По време на бременността жената разкрива прекрасните качества, присъщи на природата, и тя иска да изглежда красива и женствена повече от всякога. В интересна позиция мнозина не знаят как да изберат подходящите дрехи. Какво да носите за бременни жени - разказва TAM.BY в тази статия.

Общи правила за гардероба

На бъдещите майки се препоръчва да отдават предпочитание на неща с лаконична кройка. Такива дрехи нямат определена посока в стила, те лесно се съчетават с други гардеробни елементи и аксесоари. Не става въпрос само за стандартните черно-бели цветове: не се страхувайте да купувате ярки дрехи, дрехи с щампи и различни текстури..

Съвет: ако актуализирате гардероба си отчасти, тогава купете няколко неща, които са сходни по мащаб. Ще бъде лесно да ги комбинирате.

Не трябва да носите плътно прилепнали трикотажни изделия по време на бременност: такива дрехи ще подчертаят променените форми и дори визуално ще добавят няколко килограма. Изберете дрехи, изработени от естествени материали: не забравяйте, че бременните жени преди всичко трябва да носят удобни дрехи, а интересен дизайн може да се намери във всеки специализиран отдел или обикновен магазин за дрехи в Минск.

Какво да търсите в обикновен магазин

 • Риза или туника. Отдавна не е тайна, че е удобно да избирате нещата, които харесвате от обикновен магазин, най-важното е да изберете продукт със свободна кройка или с един размер по-голям. Трикотаж или тънък памук - всичко зависи от вкуса.
 • Облечи се. В обикновен магазин ще намерите и рокли, подходящи за бременни жени. Печеливша опция - свободен модел с А-образен силует, продукт с права кройка, дъно на камбана или качулка.
 • Отбий. По-добре е да потърсите удължен извънгабаритен модел: той ще скрие корема, дори когато стане по-забележим. След бременност такова нещо може да се носи у дома или на изхода под колана..
 • Плетена жилетка. Помага да решите какво да носите за бременни жени, ако пуловер вече е закупен и е необходимо горно облекло за хладни вечери. Жилетка с груба плетка успешно ще се впише в образа на бъдещата майка.
 • Яке. Подходящ за ежедневни разходки, специални поводи и посещения в офиса. Продуктът ще помогне да се скрие коремът през първия и втория триместър, когато все още не е много забележим. Може да се носи върху рокли, ризи, тениски, а също така може да се комбинира с дънки, поли и къси панталони.

Какво да търсите в отдела за бъдещи майки

Въпреки големия избор на дрехи в обикновен магазин, някои артикули се купуват най-добре в специализирани отдели или магазини за майчинство..

 • Бельо. Може да се наложи да закупите ново бельо още през първия триместър, така че е по-добре да помислите предварително какво да носите под ежедневните си дрехи по време на бременност. Задачата е отговорна: сутиенът трябва да поддържа добре, но да не е стегнат. Обърнете внимание на модели без шевове и кости, чиято специална кройка не стиска гърдите.
 • Гащички за бъдещи майки се произвеждат със специална кройка и удобна еластична лента: тя често изпълнява функцията за поддържане на заоблен корем.
 • Чорапогащи. Какво да носите по време на бременност, ако вече е неудобно в обичайните чорапогащи? Тук можете да се справите с модели с един размер по-големи или специални продукти за бременни жени..
 • Дънки и панталони. Има два варианта за бременни жени: с еластична вложка или с ластик под корема. Изборът на типа модел зависи от личните предпочитания на бъдещата майка..

Първа бременност: клопки

Малко от жените, които се готвят да станат майка за първи път, напълно си представят всичко, което ги очаква по пътя. Токсикоза, посещение на консултация, вземане на тестове, първите движения на бебето са на устните на всички. Но все още има много малки неща, за които бъдещата майка трябва да знае и за които не пречи да се подготвите предварително..

Благополучие

В допълнение към гаденето сутрин и постоянната готовност да яде херинга с ягоди, бременната жена може да се сблъска с множество други прояви, причинени от новата й ситуация. На първо място, повечето бременни жени също споменават киселини и дискомфорт в гръбначния стълб..

Има много начини да се справите с киселини и най-доброто решение би било да не се доверявате на съветите на другите, а чрез проби и грешки да намерите това, което ще ви помогне. За някои това е мляко, за други - алкална минерална вода, докато други предпочитат специални хапчета за киселини. Вие решавате. И не забравяйте, че по време на бременност, киселини в стомаха могат да бъдат причинени дори от тези храни, които консумирате в ежедневието без никакви неприятни последици..

Болката в гърба поради промяна в центъра на тежестта е друг проблем за повечето бременни жени. Често през този период се появява цервикалната остеохондроза, която може да причини силно главоболие. Отделете време и при първите неприятни усещания посетете невролог - той ще ви каже упражненията и лекарствата, които са подходящи за вас за облекчаване на подобни симптоми.

ИНТЕРЕСНО! Всяка жена третира състоянието си по различен начин - повече или по-малко фиксирана върху настоящите неприятни усещания. Повечето от тези, които лесно издържаха на бременността, отбелязват, че и те, както и други, са били изправени пред лошо здраве, умора, неприятни усещания в тялото - те обаче предпочитат да мислят, че това е временно и утре сутринта ще се почувстват отново чудесно. Това отношение им помогна да не се закачат на идеята, че сега се чувстват зле в продължение на 9 месеца..

Настроение

Рязък преход от сълзи на щастие и привързаност към смях и след това към истински сълзи на скръб е почти стандартното поведение на бременната жена. Буря от хормони, бушуваща в тялото, премахва жена от пиедестала на господарката на позицията и контролира емоциите си по свое усмотрение.

Най-лесното решение е да предупредите близките си, че известно време не контролирате напълно реакциите си. Например сълзите ви изобщо не са сигнал към съпруга ви, че той ви е причинил непростимо обида или не е направил това, което сте искали. Може би това просто търси изход от натрупаната умора, подсилена от действието на хормоните..

Не се карайте за подобни прояви, но се отнасяйте с разбиране към тях. Осъждайки себе си за невъздържаност, вие само ще станете още по-нервни и ще създадете порочен кръг. Приемете тези промени като част от бременността - и ги наблюдавайте отделени, леко откъснати,.

ИНТЕРЕСНО! Много бременни жени отбелязват, че точно през този период са искали да опитат ново хоби или отново да се занимават с нещо отдавна забравено. Ако имате такова желание, не го отхвърляйте. В крайна сметка това е прост и достъпен начин да си доставите удоволствие и да успокоите малко палави емоции..

Подготовка за раждане

Започвайки от втория триместър, всяка бременна жена иска да изучава страниците на онлайн магазините денонощно и да избере необходимите нови неща. Количка, креватче, дрехи, първите дрънкалки... Всичко това е много вълнуващо, но е по-добре да погледнете нещата трезво и да насочите вниманието си към нещо друго. Прекарайте свободното си време в проучване на важна информация, която ще ви бъде полезна малко по-късно. Това може да бъде:

 • Информация за това как се случва раждането и от кои периоди се състоят. Може би в болницата няма да имате време да мислите кой период е започнал или приключил, но отчасти можете да сте наясно с действията на лекарите и ще разберете какво и защо правят. Това ще ви помогне да се чувствате много по-уверени..
 • Ваксинации. Вероятно по времето, когато дойде времето да ги направите, информацията ще бъде почти забравена. Но е много по-лесно да отделите половин час, за да освежите леко паметта на вече прочетеното и изученото, отколкото да се ровите за пръв път в тази обширна тема с бебе на ръце..
 • Кърмене. Изключително важна точка, за която си струва да се подготвите правилно. За съжаление повечето жени се лишават от мляко много по-рано, отколкото биха могли, поради грешни съвети на по-старото поколение или дори на лекарите. След като изучите тази тема, можете да бъдете сигурни, че ще спрете да храните бебето само когато вие съзнателно вземете това решение..

Не забравяйте, че бременността не е болест! Наслаждавайте се на новото си състояние и всеки ден намирайте причини за радост - и тогава тези 9 месеца ще останат в паметта ви не само поради токсикоза и голям корем, но и благодарение на цъфтящото ви настроение!

Какво трябва да купите за раждането на бебе.

Вероятно толкова много суеверия не са свързани с нищо сред хората, както с периода на бременността. И това е лесно за разбиране: толкова много надежди се възлагат на продължаването на състезанието! Бих искал да защитя себе си и нероденото дете по всякакви възможни начини. Напоследък, например, в един магазин момиче-продавач, като видя заобления ми корем, съвсем сериозно започна да ме упреква за неграмотност, когато я помолих за няколко чилета вълна - щях да плета нещо за бъдещото ми бебе. „Дори лекарите знаят, че бременните жени не трябва да се плетат: може да има усложнения - например пъпната връв е обвита около плода...“ Текстът, разбира се, е доста забележителен и просто няма какво да се каже за него. Колкото и грубо да звучи, предразсъдъците могат да се борят само чрез натрупване на знания..

Много, много бъдещи майки са много суеверни и вярват например, че детето не трябва да купува нищо преди да роди. Това вече дори не е суеверие, това е нещо повече - бих го нарекъл традиция... Е, разбира се, това е работа на господаря, но кой и кога ще го направи (всеки има работа, бизнес)? Изглежда, че отговорът е очевиден: "Разбира се, съпруг, роднини...!" Но има толкова малко време за „изработване на зестрата“ за бъдещото бебе: в края на краищата, ако майката и бебето се справят добре, те ще бъдат у дома на петия ден след раждането. Съответно остават само няколко дни за закупуване на всичко необходимо..

И набързо роднини и приятели ще купуват неща според вкуса им, в съответствие с техните представи за тяхната функционалност и кой може да гарантира, че те съвпадат с възгледите и предпочитанията на младата майка? Но майката и бебето ще трябва да използват всички тези бебешки колички, пелени, долни ризи всеки ден, така че внимателният избор, меко казано, няма да навреди. Не можете да купите всичко сами, след като се върнете у дома. Дните ще бъдат толкова пълни с тревоги за бебето, че перспективата за пътуване до шопинг ще изглежда просто абсурдна..

И така, необходимо е да се оцени времето преди раждането и да се използва възможно най-ефективно - за да не се плаши детето с диви цветове лен, дарени от свекървата, и да не се опитваме да го храним със зърно, което не съответства на възрастта. Освен това, защо да не използвате времето преди раждането не само с полза, но и с удоволствие за себе си? Можете да обиколите почти всички детски магазини в града, да сравните цените и бавно да изберете какво ви харесва, какво ще зарадва нероденото дете и майката също. Това треперещо усещане при избора на първите дрехи за вашето дете, това първо осъзнаване на реалността за предстоящата поява на мъничък мъж никога няма да бъде забравено! Не се лишавайте от тези прекрасни емоции.!

Няма значение дали бъдещата майка купува неща за бебето сама или все още е отказала да купи преди раждането на бебето, във всеки случай тя трябва да разгледа по-отблизо списъка с неща, предлагани на страниците на нашето списание, дори преди пътувания до магазините.

В този брой на списанието публикуваме списък с нещата, от които бебето и майката се нуждаят през първите седмици от живота на детето. И в следващите броеве читателите ще могат да се запознаят със съвети и коментари за всеки елемент от този списък и да разширят (с наша помощ) списъка, като добавят неща, необходими за дете на по-късна възраст. И разбира се, ако имате някакви въпроси или коментари по този въпрос, ще се радваме да ги обсъдим на страниците на списанието.

Предложеният списък не твърди, че е „каноничен“. Бих казал така: предлагаме ви списък с това, което е по-полезно, отколкото отхвърлено. Според мен е оптимално. Разбира се, трябва да се има предвид, че материалните възможности на семействата се различават значително, така че списъкът може да бъде разширен или намален. Например елементите, маркирани със звездичка, се предлагат като „незадължителни“; решението за закупуване на тези неща се взема, като правило, в зависимост от начина на живот и наличието на "безплатни" средства.

Детско креватче или люлка

Музикална играчка в креватчето

Палатка и броня в креватчето

Смяна на дъска или маса

Дъждовна покривка за количка

Прашка за носене на бебе (слинг) или "раница кенгуру" *

Столче за кола (ако е необходимо)

Одеяло (топло и памучно)

Покривало за завивка - 4 броя.

Памучни пелени - 12 бр. (30 бр. - ако няма да се използват памперси за еднократна употреба)

Джапанки - 6 бр.

Марля за пелени

Голяма хавлиена кърпа - 2 бр.

Четка и гребен

Заоблени ножици

Термометър (по-добър електронен)

Пелени за еднократна употреба - 2 опаковки

Тънки гащеризони - 2 броя.

Външен гащеризон

Тънки блузи или долни ризи - 8 - 10 броя.

Тънки чорапи - 3 бр.

Тънки шапки или шапки - 2 броя.

Външна капачка

Плик за количката (синтепон или козина)

Одеяло за количка (в зависимост от сезона)

Играчки (дрънкалки и др.)

Пяна за вана *

Билки: лайка, низ

Бебешки крем (по-добре различен)

Мокри кърпички - поне 2 кутии

Памучни или марлени тампони

Крем от обрив от пелена (Драполен или Бепантен)

За хранене (най-добре е да се настроите на кърмене, тогава този списък не е необходим)

Бутилки с нипели - 3 бр.

Стерилизатор за бутилки *

Нагревател за бебешка храна *

Термос чанта за бутилки *

Четка за измиване на бутилки

Лигавник - 3 броя.

Сутиен за кърмене (поне 2 броя)

Еднократни подложки за гърди.

Крем за напукани зърна (Bepanten, не е необходимо да се измива преди хранене)

Превръзка след раждането - 1 бр. *

Средства за защита срещу стрии (според нуждите)

Дамски превръзки (нощни)

Бебешки прах за пране или бебешки сапун

Кофа с капак (за памперси за еднократна употреба) *

Музикални касети за деца или класически *

Хлорфилипт
Вазелиново масло
Албуцид 20%
Фукорцин
Пипета - 2 бр.
Изходна тръба за газ или спринцовка No 1 - 2 броя.
Зеленка
Йод
Водороден прекис
Активен въглен
Слабителни супозитории на основата на глицерин - 2 опаковки.
Калиев перманганат

Списъкът на хигиенните продукти, от които детето ще се нуждае през първите дни от живота, включва:
бебешки сапун;
пяна за къпане;
билки за къпане;
бебешки крем;
бебешки балсам, масло или мляко;
прах;
мокри кърпички и / или памучни (марлени) тампони.

Избирайки средство за къпане на бебе, можете да се спрете както на пяна, така и на бебешки сапун: кой кой ще хареса повече. Тъй като е трудно да се избере, без да се опитвате, ако е възможно, да закупите и двамата предварително - за предпочитане от различни производители, а на това, както и на други козметични препарати за бебето, е по-добре да не спестявате.

Много лекари препоръчват да редувате къпането на детето с препарати и къпането с билки. За тази цел струна и лайка са много подходящи. Трябва да се има предвид, че някои билки не трябва да се използват без медицински показания. Например при някои кожни заболявания се използват вани с жълтурчета, но такава вана е противопоказана за здраво дете по-често от веднъж седмично. Същото се отнася и за билките с релаксиращ и тонизиращ ефект..

Детето ще се нуждае от поне два крема за бебета: овлажнител и крем за пелени (обикновено с талк). Препоръчително е да закупите няколко тубички (бурканчета) от единия и другия крем от различни производители, така че майката да има възможност да избере крем, подходящ за нейното бебе. За грижа за кожата на новородено също е полезен бебешки балсам или масло (след баня и по време на масаж), но някои деца се справят и без него..
Когато избирате прах за вашето бебе, опитайте се да го помиришете: някои пудри са твърде ароматизирани.

Влажните кърпички улесняват живота много: когато сменяте памперс, можете да избегнете ходенето до баня и просто да избършете дъното на бебето със салфетка, напоена с бебешко олио или лосион - по този начин бебешката кожа се почиства и овлажнява едновременно. Кърпичките с лосиони са полезни и извън дома (в клиниката, на път и т.н.) - и не само за бебето: майката може да ги използва, за да избърше ръцете си, ако няма начин да ги измие. В бъдеще, когато изберете определена марка салфетки, можете да купувате заместващи блокове само в пластмасова кутия.

Алтернатива на мокрите кърпички са памучни или марлени тампони, навлажнени с бебешки лосион, масло или мляко (струват ви приблизително същото количество).

След банята увийте добре детето в голяма махрова кърпа; особено удобно, ако кърпата има специална качулка за главата. Основното е, че ръцете и краката на бебето се вписват изцяло в кърпата.

Когато купувате термометър за баня, обърнете внимание не толкова на неговата форма, колкото на скалата: определянето на температурата не трябва да създава и най-малко затруднения за родителите. Не забравяйте и за безопасността: използвайте само термометри, специално проектирани за вани.

За нежната коса на новородено е най-добре да не използвате гребен, а специална четка - за предпочитане от естествени четина.

Когато купувате ножица за нокти за бебе, не забравяйте, че те трябва да бъдат със заоблени ръбове..

Когато избирате залъгалка за новороденото, първо помислете за качеството. Най-добре е да се даде предимство на известни производители, доказали се на пазара на детски стоки. Безопасността на материала, от който е направена залъгалката, не трябва да поражда съмнения сред родителите. Вторият критерий за покупка е възрастта на детето. (Съвестните производители винаги го посочват на опаковката.) Сега има така наречените „нощни“ зърна; те се различават от "дневните" по пръстен, светещ в тъмнината. По този начин мама няма да се налага да включва лампата през нощта в търсене на манекен. „Изборът“ на формата на манекена зависи от детето: опитът показва, че децата, практически от раждането си, често отдават решаващо предпочитание на един или друг вид манекен - по мистериозни причини, известни само на тях. Затова купете поне две различни залъгалки: възможно е детето ви да „приеме“ само една от тях (може обаче да се случи бебето да откаже изцяло залъгалката, но е невъзможно да се предвиди това предварително). Що се отнася до материала, сега силиконът и латексът са широко разпространени. И двете имат свои предимства и недостатъци, така че "последната дума" все още е за бебето.

Сега всички вече знаят, че е опасно да закачите залъгалка (или нещо друго) на врата на детето. Функцията на "въжето" се изпълнява успешно от специално устройство с щипка. В единия край той е прикрепен към дрехите на детето, а другият към манекена. Мама дори може да замени такъв манекен с една ръка..

Някои производители правят залъгалки с прикрепена към тях защитна капачка. Много е удобно. За залъгалка без капачка задължително трябва да закупите кутия.

Дори ако майката ще кърми бебето си до шест месеца, не може да се избегне закупуването на някои предмети за кърмене. Определено ще ви трябва лъжица (например, за да дадете лекарство). И ще бъде по-добре, ако се окаже, че не е обикновена чаена лъжичка, а специална лъжичка за бебета. Сега те са изработени от силикон, пластмаса, специална гума и др. Основното е, че те са подходящи по размер за малка уста и не нараняват венците на трохите.

Не забравяйте да се запасите с лигавници - така наречените "лигавници".

Ако майката предварително знае, че няма да може да кърми бебето си (обстоятелствата понякога са по-силни от нас, най-важното е да не изпаднете в непродуктивно униние, а да ги срещнете „напълно въоръжени“), за първи път ще трябва да закупите няколко бутилки с различни зърна - отново, за да осигурите избор както на себе си, така и на детето си 1. По-добре е да имате отделни бутилки за адаптирано мляко, чай и вода. Броят на бутилките може да се увеличи при необходимост. Когато избирате зърно, на първо място, обърнете внимание на каква възраст са предназначени: детето просто не може да суче от зърното, което не е подходящо за неговата възраст.

Стерилизаторът с 2 бутилки и електрическият нагревател за бебешка храна ще бъдат от голяма помощ. Последният обикновено има няколко температурни режима, което изключва възможността от прегряване..

Термосът на бутилката ще поддържа формулата на правилната температура в продължение на няколко часа. Това устройство е незаменимо на път, на дълга разходка и т.н..

Специална четка ще ви помогне да улесните измиването на бутилките. Също така сега се продават малки четки за зърна и специални устройства за сушене на бутилки.

Малко преди да роди, бъдещата майка ще трябва да избере сутиен за кърмене. Той се различава от обичайния по незакрепените чаши. Не го купувайте предварително, тъй като размерът на гърдите на кърмещата майка се различава от размера на гърдите в началото на бременността. В комплекта ще ви трябват и защитни подложки за сутиена: когато дойде време за хранене, млякото може да изтече от гърдите; понякога изтича по време на хранене - от гърдата, която в момента не се храни. Уплътненията се произвеждат от различни производители, но няма съществени разлики между тях..

Силиконовите подложки за гърди принадлежат към категорията неща, които, както се казва, не биха били полезни. Но ако майката има напукани зърна и е необходимо да се храни бебето, подложките ще помогнат за намаляване на болката. Маслото от морски зърнастец или масло от шипка може да се използва за заздравяване на пукнатини, но трябва да се измие обилно преди хранене. Или крем Bepanten, който не трябва да се отмива. Още по-добре, свържете се с консултант по кърмене, за да се научите на правилното привързване и правилно хващане. при правилен припадък не трябва да има болка.

Необходимостта от помпа за кърма ще бъде определена след започване на храненето. Съответно, вероятно не си струва да го купувате предварително. Има много жени, които, докато кърмят бебето си, никога не са изпомпвали, но не по-малко жени вярват, че именно помпата за кърма им е помогнала да спестят време и усилия.

В специализиран магазин на млада майка ще бъде помогнато да избере правилното средство за превръзка след раждане и стрии (но нищо не може да замести гимнастиката!).

Жената ще се нуждае от хигиенни подложки за първи път след раждането. Най-добре е да се запасите с най-хигроскопичните през първите дни - и, ако е необходимо, да ги попълвате в зависимост от променящите се изисквания за степента на защита.

Когато избирате препарат, имайте предвид, че на пазара се появиха препарати за пране на дрехи на новородени, подходящи за използване в пералня. Добре е да сапунирате тежко замърсяване (следи от изпражнения и др.) Със сапун, направен на основата на жлъчка.

Кофа с капак може да се използва като „боклук“ за памперси за еднократна употреба и като контейнер за накисване на памперси и марлени пелени.

По време на нощното будност младата майка ще се нуждае от нощна лампа (настолна лампа също може да играе ролята си, ако е необходимо).

Ако бюджетът на семейството позволява, тогава електронните везни могат да бъдат много полезни. Съвременните модели везни „запомнят“ резултата от последното претегляне и веднага могат да покажат наддаване на тегло, което е много удобно при кърмене. Мама лесно може да разбере колко мляко е изсмукало бебето за едно хранене. При липса на везни у дома, не забравяйте, че при ежемесечен преглед при педиатър детето ще бъде претеглено (можете да спестите пари за закупуване на везни, ако детето ви няма проблеми със здравето и апетита).

Ако принадлежите към „напредналата“ част на родителите, не забравяйте да закупите касети за бебето с класическа музика, приспивни песни или музика, специално пригодена за възприятието на бебето..

В предложената версия на аптечката е даден необходимия минимум средства (ще изберете всички други лекарства за детето заедно с педиатъра):

хлорофилипт - за обработка на пъпната връв;
вазелиново масло (по-добре е да го сварите на водна баня) - използва се за смазване на лющеща се кожа;
албуцид 20% - за очите (в съгласие с лекаря);
пипети;
тръба за изпускане на газ (спринцовка № 1 с изрязана основа е подходяща за същата цел);
брилянтно зелено;
йод;
водороден прекис;
активен въглен - в случай на отравяне, със стомашни спазми (по съгласие с лекаря);
слабителни супозитории - за мама (ще помогне след болницата);
калиев перманганат - за къпане; докато пъпната рана заздравее, може да се използва и за лечение на пъпа;
памучни тампони (не използвайте върху носа и ушите!);
стерилна памучна вата;
стерилна превръзка;
аспиратор - за засмукване на назален секрет при настинка;
марля или маски за еднократна употреба - използват се от възрастни по време на заболяване, за да се предотврати предаването на инфекция на детето.

От самото раждане количката ще се превърне в личен транспорт и до голяма степен в местообитание на вашето бебе за дълго време, така че ако е възможно, не трябва да спестявате от него. Първо, решете: ще купите ли количка, предназначена изключително за новородено, или веднага ще я купите „за растеж“. Ако искате количка, която би "нараствала" с вашето бебе, купете или трансформируема количка, която лесно се превръща от "легнала" в "седнала" и отзад, или универсална количка "две в едно", където може да бъде затворена кошница за новородено време за сваляне и подмяна на седалката на количката. Това ще струва по-малко от закупуването на две колички, но закупуването на люлка и количка поотделно има няколко предимства. Първо, трябва да се има предвид, че количка за новородено бебе е много по-безопасна от количка трансформатор - тя е по-висока, има твърди страни и е много по-стабилна. На второ място, можете да продадете количка за новородено с течение на времето (те обикновено остават в добро състояние, тъй като обикновено се използват не повече от 8-9 месеца). Трето, повечето колички са много по-леки от „трансформаторите“ и „комбитата“; те се сгъват компактно; много модели имат реверсивни дръжки и плаващи колела. Ако в къщата ви има малко или никакъв асансьор, може би последният аргумент ще бъде решаващ..

Заедно с количката можете да закупите и плик от същия цвят (обикновено той е включен в комплекта или се предлага при закупуване на количка). Но ако средствата позволяват, похарчете и за зимен плик от естествена кожа. През който и месец да се роди бебето ви, то ще спи в количка поне една зима. Този плик „за всички времена“ ще ви спести от ненужни слоеве дрехи и купища одеяла.

Що се отнася до дъждобран за количка, необходимостта от него зависи от свойствата на материала, с който количката е покрита. Много вносни колички не се нуждаят от дъждобрани. импрегнирани със специално водоотблъскващо съединение.

Понякога можете да закупите специален (много удобен) чадър за количката. Такъв чадър може не само да предпази от слънчевите лъчи, но и да служи като допълнителна бариера за капки дъжд, летящи под капака на количката.

Когато избирате раница с кенгуру, трябва да отдадете предпочитание на модел с висок гръб (за поддържане на главата), който предполага две възможности за носене на детето: с лице към вас и далеч от вас. Раницата може успешно да бъде заменена със специален слинг за носене на дете. Това е подобрена версия на шала, оборудвана с ролки и предпазни закопчалки. Такова устройство е проектирано да се носи от раждането, въпреки че някои ортопеди препоръчват да се използва само от 6 месеца. Опциите за носене се променят, докато бебето ви расте.

Ако имате кола, тогава не можете без детска столче за кола. Първо, столчето за кола е безопасността на детето и, както знаете, те не пестят от безопасност. На второ място, някои модификации на седалките за кола могат да се използват като преносима кошница, когато посещавате клиника, посещавате и дори у дома (това се отнася за столове, предназначени за най-малките и оборудвани с дръжка в средата).

Когато избирате одеяло, не забравяйте да вземете предвид размера на леглото и температурата в апартамента. Може да е достатъчно да закупите тънко вълнено одеяло като топло, а не ватирано или ватирано одеяло. Като лек, можете да закупите елегантно памучно одеяло, което не изисква завивка, и да го замените с мрежесто одеяло, под което детето няма да се задуши, дори ако се плъзне върху носа му. Вярно е, че такива одеяла са доста скъпи и не се намират във всички магазини. Възглавниците обикновено не се изискват за деца под тригодишна възраст.

Когато избирате памперси, обърнете внимание на цветовете. Не се увличайте с твърде пъстър модел. Необходимият брой пелени се определя от това дали ще използвате памперси за еднократна употреба.

Не бива да купувате много памперси за еднократна употреба наведнъж. Първо, бебетата от първия месец растат много бързо. И второ, не е известно кои пелени ще подхождат на вашето бебе. Може да се наложи да премине през проби и грешки.

Помислете за бързия темп на растеж на бебетата, когато пазарувате дрехи. Например, след като сте купили един тънък гащеризон за новородено, купете втория за три месеца. Тук трябва да се има предвид, че някои производители посочват възрастовия период на етикета (например 0-3 месеца) или (по-рядко) точната възраст (1 месец); други са приблизителни (62-68 см) или точна височина (56 см). Горещо препоръчваме: когато купувате дрехи за бебе от първата година от живота, в случай на съмнение, наклонете се към по-голям размер, особено през първите шест месеца. Сега долните ризи на Chintz рядко се използват; те успешно се заменят с плетени с копчета или дори тънки блузи. Особено удобно е да приспивате детето в "тялото" през нощта - то няма да бъде обезпокоявано от никакви гънки. По-добре е да си купите гащеризони и гащеризони с „разкопчани крака“. Децата наистина не обичат да се сменят и в такива дрехи можете да смените памперса, без да пречите на детето. Когато купувате дрехи за вашето бебе, не забравяйте да помислите колко удобно ще бъде бебето в него. Много неща имат закопчалка за гърба. Вижте дали бутоните или други „аксесоари“ ще дразнят нежния гръб на бебето. По-добре е да купувате шапки или шапки само от памук. Помислете за сезона, когато избирате шапка и гащеризон за открито. Ако бебето ви е родено през зимата, удобно е да закупите едногодишен гащеризон (около размер 80) През първата зима може да се използва като плик (със сгънати ръкави и крачета), а през втората зима бебето вече ще ходи в него (или ще седне в количка). Е, "летните" деца ще трябва да си купят лек гащеризон за улицата "без запас": следващия сезон така или иначе ще е малък.

Масата за смяна определено е полезно нещо. Маси за обмен обикновено се продават под формата на малки скринове с поднос под пелената. Но ако нямате твърде много място в апартамента си, тогава можете да си купите само дъска за смяна, която се поставя отгоре на креватчето (понякога те се предлагат веднага при закупуване на детско креватче). Винаги обаче можете да промените или смените детето си на масата или на леглото си, въпреки че това е по-малко удобно.

Много педиатри препоръчват да научите децата как да плуват и просто да ги къпят в голяма баня. Но дори и да принадлежите към „напредналата“ част от родителите, които вярват, че детето им трябва да се научи да плува, преди да ходи, не е лоша идея да си вземете бебешка вана - поне за използване по време на спирането на горещата вода или в страната.

„Бебе монитор“ е устройство, което ви позволява да чувате от разстояние (до няколко десетки метра) какво се случва в стаята, където е детето. Такава „бавачка“ може много да улесни живота ви. Състои се от две части: предаваща (инсталирана до бебето) и приемаща (разположена до възрастния). С помощта на бебефон можете безопасно да миете чинии, да миете, да гледате телевизия и да не се страхувате да не чуете детето си. Има различни модификации на това прекрасно устройство. Например майката може да отговори на детето (т.е. приемащото устройство може да се превърне в предаващо устройство). При някои модели частта за възрастни може да се извади от чашата за зареждане и да се носи със себе си. Това е много удобно, да речем, за лятна резиденция и то точно при придвижване из апартамента.

За едно дете е много интересно да придобие първите играчки (но не и първите). На опаковката на повечето играчки за най-малките те пишат за каква възраст са предназначени. По-добре е да се даде предпочитание на добре познати производствени фирми. Такива играчки са по-скъпи, но са с високо качество и са снабдени с всички необходими сертификати. В края на краищата малките деца вземат всичко в устата си и вашата задача е да изберете играчка, която е безопасна и безвредна за здравето. Например, когато избирате играчка, препоръчително е да се уверите, че имате цветна пластмаса пред себе си, а не боядисани и т.н. В допълнение към разнообразните дрънкалки, препоръчваме да закупите така наречената "кутия с играчки" за дете от първите месеци. След месец такова устройство може да се постави върху легналото дете. Отначало той просто гледа играчките, по-късно започва да ги удря и скоро започва да играе. Невъзможно е да се игнорират „килимите за развитие“, върху които се препоръчва да се излагат деца след 3 месеца. В такъв ярък килим се събират най-различни материали: парче козина, шумоляща чанта, копринена панделка, огледало от безопасно фолио, пищялка и т.н. Вашето дете може да разглежда, докосва, слуша и дори да „вкусва“ всички тези „съкровища“, развивайки различни сетива. Така нареченият „Mobile“ е много популярен сега. Това е устройство за навиване, подобно на въртележка за играчки, което се закрепва отстрани на креватчето. Когато се върти, обикновено се пуска нежна музика. Ако сметнете за необходимо да зарадвате детето с такава играчка, тогава при избора се ръководете от следните точки: първо, трябва да харесвате музиката; второ, желателно е играчките лесно да се отделят от въртележката (понякога те са прикрепени с велкро) и да се дават на детето в дръжката. От тази гледна точка е за предпочитане да се използват парцалени играчки - те са по-леки и не нараняват бебето, ако случайно се докосне.

Всяка майка ще редактира списъка за пазаруване за себе си, защото само тя знае на 100 процента какво е необходимо за нейното бебе.

Първи триместър на бременността: признаци, заплахи, препоръки

Както знаете, бременността продължава 9 календарни (или 10 акушерски) месеца, което включва 40 акушерски седмици или 280 дни. Също така е обичайно гинеколозите да разделят месеците на бременността на триместри, така че по време на планирано посещение на бременна жена да е възможно да се проследява състоянието на плода (с помощта на ултразвук) и здравните показатели у бъдещата майка с общоприети норми, като тегло, височина, обем на корема, резултати кръвни тестове, тестове на урина, кръвно налягане и др..

Отдавна е известно, че като е в корема на майката, плодът преминава през три важни етапа на вътрематочно развитие. Освен това всеки триместър се характеризира с важни етапи на развитие не само в плода, но и със специфични промени в тялото на бъдещата майка..

В тази статия ще говорим за важния и отговорен първи триместър на бременността. Ще говорим за признаците и симптомите на бременността, съществуващите заплахи от първите седмици, ще говорим за състоянието на бременната жена, ще предложим препоръки за ранните етапи.

Какво е триместър? Колко седмици в 1 триместър?

Тримесечията са три периода на бременност, всеки с по три месеца. Първи триместър - колко седмици и месеци? Първият триместър включва първия, втория и третия месец от бременността. „Акушерският“ месец в гинекологията се състои от 28 дни и всеки месец в продължение на 4 или 5 седмици. Като цяло първият триместър продължава 13 седмици.

Първият триместър започва на първия ден от последната ви менструация. Гинеколозите броят от тази дата, тъй като поради индивидуалните характеристики на всяка жена е много трудно да се установи точната дата на овулация и зачеване.

В повечето случаи овулацията настъпва на 14-16-ия ден от цикъла, но фактори като: стрес; болест; хормонален дисбаланс; промените в климатичните условия и др., могат да изместят овулацията до 20, 21 или по-късни дни от менструалния цикъл. Заедно с овулацията в края на цикъла ще настъпи късно зачеване, поради което гестационната възраст ще бъде изчислена неправилно. За да избегне такава грешка, гинекологът ще определи датата на раждането не от средата на цикъла, а от началото на последната менструация..

Това изчисление създава объркване за майките с гестационната им възраст, тъй като разликата между акушерския срок и ембрионалния срок (дата на зачеването) е две седмици, а първите дни на забавянето падат в началото на 5-та акушерска седмица. Но дори и да знаете точния ден на зачеването и действителната гестационна възраст, винаги посочвайте акушерската гестационна възраст, тъй като лекарите вземат предвид тези седмици..

Как да определим гестационната възраст?

Можете да определите бременността си и датата на падежа с помощта на нашия калкулатор за бременност, той също ще изгради индивидуален график за вашата бременност. Често обаче има ситуации, когато е трудно да се установи фактът на бременността, има няколко причини за това:

 • бъдещата майка не може да си спомни датата на последната менструация;
 • бременност е настъпила по време на кърмене на бебето и цикълът все още не се е възстановил;
 • бъдещата майка има нередовен менструален цикъл.

Как да определите периода и да се уверите в бременност, ако датата на последната менструация е неизвестна?

Вземете кръвен тест за hCG

Човешкият хорион гонадотропин или накратко hCG е хормон, произведен от хорионната мембрана 6-8 дни след имплантирането на ембриона в маточната кухина. С помощта на декодирането на този анализ можете надеждно да определите бременността и приблизително да установите периода.

Направете тест за бременност

Вместо стандартни тест ленти, използвайте цифров тест за бременност, който може не само да определи бременността с 99% точност, но и да зададе периода в седмици с 92% точност.

С ултразвук

Опитен специалист, използващ съвременен апарат, е в състояние да изчисли гестационната възраст с висока точност. През 1-ви триместър ембрионалното развитие на плода се случва по същия начин, следователно броят на седмиците може да бъде определен с минимална грешка. С помощта на трансвагинален ултразвук бременността може да се диагностицира още 4-5 дни след забавяне на менструацията. Въпреки това, не трябва да ходите на ултразвук в първите дни на закъснението, изчакайте поне забавяне от 10 дни, когато гестационният период ще бъде 6-7 седмици, по това време узистът вече е в състояние не само да види яйцеклетката, но и да слуша сърдечния ритъм.

Измерване на височината на изправяне на очното дъно

Този метод само ще ви помогне да разберете приблизителната продължителност на бременността, тъй като през първия триместър матката е на нивото на срамната артикулация, така че е трудно да се усети. Но с увеличаване на размера на матката и нейното излизане извън границите на тазовите кости, гинекологът ще може точно да определи продължителността на бременността, използвайки височината на маточното дъно.

Същите методи ще ни помогнат да сме сигурни за бременност, ако тестът е показал слаба втора лента. Много е важно да се установи бременност по това време, тъй като през първите седмици се формират всички основни органи и системи на тялото на детето. Повечето вродени дефекти и спонтанни аборти се случват през първия триместър. Ето защо е важно бъдещата майка да изключи лошите навици, да се регистрира и стриктно да следва препоръките на лекаря.

Чувства на бременна жена през първия триместър

От момента на зачеването в тялото на жената веднага започват хормонални промени, които са необходими за раждането на бебе. От първите дни сърцето, белите дробове и бъбреците започват да работят в подобрен режим. Обемът на циркулиращата кръв се увеличава, съдовете на матката и малкия таз се разширяват значително (това е необходимо за отпускането на матката и доброто снабдяване на ембриона с хранителни вещества). Поради натрупването на голямо количество кръв в тазовите органи, бременна жена може да изпита ниско кръвно налягане, сънливост, слабост, главоболие, световъртеж и често има случаи на загуба на съзнание.

Въпреки такава активна подготовка на тялото, през първата седмица от зачеването бременната жена не знае за позицията си. Но вече на 2-рата ембрионална седмица в организма ще се натрупа достатъчно количество хормон на hCG, така че от този момент бременната жена може да усети първите симптоми на бременност, като:

 • Повишена чувствителност на зърната и подуване на гърдите;
 • Появата на сутрешно гадене (токсикоза);
 • Повишаване на телесната температура до субфибрила (37,2 ° C);
 • Появата на чести промени в настроението, плач;
 • Промяна във вкусовите предпочитания и повишен апетит;
 • Позивите за уриниране ще станат по-чести;
 • Ще има дърпащи болки в долната част на корема и кръста;
 • Появява се запек или диария, както и подуване на корема;
 • Могат да се появят симптоми на ARVI, тъй като имунитетът намалява през първите седмици, това е необходимо, за да не възприема тялото ембриона като чуждо тяло.
 • Естеството на влагалищното отделяне ще се промени. Ако по време на овулацията те приличат повече на облачен белтък, след зачеването те стават напълно прозрачни. Слузта без цвят и мирис показва, че с тялото на жената всичко е нормално..

Такива спътници на бременността ще придружават мама до 12-13 седмици, но те трябва да бъдат толерирани, тези промени са временни, те са необходими за нормалния растеж и развитие на нероденото бебе. Трябва да се отбележи, че не всички бременни жени имат изброените явления и много дори нямат намек за гадене през първия триместър..

Защо няма токсикоза по време на бременност?

Много млади майки са сигурни, че няма бременност без токсикоза, но лекарите уверяват, че всеки организъм реагира на бременността по различен начин и дори посочват няколко причини за това:

 1. Спокойно психологическо състояние, поради факта, че бременността не се превърна в неприятна изненада за жената. Колкото по-радостна бъдеща майка реагира на бременността, толкова (възможно) по-лесно тялото ще реагира на плода.
 2. Бременната жена консумира достатъчно количество микроелементи и витамини.
 3. Преди бременността жената е водила здравословен начин на живот и / или има силен имунитет.
 4. Бременната жена няма хронични или генетични заболявания. Също така се отбелязва, че наследствеността може да повлияе на появата или липсата на токсикоза..
 5. В допълнение, спазването на правилния дневен режим, добрият сън, почивка и правилното хранене е ключът към доброто здраве, без прояви на гадене и повръщане при неумолимост.

По този начин отсъствието на токсикоза е нормално явление, което означава, че тялото е напълно готово да носи плода и има достатъчно хранителни вещества..

Ако обаче е налице токсикоза и след това повръщането е спряно, чувствителността на гърдите, сънливостта, раздразнителността и други симптоми на бременност изчезват, тогава трябва незабавно да посетите лекар! Може би говорим за замразена бременност..

Снимки на коремчета през първия триместър

Развитие на плода през 1-ви триместър

Първият триместър е изключително важен за нероденото бебе, през тези седмици той преминава през периоди от бластогенеза, органогенеза, плацентация до феталния период, когато плодът вече е оформил всички системи от органи, крайници и дори външен вид. Нарушаването на процесите на полагане, формиране и развитие на органи и тъкани на плода на клетъчно ниво може да причини малформации, смърт на ембриона и спонтанен аборт.

Какво се случва с ембриона на 1 месец от бременността?

През втората - третата акушерска седмица след оплождането на яйцеклетката се стартира механизмът на клетъчно делене и движение на образуваната зигота по фалопиевата тръба към матката. До края на третата седмица на бременността броят на клетките достига 250, формата на ембриона изглежда като топка с диаметър 0,1 - 0,2 mm. По това време бъдещото бебе все още не е свързано с майка си, то получава хранене от протеиновите съединения на тъканите, както и от вътрешните резерви.

6-8 дни след оплождането ембрионът навлиза в маточната кухина, след още два дни престой в матката, бластоциста първо се прикрепя и след това прониква в лигавицата на матката (ендометриума). Този процес се нарича имплантация..

Имплантация на яйцеклетка

От този момент нататък тялото на жената започва да произвежда хорион гонадотропин - хормон на бременността. Вълните на външните клетки на ембриона са свързани с кръвоносните съдове на матката, впоследствие от тях се образува плацентата. Други външни клетки на морулата водят до развитието на пъпната връв и мембраните. След известно време от вътрешните клетки ще се развият различни тъкани и органи на плода..

На 4 акушерска седмица се образуват три зародишни слоя, от средния лист има нотохорд, кръв, лимфа, кръвоносни съдове, мускули, хрущяли и полови жлези.

Ембрион при 4 гестационна седмица

От него започва образуването на вътрешни органи. Външният зародишен слой поражда образуването на нервната система, кожата, космените фоликули и нокътните плочи. Дихателната и храносмилателната системи се формират от вътрешния зародишен слой.

В края на първия месец от бременността плодът вече има кръвоносни съдове и мъничко сърце, което прави първите си опити за свиване, крайниците започват да се развиват и се появяват очни кухини. Около 21 дни след зачеването бебето започва да развива гръбначния мозък и мозъка. В края на 1 месец от бременността размерът на ембриона се увеличава до 1-1,5 мм, а теглото до 1 грам.

Какво се случва с ембриона на 2 месеца от бременността?

На 5-та седмица от бременността мозъкът, гръдният кош, гръбначният стълб, стомахът и централната нервна система започват да се формират (по това време е важно да започнете да приемате фолиева киселина за нормалното развитие на нервната система). Формират се основните ендокринни органи. Черният дроб вече работи, но засега той е отговорен за хематопоезата. На главата се образуват вдлъбнатини, където в крайна сметка ще се появят очи и уши. Горната устна и носните кухини се оформят по лицето.

Формирането на крайници продължава, появяват се първите зачатъци на ноктите. Сърцето се формира и до края на тази седмица ще започне да бие. Развиват се кръвоносни съдове. Размерът на ембриона е 2-3 мм, а теглото е по-малко от грам.

На 6 гестационна седмица се развиват предната и междинната част на мозъка. Мозъкът, панкреасът, черният дроб, белите дробове, далакът, вътрешното ухо и ларинкса започват да се формират. Настъпва развитие на щитовидната жлеза.

Крайниците се развиват активно и вече е възможно да се разграничат техните участъци - бедрото, подбедрицата и ходилото на краката, и рамото, предмишницата и ръката на ръцете. Също така се появяват червени кръвни клетки - еритроцити. В края на тази седмица ултразвуковата диагностика вече ви позволява да коригирате сърдечния ритъм на бебето. На 6 акушерска седмица дължината на ембриона е 4-5 мм.

7 акушерска седмица е важна с това, че окончателно завършва формирането на пъпната връв и се установява маточно-плацентарното кръвообращение. Сега дишането и храненето на плода ще се извършват поради кръвообращението през съдовете на пъпната връв и плацентата.

Появиха се зачатъците на бъдещите бели дробове, бъбреците са положени, червата активно се развиват и растат, черният дроб е напълно оформен и започва да работи, изпълнявайки основната функция - хематопоезата. През този период и двете полукълба на мозъка продължават да се формират и развиват. На 7-та седмица от бременността бебето има дължина около 10-13 милиметра. Освен това теглото му е около 1,2 g.

На 8-та седмица от бременността опашката вече изчезва. Почти всички системи са създадени и тяхното по-нататъшно развитие продължава. Формира се зрителната система, очите са разположени по-близо едно до друго. Развиват се слуховите органи.

В края на осмата седмица лицето на нероденото дете става познато на човек: очите, покрити с клепачи, носът, ушните уши са добре изразени, образуването на устните завършва. По това време ембрионът достига 2 см, а теглото е 2-3 g.

В края на втория месец мускулната тъкан започва да се развива активно и в края на седмицата мускулите са способни да се свиват. Отбелязва се интензивен растеж на главата, горните и долните крайници, развива се вкостяване на дългите кости на ръцете и краката и черепа. Пръстите се виждат ясно, между тях вече няма кожна мембрана.

Какво се случва с плода на 3 месеца от бременността?

На 9-та седмица от бременността плацентарните съдове се подобряват и утероплацентарният кръвен поток се подобрява. Формира се вестибуларният апарат, продължава развитието на опорно-двигателния апарат. Започва процесът на вкостяване, образуват се ставите на пръстите на краката и ръцете. Ембрионът започва да прави активни движения, сега той може да стиска пръстите си.

Главата започва да се оформя, брадичката е плътно притисната към гърдите. Появяват се клепачите, удължават се багажникът и крайниците. Има промени в сърдечно-съдовата система, сърдечната честота е 140-150 удара в минута.

До 10-та седмица на бременността настъпват две важни събития - полагането на органи е завършено и от този момент бъдещото бебе се нарича плод. Основните органи - черният дроб, бъбреците, белите дробове, червата, са разположени правилно, те само продължават да се подобряват.

Започва синтезът на полови хормони, при момичетата - естроген, при момчетата - тестостерон. На десетата седмица лицето на бебето вече е напълно оформено и подвижно.

Цялото тяло придобива чувствителност и ако плодът не харесва определен дразнител под формата на топлина, болка, студ, тогава лицето се набръчква. Това е резултат от интензивното развитие на нервната система и нейните пътища. Растежът на бебето и формирането на неговите органи напредват с ускорени темпове през този период. По това време тежи около 5 грама и е нараснал до 31-42 мм.

На 11-та седмица от бременността мускулната система активно расте, бебето може да прави няколко прости движения - повдигане на главата, движение на ръцете и краката. Кожата на 11-та акушерска седмица на бременността е прозрачна, през нея ясно се виждат вътрешните органи на бебето.

Сърдечно-съдовата система достига близо до развитието на възрастни до 11 гестационна седмица. Сърцето бие много често - 140 удара в минута. Бебето вече тежи около 11 грама, а размерът е около 5-6 см. Активира се растежът на кръвоносните съдове в плацентата, детето расте бързо и се нуждае от повече хранителни вещества. Оформят се ушите, полагат се космените фоликули.

На 12 акушерска седмица храносмилателната система се подобрява. Червата са удължени по дължина и се вписват в бримки, както при възрастен. Започват периодични контракции - перисталтика. Развитието и усъвършенстването на феталната нервна система продължава.

Мозъкът е с малки размери, но той точно повтаря всички структури на мозъка на възрастен. Подобрени са рефлекторните движения: плодът може да стиска и разхлабва пръстите в юмрук, хваща палеца и активно го засмуква. По това време детето започва да регистрира единични дихателни движения.

На 13 акушерска седмица основните органи и системи на плода вече са оформени и плодът придобива облика на малко човече. По това време бебето има оформени клепачи, гениталиите на детето се различават и може да се определи пола на детето. Подобряването на храносмилателната и нервната система продължава.

Ембрионите на млечните зъби започват да се появяват под горната и долната челюст. Дължината на плода до края на седмицата е 10-12 см, а теглото е повече от 20 грама. Пропорциите на тялото започват да се променят: горните и долните крайници и багажника се удължават, размерите на главата вече не са толкова големи по отношение на тялото. В края на третия месец започва по-безопасен период за плода, тъй като с края на втория критичен период на бременността заплахата от спонтанен аборт значително намалява.

Заплахи и рискове през първия триместър

Както вече споменахме, първият триместър е най-опасният период за бъдещ плод. През този период има три критични периода на бременност наведнъж. По време на определени периоди от бременността в клетките и тъканите протичат активни процеси, докато метаболизмът се увеличава значително и ако плодът има патологични аномалии или здравето на бъдещата майка не е нормално, тогава съществува риск бременността да бъде прекъсната.

Всеки триместър има свои критични периоди и съответните причини за появата на заплахи за бременността. Първите рискове започват през втората и третата акушерска седмица след оплождането на яйцеклетката. Тъй като бременността може да не настъпи поради причини като: травма или аномалии в структурата на вътрешния слой на матката (ендометриум), предишни неуспешни аборти и бременности, наличие на миома, кисти, тумори, белег на матката след цезарово сечение.

Вторият критичен период е 4, 5, 6 седмици. През този период настъпва активно клетъчно делене, полагане на зародишни слоеве, формиране на органи и системи на бъдещия плод. По време на органогенезата често се появяват хромозомни аномалии и патологии на развитието на плода, които са несъвместими с живота, замразена бременност, спонтанен аборт и извънматочна бременност. Има няколко причини за прекъсване на бременност:

 • ЗППП
 • захарен диабет и други заболявания, които застрашават бременността
 • стрес, нервен шок и безпокойство
 • лекарства
 • лоши навици
 • тежка физическа активност
 • изменението на климата
 • прегряване или хипотермия
 • ранен полет
 • вредни условия на труд (радиация)
 • интензивни спортни тренировки
 • липса на важни за бременната жена витамини и минерали: йод, фолиева киселина, витамин Е и др..
 • остри инфекциозни заболявания и др..

Третият критичен период е 8, 9, 10, 11 и 12 седмици. По това време основната причина за прекъсването се счита за хормонален дефицит, който нарушава процеса на образуване на плацентата. Това състояние може да бъде свързано с намалена работа на жълтото тяло на яйчниците, неправилно функциониране на хипофизната или щитовидната жлеза, намаляване на количеството произведен прогестерон в организма, увеличаване на количеството мъжки полови хормони, което води до намаляване на естрогена.

Правилното хранене през първия триместър

Правилното хранене е преди всичко важно за нероденото дете, защото какво ще бъде здравето на бебето зависи до голяма степен от това дали то ще има достатъчно хранителни вещества, витамини и минерали. За развитие бебето се нуждае от строителни материали като:

 • Протеини. Това са строителни материали за тялото, поради което са толкова важни, докато чакат бебето. Протеините са от растителен и животински произход.
 • Мазнини. Насърчаване на производството на енергия, са пряк източник на това. Те също играят важна роля в усвояването на някои витамини. Но не трябва да ги злоупотребявате, за да не навредите на здравето си..
 • Въглехидратите също са част от енергийния компонент, допринасят за добра работоспособност и производителност и помагат за придобиване на усещане за ситост..

Следователно диетата на бременна жена трябва да бъде разнообразна, но е важно да подходите отговорно към вашата диета и от първите седмици е необходимо да откажете такива вредни хранителни продукти за бременна жена, като:

 • Пушени и обезмаслени колбаси, шунка, колбаси;
 • Суши и някои видове риба (риба тон, камбала, лаврак, скумрия, раци);
 • Алкохол;
 • Гъби;
 • Домашни препарати;
 • Удобни храни и бързо хранене;
 • Маргарин;
 • Кафе и силен чай;
 • Фабрични сладкиши, сладкиши, торти и сладкиши;
 • Газирани напитки.

В големи количества, вредни: цитрусови плодове, мед; шоколад, ягоди, ядки, фъстъци, магданоз, цвекло, мента, скариди, раци, калмари, миди, хайвер, черен дроб, майонеза, кетчуп, соев сос, сол, грозде, сладкиши, минерална газирана вода, шипки, канела, целина.

Включете в диетата храни, които са разрешени за консумация:

 • Нискомаслени сортове риба и месо;
 • Спанак, салата;
 • Ферментирали млечни продукти (класически огурт, извара, кефир, ферментирало печено мляко и др.);
 • Пълнозърнест хляб, пълнозърнест хляб с трици;
 • Зърнени храни;
 • Сирена;
 • Супи;
 • Зеленчуци (броколи, домати, краставици, чушки, карфиол, тиквички и др.);
 • Плодове (с изключение на екзотични);
 • Сушени плодове, отвара от сушени плодове;
 • Бобови растения;
 • Аспержи;
 • Нарязани и пилешки яйца;
 • Маслини, слънчоглед, царевица и масло.

Преди да купите, обърнете внимание на състава, не купувайте продукта, ако той съдържа: консерванти, оцветители, хидрогенирани мазнини, подобрители на вкуса и аромата, регулатори на киселинността и емулгатори. Преди да консумирате храна, внимателно погледнете срока на годност, не консумирайте храни със срок на годност.

Анализи и изследвания през първия триместър

На 6 - 7 седмица от бременността, бъдещата майка може да посети гинеколог за първи път. По време на първото посещение на лекар, бременната жена ще бъде интервюирана, ще бъде съставена анамнеза, гестационната възраст и датата на раждане. В допълнение, лекарят ще: претегли, измери височината, ще определи индекса на телесна маса (ИТМ), ще измери кръвното налягане (BP) и размера на таза, ще изследва шийката на матката върху огледалата, ще направи ръчен преглед на вагината, ще даде указания за тестове.

Съгласно заповедта на Министерството на здравеопазването на Руската федерация № 572 от 1 ноември 2012 г. основният обхват на изследването на бременни жени включва:

 • общ анализ на урина и кръв;
 • кръвна група и Rh фактор (с отрицателен Rh фактор съпругът също дарява кръв за групата и Rh фактора);
 • биохимичен кръвен тест (общ протеин, урея, креатинин, глюкоза, чернодробни ензими (AST, ALT), общ билирубин, директен билирубин, общ холестерол);
 • коагулограма или съсирване на кръвта (фибриноген, тромбоцити, тромбоцитна агрегация, време на съсирване, време на кървене, протромбинов индекс, APTT - активирано частично тромбопластиново време);
 • кръв за сифилис (реакция на RW);
 • кръв за ХИВ инфекция и вирусен хепатит (В и С);
 • цитонамазка от влагалището и от шийката на матката за микрофлора (гъбички и гонококи) и цитологично изследване;
 • преглед за генитални инфекции (по показания): хламидия, друга уреаплазмоза;
 • кръв за рубеола и токсоплазмоза (откриване на антитела от тип М и G).

На 11-14 седмица се провежда първият скринингов ултразвук, който: определя гестационната възраст и изчислява приблизителната дата на раждането; оценява растежа и развитието на плода; оценява маточната кухина и придатъците, както и вътрешния фаринкс за наличие на заболявания, които застрашават бременността, изследва плода за вродени аномалии, като синдром на Даун и други патологии. В деня след ултразвука бременната жена прави двоен тест (PAPP-A, hCG). Това е кръвен тест от вена, който позволява да се идентифицират генетични аномалии и тежки вродени заболявания на плода.

В период от 10 седмици най-често се регистрира бременна жена. На рецепцията лекарят ще оцени резултатите от изследванията на кръв, урина и цитонамазка и ще определи тактиката на управление на бременната жена, като вземе предвид получените тестове и заключенията на други специалисти. Трябва да имате паспорт, медицинско застрахователно свидетелство и осигурително пенсионно удостоверение (SNILS). През целия първи триместър бременната жена посещава лекар веднъж на всеки три до четири седмици. 2-3 дни преди да посетите лекар, трябва да предадете урина за анализ.

Препоръки за бъдещата майка в ранните етапи

 • Не приемайте сами лекарства, особено опасни са антибиотиците, антидепресантите, транквилантите, хапчетата за сън. Дори безвредните лекарства могат да попречат на развитието на плода. Изключение прави фолиевата киселина в доза от 400 mcg дневно, необходимо е, за да се предотврати дефект на нервната тръба при дете. Ако приемате витаминни комплекси за бременни жени, които вече съдържат фолиева киселина, тогава не е необходимо да го приемате отделно.
 • Въздържайте се от секс, ако вие и вашият партньор сте имали нелекувани полово предавани болести преди бременността. Ако сте имали или в момента кървяте или розово-кафяви вагинални секрети, тогава вашият гинеколог може да ви забрани да правите любов за известно време, вземете го на сериозно.
 • Не се слънчеви бани на слънце;
 • Стойте далеч от включената микровълнова фурна;
 • Спазвайте ежедневието. Трябва да спите поне 8 часа на ден;
 • Не вдигайте тежки предмети, намалявайте физическата активност и спорта.

Избягвайте контакт с вредни химикали. Избягвайте силните препарати, почистващи препарати, лакове и други домакински химикали.

 • Необходимо е напълно да се изключат: алкохол, активно или пасивно пушене, употребата на вредни продукти;
 • Опитайте се да не лежите по корем, особено след 8-9 седмици;
 • Не кръстосвайте крака, носете удобни обувки с малък и стабилен ток;
 • Купете дрехи за бременни жени, коремът на 3 месеца вече е достатъчно голям за обичайните дрехи;
 • Купувайте лекарства за стрии, не забравяйте да се грижите ежедневно за кожата си, за да избегнете стрии.
 • Вземете възглавница за бременни жени, още няколко седмици и ще ви бъде много полезна;
 • Бъдете по-често на чист въздух и проветрявайте стаята;
 • Не посещавайте места с много хора, когато има шанс да настинете по време на бременност, ако имате симптоми на ТОРС, консултирайте се с лекар;
 • Не посещавайте бани и сауни, високите температури на въздуха могат да провокират спонтанен аборт;
 • Избягвайте стреса. Опитайте се да поддържате равномерно, спокойно, оптимистично настроение.
 • Не прекарвайте много време на компютъра и телефона, доказано е, че лъчението от мобилен телефон и Wi-Fi мрежа е опасно за бременни жени.
 • обратно към съдържанието ↑