вътречерепното налягане и стимулиране на мозъчната дейност.

Най-често се предписват Midocalm, Semax, Baclofen, Pantocalcin и Cortexin, както и витамини от група В. В тежки случаи може да се предпише Cerebrolysin. Всички лекарства се предписват на кърмачето чрез инжекция.

Днес известният и популярен педиатър Комаровски смята, че повишеният мускулен тонус в никакъв случай не трябва да се пренебрегва. Може да сигнализира за сериозно заболяване, но ще има и други симптоми. Задължително е да се подложите на диагностичен преглед, за да се уверите, че хипертоничността е от физиологичен характер. Видео с уроците на д-р Комаровски ще помогне на родителите да разберат по-добре проблема.

Мускулен тонус при бебета и неговите нарушения

Експерт: детски невролог Лилия Радиковна Закирова

Много родители се притесняват от състоянието на мускулния тонус при бебетата: не всеки разбира кога мускулният тонус е нормален (физиологичен) и кога може да се подозира нещо нередно в движенията и положението на тялото на бебето.

Особености на мускулната работа при новородено

Намирайки се в утробата на майката, детето трябва да усети позицията си и бебето получава всички тези усещания поради мускулно съкращение. Когато се роди дете, мускулният тонус помага за психическото и физическото му развитие: благодарение на това бебето се научава да държи главата си, опитва се да грабне играчка, прави корем и странични завъртания, а по-късно се научава да седи, да пълзи и да ходи. За да се изпълняват всички тези умения последователно и навреме, се изисква физиологичен мускулен тонус - леко напрежение в мускулите на скелета, дори в състояние на пълно отпускане.

В различна възраст мускулният тонус при новороденото се проявява по различен начин и е особено изразен през първите месеци от живота. Това се дължи на факта, че през всичките 9 месеца детето се развива и живее в тясно пространство - матката, където не е имало възможност да проявява висока активност. Следователно към момента на раждането всички мускули на бебето са изключително напрегнати - те са в хипертоничност. Хипертоничността е разпределена неравномерно между мускулните групи - това обяснява типичното положение на бебето: главата е отхвърлена назад, а ръцете и краката са притиснати към тялото. Мускулите на бедрата имат особено висок тонус при бебето: ако се опитате да разнесете краката му, ще почувствате съпротива. Такива
мускулната хипертоничност при кърмачета ще продължи около 4 месеца, постепенно намалявайки до двегодишна възраст: на тази възраст мускулният тонус на дете и възрастен е приблизително еднакъв.

Как да оценим характеристиките на тона

Обикновено мускулният тонус на новороденото се оценява, като се гледа позата на бебето за сън и кога се движи. Само невролог може да оцени по-фините характеристики на състоянието на мускулите на вашето дете, който първо ще зададе определени въпроси на майката: как е родено бебето (в резултат на физиологично раждане или цезарово сечение) и какво е било неговото представяне (лицево, глутеално и др.).). Причината за повишения тонус на мускулите на шията при кърмачета, поради което главата на детето е преместена твърде много назад, може да бъде лицева презентация по време на раждането, а повишен тонус на краката (когато краката са удължени) често се случва при седалищно предлежание. Но позата на "ембриона", която детето заема, когато спи - знак за нормален тонус. В същото време ръцете на детето са свити в юмруци и свити в гърдите, а краката с разтворени бедра са свити към корема.

Физиологичната хипертоничност в първите месеци след раждането не позволява на бебето да извършва нормални човешки движения: той може бързо да движи краката си, да ги кръстосва, да се отблъсква, да се огъва и разгъва. Но хлапето също още не знае как да движи активно ръцете: то е в състояние само да ги огъне в лактите и понякога да отвори юмруци. Главата на бебето е леко отхвърлена назад поради хипертоничността на мускулите на врата. Мускулният тонус на вашето бебе може да се увеличи драстично, когато то плаче или се притеснява.

Защо мускулният тонус може да бъде нарушен при новородено?

 • с плацентарна недостатъчност по време на бременност;
 • със стрес при бременна жена;
 • поради приема на определени лекарства;
 • при стимулиране на труда и използване на определени инструменти по време на раждането;
 • след цезарово сечение.

Симптоми на хипертоничност и мускулна хипотония при кърмачета

Повишен мускулен тонус (хипертоничност) при кърмачета може да възникне, когато нервната система или мозъкът са повредени, когато:

 • родова травма;
 • кръвоизливи;
 • хипоксия (липса на кислород) по време на раждане;
 • болестта на менингит;
 • повишена възбудимост при дете.
 • голямо напрежение на тялото, стягане;
 • невъзможност да се отпуснете по време на сън (юмруците са стиснати, ръцете са в гърдите, краката са в корема);
 • задържане на главата веднага след раждането поради хипертоничност на мускулите на врата;
 • неспокоен сън, колики;
 • чести треперене (треперене) на брадичката;
 • обилна регургитация;
 • когато поставя бебето на крака, притиска пръстите си и се опитва да застане на „пръсти”;
 • ако дърпате детето за дръжките, то не ги разгъва, а се опитва да се изправи с цялото си тяло;
 • възможно изкривяване на шията (ако шийният отдел на гръбначния стълб е бил наранен по време на раждането);
 • детето по-късно започва да пълзи, да седи и да ходи.

Хипотония (намален тонус) на мускулите при новородено най-често се появява при недоносени бебета и деца с мозъчни проблеми, както и при ендокринни патологии и инфекции:

 • при заразяване в утробата;
 • по време на раждане при раждане;
 • поради вътречерепен хематом.
 • летаргично и постоянно сънливо състояние на бебето;
 • ниска подвижност, лош апетит и бавно наддаване на тегло;
 • бебето не държи главата си дълго време, ръцете и краката му са изпънати по тялото;
 • коремът има сплескана форма;
 • при повдигане на бедрата не се усеща мускулна съпротива;
 • ако легнете бебето по корем, то не се опитва да сгъне ръце и да вдигне глава, а спуска лицето си на повърхността;
 • при тежки форми: нарушено смучене, преглъщане, дишане.

Дистония (асиметричен тонус) на мускулите при кърмачета се появява, ако мускулите изпитват неравномерен тонус: някои от тях са с намален тонус, други с повишен тонус.

 • бебето заема неестествени позиции;
 • детето пада настрани, а тялото му се огъва в дъга;
 • кожните гънки са разположени неравномерно;
 • осанката при дете се формира с усложнения: може да се появи сколиоза, плоскостъпие, изкривяване на врата;
 • нарушено психомоторно развитие;
 • при тежки форми - церебрална парализа (церебрална парализа).

Лечение на хипертоничност и мускулна хипотония при кърмачета

За да предпишете адекватно лечение на хипер- или хипотония при бебе, трябва да се консултирате с невролог, който да проведе подробно проучване и да предпише набор от процедури, които включват:

 • масаж;
 • остеопатично лечение;
 • Гимнастика;
 • плуване;
 • физиотерапевтични процедури, водна и кална терапия, магнитотерапия, електрофореза, ултразвук, топлинна терапия;
 • лекарства за облекчаване на мускулни спазми, витамини, билкови препарати, хомеопатични лекарства.

За лечение на хипертоничност е необходимо да се премахне излишното мускулно напрежение. При прости форми на хипертония се препоръчва да се редуват вани с релаксиращи билкови препарати и масаж. Ако родителите са усвоили основните техники за масаж, те могат да го извършват у дома сами: масажните движения включват поглаждане (с помощта на длани и хващане), леко триене, люлеене на фитбол. В никакъв случай не трябва да използвате остри (шамари, нарязване) движения преди време, за да предотвратите бебето в джъмпери и проходилки - всичко това само ще увеличи мускулното напрежение и натоварването на гръбначния стълб.

В случай на хипотония, напротив, всички горепосочени „забрани“ са разрешени, тъй като основната цел на масажа е да стимулира мускулната работа. В допълнение към тонизиращия масаж, Вашият лекар може да препоръча плуване и специални упражнения върху фитбол за тонизиране на мускулите..

По принцип масажът и упражненията са достатъчни, за да коригират нарушенията на мускулния тонус при новородено. Ако обаче нарушенията не могат да бъдат коригирани и с течение на времето сте започнали да забелязвате странни напрежения в някои мускули на вашето бебе, както и забавяне в умственото развитие, незабавно се запишете за консултация с невролог.

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

За експерта: Лилия Радиковна Закирова

Детски невролог
Работи в клиника "АВА-Казан" на адрес Казан, ул. Профсоюзная, 19
Трудов стаж: 11 години

Какво е опасно и как да разпознаем мускулната хипертоничност при кърмачета?

Днес ще говорим за такова състояние като хипертоничност при новородено дете. Понякога думите на родителите на новородения педиатър за хипертоничност при тяхното бебе се възприемат като ужасна диагноза. И все пак това е термин, напълно неразбираем за неспециалист, който дори под звука на дума подсъзнателно предизвиква безпокойство.

В тази статия искам да обясня на родителите какво е хипертоничност от гледна точка на физиологията на новородено дете. Защо повишеният мускулен тонус на бебето е опасен? Когато това състояние е нормално и когато изисква медицинска помощ?

Ще започна, като обясня какво е нормален мускулен тонус. Това е неволно мускулно напрежение, което позволява на човек да се движи, да променя позицията си в пространството. Дори отпуснатият мускул запазва остатъчното напрежение. Мускулният тонус се контролира от централната нервна система - мозъка и гръбначния мозък.

Тоест тонусът е нормално физиологично явление. За нормална двигателна активност на бебето и придобиване на нови двигателни умения нормалният мускулен тонус е просто необходим.

Винаги ли се смята хипертонията за патология?

Хипертония - повишен мускулен тонус, проявяващ се с тяхната скованост и стягане. Пречи на бебето да овладее двигателните умения навреме. Може да причини дискомфорт и безпокойство.

В медицината има такова понятие като физиологичната хипертоничност на новороденото. Нека си припомним положението, в което детето е било 9 месеца в корема на майка си - в положението на ембриона. Краката и ръцете на плода са свити и приведени към тялото, юмруците са стиснати, краката в коленете са леко раздалечени, стековете са кръстосани, брадичката е притисната към гърдите.

След раждането бебето запазва същата поза за известно време. И това е физиологичната хипертоничност на новороденото. Мускулният тонус на флексора е по-висок от мускулния тонус на екстензора. При опит за разпространение и изправяне на крайниците се усеща известна съпротива в крайниците. Също така е възможно да отворите стиснатата камера на бебето за много кратко време..

Позволете ми да ви напомня, че новородено бебе се извиква през първите 28 дни от датата на раждането..

Физиологичната хипертоничност се запазва не само през първия месец, но и през първите няколко месеца от живота на бебето. Средно това състояние трае до три месеца, в някои случаи до четири. Въпреки това, при децата през първата година от живота мускулният тонус е по-висок в сравнение с децата на възраст над една година.

На каква възраст може да се диагностицира хипертония?

Въпреки всичко по-горе, диагнозата хипертония може да бъде поставена на всяка възраст. Включително новородени.

Много е трудно да се разпознае хипертоничността при новородени и бебета до три месеца. Само опитен специалист може да го определи..

Ако мускулният тонус на новороденото наистина е повишен спрямо възрастовата норма, тогава възникват проблеми дори с акта на смучене и изземване на зърното на майката. В крайна сметка за бебето е трудно да работи и да се справя със стиснати мускули..

Също така, повишеният тонус засяга мускулните стени на вътрешните органи. Следователно, децата с хипертоничност често и обилно повръщат храната, която са яли..

Следователно, прекомерното привеждане на крайниците и скованост на движенията в никакъв случай не са единствените прояви на хипертоничност в трохите.

Прояви на хипертоничност при кърмачета

Има признаци на хипертония, които трябва да предупреждават родителите.

 • Бебето спи неспокойно, плаче често и продължително, реагира остро дори на слаба светлина, на звуци в стаята. Детето е капризно, често или обилно плюе.
 • Бебето често има треперене на брадичката, трепване и плач при стимули.
 • Дори позата на детето може да каже много на родителите и лекаря. Дете с асиметричен мускулен тонус лежи неравномерно или в леко наведено положение. Хлапето хвърля глава назад, навежда се.
 • Главата на бебето може да бъде наклонена на една страна, на едно рамо. Така нареченият тортиколис се образува поради неравномерно напрежение на мускулите на врата.
 • Дори едно дете да държи добре главата си до едномесечна възраст, това не винаги е повод за гордост. Най-често това е проява на повишен тонус на мускулите на врата и тила..
 • Хлапето се обръща и се обръща винаги в една посока. Хваща играчката само с една ръка. Винаги трябва да обръщате внимание на това, тъй като за децата от първата година няма понятие ляво или дясно. Новородените бебета са с две ръце.
 • Хипертоничността на крайниците се проявява чрез съпротива при опит за разстилане на ръцете и краката на детето в страни. Ръцете са постоянно свити в лактите. Юмруците са стиснати и трудно се разпространяват.
 • Палецът винаги е притиснат към дланта. Децата на възраст над три месеца вече не трябва да „извиват смокините“. Размножаването на крайниците провокира повишена съпротива или плач на бебето.
 • Хипертоничността на долните крайници води до нарушена подвижност в ставите, особено в тазобедрената става. Развъждането на крака при такива бебета очевидно е трудно..
 • Когато поставя бебето на твърда повърхност, то не почива на цялото стъпало (на пръста или на външния ръб на крака), често сгъва пръстите си.
 • Когато се опитвате да ходите, има подчертано пресичане на краката на бебето. Децата, които вече са ходили, имат походка на пръсти.

Струва си да обърнете внимание на горните симптоми навреме и да информирате лекаря, който наблюдава детето за тях. Ако е необходимо, педиатърът може да насочи детето за консултация с невролог.

Такова разнообразие от признаци на хипертония се дължи на факта, че може да се прояви в няколко варианта..

Симетричната хипертоничност е вариант на физиологично мускулно напрежение. В същото време всички мускули на тялото на бебето са равномерно напрегнати, стойката на бебето е естествена, ръцете и краката изглеждат симетрични.

Асиметричната хипертоничност е патологичен вариант, характеризиращ се с неравномерно мускулно напрежение от дясната или лявата страна на тялото на бебето. В този случай детето лежи неравномерно, огъва или накланя главата си на една страна, пада на една страна (в посока на по-голямо мускулно напрежение).

Дистоничната хипертоничност е сложен вариант на нарушение на мускулния тонус. При тази опция има прекомерно напрежение на определени мускули и отпускане на други (комбинация от хипертоничност и хипотония). С тази опция функцията на крайниците е значително нарушена, което усложнява и удължава рехабилитацията на такива бебета..

Причини за хипертоничност при кърмачета

Причините за хипертоничността на бебето могат да бъдат различни фактори, които в една или друга степен са повлияли на нервната система на бебето по време на вътрематочното развитие или по време на раждането..

Патологията на вътрематочното развитие, патологията на централната нервна система (ЦНС), като правило, е пряко свързана със здравословното състояние на бъдещата майка, нейния начин на живот. По-специално, алкохолът и никотинът имат подчертан токсичен ефект върху централната нервна система на плода..

Развитието на хипертония може да бъде повлияно от патологичното протичане на бременността и раждането, травмата при раждане.

Хроничната фетална хипоксия или продължителната липса на кислород по време на раждането (бебешка асфиксия) е честа причина за проблеми с нервната система на бебето. Тъй като мозъчните клетки са най-чувствителни към липсата на кислород.

Наранявания при раждане, вътречерепни кръвоизливи при бебе поради продължително или бързо раждане и неправилното им управление е друга причина за проблеми с мускулния тонус при бебе след раждането.

Каква е опасността от хипертоничност при дете през първата година от живота?

Необходимо и важно е да се обърне внимание на повишения мускулен тонус, въпреки факта, че той може да бъде физиологичен. Важно е да се консултирате със специалист възможно най-рано, ако родителите или лекуващият лекар подозират, че бебето има някои аномалии в мускулния тонус.

Специалист ще ви помогне да определите възможни вродени неврологични заболявания на бебето или да разсее съмненията ви.

Късната диагноза на хипертоничност при бебе може да доведе до изоставане във физическото и двигателното развитие. Всички двигателни умения при такива деца се формират със закъснение..

Нарушаването на големи и фини двигателни умения ще доведе до нарушено развитие на речта, тъй като тези процеси са взаимосвързани.

Хипертоничността на мускулите на врата може да доведе до ограничаване на способността за завъртане на главата на бебето. При дете може да се образува асиметрия на костите на черепа, ако детето лежи, обръщайки се само в посока на по-голямо мускулно напрежение.

Тежката хипертоничност на краката може да бъде особено опасна. В този случай се нарушава координацията на движенията, образуването на нормален свод на стъпалото. Асиметрия може да се наблюдава не само в мускулите, но и в дължината на крайника на бебето. Впоследствие може да се наруши походката и позата на бебето.

Какъв преглед може да предпише невропатолог за дете с хипертоничност??

За да може специалист да определи във всеки конкретен случай дали хипертоничността при бебе е възрастова характеристика или симптом на определена неврологична патология, е необходимо да се извърши цялостен преглед и повече от едно изследване на бебето.

Невросонография - ултразвукова диагностика на мозъка при новородени и деца под една година. Такова проучване може да се извърши, докато фонтанелът на бебето не е обрасъл, тъй като изследването се извършва през меките тъкани в областта на фонтанела.

Техниката ви позволява да определите общото състояние на мозъка, състоянието на отделните му структури, съдовата система, качеството на кръвоснабдяването. Методът е много информативен, достъпен и безопасен, не изисква пълна неподвижност от детето (не е необходима анестезия).

Невросонографията се извършва рутинно за всички бебета на около 1,5 месеца.

Електромиографията също се използва в диагностиката, но много по-рядко. Този изследователски метод ви позволява да оцените скоростта на нервните импулси, мускулната сила и неговата симетрия. Също така електромиографията дава възможност да се анализира работата на различни мускулни групи и тяхното състояние в покой.

Освен това може да се предпише консултация с генетик и генетични методи за изследване на бебето.

Лечение на хипертония

Като правило, колкото по-рано се установи проблемът, толкова по-лесно и по-бързо се разрешава той. Така е и с хипертоничността.

За деца с повишен мускулен тонус се препоръчва релаксиращ масаж. Ако възрастта позволява, тя се допълва с елементи на физиотерапевтични упражнения, включително упражнения на топка. Плуването, топлинната терапия има много благоприятен ефект върху мускулния тонус.

Медикаментозно лечение се предписва само в тежки случаи на протичане на заболяването или при липса на ефект от проведени преди това нелекарствени техники (масаж, гимнастика, физиотерапия).

Ключът към всички процедури е, че те не трябва да причиняват дискомфорт и безпокойство на детето. Ако детето е притеснено, нервно, плаче, тогава напрежението в мускулите се увеличава още повече. Положителният ефект от такова лечение няма да дойде..

Масаж

Всички техники за масаж, използвани при хипертоничност, са насочени към отпускане на напрегнатите мускули и премахване на спазмите в тях. Масажът трябва да се извършва само от професионален детски масажист. По правило масажът трябва да се извършва в няколко курса. Продължителност на курса - 10-15 сесии.

Родителите могат да се научат и на общ детски масаж, който ще подобри здравето на бебето им..

При извършване на масаж е важно всичко: околната среда, температурата в стаята, мястото на масажа, благосъстоянието и настроението на бебето, техниката на изпълнение на масажни техники.

В стаята трябва да е топло, така че студът да не предизвиква допълнително напрежение в мускулите. В крайна сметка детето е напълно съблечено по време на масажа. В същото време в стаята не трябва да е задушно..

Не масажирайте детето си веднага след хранене, когато детето е гладно или когато иска да спи. Детето трябва да е спокойно и в настроение за сеанс на масаж.

Ето защо най-често родителите търсят възможност да поканят специалист в дома си, така че бебето да се чувства защитено в позната среда. Освен това у дома можете да опитате да изберете времето на масажа според режима на сън и хранене на бебето..

Масажът трябва да се прави върху твърда повърхност. Можете да го направите на обикновена маса, покрита с одеяло и абсорбираща пелена. Повърхността не трябва да е хлъзгава, мушамите тук са неподходящи.

Ръцете на масажиста трябва да са чисти и без бижута, ноктите да се подстригват накратко, за да не се нарани нежната кожа на трохите.

Масаж за новородено може да се прави от двуседмична възраст. Но до месец и половина трябва да включва само поглаждане. От около три месеца можете да включите елементи на триене, люлеене, леки вибрации.

При хипертония е строго забранено месенето на мускулите на бебето. Потупването, натискането, острите движения са неприемливи.

Няма дори два идентични случая на хипертония и двама еднакви хора. Следователно е невъзможно и неприемливо да се дават препоръки на родителите за терапевтичен масаж. Родителите трябва да се учат на масаж от специалисти в болниците, а не в Интернет.

Какво можете да направите сами между курсовете на терапевтичен масаж?

Между курсовете на терапевтичен масаж можете да извършвате обичайния възстановителен масаж.

Когато се извършва, всички движения се извършват от периферията към центъра, по протежение на лимфния поток. Започнете и завършете масажа с леки удари.

Продължителността на масажната сесия зависи от възрастта на бебето. На възраст от 2 месеца масажът се извършва в продължение на 7-8 минути. До 3-4 месеца се свързват леки гимнастически упражнения и продължителността на сесията се увеличава до 15-20 минути.

Бебешкият масаж започва с нежни поглаждащи движения с длани по гърба, гърдите, ръцете и краката на детето. След поглаждане се извършва триене на крайниците, гърба, корема с кръгови движения с подложките на пръстите.

Нека започнем с краката. Положението на детето, легнало по корем.

Като държите крака точно под подбедрицата и фиксирате глезенната става, леко натискате в основата на всеки пръст и върху топката му.

След това масажирайте всеки пръст от нокътя до основата на пръста. Движенията са меки плъзгащи се, леко превъртащи се, сякаш дърпате ръкавици на пръст. Повторете три до четири пъти всяко движение..

Начертайте "осмици" на крака на бебето. Започнете в основата на пръстите, олово, хващайки цялата повърхност на стъпалото, кръст в центъра на стъпалото. Три до четири повторения.

Изпълнявайте 3-4 пъти поглаждащи и леки триещи движения по долната част на крака и външната част на бедрото. Не масажирайте вътрешната част на бедрото, слабините, капачката на коляното. Направете същото и на другия крак.

Преминете към масажа на писалките. Масажирайте дръжките от дланта до рамото, докато детето лежи по гръб. Внимателно отворете дланта на бебето с палци. Извършвайте кръгови движения по посока на часовниковата стрелка и обратно. Направете три повторения..

Масажирайте всеки пръст на вашето бебе. Движенията са вече познати. Точно както на стъпалото, ние "дърпаме ръкавици" на всеки пръст.

Вземете четири пръста на трохите (показалеца, средния, безименния и малкия пръст) заедно и направете няколко флексии и удължения.

С нежни поглаждащи движения помитайте по разгъващата повърхност на дръжките от длан до рамо. Повторете 6 повторения.

Започнете масажа на корема с леки удари по корема отгоре надолу, от ребрата до пубиса. След това преминете към кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Повторете всяко упражнение 5-6 пъти.

С поглаждане и движения масажирайте гърдите отдолу нагоре, придвижвайки се до раменете, леко заобикаляйки областта на зърната.

Започнете масажа на гърба с поглаждащи движения отгоре надолу, леко обикаляйки гръбначния стълб. Движенията също могат да наподобяват „рибена кост“ - отгоре надолу и отстрани.

Гимнастика

Терапевтичната гимнастика също нормализира мускулната работа и стимулира физическата активност. Гимнастиката също трябва да се извършва от специалист..

Комплексът се разработва индивидуално, като се вземат предвид възрастта на бебето, неговите анатомични особености, степента на хипертония.

Динамичната гимнастика е противопоказана за бебета с повишен мускулен тонус.

Физиотерапия

Топлинна терапия: при хипертония са показани парафинови апликации.

Това лечение помага за облекчаване на мускулните спазми чрез релаксиращото въздействие на топлината. Парафиновите апликации се прилагат върху долната трета на подбедрицата и ходилото на бебето, за което тази процедура се нарича „парафинови ботуши“.

Продължителността варира от 10 минути в началото на лечението до 20 минути с повтарящи се сесии. Пълният курс включва 10 процедури.

Топлинната терапия може да бъде заменена с електрофореза с магнезия.

Водни процедури

Упражненията във вода нормализират добре мускулния тонус, намаляват мускулния спазъм и подобряват координацията.

В този случай тялото получава равномерно натоварване на всички мускули, което допринася за образуването на нормален мускулен корсет. За да облекчите хипертоничността, водата в банята трябва да е топла, можете да добавите градински чай, майчинка, борови иглички към водата. Гмуркането е противопоказано.

Баните е най-добре да се правят преди лягане. Водните процедури не трябва да причиняват дискомфорт на бебето, поради което е позволено да се използват надуваеми елементи, играчки.

Остеопатия

Много популярна дестинация в момента. Само квалифициран детски специалист може да провежда сесии за остеопатия. По правило такава процедура се предписва на деца с неврологични разстройства поради вродени наранявания или вродени скелетни патологии..

Медикаментозна терапия

Лекарството се предписва в редки случаи и само от невролог. По правило такова лечение е свързано при липса на ефект от немедикаментозните методи..

При хипертония те могат да предписват:

Лекарства, които облекчават мускулния спазъм - мускулни релаксанти.

Лекарства, които подобряват кръвообращението и метаболитните процеси в мозъка, стимулирайки работата на невроните в мозъка - ноотропи.

Лекарства, които намаляват венозната конгестия, задържането на течности в мозъчните структури - диуретици.

Тези лекарства се предписват според строги показания и под наблюдението на специалист..

Режимни моменти

Проходилки, джъмпери и други устройства, които могат да поставят допълнителен стрес върху крехкия гръбначен стълб и неравномерно натоварване на мускулите, са противопоказани при деца с повишен тонус на крайниците..

Когато детето се учи да ходи, важно е да изберете правилните обувки. Детето трябва да се научи да ходи не по чехли и обувки, а в обувки с висок фиксиращ гръб и ортопедична стелка. Това ще ви позволи правилно да оформите свода на стъпалото и правилно да разпределите натоварването, така че мускулите да работят нормално..

Практикуващ педиатър и два пъти майка Елена Борисова-Царенок ви разказа за хипертоничност при новородено и бебе.

Хипертоничност при кърмачета

Тази статия ще обсъди състояние като мускулна хипертония при кърмачета. Често, когато родителите чуят за мускулна хипертония на педиатър, те изпадат в паника, тъй като смятат тази диагноза за ужасна. Каква е опасността от това състояние и кога то трябва да бъде коригирано чрез назначаването на терапевтични процедури?

Съдържание

 • Главна информация
 • Винаги ли е хипертоничността патологична при бебета??
 • На каква възраст може да се открие хипертоничност при бебета?
 • Как се проявява хипертонията при кърмачета?
 • Какво провокира мускулната хипертония при кърмачета?
 • Каква е опасността от хипертоничност при кърмачета през първата година от живота?
 • Диагностично изследване
 • Терапевтични техники, използвани при хипертония
 • Важни препоръки
 • Заключение

Главна информация

Този термин, неразбираем за човек без медицинско образование, причинява подсъзнателно безпокойство със самия си звук. Въпреки това, не винаги трябва да се паникьосвате, тъй като хипертоничността след раждането при бебе е напълно нормална, докато достигне четири месеца, но ако остане с бебето след определената възраст, тогава трябва да биете аларма и да разрешите проблема.

Какво представлява мускулният тонус от физиологична гледна точка? Под него трябва да се разбира неволно мускулно напрежение, с помощта на което човек се движи и променя пространственото си положение. Дори ако мускулните влакна са отпуснати, остатъчното напрежение в тях остава.

Централната нервна система, тоест мозъкът и гръбначният мозък, е отговорна за мускулния тонус. От това можем да заключим, че тонусът е напълно нормален феномен на човешката физиология. И за да може бебето да се движи нормално и да придобие двигателни умения, то просто му е необходимо.

Винаги ли е хипертоничността патологична при бебета??

Прието е хипертоничността да се разбира като повишен мускулен тонус, проявен под формата на скованост и скованост на мускулната система. Заради него малчуганът не може да овладее своевременно двигателните умения. Освен това причинява дискомфорт и безпокойство у детето. В педиатрията има такъв термин като физиологична хипертоничност на новородените..

През всичките девет месеца бебето е в матката в ембрионална позиция. Горните и долните му крайници имат огънато положение и са притиснати плътно към тялото, краката са леко раздалечени, краката са кръстосани, а брадичката му е притисната към гърдите. След раждането малкото дете се опитва да поддържа същата поза, именно това състояние се нарича физиологична хипертоничност на новороденото.

Тонусът на мускулите на флексора е много по-висок от този на екстензора. Когато мъничето се опитва да разреди или изправи крайника, се усеща мускулна съпротива. Например, ако се опитате да отворите стиснатия юмрук на бебето, то няма да остане отворено дълго..

Трябва да се отбележи, че новородените бебета се считат за първия месец след раждането. Физиологичната хипертоничност се наблюдава при дете не само през първия месец, но и през следващите няколко месеца. Средно тя продължава три месеца, но до четири месеца няма да се счита за патология. При новородените това състояние е най-силно изразено, но всеки месец то става по-слабо и след това изчезва напълно..

На каква възраст може да се открие хипертоничност при бебета?

Хипертонията може да бъде диагностицирана не само през първия месец след раждането. Изключително трудно е да се идентифицира при новородено дете, преди да достигне три месеца. Това може да направи само педиатър..

Ако мускулният тонус на бебето е наистина висок и не отговаря на неговата възрастова норма, тогава той започва да има проблеми със смукателния рефлекс и изземването на майчината гърда. Това е така, защото напрегнатите мускули са много трудни за контролиране, особено за малко дете. В допълнение, хипертоничността засяга и мускулния слой на вътрешните органи, поради което децата с наличието на такова отклонение реорганизират млякото, което са изпили. Поради тази причина сковаността на движенията на детето и привеждането на крайниците не може да се счита за единствената симптоматика на хипертония при бебе..

Как се проявява хипертонията при кърмачета?

При хипертоничност трохите имат следните симптоми, които трябва да предизвикат безпокойство у родителите:

 • Детето не спи добре, често плаче, дава остра реакция на слаба светлина и тихи звуци в стаята;
 • Бебето постоянно е палаво, често плюе много. Брадата му трепери, той потръпва и плаче, когато е изложен на стимули;
 • Позата може да бъде и потвърждение за наличието на симптоми на хипертония. Дете с асиметричен мускулен тонус лежи неравномерно в креватчето, заемайки леко извита позиция. Трохата се огъва и хвърля глава назад;
 • Главата на бебето е наклонена настрани към раменната става. Така тортиколисът започва да се образува в него, тъй като мускулите се напрягат неравномерно. Дори ако на възраст от един месец бебето вече държи добре главата си, това все още не е повод за радост. Може би това състояние е следствие от повишения тонус на мускулната система на тила и шията;
 • Малкото дете се преобръща и се обръща само в една посока. Той взема обекти на интерес само с една ръка. Това е признак на патология, тъй като всички новородени бебета нямат представа за дясно или ляво и са с две ръце до определена възраст;
 • Хипертония може да се почувства, когато се опитвате да разнесете крайниците на детето в страни. Ръцете на бебето са постоянно свити в лактите, юмруците са стиснати и не се изправят;
 • Палци са притиснати към дланите. Деца на възраст над четири месеца не трябва да имат това. При повдигане на крайниците детето започва силно да се съпротивлява и да плаче;
 • С хипертоничност на долните крайници, малкото дете има нарушение на подвижността на ставните стави, особено на тазобедрената става. Развъждането на крака на тези места е изключително трудно за дете..
 • Когато поставяте детето на масата, то няма да се опре на пълен крак, а на пръсти, докато огъва пръстите си;
 • Когато се опитва да движи долните крайници, детето неволно ги пресича. В допълнение, малкото дете има походка на пръсти..

Ако родителите забележат горните симптоми при детето, те трябва да бъдат докладвани на педиатър, който наблюдава бебето..

Видове хипертония при кърмачета

Такъв обширен списък от признаци на мускулен тонус се дължи на факта, че отклонението на всяко малко дете се проявява по различни начини. Трябва също да се отбележи, че хипертоничността е от три вида:

 • Симетрично - при това състояние цялата мускулна система на детето е равномерно напрегната. Позата е естествена за бебетата, а симетрията се наблюдава в позицията на горните и долните крайници.
 • Дистоникът е сложно разстройство на мускулния тонус. Характеризира се със силно напрежение на определени мускулни групи и състояние на пълно отпускане на другите. При такива патологични изменения при детето функционирането на крайниците се нарушава, което води до сериозни отклонения и дългосрочна комплексна рехабилитация;
 • Асиметрично - това патологично състояние се характеризира с неравномерно напрежение на мускулите в дясната и лявата страна на тялото на детето. Хлапето не може да лежи плоско, навежда тялото, пада на една страна и накланя главата си към рамото, където мускулното напрежение е по-голямо.

Ако откриете подозрителни симптоми при дете, не трябва да отлагате посещението при специалист за по-късно, в очакване, че то ще изчезне от само себе си. Колкото по-скоро педиатърът прегледа бебето, толкова по-скоро ще започне рехабилитацията, която ще спаси бебето от сериозни последици за здравето в бъдеще.

Какво провокира мускулната хипертония при кърмачета?

Различни причини, които засягат централната нервна система на детето в утробата и в процеса на раждането му, могат да провокират развитието на хипертония. Проблемите в вътрематочното развитие, водещи до нарушения в нервната система на плода, са свързани с начина на живот на бъдещата майка и нейното здравословно състояние.

Пушенето и пиенето на алкохолни напитки влияят негативно на централната нервна система на бебето. Също така, отклонение може да бъде провокирано от бременност, протичаща с патологии или раждащ травматизъм.

Феталната хипоксия или продължителната липса на кислород по време на раждането могат да доведат до нарушения в нервната система на бебето. Поради липса на кислород, клетъчните структури на мозъка са силно засегнати, а ражданията в резултат на бърз или продължителен труд причиняват микроскопични кръвоизливи в мозъка, което води до развитие на мускулна хипертоничност при бебето след раждането.

Каква е опасността от хипертоничност при кърмачета през първата година от живота?

Винаги трябва да обръщате внимание на признаците на повишен мускулен тонус, въпреки факта, че той най-често е физиологичен. Много е важно да се консултирате с педиатър възможно най-рано, който може да определи дали това е норма, или може би състоянието е вродено и е патологично.

Ако диагностиката на хипертоничността се извършва късно, това може да доведе до изоставане във физическото развитие и формиране на двигателни умения у детето със значително закъснение. Освен това бебето ще има проблеми с фината и груба моторика и развитието на речта, тъй като те имат връзка.

Хипертоничността на мускулния корсет на врата води до ограничения при въртенето на главата на детето. Малко дете може да изпита костна асиметрия на черепа, ако през цялото време лежи на една страна, без да има възможност да се преобърне на другата поради мускулно напрежение.

Особена опасност крие повишената хипертоничност на мускулите на долните крайници. Това отклонение води до чести гърчове, нарушена двигателна активност и малформация на свода на стъпалото. При хипертония може да има разлика в дължината на крайниците на бебето, в резултат на което то ще развие проблеми с походката и стойката в бъдеще.

Диагностично изследване

За да разбере какво е причинило хипертоничността и дали тя е свързана с възрастта или е провокирана от неврологична патология, лекарят провежда пълен преглед на детето, включително първоначален преглед. Най-важните диагностични техники в този случай са:

 • Невросонография - тази техника представлява ултразвуково изследване на мозъка при бебета до една година. Изследването може да се извърши, докато фонтанелът на детето не порасне, тъй като чрез меките тъкани в неговата област може да се оцени общото състояние на мозъчните структури и качеството на тяхното кръвоснабдяване. Техниката е много информативна, безопасна, достъпна и не изисква обездвижване на детето. Извършва се планомерно за деца на възраст под месец и половина.
 • Електромиография - използва се и за диагностициране на хипертоничност, но много по-рядко. Техниката ви позволява да оцените скоростните характеристики на нервните импулси, мускулната сила и нейните симетрични показатели. В допълнение, тя предоставя възможност за оценка на функционирането на различни мускулни групи и тяхната работа в спокойно състояние..

Към всичко по-горе може да се добави преглед от генетик, който да провери за наличие на генетични аномалии, довели до мускулен тонус.

Терапевтични техники, използвани при хипертония

Обикновено, колкото по-рано се открие повишеният мускулен тонус, толкова по-лесно ще бъде коригирането му. На деца с подобно отклонение се предписват релаксиращи масажни процедури, терапевтични упражнения, плуване и физиотерапия.

Към медикаменти се прибягва само в случай на тежко протичане на заболяването или ако нелекарствените методи не дават желаните резултати.

Всички горепосочени процедури не трябва да предизвикват у детето плач и дискомфорт. Ако бебето проявява безпокойство и то плаче, тогава напрежението на мускулната система се увеличава още повече, което означава, че те няма да доведат до положителен ефект и трябва да изберете други методи за справяне с патологичното отклонение.

Детска хипертоничност: Масажни процедури

Масажът, който се извършва с мускулна хипертония, е насочен към отпускане на мускулната система и премахване на спазмите в нея. Процедурата трябва да се извършва от опитен детски масажист. Масажът се прави в няколко курса по петнадесет сесии всеки.

Родителите могат да извършват и общ масаж за новородено. Но първо трябва да вземете няколко урока от специалист. При извършване на процедурата е необходимо да се вземе предвид ситуацията, температурните показатели в стаята, мястото на изпълнение и техниката на масаж, настроението на трохите.

Стаята, в която ще се извършва масажът, трябва да е топла, тъй като студеният въздух напряга мускулните тъкани. Преди процедурата бебето трябва напълно да се съблече и да смаже кожата с масажно масло. Стаята не трябва да е прекалено гореща. Масажирайте детето не трябва да се прави след хранене, както и когато малкото иска да яде или да спи.

Хлапето трябва да е напълно настроено към процедурата и да има добро настроение. Той също трябва да се чувства уверен, защитен и отпуснат, именно поради тази причина родителите се опитват да се обадят на масажист у дома, за да не изплашат бебето и да направят процедурата удобна за него.

Масажните процедури трябва да се извършват на маса, покрита с мека, плътна кърпа и абсорбираща пелена. Повърхността не трябва да се плъзга. Ръцете на масажиста трябва да са топли, чисти, без дълги нокти и бижута, което може да доведе до нараняване на кожата на бебето.

Масажът може да започне, когато детето е на две седмици от момента на раждането. До месец и половина трябва да се състои само от удари. От три месеца към него могат да се добавят триене, вибрации и люлеене. Не се допуска мускулно месене, резки движения, пляскане и натиск.

Тъй като хипертоничността може да бъде различна, процедурите за масаж също ще имат свои собствени нюанси. Ето защо, преди да започнете сами да масажирате детето си, трябва да вземете уроци от масажист и е по-добре да поверите изцяло процедурата на специалист.

Гимнастически упражнения за мускулна хипертоничност

Изпълнението на терапевтични гимнастически упражнения ви позволява да нормализирате работата на мускулната система и да стимулирате двигателната активност на мъника.

Само специалист трябва да изпълнява упражнения с бебе, след като разработи индивидуален комплекс за бебе, като вземе предвид неговата възрастова категория, етап на хипертоничност и характеристики на тялото.

При повишена хипертоничност е невъзможно да се прави динамична гимнастика с дете.

Хипертоничност при кърмачета: Физиотерапевтични процедури

При хипертония на бебетата се предписват термични процедури под формата на парафинови апликации. С тяхна помощ мускулните спазми се облекчават и детето напълно се отпуска под топлинния ефект..

Апликациите се прилагат като ботуши на долната част на крака и стъпалото на детето. Процедурата отнема от десет до двадесет минути. Пълният курс се състои от десет процедури. Топлинната терапия може да бъде заменена с електрофореза върху магнезия.

Детска хипертоничност: Упражнения във водата

Дейностите с дете във водна среда могат да нормализират мускулния тонус, да намалят спазмите и да подобрят координацията на движенията. Освен това водните процедури ви позволяват равномерно да изработите всички мускули, като постепенно оформяте здрав мускулен корсет..

За облекчаване на хипертоничността водата в банята трябва да е топла. Освен това можете да добавите отвара от бор, градински чай или майчинка към него. По-добре е да се къпете преди лягане. Процедурата трябва да зарадва малкото, а не да създава дискомфорт, така че родителите да могат да използват различни играчки и надуваем пръстен за врата на бебето.

Единственото нещо, което не може да се направи по време на водни процедури, е да се гмуркате.

Остеопатия за хипертоничност на мускулите при дете

Тази техника е много популярна в наше време. Опитният детски остеопат трябва да извършва процедурите.

Сесиите се предписват на бебета, които имат неврологични нарушения, причинени от родова травма или вродени скелетни патологии.

Медикаментозно лечение на мускулна хипертоничност при кърмачета

Медикаментозната терапия се предписва само в изключителни случаи при липса на видими ефекти от нелекарственото лечение.

Често, с повишен мускулен тонус, невролог предписва лекарства, които подобряват притока на кръв в мозъка и стимулират работата на невронните клетки. А също и лекформи, които премахват стагнацията, с прости думи - диуретици.

Медикаментозното лечение се извършва под строгото наблюдение на специалист.

Важни препоръки

На деца, на които е диагностициран повишен мускулен тонус, е забранено да използват джъмпери и проходилки, тъй като те поставят допълнителен стрес върху гръбначния стълб и мускулната система.

Също така, когато обучавате малко дете с хипертоничност да ходи, е необходимо да използвате не обувки или пантофи, а ортопедични обувки с подплата, фиксираща областта на петата и ортопедични стелки. По този начин можете да допринесете за правилното формиране на свода на стъпалото и равномерното разпределение на натоварването върху мускулната система..

Заключение

Мускулната хипертоничност при кърмачета не е сериозен проблем, ако й обърнете внимание навреме и се подложите на консултативна терапия, която ще избегне сериозни последици за здравето при израстване.