Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Почти всяка жена, след като научава, че ще стане майка, задава въпроса: какво е опасно по време на бременност? За съжаление бременността не винаги протича без усложнения, които понякога могат да бъдат много животозастрашаващи както за майката, така и за детето..

Девет месеца, които са необходими на малкия мъж да се формира в жената, доста дълъг период, през който жената очаква много опасности.

Има ситуации, когато още преди зачеването се появяват някои рискови фактори, които могат значително да усложнят хода на бременността, но в други случаи всичко до голяма степен зависи от самата жена, от това колко сериозно ще приеме новото си състояние и ще следи здравето си. По време на бременност, ако се появи някакъв симптом, по-добре е незабавно да се консултирате със специалист и да предотвратите сериозно усложнение.

Към кого да се свържете?

Опасно време по време на бременност

Всяка жена трябва да има представа какво е опасно по време на бременност. През деветте месеца на чакане жената е посетена от много мисли и не всички са приятни. Тревожност за здравето на бебето, предстоящото раждане и т.н. в много случаи са напразни. Въпреки това, докато чакате бебето, има няколко опасни етапа, за които жената трябва да знае, за да може, ако е необходимо, да разбере своевременно и да предотврати неприятности..

По време на бременността първият опасен период може да се развие през втората или третата седмица. Това е времето, когато една жена може да не е наясно с интересното си положение. Оплодената яйцеклетка, след като влезе в матката, се фиксира върху лигавицата. По ред причини процесът на фиксиране на яйцеклетката в матката може да бъде нарушен, след това бременността се прекъсва и жената започва ранен спонтанен аборт, което е доста трудно за диагностициране (в някои случаи менструацията може да бъде много обилна). За нормалното фиксиране на яйцеклетката състоянието на ендометриума е изключително важно. Различни аномалии на матката, увреждане на вътрешния слой (ендометриума) в резултат на възпаление, множество аборти могат да причинят нарушена фиксация. Също така, нормалното прикрепване на яйцеклетката може да бъде предотвратено чрез контракции на матката след възпаление, кюретаж или някакви заболявания (миома, ендометриоза и др.). В допълнение, хромозомните промени в ембриона могат също да доведат до преждевременно прекъсване на бременността, тъй като тялото самостоятелно се отървава от „нездравия“ ембрион.

Вторият опасен период е 8-12 седмици, когато плацентата започва да се формира. През този период една от основните причини за прекъсване на бременността са хормонални нарушения, които могат да възникнат поради неизправности в работата на яйчниците, щитовидната жлеза, а също и поради повишеното производство на мъжки полови хормони от тялото на бременна жена. В този случай лекарят трябва да избере правилното лечение, докато е важно своевременно да идентифицира и предотврати патологията.

През този период факторите на околната среда са от голямо значение за по-нататъшното развитие на ембриона: радиация (включително индустриални вибрации или спорт), химикали (пушене, пестициди, феноли, наркотици, алкохол и др.), Вируси и инфекции.

През първия триместър на бременността тялото на жената се адаптира към новото състояние, жената е подложена на огромен психически и физически стрес, поради което през първите месеци на бременността трябва да бъдете възможно най-внимателни към здравето си.

Третият опасен етап от бременността настъпва на 18 - 22 седмици. През този период се увеличава рискът от развитие на патология на плацентата (представяне, неправилно местоположение, отлепване и др.).

Освен това, най-честата причина за спонтанен аборт през този период е исхемично-цервикалната недостатъчност, т.е. състояние, при което шийката на матката не може да се справи с основната си функция - задържане на плода в матката. Високи нива на мъжки полови хормони, травма, вродени аномалии, деформации след предишно раждане - всичко това може да причини омекотяване и разширяване на шийката на матката. Вашият лекар може да използва шевове, за да предотврати спонтанен аборт..

Също така, през този период, вероятността от патологични състояния на плацентата, феталните мембрани, преждевременното разхищение на вода в резултат на нелекувани инфекциозни заболявания (хламидии, уреаплазма и др.).

Четвъртият опасен период може да бъде на 28 - 32 седмици. По това време се увеличава рискът от развитие на гестоза, отлепване на плацентата, плацентарна недостатъчност, което може да причини преждевременно раждане.

Жената, когато наближава опасен период на бременност, трябва да изключи тежки физически натоварвания, нервни шокове, секс. Ако вероятността от прекъсване на бременността е достатъчно висока, най-добре е да отидете в болницата под наблюдението на специалисти, така че при необходимост да се осигури навременна помощ..

Опасни дни по време на бременност

По време на бременността могат да се развият различни патологични процеси, които застрашават по-нататъшното раждане на детето. Целият първи триместър се счита за най-уязвимия период, тъй като всякакви лекарства, нервни шокове, заболявания и т.н., това е точно това, което е опасно по време на бременност. Има обаче и други дни, които могат да застрашат нормалното носене..

Но във всеки случай бременността протича индивидуално и гореспоменатите критични периоди не се развиват непременно в определени дни от бременността. Опасността от неуспех на бременността може да възникне за всяка жена поотделно. Например, ако предишната бременност на жената е завършила със спонтанен аборт, тогава вероятността опасността да се повтори едновременно е доста голяма, като важна роля играят както физиологичните, така и психологическите характеристики на женското тяло. Разбира се, трябва да се грижите добре за здравето си не само в определени дни от бременността (в тези дни се препоръчва да се обърне специално внимание, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на тялото), което може да застраши по-нататъшно раждане, но и през целия период на бременността.

Опасни седмици по време на бременност

По време на бременността бъдещата майка е склонна към различни притеснения за здравето на нероденото бебе, предстоящото раждане и т. Н. Доста често подобни притеснения са напразни, но в различни периоди могат да възникнат опасни периоди, които могат да усложнят по-нататъшната бременност. Сред лекарите такива периоди обикновено се наричат ​​опасни или критични седмици..

През първите седмици на бременността, когато жената обикновено все още не знае за позицията си, всеки външен фактор може да наруши процеса на прикрепване на ембриона. При различни заболявания на вътрешния слой на матката (следоперативни наранявания, възпаление, миома), закрепването на яйцеклетката е сложно, вероятността от спонтанен аборт се увеличава. Също така, спонтанен аборт се случва с различни хромозомни патологии, когато тялото отхвърля известен нежизнеспособен ембрион.

На 8-12 седмица, поради хормонални смущения в тялото на жената, може да възникне нарушение в развитието на плацентата, което е опасно по време на бременност и може да причини смъртта на ембриона.

През втория триместър, когато започва активното разширяване на матката (18-22 седмици), рискът от преждевременно прекъсване на бременността също се увеличава. При инфекции, отслабена шийка на матката, неправилно поставяне на плацентата, ходът на бременността може да бъде сериозно усложнен. През този период на жената се назначава второ планирано ултразвуково сканиране, за да се разгледат патологиите възможно най-рано и да се предприемат действия.

През третия триместър (28-32 седмици) е възможно отлепване на плацентата. По време на ултразвук състоянието и целостта на плацентата се изследват внимателно от специалист. Това усложнение може да причини гестоза (късна токсикоза), смърт на дете в утробата, преждевременно раждане. Децата, родени през този период, могат да оцелеят, но се нуждаят от специални грижи.

Опасен ли е оргазмът по време на бременност?

От първите дни на бременността в женското тяло започват огромни хормонални промени. За някои жени сексуалното желание става по-силно, чувствата по време на секс стават по-интензивни, стават по-интензивни. По време на бременността матката расте, кръвообращението в малкия таз се увеличава, което причинява повишено желание и поява на по-живи усещания. Някои жени променят сексуалните си предпочитания, искат по-нежни и нежни отношения.

Оргазмът, преживян от бъдещата майка, носи приятни усещания не само на жената, но и на детето в утробата. По време на оргазъм, повишеното кръвообращение насърчава по-доброто снабдяване на плода с хранителни вещества и кислород. С контракциите на матката по време на оргазъм има известно обучение в раждането. Хормоните на щастието, освободени по време на оргазъм, имат добър ефект както върху жената, така и върху детето..

Понякога оргазмът на бременна жена е много необходим. Когато терминът вече е дошъл, но бебето не бърза да се роди, оргазмът може да тласне процеса на раждане.

При някои условия обаче оргазмът представлява опасност за здравето на жените и децата. Оргазмът води до силни контракции на матката, което е опасно по време на бременност, когато съществува риск от спонтанен аборт (повишен тонус). Също така, оргазмът е противопоказан при жена в последните дни на бременността, тъй като в този случай вероятността от преждевременно раждане се увеличава..

Опасни инфекции по време на бременност

Всички опасни инфекции, заплашващи бременна жена, са условно разделени на два вида:

 • опасно преди бременност;
 • опасни по време на бременност.

Варицелата или варицелата се класифицира като едно от онези заболявания, които се понасят най-добре в детска възраст, тъй като заболяването при дете е практически безвредно, докато за възрастен, особено за бременна жена, инфекцията представлява сериозна опасност. Най-голямата опасност е инфекцията за период до 20 седмици, преди и след раждането..

Рубеолата също е детска болест. При дете заболяването протича с по-малко тежки симптоми, отколкото при възрастен. Ако едно момиче е имало рубеола в детска възраст, то в състояние за възрастни тя е защитена от антитела, произведени по време на заболяването. Ако няма имунитет срещу инфекция, тогава бременната жена трябва да бъде максимално внимателна, за да не се зарази. Болестта представлява най-голямата опасност в ранните стадии, тъй като в този случай има много висок риск от увреждане или смърт на плода.

Токсоплазмозата е доста опасна инфекция и лекарите обръщат специално внимание на това заболяване. Инфекцията представлява сериозна опасност за детето и може да протече в организма без никакви симптоми..

Експертите препоръчват да се вземат всички необходими тестове преди бременността, за да се премахне вероятността от развитие на латентни инфекции. Ако резултатите от теста показват антитела в тялото на жената, значи тя вече е имала токсоплазмоза. При липса на антитела трябва да се внимава изключително, за да се избегне заразяване с тази инфекция по време на бременност. Преносителите на болестта са предимно котки, следователно бременна жена, която няма антитела срещу инфекция, трябва да сведе до минимум комуникацията с тях. Освен това трябва да се следи качеството на храната: месото трябва да е добре сготвено, зеленчуците, плодовете, билките и т.н., да се измиват старателно.

Цитомегаловирусът е опасен не само преди бременността, но и директно по време на бременност. Жената може дори да не знае за инфекцията, но болестта може да представлява сериозна опасност за нероденото дете. Общоприето е, че първичната инфекция представлява голяма опасност за плода; обострянето на заболяването по време на бременност не представлява такава заплаха. Цитомегаловирусът се предава чрез слюнка, сперма и кръв. Ако заболяването се открие преди бременността, тогава трябва да се обърне важно внимание на укрепването на имунитета, за да се предотврати обостряне по време на бременност..

Гениталният херпес в началото на бременността води до спонтанен аборт или пропусната бременност, през втората половина на срока - до вродени аномалии при детето. Инфекцията на детето може да бъде по време на преминаването на родовия канал или дори в утробата през плацентата. В някои случаи жената се съветва да направи цезарово сечение, за да се предотврати инфекция на бебето.

Всички без изключение експерти препоръчват на етапа на планиране на бременността да се подложи на пълен преглед, да премине всички тестове, да излекува всички съществуващи заболявания, включително млечница, хламидия, микоплазмоза и други инфекции.

Не всички жени обаче се изследват на етапа на планиране и почти всички тестове се правят в началото на бременността. Ако тестовете разкрият инфекция, която е опасна по време на бременност и може да има сериозни последици, тогава трябва да се спазват всички препоръки на лекаря и да се вземе курс на лечение, за да се сведе до минимум рискът от възможни усложнения.

Опасни заболявания по време на бременност

Почти всяко заболяване по време на бременност може да причини негативни последици, включително малформации, спонтанни аборти и др..

Морбили е най-заразната болест, която лесно се улавя в детството, симптомите на болестта наподобяват остри респираторни инфекции, но на третия ден се появява характерен обрив. За бременна жена, която не е имала морбили, инфекцията през първите три месеца може да причини спонтанен аборт или малформации (умствена изостаналост, увреждане на ЦНС и др.). В ранните етапи на бременността възможните фетални дефекти са изключително трудни за диагностициране. Обикновено на жена, която е прекарала морбили през първите седмици от бременността, се предлага аборт, за да се премахне напълно рискът от раждане на дете.

Заушка или паротит не е толкова заразен, колкото варицелата или морбили, но не по-малко опасен за бременна жена. Сред бременните жени паротитът се среща доста често, поради което заболяването трябва да се избягва, тъй като инфекцията през първия триместър на бременността е опасна по време на бременност, когато се развиват всички основни органи и функции на нероденото дете. Вирусът на паротит лесно прониква в плода. Смята се, че вирусът заразява яйчниците, което води до спонтанен аборт (обикновено 10-14 дни след заразяването). Ако след заболяването бременността продължава да се развива нормално, тогава няма причина за безпокойство, тъй като паротитът не води до необичайно развитие на плода. Инфекция на дете може да се случи, ако майката се разболее в последните седмици на бременността, но в този случай всичко върви с минимални последици..

Грипът, особено през първите седмици на бременността, може да доведе до вътрематочна смърт на плода, на по-късен етап рискът от преждевременно раждане се увеличава, но заболяването не провокира аномалии в развитието на плода.

Хламидия, може да причини спонтанен аборт, често детето се заразява по време на преминаването на родовия канал, което впоследствие може да причини конюнктивит, пневмония.

Жълтеницата не представлява заплаха за нероденото дете, но рискът от инфекция по време на раждането е изключително голям.

Борелиозата се пренася главно от кърлежи, болестта рядко засяга плода, но има риск от неврологични аномалии, сърдечни заболявания.

Всяка жена, която се готви да стане майка, трябва да знае какво е опасно по време на бременност. През този период е изключително важно да се грижите добре за здравето си, тъй като бъдещото здраве на детето до голяма степен зависи от състоянието на здравето на майката..

Какво е опасно в началото на бременността

Опасности по време на бременност

Какво е опасно в ранните етапи на бременността, което може да доведе до спонтанен аборт, пропусната бременност или да провокира дефекти в развитието на ембриона? Ще опишем 4-те най-често срещани въпроса и страховете на бъдещите майки.

Ултразвукова процедура

Опасно ли е да се прави ултразвук в началото на бременността и необходимо ли е? Като цяло, съгласно приетите стандарти, включително в Русия, първото ултразвуково сканиране се извършва на 12 седмици. Това е така нареченият първи скрининг. Но това е планиран ултразвук. И все още има различни ситуации, когато е необходимо ултразвуково изследване по-рано от този период. Те включват замразена и извънматочна бременност, подозрение за тях. И жените, които искат да се регистрират рано за бременност, се подлагат на този преглед. В крайна сметка, за това лекарят трябва да "докаже" бременността си. Е, просто гинекологичен преглед не може да потвърди краткосрочната бременност.

Вредно ли е? Не са получени доказателства за опасностите от ултразвук. Но въпреки това лекарите не препоръчват да се прави без индикации. Все още е медицинска процедура. Когато се прави ултразвук през първите седмици, много лекари се опитват да не гледат жената дълго време. А някои от лекарите предпочитат дори не трансвагинален, а коремен тип достъп по време на ултразвуково изследване.

Вирусни заболявания

Опасна ли е настинка в началото на бременността, ARVI или ARI? За съжаление може да е трудно да се предпазите от тези заболявания. Но наистина, ако една жена се зарази с тях в ранните етапи, бременността е по-вероятно да се провали. Как може да се предотврати това? Трябва да посетите лекар. Той, знаейки опасността от настинка по време на ранна бременност, няма да позволи усложнения. Е, леко заболяване, без висока температура, интоксикация, много рядко води до проблеми. Дали болестта е преминала без следа за детето, никой не може да каже със сигурност. Въпреки това, ако всичко е наред при ултразвуково сканиране на 12-20 седмици, няма какво да се притеснявате.
Въпреки че се разболява в ранните етапи, разбира се, ако не вредно, то много неприятно. В крайна сметка първият триместър за много бъдещи майки е придружен от токсикоза. Добавят се и хрема, възпалено гърло, треска, мигрена..

Между другото, говорейки за настинка, не може да не се спомене херпесът в началото на бременността и колко опасен е за детето. Трябва да се притеснявате, ако вирусът е заразен веднага след зачеването. Но това е рядко. С рецидив на херпес по време на бременност, дори ако херпесът е генитален, най-вероятно няма да се случи нищо лошо на плода. В крайна сметка майката вече има антитела срещу този вирус в кръвта си, които също предпазват ембриона.

Вагинално и маточно отделяне

Какво отделяне е опасно по време на бременност и как да се лекува? Най-опасното по отношение на поддържането на бременността е появата на кафяви и кървави отделяния. Те могат да сигнализират за замразена бременност или аборт, който е започнал. В този случай лекарите препоръчват да отидете на линейка и да направите ултразвук. Ако яйцеклетката е на мястото си, на жената се дават кръвоспиращи лекарства и прогестерон, за предпочитане под формата на вагинални капсули, за успокояване на матката. Липсата на прогестерон може да бъде заплаха за спонтанен аборт. Според статистиката всяка осма бременност се прекъсва на кратки интервали..

Що се отнася до другото естество на отделянето - жълто, бяло, зеленикаво, те могат да показват нарушение на вагиналната микрофлора или инфекции, предавани по полов път. Колко опасно е, се преценява от причинителя на болестта. За да го определи, жената трябва да направи цитонамазка.

Лоши навици и излишъци

Обикновено, когато говорим за лоши навици, имаме предвид тютюнопушенето. Разбира се, пушенето по време на бременност е вредно, а понякога дори опасно. Често провокира спонтанни аборти при жени и преждевременно раждане. Деца на майки, които пушат, често се раждат с ниско тегло при раждане. А женското тяло, чиято сърдечно-съдова система вече изпитва колосален стрес по време на бременност, изпитва трудности заради пушенето.

Но ако този навик, поне в умерен мащаб, носи в повечето случаи умерена вреда, поне не се вижда за окото и което е трудно за доказване, тогава ситуацията с алкохола е по-сложна. Алкохолът в ранна и късна бременност е опасен. Приема се често и в големи количества, може да причини фетални малформации. В медицински термин това се нарича фетален алкохолен синдром. Той включва сериозни нарушения не само във физическото развитие на детето, но и в психичното.

Разбира се, не трябва да пиете алкохол, ако планирате бременност. Но ако се е случило, че сте пили малко за компанията на празник, с мярка, едва ли това ще се отрази негативно на детето. Но щом разберете за бременността си и съвременните тестове често ви позволяват да направите това дори преди настъпването на забавяне на менструацията, трябва да завършите с алкохол.

Какво е опасно и как да се лекува отравяне по време на бременност

Отравянето по време на бременност е придружено от повръщане и диария

Какво причинява отравяне

Хранителното отравяне е остро заболяване, което включва консумация на храни с различни видове токсини. Последните могат да имат биологичен и небиологичен произход. Основните видове токсини са:

 • микробни токсини;
 • естествени отрови от животни, растения или гъби;
 • химични вещества.

Най-често по време на бременност се развива отравяне с използването на нискокачествени продукти. Признаци на инфекциозен процес се появяват, когато храната е замърсена със стафилококи, протеи, клостридии, токсигенни видове Е. coli, салмонела. Понякога се диагностицират дизентерия, холера, шигелоза.

За да се появи клинична картина на отравяне, микробите трябва да се размножават върху храната и да отделят токсините си. Това е придружено от появата на газови мехурчета, неприятни миризми или обезцветяване. Това качество на храната обикновено е отклоняващо. Но симптомите при бременна жена могат да се появят след нормално изглеждащо хранене..

Микробите отделят няколко вида токсини. При стафилококите се синтезира термостабилен тип, който не се разрушава чрез кипене или термична обработка. Токсинът може да попадне в храната от пустула върху кожата на ръцете на работника по храните.

Гнойни кожни лезии най-често се свързват със стафилококова инфекция. Следователно на хората, свързани с готвенето, производството на храни, е забранено да работят с наранявания на кожата на ръцете..

Следните фактори допринасят за разпространението на хранителни инфекции:

 • нарушаване на санитарно-хигиенните стандарти;
 • продължително присъствие на храна без хладилник или на открито;
 • наличието на насекоми носители на инфекция в стаята - мухи, хлебарки;
 • неправилни условия за продажба;
 • съхранение или повторна употреба на съдове с изтекъл срок на годност.

По-рядко бременна жена развива интоксикация, когато използва отровни растения и гъби за храна. Опасността представлява гъби, събрани независимо в гората, сред които не винаги е възможно да се разпознаят отровни. За отравяне е достатъчно само един негоден за консумация да се скрие сред ядливите. Но токсичните вещества могат да присъстват и в добрите гъби, ако са стари или са събрани на грешното място..

Химическо отравяне може да възникне, когато случайно или умишлено ги изядете. Не може да бъде:

 • алкохол и неговите аналози;
 • наркотични вещества;
 • лекарства.

Гъбите и химикалите водят до токсично увреждане на черния дроб, което е много опасно за бременните жени и може да бъде фатално.

Сериозното отравяне с повръщане може да причини гъбички

Опасността от състоянието за майка и дете

В зависимост от вида на патогена и количеството му в организма, отравянето по време на бременност може да възникне в три форми:

 • лесно;
 • среден;
 • тежък.

Повръщането и диарията са основните признаци на интоксикация. Те водят до загуба на големи количества течности и микроелементи. Тежестта на дехидратацията се определя от честотата и тежестта на диарията. Разграничават се следните степени на дехидратация:

 • 1 супена лъжица - жената губи до 3% от телесното си тегло;
 • 2 с.л. - загуба на 4–6% от масата;
 • 3 с.л. - загуба на тегло със 7-9%;
 • 4 с.л. - теглото е намалено с 10% или повече.

Дехидратацията възниква поради загубата на течност от кръвната плазма и тъканите. При бременни жени това води до повишено съсирване на кръвта, риск от тромбоза, отлепване на плацентата и фетална хипоксия. Токсичните вещества също могат да преминат през плацентата към плода. В ранните етапи, докато се образува хорионът, токсините могат да имат вредно въздействие върху тъканта на ембриона или да доведат до спонтанен аборт..

За бременна жена е опасно увреждането на чернодробните клетки и развитието на хепатит. Това състояние често води до тежка чернодробна недостатъчност, което води до объркване и кома. Дисбалансът на електролитите в кръвта се превръща в спусък в развитието на конвулсивен синдром.

Бременната жена развива слабост, температурата се повишава

Клинични проявления

Първите симптоми на отравяне се появяват 2-24 часа след ядене на некачествена храна. Патологията може да възникне под формата на увреждане на няколко части на храносмилателния тракт:

 • остър гастрит - инфекция на стомаха;
 • гастроентерит - увреждане на стомаха и тънките черва;
 • колит - засягане на дебелото черво;
 • ентероколит - увреждане на тънките и дебелите черва.

Понякога целият храносмилателен тракт е включен в инфекциозния процес..

Отравянето по време на бременност започва със симптоми на остър гастрит. Жената чувства болка в стомаха, може да се появи усещане за тежест, оригване. Усещането за гадене завършва с повръщане, придружено от слабост, студени тръпки. При лека интоксикация телесната температура се повишава. След участие в възпалителния процес на тънките черва, коремната болка става по-изразена, режеща.

Отравящата диария е лесна за разграничаване от нормалното разхлабване на изпражненията. Характеризира се с:

 • висока честота, повече от 5 пъти на ден;
 • зловонна миризма;
 • частици несмляна храна;
 • газови мехурчета или пяна;
 • голямо количество течност.

Патологични примеси - кръв и слуз - се появяват при тежки инфекциозни лезии на червата със салмонела, шигела, дизентериален бацил.

Тежката интоксикация е придружена от висока телесна температура, която може да се повиши над 38 ° C. В някои случаи признак на сериозно състояние е липсата на температура с понижаване на температурата под 36 °.

Други критерии за тежък курс на отравяне са:

 • изразена слабост, загуба на сила;
 • сухота на лигавиците и кожата;
 • сини крайници;
 • силна болка в мускулите и ставите;
 • учестено дишане;
 • приглушени сърдечни тонове, но тежка тахикардия;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • появата на повръщане повече от 15 пъти на ден;
 • диария по-често 20 пъти на ден;
 • силна болка в корема;
 • конвулсии.

При лека форма на патология тя продължава 1-3 дни. Може да се излекува у дома. Но при тежки случаи с признаци на дехидратация бременната жена се нуждае от хоспитализация в инфекциозния отдел. Ако има съмнение за отравяне с гъби или химикали, жената е хоспитализирана в отделението по токсикология или интензивно лечение.

Какво включва диагнозата

На първия етап от диагнозата се оценяват оплаквания от състоянието, честотата на диария и повръщане. Установява се връзка с използването на некачествени продукти или опасни вещества. По естеството на изпражненията лекарят може да определи нивото на увреждане на храносмилателния тракт и да подозира опасни инфекции.

За да се определи вида на патогена, фекалиите се култивират. Важно е да направите това, преди да използвате антибиотици. Търсят се следните инфекции:

 • дизентерия;
 • салмонелоза;
 • ешерихиоза;
 • патогенен стафилокок;
 • йерсиниоза.

При неблагоприятна епидемична ситуация фекалиите се изследват за холера и ротавируси.

Необходим е биохимичен кръвен тест за определяне на кръвните електролити, оценка на чернодробната функция. Освен това могат да се използват серологични тестове, ултразвук на коремната кухина, изследване на повръщане или вода за измиване. Ако температурата продължи няколко дни по време на лечението, се прави кръвонасяване за кръвна култура.

При хранително отравяне се правят кръвни изследвания

Как да се справим с отравянето

Какво да правим с токсична инфекция зависи от състоянието на жената. В случай на леко неразположение, повръщане по-малко от 5 пъти на ден, можете да опитате сами да се справите с болестта. За лечение през първия ден е необходимо напълно да се откаже от храната и да се консумира голямо количество течност, за да се попълни нейният баланс. Водата ще донесе малко полза, трябва да компенсирате загубата на йони. За това помагат специални разтвори на рехидратиращи соли, които се продават в аптеката под формата на прах. Трябва да се разтваря в чиста вода и да се пие възможно най-често през целия ден..

Освен това можете да приготвите компот от сушени плодове. Съдържа много калий, който помага да се възстанови работата на сърцето и мускулите.

Какво можете да ядете от втория ден на заболяването:

 • вискозна каша;
 • постно пюре от месо;
 • сух бял хляб;
 • кефир с ниско съдържание на мазнини.

Изключете от диетата пресни зеленчуци и плодове, мазни, пържени и всякакви други ястия, които могат да наранят лигавицата. На жените, които са на стационарно лечение, се предписва таблица номер 4 според Pevzner.

Използвайте лоперамид за диария, иммодиумът е забранен. Тези лекарства потискат перисталтиката и спомагат за задържането на токсични вещества в организма..

При тежка дехидратация е необходимо попълване на течности и електролити, което не може да се извърши през устата. Жената е хоспитализирана.

Отравянето е опасно за бременни жени, може да доведе до фетална хипоксия в по-късните етапи, тежка дехидратация. Следователно бъдещата майка трябва внимателно да наблюдава диетата си и да не яде подозрителни храни..

Какво е наистина опасно за бебе по време на бременност?

Нещо, което е малко опасно за обикновения човек, може да бъде двойно опасно за жена, която носи дете. Колкото по-модерни ставаме, толкова повече се развива цивилизацията, толкова повече опасности ни заобикалят. Те се крият в нови форми на стари инфекции, в новоразработени лекарства, които причиняват алергии. Излишно е да казвам - дори някои на пръв поглед безвреден препарат може да събуди заболяване, което е опасно както за майката, така и за нероденото дете. Но не се страхувайте: по-добре е да научите за тези опасности колкото е възможно повече, за да можете да ги избегнете..

Каква е опасността от битовите химикали?

Всички битови предмети, които използваме всеки ден, имат влияние върху нас. Понякога това не е много положително, а понякога дори застрашава нашето здраве. И първите в този списък са битовите химикали. Не, тези продукти няма да навредят на нероденото бебе, ако избягвате да използвате особено токсични продукти, като например за почистване на особено мръсни зони на дома или домакински уреди: средство за почистване на водопроводни инсталации от ръжда и налепи. Ако все още използвате такива средства, тъй като няма друг изход, осигурете си чист въздух - проветрете стаята, където почиствате, и постоянно излизайте навън, за да дишате чист въздух.

Битовите химикали се използват и при ремонт на помещения. По принцип е по-добре да не започвате поправки по време на бременност, особено на по-късна дата. Най-опасната в тези случаи е боята, известна със своята упорита миризма и токсичност, които дори при обикновен здрав човек причиняват световъртеж и гадене. Избягвайте излагане на оловни бои и латексни бои, съдържащи живак. Вместо това използвайте бои на водна основа, след като сте изследвали състава им за наличие на вредни вещества. Вероятно е излишно да напомняте на бременните жени да не рисуват..

Не по-малко голяма опасност представляват инсектицидите - химически препарати за унищожаване на насекоми. Случайният контакт с такова лекарство е малко вероятно да навреди на бъдещата майка или дете. Но многократното излагане на химикал след определен период от време е много вредно и за двамата. Това може да доведе до вродени малформации. Ако в дома ви има нежелани насекоми като мухи, комари, хлебарки, опитайте се да избягвате използването на пулверизатори, като прибягвате до нехимични методи (например поставете мрежи против комари на прозорците). Освен това на пазара има голям избор от по-малко опасни продукти..

Критични периоди по време на бременност. Кои седмици са най-опасни?

По време на бременността мама и бебе са едно цяло. Състоянието им на здраве, настроение, характеристики или трудности в развитието са взаимосвързани. Ето защо лекарите съветват да се обръща внимание на промените в благосъстоянието, което може да е сигнал, че не всичко е наред с детето..

Това е особено вярно по време на критични периоди на бременност. При които дори незначителни фактори могат да повлияят негативно на хода на бременността. Кои са критичните периоди на бременността и отрицателните фактори? За това е нашата статия..

Критични периоди на бременност

Сред дългите 40 седмици има специални седмици, които изискват повишено внимание. Това са така наречените критични периоди на бременност или критични периоди в развитието на ембриона и плода..

През такива периоди чувствителността се увеличава, а адаптивните възможности намаляват. Следователно бебето и майката стават много уязвими. Това се дължи на факта, че през тези периоди процесите в клетките и тъканите са най-активни и метаболизмът се засилва значително. Във всеки триместър могат да се разграничат неговите критични периоди заедно с характерните причини за аборт.

Първият критичен период (2-3 седмици)

Първият критичен период се пада на втората и третата акушерска седмица, когато жената може още да не знае за раждането на нов живот. По това време настъпва имплантиране на яйцеклетката, т.е. проникване в лигавицата му на матката.

Процесът на имплантиране може да бъде нарушен, когато:

 • аномалии в структурата на матката (инфантилизъм, двурога или седловидна матка, наличие на преграда в маточната кухина);
 • травма на ендометриума (вътрешния слой на матката) в резултат на аборт и възпалителни заболявания (хроничен ендометрит);
 • наличието на миома на матката;
 • белег на матката след цезарово сечение и други операции.

Освен това имплантациите могат да предотвратят всякакви смущения в дейността на майчиното тяло: стрес, безпокойство, тежка физическа активност, изменение на климата, прегряване, пътуване със самолет и т.н. Опасни инфекции, диабет, заболявания на пикочно-половата система (цистит, пиелонефрит и др.)

Друга причина за прекъсване на бременността на най-ранния етап са хромозомни и генетични аномалии в развитието на ембриона. Съществува един вид естествен подбор на бъдещо потомство. За съжаление поради тази причина бременността се прекъсва.

Втори критичен период (4-6 седмици)

Вторият критичен период през първия триместър настъпва по време на органогенезата. В този момент има активно разделение на клетките, възниква залагането на зародишни слоеве, образуването на всички органи и системи на плода. Ембрионът е много чувствителен към неблагоприятни фактори, чието действие може да доведе до груби аномалии в развитието, смърт на ембриона, неразвиваща се бременност и спонтанен аборт.

Нервната и ендокринната система на ембриона, органите на зрението, половите жлези са най-чувствителни към неблагоприятните ефекти върху плода, поради което нарушенията в развитието на тези органи са по-чести. Ето защо, през този решаващ период е важно мама да се грижи, необходимо е да се изключат всички негативни фактори и лоши навици, които могат да повлияят отрицателно на здравето на ембриона.

Трети критичен период (8-12 седмици)

От осмата до дванадесетата седмица се развива плацентата. Основната причина за аборт по това време са хормоналните нарушения. Основните хормонални нарушения, водещи до спонтанни аборти, са:

 • дисфункция на яйчниците. Тя може да бъде вродена или следствие от аборт, възпалителни процеси, дисфункция на други ендокринни жлези - хипофизата, надбъбречните жлези, щитовидната жлеза. Най-често липсва прогестерон - яйчниковият хормон, необходим за поддържане на бременността в ранните етапи;
 • повишено производство на мъжки полови хормони в тялото на жената.
  Това може да е следствие от повишеното образуване на мъжки полови хормони (андрогени) както в яйчниците, така и в надбъбречните жлези. Във всеки случай, повишаването на нивото на андрогени води до намаляване на нивото на естроген и често причинява спонтанен аборт или става причина за неразвита ("замразена") бременност.
 • дисфункция на щитовидната жлеза, в много случаи придружена от дисфункция на яйчниците.
 • намаляването на нивата на прогестерон е една от най-честите причини за аборт. Освен това може да се намали нивото на естроген, което влияе върху растежа и развитието на матката. При липса на естроген се отбелязва недоразвитие на матката и ендометриума. Ако ендометриумът е недоразвит, тогава процесът на въвеждане на ембриона в стената на матката може да бъде нарушен, което води до спонтанен аборт. Ако сте наясно с хормонални нарушения, опитайте се да ги лекувате преди бременността..
обратно към съдържанието ↑

Четвърти критичен период (1 8 - 22 седмици)

Във втория триместър най-опасните седмици са от осемнадесета до двадесет и втора. Помислете за основните причини.

Истмико-цервикална недостатъчност (ICI)

Една от причините за прекъсване на бременността през този период е исхемично-цервикалната недостатъчност. ICI е цервикална патология, при която тя не е в състояние да изпълнява функцията да държи шийката на матката затворена. Под въздействието на гравитацията детето постепенно се спуска надолу, шийката на матката под натиска на тежестта на плода се отваря.

Ако разширяването на шийката на матката не се забележи през времето, тогава, за съжаление, бременността се прекъсва. За да се елиминира ICI, е необходимо да се инсталира специален песарий за разтоварване (пръстен на Майер). Тя ви позволява да поддържате шийката на матката, преразпределяйки теглото на бебето и феталната течност, за да поддържате бременността.

Ако пръстенът не се справи със задачата си, тогава друга опция за коригиране на ICI е шевът. В този случай шийката на матката се зашива с неразбираеми конци (най-често от копринени хирургични конци).

Те ви позволяват да стесните вътрешната ос на матката. Обикновено тази операция се извършва до 17 седмици, но според индивидуалните показания може да се извърши до 28 седмици. Тази манипулация се извършва след преминаване на необходимите тестове, с анестезия.

Ниска плацентация

Друга опасност от този период е ниската плацентация в маточната кухина. Ако сред признаците, показващи ниско местоположение на плацентата, забележите поне един от изброените, потърсете Вашия лекар!

 • Рисуващи болки в долната част на корема и кръста.
 • Кървене. Ако отлепването на плацентата е незначително, тогава количеството кръв ще бъде освободено малко. В този случай може да няма болка в долната част на корема. Ако отлепването е голямо, кървенето ще бъде силно. В този случай тя може да бъде придружена от световъртеж, повишена умора, припадък, болка в долната част на корема. Дори при леко кървене, не забравяйте да посетите лекар.
 • Ниско кръвно налягане.
 • Слабост.
 • Повишена умора.

За да забележите този проблем навреме, не забравяйте да посетите гинеколог и да се подложите на ултразвуков преглед..

Венерически болести

Полово предаваните инфекции могат да станат опасни. Причинители на инфекции: хламидии, токсоплазма, уреаплазма, херпесни вируси - могат да нарушат функцията на плацентата, да заразят феталната мембрана, да провокират преждевременно изтичане на вода.

Ако имате някое от изброените заболявания, не забравяйте да уведомите Вашия лекар за това. При наличие на такива проблеми е възможно лечение дори по време на бременност. Има лекарства (включително антибиотици), които са одобрени за употреба по време на бременност и не увреждат плода. Затова се консултирайте с вашия гинеколог и той ще подбере индивидуална програма за лечение за вас..

Пети критичен период (28 - 32 седмици)

Третият триместър има свои опасни седмици от двадесет и осма до тридесет и втора. Този период е опасен за началото на преждевременно раждане, тъй като настъпва следващият етап на интензивен растеж на плода и матката. На този етап нормалният ход на бременността може да бъде нарушен от такива явления като: късна гестоза, плацентарна недостатъчност, отлепване на плацентата.

Късна гестоза

Признаци на гестоза. С развитието на късна гестоза при бременна жена започва да се появява подуване на ръцете, краката и лицето. Повишаването на кръвното налягане през втората половина на бременността също е проява на късна токсикоза. Налягането може да се повиши до високи цифри, а не да намалее с употребата на лекарства. Диагнозата късна токсикоза се поставя, когато налягането се повиши над 140/90 mm Hg. ул.

Съдовите стени стават пропускливи не само за течната част на кръвта, но и за кръвните протеини. Това води до факта, че протеините започват да се отделят от тялото чрез бъбреците. При изследване на урината в нея се открива протеин. Може да има обща слабост, умора, главоболие, световъртеж, мигащи „мухи“ пред очите, шум в ушите, гадене и повръщане, болка в стомаха и подребрието.

Ако имате някой от горните симптоми, трябва спешно да посетите лекар!

Плацентарна недостатъчност

За съжаление, плацентарната недостатъчност често протича безсимптомно. Плацентарната недостатъчност е патология, която не може да бъде излекувана, но която може да бъде диагностицирана и лекувана. Това може значително да увеличи шансовете на детето за нормално развитие и раждане..

Плацентарната недостатъчност може да бъде открита по следните начини:

 • ултразвуково изследване и измерване на размера на плацентата и плода;
 • ултразвук и доплерометрия на плацентарния кръвен поток;
 • измерване на нивото на алфа-фетопротеин в кръвта на майката;
 • наблюдение на здравето на плода.

Отслабване на плацентата

Отслабването на плацентата е придружено от кървене в резултат на увреждане на маточните и плацентарните съдове. В резултат на това кръвта започва да се отделя. Между него и стената на матката се натрупва и образува хематом.

За отлепване на плацентата са характерни някои симптоми:

 1. Лека форма. Като правило той няма отчетливи признаци. Следователно патологията може да бъде диагностицирана само по време на рутинно ултразвуково сканиране или след раждане..
 2. Симптомите на умерено отлепване на плацентата се характеризират с коремна болка и леко кървене. Палпацията разкрива леко напрегната матка, понякога лека болезненост.
 3. Тежката форма на отлепване се характеризира с внезапна интензивна болка в перитонеума, силна слабост, замайване и тревожност. Понякога жените изпитват припадък, евентуално повишено изпотяване, понижена телесна температура и кръвно налягане, повишен пулс. Освен това се отбелязват бледността на кожата и появата на тъмни петна. При преглед матката е напрегната и асиметрична.

Заплитане на пъпната връв

Друга опасност от този период е вътрематочното заплитане на връвта. В този случай съществува риск бебето да остане без хранителни вещества и кислород. Ако има проблем със заплитането, наблюдавайте по-често в CTG. В случай на двойно и / или плътно заплитане, няма да е излишно да отидете в болницата.

Понякога на пъпната връв може да се образува възел. В резултат на появата му детето може да развие остра хипоксия, което увеличава риска от вътрематочна фетална смърт. Вероятността се увеличава и по време на раждането, когато майката и бебето са най-активни..

При диагностициране на възела на пъпната връв се извършва доплеметрия, която може да разкрие хипоксията на бебето. Ако се открие ултразвук на кислороден дефицит на плода, се предписва спешно цезарово сечение.

Опитайте се да разберете колкото можете повече за това как може да започне раждането, какви са неговите предшественици и признаци. Решете в родилния дом, в който искате да се роди бебето ви.

Фактори, които влияят негативно на бременността

Първото нещо, което влияе негативно на майката и детето, са неблагоприятните фактори на околната среда, като:

 • липса на кислород (хипоксия);
 • хипотермия;
 • прегряване;
 • лекарства;
 • токсини;
 • ядене на храни, съдържащи консерванти, оцветители, подобрители на вкуса и др..
 • химически продукти;
 • прекомерно излагане на слънчева светлина. За да не бъдете под ултравиолетова светлина, не се слънчеви бани, ходете сутрин или вечер (през летните дни);
 • консумация на алкохол;
 • пушене или „пасивно пушене“.
 • инфекции, вируси, бактерии и други заболявания.
обратно към съдържанието ↑

Съвети и трикове за поддържане на бременност

В зависимост от етапа на развитие на бебето, негативните фактори могат да бъдат изключително опасни и дори фатални за плода. Следователно бъдещата майка трябва да се придържа към определени правила и препоръки..

 • Не забравяйте да вземете всички тестове навреме.
 • Не се колебайте да вземете обменна карта. Уверете се, че гинекологът или медицинската сестра въвеждат данни в него.
 • Не забравяйте да стоите в позиция на коляно-лакът поне 10 минути, 3 пъти на ден.
 • На рецепцията разберете как се намира вашето бебе.
 • По това време има опасност от преждевременно раждане.От този момент е препоръчително майката да прибере чантата в болницата. Нека съдържа всичко необходимо, по-специално документи.
 • Ако почувствате дърпащи болки, в които има определени интервали, спешно се обадете на линейка! По това време роденото бебе няма да може да диша самостоятелно и за това ще му трябват специални устройства.
 • Много жени изпитват повишена сънливост по време на бременност. Опитайте се да поспите, ако е възможно. Отделете време за следобедна дрямка, лягайте рано вечер.
 • Не пропускайте да се разходите; сега ви трябва повече кислород, отколкото преди. А липсата му може да повлияе негативно на състоянието на детето..
 • Следете внимателно наддаването на тегло, подуване, натиск и движение на бебето.

По този начин, знаейки за особеността на опасния период на бременност, като вземете предвид препоръките, слушате съветите и вашето състояние, можете спокойно да забременеете и да родите дългоочаквано бебе. Успех и лесна доставка!

Какво е вредно по време на бременност? 10 вещества, които бременните жени трябва да внимават

Тези хитри химикали може да ви дебнат във вашия дом

Всички знаят, че бременните жени трябва да се откажат от алкохола и тютюнопушенето, за да намалят риска от спонтанен аборт, мъртво раждане или синдром на внезапна смърт.

Но какво да кажем за лака за коса? Освежител за въздух? Пластмасови бутилки за вода? Мислили ли сте някога, че врагът може да се крие съвсем близо? Химикалите във всички тези продукти могат да бъдат толкова токсични за плода, колкото цигарите и алкохола, а някои дори могат да бъдат още по-вредни. Тъй като химикалите влизат в кръвта на бременна жена и след това преминават директно към плода. Подобно излагане на вредни вещества и токсини може да доведе до необратими последици под формата на увреждане на функциите на мозъка и други органи и то не само при раждането, но дори и след няколко години.

Учени от Великобритания са идентифицирали 232 промишлени химикала, които са опасни за бременна жена и нейното неродено дете. Някои от тях са толкова често срещани в нашата среда, вода, почва, че контактът с тях е почти невъзможно да се избегне. Но все пак можете да се спасите от много от тях. Ето 10 потенциално опасни вещества, от които можете лесно да защитите себе си и бебето си.

Водя

Излагането на този мощен невротоксичен метал може да доведе до трайно увреждане на мозъка, срив на нервната система, забавяне на развитието, хиперактивност и проблеми с ученето. Оловото също може да забави развитието на бебето, както в утробата, така и след раждането..

Как влияе оловото на бременна жена и плод? Мама може да пие вода от чешмата, замърсена с олово, която попада в нея от стари тръби, да вдишва метални частици заедно с прах от стара боя, оловото може да попадне в тялото заедно с частици от почвата върху немити плодове и зеленчуци. Дори някои червила съдържат олово..

Как да се предпазите от олово?

Пийте само чиста естествена или пречистена вода. Проверете стенното покритие на дома си за олово. И накрая, използвайте само органична козметика, която използва само естествени багрила..

живак

Този невротоксин пречи на развитието на мозъка и нервната система. Най-големите емисии на живак идват от изгарянето на въглища в електроцентралите. Живакът навлиза в реките и езерата, моретата и океаните и след това се концентрира в големи риби и други морски дарове.

Освен това живакът се намира във вътрешните флуоресцентни лампи и старите живачни термометри..

Как да се предпазите от живак?

Лекарите препоръчват да се избягват следните видове морски дарове по време на бременност (въпреки че те са богати на омега-3 мастни киселини, които са необходими за бременни жени): треска, аншоа, сардини, скариди, пъстърва, риба тон, скумрия.

Използвайте съвременни цифрови термометри.

Бифенил полихлорид

Това трудно за произнасяне химично съединение е толкова страшно, колкото звучи. Употребата му е забранена през 1976 г., но съединението бифенил полихлорид е толкова устойчиво, че все още се намира в околната среда днес и попада в храната.

Бифенил полихлоридът е канцероген и представлява заплаха за човешката репродуктивна, нервна и имунна система.

Той попада в тялото на бременна жена главно с храна. Например, може да се намери в месо от говеда, пасени на трева, отглеждана в почвата, замърсена с този химикал. Учените са открили високи нива на ПХБ в опаковки за храни като чипс, пръчици за сирене, тестени изделия и сирене.

Бифенил полихлоридът се среща и в печатарското мастило на вестници и списания.

Как да избегнем излагане на бифенил полихлорид?

Химикалът е концентриран в мазнини, така че яжте по-малко мазни меса и риба. Яжте повече органични, непреработени храни - плодове, зеленчуци и зърнени храни и храни в картонени или хартиени опаковки. Спрете да четете вестници и списания.

Формалдехид

Формалдехидът е замърсяващ химикал, който може да се намери в голямо разнообразие от домакински продукти: килими, мебели от пресовани ПДЧ и цветни тъкани. Формалдехидът се използва като консервант в козметиката, шампоаните и лаковете за нокти. Най-често формалдехидът попада в тялото чрез вдишване на неговите пари - формалдехидът е страничен продукт от пушенето на цигари, използвайки газови печки и нагреватели.

Формалдехидът е токсичен за човешката имунна система. Лабораторните животни, изложени на това вещество по време на бременност, са родили слабо потомство със забавяне в развитието, недоразвити бели дробове и намален имунитет..

Как да се предпазите от формалдехид?

Проучете внимателно състава на вашите продукти за лична хигиена, преди да ги закупите. Потърсете лакове за нокти без формалдехид. Правете ноктите си на открито или в добре проветриво място. Когато купувате нови мебели, оставете ги да стоят на открито, а когато инсталирате у дома, проветрете добре стаята. Купувайте мебели от масивно дърво, а не от екструдирани материали. Не използвайте аерозолни освежители за въздух. Избягвайте къдрене или изправяне на косата.

Фталати

Фталатите са химикали, използвани в производството на пластмаси и каучук. Те спомагат за омекотяването на пластмасата (наречени пластификатори). Те позволяват на лака да се втвърди и лакът за коса фиксира прическата. Те също така служат като фиксиращ механизъм за синтетични аромати..

Освежители за въздух, парфюмерия, почистващи препарати и препарати, продукти за лична хигиена - всички съдържат фталати.

Експериментите върху животни показват, че фталатите водят до безплодие при мъжете. Те намаляват шансовете за бременност при жените и когато са изложени на фталати върху плода, те могат да доведат до преждевременно раждане, недоразвитие и предразположение към затлъстяване..

Как да избегнем излагане на фталати?

Прочетете съставките на етикетите на продуктите, които купувате! Не използвайте освежители за въздух, почистващи препарати, парфюмирани гъби със синтетични аромати. Не използвайте фталатна козметика или продукти за грижа. Не използвайте пластмасови прибори за подгряване на храната в микровълновата фурна, тъй като фталатите от пластмаса могат да попаднат върху храната.

Заменете виниловите завеси за душ с водоустойчиви памучни или стъклени завеси.

PBDE - Полибромирани дифенилови етери

Полибромирани дифенил етери са химикали, използвани за забавяне на изгарянето на пластмасови части в битови електроуреди и мебели. Те могат да бъдат пуснати във въздуха, почвата и водата. Те практически не се разтварят във вода, но се установяват на дъното на резервоарите, замърсявайки рибите. Може също да се концентрира в домашен прах.

Полибромирани дифенилови етери влияят отрицателно на щитовидната жлеза, която контролира метаболизма, развитието на мозъка и човешкия растеж. Следователно PBDE могат да повлияят на интелигентността и поведението на детето и могат да причинят заболяване на щитовидната жлеза при възрастни..

Как да се предпазите от полибромирани дифенилови етери?

PBDE могат да се натрупват в тапицерията и възглавниците. Сменете старите възглавници и тапицерията на дивана.

Толуен

Толуолът е бистра, безцветна течност с характерна миризма. Толуолът е силен разтворител. Можете да го намерите в бои, разтворители за боя, декоративни лакове и лакове за нокти, лепила, каучук; използва се и в производството на печатни материали и в дъбенето на кожа, производството на бензин.

Толуолът се изпарява добре, така че боята или лакът за нокти може да бъде източник на замърсяване на въздуха във вашия дом.

Излагането на толуен по време на бременност може да забави умственото развитие на децата. Също така може да повлияе на бъбречната и чернодробната функция, да намали имунитета и да доведе до различни заболявания и нарушения на репродуктивната система..

Как да избегнем вредните ефекти на толуола?

Купете лакове за нокти, които не съдържат толуен и формалдехид. Не използвайте лак или мебели. Ако се занимавате с рисуване, използвайте само бои на водна основа. Избягвайте да вдишвате изгорелите газове и бензиновите пари, опитайте се да не зареждате автомобила сами.

PFOA и PTFE (перфлуороктанова киселина и политетрафлуороетилен)

И двата химикала се използват за направата на незалепващи и влагоустойчиви покрития. Съответно, те се използват при производството на незалепващи тигани, кутии за опаковане на пица и контейнери за бързо хранене, устойчиви на петна дрехи, килими и мебели..

Бременните жени, които са изложени на перфлуорирани органични съединения, имат голям риск да имат недоразвито бебе. Освен това учените отбелязват, че тези вещества могат да доведат до проблеми като затруднено зачеване, намалено качество на сперматозоидите и повишени нива на холестерол в кръвта..

Как да избегнем излагане на перфлуорирани съединения?

Не купувайте отблъскващи мръсотия мебели и дрехи, съдове с незалепващо покритие.

Азбест

Азбестът се състои от шест различни влакнести материали, всеки от които може да причини рак. Поради своята огнеустойчивост азбестът може да се намери във всеки дом: в покриви, винилови подове, въздуховоди, тръби, изолация, гипсокартон, таванни плочки, в кола в спирачни накладки и дори в дрехи..

Тъй като азбестовият материал старее и започва да се ексфолира, азбестовите частици се отделят във въздуха и заедно с него в човешкото тяло. Учените казват, че излагането на хора на каквато и да е форма на азбест е опасно!

Как да избегнем излагане на азбест?

Изпробвайте водата за азбест в специална лаборатория. Инсталирайте филтър за вода или купете естествена артезианска вода за пиене.

Ако домът ви е построен преди 1980 г., строителните материали може да са замърсени. Трябва да се свържете със специалист, за да проверите стените и другите конструкции на апартамент или къща за съдържание на азбест. Ако например азбестът се намира изолирано, професионалистите могат да го заменят..

Бисфенол А

Бисфенол А е нефтохимично съединение, използвано за производството на твърда пластмаса и поликарбонат, от което се правят бутилки и съдове за вода, бебешки бутилки, съдове, съдове за съхранение на храна.

В допълнение, бисфенол А се използва в кутии за напитки за предотвратяване на корозия и борба с бактериите. Проблемът е, че бисфенолът е нестабилно съединение и може да попадне в храната и питейната вода.

Бисфенол А унищожава ендокринната система на тялото, дори в ниски дози. Освен това излагането на бисфенол води до репродуктивни нарушения, увеличава риска от рак на гърдата и простатата, безплодие, диабет, еректилна дисфункция, сърдечно-съдови заболявания, поведенчески проблеми при деца..

Как да се предпазите от този „букет“ от проблеми?

Не пийте вода от пластмасови бутилки, предпочитайте стъклени. Избягвайте консервирани храни и напитки, избирайте пресни или замразени храни. Не загрявайте храната в пластмасови съдове или ги използвайте за съхранение на топла храна. Използвайте стъклени и керамични съдове.

Има много опасности около бременна жена. Нека се опитаме да се предпазим от известното. Защото предупреденият е предварително въоръжен!

1 коментар

След като прочетох тази статия, искам да се погреба под земята и да дам конете (((((

Или постройте хижа в дълбока гора и се отречете от целия свят.