Почти всяка жена, която трябва да стане майка, поне веднъж, се е сблъсквала с такова състояние като повишен тонус на матката. Хипертоничността на матката по време на бременност не е диагноза, тя е само симптом, който показва заплахата от спонтанен аборт. Но този симптом се счита за доста сериозен и изисква спешни действия..

От какво е направена матката?

Матката е мускулен орган и следователно е в състояние да се свива, което е необходимо за изпълнението на раждането. Навън матката е покрита със серозна мембрана, наречена периметрия. Средният слой е най-изразен и се състои от гладка мускулна тъкан.

По време на бременността мускулният слой (миометриум) се удебелява и нараства поради увеличаване на броя и обема на мускулните влакна. До края на бременността матката "заема" почти изцяло коремната кухина. Подготовката на плода за контракции по време на раждане се състои в натрупване на калций, гликоген и ензими в миометриума, които стимулират свиването на мускулните влакна.

Освен това до края на бременността в миометриума се увеличава производството на протеин, актимиозин (активира контракциите). Вътрешният слой на плодовия съд е лигавицата или ендометриума, в които се имплантира оплодената яйцеклетка.

Видове тонус на матката.

Тонът на матката характеризира състоянието на миометриума, неговото напрежение:

хипотония на матката - е патология и показва прекомерно отпускане на мускулите, настъпва през първите 2 часа след раждането и се проявява с хипотонично маточно кървене (маточните съдове не са се свивали поради отпуснатия мускулен слой);

нормотонус на матката - физиологичното състояние на матката, независимо дали има бременност или не, миометриумът е в покой;

хипертоничност или повишен тонус на матката - говори за напрежение / свиване на маточната мускулатура, тя е постоянна (което показва заплаха от прекъсване) или периодична (контракции по време на раждане).

Освен това се различават локална хипертоничност (напрежение на миометриума на определено място) и тотална хипертоничност - цялата матка „се превръща в камък“.

Поддържане на нормалния тонус на матката.

Сигналите от нервните рецептори, разположени в матката, влизат в централната и вегетативната нервна система на жената, в резултат на което се образува доминираща бременност в мозъчната кора. Функцията на тази доминанта е да потиска нервните процеси, които не са свързани със запазването и развитието на бременността..

Но в случай на нервно пренапрежение в мозъка се образуват други огнища на възбуждане, които отслабват ефекта на доминанта на бременността, което причинява повишен тонус на матката. През целия период на бременността възбудимостта както на гръбначния мозък, така и на маточните рецептори е минимална, което осигурява нормалния ход на бременността. На свой ред по време на раждането се формира генеричен доминант, който е отговорен за съкратителната активност на матката - контракции (вж. Облекчаване на болката по време на раждането - http://zdravotvet.ru/sovremennye-metody-obezbolivaniya-pri-rodax-medikamentoznoe-i-estestvennoe-obezbolivanie /).

В допълнение, прогестеронът е отговорен за поддържането на нормалния тонус на матката, който първо (до 10 седмици) се произвежда от жълтото тяло, а по-късно и от плацентата. Естриол, необходим за регулиране на утероплацентарния кръвен поток, също се произвежда в плацентата от хормон, произведен от надбъбречните жлези на плода и жената. В допълнение към отпускането на гладката мускулатура на матката, червата и уретерите, прогестеронът инхибира възбудимостта на централната нервна система, като че ли защитава доминанта на бременността.

За съкратителната активност на матката са необходими калциеви йони. Прогестеронът и естриолът поддържат подходяща пропускливост на миометриалните клетки и предотвратяват навлизането на излишния калций във вътреклетъчното пространство.

Какво причинява хипертоничност на матката?

Причините, които могат да доведат до повишаване на маточния тонус, са много и разнообразни. По правило в развитието на маточната хипертоничност участват не един, а няколко фактора. Основните виновници за хипертоничността на матката включват:

На първо място, имаме предвид генитални инфекции (уреаплазмоза, хламидия, генитален херпес, цитомегаловирусна инфекция и други). Те причиняват възпаление на гениталиите, по-специално ендометрит, в резултат на което започват да се синтезират биологично активни вещества или цитокини, които увеличават контрактилната активност на миометриума. И вътрематочна инфекция на плода също е възможна.

Хормонални нарушения

 • Липсата на прогестерон със сигурност ще повлияе отрицателно на тонуса на матката, ще я накара да се повиши, особено през първите 14 гестационни седмици, когато оплодената яйцеклетка се фиксира и се формира плацентата.
 • Дефицитът на основния хормон на бременността води до спонтанен аборт или отлепване на хориона (бъдеща плацента) и пропусната бременност.
 • Недостатъчност на прогестерона се наблюдава и при хиперандрогения (излишък на мъжки полови хормони), при хиперпролактинемия, а също и при сексуален инфантилизъм. Гениталният инфантилизъм се характеризира с недоразвитие на гениталиите, по-специално на матката, която в отговор на разтягане с увеличаване на гестационната възраст започва да се свива, което завършва със спонтанен аборт.
 • В допълнение, повишаването на тонуса на матката може да бъде причинено от патология на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм).
Структурни промени в маточните стени.

По правило повишаването на тонуса на матката причинява тумори и тумороподобни заболявания на матката (полипи, миома, аденомиотични възли), които не само пречат на нормалното имплантиране и растежа на ембрионите, но също така предотвратяват разтягането на плода с увеличаване на гестационния период, което причинява хипертоничност.

Освен това изброените заболявания се причиняват от хормонални смущения, които не могат да не повлияят на нивото на прогестерона. Различни кюретаж на матката и аборти (усложнения) предизвикват възпалителна реакция в ендометриума, което води до образуването на вътрематочни сраствания и маточните стени стават неспособни да се разтягат.

Хронични болести.

Често повишаването на тонуса на матката, докато се чака дете, се дължи на хронични заболявания на майката (артериална хипертония, захарен диабет, наднормено тегло и други).

Малформации на матката.

Различни аномалии в структурата на матката причиняват малоценност на маточните стени, което води до повишаване на тонуса на матката. Тази патология включва двойна матка или матка с допълнителен рог, вътрематочна преграда, както и съществуващ белег на матката след операция (цезарово сечение, миомектомия).

Социално-икономически фактори.

Тази група фактори е най-голямата и най-многобройната. Те включват: възраст на жената (под 18 и над 35), ниски доходи, тежък физически труд, постоянен стрес, професионални рискове, семейно положение (разведени или неомъжени), недохранване, пренебрегване на режима, хронична липса на сън, лоши навици и др.

Усложнения от истинска бременност.

Неправилното положение и предлежанието на плода често причинява хипертоничност на матката поради нейната хиперекстензия (например напречно положение). Също така, преразтягането на матката се насърчава от многоводие и многоплодна бременност. Нарушаването на фетоплацентарния кръвен поток с гестоза или предлежание на плацентата също причинява хипертоничност на матката.

Как да се идентифицира хипертоничността на матката.

Повишеният тонус на матката, както вече споменахме, не е независимо заболяване, а само един от признаците на спонтанен аборт. Симптомите, които придружават хипертоничност на матката, могат да се появят на всяка гестационна възраст (вижте калкулатора на термина на бременността - http://zdravotvet.ru/raschet-sroka-beremennosti-metody-opredeleniya-sroka-po-nedelyam/):

 • С повишаване на тонуса на матката през първите 14 седмици, жената отбелязва появата на болка в долната част на корема или в областта на долната част на гърба и сакрума, особено след известно физическо натоварване. Възможно е облъчване на болка в перинеума. Естеството на болката е различно. Това може да са разтягащи се или болезнени болки, подобни на дискомфорта по време на менструация. Жената трябва да бъде предупредена за появата на кървави, кафеникави, розови или кръвни ивици, което показва, че е започнал спонтанен аборт. В следващите триместри бременната жена самостоятелно определя напрежението на матката, което може да възникне локално или да обхване цялата матка. В такъв случай жената сравнява хипертоничността на матката с "камък". По време на гинекологичен преглед, лекар през първия триместър лесно диагностицира хипертоничност на матката, тъй като определя нейното свиване и напрежение по време на палпация. На по-късна дата повишеният тонус се определя чрез палпация на части от плода.
 • Ултразвук - също при диагностицирането на хипертоничност, ултразвукът е от не малко значение. В този случай узистът вижда локално или тотално удебеляване на миометриума.
Трябва да се отбележи, че локалната хипертоничност на матката може да се появи в отговор на всички действия, предприети в момента. Например, движение на плода, пълен пикочен мехур и т.н. Тоест, всеки случай на регистриран повишен тонус е индивидуален и решението за необходимостта от лечение се взема след отчитане на всички причинно-следствени фактори, оценка на степента на риск от спонтанен аборт, съществуващи усложнения на бременността и екстрагенитални заболявания. Хипертоничност на матката: какво да правя? Лечението на хипертоничност на матката се предписва само когато, освен напрежението на матката по време на палпация или ултразвук, има допълнителни признаци, показващи заплашващо прекъсване на бременността (синдром на болката: болка в корема и / или кръста, отделяне, смесено с кръв, образуване на истмично-цервикална недостатъчност) В случай на наличие на посочените симптоми, бременната жена трябва да се консултира с лекар възможно най-скоро, който ще реши въпроса за хоспитализацията. Може би назначаването на амбулаторно лечение с умерена хипертония, когато напрежение или "вкаменяване" на матката се усеща само в някои ситуации, периодично.

За да се намали успешно хипертоничността по време на бременност, ако е възможно, се определя причината, която е причинила повишаване на тонуса на матката. Терапията с повишен тонус на матката е насочена към осигуряване на психоемоционална и физическа почивка, отпускане на матката и нормализиране на фетоплацентарното кръвообращение:

 • Успокоителни - психоемоционалната почивка се предписва в болница за бременна жена, като правило, почивка в леглото и успокоителни (майчинство, валериана, божур в таблетки или тинктури). Предписването на успокоителни е задължително, тъй като притеснението за детето влошава ситуацията.
 • Транквиланти - при неефективност на билкови успокоителни се предписват транквиланти (диазепам, феназепам, халцинин).
 • Прогестерон - в случай на дефицит на прогестерон се предписват лекарства със синтетичен прогестерон (диуфастон или урогестан ректално или през устата) до 14-16-та гестационна възраст.
 • Спазмолитици - спазмолитиците са задължителни, които спират контракциите и подобряват кръвоснабдяването в маточно-плацентарно-феталната система (no-shpa, папаверин, дроверин). Те се предписват или интрамускулно, или на таблетки или ректални супозитории..
 • Токолитици - след 16 седмици е разрешено назначаването на токолитици - специални лекарства, които облекчават маточния спазъм (гинипрал, партусистен) интравенозно и след това под формата на таблетки.
 • Инхибитори на калциевите канали, те предотвратяват проникването на калций в мускулните клетки: Nifedipine, Corinfar.
 • Magne B6 или магнезия - използва се също интравенозна инфузия или интрамускулни инжекции на магнезиев сулфат - облекчава тонуса на матката, причинява седация, понижава кръвното налягане. Алтернатива на разтвора на магнезиев сулфат са таблетките Magne-B6, които могат да се приемат през първия триместър (витамин B6 служи като проводник на магнезия в клетката).
 • Подобряване на утероплацентарния кръвен поток - паралелно се провежда терапия, чиято задача е да подобри притока на кръв (курантил, аминофилин, трентал).
 • Средства, регулиращи метаболизма (актовегин, рибоксин)
 • Хепатопротектори (Hofitol, Essentiale), вижте списъка с хепатопротектори - http://zdravotvet.ru/obzor-lekarstv-dlya-pecheni-luchshie-tabletki-gepatoprotektory/
Простите физически упражнения ще помогнат за облекчаване на хипертоничността на матката у дома.
 • Първо, лицевата и шийната мускулатура трябва да бъдат максимално отпуснати, което води до отслабване на напрежението в матката..
 • На второ място, упражнението "коте" е ефективно. Трябва да се качите на четири крака, внимателно да вдигнете главата си, извивайки долната част на гърба. Дишайте дълбоко и спокойно. Задръжте тази позиция за 5 секунди.
Защо хипертоничността е опасна?.

Последиците от хипертоничността на матката могат да бъдат много ужасни. Ако пренебрегнете "първата камбана" - периодично напрежение на матката, тогава бременността ще завърши или със спонтанен аборт или спонтанен аборт в ранните етапи, или с преждевременно раждане през втория или третия триместър.

В допълнение, постоянното повишаване на тонуса на матката води до развитие на плацентарна недостатъчност, което влошава храненето на плода и неговото снабдяване с кислород. Това провокира развитието на вътрематочна хипоксия и впоследствие забавяне на развитието на плода..

Прогнозата за хипертоничност на матката зависи от съществуващите усложнения на бременността и екстрагениталните заболявания, състоянието на шийката на матката, гестационната възраст и състоянието на детето и, разбира се, от навременната медицинска помощ. Също толкова важна роля играе отношението на жената към благоприятен изход..

Какво е хипертоничност на матката и как да се лекува

По време на бременност може да се появи хипертоничност на матката, за разлика от западните гинеколози, нашите специалисти незабавно реагират на тази диагноза и предлагат жената да си легне..

Причини

Хипертоничността на матката е напрежението на мускулите на тялото на матката, това състояние се нарича още повишен тонус. Анатомичната структура на матката е един вид „торбичка“, в която се развива ембрионът. Тъй като ембрионът расте и се развива, тази "торба" се разтяга съответно, благодарение на мускулите (стените на матката са съставени от мускулни влакна). Нормата е състояние, когато мускулите на матката са отпуснати, ако започнат да се свиват, напрягат или свиват много по-рано от очакваната дата на раждане, тогава това е отклонение от нормата и се нарича хипертоничност на матката по време на бременност.

Една от основните причини за хипертоничност на матката по време на бременност е страхът, нервното напрежение, стресът. Може да е такава ситуация, че преди да дойде на ултразвуков преглед (ултразвук), една жена е била нервна и в резултат на това е била диагностицирана с повишен тонус.

По други причини следните фактори са:

 • Физическо пренапрежение (тежък физически труд).
 • Лоши навици
 • Дефицит на магнезий в организма
 • Ако една жена е правила аборти в миналото.
 • Ако жената е имала гинекологични заболявания преди бременността.
 • Когато носите близнаци (или голям брой деца)
 • Ако бременността се усложнява от многоводие
 • Ако бременна жена страда от общи възпалителни заболявания (остри респираторни инфекции, грип и др.)
 • Различни усложнения по време на бременност - токсикоза, предлежание на плацентата и др..
 • Хормонални нарушения.
 • Rh факторът на мама и бебе е различен.

Със симптоми

По време на бременност хипертоничността може да се прояви по различни начини, но в повечето случаи жената трябва да бъде предупредена от следните прояви:

 1. На допир коремът става "камък", може да се определи по следния начин: жена, легнала по гръб, усеща корема си за еластичност - ако е еластичен и стегнат, като бедро, тогава най-вероятно матката е в добра форма, ако е мека на допир тогава не се притеснявайте.
 2. "Лош" симптом на хипертоничност на матката е кървавото отделяне. В този случай жената трябва незабавно да се консултира с лекар..
 3. Болка, която може да наподобява болка, която се появява по време на менструация, или тя може да бъде дърпане, спазми, освен това болезненост може да се появи не само в корема, но и в долната част на гърба.
 4. Бременната жена може да почувства "болки" по цялото тяло, дискомфорт и т.н..

Понякога хипертоничността на матката по време на бременност не се проявява по никакъв начин, жената научава за тази диагноза при ултразвуково изследване.

Диагностика

Хипертоничността на матката се определя лесно чрез вагинално изследване и палпация на корема, но по-често се диагностицира чрез ултразвук. Когато се извършва ултразвуково сканиране на монитора, има очевидни промени в женския орган - матката е "сплескана", детето е "компресирано" от стените си.

Има устройство за измерване на силата на компресия на миометриума, но поради факта, че хипертоничността на матката се определя лесно чрез прости методи, няма нужда от това устройство.

Лечение на хипертоничност на матката

Трудно е да се лекува хипертоничност на матката, тъй като бременността ограничава приема на лекарства, а също и защото психологическите и морални фактори са важни при лечението. Всички знаят, че бременната жена е много уязвима и най-добрият подход за лечение на хипертоничност на матката е да я освободи от ненужен стрес..

Вкъщи бременната жена трябва да приема no-shpa при първите признаци на хипертоничност на матката. Ако сте успели да премахнете симптомите на болка, тогава можете да се успокоите, но ако всичко продължи, тогава трябва спешно да се консултирате с лекар.

С хипертоничност на матката лечението започва с факта, че на жената се предлага да отиде под наблюдение в болница. За да се отървете от тонуса на матката по време на бременност, се използват следните лекарства:

 • Магнезия или магнезиев сулфат - предписват се интравенозни инжекции (средно от 3 до 10 капкомера). Магнезият отпуска мускулите, облекчава тонуса, но когато задавате капкомер за магнезия, трябва постоянно да наблюдавате налягането, поради факта, че това лекарство намалява налягането и в случай на хипотония трябва да се инжектира много бавно. В допълнение, това лекарство трябва да се приема с повишено внимание през последния триместър на бременността, тъй като засяга дихателната и сърдечната система на бебето, и колкото по-дълъг е периодът, толкова повече детето и той повече се нуждае от нормалното функциониране на тези системи и всяка външна намеса е опасна.
 • Папаверин в свещи и инжекции. Папаверинът е отдавна известен спазмолитик, под негово влияние нивото на калциевите йони намалява, което причинява мускулни контракции, когато нивото падне, настъпва релаксация и анестезия, ако болката е причинена от мускулен спазъм.
 • В някои особено трудни случаи се предписват синтетични аналози на хормона прогестерон. Прогестеронът е хормон, който играе особено важна роля в ранните етапи на бременността. Ако нивото на прогестерон в организма е ниско, тогава тялото не приема детето и възниква спонтанен аборт, следователно, ако хипертоничността е придружена от дефицит на прогестерон (за това трябва да преминете анализ за хормони), тогава на бременната жена ще бъдат предписани неговите аналози - Duphaston или Utrozhestan. Утрожестан е по-предпочитан, тъй като е направен от растителни материали..
 • При повишено ниво на андрогени се използват метипред и дексаметазон. Хормоналните лекарства имат голям списък от странични ефекти, така че те трябва да се приемат стриктно под наблюдението на лекар..

Предимството на стационарното лечение е, че на бременната жена ще бъде осигурена почивка, тя няма да се занимава с физически труд - това е особено ценно за онези жени, които физически работят усилено. Също така при хипертония се въвежда забрана за интимни отношения..

Защо хипертоничността на матката е опасна?

Какво толкова лошо има хипертоничността на матката, което плаши лекарите? Основната опасност от хипертоничност на матката по време на ранна бременност е, че може да причини спонтанен аборт или да причини преждевременно раждане на по-късна дата..

Както бе споменато по-горе, западните лекари и някои местни експерти смятат, че опасността от хипертония е преувеличена. Те обясняват това с факта, че матката е мускулен орган, в нормално състояние на мускулите и трябва да е малко в напрежение, освен това свиването на матката или нейните части (локална хипертоничност) в ранните етапи на бременността е напълно оправдано и това състояние не може да се нарече патология!

Матката може да бъде напрегната извън бременността, например при силен стрес, възпалителни заболявания и т.н. Това мускулно напрежение прилича на нормален спазъм и не е хипертоничност..

Отчасти можем да се съгласим с тези възражения, тъй като в нашето общество почти 60% от бременните жени са диагностицирани с такава диагноза, но много от тях дори не знаят, че имат нещо нередно, докато не дойдат на ултразвуково сканиране. Всъщност, поставяйки такава диагноза въз основа на резултатите от ултразвуково сканиране, много лекари - "узисти" не вземат предвид факта, че в ранните етапи женски орган може да натовари сензора на ултразвуковото устройство.

В чужбина казват, че е невъзможно да се определи в ранните етапи дали матката е в добра форма, тъй като биологично задната стена е по-дебела от предната и това е нормално, но при ултразвук изглежда като пренапрежение на задната стена и може да се възприеме фалшиво като хипертоничност! Освен това, когато ембрионът се имплантира към стените на матката, възниква възпаление в областта, към която се прикрепя и това е много добро и правилно, но при ултразвук тази област изглежда "ненормална".

Четейки чуждестранни медицински статии, трябва да разберете, че „ние“ и „там“ имаме коренно различен подход към бременността. В нашата страна времето на раждане на дете се счита за почти критично състояние за жената и всяка болка, усещане за изтръпване се възприема като заплаха за живота на детето..

В западното общество бременността се третира като нормално състояние и по отношение на болката западните лекари не са толкова категорични. Те казват, че през първия триместър тялото на жената се възстановява и болки, подобни на болки по време на менструация, са напълно възможни при всяка здрава бременна жена. Заплахите са болки, които прогресират по интензивност, честота и приличат на родилни болки. Стомахът може да се превърне в камък от 11-12 седмици до последните седмици и това е абсолютна норма за здрава матка.

Знанието за това мнение на западните лекари е необходимо поне за успокояване на бременните ни жени, но е необходимо да останем бдителни. Ако се притеснявате от изпускане, болка, тогава във всеки случай трябва да се консултирате с лекар, защото заплахата от спонтанен аборт (преждевременно раждане) е много голяма. Ако нищо не ви притеснява, тогава не се притеснявайте и се притеснявайте твърде много, може би това е просто реакция на ултразвуковия сензор.

Много жени носеха бременността си до желаната дата, въпреки че непрекъснато бяха диагностицирани с това.

П рогноза и профилактика

През целия период на бременността жената трябва да бъде много внимателна към себе си, трябва да се предпазва от стрес, физически натоварвания, в същото време да има достатъчно активност, да се разхожда на чист въздух, да спи достатъчно, да се храни добре и правилно, да избягва лошите навици.

Жената трябва да има правилното отношение и да възприема бременността си като норма, а не като патология или заболяване. По отношение на интимните връзки, ако нищо не ви притеснява, е добре и полезно да правите любов до последния триместър, но ако стомахът или долната част на гърба започне да боли, има зацапване, "интимността" трябва да се отложи.

Хипертоничност на матката

Почти всяка бременна жена се интересува от това какво е хипертоничност на матката. Някой е „зарадван“ от такава диагноза от лекар, някой е изплашен от приятел, който вече е родил, а някой, чувайки този термин, иска бързо да разбере какво е, за да не се занимава с него в личната практика. За да дефинират понятието хипертоничност на матката, те също използват фрази като „матката в добра форма“ и „повишен тонус на матката“. И така, какво е хипертоничност на матката? Защо възниква? Опасно ли е за бебето? Възможно ли е да се лекува?

Какво е хипертоничност на матката? Симптоми и признаци

Матката - репродуктивният орган на жената - се състои от три слоя: тънък филм-обвивка, мускулни влакна и ендометриум, който покрива маточната кухина отвътре. Мускулните влакна на матката имат способността да се свиват, тоест да дойдат в тонус. Природата предвижда така, че по време на раждането на бебето, мускулите на матката са в спокойно състояние и не се свиват. Но ако по някаква причина мускулният слой на матката е изложен на стимули, той се свива и свива. Това създава определен натиск (в зависимост от силата на контракциите) и тогава те говорят за хипертоничност на матката. Състоянието, когато мускулите на матката са отпуснати и спокойни по време на бременност, се нарича нормотонус..

Тъй като хипертоничността на матката е симптом на заплахата от спонтанен аборт или, в по-късните етапи, преждевременно раждане, трябва да знаете как се проявява. Това ще ви позволи да се консултирате със специалист навреме и да премахнете причините за хипертоничност. Първите признаци, че матката е в повишен тонус, са дърпащи и неприятни болки в долната част на корема, както и в лумбалната област или сакрума. Често има болка в срамната област. Жената изпитва чувство за пълнота в долната част на корема. При жените след първия триместър, когато коремът вече е доста голям, има усещания, сякаш матката е камък.

Как се диагностицира хипертоничността на матката??

За да се диагностицира това състояние, има няколко метода. Най-простото е усещането от лекаря). Този метод е особено информативен в по-късните етапи, когато матката вече е извън малкия таз, или по-точно над него. Тогава хипертоничността може да се определи чрез палпация на предната коремна стена. Вторият метод е ултразвукът. Ултразвукът е по-информативен в смисъл, че показва и тонуса на матката, който жената не усеща. Това важи за така наречения локален тонус, когато не цялата матка е напрегната, а някаква част от нея. Третият метод е тонусометрия. Извършва се с помощта на специален апарат, чийто сензор се прилага към корема на жената и отчита получената информация.

Какво причинява хипертоничност на матката по време на бременност?

Има много причини за хипертоничност на матката по време на бременност. Например в ранните етапи различни хормонални нарушения могат да доведат до това състояние на матката. Особено често "виновникът" за повишен тонус е хормонът прогестерон, или по-скоро липсата му.

Структурните промени в стените на матката, като миома и ендометриоза, също могат да причинят хипертония. Ако една жена е страдала от различни възпалителни заболявания на репродуктивните органи (матка, придатъци, яйчници) преди бременността, тя най-вероятно ще научи какво е хипертоничност по време на бременност.

Също така, причината за маточната хипертоничност може да бъде всеки силен емоционален шок, стрес, страх, който е възникнал. Към този списък си струва да добавите фактори като тежък физически труд, прекомерна активност на бременна жена, некачествена и неадекватна почивка и сън..

Тонус на матката по време на бременност в 1,2,3 триместър

Повишен тонус на матката в различни етапи на бременността

Бременните жени изпитват големи адаптивни промени в анатомията, физиологията и функционирането на вътрешните органи, които определят нормалния ход на бременността и успешното раждане.

Матката претърпява радикални промени, която има три слоя: външен серозен, вътрешен епителен, междинен мускул - миометриум. Средният слой е достатъчно гъвкав, за да му позволи да се разтегне и свие по време на раждането и да се върне в предишното си състояние след раждането. Въпреки това, на фона на развитието на определени фактори, съкратителната активност на матката може да се появи по-рано от датата на падежа..

Различни симптоми се появяват под формата на тежест или дърпащи болки в долната част на корема, в такива случаи често се диагностицира хипертоничност на матката. Подобна диагноза не е причина за паника, но и това състояние не бива да се счита за норма, затова запишете час при гинеколог възможно най-скоро..

Тонус на матката по време на бременност - симптоми

Матката се намира в малкия таз между ректума и пикочния мехур. Фалопиевите тръби са разположени симетрично от двете страни на матката, благодарение на което се транспортира оплодената яйцеклетка. Матката се състои от три части: дъното, тялото, шийката на матката. Органната стена се формира от три вида тъкан: периметрия, миометриум, ендометриум.

По време на раждането на дете матката има способността да се увеличава 10 пъти, мускулите й се разтягат и стените се удебеляват. Основната роля за повишаване на тонуса на матката играе миометриумът, представен от слой гладки мускули. По време на бременността миометриумът остава относително неподвижен, осигурявайки подходяща среда за развиващото се бебе. В краткосрочен план се съчетават ритмични и продължителни контракции на мускулния слой и разширяване на цервикалната част и настъпва физиологично раждане.

Ако съкратителната активност на матката се появи много преди раждането, през първия или втория триместър, тогава лекарят често диагностицира хипертоничност на матката. Разбира се, подобно явление не във всички случаи се разглежда като патологичен процес. Но ако през цялото време се отбелязва хипертоничност, това явление може да доведе до критични последици. Настоящите симптоми на повишен тонус на матката по време на бременност могат да причинят спонтанен аборт през 1-ви триместър, а през 2-3-ия триместър да доведат до кислородно гладуване на плода (хипоксия).

Трябва да се отбележи, че клиничната проява на тонуса не се различава по характерни признаци, обикновено бъдещата майка се оплаква от дискомфорт и болезненост в долната част на корема, подобно на менструалния.

Болковият синдром в повечето случаи не е от подчертан тип, но може да излъчва в долната част на гърба.

Във втория триместър на бременността симптомите на повишаване на тонуса на матката нямат особени разлики от първия, но при палпация може да се забележи, че коремът е станал по-плътен. В редки случаи жената наблюдава вагинално отделяне с размазващ характер с червеникаво-кафяв оттенък. С развитието на такъв симптом трябва да се консултирате с лекар като спешен случай.

Отделно си струва да се опишат симптомите на хипертоничност на матката по време на бременност в късните етапи, през 3 триместър. В края на 38-та седмица тонът има съвсем различно значение и се счита за проява на тренировъчни контракции. Този тон носи научното наименование на контракцията на Бракстън-Хигс. Контракциите на Бракстън Хикс са предназначени за укрепване на мускулите на матката при подготовка за последващо раждане. Контракциите обикновено продължават около 30-45 секунди. Въпреки това, през осмия и деветия месец от бременността, те дори могат да се появят на всеки 20-30 минути. Контракциите на Бракстън Хикс се наричат ​​"предсказуеми контракции", средната продължителност на които е не повече от две минути.

При някои жени хипертоничността протича безсимптомно и се диагностицира по време на ултразвуково изследване.

Причини за повишаване на тонуса на матката по време на бременност

Причините за тонуса на матката по време на бременност са различни, например промяна в хормоналните нива, при която има дефицит на прогестерон или повишаване на концентрацията на тестостерон. Болест или патологичен процес, соматични разстройства и дори стрес също могат да бъдат провокиращ фактор.

Повишаване на съкратителната активност на гениталния орган може да се отбележи по следните причини:

 • Липса на прогестерон
 • Интензивна физическа активност
 • Стрес
 • Онкологични заболявания
 • Хормонални нарушения
 • Остри инфекции
 • Активиране на хронични процеси
 • Злоупотреба с алкохол, пушене
 • Генетични нарушения при плода
 • Недостиг на микроелементи
 • Голям плод, множество плодове в матката
 • Голям обем околоплодни води
 • Повишено съсирване на кръвта

Най-важната роля на прогестерона е да подготви матката за имплантиране на ембриона. Благодарение на това лигавицата се удебелява и разширява, кръвоснабдяването й става по-интензивно, хранителните вещества се натрупват. Прогестеронът също така позволява на матката да расте постепенно и ограничава нейната свиваемост, което позволява бременността да протича физиологично. Но пониженото ниво на прогестерон нарушава естествения ход на бременността и може да причини хипертоничност на матката..

 • Психологически проблеми
 • Дълги пътувания
 • Полет със самолет
 • наднормено тегло
 • Възраст над 35
 • Ненормално положение на плода
 • Нарушение на чревната подвижност
 • История на спонтанните аборти

Отделно лекарите отбелязват диета, която влияе негативно на работата на храносмилателния тракт, което често се превръща в причина за хипертония. Лекарите препоръчват да се изключат следните храни:

 • Бобови растения, зеле: провокират образуването на газове.
 • Синьо сирене: съдържа гъби, които са опасни за бъдещите майки.
 • Кафе: интензивно извежда течността от тялото, което може да причини хипертония.
 • Суровите яйца: са потенциален източник на салмонелоза и причиняват смущения в храносмилателния тракт.

Много експерти твърдят, че тонът е много опасен и не толкова безвреден, колкото изглежда. Всъщност това състояние не винаги е опасно, при нормални условия може да присъства съкратителна активност..

Но при такива клинични прояви човек трябва да се консултира с гинеколог, за да определи възможни отклонения, както и да определи тактиката за справяне с тях. Ако не отдавате значение на хипертоничността и не вземете мерки навреме, дългоочаквана бременност може да завърши със спонтанен аборт или тежка фетална хипоксия.

Тонът на матката по време на бременност в много ранните етапи почти винаги изисква подходяща намеса. Тъй като през първия триместър има най-голям риск от внезапно прекъсване на бременността. Ако е налице умерена хипертоничност, на жената се препоръчват спазмолитици. В случаите, когато повишеният тонус е причинен от хормонални нарушения, се предписват прогестин-съдържащи средства.

Повишеният тонус на матката през втория триместър на бременността в повечето случаи е част от естествения процес на подготовка на тялото за раждане, но може да бъде и признак на патология.

С развитието на клинични признаци на хипертония трябва да информирате Вашия лекар. Като лечение е възможно да се предписват витамини от група В, специални комплекси за упражнения.

Диагностика на хипертоничност и съпътстващи заболявания

Има няколко диагностични метода за потвърждаване на наличието на хипертоничност. Най-простият и достъпен се счита за ултразвуково изследване. Ултразвукът ви позволява да оцените състоянието на мускулите на матката, определя възможните патологични процеси и директно показва протичащата хипертония.

Друг, по-модерен метод за определяне на тонуса е тонусометрията. Същността на диагностичния метод е, че на корема на жената се поставят сензори, които изпращат сигнал към специално устройство, което визуализира наличието на тонус.

Ако хипертоничността се потвърди, лекарят предписва редица допълнителни изследвания:

 • Общ клиничен анализ на кръв, урина
 • Определяне нивото на хормоните в кръвта
 • Диагностика на кръвосъсирването
 • Изследване на полово предавани болести

Маточен тонус през 3 триместър

Тонът на матката през третия триместър е трудно различим от подготвителните контракции. Следователно, с развитието на типична клинична картина на тонуса, се предписва кардиотокография. Това е наблюдението на сърдечната честота на плода заедно с едновременното регистриране на контракциите на гениталния орган. Изследването се извършва като част от интензивна антенатална грижа, позволява да се идентифицират ранни промени, които застрашават живота на плода.

Проучването първо се прави като стрес тест. Включва запис на сърдечната функция на плода и маточните контракции за 30 минути. Тестът може да бъде удължен до 60 минути.

Как да премахнете тонуса на матката, какво да правите, когато се издига

Какво да правим и как правилно да премахнем излишния тонус на матката по време на бременност? Ако проблемът не е изразен, можете да опитате да го облекчите, без да прибягвате до прием на лекарства. Ако се развият симптоми, се препоръчва лека физическа активност, като ходене или плуване. Можете да направите и следното упражнение: наклонете главата си възможно най-ниско, отпуснете се, направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Всичко това може да стане само след консултация с гинеколог.

Също така, лекарите препоръчват да посещавате класове за бременни жени. Експертите ще покажат какви упражнения могат да се използват за намаляване на тонуса, как да помогнете на тялото да се подготви за по-нататъшно раждане. Дори малък тон не отменя посещението при гинеколог.

Тонус на матката при бременни жени: методи за лечение и профилактика

Ако се установи хипертоничност, се посочва почивка в леглото, в някои случаи се препоръчва хоспитализация. Следните лекарства се предлагат като лекарствена терапия:

 • билкови успокоителни.
 • спазмолитици
 • магнезий
 • витамин В6

За най-ефективното, бързо отстраняване на маточния тонус по време на бременност се предписват спазмолитици под формата на супозитории. Моля, обърнете внимание, че те могат да бъдат предписани само от лекуващия лекар...

По-нататъшното лечение на тонуса зависи от основната причина, която причинява разстройството.

Ако патологията е причинена от хормонални смущения, ще бъдат предписани лекарства, които да я коригират. При липса на прогестерон са показани неговите аналози - специални хормонални препарати. Когато причината за тонуса са инфекциозни или соматични заболявания, терапевтичният ефект ще бъде насочен към тяхното лечение. Режимът на лечение ще бъде избран индивидуално и зависи от вида на патологията.

Предотвратяването на образуването на тонус, особено в ранните етапи, включва:

 • Редовни посещения при акушер-гинеколог, провеждане на диагностични мерки.
 • Оптимизиране на условията на труд.
 • Дълъг период на почивка.
 • Премахване на интензивната физическа активност.

Бременната жена трябва да разбере, че е отговорна не само за себе си, но и за здравето на бебето си. Когато възникне и най-малък проблем, трябва незабавно да отидете на специалист.

Причини за хипертоничност на матката по време на бременност - симптоми и лечение

Хипертоничността на матката е опасно състояние за плода, което често се случва по време на бременност.

Това е второто най-опасно състояние на бременните жени след гестоза, или по-точно, най-сериозните форми на неговото проявление, прееклампсия и еклампсия..

Заключение

 • хипертоничността на матката е опасно състояние, което може да доведе до преждевременно прекъсване на бременността;
 • причините за хипертоничността са разнообразни, лечението зависи от това от какво точно се причинява това състояние;
 • профилактиката на хипертонията е психохигиена - способността да се запази спокойствие външно и вътрешно;
 • по време на бременност е необходима диета, насочена към правилното и редовно функциониране на стомашно-чревния тракт.

Какво е хипертоничност на матката по време на бременност

Хипертоничността е активно свиване на матката. Такова състояние на органа е необходимо при раждането, когато изтласква плода от тялото на майката..

По време на бременността това състояние, ако не бъде спряно, може да доведе до преждевременно завършване на бременността, тоест спонтанен аборт. В по-късните етапи това заплашва преждевременно раждане..

Симптоми и последици от повишен тонус на матката

Хипертонията се проявява чрез дърпане или спазмираща болка в долната част на корема, в перинеума или кръста. Интензивността на болката може да варира от фина до силна, остра и продължителна. В средния и късния стадий стомахът може да промени формата си, да се втвърди.

Вероятно е вагинално зацапване. Последният симптом показва, че ситуацията е опасна и е необходима спешна медицинска помощ..

Дори ако хипертоничността не води до спонтанен аборт, свиващата се матка нарушава кръвообращението между тялото на майката и плацентата и плодът страда от недостиг на кислород, който е необходим за всяка жива тъкан.

Липсата му по време на ембрионалното развитие може да доведе до смърт на ембриона или развитие на патологии, които ще повлияят на здравето на нероденото дете..

Лечение на хипертоничност на матката

В зависимост от степента на възбуждане на миометриума, лечението може да бъде стационарно или амбулаторно. В леките случаи самата жена може да помогне на себе си и на детето, дори без употребата на наркотици..

Медикаментозно лечение

Лекарствата в това състояние се предписват само от акушер-гинеколог. При тежки случаи се изисква болнично, а понякога и почивка на легло след изписване.

Как да облекчим хипертоничността на матката по време на бременност

При леки спазми можете да опитате домашни лечения. Първо, трябва да се успокоите, да легнете, да се затоплите (особено краката!) И да се опитате да се отпуснете. Ако болката продължава, струва си да вземете спазмолитик - папаверин или no-shpu.

По време на бременност употребата на лекарства е нежелана, но значително повишен тонус е точно случаят, когато ползите за майката и плода значително надвишават вероятната вреда. Ако това не помогне, обадете се на линейка. Здравето и дори животът на бебето са заложени.

Поддържане на нормалния тонус на матката

Не напразно казват, че бременните жени не трябва да бъдат нервни. Тялото реагира на остър стрес, като отделя определени хормони - адреналин и норепинефрин. И двамата свиват кръвоносните съдове и тонизират гениталиите, включително матката..

Еволюционно тези хормони са отговорни за оцеляването, те позволяват на човек да събира и използва скритите ресурси на тялото, тъй като преди те са били освободени главно когато животът е бил застрашен.

В такава ситуация тялото на женската вярва, че условията за раждане на потомство са неблагоприятни и жертва детето. Трябва да се противопоставим на еволюцията сега.

За да направите това, трябва да се научите как да се успокоите бързо, или е по-добре дори да не започвате да се притеснявате: ако се отдели адреналин, той ще работи известно време.

Научете техниката за автотренинг и я използвайте при най-малкия признак на хипертония.

Нека поемем контрола върху физиологичните причини. Всички кухи органи на тялото са податливи на спазми, така че е необходимо да се следи състоянието на червата по време на бременност: неговите спазми, както и запек и метеоризъм могат да провокират възбуждане на миометриума.

За да избегнете ненужни провокации, трябва да спазвате диета и да водите активен начин на живот: липсата на движение може да доведе до запек.

Как да се идентифицира хипертоничността на матката

Гинеколозите определят това състояние чрез палпация, опипвайки напрегнатата стена на матката, когато опипват корема на бременна жена. Степента на неговата тежест се изяснява с помощта на ултразвук.

Причини за маточна хипертоничност

Има няколко причини, които могат да причинят този вид патология. Нека ги разгледаме по-подробно.

Инфекции

Всяка инфекция предизвиква имунния отговор на организма. Имунната система се активира и плодът, тъй като е генетично различен от майката, може да бъде възприет от нея като чужд организъм, от който тялото трябва да се освободи. В този случай ще се развие хипертоничност..

Хормонални нарушения

Тази причина е по-често срещана през първия триместър. Хормонът прогестерон в комбинация с естрогени е отговорен за носенето на бременност в организма. Ако тялото не произвежда достатъчно от тези вещества, може да възникне хипертоничност на матката..

Липсата на прогестерон може да бъде свързана с недостатъчна хормонална активност на жълтото тяло и плацентата и ниско производство на прогестерон от плацентата - с нарушено кръвообращение в този временен, но много важен орган.

Повишаването на тонуса може да бъде свързано не само с липсата на хормони на бременността, но и с излишък на мъжки полови хормони, които по своя ефект са противоположни на прогестерона. Такива състояния могат да възникнат при заболявания на надбъбречните жлези..

Всяко ендокринологично заболяване на бременна жена може да доведе до намаляване на производството на прогестерон: захарен диабет, хипо- и хипертиреоидизъм и много други.

Ето защо е изключително важно за жените, които се наблюдават от ендокринолог по време на бременност, да следят внимателно състоянието си и да спазват всички предписания на лекаря..

Структурни промени в маточните стени

Ако една жена има анамнеза за миома, ендометриоза, аборт, цезарово сечение - всичко това може да повлияе на настоящата бременност, тъй като стените на матката са променени.

Причини, свързани с плода

През третия триместър хипертоничността често се свързва с претоварване на матката с многоводие, големи плодове, многоплодна бременност.

Хронични болести

При обостряне на всяко хронично заболяване при бременна жена, тонусът на матката може да се увеличи. Това състояние може да бъде причинено от всякакви последици от основното заболяване, от липсата на кислород в тъканите до стресиращото действие на синдрома на болката..

Малформации на матката

При твърде малка (инфантилна), двукрака матка и други аномалии в развитието на този орган, вероятността от развитие на хипертония е много по-висока, отколкото когато е с нормална структура.

Социално-икономически фактори

Постоянен стрес, нарушения на съня, невъзможност да се отпуснете и да получите положителни емоции - всичко това води до пренапрежение на нервната система и освобождаване на хормони на стреса, които в своя ефект са противоположни на хормоните на бременността и в резултат на това до развитие на хипертоничност.

Влияе върху тонуса на матката и тежките физически натоварвания. Въпреки че е необходимо бременните жени да се движат, вдигането на тежести, работният наклон не е дейност, която е безопасна, докато чакате бебе..

Усложнения от истинска бременност

Патологичната хипертония сама по себе си е усложнение на бременността. Но по-често това се случва, ако има проблеми с плацентата или плода, например частично отлепване на плацентата, големи плодове и т.н..

Признаци на тонуса на матката по време на бременност

Хипертонията се проявява чрез изтегляне на болка в долната част на корема, в перинеума, в долната част на гърба. Понякога няма болка, има само усещане за контракции. Обикновено хипертоничността периодично се появява през II триместър, започва внезапно и бързо преминава.

Това не е болест, а тренировъчни контракции: матката се подготвя предварително за усилена работа при раждане. Трябва да подадете аларма, ако тонът продължава повече от час или ако има отвор на шийката на матката.

Диагностика на тонуса на матката

Диагнозата трябва да бъде поставена от акушер-гинеколог, като се прави разлика между нормалното физиологично състояние и патологията и се оценява не само тежестта на хипертоничността, но и дилатацията на шийката на матката.

В случай на патология е необходимо да се идентифицира причината, която е причинила повишаване на тонуса, и, действайки върху него, да се спре състоянието, предотвратявайки неговия рецидив.

Как се случва в ранните етапи

Признаците на хипертония в ранните и късните етапи на бременността са сходни помежду си, но в ранния период схващащите болки са необичайни.

Защо хипертоничността на матката е опасна?

Извън бременността хипертоничността на матката не е опасна и може да се появи преди менструация или по време на. Въпреки това, изразената хипертоничност или появата й на други етапи от цикъла е причина да се консултирате с гинеколог.

Защо хипертоничността на матката е опасна по време на бременност

Спазматичните стени на матката притискат плацентата и по този начин нарушават кръвообращението в нея. Това води до липса на кислород в бебето. Ако шийката на матката се разшири, съществува опасност от спонтанен аборт.

Предотвратяване

Извън бременността няма смисъл да се предотвратява хипертоничността. Като превантивна мярка могат да се обмислят редовни прегледи при гинеколог.

По време на бременност

Най-важните моменти в превенцията:

 • дневен режим;
 • дозирана физическа активност;
 • премахване на стреса и претоварването;
 • диета, богата на фибри.

Отзиви

Нели, на 27 години. Ростов на Дон:

Цялата първа бременност страдаше от хипертоничност, докато не отиде в отпуск по майчинство. Тя работеше по 12 часа на ден, работата беше нервна. Те бяха лекувани с папаверин, магнезий и поставени на съхранение. Идвам в болницата - много по-добре. Отидох на работа - отново... Лекарствата са същите, но работят в болницата, но не и вкъщи. Изрична връзка с нервите. И вторият път просто напуснах веднага. Изобщо нямаше допълнителен тон.

Маргарита, на 22 години. Новосибирск:

Планираното ултразвуково сканиране намери тон, лекарят каза, че заплахата е малка, можете да се лекувате у дома. И аз се притеснявах, прибрах се, пих лекарства, но ми ставаше все по-лошо и по-лошо. Извиках линейка и ме откараха в болницата. Нашето отделение беше водено от възрастна опитна акушерка. Всички момичета са на нерви, страхуват се от спонтанен аборт. И лекарят тихо ми каза: „Не слушайте никого, успокойте се, всичко е наред с вас. Тя се възпита и сега слушате другите и пробвате себе си. Колкото по-скоро се успокоите, толкова по-бързо ще ви отпиша. Обсъдихме това с момичетата и решихме, че ще говорим само за добри неща. И пусни!

Олга Иванова, на 32 години. Волгоград:

Това също ми беше поставено при втората бременност. Постоянно прави проверки, 2 пъти лежеше върху опазването. Ако държите всичко под контрол, тогава няма нищо лошо в това..

Хипертоничност на матката

Хипертоничността на матката е патологично състояние, придружено от повишена контрактилитет на миометриума, което се появява по-рано от установената дата на раждане. Сред клиничните признаци има видимо напрежение на предната коремна стена, дърпащи болки в долната част на корема. За диагностициране на хипертоничност на матката се използват обективно изследване на жена и ултразвуково сканиране. Освен това могат да се извършват кръвни тестове за определяне на хормони. Лечението се състои в осигуряване на пълноценна почивка, предписване на успокоителни, спазмолитици, витаминна терапия.

 • Причини за маточна хипертоничност
 • Симптоми на хипертоничност на матката
 • Диагностика на маточната хипертоничност
 • Лечение на хипертоничност на матката
 • Прогноза и профилактика на хипертоничност на матката
 • Цени на лечение

Главна информация

Хипертоничността на матката е повишена възбудимост на гладката мускулатура на матката, провокирана от хормонални промени или отрицателни фактори от психофизиологичен характер. Това състояние се диагностицира по-често при жени под 18 и над 30 години. В първия случай хипертоничността на матката се дължи на недоразвитостта на гениталната област и неподготвеността на органа за носене на плод. Що се отнася до пациенти над 30 години, свръхвъзбудимостта обикновено се развива на фона на чести аборти, предишни инфекции и други акушерски и гинекологични патологии. Хипертоничността на матката представлява реална заплаха за живота и здравето на бебето, тъй като може да провокира не само хипоксия, но и спонтанен аборт, настъпване на преждевременно раждане и смърт на плода.

Причини за маточна хипертоничност

В повечето случаи хипертоничността на матката се развива на фона на намалено производство на прогестерон, хормон, който осигурява нормалното протичане на бременността. Под негово влияние се наблюдава намаляване на контрактилитета на миометриума, възбудимостта на рецепторите на матката и гръбначния мозък, което заедно позволява на плода да се носи до 38-40 седмици и да ражда здраво дете. Дефицитът на прогестерон с хипертоничност на матката се проявява под формата на спонтанни аборти, фетална хипоксия, спонтанен аборт или преждевременно раждане. Следователно при лечението основната цел трябва да бъде въздействието върху тези етиологични връзки на патологичното състояние..

Маточната хипертоничност често се развива, когато жената има хиперандрогения - състояние, при което има повишено производство на мъжки полови хормони. Тази диагноза е възможна и при генитален инфантилизъм. В този случай недоразвитата матка в отговор на прекомерно уголемяване може да реагира с повишена свръхвъзбудимост. Хиперпролактинемията също е честа причина за маточна хипертония. Състоянието е придружено от повишено производство на пролактин, което блокира производството на прогестерон и води до увеличаване на контрактилитета на гладката мускулатура.

Често хипертоничността на матката се дължи на хормонозависими заболявания, от които жената е страдала още преди зачеването. Сред тях са миома, ендометриоза. Прехвърлени преди това възпалителни процеси, които се разпространяват в маточната кухина и придатъците, също увеличават вероятността от развитие на повишена възбудимост на миометриума. Хипертоничността на матката може да се дължи на дисрегулация на централната нервна система, което се проявява в увеличаване на контрактилитета, неспособността да се поддържа оптимален мускулен тонус. Жените с многоплодна бременност, многоводие и голям плод са по-податливи на тази патология. Тези фактори допринасят за прекомерното преразтягане на миометриума..

Рисковата група за развитие на маточна хипертоничност включва пациенти с генетични аномалии, заболявания на щитовидната жлеза, претърпели вирусни инфекции в ранните етапи на бременността. Когато тялото на бъдещата майка е изложено на негативни фактори (вредни условия на труд, липса на сън, ежедневна работа), вероятността от това състояние също се увеличава. Често хипертоничността на матката се причинява от психо-емоционални преживявания, стрес, лоши навици. Следователно такива фактори трябва да бъдат категорично изключени от живота на пациента..

Симптоми на хипертоничност на матката

В зависимост от това коя част на миометриума е напрегната, в акушерството се различават 1 и 2 степени на маточна хипертоничност. В първия случай се намалява само задната стена на органа, което най-често не е придружено от патологични прояви. През третия триместър на бременността хипертоничността на матката от 1-ва степен може да се прояви с леки дърпащи болки в долната част на гърба, чувство на тежест в сакрума. Обикновено не се наблюдават други симптоми.

Маточната хипертоничност от 2-ра степен предполага напрежение на миометриума на предната стена на органа и е придружена от по-изразена клинична картина. Основният симптом е придърпването на болки в долната част на корема, подобни на тези, които се появяват при жените в предменструалния период. Често с хипертоничност на матката болката се разпространява в перинеума, може да има усещане за пълнота във външните полови органи. В същото време се наблюдава увеличаване на уринирането, свиване на мускулните влакна на ректума, подобно на желанието за дефекация.

Визуално, с хипертоничност на матката, коремът става плътен, леко се издига, придобива по-заоблени форми от обикновено. Напрежението на миометриума може да се определи през предната коремна стена чрез палпация. Що се отнася до долния сегмент на гениталния орган, т.е. шийката на матката, с хипертоничност на матката, обикновено не се наблюдава нейното свиване, въпреки че такъв симптом понякога е налице, ако жена преди това е имала наранявания на цервикалния канал, например по време на предишно раждане.

Диагностика на маточната хипертоничност

Хипертоничността на матката е тревожен симптом в акушерството, който може да показва възможната вероятност от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Следователно здравето и животът на плода зависи от навременната диагноза и предоставено лечение. Акушер-гинеколог може да идентифицира хипертоничността на матката с помощта на редовен обективен преглед на жената, който се извършва при всяка среща. При палпация на корема ще се усети напрежение на миометриума, интензивността на такъв признак може да е различна - до усещането за "вкаменяване". В същото време пациентите често отбелязват дискомфорт и дори болка..

Като допълнителен метод за диагностика на хипертоничност на матката се използва ултразвуково сканиране. С помощта на това проучване е възможно да се определи локалното или тоталното свиване на миометриума. При 1 степен на хипертония има удебеляване на мускулния слой на матката от едната страна. Ако подобен симптом се открие в областта на закрепване на плацентата, тогава има голяма вероятност за нейното отлепване. С хипертоничност на матката от 2-ра степен целият миометриум е удебелен, има съответни клинични симптоми. Също така, за да се определи контрактилната способност, може да се извърши тонусометрия - измерване на тонуса на матката с помощта на специален сензор, който се намира на предната коремна стена и записва нивото на напрежение на мускулния слой.

Лечение на хипертоничност на матката

С хипертоничност на матката, бременната жена, преди всичко, трябва да бъде снабдена с почивка в леглото. Необходимо е да се премахнат всички отрицателни фактори (физическа активност, стрес), които могат да причинят влошаване на патологичното състояние. Ако прекомерната контрактилитет на миометриума не е придружена от тежки симптоми, лечението може да се проведе амбулаторно. Хоспитализацията на жена е показана за хипертония на матката 2 степен, особено ако се наблюдава зацапване на петна от влагалището. Този симптом може да показва аборт, започнал в ранните етапи, преждевременно раждане или отлепване на плацентата през 2-3 триместър.

Медикаментозно лечение на хипертоничност на матката зависи от етиологията на патологичното състояние. При липса на производство на прогестерон се предписват прогестеронови лекарства. Ако хипертоничността на матката се е развила на фона на дефицит на магнезий, пациентът показва прием на хапчета на базата на този микроелемент или инжекция на магнезиев сулфат в случай на медицинска помощ в болнична обстановка. Под въздействието на този компонент съкратимостта на миометриума намалява, предаването на нервните импулси се нормализира.

Като симптоматична терапия за хипертоничност на матката се предписват спазмолитици. Те намаляват контрактилитета на миометриума и премахват болката. Посочена е и употребата на успокоителни. При хипертоничност на матката се използват главно билкови препарати. Освен това се използват витаминни комплекси. До 34 седмици от бременността се предписват токолитици, които намаляват контракциите на миометриума и потискат началото на раждането. С тази диагноза специалистите винаги се опитват да удължат максимално бременността и да доставят плода до 38 седмици.

Прогноза и профилактика на хипертоничност на матката

В повечето случаи прогнозата за хипертоничност на матката е благоприятна. С навременна медицинска помощ е възможно да се потисне повишената възбудимост на миометриума и да се удължи носенето на плода до очакваната дата на раждане. С прогресирането на маточната хипертоничност възможността за раждане на жизнеспособно бебе се появява само в период от 25-28 седмици. В по-ранните етапи плодът просто не може да оцелее в околната среда..

Профилактиката на маточната хипертоничност трябва да започне дори при планиране на зачеването. Важно е своевременно да се откриват и лекуват генитални инфекции, заболявания на хормоналната етиология. След настъпването на бременността профилактиката на маточната хипертоничност е да се намали физическата активност, правилната организация на работата и почивката. Също така трябва напълно да премахнете емоционалните преживявания и стреса. Ако има дори минимални признаци на хипертоничност на матката, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ..