CTG по време на бременност е процедура за задълбочен преглед на плода, която ви позволява да идентифицирате различни аномалии по време на раждането. Ако лекарят забележи промени, които пречат на нормалното развитие на бебето, той незабавно ще предпише необходимата терапия.

Като се има предвид какво показва CTG, не трябва да се забравя за високата чувствителност на процедурата към сърдечните импулси на ембриона. Този метод ви позволява да регистрирате тези импулси заедно със свиването на маточните стени..

Разновидности на процедурата

Съществуват два типа това изследване според метода за получаване на данни:

 • непряк (външен);
 • прав (вътрешен).

По време на индиректния метод се определя сърдечната активност на ембриона и силата на контракциите на матката, без да се нарушава кожата през задната коремна стена на корема на бъдещата майка. За регистриране на сърдечния ритъм се използва ултразвуков сензор. За определяне на тонуса на матката се използва деформатор, който записва силата на контракциите и неочакваните контракции на матката. И двата сензора са поставени върху корема на жената.

Този метод е практически лишен от противопоказания и също така не причинява никакви усложнения. Може да се използва през целия период на раждане на дете, както и по време на раждането.

Вътрешният метод се използва много рядко и то само при раждане. За целите на записване на сърдечния ритъм се използва ЕКГ електрод, който е прикрепен към скалпа на плода. Вътрематочното налягане се измерва чрез тензометър или катетър в маточната кухина.

Декодиране на резултатите от изследванията

Остарялото оборудване дава резултати под формата на графика на специална лента. Въпреки това, някои клиники вече са закупили ново оборудване, което дешифрира CTG самостоятелно и също отпечатва готовия резултат от изследването със съответните резултати. Също така се информирайте за честотата на ултразвука по време на бременност и скоростта на пренаталния ултразвук.

Декодирането на тази процедура се извършва изключително от гинеколога, тъй като анализирането на графиката изисква известен опит в разбирането на стойностите. В допълнение към характеристиките на изображението на графиката, гинекологът трябва да вземе предвид общите показатели за състоянието, налягането, настроението на жената.

Също така, лекарят може да пропусне някои стойности на графиката, тъй като за да ги разберете, трябва да имате определени познания. По правило гинекологът просто информира дали има някакви промени в CTG по време на бременност, които могат да повлияят неблагоприятно на развитието на бебето..

Декодирането на CTG по време на бременност се състои от няколко аспекта, всеки от които се оценява от лекаря по точкова система. В края на процедурата точките се сумират и се поставя диагноза.

Помислете за характеристиките, които съответстват на нормата на CTG при 35 седмици от бременността:

 • пулсът е 108-165 удара в минута в спокойно състояние и 125-185 удара в минута в активната фаза, докато ритъмът е еднороден;
 • ритъмът на сърдечния ритъм варира в рамките на 5-25 удара в минута;
 • сърдечните мускули рядко забавят контракциите си и имат дълбочина, чийто праг не надвишава 15 удара в минута, само бавното свиване показва лош CTG по време на бременност;
 • бързото свиване на сърдечните мускули има граници, малко надвишаващи 2 удара в рамките на 30 минути, ако ускорението е било забелязано веднъж или е липсвало изобщо, тогава показателите са нормални;
 • броят на маточните импулси може да бъде не повече от 15% по-висок от сърдечната честота на плода;
 • всички изпити се оценяват по 10-бална скала, разбира се, разликите от 1-2 точки показват добри резултати.

Дешифрирането на CTG на плода по време на бременност предполага няколко аспекта, всеки от които може да бъде оценен чрез точкова система. В края на прегледа всички точки се сумират и се поставя диагноза.

Външен преглед от специалисти

Помислете за приблизителните резултати от диагностиката и тяхното значение.

Брой точкиСъстояние на детето
9-12Ако CTG показа 9 точки по време на бременност и по-горе, това показва, че бебето няма промени или отклонения от нормата.
6-8Ако CTG по време на бременност съответства на 6-8 точки, това означава, че плодът може да има лека липса на кислород (хипоксия), поради което се предписва втора процедура.
0-5Подобна оценка казва, че детето има сериозни отклонения, които са свързани с висока животозастрашаваща хипоксия. Такъв случай изисква задължителен курс на лечение или цезарово сечение..

Значение на това проучване.

 1. CTG по време на бременност има същото значение като задълбочената електрокардиограма на растящо бебе. Тази процедура предоставя цялата необходима информация за сърдечната честота и активността на движенията на тялото на нероденото дете. Освен това резултатите от такова проучване могат да отразяват честотата на контракциите на маточната стена..
 2. Това е незаменима процедура при носене на два или повече плода, тъй като стетоскопът не може да установи истинската картина на сърдечния ритъм на всяко бебе поотделно. Често се случва сърдечните контракции на единия плод да се определят точно, а вторият е много по-труден поради размити вибрации поради особеностите на местоположението му. Нещо повече, използването на стетоскоп с еднояйчни близнаци обикновено е неприемливо поради факта, че той няма да може да даде вярна информация за състоянието на бъдещите деца..
 3. Тази процедура се използва широко в родовия процес. Тя ви позволява точно да определите кога да започнете стимулиране на труда. Лекарят разглежда промяната в сърдечната честота на плода и свиването на стените на матката. Ако е необходимо, гинекологът може правилно да изчисли дозата на лекарствата за стимулиране на раждането, както и да предотврати кислородното гладуване на бебето.
 4. Неправилното изчисляване на дозата на лекарствата може да доведе до усложнения на трудовия процес на последния етап, тъй като затварящата стена може да затегне последиците. Това никога няма да се случи, ако гинекологът правилно изчисли дозировката на лекарства въз основа на CTG по време на бременност..
 5. Тази процедура е забранена по време на контракции..

Характеристики на диагнозата

Характеристиките на процедурата са както следва.

 1. Много често специалистите правят CTG, когато носят плод за период от 29 седмици. Нормата на показателите на това проучване обаче се разкрива точно на 31-32 седмици след зачеването, тъй като този период позволява да се получат най-надеждни резултати..
 2. На първо място, жената трябва да се отпусне, да седне удобно по гръб. Към корема ще бъдат прикрепени няколко сензора: ултразвуков, който ще регистрира сърдечния ритъм на бебето, сензор за налягане, който ви позволява да записвате маточните контракции.
 3. CTG по време на бременност се извършва по време на активната фаза на плода. Записът отнема около 30-60 минути. Всички данни, представени на графиките, се записват на хартиено тиксо от специално устройство..
 4. Бъдещата майка трябва да се подготви добре за CTG. На първо място, препоръчително е да се наспите добре, да се настроите, да забравите за проблемите и страховете, а също така да закусите малко преди да направите изследването. Например няма да е излишно да изядете малко шоколадово блокче, така че бебето да не спи, а да е в активна фаза. Преди да започнете процедурата, трябва да отидете до тоалетната, тъй като ще трябва да лежите дълго време.
 5. Процесът на това изследване трябва да се извършва точно през периода, когато бебето е в покой. Ето защо не трябва да се притеснявате, ако вашият гинеколог не бърза с назначаването на тази процедура. Тук трябва да вземете предвид индивидуалните характеристики на „интересна ситуация“, а не конкретни термини.
 6. Проучването включва проследяване на сърдечните импулси на детето, които се записват от фонендоскопа. Този метод е необходим за определяне на сърдечната честота на ембриона - лекарят проверява дали органите работят добре. Ако се установят лоши промени, гинекологът ще изпрати бъдещата майка за по-подробен преглед, за да потвърди диагнозата.
 7. CTG обикновено се прави за около час. Това ви позволява да установите точен пулс за бебето и маточните стени около него. Бъдещата майка трябва да заеме най-удобното място, така че детето да е в спокойно състояние. Без такава предварителна подготовка за CTG, устройството ще даде неправилни резултати, след което ще трябва да повторите процедурата.
 8. Резултатите от този метод ще бъдат най-надеждни при онези жени, които не са имали проблеми през целия период на раждане на бебе..
 9. Случва се изследването да не показва много добри резултати, но бъдещата майка се чувства чудесно. Това е много важен момент, поради което, като правило, гинекологът предписва втора процедура след известно време, което помага да се установи точна диагноза..
 10. Най-надеждните резултати могат да бъдат получени само след няколко повторни проучвания..

Подготовка за процедурата

Вредно ли е това проучване??

Към момента не е извършена работа, която да показва, че тази процедура е вредна за плода.

Някои жени отбелязват, че по време на записването на CTG по време на бременност, независимо от това колко дълго се прави, бебето става по-неспокойно или, обратно, се успокоява. Това е най-вероятно причинено от нов звук, който детето чува, или от сензор, който може да бъде фиксиран доста плътно върху стомаха. Всичко това може да причини дискомфорт на бебето и да доведе до необичайното му поведение..

Случва се, че по време на физиологична бременност може да бъде записан вариант на патология. Помислете за причините.

 1. Бъдещата майка се хранеше плътно преди процедурата.
 2. Записът е извършен по време на съня на бебето.
 3. Ако бъдещата майка е с наднормено тегло. Много по-трудно е да чуете сърдечния ритъм на детето чрез доста плътна подкожна мазнина..
 4. Записът няма да работи, ако бебето се движи активно.
 5. Ако върху сензора не е нанесен гел или той не се побира добре, ще бъде проблематично да чуете сърдечния ритъм.
 6. В случай на многоплодна бременност е много трудно да се запишат сърдечните удари на двата плода. След това е необходимо да се преразгледа след известно време..

За автора: Боровикова Олга

Защо и как се прави CTG по време на бременност?

Бременността е необичайно радостно време за всяка жена, която се готви да се срещне с бебето си. Но освен това бременността е и много важен период, тъй като всяка майка иска бебето да живее „удобно“ в корема си, без да изпитва неудобства или липса, така че да се развива и формира според всички показания. За да се проследи колко удобно е бебето в утробата, за да се установят и коригират навреме всякакви „проблеми“ в това отношение, бременната жена трябва да бъде тествана и при необходимост да се подложи на определени прегледи. Един от най-ценните методи за изследване лекарите наричат ​​CTG по време на бременност, което ви позволява да направите цялостна оценка на състоянието на плода.

CTG (кардиотокография) по време на бременност се извършва, за да се получат резултати по отношение на сърдечната дейност на бебето и сърдечната честота, както и неговата двигателна активност, честотата на маточните контракции и реакцията на бебето на тези контракции. CTG по време на бременност, заедно с доплеметрия и ултразвук, дава възможност да се определят навреме определени отклонения в нормалния ход на бременността, да се изследва контрактилната активност на матката и реакцията на сърдечно-съдовата система на бебето към тях. С помощта на CTG по време на бременност е възможно да се потвърди (или опровергае) наличието (или отсъствието) на такива състояния, опасни за майката и бебето като фетална хипоксия; вътрематочна инфекция, малко или многоводие; фетоплацентарна недостатъчност; аномалии в развитието на сърдечно-съдовата система на плода; преждевременно узряване на плацентата или заплаха от преждевременно раждане. Ако подозренията за едно или друго отклонение се потвърдят, това дава възможност на лекаря своевременно да определи необходимостта от терапевтични мерки, да коригира тактиката на управление на бременната жена.

Кога да се прави CTG по време на бременност?

За провеждане на CTG по време на бременност се използва специален апарат, който се състои от два сензора, свързани към записващо устройство. И така, един от сензорите отчита показанията на сърдечната дейност на плода, вторият записва маточната активност, както и реакцията на бебето към маточните контракции. Ултразвуков сензор за прослушване на сърдечния ритъм на плода и сензор за деформация за регистриране на маточните контракции са прикрепени към корема на бременната жена с помощта на специални колани. Едно от основните условия за най-ефективно фиксиране на индикациите се счита за удобна позиция за жена по време на CTG по време на бременност. Така че, показанията се вземат в положението на бременната жена, когато тя лежи по гръб, отстрани или седи, във всеки случай е необходимо да се избере най-удобната позиция. В същото време бременната жена ще държи в ръцете си специално дистанционно управление с бутон, който натиска, когато бебето се движи, което прави възможно записването на промени в сърдечната честота по време на движението на плода.

Защо се прави CTG по време на бременност, какво показва това изследване и как се провежда?

За да бъдете уверени в успешния резултат от бременността, здравето на плода и впоследствие на новороденото бебе, е необходимо кардиотокографско (CTG) изследване, проведено при бъдещи родилки през третото тримесечие.

В акушерската практика CTG по време на бременност се извършва като планирани мерки за наблюдение на състоянието на майката и детето. Като се вземе предвид клиничната картина и определени обстоятелства, изследването се извършва 2 или повече пъти. Броят на прегледите се определя от гинеколога, който следи бременността.

Какво е фетална кардиотокография?

Жена, която е получила препоръка за CTG в LCD, не трябва да се притеснява, че това проучване по време на бременност може по някакъв начин да навреди на бебето. Това е абсолютно безболезнена и безвредна процедура, предназначена да регистрира сърдечната дейност на плода и контракциите на матката в динамика. За CTG проучвания такава комбинация от диагностични техники като фонокардиография се използва едновременно с доплер.

Какво показва?

По време на CTG сърдечната функция на бебето се записва с ултразвуков сензор с честота 1,5-2 MHz. Получените данни се показват чрез цифрови, звукови и светлинни сигнали, както и графично - на милиметрова хартия.

Резултатът от кардиотокографията е представен в две графики:

 • тахограма, отразяваща сърдечната честота на плода;
 • хистерограма, която отчита интензивността на маточните контракции.

Колко време го правят?

Времето, когато CTG се прави по време на бременност, понякога корелира с обстоятелствата, придружаващи гестационния период. Най-често срещаният термин за правене на CTG на плода е 32 седмици от бременността. Изследването дава възможност за своевременно предписване на необходимата терапия при потвърждаване на патологични състояния.

Редица експерти смятат, че успешното CTG (с получаване на надеждни резултати) преди 32 седмици от бременността е технически невъзможно. Но ако подозирате различни патологии, лекарите предписват проучване, когато периодът е 28 седмици, и повтарят CTG до раждането и дори по време на раждането.

В какви случаи се предписва?

Днес CTG е пренатално проучване, което е включено в списъка на стандартните методи за проследяване на вътрематочното развитие, тоест се провежда при всички бременни жени. По-горе беше отбелязано коя седмица от бременността се прави CTG на плода, както е планирано - на 32-ра. По-рано, т.е. от 28-та седмица, CTG може да се предпише, ако:

 • има заплаха от преждевременно раждане;
 • има патологии в развитието на плацентата;
 • плодът е неактивен;
 • установено заплитане на плода с пъпната връв;
 • майката има хронично заболяване или обременена акушерска история.

Как е?

След като са научили как се прави CTG по време на бременност, жените се отърват от излишни притеснения и очакват процедурата, сякаш първата среща с бебето, тъй като ударите на сърцето му ще бъдат ясно чути по време на проучването. Основни характеристики:

 1. Процедурата CTG по време на бременност се извършва с помощта на специален апарат с два сензора, снабдени с каишки.
 2. С помощта на каишки сензорите са фиксирани върху корема на бременната жена, единият от тях записва сърдечния ритъм на бебето, другият реагира на тона на матката.
 3. Работата на тахографа се излъчва през високоговорителя, вграден в оборудването, така че сърдечният ритъм на бебето се предава много силно.

В повечето поликлиники CTG се извършва на старо оборудване, което не реагира на движенията на плода, жената трябва самостоятелно да наблюдава появата на своята дейност, като натиска специален бутон. Това често провокира изкривени резултати, тъй като бъдещата майка може да не забележи леко движение или да няма време да натисне бутона.

По-модерното оборудване автоматично записва движенията на плода и автоматично записва необходимите данни. Жената може само да лежи спокойно на една страна.

Колко време отнема във времето?

Въпреки факта, че в процеса на изследване на CTG, жената не трябва да полага никакви усилия, много от тях се притесняват колко време отнема тази процедура. Това зависи от успеха на събирането на данни, което може да отнеме 30 минути или 60 минути. Тъй като динамиката е важна за оценка на клиничната картина, често е необходимо да се чака дълго време за движенията на плода и дори да се насърчи то да бъде активно, ако се окаже, че бебето спи. Невъзможно е да се предскаже поведението на бебето в утробата, следователно колко CTG ще бъде направено навреме - най-често зависи от неговото поведение.

Как да се подготвим за процедурата?

Полезно е бъдещата майка да се научи как да се подготвя за CTG по време на бременност, така че по време на изследователския процес да няма ситуации, които да налагат спирането му. KTG не изисква специални препарати. Предвид необходимото време, жената трябва да се увери, че нищо не я разсейва или измъчва по време на процедурата (жажда, глад и т.н.). Ето защо лекарите препоръчват малко преди CTG:

 • лека закуска;
 • отидете до тоалетната;
 • пийни малко вода.

По искане на бременна жена по време на проучването тя може да бъде в легнало или полегнало положение, което е важно за жени с задух и други характеристики.

Норми и интерпретация на резултата

При обобщаване и оценка на резултатите от CTG се вземат предвид няколко показателя за състоянието на плода:

 • базална сърдечна честота (BHR) - средната сърдечна честота на плода или базален ритъм, фиксирана за поне 10 минути;
 • вариабилност - амплитудата на сърдечната честота, сложен параметър на сърдечната дейност на бебето, отразяващ отклонението на ритъма от базалния, обикновено при 5-25 удара в минута;
 • ускорение - пиковете на ускорение на сърдечната честота, съответстващи на високите зъби на графиката, обикновено - 2 пъти за 10 минути по време на смущения;
 • забавяне - забавяне на ритъма (долни върхове на зъбите), обикновено - плитко или липсващо.

Въз основа на редица фактори се формира обща оценка на PSP (индикатор за състоянието на плода) - от 0 до 3. Според тази скала стойности не повече от 1.

 1. Стойностите в диапазона от 1 до 2 показват риска от първоначални прояви на патологични аномалии при плода..
 2. Стойности от 2 до 3 увеличават вероятността от изразени аномалии при плода.
 3. При PSP повече от 3 се подозира критичното му състояние.

Има и други скали или измервателни системи, например, предложени от учените Готие и Фишер. Според тези скали оценките на състоянието по време на КТ (32-34 седмици от бременността) имат обратната градация:

 • при оценка на CTG 8, 9, 10 точки - нормата;
 • 5-7 точки - резултатът поражда безпокойство;
 • 4 или по-малко точки - голяма вероятност от значителни нарушения.

Резултатите се състоят от различни фактори, включително сърдечната честота на плода. Ориентири за декодиране:

 • диапазонът на нормалните стойности на сърдечната честота през 3 триместър е 110-160 удара в минута;
 • Пулсът на плода над 200 удара в минута показва тахикардия и вероятността от нарушения на сърдечната проводимост;
 • Сърдечната честота под 100 удара се определя като брадикардия, която като правило е симптом на фетална хипоксия, но се случва и като реакция на хипотермия при майката, нейното използване на определени лекарства.

Фетална брадикардия по време на раждането може да се наблюдава и в резултат на продължително изстискване на главата на бебето през родовия канал. Случва се бебетата, които са имали вътрематочна брадикардия за дълго време, да се раждат без патологични аномалии, включително хипоксия.

Общ преглед

Фактът, че CTG е безопасна и безболезнена процедура, се показва и от прегледите на бъдещи майки, които са преминали това проучване. Повечето жени ентусиазирано описват чувствата си, когато чуват силния удар на малко сърце вътре в себе си, слушат движенията на бебето, „разтърсват“ го, за да се събуди.

Много бъдещи родилки, особено на 40 гестационна седмица, са имали проблем с недостатъчна активност на плода, поради което апаратът CTG не може да отчете динамиката на сърдечната честота. Жените споделиха своя опит как най-добре да "събудите" бебето, да го накарате да се движи (по съвет на акушер-гинеколозите ZhK):

 • малко преди процедурата, пийте сок, яжте ябълка, морков или шоколадов бонбон;
 • по време на CTG - поглаждане или разресване на корема, потупване по него с пръсти, леко натискане;
 • дишай дълбоко.

Ако апаратът CTG успее да фиксира сърдечния ритъм на бебето както в спокойно състояние, така и с активно движение и в същото време не се открият отклонения, процедурата продължава не повече от 20 минути.

Как се прави CTG на плода, за колко време и какво показват резултатите

CTG по време на бременност се извършва през третия триместър

Кога и за какво се прави CTG по време на бременност

Кардиотокографията по време на носене на дете е възложена на абсолютно всички. Тя ви позволява да оцените работата на сърдечно-съдовата система, да регистрирате сърдечната честота на плода, неговата двигателна активност и да проследите връзката между маточните контракции и реакциите на бебето към тях. С помощта на CTG на плода лекарят оценява общото му състояние, наличието или отсъствието на патологии и опасни състояния, изискващи незабавна намеса.

Кардиотокографското изследване на плода показва следното:

 • вътрематочна инфекция;
 • хипоксия;
 • многоводие или слабо вода;
 • преждевременно стареене на плацентата;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • отклонения в работата на сърдечно-съдовата система на детето.

Ако някоя от тези диагнози се потвърди от резултатите от кардиотокографията, лекарят взема решение за назначаването на определени лекарства или процедури.

CTG на плода се предписва възможно най-рано в следните ситуации:

 • съмнение за фетална сърдечно-съдова патология;
 • анамнеза за дисфункционална бременност;
 • прекомерна активност на плода;
 • обременена история на майката;
 • тонус на матката;
 • проведена вътрематочна терапия;
 • гестоза, причиняваща кислороден глад;
 • гестационна възраст повече от 40 седмици;
 • пушеща бъдеща майка.

При многоплодна бременност изследването се провежда отделно за всяко бебе..

Колко дълго се прави CTG?

Най-голямата надеждност на CTG изследването на плода е през третия триместър, започвайки от 28–32 седмици от бременността. По това време се установява цикълът на сън и будност на бебето, контракциите на сърдечния мускул са ясно изразени и се проследява тяхната ясна връзка с двигателната активност..

Видове процедури

Има две възможности за получаване на данни за сърдечната дейност на бебето. Първият метод, външен (косвен), е най-често срещаният. Използва се без ограничения за всички бременни жени. Той няма противопоказания и странични ефекти. По време на процедурата сензорите се поставят върху корема на бременната жена и не причиняват дискомфорт на нея или бебето.

Вторият начин е вътрешен (директен). Използва се изключително рядко, главно по време на раждането. За изследване в маточната кухина се вкарва катетър или деформатор, който записва показателите за вътрематочно налягане и ЕКГ електрод, който е прикрепен към главата на плода и отчита сърдечната честота.

Как се прави външен CTG

Дешифрирането на резултата от CTG дава информация за сърдечната дейност на плода

CTG по време на бременност се извършва с помощта на специално устройство. Състои се от два сензора и записващо устройство. И двата сензора са прикрепени към корема на бременната със специален колан.

Един ултразвуков сензор. Тя ви позволява да записвате сърдечната честота на плода. Вторият сензор е деформационен. Регистрира маточните контракции. Дистанционно управление с бутон за фиксиране на движенията на плода се поставя в ръката на бременната жена.

Оптималното време за изследователската процедура е през деня от 9 до 14 и вечер от 19 до 24.

Едно от основните условия за провеждане на изследвания е удобството на бъдещата майка. Тя трябва да заеме удобна седнала позиция на стол, легнала по гръб или отстрани. По време на цялата процедура тя не трябва да изпитва дискомфорт..

Как да се подготвим за процедурата

Резултатите от CTG директно зависят от състоянието на майката, поради което приемът на храна преди проучването трябва да бъде умерен, в противен случай повишеното ниво на кръвната захар може да доведе до прекомерна активност на плода и лоша кардиотокография. Резултатът ще бъде оптимален два часа след хранене..

Изкривяването на резултатите от изследванията може да бъде резултат от:

 • ядене на много храна преди прегледа;
 • съвпадение на времето на процедурата с периода на сън на бебето;
 • наднормено тегло на бъдещата майка;
 • прекомерна активност на плода;
 • наличието на повече от един плод в матката;
 • неправилно монтиране на сензори.

Бременната жена трябва да бъде предупредена, че процедурата отнема дълъг период от време и се препоръчва да посетите тоалетната, преди да започнете.

Продължителност на прегледа

В зависимост от това как бебето се държи, спи или е будно, продължителността на процедурата може да варира. Средно е не повече от 40-60 минути.

Поне две фази на активно движение на плода трябва да бъдат записани за не по-малко от 20 секунди.

Декодиране на резултатите

Резултатът от повече от 9 точки по 10-степенна скала е нормален

Въз основа на резултатите от изследването лекарят получава лента, на която се показват криви с различни амплитуди. Според тях специалистът дешифрира резултата.

Основни показатели за оценка на резултата:

 1. Сърдечна честота (HR) или базална честота. Обикновено, в покой, сърдечната честота на плода е в диапазона от 110-160 удара в минута. Пертурбациите могат да увеличат броя на посещенията до 130-190.
 2. Височина на отклонения от средната честота на контракциите на сърдечния мускул. Обикновено вариабилността не надхвърля границите от 5-25 удара в минута.
 3. Забавяне на сърдечната честота. На лентата кривата се спуска надолу, образувайки депресия. Обикновено те трябва да отсъстват или да се записват рядко, на кратки интервали, докато дъното на кривата е плитко.
 4. Ускоряване на сърдечната честота. На лентата кривата образува назъбен модел. Обикновено на всеки 10 минути от изследването се записват две или повече ускорения.
 5. Съкратителна активност на матката. Нормата е не повече от 15% от сърдечната честота, продължителност от ½ минута.

Резултатът се оценява по 10-бална скала, където:

 1. По-малко от 5 точки - лош CTG. Показва наличието на остър кислороден глад - хипоксия. Състоянието изисква спешна помощ под формата на стимулиране на раждането.
 2. Показател 6–8 точки показва началния етап на кислородното гладуване на плода. В този случай процедурата се преназначава в близко бъдеще..
 3. От 9 точки - нормата.

При лош CTG е важно да се изключат грешки в измерването, които могат да възникнат в резултат на неудобната стойка на бременната жена по време на процедурата..

Резултатите от CTG сами по себе си не са достатъчни за поставяне на диагноза и още повече за вземане на решение за оперативно раждане. В допълнение към CTG, има редица други изследвания, които могат да потвърдят или отрекат получените резултати, например, доплер или ултразвук.

Значение на процедурата

Изследване с помощта на кардиотокограф е от голямо значение за оценка на състоянието на плода. Заедно с такива процедури като ултразвук, доплерометрия, задълбочена електрокардиография, ви позволява да подозирате навреме аномалии в сърдечно-съдовата дейност на бебето и да вземете мерки за тяхното коригиране..

При многоплодна бременност, когато не е възможно да се оцени работата на сърцето на всяко бебе със стетоскоп, CTG е единственият сигурен начин за оценка на състоянието им.

Ако жената носи еднояйчни близнаци, използването на стетоскоп за оценка на сърдечната функция е неприемливо, тъй като резултатите ще бъдат неверни.

Общият процес рядко завършва без преглед от кардиотокограф. С негова помощ лекарят определя периода, най-подходящ за стимулиране на раждането. Въз основа на получения график, специалистът оценява връзката между сърдечната честота на плода и матката, изчислява необходимата доза лекарства за стимулиране и предотвратяване на фетална хипоксия.

Правилното изчисляване на дозите лекарства е важен компонент на успешната бременност. Всяка грешка може да доведе до негативни последици, до забавяне и нарушаване на плацентата на последния етап от раждането.

Възможно ли е да се откажат изследвания на CTG по време на бременност

Някои бъдещи майки са подозрителни към този вид процедура. Особено чувствителните бременни жени не обичат да лежат дълго в една поза, други са объркани от жици.

Невъзможно е да се забрани на жена да откаже процедурата, но само с помощта на CTG е възможно наистина да се оцени състоянието на детето, да се запише и вземе предвид неговата двигателна активност, да се фиксира възможният тонус на матката или кислороден глад.

За активни бъдещи майки, които трудно прекарват много време без движение, съвременните клиники предлагат безжични CTG сензори и дори сензори, които позволяват запис във вода.

Ранното диагностициране на възможни патологии позволява, дори на етапа на бременността, да коригира здравето на бебето и безопасно да завърши бременността.

Вреди ли кардиотокографското изследване на плода

В случаите, когато е необходимо ежедневно наблюдение на резултатите от CTG, бъдещите майки може да се притесняват от негативното въздействие на устройството върху детето. Експертите уверяват, че устройството е напълно безвредно. Дори ежедневната процедура не вреди на бебето и не му причинява дискомфорт.

Ползите от вътрематочното изследване на плода многократно надхвърлят всички възможни рискове и страхове на бъдещите майки относно процедурата CTG. Лекият дискомфорт за жената по време на процедурата може да причини само продължителна липса на движение.

Кардиотокографията ви позволява да идентифицирате опасни състояния на най-ранните етапи, да предотвратите възможни негативни последици за плода и бременността като цяло и да намалите риска от тяхното повторение. Но трябва да се помни, че едно проучване не е достатъчно за поставяне на точна диагноза. Освен това винаги се предписват тестове, ултразвук и доплерометрия.

Защо CTG по време на бременност - нормите и какво показва

CTG или кардиотокографията се отнася до един от методите на пренаталната диагностика и е широко разпространена в съвременното акушерство поради простотата на изследването, липсата на отрицателно въздействие върху майката и плода, наличието и получаването на надеждни и информативни резултати. Изследването се основава на регистрацията на сърдечната честота на плода (HR) и неговата двигателна активност, както и маточните контракции. След записване на изброените показатели на калибриращата лента се получава хартиен вариант на резултатите от CTG, който се оценява от акушер-гинеколога и прави заключение. Съгласно полученото заключение се оценява състоянието на плода и според показанията се решава въпросът за спешно или спешно раждане или лечение.

Същността на кардиотокографията

Пулсът на плода се оценява в покой, по време на движения и на фона на маточните контракции. Също така сърдечната честота и физическата активност на детето се оценяват под въздействието на външни фактори. По този начин има разлика между CTG без стрес и CTG с помощта на външни стимули или функционални тестове - стрес кардиотокография. Използват се функционални тестове:

 • тест за окситоцин - интравенозно приложение на минимална доза окситоцин;
 • тест на млечната жлеза - механично дразнене на зърната;
 • тест за атропин - интравенозно приложение на малка доза атропин;
 • акустичен тест - излагане на звуков стимул;
 • тест за палпация - опит за изместване на тазовия край или главата през предната коремна стена.

При записване на показатели на хартиена лента се показват три графики - на едната се записват маточните контракции, на втората - сърдечните контракции на плода, а на третата - неговите движения. Кардиотокографското изследване се основава на ефекта на Доплер - отразяването на ултразвукови вълни от свиващите се части на плода и стените на матката. Сензорът, който открива сърдечните удари на бебето, е ултразвуков, а сензорът, който записва маточните контракции, е тензометричен.

Дати и час на CTG

Кардиотокографско проучване се предписва от 30 до 32 седмици от бременността. Това се дължи на формирането на ясна връзка между движенията на плода и неговата сърдечна дейност и появата на периоди на сън и бодърстване на бебето. Следователно интервалите между 9:00 и 14:00 и от 19:00 до полунощ се считат за благоприятно време за изследване..

Според показанията (патологичен ход на бременността) CTG се извършва по-рано, от 28-седмичен период. Преди 28 седмици изследването не се провежда, тъй като е невъзможно да се получат ясни и надеждни резултати.

При нормална бременност кардиотокографията се извършва на всеки 10 дни. Наличието на усложнения на бременността и получаването на задоволителни резултати от предишни проучвания изисква повторение на CTG след 5-7 дни. Ако се открие кислородно гладуване на плода, CTG се извършва ежедневно или през ден, докато състоянието на плода се нормализира по време на лечението или за да се вземе решение за спешно / спешно цезарово сечение. Кардиотокографията се извършва и по време на раждане, приблизително на всеки 3 часа, въпреки че е препоръчително да се проведе целия първи период под контрол на CTG.

Как да се подготвим за проучването

Няма специална подготовка преди кардиотокография. Но бременната жена се запознава с правилата, които трябва да спазва в навечерието на проучването:

 • закусвайте или вечеряйте 1,5 - 2 часа преди отстраняване на CTG (изследването не се провежда на празен стомах или веднага след хранене);
 • изпразнете пикочния мехур преди процедурата (продължителността на изследването е 20 - 40 - 90 минути);
 • откажете цигарите 2 часа преди CTG (ако имате лош навик);
 • спете достатъчно в навечерието на проучването;
 • не правете движения по време на процедурата;
 • подпише писмено съгласие за провеждане на изследвания.

Каква е целта на кардиотокографията

В заповедта на Министерството на здравеопазването на Руската федерация (№ 572, 1 ноември 2012 г.) феталната кардиотокография се извършва за всяка бъдеща майка най-малко три пъти в периода от 32 до 40 седмици (при липса на усложнения при бременност) и без провал по време на контракции. Целите на CTG през последния триместър и при раждането:

 • изчисляване на сърдечната честота на плода;
 • броене на маточните контракции;
 • диагностициране на фетален дистрес и решение дали да се прекрати бременността или раждането.

Показания за по-чести изследвания по време на бременност и / или раждане:

 • обременена акушерска история (аборти, спонтанни аборти, преждевременно раждане, мъртво раждане и др.);
 • гестоза;
 • повишено кръвно налягане;
 • липса на червени кръвни клетки и хемоглобин при жената;
 • имунологична несъвместимост на кръвта на майката и плода за Rh фактор или кръвна група;
 • следсрочна бременност (42 седмици и повече);
 • липса или излишък на околоплодна течност;
 • заплашващо преждевременно раждане;
 • контрол на лечението на FPI и вътрематочна фетална хипоксия;
 • вътрематочно забавяне на растежа, ниско изчислено тегло на плода;
 • многоплодна бременност;
 • контролно проучване след получаване на незадоволителни резултати от предишна CTG;
 • екстрагенитални заболявания на жената (захарен диабет, патология на бъбреците, щитовидната жлеза и др.);
 • намаляване / изчезване на движенията на плода или неговото насилствено физическо натоварване;
 • диагностицирани вътрематочни фетални аномалии;
 • голямо тегло на плода;
 • травма на корема;
 • заплитане на шийката на плода с пъпната връв, открито с ултразвук;
 • белег на матката;
 • ниска плацентация или предлежание на плацентата;
 • лоши навици на бременна жена (злоупотреба с алкохол, пушене, употреба на наркотици).

Как се прави изследването

Пациентът е поставен на диван в легнало положение от лявата страна или полуседнал. Тази поза предотвратява компресията на долната куха вена, което се отразява неблагоприятно на състоянието на плода (повишен пулс, повишена двигателна активност). Лекарят поставя специален колан на стомаха на жената, върху който е разположен тензометърът, така че да е отстрани на десния ъгъл на матката. След като се намери най-доброто място за слушане на сърдечния ритъм на плода, кожата на корема на бременната жена се смазва с гел и към тази област е прикрепен ултразвуков сензор. Дистанционно управление с бутон се поставя в ръката на бъдещата майка, чрез натискане на което тя ще маркира движенията на плода по време на изследването. Продължителността на CTG е 20-40 минути, което се определя от циклите на сън и бодърстване на детето (обикновено състоянието на почивка и активност на плода се променя на всеки 30 минути). Регистрацията на базалния сърдечен ритъм на плода се извършва най-малко 20 минути, докато се отбележат 2 движения на бебето с продължителност 15 секунди или повече и провокиращи увеличаване на сърдечната честота с 15 контракции за 60 секунди. Описаното изследване се нарича външна кардиотокография..

Вътрешната кардиотокография се извършва само по време на раждане при следните условия:

 • заминала околоплодна течност;
 • разкриване на фаринкса на матката с 2 cm или повече.

При провеждане на вътрешен CTG, специален спирален електрод е прикрепен към кожата на представящата част на детето и маточните контракции се фиксират през тензодатчик, прикрепен към корема или през катетър, вкаран в амниотичната кухина. Вътрешната CTG се извършва по строги акушерски показания и се използва рядко.

Декодиране на кардиотокограма

Анализът на получената кардиотокограма включва проучване на следните показатели:

 • Базален ритъм. Отразява сърдечната честота на плода. За да се определи, средният пулс се изчислява за 10 минути. Обикновено сърдечната честота на плода в покой е 110 - 160 удара в минута, с движение 130 - 190. Нормалният базален ритъм не излиза извън границите на тези показатели.
 • Променливост на ритъма. Показател, отразяващ средната стойност на отклоненията от базалния ритъм. Обикновено тя е в диапазона от 5 - 25 сърдечни удара в минута. Отклоненията от базалния ритъм се наричат ​​трептения (флуктуации). Има бързи и бавни трептения. Бързите вибрации са тези, които се забелязват при всеки сърдечен ритъм на плода, например: 138, 145, 157, 139 и нататък. Бавни трептения се забелязват при една минута сърдечен ритъм. Когато ритъмът се промени с по-малко от 3 удара в минута (пример: от 138 до 140), се говори за ниска вариабилност на базалния ритъм. Промените в сърдечната честота за 1 минута с 3 - 6 удара (пример: от 138 до 142) показват средна вариабилност. Ако сърдечната честота на плода се промени със 7 или повече удара за 1 минута (пример: от 138 до 146), това показва висока вариабилност на ритъма. Нормалната вариабилност на ритъма е висока при моментални колебания..
 • Ускорение, забавяне. Ускоренията са върхове или зъби, които са насочени нагоре върху графиката. Тоест ускорението е увеличаване на сърдечната честота на плода с 15 - 25 удара в минута, възникващо в отговор на собствените им движения, контракции на матката или функционални тестове. Доказателство за задоволително състояние на бебето (2 или повече ускорения за 10 минути). Децелерациите, от друга страна, са пикове, насочени надолу на графиката и се характеризират с намаляване на сърдечната честота на плода с 30 удара в минута и с продължителност 30 секунди или повече. При нормален CTG забавяне не се наблюдава или има малко от тях, а дълбочината не надвишава 15 удара за 15 секунди.
 • Периодични промени. Колебания на сърдечната честота на плода, възникващи по време на маточните контракции.
 • Амплитуда. Индикаторът отбелязва разликата между базалния ритъм на сърдечната честота на плода и периодичните промени.
 • Разбъркване. Броят им се определя от състоянието на покой и активност на плода. Обикновено бебето трябва да се движи 6 до 8 пъти на час. Но броят на движенията намалява по време на сън или по време на кислороден глад, така че индикаторът се изчислява заедно с други.

Резултати от декодирането на CTG:

 • Нормална кардиотокограма. Базален ритъм в диапазона от 120 - 160 сърдечни удара в минута, амплитудата на вариабилността на ритъма е от 10 до 25 за 60 секунди, за 10 минути не са регистрирани забавяния, 2 и повече ускорения.
 • Съмнителна кардиотокограма. Базалната честота е или в рамките на 100 - 120 сърдечни честоти в минута, или е 160 - 180 сърдечни удара за 60 секунди. Амплитудата на вариативността на ритъма е по-малка от 10 или повече от 25. Ускоренията не са регистрирани, регистрирани са плитки и къси забавяния.
 • Патологична кардиотокограма. Базалният ритъм е 100 или по-малко удара в минута или надвишава 180. Има монотонен ритъм с амплитуда на променливост по-малка от 5 удара за 60 секунди. Записано е изразено и променливо (с различни форми) забавяне. Появяват се късни забавяния (30 секунди след началото на маточната контракция). Ритъмът е синусоидален.

Оценка на феталния статус на Fischer

Окончателното заключение на кардиотокограмата се издава след изчисляване на точките, които Фишър характеризира в скалата си. Броят точки се определя от сърдечната честота на плода, вариабилността на ритъма, отсъствието или наличието на забавяния и ускорения.

Скала на Фишер, модифицирана от Кребс:

Индекс1 точка2 точки3 точки
Пулс на плодаПо-малко от 100 или повече от 180100-120 или 160-180121-160
Бавни трептенияПо-малко от 3 удара в минута3-5 удара в минута6-25 удара в минута
Броят на бавните трептения> 3 на изследване3-6Над 6 по време на проучването
УскорениеНе е регистриран1-4 за 30 минутиНад 5 за 30 минути
ЗабавянеКъсно или променливоПроменлива или закъснялаРано или отсъстващо
Фетални движенияНе е маркирано1-2 за 30 минутиПовече от 3 за 30 минути

Точкуването позволява на лекаря да направи следното заключение:

 • CTG показва задоволително състояние на плода с общ резултат 8 - 10;
 • CTG показва първоначалните признаци на кислородно гладуване на плода с резултат 5 - 7 точки (необходим е допълнителен преглед: ултразвук с доплер, оценка на биофизичния профил на плода);
 • CTG показва заплашително състояние на плода, което изисква незабавна хоспитализация на бременната жена и решение на въпроса за раждането (като правило това е спешно цезарово сечение).

Фактори, изкривяващи резултатите от изследванията

Получаването на ненадеждни резултати от кардиотокограма може да се дължи на:

 • преяждане или правене на изследвания на гладно;
 • приемане на успокоителни;
 • стрес на бременна жена;
 • физическа активност на жена преди проучването (изкачване на стълби, бързо ходене);
 • прекомерно тегло на бременната жена (за сензора е трудно да разпознае сърдечния ритъм на плода);
 • прием на алкохол и пушене в навечерието на CTG;
 • неправилно инсталиране на ултразвуковия сензор или изсушаване на звукопроводящия гел;
 • многоплодна бременност;
 • състояние на плода в покой (необходимо е да се удължи времето за отстраняване на CTG).

Видео: Защо е необходима CTG по време на бременност

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

CTG (кардиотокография) по време на бременност. Показания за процедурата. Подготовка и изпълнение

Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Какво означава CTG (кардиотокография)?

CTG (кардиотокография) е изследователски метод, който ви позволява да оцените състоянието на плода в утробата по време на бременност. Също така, по време на проучването, специалистът може да оцени контрактилната активност на матката на бременната жена. Това е проста, бърза и безопасна процедура, която може да се използва за идентифициране на различни нарушения на плода, които представляват заплаха за по-нататъшното му развитие. Навременното откриване на такива нарушения ще позволи на лекаря да предприеме необходимите мерки за коригирането или отстраняването им, като по този начин предотврати по-нататъшно увреждане на плода или развитие на усложнения по време на бременност и / или раждане..

Същността на метода е, че с помощта на специални сензори се записва сърдечната честота на плода, както и честотата и силата на матката (в която се намира плода). Регистрираните промени се записват на специална хартия и тяхното проучване позволява на лекаря да оцени състоянието на плода.

За да се разбере как работи описаният по-горе метод и как въз основа на него може да се оцени състоянието на детето в утробата, се изискват определени знания за хода и развитието на бременността..

При нормални условия човешкото сърце започва да се свива още в утробата (приблизително до края на 1 месец вътрематочно развитие). В началото обаче сърдечните удари са некоординирани и не са свързани с останалата част от тялото. С развитието на централната нервна система (ЦНС), ендокринната, кръвоносната и други системи, те (тези системи) започват да оказват определено влияние върху сърдечните контракции. Например, активирането на определени части на централната нервна система може да доведе до увеличаване или намаляване на сърдечната честота (HR). Различни хормони (секретирани в тялото на плода или майката) могат да имат еднакви ефекти, както и различни патологични ситуации, които могат да възникнат по време на бременност и раждане..

В резултат на много изследвания учените са установили, че нормално (при нормално развиваща се бременност) сърцето на сърцето бие със строго определена честота (средно от 110 до 150 удара в минута). Те също така отбелязват, че сърдечната честота на плода може да варира в зависимост от различни външни влияния, както и при наличието на определени патологични състояния и / или заболявания. Следователно тези или онези промени в сърдечната честота позволяват на специалиста да определи състоянието на плода, както и да подозира наличието на определени патологии и да предприеме мерки за тяхното отстраняване..

Принципът на работа на CTG апарата (както е посочено от сензора)?

Както бе споменато по-рано, по време на процедурата CTG се оценяват сърдечните контракции на плода, както и контракциите на матката (нейния мускулен слой) и движенията на плода. За регистриране на тези процеси се използват два различни сензора, принципите на които също са различни..

По време на CTG се записва следното:

 • Пулс на плода. За това се използва ултразвуков апарат с доплер функция. Принципът на действие на това устройство е както следва. Първоначално устройството излъчва ултразвукови вълни, които се изпращат дълбоко в човешкото тяло. Сблъсквайки се с различни тъкани, тези вълни се отразяват частично от тях и се връщат обратно към сензора, който ги регистрира. Ако насочите такова устройство към кръвоносен съд, през който тече кръв (включително сърцето на плода, което е в утробата), ултразвуковите вълни ще се отразят от кръвните клетки, които са в постоянно движение. Освен това, благодарение на ефекта на Доплер, ще бъде възможно да се определи в каква посока се движи кръвта (към или от датчика). По този начин, оценявайки естеството на кръвния поток през сърцето на плода, устройството може да определи сърдечната честота с висока точност..
 • Контракции на матката. За това се използва така наречения тензодатчик, който регистрира най-малките промени в обема на корема на жената. Външно прилича на колан, който се увива около корема и леко се стяга. По време на следващото свиване на матката, размерът на горната й част (дъното) леко ще се увеличи. В резултат на това чувствителният елемент на деформатора ще се разтегне, което ще позволи регистриране на маточната контракция.
 • Движение (разбъркване) на плода. Те се записват и с деформационен манометър.
Струва си да се отбележи, че по време на CTG и двата сензора са инсталирани едновременно (датчик за напрежение в горната част на корема и ултразвуков сензор в областта на предложеното местоположение на сърцето на плода), като едновременно записват сърдечната честота на плода и контракциите на матката. Получените данни се записват на специална хартия под формата на две извити линии, които са разположени една над друга. Това ви позволява да оцените сърдечната честота на плода по време на маточните контракции, по време на активни движения и в покой, което също е важно за поставяне на правилна диагноза..

Кое е по-добро (по-информативно) - CTG, ултразвук или доплер?

Всеки от тези методи се използва за идентифициране на различни патологични състояния в конкретни ситуации по време на бременност, така че е невъзможно да се каже недвусмислено кой е по-добър..

За да оцените състоянието на плода в утробата, използвайте:

 • CTG. Позволява ви да оцените сърдечната честота на плода и контрактилната активност на матката, което ви позволява да идентифицирате различни патологични състояния в края на бременността (през третия триместър).
 • Ултразвук (ултразвуково изследване). Използва се за различни цели на различни етапи от бременността. Така например, в ранните етапи ултразвукът може да се използва за потвърждаване на наличието на бременност, за откриване на извънматочна бременност (когато ембрионът започва да се развива извън маточната кухина, което представлява опасност за живота на жената), както и за идентифициране на различни аномалии в развитието. На по-късен етап ултразвукът може да открие и вътрематочни аномалии в развитието..
 • Доплер ултразвук. Ултразвукът с ефекта на Доплер ви позволява да оцените притока на кръв от плацентата към плода, в нарушение на което може да има вътрематочно забавяне на растежа или дори смърт на детето. В същото време това проучване ви позволява да идентифицирате някои други аномалии (например пъпната връв, оплетена около врата на бебето).

Каква е разликата между CTG и ЕКГ?

Кардиотокографията и ЕКГ (електрокардиографията) са две напълно различни процедури, използвани за записване на напълно различни данни.

Същността и принципът на кардиотокографията са описани по-рано (с помощта на ултразвук се записват сърдечни контракции на плода, а с помощта на манометър - маточни контракции и движения на плода). За разлика от CTG, ЕКГ записва електрическата активност на човешкото сърце. Факт е, че дейността на сърдечния мускул се регулира от електрически импулси. Тези импулси се появяват в строго определени зони на сърцето и се разпространяват в строго определена последователност, което гарантира редовността и ефективността на сърдечните контракции. Регистрацията на тези импулси на хартия (електрокардиограма) ви позволява да получите характерни извити линии. При различни заболявания на сърцето, кръвоносните съдове или белите дробове електрическата активност на сърцето ще се промени, което ще бъде отразено в електрокардиограмата.

За да се извърши ЕКГ, върху тялото на човек (върху ръцете, краката и гърдите) трябва да се инсталират специални електроди, които ще регистрират електрическата активност на сърцето. Следователно тази процедура може да се извърши за новородено, дете или възрастен, но не и за плод в утробата..

Кога и защо се нуждаете от CTG изследване по време на бременност (показания)?

Кардиотокографията ви позволява да оцените състоянието на сърцето на детето и способността му да се адаптира към променящите се условия на околната среда, което може да помогне при идентифицирането на различни патологични състояния.

CTG може да бъде назначен:

 • По време на бременност - за оценка на състоянието на плода и идентифициране на патологиите на развитието.
 • Преди раждането - за оценка на готовността на детето за раждане.
 • По време на раждане - за оценка и постоянно наблюдение на състоянието на плода, както и за своевременно идентифициране на различни патологични състояния, които могат да се развият, когато детето премине през родовия канал на майката.

Необходимо ли е да се прави CTG по време на бременност и възможно ли е да се откаже?

Днес CTG не е задължителна процедура, въпреки че повечето акушер-гинеколози препоръчват извършването й по време на бременност за всички жени. Ако бременността протича нормално, жената може да откаже да проведе това проучване. В същото време, ако се установят рискови фактори, които могат да представляват заплаха за развитието или живота на плода, лекарят може да настоява за провеждане на кардиотокография на различни етапи от бременността или по време на раждането..

Показанията за CTG могат да бъдат:

 • Болести на майката по време на бременност - тежки инфекциозни заболявания, отравяния, повишена температура на размразяване, високо кръвно налягане (включително прееклампсия, характеризираща се с подчертано повишаване на кръвното налягане и склонност към развитие на гърчове), олигохидрамнион и т.н..
 • Нарушения на движението на плода - например, ако дълго време майката не усеща никакви движения или треперене на плода в корема.
 • Коремна болка, причината за която не е известна.
 • Наранявания по време на бременност - особено коремни наранявания, които могат да навредят на плода.
 • Усложнения по време на предходна бременност - спонтанни аборти, фетални аномалии, следсрочна бременност, преждевременно раждане.
 • Проблеми по време на предишно раждане - заплитане на пъпната връв около шията на плода, необичайно предлежание на плода, преждевременно отлепване на плацентата, наличие на белези на матката (след операция) и т.н..

Кога (коя седмица от бременността) направете първия CTG?

За първи път това проучване се препоръчва за жени на 32 гестационна седмица. На по-ранна дата също е възможно да се регистрира сърдечната честота на плода, но това няма да даде значима информация за състоянието му. Факт е, че при нормални условия сърцето на ембриона се формира и започва да се свива до края на 1 месец вътрематочно развитие. В същото време обаче това няма нищо общо с нервната система на тялото, в резултат на което не отразява общото състояние на бебето..

Към 29 - 30 седмици от вътрематочното развитие сърцето се „свързва“ с така наречената автономна (вегетативна) нервна система, която ще регулира своята дейност през останалата част от живота. Тази система е отговорна за адаптацията на тялото към променящите се условия на околната среда и именно тази система осигурява промени в сърдечната честота, когато състоянието на плода се промени. Така например, ако детето започне да се движи в утробата, нуждата от енергия ще се увеличи значително, в резултат на което под въздействието на автономната нервна система също ще се увеличи сърдечната честота. Също така, промени в сърдечната честота могат да се наблюдават при различни патологични състояния. В началото обаче тези промени могат да бъдат непълни и неточни, тъй като сърдечната дейност все още не е напълно регулирана от нервната система. Окончателното развитие на този регламент се наблюдава само до 32 седмици. От този период всякакви промени в състоянието на плода ще повлияят на сърдечната честота, която може да се използва за диагностични цели..

Колко често се прави CTG на бременни жени и възможно ли е да се прави всеки ден?

Честотата на извършване на CTG зависи от хода на бременността, както и от резултатите от предишни проучвания..

Ако бременността протича без усложнения (жената не е имала инфекциозни заболявания, наранявания или други патологии), достатъчно е процедурата да се извърши на 32 - 33 седмици, както и преди раждането (на 37 - 38 седмици). Това се прави повече с превантивна цел (за да се потвърди, че бременността протича нормално и нищо не застрашава развитието на плода).

В същото време, при наличие на един или повече рискови фактори (изброени по-горе), както и когато се открият нарушения по време на първата процедура (извършена на 32 гестационна седмица), CTG може да се предписва по-често (седмично, няколко пъти седмично или дори ежедневно). Необходимостта от такива чести изследвания се дължи на факта, че при наличието на определени заболявания може да се развие увреждане на плода, което представлява опасност за по-нататъшното му развитие или дори за живота. В този случай лекарите ще трябва незабавно да вземат решение за по-нататъшни тактики на лечение или за спешно раждане (през естествен родов канал или чрез цезарово сечение). Забавянето в това може да доведе до най-ужасните последици..

Какво ще покаже CTG по време на близначна бременност??

При многоплодна бременност (когато не един, а 2 или повече плода се развиват в матката) също е възможно да се извърши кардиотокография, но могат да възникнат определени трудности, свързани с изследователската техника.

Както беше посочено по-рано, по време на нормалната процедура се използват 2 сензора. Единият от тях (тензометър) е фиксиран около корема на майката и регистрира маточните контракции, докато другият (с доплер ехографска функция) е инсталиран в областта на предложеното местоположение на сърцето на плода и оценява неговите функции. Един щамомер също е достатъчен за оценка на маточните контракции при многоплодна бременност. В същото време за оценка на сърдечния ритъм на всеки плод трябва да се използва отделен преобразувател с ултразвукова доплер функция, всеки от които трябва да бъде инсталиран в областта на сърцето на плода. В този случай сърдечната честота на двата плода трябва да се записва едновременно и да се сравнява с маточните контракции, което ще позволи на лекаря да получи най-точните данни..

Защо се прави CTG анализ в болница (при раждане)?

Обикновено процедурата се извършва в началото на раждането (по времето, когато жената постъпва в болницата). Ако не се открият някакви отклонения и раждането протича нормално, кардиотокографията може да не се повтори. Ако по време на раждането се забележат някакви усложнения или отклонения от нормата, изследването може да се извърши толкова пъти, колкото е необходимо. Ако се открият тежки нарушения на сърдечния ритъм на плода, лекарят може да вземе решение за по-нататъшни тактики на управление на раждането (т.е. да продължи раждането през естествения родов канал или да прибегне до спешна операция, за да спаси живота на майката и / или плода).

Прави ли се CTG на мозъка?

Прави ли се CTG на новородено?

Кардиотокография за новородено не се прави, тъй като тази процедура е предназначена единствено за изследване на състоянието на плода в утробата. След раждането на бебето се използват редица други диагностични методи за оценка на състоянието му..

Можете да оцените състоянието на детето след раждането, като използвате:

 • ЕКГ (електрокардиография) - ви позволява да идентифицирате нарушения на честотата и ритъма на сърдечните контракции.
 • Пулсова оксиметрия - ви позволява да определите дали в кръвта на детето има достатъчно кислород, както и да оцените пулса му.
 • Ултразвук (ултразвук) - ви позволява да оцените функцията на сърцето и други вътрешни органи.
 • Доплер ултразвук - ви позволява да оцените функцията на сърцето и проходимостта на кръвоносните съдове.

Как правилно да се подготвим преди CTG?

Кардиотокографията се прави на празен стомах или не (възможно ли е да се яде преди CTG)?

Приемът на храна практически няма ефект върху резултатите от проучването. Това се дължи на факта, че при нормални условия (при правилно хранене на майката) детето получава всички хранителни вещества, необходими за нормалното му развитие.
Ако майката не яде сутрин преди процедурата, доставката на хранителни вещества в тялото й ще бъде достатъчна, за да осигури на плода с тях няколко часа. Ако майката се храни непосредствено преди теста, това също няма да повлияе на сърдечната честота (сърдечната честота) на плода..

В същото време си струва да се отбележи, че някои храни могат да повлияят (стимулират или потискат) централната нервна система и сърдечно-съдовата система на майката и / или плода, като по този начин причиняват определени промени в CTG. По-добре е да изключите такива храни от диетата поне 48 часа преди планираното проучване, за да се избегнат неточности и грешки по време на оценката на резултатите..

Преди CTG не се препоръчва да се използват:

 • кофеинови напитки (чай, кафе);
 • черен шоколад (над 100 грама);
 • какао;
 • Алкохолни напитки;
 • енергични напитки;
 • протеинови храни (в големи количества).
Заслужава обаче да се отбележи, че много лекари препоръчват на жените да ядат нещо сладко (например някои бонбони или торта, парче торта и т.н.), преди да направят теста. Смята се, че притокът на захар (глюкоза) в кръвта стимулира двигателната активност на бебето, като по този начин прави изследването по-информативно..

Мога ли да пия кафе преди CTG?

Пиенето на кафе преди кардиотокография не се препоръчва, тъй като това може да повлияе на качеството и резултатите от изследването.

Факт е, че кофеинът, който е част от кафените зърна, е стимулант на централната нервна система (централна нервна система). Когато попадне в човешкото тяло, той увеличава дихателната честота, както и сърдечната честота (сърдечната честота) и кръвното налягане. При първоначално високо кръвно налягане при бременна жена (включително на фона на прееклампсия), това може да предизвика още по-голямо повишаване на кръвното налягане или дори развитие на гърчове. Това може да провокира нарушение на доставката на кислород до плода, което ще повлияе на CTG..

В същото време си струва да се отбележи, че дори при нормално налягане и липса на прееклампсия, част от кофеина може да премине през плацентата в кръвоносната система на плода, причинявайки същите промени в нея. В същото време на кардиотокограмата ще бъде записано изразено повишаване на сърдечната честота на бебето над нормата, което може да заблуди лекаря..

Трябва ли да събудя бебето в стомаха преди CTG?

Не се препоръчва да събуждате бебето преди процедурата с помощта на външни влияния. За тази цел не трябва да натискате стомаха, да бягате, скачате, клякате или да извършвате други подобни манипулации, тъй като това не само няма да даде положителен резултат, но и може да навреди на развиващия се плод.

При нормални условия, от около 28 - 30 седмици на вътрематочно развитие, детето започва ясно да дефинира циклите на активност („будност“) и почивка („сън“). В същото време по време на сън той е относително неподвижен, докато докато е буден може да се преобърне, да „рита“ с ръце или крака и да извършва други подобни движения. При извършване на CTG е важно да се регистрира моментът, в който детето е будно, тъй като по време на активни движения ще се отбележат характерни промени в сърдечната честота, които са необходими за правилна оценка на изследването. Ако детето спи, изследването може да е неинформативно или да регистрира „неактивността“ на плода.

Имайки предвид този факт, освен че искат изследването да бъде информативно и да показва „нормални“ резултати, много жени решават да „събудят“ детето непосредствено преди процедурата, прибягвайки до различни външни влияния (до натискане върху корема). Подобни действия обаче могат не само да изкривят резултатите от изследването, но и да навредят на плода..

Факт е, че при нормални условия цикълът на сън при плода е не повече от 50 минути (обикновено около 30-40 минути). С други думи, ако детето се развива нормално, най-много на всеки 40-50 минути, то трябва да се събуди самостоятелно и да започне да се движи, което ще се отрази на сърдечната честота. Следователно, ако по време на началото на CTG бебето спи (т.е. не се движи), достатъчно е да изчакате известно време, след което то ще се събуди и ще започне да се движи самостоятелно. Ако детето не се събуди един час или повече, възможно е да има някакви нарушения в развитието. В този случай лекарят може да увеличи продължителността на процедурата или да предпише други диагностични мерки с цел изясняване на диагнозата. В същото време в близко бъдеще на една жена най-вероятно ще бъде предписан повторен CTG..

Ако преди началото на изследването жената "събуди" детето с външно влияние, то, разбира се, ще се движи и CTG ще покаже "добри" резултати. Ако обаче в същото време плодът е имал някакви аномалии или нарушения, те могат да останат незабелязани от лекаря и да продължат да нараняват детето в бъдеще..

Трябва ли да взема кръвен тест за CTG?

За кардиотокографията няма нужда от никакви изследвания, включително общ кръвен тест. Също така, процедурата CTG се извършва независимо от лабораторните данни и резултатите от тестовете на майката по никакъв начин не влияят върху резултатите от кардиотокографията..

В същото време си струва да се отбележи, че ако по време на изследването се разкрият някакви аномалии в състоянието на плода, на жената могат да бъдат назначени редица допълнителни изследвания и тестове (включително кръвни тестове), за да се установи причината за нарушение.

С "подозрителен" CTG, на жена може да се предпише:

 • Пълна кръвна картина - за проверка на анемия (анемия) или инфекция.
 • Биохимичен кръвен тест - за оценка на функцията на черния дроб, бъбреците, панкреаса и други вътрешни органи.
 • Хормонални тестове - за оценка на функцията на щитовидната жлеза, надбъбречните и други жлези.
 • Определяне на нивото на кръвната захар - за откриване на диабет.
 • Анализ на кръвосъсирващата система - с увеличаване на активността на тази система в кръвта на жената могат да се образуват кръвни съсиреци (тромби), които могат да нарушат кръвоснабдяването на различни органи, включително плацентата, която храни плода и доставя кислород до него.

Какво трябва да вземете със себе си в CTG?

Когато отива на това проучване, жената трябва да вземе със себе си само кърпа, която ще трябва да положи на дивана, върху която ще бъде по време на процедурата. Можете също така да поставите няколко сухи кърпички в чантата си. Те могат да бъдат полезни за избърсване на стомаха след приключване на проучването. Факт е, че преди да приложите ултразвуковия сензор върху кожата, върху него се нанася гел. Това е необходимо, за да се предотврати отразяването на ултразвукови лъчи на границата на въздуха и кожата. Ако това не бъде направено, ултразвуковите лъчи няма да могат да проникнат в тъканите на тялото на достатъчна дълбочина и да регистрират сърдечните удари на плода, в резултат на което изследването ще бъде неинформативно..

След края на процедурата жената ще трябва да избърше гела от стомаха си, тъй като може да намокри или да оцапа дрехите. Обикновено в офиса, където се извършва CTG, трябва да има салфетки или кърпа, с която пациентите да избърсват гела. Ако обаче лекарят няма салфетки, по-добре е жената да ги има при себе си..

Не е необходимо да носите други устройства или неща с вас за проучване.

Възможно ли е да използвате телефона с CTG?

Не е забранено използването на мобилен телефон, смартфон или таблет по време на процедурата. По време на изследването се използват ултразвукови вълни и специален тензодатчик, върху които мобилната комуникация практически няма ефект. Ето защо това няма да създаде пречка за изследванията..

В същото време трябва да се отбележи, че по време на проучването се препоръчва да се въздържате от продължителни телефонни разговори (включително бизнес разговори), особено ако те са придружени от силни емоционални преживявания. Това се дължи на факта, че емоционалният стрес може да причини повишаване на налягането в майката и активиране на нейната нервна система, което може да повлияе неблагоприятно на състоянието на плода. В същото време той също може да има повишаване на сърдечната честота, повишена физическа активност и т.н..

Най-добре е просто да слушате музика или да гледате някакъв „неутрален“ видеоклип по време на изследването, което също няма да причини силен емоционален стрес.

Как е процедурата CTG?

Кой лекар прави CTG?

По време на CTG трябва да седнете или да лежите по гръб?

По време на проучването жената е най-добре поставена в легнало положение, с повдигнат главен край на леглото (около 30 градуса) и леко завъртащ се от лявата страна. В този случай можете да поставите малък валяк или кърпа, сгъната няколко пъти под дясната страна. Тази позиция е достатъчно удобна, за да може жената да остане неподвижна през цялото проучване (което може да продължи до един час или повече)..

Наложително е жената да не лежи по гръб или (по-опасно) от дясната страна (особено при по-късна бременност). Факт е, че вдясно от гръбначния стълб минава голям кръвоносен съд - долната куха вена, която събира кръв от цялата долна част на тялото и я доставя до сърцето. Ако жената лежи легнала по гръб или се наведе от дясната страна, голям плод може лесно да предаде долната куха вена, което води до нарушено връщане на кръвта от тъканите към сърцето. Това може да причини спад на кръвното налягане и неравномерен сърдечен ритъм при жената, в резултат на което тя може да започне да се оплаква от гадене, световъртеж и потъмняване на очите. В изключително тежки случаи тя може да загуби съзнание (поради нарушение на притока на кръв към мозъка).

Струва си да се отбележи, че вляво от гръбначния стълб също минава голям кръвоносен съд - коремната аорта, през който кръвта тече от сърцето към тъканите и органите. Когато жената се обърне на лявата страна, плодът също може да окаже натиск върху аортата, но кръвното налягане в нея е толкова голямо, че това няма да причини сериозни смущения.

Също така е важно да запомните, че крайният край на леглото, върху който лежи пациентът, трябва да бъде леко повдигнат през целия преглед. Ако това не бъде направено (т.е. ако жената лежи строго хоризонтално), голямата матка и плодът могат да изстискат белите дробове на жената, като по този начин нарушават нормалното дишане. В същото време след няколко минути жената може да започне да се оплаква от чувство на липса на въздух, чувство на топлина, прилив на кръв към главата и т.н. В този случай жената трябва незабавно да седне на диван и да й се даде възможност да диша чист кислород за 1 до 3 минути (ако има такава).

Струва си да се отбележи, че в някои клиники, докато извършва CTG, една жена не лъже, а седи на стол. Това по никакъв начин не засяга резултатите от проучването, а също така предотвратява развитието на описаните по-рано усложнения (рискът от тях се увеличава при многоплодна бременност, тежко затлъстяване при майката и т.н.). Също така, процедурата може да се направи в седнало или полегнало положение по време на раждане, когато жената не може да лежи на лявата си страна..

Как е CTG записът?

Преди да започне да записва кардиотокограма, лекарят трябва правилно да инсталира сензорите върху тялото на жената.

CTG включва:

 • Слушане на сърдечен ритъм на плода. Първо, лекарят използва стетоскоп (специална тръба, една част от която лекарят вкарва в ушите си, а втората част се прилага върху корема на майката) определя точката, в която сърдечният ритъм на плода се чува най-добре.
 • Инсталиране на ултразвуков преобразувател с доплер функция. Този сензор е инсталиран в точката на най-добро прослушване на сърдечната честота на плода и е фиксиран към корема на майката.
 • Монтаж на сензор за деформация. Тази сонда се поставя в областта на дъното на матката (т.е. в горната част на корема на жената), където маточните контракции се откриват най-добре.
В някои случаи на жената може да се даде специално устройство с бутон в ръката, което ще трябва да натисне в момента, в който усети движението на плода. В същото време други устройства регистрират автоматично данни за движение.

След края на всички приготовления започва записването и регистрацията на CTG. Получените данни се записват на специална хартия, която се изважда от машината с много бавна скорост. Освен това можете да видите 2 извити линии върху него. Горната линия характеризира сърдечната честота на плода, а долната (токограма) - контрактилната активност на матката. След определено време на тази хартия се образуват характерни криви, които лекарят изследва, когато оценява състоянието на плода.

Колко време отнема CTG?

Продължителността на процедурата е средно 30 - 40 минути. В същото време в някои случаи проучването може да приключи за 10-15 минути или обратно, да продължи повече от час.

Целта на кардиотокографията е да регистрира сърдечната честота (HR) на плода, както и да промени пулса му в зависимост от контрактилната активност на матката и в зависимост от движенията, които извършва. Плодът се движи интензивно само по време на фазата на будност и по време на сън е относително неподвижен, поради което няма да е възможно да се регистрира "нормален" CTG.

При нормални условия цикълът на сън на детето продължава около 30-40 минути, в резултат на което по време на половинчасово проучване той ще трябва да се събуди поне няколко минути и да започне да се движи. Ако едновременно с това на кардиотокограмата се отчетат характерни промени, изследването вече не може да бъде продължено. Също така, проучването може да бъде завършено по-рано, ако детето се движи активно веднага след началото. В същото време, ако детето е неактивно или спи в началото на процедурата, продължителността му може да бъде до 60 минути или повече..

Какво показва феталният монитор с CTG анализ??

Феталният монитор е CTG апарат за изследване, оборудван с дисплей (екран). Този екран показва в реално време резултатите от кардиотокографията, които при необходимост могат да бъдат отпечатани и на хартия. Във всички останали отношения (по отношение на принципа на действие, изследователската техника и подготовката за процедурата) феталният монитор не се различава от обичайния CTG.

Струва си да се отбележи, че феталните монитори могат да бъдат оборудвани с един или няколко доплер ултразвукови преобразувателя. Това означава, че те могат да се използват за оценка на състоянието на един или няколко плода наведнъж (при многоплодна бременност).

Какво казват звуците по време на CTG?

Защо CTG може да не работи?

Трябва да се отбележи, че в определен процент от случаите изследването може да се окаже неинформативно. Причините за това могат да бъдат много..

Причината, поради която CTG не се получи, може да бъде:

 • Неправилна инсталация на сензора. Преди да поставите ултразвуков сензор (който записва сърдечната честота на плода), лекарят трябва да използва стетоскоп, за да определи къде сърдечният ритъм се чува най-добре. Ако сензорът е инсталиран неправилно (не в точката на най-добро слушане на сърдечния ритъм на плода), записаните от него данни може да са неточни или изобщо да не бъдат записани.
 • Липса на движение на плода. По време на вътрематочното развитие плодът прекарва по-голямата част от времето си в сън, оставайки в относително неподвижно състояние. В същото време плодът може да има по-дълъг сън, особено на по-ранна дата. В резултат на това движенията и активните му движения могат да отсъстват в продължение на един час или дори повече. Ако по време на регистрацията на CTG плодът не се движи активно, няма да е възможно правилно да се запише кардиотокограмата. В този случай проучването може да бъде отложено за друг ден..
 • Прекомерни чувства на майката. Ако майката е имала някакво силно емоционално преживяване или е била стресирана преди изследването, голямо количество хормони могат да се отделят в тялото й, причинявайки характерни промени (по-специално повишаване на налягането и повишаване на сърдечната честота). Същите промени могат да се наблюдават и в огнището, в резултат на което могат да се получат фалшиви неверни резултати на CTG. Ако повторите изследването след известно време, резултатите може да са нормални..
 • Неправилна подготовка за процедурата. Ако преди проучването жената е приемала лекарства или храни, които стимулират централната нервна система или сърдечно-съдовата система, това може да доведе до увеличаване на сърдечната честота при плода..
 • Неизправност на хардуера. Неправилно функциониращите сензори могат да показват неправилни резултати.