Подгответе се за раждането на бебето предварително. И първото нещо, което трябва да направите, е да изготвите предварително списък с всичко, от което се нуждаете, за да го коригирате при необходимост, да премахнете ненужните неща и да добавите липсващите. Грижовните съпрузи няма да се поколебаят да прекарват времето си в съставяне на списък с неща за нероденото си дете..

Пазаруването предварително за вашето новородено е чудесна идея, защото след излизане от болницата последното нещо, което искате да направите, е да пазарувате. А младите родители ще имат критично малко време.

Когато медицинското заведение, което ще приеме бременната жена за раждане, стане известно, е необходимо да го посетите и да разберете какво трябва да приготви и има със себе си бъдещата майка. Тези знания ще допълнят списъка със списък на това, което трябва да бъде допълнително закупено, преди да влезете в болницата. Подобна подготовка ще ви се отплати в бъдеще. Имайки в ръцете си списък с неща за новородено, мама няма да се притеснява преди да роди. След раждането на дете, особено в началото, липсата на необходимост да правят покупки ще помогне много на родителите с рязко ограничаване на техните времеви ресурси.

Какво е необходимо за правилния сън?

Нека видим какви неща трябва да бъдат в детската стая, докато детето се появи в нея. И така, подробен списък на зестрата за момчета и момичета.

Основно пазаруване

Разбира се, трябва да има място, където бебето ще спи:

 • Кошара от естествен материал. Важен елемент от околната среда, защото в нея бебето ще прекара по-голямата част от първоначалния си живот. Люлка, специално за такъв случай, може да служи като детско креватче. В него за първи път след раждането бебето ще бъде по-удобно, но ще продължи до максимум една година. Бързият растеж и развитие на мобилността на малкото дете ще изведе на преден план нуждата от детско креватче, а още по-добре - от детско креватче. След това нека разберем какво е необходимо в креватче за новородено?
 • Спален матрак. Детско креватче или детска кошара трябва да бъдат оборудвани с матрак. Това е важна тема, тъй като силно влияе на съня на новороденото. Имаме правилния матрак - имаме здрав здравословен сън.
 • Клеенка. Да се ​​мисли, че няма нужда от мушама, когато се използват памперси за еднократна употреба, е погрешно мнение. Уморената майка не винаги може да следи степента на пълнене на памперса и дори памперсите с най-добро качество имат ограничено количество абсорбирана течност, така че течовете са неизбежни. Трябва да се има предвид, че тялото на новороденото трябва да диша и интимните места не са изключение. Ако детето е лишено от такава възможност, тогава ще се образува обрив от пелена и това ще се отрази негативно на здравето на бебето и неговото настроение, с всички последващи последствия. Лекарите са сигурни, че закупуването на мушама е задължително. Разбира се, тази кърпа е специална за бебета. Произвежда се на база плат и се предлага в търговската мрежа. Закупуването на такъв продукт означава не само да защитите матрака и други места, където може да е малкото дете, но и да спестите от памперси, което също е важно.

По желание, но удобни неща за детска стая

 • Пашкул. През първите няколко месеца, паралелно с креватчето, можете да използвате специален пашкул за новородени, който поддържа главата и гръбначния стълб на бебето.
 • Позиционер за сън. Позволява ви да фиксирате бебето настрани под ъгъл от 45 градуса - защита от преобръщане на стомаха и регургитация.
 • Нощна светлина. Аксесоарът е необходим за нощно хранене и морска болест на бебето. По-добре е да го закупите и дори да го инсталирате преди раждането на детето или поне преди пристигането на майката и бебето от родилния дом. По отношение на блясъка, той трябва да бъде такъв, че да не пречи на съня на детето, но от друга страна, не трябва да е прекалено мрачен. Най-добре е да закупите нощна лампа с регулатор, който ще ви позволи да я използвате през цялата нощ..
 • Маса за смяна, скрин или дъска. На пелената можете да сменяте памперси и да предприемате хигиенни мерки след детски изненади. Разбира се, можете да направите това на легло или диван, като се огънете в три смъртни случая, но за здравето на и без това уморена майка ще бъде по-полезно.
Купуването на маса за смяна не е почит към модата или престижа. Тази мебел може да осигури безценна помощ на младите родители, защото е наистина удобно да се преоблечете и да се повива бебето върху нея.
 • Сенник за креватчето. Това ще ви позволи да създадете дифузна светлина в стаята (за повече подробности вижте статията: как да шиете балдахин върху креватче със собствените си ръце - майсторски клас с шарки).
 • Фитбол. Голяма кръгла подскачаща топка изглежда напълно неочаквано нещо за новородено. Според много майки и педиатри обаче този аксесоар ви позволява бързо и лесно да люлеете бебето си и след 3-4 месеца се използва като помощник в гимнастиката с бебе..

Какво да купя за хранене?

 • 1-2 бутилки за пиене и хранене. В зависимост от нивото на лактация на майката - с HB е по-добре да имате 1 бутилка на склад, с IV винаги трябва да са под ръка.
 • Стерилизатор. По-добре е да купувате бутилки за новородено заедно със стерилизатор - безопасността за корема на бебето и майка е по-малка караница.

Какво ви трябва за плуване?

Хигиенните продукти трябва да бъдат включени в гореспоменатия списък. Малко вероятно е да се състави пълен списък, но можете напълно да се подготвите за възходи и падения в живота на новороденото.

 • Вана. Новороденото се къпе от първия ден след изписването му у дома. За да направите това, трябва да закупите специална вана, която може да служи няколко години в полза на растящото бебе (препоръчваме да прочетете: коя баня да изберете за новородено?).
 • Термометър за вода. Първото нещо, което трябва да запомните, е, че е наложително да проверите температурата на водата и водата първо трябва да се вари.
 • Бебешки сапун. Тя може да бъде твърда или течна. Ако изберете последния вариант, по-добре е да закупите опаковка с дозатор за налягане.
 • Кърпа за баня. Изберете мека кърпа, която няма да дразни кожата на вашето бебе. Добре е, ако кърпата има качулка за главата на бебето.

Какво да купя за ежедневна грижа?

 • Поглезете. Новороденото бебе първо ще се нуждае от памперси за еднократна употреба. Можете да ги закупите предварително, но в ограничен брой, тъй като детето бързо наддава. Освен това те може да не отговарят на бебето и ще трябва да смените производителя, това също се случва.
Дори ако прогресивните майки се противопоставят на постоянното използване на памперси, понякога все пак трябва да се справите с тях. За да имате памперсите винаги под ръка, препоръчително е да закупите определен запас от тях за първи път
 • Пелени за еднократна употреба. За промяна на околната среда и проветряване на кожата на бебето след освобождаването от пелените се използват памперси за еднократна употреба. Те са хигроскопични и много добре абсорбират влагата. Изработени от целулоза, те не са дразнещи, приятни и удобни.
 • Мокри кърпички. Определено трябва да си купите дамски превръзки. Незаменимо нещо през лятото, по време на разходка, далеч от водоизточника или през който и да е сезон от годината при посещение на медицинско заведение. Просто трябва да обърнете внимание, така че те да не съдържат алкохол, а да съдържат билкови екстракти: лайка, алое или струна.
 • Масло за грижа за бебешка кожа. По правило съставът му съдържа лечебни компоненти от различни лечебни билки. Маслото може да се използва ежедневно, например за масаж. Защита срещу суха кожа, обогатяване с витамини и почистване - това е резултат от използването на бебешко масло.
 • Крем за пелени. Кремът е бариера между кожата и дразнещите вещества в изпражненията, превантивно средство срещу обрив от пелени и дразнене в областта на слабините.
 • Прах. Най-често срещаното и достъпно лекарство за обрив на пелена е прахът. Продуктът е безопасен, безвреден, без никакви странични ефекти. Естественият произход и способността да абсорбират влагата увеличават популярността на този продукт.
 • Ножици. Тъй като бебетата растат бързо, ноктите растат бързо (препоръчваме да прочетете: Кога за първи път се режат ноктите на новороденото?). Малките и тънки нокти са много остри и могат да надраскат бебето ви, ако не се режат. За тези цели трябва да си купите специални детски ножици със безопасно заоблени краища. Тази процедура се извършва приблизително веднъж седмично..

Какво да поставите в аптечката?

 • Средства за грижа за пъпната рана. Списъкът включва калциев перманганат (манган), алкохолен разтвор на брилянтно зелено или хлорофилипт, водороден прекис, памучни тампони, пипета, гъби. Пъпната рана се образува след мумифициране и изсушаване на пъпа на пъпа (останалата част от пъпната връв, която се затяга със специална скоба и постепенно отмира). До зарастване се третира с водороден прекис, като се изпуска с пипета. След това те внимателно отстраняват течността с памучен тампон или памучен тампон и нанасят брилянтно зелено или хлорофилипт - само внимателно, така че алкохолният разтвор от брилянтно зелено да не попадне върху кожата на пъпния пръстен и да не причини изгаряния.
За лечение на пъпната рана на бебето родителите ще се нуждаят от антисептици - можете да ги намерите във всяка аптека
 • Термометър за измерване на телесната температура. Разбира се, в списъка ви за пазаруване трябва да има термометър, който измерва телесната ви температура. Най-удобното и безопасно е електронното устройство. Във всеки случай изберете устройство с най-кратко време за измерване на температурата. Трудно е да се измери температурата на постоянно движещо се и съпротивляващо се бебе за дълго време.
 • Памучна вата. Използва се за образуване на бичури (турундочек), с помощта на които се грижат за носа и ушите.
 • Антипиретични лекарства. Предлага се под формата на суспензия и супозитории.
 • Аспиратор за нос. Трохата няма да може да издуха носа си дълго време, аспираторът е полезен за отстраняване на излишната слуз от носа.

Какво ви трябва за разходки?

С бебе трябва да ходите всеки ден, за предпочитане няколко пъти на ден. Ето защо, за избора на "превозни средства" трябва да бъдете особено внимателни.

 • Детска количка. През първите месеци на ходене ще ви трябва количка с люлка, а след това, когато бебето расте, количка. За да не купуват няколко „кабриолета“, родителите все повече избират трансформаторни колички, модели 2 в 1 и 3 в 1.
 • Матрак или подплата за количка.
 • Слинг или кенгуру. Много майки не могат да си представят живота си без такива помощници. За студеното зимно време се произвеждат специални якета за бебешки дрехи.

Какво да носите бебето си?

Когато избирате дрехи, трябва да се съсредоточите върху сезона. Като начало ще дадем обща схема, а по-долу ще опишем допълнителни аксесоари и бебешки неща за новородени през даден сезон..

 • Пелени. Както казва д-р Комаровски, „са необходими всякакви памперси... тънки - не по-малко от 20, по-дебели - 10-12 парчета“.
 • Плъзгачи и долни ризи. Тънка - 3-5, топла - до 3 броя. Много майки веднага купуват плетени колеги с копчета.
 • Тяло. 3-5 броя с дълъг ръкав и същото с къс ръкав.
 • 1-3 фиша.
 • 2-3 шапки или капачка.
 • 2-3 чифта чорапи.

Опитът показва, че децата растат много бързо. Ето защо е по-добре да не купувате дрехи с най-малък размер (56 - новородено или да купувате много малко), а се фокусирайте върху размер 62 (подходящ за деца на 2-3 месеца - за ръст от 59-64 см). За удобство предлагаме визуална таблица с размери до шест месеца:

Възраст, месециВисочина, смРазмерът
0+50-5856
2-359-6462
665-7068

Купуване на неща по различно време на годината

През зимата

От дрехите ще ви трябват:

 • 1 гащеризон от полар;
 • 1 зимен топъл гащеризон (може да бъде върху естествен пух, върху подплатен полиестер или холофайбър);
 • 1 зимна шапка (изработена от руно или козина, можете също да плетете шапката сами).
В продажба можете да намерите оригинални зимни вещи, включително гащеризони

Полезно за домакински задължения:

 • Защитен крем. Незаменим за ходене на студено.
 • Хигрометър и овлажнител. През зимата поради отопление въздухът става много сух. Педиатрите отбелязват връзката между ниската влажност на въздуха в апартамента и здравето на бебето. Влажността трябва да бъде в рамките на (60-70)%. За управлението му е необходим хигрометър. Ако полученият резултат се различава от оптималните показатели, е необходимо да се вземат мерки за овлажняване на въздуха и това може да се направи с помощта на овлажнител (за повече подробности в статията: рейтинг на най-добрите овлажнители за въздух за детска стая).
 • Брони в креватчето. По-подходящо през зимния сезон, особено ако леглото е монтирано до студената стена на апартамента.

През есента и пролетта

От дрехи, които трябва да купите:

 • Гащеризон от полар. Използва се като връхна дреха в края на пролетта и началото на есента, включително началото на октомври по време на „индийското лято“.
 • Деми шапка и гащеризон.
 • За разходки в дъждовно и ветровито време ще ви трябва дъждобран, носен на количка.

Лято

За дома и разходките трябва да купите:

 • Леко памучно боди и памучни чорапи. Незаменим при топло време, а при горещо - по-добре е да оставите мъничето голо.
 • Сенник за количка.
 • Мрежа против комари за количка.

Допълнителни аксесоари

 • Външен и вътрешен термометър. Високите температури през лятото или ниските през зимата, високата или ниската влажност в детската стая могат да повлияят неблагоприятно. Термометър извън прозореца ще ви позволи да не прегрявате детето през лятото и да не настинете през зимата, докато се разхождате. Стайният термометър трябва да спомогне за поддържане на температурата в стаята на детето (20 ± 2) ° С.
Сънят е много важен за детето, така че създаването на комфортна атмосфера в стаята му е основна задача за родителите. Температурата, влажността и чистотата на помещението трябва да са нормални.
 • Детски прах за пране. Незаменим хипоалергичен агент в грижата за бебешките неща.
 • Органайзер за креватчето. Позволява компактно и удобно да съхранявате различни "малки неща".
 • Подвижен. Бебето ще заспи по-добре, ако към леглото е прикрепен мобилен телефон с играчки - асистент за татко и мама, развиващ двигателните умения и вниманието на бебето.
 • Бебефон или видео бебефон. Допълнителен аксесоар, удобен в голяма къща или апартамент.
 • Детско столче за кола. От съществено значение за родителите на автомобили. Транспортът на деца (под 12 години) без специални ограничения е строго забранен от законодателството на Руската федерация.

Излишни неща

Винаги ще има ненужни стоки, които не са абсолютно необходими, сред тях:

 • Възглавница. Кърмачето не трябва да спи на възглавница поради физиологичните му характеристики. Бебето ще се нуждае от възглавница само след 1 година.
 • Пълнени играчки. Както казва д-р Комаровски: „те служат само като склад за прах, въшки, акари и всякакви боклуци“..

Сега знаете какъв вид зестра имате нужда за бебе. Можете да закупите всички неща в специализирани магазини, както и да поръчате онлайн. Не забравяйте да разгледате подробно всички снимки, да прочетете отзиви и оценки за определени продукти, да прочетете сертификатите за качество и тогава вашият избор определено ще бъде успешен!

Най-необходимите неща за новородено през първите месеци от живота - списък за всеки сезон

Раждането на бебе е важно събитие за младите родители. Но трябва да се подготвите за такова събитие - подгответе стая за нов член на семейството, купете количка и креватче, а също така се погрижете за гардероб за бебето. Сред многото продукти за новородени е трудно да се реши какви неща ще му трябват за първи път - в болницата и след изписване.

Тук старшите наставници, които вече имат деца - майка, леля, сестра или приятелка - могат да помогнат със съвет и заедно си струва да се направи списък на необходимите неща за новородено, без които не може да се направи през първите месеци от живота. Важно е да се вземе предвид времето от годината, когато бебето се ражда, както и пола му..

Какво трябва да занесете в болницата?

Всеки родилен дом има свои правила. На родилката се дава списък на нещата и лекарствата, необходими на бебето. Във всеки случай, бъдещата майка, отивайки в болница, трябва да вземе за себе си:

 1. Смяна на дрехи за болницата. При постъпване в родилния дом жената ще трябва да се преоблече в чист халат и нощница, както и да облече пантофи.
 2. Продукти за лична хигиена - сапун, шампоан, кърпа, четка за зъби и паста.
 3. Аксесоари за лична грижа. Някои жени не излизат без гребен и козметична чанта..
 4. Комуникационни средства (телефон, таблет).
 5. Документи (паспорт, обменна карта).
Списък на нещата за болницата

Новороденото определено ще се нуждае от:

 • еднократни пелени за най-малките (1 опаковка);
 • памперси - джапанки и калико, както и еднократни (3-5 бр.);
 • хигиенни продукти за грижа за бебето (памучни тампони и дискове, мокри кърпички, течен сапун, прах, бебешко олио);
 • комплект дрехи за сезона (плъзгачи, шапки, блузи, чорапи, долни ризи и др.);
 • комплект дрехи за трохи за изписване (елегантен костюм, красиво одеяло или плик);
 • залъгалки, дрънкалки.

Освен това през зимата можете да вземете топло одеяло със себе си, както за себе си, така и за бебето в креватчето му.

Списък на нещата за бебета през първите месеци от живота

Детето ще се нуждае от много неща - от креватче и количка до дрехи. Също така се нуждаете от много предмети от гардероба, тъй като бебето постоянно плюе и трябва да се сменя често. Изборът на облекло до голяма степен зависи от времето на годината, пола и размера на детето..

Студен сезон (есен-зима)

Особеност на бебетата, особено през първите седмици от живота, е неспособността на тялото им да поддържа нормална телесна температура (поддържайте топло и хладно). Следователно бебето може да замръзне, ако не е облечено достатъчно топло. През зимата той ще се нуждае от допълнителни топли дрехи:

 • топли пуловери и гащеризони;
 • връхни дрехи за разходка (гащеризони или плик върху овча кожа, топли шапки, ръкавици без ръкави, обувки);
 • изолация в количката (плик или одеяло).

Топъл сезон (пролет-лято)

Бебетата, които са родени през топлия сезон, не е необходимо да се увиват в няколко слоя дрехи, движенията им не са ограничени от нищо. В топло време майките трябва да се запасят със следния комплект дрехи:

 • фишове по тялото (удобни дрехи, наподобяващи гащеризон, който се закопчава между краката);
 • Тениски и тениски;
 • бикини;
 • леки клинове и чорапогащи;
 • чорапи (дори в жегата краката на новороденото са студени);
 • шапки и шапки;
 • пелена.

Как да изберете размера на дрехите си?

Може да е трудно да изберете дрехи за бебе. Това се дължи на факта, че различните неща показват различни размери - руски или европейски. Следователно е доста трудно да се разбере кое е подходящо за едно дете. Таблицата показва средните параметри на децата, в зависимост от ръста и теглото, и е даден съответният размер:

Как да изберем памперси?

Изборът на памперси трябва да се подхожда много отговорно. В края на краищата тези хигиенни продукти постоянно ще контактуват с кожата на бебето. Преди да закупите, трябва да имате предвид важни критерии:

 1. Екологичност на продукта. Важно е да се уверите, че в състава няма вещества, които причиняват негативна реакция, алергични прояви.
 2. Комфорт. Пелените за еднократна употреба трябва да имат защитен и абсорбиращ слой и закопчалки за велкро за многократна употреба (по-добре, ако се разтягат).
 3. Подходящ размер. За всяка възраст теглото на детето е насоката за избор. На опаковката често се изписват числа, които съответстват на определено тегло..

Какви неща и предмети ще са необходими през първите месеци?

Освен дрехи, бебето ще се нуждае и от други неща. Това са хигиенни продукти, предмети и устройства за къпане, сън, хранене и разходка.

За сън

Много родители предпочитат да научат бебето си да спи отделно от най-ранна възраст. За удобен сън бебето ще се нуждае от:

 1. Детско креватче или люлка. Не е задължително да е голямо. Допълнителен плюс е наличието на махаломеханизъм в леглото за разклащане на бебето.
 2. Матрак в креватчето. Може да се включи в креватчето или да се продаде отделно. Важно е матракът да е достатъчно здрав, за да може гръбначният стълб на бебето да се формира правилно. Също така трябва да обърнете специално внимание на материалите, от които е направен матракът (горен слой, пълнител).

Те трябва да са естествени и да не са алергични.

 • Водоотблъскващо покритие за матрак.
 • Спално бельо. По-добре е да изберете комплекти, изработени от естествени материали с дискретни цветове. Ярките картини върху бельо ще стимулират бебето, пречейки на съня му. Деца под 2 години не се нуждаят от възглавница.
 • Защитни страни. Те са необходими, за да може бебето, обръщайки се в креватчето, да не се удря и да си навреди.
 • Топло одеяло от руно. Всички видове синтепон или завивки могат да провокират алергии.
 • На разходка

  Ежедневните разходки на чист въздух са необходими за формирането на детския имунитет. Определено трябва да закупите количка за тях. Най-добрият вариант е трансформаторна количка. Снабден е със специален механизъм, който ви позволява да променяте позицията на детето в зависимост от неговите нужди.

  Отначало служи като люлка за новороденото. С напредването на възрастта можете да премахнете носещата част и да трансформирате количката за седящи разходки.

  Такова нещо ще служи на бебето от раждането до 2-3 години. Допълнително се изисква:

  • матрак за количка;
  • дъждобран (водоустойчиво покривало);
  • мрежа против комари;
  • плик на овча кожа за разходки през зимата.

  За хигиена

  За да расте здраво, вашето бебе се нуждае от ежедневни грижи. На първо място, бебето трябва да се къпе. За такава процедура трябва да закупите:

  • вана или голям леген;
  • топла голяма кърпа;
  • бебешки сапун, шампоан;
  • специална мека кърпа;
  • термометър за измерване на температурата на водата;
  • успокояващи билки, соли.

  За хранене

  При кърмене бебето няма нужда от допълнителни неща - природата се е погрижила за всичко. Освен ако майката може да се нуждае от помпа за кърма, за да отстрани излишното мляко и бутилка за съхранение. Понякога, за удобство на мама и бебе, ще бъде полезно да закупите възглавница за хранене.

  Ако бебето е изкуствено хранено, разходите ще бъдат големи. Родителите трябва да купят:

  • подходяща смес;
  • няколко пластмасови бутилки;
  • зърна за бутилки;
  • стерилизатор;
  • термос за поддържане на сместа топла;
  • нагревател за храна;
  • препарати за миене на бебешки чинии и четка за шишета.

  Какво трябва да има в аптечката за бебе според Комаровски?

  Когато бебето е болно, то се нуждае от незабавна помощ. Следователно, аптечката за майката трябва да има лекарства и устройства специално за новороденото. Д-р Комаровски препоръчва да закупите минимален набор от необходими неща, които се използват за определена цел:

  Хигиенни продукти. За ежедневни процедури мама ще се нуждае от:

  • стерилна памучна вата;
  • ножици с тъп ръб за рязане на нокти;
  • мокри кърпички;
  • вазелин (помага за премахване на коричките);
  • крем за бебешки пелени;
  • Крем или мехлем от обриви от пелени;
  • бебешка пудра.
 • Средства за лечение на пъпни рани. Те са необходими за дезинфекция и изсушаване на раната..

  Лекарят препоръчва първо да се третира пъпа с водороден прекис, а след това да се смаже раната с брилянтно зелено.

  Лекарства от колики. Те са необходими, когато бебето има газови мехурчета в стомаха или червата. В този случай може да се наложи:

  • по-топъл;
  • изходна тръба за газ;
  • лекарства за колики (копър вода, Espumisan и други).

  Лекарства за помощ при храносмилателни проблеми. Тук ще ви трябват средства от:

  • дехидратация с повръщане или диария (Rehydron);
  • диария (Linex);
  • запек (глицеринови супозитории, Duphalac).

  Спешни средства за защита:

  • антипиретик (Ибупрофен, Парацетамол, Нурофен);
  • вазоконстрикторни лекарства за обикновена настинка (Nazol, Nazivin);
  • лекарства за възпаление и инфекция в очите (Sulfacil);
  • антиалергични средства (Фенистил);
  • болкоуспокояващо за никнене на зъби (стоматологично).
 • Също така е много важно винаги да имате под ръка термометър за измерване на телесната температура, както и специално устройство за отстраняване на сополи от носа..

  Помощ на майките: списък за пазаруване за новородено

  Приятни домакински задължения, свързани с раждането на бебе - това също е много пазаруване. Експертите на онлайн магазина Dochki-Sinochki са съставили списък на необходимите стоки за вас: с този списък ще бъдете насочени кои покупки трябва да се направят първо и с кои можете да изчакате. Освен това можете лесно да дадете отговор на въпросите на приятели и семейство, какво да дадете на бебето. И ако изберат нещо от предложения списък, всички ще се възползват от това: както приятели, които ще направят наистина полезен подарък, така и семейния ви бюджет.

  Разделихме всички придобивания на няколко категории и им предоставихме експертни препоръки от нашите специалисти.

  Продукти за бебето веднага след раждането

  Съвременните хигиенни продукти значително улесняват задачата за грижа за нежната бебешка кожа. Висококачествените памперси за новородени не само осигуряват спокоен сън на бебето, чистота на неговите дрехи и спално бельо, но и се грижат за кожата на бебето. За съжаление се случва, че изборът на подходяща марка памперси отнема известно време, а вече тестваната кожа на детето може да реагира със зачервяване и дори обриви. В този случай под ръка трябва да има крем за пелени, който може бързо да премахне този вид неприятности.

  Универсална покупка - мокри бебешки кърпички. И ако очаквате първото си дете, ще се изненадате колко често ще трябва да прибягвате до тяхното използване..

  В самия родилен дом трохите няма да се нуждаят от много дрехи, но въпреки това не можете да минете без долни ризи, гащеризони, чорапи и шапки.

  По този начин, за трохите след раждането, ще ви трябва

  • памперси за новородени - една опаковка
  • бебешка пудра или крем за пелени
  • течен бебешки сапун
  • стерилен памук или памучни топки
  • мокри бебешки кърпички
  • 5 памучни капачки
  • 2 чифта памучни чорапи
  • долнище - тънки и топли
  • гащеризони
  • голяма и много мека хавлиена кърпа

  За изписване от болницата

  Изключително радостно събитие - изписване от болницата! Нищо чудно, че щастливите бащи се опитват да уредят този ден по специален начин. А младите майки, с нетърпение очакващи деня на изписването дори по време на бременност, са щастливи да придобият всичко необходимо за бебето.

  Вече има избрани готови комплекти за освобождаване от отговорност: като правило това е комплект дрехи за най-малките. Или можете сами да изберете всеки елемент от първия костюм, като ги координирате помежду си по цвят. И така, от какво се нуждаем този ден?

  Пелена, разбира се. Ще го промените на вашето бебе точно преди да напуснете болницата. Ще ви трябват памучни чорапи, драскотини, шапка (или две, вътрешната е тънка, а горната е по-топла, в зависимост от времето на годината, когато се е родило бебето), жилетка и полукомбинезон или плетен гащеризон. В извън сезона или през зимата се погрижете предварително да закупите топъл гащеризон със затворени крака.

  Ако за вас е важно тези покупки да не са „еднократни“, разгледайте покупките от гледна точка на практичността. Ще бъде ли удобно да използвате този гащеризон в бъдеще? Как се намират крепежните елементи? Ще успеете ли да съблечете у дома бебе, което дреме по време на разходка, за да не нарушава съня му.

  Хубавото е, че дрехите за най-малките не трябва да бъдат практични на цвят. Бебето още няма да може да се изцапа, така че леки дрехи, дантели, всякакви външни покрития, толкова приятни за очите на майката, са добре дошли, разбира се, ако не причиняват неудобство на бебето.

  Не избирайте плик според сезона. Добре е, ако можете да го използвате в бъдеще. Това може да бъде или класически плик, или плик с одеяло..

  Ако напускате болницата с такси, трябва да се уверите, че това пътуване е безопасно. Може да се нуждаете от чанта за носене (често е оборудвана с колички за новородени) или столче за кола. Ако семейството ви използва лична кола, е време да закупите качествена столче за кола за новородено (прочетете повече в нашата статия „Как да изберем столче за кола за дете“).

  И така, списъкът за плащане изглежда така:

  • комплект за изхвърляне
  • капачката е тънка и топла
  • драскотини
  • плетени гащеризони или долни ризи и полукомбинезони
  • чорапи
  • според сезона - топъл гащеризон със затворени крака
  • плик за извлечение
  • пелена
  • чанта за носене или столче за кола за новородени

  За грижи за новородено

  Процедурата за смяна на памперси включва избърсване на кожата с мокри кърпички, ако е необходимо, с помощта на крем за пелени или бебешка пудра. За да изберете пелените, подходящи за вашето дете, не е необходимо да купувате цял пакет, а да закупите 3-5 аплетки от всяка марка в аптеката и след това да направите избор (много хора предпочитат памперси Goon). Удобно е да съхранявате мокри кърпички в специален контейнер, който предотвратява изсъхването и ви позволява да стигнете до салфетката с една ръка.

  Грижата за малките невенчета също изисква специални устройства: това са ножици със заоблени върхове, които предотвратяват случайни порязвания, ако бебето изведнъж дръпне дръжката, пинсетите и пилата за нокти.

  Памучните пъпки със запушалки ще ви помогнат да поддържате ушите и носа чисти. А за лек масаж с ръце на майката е полезно бебешкото масло.

  Независимо дали да използвате залъгалки или не, младите родители и педиатри спорят по този въпрос. Но животът е много по-хитър: много бебета не могат без тях поради развития смучещ рефлекс, когато само кърменето не им е достатъчно. Други бебета изобщо не разпознават зърната. Но абсолютното мнозинство от родителите ги придобиват: често зърното се превръща в гаранция за спокойствието на детето и способността му да спи - за мама и татко.

  За напускане ще ви трябва:

  • фланелени пелени (топли) - 5 бр.
  • памучни пелени (тънки, от chintz или calico) - 5 бр.
  • еднократни абсорбиращи пелени
  • памперси в размер на 5-10 бр. за един ден
  • мокри кърпички и кутия за мокри кърпички - 2 бр.
  • комплект за маникюр: ножици със заоблени краища, пинсети, пила за нокти
  • крем за пелени
  • бебешки крем
  • памучни пъпки със ограничители
  • памучни тампони
  • памучни тампони
  • бебешка пудра
  • бебешко олио
  • бебешки сапун
  • Гребен
  • ортодонтска залъгалка - 2 бр.
  • фиктивна верига - 2 бр.
  • контейнер за биберон - 2 бр.

  За сън

  Вече разгледахме как да изберем креватче за новородено. Освен това ще ви трябва матрак, който е подходящ за възрастта (за повече подробности вижте статията „как да изберем матрак“).

  Новородените бебета правят хаотични движения на ръцете и краката и могат да удрят отстрани на креватчето. Следователно, меките брони не са почит към модата, а разумна защита за дете..

  Струва ли си да си купите водоустойчив чаршаф, защото бебето ще е с памперси? Някои памперси могат да изтекат; освен това ще дойде моментът, в който започнете да тренирате гърне и "пробивите" са неизбежни. Много родители са уплашени от клетъчната кърпа, която „охлажда“ изпод чаршафа. В този случай можете да използвате памперси за еднократна употреба с меката страна нагоре. И за да не се измести основата - когато избирате постелки, обърнете внимание на онези комплекти, в които чаршафът е с ластик. Много удобно.

  Мобилът е успешно устройство, което постепенно учи малчугана да се занимава самостоятелно. Изберете тези модели, при които елементите са разположени в хоризонталната равнина, т.е. детето не отваря "дупето" на играчките, а фигурите напълно. Дали мобилният телефон е мек, с плат или плетени елементи или пластмаса, зависи от вас. Всеки мобилен телефон се нуждае от редовни грижи, измиване или измиване.

  Що се отнася до нощната лампа, тя може да бъде много полезна, когато трябва да станете до бебето през нощта, да го нахраните и / или да го преоблечете. Израствайки, много деца преминават през етапа на страх от тъмнината, а нощната светлина, включена през нощта, ви позволява да преодолеете този страх без никакви проблеми, така че такова придобиване, най-вероятно, няма да бъде излишно.

  Какво ви е необходимо за комфортен и здравословен сън на вашето бебе:

  • детско креватче
  • матрак
  • меки страни
  • два комплекта спално бельо (чаршаф, завивка, калъфка)
  • водоустойчив лист - 2 броя.
  • топло вълнено одеяло
  • леко одеяло
  • възглавница-ролка под гърба
  • мобилен в креватчето
  • нощна светлина

  За плуване

  Бебешка пластмасова баня не се използва дълго, като бързо я замествате с обикновена вана. Но не можете без това придобиване: най-малките се къпят в преварена вода, докато пъпната рана заздравее. И за да се излекува кожата и да се ускори заздравяването на пъпа, към водата се добавя цедена отвара от фармацевтични билки, като правило това е струна или лайка.

  Къпането за новородено е не просто необходима хигиенна процедура, но и несравнимо удоволствие. Много бебета се радват да се потопят в топла вода. За да освободите ръцете на родителите, има много удобно устройство - пързалка във ваната.

  Бебешкият термометър за вода ще ви помогне да определите оптималната температура за вода за къпане. Ще ви трябва сапун или гел за баня; а скоро - и бебешки шампоан. Удобно е да измиете бебето с ръкавица за къпане, а когато го извадите от банята, бързо го увийте в хавлиена кърпа с ъглова качулка.

  Така че, за къпане на новородено ще ви трябва:

  • бебешка пластмасова вана
  • плъзнете във ваната
  • термометър за вода
  • бебешки сапун или гел за вана
  • бебешки шампоан
  • кана или черпак за вода
  • фармацевтични билки за къпане (низ, лайка)
  • две ръкавици за къпане
  • хавлиена кърпа (ъглова кърпа) - 3 бр.

  За разходки

  Лекарите съветват да ходите с детето в първите дни след изписването от болницата при всяко време. Следователно покупката на количка и свързаните с нея продукти е в списъка на основните покупки..

  Съветваме ви да прочетете статията "Как да изберем количка за новородено", за да направите правилния избор. Много модерни модели са оборудвани с матрак, дъждобран, мрежа против комари и покривало за крака. Ако тези добавки не са налични, те трябва да бъдат закупени отделно..

  За разходки в студено време ще ви трябват пликове в количка с овча кожа и подплатен полиестер. Няма да има допълнителна чанта за количката (и тя съдържа водоустойчиви пелени за еднократна употреба, сухи и мокри кърпички); термо чанта за шишета (ако бебето ще бъде на смесено или изкуствено хранене).

  "Кенгуру" не се използва за новородени (този тип носител може да се използва не по-рано, докато детето навърши 6 месеца с неговото нормативно развитие), но разходките в слинг на пръстени не са забранени. Някои новородени имат лошо възприятие за това, че са в количка в началото и бебешката прашка може да реши този проблем безболезнено и бързо..

  За да пътувате с кола, ще ви трябва столче за кола или превозвач.

  Списък на основите за ходене с новородено:

  • детска количка
  • матрак в количката
  • нос за крака
  • дъждобран
  • мрежа против комари
  • чанта за количка
  • термо чанта за бутилки
  • плик за количка върху овча кожа плюс одеяло или плик върху подложка от полиестер
  • столче за кола или столче за кола, подходящо за новородени
  • пръстен прашка или друга прашка, приемлива за носене на новородени
  • еднократни пелени
  • мокри кърпички
  • сухи кърпички

  До стаята на детето

  За да поддържате детските неща в ред, много удобен е специален скрин. В него ще съхранявате хигиенни продукти, пелени, смяна на дрехи и спално бельо. Често скриновете за новородени имат хоризонтална повърхност, специално оборудвана с брони за смяна на бебе.

  Друга възможност е да закупите обикновен скрин, който да служи на детето в бъдеще, и отделно - дъска за смяна, която е инсталирана отстрани на креватчето.

  Не всеки купува бебешки везни, но повечето семейства имат нужда от тях. Ако бебето е кърмено, е възможно да се определи дали бебето получава достатъчно храна само с помощта на контролни претегляния преди и след хранене. Освен това не сте привързани към клиниката, за да следите наддаването на тегло на новороденото..

  Овлажнител за въздух е изключително необходимо устройство и ако го купите, без работа, повярвайте ми, няма да устои. През есента идват не само настинки, но и настинки и централно отопление, което изсушава въздуха в стаята. Овлажнител нормализира вътрешния климат и е отлична профилактика на настинки.

  Шезлонг с дръжка за носене е много ценна покупка. Някои от тях са оборудвани с функция за болест на движението. Но най-важното е, че с този шезлонг не сте обвързани с едно място в апартамента. Можете лесно да се преместите в кухнята, спалнята или хола с вашето бебе. Това означава, че можете да се движите свободно из къщата, без да се притеснявате за детето. Той винаги ще бъде там!

  Поддържането на спокойствие и наблюдението на съня и събуждането на вашето бебе е лесно, ако имате бебефон или бебефон. Бебето заспи ли в креватчето? Не е необходимо всяка минута да поглеждате в стаята, за да проверите дали е буден. С радио / видео бебефонът вие ще сте наясно какво прави бебето ви през цялото време.

  Препоръчително е да закупите следните стоки в стаята на детето от раждането:

  • скрин или скрин със съблекалня
  • борда за смяна
  • бебешки везни
  • овлажнител
  • термометър за измерване на температурата на въздуха
  • шезлонг, който ви позволява да носите детето си из апартамента със себе си
  • видео или бебефон

  Съставяне на аптечка за новородено

  Препоръчително е да съберете аптечката предварително и тогава всичко необходимо е винаги под ръка. Какво да сложа в него?

  Първо, лекарства за лечение на пъпна рана. Това е алкохолна инфузия на брилянтни зелени ("брилянтно зелено"), 5% разтвор на калиев перманганат, 3% разтвор на водороден прекис. Удобно е да третирате раната с памучни тампони и памучни топки. Мехлемът Levomekol също ще ви бъде полезен в случай, че случайно нараните трохи, когато режете ноктите.

  На второ място, лекарства за помощ при колики: суспензия Sab Simplex, Espumisan, Plantex на прах.

  Трето, лекарства за лечение на обикновена настинка: Aquamaris, Euphorbium Compositum.

  Четвърто, антипиретици: Efferalgan, Panadol, Nise суспензия.

  Също така си струва да поставите електронен термометър, пипети, аспиратор за почистване на чучура, газова тръба и най-малката спринцовка, алкохол и превръзка в аптечката..

  Списък за съставяне на аптечка за новородено:

  • за лечение на пъпна рана: алкохолна инфузия на брилянтно зелено (брилянтно зелено), 5% разтвор на калиев перманганат, йод, 3% разтвор на водороден прекис
  • при колики: суспензия Sub Simplex, Espumisan, Plantex прах
  • антипиретик: Efferalgan, Panadol, Nise суспензия
  • при настинка: Aquamaris, Euphorbium Compositum
  • Левомекол маз
  • ножичен алкохол
  • електронен термометър
  • аспиратор за почистване на носната кухина
  • изходна тръба за газ
  • спринцовка (клизма) No1
  • клечки за уши
  • памучни топки
  • превръзка
  • две пипети с тъп край

  Първите дрехи на бебето

  Първите дрехи на детето се избират въз основа на собствените им вкусове и предпочитания. Основното е, че предметите на гардероба отговарят на бебето по размер и са направени изцяло или частично от естествени материали. Памукът е идеален материал за шиене на дрехи за новородени. Днес долните ризи, плъзгачите и полукомбинезоните често се заменят с плетени гащеризони, наричани още „човечета“. В допълнение, някои "човечета" имат затварящи се ръкави, което означава, че можете да се справите без отделни драскотини, както и доста тесни крака, които не се нуждаят от допълнително фиксиране с чорапи. Удобната закопчалка със скрити копчета не пречи на съня на бебето, дори на корема и позволява на родителите бързо и лесно да сменят дрехите на бебето си или да сменят пелената му.

  Бодита с дълги и къси ръкави заместват идеално трикотажни тениски, като същевременно имат явно предимство - надеждната фиксация на този тип дрехи изключва краищата на панталона от излизане, което означава, че гърбът винаги е надеждно защитен, дори ако бебето ви няма спокоен характер и се движи много в креватчето или инвалидна количка.

  Не забравяйте да изберете топла шапка по размер за размер: в модела ще бъде много неудобно за бебето да расте, шапката постоянно ще се побира над очите или дори да оголи ушите. Това трябва да се избягва.

  Гардеробът на новороденото се състои от следните неща:

  • топъл гащеризон
  • топла шапка
  • гащеризон със затворени ръце и крака
  • боди с дълъг и къс ръкав
  • комбинезон или полукомбинезон
  • четири долнище
  • блузи
  • тънки капачки
  • чорапи
  • драскотини

  Продукти за хранене

  Кърменето също изисква специални покупки. Това е най-доброто хранене, което можете да осигурите на вашето бебе, поради което много нови майки полагат големи усилия, за да осигурят пълноценно кърмене възможно най-дълго. Какво ни трябва, за да постигнем тази прекрасна цел?

  Помпа за кърма. Колкото по-скоро го получите, толкова по-добре. В идеалния случай, ако вече го имате, докато сте в болницата. Някой може да оспори необходимостта от закупуване на помпа за кърма, но ако имате такава, можете да избегнете много проблеми на етапа на установяване на лактацията и неведнъж кажете благодаря на това устройство.

  В бъдеще ще ви трябват и лигавници (достатъчни са три) и столче за хранене. Ако е възможно, те могат да бъдат закупени предварително. На практика нуждата от тях ще възникне само когато бебето се научи да седи стабилно и започнете да въвеждате допълнителни храни - обикновено не по-рано от бебето на шест месеца.

  Младата майка също трябва да се грижи за личния комфорт. Ще ви трябват сутиени за кърмене, подложки за гърди (препоръчваме Avent) и мехлем за напукани зърна (Bepanten). Не забравяйте да вземете възглавница за кърмене! След като сте го използвали само веднъж, ще ви е трудно да се откажете от комфорта, който възглавницата може да осигури. А гърбът и ръцете ще бъдат благодарни за почивката и облекчението, което им се предоставя по време на хранене. Много майки признават, че дори след като спрат да кърмят, продължават да използват възглавница за кърмене, за да поддържат гърба си, докато седят..

  Дори ако не планирате да допълвате бебето с формулата, все пак си струва да закупите няколко бутилки, особено след като те ще бъдат полезни по-късно, с въвеждането на допълнителни храни. И сега те ще ви помогнат по време на принудителни отсъствия: можете да оставите трохата за любим човек и да не се притеснявате, че бебето ще огладнее. Достатъчно е да изцедите кърмата и да я оставите в контейнера за съхранение на мляко в хладилника. Когато дойде време за хранене, млякото трябва да се загрее (това изисква по-топло) и да се даде вода на новороденото.

  И така, ще ви трябват следните продукти за хранене на новородено:

  • сутиени за кърмене - 2 бр.;
  • подложки за гърди;
  • мехлем за напукани зърна;
  • шишета за хранене - 5 бр.;
  • зърна за бутилки - 10 бр.;
  • контейнер за съхранение на мляко;
  • пластмасова фуния;
  • четка за измиване на бутилки;
  • мерителна чаша (лъжица);
  • стерилизатор;
  • нагревател;
  • термос;
  • препарат за почистване на бутилки;
  • пластмасова лъжица (за лекарства);
  • хавлиени салфетки - 10 бр.;
  • помпа за кърма;
  • възглавница за хранене;
  • чай за увеличаване на лактацията.

  За измиване и почистване на къщата

  Детето трябва да расте чисто, така че когато в къщата се появи бебе, специално внимание се обръща на мокро почистване и измиване. Но ако по-рано не сте мислили за закупените средства за поддържане на чистота и ред у дома, тогава с раждането на дете родителите преразглеждат отношението си към този въпрос. Това означава, че те търсят безопасни, висококачествени, високоефективни продукти, в идеалния случай - лесно почистват всякакви повърхности и в същото време се измиват също толкова лесно с малко количество вода. Последното е особено важно при миене на детски съдове..

  Експерти от магазин Dochki-Sinochki препоръчват продукти от Mama Lemon или Pigeon за почистване на дома и пране на детски аксесоари и дрехи. В списъка си за пазаруване добавете прах за автоматично и ръчно пране, изплакване за дрехи, препарат за почистване на подове и вани и препарат за миене на съдове. Последното е полезно не само в къща, където бебетата се смесват или изкуствено хранят: такива продукти успешно се използват за измиване на залъгалка, а в бъдеще - всички онези играчки, които изискват мокра грижа.

  За измиване и почистване са ви необходими:

  • прах за пране за автоматични машини;
  • прах за ръчно пране;
  • препарат за изплакване на бебешки дрехи;
  • средства за почистване на подове и бани („Нашата майка“);
  • течност за миене на съдове.

  Други хубави малки неща

  Всеки ден, прекаран с дете, е много нови открития и радости - както за бебето, така и за родителите. Но времето лети много бързо и, за съжаление, много такива сладки малки неща се забравят, изтривайки се от емоциите на новия ден. Те могат да бъдат запазени с помощта на бебешкия дневник. Освен това, ако вземете за правило редовно да записвате ключовите моменти от живота на бебето си, описвате своите наблюдения, притеснения и успехи, не само бързо ще разберете какво доставя на бебето удоволствие и какъв дискомфорт, но и ще направите безценно подарък за по-голямо дете. Такъв дневник ще даде на вашето семейство много приятни минути и часове повече от веднъж..

  Днес не всеки отпечатва снимки от цифрови медии. Но ако фотоалбумът е в списъка с покупки, най-вероятно ще искате да направите селекция от най-добрите снимки..

  Не си отказвайте такова удоволствие! И не забравяйте да купите:

  • Фотоалбум;
  • дневник за бебешки бележки.

  заключения

  Надяваме се, че списъкът, съставен от експертите на магазин Dochki-Sinochki в помощ на бъдещите родители, ще бъде полезен за вас и ще ви позволи да разпределите семейния си бюджет възможно най-рационално, за да правите покупки с удоволствие в очакване на срещата с вашето бебе.

  Неща за новородено - най-пълният списък с примери и цени

  Неща за новородено - най-пълният списък с примери и цени

  "Бебе" съветва какво да купите за новородено

  Раждането на дете е много важно събитие в живота на родителите. Повечето бъдещи майки и бащи се подготвят отговорно за раждането на бебе и се стремят да подготвят всичко, което е необходимо за новородено. Въпреки това, тези, които очакват бебе за първи път, с наближаването на заветната дата, възникват все повече и повече въпроси: кои са първите необходими неща за новороденото, което да купи? Къде мога да взема всички необходими неща за новородено? Колко?

  Съдържанието на статията

  1. Защо да купувате предварително
  2. Основни списъци
   1. Основни покупки
   2. Спално облекло
   3. Предмети за грижи
   4. За плуване
   5. облекло
   6. За хранене
  3. Таблица. От какво се нуждае новороденото (примери и цени)
  4. Пазаруване по сезони
   1. Какво да купим през зимата
   2. Списък есен-пролет
   3. Какво да купите през лятото
  5. Няколко съвета за избор
  6. Какво не е желателно да купувате

  Защо да купувате предварително

  Някои бъдещи родители са суеверни по този въпрос и не купуват нищо, докато бебето не се роди. Но помислете сами дали ще имате време след раждането да тичате из магазините и напразно да изкупувате всичко, което ви попадне. Съвременните млади хора сега не обръщат внимание на остатъците от миналото и спестявайки своето време и пари, правят всичко предварително. Всъщност през последните месеци на бременността имате много свободно време, за да седнете внимателно и да помислите какво трябва да купите за новородено. А времето след раждането на детето може да прекара сам с него, а не да тича по магазините, защото тогава може да няма точно онези неща, от които имате нужда. Особено ако очаквате първото си дете, психологически то ви подготвя за майчинство..

  За да не купувате твърде много или, обратно, да не забравяте да купите нещо необходимо за бебето, бъдещите майки ще се нуждаят от списък с неща, от които бебето се нуждае от първите дни на живота. В горния списък се опитахме да разделим всички покупки на задължителни и незадължителни, с помощта на които при желание и възможност можете просто да улесните грижите за вашето бебе..

  Видео: Списък на необходимите неща за новородено

  Основни покупки

  1. Количка
  2. Столче за кола / количка
  3. Легло
  4. Матрак в креватчето
  5. Кърпа / матрак отгоре
  6. Одеяло
  7. Спално бельо
  8. Скрин
  9. Смяна на матрак
  10. Предмети за грижи

  Задължително:

  За плуване

  4. Термометър за вода
  5. Продукти за къпане
  6. гъба (ръкавица)
  7. Хавлиена кърпа

  облекло

  2. Спален чувал (плик) в количката (синтепон или козина)

  За хранене

  1. Стерилизатор за бутилки
  2. Нагревател за бебешка храна
  3. Чанта-термос за бутилки
  4. Помпа за кърма

  Почти всички първи неща, от които се нуждаете за новородено бебе, могат да бъдат закупени в нашия магазин. В същото време вземете добра отстъпка. Например, ние ще вземем стоки от средната ценова категория и цената ще бъде посочена, като се вземе предвид отстъпката, която ще получите при покупка в размер на 12 000 рубли или повече. Тази таблица е списък на необходимите неща за новородено с ориентировъчни цени..