Необходимо е предварително да се подготвите за такова важно събитие като раждането. За да сте готови за пътуване до болницата, трябва да обмислите всички малки неща и да решите предварително какво да вземете със себе си. Необходимо е да започнете да събирате чанти след изясняване на списъка на разрешените неща в институцията. Събраните неща трябва да бъдат поставени на видно място, за да не изпадате в паника в точното време.

Списък на необходимите неща за детето

Предметите трябва да се събират 4-5 седмици преди очакваната дата на падежа. Ако доставката ще се извършва на търговска основа, тогава е позволено да се вземат всички необходими неща за майката и детето. Ако услугите се предоставят безплатно, тогава си струва да се изяснят правилата на родилния дом - експертите ще ви кажат кои неща можете да вземете и кои - болницата предоставя сама.

Чанта за новородено трябва да се напълни с максимално количество необходими неща. Този списък включва:

 1. хигиенни продукти за бебето: мокри кърпички за новородени, крем за пелени, самите пелени, бебешки сапун;
 2. дрехи за бебето: 3 плъзгача, 3 долни ризи, няколко чифта чорапи, 2-3 капачки, няколко пелени, дрехи за изписване са достатъчни, за да останете в болницата;
 3. манекен, ако е необходимо;
 4. шишета за хранене при недостатъчна лактация на майката или медицински отказ от лактация.

Хигиенни продукти за дете

Мокри кърпички

към магазина Специалните мокри кърпички за деца не съдържат аромати, алкохол или каквито и да било добавки. Материята, от която са изработени, е много мека, щадяща кожата. След използване на такива кърпички, неприятните сапунени следи не трябва да остават по кожата. Един голям пакет ще бъде достатъчен, за да останете в болницата.

Крем за пелени

до магазина За постоянна употреба, както и за борба с обривите и зачервяванията на пелените, е необходим крем за бебешки пелени. Съдържа талк на прах, който не абсорбира, а по-скоро абсорбира излишната влага, предпазвайки кожата.

Прах

до магазина Бебешка пудра, която съдържа талк на прах или нишесте, е класически начин за справяне с обрива от пелена. Той ще даде на бебешката кожа комфорт и сухота, осигурявайки комфорт при използване на пелена.

до магазина Всеки бебешки сапун ще е необходим за пране. Трябва да е без аромати и аромати. Бебешкият сапун в сравнение с обичайния не изсушава нежната бебешка кожа, но я овлажнява. Удобен за използване течен сапун с дозатор.

Пелени

до магазина Родилният дом се нуждае от специални пелени за новороденото. Коланът им е направен по такъв начин, че внимателно да покрива пъпната рана и да не я повреди. Като правило това са най-малките пелени. В родилния дом изберете памперси по тегло: до 3,5 кг, 0-5 кг.

Пелени за еднократна употреба

до магазина Това е много удобен хигиенен продукт. Те ще ви бъдат полезни през първите дни в болницата, когато преглеждате лекар или се преобличате. Горният абсорбиращ слой е много мек и детето ще лежи удобно върху тях.

Списък на основните неща на мама

Списъкът на необходимите неща за мама трябва да включва:

 1. документи: паспорт или копие от него, полица за задължителна медицинска застраховка, обменна карта, насочване към болницата, акт за раждане;
 2. дрехи за мама: халат или удобни домашни дрехи (няколко комплекта за преобличане), чорапи, бельо, нощница, пантофи, кърпа (2 броя: едната за прегледи, другата за себе си);
 3. хигиенни консумативи: паста за зъби и четка, бръснач за бръснене, шампоан, сапун, ластик за коса, гребен.
 4. за цезарово сечение се изискват компресионни чорапи; жените с разширени вени също ще се нуждаят от него;
 5. превръзката след раждането е полезно, но по желание нещо;
 6. еднократни чанти за мръсно бельо;
 7. вода и храна за закуски. Всички продукти трябва да са хипоалергенни, подходящи за хранене на кърмачка.

Необходимо е да се събират неща за изписване в отделен пакет. За тържествена среща мама ще се нуждае от удобни красиви дрехи и малко козметика, бебе - удобни дрехи и плик за сезона.

Какво друго може да се наложи на мама

Следродилни подложки

до магазина Понякога се раздават в родилните болници, но е по-добре да имате собствен комплект. За стандартните три дни престой в болницата са достатъчни 2 опаковки от 10 бр. Нормалните подложки за критични дни няма да работят.

Еднократни гащи след раждането

до магазина В периода след раждането е подходящо и обикновеното памучно бельо, но еднократните са много по-удобни и хигиенични, тъй като майката не трябва да се пере и ще може да посвети повече време на новороденото.

Сутиен за кърмене

до магазина Сутиените за кърмене са направени, за да осигурят бърз достъп до гърдите навсякъде. При хранене не е нужно да го премахвате напълно, просто разкопчайте ръба на чашата.

Подложки за гърди

до магазина Тези подложки ще са необходими не само в болницата, но и през първите месеци след това, докато се установи лактацията. За родилния дом е по-добре да вземете подложки за еднократна употреба. Многократните трябва да се измият, което не е много удобно, когато сте в отделението.

Крем за зоната около зърната

до магазина Кремът ще ви помогне да се справите с напукани зърна през първите дни на хранене. Всички тези кремове са абсолютно безопасни за бебето. Използва се веднага след хранене, а до следващото - кремът ще има време да се абсорбира.

Помпа за кърма

до магазина През първите дни на хранене мама често се нуждае от помощ. Стагнацията на млякото може да доведе до мастит и спиране на лактацията. Ето защо е по-добре да използвате помпа за кърма, ако това е проблем. Може да се използва и за увеличаване на производството на мляко и по-късно за изцеждане.

Полезни съвети за стигане до болницата

Ако се придържате към принципа на рационалността и познавате правилата на родилните болници, тогава ще бъде лесно да събирате чанти. Спазвайте няколко правила, за да не забравите нищо.

 1. По-добре е да разделите всички неща на пакети: за пренатален престой, пренатален престой и изписване. Регистрирай се. Ще трябва да вземете само първите две със себе си. По-добре е да донесете пакета за освобождаване по-късно. Попитайте семейството или таткото на бебето за това.
 2. Преди да започнете да събирате торби, отидете в болницата, прочетете списъка с необходимите неща. Може би няма нужда да се вземат някои неща.
 3. Цялото облекло трябва да бъде лесно сменяемо и хигиенично. Например, по-добре е да вземете гумени чехли, за да могат бързо да се измият и изсушат..
 4. За да не ви омръзне, вземете книги, списания, кръстословици. Не забравяйте телефона си със зарядно, за да поддържате връзка със семейството си.
 5. Ако сте наясно с възможни проблеми с храненето или искате да защитите зърната си, закупете подложки за гърди. Тънкият силикон няма да пречи на храната на вашето бебе. Подложките осигуряват плътно прилепване и могат да се използват дори при възпалени зърна.

Навременната подготовка на неща, необходими за комфортен престой в болницата, ще ви позволи да оцелеете това време без излишни главоболия и притеснения.

Ако не искате сами да събирате неща, тогава винаги можете да изберете готова чанта за болницата:

Какво трябва да вземете със себе си в болницата?

Сега терминът вече бавно достига своя край. Мама вече е психически по време на раждане и дори в следродилния период. От ден на ден всички членове на семейството очакват да започнат родилни болки. По това време трябваше да съберете всички необходими неща, които ще вземете със себе си в болницата. Направете това предварително, тъй като ще трябва да купите много неща, най-вероятно на различни места - това ще ви отнеме време и усилия. Освен това, с наближаването на този ден и особено с настъпването на контракциите, една жена става раздразнителна, прекалено емоционална и дори агресивна, паметта ви може да бъде напълно отхвърлена. Така че пакетът трябва да чака в крилата. И за да бъде по-удобно, разпределете всичко необходимо в 3 торбички: тази, която вземете със себе си веднага, която ще ви бъде донесена след раждането, и тази, която ви е необходима за изписване. Ако планирате партньорско раждане, подгответе отделна чанта за съпруга си (или който и да е там с вас). Подпишете всеки от тях или дори по-добре - прикачете списък със списък със съдържание.

Представяме ви основни списъци с неща, които могат да бъдат коригирани във всеки отделен случай в зависимост от вашите нужди, навици и правила на конкретния родилен дом, в който ще раждате. Следователно няма да е излишно да изясним това предварително..

Първият пакет е "майчинство"

Това са нещата, с които веднага ще се заемете:

 • паспорт;
 • обменна карта с резултати от теста;
 • медицинска политика;
 • договор с родилно заведение или лекар;
 • голяма чанта за дрехи и чанта за обувки (тази, която ще бъде върху вас и която съпругът ще вземе след раждането);
 • самобръсначка за еднократна употреба, ако нямате време за бръснене у дома;
 • контракционен дневник или тетрадка и химикал;
 • удължена тениска или къса нощница;
 • чехли за миене;
 • топли чорапи;
 • еднократни пелени (големи, няколко парчета);
 • масажор;
 • тиха вода (2-3 малки бутилки);
 • чай в термос;
 • лека храна: тъмен шоколад, ядки;
 • мокри кърпички за ръце;
 • малка кърпа;
 • тоалетна хартия;
 • мобилен телефон и зарядно устройство (хронометър и комуникационно устройство);
 • MP3 или CD плейър с приятна релаксираща музика;
 • пари.

Ако съпругът ви ще ражда с вас (или по-точно вие и съпругът ви), тогава сложете отделен пакет за него - „за съпруга“. Или го поставете в голямата си чанта за майчинство:

 • допускане до раждане;
 • фотоапарат или видеокамера;
 • сандвичи;
 • еднократен хирургичен комплект за раждане;
 • миещи се чехли.

Разбира се, слагате храна в чантата си последна - преди да излезете от къщата. Още по-добре прикрепете към чантата списък с неща, които трябва да бъдат докладвани, така че да не забравите нищо набързо..

В същата чанта поставете неща, които ще бъдат полезни на бебето веднага след раждането:

 • еднократна пелена;
 • памучна и фланелена пелена (измита със специална бебешка пудра и изгладена от двете страни);
 • боди или долна риза;
 • комбинезон или гащеризон;
 • шапка или тънка шапка;
 • чорапи.

Втори пакет: "след раждането"

Тази чанта ще ви бъде доставена веднага след доставката:

 • нощница с дължина до коляното с капачка отпред за кърмене (2 бр.);
 • мрежести бикини за еднократна употреба - 1 бр.;
 • най-простите памучни гащи - 5 бр.;
 • сутиен за кърмене - 2 бр.;
 • големи хигиенни подложки (2 опаковки) и в сутиен;
 • халат;
 • памучни чорапи 5 чифта;
 • комплект спално бельо;
 • еднократни пелени - големи, 5 бр.;
 • кърпа за душ;
 • кърпа за ръце;
 • четка за зъби в калъф и паста за зъби;
 • сапун, душ и гел за интимна хигиена, кърпа;
 • шампоан с балсам (по-удобен в сашета за еднократна употреба);
 • дезодорант без мирис;
 • хигиенни пръчки;
 • гребен, фиби, ленти за коса;

Чанта до болницата, списък на нещата 2020

Всички бъдещи майки очакват с нетърпение това желано събитие - раждането на дете. Раждането обаче, както самата бременност, не е лесен период от живота на жената и нейното бебе. Ако ще раждате за първи път и не знаете какво трябва да има в чантата в родилния дом и какви неща ще ви бъдат полезни там и какво не, тогава тази статия ще ви помогне да разберете всички тънкости на таксите.

Кога да вземете чанта в болницата

Раждането, особено първото, е вълнуващо и не винаги предсказуемо явление, поради което, разбира се, е много по-добре да съберете всички необходими неща предварително, така че когато дойде „Х-часът“, да не бързате из апартамента в паника, трескаво да се опитвате да намерите правилните неща и да губите ценното си време.

Някои неща, които не можете да направите без, например, пакет от документи за прием в родилен дом, можете да съберете предварително и просто да го оставите да чака в крилата. Всички останали неща, необходими за комфортен престой на майка и дете в болницата, могат да бъдат събрани от около средата на третия триместър на бременността. И така, до 36-37 седмица от бременността ще имате подготвена чанта с неща за болницата. И въпреки че някой може да каже, че това е твърде рано, обаче, раждането е непредсказуем процес и не се подчинява на нашите желания, така че е по-добре всичко необходимо да е готово малко предварително..

Чанта за родилни болни за мама и бебе

Какво е включено в чантата в родилния дом? Обикновено всеки родилен дом има свои собствени списъци с необходимите неща, както и списъци на това какво да носите в болницата е категорично неприемливо. Ето защо, ако сте избрали родилен дом предварително, винаги можете да изясните тези нюанси там. Като цяло списъкът на това, което трябва да бъде в чанта в родилния дом, изглежда така:

 • Документи и пари;
 • Дрехи и хигиенни артикули за мама;
 • Дрехи за бебето в болницата и за изписване.

На практика всички тези предмети могат и трябва да бъдат разделени на отделни опаковки и торби, за да се улесни процесът на събиране. Освен това подобна организация на нещата ще ви помогне да ги намерите по-бързо по-късно. По-добре е да събирате нещата в найлонови торбички, тъй като в много родилни болници са забранени кожени и платнени торбички поради настоящите санитарни и епидемиологични стандарти. Е, ако избраните от вас пакети и чанти са напълно прозрачни, това ще бъде допълнителен плюс - веднага ще видите какво точно се крие вътре и няма да се налага да подписвате пакета.

Чанта до болницата: списък с неща

Изисква се да занесете само най-необходимите неща в родилния дом, без които не можете по никакъв начин. В противен случай рискувате да отидете в болница с цял куфар с различни неща и в крайна сметка при успешно раждане вие ​​и бебето ще прекарате в болницата не повече от седмица.

По принцип всички неща, които трябва да бъдат отнесени в болницата, могат да бъдат грубо разделени на четири различни торби:

 • неща, от които бъдещата майка ще се нуждае преди да роди;
 • неща, които ще трябва да вземете със себе си в родилното отделение;
 • неща, които са полезни след раждане и за изписване;
 • неща за детето.

Препоръчително е да изготвите няколко списъка с неща за себе си предварително, за да се подготвите систематично за пътуване до болницата и в същото време да не забравяте нищо.

Списък на нещата в родилния дом за мама

По правило бъдещата майка трябва да занесе в болницата повече неща за себе си, отколкото за новороденото. Нека да разберем без какво определено не можете в болницата?

Документи и пари

Най-добре е да опаковате документи в отделна папка или файл. Със сигурност ще трябва да вземете със себе си в болницата следните документи:

 • Паспорт;
 • Карта за обмен на бременни;
 • Полица за задължително здравно осигуряване;
 • Свидетелство за раждане, което обикновено се издава в предродилната клиника по местоживеене;
 • Болничен отпуск, който се дава в антенаталната клиника. Издава се, като правило, заедно със сертификат..
 • Договор за платено управление на труда, ако плащате за раждане.

Освен това трябва да вземете със себе си малко пари в брой и пластмасова карта. Повечето родилни болници вече разполагат с банкомати, което означава, че не е необходимо да носите голямо количество пари в брой със себе си.

Неща, от които се нуждаете преди раждането

Ако отидете в болницата планирано, тогава най-вероятно ще прекарате няколко дни в отделението, преди да родите. Това означава, че имате нужда от следните неща:

 1. Удобни дрехи за ежедневно носене, най-хубавото - мек халат;
 2. Нощница;
 3. Чехли и гумени шисти за душ;
 4. Няколко чифта чорапи, за предпочитане памучни, но в предродилното отделение можете да носите и вълнени;
 5. Бельо;
 6. Две кърпи - голяма и малка;
 7. Хигиенни продукти: четка за зъби, паста, сапун, шампоан, гребен;
 8. Опаковка стерилни пелени, те ще са необходими както за прегледи, така и за самото раждане;
 9. Клизма за прочистване на червата непосредствено преди раждането;
 10. Две опаковки салфетки - суха и мокра;
 11. Вашият собствен набор от ястия - чаша, чиния, лъжица;
 12. Чували за боклук и мръсно бельо;
 13. Телефон, защото не можете без него и зарядно устройство за него;
 14. Умните дрехи и козметика ще ви бъдат полезни за освобождаване от отговорност. По-добре е да вземете дрехи с разхлабена кройка, без колани и да не смачквате стомаха.

Също така можете и трябва да вземете със себе си нещо, което ще ви помогне да се заемете в навечерието на раждането. Тези елементи могат да включват: плейър със слушалки, любима книга, тетрадка и химикалка.

Неща, които да вземете в родилната зала

Когато самият труд започне, в родилното отделение ще ви бъдат полезни следните неща, които могат и трябва също да бъдат опаковани в отделна чанта:

 • Памучен халат и риза;
 • По-добре е обаче да вземете със себе си само памучни чорапи, защото вълнените чорапи са забранени в родилната зала;
 • Равните обувки;
 • Вода: можете да вземете или чиста негазирана питейна вода до 2 литра, или термос с билков чай, ако това не е забранено в родилния дом. Пиенето е много полезно по време на раждането. Ако решите да вземете със себе си билков чай, тогава е по-добре да го приготвите от мента или маточина, тъй като именно тези билки стимулират трудовата дейност и в същото време успокояват нервната система;
 • Лека закуска. По правило по време на раждането повечето жени нямат време за ядене, но ако все пак огладнеете, ще ви трябват бисквитки и сушени плодове;
 • Еластична лента или фиби ще бъдат много полезни за собствениците на дълга коса;
 • Махрова кърпа (малка) е полезна за разтриване с хладка вода;
 • Ако страдате от разширени вени, тогава компресионни чорапи или еластични превръзки за обвиване на долните крайници също ще ви бъдат полезни;
 • Калъфи за тоалетни седалки за еднократна употреба;
 • Хигиенното червило ще помогне да се избегнат пукнатини по устните, които изсъхват много по време на раждането..

Освен това трябва да занесете неща за вашето бебе в родилната зала. За дете ще ви трябва:

 • Долна риза;
 • Пелена;
 • Капак или тънка капачка;
 • Пелена за новородени - 1 брой.

Като правило в родилната зала родилките с деца прекарват няколко часа и след това се прехвърлят в следродилния отдел.

Какво ще дойде по-удобно след раждането?

И така, когато един от най-трудните тестове, приготвен за жени от майката природа, бъде преминат, вие и вашето дете ще трябва да останете в болницата още няколко дни. Когато сте в отделението след раждането с бебето си, може да ви бъдат полезни следните неща:

 • Хигиенни следродилни подложки: обилното отделяне след раждане е често срещано явление, така че стандартните подложки тук няма да работят, те имат твърде ниска абсорбция;
 • Еднократно бельо. Еднократните бикини са по-добри от обикновените, защото след раждането те ще трябва да се сменят често, а еднократните могат да бъдат изхвърлени;
 • Сутиени за кърмачки. Не забравяйте, че след раждането, когато млякото започне да пристига, размерът на гърдите ви може да се увеличи до три единици от сегашния, следователно, когато купувате бельо, обмислете този момент предварително. Освен това специалните модели са много по-меки и удобни от обикновено.
 • Множество тениски с предно затваряне за лесно хранене.
 • Глицеринови супозитории - в случай на запек;
 • Следродова превръзка;
 • Крем за напукани зърна, които са доста често срещани при започване на кърмене. Можете да вземете "Bepanten" или "Purelan";
 • Помпа за кърма - в случай, че не можете да нахраните бебето веднага по някаква причина.

Нова майка наистина ще се нуждае от тези неща през първите дни от живота на бебето в родилния дом..

Списък на нещата в родилния дом за бебето

И какво трябва да има в чанта в родилния дом за самото бебе? По правило различните родилни болници се придържат към различни правила в това отношение: някъде са разрешени само еднократни пелени и кремове, а някъде им е позволено да вземат неща за новородени. Ако вашият родилен дом е един от последните, тогава за бебето трябва да се подготви следният списък с неща:

 • Пелени в размер на 10 броя за всеки ден престой в болницата. Ако останат допълнителни, вземете ги със себе си;
 • Прах или крем за пелена, същото "Bepanten" ще направи;
 • Пелени - 10 броя, половината от тях трябва да са тънки, а останалите - фланелени, топли;
 • Долнище - 4-5 броя;
 • Комбинезон и боди - 4-5 броя;
 • Ръкавици за дръжки;
 • Чорапи - 4 чифта;
 • Гащеризони;
 • Течен сапун за деца - без оцветители. аромати и аромати. Една бутилка ще ви бъде достатъчна;
 • Бебешки кърпички.

Това са само основните неща, от които вашето новородено ще се нуждае през първите дни от живота си в болницата..

Списък на нещата в болницата: Зима

По правило повечето майки се притесняват как и в какво да облекат бебето си за освобождаване от отговорност. Особено този въпрос е от значение за децата, родени през зимата. "Зимни" деца ще се нуждаят от:

 • Топъл плик за изпразване, за предпочитане върху овча кожа;
 • Топло боди;
 • Пилч;
 • Топла шапка;
 • Ръкавици без ръкавици;
 • Зимни гащеризони;
 • Топли чорапи.

Елегантна панделка обикновено се използва за връзване на одеяло, но одеялото не е най-добрият вариант, ако се освобождавате през зимата, а лентата може да се прикрепи и върху топъл плик.

Списък на нещата в болницата: Пролет

През пролетта, особено ако раждането на дете е настъпило в началото на пролетта, е възможно и понякога дори е необходимо да се използва същият комплект дрехи, който се използва за освобождаване през зимата. Въпреки това, ако климатът позволява, можете да замените топлия плик върху овча кожа с по-лек плик върху подплатен полиестер.

Списък на нещата в болницата: Лято

Ситуацията е най-проста за майките на „летни“ деца. Ако времето е достатъчно топло, тогава можете да направите без плик; достатъчно е просто одеяло, завързано с панделка. Струва си обаче предварително да обмислите как ще се приберете вкъщи. Според правилата дори новородените трябва да се транспортират в специална детска седалка или коша за новородени, които трябва да се закопчаят с предпазен колан, а одеялото, в този случай, ще създаде допълнителни затруднения. Когато извиквате такси, не забравяйте да информирате диспечера, че имате нужда от кола с детска седалка и шофьор за непушачи.

Списък на нещата в болницата: Есен

Извън сезона е трудно време за изписване от болницата. Ако детето е родено в края на есента, тогава може да използвате топли зимни дрехи за освобождаване от отговорност. Ако обаче изхвърлянето настъпи в началото на есента, тук е много важно да изберете дрехи за изписване по такъв начин, че, от една страна, да не се преохлаждате и да не настивате, а от друга страна, да не увивате бебето твърде много, защото това може да наруши терморегулацията от раждането. организъм. Затова, в зависимост от времето, използвайте демисезонни или зимни дрехи..

Когато отивате в болница, не забравяйте, че е по-добре да опаковате всички неща в прозрачни найлонови торбички, така че да са лесни за намиране. Освен това всеки от тези пакети може да бъде подписан за „мама“, „бебе“, „за доставка“, „за изписване“ и т.н..

ПЪЛЕН СПИСЪК НА НЕОБХОДИМИТЕ НЕЩА В БОЛНИЦАТА ЗА РОДЕНЕ

Това е вторият ми опит да помогна на бъдещите майки да решат какво да вземат за себе си и бебето в болницата. Веднага ще направя резервация, че всички родилни болници са различни, затова проверете предварително списъка с необходимите и разрешени продукти в спешното отделение на вашето майчинство.

И така: крайният срок е 38 седмици и ако имате бременност, протичаща с усложнения и има възможност за преждевременно раждане - от 30 седмици (за това ще ви кажат в предродилната клиника) носете със себе си следните документи:

 • Паспорт (той ще бъде взет в спешното отделение и издаден преди изписването)
 • Застрахователна полица (някои също пишат SNILS, но в моята болница не се изискваше)
 • Обменна карта (по-добре е да откъснете корицата и страниците с реклама веднага)
 • Акт за раждане (направете копие, не забравяйте да вземете талони № 1 и 2, когато напускате родилния дом, те ще се изискват в детската клиника)
 • Фотокопие на болничния лист (в случай на усложнено раждане или цезарово сечение, без него няма да се издават допълнителни болнични листове)
Всичко това е задължително. Без всичко друго те ще ви пуснат в болницата, но по-добре е, разбира се, да сте готови за началото на раждането, така че в критичен момент да не тичате из къщата в търсене на правилното нещо. Затова взимаме найлонова торбичка, в никакъв случай торба, няма да им бъде позволено да я занесат в болницата и да сложат в нея следното:
 • Гумени чехли, в които можете да отидете под душа.
 • Риза и халат. В тях ще се преоблечете в спешното отделение и ще бъдете по време на документооборота, прегледа на лекар и други необходими процедури. Няма нужда да купувате отделна риза за раждане (както направих), в родилната зала тя все пак ще бъде премахната от вас, а в замяна ще ви бъдат предоставени еднократни ботуши, риза и шапка.
 • Мокри кърпички. В моята болница в най-важния момент нямаше тоалетна хартия, така че се запасете за всеки случай.
 • Бутилка негазирана вода 0,5 л. Повече няма да ви бъде позволено. Пиенето по време на раждане обикновено не се препоръчва, но ще искате да намокрите гърлото си, затова се погрижете за себе си и си вземете малка бутилка вода или термос с билков чай.
 • Самобръсначка (ако не сте имали време да се подредите вкъщи). За да не бъдете обръснати с ръждясало острие, което не е ясно кой друг го е използвал пред вас. Между другото, не забравяйте да подстрижете ноктите си накратко и да премахнете лака..
 • Телефон и зарядно. Всичко това ми беше взето преди да вляза в родилната зала, но внесено в отделението веднага след раждането..

Покажете пакета на съпруга си и му кажете къде се намира, в случай на спешни такси в болницата.

В следващите две чанти поставете бебето и себе си. Всъщност тези два пакета могат да бъдат взети със себе си веднага. Ще ви чакат във вашето отделение, но например имах спешно цезарово сечение и не ми беше позволено да взема нищо със себе си, освен горното. Затова съпругът ви ще ви донесе чанти с неща за себе си и за бебето веднага след раждането. Защо да стоите с празни ръце под прозорците.

Неща, от които бебето се нуждае в болницата

 • Пелени за еднократна употреба, малка опаковка. Прочетете за това как да изберете памперси за новородено в моя пост https://www.baby.ru/blogs/post/196252298-67359845/.
 • Плетени или фланелени пелени (за зимата) и бяло 2 бр. Разбирах се с тази сума на ден. Всяка вечер давах на мъжа си мръсните и получавах комплект чисти. Повтарям, не завих бебето си, веднага след като я докараха в отделението, я сложих по панталон и блуза, което заедно с еднократните пелени направи възможно с минимум дрехи и памперси..
 • Капачката е едно парче. Неонатологът в нашата болница категорично възрази срещу капаците, въпреки че беше януари пред прозореца. На всички възражения на мумиите тя отговори: „Не седиш в шапка, защо тогава обличаш детето си?“
 • Дрехи за детето. От моя собствен опит предлагам избор от три варианта. Боди + плъзгачи с широка еластична лента, блуза + плъзгачи с презрамки или фиш. Взех по един комплект дрехи за всеки ден, тоест поне пет. Толкова дни трябва да прекарате в болницата. Според мен дори и най-плътните майки знаят, че долните ризи не са много удобни. Ще се повторя за онези майки, които все още се съмняват (сам си купих три от тях, за всеки случай) НЕ КУПУВАЙТЕ нито шинц, нито фланелена долна тениска, не изхвърляйте пари, ако наистина искате да вземете блуза с връзки или копчета.
 • Леки чорапи през лятото, топли вълнени чорапи през зимата. Поне една двойка.
 • Ръкавици (драскотини).
 • Кърпа за баня. Ще е необходимо да се измие бебето.
 • Течен сапун за измиване на поп. Горещо препоръчвам Bubchen, миризмата е прекрасна (дори съпругът ми безусловно изми детето и каза колко вкусно мирише)))
 • Крем за пелени. Лично аз купих миниатюри от сметана, мляко и масло от 50 ml в родилния дом и след това вече заключих, че наистина трябва да купя в голяма бутилка.
 • Мокри кърпички. Като цяло не мога да си представя живота без тях, влача се със себе си, където и да отида.
 • Вземете манекен за всеки случай. Може би няма да ви дойде по-удобно, или може би подобна прозорливост ще ви бъде от полза.
Нещата за мама в болницата
 • Халат (за предпочитане два). Поне имайте у дома да се измие и изглади в резерв.
 • Ризи (поне две). Може да се случат различни изненади и ще трябва да се преоблечете. Ризите не са задължителни за закупуване на кърмачки (освен това те обикновено са по-скъпи от обикновено). Носете с копчета, връзки или обвивка. Когато избирате риза, най-важното е да не грешите в изчислението на дължината. Емисия + халат е униформата ви за целия престой в болницата, така че когато лежите на леглото, халата трябва да покрива дупето ви, в същото време твърде дългата халка е много неудобна, когато трябва да се преобърнете, докато лежите на леглото. Факт е, че лекарят (имахме мъж) може да дойде при вас всяка минута, така че когато лежите на леглото, той не трябва да вижда какво има под ризата ви.
 • Сутиен за кърмене (поне един). Ще имате голям късмет, ако закупите модел с закопчалка отпред, защото всеки път, когато лекарят дойде при вас, той ще погледне гърдите ви и повдигайки ризата ви всеки път, повярвайте ми, не е много естетически приятно.
 • Забранено е да се носят памучни чорапи, вълнени неща в болницата. Краката ми винаги са студени и за мен това е от значение, освен това почти всеки ден ще бъдете водени до стола и краката ви в чорапи ще изглеждат много по-прилични.
 • Памучни слипове. Поне 5 парчета, но честно казано имах нужда от още. В нашия родилен дом те искаха изключително бяло без шарки и дантели. Можете да си купите гащи за еднократна употреба, към които отвътре е прикрепена подложка.
 • Домашни пантофи. Можете, разбира се, да носите същите гумени като в пренаталното отделение, но аз взех стари балетки. Много по-удобно и красиво.
 • Следродова превръзка. Имах нужда само у дома.
 • Подложки за гърди. Съветвам ви да купувате гел, с пълнители като подложки, а не с памук вътре.
 • Уплътнения 2 опаковки. В нашия родилен дом те поискаха лицевият слой на подложката да бъде без мрежа. Купих урологични, но всичко се оказа не толкова страшно, биха се получили обикновени нощни от Kotex или Always. Можете да получите специални подложки за родилки (или дори специален комплект). Между другото, имайте предвид, че всеки ден ще показвате и уплътнението на лекаря.
 • Пелени за еднократна употреба. Един пакет е повече от достатъчен. В болницата ни дадоха само една еднократна пелена за целия престой, която беше поставена на леглото. Бяха ми много полезни както за мен, така и за масата за повиване, която да положа.
 • Мехлем за зърна. Не забравяйте да го вземете със себе си, много вероятно е първоначално да прикрепите бебето неправилно към гърдите си и зърната ви все още са много нежни. Имах кървавочервени петна всяка сутрин на ареолата, само Бепантен спаси.
 • Предмети за лична хигиена (гребен, паста за зъби, четка за зъби, кърпа, тоалетна хартия, шампоан, сапун, дезодорант, машина за бръснене, крем за лице, крем за ръце, памучни тампони и др.).
 • Ястия (чиния, чаша, лъжица, вилица) и торби за боклук.
 • Някои хора съветват да вземете пари със себе си. Но ви съветвам да си купите 10 броя шоколадови бонбони. Това е малко нещо, но сестрите и акушерките също са хора и ще усетите разликата..
 • Храна. Вземете поне чай, захар и сушене. Позволи ми да ги ям на втория ден, на първия само вода и всичко (((
И тогава дойде дългоочакваният момент на изписване от болницата. Сгънете отделна чанта за съпруга си и за този повод.

Неща за изписване от болницата:

 • Преоблечете бебето си на чиста пелена, преди да напуснете отделението.
 • Костюм за освобождаване от отговорност. Имах комплект долни ризи, плъзгачи и капак.
 • Топъл костюм и топла шапка (ако пред прозореца е студен сезон).
 • Сезонни чорапи.
 • Комбинезон, плик или одеяло. Най-красивите снимки се получават от татковци в ръцете им със свивка с розов или син лък. Но имайте предвид, че пликът за изписване е еднократно нещо, много по-практично е да облечете детето в същия комбинезон, в който планирате да ходите след изписването му от болницата.
 • Козметика и сешоар за мама,
 • Дрехи за мама. Не се ласкайте, не обличайте пренатални тоалети, изберете нещо по-свободно.
 • Ако имате нужда от чорапогащник, ботуши или кожено палто за освобождаване от отговорност, напомнете на съпруга си за това. Има много истории за това как са дошли да вземат майка си от родилния дом през зимата и са забравили ботушите или панталоните си, подгответе си всичко предварително. Съпругът ми дори не извади нещата ми от чантата, тъй като ме заведе в болницата, а в коридора имаше чанта с моите ботуши и шуба.
 • Бебешко столче за кола.
Най-важното е, че когато чуете добрата новина, че ви изписват, не забравяйте да вземете документите си в болницата:
 • Паспорт,
 • Талон за раждане номер 1 и номер 2,
 • Два листа разменна карта,
 • Допълнителен болничен лист (ако има такъв),
 • Удостоверение за службата по вписванията за раждането на дете.
 • Букет цветя и шампанско за гинеколога, акушерката и неонатолога, които помогнаха на вашето бебе да се роди.

Най-пълният списък в родилния дом 2020: неща за бебето и мама, които наистина са полезни

Най-пълният списък в родилния дом 2020: неща за бебето и мама, които наистина са полезни

На 31-32 седмица от бременността акушер-гинеколозите препоръчват да започнете да събирате неща в болницата в случай на преждевременно раждане, и то само предварително. Това е доста добър съвет: една жена по този начин започва бавно да се подготвя морално за появата на дете и може също така да мисли, че определено ще трябва да го занесе на раждане и да го купи сама, а не да разчита на роднини (които определено ще сбъркат нещо).

В болницата има огромен брой списъци: от кратки скромни до огромни листове със списък, който включва напълно диви неща като електрическа кана, белина за бебешки дрехи или ютия.

На кого да повярвам и какво да занеса в болницата? Нека да разберем!

Има мнение, че е необходимо да се подготвят три пакета: пренатален, постнатален и изписване. По принцип това е така. Възможно е обаче да не занесете всички пакети в родилното - един е достатъчен, ако имате роднини, готови да ви дадат необходимите неща по всяко време. Бих искал да отбележа, че можете да вземете каквото имате нужда, но имайте предвид правилата, които съществуват в държавните родилни болници:

 • Пакетите трябва да са точно пакети: не кожени чанти, нито торби от плат. Те са забранени от санитарните и епидемиологичните стандарти..
 • Количеството взети предмети трябва да се побере в леглото и нощното шкафче в отделението. Много хора печелят толкова много, че им се налага да слушат много ласкателни неща за себе си от медицинските сестри, които безуспешно се опитват да изтрият пода под леглото..
 • Вземете възможно най-много предмети за еднократна употреба: памперси, памперси, малки проби шампоан и паста - за да не се влачи всичко това у дома - повярвайте ми, колкото по-малко торбички трябва да съберете, когато си тръгнете, толкова по-лесно.
 • Ако планирате партньорска доставка, трябва да се погрижите за придружаващото облекло (чехли, халат, калъфи за обувки, капачка, маска, чисто еднократно облекло). Разбира се, партньорът ще се нуждае от паспорт и удостоверение за извършената флуорография.

Нека да преминем към главното: какво да вземем в болницата?

Като цяло най-важното е документите: без тях те няма да ви приемат, а ако се предполага, че ще раждат, то само в наблюдателния отдел (където родилките лежат без документи и медицински свидетелства, с хепатит, ХИВ инфекция, различни инфекциозни заболявания).

Какви документи са необходими в родилния дом 2020:

 1. паспорт;
 2. полица за задължително здравно осигуряване (ако има такава);
 3. ако има - договор за платено раждане или споразумение за индивидуална доставка;
 4. обменна карта, получена в предродилната клиника на 30 седмици;
 5. открит болничен;
 6. всички анализи, сертификати, прегледи: всичко, което сте получили през последните 9 месеца;
 7. необходими са нови тестове за хепатит, RW, HIV инфекция, общ анализ на урината, клиничен кръвен тест, коагулограма. Всичко останало зависи от показанията и здравословното състояние на жената..

Препоръчително е да поставите всички документи в отделна папка и след 34-35 седмици (и дори по-рано) постоянно да носите със себе си, дори ако състоянието на здравето и благосъстоянието е отлично!

Чанта за майчинство

Тя може да бъде една (по-точно една опаковка). Всичко обаче трябва да бъде така добре изградено, че всеки момент ще намерите това, от което се нуждаете..

Бъдещата майка трябва да подготви за себе си следните неща:

1. Дрехи

 1. Халат за баня. Изберете такъв, който е удобен и съобразен със сезона и наличието на отопление в болницата. Халатите са забранени.
 2. Ризата (за раждане обикновено се издава от правителството, така че вземете такава за следродилното забавление в отделението).
 3. Чорапи (само не вълнени): те ще ви бъдат полезни в родилната зала, обикновено контракциите могат да бъдат придружени от студени тръпки.
 4. Миещи се чехли.
 5. Бельо:
 • чифт сутиени за кърмене с широки презрамки и добра опора (трябва да се има предвид размерът, че гърдата ще се увеличи след раждането).
 • пет парчета бикини за еднократна употреба (кървавото отделяне ще бъде доста изобилно след раждането на бебето. Въпреки подложките, спалното бельо ще се замърси, така че е по-лесно да вземете бикини за еднократна употреба, вместо да перете обикновените)
 • обикновени памучни гащи за периода, когато отделянето ще бъде по-малко.
 • кърпи

2. Хигиенни артикули

 1. Тоалетна хартия - множество ролки. Ще ви бъде полезен в много ситуации, дори не е нужно да коментирате тук.
 2. Урологични или следродилни подложки. Те абсорбират повече от нормалните (дори през нощта). По-добре да вземете 2 опаковки.
 3. Мокри кърпички или влажна тоалетна хартия: те са по-нежни за ходене до тоалетната в следродилния период.
 4. Подложки за гърди. За всеки случай те трябва да бъдат, въпреки че някои млади майки имат мляко само след 3-4 дни и не можете да се страхувате от изтичане.
 5. Паста за зъби, четка, сапун, шампоан и всичко, от което се нуждаете, за да се грижите за себе си: можете да вземете каквото искате, но се опитайте да вземете проби или версии за пътуване, за да не влачите цели опаковки козметика в родилния дом.

Нещата с Роджал

Какво ли не съм чувал. Плейър, камера, сушене, бисквитки, книга. Интересното е, че такива се пишат от тези, които никога не са раждали? Кои книги, кой играч? Когато започнат контракциите, няма да има време за забавление, но е по-добре да спите по време на почивките! Не трябва да вземате храна със себе си: изведнъж спешно цезарово сечение - и стомахът ви е пълен с бисквитки!

Това, което наистина си струва да вземете, е бутилка чиста тиха вода със спортна запушалка, тоалетна хартия и телефон със зарядно устройство. Уверявам ви, че нищо друго няма да ви бъде от полза.

Полезни малки неща

Списъкът с тези малки неща може да се простира за цял тефтер. Не бива обаче да слагате всичко, което на пръв поглед изглежда необходимо, в торби. Нито котел, нито помпа за кърма (обикновено те са забранени, но родилните болници разполагат със собствени помпи за кърма за спешни случаи), нито чай за лактация или други привидно полезни неща няма да са необходими.

От това, което наистина трябва да вземете:

 • чаша, лъжица, чиния
 • еднократни тоалетни подложки
 • Торби за боклук
 • глицеринови супозитории (те могат да бъдат полезни за омекотяване на изпражненията в следродилния период, когато ходенето до тоалетната е доста болезнено, но може да не са необходими)

Какво да вземете в болницата за дете?

В някои родилни болници е забранено да се носят неща за новороденото: този момент трябва да бъде изяснен предварително.

Но основните неща за бебето ще бъдат:

 • памперси за новородени 3-5 кг или новородени в размер най-малко 8 броя на ден;
 • мокри кърпички без аромат, много високо качество, поне 2 опаковки: тъй като ще ги използвате, в отделението често няма условия за пране под вода;
 • еднократни памперси 60х60 см - цяла опаковка. Те ще бъдат полезни и за мама (за прегледи или обработка на шевове, ако има такива);
 • крем за пелени (Drapolen, Desitin, Bepanten, Weleda защитен или пудра) - не трябва да приемате огромен арсенал от козметика: само едно нещо;
 • ножици за деца: новороденото обикновено има много дълги нокти, с които се наранява, по-добре е да ги отрежете веднага;
 • памучни тампони и стерилна памучна вата за почистване на ушите и носа. Има много противоречия относно памучните тампони: децата с ограничителни системи вече са признати за опасни и неефективни, като съветват да се използват памучни тампони.
 • шишета и адаптирано мляко - ако не планирате да кърмите. В противен случай те няма да ви бъдат полезни. Не бива да ги приемате „за всеки случай“: веднага се настройте на кърменето!

От дрехите, които трябва да вземете:

 • няколко капака (тънки и топли)
 • няколко чифта чорапи и анти-драскотини: 2-3
 • 3-4 топли и тънки долнища в зависимост от сезона. Размер в зависимост от очакваното тегло на детето или 56, или 62
 • плъзгачите също са няколко парчета
 • бодита или бодита, в зависимост от сезона и температурата на въздуха в отделението.
 • По 3 пелени: топла и по-тънка, ако планирате да повивате бебето си.

Като цяло това е всичко, което трябва да бъде полезно в родилния дом. Трябва да подготвите пакет за изписване и да го оставите у дома - тогава роднините ще го донесат в деня на изписването.

Трябва да сложите в него:

 1. минимален комплект декоративна козметика (по избор)
 2. дрехи и обувки за мама
 3. костюм и плик или одеяло за новородено

За готовите чанти в родилния дом 2020

Бих искал да кажа, че не съм срещал нито една торба с перфектно пълнене. Производителят на такива уж удобни дамски чанти по правило се опитва да намали цената на асортимента и да вложи повече от средствата, за които му плащат рекламодателите - а такива продукти не винаги са полезни и дори вредни за новородено. А цените на готовите чанти в болницата не са демократични. Затова е по-добре сами да съберете необходимите неща предварително..

Между другото, чували ли сте вече за подаръци в болницата през 2020 г.? Ако сте жител на Москва, вероятно вече знаете за щедрата кампания в подкрепа на младите семейства! Ако живеете в друг град в Русия, сега е моментът да отидете да пазарувате в търсене на зестра за бебе..

Не забравяйте, че най-важното е спокойното раждане и здраво бебе. Всичко останало са само неща. Не се паникьосвайте, ако забравите да купите или донесете нещо: това са малки неща.

Какво да вземете със себе си в болницата: пълен списък на най-важното

Намирайки се на „домашната линия“, всяка майка мисли за предстоящото раждане и пътуване до родилното, което може да се нуждае от определен списък с необходимите неща, без които както майката, така и новороденото не могат да направят в родилния дом. Ако мама отново отива в болница, тя вече има представа от какво може да се нуждае и какво ще е излишно. Всяка мама сама решава от какво се нуждае в по-голяма или по-малка степен. За да не пропуснете обаче нищо важно, трябва да има списък с нещата под ръка както за мама, така и за бебето..

По-добре е да започнете да подготвяте чантата в родилния дом, по-добре не по-късно от 36 седмици от бременността, тъй като някои неща може да се наложи да бъдат подкупени и подготвени, освен това се случва раждането да започне по-рано от планираното

Откъде да започнем и как да събираме правилно?

По-добре е да събирате нещата в родилния дом на пакети, един пакет за раждане, друг пакет за майката след раждането, трети пакет за новороденото, четвърти пакет - дрехи за изписване (което ще бъде вкъщи, роднини ще ви го донесат за изписване). В родилния дом има правила, според които нещата могат да се носят само в чанти, такива ограничения се налагат във връзка със санитарните стандарти. Всички опаковки трябва да се поставят в голяма бременна чанта. И така, започваме да събираме чантата в болницата.

Списък на документите, необходими за болницата

От първостепенно значение са документите, които трябва да бъдат поставени в първия пакет в отделна прозрачна папка:

 • Документ за самоличност - паспорт с фотокопие. Той ще бъде прибран в спешното и ще бъде издаден преди изписването..
 • Застрахователна полица.
 • Застраховка SNILS, ако се изисква от родилния дом.
 • Разменна карта за бременна жена, която включва тестовете, преминали през цялото време. не забравяйте да проверите копия на ултразвуковите протоколи.
 • Общ сертификат. Направете копие, не забравяйте да вземете талони № 1 и 2, когато излезете от болницата, те ще бъдат необходими в детската клиника.
 • Фотокопия на болничен лист (в случай на сложно раждане или цезарово сечение, без него няма да издадат допълнителен болничен лист.
 • Общ договор и договор, сключен с лекаря (в случай на доставка на договор).
 • Ако раждането е партньорско, тогава е необходимо да се предостави заключение на всички тестове, преминали от бащата (флуорография, включително). И също така е необходим паспорт на бъдещия татко.
 • Насочване към специализиран родилен дом, ако бременна жена има патология, която изисква специализирана медицинска помощ.
 • Няма да е излишно, ако имате определена сума пари, дори ако жената не е планирала да закупи платени услуги. Малка сума пари все още може да ви бъде полезна.
обратно към съдържанието ↑

Списък на нещата в раждащата единица (по време на раждането)

За бъдещата майка

Мама ще се нуждае от този списък с неща, за да остане в предродилния отдел, както и по време на раждането. Този списък включва и неща за бебето през първите минути от живота. Всички тези неща са в първия пакет.

 • Риза с дълбоко деколте, широко до коляното; халат, чорапи.
 • Памучни бикини за еднократна употреба (5-6 бр.).
 • Гумени чехли за вземане на душ.
 • Компресионни чорапи за разширени вени (ако има проблеми и индикации).
 • Бутилка негазирана вода 0,5 л. Повече няма да ви бъде позволено. Пиенето по време на раждане обикновено не се препоръчва, но ще искате да намокрите гърлото си.
 • Мокри и сухи кърпички, можете да използвате бебешки кърпички, за да не губите място в чантата и парите си.
 • Мобилен телефон и зарядно устройство.
обратно към съдържанието ↑

За новородено (в първите минути от живота)

 • Пелена за еднократна употреба.
 • Долна риза или по-добър бодик размер 56.
 • Шапка.
 • Чорапи.
 • Против надраскване.
 • Пелена.

Списък на нещата за мама след раждането

Следният списък с неща трябва да се събере във втори пакет. Той ще съдържа неща за майката, които ще трябва да остане в следродилното отделение.

 • Дрехи: халат, пижама, гащи, чорапи, халати. Изчислете броя, като вземете предвид дните, които ще прекарате в болницата.
 • Кърпи за лице и тяло.
 • Превръзка след раждането (по избор).
 • Сутиен за кърмене. Някои майки може да се нуждаят от подложки за сутиен, но през първите три дни млякото обикновено не е достатъчно, така че те може да са необходими само за изписване.
 • Следродилни подложки (2-3 опаковки) или хигиенни, големи. Можете също така да закупите еднократни, абсорбиращи памперси в случай на силно изхвърляне.
 • Прибори: чаша, чиния, лъжица, торбички за чай, бисквитни бисквити, негазирана вода. След раждането тя ще бъде много гладна и жадна..
 • Паста за зъби, четка, шампоан, интимен сапун, душ гел, кърпа. По-добре е да използвате малки опаковки за еднократна употреба, за да не увеличавате обема на торбата.
 • Малък козметичен комплект. Всяка майка се знае без какво не може, но за родилния дом не е необходимо много, това, което със сигурност е необходимо, е: крем за лице, дезодорант, козметика, огледало, комплект за маникюр (отрежете ноктите на детето и ако е необходимо, точи собствените си нокти). Ластик или фиби за коса, гребен. Не забравяйте да премахнете ластика от косата си, за да не забавите процеса на раждане (суеверие).
 • Тоалетна хартия.
 • Мръсни торби за пране.
обратно към съдържанието ↑

Списък на нещата за новородено

Следващият списък с неща трябва да се събере в третия пакет. Той ще съдържа неща, които са необходими на бебето по време на престоя му в болницата. В родилния дом майката и бебето прекарват средно 3-4 дни. Приблизително толкова време трябва да разчитате, като събирате чантата в болницата.

 • Долни ризи - 4 броя (56 размера).
 • Няколко фланела или фланела с дълги ръкави.
 • Плъзгачи - 56 размера.
 • Шапки или шапки - 4 броя.
 • Чорапи - 4 броя.
 • Хавлиена кърпа размер 140х70
 • Пелени за новородени. Топ най-добрите марки памперси според Roskachestvo.
 • Тънки и топли памперси 4-5 броя.
 • Против надраскване.
 • Специална козметика за новородени 0+: крем за пелени, течен сапун за измиване.

Всички дрехи за новороденото и мама трябва да бъдат предварително измити и изгладени. Ако все още не сте решили избора на бебешка пудра, представяме на вашето внимание най-добрите най-добри марки прах за пране за деца според Roskachestvo.

Комплект за първа помощ за майка и бебе в родилния дом

В отделна торба можете да поставите някои лекарства, които също може да са ви необходими.

 • Мехлем за напукани зърна "Bepanten" или "Purelan".
 • Глицеринови супозитории (в случай на запек).
 • Свещи "Natalsid" от хемороиди. Много майки могат да използват свещи за хемороиди след раждане. Свещи "Natalsid" не са противопоказани за употреба по време на бременност и кърмене.
 • Памучни тампони.
 • Аспиратор в случай на дюзи за бебето. Понякога околоплодните води могат да излязат от носа на бебето, ако попаднат в дихателните пътища по време на раждането.
 • Прах.
 • Бебешки мокри кърпички0+.
 • Зеленка, водороден прекис 3%, пипета, памучни тампони за лечение на пъпа (в болницата има такива лекарства, но няма да е излишно да имате под ръка).
обратно към съдържанието ↑

Списък за плащане за майка и бебе

Списъкът на нещата, които мама трябва да освободи, включва онези неща, които сте носили по време на бременност, тъй като след раждането коремът не изчезва веднага. Ако изписването ще се проведе през студения сезон, не забравяйте да съберете връхни дрехи и обувки за себе си, тъй като през студения сезон младите татковци често забравят да ги вземат (можете да напишете бележка и да я оставите на чантата с дрехи).

Списъкът на нещата за дете включва следните неща:

 • Памучно боди.
 • Фланелова долна риза.
 • Пелена.
 • Гащеризон.
 • Капачка с връзки (1 бр.)
 • Шапка (1 бр.)
 • Пелена (chintz или трикотажна)
 • Ботуши (1 бр.)
 • Против надраскване.
 • Чорапи.
 • Ако освобождаването се извършва през зимата, детето също ще се нуждае от готов плик, който може да бъде заменен с обикновено бебешко одеяло..

Дрехите за освобождаване от отговорност през зимата трябва да бъдат изолирани, но и вие не трябва да увивате бебето твърде много. Ако в колата стане прекалено горещо и след това го изнесете на студено, за да го донесете до входа, рязък спад на температурата може да провокира заболяване.