Концепцията за планиране на бременност включва цял набор от задължителни мерки, които ще помогнат за започване на подготовката за раждането на дете: по това време жената не трябва да приема противозачатъчни лекарства, а да потърси медицинска помощ. След като проверят здравословното си състояние за инфекции, семейна двойка ще може да зачене здраво бебе, да откаже да пие алкохол, да пуши, да премахва вредните храни от диетата си, да спазва режима, да диша по-често чист въздух и да си почива добре. Тестовете ще покажат дали трябва да се подложите на медицинско лечение.

Какво представлява планирането на бременността

За да се роди здраво бебе, двама съпрузи трябва да положат много усилия и да се подготвят правилно за предстоящата бременност. Планирането на дейности ще помогне да се избегнат възможни усложнения, да издържи, да роди здраво бебе. Експертите ще изключат вредни за двойката фактори и ще дадат практически съвети. Много жени имат шанс да забременеят. Процесът на зачеване се улеснява от:

 • посещения на лекари от двамата съпрузи;
 • консултация с гинеколог за жена;
 • събрани анализи;
 • избраният благоприятен момент с използване на календара за зачеване;
 • елиминиране на инфекции на гениталния тракт.

Как да планирате бременност

Семейната двойка трябва да реши какви стъпки да предприеме, за да настъпи бременност и детето да се роди пълно. Как да планирате бременност? Планирането и подготовката трябва да започне с посещение на лекар, консултация с гинеколог. Медицинският преглед ще помогне да се установи наличието на инфекции в организма, всяко хронично заболяване. Гинекологът изследва матката на жената и дава подробна консултация за планиране. Правилното съставяне на календара за планиране ще помогне на семейството да избегне грешки, уверено да премине през всички етапи на подготовка.

Какво трябва да знаете

Разберете какво трябва да знаете, когато планирате бременност. Разбирам:

 • колко добро е здравето, силно по време на зачеването;
 • как да изчислим момента на настъпване на овулацията;
 • какви ваксинации да се направят, за да се избегнат инфекциозни заболявания (хепатит, варицела, рубеола);
 • какви витаминни препарати да приемате, за да повишите съпротивителните сили на организма;
 • как да се откажат напълно от хормонални лекарства, други лекарства;
 • какво ще помогне да не се пият алкохолни напитки, да не се пуши;
 • какви тестове трябва да се направят;
 • как правилно да се състави нормална диета, да се изключат диети / глад.
 • Занаяти от зеленчуци за детска градина
 • Салата Капрезе - рецепта стъпка по стъпка със снимка. Как да си направим класическа италианска салата Caprese
 • Тунизийско плетене на една кука: модели и видеоклипове за начинаещи

Откъде да започна

След посещение на лекар, трябва да изготвите общ календар за планиране. Избройте всички дейности, които семейството трябва да следва, за да направи вероятността за зачеване почти сто процента. Няколко месеца преди бременността си струва да се проверят всички жизненоважни вътрешни органи (черен дроб, бъбреци, сърце, бели дробове). Време е да посетите лекари (терапевт, гинеколог, УНГ, зъболекар), ако имате нужда от специалист по инфекциозни болести, психиатър. Важно е да получите необходимите ваксинации навреме. Възможно е да се зачене и да се роди здраво бебе, ако родителите следват съвета на лекар..

Жена

За настъпването на бременността, безопасното раждане на бебе, жената трябва да започне със следните стъпки:

 • посетете гинеколог, разберете полезни препоръки, съвети;
 • даряват кръв за общ анализ, биохимия;
 • проверете урината;
 • предава цитонамазки за генитални инфекции;
 • претърпете преглед на тазовите органи с помощта на ултразвук;
 • проверете кръвта за антитела срещу вирусни заболявания (херпес, рубеола);
 • тествайте се за ХИВ, хепатит В и С;
 • даряват кръв за нивата на кръвната захар;
 • оценява състоянието на матката, яйчниците;
 • проверете женските полови органи.

Човече

Какви стъпки трябва да предприеме мъжът, за да бъде спермата му жизненоважна, пълна? Препоръчително е мъжът да започне:

 • направете общ анализ на кръв, урина;
 • тествайте се за всяка инфекция, възпаление;
 • предайте селекцията на флората;
 • за висококачествени, подвижни сперматозоиди, следете температурата в областта на слабините (сперматозоидите не понасят температури над 33-35 градуса);
 • намалете до минимум, напълно се откажете от алкохолните напитки, пушенето;
 • за синтеза на сперматозоиди в обемите, необходими за настъпване на бременността, намалете секса до 1-2 на седмица.

Кога да планирате

Най-вероятно е здравата двойка да забременее. Планирането на зачеването и възрастта на бъдещите майка и баща са взаимосвързани, младият организъм е по-силен, по-устойчив и здрав. Можете да планирате зачеването, когато при наличие на хронично заболяване бъдещата майка е преминала лечение и е абсолютно здрава. В идеалния случай и двамата родители са се отказали от лошите навици, почиват си добре, ходят много на чист въздух, хранят се правилно. Женското тяло е увредено от неконтролираната употреба на алкохолни напитки, тютюнопушенето, заседналия начин на живот.

Анализи

Съществува определен списък от тестове, които жената и мъжът трябва да преминат през този решаващ период от време. И двамата бъдещи родители трябва да преминат непременно:

 • анализ за определяне на кръвната група и Rh фактор, за да се изключи патологията на развитието на плода;
 • цитонамазки, кръв за наличие на генитални инфекции;
 • анализ за ХИВ, хепатит;
 • общ, биохимичен кръвен тест, който показва общото здравословно състояние;
 • тествайте се за антитела;
 • OAM (общ анализ на урината);
 • генетични тестове (ако е необходимо);
 • изследвания на качеството, количеството на производството на полови хормони при бъдещи майки и бащи.

Витамини за тези, които планират бременност

Помагат ли ви витамините да забременеете? Защо бъдещите татковци ще ги вземат? Кои витаминни комплекси са подходящи и кои могат да навредят? Нашият нов експерт - Елена ТЕЛИНА ( Ленадок ), акушер-гинеколог, заместник главен лекар по акушерство и гинекология на Медицински център "AVICENNA" разказа на сибамите всичко, което искахме да знаем за витамините за планиращите бременност.

Има ли нужда от витамини за планиращите?

Ако вашата диета е идеално балансирана, имате целогодишен достъп до пресни зеленчуци и плодове „от храста“, не се уморявате на работа, рядко се разболявате и никога не се изнервяте, тогава може би тази статия не е за вас - лесно можете да се справите без витамини на етапа планиране на дете (ако, разбира се, наистина съществувате).

Но за всички останали жени приемът на определени витамини по време на подготовката за зачеване и бременността ще бъде много полезен. Недостатъчно разнообразното хранене, стресът, умората водят до липса на витаминни "резерви", което увеличава риска по време на бременност:

нарушения на развитието на плода.

Коментар на специалист

Все по-трудно става създаването на необходимия резерв от микроелементи, минерали и витамини в организма само с помощта на храната. Това се дължи на сезонността (не през цялата година има достъп до пресни зеленчуци и плодове от градината), особеностите на съхранението на храните (нетрайните храни са икономически нерентабилни и консервантите не удължават живота на витамините; това се отнася както за месото, така и за млечните продукти), нашия собствен начин на живот ( стрес, претоварване, намален имунитет, хормонални промени, нарушаване на диетата).

Доказано е, че недостатъчният витаминен резерв по време на бременност провокира развитието на анемия, токсикоза, хронична умора, депресия, причинява биохимични и метаболитни нарушения, води до увреждане на тъканите и органите, увеличава риска от вътрематочна патология, нарушено физическо и психическо развитие на децата.

Витамините помагат да забременеете?

Приятна изненада - приемът на витамини в подготовка за бременност увеличава шансовете за успех и може да ускори зачеването! Е, как да не ги пием след това?

Коментар на специалист

В медицината има цяла област - предварителна подготовка, тоест подготовка за бременност на етапа на планиране, която включва не само клинично и лабораторно изследване на съпрузите, но и създаване на определен витаминен резерв. За да укрепите тялото си на правилното ниво и да създадете благоприятни условия за бременност, трябва да започнете да приемате витамини 3-4 месеца преди началото му. В организма на бъдещата майка всички биохимични процеси се ускоряват, следователно нуждата от витамини също се увеличава с 1,5-2 пъти.

Защо бъдещият татко се нуждае от витамини?

Много двойки не могат да забременеят поради спада в репродуктивната функция на мъжа. Плодовитостта при мъжете зависи, наред с други неща, от обичайната липса на витамини.

За да подобри качеството на сперматозоидите и да отгледа „армия“ от здрави и активни сперматозоиди, мъжът трябва да вземе:

Фолиева киселина (В9). Той насърчава образуването на подвижни сперматозоиди с правилната структура.

Витамин Е. Предотвратява увреждането на сперматозоидите.

Витамин С, цинк, селен. Те нормализират половото влечение, подпомагат сексуалната активност.

Коментар на специалист

Силна половина от човечеството също страда от недостиг на витамини, така че витаминната профилактика е необходима и за двамата съпрузи. При мъжете приемът на витаминни комплекси увеличава плодовитостта!

Витамини и минерали, необходими за планиращите бременност

„Въпреки факта, че витамините са показани за почти всяка жена, която планира бременност, приема специфични лекарства и дори повече витаминни комплекси, по-добре е да започнете след преглед от лекар. Вашите нужди могат да се различават значително от средните!

Повечето специалисти по планиране обаче се нуждаят от стандартен набор от витамини и минерали..

Фолиева киселина

Това е един от основните витамини за бременност. Той е абсолютно важен за развитието на ембрионалната нервна система (нервна тръба). Ако в началото на бременността жената има сериозен дефицит на фолиева киселина, това е изпълнено с нарушения на развитието на плода.

Коментар на специалист

Фолиевата киселина е от съществено значение както при подготовката за бременност, така и след бременността. Този витамин В участва в процесите на клетъчно делене и растеж, в производството на амино и нуклеинови киселини, в образуването на всички кръвни елементи (еритроцити, левкоцити, тромбоцити). Всичко това е от голямо значение в процеса на раждането на нов живот..

Препоръчителната минимална доза е 200 mcg / ден. Той е част от витамините "Femibion", "Folio", комплексът "Elevit pronatal" и "Vitrum prenatal".

Витамин А

Това е полезен и необходим витамин за бременност и планиране, но никога не трябва да се увличате с него! Витамин А хипервитаминозата е изпълнена с тератогенни ефекти - може да причини фетални малформации.

Според препоръките, разработени от международни организации, занимаващи се с проблемите с вродени малформации при деца, максимално допустимата доза за бременни жени е 6-10 хиляди IU (2-3 mg) на ден. Лекарите считат по-ниските дози за оптимални: 0,8 -1,5 mg на ден.

" Забележка! Витамин А се натрупва в организма, така че ако сте приемали лекарства с високо съдържание на него (например "Aevit"), препоръчително е да отложите планирането на бременността за шест месеца.

Коментар на специалист

Прекомерното натрупване на витамин А по време на бременност може да доведе до вродени дефекти на плода.

Дневната доза е 1,5-2,0 mg / ден. Оптималното количество се съдържа в комплексите "Elevit Pronatal" и "Vitrum Prenatal".

Витамин Е

Витамин Е регулира производството на женски полови хормони, нормализира менструалния цикъл - така че е напълно способен да увеличи шансовете за зачеване.

Коментар на специалист

Витамин Е (токоферол) е необходим на етапа на планиране на бременността, тъй като той участва активно в синтеза на полови хормони и следователно в подготовката на тялото за зачеване. Той предотвратява спонтанни аборти и избледняване на бременността. Мощен антиоксидант, той предпазва клетките от окислително увреждане. По правило в тялото ни липсва този витамин, така че приемът му на етапа на подготовка за бременност е необходим.

Дневната доза на витамин Е е 100-400 IU / ден, не е токсична, дори ако дозата е надвишена 10 пъти. Част от витамините Femibion, комплектите Elevit Pronatal и Vitrum Prenatal.

Витамин Ц

Този витамин се препоръчва особено за пушачи (или пушачи в близкото минало), но при доза, не по-голяма от 100 mg на ден, той е показан на абсолютно всички, ако няма индивидуални противопоказания.

Коментар на специалист

Освен всичко друго, този витамин е необходим за пълното усвояване на желязото, което означава, че е ефективна превенция за развитието на анемия, съдови нарушения и токсикоза..

Дозировка 60-100 mg / ден.

Част от Elevit Pronatal и Vitrum Prenatal.

Селен

Но с популярния днес селен е по-добре да внимавате и да го пазите. Този наистина необходим микроелемент може да се натрупва и просто да отрови тялото. Следователно - без самоозначения!

Коментар на специалист

Селенът е имуномодулатор, противовъзпалителен елемент, който засилва ефекта на витамините С и Е. Заедно с магнезия, селенът контролира клетъчното делене, предотвратявайки новообразувания. В същото време, когато селенът се натрупва прекомерно, той може да има токсичен ефект, водещ до пилинг на кожата, загуба на коса и нервни разстройства. Преди да вземете допълнително селен, трябва да определите нивото му в организма..

Магнезий

Магнезият често е наричан „основният женски минерал“, тъй като влияе върху женската репродуктивна система и участва в свиването и отпускането на матката. Ние пием!

Коментар на специалист

Магнезият е един от основните елементи в живата клетка. Той е от най-голямо значение за работата на сърцето, а също така осигурява на тъканите кислород, разширява кръвоносните съдове, намалява налягането, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и коронарна артерия, има благоприятен ефект върху функционирането на нервната система (както централната - борба със стреса и пренапрежението, така и периферната - подобрява нервната проводимост, елиминира конвулсиите). Заедно със селена, магнезият осигурява нормалното функциониране на ендокринната система (в частност панкреаса), нормализира функционирането на стомашно-чревния тракт. Заедно с витамин В5 и фолиева киселина, той предотвратява различни вродени патологии, спонтанни аборти, нормализира процеса на раждане и кърмене.

Препоръчителна дневна доза - 300-500 mg.

За жени, планиращи бременност, препоръчваме Magne B6 или Magne B6 forte.

Както знаете, Сибир е включен в списъка на регионите на Русия, където йодният дефицит е особено изразен. Това означава, че йодът е показан на всички нас просто въз основа на местоживеенето. Освен ако, разбира се, няма противопоказания...

Коментар на специалист

Йодът участва в работата на ендокринната система - влияе върху производството и метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза (тироксин и трийодтиронин), които са важни за половата функция. В репродуктивната сфера липсата на този микроелемент се превръща в различни патологии: спонтанни аборти, аномалии на плода, безплодие.

Живеем в зона с йоден дефицит, така че приемът на йод е необходим. Дневната нужда е 200 мкг. Съществува обаче и прекомерно производство на хормони на щитовидната жлеза - тиреотоксикоза, поради което, преди да се предпише лекарството и да се определи дозировката му, трябва да се приемат хормони на щитовидната жлеза TSH, T3 и T4.

Мултивитаминни комплекси: кой да изберете, когато планирате бременност

Много по-лесно е да закупите витаминен комплекс, в който всичко, от което се нуждаете, вече е в правилната дозировка, вместо да търсите всеки елемент поотделно, да избирате дозировката и да пиете лекарствата с шепи. Въпреки това, почти няма специални витамини за тези, които планират да произвеждат, а мултивитаминните комплекси и витамините за бременни жени не винаги отговарят на нуждите на онези, които са на път да се присъединят към редиците на бъдещите майки. Не можете без консултация със специалист!

Коментар на специалист

Подходът към избора на витаминен комплекс остава спорен. Тук е важно да не изпадате в състояние на хипервитаминоза, което също е неблагоприятно. Когато предписваме лекарство, ние оценяваме всеки пациент (семейна двойка) поотделно. Важно е да има екстрагенитални и съпътстващи патологии, първоначалните показатели на лабораторни изследвания за микроелементи (магнезий, калий, натрий, хлор, желязо и др.), Влиянието на средата на живот (йоден дефицит, зони с дефицит на желязо).

Препаратът "Фемибион-1" отговаря на много изисквания - съдържа необходимата фолиева киселина, витамин Е и йод. Освен това бременните жени могат да продължат да приемат Фемибион-1 през първия триместър. На етапа на планиране витаминните комплекси "Elevit pronatal" и "Vitrum prenatal" са се доказали добре. Няма идеален витаминен комплекс, просто трябва да изберете оптималния, като вземете предвид състоянието на организма.

Заедно с нашия експерт Елена Телина анализирахме популярни витаминни комплекси, както и специални витамини за бременни и планиращи жени. Резултатът беше тази таблица, която може да се използва като напомняне при избора на витаминен комплекс..

Витаминен комплексКоментар на специалист
"Фемибион-1"Съдържа незаменима фолиева киселина, витамин Е и йод. Освен това бременните жени могат да продължат да приемат Фемибион-1 през първия триместър.
"Елевит пронатал"Те са оптимален по състав за бременни жени и са се доказали добре на етапа на планиране. Тези комплекси са подходящи за пациенти, за които йодът е противопоказан (с хипертиреоидизъм или аденом на щитовидната жлеза). Може да се наложи да вземете допълнително йод след получаване на резултати от хормони на щитовидната жлеза.
"Vitrum пренатална"
"Vitrum пренатална форте"Подходящ за плановици. Съдържа достатъчно фолиева киселина, оптимално количество магнезий, йод, витамин Е, калций.
"Матерна"
"Pregnoton"Тази хранителна добавка е по-подходяща за жени с ПМС, менструални нарушения (свещен екстракт от Витекс влияе върху производството на полови хормони и пролактин). Не всички пациенти харесват вкуса на това лекарство.
"Пиковит"Достатъчно изчерпан комплекс.
"Класически мулти-табове"Всеки от тези комплекси може да бъде препоръчан за тези, които планират бременност..
"Undevit"
"Дуовит"
"Поливит"
"Азбука"
"Супер комплекс NSP"Прекалено концентриран комплекс.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯТА СА ВЪЗМОЖНИ. НЕОБХОДИМА СПЕЦИАЛИСТИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ

Важно? Споделете връзката в социалните мрежи!

11 най-добри витамини за планиране на бременност

* Преглед на най-добрите според редакционния съвет на experttology.ru. Относно критериите за подбор. Този материал е субективен и не представлява реклама и не служи като ръководство за покупка. Преди да купите, трябва да се консултирате със специалист.

Желаната бременност е прекрасна, но още по-добра, когато е планирана. Този подход ви позволява да сведете до минимум всички възможни рискове за майката и детето. Колко здраво се ражда бебе зависи от диетата както на мама, така и на татко много преди зачеването..

През първите седмици след оплождането жената все още може да не знае за настъпването на бременността, но вътреутробно жизнените системи вече се формират в тялото на детето й. За да протече този процес безопасно, е важно предварително да се предотврати липсата на някои витамини, микроелементи и други полезни вещества..

Акушер-гинеколозите често предписват на своите пациенти мултивитаминни комплекси със задължителното съдържание на фолиева киселина 8-12 седмици преди очакваната бременност. Нашите експерти са провели проучване и са направили рейтинг на най-добрите витамини, които са от значение по време на подготовката за раждане на дете..

Рейтинг на най-добрите витамини за планиране на бременност

Номинациямястопроизводителцена
Най-добрите витамини за планиране на бременността от чуждестранни производители1Vitrum Prenatal Forte934 ₽
2Елевит Пронатал1 860 ₽
3Фемибион Наталкер Ⅰ475 ₽
4Pregnakea550 ₽
петПренатални хранителни вещества Solgar1 338 ₽
6Актив Doppelherz За бъдещи майки457 ₽
7Витагинал934 ₽
8Фолио655 ₽
Най-добрите руски витамини при планиране на бременност1Компливит Триместър 1 триместър330 ₽
2Азбука за здраве на мама419 ₽
39 месеца Фолиева киселина286 ₽

Най-добрите витамини за планиране на бременността от чуждестранни производители

Чуждестранните производители разработват специални комплекси за жени, които се подготвят за бременност. Те са подходящи за приемане при подготовка за успешно зачеване. Когато тялото на жената е наситено с важни витамини, микроелементи и други вещества, шансовете за прикрепване на оплодено яйце се увеличават значително, а това също допринася за правилното развитие на детето..

Vitrum Prenatal Forte

Първото място в класацията се дава на американския комплекс от витамини и минерали Vitrum Prenatal Forte. Съдържа 13 витамина и 10 минерала. Това лекарство се препоръчва по време на планирането на бременността, както и в процеса на раждане на дете и дори след раждането. С този комплекс жената ще избегне недостиг на витамини и недостиг на микроелементи.

Тези витамини се приемат по 1 таблетка след хранене. По-добре е да правите това след закуска, но е важно да не ги измивате с чай или кафе, а само с чаша чиста вода. Този комплекс се продава в 30, 60, 100 и 120 таблетки. Тъй като е препоръчително да ги вземете по-нататък и с настъпването на бременността, е по-изгодно да купите голяма бутилка наведнъж.

Жените, които на етапа на планиране на бременността са предпочели Vitrum, оставят предимно положителни отзиви за този комплекс. Но в същото време мнозина са объркани от размера на таблета (почти 2 см). Но от друга страна, този комплекс има богат, балансиран състав, с който повечето аналози не могат да се похвалят, така че заслужено води в класацията на най-добрите.

Предимства

 • заедно с други компоненти в състава присъстват йод и желязо;
 • поддържа хемоглобина стабилно;
 • дава енергия, укрепва имунната система;
 • при тях зачеването се случва в пъти по-бързо.

недостатъци

 • голям размер на таблета.

Елевит Пронатал

Втората позиция в класацията е заета от германския комплекс Elevit Pronatal. Обогатен е с витамини, минерали и микроелементи. Този мултивитамин е показан за бъдещи майки по време на подготовката за зачеване, по време на настъпването на бременността и след раждането на детето. Витамините и минералите се съдържат тук в оптимални дози, необходими на всеки от изброените етапи.

Лекарството се предлага в сиво-жълти продълговати таблетки. Те са по-малки от Vitrum, но някои жени все още се затрудняват да преглътнат. За да се реши този проблем, има отделящ риск на таблета, което позволява удобно да се счупи. Приемайте Elevit Pronatal по 1 таблетка на ден по време на хранене или веднага след това. Пийте лекарството с малко количество чиста вода.

Предимства

 • 12 витамина + 4 минерала + 3 микроелемента;
 • не причиняват гадене или други странични ефекти;
 • таблетки с разделителна линия.

недостатъци

 • липса на йод в състава.

Фемибион Наталкер Ⅰ

Трето място в класацията спечели друг германски наркотик - Femibion ​​Natalker Ⅰ. Тази хранителна добавка съдържа 9 основни витамини и йодно съединение. Този комплекс се препоръчва да се приема от момента, в който двойката е помислила за бременност и през първите 12 седмици от момента на закрепване на плода.

Тази добавка се предлага в малки, бадемовидни, филмирани таблетки. Цветът им е светло прасковен и поглъщат с лекота. Една опаковка е достатъчна за точно един месец употреба. Режим на дозиране - 1 таблетка на ден с малко вода. Фемибион е удобен за стомаха и осигурява на организма всичко необходимо на етапа на планиране на бременността.

Отзиви за Femibion ​​Natalker Ⅰ има предимно добри. Той се понася добре от храносмилателната система, ободрява, подобрява състоянието на кожата и намалява загубата на коса. Фемибион Наталкер Ⅰ заслужено е включен в рейтинга на най-добрите, тъй като поддържа тялото на бъдещата майка и насърчава ранното настъпване на бременността, при липса на сериозни проблеми от репродуктивната система.

Предимства

 • добро съдържание на фолати (фолиева киселина, L-метилфолат);
 • размер и форма на таблетката;
 • ободрява, повишава имунитета;
 • ефективно подгответе женското тяло за зачеване.

недостатъци

 • липса на микроелементи в състава.

Pregnakea

Четвъртото място в класацията зае лекарството Pregnakea от Vitabiotics (Великобритания). Комплексът включва 11 витамина и 5 минерала. Лекарството предпазва женското тяло от развитието на дефицит на витамини и минерали с настъпването на дългоочаквана бременност.

Pregnakea е твърда желатинова капсула. Те изглеждат доста стилно, тъй като логото на производителя е изобразено в бяло на кафяв фон. Лекарството се приема по една капсула на ден с храна или веднага след основното хранене. Можете да пиете витамини Pregnakea само с чиста вода. Дъвченето им не се препоръчва.

В прегледите акушер-гинеколози и жени, които са приемали тези витамини на етапа на планиране, отбелязват, че Pregnakea ви позволява да коригирате здравето на бъдещата майка дори преди зачеването. Този витаминен комплекс заслужава да бъде в класацията на най-добрите, тъй като съставът му е балансиран, капсулите са с удобен размер, а страничните ефекти са изключително редки..

Предимства

 • ефективен състав при подготовка за бременност;
 • Капсули със стандартен размер, които са лесни за поглъщане
 • добре приети от храносмилателната система, ако не се приемат на гладно.

недостатъци

 • възможни алергични реакции.

Пренатални хранителни вещества Solgar

Петата позиция в класацията отиде при американския комплекс Prenatal Nutrients от Solgar. Предимството на този комплекс е, че всички макро и микроелементи се съдържат в него в хелатна форма (лесно смилаема). Произвежда се изключително от естествени съставки без добавена захар, сол, мая, глутен и други потенциални алергени.

Пренаталната хранителна добавка се предлага в лилави таблетки и с доста голям размер. Въпреки това те преглъщат доста лесно, не нараняват гърлото. Схема на дозиране: 2 таблетки дневно по време на хранене. Добавката се приема добре от женското тяло, включително храносмилателната система.

В отзивите бъдещите майки хвалят Пренаталните хранителни вещества, че им дават сила и подобряват външния вид. Когато планира бременност, комплексът на Солгар заслужава да бъде класиран сред най-добрите, тъй като съдържа бета-каротин, от който тялото „извлича“ самия витамин А, а не под формата на по-евтиния и по-малко полезен ретинол ацетат. И благодарение на лесно абсорбиращата се форма на желязо, тя не причинява запек..

Предимства

 • хелатни форми на минерали в състава;
 • не причинява запек и други странични ефекти;
 • осигурява прилив на енергия.

недостатъци

 • голям размер на таблета.

Актив Doppelherz За бъдещи майки

Немският комплекс Doppelgerz За бъдещи майки получи шестото място в класацията. Компонентите на комплекса са подбрани така, че да подготвят най-добре женското тяло за предстоящото раждане и раждане. Добавката съдържа 11 витамина и 5 минерала.

Този комплекс се препоръчва на жените да приемат по 1 таблетка на ден в продължение на 12 седмици преди очакваната бременност. След това се прави 4-седмична почивка и, ако е необходимо, курсът се повтаря отново. Таблетките на тези витамини са доста големи, но те имат разделителна линия, така че лесно се чупят.

Бъдещите майки оставят добри отзиви за тази добавка. Актив на Doppelgerz За бъдещите майки отговаря на провереното във времето немско качество, поради което заслужено е в класацията на най-добрите. Той се понася добре от женското тяло, като го попълва с всички необходими вещества за успешно зачеване.

Предимства

 • балансиран състав;
 • подобряване на общото състояние на организма;
 • не предизвикват нежелани реакции.

недостатъци

 • доста големи таблетки.

Витагинал

BAA Vitazhinal е на седма позиция в рейтинга. Този комплекс съдържа 5 важни компонента: фолиева киселина, холекалциферол, йод, DHA (полиненаситени мастни киселини от семейството на Омега 3) и витамин Е. Това е оптималният състав за подпомагане на женското тяло по време на етапа на планиране..

Vitazhinal комплекс се предлага в сравнително малки сини капсули. Гинеколозите препоръчват на пациентите си да приемат тези витамини в подготовка за бременност по 1 бройка на ден по време на закуска или обяд. Препоръчително е да започнете да ги приемате 1-2 месеца преди планираното зачеване.

Vitazhinal се появи на фармацевтичния пазар сравнително наскоро, поради което все още не е придобил универсална популярност. Но тези жени, които вече са го приемали на етапа на планиране или по време на бременност по препоръка на лекар, оставят не само положителни отзиви. Това лекарство е включено в рейтинга на най-добрите, тъй като има разумен състав и се понася добре от организмите на бъдещите майки..

Предимства

 • ненатоварен, разумен състав;
 • удобна капсула;
 • добра поносимост от женското тяло.

недостатъци

 • не се предлага навсякъде.

Фолио

На осмо място беше още една немска добавка Folio. Съдържа само 2 компонента: фолиева киселина (400 mg) и калиев йодид (200 mg), но те са сред най-важните за успешното зачеване. Много жени предпочитат този вид ненатоварена добавка по време на планирането на бременността..

Този комплекс се предлага в много удобни малки таблетки. Препоръчително е да ги приемате по 1 таблетка дневно по време на хранене. Освен това и двамата партньори трябва да използват такава добавка, тъй като дефицитът на фолиева киселина също влияе върху подвижността на сперматозоидите. Folio се възползва и от удобната и практична опаковка. Хигиенно отстраняване на 1 таблетка наведнъж с помощта на специален бутон.

Отзивите за такъв комплекс от фолиева киселина и калиев йодид са предимно положителни. Някои двойки отбелязват, че с тази добавка са успели да забременеят по график. Фолио е включен в класацията за най-добрите витамини при планиране на бременност, тъй като те насищат организма на бъдещата майка с фолиева киселина и в същото време не предизвикват странични реакции.

Предимства

 • оптимално съдържание на фолиева киселина и йод;
 • удобна опаковка;
 • малки таблетки;
 • помогна на много двойки да забременеят.

недостатъци

 • може да не е подходящ за тези с проблеми с щитовидната жлеза.

Най-добрите руски витамини при планиране на бременност

Сред руските витамини жените, планиращи бременност, също могат да изберат подходящи комплекси за себе си..

Компливит Триместър 1 триместър

Pharmstandard произвежда серия от витамини Complivit Trimestrum. Комплексът, отбелязан с „1 триместър“, заема първото място в рейтинга. Съставът на това лекарство е оптимален за женското тяло на етапа на планиране и през първите месеци след зачеването на дете. Комплексът съдържа достатъчно количество витамин В9 и йод. В него няма излишък на витамин А, а други компоненти присъстват в адекватни пропорции.

Complivit Trimestrum се предлага под формата на не много големи кръгли таблетки, покрити с бяла обвивка. Лекарството се приема по време на хранене или веднага след основното хранене. Схема на дозиране - 1 таблетка на ден. Витамините се поглъщат без проблеми, не оставят неприятен послевкус в устата.

Отзивите за лекарството Complivit Trimestrum са добри както сред акушер-гинеколозите, така и сред жените, планиращи бременност. Този комплекс е включен в рейтинга на най-добрите поради балансирания си състав (12 витамина + 8 минерала + липоева киселина и лутеин) и пропорциите на тези компоненти, специално подбрани при планиране на бременността и през първите месеци след началото му..

Предимства

 • адекватни пропорции на входящите съставки;
 • лесни за преглъщане таблетки;
 • укрепва тялото на жената преди предстоящата бременност.

недостатъци

 • не се продава във всички аптеки.

Азбука за здраве на мама

Второто място в класацията зае витаминно-минералният комплекс Alphabet Mom's Health. Съдържа добавка от 13 витамина, 11 минерала и таурин. Дозировките на активните съставки се разработват според нуждите на тялото на жената на етапа на планиране и в процеса на раждане на дете.

Дневната доза на Alphabet Mom's Health е разделена на 3 таблетки с различни цветове. Напоследък специалистите започнаха да обръщат все повече внимание на съвместното и разделно използване на хранителни вещества, което влияе върху по-доброто им усвояване от организма. Таблетките са малки и се преглъщат лесно. Оптимално е да приемате добавката 3 пъти на ден. Но ако една жена забрави да изпие следващата порция, тогава е позволено да пие 2 наведнъж.

Според прегледите този домашен продукт се харесва на много жени, които планират бременност. Те отбелязват, че с тази хранителна добавка имат прилив на енергия, а също така подобряват външния си вид. Азбучната азбука на мама е включена в класацията на най-добрите, тъй като позволява на жените да усещат приятни промени в тялото, докато планират бременност.

Предимства

 • се взема предвид съвместимостта на хранителните вещества в една таблетка;
 • малки таблетки, които са лесни за преглъщане;
 • повишава имунитета, придава жизненост.

недостатъци

 • трябва да приемате витамини 3 пъти на ден.

9 месеца Фолиева киселина

Третата позиция в класацията заема лекарството от Valenta Pharm - 9 месеца фолиева киселина. По време на планирането на бременността това е най-важният витамин. Всяка таблетка съдържа 400 mcg витамин В9. Често по време на подготовката за зачеване, особено ако бъдещата майка се храни добре, няма нужда да приемате мултивитамини. Имайки предвид това, такива моно лекарства стават истинска находка.

Фолиевата киселина се произвежда в малки жълти таблетки, които лесно се преглъщат и не нараняват гърлото. Достатъчно е да приемате този витамин 1 път на ден в продължение на 2-3 месеца преди планираното зачеване. Това ще предотврати риска от развитие на дефекти на нервната тръба на плода..

Това лекарство се приема особено добре от тези, които не са привърженици на синтетичните мултивитаминни комплекси по време на планирания период. Но дори такива жени осъзнават, че телата им ще се нуждаят от много фолиева киселина и няма да е възможно да компенсират дефицита й само с правилно хранене. Ако концепцията е успешна, тя може да бъде допълнена с калиев йодид и омегамам от същия производител..

Какви витамини допринасят за успешното зачеване и какви витаминни комплекси да изберете?

 • Влияние върху зачеването
 • За мъже
 • За жени
 • Препоръки за прием

Планирането на зачеването и бременността е много важен период. Много зависи от това какъв живот водят мъжът и жената, колко сериозно се отнасят към здравето си.

В хода на живота при възрастен в тялото се натрупват токсини, той се влияе от екологията, храната, която яде. И не всички тези въздействия оказват положително въздействие върху репродуктивното здраве. Ето защо бъдещите родители се съветват да се прочистят, да подредят метаболизма и витаминно-минералния баланс няколко месеца преди зачеването на бебето. Какви витамини са необходими за планиращите бременност и какви лекарства да изберем, ще ви кажем в тази статия..

Влияние върху зачеването

Витамините играят огромна роля във функционирането на всички органи и системи на човешкото тяло. Ефектът на отделните витамини и техните комбинации върху репродуктивните функции на мъжете и жените е доказан отдавна. Достатъчно количество хранителни вещества и минерали значително подобрява качеството и състава на спермата, подобрява качеството на яйцата. Плодовитостта на всеки от съпрузите се увеличава, което означава, че бързото зачеване на дете става по-вероятно. Здравите зародишни клетки на бъдещите родители до голяма степен определят здравето на самото бебе.

Обикновено се препоръчва да се подготвите за зачеване шест месеца предварително: нормализирайте храненето, обогатете диетата с пресни плодове и зеленчуци, месо, риба, откажете се от стресови ситуации, лоши навици. Приемът на витамини и специални комплекси за мъже и жени в репродуктивна възраст също ще бъде от полза..

Съставът на спермата при мъжете се актуализира на всеки три месеца. Цикълът на сперматогенезата е по-дълъг от цикъла на узряване на яйцеклетката, който се подновява при жената всеки месец. Следователно минималните срокове за възстановяване на репродуктивното здраве за мъжете са от 3 месеца, за жените - от 2 месеца..

По този начин двойка, която мечтае да стане родител, трябва да се погрижи за избора на витамини и хранителни добавки, за да подобри качеството на генетичния си материал поне три месеца предварително..

Най-добрият начин да избегнете грешния избор на витамини за зачеване е да започнете да планирате, като посетите Вашия лекар. Жената трябва да се консултира с акушер-гинеколог, а мъжът с уролог-андролог. Тези специалисти ще ви помогнат да разберете състоянието на репродуктивното здраве на съпрузите и ще дадете индивидуални препоръки, включително избора на витамини, които допринасят за бързото и успешно зачеване..

Приемането на мултивитамини при планиране на бременност не е най-добрата тактика. Балансът на витамини и минерали е деликатен и чисто индивидуален въпрос, а изобилието от витамини е не по-малко вредно от липсата им.

Правилно подбраният комплекс не само ще помогне за увеличаване на плодовитостта на етапа на планиране, но и ще помогне да се избегне хиповитаминоза по време на бременност, защото не е тайна, че много бъдещи майки страдат от чупливи нокти и коса, суха кожа.

За мъжа подготовката за зачеване също ще донесе много ползи: заедно с подобряване на качеството на сперматозоидите, имунитетът ще се увеличи, метаболизмът ще се нормализира, благосъстоянието и настроението ще се подобрят и ефективността ще се увеличи. По-долу ще разгледаме няколко варианта за най-ефективните и популярни витаминни препарати, които помагат не само за зачеване на дете, но и за зачеване на здраво и силно бебе..

За мъже

За мъжете са необходими витамини от група В, по-специално витамин В9 - фолиева киселина. Има положителен ефект върху процесите на сперматогенеза. Представителите на силния пол, планиращи да станат бащи, не могат без витамин Е. Той подобрява сперматозоидната мембрана, увеличава живота на зародишните клетки. Под въздействието на токоферол (витамин Е) сперматозоидите стават по-трайни, издръжливи, което значително увеличава вероятността за успешно зачеване, дори ако съпрузите не "получат" директно в деня на овулацията.

Витамин С (аскорбинова киселина) е необходим на мъжа, за да нормализира нивото на половите хормони. Именно този витамин участва в синтеза на тестостерон - основният мъжки полов хормон.

От концентрацията на тестостерон зависи не само сексуалното желание и сексуалният темперамент, но и скоростта на производство на нови млади сперматозоиди, които след узряването си ще се превърнат в пълноценни "бойни единици".

Концентрацията на оптимизирания тестостерон също се регулира от витамин D. Той насърчава усвояването на калций от храната и е необходим не само за здравето на мускулно-скелетната и мускулната системи. С липсата на този витамин при мъжа концентрацията на калций намалява, сексуалното желание започва да го посещава все по-рядко и сперматозоидите стават по-малко подвижни. Ниската подвижност на мъжките полови клетки прави зачеването на дете много, много трудно, тъй като сперматозоидите просто не могат да достигнат яйцеклетката с ниска скорост на движение.

Цинкът и селенът са от съществено значение за репродуктивното здраве на мъжете. Тези вещества участват в синтеза на полови хормони, индиректно влияят върху състава на спермата, увеличавайки концентрацията на здрави, морфологично непроменени сперматозоиди. Цинкът и селенът са особено необходими на мъжете над 35 години. С увеличаване на възрастта тялото на мъжа произвежда по-малко активни и здрави сперматозоиди, влияе липсата на сън, алкохол, стрес, вредни вещества, работа „за износване“. Цинкът и селенът като част от витаминните комплекси ще подобрят индексите на спермограмата вече след 2-3 месеца след началото на приема им.

Дневната нужда от всеки от витамините е точно регулирана:

 • витамин В9 (фолиева киселина) - най-малко 400 mg на ден;
 • витамин С (аскорбинова киселина) - най-малко 60-80 mg на ден;
 • витамин Е - 300-400 IU на ден;
 • витамин D - 400 IU на ден.

Ако желаете, можете да приемате горните витамини в дневни дози поотделно, всички те се продават в аптеките и са евтини. Но мъжете са по-малко задължителни от жените, те могат да смесват дозите, да забравят за приемането на друго хапче или маслен разтвор на витамин Е и тогава препаратът не може да се счита за завършен.

Много по-лесно е да приемате комбинирани лекарства, които вече включват всички необходими вещества в необходимите дневни дози. Списъкът с мъжки витамини и хранителни добавки е доста впечатляващ.

 • „Азбука за мъже“. Комплексът, в допълнение към основните витамини и минерали, съдържа екстракт от сибирски женшен - средство, подобряващо здравето на мъжете.
 • "Дуовит за мъже". Този комплекс включва 11 витамина и 7 минерала. Режимът е по-малко удобен за силния пол, тъй като изисква прием на две таблетки на ден (сутрин и вечер).
 • Виардо Форте. Това лекарство се препоръчва да се приема не вместо витамини, а заедно с тях, тъй като е хранителна добавка. Съставът на добавката е оптимален за подобряване на качеството на спермата.
 • Complivit. Това е универсален мултивитамин, допълнен с цинк и селен. Ако мъжът няма склонност към алергии, тогава това лекарство ще му осигури напълно всичко, от което се нуждае..
 • "Proffertil". Тази хранителна добавка има подчертан ефект върху цикъла на сперматогенеза. Той е специално формулиран за подобряване на качеството на спермата.
 • Спермактив. Тази хранителна добавка повишава либидото, подобрява качеството на зародишните клетки. Лекарството е най-ефективно за мъже на възраст над 36 години..
 • Selzink Plus. Това лекарство принадлежи към групата на антиоксидантите. Както подсказва името, основата му е цинк и селен, а също така съдържа витамини Е и С. Човек може да пие фолиева киселина отделно.

За жени

 • Менструация
 • Овулация
 • Висока вероятност за зачеване

Овулацията настъпва 14 дни преди началото на менструалния цикъл (с 28-дневен цикъл, на 14-ия ден). Отклонението от средната стойност е често срещано, така че изчислението е приблизително.

Също така, заедно с календарния метод, можете да измервате базалната температура, да изследвате цервикална слуз, да използвате специални тестове или мини-микроскопи, да правите тестове за FSH, LH, естрогени и прогестерон.

Възможно е еднозначно да се установи денят на овулацията чрез фоликулометрия (ултразвук).

 1. Лосос, Джонатан Б.; Raven, Peter H.; Джонсън, Джордж Б.; Сингър, Сюзън Р. Биология. Ню Йорк: McGraw-Hill. стр. 1207-1209.
 2. Campbell N. A., Reece J. B., Urry L. A. e. а. Биология. 9-то изд. - Бенджамин Къмингс, 2011. - с. 1263
 3. Ткаченко Б. И., Брин В. Б., Захаров Ю. М., Недоспасов В. О., Пятин В. Ф. Човешка физиология. Компендиум / Изд. Б. И. Ткаченко. - М.: GEOTAR-Media, 2009. - 496 с..
 4. https://ru.wikipedia.org/wiki/Ovulation

Витамините за женското тяло, подготвящи се за зачеване и бременност, изискват много повече от мъжките. Факт е, че нежният пол трябва не само да подреди метаболизма си в момента, но и да създаде определени запаси от хранителни вещества за периода на бременността..

Фолиевата киселина (витамин В9) може да помогне за предотвратяване на анемия. Освен това фолиевата киселина се натрупва в тялото и след зачеването играе съществена роля в полагането на невралната тръба на плода. При липса на фолиева киселина детето може да развие груби дефекти на мозъка и гръбначния мозък, нарушения на централната нервна система. Някои от тези аномалии в развитието са несъвместими с живота..

Витамин Е е необходим, за да се укрепят стените на клетките на тялото, а веществото влияе и върху клетъчните процеси, които ще започнат да протичат веднага след оплождането (например образуването на ембрионалните мембрани). Доставката на калций, необходима за растежа и развитието на костите на плода, ще помогне за създаването на витамин D. Позволява по-добро усвояване на калция. Недостигът на калций може да причини не само чупливи нокти и чуплива коса при жената, но и конвулсивен синдром..

Жената се нуждае от витамин К за успешното зачеване и раждане на бебе, както и за последващо раждане.Тя участва в синтеза на протеини, важни за хемостазата и участва в процесите на съсирване на кръвта. За подобряване качеството на яйцеклетката витамин А и витамин С. ще бъдат от полза. Ретинолът подобрява състоянието на клетъчните мембрани, а витамин С укрепва клетъчните мембрани.

По отношение на витамин А, трябва да бъдете изключително внимателни: излишъкът му може да причини малформации на плода, жената трябва да се придържа към препоръчваната от лекаря доза.

Витамините от група В са много важни за здравето на репродуктивната система и повишаване на плодовитостта на жените, особено B 6 и B 12. По време на бременността е важно също така да се гарантира, че тези витамини в диетата са достатъчни, тъй като те са необходими за подобряване на функционирането на нервната система на жената и плода.

Цинкът в тялото на жената може да се натрупва и следователно трябва да се приема предварително. След зачеването достатъчно количество от това вещество ще помогне за правилното образуване на хориона и плацентата и ще намали вероятността от развитие на техните дефекти. Магнезият стимулира растежа на бебето в утробата на майката, а също така предотвратява спонтанен аборт в ранните етапи.

Ще бъде трудно да приемате толкова голямо количество необходими витамини поотделно; по-добре е да изберете препарати, в които се комбинират всички необходими вещества в дневната нужда. Между другото, дневните дози за тези, които планират да забременеят, трябва да бъдат както следва:

 • фолиева киселина - 400 mg на ден;
 • витамин Е - 300 IU на ден;
 • витамин D - 400 IU на ден;
 • витамин К - 1 mg на ден;
 • витамин А - не повече от 3000 IU на ден;
 • витамин С - 60 mg на ден.

Има много витамини и добавки за жени, които ще ви помогнат да се подготвите за бременност и раждане по възможно най-добрия начин..

 • Елевит Пронатал. Този комплекс съдържа най-важните витамини, включително фолиева киселина. Но в състава няма йод, поради което е желателно паралелно жената да приема "Йодомарин". Този комплекс не се счита за най-достъпния, но е идеален за тези, които планират да забременеят, и за бременни жени. Освен това има доказателства, че приемането на това лекарство намалява вероятността от развитие на ранна токсикоза при бременни жени..
 • Vitrum Prenatal. Този комплекс съдържа витамини, минерали и йод, освен това съдържанието на минерали е по-високо, отколкото в повечето други витаминни комплекси. Поради състава, обогатен с минерали, лекарството има благоприятен ефект върху производството на женски полови хормони. Увеличава способността за зачеване..
 • „Азбука на мама“. Това е лекарство, свързано с хранителни добавки. Неудобството при използването му е необходимостта от пиене на таблетки на всеки 4 часа. Жената може да забрави, да пропусне среща или да не може да приеме лекарството навреме, ако пътува в транспорт или е на работа по това време.
 • "Матерна". В този комплекс се повишава съдържанието на йод и витамини от група В. В някои ситуации, особено при индивидуален дефицит на такива вещества, лекарството е много полезно за премахване на недостига, но понякога високите концентрации на витамини от група В могат да предизвикат алергична реакция.
 • „Комплимент на мама“. Този продукт съдържа всички вещества, необходими за подобряване на репродуктивното здраве, но съдържанието на витамини А, Е и D е леко намалено в сравнение с други комплекси. Ако планирате да приемате лекарството през есента и лятото, това ще бъде напълно достатъчно, а за зимния и пролетния прием е по-добре да изберете друго лекарство.
 • "Pregnavit". За съжаление този евтин и популярен препарат не съдържа минерали и йод. Следователно те ще трябва да бъдат взети допълнително.

Препоръки за прием

Витамините не могат да се считат за напълно безвредни и безвредни лекарства. Посещението при лекар е необходимо, за да може той чрез биохимичен анализ на кръвта да определи от кои витамини и минерали се нуждае определена жена или определен мъж. След това ще бъде възможно да се избере комплекс, който ще покрие дефицита на необходимите вещества и няма да причини хипервитаминоза. Ето защо, оставете избора на лекарството по преценка на лекаря, не купувайте комплекси за зачеване въз основа на прегледи в Интернет и съвети на фармацевт в аптека.

Витаминните комплекси ще бъдат от полза и със сигурност ще допринесат за успешното зачеване на дългоочакваното бебе, само ако съпрузите ги приемат на курсове от 20-22 дни с почивки седмично в продължение на 3-6 месеца. Не е обичайно да се пият витамини на празен стомах, най-добре е да се прави по време на хранене. Ако се появят някакви симптоми на индивидуална непоносимост (обрив, хранителни разстройства, сърбеж по кожата), трябва да спрете приема на витаминния комплекс и да се консултирате с лекар.

Може да се наложи да предпишете друго лекарство. Не комбинирайте няколко витаминни комплекса наведнъж: това неизбежно ще доведе до дисбаланс на вещества в организма и поява на симптоми на хипервитаминоза.

Витамините няма да бъдат полезни и вероятността за зачеване няма да се увеличи, ако съпрузите приемат алкохолни напитки, пият много кафе и силен чай по време на подготвителния период. Фертилитетът при жените и мъжете не зависи само от витамините. За да заченете дете по-бързо, трябва да подредите собственото си тегло, да го намалите, ако имате излишни килограми, да се храните правилно, да водите активен начин на живот.

Ако по време на планирането на бременността един от съпрузите се разболее и има нужда от лечение с антибиотици, хормонални лекарства, антиконвулсанти и психотропни лекарства, няма нужда да се прекъсва хода на витаминната терапия. Повечето лекарства се съчетават добре с витаминни комплекси. Но за всеки случай си струва да информирате лекаря за това кои лекарства вече се приемат по време на назначаването, за да се изключи развитието на алергии..

Силният стрес и животът в район с неблагоприятна екологична ситуация намаляват вероятността за зачеване и при двамата съпрузи. Ето защо още в периода на подготовка за зачеване трябва да се направи всичко възможно, така че психологическият фон в семейството да е благоприятен и добронамерен. Разходките в парка, далеч от автомобили или екскурзии до природата също ще бъдат от полза..

Витаминните комплекси не отменят правилната организация на храненето. Продукти, богати на животински протеини, зеленчуци, плодове, сурови зеленчуци, млечни продукти, ядки, натурални пресни сокове ще помогнат за зачеването на бебето възможно най-скоро..

За информация как да се подготвите за зачеване, вижте следващото видео..