Всички бременни жени имат свои собствени проблеми. Някой има заплаха от спонтанен аборт, причината за който е хипертоничността на шийката на матката, а някой просто не може да дочака този дългоочакван ден, който гарантира успешна доставка.

Мислите за това как да се ускори раждането започват да се появяват сред майките от втората категория: тези, които не са имали усложнения по време на бременност, а детето не бърза да се роди. Последните дни преди раждането не са лесни за всяка жена. И ако началото на контракциите все още се отлага, тогава тя започва да се тревожи и да мисли как да ги ускори?

Заслужава ли си да ускорите труда или не?

Преди да вземете решение, на първо място, трябва да помислите за наследствеността. Повечето лекари твърдят, че жените, които не усещат подхода на труда, имат наследствена склонност към забавяне. Ако майка ви или баба ви носят дете по-дълго от очакваното, тогава може да имате тази функция..

Началото на раждането също е свързано с менструалния цикъл на момичето: ако е повече от 30 дни, това може да повлияе на раждането в бъдеще. Но ако бъдещата майка вече не може да толерира всички удоволствия от раждането на бебе, тогава процесът на раждане може да се ускори. Като начало е по-добре да изпробвате народните и безопасни методи, използвани от нашите предци отдавна..

Отпуснете се и изчакайте

Лекарите препоръчват да се придържате към тази тактика на поведение в продължение на две седмици след предварителната дата, за която е планирано раждането. Ако според резултатите от ултразвук количеството на околоплодната течност е нормално, те са прозрачни, сърцето на бебето е нормално и бебето е постоянно в активно движение, лекарите се опитват да изчакат и да не бързат да стимулират, което може да ускори началото на контракциите или преминаването на тапата.

Прави се само ако за период от 36 седмици или повече плацентата започне да не се справя със своята функция, анатомичната течност дава жълто-зелен цвят и има някои нередности в сърцето на бебето. Ако нищо от това не е разкрито, тогава на бъдещата майка се препоръчва да не се притеснява, да се отпусне и да изчака началото на контракциите и освобождаването на щепсела. По това време можете да си почивате и да използвате щадящи народни стимуланти и методи. Най-доброто за вас и вашето бебе, когато бременността е нормална и не е необходимо да ускорявате раждането.

Ускоряване на раждането с помощта на народни методи

Те са ефективни, ако жената вече е напълно готова за раждането на дете..

 1. Първият е физическата активност, за предпочитане преди да настъпи умората. Това време може да бъде прекарано полезно: за да подредите нещата в къщата, разходете се, изкачете се по стълбите, но е желателно по това време да не сте сами. В случай на контракция ще е необходима спешна медицинска помощ. Но не злоупотребявайте, например, направете общо почистване, тъй като до началото на контракциите просто ще бъдете напълно изтощени, което може да повлияе не само на вашето здраве, но и на здравето на бебето..
 2. По-приятен начин за ускоряване на раждането е сексът, така че спермата да попадне във влагалището. Кръвта започва да тече към таза, след което може да се получат контракции или коркът да се отдалечи. Спермата съдържа и простагландин, който се абсорбира в кръвта и ускорява процеса на раждане. Трябва да се отбележи, че сексът не трябва да бъде агресивен, в противен случай може да увреди шийката на матката, която е най-уязвима преди раждането..
 3. Как да ускорим раждането с рефлексния метод! Много просто. Стимулирането на зърната води до свиване на матката. Този метод се използва и след раждане за бързото му намаляване. Масажът на гърдите е много полезен за бъдещата майка, защото има благоприятен ефект върху храненето.
 4. Използване на клизма, водеща до свиване на чревните стени и началото на раждането.
 5. Можете да включите в диетата си колкото се може повече ястия с цвекло и магданоз - това е безвредно лекарство, което може да причини болки в труда и да накара коркът да изчезне.
 6. Доказано лекарство е стимулиращ коктейл: 150 грама сок от портокал, кайсия и праскова с 50 грама рициново масло. В някои рецепти са предвидени 50 грама водка или шампанско. Тази напитка води до активно свиване на чревните стени и след това до началото на раждането..
 7. Често, за да се отлепи коркът, те прибягват до хомеопатия, например използват женския корен. Това лекарство се приема в определено съотношение 4 пъти на ден. Акушерите, които редовно практикуват хомеопатия, твърдят, че тя е доста ефективна, но това все още не е научно доказано..
 8. Чаят от джинджифил, канела и карамфил е добър стимул за свиване. Препоръчително е да го пиете след 39-та седмица от бременността, 3 пъти на ден..
 9. За да ускорите раждането и тапата, след 36-та седмица можете да използвате акупунктура. В повечето европейски страни курсовете по акупунктурен масаж се покриват от застраховка за бременност. Доказано е, че този метод помага за намаляване на раждането с около 2 часа..
 10. Някои бъдещи майки се подпомагат от масаж на стъпалата: стимулиране на точката, разположена между индекса и палеца на крака, месене на предната част на крака близо до глезена.
 11. Разходка на чист въздух, топла баня - тези дейности са много полезни за здравето на бременна жена. Но ефективността като стимулант на раждането, понякога от тях нула.

Медицински методи

В случай, че народните методи, използвани за ускоряване на раждането, не влияят по никакъв начин на раждането: появата на контракции, преминаването на корка. Освен това лекарите препоръчват стимулиране на раждането на бъдещата майка след хоспитализация в родилно заведение, в болнична обстановка. Идеалният начин за ускоряване на процеса е плавна и постепенна индукция, с предварителна подготовка на матката за отваряне, чрез омекотяване на шийката на матката със специални лекарства и едва след това - използване на средствата, необходими за стимулация. Но основно лекарите прибягват до друг метод - това е отварянето на феталния пикочен мехур. Същността му е, че след тапата и съответно околоплодните води матката на жената започва да се свива много бързо и следователно започва процесът на раждането.

Тежка артилерия - хормони

Но в някои случаи лекарите прибягват до по-драстични мерки. Ако състоянието на бебето започне да се влошава бързо и няма признаци на раждане, дори след пробиване на пикочния мехур, лекарите използват метод на изкуствена стимулация, например простагландини. Този вид хормон под формата на свещ и гел се поставя във влагалището на бременно момиче.

Напоследък има повече случаи на използване на тампони, съдържащи простагландин, които след постигане на желания ефект върху шийката на матката просто се отстраняват. Това лекарство може перфектно да стимулира началото на раждането, но не гарантира неговата интензивност. Трудовата дейност е много слаба, дори в случаите на нормално начало на контракциите, без никаква стимулация. И как тогава да ускорим началото на раждането?

В такива случаи акушерите инжектират интравенозно окситоцин. Той не само подготвя шийката на матката, но и я кара да се отвори, поради което се счита за идеално лекарство, ако интензивността на контракциите е силно отслабена по време на раждането.

Основният недостатък на окситоцина е рязкото нарастване на болката по време на трудовия процес, което е доста неприятно за жената. Но това не е всичко, подобно на други лекарства, окситоцинът има редица странични ефекти, а именно:

 • хипоксия при бебето;
 • патология на централната нервна система;
 • нарушения на кръвообращението, причинени от рязко увеличаване на процеса на раждането.

В тази връзка това лекарство се препоръчва от Министерството на здравеопазването да се използва само при 10% от 100% от ражданията. Но, за съжаление, той се използва много по-често, така че бъдещите майки, които мечтаят да родят силно и здраво бебе, трябва да знаят за щадящите методи, използвани за стимулиране на раждането..

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че по време на бременност трябва да сте спокойни и да се грижите за здравето си. Тогава стимулирането на труда, може изобщо да не ви е необходимо!

Как да ускорим труда у дома

Здравейте. Искам да споделя моя опит в желанието да видя бебето си възможно най-скоро. Може би някой ще се заинтересува, въпреки че темата вече е хакната.

Трябва да кажа веднага, че не съм обмислял лекарства. Изучава въпроса за стимулирането на домашния труд. За тези, които вече се интересуваха от този брой, няма да кажа нищо ново. Искам да помогна на тези, които просто мислят за това.

И така, до 39-та седмица осъзнах, че силата и търпението ме напускат. Изтощен съм физически и психически. Там боли, след това изчезва, безсъние, раздразнителност и т.н. - като цяло умората на тялото нараства, а детето не бърза към светлината.

Крайният срок вече е добър и можете да опитате да ускорите процеса. Седнах на компютъра, изрових куп статии и форуми (периодично се опитвах). Сега, по-подробно за основните методи за стимулиране на труда у дома:

1. Секс Благодарение на простагландините в спермата, шийката на матката омекотява и се подготвя за раждане. Кръвта започва да се втурва към таза, като косвено стимулира контракциите на матката, след което може да се получат контракции или коркът да се отдалечи. Позицията трябва да е удобна, сексът само приятен и не прекалено „активен“. Резултатите са малко вероятни след 1-2 дни - трябва да започне подгответе шийката на матката 2-3 седмици преди датата на падежа

Противопоказания: Може да се използва само ако амниотичната течност и лигавицата са запазени. След изтичането или изливането им, както и преминаването на щепсела, рискът от инфекция на гениталиите на жената се увеличава. В никакъв случай не трябва да използвате този метод за диагностика на предлежанието на плацентата и някои патологии. Незащитеният полов акт не е за жени, които често имат обострена кандидоза, възниква вагинална дисбиоза или има „сексуални“ инфекции при някой от партньорите, тъй като полов акт може да доведе до рецидив, който изобщо не е безопасен преди раждането.

2. Физическа активност Подредете къщата, измийте подовете с клекнали дръжки, измийте прозорците, изперете прането на ръка, правете дълги разходки, изкачвайте се по стълбите нагоре-надолу и настрани, разпръсквайте мачове и ги вдигайте едно по едно, класически упражнения, плуване, прости ориенталски танцуване. По-вероятно е физическата активност да причини контракции, ако шийката на матката не е готова, това е загуба на енергия, няма да има ефект.

Противопоказания: Не злоупотребявайте: правете общо почистване, пренареждайте мебели, дърпайте щанги във фитнеса или скачайте, докато синьо в лицето при аеробика - вдигането на тежести, скачането или внезапните движения могат да доведат до пренатално изливане или ексфолиране на плацентата. В този случай основното нещо е да не прекалявате, трябва да бъдете особено внимателни с диагнозите хипертония, гестоза или предлежание на плацентата.

3. Масаж на зърната Масажът задейства освобождаването на окситоцин в кръвта и този хормон е отговорен за контракциите и освен това е антидепресант. Стимулирането на зърната води до свиване на матката. Този метод се използва и след раждане, за бързо свиване на матката. Масажът на гърдите е много полезен за бъдещата майка, защото има благоприятен ефект върху храненето. Масажирайте зърната в продължение на 10-15 минути, като използвате различни кремове, масла и течности. Масажът на зърната е един от начините, по които определено можете да ускорите раждането, но подлежат на зряла шийка на матката, когато тялото вече е готово за тях.

Противопоказания: В ранните етапи може да доведе до преждевременно раждане, но вече не сме застрашени

4. Почистване на дебелото черво Има няколко начина.

Клизма. Почистваща клизма дразни задната част на матката, карайки я да се свива. Също така помага за бързото изхвърляне на лигавицата, ускорявайки хода на раждането. Необходимо е да го направите само онези жени, които вече са достигнали очакваната дата на раждане, т.е. доносено бебе.

Слабително. Разнообразни лаксативи и коктейли могат да ускорят раждането. Най-популярното и опасно средство е рициновото масло. Например 150 грама сок от портокал, кайсия и праскова с 50 грама рициново масло. Слабителният ефект обикновено е много силен в рамките на 4 часа. Тази напитка води до активно свиване на чревните стени и след това евентуално до началото на раждането. Такъв екстремен метод може да предизвика рефлекс на гърба поради твърде неприятната миризма и вкус на рициново масло, както и да допринесе за тежко чревно разстройство и дехидратация. Провокирани по този начин контракциите с незряла шийка на матката няма да започнат раждане, и ще се проявят в продължителни контракции, които се отразяват негативно на снабдяването с кислород на детето. В някои рецепти са предвидени 50 грама водка, вино или шампанско. Този алкохол ще докара и вашето бебе и ако изведнъж раждането се обърка, ще бъдете на операционната маса в състояние на алкохолно опиянение...

Промяна в храненето. Можете да действате по-хуманно към себе си. През последните седмици преди раждането има храна, богата на фибри, а това са зърнени храни, зеленчуци (зеле, цвекло, салати от пресни зеленчуци, подправени с нерафинирано растително или зехтин и магданоз), плодове, малко пикантни ястия, поради повишена чревна подвижност, матката ще се свие и има шанс да се роди 1-2 дни по-рано.

Смята се, че пресният ананас помага за омекотяването на шийката на матката и предизвиква раждането. Но за да започнат контракциите, трябва да изядете поне 7 парчета - и ще имате диария..

За да увеличите еластичността на тъканите, можете успешно да използвате следния съвет: вземете 1 супена лъжица. зехтин по време на хранене (например в салата) три пъти на ден за лек слабителен ефект и за подготовка на шийката на матката и перинеума за раждане. Не трябва да се практикуват експерименти с храна, като лакомия и, напротив, на гладно, ядене на пикантно или кисело, лимони в прекомерни количества. Вредно както за вас, така и за детето ви.

5. Билки и масла Листата от малина също се считат за чудесен начин за сближаване на труда. Препоръчително е да ги варите и да пиете 2-3 чаши на ден, започвайки от 34-36 седмици от бременността. Малините омекотяват връзките около родовия канал, което насърчава маточните контракции и също така намалява риска от разкъсване по време на раждането. Малиново сладко, малинови листа, приготвени под формата на чай - стимулира началото на раждането, ако шийката на матката не е зряла - няма да помогне за предизвикване на раждане.

Чаят от джинджифил, канела и карамфил е добър стимул за свиване. Препоръчително е да го пиете след 39-та седмица от бременността, 3 пъти на ден..

За да се ускори процесът на зреене на шийката на матката, маслото от вечерна иглика може да се използва от 34 седмица на бременността, което се продава на капсули в почти всяка аптека - по 1 капсула на ден. Той е богат на мастни киселини и насърчава производството на простагландини. Можете да започнете да приемате маслото по-късно: от 36 седмици - по две капсули и три - от 39-та.

Препоръчително е да се пие ленено масло от 38-та седмица на бременността. Той ще помогне за омекотяване на шията и ще придаде еластичност на тъканите..

Противопоказания: Преди да приемате някакви билкови препарати и масла, трябва да се консултирате с лекаря, който Ви наблюдава в консултацията или медицинския център; разберете за възможните нежелани реакции, заедно с него изберете метода, който ви подхожда.

6. Ароматерапия и стимулираща вана Ще ви трябва арома лампа и масла от роза или жасмин. Вода се излива в лампата, в специална вдлъбнатина и се капе 2-3 капки масло и след това под вдлъбнатината се поставя горяща свещ. Вдишването на парите на тези масла четири пъти на ден насърчава началото на раждането..

Добавете 4 капки масло (напр. Карамфил, рози, лавандула и др.) Към 250 мл сметана, разбъркайте и изсипете в пълна баня. Температурата на водата не трябва да надвишава 37C.

Противопоказания: Може да имате свръхчувствителност към някое от тези масла.

7. Точков масаж На някои бъдещи майки помага масажът на стъпалата: стимулиране на точката, разположена между показалеца и палеца на крака, месене на предната част на крака близо до глезена. Намерете точка 4 пръста над вътрешния си глезен. Опитайте се да натиснете, натиснете го с показалеца и палеца под различни ъгли. Опитайте отново три пъти, продължавайки да натискате за 10-15 секунди.

Рефлексотерапията е начин за използване на точки на натиск върху крака за започване на раждането в рамките на 24 до 48 часа. Натиснете здраво върху една от тези точки или ги разтрийте с кръгови движения, притискайки здраво. Хипофизна жлеза: Разположена на палеца на крака, тази точка на натиск активира хипофизната жлеза, която произвежда хормони като окситоцин. Пикочен мехур: Разположен в долната част на крака, до метатарзалната кост, тази точка на натиск може да доведе до свиване на мускулите около матката, което от своя страна води до родилни болки. Слънчев сплит: Разположен в центъра на ходилото на крака ви, тази точка ще ви помогне да се отпуснете и да останете спокойни. Яйчници и матка: Разположена от вътрешната страна на талуса, точно под глезена (костта на глезена, която излиза), тази точка на натиск може да бъде чувствителна. Тя може да инициира маточни контракции.

Противопоказания: Не практикувайте рефлексология преди 38 седмици - това може да доведе до преждевременно раждане.

8. Сърдечен разговор Друг много добър начин за стимулиране на раждането е приятен разговор с нероденото ви бебе. История за това как татко и мама очакват с нетърпение появата му (нейната) може да убеди бебето да напусне топлото и уединено място. Медицината отдавна е доказала, че детето чува родителските гласове и реагира на тях дори в утробата..

Психолозите дават своите съвети за бъдещи майки: не забравяйте да говорите с бебето си, да говорите за това как всички го обичат и чакат, да го погалят по корема, да накарат бебето да се запознае с мама възможно най-скоро. Бъдете сигурни, че всичко ще се оправи.

Заключение и заключения: Ако нито един от горните методи не е имал желания ефект, трябва да се съберете и да се успокоите. Детето само знае кога трябва да се роди и ще избере времето и обстоятелствата, които няма да зависят от вас. Затова се доверете на бебето си и се опитайте да се разсеете от мислите за забавено раждане. Безполезно е да бързаме с някои събития в живота ни, тъй като те следват графика, който природата е направила.

Всяка бременност е различна и дори ако сте на 40 седмици, раждането не започва по никакъв начин, това може да е пълната норма. Менструалният цикъл, по-дълъг от 28 дни, изтласква датата на раждане за всеки допълнителен ден от продължителността му, поради което нормалното време има толкова широк диапазон от ПТД.

Тези. ако все още не раждате, тогава някои от вас все още не са готови за това: или тялото си, или бебето си.

P.S. Нищо не ми помогна. Опитвам се да се успокоя, да се събера и да изчакам. Няма да ходя вечно като слон!

Пожелавам на всички търпение, щастливо раждане и здрави бебета.

Как да ускорим труда: начини за стимулиране на труда

Колко трае 40 седмици от бременността! Всяка бременна жена изпитва много емоции, докато е в това прекрасно състояние. Първият триместър е мъчителното очакване на положителен тест, радостта от осъзнаване, страхът от каквито и да било промени в тялото. Вторият триместър е времето на наслаждаване на позицията си, първото 3D ултразвук, движение и началото на подготовката за раждане. Последните 12 седмици от бременността преминават в знанието, че скоро ще родят. В тази връзка жената започва да изпитва страх и безпокойство..

И идва 38-40 седмица от бременността, а раждането не започва. Тежестта на последните седмици засяга все повече благосъстоянието и евентуално здравето на детето. Една жена все повече се обръща към въпроса как да ускори раждането. За това има много домашни и клинични процедури..

Методи за стимулиране, плюсове и минуси

Ако бременността протичала добре и предстоящото раждане не представлява заплаха за живота на майката и бебето, можете да прибегнете до някои трикове у дома. Как да ускорите процеса на раждане, можете да прочетете в много източници. Нека разгледаме някои популярни начини.

Като начало трябва да си представите кога точно трябва да се случат точно тези раждания. Нормалната непатологична бременност продължава 40 седмици. Но след 38 седмици бебето в утробата се счита за готово за раждане..

 1. Най-естественият и ефективен начин са дългите разходки. Дишането на чист въздух винаги е полезно за всички. Планирайте ежедневните си екскурзии сред природата със задължителен сайт.
 2. Упражненията за стимулиране на раждането включват изкачване на стълби. Тази дейност има същия ефект като ходенето.
 3. Плуване в басейна.
 4. Друг начин, който дори лекарите препоръчват, е сексът. Този метод за ускоряване на раждането ще бъде от полза не само за бъдещата майка, но и за нейния съпруг. Фактът е, че спермата съдържа простагландинови вещества, които могат да причинят процеса на раждане.
 5. Стимулирането на гърдите и зърната ще помогне за отделянето на специално вещество, хормонът окситоцин, който помага за тонизиране на матката.
 6. Домакинските задължения, като почистване на подове или цялостно почистване, ще предизвикат раждане. Този метод е бил използван от нашите баби..
 7. Прием на лаксативи. В женското тяло всички процеси са взаимосвързани, да не говорим за периода на бременността. Контракцията на червата ще има тонизиращ ефект върху матката и ще предизвика контракции. Често бременните жени твърдят, че преди началото на раждането те прочистват организма. С други думи, те имат продължителна диария..
 8. Акупунктура. Виждането на специалист по акупунктура може да предизвика раждане.

Струва си да се отбележи, че ако коркът се е отлепил, по-добре е да не мислите за такъв метод като "ускоряване на раждането чрез секс". Това може да бъде опасно поради появата на инфекции, които бебето може да получи..

Лекарите знаят как точно да ускорят началото на раждането на жена в родилното отделение. Има няколко индикации за започване на спешен труд:

 1. Потвърдена фетална хипоксия.
 2. Недостатъчен приток на кръв в плацентата.
 3. Проявен Rh конфликт.
 4. Разкъсване на околоплодната течност без контракции.
 5. Над 42 седмици.
 6. Майчиното желание.

Има няколко лекарства, които могат да ускорят появата на контракции, които са безопасни за майката и плода..

Хормонални лекарства. Антигестагенните лекарства често се използват в родилните болници, за да стимулират контракциите по време на бременност. Като правило, след прилагането им, раждането започва през следващите няколко дни..

Простагландини. Тези лекарства могат да бъдат предписани за омекотяване на шийката на матката. Често при жената, след началото на раждането, шийката на матката остава неподготвена за раждането. За да се намалят рисковете, възникващи в процеса на раждане на бебе, лекарите прибягват до въвеждането на простагландини в шийката на матката. Лекарствата могат да се инжектират в цервикалния канал, в задния форникс на влагалището или интравенозно под формата на разтвор.

Ламинария. Ефективен начин за ускоряване на раждането. Laminaria леко насърчава разширяването на матката.

Ръчно отваряне на шийката на матката. Този метод се използва при наличие на контракции и лоша дилатация на маточната шийка на жената.

Други ефективни начини за ускоряване на раждането са процедура, наречена амниотомия и ароматерапия. Нека поговорим за тях.

Амниотомия. Ужасното име на процедурата всъщност включва пункция на феталния пикочен мехур. В много случаи черупката му се оказва твърде дебела и бебето не може да я пробие само. В рамките на няколко часа след амниотомията жената има контракции и раждане..

Ароматерапия. Ароматни масла. Някои ароматерапевти твърдят, че миризмите могат да предизвикат появата на родилни болки. За тези цели се използват розови и жасминови масла. Вдишването на такива пари с арома лампа насърчава началото на раждането.

За „ранно“ независимо или медицинско повикване за раждане има и някои противопоказания (това са случаите, когато се предполага планирано цезарово сечение):

 • потвърдени параметри на тесен таз;
 • белег на матката;
 • неправилно (ненормално) представяне на плода;
 • отлепване на плацентата;
 • инфекциозни възпалителни заболявания в тазовите органи;
 • заболявания на бъбреците, сърцето на бременна жена.

Какво абсолютно не може да се направи

Как да ускорим подхода на раждането след определяне на доносена бременност тревожи почти всяка жена. Но без да се консултирате с лекар, такова решение не трябва да се взема. В крайна сметка от това зависи най-ценното: животът на майка и бебе..

Ако бъдещата майка е диагностицирана с плацента превия, тогава физическата активност, по-специално сексът, може да провокира кървене, което впоследствие може да повлияе негативно на детето.

Като цяло си струва да се занимавате с незащитен секс по време на бременност само ако има увереност, че мъжът няма никакви инфекциозни заболявания на пикочно-половата система.

В противен случай трябва да използвате презерватив. Всяка инфекция може да попадне в утробата на бебето по време на бременност и да причини различни аномалии в съзряването.

Не трябва да използвате различни традиционни лекарства, като билкови чайове и инфузии. Не е известно как ще повлияят на този или онзи организъм. В най-лошия случай те могат да причинят кървене, което може да има сериозни последици..

Най-важното е, че ако решите да ускорите процеса на плодовитост, не бъдете прекалено самоуверени. Раждането е толкова сложен и непредсказуем процес, че човек не винаги може да бъде сигурен в неговия успех..

Едно е да приемате лекарства за стимулиране на раждането под наблюдението на лекари, а съвсем друго е да се опитате да родите сами възможно най-скоро..

Бременността е временна. Вашето дете, по един или друг начин, все още ще се роди. Статията разглежда начините за ускоряване на раждането у дома или в родилното отделение.

Не забравяйте, че тези методи могат да се използват само след клинични проучвания (CTG, ултразвук). Да ги използва или не, зависи от бъдещата майка да реши. Основното нещо е да не забравяме, че ускоряването на труда може да струва живот..

Автор: Злата Максимова,
специално за Mama66.ru

Чувства в навечерието на раждането. Предвестници

Как започва раждането? Как да различа фалшивите контракции от реалните? Кога напуска "щепсела"? Защо ме боли гърбът? Опитните майки споделят своите наблюдения, а Нели Михайловна АГАМЯН, акушер-гинеколог, главен лекар на мрежата на МЦ "Ултразвуково студио" в Новосибирск, разказва какви симптоми могат да сигнализират за предстоящо раждане на 37-40 седмици от бременността.

Пролапс на корема преди раждането

Ако погледнете своята обменна карта, там ще видите номерата, маркирани по време на посещенията при лекар с марка VSDM (височина на очното дъно на матката). Тези измервания помагат на лекаря да наблюдава динамиката на развитието на бебето - по време на бременността, докато расте, матката се издига по-високо, достига най-високата си точка около 37 седмици и след това започва да намалява. Това е така, защото детето преминава към „нисък старт“ и започва да се приближава към „изхода“. Главата му (подлежаща на главна форма) се придвижва към шийката на матката и се намира в областта на таза.

Опит на Sibm:

Sweetmama

- Стомахът ми потъна 2 дни преди раждането.

Рибена кост

- На 24 седмици бебето ми вече беше на ниско ниво. На 37 седмица главата вече беше вкарана в таза. Всички лекари се притесняваха, че ще кихам например и веднага ще родя. Аха, как! Тя роди на 39 седмици 3 дни и тогава трябваше да направя амниотомия, тъй като пикочният мехур беше плосък.

Светик

- 5 дни преди раждането усетих нарастване на тежестта в корема, помислих, че главата потъва след четене на книги. Нещо силно натиснато. При прегледа на следващия ден беше потвърдено увисване на главата.

Пролапс на корема преди раждането. Експертен коментар

Височината на очното дъно на матката се увеличава с около 1 см седмично през цялата бременност. Тази цифра достига 37-40 см за 37 гестационна седмица и няколко седмици преди раждането стомахът пада с 2-3 см. Това може да се случи само за няколко часа. Факт е, че в навечерието на раждането долният сегмент на матката се разтяга и става по-мек. Поради това плодът потъва по-надолу и се притиска към основата на малкия таз..

37-40 седмици от бременността се придружава от следните усещания:

 • облекчение на дишането (матката вече не притиска толкова силно гърдите);
 • дърпащи болки в долната част на корема, свързани с факта, че матката и плодът притискат с цялото си тегло върху долната коремна кухина;
 • ниска двигателна активност на бебето - движенията на 37-40 седмици от бременността, ако коремът е паднал, не са толкова забележими: това се дължи на факта, че детето вече е заело стабилна позиция преди раждането и не може да се обърне, а само движи краката и ръцете.

Загуба на тегло и прочистване на червата преди раждането

Много бременни жени с изненада откриват, че теглото, за което е известно, че нараства скокообразно през последния триместър, неочаквано спада с 1-1,5 кг след 37-39 седмици. Загубата на тегло е особено забележима, ако по време на бременност се наблюдава силен оток. Не се страхувайте - това е абсолютно естествен процес и още един знак, че среща с вашето бебе е точно зад ъгъла..

Опит на Sibm:

Ника

- 2 дни преди раждането започнах да чувствам гадене (дори повръщах с Полинка и току-що се разболях от Лешка) и (извинявам се за подробностите) изпражненията бяха течни 3-4 дни преди раждането. Тялото беше изчистено.

MaMashka и BABY M.

- Събудих се в 4 сутринта и разбрах, че ме боли корема. Е, истинското нещо е лошо храносмилане. Отидох, извинявай, до тоалетната, натискайки силно. И едва когато стомахът ми се успокои, разбрах, че нещо не е наред. Определено време - контракциите на всеки 7 минути вървят като часовник.

Люсие

- Не усетих увисването на стомаха, но. разхлабени изпражнения 4-5 дни преди раждането! А също така коремът ме болеше, дръпна някак. И тогава водите тръгнаха сутринта и родиха вечерта.

Тамири

- Първият признак на наближаващото раждане беше, извинете, диария: около 4 часа преди раждането. След това ми промиха вода и след няколко часа родих. всичко!

Загуба на тегло и прочистване на червата. Експертен коментар

Преди да роди, тялото се отървава от излишната течност, което води до лека загуба на тегло. Това се случва, за да се сгъсти кръвта и в бъдеще да се намали загубата й по време на раждането. Освен това допълнителната течност, която преди е била използвана за производството на околоплодна течност, вече не е необходима и тялото се отървава от нея. Често този процес може да бъде придружен не само от повишено уриниране на 37 гестационна седмица, но и от гадене или диария ".

Фалшиви (тренировъчни) контракции

Един от най-важните признаци, че матката ви се подготвя за предстоящото събитие, е появата на контракции на "предшественик". Те обикновено не са болезнени и се чувстват по-скоро като интензивно мускулно напрежение. Коремът в този момент сякаш се „сковава“ и свива, а след това постепенно се отпуска. Основният признак, по който подобни контракции могат да бъдат разграничени от истинските, е тяхната неправилност. Те се появяват на произволни неравномерни интервали - матката се свива няколко пъти на ден, след това няколко пъти седмично. Най-често бременните жени отбелязват появата на подобни тренировъчни контракции сутрин или вечер..

Опит на Sibm:

Маргарита

- Имаше фалшиви контракции сутрин 3 дни преди раждането - дори се събудих от тях. Те не бяха силни, а ритмични, с интервали от 10 минути, по 2 часа. Друг интересен феномен - през седмицата преди раждането, при шофиране на кола, при скачане на неравности, аз, очевидно, в областта на шийката на матката имах силно усещане за спазми. Очевидно по този начин шията се отвори леко.

е-Катрин

- Моите тренировъчни битки започнаха след 2 седмици. Интервалът достигна 10 минути и след 1-2 минути спря. Започнах да записвам времето всеки път. Така че в деня на раждането: сутринта се събудих с болка, добре, мисля, отново тренирам. Отидох до душа. И тогава разбрах, че след душ не става по-лесно (и обикновено след душ тренировъчните битки преминават) не става по-добре, че ме грабна пет пъти, докато се миех.

murr1

- В навечерието на самото раждане всичко беше както обикновено, но седмица преди това имах фалшиви контракции.

Фалшиви (тренировъчни) контракции. Експертен коментар

На 37-40 гестационна седмица тренировъчните контракции са най-важният признак за наближаващо раждане. Те се различават от пренаталните контракции по неравномерност и ниска интензивност. Това са тренировъчни напрежения на матката, които могат да се появят няколко пъти седмично, а понякога и всеки ден. Подобни контракции помагат на шийката на матката да я изравнява и омекотява, подготвяйки се за предстоящото раждане.


Изхвърляне на лигавицата в навечерието на раждането

Друг предвестник на предстоящо раждане може да бъде отделянето на лигавица - желеобразна маса, която се отделя от мембраните на шийката на матката по време на бременност. Тази "запушалка" запълва шийката на матката и предпазва родовия канал и плода от възходяща инфекция. В навечерието на раждането шийката на матката започва да омеква, леко да се отваря и в резултат коркът (под формата на безцветна, жълтеникава или леко розова слуз) може да се отдалечи преди началото на раждането - понякога това може да се случи за една седмица или дори две. Важен момент: след освобождаването на тапата трябва да се въздържате от посещение на басейна, плуване в езера и дори къпане, тъй като това увеличава риска от влизане инфекции. По-добре да се ограничите до душ.

Опит на Sibm:

Йелена

- На 10 юли вечерта щепселът се свали без никакви предварителни симптоми. В 11 сутринта водата започна да тече, малки контракции започнаха до обяд, по указание на акушерката пристигнах в родилния дом в 19 часа, през цялото това време поддържах връзка с нея по телефона. Тя роди на 12 юли в 12.20 часа. PDR беше на 29 юли.

Sweetmama

- Коркът изчезна напълно за 1 ден (първата му половина изчезна за 2 седмици).

Len'ok

- Щепселът ми излезе постепенно, изглеждаше като резултат от продължително хрема, с ивици кръв.

Отстраняване на тапата. Експертен коментар

Лигавицата може да сигнализира за преминаване на запушалката, която предпазва матката и плода от външни инфекции. При подготовката за раждане коркът се втечнява и започва да тече. Трябва да се има предвид, че този симптом е индивидуален, за някои коркът оставя седмица преди раждането, а за някой с началото на раждането. Понякога това отделяне може да бъде объркано с околоплодната течност. В този случай си струва да се помни, че последните изтичат постоянно и се усилват с лека кашлица. Ако все още имате съмнения, по-добре е незабавно да посетите лекар за изследване на амнио. ".

Болезнени усещания преди раждането

През последните седмици преди раждането много бременни жени започват да се оплакват от дърпащи и болки в долната част на гърба и долната част на корема. Това е още един признак, че тялото се подготвя интензивно за раждане: тазовите връзки започват да омекват и се разтягат и притока на кръв към тазовите органи се увеличава. Усещанията са специфични, напомнящи малко на менструални болки, но осъзнаването, че в този момент „изходът“ за бебето се готви да се отвори, значително улеснява изживяването на неприятни усещания.

Сибм опит

Наталика

- В навечерието на раждането гърбът ми се дърпаше, стомахът ми „се усещаше“ и имаше чувството, че главата на сина ми вече е на изхода. На следващия ден в родилната зала дълго време бях изненадан, че точно така изглеждаха първите часове на труда..

Ната к.

- Гърбът ме болеше около седмица преди да роди. Понякога имаше фалшиви контракции, също за около седмица. Но като цяло всичко беше както обикновено. Карах до последния ден. Ходих там в неделя и родих в понеделник. Но! Някъде вътре усетих, че ще родя преди PDR и така се случи.

Нери

- Гърбът ме болеше ужасно. Издърпа стомаха си. И най-важното, неумолимо чувство на безпокойство.

Кариана

- И в деня преди гърбът ме болеше толкова много, че се качих по стените. Коркът не се отдели.

Болезнени усещания преди раждането. Експертен коментар

На 37-40 седмица от бременността бъдещата майка може да има болки в стомаха. Причината за дърпащи болки, като правило, не е само пролапс на корема. Факт е, че по-близо до началото на раждането, бременна жена разтяга и омекотява ставите на таза, така че бебето се ражда по-свободно. Освен това може да разтяга мускули и връзки, това е и подготовка на таза за раждане.

Инстинкт за гнездене в навечерието на раждането

В навечерието на раждането много жени получават от природата поредната „новина“, че бебето ще се роди много скоро. Има неукротимо желание да му приготвите уютно "гнездо" и бъдещата майка с голямо удоволствие избира мънички чорапи и долнища за бъдещия си син или дъщеря, бродира памперси, плете шапка и каре, купува най-мекото и красиво спално бельо за креватче, удобна количка, топъл плик. дантелено одеяло, комплект лигавници и онази хубава дрънкалка! Генералното почистване (или дори ремонтите) често се превръща в още един задължителен елемент от „гнезденето“. След като е уредила детски кът, купила е вещи и е "облизала" къщата, жената въздъхва с облекчение: може да роди. И... точно в този момент често започват контракциите. "Влагане" - невероятно щастливо време, защото ви напомня, че мечтата ви да се срещнете с вашето бебе скоро ще се сбъдне!

Сибм опит

Нена

- Два дни преди раждането тя се активизира - и двата пъти започна да чисти целия апартамент, за което дълго време нямаше сили. Забелязах, защото прочетох тук във форума, че това се случва - подготвяне на гнездо. И нямаше повече предшественици.

Екатерина

- На 39 седмици 5 дни се събудих с ужасен прилив на сила и реших, че е жизненоважно да изтръгна всички етажи в къщата. Тогава разбрах, че нощта ще започне.

Йеня

- Преди раждането нямах особени чувства, освен че като полева мишка влачих всички продукти от магазина вкъщи, последните 10 дни.Ами не можех да мина покрай магазина. Взимам пълна чанта и я влача, след това осъзнавам, че няма да я нося, трудно е, затова хващам такси. Два пъти се прибирах с такси вкъщи с торбички.

Промяна в благосъстоянието и настроението

Всички промени в тялото на жената в навечерието на раждането са свързани с хормонални промени. В началото на бременността основната задача на организма беше да запази и да се грижи за безопасността на бебето. „Шефът“ на този процес беше хормонът прогестерон, който се произвежда от плацентата по време на бременност. В края на третия триместър плацентата започва да старее и нивата на прогестерон постепенно намаляват. Сега първата цигулка се свири от женските полови хормони естрогени, чието ниво се увеличава със стареенето на плацентата и функционалното съзряване на бебето. Именно естрогените са "отговорни" за омекотяването на шийката на матката, разтягането на връзките и повишаването на чувствителността на матката, допринасяйки за нейното свиване. Такава хормонална „буря“ може да повлияе на настроението, да предизвика внезапни сълзи или изблици на радост. Освен това в последните седмици преди раждането жената се подготвя за сериозни промени, страхува се от предстоящото раждане, с една дума води богат емоционален живот. Отнасяйте се с разбиране към променящите се настроения, защото такива промени в настроението също са част от подготовката за една от най-важните срещи в живота.!

Сибм опит

Чеширска котка

- Настроението преди раждането се променя в посоката, в която искате да убиете всички, които дори намекват за темата „добре, когато вече“. И в книгите, между другото, те често пишат, че един от признаците на предстоящото раждане са хормонални промени, придружени от промени в настроението и чувство, че всичко е уморено, няма сила, умора от чувство на несигурност, нетърпение - когато вече е раждане, най-накрая! Вероятно има нещо в това, наистина очаквате раждане, като празник. Но когато контракциите започнат, няма измъчени преди това страхове и една мисъл - добре, благодаря, Господи - започна!

Промяна в благосъстоянието и настроението. Експертен коментар

Няколко дни преди раждането може да има промени в благосъстоянието и настроението на бъдещата майка. Някои се притесняват от сълзливост, бързи промени в настроението, раздразнителност, емоционално приповдигане. Освен това може да се появи силно изпотяване, студени тръпки, треска и световъртеж. Такива симптоми са причинени от хормонални промени в тялото на бременна жена в навечерието на раждането. Важно е да се разбере, че предвестниците на раждането на 37-40 седмици все още не са началото на раждането. Ако обаче усетите тези симптоми, не трябва да ги пренебрегвате. Не забравяйте да информирате Вашия лекар за тях..

Някой започна да ражда запоя?

гитана

- Първото ми раждане започна в болницата. Преди това след няколко дни коркът се отдели - но според мен лекарят просто го извади. И тогава настана тишина в продължение на няколко дни, без признаци на предстоящо раждане - чак до първото редовно, леко болезнено разтягане в корема в деня на раждането. Всичко започна много гладко, имах време да свикна с мисълта, че днес нощуваме с мъжа ми и лекар в родилното.

Катик

- И нямах предшественици, нито корем. Точно през нощта в 3 започнаха контракции, насън не можах да разбера защо ме боли стомахът, както при менструацията. На 6 се събудих, осъзнах, премерих - интервалът между контракциите е 5-7 минути.

O_l_g_a

- Нямаше особени чувства. Тичах, както обикновено, и ядох череши добре през нощта. събуди се сутрин от силни контракции.

knv2002

- На курсовете ни казаха, че първородните най-често наистина не чувстват нищо. Коркът и водата са сами по себе си и началото на раждането и други прекурсори при първородните най-често са слабо изразени. Въпреки че разбирам, че това е индивидуално за всеки.

Как да ускорим момента на раждането?

Раждането на дете е най-прекрасното и удивително нещо, което може да се случи в живота на жената. И в очакване на това чудо, тя прекарва девет дълги месеца, броейки дните до най-важната дата. Последните 12 седмици от бременността са особено стресиращи и забързани, защото за това кратко време трябва да имате време да подготвите всичко необходимо за себе си и бебето си. През този период жената изпитва страх и безпокойство - ще върви ли всичко гладко и ще започнат ли контракциите ми навреме??

И сега идва дългоочакваната 38-40 седмица, но нищо не се случва - предвестниците на раждането дори не мислят да се появят. Как да не изпадате в паника тук! Ами ако такова забавяне ще навреди на здравето ви? Възможно ли е по някакъв начин да ускорим труда? Гинеколозите отговарят положително на този въпрос, освен това жената може да извърши основни манипулации, за да ускори процеса на раждане сама вкъщи..

Как правилно да определите датата на раждане?

Първо трябва да разберете кога наистина трябва да дойдат тези раждания. Медицината определя такива условия: ако бременността протича без никакви отклонения, тогава раждането на бебе трябва да се очаква от 38 до 42 седмици. Именно този период е най-благоприятен за раждането, тъй като детето в утробата вече е напълно оформено и е в състояние бързо да се адаптира към условията на заобикалящата го среда..

Докато определя такива условия, медицината все още прави резервация - невъзможно е точно да се определи датата на раждане, тъй като този процес се влияе от твърде много фактори, включително поведение в утробата на самото бебе, възможни отклонения в здравето на майката, внезапен стрес и т.н. И накрая, само Бог знае кой ден се е случило зачеването. Така че по този въпрос всички дати са условни, но бъдещите майки все пак трябва да се ръководят от тях и ако се появят отклонения, незабавно се свържете с лекаря си.

Как да ускорим раждането у дома: бабини методи

Така че, ако началото на раждането по естествен начин не е настъпило след 40 акушерски седмици (280 дни), тогава можете, разбира се, да изчакате, но дори лекарите не съветват да оставяте всичко на случайността. Надзорът върху плода е сериозна ситуация, която може да доведе до влошаване на здравето не само на майката, но и на бебето. Освен това „допълнителното“ време не е най-добрият помощник по отношение на раждането, тъй като плацентата застарява и губи способността си да изпълнява нормално функциите си. Ето защо е най-добре да ускорите процеса на появата на нов мъж, без да чакате усложнения..

Това може да стане по следните начини:

 • Правейки секс. В тази ситуация сексът наистина се превръща в „най-доброто лекарство“ и в същото време и за двамата бъдещи родители. Семенната течност съдържа хормоноподобни вещества като простагландини, които, когато попаднат във влагалището и незабавно се абсорбират в кръвта, имат силен стимулиращ ефект върху матката. Освен това в процеса на полов акт има активен приток на кръв към малкия таз, което от своя страна също може да провокира раждането..

Важно! Ако лигавицата ви вече е излязла, тогава не се препоръчва да правите секс. Може да ускорите раждането, но в същото време да застрашите здравето на бебето, тъй като има много висок риск да го заразите с инфекции чрез сперма и секрети.

 • Почистване. Може би жените с ужас са чели това - „Как! Подреждане отново? Но трябва да ускоря доставката! " Колкото и плашещо да звучи, почистването на вашия дом или апартамент е чудесно умерено упражнение, което може да помогне за приближаване на родилните болки. Освен това всички наши баби са използвали този метод, тъй като по това време много малко хора са прибягвали до медицинска стимулация на труда. Но тук трябва да бъдете изключително внимателни - прекомерният стрес може да изиграе лоша роля в хода на раждането..
 • Туризъм. Не забравяйте за такъв банален на пръв поглед метод като ходенето с любимия съпруг под ръка на чист въздух. Първо, това е романтично и второ, много е полезно. Катеренето по стълбите може да се добави към разходките.
 • Масаж на гърдите и зърната. Нежното поглаждане на зърната и ареолата стимулира притока на кръв и отделянето на специално вещество - хормонът окситоцин, който също тонизира матката и може да помогне за предизвикване на раждането.
 • Клизма и лаксативи. Лекарите уверяват, че при свиване на чревните мускули мускулите на матката се свиват паралелно, което естествено може да отключи раждането. Има само едно „но“ - преди да вземете някакви лаксативи, задължително трябва да се консултирате с вашия гинеколог, тъй като те също могат да повлияят на общото здравословно състояние на бъдещата майка и нейното здраве. Рициновото масло се счита за най-"лекото" по отношение на ефективността - използвано е от нашите баби и майки, тъй като като цяло няма противопоказания по време на бременност.
 • Плуване. Може би това е единственият начин не само да ускорите раждането, но в същото време да укрепите цялото си тяло, подготвяйки го за бъдещи натоварвания (и в крайна сметка раждането е голямо натоварване за тялото).
 • Алтернативна медицина. Ароматерапия и акупунктура - всички тези техники на алтернативната медицина имат и тонизиращ ефект върху мускулите на матката. С помощта на аромати можете не само да активирате работата на мускулите, но и да се отпуснете достатъчно добре, което от своя страна ще има положителен ефект върху раждането. Акупунктурата също ускорява раждането, тъй като чрез определени точки действа върху органите на тялото. Всички тези техники обаче предполагат знания и опит, следователно в никакъв случай не трябва да ги правите сами.

Медицински методи за подход към раждането

Като правило се прибягва до медицински процедури, които спомагат за ускоряване на раждането, в екстремни случаи, когато гестационната възраст надхвърля 42 акушерски седмици. Първото нещо, което трябва да се направи в такива случаи, е да се постави бременната пациентка в родилното отделение, за да започне спешен труд. Показанията за това са както следва:

 • диагностицирана с фетална хипоксия;
 • наличието на изразен Rh-конфликт;
 • водите се отдалечиха, но контракциите не започнаха;
 • плацентарна недостатъчност;
 • желанието на бременната жена.

Как акушер-гинеколозите могат да ускорят раждането в родилното отделение?

За целта те използват специални лекарства, чието действие е насочено към стимулиране на мускулите на матката. Тъй като самите родилки, които трябваше да изпитат тази процедура, отбелязват, че раждането в такава ситуация протича почти естествено..

Друг начин за ускоряване на раждането е пробиването на пикочния мехур. Но за тази процедура трябва да бъде изпълнено важно условие - шийката на матката трябва да бъде напълно готова, тоест трябва да е мека, съкратена и изгладена, докато отворът на шийката на матката трябва да бъде поне 2 сантиметра. В противен случай пункцията няма да стимулира раждането..

Ако всички горепосочени методи не работят, тогава акушер-гинеколозите предписват инжекция на сложния хормон окситоцин (дозата се изчислява строго индивидуално). Това лекарство активира мускулния тонус в матката, което води до интензивни контракции..

Както можете да видите, възможно е да се ускори раждането, а в повечето случаи дори е необходимо. Затова не се страхувайте да обсъждате този въпрос с вашия гинеколог - по-добре е да бъдете въоръжени, отколкото изненадани. Честито раждане и здраве на вас и вашето бебе!