Хипертоничността е нарушение на мускулния тонус на тялото, което се изразява в мускулно пренапрежение. Почти всички бебета се раждат с тежка мускулна хипертоничност. Всъщност, през времето в утробата, бебето е постоянно в позицията на ембриона. Крайниците и брадичката в това положение са плътно притиснати към тялото и мускулите на плода са постоянно напрегнати.

 1. Симптоми на хипертония
 2. Последствия и опасност
 3. Хипертоничност на краката
 4. Хипертоничност на ръцете
 5. Лечение
 6. Масаж
 7. Видео: как се прави масаж при хипертоничност
 8. Бани

хипертоничност при деца под една година

До около шест месеца нервната система на бебето „се научава“ да работи в условия, различни от вътрематочните. Бебето постепенно се развива и бавно започва да контролира движенията на мускулите и скелета си. При едномесечно дете хипертоничността е силно изразена. Това се показва в стиснати гърбици и свити крака, при накланяне на главата назад. Тонусът на разтегателните мускули при едномесечно бебе е по-висок от флексията.

При физиологична хипертоничност краката на детето се раздалечават само на 45 градуса. При движение на краката се усеща изразена устойчивост на движение. До три месеца мускулната хипертоничност при дете без патологии на практика изчезва. Ако след като детето достигне шест месеца, мускулното напрежение продължава, спешно трябва да се консултирате с лекар.

Симптоми на хипертония

Видео:

Усложнения по време на бременност, родова травма, резус-конфликт, несъвместимост на кръвта на родителите, местоживеене с лоша екологична ситуация и много други фактори ще предизвикат хипертония. Струва си да се обърне голямо внимание на симптомите на хипертония, защото това може да бъде израз на сериозно неврологично заболяване.

Признаци на тежка хипертоничност:

 1. Неспокоен и кратък сън.
 2. В легнало положение главата е отхвърлена назад, а ръцете и краката са прибрани..
 3. При опит за разпространение на краката или ръцете на бебето се усеща силна съпротива. Детето плаче едновременно. Вторичното разреждане увеличава мускулната устойчивост.
 4. Вертикално върху твърда повърхност детето се опитва да застане отпред на крака, тоест стои на пръсти (Информация: ако детето ходи на пръсти).
 5. При плач детето хвърля глава назад, навежда се и в същото време мускулите на брадичката му треперят (вижте статията за треперенето на брадичката).
 6. Честа регургитация.
 7. Болезнена реакция на различни дразнители: светлина, звук.
 8. От раждането бебето „държи“ главата си поради постоянно напрежение на мускулите на врата.

Важно е да се определи възможно най-рано, че детето има хипертоничност. Намирането на поне един от горните симптоми при бебе е добра причина да се свържете с детски невролог. Диагнозата на хипертоничност ще бъде поставена, ако флексийният тон е по-висок, отколкото би трябвало да бъде в дадена възраст..

Мускулната хипертоничност се определя от няколко рефлексни теста:

 • Седейки на ръце: невъзможно е да свалите ръцете на бебето от гърдите.
 • Стъпков рефлекс. В изправено положение детето сякаш се опитва да направи крачка. Персистира след два месеца.
 • Рефлекс за подкрепа: докато стои, детето се опира на пръстите на краката.
 • Запазване след три месеца асиметрични и симетрични рефлекси. Когато главата е наклонена към гърдите, докато лежи по гръб, ръцете и краката на детето са свити. При завъртане на главата наляво в същото положение, лявата ръка е изпъната напред, левият крак е удължен, а десният е сгънат. Когато се наклони надясно, всичко се повтаря в огледален образ.
 • Запазване след три месеца на тонизиращия рефлекс: легнало по гръб, детето изправя крайниците и ги огъва по корема.

Ако до определена възраст тези рефлекси не отслабнат и не изчезнат в бъдеще, тогава детето има изразена мускулна хипертоничност. Ето защо е необходимо да посетите лекар.

Последствия и опасност

Защо хипертоничността е толкова опасна, ако появата й се дължи на самото положение на плода? Физиологичната хипертония изчезва безследно след три месеца. Патологичната хипертония се причинява от увреждане на мозъчните тъкани, които са отговорни за състоянието на мускулите. Такива нарушения се случват с повишено вътречерепно налягане, перинатална енцефалопатия, повишена възбудимост и други патологии.

Ако след три месеца хипертоничността при децата продължава, последствията, ако не бъдат лекувани, са плачевни. Липсата на регулиране на мускулния тонус ще повлияе на по-нататъшното развитие на детето:

 • Нарушена координация на движенията;
 • Образуване на неправилна походка;
 • Неправилно формиране на стойката;
 • Забавяне в развитието, особено двигателни умения;
 • Нарушение на говора.

Хипертоничност на краката

Особено опасно е, ако детето има тежка хипертоничност на краката. Влияе на скоростта на развитие на двигателната активност. Бебетата с тази диагноза започват по-късно да пълзят и да ходят. За бебета с хипертоничност на краката използването на проходилки и джъмпери е особено противопоказано. Тези устройства увеличават състоянието на напрежение в мускулите на краката и гръбначния стълб поради неравномерното разпределение на гравитацията. Натоварването се увеличава специално върху мускулите на таза и гръбначния стълб.

Хипертоничност на ръцете

Хипертоничността на ръцете се изразява в мускулна резистентност, когато ръцете се отстранят от гърдите, силно стиснати юмруци. Това състояние се наблюдава най-често при физиологична хипертония. Продължителното поддържане на мускулното напрежение обаче трябва да е притеснително за родителите на детето..

Вижте видео:

Лечение

Правилното и навременно лечение на хипертоничност се извършва изключително от лекар специалист - детски невролог. Всички процедури се предписват само от лекуващия лекар. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-добри и по-бързо ще се появят положителните резултати..

В медицината има няколко техники и насоки, които ви позволяват да облекчите хипертоничността:

 1. Релаксиращ масаж.
 2. Физиотерапия.
 3. Електрофореза.
 4. Парафинови приложения (термотерапия).
 5. Плуване.
 6. Медикаментозно лечение.

Както можете да видите от списъка, за да се премахне хипертоничността, лекарствата се използват последни. Това са лекарства, които отпускат мускулите, намаляват мускулния тонус и диуретици за намаляване на нивото на мозъчната течност. В допълнение към масажа могат да се предписват дибазол и витамини от група В.

Масаж

Масаж за хипертоничност може да се извършва самостоятелно у дома, започвайки от две седмична възраст. Естествено, първо трябва да се консултирате със специалист по бебешки масаж и да получите инструкции и препоръки за масажа от него. Провеждат се общо десет сесии, които най-добре се повтарят шест месеца по-късно..

Масажът се състои от три вида методи за въздействие: поглаждане, триене и люлеене:

 1. С гърба на ръката си поглаждайте повърхността на ръцете, краката и гърба. Можете да редувате плиткото поглаждане с пръсти с обгръщащо поглаждане с цялата четка.
 2. Кръгово триене на кожата. Бебето се поставя върху корема и пръстите се разтриват с кръгови движения отдолу нагоре. След това се прави същото с крайниците, като се обръща детето на гръб..
 3. Хванете бебето за ръка и го разклатете леко. В този случай определено трябва да държите ръката си в предмишницата. Извършете процедурата с ръце и крака.
 4. Хванете бебето за дръжките над китката и разклащайте ритмично ръцете в различни посоки.
 5. Хванете краката на детето за пищялите и разклатете.
 6. Завършете масажа, като плавно поглаждате ръцете и краката.

При хипертоничност, дълбоко месене на мускулите, техники за потупване и нарязване не могат да се използват. Всички движения трябва да са плавни и релаксиращи, но ритмични..

Видео: как да масажирате с хипертония

Бани

Отлично средство за облекчаване на хипертоничност са билковите бани. Самата вода има релаксиращо свойство и в комбинация с билки се превръща в отлично средство за хипертоничност. Топлите бани с валерианов корен, лист брусница, майчинка и градински чай се извършват последователно в продължение на четири дни. Прави се почивка за един ден, процедурите се повтарят отново и така 10 дни. Иглолистните вани също имат отличен релаксиращ ефект..

Искате ли да прочетете първите нашите материали? Абонирайте се за нашия телеграм канал, Facebook страница или група VKontakte.

Ние сме в Yandex.Zen - присъединете се!

Симптоми на мускулна хипертоничност при новородени до една година: премахнете повишения тонус с масаж и упражняваща терапия

Движенията на тялото ни се случват благодарение на работата на мускулите. Мускулното напрежение и тонус се регулират от централната нервна система, човешкия мозък. Поддържането на нормален тонус е необходимо за движение в космоса, двупосочно движение и всякакви други физически действия. Мускулният тонус при новородените играе огромна роля в развитието. Намаленият тонус възпрепятства физическата активност, а повишеният тонус създава усещане за дискомфорт, пречи на бебето да развие необходимите двигателни умения.

Показателят за мускулния тонус на бебето е много важен за физическото му развитие в кърмаческа възраст и след това.

Мускулен тонус при бебета

Постоянното прекомерно мускулно напрежение се нарича хипертоничност. Хипертоничността най-често е асиметрична. Причината за пренапрежението се крие в дейността на централната нервна система. Свитите ръце и крака на здраво бебе, стиснати в юмрук пръсти са лесни за разхлабване. Ако не е възможно да се изправят крайниците, максималният ъгъл на отваряне е не повече от 45⁰, това сигнализира за патология. Бебе, което има дефекти в развитието на централната нервна система, като правило е неактивно - поддържа стойката на ембриона, рефлексите са нарушени. Често такова бебе от първите дни на живота може да държи главата на тегло, но това не е признак за напреднало развитие, а следствие от хипертония.

Причини за хипертония

Повишен тонус може да се появи поради напълно невинни причини, но може да е и признак на сериозно заболяване. За да разпознаем болестта навреме, човек не трябва да бъде безразличен към това явление..

Основните причини, които могат да доведат до мускулно натоварване при бебетата, са:

 1. Детска физиология. При новородените може да се наблюдава така наречената физиологична хипертоничност, свързана с факта, че в утробата детето е било в характерно „групирано“ положение - положението на ембриона. След раждането отнема известно време, докато мускулите се отпуснат и започнат да функционират нормално. Свити крака с леко раздалечени колене, притиснати към корема, свити ръце, прибрана към гърдите брадичка могат да продължат както при шестмесечно бебе, така и след една година. Продължителността на физиологичната хипертония, според оценките на различни специалисти, варира значително, но горните термини се считат за нормални..
 2. Хипертоничността при новородени може да се обясни и с индивидуални характеристики. Мускулният тонус при различните деца е различен по природа, за някои е по-висок, за други е по-нисък, но това по никакъв начин не се отразява на здравето им. Невъзможно е самостоятелно да се разграничи индивидуалното ниво на мускулно напрежение от патологично състояние, следователно, ако подозирате, трябва да се консултирате с лекар и да се подложите на пълен преглед.
 3. Повишен мускулен тонус може да възникне и в резултат на раждане. Дълги трудни раждания, асфиксия на плода, повишено вътречерепно налягане и кръвоизлив могат да доведат до такива последици..
 4. Патологията на вътрематочното развитие, вродени нарушения на централната нервна система, свързани както със здравето на бъдещата майка, така и с условията на нейния живот и поведенчески характеристики, също могат да бъдат причините за хипертоничност при новороденото. Особено опасно за нервната система на бебето, когато бременна жена употребява никотин и алкохол.
Много бебета заемат една и съща поза на ембриона за известно време след раждането - тялото им е свикнало много с него в продължение на много месеци. Това явление може да е признак на хипертония.

Как да определите дали тонът е повишен?

Редица симптоми предполагат, че мускулите на бебето са в хипертоничност. Ако откриете поне някои от симптомите от списъка по-долу, трябва да посетите Вашия лекар. Родителите трябва да бъдат предупредени:

 1. Неспокоен, често прекъсван сън, писъци при събуждане. Затруднено заспиване, както и характерна поза по време на сън: главата е отхвърлена назад, ръцете и краката са притиснати към тялото.
 2. Често плачене с трепереща брадичка, докато главата е хвърлена назад (препоръчваме да прочетете: треперене на брадичката при новородено: симптоми и лечение).
 3. Силно негативна реакция на светлина и звук, дори при незначително излагане.
 4. Способността да поддържате главата си в равновесие от първите дни на живота.
 5. Тежка регургитация, коремни спазми.
 6. Трудност, силна съпротива при опит за разпространение на ръцете или краката на бебето.
 7. Хлапето не стои на крака, "танцува" на пръсти.

Наличието на няколко от тези признаци трябва да доведе родител с дете до лекар. За да изясни симптомите на хипертония, лекарят ще провери някои рефлекси:

 1. Стъпка. Изправено бебе на възраст под 2 месеца прави крачка.
 2. Справка. Изправеното бебе трябва да стои на пълен крак..
 3. Симетрия и асиметрия. Бебето, което лежи по гръб, ще сгъне ръце и ще изправи краката си, ако главата му е повдигната и наклонена към гърдите. Когато главата е наклонена надясно или наляво, ръката и кракът, съответстващи на наклона, ще се изправят, а противоположните ще се огънат. Рефлексът изчезва при 3-месечно бебе.
 4. Тоник. Детето, поставено на гърба, изправя крайниците и ако го обърнете по корем, те ще се огънат. Рефлексът изчезва след 3 месеца.

Рефлексите, които не са изчезнали по възраст, показват развитието на болестта. В този случай се диагностицира хипертоничност, с лечението на която трябва да се занимава невропатолог.

Ако бебето е започнало да държи главата много рано (или дори от раждането), трябва да го проверите за хипертоничност

Задачи и методи за лечение на хипертоничност при кърмачета

Болестите, свързани с появата на хипертоничност, се лекуват от невропатолози и ортопеди. Основните цели на лечението са:

 • облекчаване на болката;
 • премахване на спазъм;
 • релаксация.

Видове масажи, използвани при хипертония

Целта на всички масажни движения, използвани при лечението на хипертоничност, е да облекчи спазма и да отпусне напрегнатите мускули. За подобряване състоянието на бебето се използват масаж по метода на Фелпс, масаж по метода на Семенова, въздействие върху определени активни точки на тялото, както и редица други методи. Всички действия за масаж, прилагани върху новородено, трябва да бъдат много внимателни и нежни. Поглаждане и разтриване е допустимо - за предпочитане с отворена длан, акупресура без болка. Процедурата може да бъде поверена само на квалифициран специалист.

Най-добре е да поверите масажа с хипертоничност на професионален педиатър - той също ще може да покаже необходимите движения на родителите

Масажният курс обикновено се състои от 10-15 процедури. След месец, ако е необходимо, цикълът може да се повтори. Професионално извършеният масаж е много ефективно средство. Родителите могат да се научат да изпълняват основни движения:

 • поглаждане на пръстите, подобно на движенията при поставяне на ръкавици;
 • поглаждане на ръцете от рамото до дланите, прескачане на лакътната става;
 • поглаждане на краката от слабините до стъпалото, прескачане на ставите, но продължаване на движението на стъпалото;
 • поглаждане на краката от петата до пръстите;
 • пръстите на краката се масажират по същия начин, както на ръцете;
 • триене (само след поглаждане) на ръцете, краката, гърба и корема с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка;
 • триене на стъпалото: започвайки от основата на пръстите, нарисувайте фигура осем надолу с пресичането на линиите в средата на стъпалото, дъното на фигурата осем пада върху петата.

Месенето при детски масаж, особено при хипертония, не се извършва. Потупването и потупването е забранено, няма натиск върху напрегнатите възли.

Масажът, особено професионалният масаж, може да предизвика емоционална реакция у детето. Плачът по време на масаж се дължи както на дискомфорт от процедурата, така и на болка. Трудно е да се определи причината за плача, докато редица експерти изразяват мнение, че по време на масажа бебето не трябва да плаче от болка (за повече подробности вижте статията: Защо новороденото бебе често плаче?).

Гимнастика у дома

Редица гимнастически упражнения могат да се изпълняват и у дома. Упражнението помага за отпускане на мускулите и увеличава физическата активност. Няколко упражнения в помощ на вашето бебе:

 1. Обучение. Детето трябва да лежи по гръб, възрастен да погали ръцете си от рамо до ръка и крака от бедрото до крака, така че бебето да се отпусне.
 2. Нежно удължаване. Необходимо е последователно да разгъвате ръцете и краката на бебето без много усилия, без да правите резки движения.
 3. Разклащане. Като вземете дръжката или крака за пръстите, внимателно ги разклатете 4-7 пъти, след което повторете процедурата с останалите крайници.
 4. Флексия. Бебето получава позата на ембрион. Ръцете и краката са свити, главата се накланя към гърдите. Полезно е да редувате това упражнение с предишното. Всички действия се извършват много внимателно, без усилие..
 5. Стъпки. Бебето трябва да бъде взето и поставено на масата, така че цялото стъпало да докосва повърхността. Можете да оставите детето да отиде малко, за да може за момент да се облегне на собствените си подметки. Помага за правилното оформяне на стъпалото..
 6. Упражнявайте се с краката. Леки завои и завои - ако бебето го харесва, то самият ще придърпа пръстите на краката си към лицето си, опитайте се да ги поставите в устата си.
 7. Люлка с топка. Бебето се поставя по корем върху голяма топка, която трябва да се люлее, като държи бебето за краката и ръцете.

Лечебната гимнастика дава добри резултати, но трябва да я правите редовно, за предпочитане няколко пъти на ден. Хлапето трябва да обича тези дейности, да не изпитва дискомфорт.

Физиотерапевтични процедури

Най-често срещаните процедури при лечението на хипертоничност са електрофорезата и парафиновите обвивки. Термичните процедури са показани за отпускане на напрегнатите мускули. Електрофорезата ви позволява да въвеждате определени лекарства в тялото. Парафиновите обвивки се правят най-често на краката на бебето..

 • лечението обикновено започва от 10 минути;
 • постепенно продължителността на процедурата се увеличава до 20 минути;
 • цикълът от процедури се състои от 10 сесии.

Водни процедури

Водните процедури (акватерапия) също допринасят за отпускане на мускулното напрежение. Плуването подобрява координацията на движенията, равномерно натоварва мускулите на цялото тяло. Много е важно да запомните, че студената вода стимулира мускулната работа и повишава мускулния тонус. Топлата вода има релаксиращ ефект..

На дете с мускулна хипертоничност не се показва гмуркане, но плуването и подводната гимнастика ще помогнат за облекчаване на спазмите (вижте също: правилна гимнастика за бебета на 2 месеца и тематично видео). Препоръчително е заниманията да се провеждат по игрив начин. Редица билки ще засилят ефекта на водните процедури, те включват: градински чай, валериана, майчинка, борови иглички, листа от червена боровинка. Водните процедури трябва да се правят преди лягане, а билките да се редуват.

Остеопатичен ефект

Тази изпитана във времето посока в медицината включва лечение на целия организъм като цяло. Манипулациите са насочени към подобряване на циркулацията на течности в тялото, извършват се под формата на лек ефект върху костната тъкан.

Високоефективен метод на алтернативна медицина може да се използва само и изключително от квалифициран детски остеопат. Остеопатичните сесии могат да помогнат при неврологични разстройства, причинени от наранявания при раждане, мозъчни дисфункции и дори вродени дефекти в скелета. Привеждането на костите в правилното физиологично положение води до премахване на мускулните спазми, премахване на патологичните рефлекси.

Между другото, остеопатите препоръчват да се въздържат от използване на проходилки и подобни средства, които могат да влошат проблема. Използването им може да доведе до неправилно позициониране на стъпалото, дисфункция на мускулите на долните крайници. Трябва да обърнете внимание и на обувките на бебето, особено на тези, които са започнали да ходят. Трябва да има пета, твърда подметка и пета, подходяща за възрастта. Премахнете всички обувки и други меки обувки.

Остеопатията предлага цялостно лечение на тялото под ръководството на опитен специалист в тази област на алтернативната медицина

Лекарства за хипертония

Лекарствата се предписват на бебето, ако всички описани по-горе процедури не дават желания резултат. Лекарствата се предписват, когато мускулният тонус на бебето не се нормализира, след като бебето навърши 6-месечна възраст.

Лекарствата, предписани от невропатолог, принадлежат към една от следните групи:

 • мускулните релаксанти се използват за облекчаване на мускулни спазми;
 • невропротективните средства се използват за подобряване на кръвообращението, възстановяване на мозъчните функции;
 • диуретиците се използват за намаляване на вътречерепното налягане и стимулиране на мозъчната дейност.

Най-често се предписват Midocalm, Semax, Baclofen, Pantocalcin и Cortexin, както и витамини от група В. В тежки случаи може да се предпише Cerebrolysin. Всички лекарства се предписват на кърмачето чрез инжекция.

Днес известният и популярен педиатър Комаровски смята, че повишеният мускулен тонус в никакъв случай не трябва да се пренебрегва. Може да сигнализира за сериозно заболяване, но ще има и други симптоми. Задължително е да се подложите на диагностичен преглед, за да се уверите, че хипертоничността е от физиологичен характер. Видео с уроците на д-р Комаровски ще помогне на родителите да разберат по-добре проблема.

Мускулен тонус при дете: защо възниква и как да се лекува?

Чувайки от педиатър или невролог не много ясни диагнози "хипертоничност" или "хипотония", родителите на бебето обикновено се притесняват. Можете обаче да помогнете на бебето: основното е да не губите време..

Елена Ефремова
Педиатър, Нижни Новгород

Всички хора имат мускулен тонус - това е мускулно напрежение, което е необходимо за поддържане на тялото и осигуряване на неговото движение. Нарушеният мускулен тонус е доказателство за проблем в организма и признак на много заболявания, а не само на нервната система.

Как да разберем дали детето има мускулен тонус?

Дали детето има мускулен тонус се преценява от специалисти - педиатър, невролог, ортопед. Преглеждайки бебето, лекарят обръща внимание на активния и пасивния мускулен тонус. Той преценява активния тон, като наблюдава как и в каква позиция бебето лежи на масата за повиване или с корем в дланта на ръката си и какви движения прави едновременно, какви двигателни умения е придобило от възрастта си. Лекарят проверява пасивния тонус на детето, като последователно огъва и разгъва ръцете и краката на бебето, опипва ги, оценява и сравнява съпротивлението, което имат мускулите.

През първата година от живота на бебето педиатърът ежемесечно оценява тонуса на детето по време на профилактичните прегледи, неврологът и ортопедът правят това на 1, 3, 6 и 12 месеца, а при наличие на нарушения - по-често. Въпреки това, наблюдавайки движенията и развитието на бебето си, мама сама може да прецени състоянието на мускулния му тонус.

Как да определите нормалния мускулен тонус?

Преди раждането бебето е в ограниченото пространство на матката, ръцете и краката му са компактно притиснати към тялото, главата е наклонена напред (това е така наречената „поза на ембриона“) и бебето почти няма способност да се движи активно. Всичките му мускули са в състояние на напрежение. Следователно повечето мускули на новороденото са в състояние на физиологична хипертоничност при раждането. Това е норма.

Обичайната поза на здраво новородено бебе лежи по гръб, краката са свити в коленете, леко раздалечени и притиснати към корема, ръцете са свити в лактите, притиснати към гърдите, пръстите са стиснати в юмруци, главата е леко отметната назад, позицията на дясната и лявата страна е симетрична.

 • Хлапето може активно да движи краката, да ги огъва и разгъва, да ги отблъсква от ръката на възрастен или да ги кръстосва. Обхватът на движение на дръжките е по-малък: той основно ги движи на нивото на гърдите, огъвайки се в лактите и китките, рядко отваря юмруците на бебето.
 • Ако хванете бебето за китките и леко го дръпнете към себе си, опитвайки се да посадите, ръцете му леко ще се разгънат в лакътните стави и след това той ще опъне цялото си тяло за тях.
 • При опит за разпространение на краката на новородено, свити в коляното и тазобедрените стави, отстрани, ъгълът на разширение не надвишава 90 ° (45 ° от всяка страна) и се усеща съпротива срещу това движение поради физиологичното повишаване на тонуса в тези мускули. Когато се опитате да ги разредете отново, съпротивлението намалява. Може да се отворят и свитите юмруци на новороденото.
 • В положение на корема бебето ще обърне главата си настрани, поставяйки ръцете под гърдите и сгъвайки краката, сякаш прави пълзящи движения. До края на месеца бебето се опитва да повдигне и задържи главата си за няколко секунди.
 • Ако държите бебето с дланта си в корема с лице надолу, тогава главата му увисва надолу, на моменти новороденото се опитва да го повдигне; ръцете и краката са свити. Ако вземете бебето под мишниците вертикално, тогава краката му правят редуващи се движения на флексия и екстензия, но по-често те са свити. Поставете опора, бебето се изправя и застава на крака, свити във всички стави, облегнати на пълен крак. До 1,5 месеца този поддържащ рефлекс обикновено изчезва..

Бебето расте - мускулният тонус също се променя: това, което се счита за норма за новородено в по-напреднала възраст, може да е признак на нарушения. В идеалния случай мускулният тонус на дете на възраст 1,5–2 години трябва да бъде приблизително същият като този на възрастен. Но неравномерното протичане на бременността и раждането, стресът, лошата екология доста често могат да провокират нарушение на тонуса при дете.

Има няколко често срещани нарушения: намалението на мускулния тонус при дете се нарича мускулна хипотония или хипотония; увеличение - мускулна хипертония или хипертоничност; неправилно разпределение на напрежението и отпускане на мускулните групи - мускулна дистония. Нека да поговорим за тях по-подробно..

Мускулна хипертоничност при дете

Бебе, което има повишен тонус от раждането, е прекалено напрегнато и притиснато. Често родителите отбелязват, че бебето има безпричинна тревожност и плач, лош сън, треперене на брадичката. Такова дете не се отпуска дори по време на сън, ръцете му са свити и плътно притиснати към гърдите, краката са придърпани до корема, юмруците са здраво стиснати, трябва да положите усилия да ги отпуснете. Има забележима съпротива по време на огъване-разтягане на ръцете и краката. При изучаване на поддържащия рефлекс бебето не стои на пълен крак, а на пръсти, стяга пръстите си, рефлексът продължава повече от 1,5 месеца. Когато разтяга ръцете, той изобщо не разгъва ръцете си, повдигайки изцяло цялото си тяло зад тях. В положението на стомаха на дланта, с лицето надолу, детето държи главата си на една линия с тялото. Такива деца могат да държат главата си изправена от раждането си..

Повишеният тонус може да бъде симетричен (във всички мускулни групи, само в ръцете или краката) или асиметрично от едната страна на тялото. С продължителен повишен тонус на мускулите на флексора, бебето поддържа флексията „позиция на ембриона“. Екстремен израз на повишения тонус на екстензорните мускули е патологичната стойка на опистотонуса при някои заболявания, когато главата е отхвърлена назад, гърбът е извит, краката и ръцете са разтегнати и напрегнати, пръстите са свити в юмруци, краката са кръстосани в долната трета на краката, флексията и екстензията във всички стави е затруднена.

Защо хипертоничността при деца е опасна??

Опасността от хипертоничност при дете се крие в намаляване на темпото на двигателното развитие на бебето. Ако лечението не започне своевременно, тогава такова дете ще седне по-късно, ще пълзи, ще ходи, ще се уморява бързо, докато се движи, и с трудност ще преразпредели центъра на тежестта, докато ходи. Нарушава се и общото състояние: поради прекомерно мускулно напрежение такива деца са прекалено развълнувани, спят лошо и често плюят. В по-напреднала възраст фината моторика на ръцете е нарушена.

Мускулна хипотония при дете

Обратната ситуация, когато тонусът е по-малък от нормалния, се нарича мускулна хипотония. В същото време ръцете и краката на бебето са разгънати, ръцете лежат по тялото. Това е често срещано явление за недоносено бебе, свързано е с незрялостта на нервната система. Ярко изразена проява на мускулна хипотония е така наречената „жабешка поза“, когато в легнало положение бебето ръцете лежат вяло по тялото, пръстите не са стиснати в юмрук, краката са широко разведени в тазобедрената става и леко свити в колянните стави, стомахът е разкрачен. Тези деца често имат намалени рефлекси. При огъване на ставите не се усеща съпротивление, обхватът на движение в тях се увеличава, ставите сякаш „висят“, дръжката е повдигната нагоре и освободена пада. Краката на бебето могат да бъдат разтворени в тазобедрените стави с почти 180 ° без никакви усилия.

При хипотония детето не се опира добре или изобщо на краката, когато е подпряно под мишниците. При дърпане на дръжките към себе си те се изправят напълно, главата се навежда назад. Когато новородено лежи с корем в дланта на възрастен, главата и крайниците на бебето висят надолу. Когато е изложен на корема, той не сгъва ръце и погребва лицето си на повърхността, изглежда вял.

Обикновено тези бебета са прекалено спокойни, рядко плачат, сучат лошо, наддават по-зле, движат се малко.

Защо хипотонията при дете е опасна??

Хипотоничността при дете е опасна, защото такива деца по-късно започват да държат главите си, да вземат предмети в ръцете си, да седнат, да ходят, но вече поради недостатъчна мускулна сила. В изправено положение те не поддържат поза, поради което работата на вътрешните органи е напрегната. Липсата на движение забавя растежа на костите и мускулите на детето, физически бебето изглежда по-младо от възрастта си, в бъдеще е възможно образуването на сколиоза, кифоза и други скелетни деформации, нарушения на походката.

Мускулна дистония при дете

Най-често има смесено нарушение на тонуса, когато при някои мускулни групи той е повишен, а при други е намален или по време на проверката от състояние на хипотония преминава в хипертоничност. Това се нарича мускулна дистония. Признаци на мускулна дистония могат да бъдат например неправилни позиции на ръцете - изправени и широко раздалечени пръсти, понякога ръката е обърната навътре. Друг вид мускулна дистония е асиметрията на мускулния тонус. Освен това в едната страна на тялото тя може да бъде по-висока, отколкото в другата. Понякога тялото може да бъде огънато в дъга и главата е по-често обърната на една страна. В този случай бебето започва да се преобръща само в едната посока, като явно го предпочита пред другата, пълзи, дърпа единия крак и т.н..

Защо мускулната дистония е опасна??

Опасността от мускулна дистония се крие във факта, че в процеса на развитие при такива деца може да има забавяне във формирането на двигателни умения: те започват да се преобръщат от гърба към стомаха само след 5-6 месеца, сядат след 7 месеца и започват да ходят след 12 месеца. Тежката дистония може да доведе до асиметрия на тялото и нарушения на походката.

Методи на изследване

Откритите нарушения на тонуса се наблюдават в динамика и се сравняват с други признаци на нарушено развитие на детето. Въз основа на това специалистът може да определи дали това е патология или индивидуална особеност на бебето. Ако майката има съмнения относно тона на детето, определено трябва да се консултирате с педиатър и невролог.

За по-точна диагноза на причината за нарушенията може да са необходими допълнителни методи за изследване, например невросонография, електроенцефалография, електроневрография и др..

Изследването на хромозомния набор и специален кръвен протеин на алфа-фетопротеин позволява изключване на хромозомни заболявания и изследване на кръвта за вътрематочни инфекции (херпес, цитомегаловирус и др.) - инфекциозни заболявания на мозъка.

Започваме да лекуваме мускулния тонус

Колкото по-рано се открият тонусни нарушения на детето и започне лечението, толкова по-добре, тъй като регенеративният капацитет на клетките на нервната система в ранна възраст е много висок.

Не е необходимо да се самолекувате или лекувате по съвет на родителите на други деца, тъй като степента на нарушенията при всяко конкретно бебе е различна и предписаната терапия зависи от това. Комплексът от лечение трябва да се предписва само от специалист. При нарушения на тонуса се използва лечение с движение - масаж, гимнастика, плуване; физиотерапия - ултразвук, електрофореза, магнитотерапия, топлинна и хидротерапия и др. Ако е необходимо, използвайте лекарства.

Масаж с тонус чрез въздействие върху нервните окончания в кожата променя нервната възбудимост - увеличава или намалява в зависимост от ефекта, а също така съживява рефлексите, подобрява проводимостта на нервните импулси по нервите.

Масаж с тонус може да се направи в клиниката или у дома, след като се научат родителите на основните им техники. Процедурата трябва да носи на детето само положителни емоции. В крайна сметка, ако той плаче или боли, това може допълнително да увеличи тонуса..

През първия месец от живота не се предписва терапевтичен масаж - бебето ще има достатъчно леки поглаждащи движения на ръцете на майка си. За да предотвратите нарушения на мускулния тонус, трябва по-често да сменяте позицията на тялото на детето, да правите разнопосочни движения с него, по-често да го вземате на ръце: това стимулира развитието на двигателните умения.

Масаж с тонус трябва да се извършва в комфортна среда за бебето, говорейки с него нежно. При хипертония се извършва релаксиращ масаж, който включва поглаждане от периферията до центъра, обхващащо поглаждане на крайниците и леко триене. Движенията с нарязване и пляскане са неприемливи: те ще увеличат мускулното напрежение.

След масажа се правят специални упражнения внимателно и внимателно, за да се разтегнат напрегнатите мускули. Ефектът ще бъде по-добър, ако направите такъв масаж преди вечерно плуване: топлата вода допълнително ще отпусне напрегнатите мускули, засилвайки ефекта от масажа.

Бебетата, за които е установено, че са хипотонични, получават стимулиращ масаж, за да активират мускулите си. В този случай оправдани са кълцащи, пляскащи движения, търкаляне с кокалчета - те тонизират мускулите.

При дистония опитен масажист знае кои мускулни групи трябва да се отпуснат и кои, напротив, трябва да се стимулират, поради което родителите не се препоръчват да правят този масаж сами: неправилните действия могат да навредят на бебето.

Гимнастиката и плуването подсилват рефлексите, които поддържат правилната стойка, изравняват мускулния тонус (увеличават намаления и обратно), развиват мускулите и имат мощен общ укрепващ ефект. Заниманията по гимнастическа топка (фитбол) имат добър ефект и можете да плувате или в голяма вана у дома (след тренировка с инструктор), или в басейн за бебета, които често са в детските клиники.

Физиотерапията с използване на физически фактори подобрява нервно-мускулната проводимост в зависимост от вида на експозицията, тонизира или успокоява нервната система, съответно увеличавайки или намалявайки мускулния тонус.

Причини за нарушения

Нарушаването на мускулния тонус не е независимо заболяване, а само отделен признак, симптом на неприятности. Най-често причината за нарушения е хипоксията - липса на кислород и нарушение на кръвоснабдяването на мозъка на детето преди или след раждането. Хипоксията често се проявява при прееклампсия, нарушения на кръвообращението в плацентата, тютюнопушене, консумация на алкохол, както и при стрес, продължителен безводен период и др. Мозъчната хипоксия е честа, но не единствената причина за нарушения на тонуса. Също така се повишава при инфекции, наранявания, съдови заболявания на мозъка, церебрална парализа и някои други проблеми.

Хипертоничност при кърмачета

Тази статия ще обсъди състояние като мускулна хипертония при кърмачета. Често, когато родителите чуят за мускулна хипертония на педиатър, те изпадат в паника, тъй като смятат тази диагноза за ужасна. Каква е опасността от това състояние и кога то трябва да бъде коригирано чрез назначаването на терапевтични процедури?

Съдържание

 • Главна информация
 • Винаги ли е хипертоничността патологична при бебета??
 • На каква възраст може да се открие хипертоничност при бебета?
 • Как се проявява хипертонията при кърмачета?
 • Какво провокира мускулната хипертония при кърмачета?
 • Каква е опасността от хипертоничност при кърмачета през първата година от живота?
 • Диагностично изследване
 • Терапевтични техники, използвани при хипертония
 • Важни препоръки
 • Заключение

Главна информация

Този термин, неразбираем за човек без медицинско образование, причинява подсъзнателно безпокойство със самия си звук. Въпреки това, не винаги трябва да се паникьосвате, тъй като хипертоничността след раждането при бебе е напълно нормална, докато достигне четири месеца, но ако остане с бебето след определената възраст, тогава трябва да биете аларма и да разрешите проблема.

Какво представлява мускулният тонус от физиологична гледна точка? Под него трябва да се разбира неволно мускулно напрежение, с помощта на което човек се движи и променя пространственото си положение. Дори ако мускулните влакна са отпуснати, остатъчното напрежение в тях остава.

Централната нервна система, тоест мозъкът и гръбначният мозък, е отговорна за мускулния тонус. От това можем да заключим, че тонусът е напълно нормален феномен на човешката физиология. И за да може бебето да се движи нормално и да придобие двигателни умения, то просто му е необходимо.

Винаги ли е хипертоничността патологична при бебета??

Прието е хипертоничността да се разбира като повишен мускулен тонус, проявен под формата на скованост и скованост на мускулната система. Заради него малчуганът не може да овладее своевременно двигателните умения. Освен това причинява дискомфорт и безпокойство у детето. В педиатрията има такъв термин като физиологична хипертоничност на новородените..

През всичките девет месеца бебето е в матката в ембрионална позиция. Горните и долните му крайници имат огънато положение и са притиснати плътно към тялото, краката са леко раздалечени, краката са кръстосани, а брадичката му е притисната към гърдите. След раждането малкото дете се опитва да поддържа същата поза, именно това състояние се нарича физиологична хипертоничност на новороденото.

Тонусът на мускулите на флексора е много по-висок от този на екстензора. Когато мъничето се опитва да разреди или изправи крайника, се усеща мускулна съпротива. Например, ако се опитате да отворите стиснатия юмрук на бебето, то няма да остане отворено дълго..

Трябва да се отбележи, че новородените бебета се считат за първия месец след раждането. Физиологичната хипертоничност се наблюдава при дете не само през първия месец, но и през следващите няколко месеца. Средно тя продължава три месеца, но до четири месеца няма да се счита за патология. При новородените това състояние е най-силно изразено, но всеки месец то става по-слабо и след това изчезва напълно..

На каква възраст може да се открие хипертоничност при бебета?

Хипертонията може да бъде диагностицирана не само през първия месец след раждането. Изключително трудно е да се идентифицира при новородено дете, преди да достигне три месеца. Това може да направи само педиатър..

Ако мускулният тонус на бебето е наистина висок и не отговаря на неговата възрастова норма, тогава той започва да има проблеми със смукателния рефлекс и изземването на майчината гърда. Това е така, защото напрегнатите мускули са много трудни за контролиране, особено за малко дете. В допълнение, хипертоничността засяга и мускулния слой на вътрешните органи, поради което децата с наличието на такова отклонение реорганизират млякото, което са изпили. Поради тази причина сковаността на движенията на детето и привеждането на крайниците не може да се счита за единствената симптоматика на хипертония при бебе..

Как се проявява хипертонията при кърмачета?

При хипертоничност трохите имат следните симптоми, които трябва да предизвикат безпокойство у родителите:

 • Детето не спи добре, често плаче, дава остра реакция на слаба светлина и тихи звуци в стаята;
 • Бебето постоянно е палаво, често плюе много. Брадата му трепери, той потръпва и плаче, когато е изложен на стимули;
 • Позата може да бъде и потвърждение за наличието на симптоми на хипертония. Дете с асиметричен мускулен тонус лежи неравномерно в креватчето, заемайки леко извита позиция. Трохата се огъва и хвърля глава назад;
 • Главата на бебето е наклонена настрани към раменната става. Така тортиколисът започва да се образува в него, тъй като мускулите се напрягат неравномерно. Дори ако на възраст от един месец бебето вече държи добре главата си, това все още не е повод за радост. Може би това състояние е следствие от повишения тонус на мускулната система на тила и шията;
 • Малкото дете се преобръща и се обръща само в една посока. Той взема обекти на интерес само с една ръка. Това е признак на патология, тъй като всички новородени бебета нямат представа за дясно или ляво и са с две ръце до определена възраст;
 • Хипертония може да се почувства, когато се опитвате да разнесете крайниците на детето в страни. Ръцете на бебето са постоянно свити в лактите, юмруците са стиснати и не се изправят;
 • Палци са притиснати към дланите. Деца на възраст над четири месеца не трябва да имат това. При повдигане на крайниците детето започва силно да се съпротивлява и да плаче;
 • С хипертоничност на долните крайници, малкото дете има нарушение на подвижността на ставните стави, особено на тазобедрената става. Развъждането на крака на тези места е изключително трудно за дете..
 • Когато поставяте детето на масата, то няма да се опре на пълен крак, а на пръсти, докато огъва пръстите си;
 • Когато се опитва да движи долните крайници, детето неволно ги пресича. В допълнение, малкото дете има походка на пръсти..

Ако родителите забележат горните симптоми при детето, те трябва да бъдат докладвани на педиатър, който наблюдава бебето..

Видове хипертония при кърмачета

Такъв обширен списък от признаци на мускулен тонус се дължи на факта, че отклонението на всяко малко дете се проявява по различни начини. Трябва също да се отбележи, че хипертоничността е от три вида:

 • Симетрично - при това състояние цялата мускулна система на детето е равномерно напрегната. Позата е естествена за бебетата, а симетрията се наблюдава в позицията на горните и долните крайници.
 • Дистоникът е сложно разстройство на мускулния тонус. Характеризира се със силно напрежение на определени мускулни групи и състояние на пълно отпускане на другите. При такива патологични изменения при детето функционирането на крайниците се нарушава, което води до сериозни отклонения и дългосрочна комплексна рехабилитация;
 • Асиметрично - това патологично състояние се характеризира с неравномерно напрежение на мускулите в дясната и лявата страна на тялото на детето. Хлапето не може да лежи плоско, навежда тялото, пада на една страна и накланя главата си към рамото, където мускулното напрежение е по-голямо.

Ако откриете подозрителни симптоми при дете, не трябва да отлагате посещението при специалист за по-късно, в очакване, че то ще изчезне от само себе си. Колкото по-скоро педиатърът прегледа бебето, толкова по-скоро ще започне рехабилитацията, която ще спаси бебето от сериозни последици за здравето в бъдеще.

Какво провокира мускулната хипертония при кърмачета?

Различни причини, които засягат централната нервна система на детето в утробата и в процеса на раждането му, могат да провокират развитието на хипертония. Проблемите в вътрематочното развитие, водещи до нарушения в нервната система на плода, са свързани с начина на живот на бъдещата майка и нейното здравословно състояние.

Пушенето и пиенето на алкохолни напитки влияят негативно на централната нервна система на бебето. Също така, отклонение може да бъде провокирано от бременност, протичаща с патологии или раждащ травматизъм.

Феталната хипоксия или продължителната липса на кислород по време на раждането могат да доведат до нарушения в нервната система на бебето. Поради липса на кислород, клетъчните структури на мозъка са силно засегнати, а ражданията в резултат на бърз или продължителен труд причиняват микроскопични кръвоизливи в мозъка, което води до развитие на мускулна хипертоничност при бебето след раждането.

Каква е опасността от хипертоничност при кърмачета през първата година от живота?

Винаги трябва да обръщате внимание на признаците на повишен мускулен тонус, въпреки факта, че той най-често е физиологичен. Много е важно да се консултирате с педиатър възможно най-рано, който може да определи дали това е норма, или може би състоянието е вродено и е патологично.

Ако диагностиката на хипертоничността се извършва късно, това може да доведе до изоставане във физическото развитие и формиране на двигателни умения у детето със значително закъснение. Освен това бебето ще има проблеми с фината и груба моторика и развитието на речта, тъй като те имат връзка.

Хипертоничността на мускулния корсет на врата води до ограничения при въртенето на главата на детето. Малко дете може да изпита костна асиметрия на черепа, ако през цялото време лежи на една страна, без да има възможност да се преобърне на другата поради мускулно напрежение.

Особена опасност крие повишената хипертоничност на мускулите на долните крайници. Това отклонение води до чести гърчове, нарушена двигателна активност и малформация на свода на стъпалото. При хипертония може да има разлика в дължината на крайниците на бебето, в резултат на което то ще развие проблеми с походката и стойката в бъдеще.

Диагностично изследване

За да разбере какво е причинило хипертоничността и дали тя е свързана с възрастта или е провокирана от неврологична патология, лекарят провежда пълен преглед на детето, включително първоначален преглед. Най-важните диагностични техники в този случай са:

 • Невросонография - тази техника представлява ултразвуково изследване на мозъка при бебета до една година. Изследването може да се извърши, докато фонтанелът на детето не порасне, тъй като чрез меките тъкани в неговата област може да се оцени общото състояние на мозъчните структури и качеството на тяхното кръвоснабдяване. Техниката е много информативна, безопасна, достъпна и не изисква обездвижване на детето. Извършва се планомерно за деца на възраст под месец и половина.
 • Електромиография - използва се и за диагностициране на хипертоничност, но много по-рядко. Техниката ви позволява да оцените скоростните характеристики на нервните импулси, мускулната сила и нейните симетрични показатели. В допълнение, тя предоставя възможност за оценка на функционирането на различни мускулни групи и тяхната работа в спокойно състояние..

Към всичко по-горе може да се добави преглед от генетик, който да провери за наличие на генетични аномалии, довели до мускулен тонус.

Терапевтични техники, използвани при хипертония

Обикновено, колкото по-рано се открие повишеният мускулен тонус, толкова по-лесно ще бъде коригирането му. На деца с подобно отклонение се предписват релаксиращи масажни процедури, терапевтични упражнения, плуване и физиотерапия.

Към медикаменти се прибягва само в случай на тежко протичане на заболяването или ако нелекарствените методи не дават желаните резултати.

Всички горепосочени процедури не трябва да предизвикват у детето плач и дискомфорт. Ако бебето проявява безпокойство и то плаче, тогава напрежението на мускулната система се увеличава още повече, което означава, че те няма да доведат до положителен ефект и трябва да изберете други методи за справяне с патологичното отклонение.

Детска хипертоничност: Масажни процедури

Масажът, който се извършва с мускулна хипертония, е насочен към отпускане на мускулната система и премахване на спазмите в нея. Процедурата трябва да се извършва от опитен детски масажист. Масажът се прави в няколко курса по петнадесет сесии всеки.

Родителите могат да извършват и общ масаж за новородено. Но първо трябва да вземете няколко урока от специалист. При извършване на процедурата е необходимо да се вземе предвид ситуацията, температурните показатели в стаята, мястото на изпълнение и техниката на масаж, настроението на трохите.

Стаята, в която ще се извършва масажът, трябва да е топла, тъй като студеният въздух напряга мускулните тъкани. Преди процедурата бебето трябва напълно да се съблече и да смаже кожата с масажно масло. Стаята не трябва да е прекалено гореща. Масажирайте детето не трябва да се прави след хранене, както и когато малкото иска да яде или да спи.

Хлапето трябва да е напълно настроено към процедурата и да има добро настроение. Той също трябва да се чувства уверен, защитен и отпуснат, именно поради тази причина родителите се опитват да се обадят на масажист у дома, за да не изплашат бебето и да направят процедурата удобна за него.

Масажните процедури трябва да се извършват на маса, покрита с мека, плътна кърпа и абсорбираща пелена. Повърхността не трябва да се плъзга. Ръцете на масажиста трябва да са топли, чисти, без дълги нокти и бижута, което може да доведе до нараняване на кожата на бебето.

Масажът може да започне, когато детето е на две седмици от момента на раждането. До месец и половина трябва да се състои само от удари. От три месеца към него могат да се добавят триене, вибрации и люлеене. Не се допуска мускулно месене, резки движения, пляскане и натиск.

Тъй като хипертоничността може да бъде различна, процедурите за масаж също ще имат свои собствени нюанси. Ето защо, преди да започнете сами да масажирате детето си, трябва да вземете уроци от масажист и е по-добре да поверите изцяло процедурата на специалист.

Гимнастически упражнения за мускулна хипертоничност

Изпълнението на терапевтични гимнастически упражнения ви позволява да нормализирате работата на мускулната система и да стимулирате двигателната активност на мъника.

Само специалист трябва да изпълнява упражнения с бебе, след като разработи индивидуален комплекс за бебе, като вземе предвид неговата възрастова категория, етап на хипертоничност и характеристики на тялото.

При повишена хипертоничност е невъзможно да се прави динамична гимнастика с дете.

Хипертоничност при кърмачета: Физиотерапевтични процедури

При хипертония на бебетата се предписват термични процедури под формата на парафинови апликации. С тяхна помощ мускулните спазми се облекчават и детето напълно се отпуска под топлинния ефект..

Апликациите се прилагат като ботуши на долната част на крака и стъпалото на детето. Процедурата отнема от десет до двадесет минути. Пълният курс се състои от десет процедури. Топлинната терапия може да бъде заменена с електрофореза върху магнезия.

Детска хипертоничност: Упражнения във водата

Дейностите с дете във водна среда могат да нормализират мускулния тонус, да намалят спазмите и да подобрят координацията на движенията. Освен това водните процедури ви позволяват равномерно да изработите всички мускули, като постепенно оформяте здрав мускулен корсет..

За облекчаване на хипертоничността водата в банята трябва да е топла. Освен това можете да добавите отвара от бор, градински чай или майчинка към него. По-добре е да се къпете преди лягане. Процедурата трябва да зарадва малкото, а не да създава дискомфорт, така че родителите да могат да използват различни играчки и надуваем пръстен за врата на бебето.

Единственото нещо, което не може да се направи по време на водни процедури, е да се гмуркате.

Остеопатия за хипертоничност на мускулите при дете

Тази техника е много популярна в наше време. Опитният детски остеопат трябва да извършва процедурите.

Сесиите се предписват на бебета, които имат неврологични нарушения, причинени от родова травма или вродени скелетни патологии.

Медикаментозно лечение на мускулна хипертоничност при кърмачета

Медикаментозната терапия се предписва само в изключителни случаи при липса на видими ефекти от нелекарственото лечение.

Често, с повишен мускулен тонус, невролог предписва лекарства, които подобряват притока на кръв в мозъка и стимулират работата на невронните клетки. А също и лекформи, които премахват стагнацията, с прости думи - диуретици.

Медикаментозното лечение се извършва под строгото наблюдение на специалист.

Важни препоръки

На деца, на които е диагностициран повишен мускулен тонус, е забранено да използват джъмпери и проходилки, тъй като те поставят допълнителен стрес върху гръбначния стълб и мускулната система.

Също така, когато обучавате малко дете с хипертоничност да ходи, е необходимо да използвате не обувки или пантофи, а ортопедични обувки с подплата, фиксираща областта на петата и ортопедични стелки. По този начин можете да допринесете за правилното формиране на свода на стъпалото и равномерното разпределение на натоварването върху мускулната система..

Заключение

Мускулната хипертоничност при кърмачета не е сериозен проблем, ако й обърнете внимание навреме и се подложите на консултативна терапия, която ще избегне сериозни последици за здравето при израстване.