Скалата на Apgar е универсална система за бърза оценка на състоянието на новороденото. Това е първата проверка на здравето на детето, която се извършва в първите минути от живота му: първият резултат по Apgar се определя 1 минута след раждането, вторият - 5 минути по-късно. Така резултатът се състои от две числа (точки), които се задават от неонатолог при преглед на новородено.

Системата за оценка на Apgar позволява на лекаря да определи дали новороденото се нуждае от специализирана медицинска помощ, реанимация, повишено внимание или здравето и живота на детето не са в опасност. Мамо, всъщност тази оценка не дава нищо, защото скалата на Apgar е предназначена за лекари. Но в края на краищата всяка майка иска да знае всичко за здравословното състояние на детето си и самостоятелно да разбере какво означават тези неразбираеми цифри. В тази статия ще говорим за декодиране на скалата на Apgar - какво е това и какво означава всеки конкретен резултат, разгледайте всички примери.

Тази скала е въведена в педиатричната практика още през 1952 година. Американският анестезиолог Вирджиния Апгар стана разработчик на нова система за определяне на състоянието на новородените, която предложи няколко критерия и система от точки, които се поставят от неонатолог при изследване на дете. Системата се състои от 5 критерия, всеки от които се оценява от 0 до 2 точки. Сумата от точки от всичките 5 критерия определя състоянието на новороденото в настоящия момент и варира от 0 до 10 точки.

Показатели по скалата на Apgar

Системата включва 5 критерия, всеки от които се оценява от 0 до 2 точки през първата и петата минута от живота на детето. Колкото повече точки има общо, толкова по-добре. Най-добрият общ показател - 9 и 10 точки.

За оценка на състоянието на новороденото по скалата на Apgar се използват следните показатели:

 1. Оценка на работата на сърцето (пулс) - сърдечната честота се брои за 6 секунди, след това се умножава по 10 и пулсът се получава на минута. При новородените сърцето работи по-интензивно, отколкото при възрастните, така че в идеалния случай резултатът трябва да бъде 120-140 удара в минута. Резултат от 2 точки се дава за резултат над 100 удара в минута. Резултат 1 точка - по-малко от 100 удара в минута (оценява се и нуждата от механична вентилация). При липса на сърцебиене или единични сърдечни удари - резултат 0.
 2. Оценка на дишането - определя се наличието на дишане и неговата интензивност. Обикновено новороденото прави 40-45 вдишвания в минута. Силен, пронизващ плач на дете веднага след раждането е 2 точки, бавно дишане и тих плач или стенание след раждането - 1, без плач и дишане - 0 точки и спешна медицинска помощ. Ако дишането е нередовно, резултат 9/9 или 9/10 не може да става и дума.
 3. Оценка на мускулния тонус - обикновено след раждането децата активно размахват ръце и крака, получават свобода след стегната поза в корема на майка си. Детето се движи активно - това са 2 точки, слаби движения на ръцете и краката - 1 точка, липса на движение - 0. В повечето случаи новородените получават 2 точки за показателя на мускулния тонус..
 4. Оценка на рефлексите - още при раждането детето развива безусловни рефлекси (смучене, преглъщане, хващане и др.), Но най-важните са писъците и вдишването. Ако бебето крещи силно, избухва, киха или дори кашля - това са 2 точки, лошо се движи и реагира слабо на външни дразнители - 1 точка, при липса на рефлекси - 0.
 5. Цвят на кожата - оценява се цвета на кожата на детето, като се обръща специално внимание на дланите, стъпалата, устните и устната лигавица. С розов цвят на кожата (от светъл до червеникав) се оценява на 2 точки, ако се забележи цианоза на кожата - 1, бледност на кожата със синкав оттенък - оценка 0.

Таблица на скалата на Apgar

Резултатът от оценката на всички критерии се сумира и се получава крайният резултат. За опростяване резултатът от оценката на състоянието на новороденото може да бъде представен под формата на таблица..

ПараметърТочкиОценяване
Сърдечна честота (пулс)0отсъстващ
1по-малко от 100 удара в минута
2повече от 100 удара в минута
Дъх0отсъстващ
1бавен, неправилен
2нормален, силен писък
Мускулен тонус0слаб
1огъва ръце и крака
2активно движи ръце и крака
Рефлекси0отсъстващ
1слаб
2бебето крещи, избухва, киха
Цвят на кожата0синкав, блед
1розови, но синкави ръце и крака
2розово по цялото тяло

Какво означават тези точки??

Обикновено втората оценка (дадена на 5-ата минута от живота на детето) е с 1-2 точки по-висока от оценката на 1-ва минута - детето малко е свикнало, адаптирало се е към новите условия за себе си. В първата минута индикатор 7 по скалата на Апгар се характеризира като „няма видими патологии“, но е по-добър от 8, 9 или 10. Индикатор 10 на 1-ва минута е изключително рядък. На 5-ата минута 8 точки по скалата на Апгар се считат за пределна норма и детето се предава на майката. С показатели 6/7 и 7/7 лекарите провеждат допълнителен контролен преглед на всеки 5 минути в продължение на 20 минути и наблюдават динамиката на промените и са готови да помогнат на детето по всяко време (т.е. прегледите се извършват на 5-ти, 10-ти, 15-ти 20-та минута от живота на детето).

Диаграма за оценка на новороденото

РезултатСтойност
0/2, 1/2, 2/2състоянието на детето е изключително тежко, застрашава живота на новороденото
2/3, 3/3критично състояние 5 минути след раждането, изисква реанимация или друга спешна медицинска помощ
3/4, 4/4състоянието на детето е сериозно, необходимо е постоянно наблюдение от лекари
4/5, 5/6, 6/6индикаторът е под средния, необходим е медицински контрол за поне 5-7 дни, медицинска помощ според ситуацията
5/7, 6/7, 7/8състоянието е задоволително, няма видими патологии, изисква се повишено внимание
8/8състоянието на нормата, детето се прехвърля под грижите на майката
8/9, 9/9, 9/10много добър показател, благосъстоянието на детето е отлично
10/10перфектно здраве (не се среща на практика)

Въз основа на данните в таблицата правим прост извод: нормалната обща оценка на състоянието на новороденото по скалата на Апгар на 1-ва минута е 7, 8, 9, 10, на 5-та минута - 8, 9, 10. Ако детето ви има 7 / 8, 8/8, 8/9, 9/9, 9/10 или 10/10, тогава не бива да се притеснявате, здравословното състояние е в перфектен ред.

Резултати 5/7, 6/7 и 7/7 не са показателни за тежка патология и не показват сериозно увреждане или увреждане. Ако има определени проблеми, тогава лекарят в болницата определено ще ви каже за това. Такива показатели обаче изискват повишено внимание към детето; може да се наложи допълнително изследване..

Когато оценява 5-6 точки, детето се нуждае от внимателно наблюдение от лекари и често се изискват специални мерки за лечение. След изписването детето се изпраща за преглед при невролог.

При оценка под 5 точки състоянието се оценява като тежко, настъпва хипоксия и често се налага реанимация. Такива деца се прехвърлят в болница и не се изписват до постоянно подобрение в състоянието им до оценка 7 по скалата на Apgar.

Недоносените бебета обикновено имат по-нисък критериен резултат от доносените бебета, така че общият резултат от 6 или 7 е добър резултат за тях..

Ниският краен резултат (до 5 точки) е причина за безпокойство, но средният резултат по Apgar (5/7, 6/6, 6/7, 7/7) не трябва да води до паника - тези деца просто се нуждаят от допълнителен преглед от невролог и други специалисти. Този показател е важен само в родилния дом и за районния педиатър, в бъдеще няма да повлияе на оценката на здравето на детето. В крайна сметка е абсурдно да се мисли, че ако детето често кашля и киха, това е всичко, защото на първата минута от живота си е получило само 6 по скалата на Апгар в болницата.

Ясно е, че всяка майка иска да чуе за резултата от 9 или 10 точки по тази скала, някои дори започват да завиждат на съквартиранта си в родилния дом, чието дете е изложено на повече. Не е нужно обаче да създавате проблем там, където той наистина не съществува, по-добре е да спестите силите и нервите си за отглеждане на детето си - о, как имате нужда от тях.

Какво представлява скалата на Apgar

Какво представлява скалата на Apgar и какво означава оценката на Apgar? Много майки, които нямат навик в училище, приемат тези цифри за оценка на успеха си при раждане по десетобална скала..

Всъщност оценката на Апгар няма нищо общо с правилните или грешните действия на майката и не трябва да се приема като показател за нейния собствен успех или провал. Скалата на Apgar е необходима, за да се оцени състоянието на новороденото непосредствено след раждането и да се приложат навреме реанимационни действия, ако е необходимо..

Скалата на Apgar се използва за оценка на състоянието на дете при раждането.

На 27-ия годишен конгрес на анестезиолозите (22-25 септември 1952 г.) Вирджиния Апгар представи система за оценка на състоянието на новороденото в първите минути от живота. Състоянието на бебето се оценява по редица клинични признаци: сърдечна честота, модел на дишане, мускулен тонус, рефлекторна възбудимост, цвят на кожата на равни интервали след раждането. Оценката на състоянието се извършва чрез сумата от точки и ви позволява доста обективно да определите състоянието на новороденото, прогнозата и индикациите за интензивна терапия и реанимация.

Оценка на състоянието на новороденото по скалата на Apgar

Всеки изследван клиничен признак по скалата на Apgar се оценява с помощта на тристепенна система. Добре изразеният знак се оценява с оценка 2, недостатъчно изразен - 1, отсъствие или извращение на знак - 0.

Резултат в точки

Клиничен знак
012
Сърдечна честота 6 удараОтсъстващПо-малко от 100 сърца 6 удара в минута100 или повече сърца 6 удара в минута
ДъхОтсъстващНередовен, слаб плач (хиповентилация)Нормално, крещи силно
Мускулен тонусЛипсва, увиснали крайнициНамалено, известно огъване на крайницитеИзразяват се активни движения
Рефлекторна възбудимост (реакция на носен катетър или дразнене на ходилата)Не реагираРеакцията е лека (гримаса, движение)Реакция под формата на движение, кашляне, кихане, силен писък
Оцветяване на кожатаГенерализирана бледност или генерализирана цианозаРозово оцветяване на тялото и синкаво оцветяване на крайниците (акроцианоза)Розово оцветяване на цялото тяло и крайниците


При повечето новородени състоянието 1 минута след раждането по скалата на Апгар се оценява на 7-8 точки, след 5 минути общото състояние на тези новородени отговаря на 8-10 точки, което е прогностично благоприятно. Само при 15% от новородените общото състояние през първата минута от живота се оценява на 10 точки.

Резултатът по Apgar при раждане 0-3 точки (пулс по-малък от 100 удара / мин, забавяне, липса на дишане или промени в него, бледа кожа, мускулна атония) съответства на тежка асфиксия.

Резултат от 4-6 точки 1 минута след раждането (нестабилно дишане, сърдечна честота 100 удара / мин или повече, намален мускулен тонус, слаб отговор на дразнене) съответства на средната степен на асфиксия. Резултат от 6 точки или по-малко 5 минути след раждането е индикация за интензивна терапия или продължаване на мерките за реанимация..

Скала на Апгар: оценка на състоянието на новороденото

Един от най-важните и решаващи моменти на раждането настъпва в тези минути, когато детето вече е родено и е необходимо да се определи в какво състояние е, как реагира на външни дразнители, как работят вътрешните му органи. Разбира се, това е вълнуващ момент както за персонала, така и за раждащата жена, защото именно в първите минути от живота е изключително важно да се определи дали новороденото се нуждае от допълнителна помощ, дали трябва да се постави в кутия, да се реанимира, да се развият недоразвити бели дробове, които може би не са успели да се изправят и тичам след раждането.

 1. Описание на метода
 2. Показатели за състоянието на новороденото
  1. Цвят на кожата
  2. Пулс
  3. Гримаси (рефлекторна раздразнителност, писъци)
  4. Дейност
  5. Дъх

Описание на метода

За да не загуби нито минута от най-ценното време за нов живот, още през 1952 г. американският анестезиолог Вирджиния Апгар, изправен пред бавността на дежурството, което струва живота на повече от едно бебе, предложи важна инициатива - да разработи своеобразен мащаб на състоянието на новороденото. Въз основа на тази скала е възможно бързо да се установи какво е състоянието на детето, от какъв тип реанимация се нуждае, какви патологии има и т.н..

Първоначално такава скала е създадена единствено за удобство на медицинския персонал, предимно акушер-гинеколози, медицински сестри и бавачки, но с течение на времето се утвърждава в популярната литература за майките, започва да се печата в списания и вестници като личен метод за определяне на здравето на новороденото.

Скалата на Apgar се използва за оценка на състоянието на новороденото не веднъж, а поне две: през първата минута от живота и пет минути след раждането. Първият тест е необходим, за да могат лекарите да определят колко добре бебето понася раждането, а вторият е необходим едва тогава, за да се разбере как реагира на околната среда и се адаптира към нея, дали има аномалии в развитието и при външни прояви.

Скалата има пет основни критерия, по които неонатолозите (лекари за новородени) дават оценки от нула до две. Лошо - нула точки, средно или нормално - една точка, добро или отлично - две точки. Изглежда, че всичко е много просто. Максимумът, който можете да спечелите десет точки, обаче, както показва практиката, такива случаи са изключително редки. Смята се, че новороденото е в отлично състояние, ако е вкарало от 8 до 9 точки, ако точки 7 до 8, тогава лекарите ще считат състоянието на такова бебе за задоволително, но ще бъдат наблюдавани. Дете, получило Apgar 5 - 6 точки, се нуждае от помощ, Apgar по-малко от 5 е сериозна причина да бие аларма и да предприеме спешни мерки, за да го спаси.

Показатели за състоянието на новороденото

Скалата на Apgar не е просто списък от показатели, на които е дадено името на автора, но и съкращение, получено от първите букви на всеки знак, което трябва да се провери с бебето. Всички тези букви на оригиналния език съставляват фамилното име на лекаря (не много скромно).

Цвят на кожата

И - това е външен вид, което в превод от английски означава цвета на кожата, пълненето на кожата с кръв. Накратко, първият индикатор е предназначен за визуална оценка на цвета на кожата, за да се разбере как функционират сърцето, артериите, капилярите, вените и венлите, които насищат кожата с кръв, правейки я телесен с розов оттенък. При нормални новородени кожата е бледа или наситено розова. Ако кожата на бебето е равномерно розова, му се дават две точки, ако тялото на бебето е розово, но ръцете и краката (крайниците) са синкави, тогава те говорят за акроцианоза и дават една точка, но ако цялото тяло е синкаво, те дават нула. Смята се, че тази цифра е по-висока при „цезаровото сечение“, тъй като не е трябвало да се „подхлъзват“ през родовия канал.

Пулс

P - пулс. Това е вторият по важност показател за работата на всички системи на бебето, по-специално на сърцето. Нормата за новородено се счита за пулс от 130-140 удара в минута. Изхождайки от това, неонатолозите с пулсация над 100 удара дават две точки, по-малко от 100 - една точка, без пулс - нула. Прегледът спира, ако детето няма пулс, те веднага започват да го реанимират и стартират сърцето.

Гримаси (рефлекторна раздразнителност, писъци)

G - гримаси, мимики на детето в отговор на стимулация, т.е. скоростта на реакцията му. Ако в отговор на докосване на носа детето се опита да се отблъсне, киха, палаво е - две точки, ако направи лице - една точка, ако не отговори - нула.

Дейност

Второто А е активност, т.е. мускулна работа, телесен тонус на бебето. След деветмесечен престой в утробата природата дари бебето с безпрецедентна, но естествена активност на ръцете и краката. Хлапето все още не знае как да координира движенията си, така че просто маха на всичко, което може. Ако е така, тогава те дават две точки, ако активността е намалена, бебето сгъва колене и длани - една точка, ако няма активност - нула.

Дъх

R - дишането или дишането и свързаните с него рефлекси. Ако бебето няма дишане, това е нула точки и реанимационни мерки (изкуствена белодробна вентилация). Ако има, но бърз и слаб, с хрипове - една точка, ако бебето диша добре и в отговор на стимулиращи писъци това са заслужени две точки. Що се отнася до рефлексите, които присъстват при дете от раждането и са с безусловно естество, това са рефлексите на първото вдишване, плач, преглъщане. Ако донесете пръста си до ъгъла на устата на бебето и натиснете леко, бебето инстинктивно ще отвори устата си и ще се опита да смуче пръста си..

Разбира се, струва си да си припомним, че скалата на Apgar не е състезание между децата, кой колко точки е вкарал, а просто напомняне за медицинския персонал. Резултатите от този тест се предават на педиатър по местоживеене за по-нататъшно наблюдение. Ако едно дете е родено слабо и неактивно (според тази скала), това не означава, че то ще бъде същото в по-напреднала възраст и обратно, до голяма степен зависи от грижите на детето. Като цяло обаче прогнозите за деца с индикатор по скала под четири точки се сбъдват: те са малко зад своите връстници и имат лошо здраве..

Скала на Апгар за новородени

Скала на Апгар за новородени. Това е система за първа оценка на здравето на новородено бебе. Лекарите провеждат такава оценка в първите минути от живота. Първият резултат по Apgar се дава в първата минута след раждането. Втората оценка се дава за 5 минути. В резултат резултатът на Apgar се състои от две числа, които лекарят задава при преглед на новородено.

Резултатът по Apgar позволява на лекаря да определи дали новороденото се нуждае от специални грижи. Но освен лекаря, важно е и майката да знае всичко за здравето на детето си. В тази статия ще ви разкажем как да дешифрирате скалата на Апгар, какво означават скалните точки за новородени..

Системата за оценка на състоянието на новороденото представлява таблица, в която са включени пет основни критерия за здраве, като всеки от тях е от 0 до 2 точки. Сумата от точки по скалата на Apgar може да варира от 0 до 10 точки. Нека разгледаме основните критерии на скалата на Apgar.

Критерии за скалата на Apgar

Основните критерии за състоянието и функционирането на тялото на детето, според които се дават точки:

 1. Сърдечна честота (HR) - пребройте сърдечната честота за минута. При новородените сърцето работи по-усилено, отколкото при възрастните, така че в идеалния случай резултатът трябва да бъде 120-140 удара в минута.
 2. Дишане - определя се наличието на дишане и неговата интензивност. Обикновено новороденото прави 40-45 вдишвания в минута, придружени от пронизителен вик. При нередовно и бавно дишане високи резултати (9,10 точки) не дават.
 3. Мускулен тонус - оценява се от интензивността на двигателната активност на новороденото. Колкото по-активно новороденото се извива с крака и ръце, толкова по-висок е резултатът на Apgar.
 4. Рефлекси на новородено - оценява се наличието на безусловни рефлекси при новородено (смучене, преглъщане, хващане и др.). Но основните рефлекси са крещенето и вдишването. Ако детето крещи силно, кихането прочиства гърлото - това е добре! Ако бебето смуче гърдите на майката и пръстите на ръцете са здраво стиснати в юмруци - това също е много добре! Има и други безусловни рефлекси, които се оценяват от лекаря (прочетете повече ТУК)
 5. Цвят на кожата - оценява се цвета на кожата на детето, като се обръща специално внимание на дланите, стъпалата, устните и устната лигавица. С розов цвят на кожата (от светъл до червеникав) се оценява на 2 точки, ако се забележи цианоза на кожата - 1, бледност на кожата със синкав оттенък - оценка 0.

Скала на Апгар: таблица

Всеки критерий се оценява, точките се сумират.

Резултати на Апгар

Скалата за оценка на първичното състояние на новородените е разработена от американец, анестезиолог Вирджиния Апгар. Скалата на Apgar е въведена на практика през 1952 година. Оттогава всички новородени имат своя лична оценка при раждането..

Естествено, колкото повече точки по скалата на Apgar получи новороденото, толкова по-добре. Най-добрият общ резултат е 9 и 10 точки. Как да дешифрирам резултатите от Апгар?

Декодиране на точки по скалата на Apgar

Както вече писахме, оценката на състоянието на детето по скалата на Апгар се извършва два пъти: на първата и петата минута след раждането. Най-често вторият клас е с 1-2 точки по-висок от първия клас. Това се случва, защото детето малко е свикнало, адаптирало се е към новите условия за себе си..

0 точки по скалата на Apgar

Ако на детето са дадени 0 точки, то детето е родено мъртво.

1 точка, 2 точки по скалата на Apgar

При оценяване на 1-2 точки състоянието на детето се счита за изключително тежко. Има заплаха за живота на новородено.

3 точки по скалата на Apgar

Състоянието на детето, оценено на три точки за 5 минути, е критично състояние. Вашето бебе се нуждае от реанимация или друга спешна медицинска помощ

4 точки по скалата на Apgar

Ако детето е получило оценка от 4 точки при раждането, тогава състоянието на детето се счита за тежко. Новороденото се нуждае от постоянно наблюдение от лекари.

5 точки на Апгар

Пет точки е под средното ниво. Състоянието на детето изисква медицинско наблюдение в продължение на поне 5-7 дни. Медицинска помощ се предоставя според ситуацията на прегледите.

6 точки на Апгар

С показатели от 6 и 7 точки лекарите провеждат допълнителни последващи прегледи на всеки 5 минути в продължение на 20 минути и наблюдават динамиката на промените. В това състояние детето може да се нуждае от помощ за детето по всяко време (т.е. прегледите се извършват на 5-та, 10-та, 15-та, 20-та минута от живота на детето).

7 точки на Апгар

На първата минута оценка на Апгар от 7 се характеризира като „без видими патологии“, но по-добра от 8, 9 или 10.

8 точки по скалата на Apgar

Ако детето е получило 8 точки дори на 5-ата минута, това се счита за максимална норма и детето се предава на майката.

9 точки по скалата на Apgar

Девет точки при раждането са много добър показател. Няма за какво да се притеснявате, тъй като бебето се чувства чудесно!

10 точки по скалата на Apgar

Индикаторът от 10 точки на Апгар на 1-ата минута е изключително рядък. Десет точки на Apgar през петата минута казват, че здравето на детето е перфектно!

10/10 точки - не се срещат на практика.

Диаграма за оценка на новороденото

Резултати на Апгар

Според таблицата можем да заключим: ако детето е получило 7, 8, 9, 10 точки по скалата на Apgar в първата минута на раждането и 8, 9, 10 точки в петата минута, тогава това е добре. С 7/8, 8/8, 8/9, 9/9, 9/10 или 10/10 точки, не бива да се притеснявате, здравословното състояние е в перфектен ред.

Резултатите по скалата на Apgar от 5/7, 6/7 и 7/7 точки не са показател за наличието на патология при дете. Тези оценки също не показват сериозно увреждане или увреждане. Тези точки показват наличието на определени проблеми. Кои - лекарят ще ви каже за това. Освен това оценките от 5 до 7 точки изискват повишено внимание към детето. Вашето дете най-вероятно ще се нуждае от допълнително тестване.

Но при недоносените бебета оценката на критериите е по-ниска, отколкото при доносените бебета, така че общият резултат от 6 или 7 е добър резултат за тях..

Когато оценява 5-6 точки, детето се нуждае от внимателно наблюдение от лекари и често се изискват специални мерки за лечение. След изписването детето се изпраща за преглед при невролог.

При оценка под 5 точки състоянието се оценява като тежко, настъпва хипоксия. Най-често новороденото се нуждае от реанимация. Такива деца се прехвърлят в болница и не се изписват до постоянно подобрение в състоянието им до оценка от 7 точки по скалата на Apgar.

Ниският краен резултат (до 5 точки) е повод за безпокойство за майките и лекарите. Но средният резултат по скалата на Apgar от 5 до 7 точки не трябва да води до паника - точно такива деца се нуждаят от допълнителен преглед от невролог и други специалисти. Този показател е важен само в родилния дом и за областния педиатър.

Прочетете също:

Ясно е, че всяка майка иска да чуе за резултат от 9 или 10 точки по тази скала. Не е необходимо обаче да си хабите нервите, по-добре е да се грижите за бебето си.!
В бъдеще тази оценка, при подходящи грижи, няма да повлияе по никакъв начин на здравето на детето.!

Здраве на вас и вашите деца! Наталия Белокопитова.

Нюанси и характеристики на преброяването по скалата на Apgar

Скала на Апгар - система за бърза оценка на състоянието на новородено дете.

В родилния дом лекарят, заедно с ръста и теглото на бебето, предписва показатели по скалата на Apgar.

За повечето майки тези цифри не означават нищо, но са важни за бебето, педиатър и здравен посетител..

Какво е толкова важно за тези числа? Нека да разберем.

 1. Описание на метода
 2. Как се изчисляват точките? Показатели и оценка на състоянието на новороденото
 3. Честота на дишане
 4. Сърдечен ритъм
 5. Мускулен тонус
 6. Рефлекси
 7. Цвят на кожата
 8. Какво се счита за норма?
 9. Вагинално раждане
 10. След цезарово сечение
 11. За недоносени бебета
 12. Обяснение в таблицата. Какво означават следните точки?
 13. Последици от ниските нива
 14. Полезно видео

Описание на метода

Скалата на Apgar (APGAR) е таблица, която изброява 5 жизненоважни признака на новородено:

 1. A (външен вид) - цвят на кожата;
 2. P (puls) - пулс (пулс);
 3. G (гримаса) - рефлекторна възбудимост на бебето (гримаси, кихане, кашляне, писъци);
 4. А (активност) - мускулен тонус на новороденото (колко активни са движенията);
 5. R (дишане) - естеството на дишането (присъствието и интензивността на дишането, силата на плача).

Благодарение на тези данни медицинският персонал може бързо да установи необходимостта от спешна медицинска помощ и допълнителни условия за пристигането на бебето (в отделението с майката, в кутията или интензивното отделение).

Справка! Вирджиния Апгар, американски анестезиолог и неонатолог, се счита за създател на този метод. През 1952 г. на 27-ия годишен конгрес на анестезиолозите докторът-почетник въвежда системата и получава одобрението на медицинската общност..

Методът се оказа прост, удобен и разбираем, поради което бързо стана популярен в акушерската практика. В днешно време скалата се използва от стотици и хиляди лекари в различни части на света, включително в Русия..

Нашата местна медицина започна да използва скалата на Апгар още през съветските времена.

Как се изчисляват точките? Показатели и оценка на състоянието на новороденото

Всеки показател по скалата на Apgar се оценява в точки от 0 до 2.

В същото време 0 точки са показател за пълното отсъствие на функция,

1 точка - бебето е родено със слаба проява, а 2 означава ярка проява на знака.

Точките се добавят и резултатът е между 0 и 10.

Нека разгледаме по-отблизо всеки индикатор по скалата на Apgar.

Честота на дишане

 • Според средните статистически данни новороденото прави около 40-50 дихателни движения в минута, т.е. бебето вдишва и издишва на около 1,2 секунди. Освен това мъничкият мъж силно и звучно съобщава за появата си на света, издавайки звучен вик. В тази ситуация бебето ще получи максимум 2 точки..
 • Ако плачът на бебето наподобява слаб и плитък стон и дишането е бавно или неравномерно, тогава такова бебе ще бъде оценено от лекар в 1 точка.
 • Без дъх и писъци е 0.

Сърдечен ритъм

 • Когато оценява този показател, педиатърът слуша сърдечния ритъм на новороденото. Сърцето на троха бие до 140 удара в минута, така че пулсът над 100 удара се счита за норма и се оценява на 2 точки.
 • Сърдечен ритъм под 100 - 1 точка.
 • Единични удари или пълно отсъствие на пулс - 0 точки.

Мускулен тонус

 • Всички новородени бебета имат повишен мускулен тонус, именно поради него, след раждането бебетата са в поза, наподобяваща ембрион: брадичката е наклонена към гърдите, ръцете са свити в лактите, а краката са прибрани и свити в коленете и тазобедрените стави. Дланите са стиснати в юмруци. Движенията на бебето са излишни и донякъде хаотични. Обикновено прави кратки, но чести удари по ръцете и потрепвания на краката. В този случай бебето получава 2 точки..
 • Ако движенията са редки, мудни и ръцете и краката са леко свити, тогава ще има 1 точка.

Забележка! Струва си да се отбележи, че слабият мускулен тонус не е индикатор за някакво сериозно заболяване, индикаторът може да се нормализира възможно най-скоро.

 • Слабите движения или пълното им отсъствие е равно на 0.

Рефлекси

 • Друг важен показател за жизнеността на новороденото. Рефлексите „принуждават“ бебето да направи първия плач и вдишване, а след това позволяват на бебето да се насити с майчиното мляко (смучещ рефлекс). Ако вродените рефлекси са напълно проявени, педиатърът ще даде най-високата оценка - 2.
 • Ако рефлекторната възбудимост се проявява несигурно, слабо или единично, тогава бебето ще получи 1 точка.
 • И при пълно отсъствие на рефлекси - 0 точки.

Цвят на кожата

 • Кожата на бебето варира от бледо розово до горещо розово, това се счита за нормално. Бебетата с този руж ще получат 2 точки. При новородено с различен цвят на кожата (например негроидната или монголоидната раса) се изследват бялото на очите, устните, изследва се цветът на лигавиците на устната кухина, долните повърхности на дланите, краката и се дава оценка въз основа на резултатите..
 • Ако бебето има цианоза на крайниците, лицето или кожата по-близо до червено, тогава се дава 1 точка.
 • Цялото тяло е равномерно цианотично или бледо, 0 точки чакат бебето.

Какво се счита за норма?

Познавайки прогнозните показатели, можете да изчислите резултатите на новороденото и да разберете състоянието му. Остава само да разберем колко точки се считат за норма? И различават ли се цифрите за естествено раждане, цезарово сечение и в случаите на недоносени бебета?

Вагинално раждане

В Руската федерация показателите в диапазона от 7/7 до 10 точки се считат за норма.

След цезарово сечение

След цезарово сечение (операция, при която новородено се отстранява чрез разрез в матката), нормата е 7/8, 8/8, 8/9, 9/9, 9/10, 10.

За недоносени бебета

Скалата за недоносени бебета варира от 6/7 до желаните 10.

Медицинската общност е съгласна, че при същите условия на бременност новородените, родени чрез цезарово сечение, могат да имат малко по-висок резултат.

Това се дължи на факта, че не е трябвало да понасят стреса, свързан с преминаването през родовия канал..

Въпреки това, няма значителна разлика между честотата при новородени, родени по вагинален път и чрез цезарово сечение..

Нормата за незрели новородени, както се вижда от фигурите, е малко по-ниска, отколкото за доносени бебета. В този случай 6/7 е приемлив резултат. Детето, разбира се, се нуждае от постоянен надзор и грижи, но нищо не застрашава живота и здравето му. Въпреки че в чужбина за недоносени бебета числата 6/6 и дори 5/6 се считат за норма. Европейските лекари са по-лоялни към показателите по скалата на Апгар.

Важно! Усложнения по време на раждането, като продължително или преждевременно раждане, предлежание, остра хипоксия или фетална асфиксия, могат да повлияят неблагоприятно на работата.

Обяснение в таблицата. Какво означават следните точки?

Максималният брой точки се счита за най-доброто представяне.

В чужбина лекарите не са „алчни“ и често дават така желаните 10. Руските лекари рядко дават най-високата оценка, тъй като системата за оценяване е много субективна.

Новороденото бебе все още не е добре приспособено към суровите условия на нашия свят. Здравето му е като стъклена топка, която лесно се чупи и не може да се поправи..

Бебето е изпитвало силен стрес (преминаване през родовия канал, спад на температурата, налягане и др.), Диша самостоятелно, смуче гърдата, изпитва дискомфорт при контакт на кожата с чужди предмети.

Следователно, в местната медицина те често се „презастраховат“ и дават оценка малко под 10, дори и за най-розовия бузен и силен мъник.

10 точки

Справка! Децата, които не са получили максималния резултат, се проверяват отново, 5 минути след раждането. Картите им съдържат 2 числа, разделени с наклонена черта (наклонена черта), например ¾, 5/6 или 7/7. Ако вторият резултат е по-висок от първия (например 4/5), тогава има положителна тенденция; ако номерата са еднакви (3/3), тогава състоянието на бебето е непроменено.

Оптимална оценка на бебето. Тези цифри показват, че новороденото е в добро състояние и че периодът на ранна адаптация на бебето върви добре..

Такива бебета не се нуждаят от непрекъснат медицински контрол. персонал, те се нуждаят от достойни грижи, любов и внимание от майка си.

Здравето на бебето се оценява като задоволително. С други думи, има отклонения от нормата, например, новороденото има цианоза или първият плач е слаб.

В такива случаи може да се наложи прочистване на дихателните пътища и наблюдение на медицинския персонал в следродилния период..

Родителите на такива бебета не трябва да се разстройват и да се паникьосват, тъй като при подходящи грижи тялото на детето бързо ще се възстанови и ще се доближи до нормалното.

Оценката на състоянието е под средното, т.е. няколко показателя по скалата на Апгар бяха слаби или липсваха изобщо. Резултати като тези се считат за незадоволителни..

Такова бебе се нуждае от спешна медицинска помощ. Обикновено при такива числа новороденото се оценява няколко пъти (5, 10, 15 минути след раждането, а понякога дори 20).

Въз основа на получения коефициент, съветът на лекарите решава какви мерки са необходими за подобряване на състоянието на бебето - провеждане на реанимационни мерки и други медицински процедури.

9/10, 9/9, 8/9, 8/8, 7/8, 7/7
от 6/7 до 5/5
4/5, 4/4, ¾, 3/3

Струва си да се каже, че тези цифри обикновено се намират в картите на недоносени бебета. Такива бебета могат да имат слаби бели дробове, слабо развити рефлекси или изключително ниско тегло, тялото им не е узряло и не е било готово за такава стресова ситуация.

Внимание! Новородените с номера 3-4 се нуждаят от внимателно медицинско наблюдение, не само през първите дни от живота, но и през следващите седмици след раждането (най-често 1-2 седмици, в редки случаи патронажът се удължава с още 1 седмица). През този период от време се оценява физическото състояние на новороденото, извършват се редица изследвания и процедури.

Критични числа. Животът на новороденото е застрашен и той се нуждае от спешна реанимация.

Жизненоважните показатели са изключително ниски, в такива случаи всяка минута закъснение може да коства живота на бебето. Обикновено екипът от лекари веднага започва реанимация.

При тези показатели оценката на състоянието на новороденото се извършва на 1 и 5 минути.

2/3, 2/2, ½, 1/1, 0/2 и 0/1

Много лекари отбелязват, че след 5 минути пулсът на трохите зачестява, дишането се нормализира и кожата придобива нормален цвят. Децата стават все по-активни. Подобряват се рефлексите и отговорите на дразнителите. Но въпреки напредъка, такива бебета постоянно се нуждаят от медицинска помощ и особено през първия ден, отблизо..

В бъдеще такова бебе се нуждае от цялостен, подробен преглед и внимателно наблюдение на тесни специалисти (невролог, хирург и др.) В динамика, тъй като има голяма вероятност от усложнения.

Последици от ниските нива

Ниските показатели показват значително отклонение от нормата и лоша адаптация на бебето към външната среда.

Такива цифри могат да провокират:

 • асфиксия (задушаване);
 • остра или хронична хипоксия (липса на кислород);
 • недоносеност (бебе, родено преди 37 седмица от бременността, с тегло под 2,5 кг.);
 • последица от родова травма (увреждане на меките тъкани, костната система или вътрешните органи);
 • вътрематочна инфекция (патологични процеси и заболявания, причинени от инфекция на плода);
 • несъвместимост на майчината кръв и плода (резус-конфликт).

Лекарите казват, че лишаването от кислород причинява тежка вреда на бебето, т.е. асфиксия и хипоксия. В този случай новородените са цианотични, техният вик наподобява стон. В изключително тежки случаи изобщо няма плач. Бебето е мудно или неподвижно.

Каква е опасността? Продължителната липса на необходимото количество кислород може да причини нарушено развитие на бебето в бъдеще, да провокира неврологични заболявания:

 • синдром на повишен рефлекс и нервна възбудимост;
 • конвулсивен синдром;
 • епилепсия;
 • хидроцефалия (воднянка на мозъка).

Хлапето ще бъде хленчещо и неспокойно. Възможно липса на апетит, летаргия или обратно, прекомерна възбудимост.

Такива нарушения изискват наблюдение от тесни специалисти и своевременно вземане на мерки, например, лечение на наркотици.

Раждането при раждане може да провокира:

 • детска церебрална парализа (церебрална парализа);
 • вегето-съдова дистония (VVD);
 • хипертония;
 • двигателно увреждане.

Бебетата с такива нарушения, както в предишния случай, са неспокойни и хленчещи. Те се нуждаят от компетентна грижа и квалифицирана медицинска помощ.

Последиците от вътрематочната инфекция са доста непредсказуеми. Възможни са проблеми със слуха, различни заболявания на вътрешните органи, за съжаление, мъртво раждане е възможно. Тук също не можете без специалисти..

Полезно видео

Препоръчваме също да гледате допълнително видео по тази тема:

Всяка ситуация е индивидуална, много зависи от оборудването на лечебното заведение, квалификацията на персонала, готовността на родителите за затруднения и способността им да организират правилните грижи. Също така е важно да се спазват всички без изключение препоръките на педиатрите.

При такива условия дори най-ужасната диагноза може да бъде само колона в медицинската карта. В допълнение, съвременната педиатрия, неонатология, акушерство се развиват в интензивна прогресия и следователно лекарите имат все повече и повече нови начини за организиране на квалифицирани грижи за майки и деца..

Струва си да повторим още веднъж, че скалата на Apgar е субективна система за оценка на жизнеспособността на бебето, която лекарите трябва да помогнат незабавно и да подобрят състоянието на бебето в определен момент - в първите минути от живота му..

Тези цифри не се използват за прогнози, не отразяват пълната картина на здравето на детето. Те не могат да служат като ориентир за детското развитие, така че родителите с ниски показатели не трябва да се отчайват. Всичко във вашите ръце.

Скала на Apgar за новородени в таблицата: подробно обяснение на точките

Скала на Apgar за новородени - модерен начин за оценка на готовността на бебетата за извънматочен живот.

Първият изпит няма да повлияе на любовта ви към бебето, но няма да навреди да научите за тънкостите при преминаването му, значението на мистериозните числа при изписването от болницата. Нека поговорим по-подробно за това каква е скалата на Apgar, как да я разгадаем и какво да направим, ако бебето е получило ниски оценки.

От тази статия ще научите

Какво означава тази скала?

Скала за оценка на здравето на новороденото по външни признаци е необходима за акушер-гинеколози, педиатри, присъстващи при раждането. Според резултатите от прегледа и сумирането на точки се взема решение за задължението да се осигури на бебето спешна реанимационна помощ, за възможността то да бъде прехвърлено на родилката в отделението.

Системата APGAR е разработена през 1952 г. като учебен материал за студенти, помощно средство в работата на медицинските сестри. Нововъведението получи името на създателя - анестезиолог Вирджиния Апгар, професор. Нарастващият брой на ражданията на деца с вътрематочни патологии, задушаване по време на раждане изисква изобретяване на рейтинга. И се използва успешно в акушерството и педиатрията от 70 години..

Скала на Апгар - диапазон от точки от 0 до 10 точки. Детето се изследва два пъти през първата и петата минута след раждането, оценките се определят според 5 показателя:

 1. цвят на епидермиса - A (Външен вид);
 2. сърдечна честота - P (Pulse);
 3. рефлекси, рефлекторна възбудимост - G (гримаса);
 4. мускулен тонус, физическа активност - A (Activity);
 5. модел на дишане - R (дишане).

За всеки елемент бебето получава от 0 до 2 точки. След сумиране на точките, резултатът е готов по скалата на Apgar. Ако резултатът от изследването на петата минута е равен на 0–7 точки, тогава оценката се извършва още три пъти след еднакъв период от време: на 10–15–20-та минута. Определянето на резултата отнема по-малко от една минута, не е необходимо допълнително оборудване.

При изписването след раждането детето има най-малко 2 показателя по скала, например 7/9 или други цифри. Това ще означава, че през първата минута той е получил 7 точки, а през петата - 9. За положителна оценка на резултата е важно да се види динамиката на адаптация (първите числа ще бъдат по-малко от следващите).

Повече за всеки параметър

Оценката на състоянието на новороденото се основава на външните признаци на жизнената дейност на организма. За да разберем как се случва това, нека се спрем на всяка точка по-подробно..

Акушерите, педиатрите използват таблицата за бързо получаване на резултат по скалата на Apgar. Изглежда така (Внимание! Таблицата може да се превърта надясно и наляво):

Параметър0 точки1 точка2 точки
Цвят на кожатаБледо, синкаво (цианоза).Краката и ръцете са синкави, останалата част от тялото е бледорозова.Тонът на кожата е равномерен, розов по цялото тяло.
Сърдечен ритъмЕдинични прояви, без пулс.По-малко от 100 удара в минута.130-140 удара в минута.
РефлексиПълно отсъствие.Недостатъчен израз.Изразено преглъщане, смучене, хващане.
Мускулен тонусЛипса на движение.Движенията на тялото са слаби, редки.Хаотични, редовно люлеещи се крайници.
ДъхОтсъстващ.Стене, диша неравномерно (хиповентилация).Крещи, диша дълбоко, често.

Резултатът от оценката е сумирането на точки за всеки показател.

Това се случва както следва:

 • Цвят на кожата

Ако новороденото има светло розов, ярко розов тон на кожата, то получава 2 точки. Синкав оттенък на крайниците с нормален цвят на епидермиса на останалата част от тялото намалява резултата до 1 точка, което сигнализира на лекаря за слаба фетална хипоксия.

Навсякъде синият цвят на кожата, прекомерната бледност е причина за провеждане на реанимационни процедури и поставяне на 0 точки на първия индикатор.

Интересно е! Между другото, децата, родени чрез цезарово сечение, са по-склонни да получат максимум 2 точки според този критерий. Това се дължи на факта, че естественото преминаване на родовия канал не е лесно за бебето и може да повлияе на нивото на кислород в тъканите. И цезаритите успяват да го избегнат.

 • Пулс

Пулсът се измерва 6 секунди след раждането чрез слушане, палпиране на гърдите или сондиране на артериите. След това умножете получената цифра по 10, така че ще получите минутния резултат.

Сърцето на новородените работи активно. Нормалният пулс е в диапазона от 130 до 140 удара в минута. В този случай детето печели 2 точки..

Ако сърцето бие нестабилно, по-бавно, бебето получава 1 точка, ако изобщо няма пулс - 0 точки.

Ако показателите не са нормални, тогава на бебето се дават реанимационни процедури, докато сърдечната честота се нормализира.

 • Рефлекси

Способността да сучат, хващат, преглъщат, дишат са първите рефлекси на новородените, които са необходими за живота. Ако детето ясно покаже присъствието на тези вродени умения през първите минути от живота, то то получава висок резултат от 2 точки. Бебето трябва да търси гърдите, да удря устните си, да крещи след раждането, да диша.

Ако рефлексите са слабо или частично изразени, тогава той печели 1 точка, при пълното им отсъствие - 0 точки.

За да получат обективна оценка, акушерите стимулират проявите на рефлекторни движения:

 • поставете пръст върху устните на бебето;
 • поставете новороденото на равна повърхност, подтиквайки да стъпи;
 • положен върху корема и избутан под петите, събуждащ пълзящия рефлекс;
 • поставя се катетър за изчистване на носа от слуз; чудесно, ако бебето киха, прави гримаса, премахва главичката.

Хаотичните движения на ръцете и краката са основният показател за благосъстоянието на бебето веднага след раждането. Той се стреми да изправи крайниците, да приведе тялото в нормално положение. Това поведение добавя 2 точки към общата сума..

Бебето получава 1 точка, ако:

 • движи се слабо, но го прави с неохота;
 • дръжки, краката остават в огънато положение.

При пълно отсъствие на движения на тялото, запазване на позицията на ембриона или близо до него - 0 точки.

 • Дъх

Детето печели 2 точки, ако крещи пронизително след раждането и в първата минута от живота поддържа нормален дихателен ритъм - 40–45 вдишвания. Ако вместо да плаче, новороденото изпъшка, хрипне, диша неравномерно, ще му бъде дадена 1 точка, при липса на прояви по този критерий - 0 точки.

Важно! Трябва да се има предвид, че недоносените бебета, родени неестествено и чрез цезарово сечение, получават по-ниски резултати от теста на Apgar. Жените не трябва да се разстройват от това, измисляйки недостатъци за бебето. Внимание, грижа и внимателно поддържане могат бързо да подобрят ситуацията.

Какво означават оценките

При раждането жените обикновено не получават точни резултати по Apgar. Родителите виждат резултата в картата след изписването у дома или попитайте лекаря. За самодекриптиране на резултатите използвайте следното декодиране на сумата от точки.

 • 0-2. Новороденото е в критична ситуация, необходима е помощта на реаниматор.
 • 3-4. Индикаторът е задоволителен. Отклоненията от нормата са средни.

Недоносените бебета често получават този резултат. След раждането бебето се наблюдава от педиатър, акушер, невролог.

 • 5-6. Задоволителен резултат, малки отклонения от нормите.
 • 7-9. Показателите са оптимално положителни. Отклоненията са слаби.
 • 10. Здраво дете.
 • За да опростим алгоритъма за оценка на резултатите, ще дадем примери за резултатите от тестването на новородени:

  Бебето се чувства прекрасно. Лекарите и майката не трябва да се притесняват за здравето му, следят внимателно състоянието преди изписване от болницата.

  Клиничният резултат е нормален. Хлапето се чувства добре, адаптирало се е бързо към външната среда.

  Може би бебето се роди малко отслабено, но бързо реабилитирано на петата минута. Чувства се добре, не се изисква медицинска помощ или внимателно наблюдение от педиатър.

  Задоволително представяне. Не е необходима спешна медицинска помощ.

  Средно състояние, педиатрите трябва да наблюдават по-внимателно новороденото.

  Резултатът е под средния, но има положителна тенденция. Детето се наблюдава по-внимателно 1-2 седмици след изписването.

  Този резултат изисква измерване на десетата минута след раждането. Физическото състояние на бебето е лошо. В този случай жената и детето се настаняват в болница за по-нататъшно наблюдение..

  Нуждаете се от реанимация, критично състояние.

  Детето има ясни признаци на асфиксия, има заплаха за живота на новороденото.

  Педиатрите трябва да извършат спешна реанимация.

  Ситуацията е трудна, бебето е на ръба на живота и смъртта. Невъзможно е да се направи без реанимация, подробен преглед.

  Интересно е! Резултат 10 се дава на новородени в Русия много рядко. Това се дължи на манталитета на медицинския персонал, страха от джингсинг, проявяващ непрофесионализъм. По този начин 9 точки могат да съответстват на 10 приети в международен план.

  Какво се счита за норма

  Оценката на новороденото по скалата на Apgar е световен метод за идентифициране на дефекти във вътрематочното развитие на бебетата. В акушерството той беше обичан заради своята обективност и простота. Сумата от точките ви позволява да получите пълна клинична картина на състоянието на бебето, да съставите план за наблюдение и следродилни грижи.

  Точки от 7 до 10 се считат за нормални показатели за нивото на физическо и рефлекторно развитие.В този случай бебето не се нуждае от медицинска помощ, то се прехвърля на родилката, приложена върху гърдата.

  Рейтингът на Apgar в диапазона от 6 до 0 точки се счита за приет с отклонения. Такива бебета ще се нуждаят от медицинска помощ и допълнителни прегледи в следродилния период:

  • 5–6 - леки отклонения;

  Отнема време за рехабилитация, често недостатъците са от еднократен характер. Свързано с асфиксия, фетална незрялост.

  • 3-4 - общото състояние е незадоволително;

  Съществува средна степен на кислородно гладуване на бебето. Ще бъдат необходими реанимационни процедури, за да се върне дишането и пулса в нормален ритъм.

  • 0–2 - критична ситуация;

  Съществува риск от смърт на новороденото. На първо място се извършва стимулация на дишането (IVL). Ниското телесно тегло, недоносеността, хипоксията може да са причина за ниските нива..

  Нивото на проявление на критериите по скалата на Апгар се определя два пъти: на първата и петата минута. При ниски темпове е важно да се наблюдава положителна динамика. Ако едно дете получи 4–5 точки през първата минута, но 7–9 през петата, то то се счита за здраво дете. Липсата на динамика е тревожен знак, причина да се правят измервания още два или три пъти, за да се осигури на бебето спешна помощ за реанимация.

  Важно е да се разбере, че тестът на Apgar е субективен за по-нататъшното развитие на бебето. Малките деца с резултат 9-7 не е задължително да бъдат по-умни, по-силни от тези с ниски резултати.

  Ами ако резултатът е нисък

  Ранното диагностициране на състоянието на новороденото е спасител на съвременните акушер-гинеколози. Оценката на Apgar показва нивото на благосъстояние на бебето през първите минути от живота. Разбира се, всички родители се надяват на раждането на здраво, силно бебе, което означава високи оценки на кантара.

  Ниските резултати показват наличие на вродени малформации, лоша адаптация на бебето към външната среда. Причините за отрицателни резултати са най-често:

  • Асфиксията е задушаване. Възниква в резултат на заплитане на плода с пъпната връв, запушване на дихателните пътища със слуз, околоплодна течност.
  • Хипоксията е липса на кислород по време на пренаталния период. Кислородът се губи за мозъка и тъканите. От тук се появява цианоза на кожата, оток, ниска физическа активност през първата минута от живота.
  • Недоносеност. Физиологична незрялост, поднормено тегло.
  • Травма при раждане. Здравият плод страда по време на преминаването на родовия канал.
  • Вътрематочни инфекции. Предава се от майка на плод.
  • Несъвместимост на кръвта на майката и плода. Rh риск.

  Асфиксията и хипоксията се считат за особено опасни. Продължителната липса на кислород води до сериозни нарушения в развитието на детето в бъдеще, провокира сериозни неврологични заболявания, като:

  • Синдром на повишен рефлекс и нервна възбудимост. Той продължава при деца под 3-месечна възраст. Бебетата са неспокойни, често плачат, спят лошо. Регистрират се намален или повишен мускулен тонус, треперене на брадичката и крайниците.
  • Конвулсивен синдром. Води до епилепсия. Характеризира се с неволно свиване на една или група мускули.
  • Коматозен синдром. Потискат се съзнанието, чувствителността, двигателната функция.
  • Депресия на централната нервна система. Рефлексите са слаби, бебето спи много, яде малко.
  • Хидроцефалия. Течността се натрупва в мозъка на новородено. Диагностицира се изоставането във физическото и психическото развитие.

  Родовата травма причинява церебрална парализа, VSD, хипертония, двигателни нарушения. Последиците от вътрематочна инфекция са трудни за предвиждане. Това са различни заболявания на слуха, зрението, вътрешните органи, мъртво раждане..

  Бебетата с хипоксия или асфиксия се раждат слаби и пасивни. Резултатът от теста на Apgar се измерва два до четири пъти и е не повече от 6 точки. При организиране на подходящи грижи, осигуряване на професионална медицинска помощ, следвайки препоръките на педиатрите, е възможно да се нормализира състоянието на бебето. И качеството на живот на детето и родителите ще зависи от това..

  Важно! Резултатите от теста с ниско ниво на Apgar при недоносени бебета съответстват на средните стойности при родените навреме, освен ако няма сериозни причини за безпокойство. Например 6/7 при незрели бебета е норма. Но все пак ще са необходими редовни наблюдения от невролог и други тесни специалисти.

  Не се обезсърчавайте, ако резултатите от Apgar на вашето дете са по-ниски от максималните. В крайна сметка всичко, което е най-важно за неговото развитие, ще бъде заложено по-нататък - през първите години от живота. И много ще зависи от вашата любов и желание да отгледате детето си здраво и щастливо..

  ВАЖНО! * когато копирате материали на статии, не забравяйте да посочите активна връзка към източника: https://razvitie-vospitanie.ru/otveti/shkala_apgar.html

  Ако статията ви е харесала - харесайте я и оставете коментара си по-долу. Вашето мнение е важно за нас!