Бременна жена на 11-14 седмици се подлага на ултразвуково сканиране при 1 скрининг. Проучването ви позволява своевременно да откриете вродени патологии или отклонения от нормата.

Показания и противопоказания за диагностика

Ултразвукът през 1 триместър се прави на доброволни начала. Жената има право да откаже изследвания, тогава тя самата е отговорна за вътрематочното развитие на детето. Бременните жени, които трябва да се подложат на ултразвуково сканиране, са изложени на риск:

 1. Жена над 35 години.
 2. От 1-ви до 3-ти месец на бременността бъдещата майка е страдала от инфекциозно заболяване.
 3. Здравословното състояние на бременната жена изисква прием на лекарства, които са забранени в ранните етапи..
 4. Ако има съмнение за замръзване или регресия на развитието на плода. Жената обикновено кърви.

Има близки роднини с наследствени генетични заболявания.

 • Жената е имала анамнези за аборти, замразена бременност, безплодие.
 • Бъдещата майка вече е родила дете с увреждания във физическо или психическо развитие.
 • Бременната жена страда от наркомания, алкохолизъм или много пуши.
 • Ултразвукът не е вреден и може да се извърши по всяко време. В същото време не се наблюдава отрицателно въздействие върху плода през цялото време.

  Колко време го правят

  Гинеколозите в антенаталните клиники предписват ултразвук на първия скрининг през 1-ви триместър, започвайки от 11 седмици до 14. По-добре е да вземете изследването в средата на определените граници. Наличието на грешки е сведено до минимум.

  Задачата на гинеколога е точно да изчисли гестационната възраст. Изчислява се от датата на последния период.

  Как да се подготвим за проучването

  Подготовката за ултразвуков скрининг през първия триместър е както следва:

  1. Не можете да ядете храна ден преди изследването, което причинява силно образуване на газове в червата. Поради газове резултатът от ултразвука се изкривява.
  2. Ако се извършва ултразвуково сканиране на плода трансабдоминално през коремната стена, пикочният мехур трябва да се напълни. В противен случай, когато ултразвукът се прави с трансвагинален сензор, този орган се изпразва.
  3. Трябва да си купите памперс за еднократна употреба, за да го поставите на дивана. По желание купувайте кърпички, ако трябва да изтриете гела от корема.

  Как е

  При ултразвуков скрининг през 1-ви триместър бременната жена се поставя на диван. Пред него се поставя абсорбираща пелена. Лекарят прилага специален ултразвуков гел върху корема на жената. След това сензорът води над стомаха. Ултразвуковите вълни се отразяват от вътрешните тъкани на органа на бременната жена и плода.

  Така се предава информация за състоянието и вътрематочното развитие на детето. Лекарят измерва тялото и вътрешните органи на плода, след което ги сравнява с нормите за времето. Доплер сонография, оценка на състоянието на кръвния поток в плацентата по време на бременност, се прави според показанията. Когато проучването приключи, жената изтрива гела от корема си..

  Гледайте подробно видео за 1 ултразвуков скрининг:

  Тълкуване на резултатите и нормите

  Ако един от установените показатели на бременната жена не отговаря на стандартите, се предписват допълнително сканиране и доплер ултрасонография. Според резултатите от ултразвуков скрининг от 1 триместър е възможно еднократно неспазване на стандартите.

  В краен случай се предписва амниоцентеза, процедура, при която пикочният мехур се пробива и околоплодната течност се взема за анализ. Жената сама решава дали да направи това инвазивно изследване или не..

  Полът на детето на 11-14 седмици не се определя точно. Лекарите препоръчват да се провери това при втория насрочен скрининг.

  CTE - кокцигеално-париетален размер

  Размерът на опашната кост при 1 скрининг според стандартите за ултразвук е малко по-малък или по-голям. Това се счита за норма: всяко дете се развива индивидуално. Ако индикаторът се отклонява нагоре, бременната жена е диагностицирана с голям плод, който по тегло надвишава 3,5 килограма.

  Когато CTE при 1 скрининг в протокола е значително по-малък от нормата, това е знак:

  1. Плодът не се развива. Гинекологът проверява за сърдечен ритъм. Ако детето умре, на жената се предписва кюретаж на матката, за да се предотвратят възможни инфекциозни заболявания и кървене.
  2. Бъдещата майка развива инфекция, включително венерическа.
  3. В тялото на бременна жена се произвеждат малко хормони. Това важи особено за прогестерона. С критичния си недостиг, бременността може да завърши със спонтанен аборт по всяко време. Гинекологът предписва хормонална терапия за жена с употребата на лекарства "Utrozhestan" и "Duphaston".
  4. Детето има генетични аномалии. Но ултразвукът при 1 скрининг се анализира заедно с биохимичен кръвен тест.

  Понякога ниско ниво на кокцигеално-теменната големина се сравнява с погрешна настройка на термина. В този случай ще трябва да се подложите на повторна ултразвукова диагностика след една седмица..

  HR - сърдечен ритъм

  Пулсът при първото планирано ултразвуково сканиране обикновено е около 175 удара в минута. В самото начало на раждането на нов живот индикаторът е равен на честотата на пулса на бъдещата майка - 83 удара в минута или по-малко. С увеличаване на продължителността на сърдечната честота се увеличава.

  TVP - дебелината на яката

  Дебелината на яковото пространство при ултразвук през 1-ви триместър съгласно стандартите се определя, както следва:

  • на 11 седмици нормата е 1,6-2,4 милиметра;
  • 12 седмици - от минимална точка до 2,5 милиметра;
  • 13 седмица - в рамките на 1,7-2,7 милиметра.

  Структурата на жълтъчната торбичка

  При изследване на жълтъчната торбичка при първия ултразвуков скрининг се обръща внимание на повишена плътност, дублиране или промяна във формата. За оценка на патологичното състояние, увеличаване или намаляване на жълтъчната торбичка е необходим анализ на висококвалифициран лекар.

  Поради това се прави повторен преглед в платени клиники, където лекарите и оборудването са по-високи на ниво от апаратите и специалистите в общинските болници..

  Ако по време на диагнозата при първото ултразвуково сканиране преди 1-ия скрининг се разкрие дисфункция на жълтъчната торбичка, най-вероятно скоро ще се случи спонтанен аборт В противен случай плодът ще се развие неправилно с патологии.

  Дължина на носната кост

  При интерпретацията на ултразвук при 1 скрининг основната роля играе показателят за дължината на носната кост. Ако плодът има генетично заболяване, костта се вкостява по-късно, отколкото би трябвало да бъде. Синдромът на Даун се характеризира с малък размер на костите или пълното му отсъствие при 1 скрининг.

  Норми на носната кост при 1 скрининг:

  BPR - бипариетален размер на главата

  При първия скринингов преглед размерът на бипариеталната глава според нормите се изчислява по отношение на:

  • на 11 седмици е 17 милиметра;
  • на 12 седмица индикаторът се увеличава до 2 сантиметра;
  • на 13 седмици средният BPD е 26 милиметра.

  Местоположение и дебелина на плацентата

  Разположението на плацентата при ултразвук при 1 скрининг влияе върху стойката на плода в утробата, което от своя страна е важно за раждането. Дебелината на плацентата също е важна. Неговата роля е да произвежда хормони, да предпазва бебето и да го снабдява с хранителни вещества. Чрез дебелината на плацентата на 1 скринингов ултразвук се определя точната продължителност на бременността.

  Нормално поставяне на плацентата

  Какви патологии се диагностицират

  Лошите резултати от биохимични тестове показват наличие на хромозомни заболявания. Но например синдромът на Даун при ултразвук изглежда така, сякаш плодът няма носна кост или е силно съкратен.

  При аненцефалия плодът частично или напълно липсва мозъчни лобове. В този случай бременната жена се насочва за аборт. За други тризомии на жената се предписва консултация с генетик. Окончателната диагноза чрез ултразвук на първия скрининг се поставя след прегледи:

  1. Хорионна биопсия. Хорионната тъкан, бъдещата плацента, се използва за диагностициране на вродени дефекти.
  2. Амниоцентеза. Балонът се пробива и околоплодната течност се взема за анализ.
  3. Кордоценте. Генетични аномалии се откриват по време на анализа на кръв от пъпна връв в плода.
  4. Плацентарна биопсия или плацентоцентеза. При тази инвазивна процедура микроскопично парче плацентарна тъкан се отстранява с пункционна игла..

  Когато потвърждава ужасните диагнози от първия скрининг, гинекологът ще препоръча на бременната жена да прекъсне бременността. Жената има право да решава сама. Понякога инвазивните методи причиняват усложнения, включително спонтанен аборт.

  Получените резултати от ултразвук на 1-ви скрининг съдържат информация за възможни маркери на аномалии и вътрематочно развитие на детето. Препоръчително е да се подложите на този преглед за всяка бременна жена, за да се изключат патологии, малформации и други аномалии в ранните етапи..

  Правили ли сте ултразвуково сканиране при 1 скрининг? Разкажете ни как е преминал прегледът. Споделете статията с приятелите си в социалните мрежи.

  Задължителен скрининг през първия триместър, характеристики и норми

  Първият скрининг по време на бременност е набор от необходими лабораторни и функционални методи за изследване, с помощта на които се оценява морфологичното и функционалното състояние на плода и промените в женското тяло.

  1. Цел и списък на скрининговите прегледи
  2. Изследваните показатели
  3. Дати и специфики на приготвяне
  4. Как да се подготвите за първия си ултразвуков скрининг по време на бременност
  5. Как е
  6. Индикатори и тяхното декодиране

  Цел и списък на скрининговите прегледи

  Провежда се скрининг на първия триместър, за да се определи броят на ембрионите (изведнъж ще покажете близнаци при ултразвуково сканиране), гестационната възраст (установена според основните размери на плода), за идентифициране на вродени дефекти и аномалии в развитието, обърнете специално внимание на анатомичните структури на плода и неговите фетометрични параметри. Освен това се оценяват функционалните възможности на женското тяло, степента на компенсация за хронична патология и рисковете от генетични заболявания..

  Този диагностичен етап включва:

  • Ултразвук от първия триместър - показва ултразвукова картина на състоянието на вътрешните структури на тялото, за да се определи наличието и степента на патологичните процеси в определен орган. Също така, с помощта на ултразвук се изчислява размерът на органите и се оценяват показателите на кръвния поток..
  • Клиничен кръвен тест. Въпреки своята простота, това проучване може да разкаже много за състоянието на бъдещата майка. Например, ниско ниво на хемоглобин показва анемия, висок брой на белите кръвни клетки и ESR показват наличие на възпаление и т.н..
  • Общ анализ на урината. Позволява ви да идентифицирате патологията на пикочната система, първите признаци на прееклампсия и оток на бременни жени.
  • Кръвен тест за човешки хорионгонадотропен хормон и PAPP-A. В допълнение към факта, че те потвърждават факта на бременност, те също помагат да се подозира определено генетично заболяване..

  След като бременната жена е преминала целия скрининг за 1 триместър, лекарят взема предвид основните параметри на жената, които могат да повлияят на резултатите от изследването:

  • нейната височина;
  • телесно тегло;
  • наличието на лоши навици;
  • обременена наследственост;
  • хронични болести.

  Изследваните показатели

  Всички рутинни прожекции по време на бременност позволяват на жената да знае:

  • дали плодът се развива безопасно;
  • има ли голяма вероятност от генетична патология и вродени дефекти;
  • разберете гестационната възраст на нероденото дете.

  Ултразвукът през първия триместър на бременността се извършва целенасочено за диагностициране на следните показатели:

  1. Място на имплантиране на ембрион, изключване на извънматочна бременност (тубална локализация се среща в 90-95% от случаите, много по-рядко - върху яйчниците, серозната мембрана на пикочния мехур, вътрешната стена на тазовата кухина и др.).
  2. Определяне на броя на ембрионите. Тъй като през последните години те често прибягват до IVF, случаите на многоплодна бременност зачестяват..
  3. Проследяването и преброяването на сърдечната честота на плода, което показва неговата жизнеспособност, а нормалните показатели изключват хипоксията.
  4. Получаване на данни за кокцигеално-теменната големина, която се изчислява, като се използва линия, изтеглена от изпъкналите части на теменната област до най-визуализираната точка на опашната кост. С помощта на този показател се определя гестационният период..
  5. Също така, според ултразвука, дебелината на яковото пространство (зоната, разположена на гърба на шията под кожата и изпълнена с течност) е задължителна. Високите стойности на показателя позволяват да се подозира възможна фетална патология в резултат на хромозомни аберации.
  6. Носна кост, която се визуализира чрез ултразвук при около 95-97% от здравите ембриони.
  7. Бипариетален размер, който се изчислява по права линия, изтеглена от една париетална туберкула към друга.
  8. Анатомичните структури на нероденото дете се изследват внимателно с цел ранно откриване на вътрешни и външни дефекти в развитието.
  9. Скрининговият ултразвук по време на бременност също оценява параметрите на мембраните, плацентата и изключва нейната дисфункция.

  В същото време се извършва „двоен“ биохимичен скрининг на периферната венозна кръв на майката, при който се оценява нивото на бета субединицата на хорион хорион гонадотропин хормон (hCG) и плазмените протеини тип А, свързани с бременността (PAPP-A). HCG поддържа функционалното състояние на жълтото тяло и постоянно повишаване на нивото на прогестерон, необходимо за поддържане на бременността. В допълнение, този хормон влияе върху имплантирането и формирането на хорионната мембрана, насърчава увеличаването на броя на въсичките на хориона и контролира механизмите за адаптация по време на бременност..

  PAPP е специален гликопротеин, който се произвежда от трофобласта през целия период на бременността. Концентрацията му се увеличава правопропорционално на гестационната възраст. Резултатите от лабораторния скрининг на първия триместър за този протеин помагат да се открият повече от 82% от плодовете с такава хромозомна аномалия като синдрома на Даун.

  Дати и специфики на приготвяне

  Като се вземе предвид колко седмици продължава 1 триместър (от първата до дванадесетата седмица на бременността), всички горепосочени изследвания се предписват стриктно в определено време: от 10-та седмица до 6-ия ден на 13-ти. Най-добре е изследването да се извърши точно на дванадесетата седмица, тъй като през този период вероятността от грешки и грешки е изключително минимална..

  По този начин, отговаряйки на въпроса колко седмици се прави първият насрочен скрининг, струва си да се отбележи, че периодът е ограничен до три седмици, а 12-тата седмица е за предпочитане и това е важно за всички скринингови ултразвукови изследвания по време на бременност.

  Лекарят е длъжен да каже на бъдещата майка как да се подготви за първия скрининг:

  1. Преди да преминете лабораторни кръвни изследвания, се препоръчва да не се яде храна в продължение на поне 6 часа, т.е.изследването се извършва на гладно. Също така, ден преди вземане на кръв от вена, препоръчително е да не ядете брашно, сметана и мазнини, за да не провокирате фалшиви отговори.
  2. Подготовката за първия скрининг за доставяне на общ тест за урина се състои в внимателна интимна хигиена и събиране на сутрешна урина в стерилен контейнер, закупен от аптека. За да се предотврати навлизането на излишния дескваматиран епител в епруветката, препоръчително е да се източи първата порция урина (първите 2-3 секунди) в тоалетната.

  Как да се подготвите за първия си ултразвуков скрининг по време на бременност

  Ако изследването се извършва през предната коремна стена, т.е. трансабдоминално, тогава два или три дни преди процедурата трябва да се придържате към специална диета. Неговата цел е да предотврати повишено образуване на газове в червата. За целта жената трябва временно да премахне от диетата всички продукти, които причиняват газове и ферментация в кухината на дебелото черво (печени продукти, грах, шоколад, зелен и обикновен боб, зеле, бързо хранене, пресни краставици, ориз, ябълки и др.). и т.н.). В деня на процедурата можете да приемате сутрин две капсули Espumisan - лекарство, свързано с антипенители.

  Освен това тази техника изисква запълване на кухината на пикочния мехур, тоест за определено време (1-2 часа) бременната жена трябва да изпие определено количество течност, преди да се появи първото желание за уриниране. Използвайте чиста негазирана вода и компоти, но не чай, газирани напитки или кафе.

  Ултразвуковото изследване се извършва на празен стомах, така че последното хранене трябва да бъде 8-9 часа преди процедурата, при условие че е планирано за сутрешните часове. В случай, че диагностичното събитие се извършва през деня, тогава последното хранене трябва да бъде поне 3-4 часа преди определеното време.

  Ако ултразвукът се извършва трансвагинално, тогава подготовката за скрининг на 1-ви триместър се основава на спазването на гореописаната диета и не изисква допълнителен прием на течности, тъй като в този случай пикочният мехур трябва да остане празен.

  Как е

  Вземането на венозна кръв за първия лабораторен скрининг се извършва от медицинска сестра в стерилна манипулационна стая. Процедурата може да се извърши както с конвенционална спринцовка за еднократна употреба, така и с вакуутер. Във всеки случай се поставя турникет в долната трета на рамото и мястото на инжектиране се обработва предварително с памучен тампон, потопен в 96% етилов алкохол. Вената се пробива с игла с разреза нагоре.

  Ултразвукът от 1-ви триместър е напълно безболезнен и безопасен както за бебето, така и за бъдещата майка. Трансабдоминалната техника включва жената, лежаща на диван в легнало положение. Специален сензор е поставен в долната част на корема и се води по него в различни равнини. На екрана се показва снимка на ехо структурата на органите, след което лекарят прави измервания, представляващи интерес.

  При алтернативен метод преобразувателят се вкарва директно във вагиналната кухина на дълбочина 5-6 см. Първоначално жената се поставя на гинекологичен стол като стандарт. Процедурата е безболезнена, само при движение може да причини известен дискомфорт.

  Индикатори и тяхното декодиране

  Най-важната цел на всички положени изпити е интерпретирането на получените показатели. Лабораторните скринингови стандарти за 1 триместър са както следва:

  Първи честоти на скрининг на ултразвук: Повишеното ниво на hCG може да показва наличието на синдром на Даун, докато намаляването на този показател показва висок риск от раждане на бебе със синдром на Едуардс. Подценяваните плазмени протеини-А са често срещан критерий за аномалии и малформации. Ако стойностите на този протеин са малко по-ниски от допустимите, а останалите данни се вписват в нормата, тогава няма какво да се притеснявате.

  • Размерът на опашната кост-теменната не трябва да надвишава 59 mm на 12 седмици и 74 mm на 13 седмици, съответно.
  • Дебелината на яковото пространство при здраво дете е 0,9-2,6 мм. Ако неговите показатели са повече от 3 mm, тогава може да се прецени за вродена хромозомна патология.
  • Размери на бипариеталната глава на 12 и 13 седмици - съответно 23 и 27 mm.
  • Пулсът на плода за 1 триместър обикновено е 145-175 удара в минута.

  Всички получени резултати от първия скрининг трябва да бъдат въведени в протокола и обменната карта на бременната жена, която винаги трябва да бъде с нея.

  Първи скрининг по време на бременност: норми, препис от ултразвук

  Наборът от мерки за антенатална диагностика в Русия задължително включва три скрининга. Какъв е първият скрининг по време на бременност, какви са неговите норми, препис от ултразвук?

  Първи скрининг по време на бременност: норми

  Кръвен тест на бременна жена в комбинация с ултразвук на плода, извършен на 11-14 седмица, се нарича първият скрининг. По това време детето се развива бързо, забележими промени настъпват всеки ден. По време на бременността кръвта носи специфични вещества, чието количество не е еднакво при нормална и патологична бременност. Данните от ултразвуково измерване и кръвен тест в комбинация могат да дадат информация на лекарите, ако всичко е наред с бебето и майката, и да посочат на какво трябва да се обърне внимание. След 14-та седмица много от тях ще станат неинформативни, поради което е изключително важно да се спазва времето на диагнозата.

  Ето препис на нормалните показатели на това проучване за трансабдоминална (през коремната стена) ехография.

  Срок, пълни седмици.Пулс, удари / минУлтразвукови индикатори, mmКръв
  TVPДължина на носната костBPRбета-hCG (ng / ml)PAPP-A (IU / ml)
  10 (11-ти)161-1790,8-2,2решителенединадесет25,8-181,60,46-3,73
  11 (12-ти)153-1770,8-2,42.0-4.213-2117.4-130.40,79-4,76
  12 (13-ти)150-1740,8-2,518-2413,4-128,51.03-6.01
  13 (14-ти)147-1710,8-2,72.9-4.720-2814.2-114.71,47-8,54

  Друг важен показател за ултразвук е КТР. Променя се толкова динамично, че скоростта му е различна за всеки ден..

  Срок, седмици + дниCTE чрез ултразвук, mm
  среднаМинимум и максимум
  10 + 03124-38
  10 + 13325-41
  10 + 23426-42
  10 + 33527-43
  10 + 43729-45
  10 + 53931-47
  10 + 64133-49
  11 + 04234-50
  11 + 14335-51
  11 + 24436-52
  11 + 34537-54
  11 + 44738-56
  11 + 54839-57
  11 + 64940-58
  12 + 05142-59
  12 + 15344-62
  12 + 25245-65
  12 + 35747-67
  12 + 45949-69
  12 + 56150-72
  12 + 66251-73
  13 + 06351-75
  13 + 16553-77
  13 + 26654-78
  13 + 36856-80
  13 + 47058-82
  13 + 57259-85
  13 + 67461-87
  14 + 07663-89
  14 + 17864-92

  Ултразвукови параметри, които не са изразени в числови стойности. обикновено изглеждат така:

  • приток на кръв във венозния (арантия) канал - не е променен;
  • пикочен мехур - не е увеличен;
  • физическа активност - определена.

  Ако нормата е нарушена за един или дори два или три параметъра, това не означава, че има проблеми. Резултатът от проучването се оценява изчерпателно и акушер-гинеколог трябва да направи декодирането и с голяма вероятност за хромозомни аномалии - генетик. Опитните лекари знаят, че болното дете не винаги се ражда с висок риск..

  Резултати от първия скрининг по време на бременност: стенограма

  Сърдечната честота е сърдечната честота. Сърцето на плода бие много по-бързо от това на възрастен и реагира остро на много отклонения в развитието и на всички неблагоприятни фактори в хода на бременността. Ето защо, ако лекарят регистрира твърде бърз или бавен сърдечен ритъм, това е добра причина да предпише подробен преглед на бременната жена: дори можем да говорим за заплаха от спонтанен аборт. Причината може да е в аномалии в развитието на сърдечно-съдовата система на плода, които все още не се виждат при ултразвук.

  TVP е дебелината на яката. Това е запълненото с течност пространство между мускулите на шията и кожата. При хромозомни аномалии в плода този показател непременно надвишава 3 mm; при здрави плодове такива показатели са изключително редки. Нормата и патологията се различават с по-малко от 1 mm, поради което за правилно измерване са необходими съвременна ултразвукова машина, опитен лекар и положението на плода точно в профил.

  Дължината на носната кост. При фетуси с генетични аномалии тази кост се вижда при ултразвук по-късно, отколкото при здрави, и впоследствие става по-къса. Този параметър често се наблюдава при долната граница на нормата или дори над нея при здрави плодове, които приличат на роднини с нос. Когато само този показател е нарушен, има минимални причини за безпокойство..

  BPR - бипариетален размер, разстоянието от храма до храма. Единственият индикатор, наличен за измерване на ултразвук, показващ размера на главата на плода. Ако е твърде малък, има голяма вероятност мозъкът да се развива слабо или да отсъства. Ако е твърде голям, може да говори за всичко, от неравномерното развитие на нероденото бебе до патологии, несъвместими с живота. Животът на майката не е в опасност и в този случай се избират тактиките на динамичното наблюдение.

  CTE, кокцигеално-париетален размер. Това е дължината на тялото на плода, с изключение на ръцете и краката. Ако е по-високо от нормалното, тогава или датата, на която е настъпила бременността, е била определена неправилно, или се очаква голям плод. Ниският CTE може да показва както грешка в датата при първото ултразвуково сканиране, така и сериозни проблеми със здравето на майката, поради които плодът се развива слабо, или за генетични нарушения.

  Ето препис от кръвен тест.

  бета-hCG - една от фракциите на човешкия хорион гонадотропин - хормон, който влиза в кръвта само по време на бременност. За да се увеличи, има физиологични (многоплодна бременност) и патологични причини, както от страна на плода, така и от майката. Сред тях: захарен диабет или гестоза при жена, отклонение на жлъчния мехур (ситуация, при която ембрионът не се е формирал и бременността по същество не е настъпила, но това, което е трябвало да бъде хорион се държи като тумор), малформации на плода. Ако показателят се увеличи с 2 пъти или повече, плодът има риск от синдром на Даун.

  PAPP-A е специален протеин, който подобно на hCG се намира само при бременни жени. Увеличението му може да бъде причинено от многоплодна бременност, голям плод и уголемена плацента, както и ниско разположение на хориона. Намаляването е много по-лошо: настъпва при наличие на редица тежки генетични заболявания на плода, лоша хорионна функция и съответно недостатъчен растеж на плода или дори неговата смърт, относно вероятното начало на прееклампсия - сериозно и опасно състояние за майката.

  Обяснението на анализите се уточнява чрез ултразвук.

  Защо трябва да правите първия ултразвуков скрининг по време на бременност?

  Резултатът от изследването е да се определи вероятността от три хромозомни заболявания на плода - синдроми на Даун, Едуардс и Патау, както и вероятността от забавяне на растежа на плода и развитието на еклампсия при майката - състояние, което е опасно както за жената, така и за детето и изисква незабавна медицинска помощ.

  По време на това проучване са видими най-важните показатели за протичането на бременността. Лекар по ултразвук в един от частните медицински центрове Наталия Буренина изброява сред тях:

  • първоначални признаци на вътрематочни малформации, които не са свързани с генетиката;
  • изясняване на гестационната възраст (акушер-гинеколозите вземат предвид два периода - по датата на началото на последната менструация и "чрез ултразвук", което означава изследване на първия триместър);
  • мястото на прикрепване на хориона - това е необходимо, за да се открият рисковете от предлежанието на плацентата, което е опасно както за майката, така и за детето;
  • тонът на матката, който дава възможност да се идентифицира заплахата от спонтанен аборт, когато самата жена все още не усеща приближаването на неприятности, и да се вземат мерки за спасяване на бебето;
  • състоянието на шийката на матката, чието съкращаване изисква мерки за запазване на плода.

  Ултразвуковият лекар подчертава: според резултатите от едно скринингово проучване никой няма да постави точна диагноза, особено ако става въпрос за генетични заболявания.

  Ако проучването е показало висок риск от хромозомни аномалии на плода, лекуващият лекар ще насочи пациента към генетик за консултация.

  Елена Окунева, генетик в Медико-генетичния научен център на Руската академия на медицинските науки, кандидат на медицинските науки, работи всеки ден с жени, попаднали в такава ситуация. Тя твърди: резултатът от ултразвуково сканиране и кръвен тест сам по себе си не е присъда. Това е само индикация за вероятността от определени нарушения. Задълбочените изследвания ще дадат точния отговор. Непрактично е да се изпраща всяка бременна жена при тях, следователно от хиляди жени към нея се изпращат само тези, които трябва да бъдат подробно изследвани. Точността на резултатите от скрининга, ако се извърши правилно и правилно е дешифрирана, е 80% и всички отклонения се интерпретират от акушер-гинеколога като индикация за насочване към генетиката.

  Първото скринингово проучване на бременни жени е процедура, която ви позволява своевременно да идентифицирате фактори, които са опасни за майката и детето, и да вземете необходимите мерки за лечение или за по-пълна и надеждна диагноза. За жената резултатът ще бъде или увереност, че бременността напредва добре, или започване на лечение, или, в най-лошия случай, допълнителна диагностика и способност за вземане на информирано решение въз основа на точно, изключвайки възможността за грешки в данните..

  Наталия Ростиславовна Михалчук,

  лекар по клинична лабораторна диагностика

  Моля, обърнете внимание: Можете да оставите вашите въпроси, коментари и рецензии под статията в раздела "Коментари".

  Кога и какво показва първият скрининг по време на бременност?

  Първият скрининг е важен преглед, който всички жени трябва да преминат през 10-14-та седмица от бременността. Благодарение на набор от процедури е възможно да се определят бъдещите майки, които са изложени на риск от евентуално развитие на генетични аномалии и патологии при дете.

  Какъв е първият скрининг, кога се прави, какви са нормалните резултати - описани в тази статия.

  Какво е скринингов тест и какво включва??

  Скринингът е комплекс от медицински процедури, насочени към откриване и предотвратяване на развитието на различни заболявания. Такова проучване се провежда не само за жени, които очакват бебета, но и за други сегменти от населението..

  Перинаталният скрининг се извършва три пъти през цялата бременност и включва:

  • Ултразвук, който помага да се види как бебето се развива в утробата.
  • Вземане на венозна кръв за определяне нивото на хормона hCG и протеин PAPP-A.

  Трябва ли да направя?

  Преминаването на първия перинатален скрининг се препоръчва от Министерството на здравеопазването за всички бременни жени, но не е задължително. Тоест, ако бъдещата майка откаже тестовете, лекарите няма да я принуждават да дава кръв и да прави ултразвук.

  Но струва ли си да се откажете? В никакъв случай, тъй като подобен преглед ще помогне да предупреди бъдещите родители за възможни проблеми в развитието на тяхното бебе, като болест на Даун или Едуардс, различни дефекти в структурата на нервната система и други патологии, които впоследствие могат да доведат до смърт на дете или неговото раждане с увреждане.

  Ако според резултатите от изследването се открият фетални патологии, които не са съвместими с нормалния живот, тогава лекарите ще изпратят жената да прекрати бременността по медицински причини. По-добре да се роди здраво бебе, но по-късно от сега бебе, което не е в състояние на нормално съществуване.

  Особено се препоръчва да се подложите на първия перинатален скрининг за следните категории бременни жени:

  1. под 18 и над 35 години - именно на тази възраст е голяма вероятността от спонтанен аборт или развитие на вродени дефекти при него;
  2. преди това е имала замразена бременност, спонтанен аборт (спонтанен аборт) или мъртво раждане;
  3. вече имат деца с генетични увреждания;
  4. имащи наследствени заболявания или патологии в родословието си;
  5. работа в опасни индустрии;
  6. прием на лекарства, опасни за плода (фетотоксични лекарства);
  7. в началото на бременността, които са имали инфекциозни заболявания (включително грип, ARVI);
  8. пристрастяване (алкохол, тютюнопушене, наркотици);
  9. забременеете в резултат на близки отношения.

  За изброените по-горе категории жени първият перинатален скрининг е задължителен, тъй като всички тези фактори е вероятно да причинят отклонения в правилното развитие на детето..

  Когато го направят - време

  Първият перинатален скрининг се извършва между 10-та и 14-та седмица от бременността, но най-благоприятният период за процедурата е от 11-та до 13-та седмица. По това време - в края на първия триместър на бременността - ембрионалният период от развитието на бебето приключва.

  През този период от време можете да получите най-надеждната информация за развитието на детето с помощта на ултразвук и да определите важни параметри, като например размера на якичната зона на плода и размера на опашната кост (CTE).

  Също така през този период можете най-ясно да проследите нивото на хормоните в кръвния серум..

  Може да ви е полезно да прочетете за втория и третия перинатален скрининг.

  Норми и показатели

  Както бе споменато по-горе, по време на първия скрининг се извършват два основни прегледа: ултразвук и кръводаряване от вена.

  Какво се определя от тези изследвания и какви са нормалните стойности? Помислете по-нататък.

  Какво показва ултразвукът?

  Ултразвуковото изследване при първия скрининг е насочено към определяне на следните показатели:

  • Местоположението на ембриона в матката - за изключване на извънматочна бременност.
  • Брой фетуси - едно или повече бебета и монозиготна или хетерозиготна бременност.
  • Жизнеспособност на плода - на 10-14 седмица сърдечният ритъм на бебето и движенията му с ръце и крака вече са ясно видими.
  • Кокцигеално-париетален размер - този показател се проверява спрямо данните за последната менструация на бъдещата майка, след което се определя по-точна гестационна възраст.
  • Фетална анатомия - в края на първия триместър ултразвуковото сканиране ясно показва костите на черепа и лицето, както и зачатъците на вътрешните органи, по-специално мозъка.
  • Дебелината на нашийника (CTP) е най-важният показател, измерен при първия скрининг. Превишаването му може да означава наличие на генетични дефекти..
  • Размерът на носната кост - този параметър също помага за определяне на наличието на генетични заболявания.
  • Състояние на плацентата - определя се нейната зрялост, начин на закрепване и други показатели, които могат да причинят спонтанен аборт.

  Нива на хормона

  Въз основа на резултатите от ултразвука се извършва биохимичен кръвен тест за определяне нивото на хормоните hCG и PAPP-A.

  Повишените нива на човешки хорионгонадотропин (hCG) могат да показват:

  • бременност с близнаци или близнаци;
  • захарен диабет при бъдещата майка;
  • наличието на патологии в плода;
  • неправилно зададена гестационна възраст.

  Друг хормон, чието ниво се определя при първия скрининг, е протеинът PAPP-A. Той е отговорен за правилното функциониране на плацентата и ниското му ниво може да показва:

  • дали плодът има синдром на Даун или Едуардс;
  • развитие на генетични патологии;
  • замразена бременност.

  Ако резултатите са лоши

  Ако резултатите от първия скрининг не са напълно благоприятни, не трябва веднага да се паникьосвате и да се разстройвате..

  В допълнение към скрининга, има няколко други начина за определяне на патологии на плода. След изследване на резултатите от скрининга, ако е необходимо, те се предписват от генетик. И само след допълнителни изследвания можем да говорим за формулирането на всяка диагноза.

  Освен това, за да се потвърдят или отрекат резултатите от първия скринингов преглед, се провежда втори, на 16-20-та седмица от бременността. След провеждането му ситуацията ще стане по-ясна..

  Също така винаги има възможност да се получат грешни резултати от изследванията, тъй като всяка бременна жена има свои индивидуални характеристики, при които резултатите от тестовете и ултразвука могат да се различават от нормалните, но бебето ще се роди абсолютно здраво.

  Полезно видео

  Повече информация за първия перинатален скрининг може да намерите във видеото:

  Какво е включено в първия скрининг по време на бременност: ултразвукови стандарти, биохимичен кръвен тест, генетични изследвания

  Първият скрининг по време на бременност е един от началните етапи на изследване на жена, която очаква бебе. След като пациентът се регистрира, те й обясняват коя седмица се прави първият скрининг. Това се дължи на факта, че това проучване се извършва в строго определени срокове и носи високо ниво на информация за по-нататъшното запазване на бременността..

  Дати

  1 скрининг по време на бременност се извършва от 11 до 13 седмици включително. За да разбере кога да проведе изследването, пациентът трябва да предостави информация на лекаря за това в кой ден е започнала последната менструация. Въз основа на получената информация лекарят определя приблизителната гестационна възраст. При нередовна менструация жената се изпраща на ултразвуково сканиране, по време на което се определя прогнозното време, въз основа на размера на яйцеклетката и ембриона.

  Какво е включено в пренаталния преглед?

  На въпрос какво е включено в първия скрининг, е необходимо да се отговори, че изследването включва ултразвуково сканиране и вземане на венозна кръв с цел извършване на биохимичен анализ. Лекуващият лекар обяснява подробно, преди да насочи една жена към 1 скрининг, как се извършва изследването и се получава съгласие за неговото провеждане.

  Скрининг през първия триместър

  Как?

  Необходимо е предварително да се обясни последователността и целта на тези манипулации, ако на пациента е назначен първият скрининг по време на бременност, какво точно показват кръвното изследване и ултразвуковото сканиране. Това ще намали страха и безпокойството на жената..

  Освен това, преди да бъде насрочен първият скрининг, е обяснено подробно как да се подготвите за процедурата, за да се изключат неверни резултати..

  Първият скрининг включва:

  1. Извършване на ултразвуково сканиране. Когато се направи първият скрининг, сондата може да бъде разположена в областта на пазвата на предната коремна стена или във влагалището. Когато се извършва пренатален скрининг за първия триместър, жената не изпитва болка и дискомфорт. Методът не уврежда плода.
  2. Вземане на 10 ml венозна кръв за биохимичен анализ на PAPP-A (протеин, свързан с бременността) и B-hCG (една от субединиците на човешкия хорион гонадотропин). След вземане на кръв пациентът се претегля, посочват се възрастта и гестационният период, посочени след ултразвуковото сканиране.

  След като се направи първият скрининг, на пациента се дава резултат от ултразвуково сканиране. Биохимичният анализ отнема допълнително време. Извършва се на базата на лечебни заведения, чиито специалисти са преминали специално обучение в тази област и притежават съответните сертификати. Освен това оборудването трябва да отговаря на декларираните стандарти, което позволява ясно да се идентифицират възможните отклонения..

  Какво показва?

  Първият скрининг ви позволява да идентифицирате патологии като:

  • нарушение на образуването на нервната тръба, която е важна част от централната нервна система;
  • тризомия на хромозома 13, придружена от развитието на различни дефекти;
  • тризомии на хромозоми 21 и 18;
  • пъпна херния, с наличие на вътрешни органи в нея;
  • Смит-Опиц, синдроми на де Ланге.

  Ултразвукът на 12-та седмица не винаги е достатъчен за получаване на точен резултат: ултразвуковият скрининг се сравнява с биохимичния анализ.

  Ултразвукови стандарти

  По време на скрининга на I триместър на бременността лекарят измерва няколко показателя, за да потвърди гестационната възраст и да изключи малформации. Първият ултразвуков скрининг включва показателите, обсъдени по-долу.

  Измерване на размера на плода или кокцигеално-теменната големина

  Индикаторът е равен на дължината от опашната кост до короната. След измерването му се изчислява гестационната възраст.

  Период на бременностНорма (mm)
  11 седмици34-50
  12 седмици42-59
  13 седмици51-75

  Дебелина на яката или дължина на сгъвката на врата.

  Размерът варира от 0,8 до 2,7 мм, в зависимост от срока. Ако TBP е по-дебел от 3 mm, рискът от синдром на Даун се увеличава. Индикаторът, след провеждането на първия скрининг, е основен за удължаването на бременността.

  Дължина на носната кост

  Генетичните заболявания са придружени от недоразвитостта на тази структура. Най-ясната визуализация се наблюдава на 12-13 седмици. Размерът на носната кост в съответствие с гестационната възраст е:

  Период на бременностРазмер (mm)
  11 седмици1.4
  12 седмици1.8
  13 седмици2,3

  Жълтъчна торбичка

  Жълтъчната торбичка е временен орган, разположен на предната коремна стена. Доставката на хранителни вещества, съдържащи се в него, осигурява развитието на детето. Той изпълнява функцията на далака и черния дроб. Размерите му трябва да са 4-6 мм. В случай на отклонение от нормата е необходимо да се изключат малформации или заплаха от прекъсване.

  Определяне на сърдечната честота

  Индикаторът отразява жизнеспособността на ембриона. По време на скрининга на 12 гестационна седмица сърдечната честота се измерва за една минута.

  Локализация на плацентата

  Разположението на плацентата може да повлияе на хода на бременността. Височината на местоположението му се измерва от вътрешния фаринкс. Презентацията показва припокриване на вътрешния фаринкс. Особено важно е лекарят да знае локализацията на плацентата, ако пациентът е претърпял цезарово сечение или ако има миоматозни възли. Тези фактори могат да нарушат притока на кръв между майката и детето, което ще изисква превантивни мерки и консервационна терапия..

  Дължина на цервикалния канал

  През първия триместър дължината е 34-36 мм. Съкращаването му може да е причина за спонтанен спонтанен аборт. Съкращаването на дължината изисква спешна консервационна терапия и редовен медицински контрол.

  Декодиране на анализи

  След като се извърши 1 скрининг по време на бременност, преписът на кръвното изследване отнема няколко дни. В кръвта на пациента се измерва съдържанието на хормона - бета-субединицата на човешкия хорион гонадотропин, както и протеинът, свързан с бременността (PAPP-A). Анализът е насочен към определяне на степента на риск от развитие на генетична патология при плода.

  За да изчислите заплахата възможно най-точно, вземете предвид възрастта на жената, както и нейната анамнеза.

  Бета-hCG е маркер, който отразява риска от генетични аномалии в плода. Ориентировъчните стойности зависят от времето, когато е направен първият скрининг. Той е най-информативен при идентифициране на генетични патологии и оценка на бременността.

  Период на бременностНорма на B-hCG (IU / l)
  11-12 седмици27832 - 210612
  13-14 седмици13950 - 62530

  PAPP-A е специфичен протеин, който се произвежда в плацентата през цялата бременност. С намаляване на този показател е необходимо да се изключи хромозомната патология на плода. Важно е лекарят да определи точно колко седмици е оптимален 1 скрининг, тъй като информационното съдържание на такъв показател се губи от 14 седмици и 1 гестационен ден.

  Период на бременностPAPP-A (MME / ml)
  11 седмици0,79-4,76
  12 седмици1.03-6.01
  13 седмици1,47-8,54

  Възможните причини, поради които PAPP-A намалява, включват:

  • Синдроми на Даун, Патау, Едуардс и Корнелия де Ланге;
  • фетоплацентарна недостатъчност;
  • заплахата от спонтанен спонтанен аборт;
  • недохранване на плода, причинено от липса на прием на хранителни вещества.

  Увеличение на PAPP-A може да се наблюдава при:

  • ниска плацентация;
  • повишено тегло на плода или повишено тегло на плацентата;
  • многократни.

  Генетични изследвания

  Основната цел на генетичните изследвания е да се идентифицират възможни дефекти в развитието на плода и признаци, които позволяват непряко да се прецени генетичните аномалии. Важно е пациентите с обременена анамнеза да знаят какво показва скринингът на 12-та седмица от бременността, тъй като възможността за по-нататъшното му запазване ще зависи от получените резултати..

  Възможните аномалии, които могат да бъдат идентифицирани в резултат на генетични изследвания, включват:

  • наличието на хромозомни аномалии при плода (синдромът на Даун и Едуардс е най-честият);
  • забавяне на растежа на костната тъкан;
  • пъпна херния;
  • нарушения на сърдечния ритъм с възможно намаляване или увеличаване на честотата;
  • нарушения в структурата на мозъка;
  • недоразвитие на една от пъпните артерии;
  • нарушения на развитието на централната нервна система.

  Трябва ли да спазвам диета?

  Подготовката за първия скрининг, който включва вземане на кръв, включва спазване на диетичните препоръки. Необходима е диета преди първия скрининг, за да се изключат неверни резултати от получения кръвен тест.

  Всеки пациент трябва напълно да спре да използва:

  • тлъсти меса;
  • полуфабрикати;
  • десерти на основата на маргарин;
  • ястия с високо съдържание на мазнини;
  • шоколад;
  • Морска храна;
  • пилешки яйца.

  За да се получат най-точните резултати от анализа, диетата на жената трябва да съдържа варено постно месо, растително масло, зърнени храни, варени и сурови зеленчуци.

  Жените със склонност към алергични реакции се съветват да ограничат храните, които могат да провокират обостряне на процеса. Те включват:

  • цитрусови плодове;
  • зеленчуци и плодове, които са червени и жълти;
  • протеин от пилешко яйце;
  • ядки.

  Неспазването на тези препоръки може да доведе до необходимостта от извършване на допълнителни скъпи и по-малко достъпни видове изследвания. Следователно, подготовката за първия скрининг трябва да се извърши предварително от антенаталния клиник, при който пациентът се наблюдава.

  Други пренатални прожекции

  След първия скрининг жената ще трябва да се подложи на още два скрининга, всеки от които има конкретни задачи..

  Второ

  Вторият скрининг включва биохимичен преглед и ултразвуково сканиране. Състои се от два етапа. На първия етап, в периода от 16 до 18 седмици, пациентът дарява кръв за бета-субединицата на човешки хорион гонадотропин и алфа-фетопротеин, а от 19 до 21 седмица се подлага на ултразвуково сканиране. Прожекцията е насочена към:

  • изключване на дефекти в развитието;
  • оценка на параметрите на растеж на плацентата;
  • измерване на дължината на цервикалния канал;
  • изчисляване на средния обем на околоплодната течност.

  Трето

  Времето на третия скрининг може да варира от 32 до 36 гестационна седмица. Целта му е:

  • определяне на активността на детето;
  • идентификация на представящата част;
  • идентифициране на зрялостта на плацентата;
  • изчисляване на околоплодната течност с изчисляване на обема;
  • сравнение на параметрите на плода с очакваната дата.

  Този скрининг включва ултразвуково сканиране.