Само преди 40-50 години нашите баби никога не са мечтали да видят бебе преди да се роди. Сега периодичните посещения с коремен обитател са нещо обичайно. Въпреки че ползите от ултразвуковото изследване са очевидни, все още се води дебат относно неговата опасност или неопасност по отношение на бебето в утробата..

Какво е ултразвук?

Ултразвукът е метод за изследване на вътрешните органи и тъкани. Извършва се с помощта на ултразвукова машина, оборудвана със специален сензор и монитор. Сензорът се нарича преобразувател. Той, в контакт с кожата на корема на бременната жена, произвежда вибрации (звукови вълни), които се насочват дълбоко в тялото. Там те се сблъскват с вътрешните органи на жената (както и с части от тялото и вътрешните органи на бебето) и се отразяват от тях, като впоследствие се показват на монитора.

Ултразвукът е двуизмерен, триизмерен и четириизмерен. Каква е разликата между тях? При двуизмерен ултразвук на монитора се виждат само неясни очертания на плода в черно и бяло. Благодарение на триизмерното ултразвуково изследване лекарят ще може да види триизмерно цветно изображение, да изследва подробно органите и системите на бебето. 4D ултразвук, за да видите движенията на плода.

Тази процедура е абсолютно безболезнена и не създава дискомфорт..

Защо се прави ултразвуково сканиране по време на бременност?

Извършването на проучване с помощта на ултразвук не се дължи на капризите на бъдещите родители, а на спешната необходимост от диагностициране на различни аномалии в развитието на детето, проблеми в хода на самата бременност.

Всъщност първият ултразвук ще може да потвърди бременността в ранните етапи, да установи наличието на фетално яйце (понякога до две или дори три) и да определи точната продължителност на бременността. Този метод е много ценен при наличие на извънматочна бременност. В крайна сметка, ако го диагностицирате рано, можете да избегнете операция..

Освен това на по-късна дата ултразвукът ви позволява да видите дали има патологии. Те включват отделяне на плацентата, заплаха от спонтанен аборт и хипертоничност на матката. Навреме диагностицираните патологии и съответно взетите мерки ще ви позволят да поддържате бременността и да раждате здраво бебе. Ултразвукът също ви позволява да идентифицирате фетални малформации. Понякога те могат да бъдат излекувани, а понякога, за съжаление, жената ще бъде помолена да прекъсне бременността..

В навечерието на раждането ултразвукът ще ви позволи да разберете някои нюанси, от които ще зависи както хода на самия процес, така и поведението на лекарите. Не забравяйте, че само този метод може да определи със 100% точност дали има заплитане на пъпната връв. И това е много важно, тъй като заплашва с усложнения на процеса на раждане и понякога създава опасност за здравето или дори живота на бебето.

Не забравяйте, че някои жени трябва да се подложат на ултразвуково сканиране. И много по-често от по-голямата част от бременните жени. Тези показания включват хронични заболявания. Най-често сред тях са захарен диабет, различни кръвни заболявания.

Не трябва да пренебрегвате процедурата, ако преди това вече сте имали бременност, завършила неуспешно (спонтанни аборти, замразена бременност) или ако в семейството има сериозно болни хора (например със синдром на Даун).

Кога направете първия ултразвук по време на бременност?

Посоката за първото ултразвуково сканиране по време на бременност обикновено се получава от жена на 12-13 седмици от бременността. Този ранен метод на изследване е изключително важен: с негова помощ лекарят ще може да оцени първичното образуване на плода, да оцени процеса на полагане на органи и системи.

В някои случаи първото ултразвуково сканиране по време на бременност може да се извърши по-рано. Първо, за да се потвърди наличието на бременност, а също и да се изключи фактът на извънматочна бременност. Подозрението за извънматочна бременност изисква задължителен преглед с ултразвук - само по този начин ще бъде възможно надеждно да се установи дали това патологично състояние наистина е налице. И само по този начин ще бъде възможно да се намесим в ситуацията навреме и да извършим необходимото почистване, в противен случай не могат да бъдат избегнати сериозни последици.

Причината за по-ранно ултразвуково сканиране може да бъде и тревожни симптоми под формата на вагинално кървене (или кърваво отделяне) и дърпащи болки в долната част на корема. Такива симптоми най-вероятно сигнализират за заплахата от прекъсване на бременността. И въпреки че е много трудно да се определи дали има заплаха от спонтанен аборт само с помощта на ултразвук самостоятелно, обаче, чрез такова проучване можете да разберете причината за кървене. Според резултатите от ултразвука лекарят ще може цялостно да оцени ситуацията и да даде на жената подходящи препоръки..

Какво трябва да вземете за ултразвукова консултация по време на бременност?

Здравейте! Всяка бременна жена знае какво е ултразвук, тъй като тя се подлага на тази процедура повече от веднъж, докато носи бебе.

Много млади млади майки понякога погрешно смятат, че изследването е необходимо само за определяне на пола.

Така че нека да се запознаем по-добре с това проучване, да разберем какво е необходимо за ултразвуково сканиране по време на бременност, за какво е то, колко пъти за 9 месеца трябва да се направи.

 • Какво
 • За какво

Какво

Ултразвукът е ултразвуково изследване, казано по-просто, устройството с помощта на ултразвук предава картина с човешки органи на екрана.

В ранните етапи обикновено се провежда вагинално изследване, този метод е по-точен и плашещ сам, по някаква причина майките много се страхуват от него.

Вътре при вагинално изследване не се изискват допълнителни препарати, с изключение на естествената хигиена, липса на газове.

Освен това не забравяйте да носите със себе си чиста пелена и презерватив..

Мисля, че от името става ясно как се провежда прегледът и това е много страшно за много майки. Бързам да ви успокоя, защото не трябва да се изнервяте, няма да има болка и този метод е напълно безопасен за бебето..

Във всеки случай, колкото и дълго да полагате прегледа, това е, което трябва да вземете със себе си.

 • Паспорт
 • Всички медицински документи
 • Вода
 • Пелена
 • Салфетки

Но пиенето на много вода, преди да го вземете, изобщо не е необходимо, технологията отдавна пристъпи напред и ни спаси от тези мъки.

Защо ти трябва

Колко пъти ще трябва да се подлагате на ултразвуково сканиране, повече от един лекар определено няма да ви отговорят, тъй като броят им директно зависи от това как протича носенето на детето.

Но планираният брой за цялата бременност е 3 прегледа. Жената им преминава независимо от това как протича носенето на плода.

 1. Провежда се след 10-12 седмици, от генетици. Благодарение на него бъдещата майка и лекарят вече могат да знаят на толкова ранен етап дали има някакви отклонения в развитието на ембриона, наличието на дефекти. Лекарят също така определя точния период на бременността с точност до 2 дни, като от него се брои датата на раждане.

Понякога се предписва преглед на по-ранна дата, когато е необходимо да се потвърди наличието на бременност, какъв вид матка или извънматочна е.

За да се определи жизнената активност на ембриона или да се изключи заболяване, което има подобни симптоми с интересна позиция.

Също така в ранните етапи, ултразвукът се предписва за многоплодна бременност, за да го потвърди, и със заплаха от спонтанен аборт.

 1. 16–20 седмици, през този период лекарят може да каже на майката пола на бебето. Тъй като бебето вече е напълно оформено, специалистът оглежда органите си, вижда дали има нарушения, дори и най-минималните. Измерва размера на бедрото, обиколката на главата и т.н. В допълнение, той измерва колко околоплодна течност, разглежда състоянието на пъпната връв. И още много.
 2. Рутинният преглед се провежда на 32 - 34 седмици. Лекарят определя как бебето лежи, състоянието на плацентата и дори приблизителното тегло на бебето. Благодарение на последния преглед лекарят може да разбере как ще протече раждането.

Също така, използвайки тази процедура, лекарят може да види как се чувства малкото дете и да изключи хипоксията (можете да прочетете за това, което е при нас), защото понякога е абсолютно безсимптомно.

Също така, за всякакви въпроси, гинекологът може да проведе преглед непосредствено преди раждането..

Например, за да се изясни теглото на бебето, тъй като от последните измервания е минало много време и детето може да стане много по-голямо, отколкото е било.

Или, за да се изключи заплитането на пъпната връв, разберете състоянието на шийката на матката.

Е, като цяло, независимо дали мама иска или не, тя ще трябва да премине през три рутинни прегледа. Освен това няма от какво да се страхувате, дори е интересно.

Обикновено лекарят обръща монитора, така че жената да може да види бебето си. Много разбиращи лекари обясняват на майките къде са ръцете, къде са краката и главата.

Също така е възможно да направите снимка за памет. Помислете си колко е готино, бебето още не е поело първия си дъх, но вече има първата си снимка.

Е, как биха могли нашите майки да мечтаят за такъв сън?.

Ултразвуковото изследване е много важно по време на бременност, така че се прави дори за жени, които нямат регистрация.

Разкажете ни как са преминали вашите прегледи, къде сте ги направили. Присъединете се към дискусията на блога, статиите, предлагайте вашите теми. Споделете с приятелите си. Абонирайте се за бюлетина.

Ултразвук на плода

Най-добрият диагностичен метод за бременни жени е ултразвукът - високо информативен и абсолютно безопасен метод. За да се получат най-надеждни резултати, е необходимо да се извърши преглед на медицинско оборудване от последно поколение.

В нашата клиника се използва ултразвукова система Philips Affiniti 70, която отговаря на всички стандарти на съвременната ултразвукова диагностика. С негова помощ можете да постигнете подробна визуализация на анатомичните структури на плода и да идентифицирате аномалии в ранните етапи от тяхното развитие..

Разновидности на процедурата

Фетален ултразвук може да се направи през коремната стена (трансабдоминална) или през вагината (трансвагинална). Първият метод се използва по-често, тъй като вторият е от значение само в ранните етапи на бременността (до 11-12 седмици). Преглед през коремната стена може да се извърши чак до раждането.

Показания за ултразвук на плода

Има три рутинни ултразвука, които всяка бременна жена трябва да претърпи:

 • На 11-13 седмици. През този период вече е възможно да се идентифицират малформации на сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната системи на плода. По това време се диагностицират хромозомни аномалии: синдром на Даун, синдром на Търнър, Едуардс, Клайнфелтер.
 • На 20-24 седмици. На този етап успешно се откриват малформации на пикочната система, гръбначния стълб и червата. В повечето случаи това проучване определя пола на детето..
 • На 30-34 седмици. В хода на изследването се оценява степента на зрялост на вече формираните органи и системи. През този период може да се открие синдром на вътрематочно забавяне на растежа, при който детето рискува да се роди слабо и с поднормено тегло. Навременната медицинска намеса може да предотврати това..

Това е необходим минимум, но може да се наложи и допълнителен ултразвук: ако лекарят има съмнения за нарушения на развитието на плода или ако жената е имала проблеми по време на предишна бременност. До 8-та седмица от бременността процедурата се предписва, ако пациентът има кървави отделяния от влагалището или болки в долната част на корема.

Подготовка за ултразвук на плода

Подготовката зависи от използвания ултразвуков метод. За трансвагинално изследване е необходимо да дойдете с празен пикочен мехур. Пикочният мехур се изпразва непосредствено преди ултразвуковото сканиране.

През първия триместър, преди трансабдоминална ехография, трябва да изпиете около литър вода (половин час или час преди процедурата). Пълният пикочен мехур насърчава най-доброто разпространение на ултразвукови вълни. Във втория и третия триместър тази функция се поема от околоплодните води, така че няма нужда да се запълва специално пикочния мехур.

В първия триместър преди трансабдоминалната ехография трябва да се спазва диета, насочена към облекчаване на газовете от червата в продължение на 3 дни преди процедурата. Кафе, газирани напитки, сурови зеленчуци и плодове, бобови растения, сладкиши и брашно, млечни продукти - всичко това се препоръчва да се изключи от диетата. Зелето не трябва да се консумира дори след термична обработка.

Ултразвук на плода

По време на трансабдоминалната ехография върху голия корем на пациента се нанася гел и сензор се прекарва върху кожата, наблюдавайки изображението на монитора. По време на трансвагиналното изследване върху датчика се поставя презерватив и се поставя директно във влагалището на пациента.

Ако резултатите от ултразвука се отклоняват от нормата, се предписват допълнителни изследвания: кръвни тестове, кардиотокография, доплер ултрасонография. Ако се открият хромозомни аномалии, пациентът се насочва към генетик.

Лекари

Доктор по ултразвукова диагностика, кандидат на медицинските науки

Как да се подготвим за ултразвук

Кога направете първия ултразвук

Сред различните тестове по време на бременност има ултразвуково сканиране. Нека да поговорим за това как да се подготвим и кога да направим първия ултразвук?

Дария Урсуляк
Акушер-гинеколог, д-р. пчелен мед. Науки, Москва

Не би било пресилено да се каже, че бременността е цяла наука. От бъдещата майка често се изисква да има такива практически знания и умения, за които преди това не е имала представа. Но нашата рубрика „Работилница за бъдеща майка“ ще ви помогне лесно и бързо да ги овладеете.

Кога направете първия ултразвук

Ултразвуковото изследване (ултразвук) се извършва като част от стандартното, рутинно акушерско и гинекологично наблюдение на бъдещата майка на 10-12, 20-22 и 30-32 седмици от бременността. Тоест, ако бременността протича нормално, ултразвуковото изследване се извършва три пъти за целия период. Но ако е необходимо, за здравословното състояние на майката или плода, както е предписано от лекаря и като се вземе предвид мнението на бъдещата майка, могат да се проведат повече от три такива изследвания.

Според резултатите от всяко изследване се попълва протокол за ултразвукова диагностика. Този протокол се дава на жената „на ръце“, тя го предава на акушер-гинеколога. Понякога записите на такъв протокол изглеждат напълно неразбираеми за една жена, тя започва да се притеснява: всичко наред ли е, може би нещо не е наред? Затова не се стеснявайте - всичко, което поражда въпроси, съмнения, трябва да разберете от специалисти. Също така ви напомняме, че е по-добре да правите копия на всички резултати от изследванията и да ги държите при себе си..

Първият ултразвук в ранните етапи ви позволява да установите факта на бременността като цяло (понякога има така наречената неразвиваща се бременност, т.е. липсата на ембрион в яйцеклетката) и да определите точния й период, което е особено важно при нередовна менструация.

Първото планирано ултразвуково сканиране дава на специалиста информация за първичното формиране на плода, неговите органи и системи. С помощта на ултразвук се изключват груби малформации (отсъствие на мозъка и др.). Ако има съмнения, на жената се възлага генетично консултиране и други допълнителни методи за изследване. Всичко това е необходимо и за решаване на въпроса за поддържане на бременността..

Ултразвукът през първия триместър на бременността може да се извърши с конвенционален сензор (той е инсталиран на предната стена на корема, специалното му име е корем) и вагинален (върху него се поставя презерватив и се вкарва във влагалището на жената). С помощта на вагинален сензор можете по-точно да определите структурата на шийката на матката, да видите бременност от много кратък период. Лекарят може последователно да използва коремните и вагиналните сензори по време на един преглед.

Необходимо е второ ултразвуково сканиране (на 20-22 седмици от бременността), за да се изключат допълнително вродените фетални аномалии. На тези дати можете да разгледате по-подробно ръцете и краката на плода, лицето, различни органи (мозък, сърце, бъбреци). Освен това специалистът оценява местоположението и структурата на плацентата, пъпната връв, количеството на околоплодните води, тонуса на матката, състоянието на шийката на матката. И, което е много вълнуващо за някои родители, може да установи пола на нероденото дете..

Третият ултразвук (на 30-32 седмици от бременността) ви позволява да определите правилността на развитието на плода, неговото положение в матката, местоположението на плацентата в матката, наличието на малформации, които могат да се появят едва сега, например вродени сърдечни дефекти, се оценява отново. В допълнение, в хода на рутинната ултразвукова диагностика обикновено се извършва доплер изследване - измерване на скоростта на кръвния поток в съдовете на матката, пъпната връв и плода с помощта на ултразвук. По този начин се преценява дали плодът получава достатъчно хранителни вещества и кислород..

Повторен ултразвук

Повторните ултразвукови сканирания се извършват най-добре на една и съща машина и с един лекар за ултразвукова диагностика. Трябва да се отбележи, че не си струва да се "увличате" и безкрайно да правите ултразвук по собствена воля, макар и само поради факта, че много изследователски протоколи могат да объркат истинската картина, да доведе до фалшива интерпретация на резултатите от специалисти.

В последните седмици на бременността или непосредствено преди раждането често се провежда друг ултразвук, за да се изясни крайното положение на плода и плацентата, за да се оцени теглото на плода. Въз основа на тези данни се разработват тактики на управление на труда..

Как се прави ултразвук

Така че акушер-гинекологът, с когото сте наблюдавани, дава препоръка за ехография на тазовите органи във връзка с бременност. Какво трябва да направите?

В кабинета по ултразвукова диагностика трябва да си уговорите час за определена дата и час. Такива офиси могат да работят както през първата половина на деня, така и през втората: изберете това, което е по-удобно за вас.

Вкъщи първо трябва да подготвите и вземете със себе си чорапи и широка кърпа или пелена. Кърпата ще ви бъде полезна, за да я сложите на дивана и да легнете за кабинета, а след това ще бъде възможно да премахнете специалния гел, който се нанася върху сензора или корема по време на изследването (между другото, можете да вземете хартиени салфетки със себе си за това).

За диагностика е необходимо да освободите стомаха от дрехите и ако по време на проучването се използва вагинален сензор, премахнете панталон или пола, чорапогащи и др..

Ако се подготвяте за първото ултразвуково сканиране в ранните етапи на бременността (до 10 седмици), тогава може да се наложи преглед с вагинален сензор, така че у дома ще трябва да вземете хигиеничен душ (припомнете си, че гениталиите се измиват в една посока отпред назад с топла течаща вода). Също така ще трябва да напълните пикочния мехур с вода, което ще ви позволи да видите добре матката и плода. За да направите това, трябва да изпиете 300-500 ml вода без газ 20-30 минути преди изследването. По-добре е да го пиете, когато стигнете до лечебното заведение, за да не възникне непредвидена ситуация на пътя. Така че е по-добре да дойдете на ултразвук не в точно определеното време, а 30 минути по-рано. Ако пикочният мехур дава недвусмислени сигнали и вашият ред за преглед все още не е пристигнал, информирайте медицинската сестра, работеща в ултразвуковата диагностична стая, за деликатната ситуация и най-вероятно ще ви бъде позволено да продължите напред. Лекарят „оглежда“ корема с коремен сензор, след това ви позволява да излезете да уринирате, а след завръщането - продължава проучването. Последващите ултразвукови сканирания вече не изискват пълнене на пикочния мехур. уголемяващата се матка и плод са ясно видими и достъпни за подробно изследване.

За по-добра ултразвукова диагностика е препоръчително предварително да подготвите червата - да ги освободите от газове и газообразуващо съдържание. Това ще ви позволи да видите по-добре тазовите органи. 1-2 дни преди изследването се въздържайте от ядене на газообразуващи продукти: зеленчуци, богати на груби фибри (зеле от всякакви сортове, особено кисело зеле, бобови растения), грозде (подобрява ферментационните процеси в червата и следователно образуването на газове), черен хляб, ядки, семена, газирани напитки.

Не забравяйте да вземете със себе си направление за ултразвук и полица за задължително здравно осигуряване.

Сега остава да се настроите на позитивно настроение. Ултразвукът по време на бременност винаги е много вълнуващ за родителите, защото има възможност да погледнат нероденото дете и дори да направят първата му снимка (първо се уговорете за това с лекар по ултразвукова диагностика), много жени имат сълзи, „навива бучка в гърлото си“, но по-скоро от радост. Ако това е двуизмерен ултразвук, който вече е познат на мнозина, тогава изображението ще бъде специфично, „нарисувано“ с черно-бели линии и точки. Изображението на триизмерно ултразвуково сканиране е близко до телевизията, дори можете да създадете видео за вътрематочния живот на бебето. И двата метода за изследване имат своите предимства: двуизмерният ултразвук ви позволява да оцените структурата на вътрешните органи на плода, триизмерният ви позволява да проучите подробно външния вид на плода.

От всички диагностични изследвания, които се възлагат на жена по време на бременност, ултразвукът е може би най-визуалният. Желаем ви приятни преживявания!

uziprosto.ru

Енциклопедия на ултразвук и ЯМР

Как да се подготвите за първия си ултразвук по време на бременност?

Учените са мислили за метода на ултразвукова диагностика още през тридесетте години на миналия век. Тогава бяха направени първите опити да се използва, но нямаше значителни резултати.

Ултразвукът се използва успешно само от военни подводници и в края на петдесетте години лекарите провеждат първото проучване на пациента и получават обнадеждаващи резултати. Никой от пациентите, дошъл на лекар, не мисли за това какво е ултразвукова машина, сега повечето хора считат такива устройства за обикновени, както много други медицински съоръжения.

Ултразвуковото изследване вече е достъпно за всички и хората могат да го преминат дори в най-отдалечените населени места. Процедурата е безопасна, не предизвиква негативни емоции и е уникална с това, че резултатът от феталния преглед може да бъде получен в рамките на няколко минути веднага след сесията. Това се счита за голям пробив след въвеждането на ултразвук в гинекологията..

Кога направете първия ултразвук за бременни жени

За да определи окончателно дали жената има бременност и дали има някакви сериозни патологии в развитието на плода, лекарят я насочва към ултразвуков скрининг. Извършва се планирано, а ултразвуковото сканиране е част от цялостен преглед на бъдещата майка. За целия период се провеждат три сесии.

При нормално протичане на бременността лекарят може да предложи на пациента допълнителен преглед в случай на съмнение за някакви аномалии в себе си или в ембриона. Първото проучване се извършва на 9-12 седмици, второто на 20-22 седмици, а третото на 30-32 седмици.

На жената се дават резултатите от диагнозата и тя ги предава на лекаря, който постоянно следи напредъка на бременността. Не е на място бъдещата майка да съхранява копия на документи от изследването.

Първият ултразвук открива наличието на развиващ се плод и помага да се установи по-точна дата на зачеването.

Може да се извърши по два начина:

 • коремна - сензорът е инсталиран на коремната стена;
 • вагинален - сензорът се вкарва във вътрешния генитален орган.

Как да се подготвим за процедурата

При положителен тест за бременност у дома, бъдещата майка определено трябва да се свърже с акушер-гинеколог за ултразвуково сканиране. Вашият лекар може да назначи тазов преглед, за да изключи или потвърди извънматочна бременност. Подозрение възниква в случай на коремна болка и зацапване.

От предварителен разговор с пациента лекарят определя кой диагностичен метод е най-подходящ за нея. Подготовката за ултразвук по време на бременност по обичайния начин (коремен) е както следва: половин час преди изследването се изпиват 500 мл вода, за да се напълни пикочния мехур. Червата също трябва да бъдат подготвени да освободят червата от газове за най-точен резултат. За ден-два се въздържайте да ядете храни като газирани напитки, зеле, грозде, семена, ядки, черен хляб.

За вагинално изследване на бременна жена трябва да вземете душ, да освободите пикочния мехур от вода. Младата майка трябва да бъде спокойна. При прекомерно емоционално вълнение може да се повиши кръвното налягане, за жена и развиващ се плод в тялото й е по-добре да се избягва това, важно е спокойно да се подготвите за необходимите процедури.

Записва се предварително в диагностичната стая, където ще бъдат посочени точното време и датата на посещението.

Пациентът трябва да има със себе си:

 • документи (препоръка от лекар, застрахователно свидетелство, медицинска полица, паспорт);
 • чорапи;
 • кърпа или пелена (необходими за лягане);
 • салфетки (отстранете нанесения специален гел след сесията);
 • вода (за рутинен преглед);
 • специална гумена капачка (за вагинално изследване).

Какви патологии могат да бъдат открити по време на първия ултразвук

Първоначалният преглед показва резултати дори в ранните етапи на развитието на плода (3-4 седмици). Но лекарите не препоръчват да се прави допълнителен скрининг, ако няма предпоставки за появата на патологии. Обикновено сканирането се извършва не по-рано от 9-10 седмици.

Ранен ултразвуков преглед се предписва при съмнение за извънматочна бременност. Това ще позволи на пациента да се подложи на операция навреме. В останалото - не по-рано от 9 седмици.

Ултразвуковото сканиране помага да се идентифицират:

 • заплахата от спонтанен аборт;
 • замразена бременност;
 • заболявания на малкия таз;
 • патологии на развитието при нероденото дете (сърдечни дефекти, някои генетични заболявания);
 • ранна токсикоза при жена.

В случай на потвърждение на диагнозата за развитие на плода, несъвместимо с живота, лекарите съветват да се прекъсне бременността. Когато определят други патологии, родителите вземат отговорно решение - дали бебето ще се появи или не. Болестите, които се развиват в маточния период, могат да бъдат както вродени, така и придобити.

замразена бременност 2 седмици

Разновидности на патологии

Генетичните заболявания на плода се откриват още в ранния период на бременността, а придобитите заболявания се откриват по всяко време. Вродените дефекти са нелечими. Често такива отклонения са свързани с неуспех в броя на хромозомите в синдромите:

 • Долу има деменция, забавяне на говора, необичайно лице;
 • Патау - многобройни отклонения, при които детето рядко живее до 1 година.
 • Едуардс - деформация на устата, челюстта, ушите, очите, повече от половината бебета умират преди да навършат 3-месечна възраст и само 10% от тях - преди 1 година.

Несъответствието на хромозомите в половите клетки на мъж и жена също води до сериозни заболявания. Психични заболявания като умствена изостаналост, психоза, шизофрения и други са често срещани..

Вляво е нормален плод, вдясно е плод с признаци на синдрома на Даун: увеличена дебелина на яката (TVP) и липсваща преграда

Често при здрав ембрион настъпва вътрематочно развитие на патологии. Това се дължи на лошите навици на бъдещата майка, различни заболявания по време на бременност, мръсна екология и други фактори. Придобитите патологии по време на формирането на плода засягат неговите вътрешни органи. Те стават уязвими, съществува риск от тяхната деформация или пълно отсъствие. В резултат на негативни ефекти върху тялото, мозъкът може да бъде повреден.

Какво трябва да наблюдава бъдещата майка по време на бременност?

 • правете чести разходки на чист въздух;
 • яжте здравословни храни;
 • приемайте витамини (ако са предписани от лекаря);
 • поддържайте психологически баланс;
 • не променяйте климатичната зона.

Фактът на бременност за жените е прилив на положителни емоции, живеейки този магически сегмент от живота, всеки от тях мечтае за здраво бебе, а ултразвукът е единственият начин за идентифициране на вътрематочните патологии и предотвратяване на неприятности. Процедурата позволява на бъдещите майки да видят детето си на монитора, където ще се извърши тайнството за запознанства!

Каква трябва да бъде подготовката за ултразвук на бременна жена?

Ултразвуково изследване се прави на всяка жена, която носи дете. Използването на този метод на изследване ви позволява да разберете пола на плода и да се уверите, че неговото развитие протича без патологии. Трябва да знаете кога трябва да се направи ултразвуков преглед, защо не трябва да се пропуска и каква трябва да бъде подготовката за ехография на бременна жена.

Как да се подготвим за ултразвуково сканиране по време на бременност, какво трябва да знаете за процедурата?

Подготовката за ултразвук по време на бременност е проста. Ако се извършва в държавна клиника, ще е необходима пелена - тя се поставя на дивана. Също така трябва да вземете със себе си салфетки и калъфи за обувки. В частните клиники всичко това е предвидено.

Благодарение на това проучване най-често е възможно да се оцени състоянието на пациента и детето..

Този диагностичен метод има следните предимства:

 • голяма степен на информационно съдържание;
 • изследването е бързо и просто;
 • повишена сигурност;
 • анкетираният не се нуждае от специално обучение;
 • прегледите могат да се повторят, за да се проследи как протича бременността, как се развива плода, за да се проследи ефективността на лечението.

Кога се прави първият ултразвук, какво могат да покажат проучванията?

Дори при липса на оплаквания по време на бременност е необходимо да посетите стаята за ултразвуково изследване.

За първи път изследването трябва да се извърши за период от 11 до 14 седмици. В този случай се регистрира наличието на бременност при пациента и наличието на плода в маточната кухина.

Сега ултразвукът ви позволява да се уверите, че има маточна бременност, дори с наскоро започнало забавяне на менструацията, т.е. след 4-5 седмици от 1 ден от последната менструация. По това време диаметърът на плода е около 5 мм.

По-късните етапи на бременността се определят чрез измерване на максималното разстояние от главата на ембриона до опашната кост (опашната и теменната големина на плода). Резултатите се проверяват по стандартните показатели. В този случай грешката ще бъде не повече от 3 дни..

През третата седмица от бременността се открива ембрион, като в същото време можете да видите сърдечния ритъм. По това време размерът на опашната кост на плода е приблизително 4 mm. От седмата седмица се вижда главата му, крайниците се определят от осмата седмица, костите в тях - от 9-11 седмици, след образуването на точките на осификация. Броят на пръстите може да се определи, когато крайният срок е 11-14 седмици, това прави възможно откриването на редица определени патологии.

Използвайки трансвагинална ехография, можете да видите пикочния мехур и стомаха на ембриона от 11-12 седмици и бъбреците от 12-13 седмици от бременността. Определянето на пола през 1 триместър не се извършва; информацията най-често става достъпна на около 15-16 седмици. Използвайки най-модерното оборудване, е възможно да се определи пола на ранен етап чрез ултразвук. Най-надеждната информация за пола на плода обаче може да бъде получена само за периоди от около 22-25 седмици..

Какво ултразвук се прави по време на бременност?

С помощта на модерна апаратура можете да извършвате различни ултразвукови изследвания на плода. Кой тип ще се използва, се избира въз основа на продължителността на бременността. Ултразвуковите методи са както следва:

 1. Трансвагинален.
 2. Трансабдоминална.

Трансвагиналното изследване се извършва само на ранен етап. Той е най-точен. Такава диагноза обаче не се извършва на по-късна дата, тъй като може да увреди ембриона. С оглед на това за тези периоди се използва трансабдоминално проучване..

Видовете процедури са както следва:

 1. Доплерометрия (дуплекс, триплекс изследване).
 2. Обемно 3D и 4D сканиране.

В държавните клиники най-често се извършва 2D ултразвук - с негова помощ изследването се извършва в 2 измерения: във височина и ширина. Изображението е черно-бяло и плоско, като снимка. Този вид преглед се извършва, когато се прави първият ултразвук за бременни жени, както и на по-късна дата, т.е. независимо от гестационната възраст, тя предоставя на лекаря основна информация за плода.

Резолюцията на Министерството на здравеопазването гласи, че трябва да има поне 3 прегледа. Колко допълнителни прегледи ще има, решава лекарят, който води бременността, в зависимост от състоянието на пациента и плода.

Вреден ли е ултразвукът по време на бременност?

Ултразвукът не трябва да се счита за метод за определяне на бременността: неговото присъствие се установява с помощта на методи, които са по-евтини и по-прости. Въпреки факта, че ултразвукът е безопасен и не причинява патологии в развитието на плода, в ранните етапи е по-добре да се извършва изключително, когато е абсолютно необходимо. В медицината няма информация, че ултразвуковата мощност, използвана в изследователските инструменти, вреди на плода и майката. Но все пак трябва да правите диагностика без лекарско предписание по-рядко..

Какво е 3-d 3D и 4-D ултразвук по време на бременност?

3D (триизмерното) ултразвуково изследване на ембриона е най-модерният диагностичен метод; когато се прилага, на екрана се появява цветно обемно холографско изображение. С помощта на 3D ултразвук можете да видите чертите на лицето на детето, израженията на лицето му. Можете да получите данни за многоплодна бременност. Основното предимство на 3D диагностиката е показването на висококачествени изображения на екрана.

Мощността, интензивността и честотата на ултразвуковите вълни не надвишават тези за 2D ултразвук. Различава се само времето на прегледа: 2D ултразвукът трае 15-20 минути, а 3D ултразвуковото изследване - от 50 минути.

4D ултразвукът е подобен на 3D. Различава се само по външния вид на 4 измерения. С 4D ултразвук можете не само да видите движенията на детето, но и да запишете всичко това на видео. След такъв преглед бъдещите родители имат възможност да получат, заедно с резултатите от ултразвук по време на бременност, не само снимка на детето, но и видеозапис. 3D и 4D-ултразвук трябва да се извърши по време на втората рутинна диагностика, ако плодът има мимики. Повечето частни клиники правят подобни видове ултразвук..

Какво е доплер ултразвук по време на бременност?

Доплер ехографията е изследване, което може да се използва за оценка на притока на кръв в големите съдове (вени и артерии), неговите количествени и качествени характеристики.

Този метод има друго име - доплерография. Доплер е диагностичен резултат, той се основава на анализ на разликата в честотите на изпращания сондиращ сигнал и отразените от кръвните частици, движещи се през съдовете - еритроцити.

Доплер анализ анализира честотата и спектъра на получения ултразвуков сигнал и изследва разликата между париеталните и централните потоци. Регистрират се ултразвукови признаци на отклонения от нормата на "озвучаване" на сигнала.

За разлика от ултразвуковата диагностика, която се предписва за наличните показания, независимо от гестационната възраст на пациента, ултразвукът на Доплер има строго зададена времева рамка. Това е интервал от 21 до 22 седмици. По това време се извършва:

 • Доплеров кръвоток в матката, плацентата и плода;
 • определяне в каква позиция е плодът;
 • установяване на наличие или отсъствие на заплитане на пъпна връв и симптоми на кислороден глад;
 • определяне на състоянието на основните артерии и сърцето на плода.

За да разберат в какво състояние е детето, те получават данни за състоянието на кръвния поток през тези периоди..

Доплерометрията е незаменим тест, който предоставя информация за състоянието на артериите на бебето в матката. Доплер изследването на плода ви позволява да оцените притока на кръв в такива съдови системи като:

 • PPK - плодове и плацента;
 • КМП - маточноплацентарна (в двете артерии, които снабдяват матката с кръв);
 • PC - фетален.

Кръвният поток на плода включва кръвоснабдяване през вътрешната каротидна артерия, артерията на средната глава и кръвоснабдяването на аортата.

Диагностиката на КМП предоставя информация за качеството на кръвоснабдяването на плацентата и изключва / потвърждава плацентарната недостатъчност, AUC установява степента на плацентарна недостатъчност (определена от КМП), как плода е снабден с хранителни вещества и кислород. PC дава оценка на състоянието на плода, степента на неговата критичност.

Кръвният поток на плода е нарушен при наличие на артериална и плацентарна недостатъчност.

Ултразвук по време на бременност: как да се подготвим?

Първо, трябва предварително да си уговорите час за ехографски преглед. Когато отивате на диагностика, не забравяйте да вземете документи: застрахователна полица, паспорт, обменна карта.

През 1-ви триместър изследването понякога се прави коремно с пълен пикочен мехур. Пийте вода преди диагностика.

Необходимо е да спите добре преди ехографския преглед, трябва да избягвате всякакви вълнения и дълго чакане на процедурата в тясно и задушно помещение. Всичко това може да повлияе на матката и изследването може да разкрие фалшива заплаха от спонтанен аборт..

Позволено ли е да се яде и пие преди ултразвуково сканиране по време на бременност?

Позволено е да се яде по всяко време. Но ако се подготвяте за ултразвук, не е нужно да ядете храни, които причиняват газове в червата (пресен хляб, бобови растения, сладкиши, пресни плодове и зеленчуци). Можете да изядете останалата храна.

Пиенето на вода е разрешено без никакви ограничения, но след поставяне на диагнозата пикочният мехур трябва да се изпразни. Трансвагиналното изследване с пълен пикочен мехур понякога се свързва с дискомфорт. Не трябва да пиете кафе и силен чай. Ефектът им върху организма може да изкриви резултатите от теста..

Каква трябва да бъде подготовката за ултразвуково сканиране по време на бременност се определя от 2 фактора: метода на процедурата и продължителността на бременността.

Как се прави ултразвукът и важна ли е такава процедура??

По време на цялата бременност се правят 3 прегледа или скрининг. Скринингът е процедура, която идентифицира пациенти със съществуваща аномалия или патология в хода на бременността.

Първият скрининг включва генетично тестване. Той може да идентифицира малформации и дефекти в гените на плода. Ако при него се открият сложни патологии, те могат да проведат допълнителни тестове или да прекъснат бременността. Тази диагноза се извършва от 11 до 14 седмици от гестационния процес, докато е посочен гестационният период..

Вторият преглед се извършва от 20 до 24 седмици от бременността. По това време специалистите могат да определят пола на плода, да изключат наличието на повечето вродени патологии, тъй като по това време всички негови органи и системи са се формирали.

При третата диагностична процедура се проверява състоянието на системата "матка-плацента-плод", определя се гестационната възраст и теглото, с което ще се роди бебето. Определете представянето на плода и как са свързани размерът на детето и родовия канал на пациента. Всичко това помага да се определи как ще протече акушерството и дали ще е необходима бърза доставка.

Какво да направя, ако по някаква причина съм пропуснал планиран ултразвук?

Ако е пропусната ехографската процедура, трябва да се направи възможно най-скоро. Времето за ултразвукова диагностика се определя по специални причини - в ранните етапи можете да видите дали плодът се развива правилно, да започнете терапия или да прекъснете бременността с най-малка вреда на тялото на пациента.

Пациентът трябва да запази всички резултати от ултразвукови изследвания. Това ще позволи на специалиста да разбере как протича бременността, развитието на ембриона, както и да идентифицира навреме възникващите патологии..

salita-mart.ru

Трудно е да се надценява значението на ултразвуковото изследване, което стана обичайно, при планирането на бременността и носенето на плода. Лекарят, използвайки стандартно скринингово проучване, получава информация за хода на бременността и възможната вътрематочна патология на плода, а жената може да разбере пола на плода и да се увери, че бебето расте и се развива добре.

Подготовката за ултразвук по време на бременност не се различава съществено от проучването при планиране на зачеването и при диагностициране на гинекологични заболявания.

Колко пъти трябва да се направи ултразвук за бременни жени

Стандартният брой ултразвукови изследвания за цялата бременност не трябва да надвишава 3 пъти.

Можете да направите повече, но е препоръчително да не ходите на ултразвуково сканиране без препоръка от лекар. Лекарят ще изпрати жената на преглед при следните условия:

 • 10-14 седмици, когато е необходимо да се изключи рискът от груби вродени аномалии в плода
 • 20-22 седмици, когато ще е необходимо да се оцени състоянието на вътрешните органи на детето;
 • 30-32 седмици, когато е необходимо да се оцени ситуацията преди раждането и е възможно да се идентифицират хронични вътрематочни фетални страдания.

Обикновено трикратно ултразвуково сканиране, извършено навреме, ще бъде достатъчно, за да се открият навреме сериозни проблеми в плода, възможно забавяне на развитието или усложнения на бременността. Няма нужда да плашите отново бебето си с ултразвукови вълни.

Как да се подготвим за проучването

През 2-ри и 3-ти триместър преди ултразвуковото изследване не можете да се подготвите специално по никакъв начин. Когато голяма част от корема е заета от плод с бебе, е изключително трудно да се пречи на диагностичната процедура..

При планиране на зачеването и през първия триместър на бременността трябва да бъдат изпълнени няколко условия преди ултразвуковото сканиране:

 • 1 ден преди изследването не е нужно да ядете газообразуваща храна (картофи, зеле, ябълки, грозде), която ще разшири и надуе чревните бримки, пречейки на процедурата;
 • понякога, за по-добра визуализация на матката и ембриона, жената трябва да има пълен пикочен мехур преди изследване, но това се изисква само ако няма начин за провеждане на трансвагинален ултразвук.

Съвременното ултразвуково оборудване ви позволява да извършвате изследвания при почти всякакви условия, така че можете да пиете и ядете преди тестване.

Защо модерните устройства са добри

За бременна жена ултразвукът е първата среща с бебе. Нека бъде виртуално и сякаш за забавление, но в момента, в който очертанията на лицето и туптящото сърце на плода се виждат на екрана на монитора, емоциите от срещата с детето обземат бъдещата майка.

И бъдещият татко, ако присъства в офиса. Модерното триизмерно оборудване е в състояние да демонстрира следната информация на лекар и семейна двойка:

 • пол на плода;
 • гестационна възраст;
 • наличието на сърдечен ритъм като основен признак на жизнеността на бебето;
 • липса на дефекти в развитието;
 • състояние на плацентата;
 • състояние на матката;
 • притока на кръв в съдовете, които хранят плода.

Обикновено лекарят винаги отпечатва екранна снимка, така че бъдещата майка да има първата снимка на бебето. Най-добре е да направите това при второто ултразвуково сканиране в периода 20-22 седмици, където лицето на детето се вижда ясно.

Защо е нежелателно често да се прави ултразвук

Повече от 3 пъти по време на бременност може да се направи ултразвук, но само по показания. Ултразвуковите вълни са физически ефекти върху плода, които се считат за безвредни.

Невъзможно е обаче на 100% да се гарантира липсата на вреда за бебето, поради което не е необходимо да се плаща процедурата по желание. Ако има индикации или риск от вътрематочна патология, тогава лекарят ще изпрати за изследване не само своевременно.

Подготовката за ултразвуково сканиране по време на бременност включва набор от специфични мерки. Защо трябва да се подготвите за диагнозата? Факт е, че при липса на подходяща подготовка, лекарят няма да може да получи точни резултати по време на прегледа на бременна жена с ултразвук. В този случай ще трябва да се регистрирате отново за процедурата и да се подложите на диагностично проучване, което ще отнеме много време..

Ултразвук на коремната кухина по време на бременност: подготовка

Основният симптом, при който се извършва такова проучване, е появата на коремна болка. Как да се подготвим за този тип диагноза?

Ако изследването се извършва през първия триместър на бременността, трябва да се внимава да се намали количеството газове в червата. За да направите това, трябва напълно да изоставите содата, млечните продукти, бобовите растения и пресните зеленчуци три дни преди ултразвуковата диагноза. Не можете да ядете осем часа преди прегледа.

През втория и третия триместър жената ще трябва да се въздържа само от храна шест до осем часа преди процедурата. Това е особено вярно, когато ще се извърши ултразвук на жлъчния мехур. Не е необходимо да прочиствате червата с помощта на клизма.

Ултразвукът на коремната кухина за бременни жени, подготовката за който трябва да се извърши предварително, не е опасен нито за майката, нито за плода.

Ултразвук на бъбреците: подготовка по време на бременност

Трябва да се планира подготовка на бременни жени за ултразвук на бъбреците. Ултразвукът на бъбреците трябва да се прави, когато бременна жена започне да има проблеми с отделителната система или старите й заболявания се влошават по време на раждането на бебе.

Ултразвук на бъбреците: подготовката за изследване на бременна жена също трябва да започне с елиминиране на повишеното образуване на газове в червата. Мерките за това по принцип са подобни на тези, използвани при подготовката за други видове ултразвук:

 • Ензимните препарати и ентеросорбенти помагат добре срещу подуване на корема. Можете да пиете Espumisan или активен въглен;
 • Три дни преди диагностичното изследване на бъбреците е показано да се елиминират от ежедневното меню такива храни като черен хляб, зеле, бобови растения, млечни продукти и сода;
 • Освен това, час преди процедурата, трябва да изпиете няколко чаши чиста вода без газ. Бъбречната ехография трябва да се прави с пълен пикочен мехур.

Първият ултразвук по време на бременност: подготовка

Целта на такова ултразвуково сканиране е да потвърди бременността, да изслуша сърдечния ритъм на бебето и да идентифицира възможни аномалии в развитието. Подготовката за ултразвуково сканиране за бременни жени през 1 триместър е много вълнуващ бизнес. Жена преди такава процедура може да е малко притеснена, защото иска плодът да няма никакви патологии в развитието, които току-що могат да бъдат открити на този ултразвук. Трябва да се настроите за най-доброто и да не мислите, че нещо може да се обърка.

Процедурата обикновено не продължава повече от десет до петнадесет минути. Два часа преди диагнозата трябва да изпиете една и половина или две чаши чиста вода. Когато урината се напълни, на екрана се показва по-ясно изображение (обаче си струва да напълните урината само с трансабдоминален ултразвук). Ако ще бъде извършен интравагинален преглед, трябва да вземете презерватив и пелена за процедурата, които могат да бъдат положени на дивана.

Подготовката за ултразвук в началото на бременността трябва да бъде предимно психологическа..

20-та седмица от бременността: ултразвук (подготовка)

Изследването на двадесетата седмица се провежда през втория триместър и е второто задължително ултразвуково изследване. За какво е? За да проверите как се развива бебето, както и състоянието на майчините органи около вече уголемената матка. Оценява се състоянието на плацентата.

Вече не е необходимо да се пълни пикочния мехур преди процедурата. Факт е, че амниотичната течност на жената ще бъде проводящата среда. Специалната диета и прочистването на червата също не са от значение през втория триместър..

Какво друго трябва да се запомни?

Подготовката на бременна жена за ултразвуково сканиране трябва да включва избора на място, където ще се проведе ултразвукова диагностика. Днес повечето жени се подлагат на рутинни ехографски прегледи в предродилни клиники, но всеки ден броят на тези, които предпочитат платените медицински услуги, вярвайки, че качеството им ще бъде по-високо, нараства. В тази ситуация всичко зависи от личните предпочитания на бременната жена..

Ако изследването е планирано не в предродилната клиника, а в платен медицински център, трябва да се обадите там предварително и да разберете какво трябва да вземете със себе си и дали е необходима допълнителна подготовка. Може би лекарят ще даде някои допълнителни препоръки относно подготовката.

Наложително е да вземете кърпа и пелена за ултразвукова диагностика. Това е необходимо, за да ги положите на дивана, на който ще бъде разположен пациентът по време на диагностичния преглед. Освен това ще бъде полезно да вземете специални кърпички, с които можете да избършете проводящия гел, използван в изследването, от корема. Можете също да носите със себе си мокри кърпички за същата цел..

Ако ще се проведе интравагинално изследване, препоръчително е да се спазва хигиената на гениталиите и да се вземе душ непосредствено преди да се отиде в антенаталната клиника или клиника.

Също така трябва да запомните да вземете всички необходими документи със себе си. Те са представени от обменна карта, полица за здравно осигуряване и паспорт. Ако диагнозата се извършва в предродилната клиника, трябва да имате със себе си талон, издаден при регистрация за процедурата в регистъра.

Трябва да пристигнете за процедурата предварително, поне петнадесет минути преди да започне. В платените клиники поради по-ниското натоварване пациентът може да бъде приет малко по-рано. Препоръчва се също да вземете вода със себе си, ако трябва да прекарате дълго време на опашка в предродилната клиника.

Когато жената дойде при гинеколог за бременност, тя се насочва за ултразвуково сканиране. Тази диагноза е информационен и безвреден метод за събиране на данни за здравето на женската репродуктивна система - матката, яйчниците на бъдещата майка, отделителната система - бъбреците, уретерите, пикочния мехур и развитието на плода. При изследването вълните, излъчвани от сензора, преминават през органи и тъкани и като се отразяват, се връщат обратно. Тъй като вътрешните органи имат различна плътност, те отразяват тези вълни по различен начин. След обработка на събраните данни от устройството, информацията се показва на монитора.

Първият ултразвук обикновено се прави или за определяне на бременност, или на 10-14 седмици. Ако жената се оплаква от благополучие, диагностиката може да бъде предписана по всяко време. Такъв преглед ви позволява бързо да получите пълна информация за състоянието на вътрешните органи на жената, наличието на бременност и развитието на плода. Той обаче се отнася до безопасна медицинска манипулация..

Подготовката за ултразвук през първия триместър е важна. Не можете да преминете през процедурата спонтанно, тъй като в този случай получената информация ще бъде непълна и изкривена. Отчитайки гестационната възраст, лекарят дава препоръки, които трябва да се спазват. Тези съвети се отнасят до това, което жената може да яде или пие и какво и защо да приема преди изследването лекарства (например Espumisan). Препоръките са лесни за изпълнение и не обременяващи. Когато пациентът се опита да се подготви правилно за изследването, то преминава без проблеми.

Причини за предписване на ултразвуково сканиране преди 10 седмици от бременността

Можете да направите ултразвуково сканиране няколко пъти. Такъв преглед се извършва дори с период на бременност от 1 седмица. Някои жени се страхуват от процедурата, особено когато става въпрос за трансвагиналния метод на изследване. Но е важно да се разбере, че тази диагноза е безвредна и разкрива в самото начало на развитието на всяка фетална патология, проблеми на женската репродуктивна система или заболявания на бъбреците и други вътрешни органи. Когато лекарят настоява за ултразвуково сканиране, трябва да се подчините и да се подготвите за диагнозата.

Ултразвук в началото на бременността

Причини за насочване за ултразвук в началото на първия триместър на бременността:

 • определение за бременност;
 • изясняване на продължителността на бременността при пациенти с нередовен цикъл;
 • когато има съмнения за патология;
 • ако в миналото е имало спонтанни аборти;
 • с хронични заболявания на бъбреците или други органи на малкия таз.

Патологичните състояния са както следва:

 • необичайно развитие на плода;
 • извънматочна бременност;
 • тумори на придатъците или матката;
 • анормални характеристики на матката на жената (преграда, удвояване).

Важно е да се разбере, че е задължително да се направи ултразвуково сканиране, особено когато лекарят настоява за това. Ако се открият патологии, спешната помощ ще избегне сериозни усложнения в бъдеще..

Важността на подготовката за проучване през първия триместър

Преди прегледа бъдещата майка трябва да изпълни определени условия, които ще помогнат на устройството да събере пълна информация за състоянието си. Ултразвуковото сканиране е бързо и лесно, ако жената следва съвета какво да яде и пие преди процедурата. Някои храни водят до натрупване на газове в червата, което затруднява събирането на информация от ултразвука.

Пациенти, страдащи от метеоризъм и колики, 1 или 2 дни преди изследването трябва да приемат лекарството Espumisan в препоръчаните дози. В същото време се нуждаете от продукти, които прочистват червата и не водят до запек. Препоръчително е да пиете тиха вода или чай, тъй като много сокове и газирани напитки водят до подуване и образуване на газове, което изкривява информацията, получена при ултразвук.

Към първия ултразвуков преглед трябва да се подходи сериозно. Когато жената се подготвя за процедурата, като внимателно спазва изискванията на лекарите, първоначалната оценка на състоянието на плода се прави точно. Оценява се и състоянието на бъбреците, матката и други органи на пикочно-половата система.

Запълването на пикочния мехур непосредствено преди трансабдоминалната ехография е необходимо за временно изместване на матката от тазовата кухина. Когато матката е в удобно за диагностика положение, сензорът успява по-добре да „види“ ембриона. За да постигнете добър резултат, един час преди изследването можете да изпиете голямо количество вода (до 1,5–2 литра). Когато една жена следва всички препоръки преди изследването, първата процедура помага да се оцени развитието на плода с максимална точност, да се определи точния период на бременност и да се открият огнища на възпаление, например бъбречно заболяване или други тазови органи.

Правила за подготовка за ултразвук

Лекарство, което елиминира повишеното образуване на газове

Ако бъдещата майка не страда от колики, е достатъчно тя да вземе една таблетка Espumisan 6-8 часа преди процедурата. Това трябва да се прави независимо от вида на ултразвука. Както при трансвагиналното, така и при трансабдоминалното изследване чревните газове са отрицателен фактор, който пречи на адекватния анализ. В навечерието на каквото и да е ултразвуково изследване не трябва да ядете пресни зеленчуци, бобови растения и ръжен хляб.

За разлика от особеностите на подготовката за трансабдоминален ултразвук, не трябва да пиете вода преди трансвагинален ултразвук. Трябва да вземете памперс или кърпа в офиса със себе си, както и специален презерватив за сензора. Самата процедура се отбелязва от повечето пациенти като неприятна, но безболезнена..

Подгответе се по-внимателно за трансабдоминален преглед.

Подготвителни етапи:

 • жени, страдащи от запек, хроничен колит, могат да започнат да приемат Espumisan 2 дни преди ултразвука, за останалите една таблетка е достатъчна вечер преди процедурата;
 • 2 дни преди прегледа от диетата се изключва храна, която допринася за натрупването на газове;
 • пийте течност за напълване на пикочния мехур един час преди ултразвука.

Ако една жена вече е направила ултразвуково сканиране по време на настоящата си бременност, тя трябва да дойде за планиран преглед с предишни изображения. Това ще позволи на специалиста да оцени развитието на плода и състоянието на тазовите органи (бъбреци, матка, яйчници) на пациента..

Вреден ли е ултразвукът по време на бременност?

Многобройни клинични проучвания показват, че ултразвукът, който се извършва по време на бременност за изследване на плода, е напълно безопасен и няма никакъв отрицателен ефект върху развитието на плода..

Нещо повече, ултразвуковото сканиране по време на бременност е напълно безвредна процедура, дори и при честото й повтаряне..

Ултразвукът не уврежда плода дори в ранните етапи на бременността, когато органите и тъканите на ембриона са особено чувствителни към външни влияния.

Какво ултразвук се прави по време на бременност?

Има два основни метода на ултразвукова диагностика по време на бременност: трансабдоминална ехография, при която сензорът се поставя върху корема, и трансвагинална ехография, при която сензорът се вкарва във влагалището..

Както трансабдоминалният, така и трансвагиналният ултразвук са напълно безболезнени и безопасни.

Както ще бъде показано по-долу, трансвагиналният ултразвук има малко по-висока точност и чувствителност от ултразвука, който се извършва през корема..

Какво е 3D (триизмерно) и 4 ултразвука (четириизмерно) по време на бременност?

Триизмерният (3D) ултразвук работи на базата на сложна компютърна програма, която генерира пространствено (обемно) изображение на плода от голям брой двуизмерни (плоски) изображения. Всъщност триизмерният (3D) ултразвук ви позволява да получите повече или по-малко точна снимка на нероденото дете..

В момента 3D ултразвукът се използва главно за ранна диагностика на някои фетални малформации, които могат да бъдат пропуснати по време на конвенционалния ултразвук. 3D ултразвукът е по-скъп от конвенционалния ултразвук и не се предлага във всички клиники и диагностични центрове.

Четириизмерният (4D) ултразвук на плода ви позволява да получите триизмерно изображение на нероденото дете в реално време, да наблюдавате неговите движения и работата на вътрешните органи. Този метод на изследване е достъпен само в съвременните диагностични центрове..

В много центрове, където се предлага 3D или 4D ултразвук, може да ви бъде предложено да отпечатате снимки или дори да запишете видео на диск. Отпечатването на снимки или записването на видеоклипове не е вредно за плода, но може да струва допълнителни пари.

Какво е доплер ултразвук по време на бременност?

Доплер ултразвук ви позволява да изследвате кръвообращението в кръвоносните съдове и сърцето на детето, както и в пъпната връв и в съдовете на плацентата.

Данните от доплер ултразвук са от голямо значение за откриване на сърдечни дефекти, съдови аномалии, проблеми с плацентата и др..

На какъв етап от бременността трябва да направите ултразвук?

 • Първият ултразвук за определяне на бременността на около 5-6-7 гестационна седмица
 • Вторият ултразвук се извършва на 11-12-13 седмици, за да се оцени вътрематочното развитие на плода и състоянието на плацентата, както и да се изключат малформации на детето
 • Третият ултразвук се извършва на 19-20-21 седмица и е необходим за изключване на фетални малформации, определяне на състоянието на плацентата и количеството на околоплодните води
 • Четвъртият ултразвук се извършва на 32-33-34 седмици, за да се оцени приблизителното телесно тегло на детето, големината на главата на детето до размера на родовия канал на майката, състоянието на пъпната връв и т.н..
 • Често лекарите препоръчват да се проведе последното ултразвуково сканиране непосредствено преди раждането - това помага да се определи тактиката на раждането и да се подготви предварително за възможни усложнения.

В различни ситуации, например при кървави отделяния от влагалището, болки в корема и т.н., лекарят може да предпише допълнителен, непланиран ултразвук. Както бе споменато по-горе, честото повтаряне на ултразвук не вреди на развитието на детето..

Как да се подготвим за ултразвуково сканиране по време на бременност?

За да се подготвите правилно за прегледа, опитайте се да разберете предварително какъв тип ултразвук ви е назначен: през корема или през вагината.

За да получите точни резултати от трансабдоминалната ехография, 1,5-2 часа преди прегледа, трябва да изпиете 1 литър вода и да не ходите до тоалетната, докато процедурата не приключи.

В случай на трансвагинален ултразвук, напротив, желателно е пикочният мехур да е празен, следователно, преди да влезете в лекарския кабинет, трябва да отидете до тоалетната.

Първи ултразвук. Определение за бременност с помощта на ултразвук

Първият ултразвук се извършва с цел окончателно потвърждаване на бременността, определяне на местоположението на прикрепения ембрион в маточната кухина (с изключение на извънматочна бременност), определяне на приблизителната възраст на бременността и оценка на жизнеспособността на плода (виж също http://www.sitemedical.ru/content/%D0% BE% D0% B1% D1% 8A% D1% 8F% D1% 81% D0% BD% D0% B5% D0% BD% D0% B8% D0% B5-% D0% B2% D1% 8B% D0% BA % D0% B8% D0% B4% D1% 8B% D1% 88% D0% B0-% D0% B7% D0% B0% D0% BC% D0% B5% D1% 80% D1% 88% D0% B5% D0% B9-% D0% B1% D0% B5% D1% 80% D0% B5% D0% BC% D0% B5% D0% BD% D0% BD% D0% BE% D1% 81% D1% 82% D0 % B8-% D0% BF% D0% BE% D1% 82% D0% B5% D1% 80% D1% 8F-% D0% B1% D0% B5% D1% 80% D0% B5% D0% BC% D0 % B5% D0% BD% D0% BD% D0% BE% D1% 81% D1% 82% D0% B8-% D0% BD% D0% B0-% D1% 80% D0% B0% D0% BD% D0 % BD% D0% B8% D1% 85-% D1% 81% D1% 80% D0% BE% D0% BA% D0% B0% D1% 85-% D0% BF% D1% 80% D0% B8% D1 % 87% D0% B8% D0% BD% D1% 8B-% D1% 81% D0% B8% D0% BC% D0% BF% D1% 82% D0% BE% D0% BC% D1% 8B-% D0 % BB% D0% B5% D1% 87% D0% B5% D0% BD% D0% B8% D0% B5).

Ултразвукът показва бременност поне 4-5 седмици (трансвагиналният ултразвук може да открие бременност от 4 седмици, а конвенционалният трансабдоминален ултразвук не по-рано от 5 седмици) Преди този период ултразвукът не може да „забележи“ бременност.

Обикновено първият ултразвук за диагностициране на бременност се извършва в случай на симптоми и признаци на бременност (забавена менструация, положителни тестове за бременност, вижте също http://www.sitemedical.ru/content/%D0%BF%D1%80%D0%B8 % D0% B7% D0% BD% D0% B0% D0% BA% D0% B8-% D0% B1% D0% B5% D1% 80% D0% B5% D0% BC% D0% B5% D0% BD% D0% BD% D0% BE% D1% 81% D1% 82% D0% B8-% D1% 80% D1% 83% D0% BA% D0% BE% D0% B2% D0% BE% D0% B4% D1 % 81% D1% 82% D0% B2% D0% BE-% D0% B4% D0% BB% D1% 8F-% D0% B6% D0% B5% D0% BD% D1% 89% D0% B8% D0 % BD-% D0% BA% D0% B0% D0% BA-% D0% BE% D0% BF% D1% 80% D0% B5% D0% B4% D0% B5% D0% BB% D0% B8% D1 % 82% D1% 8C-% D0% B1% D0% B5% D1% 80% D0% B5% D0% BC% D0% B5% D0% BD% D0% BD% D0% BE% D1% 81% D1% 82% D1% 8C). Тази тактика на диагностициране на бременността е напълно правилна и строго необходима..

Във всички случаи, когато домашният тест за бременност показва положителен резултат, е необходимо да се консултирате с лекар за ултразвук на тазовите органи, който ще изключи извънматочна бременност. Ектопичната бременност е особено вероятна, ако бременната жена има болки в корема и кървави вагинални секрети. Ултразвукът може да открие или изключи извънматочна бременност още на 5-6 седмица.

Съвременната медицина е не само качествено средство за лечение и последваща профилактика на заболявания, но и отличен помощник при тяхното предотвратяване. Това може да се види ясно от общия контрол на хода на бременността, който се използва за всички жени, регистрирани при гинеколог, докато чакат дете..

Въпреки постоянните консултации, много бременни жени забравят за правилната процедура за провеждане на определени прегледи. Представеният днес материал, който разказва за всички тънкости при преминаването на третата по време на бременност, ще помогне на някои от тях. Интересувате ли се от тази информация? Слез долу.

И така, най-важният въпрос по разглежданата тема днес е "Кога се извършва третото ултразвуково сканиране по време на бременност?" За да отговорите на него, трябва да се обърнете към списъка на планираните ехографски прегледи за бременна жена. Според нормите, установени в медицината, третият ултразвук се извършва по време на бременност на 32-34 седмици от неговия курс.

Всъщност тази диагноза е последната сред планираните, поради което след нея, естествено по време на нормалния ход на бременността, жената вече не се нуждае от извършване на никакви прегледи. В случай на някои здравословни проблеми на бременна жена или нейния плод, винаги се предписват допълнителни изследвания.

Основната цел на крайното ултразвуково сканиране е да се определят основните функции на организмите на майката и плода, чието функциониране има и най-малкото значение за раждането.

Идентифицирането на всяка аномалия често определя необходимостта от отстраняване на проблеми, което се прави през оставащия гестационен период.

Подготовка и процедура

Като се вземат предвид специфичните особености на хода на бременността при всяка жена, на последния етап от бременността, на нея може да бъде назначен трансвагинален ултразвук или транс-коремна ехография. В зависимост от избрания вариант на процедурата, процедурата за нейното изпълнение е различна, но подготовката и в двата случая е напълно идентична.

Подготвителните мерки са както следва:

 1. Няколко дни преди ултразвука е препоръчително жената да се придържа към диета, която максимално неутрализира шансовете за метеоризъм.
 2. Непосредствено преди процедурата на бременна жена е важно да предупредите диагностика за взетите от нея лекарства и да се придържате към препарата, определен от лекаря или същия диагностик.
 3. Освен това с трансвагинален ултразвук се прави тоалетна на гениталиите, а с транс-коремна ехография пикочният мехур се пълни час или половин час преди процедурата и се приготвят сухи салфетки или кърпа.

Самото проучване се извършва в една от следните поръчки:

 • С трансвагинален ултразвук жената заема удобна позиция на специален диван и разтваря крака, като прави всичко, както казва диагностикът. След това във влагалището на бременната жена се вкарва специално устройство - трансвагинален ултразвуков сензор. След това започва прегледът, по време на който (около 10-20 минути) на екрана се излъчва случващото се в областта на плода и диагностикът записва всички необходими данни на диагностичния лист.
 • С транс-коремна ехография бременната жена излага корема си и също така заема място на дивана в легнало положение. След това диагностикът прилага специален гел върху зоната на изследване на тялото, чрез който се въвежда транс-коремен ултразвуков сензор. Освен това, ултразвуковият процес е напълно подобен на описания по-рано. В края на прегледа бременната жена трябва да избърше гела от корема, след което е напълно свободна.

Като цяло няма особени трудности при провеждането на третата по време на бременност. В техния процес те са изключително прости и безпроблемни за всяка жена..

Вредно ли е да се прави ултразвук по време на бременност

Много бременни жени са много внимателни при провеждането на различни диагностики, тъй като се страхуват да не навредят на развиващия се плод. По отношение на ултразвуковото изследване трябва да се остави такова предпазливост, защото то е напълно безвредно както за бъдещата майка, така и за детето..

Дълго време редица медицински комисии установиха, че ултразвукът по време на бременност не представлява абсолютно никаква заплаха за плода..

Чрез стандартни изследвания и подробен анализ на практиката на съвременната медицина беше разкрита пълната безвредност на ултразвука за живите организми, така че няма абсолютно никаква нужда да се страхувате от него..

Предимства и недостатъци на проучването

Ултразвукът е неинвазивен и безопасен метод за изследване

Ултразвуковата диагностика на 32-34 седмици от бременността, която е последна сред планираните прегледи при бременни жени, е много проста и безпроблемна.

Също така, най-важното, подобно ултразвуково сканиране е напълно безвредно за жената и нейния плод. Като се имат предвид тези характеристики, изглежда възможно да се характеризира това проучване само от положителната страна..

Освен това позволява:

 1. оценка на локализацията и функционалното състояние
 2. оценете състоянието на майчините органи по един или друг начин, необходим по време на раждането
 3. определят съответствието на размера на плода с гестационната възраст
 4. проверете стабилността и правилното развитие на плода
 5. предопределят правилната тактика на раждането

Както можете да видите, освен предимствата на ултразвука, описани по-горе на последния етап от бременността, се проследява и отличното информационно съдържание на тази диагноза. Определено не трябва да пренебрегвате подобен преглед на бременна жена.

За какво може да „разкаже“ третият ултразвук?

В хода на третия се разглеждат значителен брой показатели както по отношение на тялото на бъдещата майка, така и на плода.

В основната версия тази диагноза изследва:

 • дебелина и структура на плацентата
 • състояние на пъпната връв
 • дължина
 • количеството и чистотата на околоплодните води
 • размера на детето и съответствието им с гестационната възраст
 • положение на плода
 • състоянието на органите както на плода, така и на майката
 • възможното наличие на патологии в развитието на детето и тяхната съвместимост с живота

Последният ултразвук е от особено значение за бременната жена, когато тя носи няколко плода наведнъж. Това до голяма степен се дължи на факта, че при многоплодна бременност е изключително важно да се определи количеството на околоплодните води. Между другото, определянето му се извършва чрез сумиране на 4 линейни измерения. Обикновено този показател е в диапазона от 6-24 сантиметра, което е приложимо и при едноплодна бременност..

Имайте предвид, че за подобряване на общото качество и точност на резултатите от третия ултразвук, често се предписва доплер изследване за бременна жена..

Такъв комплекс от диагностични процедури позволява:

 1. проверете сърцето на плода
 2. изследвайте утероплацентарния кръвен поток
 3. определят възможността за хипоксия
 4. оценяват общото състояние на пъпната връв, пълнотата на нейните съдове, артерии и вени

Отделно внимание трябва да се обърне на оценката на плода при последния ултразвук на бременността, тъй като именно в период от 32-34 седмици възможността за откриване на дефекти в неговото развитие е много голяма. Въз основа на това всеки диагностик, когато извършва тази диагноза, определя и оценява следните показатели:

 • размерът на костния състав на черепа
 • дължината на бедрените кости, предмишниците, долната част на краката и раменете
 • общи размери на гръбначния стълб и отделните части на скелета

Растежът, или по-скоро дължината на плода, е от най-голямо значение. На 8-9 месеца трябва да се формира, поради което значителни отклонения от нормите изискват необходимото внимание от диагностика. Ако се появят, диагнозата за вътрематочно забавяне на растежа е неизбежна. Въпреки това, без да се определят процесите на кръвообращението на плода и неговата сърдечна честота, е невъзможно да се постави такава диагноза, следователно, ако подозирате забавяне в развитието на детето, е необходимо да се проведе споменатото по-горе доплер изследване..

Повече информация за ултразвука можете да намерите във видеото:

Определянето на нормалността на всички ултразвукови показатели се извършва чрез сравняването им с определени норми, основните от които са както следва:

Седмица31323334353637383940
Височина, см41.142.343.644.545.446.647.949,050.251.3
Тегло, g17791930 г.20882248241426122820299231703373
BRGP808284868889.591929394.5
DLB61636566676971737577
DHrK8183858891949799101103

Систолно-диастолитично съотношение (SDR) в различни периоди от нормалната бременност

Период на бременност, седмицаLMS в пъпната артерияLMS в маточните артерии
16-194,56 ± 0,112,09 ± 0,03
20-223,86 ± 0,091,95 ± 0,03
23-253.51 ± 0.101,91 ± 0,02
26-283,19 ± 0,081,83 ± 0,02
29-312,88 ± 0,061,78 ± 0,02
32-342,52 ± 0,041,73 ± 0,03
35-372,4 ± 0,051,68 ± 0,02
38-412,17 ± 0,031,69 ± 0,02


Дешифрирането на диагностичния лист, изготвен от диагностика въз основа на резултатите от третия ултразвук, трябва да се занимава с професионалист. Това до голяма степен се дължи на факта, че в процеса на определяне на нормалността на всички показатели е важно да се вземат предвид характеристиките на всеки отделен случай. Така например, при бременни жени с доста големи размери, отклонението в подобни показатели при плодовете се счита за напълно нормално..

На тази, може би, най-важната информация по днешната тема е приключила. Както можете да видите, няма особени трудности при подготовката и провеждането на последното ултразвуково сканиране по време на бременност. Декодирането, разбира се, не е лесен процес, но трябва да се извършва от професионалисти, а не от самата бременна жена. Надяваме се, че материалът, представен по-горе, е бил полезен за вас и е дал отговори на вашите въпроси. Здраве за вас!