По време на бременността почти всяка жена се опитва да разбере всички подробности за състоянието си, за да бъде напълно въоръжена. Терминът "лигавица" обикновено се чува по-близо до раждането. На един от прегледите гинекологът може да попита дали ви е оставила или не. Затова би било разумно да имате основно разбиране за това какво представлява коркът, защо е необходим и как изглежда..

 1. Какво представлява лигавицата, защо е необходима?
 2. Кога и колко време изчезва лигавичната запушалка при първородни и многоплодни?
 3. Как изглежда слизестата тапа, усещанията, когато тапата излезе
 4. Кога е време да отидете в болницата?
 5. Когато задръстването вече е излязло

Какво представлява лигавицата, защо е необходима?

По време на бременност шийката на матката отделя плътна, желеобразна слуз, за ​​да поддържа влагата и да предпазва повърхността на матката. Тази слуз се натрупва и блокира цервикалния канал, създавайки запушалка. Той затваря отвора на матката по време на бременност, за да предпази бактериите навън. Освен това той съдържа антитела, които убиват инфекцията. По този начин коркът предпазва развиващия се плод..

Преди раждането нивата на хормоните на жената се променят, по-специално прогестеронът намалява. В резултат на това шийката на матката става по-широка и щепселът просто пада. Следователно загубата на лигавицата може да бъде предвестник на раждането..

Кога и колко време изчезва лигавичната запушалка при първородни и многоплодни?

Обикновено това трябва да се случи малко преди раждането, на около 37 седмици. Тогава коркът излиза естествено.

Ранното преминаване на щепсела може да означава преждевременни промени в шийката на матката и следователно повишен риск от преждевременно раждане. Освен това загубата й потенциално излага бременната жена на риск от заразяване. Поради тези причини откриването на дебел лигавичен секрет през всяка седмица от бременността е причина да посетите Вашия лекар..

Интересно е да се знае: физическата намеса, като тазов преглед или полов акт, може да улесни освобождаването на щепсела.

При жените, които раждат за първи път, щепселът продължава по-дълго, отколкото при многородените жени, чак до самото раждане. Това е така, защото шийката на матката на тези, които все още не са раждали, е по-тясна и стегната. Понякога има дори ситуации, когато акушер-гинеколозите трябва сами да извадят щепсела, тъй като той не излиза сам. При многородните стените на шийката на матката са по-меки и по-широки, така че щепселът лесно се сваля.

Как изглежда слизестата тапа, усещанията, когато тапата излезе

Въпреки че много жени изобщо не забелязват, че имат щепсел, не е трудно да се разбере, че това е всичко в повечето случаи. Коркът се различава отчетливо от обикновения разряд, главно по своята плътност и обем. Ако нормалното отделяне при бременни жени е по-слабо и по-тънко, тогава коркът има плътна консистенция и обем от около две супени лъжици. Размерът му е около 4 см. Цветът на корк обикновено е бял, жълтеникав, бежов или кафяв. Често в него има кървави частици..

Обърнете внимание, ако слузта има неприятна миризма или е зелена! Това може да означава инфекция!

Щепселът може да излезе изцяло или на малки части за няколко дни. Поради това често се бърка с вагинално течение. Жените обикновено не изпитват никакви специални усещания по време на това събитие. Само няколко ноти се простират в долната част на корема.

Кога е време да отидете в болницата?

През 40-та седмица от бременността жените вече искат да раждат по-бързо и някои смятат, че освобождаването на щепсела трябва да ускори този процес. Това обаче не е така. Въпреки че се разказват много истории за това, няма доказателства за това твърдение. Ако е необходимо, лекарят ще има други начини да предизвика раждане. Като цяло трябва да позволите на бременността да се развие и да не бързате с нещата..

Изтичащата запушалка за слуз обикновено е знак, че тялото ви се подготвя за раждане, но не винаги. От освобождаването на щепсела до началото на раждането може да премине неопределено време - от няколко часа до няколко седмици. Трябва да отидете в болницата, ако изходът на тапата е придружен от други признаци на наближаващо раждане - контракции, изтичане на вода и т. Н. Ако раждането е все още далеч и лигавицата ви се е отдалечила, не трябва да изпадате в паника. Колкото и да е странно, тя може да расте отново.

Когато задръстването вече е излязло

Следващите ви стъпки след изваждането на щепсела зависят от това как изглежда и колко дълго сте бременна. Ако видите тапа на подложката или ако тя излезе по време на душа, опитайте се да я изследвате, за да можете по-късно да опишете размера и цвета на Вашия лекар. Тези данни ще ви помогнат да решите какво да правите по-нататък..

Моля, обърнете внимание: ако щепселът излезе с кървене, тогава има вероятност от усложнения като отлепване на плацентата. Такива знаци не могат да бъдат пренебрегнати.!

В случай, че коркът се е отдалечил за период под 36 седмици, препоръчително е да се подложите на преглед, за да сте сигурни, че всичко е наред с детето..

Ако сте бременна повече от 37 седмици и не се притеснявате от други симптоми, включването не трябва да е причина за безпокойство. Просто се погрижете да сведете до минимум риска от инфекция на бебето, преди да се роди:

 • мийте се само под душа и отказвайте да плувате във ваната или още повече в реката;
 • измивайте се редовно, но използвайте само специални продукти за интимна хигиена;
 • правите секс изключително с помощта на презерватив.

След излизането на задръстването не трябва да напускате далеч от дома, тъй като по всяко време детето може да се роди. По това време вече можете да вземете чантата в болницата. Следете състоянието си и изчакайте други предвестници на раждането.

Както бе споменато по-рано, редовните контракции показват началото на раждането. Също така, сигурен признак е изливането на околоплодна течност. Те могат да се отлепят внезапно или с бавна струйка. Ако преди това не е имало контракции, тогава те трябва да започнат. Тези контракции ще станат по-силни, по-дълги и по-чести, тъй като шийката на матката се разширява при подготовка за раждане. Когато разширението достигне 10 см - можете спокойно да раждате!

Когато знаете какво да очаквате, е много по-лесно да оцелеете във всички тези събития. И дори да възникнат някои непредвидени ситуации, навременното свързване със специалисти ще помогне да се предотвратят всякакви усложнения, тъй като медицината вече е много развита. Следователно не трябва да се притеснявате за изхода на тапата..

Как напуска лигавицата и колко време започва раждането

Слизестата запушалка по време на бременност е съсирек от вискозна концентрирана слуз, която запълва цервикалния канал и приема формата му. Основната цел на лигавицата е да предпази плода и мембраните от патогенни микроорганизми, поради което запушалката плътно запушва цервикалния канал. В допълнение към слуз, която се произвежда от жлезите на колоновидния епител (покриваща ендоцервикса), коркът съдържа антитела и левкоцити, които се активират, когато вирулентни бактерии се опитват да проникнат в кухината на плода. По този начин защитната функция на щепсела е представена от два компонента: механичен и биологичен.

Как изглежда коркът?

По обем лигавичната запушалка не надвишава съдържанието на една супена лъжица. Това е бучка вискозна слуз, която прилича на парче желе. Цветът на корк варира от прозрачен до жълтеникав до кафеникав. Често в лигавичния конгломерат се виждат кръвни ивици, което не се отнася за отклонения. Малките петна кръв са само знак, потвърждаващ „узряването“ на маточната шийка до края на бременността (скъсяване, централизация и омекотяване). В процеса на „узряване“ на шията настъпва увреждане на малките й кръвоносни съдове, което обяснява примеса на кръвта.

Механизъм за образуване

Удебеляването на слуз в цервикалния канал се дължи на промяна в хормоналните нива в тялото на жената. Известно е, че в навечерието и по време на овулацията слузът в ендоцервикса се втечнява, за да осигури достъп до маточната кухина на зряла яйцеклетка, за да я оплоди. Във втората фаза на цикъла, който протича под егидата на прогестерона, цервикалната слуз става вискозна и плътна, което предотвратява проникването на инфекциозни агенти в маточната кухина по време на зачеването и имплантирането на яйцеклетката в ендометриума. Ако оплождането не се е случило, тогава лигавицата от ендоцервикса се изтласква от кръвта и отделения функционален слой на маточната лигавица (менструален поток). От момента, в който оплодената яйцеклетка е прикрепена към маточната кухина, тялото започва интензивно да синтезира прогестерон, който причинява удебеляване на цервикалната слуз. По този начин образуването на лигавична запушалка започва още преди да настъпи зачеването и продължава през цялата бременност. В края на бременността производството на прогестерон започва да намалява и естрогенът се увеличава. Естрогените подготвят тялото за раждане, включително „узряване“ на шийката на матката и втечняване на лигавицата.

Когато щепселът се свали

Преминаването на тапата е един от предвестниците на бременността и показва скоро раждане (няколко дни по-късно - няколко седмици). Следните признаци сигнализират за наближаването на близко раждане: пролапс на корема и облекчаване на дишането на бременната жена, загуба на тегло с 300 - 400 грама, поява на фалшиви контракции и др. Нормалното време за изгонване на щепсела се счита за няколко часа - няколко седмици (2 - 3 седмици преди доставката). Освобождаването на лигавичен конгломерат от ендоцервикса може да продължи от три до десет дни; безсмислено е да очаквате началото на раждането през първите три часа след случилото се. Трябва да се предупреди за ранно изпускане на щепсела - в периода от 37 седмици или по-малко (косвено показва заплахата от преждевременно раждане).

Половият акт, гинекологичният преглед или възпалителен процес във влагалището могат да провокират отделянето на цервикалната слуз. В последния случай коркът придобива зеленикав оттенък и неприятна миризма..

Опции за премахване на корк

Експулсирането на цервикална слуз може да се случи според различни сценарии:

 • Опция 1. Щепселът се изтласква от ендоцервикса напълно и едновременно. В този случай можете да оцените неговия цвят, консистенция, да идентифицирате кръвта и патологичните включвания. Подобна опция е характерна за раждащите жени, което се дължи на скъсяването на шийката на матката и по-широкия цервикален канал (следствие от предишни раждания).
 • Вариант 2. Слизестият конгломерат оставя на части в продължение на няколко часа / дни. Наблюдава се при първородени бременни жени и се дължи на плътността и удължаването на шийката на матката.
 • Вариант 3. Коркът тръгва едновременно с изтичащите околоплодни води. Процесът е безболезнен.

Като правило процесът на излизане от лигавицата на шийката на матката е безболезнен и често остава незабелязан от жената. Обикновено щепселът се сваля сутрин, напрежението по време на изхождането може да провокира излизането му.

Препоръки след изхвърляне на цервикална слуз

След излизането на тапата, за да се предотврати инфекция на яйцеклетката, се препоръчва:

 • откажете да се къпете, вземете душ;
 • откажете да правите секс или да използвате презервативи;
 • сменяйте бельо два пъти на ден;
 • контролиране на вагиналното течение (евентуално пренатален излив);
 • използвайте чорапогащници;
 • правете тоалетна на гениталиите поне два пъти на ден (без да използвате сапун или гел);
 • подгответе се за пътуване до болницата (съберете и проверете необходимите документи и неща);
 • откажете дълги пътувания (пътуване до селската къща, до друг град) поради непосредственото начало на труда;
 • въздържайте се от плуване в открити води и басейн.

Спешно в болницата

В някои случаи изхвърлянето на цервикална слуз е придружено от други неблагоприятни признаци и изисква незабавно повикване при спешни случаи:

 • изходът на щепсела е придружен от умерено или значително кървене от гениталния тракт;
 • освобождаването на цервикална слуз се случва едновременно с изливането на вода;
 • появата на спазми в корема, които нарастват с течение на времето (началото на раждането).

Видео: Как щепселът се сваля при бременни жени преди раждането? осемнадесет+

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

Тапата я няма. Когато раждането започне. Признаци и усещания, контракции при първородни и многоплодни, особено при раждане

Един от признаците, които сигнализират за скорошно раждане, е изхвърлянето на лигавицата. Трябва да знаете кога е в състояние да се отдалечи, както и какво е външно, защото това ще позволи на жената да предвиди навреме началото на раждането, ако е необходимо, да промени начина си на живот, за да бъде напълно готова за тях.

Какво представлява лигавицата

По време на бременност се образува лигавица. Това е бучка с лигавична структура и вискозна консистенция, която на пръв поглед наподобява бялото яйце в сурова форма. В цервикалния канал се образува и се намира лигавична запушалка, която свързва влагалището със стерилната маточна кухина.

Когато ембрионът е въведен и плътно прикрепен към маточната кухина, шийката на матката претърпява омекотяване и подуване на стените си под въздействието на хормони. Клетките на маточната шийка активно започват да произвеждат цервикална слуз. С течение на времето той представлява все по-плътен съсирек на външен вид, който е в състояние напълно да затвори отвора в маточната кухина отстрани на женската вагина..

Коркът има защитна функция: тялото на жената в позицията е най-податливо на различни инфекциозни заболявания и не позволява на микроорганизмите да проправят пътя в матката. Това може да се случи дори при къпане на бременна жена в домашна баня..

Също така в състава на слуз има готови антитела, които активно се борят в случай на проникване на патогенен патоген. Съставът на лигавицата се обновява през цялата бременност, тъй като клетките продължават активно да произвеждат цервикалния си секрет. Благодарение на това коркът изпълнява всички свои необходими функции..

По-близо до настъпването на естествения край на бременността, концентрацията на хормона естроген се увеличава, което спомага за омекотяването на тази слуз, така че тапата става по-водна и излиза сама. Това се случва средно няколко дни преди началото на раждането..

Отбелязването на корк може да бъде резултат от:

 • чести прегледи при гинеколог;
 • прекомерно свиване на вагиналните мускули по време на полов акт при бременна жена;
 • физическа активност и други фактори.

Отхвърлянето на лигавицата изобщо не показва пълна загуба на защитни свойства, тази функция се притежава и от феталния пикочен мехур и околоплодната течност, която го запълва.

Но експертите все пак препоръчват да се въздържате да се намирате във водни тела, да се къпете: инфекциите през този период по-лесно проникват в матката.

Функции на цервикалната слуз

Тайната, която клетките на цервикалния канал произвеждат, има различен цвят, обем и консистенция в зависимост от деня на менструалния цикъл. В началото се произвежда много малко течност, може да липсва напълно при жената.

През този период средата във влагалището е кисела, вредна за сперматозоидите. По време на овулацията и преди нея производството на цервикален секрет се извършва възможно най-активно, течността става по-прозрачна, обемът й се увеличава. Това създава благоприятна среда за проникване на сперматозоиди в яйцеклетката.

Това е времето, когато бременността е най-вероятна. С наближаването на края на цикъла слузът променя консистенцията си на по-вискозна, по-плътна. Това се дължи на намаляване на количеството естроген. рН спада обратно към киселинната страна, възпрепятствайки преминаването на спермата.

Основната функция се счита за защитна - създава се вид бариера, която пречи на матката да попадне в нея патогенни агенти от влагалището.

Също така, в определени дни от цикъла, той улеснява проникването на сперматозоиди за оплождането на яйцеклетката.

Алкалната природа на слузта предпазва сперматозоидите от вагиналната среда, която е кисела при физиологични условия. Има вид скрининг на сперматозоиди, които не са достатъчно подвижни и следователно нямат достатъчно жизненост за оплождане.

Цвят на лигавицата

Няма общи параметри. В литературата се казва, че физиологичната лигавична запушалка се характеризира с прозрачен цвят, но практикуващите гинеколози твърдят, че цветовите промени могат да бъдат от бежово до леко кафяво. В такива случаи не се наблюдават патологии на бременността..

Жените често забелязват ивици кръв в извадения щепсел. Не трябва да се притеснявате и незабавно да се свържете с гинеколог в тази ситуация: появата им е свързана с нараняване на малки съдове в цервикалната област, когато тапата е отделена. Това може също да показва предстоящото скъсяване и съзряване на шийката на матката за раждане..

Сила на звука

В повечето случаи обемът на освободената коркова тапа е малък, приблизително равен на 50 ml. Слузта се отделя като плътна бучка, тя не се разпространява и не се абсорбира в тъканта, така че жените обикновено я виждат веднага на бельото си. Размерът на освободената тапа е около 2 cm.

Последователност

Структурата на лигавицата е вискозна и дебела. Неговото разделяне е доста трудно да се пропусне: на бельото ще се вижда желеобразна бучка, която се различава от обичайното отделяне от жена. Това ще се различава от изливането на околоплодната течност непосредствено преди раждането..

Признаци на освобождаване от раждането

Премахването на запушалка от цервикалния канал на бременна жена е предвестник на ранно раждане. Често лигавицата излиза по време на събуждане на жената, по време на сутрешни водни процедури и посещение на тоалетната. Тялото е отпуснато сутрин..

Слизестата запушалка може да се отдалечи в един момент, докато жената осъзнава, че нещо е паднало от влагалището. След това върху бельото се намира бучка слуз, която е различна по размер и консистенция от ежедневното отделяне. Когато отделяте щепсела, жената може да изпитва дискомфорт, усещане за разтягане в лумбалната област или матката.

В някои ситуации се оказва, че цервикалната слуз се отделя постепенно в продължение на няколко дни. При събиране на анамнеза се оказва, че отделянето от гениталиите е станало по-обилно и по-често. Самата бременна жена може да не придава никакво значение на това, мислейки, че коркът все още не се е откъснал.

За да ви убедим, че щепселът ще изпадне, можете да проведете прост тест: ако жената кашля и не се появи ново отделяне, тогава не трябва да бързате в болницата.

Как работи първородният

При определен процент от жените, които трябва да раждат за първи път, щепселът изчезва на по-късна дата, това може да се случи директно на един от етапите на раждането. Луменът на шията им е тесен, а стените му са по-плътни в сравнение с жените, които не очакват бебе за първи път.

Коркът при първородните често оставя с кръвни ивици, но в същото време наличието на негативни симптоми под формата на болка, тежестта на жените често не се отбелязва. Може да се отделя както постепенно на части, така и в един съсирек.

Как се справят многородните хора

При жени с анамнеза за една или повече бременности стените на цервикалния канал имат по-рехава структура. Тяхната лигавична запушалка се освобождава най-често наведнъж, докато рядко се наблюдават примеси или ивици кръв.

Разлики между корк и амниотична течност

Някои жени, особено тези, които не са раждали, объркват процеси като изтичане на околоплодна течност и отделяне на лигавичен съсирек.

Не трябва да се бърка изходът на лигавицата и изтичането на околоплодната течност. Ако тапата се е отлепила, това не означава непосредствена близост до раждането, докато изливането на вода показва началото на раждането

Трябва да можете да разграничите тези състояния, защото по-нататъшните им тактики са напълно различни:

Параметър за оценкаБунгАмниотична течност
Когато тръгваНяколко дни преди началото на ражданетоВ началото на раждането
ПоследователностВискознаВоднисти
ЦвятЛигавично бежово, евентуално кръвни ивици или кафеникав оттенъкОбикновено водите са прозрачни
ПериодичностЕдновременно или на порции в продължение на няколко дни на малки съсирециИма симптом на кашлица, постоянно изтичане
По-нататъшни действияНаблюдениеНасочете се към родилния дом

Колко време ще започне раждането, след като коркът напусне

Началният процес на отстраняване на запушалката от цервикалния канал е сигнал за големи хормонални промени в тялото на бременна жена. Броят на естрогените непрекъснато се увеличава, докато количеството на хормона прогестерон при бременни жени намалява. Тези промени са необходими, за да се подготвят родовите пътища и матката за предстоящото раждане..

Тапата я няма, но не се знае кога ще започне раждането, тъй като всичко се случва много индивидуално за всяка жена.

Следователно при някои раждането се развива няколко часа след фиксираното изпускане на щепсела и някои бременни жени могат да дойдат в болницата три седмици след отделянето на плътен съсирек.

Какво да правите, след като щепселът излезе

Слизестата запушалка може да бъде отстранена от шийката на матката както преди непосредственото раждане, така и преди тях. Поради тази причина трябва да обърнете внимание на допълнителни симптоми. Ако след изтичането на лигавицата няма неприятни симптоми под формата на нарастваща болка в долната част на гърба, както и в долната част на корема, тогава трябва да се отпуснете.

Невъзможно е да се пропусне началото на раждането, дори и да започне през нощта. Ако горните симптоми започнаха да притесняват, най-вероятно това показва началото на раждането. Трябва да започнете да събирате родилния дом, след като се обадите на лекаря у дома.

Тапата я няма (когато раждането започне, жената трябва да знае, за да реагира навреме) и следователно трябва да се спазват редица правила:

 1. Напълно ограничете водните процедури във всякакви водни басейни, не се къпете дори у дома. Необходимо е да се ограничите само до измиване под душа, докато струята на струята не трябва да бъде насочена директно към входа на зоната на чатала.
 2. Въздържайте се от полов акт. Мъжката тайна може да съдържа микроорганизми и други вещества, които могат да повлияят неблагоприятно на нероденото бебе..
 3. Бъдете по-внимателни за чистотата на бельото, сменяйте го по-често, за да предотвратите проникването на провокатора на инфекциозния процес в матката.
 4. Измивайте се поне два пъти на ден, спазвайки първото правило.

Това е необходимо, за да не проникне инфекция през омекотената шийка, която е най-уязвима в последните етапи на раждането на дете. Контракциите започват независимо от желанието на бременната жена, така че жената трябва да е готова да отиде в родилния дом по всяко време.

Тапата я няма (когато раждането започне, нито един акушер няма да каже) - което означава, че жената трябва да събере всички документи и други неща за родилния дом, тъй като това често е предвестник на ранно раждане.

Има ли случаи, когато коркът не се отлепва

Щепселът съществува в тялото на всяка бременна жена, поради което отстраняването му от цервикалния канал също се случва задължително при всички. При негово отсъствие носенето би било почти невъзможно поради факта, че инфекцията постоянно ще прониква по възходящия път в маточната кухина.

Някои жени просто не забелязват момента на заминаването ѝ. Най-често лигавицата се освобождава сутрин: когато отивате до тоалетната и също се случва по време на вземането на душ. Има ситуации, когато лигавицата се появява непосредствено преди раждането на бебето. Това не е патологично състояние..

Кога да посетите лекар

Има няколко ситуации, в които помощта на специалист ще бъде необходима за поддържане на здравето както на жената, така и на детето:

 1. Ако има съмнение, че лигавичен съсирек се е отделил от цервикалния канал и дори повече от месец преди очакваната дата на раждане. Тази ситуация е опасна, тъй като матката ще остане в незащитено състояние дълго време, има висок риск от възпалителни процеси на фона на бременността. Това може също да показва началото на преждевременно раждане..
 2. Подозрително оцветяване на лигавицата. Например, аленият цвят може да показва в полза на началото на кървенето поради отлепване на плацентата. Тук може да се нуждаете от спешна помощ от специалисти, така че най-доброто решение би било да отидете в родилен дом. Също така, лигавицата може да получи такъв цвят поради преглед на стол от гинеколог. Шийката на матката е доста деликатна, така че всяко невнимателно движение може да причини микротравми на лигавицата с увреждане на малки капиляри, в резултат на което лигавичната запушалка придобива червен оттенък поради накисването на тази бучка с кръв.

За бъдещата майка е важно да поддържа позитивно отношение по време на цялата си бременност, да слуша тялото си.

Ако симптомите се появят след отпадане на щепсела, които смущават или причиняват дискомфорт, тогава е по-добре да се консултирате с гинеколог.

Само той е в състояние да оцени състоянието на бременната жена, да каже по-точно кога ще започне раждането, а също така да поеме всички възможни рискове за здравето на нероденото дете.

Дизайн на статията: Светлана Овсяникова

Колко време започва раждането след отпушването на корка. Какво трябва да знаете за изхвърлянето на лигавицата преди раждането, от какво да се страхувате?

Изписването по време на бременност винаги е проблем..

Преминаването на тапата е един от предвестниците на близко раждане, от който се ръководят бременните жени, когато определят началото на раждането.

Почти през всички месеци на бременността луменът на шийката на матката се затваря с така наречения слуз.

Това е естествената защита на плода от неблагоприятни фактори на околната среда. Няма еднозначен отговор на това колко труд започва след като коркът е преминал. Но, за да се предвиди това събитие, трябва да има разбиране за самия процес на образуване на запушалка в шийката на матката и нейната цел в тялото..

Какво представлява лигавицата

При жената в ежедневието й слузът се отделя свободно, без да се задържа в шийката на матката. Когато настъпи бременност, има рязка промяна в хормоналните нива. През всичките девет месеца в женското тяло се случват промени, които водят до появата на нови функции..

Слузта под въздействието на хормони става плътна, желеобразна и плътно затваря лумена на шийката на матката, превръщайки се в вид корк.

По този начин слузът играе защитна роля, създава вид стягане, предотвратявайки проникването на инфекция през цервикалния канал..

Оттук и възникнало името му - „корк“. Външно това е обикновена слуз, само че с по-плътна консистенция.

Съставът на слуз се променя при бременна жена..

Съдържа голямо количество простагландини, имуноглобулини, както и ензими - муцин, лизозим и др..

Те, поради своите бактерицидни свойства, предотвратяват проникването на инфекция в шийката на матката и след това в маточната кухина. Това подобрява защитните функции. Поради увеличеното производство на естрогени през последните месеци на бременността, чиято концентрация се увеличава рязко преди раждането, настъпва омекотяване (втечняване) на слуз, която образува корк.

Коркът се е отдалечил - колко време започва раждането след напускането на корка

Изходът от лигавицата все още не е показател, че веднага след това бременната жена ще започне контракции. Изолирането на цервикалната запушалка е един от предвестниците на раждането, но това само свидетелства, че в организма са започнали да настъпват промени, за да се подготви за раждане и всички органи и системи се подготвят да участват в този сложен процес.

Колко дълго започва раждането след изтичането на корка е риторичен въпрос, тъй като няма тясна връзка по отношение на времето с последващи раждания. Всичко се случва индивидуално за всяка жена и времето на започване на раждането за всяка жена след отделянето на коркова слуз може да се различава.

Обикновено преминаването на тапата предхожда контракциите за 2 до 3 седмици. Но това не винаги е така и не за всички. Понякога слузта може да излезе два до три дни преди началото на раждането. Понякога коркът се отделя няколко часа преди раждането - главно при многоплодни. Много жени са сигурни, че коркът не се е откъснал..

Очевидно моментът на заминаването й е пропуснат - жената просто не е обърнала внимание. Освен това след това околоплодната течност може да напусне почти веднага.

В много случаи щепселът излиза на части, което понякога остава незабелязано от жената. Това може да се случи и след преглед от гинеколог: тапата се изтласква в резултат на рефлекторно повишаване на тонуса на матката. Понякога тя може безболезнено да отиде до тоалетна или душ. Въпреки че за мнозина този процес е придружен от дърпане на неприятни болки в долната част на корема, появява се слабост в краката и усещанията, описани от жената, са подобни на състоянието преди менструация.

Следователно няма точен отговор на това колко труд започва след изтичане на щепсела..

Времето за започване на раждането при първата и втората бременност след преминаването на лигавицата

Ако анализираме освобождаването на цервикален щепсел при жена по време на първата и следващите бременности, се оказва, че наличието на предходна бременност не влияе на времето на запушване и колко време след отпушването на корка.

Известно е, че признаци на кратко раждане при бременна жена, включително освобождаване на лигавица, се появяват приблизително по едно и също време, независимо от това каква бременност има жената в момента.

Ако по време на първата бременност жената е родила седмица след излизането на тапата, това означава, че във втория случай ще се повторят същите условия.

Преждевременно преминаване на щепсела - какво означава това

Обърнете специално внимание на 38 седмици.

Ако щепселът се е откачил, това може да е знак:

- наличието на инфекция - спешно трябва да се лекува;

- възможността за последващо изхвърляне на околоплодната течност и в бъдеще - рискът от отлепване на плацентата;

Може да се подозира кървене, ако преминаването на запушалката се забави за дълго време и е придружено от наличие на алена кръв. Наложително е да се обърне внимание на външния вид на тапата: ако слузта е зелена, това е резултат от липсата на кислород при детето.

Най-малкото съмнение за кървене е причина за търсене на медицинска помощ. Невъзможно е да се колебаете, тъй като може да се развие отлепване на плацентата с кървене - животозастрашаващо състояние за майката и детето.

Ако коркът е излязъл в период от 38 седмици и е имало изтичане или изтичане на околоплодни води, това е причина за незабавно пътуване до болницата.

С период по-малък от 37 седмици, всички горепосочени признаци могат да бъдат непряка проява на заплахата от преждевременно раждане..

Как да разпознаем други предвестници

За да разбере колко много труд започва след преминаването на тапата, самата жена може да наблюдава състоянието си, да обърне внимание на наличието на други предшественици на раждането:

1. „Коремна птоза“ е изпитан във времето признак. Обяснява се с факта, че през последните седмици на бременността главата на бебето е спусната надолу - тя се „вкарва в малкия таз“ и там се фиксира.

2. Промяна в походката на бременна жена, свързана с коремен пролапс: тя става "патица" и е свързана с натиска на главата на бебето.

3. Съответно матката се спуска и не поддържа стомаха и белите дробове толкова много. Жената усеща тези промени: общото й състояние се подобрява. Понякога могат да се наблюдават промени визуално: има още по-голямо разтягане на кожата на корема, пъпа изпъква.

4. Увеличаването на количеството течност, отделяно от гениталния тракт, е свързано с възможно отделяне на феталния пикочен мехур и изтичане на фетални води. С помощта на специални тестове за експресна диагностика можете бързо да проверите дали в тези секрети има околоплодна течност.

5. „Отслабването“ с 1 - 1,5 кг е свързано с изчезването на отока. Сигурен знак за близко раждане.

6. Често уриниране и поява на кашави или разхлабени изпражнения. Това е един от най-надеждните симптоми на предстоящото раждане. Уринирането става често поради изстискване на пикочния мехур от феталния мехур; кашави изпражнения - резултат от рязко увеличени, "пикови" количества произведен естроген.

7. "Тренировъчни" контракции - остри контракции на коремните мускули. Те са лесни за разграничаване от истинските контракции по нередности, различна продължителност и безболезненост..

8. Неприятните болезнени усещания в долната част на корема и гърба са свързани с навяхвания.

9. Промени в емоционалния фон и настроението, появата на вегетативни симптоми: усещането за топлина, горещи вълни, изпотяване, апатия, плач, нарушения на съня започват да нарушават. Свързано с максималното производство на естроген, намаленото производство на прогестерон.

10. Често на 37 седмици, а за много и на 39, се появява друг предвестник на раждането - късна токсикоза.

Какво да направите, ако щепселът се е откачил

Ако щепселът се е откачил, трябва да се спазват някои допълнителни хигиенни правила:

- избягвайте плуването в басейна, в морето и други обществени водни обекти, за да избегнете инфекция;

- не се къпете - препоръчително е да се миете под душа;

- изключете незащитения секс (без презерватив).

И трябва спешно да уведомите лекаря, че тапата се е отдалечила.

Във всеки случай, ако задръстването се е появило и все още няма признаци на други прекурсори, не е нужно да ходите далеч и дълго време от дома и да бъдете готови по всяко време бързо да се приготвите да отидете в болницата, Въпросът - колко дълго започва раждането след отпушването на корка - понякога може да бъде разрешен в близко бъдеще.

Ако се е случила една от аварийните ситуации, не можете да изпадате в паника..

Със съвременните методи и възможности медицината успешно се справя с подобни проблеми.

 • За да расте детето силно и пъргаво, то се нуждае от това
 • Как да изглеждате с 10 години по-млади от възрастта си
 • Как да се отървете от мимически бръчки
 • Как да премахнете целулита за постоянно
 • Как бързо да отслабнете, без диета и фитнес

Колко време започва раждането след напускането на корк? Как се отлепва и изглежда коркът по време на бременност?

Бременността е вълшебно време, когато жената е в постоянно очакване. И сега, в последния месец на бременността, това очакване става специално, защото срещата с детето е на път да се случи. Много признаци показват близко раждане, включително преминаването на тапата..

Страховете на бременните жени в по-голямата си част се дължат на липсата на информация за процесите, протичащи в организма, докато се чака бебето. Това важи особено за видими прояви, които бъдещата майка не винаги може правилно да оцени от гледна точка на спазването на нормата или възможната опасност за собственото си здраве и здравето на бебето.

Следете внимателно за симптоми на най-малкото безпокойство. Така че се препоръчва бременните жени да обърнат специално внимание на следните признаци:

 • освобождаване на корк
 • контракции
 • изтичане или разкъсване на околоплодната течност
 • кървене
 • изпускане
 • болка

В различните етапи на бременността възможностите за благосъстояние на жената се различават значително. Например, ако изпускането на запушалка или свиване започне в по-късен период, няма какво да се притеснявате и ако се усети през първия или втория триместър, по-добре е да информирате наблюдаващия лекар за това. Същото се отнася и за други сигнали от тялото на бъдещата майка..

По този начин за всяко състояние или симптом има приблизителни термини, показващи правилното развитие на плода и хода на бременността, всички други случаи, напротив, могат да показват наличието на патологии и да изискват допълнително наблюдение от медицинския персонал..

Раждане след задръстването: колко време да чакате?

Сред медицинските специалисти има мнение, че лигавицата при пациентите трябва да напусне приблизително 2 седмици преди началото на раждането, ако това е нормално. Лекарят предупреждава, че когато запушалката бъде освободена, е необходимо да не оставяте този факт без надзор, а също така да информирате за това при следващия медицински преглед.

Въпреки това преминаването на лигавицата не показва, че раждането ще настъпи много скоро. Важно е да знаете, че преди началото на раждането, може да отнеме до един месец от тапата..

От друга страна, ако преминаването на тапата е станало заедно с други предвестници на раждането, това състояние на нещата най-често показва отварянето на шийката на матката и началото на труда на жената. Съответно трябва незабавно да се свържете с наблюдаващия лекар или да отидете в болницата.

 • От момента, в който мукозната запушалка се отдели, е необходимо да се обърне голямо внимание на хигиената на гениталиите на бъдещата майка, тъй като подобни мерки могат да предпазят както пациента, така и плода от инфекции.
 • За същата цел, от този момент до момента на раждането, не се препоръчва да посещавате басейна, да плувате в река или друг воден басейн, както и да се впускате в сексуални отношения..
 • Бременната жена трябва да завърши последната подготовка преди раждането и да бъде готова да отиде в болницата по всяко време..

Какво е "лигавица"?

На шийката на матката има жлезисти клетки, които произвеждат секрети. По време на овулацията се отделя повишено количество от тази тайна, което се забелязва от почти всяка жена. Ако бременността не е настъпила, натрупаната слуз се отделя заедно с менструалния поток. Когато яйцеклетката е оплодена, слузът се натрупва в шийката на матката и се уплътнява, което води до плътно запушване на лумена. Природата предвижда това, за да не може инфекция да попадне в матката, където се формира нероденото дете. По този начин, лигавицата на шийката на матката има важна защитна функция. Съставът на образуваната запушалка постоянно се актуализира, тъй като секрецията на цервикалните клетки не спира. По този начин коркът винаги остава свеж и напълно изпълнява функциите си..

Слизестата запушалка запълва около 5 см от шийката на матката. Той запушва лумена много плътно, без да оставя празнота между стените. Слузта съдържа готови антитела, които веднага ще започнат да се борят с инфекцията, ако това се случи.

Отстраняване на щепсела преди раждането: причините за появата

Без съмнение природата е разумно подредена и ходът на бременността и раждането може да се счита за ярко потвърждение на този факт. И така, биологичният часовник в тялото на жената е подреден по такъв начин, че всички процеси на раждане на дете да се случват точно навреме и точно както се нуждае конкретна бременна жена..

Съществува мнение, че както слузът се образува в носните проходи, за да се предпази от проникване на инфекции, вируси и патогенни бактерии, така лигавицата, образувана в матката по време на бременност, е предназначена да предпазва развиващия се плод от проникване и негативно влияние на инфекциите отвън.

Слизестата запушалка по време на бременност е желеобразна маса, която обикновено се образува в края на първия месец на бременността..

 1. Появата на щепсела се дължи на хормонални промени в тялото на жена, която е в състояние на очакване на дете..
 2. Производството на хормони дава тласък за началото на образуването на лигавична запушалка.
 3. Такива процеси допринасят за образуването на слуз в матката..
 4. Постепенно количеството слуз достига определен обем, след което приема формата на тапа, която запушва маточната кухина.

Известно е, че основната цел на лигавичната запушалка по време на бременност е да предпази нероденото бебе от влиянието на външни неблагоприятни фактори. Благодарение на слизестата запушалка, местообитанието на плода е надеждно защитено от възможните последици от инфекции.

При нормално протичане на бременността на жената обикновено е позволено да прави секс, което става възможно поради наличието на лигавица. Също така става възможно бъдещата майка да се къпе в баня при умерена температура на водата, както и в река, море или други водни тела.

В края на третия триместър на бременността тялото на пациента се подготвя за раждане, през което хормоналният фон се променя. Производството на хормони е отговорно за омекотяването на лигавицата, която оставя шийката на матката и влагалището, оставяйки тялото на бременна жена.

В допълнение към естествения процес на преминаване на щепсела, външните смущения могат да допринесат за това. Следователно лекарят трябва да прегледа пациента възможно най-внимателно и деликатно. Във всеки случай изхвърлянето на лигавицата е сигнал за наближаващия момент на раждането, който не трябва да се оставя без необходимото внимание..

Функции на лигавицата

Най-разбираемата функция на лигавицата е да предпазва отвора на шийката на матката от инфекция. Неговите антибактериални свойства и лигавата консистенция наистина са надеждна бариера за различни микроби, така че ембрионът продължава да се развива безопасно..

В допълнение, лигавичната запушалка служи като механична защита. Например сперматозоидите след незащитен секс или вода в басейна не могат да влязат в матката. Антибактериалните свойства на лигавицата са полезни както срещу патогенни микроорганизми, така и за поддържане на правилния баланс на естествената микрофлора.

Докато лигавицата не се отдалечи, жената може спокойно да води нормален живот. Когато слузът напусне, матката става незащитена и жената трябва да внимава да не плува в открита вода, да не се къпе дълго, да бъде по-внимателна към здравето си.

Как изглежда коркът?

Медицинската практика описва различни случаи на отделяне на лигавицата по време на бременност. Имайки предвид специфичните параметри на хода на бременността на всяка бъдеща майка, лигавицата може да изглежда различно. Важно е да знаете някои нюанси на отделянето на лигавицата при бременност.

 1. Щепселът може да се откачи наведнъж или да се открои постепенно за определен период от време: от един до няколко дни.
 2. В случай, че коркът се отделя на части, бременна жена може дори да не забележи този процес. Това се дължи на факта, че отделеното количество слуз е много малко..
 3. Обемът на тапата обикновено е приблизително равен на две супени лъжици.

Доста често лигавицата може да бъде трудно да се разграничи на око от други вагинални секрети, така че пациентът трябва да се обърне към наблюдаващ лекар възможно най-скоро. Само лекар може да проведе преглед и да разбере какъв вид изпускане се е появил и да разбере какви процеси в тялото на бременна жена са допринесли за това или онова изхвърляне.

Всяка жена има различна плътност и цвят на лигавицата. Обикновено коркът по време на бременност може да изглежда така:

 • безцветен
 • белезникав
 • жълтеникав
 • розово
 • изпъстрена с кръв

Струва си да се отбележи, че появата на кръвни ивици в лигавицата на бъдещата майка също се счита за нормален вариант. Това се дължи на процеса на дилатация на шийката на матката, по време на който могат да се спукат най-малките капиляри, кръвта от които се смесва със слуз, в резултат на образуването на желеобразен съсирек с примес на кръв.

В същото време не забравяйте, че обилното алено кървене трябва да алармира бременна жена. В този случай се препоръчва спешно да се потърси медицинска помощ..

Съществува мнение, че при първородни и многородени жени процесът на отделяне на лигавицата запушва с някои разлики. Смята се, че периодът на бременност и раждане при многородени пациенти протича по-лесно. Слизестата запушалка при раждащите жени най-често напуска всички едновременно и не съдържа примеси от кръв.

 • При многоплодни бъдещи майки епителните клетки на вътрешната повърхност на шийката на матката са по-свободни, а самата шийка е еластична, способна да се разтегне до необходимия размер, за да може детето да премине през родовия канал.
 • При първородните жени, от друга страна, повърхността на шийката на матката е по-плътна и не е опъната, така че цервикалният канал е запушен със по-силна лигавица. Поради тази причина коркът при такива родилки може да остане за няколко дни на части и също да има кървава структура..

Тялото на бъдещи майки, които преди това са били неродородни, се подлага на задълбочена подготовка за раждане, подготвяйки епителни клетки за разтягане, поради което изхвърлянето на лигавицата в такива случаи може да бъде придружено от наличие на кръвни съсиреци. Независимо от това колко раждания е имала една жена, процесът на отделяне на лигавицата по време на бременност най-често протича напълно безболезнено..

Как и кога тя заминава?

По-близо до края на бременността хормоналната система на жената започва активно да произвежда естрогени, под въздействието на които започват определени промени в организма, включително омекотяване на дебелата структура на лигавицата с последващо изхвърляне.

Също така, отпадъците от щепсела преди раждането могат да възникнат не поради естествена промяна в хормоналните нива преди раждането, а по механична причина.

По време на вагинално изследване на жена гениталният орган реагира с повишаване на мускулния тонус на манипулацията на лекаря, в резултат на което може да настъпи неволно изтласкване на запушалката от цервикалния канал.

Може да излезе като цяла вискозна бучка, чийто размер ще съответства на 1,5 см в диаметър. Възможно е също така щепселът постепенно да излезе на части - в продължение на няколко дни под формата на лек дебел разряд с ивици кръв (това също е нормално).

Как се отлепва коркът преди раждането? Всяка жена трябва да се ръководи от лични чувства, тъй като това се случва индивидуално за всички..

За дълъг период от време преминаването на щепсела може да причини дискомфорт в долната част на корема, напрежение и леко треперене в цервикалната област.

По-често това явление прилича на болки, характерни за менструацията. Ако тази болка започне да се превръща в контракции, раждането е започнало..

Отстраняване на корк: снимка

Повечето хора, особено момичетата, които все още не са преживели състояние на бременност, имат много неясна представа за процесите, протичащи в тялото на жената през този период. Освен това, слушайки различни истории на своите приятели и познати, те най-често изпитват чувство на страх много преди бременността и раждането..

Повечето жени се интересуват от нюансите на бременността, докато очакват бебе. В този случай бъдещите майки четат много литература и получават информация от други източници, например на щандове в болници, според гестационната им възраст..

Особено заинтересовани от бъдещите майки са признаците на предстоящо раждане, като изпускане на лигавицата, изливането на околоплодната течност и началото на раждането.

Тъй като никой лекар не е в състояние да предскаже точната дата на раждане, всяка жена, според определени сигнали от тялото си, се опитва да го направи сама, поне приблизително. Много данни за бременността, раждането и особено за предшествениците на началото на раждането могат да бъдат намерени на сайтове в Интернет.

В допълнение към текстовото описание, както в Интернет, така и в печатната литература, можете да видите снимки на лигавицата. Трябва да се има предвид, че е по-добре да се проучи такава информация преди началото на бременността. Това ще създаде основата на необходимите знания, които ще осигурят спокойствието на бъдещата майка по време на бременност и ще избегнат претоварване с голямо количество информация, докато чакате бебето..

По този начин, снимка на появата на лигавичната запушалка по време на бременност може да се разглежда с цел общо разбиране на процесите, протичащи по време на бременност, но не бива да се прави много впечатление и да се опитва ситуацията и симптомите на други хора върху себе си. По-добре е да потърсите съвет и да зададете въпроси, представляващи интерес за Вашия наблюдаващ лекар, както и да съхранявате записи на важни събития и сигнали на собственото си тяло с подробно описание и времето на тяхното възникване.

Предвестници на раждането: преминаването на щепсела по време на бременност

Естествено, всяка жена, която е в състояние на бременност, желае и очаква ранно успешно раждане. Особено това желание се увеличава в края на третия триместър, когато телесното тегло на пациента се увеличава значително, качеството на съня се влошава, появява се тежест и други неудобства. Ситуацията се усложнява от факта, че никой не може точно да определи датата на естественото раждане..

Компетентен лекар със сигурност ще обясни на бременна жена, че може да се предвиди само предварителна дата на раждане. В това лекарите са подпомогнати от резултатите от дейностите, включително:

 • анализи
 • проверки
 • ултразвукова процедура
 • наличието или отсъствието на предшественици на раждането
 • продуктът от измервания на размера на корема, телесното тегло, височината на дъното на матката и др..

Лекарят прави изводи за възможността за ранно раждане, като взема предвид всички възможни фактори. В същото време лекарят информира пациента за правилата на поведение в различни ситуации, възможни признаци и пита за тяхното присъствие или отсъствие за най-близкия отминал период от време.

Предвестниците на предстоящото раждане сред специалистите в областта на акушерството и гинекологията се считат за:

 • изпускане на лигавицата
 • начални контракции
 • изтичане на околоплодна течност

Трябва да се отбележи, че всички тези признаци заедно показват началото на раждането в рамките на 24 часа от момента на появата им. Но, не забравяйте, че тялото на всяка жена има свои индивидуални характеристики..

И така, единият пациент може да усети настъпването на единия предвестник на раждането, а другият - и трите едновременно. Слизестата запушалка може да се откъсне по време на посещение в тоалетната или в други ситуации, когато бъдещата майка не определя и не усеща промени поради обективни обстоятелства. Също така не са необичайни случаите, когато лигавицата не излиза до самото раждане и се отстранява още в процеса на раждането на детето..

Какво да правя, ако раждането е започнало у дома?

С бързото раждане на бебе възникват извънредни ситуации, например опити у дома. Ако има случаи на бързо раждане сред роднини, жената има хронични заболявания, усложнения на бременността, вероятността от бързо раждане се увеличава. Ето няколко съвета какво да правите, ако раждането започне у дома:

 • не изпадайте в паника, обадете се на помощ от роднини, които трябва да бъдат разделени на „групи за помощ“: повикващи, които се срещат с линейка, подготвят неща и т.н.;
 • извикай линейка;
 • опитайте се да стигнете до медицинско заведение;
 • ако раждането е близо, трябва да помогнете на родилката да се настани удобно;
 • под кръста, тя трябва да бъде съблечена, положена върху чист чаршаф;
 • изплакнете перинеума с антисептик (сапун, калиев перманганат);
 • нежен масаж на кръста по време на контракции.

Важно е да успокоите родилката, да не допускате паника, тогава физиологията ще вземе своето и тогава лекарите ще помогнат.

Отстраняване на щепсела преди раждането: необходим ли е външният му вид?

Дали бременна жена е забелязала момента на отлепване на лигавицата, не е толкова важно. Основното нещо е да не проявявате загриженост и да информирате лекаря за всички обстоятелства, записани в процеса на изчакване на нероденото дете.

Факт е, че лигавицата по време на бременност може изобщо да не изчезне, така че не трябва да очаквате това събитие. В други случаи преминаването на щепсела се случва неусетно, което също си струва да се запомни. Третият вариант за развитие на ситуацията може да се нарече изхвърляне на лигавицата, забелязана от пациента.

Струва си да опишете външния вид и цвета на лигавицата на наблюдаващия лекар, да се консултирате с него и съвместно да направите изводи за непосредственото начало на труда в съответствие с други признаци, придружаващи преминаването на запушалката.

Според цвета и структурата на отделянето, медицинският специалист ще направи предположения за това дали лигавицата запушалка наистина се е откъснала или отделянето е от различно естество. Спомнете си, че обикновено коркът прилича на малко количество слуз с белезникав, жълтеникав, розов цвят или напълно безцветен, вероятно с някои ивици кръв.

Ако коркът се е отдалечил и няма други предшественици на раждането, тогава времето за раждане все още не е дошло. Но във всеки случай бременната жена не трябва да излиза от дома сама за дълго време, да прави пътувания или други движения, които усложняват пътуването до болницата, ако възникне такава необходимост..

Контракции след счупване на щепсела

Изхвърлянето на лигавицата по време на бременност е един от предвестниците на раждането. Друго нещо е, че преминаването на тапата може да се случи самостоятелно, или може да бъде придружено от други признаци, показващи приближаването на началото на раждането при бременна жена.

Трябва да се отбележи, че освобождаването на щепсела от тялото на бъдещата майка е напълно естествено. Тази ситуация не изисква медицинска помощ. Но, за да бъдете спокойни за състоянието на родилката и нероденото дете, трябва да знаете със сигурност, че лигавицата се е оттеглила и че околоплодните води не изтичат и целостта на околоплодния мехур, която осигурява храненето и развитието на бебето, не е нарушена.

Всъщност естеството на влагалищното течение може да се определи само чрез изследването му под микроскоп, така че това може да се направи само от висококвалифициран лекар в специално оборудвана лаборатория. Когато слизестата запушалка се отдели, е важно да се вземе предвид гестационната възраст.

Така че, ако предварителната дата на раждане вече е дошла и пациентът скоро трябва да роди, определено трябва да обърнете внимание на възможната поява на спазми и вкаменяване на корема.

Понякога е възможно да се появи усещане за не силни дърпащи болки, подобни на менструални болки. След тях бременна жена може да почувства контракции. В този случай най-вероятно говорим за началото на раждането. Трябва да се успокоите и да преброите повторенията на контракциите: ако интервалът между тях не надвишава десет минути, тогава трябва спешно да отидете в болницата.

Може ли контракциите да започнат, без да се счупи щепселът?

Контракциите могат да започнат на всеки етап от бременността, но, разбира се, обикновено се появяват в края на третия триместър, когато отбелязват началото на раждането за бременна жена..

Слизестата запушалка може да се откачи своевременно или изобщо да не се откачи. В същото време пациентите отбелязват, че най-често болките, които се появяват по време на изхвърлянето на лигавицата, донякъде напомнят на менструални болки. Струва си обаче да се помни, че в този случай се препоръчва да се избягва приемането на каквито и да е болкоуспокояващи, тъй като това може сериозно да навреди на здравето на плода..

Само едно дете знае кога ще дойде времето да се роди. Следователно, неконтролираният прием на каквито и да било лекарства по време на бременност е забранен..

Кога могат да започнат контракции, без да се счупи щепсела?

Контракциите всъщност могат да започнат на всеки етап от бременността. По този начин външният им вид не е задължително свързан с преминаването на лигавицата. В медицинската среда контракциите обикновено се разделят на тренировъчни и редовни..

В първия случай говорим за подготвителните процеси в тялото на бременна жена. Факт е, че от първия ден на бременността женското тяло прави всичко възможно да осигури нормалното протичане на бременността и раждането. Целият процес на бременност предвижда постепенно развитие на нероденото дете и подготовка за раждането му..

Следователно, в края на втория триместър на бременността, някои пациенти започват да усещат появата на периодични леки спазми. Става въпрос за тренировъчни пристъпи. Основната им разлика от родилните болки е ниска интензивност, рядка честота и бърз край.

Някои жени може изобщо да не усещат тренировъчните контракции, докато други ги усещат съвсем ясно. Едно ги обединява: те не привеждат тялото в готовност и не натрупват сила, а, напротив, бързо преминават.

Интензивните контракции в ранните етапи на бременността трябва да се лекуват с повишено внимание, тъй като появата им може да показва началото на преждевременно раждане.

Трудовите болки са предшественици на раждането и най-често показват началото на интензивната фаза на раждането. Те увеличават интензивността си, възникват едновременно с отварянето на шийката на матката и изискват задължителен престой в болницата, където бъдещата майка е в състояние да осигури необходимата медицинска помощ.

Контракции без отделяне на корк и околоплодни води

Тъй като има жени, има толкова много отделни случаи на бременност и раждане. Раждането може да започне след преминаване на лигавицата, околоплодната течност е изтекла или раждането започва. Но често има и случаи, когато лекарят пробива феталния пикочен мехур още по време на раждането..

В такива случаи лекарят самостоятелно елиминира лигавицата, която остава непроменена вътре и не напуска тялото на жената своевременно.

Появата на контракции се счита за основен асистент по време на раждането. Такива спазми дават възможност на женското тяло да изтласка плода по естествен път. Едновременно с отварянето на шийката на матката и натиска на плода, контракциите осигуряват движението на нероденото дете по родовия канал и допринасят за ранното му раждане.

Трябва да се отбележи, че раждането може да отнеме много часове наведнъж. В този случай контракциите могат да бъдат с различна интензивност и продължителност, докато в крайна сметка те достигнат желаната степен на сила, достатъчна за раждането на бебето.

Понятие и дефиниция на корк

В гинекологията съсирекът се нарича запушалка, която изпълва шията от момента на зачеването до последните дни на раждането на дете. Излизането навън се случва, когато е изпълнило защитни функции.

На практика се смята, че отделянето на слуз е сигурен предшественик на ранното раждане на бебе. Но това не е универсална ситуация, показателите са индивидуални: някой има слуз няколко седмици преди раждането, а някой е изправен пред освобождаването му само в родилната зала.

Последователност

Изварата е представена от плътно отделяне на желеобразна консистенция. Състои се от слуз, произведена от шийката на матката, за да предпази плода от различни инфекции, попадащи в утробата..

На външен вид е подобен на концентриран яйчен белтък, но понякога е течен и излиза на части. Понякога щепселът прилича на "мазилка" - отделяне, което често придружава менструацията.

Размерът

За да не объркате този съсирек с други секрети, е важно да имате информация за количеството слуз, което трябва да изчезне. Обикновено обемът му варира от 50 ml, а размерът му е в диапазона 1,5-2 cm.

Запомнете: всяка ситуация е различна. Не е факт, че размерите на вашия щепсел ще бъдат еднакви.


Къде е задръстването на бременна жена

Характеристики на цвета

Тук има два варианта - норма и патология. Обикновено има само един цвят, но ако се е променил, това сигнализира за заболяване.

Норма

Тук няма конкретен отговор, „цветната палитра“ на тази слуз може да варира от бежово до кафяво. Има вероятност от кървави съсиреци, розови частици, те не трябва да причиняват безпокойство.

Те показват разкъсване на малки капиляри, когато шията се отвори. А разликите в цвета на слузта на родилките се обясняват с разликата в здравословното състояние на различните жени по време на бременност..

Патология

Въз основа на сянката на пренаталното отделяне една жена може да разбере, че съществува опасност за нея и нероденото дете..

Ако имате кафяво течение с наситени петна, трябва незабавно да се свържете с лекар. Обилните алени, червени и тъмнокафяви съсиреци действат като тревожни симптоми..

Необходимо ли е разреждане при преминаване на щепсела?

Изхвърлянето на лигавицата по време на бременност изглежда като появата на известно количество отделяне върху бельото. Всъщност това е вагинално отделяне, само че тяхната природа е абсолютно естествена и не трябва да предизвиква безпокойство..

Но едновременно с лигавицата може да се появят и други секрети, като кръв или околоплодна течност. Не само лигавицата, но и околоплодната течност понякога може да изтече преди началото на раждането. В този случай плодът престава да получава необходимото хранене и насищане с кислород, така че трябва спешно да потърсите медицинска помощ..

Не забравяйте, че съществува опасност от инфекция на нероденото бебе, за да се избегнат кои спешни мерки трябва да бъдат взети. Разбира се, най-тревожното за бременната жена трябва да бъде появата на ярко алено изхвърляне. Тази ситуация може да показва наличието на патология, началото на преждевременно раждане и други процеси, изискващи спешна медицинска намеса..

Слизестата запушалка, която затваря шийката на матката, е доста малка по обем, поради което най-често бъдещите майки не забелязват нейното отделяне. Ако количеството на влагалищното течение е значително, тогава най-вероятно изобщо не говорим за корк, а за околоплодни води или отделяне от различно естество..

Може ли да има болка, когато щепселът се свали?

Изхвърлянето на лигавицата по време на бременност обикновено е безболезнено. Във всеки случай бъдещата майка не трябва да изпитва силна болка. Но въпреки това случаите в медицинската практика са различни.

 • Например, ако лигавичната запушалка се откъсне, докато бъдещата майка си взема душ, тогава отпуснатите мускули няма да й позволят да почувства неудобство или промени, които са настъпили. Освен това, ако слузта е безцветна или бяла или жълта.
 • Също така, не забравяйте за различната чувствителност на едно женско тяло и различния праг на болка на пациентите..
 • Вариант на нормата се счита както за напълно безболезнено отделяне на лигавицата, така и за усещане за лека болка, подобна на менструална болка, мускулно напрежение и дърпаща болка в долната част на корема на бременна жена.
 • Ако има още много време преди раждането, тези симптоми бързо преминават и не са склонни да се повтарят..

Важно е всяка родилка да остане в спокойно настроение, да се изслушва и да анализира всякакви усещания, възникващи по време на бременност. Ако не сте сигурни, че тялото не се нуждае от помощ или нещо ви обърква, потърсете медицинска помощ, където те ще разсеят съмненията ви или ще предложат хоспитализация.