Тази статия обсъжда как да забременеете с близнаци. Ще ви разкажем как да го направите естествено и с помощта на ин витро, какви са алтернативните методи за зачеване на близнаци. Ще научите отзиви на жените за това как да увеличите шансовете за забременяване с близнаци, какви народни признаци обещават многоплодна бременност.

Близнаци - какви са тези деца?

Много бъдещи майки мислят как да заченат момиче или да забременеят като момче. Но има и двойки, които мечтаят да имат две деца близнаци наведнъж..

Способността за раждане на близнаци се предава по майчината линия

Близнаците са разнородни деца, които могат да бъдат от един и същи пол или различни, а също така да имат еднакъв или различен външен вид. Тази многоплодна бременност настъпва, когато две яйцеклетки се оплождат едновременно от различни сперматозоиди. Освен това всеки плод се формира в отделна плацента..

Шансът за зачеване на близнаци е три пъти по-голям от близнаците. В този случай близнаците се раждат най-често от възрастни жени..

На възраст 20-30 години шансът да забременеете с близнаци по естествен път е 3 процента. На възраст 30-40 години вероятността за такова зачеване нараства до 6 процента.

Всяка нова бременност увеличава вероятността от зачеване на близнаци, тъй като раждането често води до увеличаване на теглото при жената. Проучванията показват, че жените с леко наднормено тегло са по-склонни да имат многоплодна бременност..

Друга интересна подробност: ако една жена забременее, докато кърми, това също увеличава вероятността от зачеване на близнаци..

Защо се образуват множество яйца?

По време на един менструален цикъл в тялото на жената се появява само едно яйце, чието оплождане води до бременност. Но в определени случаи 2 или повече яйца могат да узреят едновременно, което се дължи на:

 • приемане на орални контрацептиви в продължение на 3 месеца или повече, последвано от отмяната им;
 • удвояване на матката по време на ембрионално развитие;
 • генетично предразположение;
 • медикаментозно стимулиране на яйчниците.

Сега нека разгледаме всеки от случаите по-подробно..

След спиране на противозачатъчните хапчета

Оралните контрацептиви са почти 100% гарантирани за защита срещу нежелана бременност. Често след отмяната им жените забременяват почти веднага и най-често многоплодни..

Но има определени правила. Можете да планирате бременност не по-рано от 3 месеца след премахването на ОК, така че нормалният менструален цикъл да се възстанови. Също така трябва да се консултирате с Вашия лекар и да се подложите на тестове за скрити заболявания, които изискват незабавно лечение..

Каква е причината за възможността за зачеване на близнаци след анулиране след противозачатъчни хапчета? Докато приемате такива хапчета, в тялото влизат изкуствени хормони, които блокират репродуктивните функции. След прекратяване на приема им яйчниците работят за възстановяване на функциите си..

По това време съществува възможност за едновременно узряване на няколко яйцеклетки, което увеличава възможността за многоплодна бременност. Тази ситуация е най-често типична за първия менструален цикъл след премахването на ОК..

Ненормално развитие на матката

Пълното удвояване или наличието на преграда в матката засилва производството на яйца. Те се образуват при поискване, ако е необходима една матка, тогава е необходимо едно яйце.

Наследственост

Предразположението към зачеване на братски близнаци се предава по женската линия. Най-често след поколение. Ако баба е родила близнаци, тогава шансовете за многоплодна бременност при внучка са големи. Но само ако тя не е направила аборти, тъй като това води до унищожаване на първоначалната генетична обстановка.

Стимулиране на овулацията

Как да стимулираме яйчниците да забременеят с близнаци? Трябва да се разбере, че тази техника има редица странични ефекти, за които лекарят ще ви разкаже. Но ако желанието за раждане на две бебета наведнъж е голямо, тогава можете да използвате подобен метод.

Възможността за зачеване на близнаци (2 деца) по този начин е само 6-7%, тризнаци - 0.7-1%. В този случай може да настъпи многоплодна бременност както с изкуствено, така и с естествено оплождане..

Смята се, че стимулирането на яйчниците винаги води до зачеването на близнаци, но това не е така. Всичко зависи от индивидуалните характеристики на тялото, но все пак има шанс за многоплодна бременност..

Най-често вероятността за зачеване на близнаци се появява след 2-3 курса на стимулация на яйчниците, понякога може да са необходими повече процедури.

Научни методи за зачеване на близнаци

За да заченете близнаци, можете да използвате както научни, така и народни методи. За начало нека разгледаме как можете да забременеете с две деца с помощта на официалната медицина..

IVF дава възможност да забременеете с дете от желания пол

Изкуствено осеменяване (IVF)

С тази медицинска процедура е възможно да се зачене дете от пол или близнаци. Но трябва да разберете, IVF се извършва само според показанията.

Не можете просто да дойдете в клиниката и да кажете „Искам да забременея с близнаци, дайте ми IVF“. Ако нямате заболявания, които пречат на зачеването, тогава никой няма да извърши ин витро оплождане вместо вас.

Основните показания за IVF са:

 • наследствени болести, предавани по полов път;
 • трудности с концепцията за различни проблеми, например, недостатъчна подвижност на сперматозоидите;
 • женско безплодие поради отстраняване на фалопиевите тръби;
 • запушване или малка проходимост на фалопиевите тръби;
 • случаи на необяснимо безплодие;
 • липса на положителни резултати след терапията.

Важно е да се има предвид, че IVF не се извършва при жени над 40 години.

Как протича процедурата? Специалистът избира специфична хромозома от спермата: X (момиче) или Y (момче). След това женската яйцеклетка се опложда със сперма, носеща определен пол на детето. Най-често се оплождат няколко яйца наведнъж, тъй като често едно от тях умира. Ако и двамата оцелеят, настъпва многоплодна бременност..

Чрез овулация

Правилното изчисляване на деня на овулация ви позволява да забременеете за първи път. Всичко зависи само от какъв пол на детето искате: момче или момиче.

Интимността след 2-3 дни на овулация допринася за зачеването на момиче, на ден или в деня на овулация - момче.

Можете да определите началото на овулацията, като използвате специален тест, продаван в аптека, базална температура или ултразвук.

Интимните пози влияят върху пола на нероденото дете. Ако искате да се раждат момичета, тогава проникването не трябва да е дълбоко, тъй като X-сперматозоидите се движат по-бавно, но имат по-голяма жизненост. Мечтаете ли за момчета? Уверете се, че проникването е дълбоко, тъй като "момчешките" сперматозоиди се движат бързо, но в същото време и бързо умират.

Интимни позиции за зачеване на момичета:

 • мисионерски;
 • жена лежи по корем, мъж лежи върху нея;
 • и двамата партньори лежат на тяхна страна.

Пози за бременност с момчета:

 • кучешки стил;
 • мъж сяда на диван, жена сяда върху него, обърната към него;
 • жена отгоре, мъж легнал по гръб.

Има мнение, че ако жената има оргазъм, тогава трябва да се очакват момчета, ако не, тогава дъщери ще се появят в бъдеще.

Народни методи за зачеване на близнаци

Преди да започнете да планирате бременност, определено трябва да преминете през прегледи, за да излекувате незабавно всички съществуващи заболявания, ако е необходимо. Също така си струва да се откажете от пушенето, да пиете алкохол, препоръчително е да пиете курс на фолиева киселина за двамата партньори и лекарството на Proginova за жена.

Как можете да забременеете с близнаци без IVF и по естествен начин? Можете да използвате определени препоръки въз основа на какъв пол искате деца.

Според знаците най-подходящото време за зачеване на близнаци е лятото. По това време има много пресни зеленчуци и плодове, които при поглъщане подобряват хормоналния фон на жената.

Също така е важно да обърнете внимание на диетата си, тя трябва да съдържа голямо количество месо и мляко. Съдържащият се в тях протеин нормализира нивото на хормоните в организма, които имат благоприятен ефект при настъпване на многоплодна бременност. Също така е полезно да се ядат морски дарове, които имат различен вид протеин, което също има положителен ефект върху здравето на жените..

Препоръчва се да се ядат тези продукти за онези жени, които дълго време не могат да забременеят или са имали предишна бременност неуспешна. Те допринасят за бързото възстановяване на тялото и успешното зачеване..

Можете също така да обърнете внимание на специална таблица, която посочва най-благоприятните дни за зачеване на близнаци:

МесецБлагоприятни дни за зачеване на близнаци
Януари1, 22, 28, 29
Февруари18, 25
Март18, 24
април14, 20
Може12, 18
юни8, 14
Юли5, 11, 12
Август1, 8, 29
Септември4, 25
Октомври1, 23, 29
Ноември19, 25
Декември16, 23

Как да забременеете с близнаци при момчета?

Искате ли синове? Обърнете внимание на следните насоки:

 1. Правете сношение през деня или по време на овулация. Това се дължи на по-кратката продължителност на живота на Y-сперматозоидите. Интимната комуникация през този период ще позволи на „момчешките“ сперматозоиди бързо да достигнат до яйцеклетките и да ги оплодят.
 2. Използвайте позиции с максимално проникване, това позволява на Y-сперматозоидите да навлязат по-бързо в матката и яйцеклетките. Смята се, че женският оргазъм има положителен ефект върху проникването на "момчешки" сперматозоиди в яйцата, тъй като производството на вещества, които допринасят за жизнеспособността на Y-сперматозоидите.
 3. Спазвайте конкретна диета. Разрешените продукти са: чай, кафе, всички видове месо и риба, тъмен шоколад, плодове и сушени плодове, колбаси, грис, яйчен белтък, бисквити, плодови сокове. Млечните продукти, морски дарове, хайвер, хляб, хлебни изделия, сурово зеле, зелен фасул трябва да бъдат ограничени или напълно изключени от диетата..

Всички тези методи не дават 100% гаранция за зачеването на близнаци, момчета, но увеличават шанса да забременеете със син..

Как да забременея с близнаци?

Наистина ли искате дъщери? Използвайте препоръките по-долу.

Тогава е важно да изберете оптималната стойка, която увеличава вероятността от зачеване на момичета. Изберете тези, които осигуряват плитко проникване. Най-подходящата позиция е мисионерска..

Диета

Спазването на специална диета увеличава шансовете за зачеване на момичета. Ежедневната диета трябва да съдържа захар, мед, конфитюри, ароматни билки, подправки. Но кофеинът и солените храни трябва да се избягват..

Чрез обновяване на кръвта

Можете също да използвате изчислението на пола на нероденото дете за обновяване на кръвта. Кръвта на жената се обновява на всеки 3 години, а кръвта на мъжа на всеки 4 години. Въз основа на това, чиято кръв ще бъде по-млада, детето ще бъде от този пол. В същото време е важно да се вземе предвид, че ако някои от партньорите в миналото са имали големи кръвозагуби, операции и жена е раждала, абортирала, тогава броенето трябва да се извърши от тази дата, а не от годината на раждане.

Естествено зачеването на хетеросексуални близнаци е рядкост.

Как да забременея с близнаци момче и момиче

Двойките, които мечтаят за хетеросексуални близнаци, често се чудят дали е възможно да го заченат сами или това ще изисква медицинска помощ. Препоръчваме да използвате следните насоки, за да увеличите шансовете си да забременеете с хетеросексуални близнаци. Ако не помогнат, тогава остава само едно - ин витро.

 • 3 месеца преди зачеването започнете да пиете фолиева киселина.
 • Спрете да пушите, да пиете алкохолни напитки.
 • Придържайте се към конкретна диета.
 • Ако е възможно, намерете ямс и го изяжте, тъй като той активира функционирането на яйчниците.
 • Яжте орехи, сладки картофи, пилешки яйца, пълнозърнести храни.
 • Жените над 30 са по-склонни да забременеят с близнаци. Но ако сте по-млади от тази възраст, включете се в самохипноза и може би ще се получи..
 • Шансовете да имат близнаци от различен пол се увеличават, ако двойката вече има други деца.

Отзиви

Много двойки, които идват при мен на преглед, мечтаят за близнаци. Но не всеки успява да го замисли. Най-подходящият метод за получаване на многоплодна бременност е IVF. В други случаи наследствеността играе огромна роля..

Ако вашите близки роднини са имали близнаци, тогава имате всички шансове за многоплодна бременност. Достатъчно е да се подготвите правилно за зачеване и да се придържате към препоръките за зачеване на деца по пол.

Винаги съм мечтал за близнаци, в моето семейство баба ми имаше близнаци от различен пол. Първият път, когато не успяхме, се роди син. Дългоочакваната бременност дойде 2 пъти, но се родиха 2 дъщери.

Валентин, на 21 години

По медицински причини се наложи да направя IVF. На въпрос какъв пол искам дете, отговорих, че имам близнаци. Бях оплодена с 3 яйца, но само 2 пуснаха корени, родиха се дъщеря и син.

Трябва да се разбере, че многоплодната бременност се различава от нормалната бременност, поне по това, че тялото на жената изпитва тройно натоварване. Затова, ако искате да родите близнаци само заради вашата прищявка, помислете за това..

Как да забременея с близнаци

Желанието да имате две деца наведнъж се оправдава с факта, че една бременност и раждане и две деца наведнъж. Но бъдещите майки не мислят, че това е двойно натоварване на матката, кръвоносната система и някои други органи. Многоплодната бременност е рядко явление, което се случва при една от 80-200 родилки, в зависимост от размера на тялото, расата и региона. Има няколко начина да се повлияе на този процес, което е полезно за всяка жена да знае..

Има ли хапчета за забременяване с близнаци?

Вярата в "магическите" хапчета е един от психическите проблеми на нашата цивилизация, тя е универсално средство за лениви. Жените свикнаха да лекуват болката по този начин и търговците започнаха да предлагат хапчета и „100% ефективни средства“ за отслабване. Не исках да се разстройвам, но няма такава панацея - само диета, масаж и спорт. По същия начин по отношение на въпроса "как да забременея с близнаци или близнаци?" Всички съвети работят само в комбинация.

Това е интересно: Здравословният начин на живот и правилното хранене увеличават шансовете за два живота в матката наведнъж. Но според опита на страни с най-висок жизнен стандарт това няма да се превърне в масов феномен. Бумът на раждаемостта се появява периодично в региони, които изпитват икономическо възстановяване след години на финансов спад и лошо хранене. Появата на разнородни близнаци е най-малко вероятно да се появи при представители на монголоидната раса, по-често при африканските народи.

Няма универсален начин за зачеване на близнаци, но разумната комбинация от медицински и традиционни методи увеличава шансовете за раждане на близнаци. Ако има такова желание (или предсказаната гадателка), струва си да се работи за създаване на оптимални условия за увеличаване на плодовитостта на яйчниците. Това свойство притежава лекарството "Klostibegit", което стимулира овулацията, но преди да купите хапчета, не забравяйте да се консултирате с гинеколог.

Можете също така да вземете противозачатъчни хапчета, за да забременеете с близнаци. В този случай „двойно“ зачеване възниква поради паузата на яйчниците след орални контрацептиви, когато яйцеклетките узряват в симетрични органи.

На фона на хормонален скок и двете яйцеклетки са готови за оплождане, ако мъжкото семе е достатъчно активно. В този случай могат да се родят различни деца, дори момче плюс момиче, което рядко се случва при външно подобни близнаци (от обикновено яйце). Но това не може да се очаква да се случи след хормонални хапчета, това само увеличава вероятността да забременеете с близнаци или шансовете да имате близнаци..

Понякога, в зависимост от проблема, лекарят предписва хормонални или сложни лекарства за лечение на странични заболявания. Те могат индиректно да стимулират овулацията и двойното зачеване. Тези лекарства не трябва да се „предписват“ на себе си, за да не навредят на плодовитостта.

Таблетките с хормон на hCG имат благоприятен ефект върху обема на фоликула и срещата на сперматозоидите и яйцеклетката. Под въздействието на хормон като прогестерон, вътрешната кухина на матката се подготвя за приемането на яйцеклетката и носенето на плода през първите месеци. Понякога нивото му трябва да се контролира с помощта на хапчета.

Приемът на витамини има благоприятен ефект върху плодовитостта и определено няма да навреди. Попитайте в аптеките:

 • мастноразтворими витамини "A", "D" и "E".
 • фолиева киселина;
 • лекарството "AEvit".

Как и по кое време е по-лесно да забременеете с близнаци?

Най-благоприятното време за зачеване на близнаци е краят на пролетта и лятото, когато храната е пълна с витамини. Дори в животновъдството собствениците на инкубатори се опитват да получат жизнеспособно потомство на гъски, патици и пилета, след като птиците започнат да кълват пресни зелени. Тази светска мъдрост важи и за женската бременност. Но химическите витамини, за съжаление, имат минимална ефективност..

Диета с витамини и протеини също ще увеличи шансовете за узряване на 2 яйца в един и същи период между вашите менструации. Млечните продукти с ниско съдържание на мазнини, твърдите сирена, филетата от риба и месо са много полезни. Не злоупотребявайте с ракообразни и други морски дарове, които се хранят с мърша - трупната отрова може да се натрупва в тъканите им.

По-добре е да купувате месо от пазара, когато животното е било хранено с естествени фуражи. Но трябва да се готви добре, като се подлага на продължителна топлинна обработка, за да се изключи капсулирането на яйца и ларви на червеи. Същото важи и за речната риба - само прясно приготвена, добре направена, печена и варена.

Храната трябва да съдържа достатъчно ядки, зеленчуци и плодове с високо съдържание на фолиева киселина и редки аминокиселини. Доказано е, че Ям има положителен ефект върху стимулацията на яйчниците. Сладкият кореноплоден увеличава шансовете за многоплодна бременност.

Когато обсъждате въпроса „как да забременеете с близнаци“, не забравяйте за здравословния начин на живот и отказването от зависимости. Можете да изпиете само малко сухо вино, ще трябва да се откажете от други алкохол и цигари.

Внимание: Статистиката потвърждава, че първото раждане на близнаци е възможно само за тези, които имат наследствено предразположение към това.

Изкуствен начин за забременяване с близнаци

Ако оплождането не се случи по естествен път, лекарите често трябва да препоръчват зачеване с „епруветка“. IVF (ин витро оплождане) е друг метод на многоплодна бременност. Няколко ембриони се имплантират в матката, с надеждата поне един да пусне корени.

Случва се 2-3 фетални яйца да оцелеят наведнъж, след което децата се раждат безопасно. Но те не могат да бъдат близнаци, ако произхождат от друго яйце. Ще разгледаме по-нататък как да забременеете с близнаци..

Защо се раждат близнаци и близнаци??

Близнаци се наричат ​​бебета, които са като 2 капки вода. Лекарите ги наричат ​​"идентични" ембриони. Те се раждат от „грешното“ разделение на яйцето, което, разделяйки се на две, продължава да формира 2 пълноценни бебета.

Случва се при IVF да се раждат няколко бебета, част от тях са близнаци и 2 близнаци от един и същи пол. Многоплодната бременност е много рядко явление, което се случва без медицинска намеса. Всичко зависи от броя на яйцеклетките, участващи в бременността. Те са трудни за носене, раждат се, най-често, с помощта на хирурзи (цезарово сечение), но появата е голяма радост.

Много по-рядко се раждат не много сходни близнаци - две сперматозоиди едновременно проникват в яйцето, след което се разделят на 2 фетални яйца, както е на снимката.

Най-лошото от всичко, когато се появят акрет или „сиамски близнаци“. Това е патологично потомство на 1-вото яйце, което не е напълно разделено на ранен етап..

Има шансове за раждане на близнаци с кратък менструален цикъл - 21-23 дни.

Генетичното предразположение може да се предава по женска и мъжка линия, но това не винаги е гарантирано. За тези, които се чудят каква е вероятността да забременеят с близнаци, е важно да вземат предвид всички фактори, включително таблиците на вероятността..

Дните трябва да съвпадат с овулацията, но тези цифри са били полезни за някои:

МесецДни (близнаци)
Януари1, 22, 28, 29;
Февруари18, 25;
Март18, 24;
април14, 20;
Може12, 18;
юни8, 14;
Юли5, 11, 12;
Август1, 8, 29;
Септември4, 25;
Октомври1, 23, 29;
Ноември19, 25;
Декември16, 23.

Как да забременеете с близнаци по естествен път

Методът не може да бъде проверен, но е разпространено мнението, че ако в православната църква запалят свещ на Богородица и попитат близнаците на Коледа, това ще се сбъдне. В същото време е важно да се подложите на пречистване чрез гладуване и да дарите значителен мус пари, спечелени по честен начин, но никой не трябва да знае за този ритуал..

Суеверията също предписват да не се казва на никого за бременността през първите месеци, т.е. докато тя стане забележима. Ние не се ангажираме да носим отговорност за всеки от методите, но ви пожелаваме успешно зачеване на близнаци!

Как да зачена близнаци по естествен път? Споделям тайните си!

Как да забременея с близнаци? Този въпрос е задаван много пъти от мои приятели и дори непознати. И тогава те винаги питаха: "Е, признайте си, вероятно сте направили IVF?" Вдигнах рамене с усмивка и отговорих: "Не, сами го направихме!"

Да, в повечето случаи днес раждането на близнаци се свързва при хората с процедура за ин витро оплождане. Но има и други доста ефективни методи, които могат да доведат до този резултат..

Какви фактори допринасят за настъпването на двойна бременност?

Учените все още не знаят откъде точно идват еднояйчните близнаци, тоест защо оплодената яйцеклетка се разделя в една или друга точка..

Един от факторите, допринасящи за това съвпадение, е генетиката. Тоест, ако имате роднини близнаци, тогава вероятността от подобно възникване е по-висока за вас, отколкото за другите. Но това е просто шанс)

В случай на поява на близнаци, тоест почти едновременното освобождаване на две яйцеклетки от яйчника на майката, всичко е малко по-просто.

Това може да бъде улеснено от:

 1. Същата генетика. Също така увеличава вероятността от хиперовулация и в резултат на това раждане на близнаци, както в случая на близнаци.
 2. Възрастта на майката. При жени над 35 години нивото на фоликулостимулиращия хормон се увеличава, което означава, че вероятността повече от една яйцеклетка да се освободи по време на овулация се увеличава.
 3. Наднормено тегло. От значение само за жени! Ако имате няколко излишни килограма, шансовете за близнаци са по-големи от тези на стройните жени. Работата е там, че мастната тъкан синтезира естрогени - хормони, които увеличават плодовитостта на жените. Трябва обаче да се помни, че при наличие на затлъстяване естрогените могат да играят по-скоро обратната роля..
 4. Етническа принадлежност. Най-голямата вероятност да имате близнаци е сред жителите на африканските страни, а по-ниска - в Япония. Най-вероятно тук играят роля особеностите на храненето и климата. Казват също, че е по-лесно да забременеете с близнаци през лятото, отколкото през зимата..
 5. Лактационен период. Понякога се получава хиперовулация, когато жената кърми предишно бебе. Това се дължи на съответните промени в хормоналните нива..

За да обобщим: когато забременях, бях на 27 години, имах 7 кг наднормено тегло, никой нямаше близнаци в семейството ми, навън беше зима и не кърмих никого.

„Виновно ли“ е наднорменото ми тегло? Мисля, че това изобщо не е в това)

Как да заченете близнаци по естествен път?

Сред методите, които стимулират работата на яйчниците, е особено възможно да се откроят народни, както и медицински - прием на определени лекарства и витамини.

Използвах и двете.

Традиционни методи

Това включва лечения като растителни (билкови) лечения и ароматерапия.

Билки

Билките са доста ефективен начин за стимулиране на яйчниците.

Сред тях са следните:

 1. Корен от женско биле. Използва се за повишаване нивата на естроген, намаляване на нивата на андроген и лечение на женското безплодие. Те се използват вътрешно под формата на инфузии, отвари, както и в сложни билкови препарати в първата фаза на менструалния цикъл - от 5-ия ден до овулацията. За да приготвите разтвора, трябва да залеете една супена лъжица от билката с чаша гореща вода, да загрявате 30 минути на водна баня, след това да оставите да се охлади напълно и да вземете 1-2 с.л. половин час преди хранене 3-4 пъти за целия ден.
 2. Малини. Листата съдържат фитоестрогени. Приоритет не е градинско растение, а диво. Използва се също за подобряване на функцията на яйчниците и за лечение на безплодие. Вземете заедно с листа от касис (по 3 супени лъжици), изсипете 0,5 литра гореща вода и настоявайте. Те пият по половин чаша три пъти на ден в 1-ва фаза на менструалния цикъл.
 3. Knotweed (птица високопланинска). Използва се за стимулиране на яйчниците като част от билкови препарати. Рецепта: вземете 1 част трева, сладка детелина и градински чай, по 2 части от ливадно-сладки цветя и маншет, разбъркайте всичко. След това залейте 1 супена лъжица смес с чаша вода, загрейте на водна баня, охладете и прецедете. Добавете половин чаша преварена вода и смесете с 10-та тинктура от златен корен. Прием - 1/3 чаша 3 пъти през деня.
 4. Липа. Цветовете на растението се използват за стимулиране на яйчниците. Необходимо е да излеете супена лъжица с чаша гореща вода, да настоявате и да приемате една трета от чашата 3 пъти на ден. За да засилите ефекта, можете да добавите лъжица мед към запарката. Също така се приема във фаза 1 от цикъла.
 5. Мъдрец. Силна билка, която стимулира растежа на фоликулите в женските яйчници. Освен това липсата на естроген първо трябва да бъде потвърдена с тестове, в противен случай рискувате да съборите целия хормонален фон с градински чай. Приема се под формата на инфузия 3-4 пъти на ден от 5 до 15 дни от менструалния цикъл..
 6. Адаптогени. Те не само нормализират тонуса на тялото и повишават имунитета, но се използват и за засилване на ефекта на други билки. Това включва елеутерокок, златен корен, джинджифил, женшен и лимонена трева. Нанесете ги, както е посочено на аптечната опаковка.

От тези билки пих липа, малини и адаптоген - елеутерокок по време на цикъла на бременността. На техния фон базалната температура в първата фаза на цикъла беше нормална. Във втората фаза взех фитопрепарата Циклодинон и борна матка.

Последният има противовъзпалителен ефект, а също така намалява нивото на естроген, поради което в първата фаза с дефицит на тези хормони не може да се приема!

Ароматерапия

Етеричните масла могат да играят положителна роля при вземането на решение за зачеване на близнаци.

Най-полезните масла за целите на зачеването са:

 • Здравец;
 • Лавандула;
 • Иланг-иланг;
 • Бергамот;
 • Рози;
 • Градински чай;
 • Лайка;
 • Борове;
 • Хвойна.

За някои ароматите ще помогнат за отпускане и увеличаване на сексуалното желание, докато други - за нормализиране на хормоналните нива..

Те могат да се използват под формата на аромамасаж, да се капе върху арома лампа или да се къпят с тях..

Използвах последната рецепта, така че „със сигурност“ - добавих към ваната 5-7 капки градински чай, като първо ги капнах върху морска сол или мляко. Освен това към такива вани добавих сухи цветя от водорасли и лайка (те също стимулират яйчниците) - излях сместа с гореща вода, настоявах директно във ваната (скривайки самите листа и цветя в найлонови чорапи, така че да няма остатъци) и след това 15 минути седял във вода през ден през първата фаза на цикъла.

Може би някои от това изиграха роля))

Прочетете за характеристиките на многоплодното управление на бременността тук.

Хранене, витамини и диета

В мрежата се разпространява информация, че тези, които са приемали фолиева киселина преди бременността, са по-склонни да станат родители на близнаци. Не знам колко е вярно това, но го взех 2 месеца предварително. Съпругът ми също го прие. Същото се отнася и за йода (например, можете да пиете йодомарин).

Лекарят ни предписа фолио препарат, който съдържа както йод, така и фолиева киселина.

Освен това във фаза 2 взех витамин Е (има положителен ефект върху репродуктивната функция на жените).

Във всеки случай тези витамини са необходими, за да се предотвратят възможни проблеми с развитието на феталната нервна тръба, както и с нейното интелектуално развитие. Като цяло те няма да са излишни.

За зачеване на близнаци е особено препоръчително да се използват:

 1. Протеинови храни. Това е постно месо, птици, риба и морски дарове, нискомаслено извара, млечни продукти, сирене и мляко, както и яйца.
 2. Зърнени храни. Приоритизирайте всички пълнозърнести зърнени култури. Яденето на пшеничен зародиш е голям плюс..
 3. Плодове и плодове. Можете да използвате всякакви. Но особено се отличават праскови, ябълки, манго, киви и круши..

И не забравяйте - никакви твърди диети!

Доколко храненето е повлияло на тялото ми, не мога да кажа, защото започнах да се храня така много преди да планирам деца.

Лекарства

Що се отнася до лекарствата, имам специално мнение - в никакъв случай не трябва да се приемат без препоръка на лекар! Искайки да заченете близнаци, можете лесно да се избиете от целия хормонален фон, възстановяването на който в бъдеще може да продължи с години.

Когато планирах, взех цял набор от лекарства:

 • Бромокриптин за понижаване на нивата на пролактин;
 • Циклодинон - за същата цел, и двете - във втората фаза на цикъла;
 • Дюфастон - също във фаза 2;
 • Ременс - във фаза 1 преди овулацията (признавам, сам си го предписах).

Причините са неуспех на втората фаза (която се е развила по време на прием на орални контрацептиви) и хроничен ендометрит, придобит след замразена бременност.

В продължение на 3 месеца лекарят ми предписа във фаза 1 да приемам естрогенното лекарство Прогинова.

На фона му обаче видях тъжна графика на базалната температура, качих 3 кг и я отмених без знанието на гинеколога 2 месеца по-рано от необходимото. Тоест бременността ми вече е дошла без него..

Също така, за да се подобри функцията на яйчниците, на жените се предписва:

 • Таблетки за стимулиране на овулацията - същите Clostilbegit, Puregon и други. Използването им е препоръчително само ако има индикации и в никакъв случай не трябва да се приемат за собствена цел! Понякога лекарите ги предписват безмислено, като по-късно получават нови проблеми с настъпването на бременността при пациента. Като цяло, бъдете внимателни, ако са ви предписани и е по-добре да се консултирате и с друг лекар.!
 • Орални контрацептиви в продължение на няколко месеца за възстановителен ефект. Противозачатъчните хапчета временно инхибират функцията на яйчниците, които след анулиране започват да действат с нова сила. Това понякога допринася за множествена овулация. Няма обаче нито един от моите приятели, който да забременее с близнаци по тази схема, с едно дете - да. Естествените близнаци все още са по-чести))

Възможно ли е да планирате деца от определен пол?

Как да забременея с близнаци от определен пол? Има много насоки, които трябва да помогнат.

Например, ако мечтаете да заченете момичета:

 • Яжте повече сладкиши и по-малко месо;
 • Пийте билкови чайове и изключете силния чай и кафе;
 • Приложете мисионерската позиция няколко дни преди овулацията (така че мъжките сперматозоиди вече са загубили своята мобилност).

Ако искате да заченете момчета, тогава:

 • Откажете се от сладкото и се опрете на месо и риба;
 • Пийте чай и кафе;
 • Яжте повече бобови растения
 • Използвайте позиции с възможност за дълбоко проникване в най-плодородния период - 1 ден преди - 1 ден след овулацията, така че мъжките клетки с "момчешкия набор" да имат възможност първо да оплодят яйцеклетката.

Съществуват и определени таблици, където дните на зачеване са планирани в зависимост от фазата на луната, възрастта (метод за обновяване на кръвта) и т.н. Но опитът ми показа, че изчисленията според таблиците не са надеждни - нищо не ми съвпадна и вместо две момичета, според изчисленията, се оказаха две момчета.

Като цяло, както казва моят лекар: "Ако съпругът ви има всички сперматозоиди Y, тогава можете да плетете лъкове за себе си на всяко място по време на зачеването, да броите дните и да ядете толкова сладкиши, колкото искате, няма да има момиче!".

Мисля, че в тази фраза има много зрънце истина))

ЧЗВ

Ще ви помогне ли фоликулометрията да забременеете с близнаци??

Разбира се, че не. Фоликулометрията е изследване, което измерва растежа на фоликула в яйчника. С негова помощ можете само да определите колко фоликули са узрели, дали овулацията ще бъде многократна и кога ще настъпи.

Възможно ли е да зачене от двама мъже наведнъж?

Да, теоретично е възможно. Но на практика подобни случаи са много редки. Можете да научите повече от тази статия.

Какво трябва да направите, за да увеличите шансовете си да имате близнаци?

Опитайте да промените диетата си, да приемате витамини, ако е посочено, пийте билкови инфузии и отвари. Като цяло използвайте някоя от моите препоръки) Но тук никой няма да ви даде 100 процента гаранции: нито природата, нито аз, нито гинеколозите.

След какви контрацептиви е възможна такава бременност?

След всяка. Ключовата дума тук е „възможно“. Но няма гаранции.

Как се получават близнаци? Причини и факти - в нашата статия.

Как самостоятелно да се определи изтичането на околоплодната течност? Прочетете повече за този опасен симптом тук..

На кого и кога се изплаща обезщетението за ранна бременност? Разберете тук.

Реално ли е, ако използвате някои специфични пози?

Не мисля, че позите играят някаква роля в това..

Разделянето на яйцеклетка на 2 или узряването на две или повече яйцеклетки в тялото на жената се дължи на генетиката или хормоните, а позата като метод за доставка на сперматозоиди тук играе второстепенна роля.

Възможно ли е да зачене момче и момиче за първи път?

Разбира се можете да. Дори лично познавам такава майка на кралски близнаци) Но вероятността от това събитие не може да бъде изчислена.

И все пак - имате нужда от него?

Споделих с вас много рецепти, които могат да насърчат хиперовулацията. Но природата обикновено има свои собствени планове.

Можете да направите всичко, което е написано, и да не заченете дете, или не можете да планирате бременност, но случайно да получите две или дори три еднояйчни близнаци като подарък от щъркел. Всичко това увеличава вероятността от двойно зачеване, но в никакъв случай не го гарантира..

Както и да е, помислете: имате ли нужда от това?

В крайна сметка майка на близнаци може да бъде разбрана само от майка на близнаци или тризнаци - това е толкова трудна и отговорна работа.

Многоплодната бременност означава затруднения с бременността, токсикоза и гестоза, преждевременно раждане, по-нататъшна рехабилитация на недоносени бебета, осакатено здраве на майката, финансови затруднения...

И много повече...

Близнаците са не само двойна радост, но и двойни проблеми и двойна отговорност...

Оставете и пуснете ситуацията, нека всичко да бъде както е замислила природата. Обичайте се и лесна бременност за вас!

Гледайте и добро видео по темата. Напълно подкрепям мнението на лекаря:

Начини за забременяване с близнаци

Много семейства мечтаят да имат близнаци. Аргументацията е съвсем различна: един от родителите сам е израснал до близнака, някой иска детето му винаги да има верен спътник. Има много причини - но има ли средства за постигане на целта?

Числата не лъжат! Като процент за 80 бременности, само една е многоплодна.

За съжаление лекарите не са запознати с нито един универсален метод, който гарантира 100% шанс да забременеете с близнаци. Съвременната наука е в състояние да опише напълно появата и развитието на множество явления, но мистерията на концепцията остава извън разбирането. Как да забременея с близнаци? Гинеколозите не дават точен отговор, но предлагат методи, които увеличават възможността да имат близнаци..

Многоплодна бременност: какви са близнаците?

За да разберете как да забременеете с близнаци, е важно да разберете същността на процеса на започване на многоплодна бременност. Приблизително веднъж месечно в тялото на жената узрява яйцеклетка, която впоследствие „напуска“ яйчника и се придвижва към матката. Срещайки сперма по пътя си, клетката се опложда.

Има изключения от всяко правило. В този случай можете да намерите следните аномалии:

 1. Яйцеклетката се разделя на ранен етап, две независими клетки, оплодени от еднояйчни близнаци, достигат до матката. Тези бебета са уникални по свой собствен начин: те се различават по един и същ набор от гени и поразителни прилики във външния вид..
 2. В тялото две различни яйцеклетки узряват едновременно, като срещат два сперматозоида и се връщат в матката приблизително по едно и също време. Децата с две лица имат различен генетичен състав, външно те могат да бъдат напълно различни.

Интересно! От общия брой многоплодни бременности способността за раждане на близнаци е 25%; близнаци, съответно, 75%.

Как да забременеете с близнаци: медицински средства

Обръщайки се към гинеколог с подобен въпрос, жените често не получават ясен отговор. Лекарите не могат да предоставят 100% гаранция - само общи препоръки и съвети. Природата е голям шегаджия. За някои хора тя дава близнаци без никакви допълнителни усилия. На други родители, които искат да забременеят с близнаци, се отказва без причина.

Въпреки мистерията на двойното оплождане, учените са успели да разберат някои от общоприетите тенденции. Шансовете на жената за многоплодна бременност се увеличават в следните случаи:

 1. Наличието на близнаци в нейното семейство, което се превръща в индикатор за наличието в организма на рядък ген, който допринася за двойно оплождане.
 2. Прием на контрацептиви, след което започва активното възстановяване на хормоналния баланс. Взимайки контрол на раждаемостта, вие предпазвате яйцата от влизане във фалопиевата тръба, месец след месец, натрупвайки клетки, готови за оплождане. Спирайки приема на контрацептиви, жената увеличава възможността за едновременно освобождаване на няколко яйцеклетки по време на овулация.
 3. Достигайки определена възраст - след 35 години в женското тяло количеството на хормона FSH, който е отговорен за активността на яйцеклетките, се увеличава.

Съществува и друго явление, известно от лекарите като „двукраката матка“. С прости думи, матката на жената е разделена на 2 части и именно тази структура допринася за зачеването и раждането на близнаци. Аномалията се среща при не повече от 5% от нежния пол.

Говорейки за ин витро оплождане

Когато не е възможно да забременеете по естествен път с близнаци, можете да се обърнете към процедурата за ин витро оплождане, която насърчава раждането на близнаци. Същността на метода е изкуствено осеменяване чрез прехвърляне на няколко ембриона в женското тяло. Ако два или повече ембриони пуснат корени, тогава една жена е напълно способна бързо да стане майка на две бебета..

Алтернативни методи за насърчаване на двойното оплождане

Какво да направите, за да сте сигурни, че забременявате с близнаци? На първо място, опитайте се да увеличите активността на хормоните. И тук не можете без традиционната медицина. Не пренебрегвайте съветите на баба и дядо!

Лятото е най-доброто време на годината

В горещите периоди хормоналният фон се увеличава, а наличието на пресни плодове и зеленчуци в диетата влияе върху правилното формиране и развитие на плода..

Млякото и месото са най-добрите продукти за бъдещата майка

Млечните и месни ястия съдържат голямо количество протеини, които стимулират производството на женски хормони. Особено да не пренебрегваме черния дроб.

Разнообразното меню е най-добрият помощник

Лечителите и билкарите предлагат списък с храни, които увеличават вероятността от забременяване с близнаци:

 • ядки;
 • пчеларски продукти;
 • пилешки яйца;
 • салата и билки;
 • соеви зърна.

Факт! В процеса на зачеване на дете участват двама души. Шансовете на семейството да имат близнаци ще се увеличат значително, ако съпругът ви редовно пие тинктури от женшен, живовляк, глухарче, морски зърнастец. Факт е, че тези отвари са в състояние да стимулират яйчниците, както и да наситят ембрионите с безценен витамин Е.

Таблица за множество концепции

Много жени, станали щастливи майки на близнаци, се ръководиха от народни изчисления. Когато решавате да заченете близнаци, опитайте се да правите секс в следващите дни:

Как да заченете две бебета: фактори, съвети и съвети

Как да заченете близнаци? Всички препоръки, събрани в тази статия, са помогнали на повече от една двойка да се доберат до желаните близнаци. Трябва да се изясни, че близнаците са братски плодове. За да получите такава изненада, трябва да постигнете оплождането на две женски клетки с различни сперматозоиди. Всяко бебе ще се развива в отделна плацента и бебетата се раждат или напълно различни, или подобни. Те могат да имат един и същи и различен пол.

Близнаци предразположение

Медицината е установила, че предразположението да има две деца се предава по майчина линия. Най-често близнаците харесват жени на възраст над средната възраст (след 30-40 години вероятността е 6%). До 30-годишна възраст жената има едва 3% шанс да види два плода при ултразвуково сканиране. В този случай е вероятно да заченат близнаци три пъти по-висока от вероятността да имат близнаци. С всяка нова бременност шансовете се увеличават: с раждането на дете жената обикновено наддава, което допринася за зачеването на близнаци. Това се отнася само за лек излишък от телесно тегло. Майките, които кърмят бебетата си, също са по-склонни да имат две следващия път, ако забременеят по време на кърмене..

Тъй като женското тяло е проектирано за едно дете по своята структура, многоплодната бременност се счита за аномалия. При нормални условия се изисква една зародишна клетка, така че когато две зародишни клетки узреят, шансът за зачеване на близнаци се увеличава. Тези деца могат да имат различен пол, външен вид и кръвна група. Ако едно яйце е участвало в зачеването, което впоследствие се разделя наполовина чрез копиране на генетичния код, се получават еднояйчни близнаци. Появата на такива деца не зависи от процеса на зачеване, тъй като разделянето се случва след, на етапа на зиготата. Изненадващо, медицината е изследвала този процес на клетъчно делене, но не може да обясни причината.

Интересни факти за многоплодната бременност

Удивителни източници на плодородие има по целия свят. Смята се, че най-благоприятните условия за зачеването на близнаци са в Африка и Близкия изток. Въпреки че в други региони можете да намерите села чудо. Така че в украинското село Копан за половин век са родени 54 двойки близнаци. Селото уверява, че причината за всичко е лечебен извор. Слухът за този източник се разпространи по-далеч извън границите на Украйна и днес тези, които искат да имат близнаци от цял ​​свят, идват при него. Изненадващо, много двойки, посетили селото, успяха да получат това, което искаха. Магическо място, не иначе.

В Русия има подобно село. Отдавна се носят слухове за село Денисовка. На всеки 500 души има 19 двойки „вълшебни“ деца. Селото твърди, че всичко е в земята. Местните охотно споделят тайната как да заченат близнаци по естествен път - просто останете в Денисовка.

Интересен факт е, че по време на природни бедствия, войни и демографски спад броят на родените близнаци се е увеличил. Това явление се противопоставя на обяснението, но има закономерност. Може би това е реакцията на самата природа, която се опитва да компенсира разрушения живот. Например в Африка, където броят на хората редовно намалява, най-много близнаци, и в Япония, където има много хора, това явление ще се счита за истинско чудо. Средно близнаците са само 1,5% от общото население на планетата.

Как да заченете близнаци по естествен път

За да отговорите на въпроса как да заченете близнаци, на първо място, трябва да попитате по-старото поколение за близнаци от предци и близки роднини. Това ще помогне да се определи с каква интензивност да се изпълни задачата. Също така си струва да се отбележи, че многоплодната бременност увеличава шансовете за повторна поява на близнаци..

Ако опцията IVF не се хареса, винаги можете да изберете естествения път. За помощ трябва да се свържете с генетик, който ще изготви индивидуална карта за предразположение и ще даде компетентни съвети. За да получите повече помощ, първо трябва да попитате роднините си за семейството си, да разберете какви болести са измъчвали вашите предци и какви са те сега.

Първата препоръка е да приемате фолиева киселина (фолацин, витамин В9). Лекарството се предписва на всички бъдещи майки. За да заченете здрави деца, трябва да се откажете от пушенето и алкохола, да преразгледате диетата си, да ходите повече и да спортувате. В менюто се добавят повече млечни продукти, а няколко месеца преди зачеването се включват и храни, които стимулират яйчниците и спомагат за освобождаването на повече от едно яйце.

Това са такива продукти:

 • пилешки яйца;
 • цели зърна;
 • орехи.

Лекарите все още не са проучили причините за деленето на яйцеклетките, но са събрали редица препоръки за двойки, които питат как да заченат близнаци. Лекарите потвърдиха връзката между диетата на жената и овулацията. Основният помощник по този въпрос е протеинът. Помага за подобряване на работата на хормоните и активиране на яйчниците. Идеалният продукт е животинският черен дроб поради съдържанието на протеини. Също така трябва да обърнете внимание на инсулиноподобния растежен фактор (IPG), който укрепва ембрионите в началото на бременността..

Как да зачена близнаци: календар

Следващият фактор е сезонът на годината. Интензивността на синтеза на женските полови хормони до голяма степен зависи от сезона. По-добре да се опитате да заченат близнаци в топъл сезон, във влажен климат и в отлично настроение..

Смята се, че лятото е най-доброто през цялата година за зачеване на близнаци. През този период се увеличава синтеза на полови хормони на жената, тялото получава повече хранителни вещества и като цяло подобрява здравето си. Ако полът не е въпрос на принцип, трябва да ядете повече млечни и месни продукти. Те са източник на протеин, който помага в производството на хормони. Морските дарове (миди, миди, скариди) също ще бъдат полезни.

Как да заченете близнаци или близнаци: таблица и препоръки през деня

Лекарите разследват въпроса за появата на близнаци и съставят таблица на вероятностите. Способността да се произвеждат две яйцеклетки пада веднъж на всеки 200 менструални цикъла. Забременявайки в точното време, е по-вероятно да получите близнаци. Също така тук е посочена вероятността за зачеване на близнаци, тъй като яйцеклетката се дели с приблизително еднаква честота..

Таблицата показва в кои дни от месеца можете да забременеете с момичета, близнаци и момчета..

Не разчитайте твърде много на календара на зачеването, защото нито един ден няма да бъде 100% благоприятен. Лекарите казват, че жените с кратък менструален цикъл до 21 дни са по-склонни да бъдат. Отнема няколко месеца, за да се води дневник на циклите, за да се провери неговата редовност. Седмицата преди менструация и самата менструация са изключени. Идеалният момент е денят преди овулацията и по време.

Народните лечители също дават някои съвети как да заченат близнаци. Смята се, че дните, когато луната преминава през съзвездията Близнаци и Риби, са най-добрите. Трябва да започнете да опитвате преди пълнолунието, ако искате момче и момиче и преди новолунието, ако искате еднополови деца..

Как да зачена две момичета

Когато зачевате близнаци, можете да контролирате процеса още по-дълбоко. Бъдещите родители могат да повлияят на пола на децата. Съществуват редица конкретни насоки за зачеване на две момичета. На първо място, трябва да обърнете внимание на стойката, когато правите секс. Най-благоприятната в този случай е мисионерската позиция, но е по-добре да се избягва дълбокото въздействие.

Можете да поискате от Вашия лекар меню от специална диета, която насърчава зачеването на две момичета. Избягвайте солените храни и тези, които съдържат кофеин.

Сред полезните продукти на такава диета са:

 • захар;
 • ароматни билки;
 • пчелен мед;
 • конфитюр;
 • подправки.

Как да заченем две момчета

Дълбокото проникване е по-подходящо за зачеване на момчета. По този начин разстоянието до матката се намалява и Y-сперматозоидите могат да влязат в нея в по-голям брой. И тъй като техният живот е по-кратък от живота на X-сперматозоидите, това им помага да спечелят състезанието. Оргазмът на жената също е в състояние да помогне на Y-сперматозоидите, тъй като освобождава вещество, което насърчава активността на Y-спермата. Трябва да правите секс преди овулацията. Това ще помогне да се направи краткотрайният Y-сперматозоид по-ефективен..

Съществува и специална диета за планиране на момчета:

 • месо;
 • риба;
 • колбаси;
 • яйца (главно протеини);
 • картофи;
 • ориз;
 • гъби;
 • леща за готвене;
 • грах;
 • грис;
 • бисквити;
 • тъмен шоколад;
 • бисквити;
 • Кафе и чай;
 • сокът;
 • минерална вода;
 • плодове;
 • сушени плодове.

Изключени от диетата:

 • млечни продукти;
 • сосове;
 • хляб;
 • скариди;
 • раци;
 • хайвер;
 • сурово зеле;
 • боб;
 • зелена салата;
 • копър;
 • ядки;
 • вафли;
 • хлебни изделия;
 • какао.

Солената храна, консервираната храна, маените продукти са подходящи за зачеване на момчета. Невъзможно е да се говори за голямата вероятност за зачеване на момчета, но можете да повлияете на ситуацията.

Теория за младежката кръв

Една от възможностите за определяне на пола на детето е теорията за младежката кръв. Смята се, че кръвта в женското тяло се обновява на всеки три години, а в мъжкото на всеки четири. Като анализирате състоянието на кръвоносната система, можете да определите пола на нероденото дете. Отброяването започва с последната обилна загуба на кръв. Който има по-млада кръв, определя пола на бъдещите деца.

Настроение за зачеване на близнаци

Настроението на двойката по въпроса как да заченат близнаци също е важно. Трябва да се чувствате уверени. Целенасочеността и самохипнозата неведнъж са спасявали много безнадеждни пациенти, устояли на отчаянието. Колко по-лесно е да се насочите към това, което искате, в състояние на вълнение и радост. Трябва да си кажете, че определено ще има тези деца, които се появяват в сънищата. Човешкото тяло се влияе от нервната система.

Не се разстройвайте, ако на ултразвуковото сканиране се появи само едно дете. Дори това дете ще бъде щастливо, защото щастието не се измерва с броя на децата. Достатъчно е просто да станеш родител.

Изкуствено осеменяване

Медицината има свои собствени начини за зачеване на близнаци. IVF методът на изкуствено осеменяване е най-благоприятен в това отношение. Така няколко избрани и подготвени яйцеклетки могат да бъдат оплодени наведнъж и трансплантирани в жена. При IVF шансовете за зачеване на близнаци са доста високи.

Методът включва стимулация на яйчниците, така че няколко клетки узряват. Обикновено се оплождат 4-6 клетки, така че шансът за забременяване е средно 25%. Всички ембриони могат да пуснат корени, но обикновено 2 зрели, а останалите клетки умират. Следователно вероятността да получите близнаци с IVF е или всичко, или нищо..

Фактори, засягащи многоплодната бременност

При нормален менструален цикъл узрява само една зародишна клетка. Но под въздействието на някои фактори възниква необичаен външен вид на няколко яйца. Това може да бъде използването на хормонални лекарства, стимулиране на овулацията с лекарства, наследствено предразположение, удвояване на матката.

Когато две яйца узреят:

 1. Ефект на отскок. В медицината има такова понятие като рикошетен ефект, който характеризира появата на яйцеклетка след прекратяване хода на хормоните. По време на приема на такива контрацептиви яйчниците не изпълняват всичките си функции, тъй като цикълът се поддържа изкуствено. Обикновено яйчниците работят на свой ред при различни менструални цикли. След като приемат хормони, те започват да работят едновременно и произвеждат две клетки. Този ефект се използва за зачеване на близнаци, но не може да се контролира. Възвратният ефект винаги е спонтанен.
 2. Стимулиране на овулацията. Провокирането на лекарства води до факта, че няколко фоликула узряват и по време на овулацията се появяват 2-3 яйцеклетки. Всички или само един от тях могат да бъдат оплодени.
 3. Наследствено предразположение. Случва се близнаци да се раждат в едно и също семейство, но в различни поколения. Това предразположение се приписва на женската линия и най-често се диагностицира след поколение. Важен фактор е липсата на аборти, тъй като принудителното прекъсване на бременността може да унищожи генетичната обстановка.
 4. Анормална матка. Две зародишни клетки узряват, когато матката се дублира и нейното пълно делене.
 5. Възраст. На възраст 33-35 години жените се диагностицират с хормонални скокове, по време на които синтезът на FSH се увеличава. Оплождат се няколко яйцеклетки, но не всички от тях се превръщат в ембриони. Много ще зависи от здравето на бъдещата майка. При множествена овулация един плод узрява или изобщо не настъпва оплождане.
 6. Климат. Изненадващо, метеорологичните условия също влияят на узряването на множество яйца. Важна роля играят продължителността на деня, влажността, радиоактивният фон. В някои части на света придатъците започват да работят активно при жените и се появяват няколко яйца. Не е достатъчно обаче да дойдете в такава зона за няколко дни, трябва да живеете там (отнема 2 седмици, за да узрее клетката).

Двойна бременност

Можете да потвърдите факта на съзряването на две деца още на 2,5 месеца с помощта на ултразвук. Жените, които носят две или повече деца, винаги са на специална сметка. Те изискват внимателен преглед и редовно наблюдение. Рискът от загуба на деца в този случай се увеличава поради увеличаване на телесното тегло, повишена токсикоза, двойна нужда от микроелементи, голямо натоварване на сърцето на бременната жена, както и на гръбначния стълб и краката.

Затова гинеколозите обръщат двойно внимание на такива бременни жени и се уверяват, че бъдещата майка получава достатъчно витамини и води здравословен начин на живот..