Невъзможно е да се определи състоянието на плода през периода на вътрематочно развитие по външни признаци. Ако се позовавате само на физическа активност, тогава можете да пропуснете тревожните симптоми, които се наблюдават по време на вътрематочно страдание. По време на липсата на технически устройства акушер-гинеколозите се фокусираха върху сърдечния ритъм. В съвременната медицина се използва фетална кардиотокография.

Каква е техниката?

CTG на плода буквално се обяснява като запис на сърдечната честота едновременно с активността на матката. За регистрация се използват специални фетални монитори. Тяхната работа се основава на доплеровския принцип. В процеса на изследване се записват интервалите между циклите на сърдечната дейност на детето. Тензометри измерват силата на свиване на матката. Тези показатели се записват на хартиена лента под формата на крива. Комбинирането на моделите на двете линии във времето ви позволява да анализирате състоянието на плода. Кривата на свиване на матката също отразява нейната подвижност.

Има два начина за провеждане на изследвания:

 1. Външен.
 2. Интериор.

Външният метод се използва през третия триместър и по време на раждане. В този случай сензорът се наслагва върху предната коремна стена. Жената е в легнало положение. Докато коремът не е твърде голям, тя може да лежи по гръб. По време на раждането, за да се избегне натиск върху долната куха вена, бременната жена е от лявата страна или в полуседнало положение.

На стомаха има два сензора. Първият показва пулса. За да се подобри предаването, върху мястото се нанася гел. Точката на приложение се определя от позицията и представянето на плода. За това се използват външни акушерски техники..

По време на раждането повечето бебета се обръщат с главата надолу. Въз основа на резултатите от сондиране на малки части от тялото, те решават в коя посока е обърнат гръбът. От тази страна е поставен сензор. Това обикновено е дясната или лявата страна на нивото на пъпа. В случай на многоплодна бременност показанията се записват отделно за всяко дете.

Вторият сензор записва активността на матката. Прилага се върху десния маточен ъгъл. Именно от него започва вълна от контракции, която се разпростира върху целия орган..

На пациента се дава още един сензор. С негова помощ тя самата регистрира моментите на движенията на детето. Когато щракнете върху бутона, на лентата се появява съответната маркировка.

Колко време отнема записът зависи от индивида. Това обикновено е от 20 до 40 минути. Дешифрирането на резултатите от CTG изисква поне 20 минути от регистрирания базален ритъм, в който ще бъдат отбелязани поне 2 епизода на движение от 15 секунди или повече. В същото време броят на сърдечните контракции трябва да се увеличи..

Фетален монитор Bionet FC 1400 за определяне на сърдечната честота на плода

Продължителността на записа зависи от периодите на сън и будност на детето. В утробата на майката той може да спи до 30 минути.

Вътрешна CTG се извършва само по време на раждане. Тази техника не е толкова популярна, колкото изследванията на открито. За неговото изпълнение се използва спирален електрод, който се поставя върху главата на бебето през вагината. Вмъква се интраамниален електрод за запис на маточните контракции. За диагностика трябва да бъдат изпълнени определени условия:

 • излята околоплодна течност;
 • шийката на матката е разширена на 2 см.

Тази техника не е намерила широко приложение. По време на раждането е по-удобно да се използва външният метод на запис.

Видове изследвания на функционални тестове

Един прост CTG запис без използване на различни стимули се нарича тест без стрес. Но в някои ситуации се изисква да се създадат условия, които приличат на родовия процес, за да се разбере как ще се промени физиологията на плода през този период, дали натоварването по време на раждането няма да е голямо за него. За тези цели е разработен стрес тест..

Като стрес се използват функционални тестове, които се превръщат в модел за раждане. Това са следните типове тестове:

 1. Окситоцин - интравенозно се инжектира малко количество окситоцин, което причинява маточни контракции. CTG показва как ще се държи тялото на детето при тези условия.
 2. Mammary по принцип е подобен на първия тип. Окситоцинът се освобождава от дразнене на зърната.

Използват се и функционални тестове, които засягат плода:

 1. Акустичен тест - действието на звуков стимул може да засили сърцето му.
 2. Тестът за атропин се извършва чрез инжектиране на атропин във вената. Голям брой усложнения и противопоказания доведоха до факта, че тази техника не се използва.
 3. Палпация - през коремната стена акушерката се опитва да измести тазовия край или главата на плода. Това също води до повишен пулс..

В момента рядко се правят стрес тестове, тъй като те са свързани с висок риск. С добре записан CTG, лекарят разполага с достатъчно данни, за да разбере състоянието на детето.

Кога проучването е информативно??

Медицинските протоколи определят точно на кой етап от бременността се прави CTG на плода. Те се основават на физиологията на детето. Задължителните изследвания се извършват от 32 седмици. В повечето случаи лекарят препоръчва извършването на CTG преди всяко посещение на бременна жена. Но резултатите могат да бъдат получени още след 26 седмици. В някои случаи според показанията е възможно да се извършват манипулации от 27 седмици.

За да се интерпретират феталните здравни показатели, са определени оптималните часове за изследване. Това е времето на повишена активност на детето: от 9.00 до 14.00 и от 19.00 до 24.00.

Следните условия изкривяват резултатите от CTG:

 • глад, в никакъв случай не трябва да извършвате манипулация на гладно;
 • обилно хранене, оптимално е да изберете времето 1,5-2 часа след ядене;
 • въвеждането на глюкоза;
 • употребата на успокоителни, магнезия;
 • стресови ситуации;
 • състояние след физическа активност на майката;
 • пушене и пиене на алкохол.

Например резултатът ще бъде тълкуван погрешно, ако майката се изкачи по стълбите на 2-3 етажа и веднага легне под апарата CTG.

Трудна диагноза при жени с наднормено тегло. Дебел слой мазнини на предната коремна стена пречи на сензора да разпознае сърдечния ритъм на бебето.

Понякога, ако сензорът е приложен неправилно, устройството показва пулс от 65-80 удара в минута. Не се тревожете, собственият ритъм на майката е регистриран и сензорът го получава от пулсацията на аортата.

При раждане използването на CTG е задължително. Това ви позволява да наблюдавате състоянието на плода, да преценявате как контракциите се увеличават или намаляват. Познаването на маточните контракции е необходимо за правилната корекция на раждането. Недостатъчните контракции са необходимостта от стимулиране на раждането, така че те да не уморяват жената дори на етапа на дилатация на шийката на матката и да не се превърнат в слабост на раждането.

Подготовка за CTG

Процедурата се извършва в женска клиника. Не се изисква специално обучение. Достатъчно е да следвате прости правила:

 1. Спете достатъчно през нощта преди процедурата. Състоянието на майката влияе върху двигателната активност на плода.
 2. Яжте лека храна, преди да излезете от къщата. Необходимо е да се вземе предвид пътят до клиниката, за да не бъдете прекалено сити или, напротив, гладни.
 3. При пристигане трябва да си починете малко, да седнете, за да възстановите сърдечната честота.
 4. Процедурата отнема около 30 минути, така че бременната жена трябва предварително да се притеснява дали ще отиде до тоалетната..
 5. Пушещите майки трябва да се въздържат от лошия навик в продължение на 2 часа.

Не се изискват други допълнителни мерки за подготовка.

Има ли противопоказания?

Техниката е неинвазивна и не засяга състоянието на плода или матката. Вредата от CTG може да се прояви само при извършване на функционални тестове за стрес. Но в момента нивото на технологията и квалификацията на лекарите правят възможно определянето на фетална хипоксия и сериозни състояния без използване на специални стимули.

Основни понятия за CTG

Показателите за нормата на състоянието на плода с CTG се изчисляват според следните данни:

 • сърдечен ритъм;
 • базален ритъм - размерът на сърдечния ритъм, който се наблюдава в периода между контракциите в продължение на 10 минути;
 • вариабилност на базалния ритъм - височината на промените в сърдечната честота;
 • Ускорение - кратко ускорение на сърдечната честота с 15 секунди или повече или с 15 сърдечни удара;
 • забавяне - намаляване на сърдечната честота с 15 удара или в рамките на 15 секунди.

Всяко от горните понятия има своя собствена норма. Базалната скорост трябва да бъде в диапазона 120-160 удара в минута. Феталната вариабилност с CTG е 5-25 удара. Ако погледнете CTG лентата, тогава основната колебание на линията на сърдечния ритъм трябва да бъде в тези граници.

Ускоренията са внезапни повишения на сърдечните контракции. Трябва да присъства в продължение на 10 минути, обикновено се записват 2 или повече повишения на пулса.

Забавянето е намаляване на броя на сърдечните контракции. Обикновено те отсъстват или се появяват епизодични къси и плитки. Дългосрочното намаляване на сърдечната честота показва патологични състояния.

Дешифриране на резултата

За да се оцени бързо резултатът от CTG и да се идентифицират първоначалните фетални нарушения, е разработена система, в която се определят точки за всеки индикатор. Броят е в броя на сърдечните удари.

Точкуването помага да се определи резултатът от CTG:

 • 8-10 говорят за нормално състояние.
 • 5-7 - начални признаци на хипоксия. В такава ситуация е необходимо повторно проучване в рамките на 24 часа. Ако резултатът остане същият, се извършва допълнителен преглед. Включва оценка на притока на кръв в съдовете на плацентата и матката, ултразвук, определяне на биофизичния профил.
 • 4 точки или по-малко - сериозно състояние, което изисква спешна хоспитализация. В този случай се взема решение или да се проведе интензивно лечение, или да се роди.

Оценката на CTG се извършва не само като се вземат предвид дадените точки. В много клиники инсталираните устройства независимо изчисляват такава стойност като показател за здравето на плода (FFR). Скоростта му трябва да бъде по-малка от 1,0. Ако PSP е равна на единица или леко надвишава, препоръчва се повторна кардиотокография.

PSP 1.05-2.0 показва първоначалните признаци на влошаване. На жената се предписва лечение и след 5-7 дни контролът на кардиотокографията. Увеличаването на PSP до 2.01-3.0 е показател за хоспитализация и сериозно лечение. Превишаването на този индикатор маркира 3.01 - необходимо е спешно доставяне.

Нормалните изисквания за резултата от теста се различават в зависимост от гестационната възраст. По време на доносена бременност (от 38 седмици) всички показатели трябва да са в рамките на определената норма. При незряло дете на 36 седмици се допускат леки отклонения, но броят на точките не трябва да бъде по-малък от 8; в лентата има достатъчен брой както ускорение, така и забавяне. Допуска се ниска вариабилност в рамките на 3-6.

Ако в записа на кардиотокографията няма изразено ускорение и забавяне, това не може да се нарече норма. Има монотонен сърдечен ритъм на плода, което показва хипоксия. В някои случаи такава промяна в ритъма се наблюдава по време на съня на детето. За да провери това, акушерката или лекарят се опитват да преместят главата на плода през корема.

Способността на нервната система да реагира на стимули се показва от индекса на реактивност на плода. Но този показател не се използва изолирано. За да се дешифрира, се използват данни от допплерометрия на плацентата и маточните съдове. С намаляване на притока на кръв може да се съди за развитието на плацентарна недостатъчност..

Информацията, получена от феталния сензор по време на раждането, е много полезна за коригиране на техния напредък. Има ситуации, когато плодът притиска пъпната връв по време на контракция. На екрана това се отбелязва като подчертано намаляване на сърдечната честота и продължителното й възстановяване. В такава ситуация лекарят решава да не инжектира окситоцин, за да увеличи маточните контракции. Понякога е необходимо дори леко да се движи главата през вагината, за да се осигури нормален кръвен поток.

При тежки случаи гинекологът може да забележи навреме рязко намаляване на ритъма след следващото свиване, което не се възстановява през периода на почивка. Ако има информация, че жената е имала инфекциозни заболявания по време на бременност, когато околоплодната течност е била отворена, те са имали мекониев характер, тогава може да се вземе решение за спешно цезарово сечение в интерес на детето.

Вреден ли е CTG за плода?

Тестовете без стрес не представляват опасност нито за бебето, нито за бременността. Това е добра помощ за лекаря, която помага да се реагира правилно, когато ситуацията се промени. Не бива да се справяте сами: неспециалистът не е в състояние да вземе предвид всички налични фактори и да направи правилните заключения.

Как се прави CTG на плода, за колко време и какво показват резултатите

CTG по време на бременност се извършва през третия триместър

Кога и за какво се прави CTG по време на бременност

Кардиотокографията по време на носене на дете е възложена на абсолютно всички. Тя ви позволява да оцените работата на сърдечно-съдовата система, да регистрирате сърдечната честота на плода, неговата двигателна активност и да проследите връзката между маточните контракции и реакциите на бебето към тях. С помощта на CTG на плода лекарят оценява общото му състояние, наличието или отсъствието на патологии и опасни състояния, изискващи незабавна намеса.

Кардиотокографското изследване на плода показва следното:

 • вътрематочна инфекция;
 • хипоксия;
 • многоводие или слабо вода;
 • преждевременно стареене на плацентата;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • отклонения в работата на сърдечно-съдовата система на детето.

Ако някоя от тези диагнози се потвърди от резултатите от кардиотокографията, лекарят взема решение за назначаването на определени лекарства или процедури.

CTG на плода се предписва възможно най-рано в следните ситуации:

 • съмнение за фетална сърдечно-съдова патология;
 • анамнеза за дисфункционална бременност;
 • прекомерна активност на плода;
 • обременена история на майката;
 • тонус на матката;
 • проведена вътрематочна терапия;
 • гестоза, причиняваща кислороден глад;
 • гестационна възраст повече от 40 седмици;
 • пушеща бъдеща майка.

При многоплодна бременност изследването се провежда отделно за всяко бебе..

Колко дълго се прави CTG?

Най-голямата надеждност на CTG изследването на плода е през третия триместър, започвайки от 28–32 седмици от бременността. По това време се установява цикълът на сън и будност на бебето, контракциите на сърдечния мускул са ясно изразени и се проследява тяхната ясна връзка с двигателната активност..

Видове процедури

Има две възможности за получаване на данни за сърдечната дейност на бебето. Първият метод, външен (косвен), е най-често срещаният. Използва се без ограничения за всички бременни жени. Той няма противопоказания и странични ефекти. По време на процедурата сензорите се поставят върху корема на бременната жена и не причиняват дискомфорт на нея или бебето.

Вторият начин е вътрешен (директен). Използва се изключително рядко, главно по време на раждането. За изследване в маточната кухина се вкарва катетър или деформатор, който записва показателите за вътрематочно налягане и ЕКГ електрод, който е прикрепен към главата на плода и отчита сърдечната честота.

Как се прави външен CTG

Дешифрирането на резултата от CTG дава информация за сърдечната дейност на плода

CTG по време на бременност се извършва с помощта на специално устройство. Състои се от два сензора и записващо устройство. И двата сензора са прикрепени към корема на бременната със специален колан.

Един ултразвуков сензор. Тя ви позволява да записвате сърдечната честота на плода. Вторият сензор е деформационен. Регистрира маточните контракции. Дистанционно управление с бутон за фиксиране на движенията на плода се поставя в ръката на бременната жена.

Оптималното време за изследователската процедура е през деня от 9 до 14 и вечер от 19 до 24.

Едно от основните условия за провеждане на изследвания е удобството на бъдещата майка. Тя трябва да заеме удобна седнала позиция на стол, легнала по гръб или отстрани. По време на цялата процедура тя не трябва да изпитва дискомфорт..

Как да се подготвим за процедурата

Резултатите от CTG директно зависят от състоянието на майката, поради което приемът на храна преди проучването трябва да бъде умерен, в противен случай повишеното ниво на кръвната захар може да доведе до прекомерна активност на плода и лоша кардиотокография. Резултатът ще бъде оптимален два часа след хранене..

Изкривяването на резултатите от изследванията може да бъде резултат от:

 • ядене на много храна преди прегледа;
 • съвпадение на времето на процедурата с периода на сън на бебето;
 • наднормено тегло на бъдещата майка;
 • прекомерна активност на плода;
 • наличието на повече от един плод в матката;
 • неправилно монтиране на сензори.

Бременната жена трябва да бъде предупредена, че процедурата отнема дълъг период от време и се препоръчва да посетите тоалетната, преди да започнете.

Продължителност на прегледа

В зависимост от това как бебето се държи, спи или е будно, продължителността на процедурата може да варира. Средно е не повече от 40-60 минути.

Поне две фази на активно движение на плода трябва да бъдат записани за не по-малко от 20 секунди.

Декодиране на резултатите

Резултатът от повече от 9 точки по 10-степенна скала е нормален

Въз основа на резултатите от изследването лекарят получава лента, на която се показват криви с различни амплитуди. Според тях специалистът дешифрира резултата.

Основни показатели за оценка на резултата:

 1. Сърдечна честота (HR) или базална честота. Обикновено, в покой, сърдечната честота на плода е в диапазона от 110-160 удара в минута. Пертурбациите могат да увеличат броя на посещенията до 130-190.
 2. Височина на отклонения от средната честота на контракциите на сърдечния мускул. Обикновено вариабилността не надхвърля границите от 5-25 удара в минута.
 3. Забавяне на сърдечната честота. На лентата кривата се спуска надолу, образувайки депресия. Обикновено те трябва да отсъстват или да се записват рядко, на кратки интервали, докато дъното на кривата е плитко.
 4. Ускоряване на сърдечната честота. На лентата кривата образува назъбен модел. Обикновено на всеки 10 минути от изследването се записват две или повече ускорения.
 5. Съкратителна активност на матката. Нормата е не повече от 15% от сърдечната честота, продължителност от ½ минута.

Резултатът се оценява по 10-бална скала, където:

 1. По-малко от 5 точки - лош CTG. Показва наличието на остър кислороден глад - хипоксия. Състоянието изисква спешна помощ под формата на стимулиране на раждането.
 2. Показател 6–8 точки показва началния етап на кислородното гладуване на плода. В този случай процедурата се преназначава в близко бъдеще..
 3. От 9 точки - нормата.

При лош CTG е важно да се изключат грешки в измерването, които могат да възникнат в резултат на неудобната стойка на бременната жена по време на процедурата..

Резултатите от CTG сами по себе си не са достатъчни за поставяне на диагноза и още повече за вземане на решение за оперативно раждане. В допълнение към CTG, има редица други изследвания, които могат да потвърдят или отрекат получените резултати, например, доплер или ултразвук.

Значение на процедурата

Изследване с помощта на кардиотокограф е от голямо значение за оценка на състоянието на плода. Заедно с такива процедури като ултразвук, доплерометрия, задълбочена електрокардиография, ви позволява да подозирате навреме аномалии в сърдечно-съдовата дейност на бебето и да вземете мерки за тяхното коригиране..

При многоплодна бременност, когато не е възможно да се оцени работата на сърцето на всяко бебе със стетоскоп, CTG е единственият сигурен начин за оценка на състоянието им.

Ако жената носи еднояйчни близнаци, използването на стетоскоп за оценка на сърдечната функция е неприемливо, тъй като резултатите ще бъдат неверни.

Общият процес рядко завършва без преглед от кардиотокограф. С негова помощ лекарят определя периода, най-подходящ за стимулиране на раждането. Въз основа на получения график, специалистът оценява връзката между сърдечната честота на плода и матката, изчислява необходимата доза лекарства за стимулиране и предотвратяване на фетална хипоксия.

Правилното изчисляване на дозите лекарства е важен компонент на успешната бременност. Всяка грешка може да доведе до негативни последици, до забавяне и нарушаване на плацентата на последния етап от раждането.

Възможно ли е да се откажат изследвания на CTG по време на бременност

Някои бъдещи майки са подозрителни към този вид процедура. Особено чувствителните бременни жени не обичат да лежат дълго в една поза, други са объркани от жици.

Невъзможно е да се забрани на жена да откаже процедурата, но само с помощта на CTG е възможно наистина да се оцени състоянието на детето, да се запише и вземе предвид неговата двигателна активност, да се фиксира възможният тонус на матката или кислороден глад.

За активни бъдещи майки, които трудно прекарват много време без движение, съвременните клиники предлагат безжични CTG сензори и дори сензори, които позволяват запис във вода.

Ранното диагностициране на възможни патологии позволява, дори на етапа на бременността, да коригира здравето на бебето и безопасно да завърши бременността.

Вреди ли кардиотокографското изследване на плода

В случаите, когато е необходимо ежедневно наблюдение на резултатите от CTG, бъдещите майки може да се притесняват от негативното въздействие на устройството върху детето. Експертите уверяват, че устройството е напълно безвредно. Дори ежедневната процедура не вреди на бебето и не му причинява дискомфорт.

Ползите от вътрематочното изследване на плода многократно надхвърлят всички възможни рискове и страхове на бъдещите майки относно процедурата CTG. Лекият дискомфорт за жената по време на процедурата може да причини само продължителна липса на движение.

Кардиотокографията ви позволява да идентифицирате опасни състояния на най-ранните етапи, да предотвратите възможни негативни последици за плода и бременността като цяло и да намалите риска от тяхното повторение. Но трябва да се помни, че едно проучване не е достатъчно за поставяне на точна диагноза. Освен това винаги се предписват тестове, ултразвук и доплерометрия.

Защо CTG по време на бременност - нормите и какво показва

CTG или кардиотокографията се отнася до един от методите на пренаталната диагностика и е широко разпространена в съвременното акушерство поради простотата на изследването, липсата на отрицателно въздействие върху майката и плода, наличието и получаването на надеждни и информативни резултати. Изследването се основава на регистрацията на сърдечната честота на плода (HR) и неговата двигателна активност, както и маточните контракции. След записване на изброените показатели на калибриращата лента се получава хартиен вариант на резултатите от CTG, който се оценява от акушер-гинеколога и прави заключение. Съгласно полученото заключение се оценява състоянието на плода и според показанията се решава въпросът за спешно или спешно раждане или лечение.

Същността на кардиотокографията

Пулсът на плода се оценява в покой, по време на движения и на фона на маточните контракции. Също така сърдечната честота и физическата активност на детето се оценяват под въздействието на външни фактори. По този начин има разлика между CTG без стрес и CTG с помощта на външни стимули или функционални тестове - стрес кардиотокография. Използват се функционални тестове:

 • тест за окситоцин - интравенозно приложение на минимална доза окситоцин;
 • тест на млечната жлеза - механично дразнене на зърната;
 • тест за атропин - интравенозно приложение на малка доза атропин;
 • акустичен тест - излагане на звуков стимул;
 • тест за палпация - опит за изместване на тазовия край или главата през предната коремна стена.

При записване на показатели на хартиена лента се показват три графики - на едната се записват маточните контракции, на втората - сърдечните контракции на плода, а на третата - неговите движения. Кардиотокографското изследване се основава на ефекта на Доплер - отразяването на ултразвукови вълни от свиващите се части на плода и стените на матката. Сензорът, който открива сърдечните удари на бебето, е ултразвуков, а сензорът, който записва маточните контракции, е тензометричен.

Дати и час на CTG

Кардиотокографско проучване се предписва от 30 до 32 седмици от бременността. Това се дължи на формирането на ясна връзка между движенията на плода и неговата сърдечна дейност и появата на периоди на сън и бодърстване на бебето. Следователно интервалите между 9:00 и 14:00 и от 19:00 до полунощ се считат за благоприятно време за изследване..

Според показанията (патологичен ход на бременността) CTG се извършва по-рано, от 28-седмичен период. Преди 28 седмици изследването не се провежда, тъй като е невъзможно да се получат ясни и надеждни резултати.

При нормална бременност кардиотокографията се извършва на всеки 10 дни. Наличието на усложнения на бременността и получаването на задоволителни резултати от предишни проучвания изисква повторение на CTG след 5-7 дни. Ако се открие кислородно гладуване на плода, CTG се извършва ежедневно или през ден, докато състоянието на плода се нормализира по време на лечението или за да се вземе решение за спешно / спешно цезарово сечение. Кардиотокографията се извършва и по време на раждане, приблизително на всеки 3 часа, въпреки че е препоръчително да се проведе целия първи период под контрол на CTG.

Как да се подготвим за проучването

Няма специална подготовка преди кардиотокография. Но бременната жена се запознава с правилата, които трябва да спазва в навечерието на проучването:

 • закусвайте или вечеряйте 1,5 - 2 часа преди отстраняване на CTG (изследването не се провежда на празен стомах или веднага след хранене);
 • изпразнете пикочния мехур преди процедурата (продължителността на изследването е 20 - 40 - 90 минути);
 • откажете цигарите 2 часа преди CTG (ако имате лош навик);
 • спете достатъчно в навечерието на проучването;
 • не правете движения по време на процедурата;
 • подпише писмено съгласие за провеждане на изследвания.

Каква е целта на кардиотокографията

В заповедта на Министерството на здравеопазването на Руската федерация (№ 572, 1 ноември 2012 г.) феталната кардиотокография се извършва за всяка бъдеща майка най-малко три пъти в периода от 32 до 40 седмици (при липса на усложнения при бременност) и без провал по време на контракции. Целите на CTG през последния триместър и при раждането:

 • изчисляване на сърдечната честота на плода;
 • броене на маточните контракции;
 • диагностициране на фетален дистрес и решение дали да се прекрати бременността или раждането.

Показания за по-чести изследвания по време на бременност и / или раждане:

 • обременена акушерска история (аборти, спонтанни аборти, преждевременно раждане, мъртво раждане и др.);
 • гестоза;
 • повишено кръвно налягане;
 • липса на червени кръвни клетки и хемоглобин при жената;
 • имунологична несъвместимост на кръвта на майката и плода за Rh фактор или кръвна група;
 • следсрочна бременност (42 седмици и повече);
 • липса или излишък на околоплодна течност;
 • заплашващо преждевременно раждане;
 • контрол на лечението на FPI и вътрематочна фетална хипоксия;
 • вътрематочно забавяне на растежа, ниско изчислено тегло на плода;
 • многоплодна бременност;
 • контролно проучване след получаване на незадоволителни резултати от предишна CTG;
 • екстрагенитални заболявания на жената (захарен диабет, патология на бъбреците, щитовидната жлеза и др.);
 • намаляване / изчезване на движенията на плода или неговото насилствено физическо натоварване;
 • диагностицирани вътрематочни фетални аномалии;
 • голямо тегло на плода;
 • травма на корема;
 • заплитане на шийката на плода с пъпната връв, открито с ултразвук;
 • белег на матката;
 • ниска плацентация или предлежание на плацентата;
 • лоши навици на бременна жена (злоупотреба с алкохол, пушене, употреба на наркотици).

Как се прави изследването

Пациентът е поставен на диван в легнало положение от лявата страна или полуседнал. Тази поза предотвратява компресията на долната куха вена, което се отразява неблагоприятно на състоянието на плода (повишен пулс, повишена двигателна активност). Лекарят поставя специален колан на стомаха на жената, върху който е разположен тензометърът, така че да е отстрани на десния ъгъл на матката. След като се намери най-доброто място за слушане на сърдечния ритъм на плода, кожата на корема на бременната жена се смазва с гел и към тази област е прикрепен ултразвуков сензор. Дистанционно управление с бутон се поставя в ръката на бъдещата майка, чрез натискане на което тя ще маркира движенията на плода по време на изследването. Продължителността на CTG е 20-40 минути, което се определя от циклите на сън и бодърстване на детето (обикновено състоянието на почивка и активност на плода се променя на всеки 30 минути). Регистрацията на базалния сърдечен ритъм на плода се извършва най-малко 20 минути, докато се отбележат 2 движения на бебето с продължителност 15 секунди или повече и провокиращи увеличаване на сърдечната честота с 15 контракции за 60 секунди. Описаното изследване се нарича външна кардиотокография..

Вътрешната кардиотокография се извършва само по време на раждане при следните условия:

 • заминала околоплодна течност;
 • разкриване на фаринкса на матката с 2 cm или повече.

При провеждане на вътрешен CTG, специален спирален електрод е прикрепен към кожата на представящата част на детето и маточните контракции се фиксират през тензодатчик, прикрепен към корема или през катетър, вкаран в амниотичната кухина. Вътрешната CTG се извършва по строги акушерски показания и се използва рядко.

Декодиране на кардиотокограма

Анализът на получената кардиотокограма включва проучване на следните показатели:

 • Базален ритъм. Отразява сърдечната честота на плода. За да се определи, средният пулс се изчислява за 10 минути. Обикновено сърдечната честота на плода в покой е 110 - 160 удара в минута, с движение 130 - 190. Нормалният базален ритъм не излиза извън границите на тези показатели.
 • Променливост на ритъма. Показател, отразяващ средната стойност на отклоненията от базалния ритъм. Обикновено тя е в диапазона от 5 - 25 сърдечни удара в минута. Отклоненията от базалния ритъм се наричат ​​трептения (флуктуации). Има бързи и бавни трептения. Бързите вибрации са тези, които се забелязват при всеки сърдечен ритъм на плода, например: 138, 145, 157, 139 и нататък. Бавни трептения се забелязват при една минута сърдечен ритъм. Когато ритъмът се промени с по-малко от 3 удара в минута (пример: от 138 до 140), се говори за ниска вариабилност на базалния ритъм. Промените в сърдечната честота за 1 минута с 3 - 6 удара (пример: от 138 до 142) показват средна вариабилност. Ако сърдечната честота на плода се промени със 7 или повече удара за 1 минута (пример: от 138 до 146), това показва висока вариабилност на ритъма. Нормалната вариабилност на ритъма е висока при моментални колебания..
 • Ускорение, забавяне. Ускоренията са върхове или зъби, които са насочени нагоре върху графиката. Тоест ускорението е увеличаване на сърдечната честота на плода с 15 - 25 удара в минута, възникващо в отговор на собствените им движения, контракции на матката или функционални тестове. Доказателство за задоволително състояние на бебето (2 или повече ускорения за 10 минути). Децелерациите, от друга страна, са пикове, насочени надолу на графиката и се характеризират с намаляване на сърдечната честота на плода с 30 удара в минута и с продължителност 30 секунди или повече. При нормален CTG забавяне не се наблюдава или има малко от тях, а дълбочината не надвишава 15 удара за 15 секунди.
 • Периодични промени. Колебания на сърдечната честота на плода, възникващи по време на маточните контракции.
 • Амплитуда. Индикаторът отбелязва разликата между базалния ритъм на сърдечната честота на плода и периодичните промени.
 • Разбъркване. Броят им се определя от състоянието на покой и активност на плода. Обикновено бебето трябва да се движи 6 до 8 пъти на час. Но броят на движенията намалява по време на сън или по време на кислороден глад, така че индикаторът се изчислява заедно с други.

Резултати от декодирането на CTG:

 • Нормална кардиотокограма. Базален ритъм в диапазона от 120 - 160 сърдечни удара в минута, амплитудата на вариабилността на ритъма е от 10 до 25 за 60 секунди, за 10 минути не са регистрирани забавяния, 2 и повече ускорения.
 • Съмнителна кардиотокограма. Базалната честота е или в рамките на 100 - 120 сърдечни честоти в минута, или е 160 - 180 сърдечни удара за 60 секунди. Амплитудата на вариативността на ритъма е по-малка от 10 или повече от 25. Ускоренията не са регистрирани, регистрирани са плитки и къси забавяния.
 • Патологична кардиотокограма. Базалният ритъм е 100 или по-малко удара в минута или надвишава 180. Има монотонен ритъм с амплитуда на променливост по-малка от 5 удара за 60 секунди. Записано е изразено и променливо (с различни форми) забавяне. Появяват се късни забавяния (30 секунди след началото на маточната контракция). Ритъмът е синусоидален.

Оценка на феталния статус на Fischer

Окончателното заключение на кардиотокограмата се издава след изчисляване на точките, които Фишър характеризира в скалата си. Броят точки се определя от сърдечната честота на плода, вариабилността на ритъма, отсъствието или наличието на забавяния и ускорения.

Скала на Фишер, модифицирана от Кребс:

Индекс1 точка2 точки3 точки
Пулс на плодаПо-малко от 100 или повече от 180100-120 или 160-180121-160
Бавни трептенияПо-малко от 3 удара в минута3-5 удара в минута6-25 удара в минута
Броят на бавните трептения> 3 на изследване3-6Над 6 по време на проучването
УскорениеНе е регистриран1-4 за 30 минутиНад 5 за 30 минути
ЗабавянеКъсно или променливоПроменлива или закъснялаРано или отсъстващо
Фетални движенияНе е маркирано1-2 за 30 минутиПовече от 3 за 30 минути

Точкуването позволява на лекаря да направи следното заключение:

 • CTG показва задоволително състояние на плода с общ резултат 8 - 10;
 • CTG показва първоначалните признаци на кислородно гладуване на плода с резултат 5 - 7 точки (необходим е допълнителен преглед: ултразвук с доплер, оценка на биофизичния профил на плода);
 • CTG показва заплашително състояние на плода, което изисква незабавна хоспитализация на бременната жена и решение на въпроса за раждането (като правило това е спешно цезарово сечение).

Фактори, изкривяващи резултатите от изследванията

Получаването на ненадеждни резултати от кардиотокограма може да се дължи на:

 • преяждане или правене на изследвания на гладно;
 • приемане на успокоителни;
 • стрес на бременна жена;
 • физическа активност на жена преди проучването (изкачване на стълби, бързо ходене);
 • прекомерно тегло на бременната жена (за сензора е трудно да разпознае сърдечния ритъм на плода);
 • прием на алкохол и пушене в навечерието на CTG;
 • неправилно инсталиране на ултразвуковия сензор или изсушаване на звукопроводящия гел;
 • многоплодна бременност;
 • състояние на плода в покой (необходимо е да се удължи времето за отстраняване на CTG).

Видео: Защо е необходима CTG по време на бременност

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

Защо и как се прави CTG по време на бременност?

Бременността е необичайно радостно време за всяка жена, която се готви да се срещне с бебето си. Но освен това бременността е и много важен период, тъй като всяка майка иска бебето да живее „удобно“ в корема си, без да изпитва неудобства или липса, така че да се развива и формира според всички показания. За да се проследи колко удобно е бебето в утробата, за да се установят и коригират навреме всякакви „проблеми“ в това отношение, бременната жена трябва да бъде тествана и при необходимост да се подложи на определени прегледи. Един от най-ценните методи за изследване лекарите наричат ​​CTG по време на бременност, което ви позволява да направите цялостна оценка на състоянието на плода.

CTG (кардиотокография) по време на бременност се извършва, за да се получат резултати по отношение на сърдечната дейност на бебето и сърдечната честота, както и неговата двигателна активност, честотата на маточните контракции и реакцията на бебето на тези контракции. CTG по време на бременност, заедно с доплеметрия и ултразвук, дава възможност да се определят навреме определени отклонения в нормалния ход на бременността, да се изследва контрактилната активност на матката и реакцията на сърдечно-съдовата система на бебето към тях. С помощта на CTG по време на бременност е възможно да се потвърди (или опровергае) наличието (или отсъствието) на такива състояния, опасни за майката и бебето като фетална хипоксия; вътрематочна инфекция, малко или многоводие; фетоплацентарна недостатъчност; аномалии в развитието на сърдечно-съдовата система на плода; преждевременно узряване на плацентата или заплаха от преждевременно раждане. Ако подозренията за едно или друго отклонение се потвърдят, това дава възможност на лекаря своевременно да определи необходимостта от терапевтични мерки, да коригира тактиката на управление на бременната жена.

Кога да се прави CTG по време на бременност?

За провеждане на CTG по време на бременност се използва специален апарат, който се състои от два сензора, свързани към записващо устройство. И така, един от сензорите отчита показанията на сърдечната дейност на плода, вторият записва маточната активност, както и реакцията на бебето към маточните контракции. Ултразвуков сензор за прослушване на сърдечния ритъм на плода и сензор за деформация за регистриране на маточните контракции са прикрепени към корема на бременната жена с помощта на специални колани. Едно от основните условия за най-ефективно фиксиране на индикациите се счита за удобна позиция за жена по време на CTG по време на бременност. Така че, показанията се вземат в положението на бременната жена, когато тя лежи по гръб, отстрани или седи, във всеки случай е необходимо да се избере най-удобната позиция. В същото време бременната жена ще държи в ръцете си специално дистанционно управление с бутон, който натиска, когато бебето се движи, което прави възможно записването на промени в сърдечната честота по време на движението на плода.

Какво е CTG и какво показва по време на бременност?

След 7 месеца бременност бъдещата майка може да получи направление за CTG. Това проучване от последния триместър се счита за едно от най-информативните. Именно това обаче причинява най-много въпроси сред бременните жени, тъй като е напълно неясно как и какво се разследва и как да се разбере написаното в заключението. В тази статия ще ви разкажем по-подробно за CTG и ще помогнем за дешифрирането на резултатите от него..

Какво е?

Съкращението CTG крие изследване, наречено кардиотокография. В основата си е постоянен, непрекъснат запис на сърдечните удари на бебето, контракциите на матката, както и двигателната активност на детето. Всички тези параметри се записват синхронно и веднага в реално време се записват от записващо устройство или компютърна програма на калибрираща лента..

Ритъмът на биещото сърце на бебето се улавя от ултразвуков сензор, а маточните контракции - от сензора.

Първата графика се нарича тахограма, а втората е хистограмата. Поради своята простота, безопасност и информационно съдържание, CTG е най-популярният начин за получаване на информация за състоянието на дете, което му е останало много малко преди раждането - няколко месеца.

CTG се назначава на всички бременни жени, които са регистрирани в предродилната клиника. При неусложнена, нормално протичаща бременност първото проучване се провежда в период от 30 до 32 седмици, след което се извършва подобен преглед непосредствено преди раждането в родилно заведение с планирана хоспитализация. Ако състоянието на бебето поражда въпроси, тогава CTG може да се извърши по-рано, започвайки от 28-29 седмици. При сериозни усложнения на бременността всеки ден може да се извършва преглед.

CTG се използва и в самия родов процес. Изследването по време на бременност, когато сензорите са поставени на корема на бъдещата майка, се нарича външен или косвен CTG. Директната кардиотокография се извършва, когато целостта на феталната мембрана е нарушена, водата е изчезнала, докато тънък сензор-електрод се вкарва директно в матката.

Какво показва?

CTG ви позволява да разберете как се чувства детето. На първо място, устройството записва и показва сърдечната честота (сърдечната честота) - основният параметър, който ви позволява да прецените здравето на бебето. Ултразвуков преобразувател, базиран на ефекта на Доплер, изпраща ултразвукова вълна. Той отразява тъканите и движещите се кръвни клетки в кръвоносните съдове и се изпраща обратно към сензора. В резултат на това става очевидно с каква честота бие малкото сърце..

Тонът на движението на матката и плода се измерва чрез деформационен датчик, който представлява широк колан, който обгражда корема на бъдещата майка.

Ако матката се е свила или напрегнала, ако бебето се е обърнало или разтегнало, коремът леко ще промени обема си, което няма да избяга от чувствителния сензор и веднага ще бъде отразено в графиката.

Изследването има и свои нюанси, които са много важни за правилната диагноза. И така, от значение е не само честотата, с която сърцето на бебето бие, но и как този ритъм се променя в зависимост от активността, движенията и други фактори. Следователно се оценява вариабилността на ритъма, миокардният рефлекс (при движение сърцето бие по-бързо), както и всякакви други периодични промени в сърцето на детето.

Показания за изследване

Както всеки друг анализ или процедура, CTG по време на бременност е само препоръчителна техника, Министерството на здравеопазването силно препоръчва на бременните жени да не я изоставят. Но последната дума, във всеки случай, остава за бъдещата майка - ако тя не иска да отиде до тази диагноза, никой не може да я принуди.

Лекарите се опитват да направят изследвания за всички бременни жени. Но особено процедурата е показана на определени категории бъдещи майки:

 • Всяка патология на бременността. Те включват гестоза, олигохидрамнион и полихидрамнион, заплахата от преждевременно раждане, инфекциозни и неинфекциозни заболявания, които бъдещата майка е страдала през периода на раждането на бебето, хронични заболявания, които има, високо или ниско кръвно налягане при жена и т.н..
 • Странно детско поведение. Ако бебето изведнъж започне да се движи бавно и мудно, или, обратно, двигателната му активност се увеличава.
 • Появата на болка в корема при мама. Всеки синдром на болка, от всякакво естество и сила, определено се нуждае от CTG.
 • Обременена акушерска история. Бебето трябва да бъде наблюдавано по-често с помощта на кардиотокография, ако предишната бременност на жената е завършила с преждевременно раждане, смърт на дете вътреутробно, както и раждане на дете с груби патологии на развитието.
 • Предишен тежък труд или цезарово сечение. Ако такива факти са се случвали в миналото, то следващата бременност на по-късна дата определено се нуждае от често наблюдение, включително с помощта на CTG.

Жените от определена рискова група могат да бъдат диагностицирани няколко пъти по време на бременност. Честотата се определя от лекар, който добре познава характеристиките на протичането на бременността при определена жена.

Как е?

Този лесен преглед може да се направи в предродилната клиника по местоживеене, както и във всяка частна клиника, която предлага услуги за планиране и управление на бременността. Процедурата е напълно безболезнена, не предизвиква неприятни усещания.

В лекарския кабинет жената ще бъде помолена да се чувства удобно. Тя може да легне, да седне или да седне в полуседнало положение, най-важното е, че й е удобно, тъй като CTG продължава доста дълго - от половин час до един час, а в някои случаи дори по-дълго, ако изследването се извършва с грешки или резултатите му са необичайни или съмнителни.

На корема на бъдещата майка се поставя широк специален колан - същият тензодатчик и под него е фиксиран малък кръгъл или правоъгълен ултразвуков сензор. Те се опитват да разположат ултразвуковия сензор по такъв начин, че да е възможно най-близо до сърцето на бебето. Веднага щом лекарят чуе отчетлив ритъм, той ще затегне колана, ще фиксира сензорите и ще стартира компютърната програма, която ще започне да записва показателите и да рисува графики. Ако изследването се провежда на старо устройство, записващото устройство ще тегли.

Възмущенията ще бъдат уловени от деформационния пояс. Ако диагнозата се постави на устройството, тогава жената ще има бутон в ръката си, който ще бъде помолен да натисне всеки път, когато усети различно движение на бебето си. Решението за спиране на измерванията се взема от самата програма, веднага щом се получи количеството информация, необходимо за изчисляване на резултатите, "сесията" ще приключи и резултатът ще бъде отпечатан.

Съвсем лесно е да се подготвите за преминаване на CTG. В навечерието е препоръчително да си починете добре, да спите добре, за да не получите изкривени ненадеждни резултати. Не трябва да ходите на празен стомах в кабинета, най-добре е да се храните преди да излезете, а преди да отидете до лекарския кабинет, отидете до тоалетната, защото ще трябва да седите дълго време в една позиция. Струва си да ходите по пътя, за да "развеселите" бебето, защото спящият плод няма да може да демонстрира необходимата физическа активност.

Според прегледите на бъдещите майки, малък шоколад, изяден преди началото на процедурата, помага да се събуди бебето..

Декодиране и норми

Съвременните устройства не само веднага след края на изследването дават резултат за всеки от определените показатели, но и оценяват общото състояние на плода в точки. За точкуването ще говорим малко по-късно, но засега нека разгледаме какво означават основните термини и какво трябва да бъде нормално..

Базален ритъм

Малкият пулс се променя постоянно. Това е първото нещо, което една жена вижда. За да се осреднят показателите, които варират от 120 до 180 удара в минута, беше изведен такъв параметър като базалния ритъм. През първите 10 минути от проучването устройството записва промени в сърдечната честота и показва средната базална стойност. Именно това е посочено срещу линията "Базален ритъм" или "Базов сърдечен ритъм". Нормата през третия триместър се счита, ако основната честота е в диапазона от 110 до 160 удара в минута.

Променливост на ритъма

Ако базалният ритъм е средна стойност, тогава тези много бързо променящи се показатели на сърдечната честота на трохите са вариабилност. За обозначаване на този параметър се използва терминът "трептения", което буквално означава "колебания".

Тези колебания са бързи и бавни. Бързи или (мигновени) трептения са трептения, които възникват при всеки удар на сърцето на бебето. На монитора мама може да ги види така: 143, 156, 136, 124, 141 и така нататък, защото сърцето променя ритъма си на всеки няколко секунди.

Бавните вибрации също са различни. Ако за 1 минута сърцето на трохите промени своя ритъм с по-малко от три удара (от 140 на 142), тогава говорим за ниска вариабилност и ниски трептения. Ако за минута сърцето промени ритъма на ритъма с число от 3 до 6 удара (от 140 до 145), тогава говорим за средната променливост. Когато сърдечната честота се промени с повече от шест удара в минута (от 140 на 150), се говори за голяма вариабилност и високи трептения..

Високите и моментни трептения се считат за норма..

Ако устройството регистрира ниска променливост и моментни трептения при бебе, това може да показва сериозни патологични състояния на бебето. Това често се наблюдава при хипоксия..

Бавните трептения могат да бъдат еднообразни (ако сърдечната честота се промени с не повече от пет удара в минута от изследването), преходни (ритъмът се променя с 6-10 удара), вълнообразни (пулсът се променя с 11-25 удара за 1 минута), както и скачане (повече от 25 удара в минута). Вълнообразните бавни трептения се считат за нормални. Всеки друг вид бавно колебание се счита за тревожен симптом. По-специално, шантавите се случват, когато са преплетени с пъпна връв, а преходни - с хипоксия.

Ускорение и забавяне

Това са същите "зъби" и "спадове", обсъждани от бъдещите майки и видими на графиката. С прости думи, ускорението се отнася до повишаване на сърдечната честота на дете с повече от 15 удара в минута и поддържане на това темпо за 15 секунди или повече. На графиката това е покачване. Забавянето е намаляване на ритъма със същите 15 удара в минута при запазване на темпото за 15 или повече секунди. На графиката те изглеждат като провал..

2 или повече ускорения за 10 минути се считат за нормални. Ако „пиковете“ на графиката се повтарят със същата честота и продължават еднакво време, това може да е признак за затруднение на плода. Децелерациите изобщо не се считат за нормални. Най-често те говорят за възможна хипоксия, но незначителни "спадове" също могат да бъдат вариант на нормата, всичко зависи от останалите показатели на CTG.

Разбъркване на плода

Много бъдещи майки вярват, че броят на движенията на бебето на час е основният параметър, определящ CTG. Това не е вярно. Вече най-малкото защото няма единна норма за броя движения на детето на час. Обикновено се счита за добър знак, ако бебето прави 6-8 или повече движения на час диагностика. Броят на пертурбациите може да бъде повлиян от настроението на майката по време на CTG и от това какво е яла и как протича нейният метаболизъм. Бебето може да е будно или да иска да спи. Следователно броят на движенията се разглежда само във връзка с останалите резултати от диагностиката..

Контракциите на маточните мускули се появяват като гладки вълнообразни линии на графиката, която се намира под графика на феталната кардиограма..

На едно и също място се отбелязват смущения, но те приличат на резки издигания, върхове.

Малко количество смущения могат да показват, че бебето спи или е във фаза на покой, както и че има тежки нарушения, например недостиг на кислород. Но само по този показател не могат да се правят заключения..

Тон на матката

Много бременни жени са загрижени за въпроса дали CTG ще покаже тонуса или хипертоничността на матката. Отговорът не е толкова лесен, колкото изглежда. Както бе споменато по-горе, CTG може да се извърши по два начина - външен и вътрешен. Външният метод, за който говорим, не дава еднозначен отговор дали жената има повишен тонус. Позволява ви само да записвате отделни контракции на репродуктивния орган..

Възможно е точно да се установи нивото на налягане в маточната кухина (и то се увеличава с тонус) само чрез въвеждане на тънък сензорен електрод в маточната кухина. По време на бременност това е разбираемо невъзможно, ако феталният мехур е непокътнат. А при раждането обикновено няма нужда от такова измерване, защото бебето вече отива „към изхода“, а измерванията на външния CTG ще бъдат информативни, което ще разкаже за неговия пулс и активност.

Следователно, по подразбиране вътрематочното налягане на ниво 8-10 милиметра живак се счита за норма..

Ако програмата, когато оценява свиваемостта на матката, показва стойности по-високи, те говорят за тонуса, но косвено и много внимателно.

Контракции - верни и неверни

Контракциите са контракции на мускулите на матката и те се показват на графиката CTG. Нещо повече, както реални контракции, които съпътстват процеса на раждане, така и фалшиви или тренировъчни контракции, които предхождат началото на раждането, понякога много преди тях. На графиката реалните контракции са показани в доста големи вълни в долната линия. Тренировъчните сесии ще изглеждат подобно, но "вълните" ще бъдат по-слабо изразени и продължителността от началото до края на вълната ще бъде не повече от минута.

Ако опростите всичко по-горе, тогава нормите на CTG, при които ще бъде възможно да се каже, че всичко е наред с детето, могат да бъдат показани в следната таблица:

Моментални високи трептения,

бавни вълноподобни трептения, обща вариабилност - 5-25 удара / мин

Изходен сърдечен ритъм08-160 удара / мин в покой и 120-180 удара / мин по време на мърдане
Променливост на сърдечната честота
Ускорение (ускорение)Не повече от 15 удара / мин, не по-малко от 2 пъти на изпит
Забавяне (забавяне)Отсъства или не надвишава 15 удара / мин
Брой движения6 или повече прегледа

Възможни нарушения и техните причини

Както всеки друг диагностичен преглед, CTG или по-точно резултатите от него могат да повдигнат много въпроси, особено ако лекарят каже, че „CTG е лош“. Какви патологии могат да бъдат идентифицирани, ще опишем по-долу.

Синусоидален ритъм

Графиката CTG, която прилича на равномерни, идентични синусоиди, обикновено не вдъхва оптимизъм за специалистите. Вярно е, това се случва доста рядко - веднъж на всеки 300-350 прегледи, само при една жена теоретично кардиотокографията показва синусоидален ритъм.

Забавянето и ускорението (покачвания и спадове) напълно липсват на графиката, основният пулс е съвсем нормален, вариабилността не надвишава 15 удара в минута. Такъв график обикновено не предвещава нищо добро. Ето как се държи едно дете при тежък резус-конфликт, значителна фетална хипоксия, в случай на отравяне на бременна жена и бебе с токсични вещества или лекарства.

Ако жената не приема отрови и лекарства, рисковете за детето се увеличават. В този случай синусоидалният ритъм може да е предвестник на непосредствена смърт. Почти 70% от децата, демонстрирали подобни синусоиди на CTG, са родени мъртви или са починали в първите часове след раждането поради различни причини.

За да се прецени синусоидалността на ритъма, както е на снимката, графиката трябва да бъде „нарисувана“ за 20 или повече минути. В този случай жената е спешно хоспитализирана, за да се направи спешно цезарово сечение и да се опита да спаси живота на детето..

Висока сърдечна честота на плода

Ако на CTG в рамките на 10 минути детето има явен излишък на сърдечната честота, основният пулс постоянно надвишава нормата, говорим за фетална тахикардия. В същото време се обръща голямо внимание на това колко са превишени основните стойности:

 • HR = 160-179 удара / мин - лека тахикардия;
 • Сърдечната честота = 180 удара / мин и повече - тежка тахикардия.

Причините, поради които малкото сърце бие толкова често, могат да бъдат различни. Най-често тахикардията е признак на кислороден глад. Когато бебето няма достатъчно кислород, то „включва” компенсаторни механизми, които са предназначени да насищат тъканите и органите с кислород „за бъдеща употреба”. Сърцето започва да бие по-бързо под въздействието на хормоните на стреса.

С висока сърдечна честота бебето в утробата може да реагира на треска. Ако телесната температура на майката се повиши най-малко до 37,5 или 38,0 градуса, бебето веднага ще покаже повишаване на сърдечната честота. Ако майката не е болна и не се оплаква от повишаването на температурата, причината за такава CTG може да бъде инфекция в самото бебе. Вътрематочната инфекция кара имунитета на бебето да произвежда антитела и разнообразни помощни вещества, които повишават температурата на самото бебе и карат сърцето му да бие по-бързо.

Ако майката е приемала някакви лекарства малко преди проучването, наложително е да информирате лекаря за това..

Страничните ефекти на някои лекарства включват повишен пулс и то не само за самата майка. Тахикардия може да се наблюдава при деца на жени, страдащи от неправилно функциониране на щитовидната жлеза. В този случай грешният хормонален фон на майката действа върху тялото на бебето..

Бавен сърдечен ритъм на плода

Намаляването на сърдечната честота на сърцето на бебето под нормалните стойности се нарича брадикардия. Сърдечната честота се счита за тревожен показател, ако остане със 100 или по-малко удара в минута в продължение на 10 минути от проучването или повече..

Бавен пулс може да бъде в случай на тежка хипоксия, която е реална опасност за живота на бебето. Такива показатели по време на процеса на раждане показват, че главата на бебето е била плътно притисната, когато преминава през родовия канал. Във втория случай брадикардията се счита за вариант на нормата, тя се нарича рефлекторна аритмия. Някои лекарства, които майката е приемала в навечерието на изследването, също могат да забавят сърдечната честота на детето..

Монотонен сърдечен ритъм

Такова нарушение може да се обсъжда, когато бавните трептения (трептения) не надвишават 5 удара в минута. На графиката няма резки колебания. Ако този график остане за 10-15 минути от проучването или повече, със сигурност жената ще бъде помолена да се подложи на допълнителни изследвания, например ултразвук с USDG, защото монотонността в повечето случаи "сигнализира" за хипоксия и други неблагоприятни обстоятелства за бебето.

Фетална хипоксия - кислородно гладуване

Всички бъдещи майки знаят колко опасна и коварна може да бъде хипоксията. Дефицитът на кислород, който бебето получава с кръвта на майката чрез системата "майка-плацента-плод", може да доведе до необратими процеси в централната нервна система на бебето и дори да провокира смъртта му.

Признаците на трохи от хипоксия при кардиотокографско изследване са намаляване или увеличаване на сърдечната честота.

В ранния стадий на кислородния глад сърцето бие по-често, отколкото изискват нормите, в късния стадий на хипоксия има намаление - брадикардия.

Дете, което страда от недостиг на кислород, което е толкова важно за неговото развитие, ще "демонстрира" на CTG ниска вариабилност, ускорение, което ще бъде абсолютно еднакво по продължителност и тежест, синусоидален ритъм и резки, много чести движения, които лекарите наричат ​​"болезнени движения".

Ако CTG определя един от тези признаци, тогава жената се изпраща за допълнителни изследвания. Но откриването на два или повече тревожни показателя е основата за хоспитализацията на бъдещата майка и най-ранното раждане чрез цезарово сечение..

Резултат по резултат

За обобщаване на резултатите от кардиотокографията се използва система за оценка. Оценката на всеки от горните параметри включва натрупването на напълно определен брой точки, които заедно дават крайния резултат. В акушерството и гинекологията има няколко критерия за „присъждане“ на точки.

Скала на Фишър

От всички методи за изчисляване на резултатите този се счита и до днес за най-точен и правилен. При оценяване по скалата на Фишер се оценяват четири основни стойности - изходен сърдечен ритъм, вариабилност, ускорение и забавяне. Тази скала беше допълнена от д-р Кребс, който също предложи да се вземе предвид броят на феталните движения. По този начин имаме ясна и проста система за оценяване:

Таблица за оценка на скалата на Фишер, изменена от Krebs:

Показател, определен на CTG1 точка се присъжда при условие:Присъждат се 2 точки:Присъждат се 3 точки при условие:
Изходен сърдечен ритъмПо-малко от 100 удара в минута или повече от 100 удара в минута100-120 bpm или 160-180 bpm121-159 удара в минута
Тежестта на бавните трептенияПо-малко от 3 удара в минута3 до 5 удара в минута6 до 25 удара в минута
Бавно число на трептениятаПо-малко от 3 през периода на проучване3 до 6 през периода на проучванеПовече от 6 по време на изследователския период
Брой ускоренияНе е поправено1 до 4 за половин часПовече от 5 за половин час
ЗабавянеКъсно или променливоПроменлива или закъснялаРано или не е записано
РазбъркванеИзобщо не е фиксиран1-2 за половин часПовече от 3 за половин час

Нормално по тази скала се счита, ако състоянието на плода се оценява на 9-12 точки. Това означава, че бебето се справя добре, поне докато се провежда проучването..

Ако резултатът от CTG според Fisher е 6-8 точки, тогава жената се нуждае от допълнително наблюдение на CTG, тъй като такава индикация е признак за неприятности на детето. Въпреки това, той не представлява непосредствена опасност за живота на бебето. Препоръчва се CTG да се повтаря по-често, за да се следи динамиката.

Най-тревожният резултат на Фишер е по-малко от 5 точки. Това означава, че детето е в смъртна опасност, смъртта му може да настъпи по всяко време. Обикновено при такива резултати CTG се изпраща не у дома, а веднага в болницата, където в следващите часове трябва да се вземе решение за ранно раждане, за да се даде шанс на бебето да оцелее. Това е самият случай, в който е по-опасно за детето да остане в утробата, отколкото да се роди, дори и много преждевременно..

FIGO скала

Тази скала е създадена от Международната асоциация на гинеколозите и акушер-гинеколозите с цел „изравняване“ на някои грешки при оценката на критериите за CTG от лекари от различни страни. Това е международният "златен стандарт".

Резултатна таблица на FIGO:

Показател, определен на CTG

Стойност при нормална CTG

Стойност за съмнителен или "подозрителен" CTG

Значение в патологията

или 151-170 удара в минута

По-малко от 100 или повече от 170 удара в минута

5-10 удара / мин за 40 минути

По-малко от 5 удара в минута за 40 минути или синусоидален ритъм

2 или повече за 40 минути

Отсъства в рамките на 40 минути

Не се записва изобщо или има редки променливи

Променлива или закъсняла

Често срещани въпроси

Разгледахме няколко десетки женски форуми в Интернет, където бременните жени обсъждаха резултатите от CTG. Така списъкът с най-често срещаните въпроси, които интересуват бъдещите майки, стана очевиден. Ще се опитаме да им отговорим тук.

Какво е PSP?

В заключението, което бременната жена ще получи след преминаване на кардиотокография, ще бъде посочено, че PSP на плода = определена числена стойност. Какво е честотна лента на паметта, не е твърде трудно да се отгатне. Това съкращение означава "индикатор за състоянието на плода". Това е един вид резюме, което се издава след анализ на всички получени данни. Не човек изчислява PSP, а специална програма и следователно личният фактор и квалификацията на медицинския персонал тук нямат значение..

Пропускателната способност на паметта се изчислява с помощта на сложни математически алгоритми, които бъдещата майка изобщо не трябва да знае. Достатъчно е да се запознаете с общите норми на PSP като такива:

Нормата е 1,0 и по-ниска. Отклонение от нормата, което се счита за незначително, например 1,03 или 1,05 - причина за повторна проверка на данните, провеждане на CTG отново, може би нещо просто се обърка.

PSP = 1,1-2,0. Тези цифри показват първоначални аномалии на плода. В този случай CTG трябва да се повтаря веднъж седмично, на жената се предписва лечение в зависимост от причините, причинили нарушенията (фетална хипоксия, плацентарна недостатъчност и др.).

PSP = 2,1-3,0. Такива показатели показват, че бебето изпитва силен дискомфорт, състоянието му оставя много да се желае. При такива стойности в CTG е обичайно да се хоспитализира жена, за да се вземе окончателното решение в болницата - да се лекува или да се роди. Ако се реши да се запази бременността, кардиотокограмата ще се показва на всеки 2-3 дни.

PSP = 3.0 и по-висока. Този резултат е много обезпокоителен. Най-често той посочва, че бебето е в критично състояние. Жената е хоспитализирана незабавно, понякога с линейка, в рамките на няколко часа се взема решение за провеждане на спешно цезарово сечение, за да се спаси живота на бебето.

Точността на оценката на PSP е близо 90% и следователно, подобно на ултразвуковата диагностика, CTG предоставя само храна за размисъл. Въз основа на само един "лош" CTG диагнози не се поставят. Необходим е цялостен преглед, който ще включва както ултразвук, така и ултразвук с доплер (доплер ултразвук), както и лабораторни изследвания на кръв, урина, цитонамазки.

Вижда ли се полът на бебето на CTG?

Гениталиите на детето, както и други характеристики на външния му вид и структура, не са посочени по кардиотокография по никакъв начин. Сензорите, които лекарят прикрепя към корема на бъдещата майка, не дават представа за случващото се вътре в екрана, те само „пишат“ графики.

За да разберете пола на бебето, по-добре е да отидете на ултразвуково сканиране или да дарите кръв за неинвазивен ДНК тест.

Тези методи ще отговорят с голяма точност на въпроса кой расте в стомаха - син или дъщеря. Опитите за определяне на пола на детето по честотата на сърдечните удари, която се определя на CTG, не могат да бъдат обяснени с никакви научни аргументи. Популярният слух казва, че сърцето на момче бие по-рядко от сърцето на момиче. Традиционната медицина не може нито да потвърди, нито да отрече това - този модел не е проучен.

Как се прави CTG при близначна бременност?

Този въпрос представлява интерес за мнозина, но отговорът не е толкова прост. Един сензор може да регистрира параметри само за едно бебе. Ако в утробата на майката има две или повече деца, това може да причини много технически затруднения по време на процедурата..

За да се избегне объркване при оценка на състоянието на две или повече бебета, лекарят първо ще определи местоположението на всяко от тях. Отделни ултразвукови сензори ще бъдат прикрепени към зоната близо до сърцето на всяко бебе. Ако има две деца, тогава ще има два ултразвукови сензора, ако са три, тогава ще има три сензора. Но манометърът, както при нормална бременност, ще бъде един. По този начин жената ще получи две или три графики, еднакъв брой заключения за състоянието (PSP) на всяко от бебетата, които носи.

Какво е положителен и отрицателен тест без стрес?

Допълнителни тестове могат да направят резултатите от CTG по-точни. CTG с функционални тестове могат да се предписват отделно, ако резултатите от първото проучване се окажат „подозрителни“, съмнителни или гранични (между нормата и патологията). Тестовете са различни. Стрес тестът е регистрация на отговора на плода, неговата сърдечна честота и други параметри след въвеждането на малка доза окситоцин на бременна жена, което причинява маточни контракции.

Жената може да бъде помолена да върви бързо нагоре по стълбите преди прегледа, да затаи дъх от време на време, всичко това ще бъдат опции за стрес тестове.

Тест без стрес е когато детето не се наблюдава натоварване и провокиращи фактори отвън и бебето ще реагира на собствените си движения с повишаване на сърдечната честота.

Ако няма увеличение на честотата след движение, това е тревожен знак, тестът се счита за положителен. Ако след 40 минути бебето направи поне две движения с ускорения, тогава тестът се оценява като отрицателен и това се счита за норма.

Какво ще покаже изследването, ако бебето спи?

Ако прегледът се извършва в момента, когато бебето е във фаза на покой, тогава, подобно на спящ възрастен, движенията ще бъдат сведени до минимум. CTG ще регистрира сърдечната честота, както и епизодичните контракции на матката, но няма да има смущения или ще бъде единична, няма да има ускорения, свързани с тях. В този случай лекарят ще предприеме всички мерки, за да събуди "сънливата глава", ако това не се получи, че жената ще бъде посъветвана да дойде отново в CTG, след няколко дни.

Какво ще покаже изследването, ако жената има олигохидрамнион?

Кардиотокографията не може да потвърди факта на олигохидрамнион (както и полихидрамнион), това може да се изясни само чрез ултразвук. Въпреки това, с установения факт на ниско ниво на вода, CTG ще се прави по-често. Ако резултатите в динамиката ще покажат вътрематочното страдание на детето, тогава жената ще получи ранно раждане. Това не винаги е така и много бъдещи майки с олигохидрамниони получават отлични резултати от кардиотокографията..

Може ли CTG да навреди на плода??

Кардиотокографията се счита за напълно безопасен метод за детето и майката. Въпреки това много жени твърдят, че ултразвукът е вреден, както и CTG, където също се използва ултразвуков сензор. Не е доказана вредата от ултразвуковото лъчение за развитието на детето. Вярно е, че все още не е възможно да се оценят отделените ефекти на ултразвуковото лъчение върху човек (след десет, двадесет или четиридесет години)..

По този начин само неграмотните действия на медицинския персонал могат да навредят на бебето, което може да затегне прекалено плътно колана на стомаха на бременната жена, причинявайки механична компресия и дори нараняване на плода.

Дали параметрите на CTG се променят по седмици?

Няма разлика колко дълго се извършва CTG. Параметрите, които се определят в това проучване, не зависят от височината, обиколката на главата, гърдите или дължината на крайниците на детето, както се случва при ултразвук. Следователно, резултатите от CTG на 33, 35 и 36 седмици няма да се различават. Ако детето се чувства удобно и добре, тогава това ще покаже графиката.

Опитните акушерки обаче отбелязват една любопитна подробност - сърцето на бебето започва да бие малко по-рядко на 32, 34, 36 и 38 седмици.

Възможно ли е да се проведе процедурата у дома?

Теоретично и практически това е възможно, но цената на устройствата за кардиотокография е висока (няколкостотин хиляди рубли), а малките любителски устройства, които само записват честотата на сърдечните удари и не записват или анализират други параметри, нямат особена диагностична стойност.

Понякога, когато дадена ситуация изисква ежедневно наблюдение, на жената временно се предоставя устройство за домашна употреба, това решение се взема от лекуващия лекар. Най-често това се случва при пациенти от съвременните перинатални центрове, които са по-добре оборудвани в сравнение с консултациите..

Домашните измервания ще могат да покажат състоянието на бебето, както и да разберат, че скоро ще има раждане, ако бебето се движи много или, обратно, се успокои, а на графиката се появят характерни „вълни“, показващи началото на контракциите и подготовката за раждане. Това може да се случи по всяко време, започвайки от 37-38 седмици. Жени, началото на трудовата дейност не трябва да съвпада с престоя у дома, препоръчително е да отидете в болницата предварително. В болница, ако е необходимо, те ще провеждат ежедневно КТГ и бъдещата майка няма да се тревожи за състоянието на бебето си.

За това как преминава CTG, както и друга полезна информация за изследване на бременна жена, вижте по-долу.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца