В днешната статия бих искал да говоря за това колко лесно и забавно е да изучаваме геометрични фигури с бебе и защо да си правим труда да зареждаме дете с геометрия в толкова ранна възраст. Какви игри ще представляват интерес за бебе от 1 година и какви материали ще ви трябват за класове - прочетете за всичко това в статията. Освен това тук ще намерите някои полезни файлове за изтегляне..

Защо да изучавате геометрични фигури с вашето малко дете?

Геометрични фигури се срещат навсякъде, те могат да се видят в повечето обекти около нас: кръгла топка, правоъгълна маса и т.н. Анализирайки сходството на околните предмети с геометрични фигури, детето забележително тренира асоциативно и пространствено мислене.

Много интересни образователни игри се основават на способността да се различават геометрични фигури. Това са строителство, игри със сортер, мозайка, математическа таблетка, блокове Dienes и др. Следователно, изучаването на форми в толкова ранна възраст ще допринесе за по-нататъшното успешно развитие на детето..

И така, игри за изучаване и консолидиране на знания за геометричните фигури:

1. Ние наричаме геометрични фигури по всяко време и навсякъде

Ако попаднете на някаква фигура, докато играете или четете книги, не забравяйте да й обърнете внимание и да я наименувате („Вижте, топката изглежда като кръг, а кубът изглежда като квадрат“). Дори да ви се струва, че детето все още е малко вероятно да запомни имената на фигурите, все пак ги произнасяйте и те определено ще бъдат депозирани в главата му. Това може да се направи до една година. Първо посочете само основните фигури (квадрат, кръг, триъгълник), след това, когато разберете, че бебето ги е усвоило, започнете да изучавате други фигури..

2. Играем геометрично тото

Лотото може да се използва за изследване на всичко: цветове, геометрични фигури, зеленчуци, животни и т.н. А геометричното лото също е доста лесно да се направи самостоятелно: на лист хартия или картон рисуваме или отпечатваме два еднакви комплекта фигури, едната от които нарязваме на карти. Всичко е готово, можете да играете. Нашите шаблони за тото за изучаване на геометрични фигури могат да бъдат изтеглени ТУК.

За първите уроци с бебе е по-добре да използвате тото, където има само 3-4 фигури. Когато бебето усвои добре тази игра, постепенно усложнявайте задачата. Също така е полезно за първи път всички фигури на игралното поле да бъдат еднакви по цвят и размер. В този случай детето ще се ръководи само от един знак - формата, докато други характеристики нито ще го разсейват, нито ще го подтикват.

И двете карти с изображение на фигури и обемни фигури могат да бъдат приложени към игралното поле. За тази цел са подходящи блоковете Dienesh (Ozon, KoroBoom), фигури от сортиращото устройство, рамки за вмъкване.

Е, най-малко проблемният вариант е да закупите готово тото с геометрични фигури..

3. Игра с сортера

На около 1-годишна възраст детето започва да забелязва, че избраната сортираща фигура (Озон, Лабиринт, My-shop) не може да се избута във всяка дупка. Следователно, по време на играта е необходимо да се съсредоточим върху това: "И така, тук имаме кръг - той не се побира тук, не се побира тук, но къде се побира?" Отначало може да е трудно за бебето да завърти фигурата под правилния ъгъл, но това не е страшно, това е въпрос на практика. Най-важното е, че не забравяйте да казвате имената на фигурите през цялото време по време на вълнуващия процес на „пробутване“ и детето незабележимо ще ги запомни всички.

Важно! Когато избирате сортер, обърнете внимание на факта, че там са представени всички основни геометрични фигури, а не само сърца и полумесеци..

4. Игра с рамката за инкрустация

Ще ви трябва такава рамка за вмъкване, на която са представени всички основни фигури. В основата си играта е подобна на сортер.

5. Сортиране на геометрични фигури

Процесът на сортиране на обекти започна да интересува дъщеря ми на възраст от 1 година 4 месеца. Сортирали сме артикулите по цвят, размер и, разбира се, форма. Мисля, че Таисия наистина хареса тази игра, защото често привличахме нейни приятели играчки към нея. Веднага щом например куклата Маша беше извикана в играта, тя веднага съобщи, че обича да играе само с триъгълници, а мечката каза, че той харесва само правоъгълници. Затова трябваше внимателно да подбираме фигурите, за да не обидим никого :)

6. Равенство

Когато рисувате с детето си, също не забравяйте да произнасите имената на фигурите. „И така, нека нарисуваме квадрат, сега триъгълник - имаме къща“, „Начертаваме кръг, овал, пръчка, пръчка - получаваме малко човече“.

От около 1,5 годишна възраст на бебето вече може да се предложи да очертае фигурите с помощта на шаблони. Можете да направите първите шаблони с геометрични фигури сами от плътен картон, защото готовите шаблони обикновено са много малки за първите изживявания при рисуване. Направих първите шаблони за Taisia ​​от не много успешен набор от карти (снимките не бяха много добри, но картонът е отличен), четири основни фигури бяха достатъчни за нас за очите (размерът на нашите шаблони е 8 × 8 см).

На около 2-годишна възраст Таисия се влюби в рисуването на малки шаблони (друга опция), а също и на тази възраст започнахме да обикаляме блоковете Dienesh отвън, беше не по-малко интересно, макар и по-трудно.

7. Прилепване

Можете да използвате геометрични фигури в часовете за апликация дори от първия урок. Когато бебето тепърва опознава лепилото (според мен запознанството върви добре на възраст от 1 година 2-3 месеца), то се интересува повече от самия процес на залепване, отколкото от създаването на някакъв състав. Затова не бива да създавате сложни картинки при първите приложения с бебето, започнете просто с хаотично залепване на парчета хартия върху лист хартия, а още по-добре с хаотично залепване на геометрични фигури! Докато хлапето с ентусиазъм размазва фигурата с лепило (с ваша помощ) и я нанася върху листчето, вие му кажете как се нарича. С такава игра всички имена се вписват много добре в главата на хлапето, може да се каже, здраво „залепват“

Когато трохите вече са в състояние да залепят апликационните елементи на дадените места (на възраст около 1,5 години), можете да опитате да създадете проста композиция.

Можете също да използвате различни готови ръководства във вашите класове, например:

 • Училище на седемте джуджета 1+. Форма, цвят (Ozon, My-shop)
 • Образователни стикери за бебета. Форма (Ozon, My-shop)
 • Прекрасни стикери. Забавна геометрия (Ozon, My-shop)

8. Намираме предмети, подобни по форма

За бебета малко по-големи (от 1 година на 6-9 месеца) е много полезно да се правят аналогии между геометричните фигури и околните предмети. Докато четете и играете, докато ходите, обърнете внимание на факта, че плочата е кръг, прозорецът е правоъгълник, а пясъчникът е квадрат и т.н. По този начин ще допринесете за развитието на пространственото и асоциативно мислене на детето..

Можете също така да изпълнявате задачи за намиране на обекти в картината, които съответстват на дадена фигура, например „Намерете всички кръгли обекти“. Няколко задачи могат да бъдат изтеглени ТУК.

Ето още една интересна игра за разпознаване на фигури - Намерете подобна форма (Лабиринт, Моят магазин). Въпреки факта, че възрастта е посочена на него 3-5 години, ще бъде интересно за дете на 2 години и дори малко по-рано.

9. Изучаване на форми с помощта на картите на Доман

Всъщност намирам този метод за учене на форми за най-ефективен. Ако учите с картите на Доман, детето много бързо ще запомни всички фигури и вие ще похарчите минимум усилия за това. Трябва обаче да се отбележи, че за да могат знанията, придобити от картите на Доман, да бъдат депозирани в главата на бебето, те трябва да бъдат консолидирани чрез други игри (виж по-горе). В противен случай детето бързо ще забрави всичко, което сте му показали. Затова препоръчвам да започнете да разглеждате картите на Доман с геометрични фигури на около 1-годишна възраст, тъй като по това време бебето се интересува от сортирачи, вмъкване на рамки, рисуване, апликация и т.н. И след като изучи формите от картинките, той ще може да използва знанията, придобити в тези игри. Между другото, картички "Геометрични фигури" могат да бъдат ИЗТЕГЛЕНИ ТУК, а да бъдат закупени ТУК.

Можете да прочетете за нашия опит в изучаването на фигури с помощта на картите на Доман тук.

10. Гледайте образователни карикатури

И, разбира се, гледането на карикатури на тема "Геометрични фигури" няма да навреди, сега можете да намерите много от тях в интернет. Ето някои от тях:

Вместо заключение

Много често процесът на обучение на дете геометрични фигури (и не само фигури) се възприема от родителите изключително като постоянен преглед на детето, т.е. те показват на детето няколко пъти, например квадрат, и в бъдеще обучението се свежда до въпроса "Кажи ми, каква фигура е това?" Този подход е изключително погрешен. Първо, тъй като, както всеки човек, детето наистина не харесва, когато му се дава тест за знания, а това само го обезкуражава да учи. На второ място, преди да попита детето за нещо, то трябва да го обясни и покаже много пъти.!

Затова се опитайте да ограничите въпросите за скрининг до минимум. Просто повторете и повторете информацията, която научавате, независимо дали това са имената на фигурите или нещо друго. Правете това, докато играете и говорите с бебето си. А фактът, че детето е научило всичко, скоро ще се уверите сами без излишни проверки.

Това е всичко за мен, благодаря за вниманието! Ще се радвам много, ако споделите с нас вашите идеи за игри за изучаване на фигури.

Геометрични фигури за деца

Има безкрайни форми. Формата се нарича външен контур на обект..

Изучаването на формите може да започне от ранна детска възраст, насочвайки вниманието на вашето дете към света около нас, който се състои от фигури (плочата е кръгла, телевизорът е правоъгълен).

От двегодишна възраст бебето трябва да знае три прости форми - кръг, квадрат, триъгълник. Отначало той просто трябва да ги покаже, когато го поискате. А на тригодишна възраст вече ги наричайте сами и различавайте кръг от овал, квадрат от правоъгълник.

Колкото повече упражнения за консолидиране на формите изпълнява детето, толкова повече нови фигури ще запомни.

Бъдещият първокласник трябва да знае всички прости геометрични фигури и да може да прави апликации от тях.

Как наричаме геометрична фигура?

Геометричната фигура е стандарт, с който можете да определите формата на обект или неговите части.

Фигурите са разделени на две групи: плоски форми, обемни форми.

Плоските фигури са тези фигури, които се намират в една и съща равнина. Те включват кръг, овал, триъгълник, четириъгълник (правоъгълник, квадрат, трапец, ромб, паралелограм) и всички видове полигони..

Обемните фигури включват: сфера, куб, цилиндър, конус, пирамида. Това са формите, които имат височина, ширина и дълбочина..

Следвайте два прости съвета, когато обяснявате геометрични фигури:

 1. Търпение. Това, което ние, възрастните, изглеждаме просто и логично за едно дете, ще изглежда просто неразбираемо.
 2. Опитайте да рисувате фигури с детето си.
 3. Игра. Започнете да изследвате формите по игрив начин. Добри упражнения за фиксиране и изучаване на плоски форми са геометричните апликации. За обемни - можете да използвате готови закупени игри, както и да изберете приложения, където можете да изрежете и залепите обемна форма.

Конспект на урок по математика в средната група "Овални форми"

Татяна Кузяхметова
Конспект на урок по математика в средната група "Овални форми"

Основна дейност: формиране на елементарни математически представи.

Продукт на дейност: формиране на геометрични изображения на нова форма - овална.

Форма: интегрирана дейност.

Продължителност: 20 минути.

Задачи:

Образователни:

Да запознае децата с фигура с овална форма; научете се да правите разлика между кръг и овална форма; продължете да укрепвате уменията за броене и броене на обекти; консолидиране на способността за разполагане на обекти в намаляващ и увеличаващ се ред на размера.

Разработване:

Да се ​​развие геометрична бдителност: способността да се анализират и сравняват обекти във форма, да се намира в непосредствената среда; развиват сетивно възприемане на геометрични фигури.

Интегрирани области: „Развитие на речта“, „Художествено и естетическо развитие“.

Предварителна работа:

г / и „Геометрично лото“, конструктивна дейност от строителен материал; настолна игра "Tangram"

Оборудване, материал:

Демонстрационен материал: модели на геометрични фигури; кръг, квадрат, правоъгълник, триъгълник, овал; пясъчник (с пясък, различни обемни форми според броя на децата (кубчета, тухли, топки, призми, овал - яйце); приложения, изобразяващи цветя, съставени от кръгове и овални фигури.

Раздаващ материал: геометрични фигури: кръг, овал от картон; поредица от геометрични фигури от цветна хартия с различни размери (3-4 размера) в два цвята (син и червен).

Уводна част.

- Момчета днес ще научите за нова геометрична фигура, ние ще проверим дали можете да определите размера на фигурата, способността да броите и броите.

D / и "Назовете фигурите"

Цел: да консолидира името на играта.

правила на играта: необходимо е да се назоват фигурите по ред. За всеки посочен се получава чип. победителят е този, който посочи най-много от всички фигури, тоест най-много чипове.

На магнитната дъска се поставят модели на геометрични фигури: кръг, квадрат, правоъгълник, триъгълник, овал.

- новата фигура се скри сред другите. За да намерите, назовете всеки по ред. Първо (сочейки фигурата).

- Петата фигура е това? (Без отговор)

-Намерих нова фигура.

(Децата наричат ​​геометрични фигури. Децата изпълняват игрови действия в съответствие с правилата - събират чипове)

Главна част.

- Тази цифра се нарича - овал (Който е запомнил как се нарича овалът - получава чип)

- Намерете същата форма на плато. Погледни я. Нека да проследим ръбовете с пръст. Поставете ръба на овала на масата и, като държите фигурата, опитайте да я навиете.

- Как се нарича тази цифра? (овал)

Обобщаване на играта:

-Момчета, пребройте колко чипове имате?

- Кой има 4 чипа? 3 чипа? 2 чипа? 1 чип? (за 1 чип медал, за повече от 1 чип, всички поръчки)

- Нека сега вземем геометрична фигура от другата страна - кръг и се опитаме да ги търкаляме по ръба на масата, за да се срещнем помежду си.

D / и "По какво си приличат и по какво се различават"

Цел: да се изследват свойствата на овала.

Правилата на играта: назовете свойствата на фигурата след изследване.

Действия в играта: действие на проучване - име на свойството: кръгът няма ъгли, а овалът няма ъгли, и двете фигури могат да се търкалят по ръб.

Овалната ролка е по-лоша от кръг. Кръгът има еднакво разстояние от центъра, а овалът има различен размер от средата.

Д / и "Разширяване на фигурите по размер - от големи до малки (след това, обратно, от малки към големи)"

Правила на играта: подредете червени фигури в низходящ ред, сини фигури във възходящ ред.

Действия в играта: сред разнообразна селекция от кръгли и овални форми те избират червено и поставят верига от най-голямата до най-малката (както кръг, така и овал). В случай на затруднение ви напомнете как да сравнявате фигури.

- Как изглежда облицована фигура?

-Отговори на децата. (За верния отговор те получават чип)

В изградена фигура от геометрични фигури се откриват предмети от околната среда (стрелка, път и др.)

D / I "Намиране и име".

Правила на играта: намерете обемната форма чрез докосване. Първо име, а след това извадете и се уверете, че отговорът е верен.

Действия в играта: геометричните фигури са скрити в груповата пясъчник, децата стоят около нея и я търсят, всеки намира своята - назовава я, без да я вади, и след това я вади.

За верния отговор те получават чип.

Продуктивна дейност.

Приложение "Направете цвете от геометрични фигури"

-Създайте цвете от овали и кръгове. (Кой се затруднява да показва опции за снимки)

(детето самостоятелно сгъва цвете от фигурите)

- Браво момчета! Всички цветя са добри!

- Сега нека преброим колко овали има във вашето цвете, колко кръгове (Децата разглеждат своите снимки, изпълняват задачи за броене - броят фигури)

Заключителна част.

- Момчета, каква фигура срещнахте днес??

- Овал (детски отговор)

-Как ти хареса?

-Хареса ми фактът, че тя няма ъгли (детски отговор)

- Какъв обект от околната среда изглежда геометричната фигура - овал?

- сапун, яйце и др.

- Сега нека преброим спечелените ви чипове. Кой има най-много?

- Много ми хареса, че всички се опитахте да свършите работата. Имате много красиви цветя от овали. Сега можете да направите много дизайни от овали.

"Нека помогнем на Буратино!" Резюме на урок по математика в средната група Цели: консолидиране на директно и обратно броене в рамките на 5, познаване на числата в рамките на 5; консолидират способността за разграничаване и назоваване на геометрични.

Резюме на урок по математика "Вълшебен свят" в средната група Резюме по математика в средна група "Вълшебен свят" Цел: да се формира интелектуалното и речево развитие на децата чрез формиране на.

Резюме на урок по математика "По-широк, по-тесен" в средната група Резюме на урок по математика "По-широк, по-тесен" в средната група Цел: 1. Да се ​​формират пространствени представи: по-широко, по-тясно. 2. Закопчайте.

Конспект на урок по математика в средната група Цел: да затвърди знанията на децата за количествено и редово броене, имената на геометрични фигури, временни изображения. Задачи: - закотвяне.

Резюме на урока по математика "Колобок" в средната група Курс на урока. Повикването. - Събудете се! (Събуди се Ставай! (Ставам) - измийте се! (Измивам се) - Усмихвайте се! (Усмихва се) - Упражнение.

Резюме на урока по математика в средната група "Номер 4" Резюме на урока в средната група 1.) Съдържание на програмата: да въведе образуването на числото четири; продължавай да учиш децата да разбират,.

Резюме на урок по математика в средната група "Преброяване в рамките на 5" Резюме на урок по математика в средната група Цел: да консолидира знанията на децата за количествено и редовно броене, имената на геометричните.

Резюме на урока по математика "Транспорт" в средната група Резюме на урока по математика в средната група по темата "Транспорт" Преподавател: Карпец Татяна Андреевна Вид дейност - интегрирана.

Резюме на урок по математика в средната група „Пътуване с Колобок“ Тема: Пътуване с Колобок. Цел: консолидиране на знанията на децата за количествено броене, името на геометричните фигури. Задачи: Образователни:.

Помощна ракла (изследване на цветове и форми)

Ще събера тук всички наши асистенти за изучаване на цветове и форми..- книги, образователни играчки, учебни помагала, игри, статии и т.н. Може би някой ще дойде по-удобно)))

Всички видове пирамиди. Малки-големи, пластмасово-дървени!

Лабиринт! Вие не само изучавате цветовете с бебето си, но и развивате фина моторика, броейки.

Knockers - и цвят, и двигателни умения, и координация на движенията, броене, можете да играете "намерете чифт".

Гъбите се сортират по цвят (5 цвята), по размер (3 размера), по шарката на капачките.

По този начин ние броим, помним цветовете, различаваме повече-по-малко-едни и същи, сортираме, залепваме.

Залепване на цилиндри, Ние изучаваме цвят, развиваме фина моторика, броим до 25, изучаваме понятията "голям-малък-среден".

ЦВЕТОВЕ В СТИХОВЕ.

червен
Lingonberry и касис,
А ягодите са червени,
Изпълнил си се с радост
През лятото слънцето е червено.

Син
До синьото море в далечината
Кораб плава до краищата на земята.
Под чистото синьо небе
Бързайки в страната на цветните чудеса.

Зелено
Зеленият скакалец свиреше на цигулка,
- Ква-ква! - подпя жабата.
Върху тях зелено водно конче
Наблюдавах с отворени очи учудено

Жълто
Ето едно пиле, което седи в тревата,
Обръща глава в сън.
Момчето не го забеляза:
Мисъл жълто глухарче!

Нарежете зеленчуци / плодове. Играчка за всички времена!

Имаме къща във формата на калинка (bohohonya - на езика на дъщеря ми)! Обичаме да хвърляме топки, особено ги разпръскваме из целия апартамент... И дъщеря ми се къпе с тях в банята!

Гърни "Квинтет". Такава играчка ще помогне на детето да научи цветовете, да разбере различни емоции, а също така ще допринесе за развитието на фината моторика и логическото мислене..

Играчка градинска къща.

Образователна игра Логически теремок.

Също така добре за изучаване на цвят, както и за развиване на фина моторика и въображение, мозайка!

ЦВЕТНИ ИГРИ!

Когато научавате за цвета, е важно детето да е придобило своя стабилен визуален образ. На първия етап бебето се научава да сравнява предмети по цвят, като ги прилага един към друг.

След това започва да подбира обекти с определен цвят според пробата, но вече на разстояние. И едва тогава, на последния етап, той си спомня имената на различни цветове и самият той може да ги назове правилно (първо, основните, а след това и вторичните цветове).

ПРОЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА ПОВЕЧЕ.

Книга за плодове / зеленчуци с миризми.

EMVM "Рисуване с пръсти". И ние се занимаваме с творчество и развиваме фина моторика и повтаряме цветовете!

Това ръководство запознава бебето с такива цветове като червено, синьо, зелено, жълто, оранжево. Снимките са ярки, без излишни детайли, едноцветни и 4 двуцветни изображения. Има родителска страница, на която са дадени препоръки за работа с книгата, предлагат се няколко игри за развитие на цветовото възприятие на бебето.Всички снимки бяха изрязани, ламинирани (залепени с лента). Първоначално просто изложих няколко снимки пред дъщеря си, като назовах цветовете и ми казах какъв цвят се случва, а след една година те вече бяха ангажирани изцяло с тях, като избраха всички снимки на червено и т.н., изложени в цветни купчини. Книгата има картонена вложка - игра: голямо многоцветно цвете на бял фон (основни цветове) и 8 цветни квадратчета с цвете и пеперуда, които могат да бъдат разположени върху венчелистче от същия цвят.

Благодарение на книгата детето научава геометрични фигури (кръг, квадрат, овал, триъгълник,), цветове, а също така се научава да ги прилага на подходящото място в изображението.Направих това ръководство за многократна употреба, залепих страниците и фигурите с лента, върху фигурите, залепих ги на гърба малки квадрати от двустранна лента и получихме ръководство с многократни лепенки.

Страницата родител съдържа примери за образователни игри-дейности с кубчета, пирамиди и др. Дадени са препоръки кои играчки да се купуват за дете, за да се развие възприятието за цвят, размер и форма.

Благодарение на героите от приказката „Ряба кокошка“ (книгата съдържа тази конкретна приказка, от началото до края), детето ще се запознае с геометрични фигури (триъгълник, квадрат, овал, полуовал,), които трябва да бъдат прикрепени към съответния елемент на картинката.

Не сме разглеждали тази книга като художествено произведение, четем приказки в достойна колекция.Целта на това ръководство е да изучава геометрични фигури, цветове и да развива логическо мислене..

Картонената вложка съдържа геометрично тото

с опциите за игри, които са дадени на родителската страница:

1. Намерете всички триъгълници (квадрати, овали, кръгове) сред фигурите.

2. Покажете най-големия триъгълник (квадрат, овал, кръг).

3. Покажете най-малкия триъгълник (и т.н.).

4. Поставете фигурите в намаляващ ред: първо поставете най-големия кръг, след това най-малкия, след това най-малкия.

5. Намерете всички фигури в червено (синьо, жълто).

6. Постройте жълта къща с червен покрив от фигурите.

7. Съберете пирамида от кръгове (и т.н.).

С удоволствие изучихме ръководствата, съдържащи стикери!

„Многоцветен акаунт“. И повторете цветовете и тренирайте, за да отбележите 10! И в същото време научете цифрите))

Е, лепете върху себе си... къде другаде без него)))

„Сгънете мозайката“. Тук е изучаването на цвета и формата и развитието на фината моторика... затова обичам стикерите! Голямо използване от тях!

ИГРИ С ГЕОМЕТРИЧНИ ФОРМИ.

Много е важно да научите детето да възприема и различава формите на предметите и да помни имената им..

За да направи това, бебето изследва формата на предмета с ръце и очи и прилага тези знания за решаване на конкретен проблем (например, за да избере съответната геометрична форма за слота).

В резултат на целенасочени игри детето помни стандартите на геометричните фигури и техните имена.

Кръгъл не е кръгъл
Поставете предмети с кръгла форма в плътна торба с формата на кръг (колело, пластмасова плоча, пръстени от пирамиди, пръстен за зъби и т.н.) и други предмети (матрьошка, куб, книга, сапун и др.). Детето трябва, без да гледа, да получи само кръгли предмети. Или извадете всеки предмет и кажете дали е кръгъл или не.
„Познай фигурата“
Подгответе сдвоени обемни геометрични фигури: куб, топка, паралелепипед, цилиндър, конус и др. Единият набор от фигури се сгъва в чанта, а вторият се поставя на масата.

Показвате някоя от фигурите на масата и молите детето да вземе същото от чантата. Кажете името на фигурата, която получава: „паралелепипед“, „цилиндър“.

"Цветни картинки". По силуета предполагаме какво е изобразено, търсим желания стикер и озвучаваме цвета.

Настолна игра "Гноми и къщи". Запознава детето с цветя. Съдържа 7 големи тото карти и 42 малки с многоцветни картинки. И инструкции, където 5 опции за игри (1. Гноми-близнаци. 2. Съберете всички коли / къщи / цветя и др. 3. Помогнете на гномите събирайте своите снимки 4. Автомобили на пътя (въз основа на правилата на тази игра можете да „играете“ карти с други картинки) 5. Lotto Plus, предлагат се допълнителни игри за по-големи деца: „четвърта екстра“ (играта развива наблюдателност, мислене) и „Кой ще събере снимките най-бързо“ (развиваме внимание и фина моторика).

Чудните магнити "Забавни фигури". На всяка страница няма фигурки; детето е поканено да ги намери сред магнитите.

ИГРИ С ГЕОМЕТРИЧНИ ФИГУРИ.

На тригодишна възраст детето вече знае как да групира предмети по форма. И сега трябва по-конкретно да запознаете детето с всяка геометрична фигура, да научите как да идентифицирате и назовавате формата на предметите. Започнете запознаването с фигурите постепенно и преминете към следващата, след като бебето вече го е запомнило добре. Можете да изучавате геометрични фигури, като използвате предложените игри. Просто се опитайте да направите уроците с детето си забавни и интересни! Играйте, не преподавайте!

ГЕОМЕТРИЧНО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ДЕЦА 1,5 - 2.

Всички видове конструкции са много полезни за многовекторното развитие на мисленето на детето. Когато се прави строителство, например, се развиват такива типове мислене като: комбинаторно, пространствено, абстрактно, фигуративно. Дизайнът може да бъде триизмерен и равнинен. Планарният дизайн включва класове мозайка и апликация..

Геометричната апликация е специален вид апликация. Когато практикувате геометрична апликация, изображението е съставено от прости геометрични фигури.

Само си представете колко много трябва да разбере едно дете, колко трябва да се развие неговото мислене, за да разбере например, че изображение на къща може да бъде направено от квадрат с триъгълник или да се научите как да добавяте снежен човек от три кръга или стълба - от правоъгълници с различна дължина.

Малко дете все още не е в състояние да се справи с работата с апликации в традиционния му вид - изрежете детайли от цветна хартия и ги залепете върху основата. Ето защо е най-добре да използвате фигури, подготвени предварително за класове. Тези фигури се използват в повече от един урок: без да ги залепва към основата, хлапето ще изложи различни изображения от тях на масата на децата си или голям лист картон.

И ние имаме такива албуми за блокове!

ИГРИ С ЛОГИЧЕСКИ БЛОКОВЕ ДИЕНИ!

Логическите блокове са измислени от унгарския математик и психолог Золтан Диенес. Предлагат се игри с блокове, на визуална основа, те запознават децата с формата, цвета и размера на предметите, с математически изображения и основни познания по компютърни науки. Те развиват у децата логическо и аналитично мислене (анализ, сравнение, класификация, обобщение), креативност, както и възприятие, памет, внимание и въображение. Играейки с блоковете Dienesh, детето извършва различни действия, свързани с обекта (групи по атрибут, подрежда редове според даден алгоритъм). Блоковете Dienesh са предназначени за деца от три години.


Логическите блокове на Gienesh са набор от 48 геометрични фигури:

а) четири фигури (кръгове, триъгълници, квадрати, правоъгълници);

б) три цвята (червени, сини и жълти фигури);

в) два размера (големи и малки фигури);

г) два вида дебелина (дебели и тънки форми).

В комплекта няма еднакви парчета. Всяка геометрична фигура се характеризира с четири характеристики: форма, цвят, размер, дебелина.

ИГРИ С ПЪЛНИТЕ НА CUISENER!

Белгийският учител в началното училище Джордж Куисинер (1891-1976) разработва универсален дидактически материал за развитието на математическите способности при децата. През 1952 г. издава книгата „Числа и цветове“, посветена на учебника му.

Пръчките на Cuisener са преброяващи пръчки, които се наричат ​​още „числа в цвят“, цветни пръчки, цветни цифри, цветни линийки. Комплектът съдържа пръчки за призми от 10 различни цвята и дължини от 1 до 10 см. Пръчки с еднаква дължина са направени в един цвят и представляват определен брой. Колкото по-дълга е пръчката, толкова по-голяма е стойността на числото, което изразява.

Наборите от "числа в цвят", произведени от производителите, се различават по количество, цветова гама и материал (дърво или пластмаса). Като начало можете да използвате най-опростения набор от 116 пръчки. Съдържа 25 бели пръчки, 20 розови, 16 сини, 12 червени, 10 жълти, 9 лилави, 8 черни, 7 бордо, 5 сини и 4 оранжеви. Пръчката на Куизнер е насочена главно към деца от 1 до 7 години.

Адаптираният учебник „Геометрични обекти и форми“ за деца с TMNR

Александър Мясников ще отговаря на въпроси на потребители на проекта "Infourok"

Ще анализираме всичко, което ви тревожи.

19 юни 2020 г. 19:00 (московско време)

ЗАДАЧАТА. НАМЕРЕТЕ ОБЕКТИ КАТО ГЕОМЕТРИЧНА ФИГУРА - КРЪГ:

ЗАДАЧАТА. НАМЕРЕТЕ ОБЕКТИ, ПОДОБНИ НА ГЕОМЕТРИЧНА ФИГУРА - КВАДРАТ:

ЗАДАЧАТА. НАМЕРЕТЕ ОБЕКТИ, ПОДОБНИ НА ГЕОМЕТРИЧНА ФИГУРА - ОВАЛ:

ЗАДАЧАТА. НАМЕРЕТЕ ОБЕКТИ КАТО ГЕОМЕТРИЧНА ФИГУРА - ТРИЪГЪЛНИК:

 • всички материали
 • Статии
 • Научни трудове
 • Видео уроци
 • Презентации
 • Резюме
 • Тестове
 • Работни програми
 • Други методични. материали

Наръчникът „Геометрични обекти и форми“ е разработен за ученици с TMNR в съответствие с Федералния държавен образователен стандарт на HVZ. Това ръководство запознава учениците с обекти, които са подобни на основните геометрични фигури: кръг, квадрат, триъгълник, овал. Задачите са насочени към съотнасяне на обект с фигура, на която той е сходна по форма. Можете също да сортирате снимки с изображения на обекти по категории. Например: Разпределете кръгли и квадратни предмети.

 • Cheryomushkina Anna Sergeevna Напишете 2412 30.10.2018

Номер на материала: DB-188933

 • Математика
 • Други методични. материали

Добавете материали с авторски права и вземете награди от Info-урок

Седмичен награден фонд 100 000 рубли

  30.10.2018 87
  30.10.2018 771
  30.10.2018 725
  30.10.2018 г. 735
  30.10.2018 г. 119
  30.10.2018 109
  30.10.2018 г. 126
  30.10.2018 г. 130

Не намерихте това, което търсите?

Ще се интересувате от тези курсове:

Оставете вашия коментар

Отговорността за разрешаването на всякакви спорове относно самите материали и тяхното съдържание се поема от потребителите, публикували материала на сайта. Редакторите на сайта обаче са готови да предоставят всякакъв вид подкрепа при решаването на всякакви въпроси, свързани с работата и съдържанието на сайта. Ако забележите, че материалите се използват незаконно на този сайт, информирайте администрацията на сайта за това чрез формуляра за обратна връзка.

Всички материали, публикувани на сайта, са създадени от авторите на сайта или публикувани от потребителите на сайта и са представени на сайта само за информация. Авторските права върху материалите принадлежат на съответните им автори. Забранено е частично или пълно копиране на материали на сайта без писменото разрешение на администрацията на сайта! Редакционното мнение може да се различава от това на авторите.

Изучаване на геометрични форми: Игри за деца в предучилищна възраст

Един от важните аспекти на развитието на математическите концепции в предучилищна възраст е изучаването на основите на геометрията. В хода на запознаването с геометрични фигури детето придобива нови знания за свойствата на предметите (формата) и развива логическо мислене. В тази статия ще говорим за това как да помогнем на предучилищна възраст да запомни геометрични фигури, как да организира правилно игри за преподаване на геометрия и какви материали и помощни средства могат да се използват за развитие на математическите способности на детето..

На каква възраст можете да започнете да изучавате геометрични фигури?

Много родители се питат дали малките деца трябва да се запознаят с геометрични фигури. Експертите смятат, че е оптимално да започнете занимания в игрива, непринудена форма на 1,5 години. До тази възраст е подходящо да се произнасят на детето имената на формите на предмети, които бебето среща в реалния живот (например „кръгла чиния“, „квадратна маса“).

Когато запознавате детето си с геометрични фигури, се ръководи от неговата реакция. Ако вашето малко дете започне да проявява интерес към тях в ранна възраст (играейки със сортиращото устройство или разглеждайки снимки), насърчете любопитството му.

На 2 години бебето трябва да може да прави разлика между:

 • Кръг;
 • Квадрат;
 • Триъгълник.

До 3-годишна възраст можете да добавите към тях:

 • Овал;
 • Ромб;
 • Правоъгълник.

В по-голяма възраст детето може да запомни фигури като трапец, петоъгълник, шестоъгълник, звезда, полукръг. Също така децата, посещаващи Монтесори центъра „Съзвездие“, се запознават с интерес с геометрични тела.

Как да помогнете на детето си да запомни геометрични фигури?

Преподаването на детето на геометрични фигури трябва да се извършва на етапи. Трябва да започнете нови форми само след като бебето запомни предишните. Най-простата форма е кръг. Покажете на детето кръгли предмети, почувствайте ги, оставете детето да прекара пръст по тях. Можете също така да направите апликация от кръгове, да излеете кръг от пластилин. Колкото повече усещания, свързани с изследваната концепция, получава детето, толкова по-добре бебето ще го запомни.

Можете да използвате обемни форми, за да се запознаете с форми. Това може да бъде направено от дизайнер, сортировчик, шнур, рамки за облицовка. Тъй като визуално-активният тип мислене е най-развит в ранна възраст, различни действия с фигури ще помогнат да ги запомним по-добре.

Как децата от различни възрасти възприемат геометричните фигури

Операциите, които едно дете може да извършва с геометрични фигури, и как то възприема фигури, зависят от възрастта на бебето. В съответствие с възрастовите характеристики могат да се разграничат следните етапи на обучение:

 1. През втората година от живота бебето е способно да разпознава визуално познатите му форми и да сортира предмети по форма.
 2. На 2 години детето може да намери желаната фигура сред редица други геометрични фигури.
 3. До 3-годишна възраст бебетата могат да назовават фигури..
 4. На 4 години детето е в състояние да съотнесе обемна фигура с плоско изображение.
 5. В по-напреднала предучилищна възраст (а понякога дори и по-рано) можете да започнете да изучавате геометрични тела (топка, куб, пирамида). Също така на тази възраст детето може да анализира сложни картини, състоящи се от много форми..

Независимо от възрастта на бебето, опитайте се да насочите вниманието му към формите на околните предмети и да ги сравните с добре познатите геометрични фигури. Това може да се направи у дома и на разходка..

Игри за изучаване на геометрични фигури

За да бъде детето интересно, преподаването на геометрични фигури трябва да протича по игрив начин. Също така трябва да изберете ярки и цветни материали за класове (можете да ги купите в магазина или да го направите сами). Ето няколко примера за игри и уроци за изучаване на геометрични фигури:

 1. Сортиране. Сортировъчните игри могат да бъдат стартирани от 1-годишна възраст. Поканете детето си да намери прозореца за фигурата. Така детето не само ще запомни геометрични фигури, но и ще развие фина моторика, мислене и пространствени представи, защото за да попадне частта в дупката, трябва да я завъртите под правилния ъгъл. Можете да сортирате всякакви други елементи, например конструкторни елементи, блокове Dienes или преброяващ материал..
 2. Линейни рамки. Всъщност този урок е подобен на сортиращ. За всяка геометрична форма трябва да намерите нейното място.
 3. Геометрично тото. За играта ще ви трябва поле с изображението на геометрични фигури и раздаващи карти с всяка фигура поотделно. Дете може да извади малки карти от сандъка или чантата и след това да потърси мястото им на игралното поле. Тази игра е чудесна и за трениране на вниманието на бебето..
 4. Геометрично приложение. Изрежете различни геометрични фигури от хартия и заедно с детето си направете тяхна снимка (например можете да направите коледно дърво от триъгълници, къща от квадрат и триъгълник).
 1. Рисуване (включително с помощта на шаблони).
 2. Формоване.
 3. Поставяне на фигури от броещи пръчки.
 4. Геометрична мозайка.
 5. Геометрични връзки.
 6. Игри на карти.
 7. „Познай чрез докосване“.
 8. Активни игри. Начертайте геометрични фигури върху асфалта с тебешир. Помолете детето си да си представи, че фигурите са къщи, в които трябва да се сблъскате по сигнал. След това назовавате геометрична фигура и детето тича към нея.

Освен това образователните карикатури могат да се използват за изучаване на геометрични фигури. Ето един от тях:

заключения

Преподаването на основите на геометрията в предучилищна възраст е важна част от разработването на математически и сензорни понятия при дете. Запознаване с фигурите трябва да става постепенно (отначало прости фигури - кръг, квадрат, триъгълник). За да запазите детето си заинтересовано, изучавайте геометрични фигури по игрив начин. Разработването на помощни средства като инкрустационни рамки, мозайки, лото, сортиращи устройства, набори от геометрични фигури и тела, шаблони могат да бъдат вашите помощници в това. Можете също така да изучавате геометрични фигури на улицата: просто говорете с детето си какво виждате наоколо и как изглеждат тези предмети. Тогава хлапето определено ще се научи да различава геометричните фигури и ще запомни имената им..

Заключение

За цялостното и хармонично развитие на всяко дете в детския център „Созвездие“ е специално създадена среда на Монтесори. В процеса на безплатна работа в него децата не само се запознават с основите на геометрията, но и развиват своите познавателни процеси, фина моторика, учат се да пишат, четат и броят. Освен това средата на Монтесори дава на детето възможността да демонстрира изцяло независимост и отговорност. Ще се радваме да видим вас и вашето бебе в нашия център!

Геометрични фигури за Vovik

Вече направих няколко лота за един и половина годишен внук („Материали“ - https://www.stranamam.ru/post/2817114/, „Цвета“ - https://www.stranamam.ru/post/2772296/, „Групиране“ - https://www.stranamam.ru/post/2793424/). Сега се доближавам до геометрията. Проучихме самите геометрични фигури, използвайки картите, направени от Доман (https://www.stranamam.ru/post/2448833/). С помощта на този лото ще разпознаем геометрията в околния свят.

Отпечатах 12 снимки на лист А4, след което ламинирах и изрязах.


Отделно отпечатах и ​​ламинирах листове, на които трябва да взема снимки с обекти с дадена геометрична форма:

Тъй като малките карти с предмети са много по-големи от игралното поле, става възможно да се играе едновременно за няколко играчи или просто да се разнообразят дейностите чрез смяна на карти.


Файлът за изтегляне и отпечатване на моето лото е тук:
http://narod.ru/disk/44092493001.23b5854ff844f9e8ce3a54eaebed1399/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8F. rar.html.
Използвайте върху здравето!


Тъй като картите във всичките ми лото са направени с еднакъв размер, тогава можете да играете други игри с тях: разделете на живи - неодушевени, годни за консумация - негодни за консумация, големи - малки, леки - тежки и т.н., стига да имате достатъчно въображение!

Каква овална форма за деца

И знаете, че ако разтегнете Кръга в различни посоки, ще получите друга геометрична форма, наречена Овал! Именно с тази форма ще ви представим в друга образователна игра за най-малките. Затова се настанете удобно, защото ви очакват три прости задачи, които ще ви помогнат да запомните тази геометрична фигура, да ви научат как да я различавате от другите и също така да ви запознаят с обекти, които имат овална форма. Всички задачи се озвучават с приятен глас, така че дори онези момчета, които все още не знаят как да четат, ще могат да завършат всички нива на играта!

Геометрични фигури и обекти, подобни на тях.
учебен материал по математика (средна група) по темата

Тези снимки ще ви помогнат да научите основни геометрични фигури и да назовете обекти с определена форма..

Цел: изучаването на основни геометрични фигури за деца на 4-5 години. Кръг, квадрат, триъгълник, правоъгълник, овал, ромб в картинки.

 • Ние допълваме и консолидираме знанията на децата за геометрични фигури (за стандартите за форми): кръг, квадрат, триъгълник, правоъгълник, овал, ромб.
 • Формираме уменията на връзката между формата и изобразения обект с геометрична фигура.
 • Развиваме способността да създаваме образи във въображение въз основа на схематично представяне на обекти.

По темата: методически разработки, презентации и бележки

За консолидиране на идеи за кръг, квадрат, триъгълник, правоъгълник, овал. Продължете да се научавате да виждате геометрични фигури във формите на околните предмети.

Дидактическа игра за математическо развитие за деца в начална предучилищна възраст.

Резюме на заключителния урок по математика в старшата група Тема: „Играем си с Маша и мечката“ Съдържание на програмата: Образователна: Научете се да разпознавате геометрични фигури в околните предмети.

Перфокарта за развитие на логическото мислене. (Сравнение на геометрични фигури с предмети).

Технологична карта на преките образователни дейности по когнитивно развитие „Геометрични фигури. Сравнение на обекти по ширина, дължина, височина ".

Презентация по математика Втора младша група.

Геометрични фигури за деца

Грижата за хармоничното развитие на детето е основната отговорност на внимателните родители. Не всички възрастни обаче подхождат правилно към тази мисия. Някои родители се занимават с обучението на децата си почти веднага след изписването им от родилния дом, други разчитат на изтъкнати учители и учители в детските градини, а трети превръщат своето съкровище в морско свинче, на което са тествани всички методи, събрани от ръководства, аудио материали или специализирани канали в Youtube.

Има само едно правило: трябва да запознаете детето с геометрични фигури по интересен, лесен и ненатрапчив начин. Не е необходимо да се изисква постоянство и грижа от детето. По-добре включете придобиването на нови знания в ежедневните си дейности.

Когато малко дете среща геометрични фигури?

Няма нищо лошо във факта, че от първите месеци от живота на детето ще чуе от родителите фрази като „сега ще вземем кръгла топка“, „нека си играем с триъгълна играчка“, „и какви интересни неща могат да бъдат скрити в квадратна кутия?“. Основното нещо е да не налагате дейности на детето и да не го бързате..

С правилния и внимателен подход до двегодишна възраст децата ще могат да различават триъгълник и кръг от квадрат. На 3-годишна възраст децата опознават още по-близо геометричните фигури. Те допълнително изучават правоъгълника, ромба и овала. Предучилищните деца трябва да се запознаят с трапеца, елипсата и други сложни геометрични фигури..

В процеса на обучение се препоръчва да се комбинират традиционни канали за информация (книги и образователни списания) с нетрадиционни (образователни видео уроци и карикатури).

Защо едно дете трябва да изучава геометрични фигури?

Ползите от ранното развитие са трудни за оспорване. Активното обучение допринася за формирането на хармонична и творческа личност. Ако от най-ранна възраст детето свикне непрекъснато да научава нови неща, тогава няма да има затруднения с усвояването на информацията.

Защо да запознаете детето си с геометрични фигури?

 • Всеки обект има свойство и форма. Например, гледаме пейзажа на улицата през правоъгълен прозорец, ядем от кръгла чиния, гледаме в овално огледало и т.н..
 • Ако детето овладее основни знания, тогава ученето в началното училище ще бъде лесно и вълнуващо приключение за него..
 • Проучването на геометрични фигури ще позволи на хлапето да играе игри, които са недостъпни за малките дрънкулки, които не знаят какво е това. Например, за да води кръгъл танц "По-широк кръг".
 • Изучаването на формите на предметите помага на детето да разшири своя хоризонт и речник.
 • Овладяването на нови знания е обучение на мозъка.

Въпреки това няма да има полза от изучаването на геометрични фигури, ако целият процес се сведе до принуда, скучно запаметяване и постоянен контрол от страна на родителите. Не е нужно да отделяте много време за една задача, тъй като децата са склонни да бъдат активни и неспокойни.

5 правила за изучаване на форми

Правилата за изучаване на фигури:

 • Включете процеса на научаване на нови неща във вашето ежедневие. Подайте книгата на детето си и му кажете, че е правоъгълна. На обяд напомнете на малкото си дете, че яде от кръгла чиния..
 • Използвайте играчки с правилната геометрична форма: кубчета, топки, конструктивни детайли.
 • Получете обратна връзка. Питайте редовно каква форма прилича покривът на къща, прозорец, автомобилно колело. Гледайте заедно образователни видеоклипове и помолете малкото си дете да преразкаже чутото и видяното.
 • Купете правоъгълни ястия от тесто и се опитайте да печете вкусни бисквитки с детето си.
 • Играйте игри, където познаването на правилните геометрични фигури е особено полезно. Помолете малкото си дете да ви води, докато тренирате мозъка си с визуална геометрия. Предучилищната възраст ще се интересува особено от играта "Сложно геометрично превключване".

Как да направите геометрични фигури интересни за децата?

Има много начини да се организира запознаването на бебетата с предметите и техните форми. Нека разгледаме най-интересните опции:

 • Sorter е забавна образователна играчка, която позволява на детето да научи за свойствата на фигурите. Малкото дете взима предмет с желаната форма за дупката. Сортирачът помага на детето да научи фигури, да развие фината моторика и да развие логическо мислене.
 • Мека мозайка, която ще се хареса на дете под 3 години. Невъзможно е да се погълнат или счупят частите му, но е много желателно да се използват за изучаване на фигури.
 • Обемни стикери, изобразяващи геометрични фигури, които се намират навсякъде за едно дете, ще направят процеса на придобиване на нови знания почти невидим. В същото време резултатът от „скритото учене“ ще бъде фиксиран за дълго време.
 • Картички на Доман. Използването на визуални материали ще позволи на родителите бързо да обяснят нова информация и за децата ще бъде по-лесно да я запомнят..
 • Специализираните карикатури са идеалният инструмент за домашно обучение. От една страна, родителите могат да оставят детето за кратко без надзор. От друга страна, бебето ще получи само полезна информация..
 • Игри по метода на Мария Монтесори.

Комбинацията от горните варианти, отчитайки нуждите и интересите на бебето, определено ще донесе положителен резултат.

Изучаване на фигури по метода на Монтесори

Запознаването на детето с формулярите се състои от два компонента: отношението на родителите и правилният подбор на материали. Мария Монтесори кани децата да учат геометрия по игрив начин:

 • От непрозрачна чанта или чанта дете взима предмет, скрит от възрастен, и се опитва да определи формата му, без да гледа.
 • Предучилищна възраст може да излезе с определение дума. Например помолете детето си да назове формите, които могат да се търкалят.
 • Имена форми с и без ъгли.
 • Помолете детето си да представи своите асоциации. Нека бебето да каже или нарисува как изглеждат триъгълник, кръг, овал и други геометрични фигури.

Освен това родителите могат да изрежат или да купят шаблони, които детето ще проследи. От една страна, той ще може уверено да държи писалка или молив в ръката си. От друга страна, той бързо ще запомни имената и очертанията на геометричните фигури.

Не забравяйте за важността на рисунките. Когато създавате картини заедно, не забравяйте да произнасите фигурите на предметите. Например „ще нарисуваме квадратна кутия с кръгли ябълки“.

Общи съвети за родителите

Геометрията за дете е двусмислен предмет, тъй като има много форми и има още повече начини за тяхното изучаване. За да няма малкият ученик „бъркотия в главата“, родителите трябва да изберат не повече от 5 метода на обучение, които ще се редуват от време на време. Процесът на изучаване на фигурите не трябва да трае по-дълго от 10 минути подред, тъй като бебето бързо ще се умори и често ще се обърка. Борбата с умората няма да е от полза за възрастни или деца.

За да предотвратите геометричните фигури да се превърнат в страшни чудовища за деца, не трябва веднага да говорите за всички възможни фигури. Започнете с кръг. Начертайте го с пръст върху дланта на бебето, разкажете му за топлото слънце, обърнете внимание на формата на чинията на обяд. Когато бебето лесно запомни какво представлява кръг, преминете към изучаване на друга фигура. Например, кажете на малката си джаджа за квадратна кутия. Винаги сравнявайте познатите геометрични фигури с новите предмети, които сте донесли за децата. Постоянното връщане към тази тема ще помогне на възрастен да разбере какви форми на предмети бебето помни добре..