30-тата седмица от бременността е голямо постижение за бъдещата майка и голям сегмент от изминатия път преди появата на бебето не е лек. Хлапето вътре е практически оформено, то вече притежава всички умения и реакции, необходими за живота. От този момент нататък жената може да излезе в отпуск по майчинство и да се подготви за предстоящото раждане..

Съдържание

 • Въведение
 • 30 седмици бременна: какви са усещанията
 • Външни промени в 30 гестационна седмица
 • 30 седмици бременна: Заплахи и проблеми
 • 30 седмици бременна: Развитие на плода
 • Движения на плода на 30 гестационна седмица
 • 30 седмици бременна: Изследване и анализ
 • Хранене за 30 седмици от бременността
 • 30 седмица от бременността: Препоръки на гинеколози
 • Секс на 30 седмици от бременността
 • Заключение

Въведение

30-та седмица от бременността съответства на времето, когато жената излиза в отпуск по майчинство, тъй като от този момент тя трябва да посвети цялото си време на подготовка за раждането на бебе. Тридесетата седмица се счита за седми и половина месец акушерство. По това време жената трябва да наддаде от 7 до 9 килограма..

Сега бебето активно тренира дробовете си, подготвя се за раждане. Ако той се роди през този период, тогава той има почти сто процента шансове да остане жив..

30 седмици бременна: какви са усещанията

По това време матката вече е нараснала значително и височината на дъното й е 30 сантиметра. Бъдещата майка има не само увеличение на корема, но и увеличаване на обема на бедрата, гърдите и талията. Жената започва активно да наддава, което влияе негативно на гръбначния стълб и долните крайници..

На тридесет седмици мама започва да усеща по-ясно как бебето потръпва. Това се случва, когато спи и хълца. Поради факта, че матката притиска диафрагмата, жената се оплаква от затруднение, повърхностно дишане и задух.

Сега тялото произвежда секреторни елементи, които предотвратяват тонуса на матката, като по този начин се избягва преждевременно раждане. Те водят и до отпускане на червата, а оттам и до запек. Киселини се появяват в резултат на изстискване на матката на стомаха.

При много майки, когато лежат дълго по гръб, долната куха вена е компресирана, което води до шум в ушите, световъртеж и загуба на съзнание. Жената може да не усеща нищо, но трябва да се има предвид, че с намаляване на притока на кръв в резултат на притискане, бебето започва да страда, развива хипоксия и сърдечната честота намалява почти наполовина. Ето защо, за да се избегне този проблем, жената трябва да спи настрани, като държи възглавница между краката си..

Бъдещата майка усеща тежест в лумбалната област и спазми в долните крайници, които притесняват предимно през нощта. За жената става трудно и неудобно да спи поради голям корем. Спането по корем отдавна не е възможно и не бива да спите по гръб поради притискането на кухата вена, трябва само да си почивате настрани, но това не винаги е удобно, следователно, започвайки от тридесетата седмица, бъдещата майка трябва да има проблеми със съня.

Какво да търсите

На този етап трябва да се обърне специално внимание на тяхното благосъстояние и състоянието на онези жени, които имат заплаха от резус-конфликт. За да избегнете проблеми по това време и да премахнете възможността за развитие на хемолитична болест при бебето, трябва да започнете да приемате специални лекарства, които гинекологът ще предпише.

На тридесет седмици жената започва да чувства тренировъчни контракции, въпреки че те могат да се появят две седмици по-рано. С тяхна помощ матката се подготвя за предстоящото раждане. Контракциите не трябва да бъдат болезнени или продължителни. За да премахнете дискомфорта по време на появата им, е достатъчно да масажирате нежно корема. Въпреки че бебето усеща как матката се свива, за него това е абсолютно безвредно, тъй като е заобиколено от околоплодни води, което служи като вид щит.

Външни промени в 30 гестационна седмица

След тридесет седмици бебето започва да расте много бързо и да наддава. Следователно, дори за онези майки, чийто корем беше сравнително малък, той започва да расте буквално пред очите ни, доставяйки още повече дискомфорт от преди..

Поради увеличаването на матката, долната част на гърба и долните крайници започват да болят. Появяват се разширени вени и стрии. За да се предотврати появата на стрии, кожата на корема трябва да се грижи от първите седмици на бременността, като втривате в нея специална козметика за стрии.

Носенето на превръзка за бъдещи майки ще помогне за облекчаване на болките в долната част на гърба и можете да предотвратите разширени вени, като вечер втривате специални венотоници в долните крайници.

30 седмици бременна: Заплахи и проблеми

На тридесет седмици майките често изпитват болка и дискомфорт. В повечето случаи боли лумбалната област, долните крайници и коремната област. Лека алгия се проявява при всички бременни жени и това е абсолютно нормално за периода на бременността. Когато обаче се увеличи, трябва да издържите, трябва незабавно да се свържете със специалист.

Вагинално отделяне при 30 гестационна седмица

Обикновено вагиналният секрет трябва да има средно изобилие, прозрачен или белезникав оттенък, еднаква консистенция и без мирис.

Ако отделянето е станало твърде течно, воднисти или в него се появяват примеси от кръв, трябва спешно да се свържете с предродилната клиника, тъй като те са признаци на проблеми с тялото на майката или бебето.

Преждевременно раждане на 30 гестационна седмица

По това време, при проблемен ход на раждането на плода, може да започне преждевременно раждане. Ако е възможно, гинеколозите се опитват да предотвратят този процес и оставят майката да доведе бебето до определената дата. Ако обаче не могат да бъдат предотвратени, жената се подлага на цезарово сечение и детето се поставя за кърмене в кана.

За да оцелее бебето, му се осигуряват необходимите грижи и внимателно медицинско наблюдение, благодарение на което тялото му е подготвено за самостоятелен живот..

Развитието на гестоза (късна токсикоза) на 30 гестационна седмица

Ако бъдещата майка по това време е започнала да се появява силен оток, тогава те могат да показват началото на развитието на гестоза.

Как може да разбере жената, когато е време да се обърне към специалист? Тялото започва да натрупва много течност, което става доста забележимо до тридесет седмици, ако обърнете внимание на външни признаци. Първо, бременната жена забелязва, че теглото й е започнало да надвишава допустимите норми и наддаването на тегло е много по-бързо, отколкото би трябвало да бъде.

Жената забелязва, че наскоро разхлабените и удобни обувки са й станали тесни, пръстите на краката й започнали да се подуват особено сутрин, така че трябвало да се откаже от носенето на халки. Тогава се появява силен оток, който не може да се пренебрегне. Долните крайници са първите, които страдат от тях..

Ако при натискане на подбедрицата трапчинката на налягането не изчезне веднага, е време да подадете аларма.

В допълнение към тежки отоци се появяват главоболие, фотофобия, световъртеж, гадене и повръщане. Ако не се вземат мерки навреме, това заболяване може да доведе до смърт както за майката, така и за детето..

Ако имате и най-малкото подозрение за гестоза, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

30 седмици бременна: Развитие на плода

Детето продължава да расте и да наддава, уведомявайки мама със самоуверени дръпвания за доброто си здраве. На тридесетата гестационна седмица детето е практически оформено и се различава от новороденото само по размер. Много бебета по това време вече обръщат главите си с главата надолу, подготвяйки се за раждането си..

Ако детето още не се е обърнало и е в грешна позиция, то все още има възможност да заеме желаната поза, но тя вече е много по-малка, отколкото беше преди. Размерът на детето вече е толкова голям, че трудно може да се обърне вътре в матката и практически не променя позицията си.

Размерът на плодовете вече може да се сравни с пъпеш. Той тежи 1400 грама и е висок 38 сантиметра. Ако детето е голямо, теглото му може да достигне до 1600 грама. Момчетата обикновено са по-големи от момичетата, въпреки че се случва и обратното.

На този етап главата на бебето продължава да расте в резултат на увеличаването на обема на мозъка. Поведението на бебето и реакциите му към света около него вече са почти същите като това на новородено доносено бебе. Костните структури на черепа и техните стави се характеризират с повишена гъвкавост. Това е необходимо, за да може бебето да премине по родовия канал по-бързо и лесно..

Очите на плода са отворени, той реагира добре на светлината, която преминава през кожата и матката. Детето мига и когато е в състояние на сън, затваря очи. Вече имаше мигли и се научи да прави разлика между тъмно и светло, имайки представа какво се случва навън.

С увеличаване на размера на мозъка, неговата маса и броят на навивките се увеличават. Но въпреки това, основната функционалност на мозъка ще се развие след раждането. По време на развитието на трохите в матката, гръбначният мозък и други части на централната нервна система са отговорни за нейната жизнена дейност..

Хлапето вече може да направи много самостоятелно

Тъй като мозъкът вече може да регулира температурните показания на бебето, бебето губи оригиналната коса и смазка, които преди това са покривали тялото, като го предпазват и затоплят. Тази коса обаче не винаги изчезва, много често остава след раждането в областта на раменете и гърба. След раждането те изчезват след около седмица..

Хлапето вече диша самостоятелно. Това може да се види на монитора на ултразвуковата машина. Гръдният му кош е спуснат и повдигнат по време на дихателни упражнения, насочени към укрепване на мускулите и развитие на белодробната тъкан. Ако бебето не е вдишало околоплодната течност, тогава белите му дробове не могат да се развият и не получат достатъчен обем отвор, необходим за нормалното дишане след раждането.

Черният дроб на бебето на този етап усилено натрупва желязо, което ще е необходимо на бебето през първата година от живота за нормалния процес на хематопоеза.

На този етап от бременността плацентата вече е напълно развита и има дебелина до 48 милиметра. Васкулатурата й функционира нормално и все още не са наблюдавани признаци на стареене. Фетоплацентарният кръвен поток напълно осигурява кръвоснабдяването на бебето и го снабдява с всички необходими вещества.

Движения на плода на 30 гестационна седмица

Движенията на бебето по това време вече се усещат много добре и понякога причиняват дискомфортни усещания у бъдещата майка, особено когато бебето бута в областта на черния дроб и долната матка. Въпреки факта, че детето е в тясна среда, то все още има способността да се мята и да се обръща, така че повечето бебета по това време обръщат главата си надолу.

Преди да се роди бебето, мама трябва да преброи броя на движенията, особено когато плодът стане твърде активен. В рамките на дванадесет часа жената трябва да усети поне 10 движения на бебето, а по време на съня му поне 4 движения на час.

30 седмици бременна: Изследване и анализ

През този период жената трябва да премине през много проучвания, тъй като е необходимо да отидат в отпуск по майчинство. Бъдещата майка ще бъде изпратена за общ тест за урина, според който специалист ще може да определи развиващата се гестоза и общ кръвен тест, който позволява да се установи липсата или наличието на анемия.

За бременни жени леко намаленият хемоглобин се счита за нормален показател, но ако нивото му се отклонява значително от нормата, трябва да се вземат мерки, тъй като това състояние е изключително опасно както за плода, така и за майката.

Също така, бременната жена ще трябва да се подложи на биохимия на кръвта, кръвен серумен тест за хепатит, сифилис, ХИВ и коагулограма за коагулация на жизненоважно вещество.

Ако е необходимо, ще бъдат предписани тестове за хормони и CTG.

Ултразвук на 30 гестационна седмица

Рутинното ултразвуково изследване се извършва за период от тридесет до тридесет и две седмици. На този етап се оценяват теглото и височината на бебето, степента на развитие на неговите органи, височината на очното дъно на матката, неговият размер и състоянието на миометричния слой. Зрелост на плацентата и околоплодни води.

Ако по това време бебето още не е обърнало глава надолу, не трябва да се притеснявате. Изпълнявайки поредица от специални упражнения, мама може да го накара да промени позицията си..

Хранене за 30 седмици от бременността

Както през предходните гестационни седмици, майката трябва да яде правилната и здравословна храна, често и в малки дози..

Необходимо е да се изключи от диетата:

 • Топли напитки, сушена риба и сладкиши, особено шоколад.
 • Гинеколозите молят бременните жени да не го ядат изобщо, тъй като това влияе върху контрактилитета на мускулите и може да причини тонуса на матката. Но ако наистина искате и е невъзможно да го откажете, можете да изядете няколко филийки черен шоколад преди обяд.
 • По-добре е да не пиете натурално или разтворимо кафе през третия триместър, тъй като това може да повиши кръвното налягане и да повлияе негативно на благосъстоянието.
 • Продуктите, съдържащи животински мазнини, които са представени от колбаси и свинска мас, трябва да бъдат сведени до минимум във вашето меню. Те не носят никаква полза за организма и водят до набор от излишни килограми..
 • Използването на бобови растения води до ферментация в стомаха и процеса на образуване на газове, в резултат на което метеоризмът, който вече измъчва повечето бъдещи майки, а при консумация ще доведе до неговото засилване.
 • Трябва да се откажете от бързите храни, полуфабрикатите и твърде честите закуски, вредните продукти.

За период от тридесет седмици зърнените култури трябва да присъстват в менюто. Те помагат за подобряване на храносмилането поради високото съдържание на сложни въглехидрати. Освен това те ще дадат на бременната жена енергията, от която тя наистина се нуждае..

В диетата трябва да се включат пресни зеленчуци и плодове, кафяв хляб от пълнозърнесто брашно, немазна риба и месо, мляко и кисело мляко, които са богати на калций, необходим за мама и бебе. Също така не забравяйте за растителното масло, с което можете да приготвяте салати от зеленчукови и плодови сокове..

Необходимо е да се храните често, на малки порции и да сте сигурни, че в менюто присъстват горещи ястия.

30 седмица от бременността: Препоръки на гинеколози

За да улесните този период и мама няма затруднения, трябва да се придържате към следните препоръки:

 • За да намалите дискомфорта в долната част на гърба, причинен от увеличен корем и изместване на центъра на тежестта, е необходимо да носите скоба за бъдещи майки и да изпълнявате специални упражнения за развитие на гръбначния стълб и врата.
 • В случай на чревна болка, произтичаща от натрупването на газове, трябва да вземете отвара от копър, която облекчава това неприятно състояние не само за кърмачета, но и за възрастни. За да избегнете този проблем, трябва да спазвате диета, като елиминирате захарната сода и фасула от менюто, което води до метеоризъм..
 • С главоболие трябва да почивате по-често и да се научите да се отпускате. На бременните жени е забранено да пият хапчета от болки в главата, така че можете да си помогнете, като слушате успокояваща музика, почивка и медитация.
 • За да подобрите състоянието си, вземете допълнителен заряд от енергия и принудете бебето да заеме позицията, необходима за раждането, ако все още не го е заел, трябва да правите йога под наблюдението на треньор.
 • За да се избегне появата на стрии, е необходимо да започнете да използвате специална козметика от самото начало на носенето на плода, за да предотвратите появата им. Те могат да бъдат заменени и с обикновен зехтин, който овлажнява кожата и й придава еластичност..
 • За да избегнете изстискването на кухата вена, трябва да спите не по корем, а настрани, като държите малка възглавница между краката си.
 • Ако жената ще пътува, тя трябва да вземе всички медицински документи със себе си в случай на възможно преждевременно раждане..
 • За да избегнете сгъстяването на кръвта, което се увеличава по обем всеки ден, трябва да пиете повече течности.
 • За да се отървете от дискомфорта в лумбалната част на гръбначния стълб и мигрена, трябва да се запишете за басейна. Плуването е добро за борба с тези проблеми..
 • За да подготвите родовия канал за раждането на бебе, да улесните контракциите и да се възстановите бързо от раждането, трябва ежедневно да правите упражнения на Кегел за вагиналните мускули..

Диетични препоръки

И последното нещо, за което бъдещата майка трябва да се погрижи, е включването на храни, съдържащи желязо в менюто, които ще помогнат да се поддържа нивото на хемоглобина на нормално ниво. Необходимо е да се ядат ябълки, черен дроб и спанак, те имат много желязо, което е отговорно за транспортирането на кислород през тъканните структури и органи от майка до бебето.

За да не изпитва слабост, проблеми със зъбите, костите и изтръпване на крайниците, гинекологът трябва да бъде попитан за това кои храни трябва да бъдат включени в диетата, така че последният триместър да носи здраве и енергия, а не слабост и апатия, както се случва при някои майки.

Можете също така да разберете какви препоръки дават гинеколозите на 31 гестационна седмица, как се развива бебето, какви симптоми и усещания съпътстват този период и какви заплахи могат да възникнат. Можете да намерите цялата необходима информация в тази статия..

Секс на 30 седмици от бременността

Интимните връзки през тридесетата седмица са неразделна част от живота на бъдещата майка. Ако гинекологът не забранява секс, тогава това може и трябва да се прави, като се избягват позиции, които оказват натиск върху стомаха.

Близостта може да бъде противопоказана в случай на предлежание на плацентата, заплаха от преждевременно раждане, многоплодна бременност и многоводие. В тези случаи можете да доставяте удоволствие един на друг по алтернативни начини без сношение, тъй като няма противопоказания за оргазъм.

Заключение

Остават малко повече от два месеца преди раждането на бебето. За да разпределите времето и енергията си, трябва да направите план за времето преди и след раждането, в този случай няма да има проблеми с недостига му..

30 седмица от бременността: усещания, развитие на плода, трети планиран ултразвук

8-мият месец е най-решаващият период на бременността. 30 седмици е равно на 26 седмици от зачеването и 28 седмици от забавяне на менструацията.

По това време трябва да бъдете много внимателни, тъй като дори лек удар в стомаха, например, докато пътувате в градския транспорт, може да предизвика сериозни проблеми.

Бъдещата мама се чувства все по-уморена всеки ден, тъй като увеличаването на теглото се усеща все повече и повече.

По това време трябва да се откажете от много домакински задължения и да не се страхувате да поискате помощ от другите..

От 30-та седмица започва тясна комуникация между майка и дете, тъй като жената излиза в отпуск по майчинство и може да посвети цялото си свободно време на бебето. В антенаталната клиника по това време на бъдещата майка се дава акт за раждане.

Какво се случва на 30 седмица

Въпреки че жената чувства, че „скоро няма да може да се движи“, но все пак трябва да носи бебето в продължение на 10 седмици. Освен това плодът и матката непрекъснато растат, което означава, че теглото непрекъснато ще се увеличава..

През този период хормоните започват да подготвят ставите и костите за бъдещо раждане. Връзките са опънати по цялото тяло, така че може да се нуждаете от нови обувки.

През този период бебето с голяма сила води активен начин на живот, плува в околоплодната течност, постоянно се движи. Но сега движенията му са по-осъзнати и често са реакция на околната среда. Всяко плавно движение на бебето дава на бъдещата майка невероятни усещания. По това време дължината на плода е около 37 см, а теглото е около 13 00-140 0 g.

По това време ще имате трето планирано ултразвуково сканиране. Лекарят ще може да провери нормалното развитие на детето, да оцени неговата жизненост, кръвоносната система и да идентифицира възможни дефекти.

Прочетете повече за третото планирано ултразвуково сканиране тук.

Ехографът ще потвърди правилното положение на плода, в този случай се препоръчва носенето на специална превръзка, която ще поддържа правилното положение на детето и ще предотврати възможността за неговото преобръщане. Прочетете повече за важността на позицията на детето тук.

Много е важно жената да продължи да следи за храненето и да се занимава с физическа активност, тъй като благодарение на това тя ще бъде по-подготвена за бъдещо раждане..

Поради постановлението и свободното време бъдещата майка има възможност да ходи на специални курсове, където научава много важна информация.

Благополучие на жена на 30 седмици

Поради интензивния растеж на бебето, чувството за дискомфорт на бъдещата майка се увеличава, тъй като вътрешните органи стават много претъпкани. Но разбира се, това е несравнимо с майчините чувства, които се засилват всеки ден..

Възможни физически усещания

Всяка седмица на бременността жената има нови усещания, които показват, че всичко върви добре и бебето продължава да се развива:

 1. Разбъркване на плода. От 30-та седмица е много важно да контролирате количеството движения на бебето. Например, ако детето няма достатъчно кислород, тогава интензивността на движението ще бъде незначителна. В този случай е необходимо да се потърси съвет от лекар, тъй като това може да провокира замръзване на плода. Счита се за нормално - 24 движения през деня. През този период те се усещат по-рядко, тъй като се появяват по-смислено от страна на бебето..
 2. Теглото. Към този период наддаването на тегло се счита за нормално - 11 кг. По-близо до раждането теглото ще набира много по-бързо, тъй като се увеличава главно поради растежа на детето, матката и включва плацентата и околоплодните води.
 3. Гръден кош. По това време гърдите на бъдещата майка се изливат още повече, зърната стават по-груби, тъй като са подготвени за хранене на бебето.
 4. Стомах. Към 30-та седмица стомахът вече е нараснал значително и това значително влияе на походката на жената. Мускулите през този период са значително отслабени и разтегнати, така че не трябва да правите никакви резки движения, а също така трябва да избягвате удари и т.н. В допълнение, през този период рискът от образуване на стрии се увеличава, така че жените определено трябва да използват специални кремове за бременни жени. Съществуват и народни средства, които могат да се справят с този проблем - зехтин или цитрусово масло и т.н..
 5. Матка. По това време матката се увеличава значително и сега тя е поставена на 10 см над пъпа и пролуката от срамната симфиза става дълга около 30 см. Започвайки от 30-та седмица, матката започва да се свива сама, като по този начин се подготвя за раждане. Само не се притеснявайте за плода, той няма заплаха. Само ако едновременно чувствате остра болка, както и кървави секрети, незабавно се консултирайте с лекар.
 6. Безсънието възниква от факта, че става все по-неудобно да спи. През този период се препоръчва да лежите настрани, за това е по-добре да си купите специална възглавница, която ще ви помогне да поддържате правилната стойка.
 7. Болка. Болезнени усещания могат да се появят поради значителни физиологични промени. Най-честите болки в гърба се дължат на нарастващ корем. Също така, поради контракции на матката, могат да се появят болки, но те най-често са незабележими. Болките в корема могат да бъдат предизвикани от напълно различни причини, например неправилна диета, навяхвания и др. Често могат да се появят и главоболия, но те могат да бъдат избегнати, ако често ходите на чист въздух и спите достатъчно.
 8. Разпределения. Необходимо е да се обърне внимание на цвета, консистенцията и миризмата на отделянето, ако те по някакъв начин са се променили, например, те са спали кафяви или подсирени, след това не забравяйте да посетите лекар. Наличието на кръв или излишна вода в изхвърлянето е сигнал, че трябва спешно да се обадите на линейка. Прочетете повече за естеството на отделянето по време на бременност тук.
 9. Подуване. През този период често може да се появи подуване. Причината за това е значително увеличение на телесните течности. За да избегнете това, намалете приема на сол и спрете да ядете мазни и пикантни храни..
 10. Черва. Този орган е в притиснато състояние, поради което бъдещата майка може да изпита запек. Освен това се увеличава броят на позивите към тоалетната..
 11. Хемороиди. Може да се случи през този период на бременност, не е трудно да се справите с него, за това използвайте специални свещи и народни средства. Повечето хемороиди изчезват след раждането. Прочетете за лечението на хемороиди по време на бременност и след раждане тук.

Възможни емоционални преживявания

По това време бъдещите майки могат да изпитат чувство на безпокойство, което в повечето случаи не се потвърждава от нищо. Все по-често в главата ми могат да се появят мисли като „Не мога да понасям дете“, „Не мога да раждам“ и нещо подобно.

Емоционалните промени през 30-та седмица зависят от хормоналните промени в женското тяло. Ако изпитвате сериозни и до известна степен дори маниакално чувство на безпокойство и не можете сами да контролирате чувствата си, тогава непременно се консултирайте с лекар, в противен случай можете да изпаднете в сериозна депресия.

Прегледи на жените около 30 седмица

Всяка жена има свои собствени индивидуални чувства и преживявания по време на бременност, ето какво казват бъдещите майки за 30-та седмица от бременността:

Джулия: „Всеки ден е по-трудно да се диша, но въпреки това се чувствам добре. Мечтая, когато мога не само да усетя, но и да докосна и целуна сина си ".

Наталия: „Всеки ден се страхувам да наближа нощта, защото не мога да спя настрани, въпреки че трябва. Лекарят препоръчва да сложите нещо меко под стомаха и да спрете да спите по гръб, но просто не мога да се пренастроя. "

Алена: „Наддадох 20 кг, но поради факта, че отслабнах много преди бременността, няма стрии. Хлапето не го оставя да спи през нощта, тъй като е активно. Трудно е да се ходи, гърбът ме боли много, но специални упражнения помагат да се справите с този проблем. ".

Арина: „До 30-та седмица качих 17 кг, но това не ме разстройва, тъй като в главата ми има само една мисъл - ранна среща с дъщеря ми“.

Светлана: „Със съпруга ми започнахме да посещаваме курсове за бъдещи родители, където те ме научават да дишам правилно и емоционално ме настроиха за бъдещо раждане и майчинство. Също така, аз и съпругът ми сме научени как да се грижим правилно за неродено дете, като цяло сме много щастливи ".

Ксения: „Слава Богу, дългоочаквания декрет, сега мога да се наслаждавам напълно на бременността си. Всеки ден започва с това, че говоря с бебето си, казвам й плана за следващия ден, най-важното е, че ако нещо не й хареса, малко ме рита. Това са най-хубавите моменти от живота ".

Елизавета: „Аз съм алармист в живота си и по време на бременността чувството на безпокойство се увеличи значително. Опитвам се изобщо да не се движа, заради това качих много - 25 кг. Лекарят ми се кара и говори за усложнения, които ме карат още повече да се притеснявам. Вероятно е време да отидете на психолог ".

Анна: „На 30-та седмица всичко ми е наред, качих само 6 кг, практически без болка, като цяло съм щастлива жена. Опитвам се да посветя всяка свободна минута на бебето, да го погаля по коремчето и да му разказвам различни истории ".

Марина: „Активността на бебето е намаляла, в началото ме изплаши, но прочетох, че е нормално и се успокои. Сега имам време за почивка и сън. ".

Албина: „Спазвам всички препоръки, благодарение на това бременността протича добре. На 30 седмици качих 10 кг, лекарят каза, че това е нормално. Емоционално всичко е както винаги ".

Развитие на плода при 30 гестационна седмица

Параметрите на детето зависят от много фактори, но средно

По принцип това зависи от правилното хранене на бъдещата майка, както и от характеристиките на нейното тяло..

На 30-седмична възраст очите на бебето са широко отворени и то реагира на ярка светлина, която свети през корема му. По време на сън той прави гримаса, свива рамене и стиска юмруци. Той също така знае как да се усмихва и да се прозява..

През този период тънките косми по тялото започват да изчезват - лагуна. Но те могат да продължат на някои места, но това не е страшно, след раждането те ще изчезнат много бързо. Но на главата косата става още по-плътна. Някои малки деца могат да се похвалят с красива коса веднага след раждането..

На 30-та седмица мозъкът на детето непрекъснато расте. Образуваните вътрешни органи са подготвени за нормално функциониране след раждането. Също така се образуват нови нервни влакна, а съществуващите започват да работят активно.

Сърцето на бебето работи нормално, но черният дроб е по-активен, тъй като трябва да натрупа толкова необходимо желязо за следващата година.

Дихателната система все още не е напълно оформена, но той все още може да диша. По време на ултразвука можете да видите как гърдите му се разширяват и свиват. През този период за първи път жената може да усети незначителните и ритмични ритници на бебето, той хълца. Точната причина за това все още не е известна, но основното предположение е прекомерното поглъщане на околоплодната течност от малкото дете..

Имунната система продължава да се формира, но вече на този етап детето е готово да устои на много инфекции.

Въпреки че кожата остава набръчкана, малкото дете е готово за раждане, тъй като вече е натрупало мастна тъкан.

Бузите, ръцете и краката са достатъчно закръглени, почти като новородено.

Ако по време на сън на бъдещата майка бебето води активен начин на живот, това може да означава, че има безсъние. Бъдещото бебе вече от 30-та седмица започва да разбира и реагира на действията на мама.

Снимка на ултразвук на плода

Снимка на 3D ултразвук на плода за период от 30 седмици:

Препоръки при бременност 30 седмици

Правилното хранене

През цялата бременност, и особено на 30 седмици, трябва да се придържате към правилното хранене. По това време женското тяло и детето се нуждаят от протеини и сложни въглехидрати. Добавете пресни зеленчуци, плодове, млечни продукти, морски дарове, риба, постно месо към ежедневната си диета.

Необходимо е да се откажете от сладките сладкиши и други храни, които повишават нивата на кръвната захар. Също така изключете от менюто грозде, зеле, пресен хляб, бобови растения и други храни, които могат да провокират газове.

Особено внимание трябва да се обърне на качеството на продуктите. Не полупечени ястия, продуктите трябва да бъдат подложени на продължителна топлинна обработка. Например ферментиралите млечни продукти трябва да се варят, плодовете да се измиват, но сушито и месото с кръв трябва да бъдат напълно изоставени.

Също така, по време на бременност не се препоръчва да се злоупотребява с продукти, които могат да провокират алергии. Такива продукти включват мед, шоколад, хайвер и др..

Важно:

 • яжте редовно, за да не се чувствате гладни;
 • порцията не трябва да е голяма;
 • не се препоръчва да се яде преди лягане, последното хранене трябва да бъде 3 часа преди лягане;
 • консултирайте се с Вашия лекар относно употребата на витаминни препарати.

Интимна връзка

Жената има намаляване на сексуалното желание. Още на 30-та седмица е необходимо да се обърне внимание на противопоказанията, ако те не са там, тогава не е нужно да се отказвате от интимния живот. Основното нещо, което трябва да запомните, е да бъдете внимателни, тъй като активните движения могат да променят позицията на детето..

Какви опасности може да се очакват:

 1. Ако жената и мъжът имат различен резус, тогава по това време може да възникне резус несъвместимост, в този случай ще е необходимо да се направи специална инжекция.
 2. Може да се появи кървене, което е най-вероятно причинено от отлепване на плацентата.

Физически упражнения

За жената вече е трудно да ходи, но в същото време не трябва да се забравя за физическата активност. Благодарение на това бъдещата майка ще бъде готова за раждане, ще увеличи силата и издръжливостта си..

Препоръчително е през този период да тренирате на велоергометър, тялото ще получи необходимото натоварване, но тежестта няма да окаже натиск върху краката. Най-полезното занимание в края на бременността е плуването..

Такива тренировки могат да помогнат за облекчаване на болките в гърба и да подобрят цялостното ви физическо състояние. Ако бременна жена продължава да тренира във фитнеса, тогава е най-добре да провеждате тренировки под наблюдението на треньор..

Не пропускайте да ходите и да правите дихателни упражнения.

Важни съвети:

 1. Прекарвайте достатъчно време за сън, само трябва да спите на ваша страна, в противен случай можете да провокирате недостатъчен приток на кислород към детето.
 2. Ако излизате от дома, винаги носете със себе си медицинска карта, тъй като по това време може да започне преждевременно раждане..
 3. Тъй като сега жената е в отпуск по майчинство, е време да се запишете за курсове по бременност, където можете да намерите много необходима и много важна информация..
 4. Ходете по-често до тоалетната, за да избегнете запек.
 5. Не е нужно да кръстосвате краката си, докато седите, тъй като това може да провокира появата на разширени вени.
 6. Нежният масаж ще помогне при леки болки в гърба и краката.
 7. Не забравяйте, доброто настроение на майката се предава на детето..

Преглед на 30 гестационна седмица

На 30-та седмица е наложително да посетите лекар и от този момент нататък го правете всяка седмица. По време на срещата специалистът ще проведе необходимия преглед:

 • ще измерва налягането;
 • проверете състоянието на матката;
 • определят положението на детето;
 • оценява състоянието на матката и гениталиите;
 • вземете намазка върху флората.

По това време бъдещата майка ще трябва да се подложи на преглед, за да идентифицира възможни заболявания, които могат да навредят на бебето и да провокират различни усложнения след раждането..

На 30-та седмица жената може да започне да избира родилен дом и тъй като има достатъчно време, можете да изберете идеален вариант, който да задоволи всички изисквания.

30 седмица от бременността: какво се случва с плода и бъдещата майка?

 • Колко месеца е?
 • Чувства на жена
 • Развитие на плода
 • Опасности и рискове
 • Анализи и изследвания
 • Препоръки за бъдещата майка
 • Прегледи на бременни жени

30-та седмица от бременността е изпълнена със задължения и задължения. Повечето бременни жени излизат в отпуск по майчинство, но получаването на отпуск по болест се предшества от тестове и пълен преглед. Тази седмица е най-доброто време да планирате времето си до раждането. Прочетете повече за нея в тази статия..

Колко месеца е?

Началото на 30 седмица е цели 29 акушерски седмици. В ход е третият триместър - най-трудният период на раждане на бебе, който изисква търпение и спокойствие от жената. 29-30 акушерска седмица е седем месеца от бременността според календарните стандарти и вече 7,5 месеца от акушерските стандарти.

От зачеването са минали 28 седмици, от закъснението са минали 26 седмици. Много жени признават, че вече са уморени от „бременност“. Остават около 10 седмици до очаквания ден на доставката. Но самото раждане е най-вероятно да се случи по-рано или по-късно от този ден, тъй като в ПТД само 5% от жените раждат.

Чувства на жена

Повечето бременни жени влизат в 30 седмици от бременността със забележимо облекчение. Отвъд тази „граница“ е времето, освободено от трудови грижи, необходимостта от ставане през нощта, когато алармата звъни, времето, което жена с чиста съвест може да посвети на себе си и на нероденото си дете. Ще бъде възможно да направите всички планирани неща - да завършите подреждането на детската стая, да купите зестра за бебето.

Сега една жена все повече се нуждае от почивка. Бързо се уморява, има много усещания, които й създават дискомфорт. Не можете без външна помощ. Но въпреки това жената е щастлива, скоро ще се срещне с бебето и нов статут - този на майка. Какви усещания могат да съпътстват този период, ще ви разкажем подробно.

Разбъркване на плода

На 30 седмици много жени си припомнят смешно преживяванията си преди два месеца. Тогава въпросът постоянно се тревожеше как да не объркате движенията на бебето с чревна перисталтика. Сега движенията на бебето не могат да бъдат объркани с нищо - то е силно, мощно, понякога дори доста болезнено за бъдещата майка.

На 30 седмици движенията стават малко по-малко. Бебето вече не е толкова просторно и свободно в маточната кухина, вече няма такива активни движения на тялото, както преди. Но силата на движенията се увеличава, ритниците и тласъците се усещат по-ясно. Поредицата от движения са станали по-кратки. Ако по-рано хлапето активно е натискало в продължение на няколко минути и след това е направило "пауза", сега поредицата може да се състои само от 1-2 две движения.

Мама ясно усеща как бебето се обръща и без никакви проблеми може да определи къде е дупето му в момента и къде е главата. Движенията на бебето вече са ясно видими за околните и това предизвиква наслада - стомахът изведнъж започва да се движи.

Много хора искат да се докоснат и да усетят как бебето се напъва. Не позволявайте на непознати да докосват корема ви, ако се чувствате неудобно. Чувствайте се свободни да звучите неучтиво.

30-та седмица принадлежи на лекарите през периода на най-голяма активност на бебето. Малко по-късно, след 32 седмици, движенията ще бъдат още по-малко. Това се дължи не само на факта, че бебето расте енергично и матката е забавила своя темп на растеж, но и защото нервната система на бебето продължава да се подобрява и всеки ден той е все по-добър и по-добър в контрола на движенията си..

Детето има свое ежедневие. Той спи, буден е, играе, общува с майка си. Жените до 30 седмици обикновено вече са проучили подробно ежедневието на детето си. С движение бебето общува с майка си, показва, че му е неудобно, гладно, скучно. Освен това му доставя специално удоволствие да почука по краката и ръцете по дланта на майка си, ако жената сложи ръка на корема и леко я погали. Много деца общуват с бъдещите татковци по същия начин..

Сега активността на бебето се влияе от много различни фактори. Той е чувствителен към метеорологичните промени - детето обича повече ясните и слънчеви дни, отколкото дъждовните и снежните. При лошо време той предпочита да спи. Радостта на мама я кара да развива сератонин. Бебето получава този хормон чрез кръвообращението и също започва да "бъде активно". Тъгата или притесненията на мама допринасят за производството на хормони на стреса, както и бебето, което в такива дни става по-тихо.

След вкусен обяд, който мама яде с удоволствие, бебето е по-активно. Когато една жена е гладна, той може да й напомни да яде с груби и взискателни ритници отвътре. Към 30-та седмица няма съмнение относно характера на бебето - активно или спокойно. През нощта всички бебета се активират и това е напълно нормално. На 30 седмици жената трябва да води ежедневно отчитане на движенията на бебето.

Броене на движения

Двигателната активност на бебето е нестабилна. Следователно преброяването трябва да бъде гъвкаво и лоялно. Жената трябва да вземе предвид всички фактори - времето, собственото си благосъстояние и др. Не забравяйте, че лекото намаляване на активността за 30-та седмица е абсолютно нормално..

Не приемайте, че броещите движения са необходими само на лекаря, който настоява за това. Това е необходимо преди всичко за самата жена. Спокойствието за състоянието на бебето е в основата на нормалния психологически произход на майка му. Ако движенията са необичайни, жената ще може да забележи това по-бързо и незабавно да се консултира с лекар..

Обикновено движенията се записват в специална таблица, която може да бъде получена от предродилната клиника или изтеглена в Интернет..

Но можете да въвеждате данни в обикновена тетрадка. Основното нещо е да не забравяте да носите тези резултати със себе си на срещата в антенаталната клиника. Разбъркването може да се счита за един от съществуващите методи:

 • Методът на Пиърсън - отбелязва се всяко десето движение, започвайки в 8 или 9 сутринта и до 20.00 или 21.00. Нормата е поне 10 движения на плода за половин час по време на будност.
 • Метод Кардиф - отбелязвайте десет движения в 12 часа. Норма - 10 епизода за определеното време.
 • Метод на Садовски - отбележете броя на смущения в рамките на 1 час след ядене от жената. Норма - поне 4 движения.

За да не се объркат различните методи, много акушер-гинеколози в предродилни клиники препоръчват един универсален метод за броене. С него се записват движения през периода на активност на бебето. Счита се за нормално за 30 седмици, ако детето прави шест движения на час, 10 - за 6 часа, 24 епизода на дейност - за 12 часа.

Начинът на преброяване на движенията обаче не винаги е обяснен. Следователно бъдещите майки имат огромен брой въпроси, свързани с това. Правилното броене не означава хълцане. Бебетата хълцат често, но това не може да се счита за мърдане. Поредица от движения се счита за едно движение, ако те са последователни. Пример: бебе е ритало майка си в реброто с крак и е замълчало - това е едно движение и ако то не просто е ритало, а след това е обърнало тялото си, това също е едно движение, а не две, както смятат някои бременни жени.

Причините за отклонения в поведението на дете на 30 седмици могат да бъдат различни. Най-често нарушението на дейността е следствие от хипоксия, кислороден глад. Бебето може сам да предаде пъпната връв, може да настъпи заплитане, плацентарна недостатъчност, резус-конфликт между майка и дете, дефекти на плацентата, лошите навици на майката - пушенето или пиенето на алкохол също допринасят за хипоксията. В ранните стадии на хипоксия бебето се движи по-често от обикновено, движенията му са резки, болезнени, той се опитва да масажира плацентата с ръце, опитвайки се да увеличи количеството кислород. При тежка и продължителна хипоксия детето, напротив, се успокоява.

Малък брой движения му позволява да пести кислород. Действията на бъдещата майка, която е забелязала, че бебето се движи по различен начин на 30 седмици, трябва да се състоят в ранно посещение на лекар. Не можете да се колебаете.

Лекарят ще направи кардиотокография, ултразвуково сканиране с доплер, ще оцени притока на кръв, прозрачността на водите, местоположението на пъпната връв и ще направи заключение за здравето на бебето. В някои случаи с тежка хипоксия тази седмица може да се направи спешно цезарово сечение, за да се спаси живота на детето.

Настроение и психологически проблеми

Настроението на жената на 30 седмици се характеризира с повишен тревожен фон. Външните промени водят до вътрешна несигурност, несръчността прави жената по-уязвима, а не толкова самоуверена, както преди. Освен това се появяват голямо разнообразие от страхове. На 30 седмици най-честият е страхът от раждане, включително преждевременно, страх от усложнения и възможно цезарово сечение, страх да не стигнете навреме до болницата, ако раждането внезапно започне, както и страх от дефекация.

Не е нужно да се страхувате от раждането, трябва да се подготвите за него. Психолозите съветват да спрете да четете „ужасите“ за процеса на раждане и вместо това да се запишете на курсове за бъдещи майки в антенаталната клиника и да започнете да посещавате класове, където опитни акушер-гинеколози ще ви научат как да дишате, да бутате, да ви казват как да различавате фалшивите контракции от реалните, какво да вземете с ме в болницата.

Жената не трябва да се страхува от страха си, това е съвсем естествено. Но няма начин да го премълча. Трябва да говорите за страховете си с родителите си, съпруга си, с психолог. Основното е, че ужасът трябва да бъде заменен от спокойно и съсредоточено очакване..

Не трябва да се страхувате и от цезарово сечение. Операцията се извършва под обща или епидурална анестезия, децата, родени по този начин, в своето развитие не се различават от децата, родени по традиционния начин. Възстановяването след цезарово сечение е доста бързо, няма проблеми и с лактацията. Ако на жена е показан този метод на раждане, не се страхувайте, че по-късно ще има проблеми с второто или третото раждане..

Изобщо не е необходимо втората бременност също да завършва с операцията. Някои жени успешно раждат сами след първото си цезарово сечение.

Страхът да не стигнете навреме до болницата е един от най-силните. Правилната подготовка ще помогне да се справите с него. Предварително сглобена чанта с вещи и документи, разменна карта, подписана в родилния дом, своевременно повикване за линейка - това е практически всичко, което е необходимо, за да се роди бебе не в колата или у дома, а в лечебно заведение под наблюдението на лекарите.

Страхът от движение на червата вече може да преследва дори онези, които не страдат от запек или хемороиди. Не самата дефекация е ужасна, а опитите, тъй като според много бременни жени те могат да причинят раждане. Всъщност това не е така. Няма от какво да се страхувате. За да улесните пътуванията до тоалетната, трябва да ядете повече сурови зеленчуци и плодове - фибрите ще омекотят изпражненията.

Болкови усещания

Всичко, което се случва с бебето и майката на 30-та седмица от бременността, е свързано с растежа на матката и самия плод. За съжаление не всички усещания могат да се нарекат леки и приятни. Различните болки все повече напомнят за себе си и сега продължават до самото раждане. Жената не трябва да изпада в паника поради всяко изтръпване, но определено трябва да знае кои болки сега се считат за нормални и кои може да показват проблеми..

Стомахът става по-тежък, защото бебето много бързо набира телесно тегло. Това натоварва връзките, които държат матката, а също и мускулите на гърба. Центърът на тежестта отдавна е изместен и продължава да се измества, поради което гърбът боли, дърпа долната част на гърба. Неприятните усещания се засилват, когато е необходимо дълго време да стоите, седите или ходите. Такива болки са съвсем естествени и не представляват никаква опасност за майката и детето..

Тялото се подготвя за раждане. Под въздействието на хормона релаксин тазовите кости и сухожилните апарати стават по-еластични и меки, поради което на 30-та седмица от бременността повече от половината от жените се оплакват, че срамната кост боли. Тази болка не трябва да бъде твърде интензивна, остра.

Ако боли между краката, така че жената не може да стане, седнете, вземете равномерно вертикално положение, ако за нея е много болезнено да се изкачва по стълбите, ако острата болка в перинеума се влошава през нощта и води до безсъние, задължително се консултирайте с лекар. Възможно е да се развие симфизит - усложнение, свързано с патологично несъответствие на срамната симфиза.

Коленете и глезените на бременна жена на 30 седмици болят поради значително увеличение на телесното тегло, натоварването, което те трябва да носят. Правилно планираният режим на работа и почивка, сънят с повдигнати крака ще помогне временно да облекчи неприятните болки в долните крайници.

Често по това време жената боли зъб, дори и преди да не е имало проблеми със зъбите. Това се дължи на факта, че в организма на бъдещата майка има по-малко калций, поради същата причина, поради която може да "крампира" краката.

Сега е напълно възможно да посетите зъболекар и да излекувате зъбите си, ако е необходимо..

Главоболието често се появява през третия триместър. Това се дължи на общото натоварване на кръвоносните съдове и сърцето, с физиологично повишаване на кръвното налягане по това време. Ако жената има склонност към хипертония, наблюдението на кръвното налягане е задължително на 30 седмици. Трябва да го измервате два пъти на ден по две ръце на свой ред. Ако главоболието не е свързано с повишено налягане, жената трябва да почива по-често в добре проветрено, леко затъмнено място. Помага за възстановяване на нормалното благосъстояние.

С какви болки трябва да отидете в болницата на 30 седмици е много чест въпрос. Ако болката е остра, упорита, нарастваща, ако е придружена от нетипично отделяне от гениталиите, наложително е да се извика "линейка".

Разпределения

Започвайки от 30-та седмица на бременността, дори на тези жени, които са имали безоблачен курс през всичките 7 месеца, се препоръчва да бъдат внимателни към такава деликатна тема като отделяне от гениталиите. Техният характер се променя и само контролът върху количеството, цвета и консистенцията на вагиналните секрети ще помогне на жената бързо да забележи възможни отклонения..

Количеството на отделянето се увеличава и консистенцията става по-тънка. Това се счита за напълно нормално състояние на нещата, тъй като в тялото на бъдещата майка нивото на естроген постепенно започва да се увеличава. Колкото по-близо до раждането, толкова по-висока е концентрацията на тези хормони. Обилното отделяне може да причини неприятни усещания, тъй като в перинеума повишената влажност може да бъде почти постоянна. Можете да разрешите този проблем, като използвате тънки ежедневни хигиенни подложки..

Тампоните са забранени по време на бременност.

Обикновено изпускането на 30-та седмица има светъл, белезникав цвят, приемливи са светложълтеникави нюанси, не трябва да има неприятна миризма, допустима е само слаба миризма на кефир. Голямо количество отделяне представлява определена опасност за жената и бебето, тъй като вагиналният секрет е благоприятна среда за размножаване на патогенни бактерии. За да изключите инфекцията, трябва да бъдете по-внимателни при интимната хигиена, измивайки се поне 2-3 пъти на ден, без да използвате тоалетен сапун, тъй като алкалните му съставки могат да нарушат състава на микрофлората на гениталния тракт, причинявайки прекомерна сухота.

Всички отклонения от нормата трябва незабавно да бъдат обсъдени с Вашия лекар. Като се има предвид, че 30 седмица е пренаталния период (пренатален), раждането може да започне по всяко време. Гениталният тракт трябва да е готов за това. Всяка инфекция крие риск от заразяване на бебе, а имунитетът му все още не е готов да се „запознае“ с Е. coli, гъбични инфекции или стафилококи.

Разпределенията на зеленикави, наситени жълти, жълто-зелени и сиви цветове най-често "говорят" за бактериална инфекция. Дебел, бял секрет със сърбеж и парене в перинеума е млечница. Кафявото, розовото, бежовото течение са опции за зацапване. Всички изхвърляния с примеси от кръв сега могат да бъдат много опасни, тъй като те често „сигнализират“ за проблеми с шийката на матката, с плацентата, за заплахата от преждевременно раждане.

Водното отделяне, подобно на урината, но без цвят и мирис, може да е признак за изтичане на околоплодна течност. Можете да започнете да използвате специални тестове, които определят околоплодните води. Това важи особено за жени, които имат изтичане на урина на 30-та седмица от упражнения, кашлица или кихане, това явление е доста често и през третия триместър на бременността.

Промени в тялото

Жената губи лъвския дял от мобилността си. Движенията й стават по-неудобни, бедрата по-широки и теглото й се увеличава. Талията вече е изгладена, сега можете да разчитате на появата й само в следродилния период.

На 30-та седмица от бременността коремът вече е толкова голям, че повечето жени не могат да завържат сами обувките си, да вдигнат паднал предмет и почти да не виждат краката си, докато ходят.

Растеж на матката

По това време матката на жената се усеща много добре. Не може да бъде иначе, защото репродуктивният орган, който сега служи като уютен „дом“ за бебето, е нараснал и почти е достигнал най-високата си стойност по размер. Височината на стоящия ден на матката тази седмица е средно 28-31 сантиметра, сега матката расте по-бавно от преди, а непосредствено преди раждането височината й ще намалее поради спускането на главата на бебето до изхода от малкия таз.

Над линията на пъпа матката се издига с почти 10 сантиметра на 30 седмици. Сега коремчето вече поддържа долната част на гърдите. Това ограничава подвижността - жената вече не може да се огъва. Освен това именно този факт причинява задух. Матката притиска диафрагмата и сега за жената става трудно да диша, постоянно я преследва чувството, че няма достатъчно въздух. Дори кратката разходка може да причини задух, изкачването на стълби и редовното почистване на къщата вече не са без затруднено дишане.

Вътрешните органи, обичайното местообитание на които е коремната кухина, са принудени да освободят място. Те трябва да работят в екстремни условия. Стомахът, компресиран от матката, трудно може да се справи с храносмилателната функция, от време на време има рефлукс на стомашен сок в хранопровода, жената развива киселини. Иззетият жлъчен мехур създава предпоставки за лошо храносмилане, диария, оригване, гадене.

Пикочният мехур, който също се оказва компресиран, непрекъснато принуждава жената да отиде до тоалетната. Честото уриниране понякога ви пречи да се наспите добре.

Дължината на шийката на матката обикновено се намалява на 30 седмици до 35-30 mm. По-късата врата представлява заплаха от преждевременно раждане, тъй като може да не поддържа теглото на бебето и да се отвори предсрочно. Шийката на матката постепенно започва да узрява, тя се подготвя за раждане. През последните седмици от третия триместър шийката на матката ще стане къса, изгладена, когато този процес приключи, вътрешният и външният фаринкс ще започнат да се отварят и раждането ще започне.

Ако жената все още не е закупила пренатална скоба, време е да го направите. Това просто ортопедично устройство ще улесни преживяването на последната трета от гестационния период на бебето, ще облекчи натоварването на гърба и кръста, ще намали болката и дискомфорта.

Качване на тегло

Теглото, което една жена е натрупала през първите седем месеца от бременността си, е индивидуално. Някои вече са наддали над 14 килограма, докато други - само 6. Следователно въпросът дали това или онова наддаване е нормално измъчва бременните жени все повече и повече. Няма единичен темп на нарастване. Всичко зависи от теглото на жената преди бременността..

Към 30 седмица се счита за нормално, ако слаба жена е качила около 11,9 килограма. За жени, които са имали нормална физика преди бременността, увеличаването с не повече от 10 килограма се счита за приемливо увеличение. За жени, които преди това са имали проблеми с теглото, увеличаването с 6,5 килограма се счита за приемливо..

Теглото на жената сега се състои от много компоненти: масата на млечните жлези, нейния собствен мускул, кост и мастна тъкан, теглото на детето, плацентата и околоплодните води. Обикновено през този период жената трябва да добавя не повече от 400 грама на седмица..

Скокове на тегло, патологично покачване, което не зависи от храненето на бременна жена, сега може да показва наличието на оток, който не винаги се вижда визуално. Понякога отокът е вътрешен и теглото в този случай е единственият параметър, който косвено може да ги посочи. Гестозата, която се развива на 30-та седмица от бременността, е опасна за мама и бебе. Ето защо е важно да се наблюдава увеличението и да не се пренебрегват препоръките на лекаря..

Ако краката, ръцете, лицето се подуят, обувките станат твърде малки, говорим за външен оток, воднянка на бременни жени. Това също е една от формите на гестоза. Наличието на такива усложнения трябва да бъде докладвано на лекаря..

Тренировъчни контракции

Спазмите на Бракстън Хикс, които са имената на обучение или фалшиви контракции на медицински език, се появяват при около седем от десет жени тази седмица. Само честотата им е различна. При някои фалшивите контракции се повтарят веднъж на няколко дни, докато при други веднъж на няколко часа. И двата варианта не противоречат на нормата, тъй като като такива изобщо няма норми по отношение на фалшиви контракции.

Дори медицината не е напълно ясна за целта на подобни контракции, тъй като те не оказват влияние върху отварянето на шийката на матката, не приближават датата на раждане и не подготвят шийката на матката и матката за предстоящото раждане. Някои жени изобщо нямат тренировъчни контракции. И това също е вариант на нормата.

Тренировъчните контракции се проявяват с краткотрайно напрежение на матката. Тя идва в тон и след това сама, без никаква помощ, се връща в първоначалното си спокойно състояние. Най-често подобни контракции се случват на 30 седмици при жени, които ще раждат първото си дете..

За майките, които раждат не за първи път, тренировъчните контракции обикновено се появяват на по-късна дата - няколко седмици или дни преди раждането..

Други промени

Ако жената е увеличила пигментацията на кожата си преди 30-та седмица от бременността, след този период вече няма да се образуват нови старчески петна и лунички. Предишните обаче не бързат да минават. Този процес ще започне известно време след раждането. Сухата кожа, която вече може да се наблюдава по ръцете и лицето, е от физиологичен характер. Жената определено трябва да преразгледа диетата си, да включи храни, богати на витамини Е и А.

При жените в момента сърдечната честота се увеличава, често има "горещи вълни" на кръв към лицето. Това се дължи на факта, че сърцето и кръвоносните съдове работят до границата на възможностите си, а количеството кръв е почти наполовина..

Лекото намаляване на зрението също е следствие от промени в кръвното налягане. Не е нужно да се притеснявате, зрението ще се възстанови след раждането самостоятелно, необратими процеси не настъпват. Нарушената циркулация в долната част на тялото вече може да доведе до хемороиди и разширени вени. Понастоящем повече от половината бременни жени се сблъскват с такива неприятни промени..

Жена, бременна в осем месеца, може да има сериозни проблеми със заспиването и здравия сън. Стомахът вече не ви позволява да лежите по гръб, единствената възможност за позиция за почивка е на ваша страна. Обръща се настрани и събужда бременната жена, в резултат на което тя почти не спи достатъчно. Следователно през деня са възможни повишена сънливост и раздразнителност..

Походката на бъдещата майка по това време наподобява движението на патица, под собственото си тегло и теглото на бебето, краката се изравняват малко и обувките могат да станат неудобни. Това също е временно явление, анатомичните особености на стъпалото ще се нормализират известно време след раждането на бебето..

Развитие на плода

Хлапето продължава да расте и да радва майка си със самоуверени и силни ритници. На 30 гестационна седмица той изглежда почти като новородено, само по-нисък от него по размер. 90% от бебетата са поставени с главата надолу, това положение е най-удобно за раждане.

Ако бебето все още е в седалищно положение или напречно положение, вероятността то да се обърне независимо до положението на главата съществува, но вече не е толкова голямо, колкото преди. Размерът на плода практически не му позволява да се срути и да промени позицията си вътре в матката.

Растежът на децата на 30 акушерска седмица е 39-41 сантиметра, а теглото им е повече от един и половина килограма. Големите бебета вече могат да тежат до 1600 грама. Бебетата са по-големи от момичетата с около 200-300 грама. Размерът на бебето е сравним с размера на пъпеш.

Външен вид

Кожата на бебето най-накрая става розова на 30 седмици. Дълго време беше тънък и яркочервен. Изминаха няколко седмици от началото на образуването на подкожната мастна тъкан. През това време делът на този подкожен слой се увеличи до 6% от телесното тегло на бебето. Благодарение на това кожата е станала по-трайна, по-плътна, гънките са изгладени и мрежата от кръвоносни съдове е престанала да се показва през епидермиса и дермата и сега бебето изглежда доста красиво.

Косата на бебето на главата му започна да потъмнява. От този момент нататък се произвеждат пигменти, които са отговорни за цвета на косата и кожата. Следователно светлокожите блондинки остават същите, каквито са били, но при тъмнокожите бебета кожата става по-тъмна и косата по време на раждането ще бъде приблизително същата, каквато трябва да бъде според генетичния код.

Към 30-та седмица миглите на бебето са пораснали, веждите са престанали да „висят“ над очните кухини и са заели правилното си място. Ушите все още стърчат малко, но хрущялната тъкан, макар и по-бавна от костта, постепенно става по-твърда. След месец и половина ушите ще бъдат достатъчно твърди, за да не изпъкнат.

Сега бебето е принудено да се побере в матката по-компактно. Сега той е в позиция на флексия - краката са прибрани към стомаха, ръцете са в гърдите, брадичката също е приведена към гърдите. Тази позиция го улеснява през последните месеци от престоя му в матката, тъй като сега тя е тясна и неудобна по различен начин..

Тялото на бебето изглежда по-пропорционално от преди. Коремът, ръцете, краката са се възстановили, има прилични по размер бузи. Хлапето прави гримаса, усмихва се, прозява се, свива юмруци и ги смуче и пръстите на краката. Краката изглеждат големи, но това е илюзия. Веднага щом има малко повече подкожни мазнини по краката, това усещане ще изчезне.

Към 30-та седмица вашето мъниче продължава да отделя лануго, тънката, обезцветена линия на косата, която се появява почти веднага след като космените фоликули са се установили. Обикновено процесът на загуба на лануго завършва по-близо до раждането. Но много бебета се раждат с остатъците от оригинални косми. Те изпадат след раждането му..

Заедно с изчезващото лануго има много по-малко подобна на сирене смазка, която доскоро покриваше цялото тяло и лицето на трохите в дебел слой. Това беше необходимо, когато кожата беше много тънка и уязвима. Сега, когато кожата е удебелена, необходимостта от смазване остава само на някои места, където има механично триене - в слабините, под мишниците, под врата на бебето, в гънките на крайниците.

Нервна система

Нервната система на бебето претърпява най-обширни промени през този период. В него процесите не спират нито за минута и с всяка минута бебето става все по-интелигентно и сръчно. На 30 седмица диференциацията на мозъчната кора е завършена. Жлебовете и навивките все още се оформят, но основата е положена. Електрическите потенциали на мозъка не само се записват, но и стават доста редовни..

Всеки ден се появяват нови невронни връзки, тъй като броят на невроните, които се образуват в тялото на бебето, се доближава до четвърт милион в минута. Мозъкът все повече разширява контрола си върху органите и системите на плода. Благодарение на всички тези процеси бебето вече има няколко десетки рефлекса, които са му необходими, за да оцелее успешно. Може да суче и преглъща, да хваща с ръце, да се отблъсква с краката си.

Той покрива корема, като най-уязвимото място в човешкото тяло, ако нещо случайно докосне корема. Бебето знае как да реагира на сигнали от кожни рецептори, а също така активно тренира дихателния рефлекс - гърдите извършват характерни за това движения, но засега нередовно.

Движенията на ръцете и краката вече се контролират от мозъка, когато бебето чува силни звуци, неговата активност се записва в тези области на мозъка, които отговарят за разпознаването на речта, логическото мислене и анализа. Слухът на бебето е достатъчно добър. Вече беше свикнал със звуците в корема на майка си. Познатият му фон е биенето на майчиното сърце, гласа й, дишането, шума на кръвта, червата, стомаха.

Той обаче възприема и звуци, идващи отвън с интерес. Фоторецепторите на зрителните органи вече са способни да различават светлината и тъмнината, образува се мигащ рефлекс, бебето може да отвори очи. Ноздрите се освобождават от лигавицата, скоро бебето ще започне да улавя нюансите на миризмите, но засега то се е научило отлично да различава нюансите на вкусовете.

След като майката яде сладки, бебето с радост поглъща околоплодната течност, което не може да се каже за преглъщане, след като майката яде чесън или горчица.

Вътрешни органи

Формирането на вътрешни органи е завършено през ембрионалния период. Сега всички органи само растат и нарастват. Сърцето е нараснало значително, бие с честота 140-160 удара в минута и изпомпва над 20 литра кръв на ден. Всички кръвоносни съдове от капилярите до големите съдове работят с пълен капацитет.

Бъбреците произвеждат до 500 ml урина на ден, а пикочният мехур се изпразва около веднъж на час. Храносмилателните органи продължават да се подготвят за автономна работа. Жлъчният мехур произвежда жлъчка, панкреасът произвежда инсулин.

Ако сега една жена прекалено "се обляга" на сладкиши, тогава двойното натоварване на разграждането на глюкозата ще падне не само върху собствения й панкреас, но и върху подобен орган на бебето.

Червата се е научила да се свива, няколко пъти на час прави движения, подобни на пълноценната перисталтика. В червата постепенно се натрупват първоначалните изпражнения, меконий. Има тъмно зелен цвят и се състои от жлъчка, частици от отпаднали лануго и епителни клетки.

Дефекацията ще настъпи за първи път след раждането на бебето. В някои случаи това се случва дори преди раждането, но всеки такъв случай е причина за ранно раждане, тъй като вътрематочната дефекация показва изключително нещастен плод, например тежък кислороден глад.

Белодробната тъкан продължава да узрява. Образуването на алвеолите е почти завършено. Сега те натрупват повърхностноактивно вещество - специално вещество, от което зависи животът на бебето. Малки мехурчета от алвеолите са необходими на човек, за да осъществи газообмен - да поеме кислород и да отдели въглероден диоксид. Те ще започнат да изпълняват функциите си след раждането на детето..

Първото вдишване ще ги напълни с кислород, първото издишване ще отстрани въглеродния диоксид и след това може да се осъществи второто вдишване, така че алвеолите да не се слепват и е необходимо същото повърхностно активно вещество. Недостатъчното му количество, дори при доносено бебе, може да причини остра дихателна недостатъчност, която може да бъде фатална.

Жизнеспособност

Хлапето е достатъчно добре развито, за да има всички шансове за оцеляване. Децата, родени в 30 гестационна седмица, в по-голямата си част оцеляват, бързо „наваксват” ръста и теглото на връстниците си и растат доста здрави и силни. Вярно е, че те не могат без квалифицирана медицинска помощ след раждането..

Такива бебета се считат за недоносени. След като са родени на 30 седмици, те могат да бъдат застрашени от две основни опасности - белодробна недостатъчност поради малко количество сърфактант в алвеолите на белите дробове и хипотермия със системно естество, тъй като подкожната мастна тъкан все още не е достатъчна, за да може бебето да задържа вътрешната топлина самостоятелно.

Съвременните технологии идват на помощ на лекарите. Такива деца се поставят в реанимационни инкубатори, в които се поддържа определена температура, влажност на въздуха, където се доставя кислород. Бебето се храни през сонда. След като бебето тежи 1700 грама, ако при раждането е тежало по-малко, то ще бъде поставено в специално отопляемо реанимационно легло, където ще „нарасне“ до 2 килограма.

След това, ако състоянието на бебето не предизвиква безпокойство, майката и бебето се изписват у дома. Родителите ще трябва да се опитат да „измъкнат“ такова бебе, дълго време те ще бъдат наблюдавани от невролог в диспансера, тъй като недоносеността много често се комбинира с нарушения на нервната система.

Хлапе на ултразвук

До третия планиран ултразвук остават поне две седмици, а максимумът е цял месец. А майка ми вече липсваше на бебето си, тъй като последната им среща в кабинета по ултразвук беше по време на втория пренатален скрининг - на 18-21 седмица. Ето защо много бъдещи майки тази седмица ходят на ултразвуков преглед сами, без препоръка на лекар, за щастие, такава възможност предлагат многобройни клиники и медицински центрове..

Индикациите за диагностика могат да бъдат доста медицински. Това е нарушение на двигателната активност на плода, както и съмнения за забавяне в развитието му. Често се препоръчва ултразвук, за да се изясни продължителността на бременността, тъй като за да се изготвят документи за жена, която да отиде в отпуск по майчинство, лекарите трябва да знаят със сигурност, че няма грешка. Също така, в стаята за ултразвукова диагностика на 30 седмици често се откриват бременни близнаци и тризнаци, както и жени, чиято бременност стана възможна само чрез ин витро оплождане.

Специална наслада тази седмица е 3D или 4D ултразвукът. Този диагностичен метод ще позволи не само да разгледа бебето в детайли, но и да получи отлични ясни снимки и видеозаписи в семейния архив. Хлапето, ако не спи, ще може да демонстрира много интересни неща..

Но с диагностиката на пола сега може да възникнат някои проблеми. Позата на флексия, която бебето зае сега, не винаги ни позволява да изследваме външните му гениталии.

Фетометрията на плода по това време има свои собствени норми. Те, разбира се, са доста приблизителни и осреднени, но именно от тях те преценяват съответствието на бебето с гестационната възраст.

Норми на фетометрия при 29-30 гестационна седмица:

 • BPR - 76-78 мм;
 • LZR - 94-97 мм;
 • Дължината на бедрената кост е 53-56 мм;
 • Дължината на костите на пищяла е 76-79 мм;
 • Дължина на предмишницата - 44-46 мм;
 • Дължината на раменната кост е 51-53 мм;
 • Диаметър на гърдите - 76-79 мм;
 • Обиколка на главата - 275-285 мм;
 • Коремна обиколка - 253-264 мм.

Изследват се и представянето на бебето, степента на зрялост на плацентата, броят на съдовете в пъпната връв и вътрешните органи на бебето. Сега те са добре визуализирани, ако има дефекти или отклонения в развитието, лекарят по това време вероятно ще може да определи това.

Опасности и рискове

Най-голямата опасност по това време е вероятността от преждевременно раждане. Въпреки факта, че бебето е постигнало голям успех в развитието, то все още не е узряло за раждане и ще бъде по-добре за всички, ако бебето прекара няколко месеца в уютната майчина утроба. За да се намалят рисковете от преждевременно раждане, жената трябва да избягва физическо претоварване, тежко вдигане, силен стрес.

С чести тонове на матката, жената се препоръчва да приема "Папаверин", "No-Shpy", в някои случаи лечението се предписва в болница.

Намаленият имунитет на 30 седмици често се превръща в причина за инфекциозни заболявания - грип, ARVI и дори варицела, ако една жена не е имала това в детството. Инфекциите вече не могат да навредят много на бебето, то е надеждно защитено от плацентата и майчиния имунитет, освен това собственият му имунитет започна да работи. Опасна е не самата болест, а самолечението. За лечение на някакво заболяване през този период, дори ако говорим за най-простата настинка с хрема и възпалено гърло, трябва да бъде само лекар.

Анализи и изследвания

Тази седмица жената прави дълъг списък от тестове. Това е необходимо за регистрация на отпуск по майчинство. Той включва общ тест за урина, който може да покаже наличието на гестоза (чрез протеин в урината), общ кръвен тест, който ще определи дали жената има анемия. Обикновено по това време хемоглобинът е донякъде понижен, но значително намаляване е опасно за майката и детето..

Също така, жената прави биохимичен кръвен тест, кръвни тестове за ХИВ и сифилис, хепатит В и С, както и коагулограма (анализ за фактори на кръвосъсирването). Ако е необходимо, лекарят може да предпише ултразвуково сканиране, CTG, хормонални тестове.

Препоръки за бъдещата майка

Останалото време преди раждането ще бъде по-лесно, ако жената избягва опасни ситуации и следва основните препоръки - яжте често и частично, дори и да няма апетит, балансирано, разхождайте се на чист въздух, почивайте повече и общувайте с бебето си. Ще формулираме накратко други препоръки:

 • Носете удобен, поддържащ сутиен с широки презрамки и подплънки, ако е необходимо, за да предотвратите зацапване на коластрата на дрехите и бельото.
 • Не пийте големи количества течности преди лягане, за да избегнете влошаване на отока.
 • Ако има заплаха от преждевременно раждане, главата на плода е ниско, не бива да рискувате и да правите секс. Всички други бременни жени, които нямат усложнения и заплахи, сексът не е противопоказан, оргазмът все още е удоволствие и полза.
 • Ако сега планирате пътуване, свързано с полета, трябва да вземете удостоверение от лекуващия лекар, че жената няма противопоказания и може да лети. Подобно удостоверение от бременна жена през този период се изисква от всички превозвачи, когато проверяват пътниците за полет.
 • Готините вани за крака могат да помогнат за облекчаване на болката в краката на 30-та седмица. Жената може да добави към тях малко бульон от мента, това ще подобри кръвообращението и ще успокои краката..
 • С освобождаването в отпуск по майчинство ще има повече свободно време. Важно е да го планирате изгодно. Не забравяйте да оставите малко време, за да посещавате курсове за бъдещи майки. Това ще ви помогне да се подготвите за раждане и да се почувствате по-спокойни..

Прегледи на бременни жени

На 30-та седмица от бременността бъдещите майки споделят информация и опит за преминаване на преглед преди да излязат в отпуск по майчинство. Сред онези, които преди месец се тревожеха за ниска плацента, мнозинството има защо да се радва - ниска плацента се издига по това време. Някои тестове показват повишаване на нивата на глюкоза - развива се гестационен диабет.

Много бременни жени вече са започнали да купуват колички и креватчета, пликове за изписване и други приятни неща за децата..

В този период, според рецензиите, си струва да се направи и „бременна“ фотосесия, така че снимките по-късно да напомнят за това трудно, но все пак много щастливо, прекрасно време - времето за чакане на малко чудо.

За това какво се случва с плода и бъдещата майка на 30-та седмица от бременността, вижте следващото видео.

 • Какво се случва
 • Развитие на плода
 • Ултразвук
 • Трета прожекция
 • Трети триместър
 • Раждане

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца