Какви неща ще бъдат полезни за новородено през първите месеци? Как да не се объркате от изобилието от стоки по рафтовете на магазините? Много бъдещи майки задават тези въпроси..

Когато една жена е в последните месеци на бременността, тя иска да купи всичко наоколо в магазините. Естествено, след раждането на бебето се оказва, че по-голямата част от зестрата не е била необходима. Парите бяха пуснати в тръбата. Искаме да предупредим бъдещите майки, които са под въздействието на хормони, срещу неразумни покупки. За целта сме съставили собствен списък с неща за новородено от предмети, които наистина ще са ни от полза..

 1. Неща за детската стая
 2. Какво е необходимо за новородено от дрехи
 3. Баня и хигиена
 4. Списък на основите за хранене
 5. Комплект за първа помощ
 6. Транспортни средства

Неща за детската стая

1. Легло. Малко по-късно можете да закупите легло за детска стая. Стените му са направени от мек материал и веднага щом детето се научи да става и веднага пада, със сигурност ще оцените неговите предимства..

2. Матрак. Матракът за новороденото трябва да е твърд. Препоръчително е да изберете дебели модели с естествени пълнители..

3. Топче за матрак. Не забравяйте да го закупите, ако не искате матракът бързо да се влоши. Можете да използвате обикновена кърпа, но тя постоянно ще се губи. Модерните калъфи за матраци имат еластични ленти за закопчаване и приятна повърхност, която задържа топлината..

3. Спално бельо. Не е необходимо да купувате цели комплекти, тъй като новородените не се нуждаят от възглавница, поради което калъфките за възглавници няма да са полезни. Запасете се с три до четири листа, тъй като това са тези, които ще сменяте най-често.

4. Одеяло. През зимата се нуждаете от топъл вариант. През лятото можете или да го направите без него, или да използвате пелена за завивка като одеяло.

5. Мобилен. Детето ще започне да му обръща внимание до края на първия месец. Мобилът ще ви даде няколко ценни минути свободно време и ще допринесе за развитието на вашето бебе. Изберете модел, захранван от батерии, с приятна музика и предмети с ярка страна, обърната към детето.

6. Скрин. Отсега нататък в дома ви ще има много дрехи, памперси, спално бельо и други неща, чийто брой ще се добавя постоянно. Следователно отделен скрин ще се превърне в необходима покупка..

7. Маса за смяна. Повиването на бебе след болницата, навеждането над диван или легло е трудно, особено ако майката е имала цезарово сечение. Следователно масата за смяна може да бъде истинско спасение. Той съществува в няколко варианта: може да бъде в комплект с скрин, легло или да бъде отделен дизайн. Добър вариант е сменяемата дъска. Той е евтин и не заема много място..

8. Нощна лампа. Опцията за добра нощна светлина е приглушена LED светлина, която се включва в контакта. Той е енергийно ефективен и не пречи на съня. Ако няма контакт наблизо, можете да помислите за модели с батерии.

9. Възглавници за мама. Те ще са необходими за организиране на удобно кърмене. Най-добрият вариант е една или две възглавници за бременни жени..

10. Бебе монитор. Това не е от съществено значение, но може да бъде закупено при желание и наличност. Бебефонът може да ви помогне да чуете кога бебето ви е будно, дори ако сте от другата страна на къщата. Благодарение на това устройство не е нужно постоянно да тичате и да проверявате бебето си. По-усъвършенствана версия е видео бебефон, който показва изображение от детската стая в реално време.

Какво е необходимо за новородено от дрехи

1. Пелени. Много необходими неща, дори и да не планирате да повивате бебето си. Например, те могат да се използват като кърпи, чаршафи, подредени върху тях, за да се слънчево дете на слънце. За първи път можете да вземете 5 тънки и 3 фланелени пелени.

2. Фишони, бодита, плъзгачи. Броят им зависи и от това дали ще повивате бебето си или не. Не купувайте много от първите неща с най-малкия размер, децата растат бързо. По-добре тогава, ако е необходимо, купете допълнителни дрехи.

4. Чорапи, обувки. Полезно през студения сезон, не бива да купувате и много..

5. Пелени. Не купувайте памперси в големи опаковки. Бебето може да има дразнене от определена марка пелена или може просто да не отговаря на размера. Опитайте малка опаковка.

6. Топли дрехи за сезона. Ако бебето е родено през студения сезон, гащеризонът ще ви бъде от полза. По-добре е да купувате топли бебешки дрехи след раждането, за да не се объркате с размера.

Баня и хигиена

1. Баня. Някои родители веднага къпят децата си в голяма баня. От съображения за хигиена обаче е по-добре детето да закупи отделна баня за детето, където е плувало с удоволствие до 6 месеца. По-добре е да си купите бял модел, тъй като всяка мръсотия ще бъде ясно видима върху него..

2. Кърпичка. Скруберът трябва да е мек, изработен от естествени материали..

3. Кърпи. За детето са удобни варианти с качулка, която се хвърля над главата.

4. Термометър за вода. Това ще помогне за първи път да не се обърка с комфортна температура за къпане на бебето.

5. Сапун. Детето трябва да се измива със сапун не повече от два пъти седмично. Изберете хипоалергенни продукти.

6. Мокри кърпички. Някои кърпички могат да бъдат досадни, така че пробите и грешките са задължителни. Е, не забравяйте, че мокрите кърпички са вид опция за пътуване, не трябва да ги злоупотребявате през първите месеци.

7. Лайка, низ. Тези билки имат благоприятен ефект върху състоянието на детската кожа, особено ако бебето започне бодлива топлина..

8. Ножици. За новородени е подходяща опцията със заоблени ръбове, за да не надраска бебето, докато реже ноктите.

9. Надуваем пръстен. Слага се на врата на бебето и му помага да плува самостоятелно във ваната - естествено, под строгия надзор на родителите си. След плуване детето обикновено спи добре..

Списък на основите за хранене

1. Зърна, бутилки, смеси, стерилизатори и други аксесоари за изкуствено хранене. Нито един от този списък няма да бъде полезен, ако кърмите правилно. Не забравяйте, че млякото е в главата ви, така че почти всяка жена може да се храни. Основното е да бъдете търпеливи, няма да е лесно само през първите месеци, а след това ще се насладите на този естествен процес. По въпросите на кърменето се доверявайте само на авторитетни източници - професионални консултанти, книги. При необходимост необходимата информация може да бъде получена в Интернет от специалистите на Асоциацията на консултантите по естествено хранене (AKEV).

2. Сутиен за кърмене. По-добре е да го вземете след раждането, тъй като гърдите се увеличават по време на кърмене. Изберете удобни, безжични модели.

3. Подложки за гърди. Необходимо, ако млякото изтече. За първи път си купете една малка опаковка с лепяща лента.

Комплект за първа помощ

 1. Средства за лечение на пъпа. Като правило за тази цел се използват брилянтно зелено и водороден прекис, но лекарят може да предпише нещо допълнително.
 2. Лекарства. Всички лекарства трябва да се използват само според указанията на лекар. Освен това детските лекарства имат ограничен срок на годност и не е факт, че ще ви бъдат полезни. Следователно да ги купувате предварително не си струва, особено ако наблизо във вашия град има 24-часова аптека..
 3. Памучна вата, дискове, пръчки с ограничител. Тези устройства ще са необходими за извършване на процедури за грижа за новородено. Можете да закупите аспиратор в случай на хрема или ако не можете да почистите носа с памучна вата. Това устройство помага за отстраняване на слуз от носа на бебето..
 4. Термометър. По-добре е да закупите електронната версия, тъй като тя е по-безопасна от тази на живака. Единственото предупреждение: трябва да проверите точността на показанията върху себе си, като измерите температурата с два вида термометри на свой ред.

Транспортни средства

 1. Детска количка. През първите шест месеца, докато бебето не седи, трябва да закупите бебешка количка. Също така, като алтернатива можете да разгледате моделите и трансформаторите 2 в 1, 3 в 1. Версията 2-в-1 има едно шаси, кошара и разходка, които ще ви трябват малко по-късно, 3-в-1 допълнително включва столче за кола. В трансформатора люлката може да се превърне в ходещ блок. Както показва практиката, по-добре е да закупите отделна количка за новородено и да купите модел за седящо дете по-късно..
 2. Седалка. За новородено трябва да се имат предвид модели от категория 0+. Те осигуряват физиологичното положение на бебето и се инсталират обърнати срещу посоката на движение.
 3. Прашка. Такова устройство е подходящо за активни майки, особено ако детето обича да е дълго време на гърдите. Освен това е хендсфри, подходящ за посещение на клиника и пътуване с градски транспорт. Има един нюанс при използването на слинг: трябва да можете да го навивате правилно. Но ученето е въпрос на време, много майки знаят как да облекат слинг за секунди.

Елементите, включени в този списък с необходимите неща, ще са достатъчни за първи път. Всички други неща за новородени могат да бъдат закупени според нуждите. С течение на времето майката започва да разбере от какво и в какви количества ще се нуждае нейното бебе и придобиванията ще станат по-рационални.

Помощ на майките: списък за пазаруване за новородено

Приятни домакински задължения, свързани с раждането на бебе - това също е много пазаруване. Експертите на онлайн магазина Dochki-Sinochki са съставили списък на необходимите стоки за вас: с този списък ще бъдете насочени кои покупки трябва да се направят първо и с кои можете да изчакате. Освен това можете лесно да дадете отговор на въпросите на приятели и семейство, какво да дадете на бебето. И ако изберат нещо от предложения списък, всички ще се възползват от това: както приятели, които ще направят наистина полезен подарък, така и семейния ви бюджет.

Разделихме всички придобивания на няколко категории и им предоставихме експертни препоръки от нашите специалисти.

Продукти за бебето веднага след раждането

Съвременните хигиенни продукти значително улесняват задачата за грижа за нежната бебешка кожа. Висококачествените памперси за новородени не само осигуряват спокоен сън на бебето, чистота на неговите дрехи и спално бельо, но и се грижат за кожата на бебето. За съжаление се случва, че изборът на подходяща марка памперси отнема известно време, а вече тестваната кожа на детето може да реагира със зачервяване и дори обриви. В този случай под ръка трябва да има крем за пелени, който може бързо да премахне този вид неприятности.

Универсална покупка - мокри бебешки кърпички. И ако очаквате първото си дете, ще се изненадате колко често ще трябва да прибягвате до тяхното използване..

В самия родилен дом трохите няма да се нуждаят от много дрехи, но въпреки това не можете да минете без долни ризи, гащеризони, чорапи и шапки.

По този начин, за трохите след раждането, ще ви трябва

 • памперси за новородени - една опаковка
 • бебешка пудра или крем за пелени
 • течен бебешки сапун
 • стерилен памук или памучни топки
 • мокри бебешки кърпички
 • 5 памучни капачки
 • 2 чифта памучни чорапи
 • долнище - тънки и топли
 • гащеризони
 • голяма и много мека хавлиена кърпа

За изписване от болницата

Изключително радостно събитие - изписване от болницата! Нищо чудно, че щастливите бащи се опитват да уредят този ден по специален начин. А младите майки, с нетърпение очакващи деня на изписването дори по време на бременност, са щастливи да придобият всичко необходимо за бебето.

Вече има избрани готови комплекти за освобождаване от отговорност: като правило това е комплект дрехи за най-малките. Или можете сами да изберете всеки елемент от първия костюм, като ги координирате помежду си по цвят. И така, от какво се нуждаем този ден?

Пелена, разбира се. Ще го промените на вашето бебе точно преди да напуснете болницата. Ще ви трябват памучни чорапи, драскотини, шапка (или две, вътрешната е тънка, а горната е по-топла, в зависимост от времето на годината, когато се е родило бебето), жилетка и полукомбинезон или плетен гащеризон. В извън сезона или през зимата се погрижете предварително да закупите топъл гащеризон със затворени крака.

Ако за вас е важно тези покупки да не са „еднократни“, разгледайте покупките от гледна точка на практичността. Ще бъде ли удобно да използвате този гащеризон в бъдеще? Как се намират крепежните елементи? Ще успеете ли да съблечете у дома бебе, което дреме по време на разходка, за да не нарушава съня му.

Хубавото е, че дрехите за най-малките не трябва да бъдат практични на цвят. Бебето още няма да може да се изцапа, така че леки дрехи, дантели, всякакви външни покрития, толкова приятни за очите на майката, са добре дошли, разбира се, ако не причиняват неудобство на бебето.

Не избирайте плик според сезона. Добре е, ако можете да го използвате в бъдеще. Това може да бъде или класически плик, или плик с одеяло..

Ако напускате болницата с такси, трябва да се уверите, че това пътуване е безопасно. Може да се нуждаете от чанта за носене (често е оборудвана с колички за новородени) или столче за кола. Ако семейството ви използва лична кола, е време да закупите качествена столче за кола за новородено (прочетете повече в нашата статия „Как да изберем столче за кола за дете“).

И така, списъкът за плащане изглежда така:

 • комплект за изхвърляне
 • капачката е тънка и топла
 • драскотини
 • плетени гащеризони или долни ризи и полукомбинезони
 • чорапи
 • според сезона - топъл гащеризон със затворени крака
 • плик за извлечение
 • пелена
 • чанта за носене или столче за кола за новородени

За грижи за новородено

Процедурата за смяна на памперси включва избърсване на кожата с мокри кърпички, ако е необходимо, с помощта на крем за пелени или бебешка пудра. За да изберете пелените, подходящи за вашето дете, не е необходимо да купувате цял пакет, а да закупите 3-5 аплетки от всяка марка в аптеката и след това да направите избор (много хора предпочитат памперси Goon). Удобно е да съхранявате мокри кърпички в специален контейнер, който предотвратява изсъхването и ви позволява да стигнете до салфетката с една ръка.

Грижата за малките невенчета също изисква специални устройства: това са ножици със заоблени върхове, които предотвратяват случайни порязвания, ако бебето изведнъж дръпне дръжката, пинсетите и пилата за нокти.

Памучните пъпки със запушалки ще ви помогнат да поддържате ушите и носа чисти. А за лек масаж с ръце на майката е полезно бебешкото масло.

Независимо дали да използвате залъгалки или не, младите родители и педиатри спорят по този въпрос. Но животът е много по-хитър: много бебета не могат без тях поради развития смучещ рефлекс, когато само кърменето не им е достатъчно. Други бебета изобщо не разпознават зърната. Но абсолютното мнозинство от родителите ги придобиват: често зърното се превръща в гаранция за спокойствието на детето и способността му да спи - за мама и татко.

За напускане ще ви трябва:

 • фланелени пелени (топли) - 5 бр.
 • памучни пелени (тънки, от chintz или calico) - 5 бр.
 • еднократни абсорбиращи пелени
 • памперси в размер на 5-10 бр. за един ден
 • мокри кърпички и кутия за мокри кърпички - 2 бр.
 • комплект за маникюр: ножици със заоблени краища, пинсети, пила за нокти
 • крем за пелени
 • бебешки крем
 • памучни пъпки със ограничители
 • памучни тампони
 • памучни тампони
 • бебешка пудра
 • бебешко олио
 • бебешки сапун
 • Гребен
 • ортодонтска залъгалка - 2 бр.
 • фиктивна верига - 2 бр.
 • контейнер за биберон - 2 бр.

За сън

Вече разгледахме как да изберем креватче за новородено. Освен това ще ви трябва матрак, който е подходящ за възрастта (за повече подробности вижте статията „как да изберем матрак“).

Новородените бебета правят хаотични движения на ръцете и краката и могат да удрят отстрани на креватчето. Следователно, меките брони не са почит към модата, а разумна защита за дете..

Струва ли си да си купите водоустойчив чаршаф, защото бебето ще е с памперси? Някои памперси могат да изтекат; освен това ще дойде моментът, в който започнете да тренирате гърне и "пробивите" са неизбежни. Много родители са уплашени от клетъчната кърпа, която „охлажда“ изпод чаршафа. В този случай можете да използвате памперси за еднократна употреба с меката страна нагоре. И за да не се измести основата - когато избирате постелки, обърнете внимание на онези комплекти, в които чаршафът е с ластик. Много удобно.

Мобилът е успешно устройство, което постепенно учи малчугана да се занимава самостоятелно. Изберете тези модели, при които елементите са разположени в хоризонталната равнина, т.е. детето не отваря "дупето" на играчките, а фигурите напълно. Дали мобилният телефон е мек, с плат или плетени елементи или пластмаса, зависи от вас. Всеки мобилен телефон се нуждае от редовни грижи, измиване или измиване.

Що се отнася до нощната лампа, тя може да бъде много полезна, когато трябва да станете до бебето през нощта, да го нахраните и / или да го преоблечете. Израствайки, много деца преминават през етапа на страх от тъмнината, а нощната светлина, включена през нощта, ви позволява да преодолеете този страх без никакви проблеми, така че такова придобиване, най-вероятно, няма да бъде излишно.

Какво ви е необходимо за комфортен и здравословен сън на вашето бебе:

 • детско креватче
 • матрак
 • меки страни
 • два комплекта спално бельо (чаршаф, завивка, калъфка)
 • водоустойчив лист - 2 броя.
 • топло вълнено одеяло
 • леко одеяло
 • възглавница-ролка под гърба
 • мобилен в креватчето
 • нощна светлина

За плуване

Бебешка пластмасова баня не се използва дълго, като бързо я замествате с обикновена вана. Но не можете без това придобиване: най-малките се къпят в преварена вода, докато пъпната рана заздравее. И за да се излекува кожата и да се ускори заздравяването на пъпа, към водата се добавя цедена отвара от фармацевтични билки, като правило това е струна или лайка.

Къпането за новородено е не просто необходима хигиенна процедура, но и несравнимо удоволствие. Много бебета се радват да се потопят в топла вода. За да освободите ръцете на родителите, има много удобно устройство - пързалка във ваната.

Бебешкият термометър за вода ще ви помогне да определите оптималната температура за вода за къпане. Ще ви трябва сапун или гел за баня; а скоро - и бебешки шампоан. Удобно е да измиете бебето с ръкавица за къпане, а когато го извадите от банята, бързо го увийте в хавлиена кърпа с ъглова качулка.

Така че, за къпане на новородено ще ви трябва:

 • бебешка пластмасова вана
 • плъзнете във ваната
 • термометър за вода
 • бебешки сапун или гел за вана
 • бебешки шампоан
 • кана или черпак за вода
 • фармацевтични билки за къпане (низ, лайка)
 • две ръкавици за къпане
 • хавлиена кърпа (ъглова кърпа) - 3 бр.

За разходки

Лекарите съветват да ходите с детето в първите дни след изписването от болницата при всяко време. Следователно покупката на количка и свързаните с нея продукти е в списъка на основните покупки..

Съветваме ви да прочетете статията "Как да изберем количка за новородено", за да направите правилния избор. Много модерни модели са оборудвани с матрак, дъждобран, мрежа против комари и покривало за крака. Ако тези добавки не са налични, те трябва да бъдат закупени отделно..

За разходки в студено време ще ви трябват пликове в количка с овча кожа и подплатен полиестер. Няма да има допълнителна чанта за количката (и тя съдържа водоустойчиви пелени за еднократна употреба, сухи и мокри кърпички); термо чанта за шишета (ако бебето ще бъде на смесено или изкуствено хранене).

"Кенгуру" не се използва за новородени (този тип носител може да се използва не по-рано, докато детето навърши 6 месеца с неговото нормативно развитие), но разходките в слинг на пръстени не са забранени. Някои новородени имат лошо възприятие за това, че са в количка в началото и бебешката прашка може да реши този проблем безболезнено и бързо..

За да пътувате с кола, ще ви трябва столче за кола или превозвач.

Списък на основите за ходене с новородено:

 • детска количка
 • матрак в количката
 • нос за крака
 • дъждобран
 • мрежа против комари
 • чанта за количка
 • термо чанта за бутилки
 • плик за количка върху овча кожа плюс одеяло или плик върху подложка от полиестер
 • столче за кола или столче за кола, подходящо за новородени
 • пръстен прашка или друга прашка, приемлива за носене на новородени
 • еднократни пелени
 • мокри кърпички
 • сухи кърпички

До стаята на детето

За да поддържате детските неща в ред, много удобен е специален скрин. В него ще съхранявате хигиенни продукти, пелени, смяна на дрехи и спално бельо. Често скриновете за новородени имат хоризонтална повърхност, специално оборудвана с брони за смяна на бебе.

Друга възможност е да закупите обикновен скрин, който да служи на детето в бъдеще, и отделно - дъска за смяна, която е инсталирана отстрани на креватчето.

Не всеки купува бебешки везни, но повечето семейства имат нужда от тях. Ако бебето е кърмено, е възможно да се определи дали бебето получава достатъчно храна само с помощта на контролни претегляния преди и след хранене. Освен това не сте привързани към клиниката, за да следите наддаването на тегло на новороденото..

Овлажнител за въздух е изключително необходимо устройство и ако го купите, без работа, повярвайте ми, няма да устои. През есента идват не само настинки, но и настинки и централно отопление, което изсушава въздуха в стаята. Овлажнител нормализира вътрешния климат и е отлична профилактика на настинки.

Шезлонг с дръжка за носене е много ценна покупка. Някои от тях са оборудвани с функция за болест на движението. Но най-важното е, че с този шезлонг не сте обвързани с едно място в апартамента. Можете лесно да се преместите в кухнята, спалнята или хола с вашето бебе. Това означава, че можете да се движите свободно из къщата, без да се притеснявате за детето. Той винаги ще бъде там!

Поддържането на спокойствие и наблюдението на съня и събуждането на вашето бебе е лесно, ако имате бебефон или бебефон. Бебето заспи ли в креватчето? Не е необходимо всяка минута да поглеждате в стаята, за да проверите дали е буден. С радио / видео бебефонът вие ще сте наясно какво прави бебето ви през цялото време.

Препоръчително е да закупите следните стоки в стаята на детето от раждането:

 • скрин или скрин със съблекалня
 • борда за смяна
 • бебешки везни
 • овлажнител
 • термометър за измерване на температурата на въздуха
 • шезлонг, който ви позволява да носите детето си из апартамента със себе си
 • видео или бебефон

Съставяне на аптечка за новородено

Препоръчително е да съберете аптечката предварително и тогава всичко необходимо е винаги под ръка. Какво да сложа в него?

Първо, лекарства за лечение на пъпна рана. Това е алкохолна инфузия на брилянтни зелени ("брилянтно зелено"), 5% разтвор на калиев перманганат, 3% разтвор на водороден прекис. Удобно е да третирате раната с памучни тампони и памучни топки. Мехлемът Levomekol също ще ви бъде полезен в случай, че случайно нараните трохи, когато режете ноктите.

На второ място, лекарства за помощ при колики: суспензия Sab Simplex, Espumisan, Plantex на прах.

Трето, лекарства за лечение на обикновена настинка: Aquamaris, Euphorbium Compositum.

Четвърто, антипиретици: Efferalgan, Panadol, Nise суспензия.

Също така си струва да поставите електронен термометър, пипети, аспиратор за почистване на чучура, газова тръба и най-малката спринцовка, алкохол и превръзка в аптечката..

Списък за съставяне на аптечка за новородено:

 • за лечение на пъпна рана: алкохолна инфузия на брилянтно зелено (брилянтно зелено), 5% разтвор на калиев перманганат, йод, 3% разтвор на водороден прекис
 • при колики: суспензия Sub Simplex, Espumisan, Plantex прах
 • антипиретик: Efferalgan, Panadol, Nise суспензия
 • при настинка: Aquamaris, Euphorbium Compositum
 • Левомекол маз
 • ножичен алкохол
 • електронен термометър
 • аспиратор за почистване на носната кухина
 • изходна тръба за газ
 • спринцовка (клизма) No1
 • клечки за уши
 • памучни топки
 • превръзка
 • две пипети с тъп край

Първите дрехи на бебето

Първите дрехи на детето се избират въз основа на собствените им вкусове и предпочитания. Основното е, че предметите на гардероба отговарят на бебето по размер и са направени изцяло или частично от естествени материали. Памукът е идеален материал за шиене на дрехи за новородени. Днес долните ризи, плъзгачите и полукомбинезоните често се заменят с плетени гащеризони, наричани още „човечета“. В допълнение, някои "човечета" имат затварящи се ръкави, което означава, че можете да се справите без отделни драскотини, както и доста тесни крака, които не се нуждаят от допълнително фиксиране с чорапи. Удобната закопчалка със скрити копчета не пречи на съня на бебето, дори на корема и позволява на родителите бързо и лесно да сменят дрехите на бебето си или да сменят пелената му.

Бодита с дълги и къси ръкави заместват идеално трикотажни тениски, като същевременно имат явно предимство - надеждната фиксация на този тип дрехи изключва краищата на панталона от излизане, което означава, че гърбът винаги е надеждно защитен, дори ако бебето ви няма спокоен характер и се движи много в креватчето или инвалидна количка.

Не забравяйте да изберете топла шапка по размер за размер: в модела ще бъде много неудобно за бебето да расте, шапката постоянно ще се побира над очите или дори да оголи ушите. Това трябва да се избягва.

Гардеробът на новороденото се състои от следните неща:

 • топъл гащеризон
 • топла шапка
 • гащеризон със затворени ръце и крака
 • боди с дълъг и къс ръкав
 • комбинезон или полукомбинезон
 • четири долнище
 • блузи
 • тънки капачки
 • чорапи
 • драскотини

Продукти за хранене

Кърменето също изисква специални покупки. Това е най-доброто хранене, което можете да осигурите на вашето бебе, поради което много нови майки полагат големи усилия, за да осигурят пълноценно кърмене възможно най-дълго. Какво ни трябва, за да постигнем тази прекрасна цел?

Помпа за кърма. Колкото по-скоро го получите, толкова по-добре. В идеалния случай, ако вече го имате, докато сте в болницата. Някой може да оспори необходимостта от закупуване на помпа за кърма, но ако имате такава, можете да избегнете много проблеми на етапа на установяване на лактацията и неведнъж кажете благодаря на това устройство.

В бъдеще ще ви трябват и лигавници (достатъчни са три) и столче за хранене. Ако е възможно, те могат да бъдат закупени предварително. На практика нуждата от тях ще възникне само когато бебето се научи да седи стабилно и започнете да въвеждате допълнителни храни - обикновено не по-рано от бебето на шест месеца.

Младата майка също трябва да се грижи за личния комфорт. Ще ви трябват сутиени за кърмене, подложки за гърди (препоръчваме Avent) и мехлем за напукани зърна (Bepanten). Не забравяйте да вземете възглавница за кърмене! След като сте го използвали само веднъж, ще ви е трудно да се откажете от комфорта, който възглавницата може да осигури. А гърбът и ръцете ще бъдат благодарни за почивката и облекчението, което им се предоставя по време на хранене. Много майки признават, че дори след като спрат да кърмят, продължават да използват възглавница за кърмене, за да поддържат гърба си, докато седят..

Дори ако не планирате да допълвате бебето с формулата, все пак си струва да закупите няколко бутилки, особено след като те ще бъдат полезни по-късно, с въвеждането на допълнителни храни. И сега те ще ви помогнат по време на принудителни отсъствия: можете да оставите трохата за любим човек и да не се притеснявате, че бебето ще огладнее. Достатъчно е да изцедите кърмата и да я оставите в контейнера за съхранение на мляко в хладилника. Когато дойде време за хранене, млякото трябва да се загрее (това изисква по-топло) и да се даде вода на новороденото.

И така, ще ви трябват следните продукти за хранене на новородено:

 • сутиени за кърмене - 2 бр.;
 • подложки за гърди;
 • мехлем за напукани зърна;
 • шишета за хранене - 5 бр.;
 • зърна за бутилки - 10 бр.;
 • контейнер за съхранение на мляко;
 • пластмасова фуния;
 • четка за измиване на бутилки;
 • мерителна чаша (лъжица);
 • стерилизатор;
 • нагревател;
 • термос;
 • препарат за почистване на бутилки;
 • пластмасова лъжица (за лекарства);
 • хавлиени салфетки - 10 бр.;
 • помпа за кърма;
 • възглавница за хранене;
 • чай за увеличаване на лактацията.

За измиване и почистване на къщата

Детето трябва да расте чисто, така че когато в къщата се появи бебе, специално внимание се обръща на мокро почистване и измиване. Но ако по-рано не сте мислили за закупените средства за поддържане на чистота и ред у дома, тогава с раждането на дете родителите преразглеждат отношението си към този въпрос. Това означава, че те търсят безопасни, висококачествени, високоефективни продукти, в идеалния случай - лесно почистват всякакви повърхности и в същото време се измиват също толкова лесно с малко количество вода. Последното е особено важно при миене на детски съдове..

Експерти от магазин Dochki-Sinochki препоръчват продукти от Mama Lemon или Pigeon за почистване на дома и пране на детски аксесоари и дрехи. В списъка си за пазаруване добавете прах за автоматично и ръчно пране, изплакване за дрехи, препарат за почистване на подове и вани и препарат за миене на съдове. Последното е полезно не само в къща, където бебетата се смесват или изкуствено хранят: такива продукти успешно се използват за измиване на залъгалка, а в бъдеще - всички онези играчки, които изискват мокра грижа.

За измиване и почистване са ви необходими:

 • прах за пране за автоматични машини;
 • прах за ръчно пране;
 • препарат за изплакване на бебешки дрехи;
 • средства за почистване на подове и бани („Нашата майка“);
 • течност за миене на съдове.

Други хубави малки неща

Всеки ден, прекаран с дете, е много нови открития и радости - както за бебето, така и за родителите. Но времето лети много бързо и, за съжаление, много такива сладки малки неща се забравят, изтривайки се от емоциите на новия ден. Те могат да бъдат запазени с помощта на бебешкия дневник. Освен това, ако вземете за правило редовно да записвате ключовите моменти от живота на бебето си, описвате своите наблюдения, притеснения и успехи, не само бързо ще разберете какво доставя на бебето удоволствие и какъв дискомфорт, но и ще направите безценно подарък за по-голямо дете. Такъв дневник ще даде на вашето семейство много приятни минути и часове повече от веднъж..

Днес не всеки отпечатва снимки от цифрови медии. Но ако фотоалбумът е в списъка с покупки, най-вероятно ще искате да направите селекция от най-добрите снимки..

Не си отказвайте такова удоволствие! И не забравяйте да купите:

 • Фотоалбум;
 • дневник за бебешки бележки.

заключения

Надяваме се, че списъкът, съставен от експертите на магазин Dochki-Sinochki в помощ на бъдещите родители, ще бъде полезен за вас и ще ви позволи да разпределите семейния си бюджет възможно най-рационално, за да правите покупки с удоволствие в очакване на срещата с вашето бебе.

Списък на нещата за новородено: какво ви трябва за първи път

Струва си да се подготвите за раждането на бебето предварително, за да не решите въпроса за закупуването на необходимите неща в последния момент, защото в суматохата е лесно да пропуснете важни неща. На първо място, направете подробен списък на нещата, които трябва да имате на разположение, за да осигурите комфорта и безопасността на детето..

Практиката показва, че от списъците на младите майки, които се опитват да предвидят всичко до най-малките подробности, половината от елементите могат да бъдат изтрити. През първите три до четири месеца от живота детето не се нуждае от много дрехи (бързо израства от него), голям брой играчки и т.н..

Когато съставяте списък, трябва да се съсредоточите върху два основни критерия - търсенето на неща и вашите финансови възможности. Например радио или видео бебефон е полезно устройство, но не е съществен елемент..

Полезно е да общувате с роднини и приятели, които планират да ви дадат нещо полезно за детето, да координирате усилията си, така че подаръците да са от списъка на необходимите неща и да не се дублират.

Детски креватчета или люлки за новородени, дрехи за най-малките често се "наследяват" от роднини и приятели с деца, тъй като бебетата бързо израстват от всичко, без да имат време да ги направят неизползваеми. Може дори да не се наложи да купите нещо от списъка.

Какво е необходимо за новородено за първи път след раждането: списък

Препоръчва се необходимите неща да се разделят на групи и след това да се оцени всеки списък поотделно, за да се даде приоритет на това, което бебето ще се нуждае през първите седмици след раждането, и какво може да се купи по-късно..

Мебели и оборудване за сън

 • Място за спане - бебешка кошара „за растеж“ с високи решетъчни страни или люлка за новородено без странична стена, която се монтира близо до леглото на родителите (или е прикрепена към него), така че майката и бебето да имат общо пространство. Също така е позволено да спите заедно с детето в леглото на родителя, но матракът трябва да е твърд, за да не повреди развиващия се скелет на бебето.
 • Детското креватче е снабдено с твърд матрак (кокосови влакна или конски косъм), меки брони, които предпазват бебето от нараняване.
 • Одеяло - тънко и топло, за различни сезони.
 • Водоустойчив матрак, дишащ (или медицинска кърпа), 2-3 чаршафа, 2 завивки, без възглавница за деца под 1,5-2 години.
 • Бебешка пеленачка. Мнозина смятат тази мебел за излишна и извършват всички процедури (смяна, масаж, лечение на кожата и т.н.) на леглото на родителя. В крайна сметка обаче се превръща в хронична болка в гърба при майката. Ако не е възможно да си купите маса за повиване, заемете малка маса със стандартна височина от приятели, сложете върху нея двойно сгънато фланелено одеяло и го покрийте с памучен плат. Също така е удобно да гладите детски дрехи на такава маса, като поставите чист чаршаф.
 • Шкафче или скрин за детски неща. Не забравяйте да отделите отделна зона за дрехите на бебето, памперсите и други аксесоари..
 • Нощна светлина. Позволява ви да създадете меко осветление, което няма да попречи на детето да заспи, докато за родителите е по-лесно да наблюдават бебето през нощта.

Къпане

 • Баня. По-практично е да се къпете с по-голям размер, тъй като бебетата бързо увеличават растежа си, или да купуват малка вана през първите няколко месеца от живота на бебето, а след това да го къпете в голяма вана с помощта на пързалка или надуваем кръг около врата.
 • Плъзнете за голяма вана или вана. Изключително полезно нещо, ако често се налага да измивате бебето само - няма риск случайно да изпуснете бебето, тъй като трябва да го държите в едната ръка, а с другата да излеете вода от кана и да измиете.
 • Термометър за вода. Обикновено не го използват, но проверявайте температурата с лакът - водата трябва да е приятно топла, но не гореща.
 • Гъба. Мека, лесна за почистване, изработена от естествени материали. Можете да използвате хавлиена ръкавица.
 • Кръг около врата, специална козирка, която предпазва очите от сапун при измиване на косата, може да бъде закупена малко по-късно.
 • Кърпи. Големи, меки, хавлиени - 2 броя. Удобни модели с качулка.

Хранене

 • Бутилки. За кърменото бебе е достатъчно едно (за копър вода, изцедено мляко) плюс едно или две сменяеми зърна. Бебето, хранено с бутилка, се нуждае от поне две, плюс сменяеми зърна.
 • Четка за бутилки. Не е задължително нещо, но помага да ги измиете бързо и ефективно.
 • Помпа за кърма. Как да изберем помпа за кърма и как да я използваме правилно, прочетете статията на връзката https://vskormi.ru/buys/molokootsos-kak-vibrat/.
 • Торбички с фризер за кърма (ако мама трябва да пропусне фуражите).
 • Стерилизаторът и термо торбата са полезни, но са неща, без които можете да се справите.

разходка

 • Детска количка. Не си струва да спестявате на този артикул, той трябва да бъде надежден, удобен и функционален. Желателно е комплектът веднага да включва мрежа против комари и чанта за неща, наметка за дъжд и вятър, матрак. Или ще трябва да закупите тези аксесоари отделно.

Трансформируемата количка е удобна, защото може лесно да се превърне от „карета“ за новородено в модел за ходене за малко дете на възраст над една година. Недостатъкът на трансформатора е голямото му тегло. Ако къщата няма асансьор и не е възможно да оставите количката долу, препоръчително е да закупите прост, лек модел за новородено и след една година да смените „транспорта“ на ходещ модел.

 • Слинг (или "кенгуру"). Ще ви помогне да носите детето с комфорт за гърба и ръцете у дома и на летни разходки. И дори през зимата, ако си купите слингокурт.
 • Чанта за носене. Уместно, ако бебето е родено през зимата. Удобно е да го използвате за посещение на лекар и т.н..
 • Детско столче за кола. Трябва да се купи, ако има кола.

Грижа за тялото, аптечка

 • Пелени. Не си струва да купувате голям брой памперси предварително, тъй като опаковката заема много място. В допълнение, детето расте, теглото му се променя, съответно размерът на пелените се променя. Достатъчно е да закупите няколко опаковки пелени с подходящ размер, преди майката и бебето да бъдат изписани от болницата, и след това да купите допълнително, ако е необходимо.
 • Абсорбиращи пелени. Докато бебето ви се прибере у дома, препоръчително е да се снабдите с опаковка пелени за еднократна употреба и да закупите няколко абсорбиращи пелени за многократна употреба. Това ще позволи на бебето да спи без пелена, която може да разтрие нежната кожа и да се чувства комфортно..
 • Водороден прекис, брилянтно зелено. От съществено значение за лечение на пъпа през първите дни от живота на бебето.
 • Памучна вата. От него се усукват турунди, за да се прочистят носа и ушите на бебето.
 • Памучни тампони. Те са удобни за почистване на бебешката кожа.
 • Марля, превръзка. Универсален консуматив. Сгъвайки парче марля, можете да направите еднократна „кърпа“ за измиване на бебето.
 • Вазелиново масло. Подходящ за смазване на сухи носни лигавици, помага за омекотяване и отстраняване на изсъхнали корички от слуз.
 • Масло или пудра за бебешка кожа - дръжки гънки.
 • Бебешки крем - хидратиращ, с противовъзпалителен ефект, от обрив на пелена, под пелена.
 • Мокри кърпички за деца (без алкохол, без мирис). Позволява бързо премахване на примесите от кожата на бебето.
 • Бебешки сапун - твърд, течен.
 • Аспиратор. Помага за отстраняването на слуз от носа, но не всеки го намира за полезен.
 • Термометър. За предпочитане е да се използва електронна - правилна форма или залъгалка-термометър.
 • Залъгалка 2 бр., За най-малките.
 • Калиев перманганат. За дезинфекция на вода за къпане.
 • Сушена струна, лайка - бульонът се добавя към водата при къпане, ако бебето има уртикария, диатеза и др..
 • Копър семена във филтърни торби. Запарката е полезна при колики, действа като спазмолитик.
 • Клизма с мек връх, най-малък обем.
 • Пипета.
 • Спринцовка без игла. За тях е удобно да дават течни лекарства..
 • Заоблени ножици.
 • Гребен за бебе.
 • Детски хипоалергичен прах за пране.

Препоръчително е да се съгласите със списъка на лекарствата с неонатолог или педиатър. Обикновено се препоръчва да имате под ръка:

 • Физиологичен разтвор. Може да е необходимо за лечение на очи, нос, уши, за изплакване или вливане в носа при хрема, алергии, суха лигавица.
 • Антипиретик. Препоръчва се като свещи за бебета от 0 месеца.
 • Глицеринови свещи. Използва се при запек.

облекло

От какви дрехи се нуждае новороденото? Първите дрехи са включени в стандартния комплект за изписване от болницата. Често се купува предварително, като се избира неутрален цвят или след раждането на бебето - в този случай можете да изберете розов или син комплект, без да се страхувате, че ултразвукът погрешно е определил пола на детето.

Комплектът за освобождаване от отговорност включва (освен памперс и шапка през студения сезон):

 • 2 долни ризи (леки и фланелени);
 • 2 пелени (леки и фланелени);
 • 2 капачки (леки и топли);
 • плик (в зависимост от сезона - лек или топъл).

Списък с други неща, които ще са необходими през първите два до три месеца от живота на бебето, включват:

 • Фланел, памучни памперси - 8-10 бр..
 • Памучни плъзгачи - 7-8 бр., Топло - 2-3 бр., Предпочитание трябва да се дава на модели с копчета на презрамките вместо струни или копчета.
 • Тънки долни ризи - 5-6 броя, топли - 2-3 парчета.
 • Плетени бодита с ръкави и без ръкави (те могат да заменят няколко долнища). Бодитата отдолу са закопчани с копчета, което улеснява смяната на пелената.
 • Комбинезони с дълъг ръкав, плетени. Има закопчалка по цялата дължина. 2-3 бр.
 • Блузата е лека и плътна.
 • Драскане на ръкавици (не позволявайте на бебето да се наранява с остри нокти).
 • Памучни и вълнени чорапи (сезонни) 2 чифта.
 • Ботуши с връзки, 2-3 чифта. Те дават възможност да се облекат плъзгачи и гащеризони малко „за растеж“ на бебето - обувките плътно прилепват по краката, не се плъзгат с дълги панталони.
 • Памучни и фланелени шапки (3-4 бр.), Шапки за сезона (като се има предвид, че главата расте бързо).
 • Ходещ гащеризон за сезона и за следващия сезон.

За първи път новороденото се нуждае от много неща, някои от които ще продължат дълго - например мебели, трансформираща се количка, кърпи. Но значителна част от списъка е заета от консумативи (няма смисъл да ги купувате за бъдеща употреба) и дрехи, от които децата бързо растат.

Съвет! За първи път купете такива неща като памучни гащеризони, долни ризи, бодита, блузи и плъзгачи в 2 пъти по-малко количество, отколкото в списъка. Още първите дни ще разберете кои дрехи са по-удобни и по-подходящи за вашето дете и ще можете да закупите необходимото.

Играчки

Отначало бебето спи повече, отколкото е будно, но е полезно редовно да ангажирате вниманието му с играчки. Достатъчно е да закупите 2-3 ярки дрънкалки с различни форми. Те трябва да бъдат направени от безопасни материали, лесни за почистване.

Какво друго

В допълнение към най-важното, има много джаджи и устройства, които улесняват родителите да се грижат за бебето си. Ако е възможно, препоръчително е да закупите:

 • Бебе монитор (или видео бебе). Можете да се занимавате с бизнеса си и да контролирате съня на бебето.
 • Мобилни (електронни, механични). Полезно е детето да обмисли движещи се обекти, когато вниманието на бебето е заето, то може да остане известно време само в креватчето.
 • Шезлонг за новородени. Може лесно да се носи из апартамента - детето винаги ще бъде във вашата зона на внимание.

С разумен подход закупеният комплект неща ще задоволи напълно нуждите на бебето.

Пълен списък за пазаруване на новородени

Когато станете майка за първи път, вие сте абсолютно объркани и се опитвате да разберете от какво ще се нуждае бебето ви за първи път. Разбира се, искате да купите всичко най-добро, качествено и красиво. Как да не си купите планина от ненужни неща и да не пропуснете наистина необходимото? Прочетете списъка за пазаруване на новороденото.

Реших да запиша всичко, което ми беше полезно през първите три месеца от живота на бебето ми. Въз основа на моя опит и грешки, аз съставих списък за пазаруване за новороденото, в случай че решим за второ дете. Подготвих контролен списък за печат, в който можете да маркирате покупките, които вече сте направили. Можете да отпечатате шаблона за контролен списък абсолютно безплатно в края на тази публикация..

Детска стая:

 • Махало легло

На снимката е нашето трансформиращо се легло 8in1. Просто съм в страхопочитание от нея. Тя расте заедно с бебето, а освен това комплектът се предлага с маса за повиване, която след това е прикрепена към леглото. Махалото е механизмът, който разклаща креватчето. Този механизъм ви позволява да изпомпвате бебето точно в креватчето и да не го взимате, нарушавайки съня. (Детско креватче със снимка на връзката)

 • Мобилен в креватчето

Мобилът е музикална играчка, която е окачена над леглото и може да задържа бебето или дори да го приспи без вашето участие. Връзка >>>

 • Матрак в креватчето

Припомням ви, че матракът трябва да е твърд, пиша за това в правилата за безопасен бебешки сън. Идеалният пълнител е кокосовите влакна. (Пример от връзката)

 • Бебешка пеленачка

Докато бях бременна, си мислех, че мога да се справя без него и да се повивам на леглото, но колко грешах. Добре, че леглото ми включваше маса за повиване. Чудесен вариант за маса за повиване и смяна на възглавница можете да намерите в Ikea. Това е впечатляващо облекчение за гърба ви, в което дори не е нужно да се съмнявате. Не забравяйте да го включите в списъка си за пазаруване на новородено..

*** Ако закупите кръгло трансформиращо легло, както е в линка в първия абзац, тогава масата за повиване (без възглавница) вече е включена в пакета.

 • Комплект чекмеджета "ikea" за маса за смяна и кошче за отпадъци с капак

Тези кутии изглеждат така. Това е възможно най-удобно, когато имате всичко под ръка. А в комплекта за чекмеджетата много полезна е кофа с капак за мръсни памперси, повярвайте ми, ще дойде по-удобно. (Връзка към кутии с ikea - тук)

 • Пашкул

Пашкулът изглежда така. Това е удобна, ергономична седалка за бебето, която помага и при колики. Връзка пашкул.

 • Бебе монитор

Полезно, ако вашият апартамент има повече от една стая. (Връзка към евтина видео медицинска сестра от Алик. Имам такава, тя изпълнява своите функции перфектно, не виждам причина да плащам прекомерно).

 • Овлажнител

Вероятно вече сте чували, че овлажненият въздух е важен за бебето. Всички квалифицирани педиатри говорят за параметрите на температурата и влажността. Можете да прочетете за това например от Комаровски.

 • Нощна светлина

Ще трябва да ставате често през нощта, така че да имате нощна лампа е много удобно. Красиви нощни лампи с aliexpress тук.

Прочетете повече за това как интелигентно да подходите към въпроса за обзавеждането на детска стая, какво е важно при подреждането на детска стая? Разказвам всичко това със снимки тук - Какво трябва да има в стаята за новородено.

Ще се интересувате от:

Разходки и пътувания:

 • Детска количка

На снимката е нашият Stokke Xplory. Тя е просто космическа. Като мерцедес сред количките :). Купихме го от Mothercare. Това е две в едно - люлка за до 6 месеца и разходка за по-големи деца.

 • Чанта за инвалидни колички

Друг съвет от раздела за лайфхакове за майки, които спестяват семейния бюджет. Оригиналната чанта за моята количка струва 10 хиляди рубли, съжалих за тези пари и поръчах това много по-евтино на Aliexpress, струваше ми 700 рубли. Връзка >>

Чанта за количка с Алик

 • Съединители за студен сезон

Съединителите са ръкавици, които се закрепват към дръжката на количката. Можете да ги купите например на Beru. Връзка >>

 • Детско столче за кола или столче за кола 0+

Нашият избор е детското столче за кола Maxi-Cosi. Първо, той има отлични резултати при краш тестове, и второ, той е прикрепен към шасито (колелата) на нашата количка с помощта на адаптери, което е много удобно. Връзка >>

Къпане:

 • Баня
 • Плъзнете или хамак във ваната

Пързалка или хамак е място, където можете да поставите бебето си във ваната, за да не го къпете на тегло. Отново се погрижете за гърба си. (Пример за баня с хамак)

Текстил:

 • Възглавница за маса за смяна
 • Кърпа с ъгъл 2 бр
 • Топли фланелени пелени 5 броя
 • Тънки памучни пелени 10 броя
 • Спално бельо с ластик за леглото 2 бр
 • Брони в креватчето
 • Плик за изписване от болницата
 • Каре в креватчето
 • Каре в количка

Облекло:

 • Боравете с драскотини с добър еластик (2 чифта)

Новородените бебета все още лошо контролират ръцете си и се почесват с тях. Подрязването на такива малки нокти не е лесна задача. Ето защо в началото е много удобно да използвате драскотини (връзка за поръчка онлайн).

 • Приплъзване с ключалка 5 бр.

Повярвайте ми, няма да искате да се занимавате с бутони или копчета на дрехите на детето през нощта по време на смяна на памперса (пример тук).

 • Боди с копчета отпред, като кимоно 4 броя

Малките деца мразят да носят дрехи над главите си..

 • Панталон 2 бр
 • 2 чифта чорапи
 • Памучна шапка с връзки
 • Гащеризони

Ако бебето е родено през студения сезон. Изберете плътност по сезон.

 • Няколко шапки с връзки за разходка

Бебето ми се роди през пролетта, в разгара на спада на температурата, така че имах нужда от много шапки с различна плътност.

Хигиена:

 • Пелени

С памперси изобщо нищо не разбрах. Куп фирми, размери и как изобщо да ги изберете. Попитах всички майки, които познавах и купих Haggis Elite Soft 1 и Merris Newborn. Заведох и двете, и другите в болницата и ми харесаха и двамата. Как да си сложа памперс, ако пъпната рана все още не е заздравяла, казвам ви тук)

 • Мокри кърпички
 • Пянен сапун за къпане
 • Памучни пъпки за деца

Тънък - за нос и със запушалка - за ушите, те могат да се използват и за лечение на пъпната рана (как да се справя правилно, казвам ви тук).

Комплект за първа помощ:

 • Детска пудра
 • Крем за пелени
 • Називин за деца
 • Аспиратор до носа
 • Капки с морска вода за измиване
 • Парацетамол за деца
 • Инфрачервен и живачен термометър
 • Хлорхексидин
 • Банеоцин на прах за пъпната рана

Играчки:

 • Чифт дрънкалки
 • Гризачи

Други:

 • Ножици за нокти

Любимият ми е гълъб. Тези ножици са със заоблени ръбове, за да не режете случайно пръстите си. (Връзка към ножици).

 • Залъгалка
 • Сухи кърпички в картонена кутия, няколко опаковки

Защо? Прочетете за лайфхакове за майки на бебета.

 • Раница с куп джобове за посещаващи лекари
 • Гел за пране на бебешки дрехи

Ще се интересувате от:

Това е моят списък за пазаруване за новородено бебе от 0-3 месеца. Надявам се, че ще ви бъде полезно и ще ви помогне да изберете това, от което наистина се нуждаете. Но не забравяйте за грижите за тялото си след раждането и използвайте списъка с нещата, от които се нуждаете за ВАС в следродилния период.

Попълнете покупките си в този контролен списък.

Не забравяйте да прикачите тази статия към вашата дъска на Pinterest, като щракнете върху червения бутон „Запазване“ в горния ляв ъгъл на снимката, за да не се изгубите и винаги да имате под ръка този списък за пазаруване на новородени.