Бременността е най-красивият момент от живота във всяко семейство. Това събитие трябва да се приема сериозно и отговорно..

Планирането на бременността съдържа много тънкости, с които трябва да сте запознати предварително. За да бъде зачеването успешно, а нероденото дете да се роди здраво, трябва да знаете как да се подготвите за бременност правилно..

Откъде да започна?

В днешния свят хората предпочитат да планират всеки период от живота си. Правилната подготовка за бременност е умно решение. Здравословното състояние на нероденото им дете пряко зависи от начина на живот на родителите. Преди да започнете да зачевате, трябва да вземете предвид много нюанси по отношение на подготовката за бременност. Струва си да започнете да се подготвяте за предстояща бременност поне 3 месеца преди зачеването, в идеалния случай от шест месеца до една година.

Планирането на бременността включва следните стъпки:

  Медицински преглед, доставка на необходимите изследвания;

Потърсете компетентни специалисти

Подготовката за бременност за жена започва с посещение на гинеколог. Би било хубаво, ако бременността на жената от началото до края се управлява от един специалист. Тя трябва да бъде избрана на етапа на подготовка за бременност..

При липса на значителни проблеми с репродуктивната функция, можете да се свържете с всеки гинеколог в антенаталната клиника. Ако има заболявания на гениталната област, тогава е по-добре да се консултирате с гинеколог - ендокринолог или репродуктолог.

Изисква се цялостен преглед и от двамата партньори. Бъдещите родители трябва да посетят кабинета на терапевта. Той ще даде указания за необходимите изследвания и ще ви каже кои други лекари трябва да бъдат посетени. Преди да заченете дете, трябва да излекувате предварително съществуващите заболявания, които могат да навредят на нероденото бебе. За жената е много важно да посети зъболекар: да се отърве от кариеса и да премахне мъдреците, ако е необходимо.

Изследване

На етапа на планиране на бременността бъдещите родители ще трябва да преминат през множество диагностични процедури и изследвания. На първо място се прави общ кръвен тест. Ако в резултатите има противоречиви точки, тогава лекарят предписва биохимичен тест. Заедно с това се провеждат следните изследвания:

Също така е необходимо да се вземат тестове за наличие на инфекциозни заболявания. За това се взема цитонамазка и кръв за наличие на полово предавани болести. Прави се отделен анализ за TORCH - инфекции. Ако се открият някакви проблеми, жената и мъжът първо трябва да се отърват от тях и едва след това да започнат да зачеват.

За по-продуктивна подготовка за процеса на бременността, мъжът трябва да вземе спермограма, която ще покаже процента на активност и броя на сперматозоидите.

Ако мъжът или жената имат наследствени заболявания в семейството, тогава трябва да се определи степента на вероятност от предаване на болестта на детето. В този случай си струва да посетите генетик..

Има анализ, който определя нивото на съвместимост на партньорите. Трябва да се извърши, ако бременността не настъпи дълго време..

В определени ситуации зачеването може да бъде възможно само по време на изкуствено осеменяване..

Ваксинации

Никой не е имунизиран от появата на сериозни заболявания по време на бременност. Ето защо е препоръчително да се ваксинирате предварително срещу най-често срещаните заболявания. Те включват:

Повечето ваксинации не са задължителни. Мненията за необходимостта от тяхното прилагане са различни. Но експертите препоръчват максимално да предпазите тялото си от възможни заболявания. Повечето ваксинации трябва да се правят шест месеца преди непосредствения момент на зачеването..

Подготовка на тялото за бременност

Начинът на живот на семейна двойка оказва огромно влияние върху успеха на зачеването. Процесът на носене на дете е несъвместим с алкохола и тютюнопушенето. Трябва да се откажете от лошите навици поне три месеца преди бременността. Това се отнася не само за жената, но и за нейния партньор в живота. Алкохолът и никотинът влияят върху качеството на сперматозоидите, намалявайки шансовете за възможна бременност.

Спортът се насърчава по време на планирането на бременността. Те значително укрепват тялото, подготвяйки го за нова позиция. Също така се препоръчва да се контролира ежедневната диета. Предпочитание трябва да се дава на здравословните храни. По-добре е да откажете бързо хранене, сладкиши, пушени, солени и пикантни.

Трябва да ядете повече протеини и растителна храна. Като леки закуски можете да използвате ядки, сушени плодове, зеленчуци, плодове, десерти от извара и др. Правилното хранене допринася за благосъстоянието и цялостното здраве на тялото.

Трябва да се избягват стресови ситуации по време на планирането на бременността. На фона на тях могат да възникнат менструални нарушения, което прави зачеването почти невъзможно. Жената трябва да води график на началото на менструацията, като записва всички данни в отделна тетрадка. Тази информация ще позволи на гинеколога да определи причините за възможни проблеми..

Ако има наднормено тегло, тогава той трябва да се отърве от него. Той може да предотврати настъпването на бременност. Особено внимание трябва да се обърне на здравословния сън, разходките на чист въздух и психологическото настроение.

Ползите от витамините

Препоръчително е да попълните запасите от витамини дори преди планиране на бременността. Някои витамини влияят върху специфичните системи за поддържане на живота на тялото. Следователно, дефицитът на витамини може да повлияе изключително негативно на зачеването и здравето на бъдещото дете. Най-често на жените се предписват витаминни комплекси. Има и специални препарати за мъже. Най-важните витамини включват:

Много е трудно да се надценят ползите от витамините при подготовката за бременност. Когато планира дете, женското тяло се нуждае от много сила и хранителни вещества, за да носи плода. Благодарение на тяхното присъствие бебето ще може напълно да се развива.

Въпреки факта, че витамините са изключително необходими на организма, не трябва да започвате да ги приемате, без да се консултирате с Вашия лекар. Хипервитаминозата на някои витамини също може да повлияе негативно на развитието на бебето, както и дефицит.

Овулация

Ключовият момент при подготовката за майчинството е да се определят благоприятните дни за зачеване - периодът на овулация. Без нея процесът на зачеване е невъзможен. Всеки цикъл в женското тяло, яйцата растат и узряват.

Но като правило само един от тях получава способността да оплоди. Когато сперматозоидите и яйцеклетките се сливат, се образува оплодена яйцеклетка, която скоро се имплантира в матката.

Можете да определите овулацията, като използвате следните методи:

  специален тест за овулация;

Процес на зачеване

Има много фактори, които могат да увеличат шансовете ви за успешно зачеване. Те включват определени позиции по време на полов акт, изчисляване на овулацията, прием на определени лекарства и т.н..

При някои жени има патология като огъване на матката. Това не пречи значително на процеса на зачеване. Но в зависимост от страната на завоя се избират пози. Не се препоръчва жената да стане рязко и да отиде под душа след полов акт. По-добре да легнете за няколко часа, като поставите таза на висока възглавница..

Някои двойки имат желание да заченат дете от определен пол. Всъщност природата е трудна за измама. Но има начини, по които можете да увеличите вероятността да имате момиче или момче..

Сперматозоидите с мъжка хромозома са по-бързи, но имат по-кратък живот. Сперматозоидите с женска хромозома са бавни, но въпреки това те живеят дълго.

Ако полов акт е настъпил преди овулацията, е вероятно сперматозоидите да се срещнат с женската хромозома. За да забременеете с момче, трябва да практикувате полов акт в деня на овулацията..

Трудности при планиране

Не всички двойки забременяват за първи път. Причините могат да бъдат много, както от мъжка, така и от женска страна:

Най-често срещаният проблем, с който можете да се сблъскате, когато планирате бременност, не е овулация. За да стимулира освобождаването на яйцеклетка, на жената се предписват хормонални лекарства.

Понякога бременността се разпада в ранните етапи поради недостатъчен обем на ендометриума или ниски нива на прогестерон. Тези проблеми се решават чрез използване на хормонални агенти в определени дни от менструалния цикъл..

В ситуации, когато хормоналните лекарства са безпомощни, се включва хирургическа интервенция. Това може да бъде лапароскопска или коремна хирургия. Лапароскопията се счита за диагностична процедура, но в нейните рамки е възможно да се премахнат различни образувания на гениталиите. Коремна хирургия се извършва при наличие на по-сериозни проблеми.

Лекарства

Повечето от проблемите, свързани със зачеването, произтичат от хормонални нарушения. Можете да върнете нормалните хормони с помощта на лекарства. Липсата на прогестерон в етапа на планиране на бременността се компенсира от Utrozhestan или Duphaston. За стимулиране на овулацията най-често се предписва Klostilbegit. За изграждане на ендометриума лекарите предписват Femoston, Divigel или Proginova.

Всяка жена трябва да приема добавки с високо съдържание на витамини преди бременността, ако няма достатъчно количество от храната. Най-популярни са Femibion, Elevit Pronatal, Vitrum и Complivit..

За да се увеличи мъжката плодовитост, се предписват лекарства, съдържащи цинк, селен и фолиева киселина. Широко разпространени са лекарства като Speman, Tribestan, Spermaktin, Khimkolin и Verona. Не се препоръчва приемането на изброените лекарства без лекарско предписание..

Спазването на правилата за планиране на бременността гарантира благоприятното й протичане в бъдеще. Колкото по-добра е подготовката за новата ситуация, толкова повече проблеми могат да бъдат избегнати.

Какво да не правим при планиране на бременност

 • Пийте кафе и други кофеинови напитки. Между експертите няма консенсус относно безопасността на кофеина при носене на бебета. Повечето експерти обаче смятат, че през периода на подготовка за зачеване трябва да се избягва прекомерна консумация на кафе и други продукти, съдържащи кофеин, който е мощен стимулант на нервната система. Максималната дневна доза кофеин, препоръчана за бременни жени, е 200 mg (приблизително същото количество в 1 чаша кафе). Ето защо, ако харесвате кафе, опитайте се да се придържате към тази препоръка от началото на планирането на бременността. Също така е желателно мъжете да ограничат консумацията на кафе напитки. Докато ниските дози кофеин могат да подобрят подвижността на сперматозоидите, големи количества кофеин могат значително да намалят тази скорост..
 • Пушене. Всички знаят, че пушенето по време на бременност е табу. Не всички обаче разбират как тютюнопушенето влияе върху зачеването на детето. Пристрастяването към цигарите обаче е много лошо както за мъжката, така и за женската плодовитост, намалявайки шансовете за зачеване. Според проучвания за жените, които пушат, е по-трудно да забременеят в сравнение с непушачите, сред тях по-често се регистрират случаи на безплодие. Следователно, колкото и да е трудно, наложително е да се откажете от пушенето преди зачеването. Отказът от цигари трябва да се случи най-малко 3 месеца (за предпочитане шест месеца) преди очакваното зачеване.
 • Пийте алкохолни (включително слабоалкохолни) напитки. Препоръчително е бъдещият баща да се въздържа от консумация на алкохол в продължение на 72-75 дни преди планираното зачеване. Ето колко трае периодът на узряване на сперматозоидите. За жените лекарите обикновено не определят конкретна времева рамка по отношение на това колко да се пие преди зачеването. Трябва обаче да се разбере, че елиминирането на алкохола от тялото е доста дълъг процес сам по себе си и след пълното елиминиране на алкохола все още е необходимо да се даде време на тялото да нормализира работата си и да се отърве от последиците от пиенето на алкохол. Ето защо, отговаряйки на въпроса "колко алкохол не трябва да се пие преди зачеването", лекарите препоръчват и двамата бъдещи родители да се въздържат от алкохол 2-3 месеца преди зачеването.
 • Не можете да ядете бързо хранене, да ядете храни с пестициди, хербициди, хормони, консерванти и оцветители. Наличието на бърза храна, полуфабрикати, пушени меса, пържени храни и продукти с транс-мазнини в диетата пречи на адекватното хранене на клетките, което може да доведе до нарушения на клетъчния метаболизъм и хормонални смущения. В резултат на това се увеличава рискът от менструални нарушения при жените и процеси на сперматогенеза при мъжете. Освен това бързата храна, контактът с пестициди, консерванти и други вещества предизвиква оксидативен стрес. Оксидативният стрес е в основата на такива нарушения в тялото на мъжа като дефрагментация на сперматозоидите (последицата са обичайни спонтанни аборти при партньор), хиперплазия на простатата и еректилна дисфункция. При жените оксидативният стрес провокира мастопатия, поликистоза, усложнения при бременност.
 • Не можете да спазвате строга диета или да гладувате, за да намалите телесното тегло. Рязкото ограничение в храненето или глада като цяло е сигнал за организма за "неблагоприятна" ситуация в околната среда. При такива условия вероятността за зачеване е рязко намалена, тъй като тялото "решава", че няма достатъчно ресурси за раждане на дете.
 • Не се нервирайте. Хормоните на стреса влияят на хормоните на жената, предотвратявайки бременността. По време на стрес нивото на хормона пролактин се повишава в тялото на жената, докато производството на фоликулостимулиращи и лутеинизиращи хормони намалява. Това от своя страна пречи на овулацията и влошава готовността на ендометриума, покриващ стените на матката, да имплантира яйцеклетка. Стресът също влияе неблагоприятно върху репродуктивното здраве на мъжа. При стрес в мъжкото тяло се нарушава хормоналният баланс, което води до намаляване на потентността и влошаване на качеството на сперматозоидите.
 • Не можете да заспите достатъчно. Липсата на сън също може да доведе до намалена плодовитост. Това се дължи на колебания в нивата на хормоните лептин и грелин, които са чувствителни към нарушения на съня. Жените, които редовно нямат сън, имат по-голям риск от менструални нарушения. При мъжете намаляването на нивата на лептин в кръвта, причинено от недоспиване, може да доведе до нарушена подвижност на сперматозоидите..
 • Вземете горещи вани. Това важи особено за мъжете: прегряването на тестисите води до нарушаване на производството на сперматозоиди - сперматогенеза.
 • Избирайте внимателно рибите. Има риби със съмнително качество и закупени (или уловени) на неидентифицирани места, тъй като тя може да съдържа живак.
 • Нанасяйте смазващи смазки по време на любовната игра и полов акт. Използването на вагинални лубриканти (лубриканти) може да намали шансовете за зачеване. Слюнката може да има същия ефект. Ако се нуждаете от смазване, най-добре е да използвате минерални масла или масло от рапица. Във всеки случай това е причина за консултация с лекар..
 • Използвайте наркотици. Тук е ясно, не очаквайте нищо добро от такова забавление.
 • Да сте в химическо производство и как да използвате силни битови химикали. Определени условия на труд могат да имат отрицателно въздействие върху плодовитостта. Вие излагате на здраве и здраве на детето си сериозен риск, ако работите с рентгенови лъчи, олово или химикали. По закон вашият работодател е длъжен да ви осигури безопасна работна среда по време на бременност, дори ако това е съвсем друг вид дейност..
 • Неща, които трябва да обмислите, преди да планирате бременност

  Планирането на бременност е изключително вълнуващ и решаващ момент в живота на бъдещите майки и дори татковци. През такъв период двойката трябва да предприеме цял списък от важни действия, които ще им помогнат успешно да заченат здраво дете. За това какво да правите преди да планирате бременност и откъде да започнете да се подготвяте за щастливо родителство - по-нататък в статията.

  Време е за подготовка

  Веднага трябва да се отбележи, че преди да планират периода на бременността, двамата съпрузи трябва да имат съзнателно желание да имат дете и да носят отговорност за живота му в бъдеще. В никакъв случай това не бива да бъде „приятен“ шок за един от съпрузите, тъй като подобни изненади могат да подкопаят връзката на двойка, която просто не е готова за деца..

  Веднага след като съпрузите вземат окончателното решение да имат бебе, на първо място, те се съветват да съставят така наречения календар на действията, който на етапи ще описва всички необходими процедури, посещения при лекари и други важни мерки.

  Важно! Експертите препоръчват да започнете цикъла на планиране на бременността, т.е. целия процес на подготовка за зачеване предварително. Поради това е препоръчително да се извършват първите посещения при лекари и доставянето на основни тестове не по-рано от шест месеца преди предстоящото зачеване. Това време ще бъде напълно достатъчно за най-подробна диагноза, както и за лечение, ако някой от съпрузите се нуждае от него.

  Първичен преглед

  Първоначално жената, която иска да има бебе, трябва да отиде на гинеколог за преглед. Този специалист ще събира информация за минали бременности, аборти, клинично състояние след спонтанен аборт, както и за минали или все още съществуващи заболявания на репродуктивната система. Това е основният лекар, без преглед и консултация, което е противопоказано при планиране на зачеването..

  Веднага след прегледа гинекологът ще предпише на жената редица основни изследвания и изследвания, които трябва да направи преди зачеването.

  Допълнителни специалисти, които да се консултират преди бременността са:

  1. Терапевт. Този лекар трябва да наблюдава жената, както преди бременността, така и през целия й курс. Терапевтът трябва да е наясно с всички заболявания в тялото. По-специално, той трябва да бъде информиран за наличието на хипертония, захарен диабет и други хронични патологии.

  Освен това терапевтът предписва общи клинични изследвания на кръвта и урината на бъдещите съпрузи, които ще предоставят информация за здравето на организма като цяло..

  1. Алерголог. Този лекар трябва да бъде посетен, ако някой от бъдещите родители е склонен към алергични прояви или страда от алергична форма на астма.
  2. Генетик. Много често двойките игнорират посещението при този специалист, но това е огромна грешка, тъй като именно генетикът е в състояние да посочи вероятността от развитие на наследствени заболявания (болест на Даун, болест на Алцхаймер и др.).

  Задължително е да се обърнете към генетиката за двойка, в семейството на която има генетични заболявания, както и за съпрузи на възраст над четиридесет години (през този период вероятността от дете с генетични нарушения значително се увеличава).

  1. Зъболекар. За да не се увеличи рискът от инфекциозни огнища по време на бременност, дори преди зачеването, жената трябва да доведе състоянието на зъбите и венците до перфектно състояние. По същата причина бъдещите майки трябва да посетят УНГ лекар..
  2. Кардиолог. Този лекар се занимава с диагностика на сърдечни заболявания. Той трябва да се увери, че жената може да понесе и роди дете, без да упражнява критично натоварване на миокарда си. Особено важно е да бъдете прегледани от кардиолог за онези пациенти, които вече имат анамнеза за сърдечни проблеми.
  3. Уролог. Този лекар трябва да се консултира с мъже, които желаят да станат бащи. Опитен уролог ще изследва репродуктивната система на мъжете и ще предпише редица необходими изследвания. Непременно, с такъв лекар трябва да се консултират онези мъже, които дълго време не могат да заченат дете..

  При наличие на хронични патологии (според показанията), бъдещите родители може да се наложи да се консултират с хепатолог, гастроентеролог, хирург, имунолог и други специалисти.

  Какви тестове трябва да се преминат

  Има следните задължителни тестове, които бъдещите родители трябва да станат:

  1. Общ тест за урина ще даде информация за работата на бъбреците и пикочно-половата система като цяло.
  2. Общите кръвни тестове ще предоставят информация за наличието на възпалителен процес в организма, нивата на хемоглобина и други жизненоважни показатели.
  3. Усъвършенстваният биохимичен кръвен тест ще разкрие състоянието на чернодробните структури.
  4. Намазка при жени от влагалището ще помогне да се установи наличието на генитални инфекции (млечница, генитален херпес, цитомегаловирусна инфекция, хламидия и др.) Освен това, ако такива заболявания се окажат активни, тогава зачеването на плода не може да се извърши, докато не бъдат напълно излекувани. Също така, в подобно състояние и двамата съпрузи трябва да бъдат лекувани за инфекция, в противен случай целият курс на терапия няма смисъл.
  5. Тестове за гонорея и уреаплазмоза.
  6. Тест за кръвна захар.
  7. Кръвен тест за оценка на съсирването му (този тест е задължителен за жените, тъй като ще покаже колко голям е рискът от кървене по време на раждане).
  8. Кръвен тест за идентифициране на Rh фактор е необходим и за хората, които искат да станат родители.
  9. Препоръчително е ултразвук на корема, за да се изследва състоянието на вътрешните органи. Също така за жените си струва да направите ултразвук на тазовите органи, особено на матката.
  10. Флуорографията е необходима, за да се изключи рискът от туберкулоза при двойка.

  Допълнителни тестове, които трябва да преминат преди зачеването, са:

  1. Анализ за хормони е необходим, ако жената има нередовен месечен цикъл, вече е претърпяла спонтанен аборт или не може да забременее дълго време.
  2. Тестове за полово предавани болести. Особено важно е и двамата съпрузи да си направят тест за ХИВ инфекция, хепатит В и С, сифилис и рубеола.
  3. Може да е необходима спермограма, за да може мъжът да открие активността на спермата си.

  Когато се открият редица гинекологични заболявания, които могат да попречат на зачеването на здраво дете, гинекологът може да предпише редица лекарства на пациента. Особено често за тази цел се използват препарати Femibion ​​и Proginova. Тяхната дозировка се избира във всеки отделен случай от лекар. Самолечението в такова състояние е неприемливо.

  Необходими ваксинации

  Ваксинациите преди бременност трябва да се извършват поне три месеца преди бременността. В този случай жената ще се нуждае от следните видове защитни инжекции:

  1. Ваксина срещу хепатит В.
  2. Ваксина против тетанус.
  3. Необходима е ваксинация срещу рубеола, ако преди това не я е имала жена.
  4. Ваксинация срещу дифтерия и вирусна ARVI.

  Трябва да се помни, че горните видове ваксини имат свои собствени характеристики на поведение, както и противопоказания, така че те могат да се извършват само след разрешението на лекаря..

  Фолиева киселина и други основни витамини

  Приемането на витамин, докато планирате бебе, е изключително важно. С помощта на това събитие можете да компенсирате липсата на микроелементи и да обогатите тялото с всички необходими хранителни вещества за зачеване и раждане на здрав плод..

  Важно! Невъзможно е да се купуват витаминни комплекси без разрешението на лекар, тъй като той е този, който трябва да избере необходимите лекарства във всеки отделен случай. Неконтролираният прием на витамин може да доведе до хипервитаминоза, алергични реакции и други неприятни последици.

  Основните витамини, от които жената се нуждае през периода на планиране на дете, са:

  1. Фолиева киселина или витамин В9. Това вещество е „основата“ за зачеването и по-нататъшното развитие на здрав плод. Намалява риска от спонтанен аборт и вероятността от патологии на нервната система на детето. Фолиевата киселина може да се приема под формата на хапчета или да се набавя с храна. Най-богати на В9 са прасковите, ядките, билките, морковите, семената и зърнените култури.

  Трябва също така да се помни, че по време на излагане на топлина по-голямата част от фолиевата киселина се разрушава, поради което експертите съветват да се ядат храни с това вещество сурови или да се подлагат на лека обработка с пара..

  1. Витамин А или ретинол. Този витамин е важен не само за здравето на плода, но и за благосъстоянието на майката. Той насърчава възстановяването на тъканите, помага за нормалното формиране на вътрешните системи на плода, благоприятно се проявява върху метаболизма и също така предпазва от инфекциозни лезии.

  Богат на витамин А крем, извара, черен дроб, жълтъци, бял хляб и морски зърнастец. Нещо повече, чушките, тиквата, касисът и спанакът имат достатъчно ретинол..

  1. Витамин В1. С негова помощ централната нервна система на плода е правилно оформена. Също така, това вещество е необходимо за генериране на енергия по време на усвояването на въглехидратите. Витамин В 1 много рядко се предписва като хапче..

  По правило жената може да получи това вещество в правилните количества, ако обогати диетата си с храни, съдържащи го. По този начин бобовите растения, зърнените храни, ядките, картофите, репичките, спанакът и кайсиите са богати на витамин В 1. Също така, това вещество се съдържа в морковите, лука и зелето..

  Като помощни витамини на жената може да се предпише:

  1. Витамин В2.
  2. Витамин Ц.
  3. Витамин D.
  4. Витамин Е.

  Най-ефективните и безопасни витаминни комплекси за бъдещи майки са:

  1. Азбука.
  2. Мултитабове.
  3. Елевит.
  4. Vitrum.
  5. Ангиовит.

  Такива средства трябва да се приемат стриктно според показанията, като се спазва дозата, предписана от лекаря..

  Витамини за мъже

  Оптималният период за мъжете да започнат да приемат витамин А е 2-3 месеца преди предстоящото зачеване. Благодарение на тези полезни вещества бъдещият баща ще може да подобри качеството на сперматозоидите си и да осигури предаването на ДНК информация без мутации. Особено важно е да се приемат витаминни комплекси за мъже на възраст над четиридесет години..

  Най-полезните витамини за мъже са следните витамини:

  1. Фолиевата киселина е от съществено значение за производството на здрави сперматозоиди.

  2. Селенът влияе благоприятно на сексуалната активност на мъжете.

  3. Цинкът е от съществено значение за производството на тестостерон.

  4. Витамин С е необходим за стабилния синтез на мъжките полови хормони.

  Освен това се отличават следните ефективни витаминни комплекси за мъже:

  3. Азбука за мъже.

  5. Дуовит за мъже.

  Статистика за успешното зачеване

  За съжаление процесът на успешно зачеване не винаги се случва веднага. Понякога са необходими няколко месеца или дори години, докато една жена се оплоди. Важно е да се отбележи, че такова време може да е необходимо за зачеване дори на здрава двойка, която няма здравословни проблеми..

  В случай, че жената е спряла да приема хормонални контрацептиви, трябва да минат поне няколко месеца преди нейният хормонален фон да се възстанови.

  Освен това значителна роля за оплождането играят емоционалният фон на жената, промените в начина на живот, стресът и т.н. Тези фактори могат лесно да повлияят отрицателно на овулацията..

  Според статистиката се разграничават следните показатели за вероятността от бременност при двойка:

  1. В рамките на шест месеца 60 двойки от сто могат успешно да заченат дете.
  2. През годината 80 двойки от сто могат да заченат дете.
  3. В рамките на две години 90 двойки от сто могат да заченат дете.

  Важно! Ако една година или повече една двойка не може да зачене дете, тогава те имат всички основания да се консултират с лекар и да се изследват. Може би проблемът се крие в лошото здраве на един от съпрузите. Въпреки това, за да се предотврати това, процесът на планиране на бременност трябва да започне само с пътуване до лекари и вземане на тестове..

  Характеристики на захранването

  За да укрепите силата на тялото, е важно бъдещата майка да се храни правилно. По този начин менюто трябва да се основава на следните продукти:

  1. Зеленчуци (бобови растения, зеле, картофи, моркови, лук, аспержи и др.).
  2. Зелените
  3. Плодове.
  4. Зърнени храни.
  5. Домашни сокове.
  6. Ферментирали продукти с ниско съдържание на мазнини (извара, кефир, сирене, сметана).

  На свой ред, за да не се натоварва храносмилателната система, е важно да се откажете от употребата на такива хранителни продукти:

  1. Пушени меса.
  2. Бързо хранене.
  3. Сладки газирани напитки.
  4. Солена риба.
  5. Гъби.
  6. Сладкиши (торти, сладкиши, сладкиши и др.).
  7. Полуфабрикати.
  8. Незабавна храна, продавана на места със съмнителен стерилитет.

  Съвет на лекаря

  За да бъде процесът на зачеване успешен и жената успя да издържи и да роди здраво дете, е важно една двойка да се придържа към следните препоръки на специалиста:

  1. Шест месеца преди зачеването и двамата съпрузи трябва напълно да се откажат от лошите навици (пушене, употреба на наркотици, алкохолни напитки и др.).
  2. Откажете лечението с мощни лекарства (антибиотици, аналгетици, НСПВС, антидепресанти и др.). Ако имате нужда от терапия с някакви лекарства, всички ваши действия трябва да бъдат съгласувани с Вашия лекар. В такова състояние специалистът може да препоръча безопасно лекарство или да отложи планирането на бременността..
  3. Важно е жените да отказват спринцовките, тъй като такова събитие нарушава микрофлората във влагалището, което може да попречи на процеса на зачеване.
  4. Мъжете трябва да отказват да посещават сауни и бани. Освен това трябва да избягвате прегряване..
  5. Мъжете трябва да носят удобно памучно бельо, което няма да плува.
  6. По време на зачеването е по-добре да откажете да посетите страни, които имат климат, различен от обичайния..
  7. Спрете да пиете кафе.
  8. Избягвайте стреса и нервното напрежение.
  9. Неспазване на диета.
  10. Приятна почивка.

  Много жени не знаят как да комбинират целия процес на планиране на зачеването с работата, защото това включва много точки. В това състояние лекарите съветват да отделите време, за да наближите подобен период от живота, да планирате всичко предварително и да изготвите графици за действие. Освен това любящият съпруг предоставя огромна подкрепа при зачеването и подготовката за раждане..

  10 важни неща, които трябва да направите преди бременността

  Раждането на дете е щастливо събитие за всяка семейна двойка, разбира се, когато става въпрос за желаната планирана бременност. Затова бъдещите родители трябва да се обръщат към него с цялата отговорност. За да може бременността да започне и да протече безопасно, трябва да се подготвите за нея предварително..

  Защо да се подготвя за бременност

  Бременността е много важен и решаващ момент в живота на жената и семейството. Това са не само приятни домакински задължения, но и сериозен психологически тест. Много е важно по време на бременността бъдещата майка да е здрава, спокойна и щастлива, тъй като състоянието й се предава на плода.

  В допълнение към психологическия стрес, тялото на бременна жена също е подложено на физиологични тестове. Ако той е отслабен от хронични заболявания, лоши навици и нездравословен начин на живот, шансовете за раждане и раждане на здраво дете значително намаляват.

  Жените, които са психически и физически готови за раждането на дете, могат да понасят бременността много по-лесно. Следователно внимателната подготовка не само ще запази здравето на майката и детето, но и ще се наслади на процеса..

  10 стъпки към бременност

  И двамата родители трябва да се грижат за здравето на нероденото бебе, а всички членове на семейството да им помагат и подкрепят. Въпреки факта, че при мъжете спермата се подновява за 3-4 месеца, подготовката за бременност трябва да започне една година преди зачеването. По това време яйцеклетката на жената се обновява напълно. Какво трябва да направят родителите през този период?

  1. Да откаже от лоши навици. Никотинът, съдържащ се в тялото на майката, може да провокира развитието на хронични заболявания, психични разстройства и дори необичайни откази на ДНК при дете. Пасивното пушене, т.е. вдишването на тютюнев дим може да причини безплодие. Алкохолно табу, вкл. нискоалкохолни напитки, също трябва да се налагат и на двамата родители.
  2. Погрижете се за физическата форма. Наднорменото тегло е сериозен проблем за бъдещата майка. Може да провокира кислороден глад на плода, развитие на неврологични, сърдечно-съдови и други заболявания при бебето. За да се справите с проблема, трябва да балансирате диетата си, да се откажете от сладки, пържени и твърде калорични храни.
  3. Посетете гинеколог. В допълнение към факта, че жената трябва да посещава лекар два пъти годишно, задълбочен преглед трябва да се направи месец преди планираната бременност. Това важи особено за жени, които преди това са претърпели аборти, възпалителни заболявания на тазовите органи, генитални инфекциозни заболявания.
  4. И двамата партньори се тестват за наличие на генитални инфекции (СПИН, сифилис, цитомегаловирус, хламидоза и др.). Такива заболявания са опасни, тъй като могат да протичат безсимптомно и да имат сериозни последици за здравето на майката и детето. Половите инфекции могат да провокират спонтанен аборт, патологии на развитието на плода и дори да доведат до безплодие.
  5. Направете цялостен преглед на тялото. Ако майката има хронични заболявания, наложително е да се консултирате с лекуващия лекар относно хода на бъдеща бременност, възможни обостряния и превантивни мерки. За здравите жени ще бъде достатъчно да посетят терапевт и да преминат основни тестове. Определено си струва да планирате посещение при офталмолог, тъй като при някои проблеми със зрението е показано цезарово сечение.
  6. Ако е необходимо, направете ваксинация срещу рубеола. Тези, които вече са имали рубеола, са развили имунитет към болестта. Но ако бъдещата майка не е сигурна в това, по-добре е да дарите кръв за антитела и да се ваксинирате.
  7. Посетете зъболекаря. Винаги е необходимо да се спазва реда на устната кухина. Но когато планирате бременност, трябва да полагате допълнителни грижи за здравето на зъбите и венците, за да сведете до минимум посещенията при зъболекар по време на бременност. Освен това някои проучвания потвърждават връзката между възпалението на венците и преждевременното раждане..
  8. Упражнение. Много е важно да тонизирате мускулите на гърба и корема. Не прекалявайте обаче, тъй като прекомерната физическа активност може да попречи на зачеването..
  9. Отидете на балансирана диета. В подготовката за бременност трябва да се откажете от бързата храна и други нездравословни храни. Ежедневната диета трябва да включва пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, храни, богати на протеини и минерали..
  10. Консумирайте витамини. Тъй като е много трудно постоянно да се придържате към правилното хранене, мултивитаминните комплекси трябва да се приемат за 2-3 месеца за зачеване, особено ако този период настъпи през есента-пролетта. Има специални витаминни и минерални комплекси за бременни жени, които ще помогнат не само да носят бебето, но и да се подготвят за зачеването му. Отделно трябва да се каже за фолиевата киселина, която е жизненоважна за здравето на майката и нероденото дете..

  Когато планирате бременност, не прекалявайте с този процес, в противен случай реакцията на тялото може да е обратна. Погрижете се за здравето си, подгответе се психически за това събитие и природата ще ви възнагради със здраво бебе.

  Видео: Подготовка за бременност. Как да родим здраво бебе

  Как правилно да се подготвим за бременност. Кои специалисти трябва да посетите? Рискове от късна бременност. Лоши навици. Стойност на фолиевата киселина. Тестове за бременност. Определяне на датата на падежа.

  Неща, които трябва да направите преди бременността

  Преди бременността трябва да се подготвите възможно най-добре, защото раждането на дете е едно от най-важните събития, които могат да зарадват родителите. Ето 10 ключови неща, които трябва да направите преди да забременеете.

  Подготовка преди бременност

  Ето най-важните моменти, които трябва да следвате, преди да планирате бременност:

  • Откажете се от лошите навици като пушене или алкохол. Пушенето по време на бременност няма да доведе до нищо добро.
  • Върнете теглото си в норма. Жените с наднормено тегло се препоръчват да спазват диета, препоръчана от ендокринолог. Трябва да отслабнете, без да рискувате здравето си. Защо наднорменото тегло е толкова опасно? Защото може да причини високо кръвно налягане и диабет.
  • Посетете вашия гинеколог. Много е важно да посещавате лекари по време на бременност..
  • Вземете пълен скрининг за заболявания като рубеола, токсоплазмоза, хепатит, сифилис, СПИН. Можете да посетите лекар по всяко време, удобно за вас. Говорете за диета, навици и начин на живот. Препоръчително е лекарят да прочете вашата медицинска история и историята на съпруга ви.
  • Вземете ваксина срещу рубеола или варицела, ако е необходимо.
  • Посетете вашия зъболекар, за да избегнете зъболечение по време на бременност.
  • Започнете да тренирате, за да се подготвите за бременност. Прекалено интензивните упражнения могат да попречат на зачеването. Не прекалявайте. Ежедневните разходки са чудесен начин да подобрите здравето си..
  • Яжте правилно. Трябва да ядете диета, богата на калории, витамини, протеини, мазнини и минерали.Важно е да спрете да ядете нездравословна храна преди бременността. Чипсът, меденките и бисквитите няма да ви дадат нужните хранителни вещества за бременност. Уверете се, че получавате достатъчно калций, протеини и желязо.
  • Започнете да приемате фолиева киселина три месеца преди да спрете да използвате методи за контрол на раждаемостта. Фолиевата киселина е от съществено значение за здравето на майката и детето и предотвратява някои видове анемия и вродени дефекти.

  Подгответе дома си за бебе. Направете поправки преди време, така че миризмите на боя или нови материали да изчезнат.

  Неща, които трябва да знаете преди бременността

  Смята се, че когато една жена разбере за бременност, това означава, че са минали поне две седмици от момента на зачеването. Затова трябва да се подготвите не само преди да се опитате да забременеете, а по-рано. От момента на зачеването плодът е много чувствителен към различни фактори, тъй като неговите органи тепърва започват да се формират и ако имате лоши навици, раждането на здраво дете е под заплаха.

  Възможно ли е в къщата или на работното място да има вредни за здравето неща??

  Има някои материали, които трябва да избягвате преди бременността. Различни елементи могат да съдържат тежки метали като живак, мед, олово и др. Говорете с Вашия лекар за това какви вещества в работата Ви могат да бъдат вредни.

  Котки и токсоплазмоза

  Може би сте чували, че бременните жени не трябва да почистват изпражненията на котките. Дължи се на паразит, който причинява заболяване, известно като токсоплазмоза.

  Токсоплазмозата обикновено не е вредна за деца и възрастни, но може да причини нежелани реакции при нероденото бебе. Тези последици включват слепота или увреждане на мозъка. Избягвайте също сурово месо и немити зеленчуци. Работата в страната също може да бъде опасна поради изпражненията на гризачи в земята..

  Храни, с които трябва да се внимава преди бременност:

  • Сурово яйце, недопечено месо или морски дарове. Те могат да съдържат салмонела или други организми, които причиняват отравяне.
  • Непастьоризирани млечни продукти, черен дроб и чернодробна пастет. Тези храни могат да причинят спонтанен аборт..
  • Витамини, чиито инструкции казват, че не трябва да се използват по време на бременност. Когато използвате витамини, винаги четете инструкциите и се консултирайте с Вашия лекар. Някои лекарства могат да бъдат вредни за детето, ако се приемат в излишък.

  И накрая, не забравяйте, че има много важни упражнения на Кегел, които жените трябва да правят. Следвайки всички тези препоръки преди бременността, вие ще се погрижите за здравето на вашето бебе по възможно най-добрия начин..

  Планиране на бременността: 12 неща, които правят правилните родители

  Правете това, което е наистина необходимо и не губете пари за безполезни прегледи и витамини.

  Първото нещо, което трябва да запомните:

  По принцип здравата жена може изобщо да не се подготви за нищо. Но, първо, кой знае колко сме здрави, и второ, няма граница за съвършенство. Следователно, 2-3 месеца от живота могат да бъдат посветени на подготовката. За да има време за всичко, което е необходимо през това време.

  1. Съберете информация за бременността

  Винаги трябва да започвате с информация. Разберете защо изобщо настъпва бременност, как протича, как ще се развие плодът и какво да очаквате от раждането. Това трябва да се направи предварително. Тогава поне ще стане ясно как ще се държи тялото.

  Трябва да питате и да се учите от специалисти, а не от експерти на хората от форумите. Има училища и курсове за бъдещи родители, които могат и трябва да се посещават не само по време на бременност, но и преди нея..

  Събирайте информация с партньор. Това не е само женска работа.

  2. Посетете терапевт

  Първо, трябва да отидете на лекар, ако имате хронично заболяване. Попитайте какво да правите, ако планирате бременност. Може да се наложи да коригирате диетата си или да замените някакви лекарства.

  На второ място, ако няма заболявания, трябва да се уверите в това и поне да дарите кръв, за да проверите нивото на захарта.

  3. Вижте зъболекаря

  Все пак ще трябва да отидете на зъболекар след регистрация за бременност. Но е по-добре да лекувате зъбите преди това, за да не приемате допълнителни лекарства (същите болкоуспокояващи) и да не се изнервяте. Освен това по време на бременност честотата на кариес и заболявания на венците се увеличава.

  4. И на гинеколога (и бъдещия татко - на уролога)

  Гинекологът и урологът трябва да проверят колко сте здрави и готови като цяло за бременност. Можете да отидете при специализирани лекари последно. В същото време преминайте задължителни тестове за полово предавани инфекции и стандартни цитонамазки.

  Тук свършва основният списък с лекари..

  Няма нужда да бягате при генетик. Само тези, които са имали генетични заболявания в семейството си, за да проверят дали има рискове. В противен случай прегледът по-скоро би посял ненужни съмнения, отколкото да помогне..

  5. Изпробвайте се

  Освен тестове за ППИ, които ще се извършват от гинеколог и уролог, ще са необходими още няколко важни прегледа. Те могат да бъдат комбинирани с посещение на терапевт или направени самостоятелно..

  Както мъжете, така и жените трябва да знаят своя ХИВ статус и да бъдат изследвани за антитела срещу хепатит В. Дори и да смятате, че подобни заболявания никога няма да ви засегнат, уверете се в това отново.

  Желателно е жената да провери дали е имунизирана срещу рубеола и токсоплазмоза:

  • Рубеола
   Вирусно заболяване, което е най-опасно за бременни жени. Инфекцията води до дефекти, поради които плодът става нежизнеспособен. Следователно рубеолата трябва да бъде ваксинирана. След тази процедура се препоръчва бременността да се отложи за три месеца. Ако една жена е била ваксинирана или е имала рубеола в детството, не е необходимо повторно ваксиниране: имунитетът вече е налице.
  • Токсоплазмоза
   Това е инфекциозно заболяване, което се предава от котките. Опасно е, ако бъде хванато по време на бременност. Няма ваксина срещу него. Ето защо, ако няма имунитет към него, тогава е по-добре да стоите далеч от котешки боклук и улични котки през цялата бременност..

  Обикновено ни изпращат да тестваме за инфекции с TORCH - скрининг, който показва наличието на антитела срещу токсоплазмоза, рубеола, цитомегаловирус и херпес. Но това е доста скъп и не особено информативен анализ: почти всички са заразени с вируса на херпес симплекс, както и с цитомегаловирус. Няма какво да се предпази от тях, но можете да се заразите по всяко време: дори ден преди бременността, дори по време на нея. Затова е по-добре да се изследвате за тези инфекции според индикациите Подготовка за бременност.

  6. Започнете да приемате фолиева киселина

  Фолиевата киселина е витамин, който е необходим на бъдещия плод, за да формира правилно нервната тръба и да няма дефекти в нервната система.

  За да се подготвите за бременност, препоръчваме да приемате 400 mcg фолиева киселина за планиране на бременността всеки ден. Приемът продължава до 12-та седмица от бременността. При някои заболявания, като диабет или епилепсия, дозата може да бъде увеличена, но това трябва да бъде обсъдено с Вашия лекар.

  Но витамин Е, който те също обичат да предписват за подготовка за бременност и в ранните етапи, не е необходим. Всъщност няма категорични доказателства Здравословното хранене и витаминните добавки по време на бременност, че този витамин по някакъв начин предотвратява спонтанните аборти или помага за забременяване.

  7. Откажете се от пушенето

  Пушенето по време на бременност води до множество проблеми, които могат да повлияят на здравето на бебето и то фатално. Например майките, които пушат, са по-склонни да абортират, преждевременно раждане и децата им са по-склонни да умрат от синдром на внезапна детска смъртност Спрете пушенето по време на бременност.

  Роднините също трябва да бъдат научени предварително да спрат да пушат в къщата: пасивното пушене също влияе на здравето. Необходимо е да свикнете с новия режим без цигари преди бременността, за да не застрашите детето.

  8. Спрете да пиете

  И дори да пиете - за всеки случай. Засега няма доказателства, че алкохолът има някакъв ефект върху яйцата на майката. Но е доказано, че вреди на детето. Алкохолът преминава плацентарната бариера и неразвитият черен дроб на плода не може да го обработи. В резултат на това се увеличава рискът от спонтанни аборти и преждевременно раждане и впоследствие детето може да страда от увреждания в развитието..

  Ранната бременност е трудно забележима. Ето защо, ако планирате дете и работите върху него, откажете се от алкохола. Шансовете са, че половин чаша алкохол, докато бременното шампанско на парти няма да навреди. Но защо да рискувате, когато просто не можете да пиете?

  9. Отслабнете

  Обикновено те започват да влизат във форма след раждането. Но ако имате наднормено тегло или затлъстяване, препоръчително е да отслабнете предварително. Става въпрос за медицински проблем, а не за това да се налага да се вписвате в XXS дрехи.

  Наднорменото тегло започва, когато ИТМ е над 25, а затлъстяването започва, когато ИТМ е над 30. Като цяло това не е най-точният параметър, тъй като всеки има различно съотношение между мускулна и мастна маса. Но най-вероятно индексът на телесна маса със стойност, близка до 30, ще бъде или при спортисти (които внимателно следят състоянието си и знаят дали имат проблеми с теглото), или при затлъстели хора..

  И това може да бъде лошо за бременността. Поради наднорменото тегло при бременни жени кръвното налягане често се повишава, образуват се кръвни съсиреци и се развива гестационен диабет. Тези състояния могат да навредят както на майката, така и на бебето, излагайки на риск цялата бременност..

  10. Намерете любимия си спорт

  Физическата активност е много важна по време на бременност. Но не всички спортове са полезни за майките и бебетата. Затова е по-добре да решите предварително кой вариант предпочитате: плуване, йога или ходене. Започнете да тренирате по време на планирането, за да не получите неочаквано голямо натоварване по време на бременност.

  11. Преизчислете бюджета си

  Бременността е скъпа. Децата също са скъпи. Не толкова небесно, но скъпо. Как да не се счупите на дете и всичко свързано с него:

  • Бройте пари
   Трябва ли да избера платена или безплатна клиника? Колко струва? Кой излиза в отпуск по майчинство, защото според закона това може да се прави не само от мама или татко, но дори от баба и дядо?
  • Направете списък за пазаруване
   Какво трябва да купите и какво не? Вземете нови неща или купете употребявани, но много по-евтини?
  • Започнете да спестявате пари
   Ако преди раждането на детето можете да си позволите да живеете от заплата до заплата, тогава в статута на родители този режим няма да работи. Трябва да има въздушна възглавница.

  12. Започнете

  Не се опитвайте да забременеете възможно най-скоро. Това може да отнеме няколко месеца, до една година от лечението на безплодието. И това е напълно нормално.

  Желанието да имат бебе понякога тласка родителите към странни неща: непрекъснато изчисляване на овулацията, секс по график и безкрайно търсене на чудодейни средства и пози, докато най-добрият начин да забременеете е да се отпускате и редовно да правите любов. Не се закачайте със задължителното зачеване, прочетете най-добрите статии за секса на Lifehacker. И може да имате най-добрите спомени от периода, когато сте щяли да станете родители..