Чакането на дете носи много проблеми на бъдещата майка. Преди раждането на бебето, тя трябва да купи неща и дрехи в болницата, за изписване, за ежедневни разходки. През лятото основното качество на облеклото е красота и удобство. Очакващите попълване през зимните месеци имат по-трудно време. Как да облечем дете, така че да не прегрее, но и да не замръзне в студения сезон?

След като роди, мама няма да има време да си купи дрехи. Затова предварително се съставя списък на необходимите неща. Обикновено бъдещите родители чакат следващия ултразвук, който показва пола на бебето. По същество това по никакъв начин не засяга избора на облекло за първите месеци. Освен ако закупените комплекти няма да се различават по цвят. За „зимни“ деца нещата се избират въз основа на температурата в къщата. Гащеризони и други връхни дрехи за новородено през зимата се закупуват в съответствие с климата в района на пребиваване.

Списък на нещата за новородено за първи път през зимата

Дори преди 10 години майките на бебета бяха въоръжени с голям брой памперси - колело и памук. В тях бяха завити деца. Днес все по-рядко се среща майка, която използва памперси като ежедневни дрехи за бебе. Гардеробът на новороденото трябва да съдържа удобни, практични неща с външни шевове, а именно:

 1. Един чифт суичъри и памучни бодита с дълги ръкави и ръкави против надраскване. Бутоните на бодито трябва да са разположени отпред, от гърлото до слабините.
 2. 3-4 топли фишове като "човечета". Предимството им се крие в удобството на обличане - закопчалките преминават от гърлото и се разминават до всеки крак. За новородено е необходим чифт качулки с качулка.
 3. По 3 тънки и фланелени долнища. Може да се закупи с панталон или отделно. Ръкавите на долната риза трябва да завършват с анти-драскотини.
 4. За долни ризи са необходими 3-4 парчета панталон. Ако сте закупили комплекти блузи с бикини, тогава този артикул не е важен.
 5. Плъзгачи с пета. Сумата се изчислява в зависимост от това дали детето ще ходи с памперс или без него. В първия случай са достатъчни 3-4 парчета. Комбинезонът добре подхожда на боди.
 6. 4 чифта чорапи. Те се носят върху фишове, плъзгачи, за да предпазят краката на бебето от студа. Важно е ластикът да не е стегнат.
 7. 2-3 шапки. Те се поставят върху новородено след водни процедури, ако температурата в къщата е под 22 ° C. Използва се за затопляне, любопитство под топла шапка по време на разходка.
 8. Плик или костюм за сняг.
 9. Топло одеяло или одеяло за разходка в количка.

Основен гардероб за бебе през зимата

Важно! Отначало не е нужно да купувате много неща. Бебето расте бързо, гардеробът ще трябва да се актуализира почти всеки месец.

Комплект зимни дрехи за бебето за изписване

Необходимо е предварително да се подготвите за първото появяване на бебето, затова се препоръчва да се направи списък за закупуване на неща през зимата за изписване на новородено няколко месеца преди предварителната дата на раждане на бебето.

Задължително е да имате три пелени - една топла и две леки. Ще ви е необходим и така наречения „ъгъл“ - красива пелена с дантелен ъгъл, украсена с панделки и волани.

Допълнителна информация. Ъгълът не е предназначен да предпазва бебето от студа. В по-голяма степен той играе ролята на декоративен елемент, който покрива лицето на бебето от любопитни очи.

Комплектът неща за бебето за изписване през зимата включва:

 • комбинезон и долна риза или боди;
 • топли анти-драскотини;
 • топли чорапи или обувки;
 • топла блуза, ако бебето е облечено с плъзгачи и жилетка;
 • изолиран фиш, ако детето носи боди;
 • лека капачка с връзки;
 • изолирана шапка с връзки;
 • топъл гащеризон;
 • одеяло или плик за новородено.

В детските магазини има голям асортимент от готови комплекти, предназначени за изписването на бебе. Представени са в различни цветове и стилове, изглеждат оригинални и красиви. Недостатъците включват висока цена, кратък експлоатационен живот, както и липсата на някои необходими неща.

Неща, необходими в болницата и за изписване

Подготовка на новородено за зимна разходка

Не се препоръчва да се изключват разходките с бебе дори в мразовито време. Това е полезно за задействане на защитни функции. Когато се подготвяте за разходка с новородено, трябва да знаете, че терморегулацията на бебето все още не работи. Към избора на дрехи трябва да се подхожда, като се има предвид, че детето е в количка, в легнало положение и практически не се движи. Но опаковането в 100 дрехи също е неприемливо. Прегряването за новородено има отрицателни последици, както и замразяването..

Забележка! Първият изход на улицата с новородено трябва да се направи не по-рано от седмица след раждането, ако температурата на въздуха не е по-ниска от 10 ° C. Бебетата на възраст 3-6 месеца могат да бъдат на открито при температури на замръзване до -15 ° C. От шест месеца до 1 година бебетата могат да излизат навън, ако термометърът показва до -20 ° C.

Първият изход на чист въздух трае не повече от четвърт час. Всеки ден времето за ходене се увеличава с 5 минути и се довежда до 1,5-2 часа.

Как да облечем дете за зимна разходка във времето

Препоръчително е да изберете дрехи за новородено за първи път през зимата, като се вземат предвид какви метеорологични условия преобладават в региона. Ако студовете са редки в южните райони през зимата, тогава купуването на 5 вълнени блузи или гащеризони върху овча вълна е допълнителна загуба на пари. Бебето ще бъде горещо в такива дрехи.

Педиатрите препоръчват да се спазва принципът на наслояване при обличане на новородени. Изборът на "дебелина" на облеклото ще зависи от наличието на вятър, валежи и температура навън. Трябва да се има предвид, че бебето е в затворена количка, където вятърът не духа, допълнително го затопля.

 1. Размразяването се характеризира с чести температурни промени. Може да е горещо на слънце, студено на сянка. Препоръчително е да облечете бебето по следния начин: пелена, леко приплъзване, топли чорапи, памучна шапка. Сложете руно фиш и тънка шапка като втория слой. На всичко отгоре облечете демисезонен гащеризон. Ако в гардероба има само топъл гащеризон, тогава не е нужно да носите руно фиш. Препоръчва се също да изолирате количката с одеяло и да вземете още една със себе си в случай на застудяване.
 2. Когато ходи при -10 ° C, бебето трябва да бъде облечено по същия начин, както по време на размразяването, с малки изключения. Допълнително изолирайте краката с ботуши; вместо лека капачка, сложете по-топла шапка с връзки. Капачката трябва да приляга плътно към ушите. Взимат се само зимни гащеризони. Завържете шал на врата си. Загрейте количката с одеяло, вземете втората със себе си.
 3. При студове над -10 ° C комплектът дрехи за детето няма да се промени. Единственото нещо е, че бебето трябва незабавно да бъде покрито с топло одеяло. Ако майката се чувства неудобно при силен студ, тогава разходката може да бъде заменена с проветряване на стаята.

Ако детето е топло, тогава бузите му ще са розови. Бледността на кожата и летаргията на бебето показват, че е студено, зачервяване на лицето - за прегряване.

Важно! Състоянието на бебето не може да бъде проверено чрез докосване на носа или дръжките. Като правило те почти винаги са студени. Надежден резултат за това дали бебето е студено или горещо ще даде областта на тила.

Бебе на разходка през зимата

Как да изберем плик или гащеризон за студения сезон

В списъка, който е необходим за новородено за първи път през зимата, родителите правят гащеризон или топъл плик. Напоследък много майки предпочитат топли пликове. Неговото предимство е, че е много по-лесно да сложите бебето в него, няма нужда да се закопчават краката и ръцете. Има няколко вида пликове. Кой да изберете зависи само от предпочитанията на родителите и времето на операцията.

 1. Форма на спален чувал. Такъв плик е удобен и практичен, отнема няколко минути, за да се подготвите: трябва да опаковате облеченото дете, да закрепите ципа или нитовете върху плика. Някои модели имат удобна функционалност - горната част може да бъде оформена като качулка, така че бебето да бъде защитено от вятъра.
 2. С регулируем размер. Тези пликове "растат" заедно с бебето. Предлага се с прорези за столче за кола, сбруя за количка или въже за шейни.
 3. Плик с ръкави и качулка. В такива продукти има ръкави, към които ръкавиците са прикрепени с копчета или пришити. Дъното е във формата на чанта, която позволява на бебето да движи свободно крачетата си.

Зимните гащеризони също имат достойнства. Бебето е лесно да се вземе на ръце, крайниците му са свободни. При избора на гащеризон те се отблъскват не само от външния вид. Родителите трябва да обърнат внимание на някои характеристики на продукта:

 1. Лесно обличане и сваляне на нещата. Моделите, при които два предни ципа, разположени от шията до самата долна част на краката, или една коса закопчалка, се считат за най-изгодни. Дрехите са напълно разкрити, остава да се сложи трохата в нея и да се вмъкнат крайниците в ръкавите и панталоните.
 2. За да се избегне прищипване на брадичката, в яката отгоре на ципа трябва да се зашие специален ъгъл от плат.
 3. Гърбът на гащеризона трябва да е идеално равен. Не трябва да има мъниста, ивици или други елементи, притискащи гърба на бебето.
 4. На краката на зимния гащеризон трябва да има обувки с клипс. Има модели със затворени крака.
 5. Еластичните ленти на ръкавите трябва да са умерено стегнати.
 6. Качулка със среден размер, подходяща за топла шапка. Необходим е шнур или шнур.
 7. Наличието на ниска яка на врата на гащеризона. Не трябва да покрива устата на бебето или да стиска брадичката.
 8. Струва си да изберете гащеризон с голям размер, защото бебето расте бързо. Приблизително горно облекло за новородено трябва да се вземе за височина 62 cm.

Зимен плик и гащеризон

Практични модели гащеризони със сваляща се подплата. Те могат да се носят през пролетта или есента, по-удобно е да се перат.

Какво друго е полезно за разходка

Списъкът с допълнителни неща за разходка включва:

 • залъгалка за бебе спане;
 • кърпичка и хартиени салфетки;
 • дъждобран в случай на непредвидено лошо време;
 • топло одеяло или одеяло.

В студено време мама трябва да се грижи за себе си. Няма да е излишно да вземете термос с горещ чай.

Важно! Строго е забранено да използвате мокри кърпички, да сменяте дрехите на бебето си или да пиете вода от шише през зимата. Това може да доведе до настинки или хипотермия..

Как да облечем новородено у дома

Трябва да се създадат определени условия за бебето в къщата. Оптималната температура на въздуха за новородено е от +20 до + 22 ° C. Наложително е да проветрявате апартамента всеки ден, поне веднъж на ден. Въздухът в къщата трябва да се овлажнява. За целта родителите трябва да се погрижат за закупуването на овлажнител..

Допълнителна информация. Ако не е възможно да закупите устройство за овлажняване на въздуха, тогава е допустимо да закачите мокри пелени или парцали върху батериите. Необходимо е постоянно да ги мокрите, докато изсъхнат..

Как да облечем новородено у дома, докато спим през зимата

Благоприятната температура за съня на новороденото е + 18 ° C. Преди полагане стаята трябва да се проветри. Няма нужда да увивате детето. Колко дрехи трябва да носи новороденото, за да се чувства комфортно? Ето няколко примера:

 • гащеризон или слип, шапка от лек плат и топли чорапи;
 • лека долна риза, плъзгачи или панталони, чорапи, капачка;
 • панталони, боди, чорапи и лека шапка.

Одеяло за новородено е допълнителен елемент. Ако бебето е студено, тогава като алтернатива е по-добре да използвате спален чувал..

Новородено бебе в спален чувал

Списък на дрехите за новородено бебе за домашна употреба

Притесненията на родителите за това какво да купят за новородените през зимата са разбираеми. Искам на детето да е възможно най-удобно, а не топло или студено. За дете у дома е достатъчно:

 • 2 фиша;
 • 2-3 плъзгача;
 • 2-3 пелени;
 • чифт пуловери и тяло;
 • 2 чифта чорапи;
 • 1-2 леки шапки.

Важно! Броят на плъзгачите и пелените трябва да се увеличи, ако планирате да държите бебето си без пелена. В този случай се препоръчва да купувате дрехи с 1-2 размера по-големи, за да ги носите по-дълго.

Трябва да обърнете внимание на състава на материала, от който са ушити дрехите. Подходящ за естествени тъкани с минимално количество синтетика и еластин.

Списъкът с необходимите неща за новородените през първите месеци от живота през зимата трябва да се погрижи предварително. Не купувайте допълнителни дрехи. Гардеробът на бебето трябва да е от естествени материи. Нещата трябва да „дишат“ добре, да са с размер или малко по-големи, да се обличат удобно и лесно да се свалят. Ще минат няколко седмици и мама ще започне да разбира как да облича бебето, за да не създава дискомфорт.

Списък на нещата за новородено през зимата

Майки и бъдещи майки! Дайте необходимия списък с дрехи за новородени за първи път през есенно-зимното време. Очакваме Лялка почти в края на октомври, бавно ще направя списък с нуждите. Разбрах повече от всичко, но тук е проблемът с дрехите. Не мога да намеря разумен списък никъде, но искам подробности. Какво, от какви материали (фланела, памук или колело), ​​колко парчета и т.н. В какво да спя едно дете, какво да облека... Зимата все пак е по-отговорна от лятното часово време. Споделете списък с това, което е било полезно и не е полезно за вас. Благодаря предварително

Потребителски коментари

До завръщането ви от родилния дом новороденото вече трябва да има своя зестра. Дали ще бъде закупен предварително, преди раждането на бебето или след раждането му, зависи от всяко семейство. Основното е, че е избрано с любов. Ето няколко примерни списъка.

Главен списък (изисква се минимум).
За спане и разходки.

1. Количка за новородено. Това може да бъде една от 3 опции: трансформатор, люлка или количка с 2 подвижни кошници.
2. Кошара или люлка (материал на рамката на креватчето: масивно дърво, шперплат, панели на дървесна основа или естествен памук и лен), отдолу има кутия за пране (1 голяма или 2 малки), регулируема височина на дъното, възможност за премахване на няколко пръчки, разстоянието между пръчките не е повече 7 см, желателно е да има твърдо дърво в главата и в краката, а не клонки.
3. Матрак (не са разрешени пяна и синтетика; по-добри са естествените пълнители (кокосови люспи, люспи от елда), а покритието (калъфът) е от вълна или памук; матракът трябва да е еластичен и плътен, да няма вдлъбнатини по него след сън).
4. Спално бельо (2 комплекта).
5. Клеенка.
6. Пелени (20 броя: 10 памука, 10 фланела).
7. Одеяла (пух, синтетични, фланелени, вълнени или комбинации от тях, в зависимост от сезона).
8. Столче за кола.

Дрехи, размер 56 (височина 50-58 см) и размер 62 (височина 59-64).

1. Плъзгачи (до раменете, със закопчалки - копчета, а не копчета; 4 бр. Размер 56 и 4 бр. Размер 62, тънки и плътни).
2. Боди с дълги ръкави (памук, със закопчалки между крачолите с копчета, а не с копчета; 4 бр. Размер 56 и 3 бр. Размер 62).
3. Боди с къс ръкав (памук; със закопчалки между крачолите с копчета, а не с копчета; 4 бр. Размер 56 и 4 бр. Размер 62).
4. Тънки долни ризи (3 броя в размер 56 и 3 броя в размер 62).
5. Фланелови долнище (3 бр. Размер 56 и 3 бр. Размер 62).
6. Гащеризон (памук, със затворени токчета, с предни закопчалки 2 бр. Размер 56 (топъл), 2 бр. Размер 56 (фланела) и 4 бр. Размер 62).
7. Топла плетена блуза (размер 62).
8. Чорапи или обувки (3 чифта памук за новородено размер 8-9 и 2 чифта от следващия размер).
9. Вълнени чорапи за използване на открито (1 чифт в размер 8-9 и 1 чифт в следващия размер)
10. Капачки (тънки - 2 бр. Размер за новородено, фланела - 2 бр. С еднакъв размер и 2 бр. С различна плътност в следващия размер).
11. Топла капачка за използване на открито (1 бр.).
12. Марлеви пелени-20 бр. или опаковане на памперси.

Аксесоари за къпане.

1. Бебешка баня.
2. Плъзгач или няколко пелени или дунапренен матрак във ваната (на какво да поставите бебето).
3. Голяма хавлиена кърпа (за предпочитане с качулка).
4. Бебешки сапун.
5. Кърпа или ръкавица за пране.
6. Термометър за вода.
7. Бебешки шампоан.

Комплект за първа помощ.
1. Стерилна памучна вата (за почистване на носа, ушите, обработка на пъпния пръстен).
2. Памучни пъпки.
3. Пипети (2-3 бр. За да капнете 1-2 капки водороден прекис и брилянтно зелено върху пъпната рана).
4. Водороден прекис 3% (за лечение на пъпна рана).
5. Зеленка (за лечение на пъпна рана).
6. Калиев перманганат (разтвор на калиев перманганат 5% и кристален калиев перманганат; използва се за къпане на бебе през първите дни след раждането, е необходим леко розов разтвор: първо калиев перманганат се разрежда в чаша, след това се излива във вана).
7. Стерилизирано растително масло (те овлажняват върха на памучна турундочка, която се използва за почистване на носните проходи и външните слухови проходи, може да се използва за лечение на кожата на бебето със силен пилинг).
8. Комплект билки за къпане (низ, лайка, невен).
9. Прах.
10. Термометър (термометър за измерване на температурата на бебето, по-добър електронен).

Други аксесоари.
1. Ножици с тъпи краища (за изрязване на нокти).
2. Гребен (с мека четина).
3. Детски прах за пране "от първите дни на живота".
4. Слинг.

За мама.
1. Сутиен за кърмене (2 бр.).
2. Подложки за гърди за еднократна употреба.
3. Дамски превръзки (5 опаковки).
4. Подложки за гащи.
5. Средства за напукване на зърната ("Bepanten", можете да използвате лимонови клинове).

Играчки, книги (детско развитие).
1. "Дрънкалки" за най-малките (меки и пластмасови, ярки цветове 5 бр.).
2. Диск или аудиокасета с детски песнички.
3. Музикален мобилен в леглото.
4. Кутия с играчки (след първия месец се поставя върху бебето, когато то лежи).
5. Развитие мат.

Информационна подкрепа.
1. Трябва да имате: телефонния номер на детската клиника.
2. Телефон на платен педиатър (ако има такъв).
3. Телефонен номер на консултанти по кърмене.
4. Телефон на гинеколога.
5. Комплект упражнения за следродилна гимнастика.
6. Книги и списания (можете да четете, докато се разхождате).

Втората част от списъка се състои от полезни, но не толкова необходими неща. Покупката им зависи изцяло от вашето желание и не е приоритет.

Сън и облекло.
1. Навес + защита на креватчето (броня).
2. Маса за смяна или дъска за смяна.
3. Възглавницата е плоска, по цялата ширина на леглото (през първите месеци от живота е възможно вместо възглавница да се поставят сгънати пелени).
4. Резервни чаршафи за леглото (за предпочитане с ластик, 4 броя).
5. Възглавница за странична опора (калъф - памук, пълнеж - памук, кокосови влакна).
6. Ръкавици за най-малките ("против надраскване").
7. Лигавници.

Хигиенни продукти.
1. Пяна за вана или някакви средства за къпане на бебета.
2. Почистващо мляко.
3. Хранително мляко
4. Масло за масаж.
5. Крем за бебета.
6. Крем за пелени.
7. Крем за вятър и лошо време.
8. Слънцезащитен крем за бебета.
9. Влажни (лосион) почистващи кърпички (2-3 опаковки).
10. Маслени кърпички (1-2 опаковки).
11. Фризьорски ножици (за подстригване на коса).
12. Малка тънка кърпа за ръце и лице (2-3 бр.).

Моля, обърнете внимание, че ако кърмите изключително, тези артикули може да не бъдат закупени.
1. Държачи за бутилки (за изваждане на стерилна бутилка от вряща вода, 2 бр.).
2. Бутилки за хранене със зърна (стъклени или пластмасови, изберете зърната според възрастта на бебето - за новородено, по месеци).
3. Нагревател с нагревател за бутилки (пътуване, работи от запалката в колата).
4. Нагревател за бебешка храна (електрически).
5. Помпа за кърма (Avent или Meleda).
6. Стерилизатор за бутилки или можете веднага да си купите параход, след което можете да готвите допълнителни храни в него, витамините се съхраняват там, бутилките и помпата за гърди се вписват добре в парахода Braun.
7. Четка за измиване на бутилки.
8. Адаптирана млечна формула.
9. Специална лъжичка за бебета (материал: силикон, пластмаса, специална гума).
10. Възглавница за кърмене.

Комплект за първа помощ (добавки).
1. "Албуцид" 20% (капки за очи).
2. Вазелиново масло.
3. Фукорцин 1%.
4. Фурацилин (таблетки).
5. Хлорофилипт (алкохолен разтвор). Това е естествен билков препарат, който се бори със стафилококовата инфекция. Той може да бъде полезен при всякакви възпаления по кожата на бебето и майката с мастит.
6. Семена от копър, копър, лайка (ветрогон) или приготвени чайове.
7. Разтвор на боракс с глицерин (използва се за лечение на устната кухина при откриване на млечница).
8. Клизма No1 (преди да вкарате клизмата в ануса, тя трябва да се свари и върхът да се третира със стерилно масло).
9. Вентилационна тръба.
10. Espumisan или Sub-Simplex (лекарство, което действа само в чревната кухина, не се абсорбира в кръвта, нарушава стената на газовия мехур, което намалява болката в корема на бебето).
11. Efferalgan 80 mg (супозитории за ректална употреба: ако температурата на бебето се повиши над 38 С, тогава не могат да се използват аналгин и аспирин, може да се използва парацетамол, за предпочитане под формата на ректални супозитории).
12. Bepanten маз или крем Bepanten (намажете обрив от пелена или зачервяване на кожата на бебето и за зърната, ако има пукнатини).
13. Йоден разтвор 5%.
14. Активен въглен.
15. Слабителни супозитории на основата на глицерин.
16. Лепилна мазилка (за деца).
17. Нагревателна подложка (за облекчаване на коремна болка или мускулно напрежение).
18. Мерителна чашка.
19. Аспиратор за нос.
20. Сол за вана.
21. Мехлем против обрив от пелени.

Други аксесоари.
1. Залъгалка.
2. Прорезвач (2 бр.).
3. Играчки за къпане (2-3 броя).
4. Кофа с капак (за памперси за еднократна употреба) + торбички.
5. Държач за залъгалки.
6. Специална чанта за бебешки аксесоари (всички предмети за грижа за бебето се съхраняват в нея по време на пътувания за посещение, на природа и т.н., понякога такива чанти са прикрепени към количката - тогава не е необходима отделна втора чанта).
7. Шезлонг за бебе.
8. Кутия или буркан за стерилна памучна вата.
9. Нощна лампа.
10. Раница-кенгуру.
11. Голяма масажна топка.
12. Везни.
13. Бебе монитор.

За мама.
1. Компресионни чорапи (ако има разширени вени).
2. Гащи за еднократна употреба (за първите дни след раждането, 5-10 бр.).
3. Подложки за гърди (за зърна, латекс или силикон, 2 бр.).
4. Превръзка след раждането.
5. Крем за грижа за кожата на гърдите след раждане.

Списък на нещата за новородено бебе през зимата

Начало »Съвети за родителите» Бебешки неща »Списък на нещата за новородено бебе през зимата

Списък на нещата за новородено. Зимен вариант

Бъдещата майка очаква раждането на бебето и се подготвя за това събитие постепенно, тъй като след излизане от болницата просто не остава време да купи всичко, от което се нуждае. За да няма покупки, направени в разгара на момента или поради невежество, първо трябва да направите списък на зестрата за малкия човек. Списъкът включва не само дрехи, но и аптечка, аксесоари за грижа и къпане, креватче и други мебели, количка. Ако раждането идва през зимата, гардеробът се избира в съответствие с температурния режим в къщата, а горното облекло - с местния климат. Специално внимание се отделя и на количката, а всички останали аксесоари са универсални..

Списък на дрехите за новородено през зимата

Поради липсата на мастен слой бебето практически няма собствена терморегулация. Телесната му температура зависи от температурата на околната среда, но това не означава, че е необходимо да се създадат парникови условия за нея. Оптималният режим в стаята е + 22 ° C, докато ежедневните дрехи за детето са: фиш за колело и пелена. Няма да навреди да обуете чорапи или обувки с не много стегнати еластични ленти над фиша.

Ако навън е мразовито (до -15 o C), бебето е оборудвано, както следва: костюм от руно се облича върху пелена и тънък фиш, краката са изолирани с вълнени чорапи. Слагат фланелена шапка и топла шапка. Ансамбълът се допълва от гащеризон или топъл плик с козина с ръкавици (това е по-удобно от одеяло). При температури над нулата топлите гащеризони се заменят с демисезонни или изолираният костюм не се слага под зимния гащеризон.

Колко дрехи ви трябват?

Струва си да се каже, че днес както детските лекари, така и съвременните майки са на мнение, че повиването пречи на свободата на движение на новородено, така че ще ви трябват много малко пелени: 10 тънки и 6 фланелни. Те са необходими за покриване на масата за повиване, извършване на въздушни бани, поставяне под бебето в количката.

Когато оформяте гардероб, трябва да се вслушате в съветите на опитни майки: вземете 1 комплект дрехи с размер 56-58, а останалите неща да бъдат 62: това е гаранция, че детето няма да ги надрасне до месец.

 • Плетени бодита с ръкави и анти надрасквания (гащеризон-гащи) - 2 броя. Бутоните на тази дреха трябва да са отпред от центъра на врата до слабините.
 • Велосипедни фишове - 2 броя. Те се сравняват благоприятно с конвенционалните гащеризони с ръкави, тъй като са удобно разкопчани и спестяват време при смяна на дрехите на вашето бебе. Бутоните им са разположени в средата и се разминават с краката. Фишовете заместват идеално долните ризи и плъзгачите, те са много по-практични.
 • Флисови фишове (за предпочитане с качулка) - 2 броя.
 • Тънки долнище - 3 броя. Купуват се за обличане в комплект с гащи. Суинг блузите трябва да имат външни шевове и дръжки против надраскване (пришити или закопчани)
 • Долни ризи (или блузи) - 3 броя.
 • Плъзгачи с пета - 10 броя (ако детето е постоянно в пелена, тогава ще са достатъчни три парчета). Ако нямат време да изсъхнат след измиване, количеството ще трябва да се увеличи. Комбинезонът добре подхожда на бодито.
 • Памучна тънка капачка - 2 бр. През първите седмици се слага върху главата на бебето след къпане..
 • Капачка на капака - 1 бр. Слагат го под шапка, за да няма дразнене.
 • Тънки чорапи - 3 чифта.
 • Вълнени чорапи - 2 чифта.
 • Топъл плик или гащеризон. Различни опции могат да бъдат намерени в продажба. Руските пликове Chepe са направени от памук, пълнен с гъши пух или холофайбър. За студените зими има модели на козината Chepe. Много майки обичат зимния ръкав Kerry - той има слот за столче за кола. За особено студен климат си струва да закупите плик Womar, пълен с естествена овча кожа. Дизайнът на модела позволява да бъде удължен и използван през 2-3 зимни сезона.

Има трансформаторни пликове, в които долната част се трансформира в панталони. Добри универсални модели есен-зима, с изолирана подплата със закопчалка.

Мебели и аксесоари

Детско легло с спално бельо

Леглото за новородено се избира по два основни критерия.

 • Безопасност. Тази концепция включва екологосъобразност на материалите и структурна надеждност. Идеалният избор е дървена кошара без декоративно покритие (сега те са в голямо търсене) или покрита с лак на водна основа. Напълно естествено легло от масивен бук Fiorellino Royal (Италия) струва 16 000 рубли. Моделът Mashenka (Русия) от твърда бреза се оценява на 5200 рубли. Ако се предпочита пластмасов или полипропиленов продукт, проверете неговия сертификат за качество.

Разстоянието между решетките на креватчето трябва да бъде максимум 7 см, за да не се заби главата на бебето между тях. Добре е дъното да се регулира по височина - това ще предпази бебето от падане над леглата, когато започне да се изправя на крака. Остри ъгли, празнини над 10 мм, лесно завинтващи се части са неприемливи в дизайна.

 • Комфорт. Стандартният размер на леглото е 120 х 60 см, а дизайнерските опции са много разнообразни. Можете да вземете продукт със сгъваем страничен панел, за да го сложите през нощта на леглото на родителя си. Има модели с подвижни колела. Понякога се закупуват люлеещи се легла - те изглеждат оригинални, но са подходящи само до 6 - 8 месеца. На тази възраст бебето започва да се издига на крака и се нуждае от солидна опора.

Бебешка люлка на колела Lider Kids струва от 3700 до 4200 рубли.

Матрак

За формирането на гръбначния стълб е важно да изберете правилния матрак по размер (2-3 см по-малко от дъното на леглото), твърдост и състав. Най-често се препоръчват продукти с пълнител от кокосови кокосови орехи за новородени (той е хипоалергенен, добре вентилиран и със средна твърдост). Матракът с латексни кокосови влакна е по-траен - например руският продукт Dreamline BabyDream 6 в покритие от бял калико струва 2500 рубли.

Универсална опция е матрак "зима-лято" (цена от 5000 рубли). Съдържа слой от кокосови влакна от едната страна и струтофибър (смес от вълна и полиестер) от другата. Кокосовият матрак в специално двустранно покритие е малко по-скъп: „лятната“ му страна е памучна, а „зимната“ е шер-степон. Модел Frau Hild цена 6200 руб.

Възглавница

През първите месеци от живота възглавница в обичайния смисъл на думата е противопоказана за бебе: тя натоварва шийните прешлени и когато се обърне върху корема, детето може да се задуши в нея. За да се предпази бебето от последствията от регургитация, леглото трябва да се повдигне с около 20 o. Това ви позволява да направите клиновидна възглавница от полиуретан в ширината на цялото легло - тя се поставя под чаршафа. Моделът Klin TM Womar (Полша) струва 900 рубли.

Одеяло или?

Трябва ли новородено да бъде покрито с кошара? Повечето майки се съгласяват, че това не е необходимо, ако стаята е +22 ° C и повече. В този режим детето спи на фиш с ръкавици и чорапи, чувствайки се доста комфортно. При 20 градуса можете да покриете бебето с леко вълнено одеяло.

Спално бельо

Те купуват готов комплект чаршафи, завивка и калъфки за възглавници. Ако имате шевна машина, можете да шиете тези прости продукти със собствените си ръце. Понякога се купува или прави навес, но той само събира прах и предотвратява достигането на въздух до бебето.

Мебели: минимализъм и комфорт

В допълнение към креватче е препоръчително да си купите маса за повиване. Но това изобщо не е необходимо: можете да повивате бебето си на всяка стабилна маса с подходяща височина. Универсален вариант е скрин с вградена маса за повиване. Сменител за шкафове от MDF от руския производител Elf LLC струва 4850 рубли. Размерите на продукта са 76 x 45 x 89 см. За смяна трябва да закупите чифт клейка или влагозащитни листове, върху които са поставени памперси (могат да се използват еднократни).

Предмети за къпане

 • Вана, пързалка или хамак. Опитните майки съветват да се вземе не анатомична, а обикновена вана (струва около 800 рубли), за да се използва поне 6 месеца и предпочитат обикновен хамак от плат. В него бебето влиза в контакт с вода с цялото си малко тяло и се чувства по-комфортно, а такъв продукт струва не повече от 300 рубли. След 2-3 месеца може да не се нуждаете от това устройство - детето ще се радва да пръска и да се върти свободно във ваната.

На стойка има вани за новородени: моделът Baby Jou струва например 2920 рубли. Той е удобен с това, че позволява къпане в детската стая, където всичко е под ръка. Анатомична баня Cam Baby Bagno се предлага за 1600 рубли.

 • Термометър за вода.
 • Кофа за поливане.
 • Пяна за вана, сапун и шампоан. Не бързайте да ги купувате: най-добрата среда за къпане на бебе е чистата вода, понякога с добавка на билкова отвара. Ако кожата на бебето ви се бели, ще изберете специална пяна с билков екстракт. Новородено с дебела коса ще се нуждае от шампоан от самото начало, но е по-добре да го купите по съвет на лекар.
 • Гъба или хавлиена кърпа ръкавица за сапунисване. Отначало е по-добре да използвате естествена марля, сгъната на четири.
 • Мека кърпа с ъгъл. Разстила се до банята на масата, за да не носи мокро бебе в стаята..

Как да определите размера на шапката за новородено бебе, прочетете тук.

Всичко необходимо за хигиенни грижи

 • Пелени за еднократна употреба. Като начало си струва да закупите две опаковки от различни марки, за да тествате продуктите за течове и хипоалергенност. Ако евтина марка пелени отговаря на детето, следващия път можете да ги купите на едро - това е двойна икономия.
 • Мокри кърпички. Те са необходими за хигиенни грижи при посещение в клиниката или на разходка - там, където няма достъп до вода. Салфетките са направени от спанлейс (смес от естествени и изкуствени влакна) с плътност 30 - 50 g / m3 и импрегнирани с билкови лосиони без алкохол. По-добре е да купувате продукти от доверени производители на бебешки продукти: майките съветват Pampers или Huggies.
 • Бебешки памучни топки и хигиенни пръчки. Те трябва да бъдат направени от естествена памучна вата: тя бързо абсорбира влагата и не оставя мъх. Бебешки пръчки Aura (200 бр.) Цена 35 рубли. - полезни са за грижа за пъпната рана, изсушаване на гънките след къпане, нанасяне на лосиони и кремове.
 • Гребен, четка, гребен. Гребените обикновено са направени от пластмаса, имат заоблени зъби и се използват за разресване на тънка коса и пух. Този аксесоар може да не е необходим в началото, ако бебето е родено без коса.

Масажната четка за бебето позволява не само да разресва косата си, без да наелектризира косата, но и да масажира главата - това е полезно за децата. Четините трябва да са естествен или мек найлон. Целта на гребена е да изчесва бебешките корички. При избора на гребен се предпочитат изделия от дърво (кедър, хвойна) или кости: зъбите им трябва да са чести, малки и тънки. Сега се продават антимикробни силиконови гребени - те са много лесни за измиване.

Евтин комплект гребен и четка BabyOno (и двете пластмасови) струва 98 рубли. Много майки обичат продуктите Chicco. Известен производител предлага комплект гребен с кръгли зъби и четка с естествени четина за 550 рубли.

 • Ножици със заоблени краища. Приличен комплект за маникюр за бебе (Canpol, Полша) струва 244 рубли. В допълнение към ножиците от висококачествена стомана, тя включва пила за нокти и пинсети. Японска ножица от неръждаема стомана Pigeon в защитен бактерициден калъф струва 500 рубли, а цената на късите ножици от Chicco е 230 рубли.

Можете да спестите, като закупите за 530 рубли. хигиенен комплект Safetti 1 st: включва четка за коса, гребен, ножици със запушалка, пинсети и 10 меки пили.

 • Масло, крем за пелени за бебета, крем за обриви от пелени. Едно от най-популярните средства за обрив на пелена, облекчаващо болката и възпалението, е кремът Weleda (330 рубли). Той не затваря порите, предпазва кожата от излишната влага, но не я изсушава. Кремовете Bepanten и Pantestin са добри средства за раздразнена кожа. За да се премахне дълбокият обрив на пелена, Sanosan Baby се счита за най-доброто средство (цена 100 рубли).

При смяна на памперс с профилактична цел нанесете крема "Деликатна природа на бебето" - той съдържа овлажняващи масла, екстракти от лечебни растения

 • Аспиратор за отстраняване на слуз от носа. Устройство с круша с много удобна форма от Bebe Confort струва 197 рубли, подобен на него аспиратор Chicco се оценява на 100 рубли. по-скъпо.

Комплект за първа помощ

Стандартният комплект включва лекарства, от които новороденото ще се нуждае от първите дни.

 • Водороден прекис.
 • Зеленка.
 • Стерилна памучна вата. Turundochki са направени от него за почистване на ушите и носа, тъй като памучните тампони в началото ще бъдат твърде големи.
 • Стерилна марля.
 • Стрептоцид. От него, ако е необходимо, направете ефективна пудра за пъпа..
 • Лечебни билки: лайка, невен, низ
 • Дозатор за лекарства. Полезна новост, която позволява на децата да инжектират лекарствени разтвори и сиропи, без риск от увреждане на устата. Японският продукт Pigeon (380 рубли) има вместимост 5 ml, има мек чучур и ограничител. Стерилизация с пара или микровълнова печка.

Цялата информация за дефицита на лактоза при бебета можете да намерите тук.

Количка за новородено през зимата

Докато е на разходка, бебето трябва да бъде надеждно защитено от дъжд, сняг и вятър..

 • Зимни бебешки колички. Те са монтирани на тежкотоварно шаси, със спирачка на задните колела за безопасно каране по хлъзгави пътища под ъгъл. Надуваемите колела с метални дискове и пружини осигуряват висока проходимост, добро поглъщане на ударите. Пример за зимен вариант е италианската количка Inglesina Classic. Недостатъците му са голямото тегло и размери..
 • Универсални колички. Те са малко по-малки по размер и по-практични, оборудвани са с колело, количка, разходка и евентуално столче за кола. Зимната люлка в такива модели е непроницаема за вятър и изолирана. Сред моделите са полската Piko Balerina, италианската Peg-Perego Culla-auto.
 • Трансформатор "зима - лято". Когато избират тази популярна опция, те обръщат внимание на наличието на дебел капак и топъл плик, висока престилка и ниска козирка в конфигурацията. Страничните стени на количката трябва да се състоят от няколко топлоизолационни слоя. Подходящ за зимни полски модели Riko Grand и Tako Rapid, италиански Inglesina Cross Magnum.

Добре е, ако с количката се продават легло за неблагоприятно време, топъл плик, чанта за носене, затоплен матрак, кошница за пазаруване и чанта за аксесоари.

Други необходими малки неща

 • Бутилки. Те ще са необходими, дори ако има перспектива за кърмене. За първия случай са достатъчни 2 бутилки за изцеждане на кърма и същия брой зърна.
 • Четки за бутилки (малък зърно на зърната, голяма бутилка).
 • Манекен в защитна кутия.
 • Мръсна кофа за пране. Дръжте нещата за бебета и възрастни отделно.
 • Антиалергичен прах за пране.

Когато съставяте индивидуален списък с полезни неща и дрехи за новородено, не трябва да купувате абсолютно всичко предварително. Размерите на костюмите ще бъдат посочени при раждането. Някои от аксесоарите ще ви бъдат представени от баби и дядовци, които се възхищават на наследника, ако им кажете какво е в списъка и не е загубило своята актуалност.

Първи неща за новородено през зимата

Чакането на бебе винаги е придружено от приятни неприятности и много въпроси от младите родители. От какво ще се нуждае бебето и какво ще бъде напълно излишно? Какво да носите за бебето си вкъщи и на разходка? Има ли нужда от играчки или трябва да изчака?

Колкото по-близо е бебето, толкова повече неразбиране има майката - така че какво наистина е необходимо и без какво не можем. Особено трудно е при решаването на проблеми с дрехите за новородено. И още повече за бебе, чието раждане се очаква през зимата.

Съдейки по рекламите и витрините, бебето се нуждае от хиляда и едно неща. Бодита, слипове, пижами, памперси, комбинезони и долни ризи, пликове за количка, одеяла, чорапи и много други неща. Добре е, ако сте заобиколени от бъдещата майка, има опитни
майки със зимни бебета. Има с кого да се консултирате. А ако не? Именно в тази статия ще съставим подробен списък с неща, от които наистина се нуждае едно зимно бебе..

Какво да правя първо

 • Устояйте на желанието да купите пода на магазина за малки неща. Бебетата растат много бързо и нещата, които все още бяха страхотни в родилния дом за един месец, просто няма да се поберат на вашето бебе.
 • Направете списък с това, от което се нуждаете за първи път. Представете си деня си. С какво ще облечете бебето си сутрин, какво ще облече, ако решите да го оставите без памперс, какво ще му сложите на разходка, през нощта и т.н..
 • Обърнете специално внимание на количката. Люлката през зимата трябва да е възможно най-удобна и топла. Моля, имайте предвид, че разходките могат да бъдат не само по почистен асфалт, но и по заснежен и заледен. Количката трябва да е стабилна и с качествени колела.
 • Решете сами дали ще повивате бебето си или не. Това е индивидуален въпрос, тъй като всичко зависи от темперамента на бебето и търпението на майката. Някои лекари са съгласни, че е необходимо да се повива, защото детето се чувства по-комфортно и се успокоява по-бързо. В крайна сметка в корема на майка ми беше тясно и спокойно. Други смятат, че повиването пречи на свободата на движение на бебето. Количеството и качеството на пелените, от които се нуждаете, зависи от това решение..
 • Помислете как ще доставите бебето си вкъщи от болницата. Ако имате кола, първата стъпка е да намерите безопасно столче за кола..

Много майки на зимни бебета се губят в избора на дрехи за дома. Изглежда, че педиатрите съветват да не се увива бебето, но къщата не е достатъчно топла. Или, напротив, вкъщи е толкова горещо, че всички членове на домакинството носят гащи. Какво да правим тогава с дрехи за новородено.
В края на краищата те все още нямат достатъчно телесни мазнини, поради което липсва тяхната собствена терморегулация. Но все пак се придържайте към принципа, че е по-добре да не прегрявате новородено бебе..

Ако къщата ви е много гореща, тогава се разбирайте с къс ръкав и тънки панталони. Ако, напротив, е готино, тогава е по-добре да носите плъзгаща се риза или долна риза, например фланела и същите плъзгачи.

Списък на нещата за зимното бебе

Броят на нещата директно зависи от това дали ще държите бебето без памперс или ще бъдете предимно в него. В тази статия ще изброим всички най-необходими неща. И тогава вие решавате как вашето бебе ще бъде по-удобно.

 • Пелени. От 6 парчета до 10 Ако бебето ви често ще прави въздушни бани и вие ще го повивате, тогава вземете още пелени. От тънък памук до дебел фланел.
 • Плъзгачи. Ако новороденото често е без памперс, запасете се с поне шест плъзгача. Ако не, тогава 3 парчета ще са напълно достатъчни за първи път.
 • Долнище. Много удобно нещо, особено ако често се налага да сменяте плъзгачите. Сменете долната част, но горната остава същата. Не е необходимо да безпокоите бебето още веднъж и по този начин да му създадете дискомфорт. 3-4 парчета са напълно достатъчни за първи път. Обърнете внимание на наличието на джобове - драскотини. Малките деца все още не контролират движенията си на тази възраст, за да могат да се събудят, като докоснат лицето си с химикалките си.
 • Бодики. С къс и дълъг ръкав 2 парчета ще бъдат повече от достатъчни. Удобно е, че за разлика от долните ризи те не тормозят и не е необходимо да се пълнят отново. Също така е удобно да смените памперса. И краката на вашето бебе могат да правят въздушни бани. Ако вкъщи е прохладно, тогава плъзгачите, облечени отгоре, няма да позволят на бебето да замръзне.
 • Фишове. Комбинезон от една част с дълги крака и закопчалка в средата. Много удобно нещо за ходене. 2 парчета за първи път ще бъдат достатъчни. Също така, една поларна подложка е идеална като облекло за разходка под топъл гащеризон.
 • Панталони. Удобно с това, че ако са големи за бебето, тогава можете просто да изложите дъното и да обуете чорапи. Какво не можете да направите с плъзгачите. 3-4 бр ще са достатъчни за първи път.
 • Шапки и шапки. Ако къщата е готина, тогава можете да носите тънка капачка. В противен случай ще ви трябват за разходка. Вземете 2 бр. Тънки памучни капачки и няколко шапки с различна степен на изолация. По-лесно е за по-топло време, по-топло при измръзване.
 • Чорапи. Това включва както памук за дома, така и вълнен за разходка. 5 чифта ще са достатъчни за първи път. Моля, обърнете внимание, че ластикът не трябва да е стегнат и е желателно върху тях да няма апликации или бродерии. Това може да е неудобно за бебето..
 • Топъл гащеризон или плик от козина за разходка. Днес можете да намерите различни модели пликове. Това могат да бъдат трансформаторни пликове върху овча кожа, със или без пълнеж от пух, с ципове или от едно парче. Всичко зависи от вашите предпочитания.

Когато избирате дрехи за новородено бебе, обърнете внимание на качеството на материята - тя трябва да бъде от естествени материали, мека и приятна за тялото.

Шевовете на всички продукти, свързани с кожата на бебето, са външни. Дайте предимство на фишове и бодита със защитни джобове против надраскване. Не ги купувайте отделно. Много е вероятно бебето да се чувства неудобно в тях и да иска постоянно да ги изхвърля..

Какви дрехи да купите за вашето бебе е изключително ваш избор. Може би нещо от този списък няма да ви отива, но нещо няма да хареса вашето бебе. Ето защо не трябва да купувате за бъдеща употреба и да вземате много малки неща. Чифт елементи с размер 56 ще бъдат достатъчни.

Спрете избора си върху дрехи от 62 размера. Бебетата растат толкова бързо. За още няколко съвета от мама за избора на дрехи за вашето бебе вижте видеото:

Неща за новородено - най-пълният списък с примери и цени

Неща за новородено - най-пълният списък с примери и цени

"Бебе" съветва какво да купите за новородено

Раждането на дете е много важно събитие в живота на родителите. Повечето бъдещи майки и бащи се подготвят отговорно за раждането на бебе и се стремят да подготвят всичко, което е необходимо за новородено. Въпреки това, тези, които очакват бебе за първи път, с наближаването на заветната дата, възникват все повече и повече въпроси: кои са първите необходими неща за новороденото, което да купи? Къде мога да взема всички необходими неща за новородено? Колко?

Съдържанието на статията

 1. Защо да купувате предварително
 2. Основни списъци
  1. Основни покупки
  2. Спално облекло
  3. Предмети за грижи
  4. За плуване
  5. облекло
  6. За хранене
 3. Таблица. От какво се нуждае новороденото (примери и цени)
 4. Пазаруване по сезони
  1. Какво да купим през зимата
  2. Списък есен-пролет
  3. Какво да купите през лятото
 5. Няколко съвета за избор
 6. Какво не е желателно да купувате

Защо да купувате предварително

Някои бъдещи родители са суеверни по този въпрос и не купуват нищо, докато бебето не се роди. Но помислете сами дали ще имате време след раждането да тичате из магазините и напразно да изкупувате всичко, което ви попадне. Съвременните млади хора сега не обръщат внимание на остатъците от миналото и спестявайки своето време и пари, правят всичко предварително. Всъщност през последните месеци на бременността имате много свободно време, за да седнете внимателно и да помислите какво трябва да купите за новородено. А времето след раждането на детето може да прекара сам с него, а не да тича по магазините, защото тогава може да няма точно онези неща, от които имате нужда. Особено ако очаквате първото си дете, психологически то ви подготвя за майчинство..

За да не купувате твърде много или, обратно, да не забравяте да купите нещо необходимо за бебето, бъдещите майки ще се нуждаят от списък с неща, от които бебето се нуждае от първите дни на живота. В горния списък се опитахме да разделим всички покупки на задължителни и незадължителни, с помощта на които при желание и възможност можете просто да улесните грижите за вашето бебе..

Видео: Списък на необходимите неща за новородено

Основни покупки

1. Количка
2. Столче за кола / количка
3. Легло
4. Матрак в креватчето
5. Кърпа / матрак отгоре
6. Одеяло
7. Спално бельо
8. Скрин
9. Смяна на матрак
10. Предмети за грижи

Задължително:

За плуване

4. Термометър за вода
5. Продукти за къпане
6. гъба (ръкавица)
7. Хавлиена кърпа

облекло

2. Спален чувал (плик) в количката (синтепон или козина)

За хранене

1. Стерилизатор за бутилки
2. Нагревател за бебешка храна
3. Чанта-термос за бутилки
4. Помпа за кърма

Почти всички първи неща, от които се нуждаете за новородено бебе, могат да бъдат закупени в нашия магазин. В същото време вземете добра отстъпка. Например, ние ще вземем стоки от средната ценова категория и цената ще бъде посочена, като се вземе предвид отстъпката, която ще получите при покупка в размер на 12 000 рубли или повече. Тази таблица е списък на необходимите неща за новородено с ориентировъчни цени..

Помощ на майките: списък за пазаруване за новородено

Приятни домакински задължения, свързани с раждането на бебе - това също е много пазаруване. Експертите на онлайн магазина Dochki-Sinochki са съставили списък на необходимите стоки за вас: с този списък ще бъдете насочени кои покупки трябва да се направят първо и с кои можете да изчакате. Освен това можете лесно да дадете отговор на въпросите на приятели и семейство, какво да дадете на бебето. И ако изберат нещо от предложения списък, всички ще се възползват от това: както приятели, които ще направят наистина полезен подарък, така и семейния ви бюджет.

Разделихме всички придобивания на няколко категории и им предоставихме експертни препоръки от нашите специалисти.

Продукти за бебето веднага след раждането

Съвременните хигиенни продукти значително улесняват задачата за грижа за нежната бебешка кожа. Висококачествените памперси за новородени не само осигуряват спокоен сън на бебето, чистота на неговите дрехи и спално бельо, но и се грижат за кожата на бебето. За съжаление се случва, че изборът на подходяща марка памперси отнема известно време, а вече тестваната кожа на детето може да реагира със зачервяване и дори обриви. В този случай под ръка трябва да има крем за пелени, който може бързо да премахне този вид неприятности.

Универсална покупка - мокри бебешки кърпички. И ако очаквате първото си дете, ще се изненадате колко често ще трябва да прибягвате до тяхното използване..

В самия родилен дом трохите няма да се нуждаят от много дрехи, но въпреки това не можете да минете без долни ризи, гащеризони, чорапи и шапки.

По този начин, за трохите след раждането, ще ви трябва

 • памперси за новородени - една опаковка
 • бебешка пудра или крем за пелени
 • течен бебешки сапун
 • стерилен памук или памучни топки
 • мокри бебешки кърпички
 • 5 памучни капачки
 • 2 чифта памучни чорапи
 • долнище - тънки и топли
 • гащеризони
 • голяма и много мека хавлиена кърпа

За изписване от болницата

Изключително радостно събитие - изписване от болницата! Нищо чудно, че щастливите бащи се опитват да уредят този ден по специален начин. А младите майки, с нетърпение очакващи деня на изписването дори по време на бременност, са щастливи да придобият всичко необходимо за бебето.

Вече има избрани готови комплекти за освобождаване от отговорност: като правило това е комплект дрехи за най-малките. Или можете сами да изберете всеки елемент от първия костюм, като ги координирате помежду си по цвят. И така, от какво се нуждаем този ден?

Пелена, разбира се. Ще го промените на вашето бебе точно преди да напуснете болницата. Ще ви трябват памучни чорапи, драскотини, шапка (или две, вътрешната е тънка, а горната е по-топла, в зависимост от времето на годината, когато се е родило бебето), жилетка и полукомбинезон или плетен гащеризон. В извън сезона или през зимата се погрижете предварително да закупите топъл гащеризон със затворени крака.

Ако за вас е важно тези покупки да не са „еднократни“, разгледайте покупките от гледна точка на практичността. Ще бъде ли удобно да използвате този гащеризон в бъдеще? Как се намират крепежните елементи? Ще успеете ли да съблечете у дома бебе, което дреме по време на разходка, за да не нарушава съня му.

Хубавото е, че дрехите за най-малките не трябва да бъдат практични на цвят. Бебето още няма да може да се изцапа, така че леки дрехи, дантели, всякакви външни покрития, толкова приятни за очите на майката, са добре дошли, разбира се, ако не причиняват неудобство на бебето.

Не избирайте плик според сезона. Добре е, ако можете да го използвате в бъдеще. Това може да бъде или класически плик, или плик с одеяло..

Ако напускате болницата с такси, трябва да се уверите, че това пътуване е безопасно. Може да се нуждаете от чанта за носене (често е оборудвана с колички за новородени) или столче за кола. Ако семейството ви използва лична кола, е време да закупите качествена столче за кола за новородено (прочетете повече в нашата статия „Как да изберем столче за кола за дете“).

И така, списъкът за плащане изглежда така:

 • комплект за изхвърляне
 • капачката е тънка и топла
 • драскотини
 • плетени гащеризони или долни ризи и полукомбинезони
 • чорапи
 • според сезона - топъл гащеризон със затворени крака
 • плик за извлечение
 • пелена
 • чанта за носене или столче за кола за новородени

За грижи за новородено

Процедурата за смяна на памперси включва избърсване на кожата с мокри кърпички, ако е необходимо, с помощта на крем за пелени или бебешка пудра. За да изберете пелените, подходящи за вашето дете, не е необходимо да купувате цял пакет, а да закупите 3-5 аплетки от всяка марка в аптеката и след това да направите избор (много хора предпочитат памперси Goon). Удобно е да съхранявате мокри кърпички в специален контейнер, който предотвратява изсъхването и ви позволява да стигнете до салфетката с една ръка.

Грижата за малките невенчета също изисква специални устройства: това са ножици със заоблени върхове, които предотвратяват случайни порязвания, ако бебето изведнъж дръпне дръжката, пинсетите и пилата за нокти.

Памучните пъпки със запушалки ще ви помогнат да поддържате ушите и носа чисти. А за лек масаж с ръце на майката е полезно бебешкото масло.

Независимо дали да използвате залъгалки или не, младите родители и педиатри спорят по този въпрос. Но животът е много по-хитър: много бебета не могат без тях поради развития смучещ рефлекс, когато само кърменето не им е достатъчно. Други бебета изобщо не разпознават зърната. Но абсолютното мнозинство от родителите ги придобиват: често зърното се превръща в гаранция за спокойствието на детето и способността му да спи - за мама и татко.

За напускане ще ви трябва:

 • фланелени пелени (топли) - 5 бр.
 • памучни пелени (тънки, от chintz или calico) - 5 бр.
 • еднократни абсорбиращи пелени
 • памперси в размер на 5-10 бр. за един ден
 • мокри кърпички и кутия за мокри кърпички - 2 бр.
 • комплект за маникюр: ножици със заоблени краища, пинсети, пила за нокти
 • крем за пелени
 • бебешки крем
 • памучни пъпки със ограничители
 • памучни тампони
 • памучни тампони
 • бебешка пудра
 • бебешко олио
 • бебешки сапун
 • Гребен
 • ортодонтска залъгалка - 2 бр.
 • фиктивна верига - 2 бр.
 • контейнер за биберон - 2 бр.

За сън

Вече разгледахме как да изберем креватче за новородено. Освен това ще ви трябва матрак, който е подходящ за възрастта (за повече подробности вижте статията „как да изберем матрак“).

Новородените бебета правят хаотични движения на ръцете и краката и могат да удрят отстрани на креватчето. Следователно, меките брони не са почит към модата, а разумна защита за дете..

Струва ли си да си купите водоустойчив чаршаф, защото бебето ще е с памперси? Някои памперси могат да изтекат; освен това ще дойде моментът, в който започнете да тренирате гърне и "пробивите" са неизбежни. Много родители са уплашени от клетъчната кърпа, която „охлажда“ изпод чаршафа. В този случай можете да използвате памперси за еднократна употреба с меката страна нагоре. И за да не се измести основата - когато избирате постелки, обърнете внимание на онези комплекти, в които чаршафът е с ластик. Много удобно.

Мобилът е успешно устройство, което постепенно учи малчугана да се занимава самостоятелно. Изберете тези модели, при които елементите са разположени в хоризонталната равнина, т.е. детето не отваря "дупето" на играчките, а фигурите напълно. Дали мобилният телефон е мек, с плат или плетени елементи или пластмаса, зависи от вас. Всеки мобилен телефон се нуждае от редовни грижи, измиване или измиване.

Що се отнася до нощната лампа, тя може да бъде много полезна, когато трябва да станете до бебето през нощта, да го нахраните и / или да го преоблечете. Израствайки, много деца преминават през етапа на страх от тъмнината, а нощната светлина, включена през нощта, ви позволява да преодолеете този страх без никакви проблеми, така че такова придобиване, най-вероятно, няма да бъде излишно.

Какво ви е необходимо за комфортен и здравословен сън на вашето бебе:

 • детско креватче
 • матрак
 • меки страни
 • два комплекта спално бельо (чаршаф, завивка, калъфка)
 • водоустойчив лист - 2 броя.
 • топло вълнено одеяло
 • леко одеяло
 • възглавница-ролка под гърба
 • мобилен в креватчето
 • нощна светлина

За плуване

Бебешка пластмасова баня не се използва дълго, като бързо я замествате с обикновена вана. Но не можете без това придобиване: най-малките се къпят в преварена вода, докато пъпната рана заздравее. И за да се излекува кожата и да се ускори заздравяването на пъпа, към водата се добавя цедена отвара от фармацевтични билки, като правило това е струна или лайка.

Къпането за новородено е не просто необходима хигиенна процедура, но и несравнимо удоволствие. Много бебета се радват да се потопят в топла вода. За да освободите ръцете на родителите, има много удобно устройство - пързалка във ваната.

Бебешкият термометър за вода ще ви помогне да определите оптималната температура за вода за къпане. Ще ви трябва сапун или гел за баня; а скоро - и бебешки шампоан. Удобно е да измиете бебето с ръкавица за къпане, а когато го извадите от банята, бързо го увийте в хавлиена кърпа с ъглова качулка.

Така че, за къпане на новородено ще ви трябва:

 • бебешка пластмасова вана
 • плъзнете във ваната
 • термометър за вода
 • бебешки сапун или гел за вана
 • бебешки шампоан
 • кана или черпак за вода
 • фармацевтични билки за къпане (низ, лайка)
 • две ръкавици за къпане
 • хавлиена кърпа (ъглова кърпа) - 3 бр.

За разходки

Лекарите съветват да ходите с детето в първите дни след изписването от болницата при всяко време. Следователно покупката на количка и свързаните с нея продукти е в списъка на основните покупки..

Съветваме ви да прочетете статията "Как да изберем количка за новородено", за да направите правилния избор. Много модерни модели са оборудвани с матрак, дъждобран, мрежа против комари и покривало за крака. Ако тези добавки не са налични, те трябва да бъдат закупени отделно..

За разходки в студено време ще ви трябват пликове в количка с овча кожа и подплатен полиестер. Няма да има допълнителна чанта за количката (и тя съдържа водоустойчиви пелени за еднократна употреба, сухи и мокри кърпички); термо чанта за шишета (ако бебето ще бъде на смесено или изкуствено хранене).

"Кенгуру" не се използва за новородени (този тип носител може да се използва не по-рано, докато детето навърши 6 месеца с неговото нормативно развитие), но разходките в слинг на пръстени не са забранени. Някои новородени имат лошо възприятие за това, че са в количка в началото и бебешката прашка може да реши този проблем безболезнено и бързо..

За да пътувате с кола, ще ви трябва столче за кола или превозвач.

Списък на основите за ходене с новородено:

 • детска количка
 • матрак в количката
 • нос за крака
 • дъждобран
 • мрежа против комари
 • чанта за количка
 • термо чанта за бутилки
 • плик за количка върху овча кожа плюс одеяло или плик върху подложка от полиестер
 • столче за кола или столче за кола, подходящо за новородени
 • пръстен прашка или друга прашка, приемлива за носене на новородени
 • еднократни пелени
 • мокри кърпички
 • сухи кърпички

До стаята на детето

За да поддържате детските неща в ред, много удобен е специален скрин. В него ще съхранявате хигиенни продукти, пелени, смяна на дрехи и спално бельо. Често скриновете за новородени имат хоризонтална повърхност, специално оборудвана с брони за смяна на бебе.

Друга възможност е да закупите обикновен скрин, който да служи на детето в бъдеще, и отделно - дъска за смяна, която е инсталирана отстрани на креватчето.

Не всеки купува бебешки везни, но повечето семейства имат нужда от тях. Ако бебето е кърмено, е възможно да се определи дали бебето получава достатъчно храна само с помощта на контролни претегляния преди и след хранене. Освен това не сте привързани към клиниката, за да следите наддаването на тегло на новороденото..

Овлажнител за въздух е изключително необходимо устройство и ако го купите, без работа, повярвайте ми, няма да устои. През есента идват не само настинки, но и настинки и централно отопление, което изсушава въздуха в стаята. Овлажнител нормализира вътрешния климат и е отлична профилактика на настинки.

Шезлонг с дръжка за носене е много ценна покупка. Някои от тях са оборудвани с функция за болест на движението. Но най-важното е, че с този шезлонг не сте обвързани с едно място в апартамента. Можете лесно да се преместите в кухнята, спалнята или хола с вашето бебе. Това означава, че можете да се движите свободно из къщата, без да се притеснявате за детето. Той винаги ще бъде там!

Поддържането на спокойствие и наблюдението на съня и събуждането на вашето бебе е лесно, ако имате бебефон или бебефон. Бебето заспи ли в креватчето? Не е необходимо всяка минута да поглеждате в стаята, за да проверите дали е буден. С радио / видео бебефонът вие ще сте наясно какво прави бебето ви през цялото време.

Препоръчително е да закупите следните стоки в стаята на детето от раждането:

 • скрин или скрин със съблекалня
 • борда за смяна
 • бебешки везни
 • овлажнител
 • термометър за измерване на температурата на въздуха
 • шезлонг, който ви позволява да носите детето си из апартамента със себе си
 • видео или бебефон

Съставяне на аптечка за новородено

Препоръчително е да съберете аптечката предварително и тогава всичко необходимо е винаги под ръка. Какво да сложа в него?

Първо, лекарства за лечение на пъпна рана. Това е алкохолна инфузия на брилянтни зелени ("брилянтно зелено"), 5% разтвор на калиев перманганат, 3% разтвор на водороден прекис. Удобно е да третирате раната с памучни тампони и памучни топки. Мехлемът Levomekol също ще ви бъде полезен в случай, че случайно нараните трохи, когато режете ноктите.

На второ място, лекарства за помощ при колики: суспензия Sab Simplex, Espumisan, Plantex на прах.

Трето, лекарства за лечение на обикновена настинка: Aquamaris, Euphorbium Compositum.

Четвърто, антипиретици: Efferalgan, Panadol, Nise суспензия.

Също така си струва да поставите електронен термометър, пипети, аспиратор за почистване на чучура, газова тръба и най-малката спринцовка, алкохол и превръзка в аптечката..

Списък за съставяне на аптечка за новородено:

 • за лечение на пъпна рана: алкохолна инфузия на брилянтно зелено (брилянтно зелено), 5% разтвор на калиев перманганат, йод, 3% разтвор на водороден прекис
 • при колики: суспензия Sub Simplex, Espumisan, Plantex прах
 • антипиретик: Efferalgan, Panadol, Nise суспензия
 • при настинка: Aquamaris, Euphorbium Compositum
 • Левомекол маз
 • ножичен алкохол
 • електронен термометър
 • аспиратор за почистване на носната кухина
 • изходна тръба за газ
 • спринцовка (клизма) No1
 • клечки за уши
 • памучни топки
 • превръзка
 • две пипети с тъп край

Първите дрехи на бебето

Първите дрехи на детето се избират въз основа на собствените им вкусове и предпочитания. Основното е, че предметите на гардероба отговарят на бебето по размер и са направени изцяло или частично от естествени материали. Памукът е идеален материал за шиене на дрехи за новородени. Днес долните ризи, плъзгачите и полукомбинезоните често се заменят с плетени гащеризони, наричани още „човечета“. В допълнение, някои "човечета" имат затварящи се ръкави, което означава, че можете да се справите без отделни драскотини, както и доста тесни крака, които не се нуждаят от допълнително фиксиране с чорапи. Удобната закопчалка със скрити копчета не пречи на съня на бебето, дори на корема и позволява на родителите бързо и лесно да сменят дрехите на бебето си или да сменят пелената му.

Бодита с дълги и къси ръкави заместват идеално трикотажни тениски, като същевременно имат явно предимство - надеждната фиксация на този тип дрехи изключва краищата на панталона от излизане, което означава, че гърбът винаги е надеждно защитен, дори ако бебето ви няма спокоен характер и се движи много в креватчето или инвалидна количка.

Не забравяйте да изберете топла шапка по размер за размер: в модела ще бъде много неудобно за бебето да расте, шапката постоянно ще се побира над очите или дори да оголи ушите. Това трябва да се избягва.

Гардеробът на новороденото се състои от следните неща:

 • топъл гащеризон
 • топла шапка
 • гащеризон със затворени ръце и крака
 • боди с дълъг и къс ръкав
 • комбинезон или полукомбинезон
 • четири долнище
 • блузи
 • тънки капачки
 • чорапи
 • драскотини

Продукти за хранене

Кърменето също изисква специални покупки. Това е най-доброто хранене, което можете да осигурите на вашето бебе, поради което много нови майки полагат големи усилия, за да осигурят пълноценно кърмене възможно най-дълго. Какво ни трябва, за да постигнем тази прекрасна цел?

Помпа за кърма. Колкото по-скоро го получите, толкова по-добре. В идеалния случай, ако вече го имате, докато сте в болницата. Някой може да оспори необходимостта от закупуване на помпа за кърма, но ако имате такава, можете да избегнете много проблеми на етапа на установяване на лактацията и неведнъж кажете благодаря на това устройство.

В бъдеще ще ви трябват и лигавници (достатъчни са три) и столче за хранене. Ако е възможно, те могат да бъдат закупени предварително. На практика нуждата от тях ще възникне само когато бебето се научи да седи стабилно и започнете да въвеждате допълнителни храни - обикновено не по-рано от бебето на шест месеца.

Младата майка също трябва да се грижи за личния комфорт. Ще ви трябват сутиени за кърмене, подложки за гърди (препоръчваме Avent) и мехлем за напукани зърна (Bepanten). Не забравяйте да вземете възглавница за кърмене! След като сте го използвали само веднъж, ще ви е трудно да се откажете от комфорта, който възглавницата може да осигури. А гърбът и ръцете ще бъдат благодарни за почивката и облекчението, което им се предоставя по време на хранене. Много майки признават, че дори след като спрат да кърмят, продължават да използват възглавница за кърмене, за да поддържат гърба си, докато седят..

Дори ако не планирате да допълвате бебето с формулата, все пак си струва да закупите няколко бутилки, особено след като те ще бъдат полезни по-късно, с въвеждането на допълнителни храни. И сега те ще ви помогнат по време на принудителни отсъствия: можете да оставите трохата за любим човек и да не се притеснявате, че бебето ще огладнее. Достатъчно е да изцедите кърмата и да я оставите в контейнера за съхранение на мляко в хладилника. Когато дойде време за хранене, млякото трябва да се загрее (това изисква по-топло) и да се даде вода на новороденото.

И така, ще ви трябват следните продукти за хранене на новородено:

 • сутиени за кърмене - 2 бр.;
 • подложки за гърди;
 • мехлем за напукани зърна;
 • шишета за хранене - 5 бр.;
 • зърна за бутилки - 10 бр.;
 • контейнер за съхранение на мляко;
 • пластмасова фуния;
 • четка за измиване на бутилки;
 • мерителна чаша (лъжица);
 • стерилизатор;
 • нагревател;
 • термос;
 • препарат за почистване на бутилки;
 • пластмасова лъжица (за лекарства);
 • хавлиени салфетки - 10 бр.;
 • помпа за кърма;
 • възглавница за хранене;
 • чай за увеличаване на лактацията.

За измиване и почистване на къщата

Детето трябва да расте чисто, така че когато в къщата се появи бебе, специално внимание се обръща на мокро почистване и измиване. Но ако по-рано не сте мислили за закупените средства за поддържане на чистота и ред у дома, тогава с раждането на дете родителите преразглеждат отношението си към този въпрос. Това означава, че те търсят безопасни, висококачествени, високоефективни продукти, в идеалния случай - лесно почистват всякакви повърхности и в същото време се измиват също толкова лесно с малко количество вода. Последното е особено важно при миене на детски съдове..

Експерти от магазин Dochki-Sinochki препоръчват продукти от Mama Lemon или Pigeon за почистване на дома и пране на детски аксесоари и дрехи. В списъка си за пазаруване добавете прах за автоматично и ръчно пране, изплакване за дрехи, препарат за почистване на подове и вани и препарат за миене на съдове. Последното е полезно не само в къща, където бебетата се смесват или изкуствено хранят: такива продукти успешно се използват за измиване на залъгалка, а в бъдеще - всички онези играчки, които изискват мокра грижа.

За измиване и почистване са ви необходими:

 • прах за пране за автоматични машини;
 • прах за ръчно пране;
 • препарат за изплакване на бебешки дрехи;
 • средства за почистване на подове и бани („Нашата майка“);
 • течност за миене на съдове.

Други хубави малки неща

Всеки ден, прекаран с дете, е много нови открития и радости - както за бебето, така и за родителите. Но времето лети много бързо и, за съжаление, много такива сладки малки неща се забравят, изтривайки се от емоциите на новия ден. Те могат да бъдат запазени с помощта на бебешкия дневник. Освен това, ако вземете за правило редовно да записвате ключовите моменти от живота на бебето си, описвате своите наблюдения, притеснения и успехи, не само бързо ще разберете какво доставя на бебето удоволствие и какъв дискомфорт, но и ще направите безценно подарък за по-голямо дете. Такъв дневник ще даде на вашето семейство много приятни минути и часове повече от веднъж..

Днес не всеки отпечатва снимки от цифрови медии. Но ако фотоалбумът е в списъка с покупки, най-вероятно ще искате да направите селекция от най-добрите снимки..

Не си отказвайте такова удоволствие! И не забравяйте да купите:

 • Фотоалбум;
 • дневник за бебешки бележки.

заключения

Надяваме се, че списъкът, съставен от експертите на магазин Dochki-Sinochki в помощ на бъдещите родители, ще бъде полезен за вас и ще ви позволи да разпределите семейния си бюджет възможно най-рационално, за да правите покупки с удоволствие в очакване на срещата с вашето бебе.