Жената не винаги може да роди дете сама. Причините могат да бъдат много: твърде голям плод, пълна предлежание на плацентата, висока степен на късогледство, други заболявания и особености, при които е посочена само хирургическа интервенция. Но никой не премахва отговорностите за грижа за бебето от раменете на жените, така че въпросът как бързо да се върнете към нормалното и да се възстановите след операцията тревожи всички пациенти.

Първите дни след цезарово сечение:

РЕФЕРЕНЦИЯ! Цезаровото сечение е основна хирургична процедура, по време на която се изрязват тъканите на бременна жена, за да се извлече плода навън. Извършва се както под обща, така и под гръбначна упойка.

- кога да ставате след операция?

Пациентът прекарва първия ден след операцията в интензивното отделение. Първите 12 часа не й е позволено да става, но също не се препоръчва да лежи в леглото. За да могат кръвните съсиреци да излязат и процесът на адхезия да не започне вътре, една жена определено трябва да се движи - да се обръща от едната страна на другата, да движи краката си. Опитайте се да отпуснете краката си на леглото и леко да повдигнете бедрата си, да ги люлеете напред-назад и след това да ги спуснете. След това завъртете гръдния кош първо наляво, след това надясно. Правете всичко плавно и спретнато!

Вашият лекар ще наблюдава постоянно вашето здраве: проверява налягането и пулса, количеството секрети, контрактилитета на матката. Зависи от тези показатели - кога ви е позволено да ставате и сядате.

Първият път ще имате право да ставате само в присъствието на медицинска сестра. Ако ви се завие свят, не се притеснявайте, това е нормално. Седнете няколко минути, дишайки дълбоко. Няма да можете да се изправите веднага, така че не се напрягайте. Ще трябва да вървите през първите дни, като се наведете малко напред, за да не нарушите шева още веднъж.

ВНИМАНИЕ! Веднага след като жената и бебето бъдат прехвърлени в следродилния период и оставени сами, майката вече трябва сама да се грижи за бебето. Следователно няма да се получи. Трябва да ходите повече по коридора (поне за къси разстояния) - по този начин матката ще се свива по-бързо.

- колко не можете да натискате след цезарово сечение?

Всяка втора жена се сблъсква с такава неприятност като запек след раждане. Често се появяват хемороиди (особено в последните етапи, когато плодът притиска ректума с цялата си маса). Невъзможно е да се натисне в тези случаи! Първо, възможно е да се провокира появата на пукнатини в лигавицата, кървене и дори пролапс на ректума. И второ, поради силното напрежение на мускулите на перитонеума и матката, нов шев може да започне да кърви.

ВАЖНО! Шевовете след цезаровото сечение обикновено са добре зашити и не могат да се разпръснат толкова лесно, но усилията ще имат отрицателен ефект върху заздравяването.

Следното помага да се избегне запек:

 • Спазване на специална диета с много пресни зеленчуци и зърнени храни, ферментирали млечни продукти, хляб с трици, много течност.
 • Прием на лекарства: Duphalac, Normase, Portalak (ако майката кърми); Guttalax, Bisacodyl, Regulax (ако бебето е изкуствено хранено). Разрешено е да се използват свещи - Calciolax, Ferrolax, Glycelax, свещи с масло от морски зърнастец.
 • Народни рецепти: отвара на основата на смокини, билкови отвари и отвари от плодове (коприва, корени от валериана, копър, анасон, кимион).

- Колко време отнема премахването на катетъра?

Катетър за отклоняване на урина е задължителен: съществува голям риск от увреждане на пикочния мехур по време на операция. Следователно, като наблюдавате обема и цвета на урината и по-конкретно дали кръвта е попаднала в урината, можете да намалите този риск.

След процедурата катетърът остава в пикочния мехур за ден-два и като цяло не причинява неприятни усещания. И отстраняването е бързо и безболезнено: при дълбоко вдишване.

Правила за възстановяване след цезарово сечение:

Жената трябва да бъде подготвена за факта, че възстановяването след цезарово сечение ще продължи по-дълго, отколкото след естествено раждане..

- нормализиране на менструалния цикъл след цезарово сечение

Обратният процес на вътрешно преструктуриране започва от самия ден, когато бебето се роди, но ако по време на естественото раждане продължи около шест месеца, тогава пълното възстановяване на тялото след цезарово сечение ще настъпи в рамките на 3 години. Менструацията ще дойде много по-рано - нормалният цикъл се възстановява за 3-4 месеца.

Не бъркайте петна след раждането - лохии - с менструация. Те не са толкова изобилни, но размазващи се, ден след ден сменят цвета си от кафяв на прозрачен, след което изчезват съвсем. Появата на лохии е естествен процес, показващ заздравяването на лигавицата на матката.

РЕФЕРЕНЦИЯ! Кърменето ускорява възстановяването на тялото и матката. Установено е, че кърмата съдържа 20 хормона, един от които е пролактин. Действа потискащо върху производството на прогестерон, който е отговорен за узряването на яйцеклетката и нейното фиксиране в матката. Колкото по-често жената слага бебето на гърдата си, толкова повече се произвежда пролактин, съответно, толкова по-дълъг е периодът на отсъствие на менструация. Понякога не идват за 8-10 месеца.

- нормализиране на кърменето след операция

Жените, които са претърпели цезарово сечение, първоначално имат редица трудности при кърменето. Ранното привързване (непосредствено след раждането) не може да се извърши, тъй като майката доста често е в реанимация на ден. Те не носят трохите там, т.е. няма хранене в продължение на 24 часа. Следователно млякото не пристига веднага, а след 4-5 дни. В днешно време на бебето се дава специална смес от шише. Тъй като механизмът на смучене на зърното и гърдата е малко по-различен, детето трябва да се адаптира към променените условия. Физическото състояние на майката и хормоналните промени в тялото, които са започнали, също влияят. Освен това капкомерите често причиняват подуване, а в гърдите също - той се подува, става твърд и реагира болезнено на допир..

Затова запомнете няколко важни правила:

 • Не забравяйте да масажирате гърдите си и да изцеждате мляко, ако пристигне. Достатъчно е да правите това на всеки 3-4 часа в продължение на 15 минути за всяка жлеза. Направете всичко спретнато и внимателно, без да стискате или дръпнете.
 • Поставете бебето си на гърдата си, така че не само той, но и да се чувствате комфортно. Можете да направите това, докато лежите настрани, или като поставите детето по корем и плътно натискате.
 • Не трябва да изпитвате болка, докато суче! Ако устата на бебето е широко отворена, брадичката е притисната към гърдите ви, а долната устна е обърната навън - правите всичко както трябва.
 • Трябва да храните бебето при поискване, но ако спи повече от 4 часа през нощта, трябва да се събудите и да нахраните.

- възстановяване на тялото

Не забравяйте - периодът на възстановяване продължава за всяка жена по различен начин. Това зависи от няколко фактора:

 • Индивидуални характеристики на организма. Как беше операцията, дали имаше някакви усложнения (нагряване на конци или остатъци от плацентата в маточната кухина) - всичко това не добавя положителни емоции и забавя лечебния процес. Заслужава да се спомене и прагът на болката. Този индикатор е различен за всеки човек: някой забравя за болката след няколко дни или не й обръща внимание, а някой не е в състояние да спи напълно и да се грижи за себе си, да не говорим за детето.
 • Психологическо състояние. Това зависи не само от характера на жената и нейното морално състояние, но и от климата в семейството, отношенията със съпруга / та и други близки роднини и отношението към новороденото.

Колкото по-активна е майката, толкова по-бързо ще се възстанови от операцията. Важно е обаче да не навредите и да правите само това, което лекарят ще позволи! Умереността е основното условие. Големият корем влияе на стойката и походката. Коремните мускули губят тонуса си, походката става патешка. С всичко това може да се справи, но не веднага, а постепенно. Леката атлетика е разрешена 10 седмици след операцията. Йога и плуване са разрешени. Ходете колкото е възможно повече, носете корсет и ниски токчета. Добър релаксиращ ефект дава масажът на гърба и шията.

- спортуване след цезарово сечение

Вече няколко часа след операцията можете да правите самомасаж - поглаждайте корема с кръгови движения отляво надясно и отгоре надолу. Вземете топка за тенис - напишете кръгове с нея, започвайки от пъпа, по посока на часовниковата стрелка.

6-8 месеца след цезаровото сечение можете да правите упражнения за укрепване на мускулите на бедрата, корема и талията, като започнете с най-леките. Разрешени са пилатес, водна аеробика, танци, бягане.

ВНИМАНИЕ! Забранено е използването на гири и други тежести след операция в продължение на една година! Отложете за известно време колоездене, волейбол и вдигане на тежести. Ако по време на упражнението усетите виене на свят, разминаване на шева, отделяне от него или влагалището, болка в корема - незабавно спрете да практикувате и изберете друг метод в бъдеще.

- хигиена след цезарово сечение

В родилния дом медицинските сестри ще се занимават с лечението на шевовете. Кога ще бъдат премахнати (след 5-8 дни - ще трябва да го направите сами. Болката на мястото на разреза през първите 3-4 дни е нормална. Важно е да носите превръзка след раждането и да отидете до тоалетната навреме. Понякога може да се наложи обезболяващи, това също не е отклонение.

Какво да правите у дома:

 1. Измийте ръцете си преди всяко третиране.
 2. Шевът се измива по време на вземане на душ със специален гел и се попива с хартиена кърпа за еднократна употреба. По-добре е да не използвате хавлиена кърпа - микробите могат да се натрупват в гънките му.
 3. След къпане увреденото място се третира с хлорхексидин, разредена салицилова киселина или друг дезинфектант.
 4. Носете памучно бельо с подходящ размер. Не трябва да дърпа кожата, да натиска и да търка.
 5. 2-3 седмици след цезаровия шев можете да започнете да мажете с регенериращ гел - това ще помогне на кожата да се нормализира по-бързо.

ВАЖНО! Първо къпане - не по-рано от седмица след операцията!

Какво да не се прави през първия път след цезарово сечение?

 • Носете тежести
 • Максимумът, който можете да вдигнете, е дете. Без тежки чанти и кутии, особено от пода.
 • Напрегнете пресата и правете резки движения (накланяния, завои).
 • Разтрийте шева с кърпа.
 • Яжте мазни, сладки и пържени храни. Забранени са бобови растения, зеле, консерви и бял хляб.
 • Правейки секс.
  Забраната се налага за 1,5-2 месеца, но при наличие на усложнения (вътрешно възпаление, ендометриоза, нагряване на конци и др.) - до разрешението на гинеколога.

РЕФЕРЕНЦИЯ! Планирайте следващото си зачеване не по-рано от 3 години след цезарово сечение. Оставете шева да се излекува напълно и тялото да се възстанови.

Заключение

Бъдете подготвени за определени трудности след цезарово сечение, но не се разклащайте от страх, а ги посрещнете напълно въоръжени. Следвайки всички препоръки, можете да отскочите доста бързо, както и да избегнете неприятни усложнения. Необходими са усилия, но резултатът си заслужава..

Какво ли не за първи път след цезарово сечение

Цезарово сечение се използва в случаи на невъзможност за самостоятелно раждане по различни причини. След цезарово сечение, както и след други операции, се приемат някои забрани и препоръки в периода на възстановяване. Какво не може да се направи след цезарово сечение и какво може да се направи в следоперативния период трябва да знае всяка жена, която се подготвя за операцията.

Първият ден от следоперативния период

След цезарово сечение жената е в интензивното отделение. По това време родилката получава интензивна рехабилитационна терапия. В зависимост от състоянието на жената може да й бъдат предписани лекарства за възстановяване на загубената кръв, антибактериални лекарства и лекарства, които възстановяват функцията на червата.

Първият ден след операцията не трябва да ядете. Можете да пиете вода с лимонов сок. Също така не се препоръчва да седите през първия ден. Всички хранителни вещества през първите 24 часа след цезаровото сечение жената получава интравенозно под формата на капкомери.

Втори ден от следоперативния период

Ако операцията е протекла без усложнения и състоянието на родилката е стабилно, на втория ден младата майка се прехвърля в отделението за следродилна терапия. Всяка жена, която е претърпяла операция, се консултира за терапевтичните методи на следоперативно лечение. Конците след цезарово сечение се третират 2 пъти на ден.

Антибактериалната терапия продължава. През това време забраните стават по-малко строги. Забраната за твърда храна остава. Мама вече може да яде бульони, натурално кисело мляко, варено месо, нарязано в блендер. Можете също така да пиете чай, плодови напитки и плодови напитки. Храненето трябва да бъде ограничено. Трябва да се храните на малки порции 5 - 6 пъти на ден.

Започвайки от втория ден, е необходимо да започнете да се движите самостоятелно. Не се препоръчва обаче рязкото ставане от леглото. Трябва да станете внимателно, като се обърнете настрани и спуснете краката си на пода. В първите дни ще бъде трудно, но физическата активност след операцията е много важна за бързото възстановяване на всички функции на тялото..

Освен това, започвайки от втория ден след операцията, е необходимо да прилагате новороденото към гърдата възможно най-често. Трябва да вдигнете детето внимателно, без да натоварвате коремните мускули. Това ще помогне за установяване на лактацията и ще допринесе за бързото свиване на матката..

Трети ден от следоперативния период

На третия ден след цезаровото сечение забраната за твърда храна остава. Можете постепенно да включите в диетата каши, извара с ниско съдържание на мазнини, кефир с ниско съдържание на мазнини, парни котлети, зеленчуково или плодово пюре. Забраната за преяждане остава. Необходимо е да се храните често, но в малки дози.

Все още не можете да станете от леглото внезапно и да натоварите коремните си мускули. Не можете да вземете душ, докато следоперативният шев не се затвори от белега. Първото внимателно къпане може да се направи не по-рано от 7-ия ден след операцията. В този случай не търкайте шева с кърпа. Можете леко да го изпените със сапун и да изплакнете с топла вода. Важно е старателно да попиете шева след къпане с мека кърпа. Поддържайте шева сух. По препоръка на лекарите, ако е необходимо, шевът трябва да се третира с антисептични разтвори.

Шевове в следоперативния период

В зависимост от шева, използван по време на операцията, конците могат да бъдат абсорбиращи се или неразбираеми. Днес в повечето случаи хирурзите използват конци, които не се нуждаят от отстраняване след операция..

Нишките се разтварят в рамките на 2 месеца след операцията или остават в тялото на пациента и не изискват отстраняване. С подходяща грижа и спазване на всички препоръки шевът бързо се стяга и става почти невидим вече 3-6 месеца след интервенцията.

За да избегнете проблеми с шевовете, не можете сами да сваляте превръзката. Необходимо е стриктно да се спазват всички препоръки на лекарите и да се следват инструкциите на специалистите. При нормално състояние на шевовете жената се изписва у дома 7-10 дни след цезаровото сечение.

Реставрация на дома

Въпреки факта, че жената се е върнала у дома, тя трябва стриктно да спазва препоръките на лекарите през първите седмици след операцията. Не можете да вдигате бебето рязко, по-добре е то да ви бъде сервирано за хранене. Няма нужда да правите усилена работа и преумора.

Лекарите не препоръчват вдигане на тежести и настояват, че единственото нещо, което жената може да вдигне в следоперативния период, може да е новородено бебе. Всички други домакински дейности, свързани с вдигане на тежести, трябва да бъдат поверени на семейството и приятелите..

Диетата постепенно се връща към ястията, познати на жените. Забраната за сладки, пържени и мазни храни обаче остава. Също така, през целия следоперативен период е забранено да се ядат бобови растения, зеле, цитрусови плодове, колбаси, консерви и хлебни изделия..

По-късно, когато жената се възстанови напълно от операцията, тези продукти могат да бъдат въведени в диетата, като внимателно се наблюдава реакцията на новороденото. Ако бебето реагира с алергични реакции или разстроен стомах, някои храни могат да бъдат забранени през целия период на кърмене..

Интимен живот в следоперативния период

В зависимост от състоянието на жената, забраната за сексуална активност може да варира от 1,5 до 2 месеца след цезаровото сечение. Този въпрос трябва да бъде решен от лекуващия лекар въз основа на прегледа и динамиката на възстановяване в следоперативния период..

В случай на усложнения като инфекция на шева, възпаление на матката, ендометриоза и др., Забраната за интимни отношения може да бъде удължена до пълно възстановяване. Във всеки случай интимният живот може да бъде възстановен само след спиране на секрецията и пълно заздравяване на шевовете..

Спорт в следоперативния период

Много жени се интересуват от въпроса кога да започнат физически упражнения за възстановяване на фигурата. Ако жените, които са родили сами, могат да започнат да спортуват веднага след изписването от болницата, то при жените, претърпели цезарово сечение, всичко е съвсем различно.

След операцията е необходимо да издържите поне 1,5 месеца, преди да започнете да тренирате. Необходимо е да започнете класове с минимални натоварвания, като постепенно увеличавате броя и темпото на упражнения.

Упражнения за укрепване на коремните мускули могат да се извършват само след разрешение на лекуващия лекар.

Преди това можете да правите лека гимнастика, която е насочена към повишаване на жизнеността и настроението.

Прераждане

Силно обезкуражено е жените, които са родили с помощта на операция, да планират бременност по-рано от 2 години след операцията. През това време белегът на матката ще се излекува напълно и няма да може да повлияе неблагоприятно на последващата бременност.

Ако се спазват всички препоръки, една жена бързо се възстановява след оперативно раждане и в бъдеще може да планира раждането на второ дете. Повторното раждане в този случай, най-вероятно, ще се осъществи и с помощта на операция. Има обаче случаи на спонтанно раждане след операция..

Възстановяване след цезарово сечение

Как да влезете във форма по-бързо след цезарово сечение

Елена Несяева кандидат на медицинските науки, акушер-гинеколог

Поздравления, стана майка! По някаква причина не успяхте да родите сами и вашето бебе се роди благодарение на цезарово сечение. Препоръките, които ще получите от лекарите, когато бъдете изписани от болницата, до голяма степен ще съвпадат с тези, които ще получат жените, родили през естествен родов канал. Но ще има някои разлики - ще научите за тях от тази статия..

Цезарово сечение

Цезарово сечение е коремна операция и се извършва или под обща анестезия (обща анестезия), или под епидурална анестезия 1. Предната коремна стена се отваря на слоеве: първо, хирургът разрязва кожата - напречно, по линията на растежа на космите на пубиса или по протежение, от пубиса до пъпа. Какъв ще бъде разрезът зависи от избора на операционния лекар и от текущата ситуация. След това се дисектира подкожната мастна тъкан, отваря се апоневрозата 2, мускулите и перитонеума; в матката се прави разрез - през нея се отстранява бебето, а след това и плацентата. След това раната се зашива слой по слой в обратен ред. Върху кожата се нанася конец - абсорбиращ се или не абсорбиращ се (последният се отстранява 6-7 дни след операцията) - или метални скоби. Изборът на конци също зависи от предпочитанията на хирурга и от наличието на този или онзи конци.

Възможни усложнения по време на цезарово сечение

Както всяка друга операция, по време на която тъканта се реже и съответно кръвоносните съдове, цезаровото сечение е свързано с определена загуба на кръв. Нормалната загуба на кръв по време на спонтанно раждане е приблизително 200-250 ml; такъв обем кръв лесно се възстановява от тялото на жената, подготвено за това. Цезарово сечение предполага много повече физиологична загуба на кръв: средният му обем е от 500 до 1000 ml. Естествено, тялото на пациента не може да се справи самостоятелно с този проблем. Следователно, по време на операцията и в следоперативния период се извършва интравенозно приложение на разтвори, заместващи кръвта, а понякога и кръвна плазма, еритроцитна маса или цяла кръв - това зависи от количеството загубена кръв по време на операцията и от възможностите на тялото на пациента.

По време на операцията се нарушава целостта на перитонеума - капакът, който позволява на червата да се перистализират свободно - да се движат, движейки храна. След операцията, като правило, възникват сраствания - сраствания между чревните бримки и други вътрешни органи. Ако адхезивният процес не е силно изразен, пациентът по никакъв начин няма да го усети; ако характеристиките на тялото предполагат развитие на обширен адхезивен процес, могат да възникнат проблеми с изпражненията, да се появят болки в корема, особено в долните части. Лечението в този случай зависи от тежестта на адхезивния процес. В леки случаи физиотерапията е достатъчна, а в тежки случаи може да се повдигне въпросът за хирургично лечение (например лапароскопска операция с термокоагулация ("обгаряне") на срастванията).

От усложненията на цезарово сечение може да се отбележи ендомиометрит, възпаление на матката. Естествено, в този случай това се случва по-често, отколкото след спонтанно раждане. Ясно е, че по време на операцията има директен контакт на маточната кухина с въздух, чиято пълна стерилност не може да бъде постигната. За предотвратяване на ендомиометрит се предписват антибиотици след операция. Дали ще е кратък или дълъг, зависи от съпътстващите заболявания на жената и травмата на тази операция. След цезарово сечение матката се свива по-лошо, отколкото след раждането през вагиналния родов канал, тъй като по време на операцията маточният мускул се пресича. В тази връзка често възниква субинволюция (нарушение на свиването) на матката, което налага назначаването на допълнителна терапия, насочена към подобряване на контрактилитета на матката. Тази терапия се провежда в родилния дом в продължение на 2-5 дни.

След цезарово сечение

След оперативното раждане жената след раждането е в специално следродилно отделение (или отделение за интензивно лечение) през първия ден. Тя е постоянно под наблюдение от анестезиолог (медицинска сестра от интензивното отделение) и анестезиолог. През това време жената се адаптира към следоперативното съществуване: коригира се за загуба на кръв, започва антибиотична терапия за предотвратяване на следоперативни инфекциозни усложнения и се стимулират червата.

През първия ден след цезаровото сечение е разрешено само да се пие вода с лимонов сок. На втория ден можете да се поглезите с пилешки бульон, варено месо, претъркалено през месомелачка, нискомаслена извара, кисело мляко без плодови пълнители, плодова напитка без захар. Можете напълно да се върнете към нормална диета след първия независим стол (за 4-5 дни). Но вече на 2-рия ден щастливата майка е преместена в следродилния отдел, където веднага започва да води активен начин на живот - става и ходи, храни бебето си. На мама е позволено да седне 2-3 дни след операцията. В продължение на 7 дни след цезаровото сечение (преди да се премахнат конците) процедурната медицинска сестра ежедневно обработва следоперативния шев с антисептични разтвори (например „брилянтно зелено“) и сменя превръзката. Ако раната е била зашита с резорбируем шев, тогава раната се третира в същия режим, но конците не се отстраняват (такива конци се разтварят самостоятелно 65-80 дни след операцията).

Кожен белег се образува приблизително 7 дни след операцията; следователно в рамките на една седмица след цезаровото сечение можете да вземете душ напълно спокойно. Просто не търкайте шева с кърпа - това може да стане след друга седмица.

Изписан от родилния дом при липса на усложнения в продължение на 7-10 дни след оперативното раждане.

Кърмене след цезарово сечение

Ако след спонтанно раждане млякото идва за 3-4 дни, а след цезарово сечение - с 4-5. Това се дължи на факта, че когато жената независимо влезе в раждането, тя освобождава определени хормони в кръвта, които освен всичко друго стимулират производството на кърма. Ако цезарово сечение се извършва рутинно, т.е. преди развитието на раждането, хормонът, който стимулира лактацията, започва да навлиза в кръвта забавено, след раждането. Но това на практика не влияе върху теглото и състоянието на бебето, тъй като, ако е необходимо, то се храни със специални адаптирани смеси.

Изискват се ограничения след цезарово сечение

Често пациентите и техните роднини питат дали е възможно след операцията да се вдигат тежести, да се занимават със спорт и като цяло какво може и какво не може да се прави през този период. Отговорът на първия въпрос не е ясен. Хирурзите, например, след коремни операции, не позволяват на пациентите си да вдигат повече от 2 кг в продължение на 2 месеца. Но как да кажете това на жена, която трябва да се грижи за бебе? Ето защо не препоръчваме родилките след цезарово сечение през първия път (2-3 месеца) да вдигат повече от 3-4 кг, тоест повече тегло на детето.

Жените след спонтанно раждане могат веднага да работят върху всички мускули на тялото си (в идеалния случай, ако бъдещата майка е направила това по време на бременност). Пациентите, претърпели цезарово сечение, могат да работят върху коремната преса не по-рано от месец след раждането.

Що се отнася до възобновяването на половите отношения след оперативно раждане, този период е един и същ за оперирани пациенти и за жени, които са родили през вагиналния родов канал. След раждането матката представлява обширна повърхност на раната (на мястото на закрепване на плацентата и феталните мембрани). И както знаете, инфекцията лесно „седи“ върху всяка рана. Процесът на зарастване на раневата повърхност е придружен от секрети, така наречените лохии. Първо са кървави, после кървави и лигави. Lochia се отделя в рамките на 6-8 седмици след доставката. Пълното възстановяване на лигавицата на маточната кухина се характеризира с прекратяване на тези секрети. След това можете да възобновите половия акт, но не забравяйте за контрацептивите, за да не настъпи непланирана бременност.

По отношение на брекетите след раждането можем да кажем, че не е нужно да злоупотребявате с носенето им: мускулите на корема трябва да работят сами..

Трябва да се помни, че след цезарово сечение на матката остава белег, който може да повлияе на хода на следващите бременности. Доказано е, че белегът достига оптималното състояние за носене на бременност 2-3 години след операцията. По това време тялото на жената се възстановява от предишната бременност. Затова е по-добре да помислите за брат или сестра за първото си дете след това време..

Акушерите все още не стигат до консенсус относно възможността за спонтанно раждане при пациенти, които преди това са били подложени на цезарово сечение и имат белег на матката. По правило белегът на самата матка е индикация за второ цезарово сечение. Но понякога има и изключения. Във всеки случай, ако бихте искали да раждате сами, този проблем се решава индивидуално, в зависимост от състоянието на вашето здраве, от състоянието на белега (оценява се чрез ултразвук), от хода на следоперативния период и много други обстоятелства..

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Какво да не се прави след цезарово сечение?

Цезарово сечение е интракавитарна операция с използване на обща анестезия. Ето защо има ограничения, които не могат да бъдат спазвани след цезарово сечение за млада майка, които трябва да се спазват, за да не се нанесе голяма вреда на вашето здраве и на детето.

Какво да не се прави след цезарово сечение?

Най-важното ограничение е, че първите 2 - 3 месеца са забранени. след операцията, носете тежести, тежащи повече от теглото на новороденото бебе след операцията, има опасност от разминаване на конците. Тъй като разрезът заздравява, той ще боли, сърби и не трябва да се пипа или надрасква.

Белегът се създава около 1-2 седмици след операцията и до този момент не е необходимо:

 • Вземи си душ;
 • лежи в топла вода в банята;
 • изтъркайте шев.

Какво не е позволено след цезарово сечение? Първите 3 дни са забранени:

 • яжте всичко, което искате и задължително трябва да спазвате диета;
 • не е препоръчително да прекарвате време в седнало или легнало положение;
 • по-добре е да ходите възможно най-много, за да не се образуват сраствания;
 • инфекция, внесена в матката, може да доведе до много сериозни и непоправими последици, следователно не можете да откажете курса на антибиотично лечение, предписан от гинеколог, за да предотвратите ендометрит.

За разлика от жените, които са родили сами, след цезарово сечение не се препоръчва:

 • занимавайте се със спорт за около 1 месец или дори повече;
 • не трябва да злоупотребявате с носене на превръзка след раждането, мускулите трябва да работят;
 • след операцията, сексът с партньора ви трябва да бъде спрян, докато шевът в близост до матката заздравява. Сексът е придружен от опасна физическа активност и дори вашият любим и надежден партньор може да зарази раната.

Мускулната тъкан в областта на разреза се възстановява напълно за много дълго време и в рамките на 2 до 3 години след началото на бременността и цезаровото сечение е нежелателно да забременявате отново. Абортът като механичен ефект може да провокира сълзи, а по-късно и възпаление в стените на матката. Впоследствие тези разкъсвания могат да доведат до тумори, миома и удебеляване на белега..

Разхлабените шевове могат да доведат до прекомерна загуба на кръв, не можете да се колебаете да се обадите на линейка. Ако възникне усложнение, не можете да оставите всичко да мине от само себе си, трябва спешно да се консултирате с лекар. Самолечението в такива случаи води до сериозни последици, необходимо е да се осигури само първа помощ.

Това е всичко за нас. След като прочетете тази статия, научихте, че не можете след цезарово сечение.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи..

Възстановяване след цезарово сечение: как бързо да се възстановите от операцията?

Приблизително 20% от ражданията се извършват чрез цезарово сечение. Хирургичното раждане се извършва по медицински причини, като целта им е да запазят здравето и живота на майката и детето при наличие на различни патологии. Възстановяването след цезарово сечение отнема повече време, отколкото след нормално раждане, и има свои собствени характеристики.

Жена след оперативно раждане трябва да помни, че е претърпяла истинска коремна операция. Следователно опитите да се върнете към предишния ритъм на живот възможно най-скоро са излишен риск. Процесът на възстановяване след цезарово сечение е бавен, като същевременно трябва да се спазват всички препоръки на лекаря и правилата за грижа за хирургическия шев.

Възстановяване през първите дни след цезарово сечение

През първия ден младата майка е в реанимацията под наблюдението на медицинския персонал. Първите часове след операцията й е забранено да става и да ходи - това е предпоставка за всички родилки след оперативно раждане. При нормално здраве и липса на усложнения, новороденото се довежда при майката 8 часа след раждането.

Ако всичко е наред и състоянието на младата майка не предизвиква безпокойство, на втория ден тя е преместена в следродилното отделение. Отсега нататък тя ще има повече възможности да се движи и да се грижи за бебето..

В първите дни на престоя в болницата жената редовно се преглежда от специалисти, оценявайки как протича възстановяването след операцията, съкратителната активност на матката и оздравителния процес на шева.

От втория ден млада майка може да стане за първи път, да започне да ходи и да закопчава бебето за гърдите си. От третия ден е позволено да седнете. През цялото това време младшият медицински персонал обработва шевовете с антисептици. Пациентът ще получи допълнителни препоръки за възстановяване след грижа за цезарово шев от лекаря при изписване от болницата.

Особености на следоперативния период

Цезарово сечение се извършва с помощта на хирургичен разрез на корема и матката на жената, по време на който бебето и нейните мембрани се отстраняват. Тази манипулация, толкова позната на медицинския персонал, е огромен стрес за жената. Възстановяването след цезарово сечение ще отнеме поне няколко месеца. След това младата майка ще се върне към предишното си физическо и психо-емоционално състояние..

След раждането матката се връща в пренаталното състояние в рамките на 8 седмици. Разрезът на матката, отокът и кръвоизливът в областта на шева, както и приложеното голямо количество конци, значително инхибират процеса на регенерация на тъканите и предразполагат към развитието на инфекциозни и възпалителни усложнения в малкия таз.

В следоперативния период след цезарово сечение рискът от инфекция е десет пъти по-висок, отколкото след нормално раждане!

Състоянието на жената след операцията до голяма степен зависи от избора на хирургическа техника, количеството и качеството на шевния материал, адекватната антибиотична терапия и навременната профилактика на усложненията. Спазването на всички тези фактори в комбинация гарантира бързо нормализиране на благосъстоянието след цезарово сечение.

Какво абсолютно не трябва да се прави след операция?

Спазването на правилата за рехабилитация помага да се ускори скоростта на възстановяване на тялото след цезарово сечение. След оперативно раждане трябва да се откажете от всяка интензивна физическа активност. Разрешено е само да ставате и да ходите бавно, като правите почивки на всеки 15 минути.

През останалото време е препоръчително да легнете. След изписването основната домакинска работа и част от грижите за детето е най-добре да се остави на близък роднина или помощник. Ако тези изисквания бъдат пренебрегнати, вероятността от усложнения след раждането се увеличава, като дехисценция на конци, болка, маточно кървене..

След цезарово сечение не можете:

 • занимавайте се с физическо възпитание и физическа активност в продължение на 10 седмици;
 • напрягайте коремните мускули, докато отделянето след раждането спре и шевът се излекува напълно - около 6 седмици;
 • заемете седнало положение за 3 дни;
 • вземете вана или душ през първите 7 дни (заплашва да се намокри и последващо възпаление на шевовете);
 • търкайте шева с гъба или кърпа, докато не минат 14 дни от операцията;
 • повдигане от 3 кг или повече през първите 8 седмици;
 • ядене на твърда храна през първите 3 дни;
 • правите полов акт, докато изтичането след раждането приключи - лохии;
 • забременеете и радете в рамките на следващите 2 години.

Ако тези препоръки се спазват, възстановяването след раждане чрез цезарово сечение ще бъде по-бързо за млада майка. Ако възникнат проблеми, например нагряване на шевове или увеличени лохии, определено трябва да се консултирате с лекар.

Правилното хранене

През първите 24 часа след операцията е разрешено да се пие само чиста негазирана вода, за предпочитане с добавяне на лимонов сок. Не се притеснявайте да гладувате още първия ден. В ранния следоперативен период физическият глад практически не се усеща, тъй като родилката се "храни" с помощта на специални капкомери.

На втория ден, след преместване от интензивното отделение в редовно отделение, храненето на младата майка трябва да съответства на нежната диета, препоръчана след коремна операция..

Твърдата храна е напълно изключена. Можете да ядете малко по малко, без да претоварвате храносмилателния тракт. Препоръчително е да се ограничите до картофено пюре, доведено до течно състояние с вода, печени ябълки и нискомаслен кефир.

На третия ден можете да добавите пилешки или телешки бульони, приготвени в трета вода, към диетата. На четвъртия ден се добавят котлети на пара, пюре от варено месо, нискомаслено извара, желе и компоти.

От 5-ия ден можете постепенно да се върнете към обичайната си диета, като вземете предвид препоръките за кърмачките. За да предотврати компрометирането на храносмилателния тракт на новороденото, младата майка трябва да се откаже от сладкиши, червени плодове и зеленчуци, зеле, бобови растения и др..

Упражнения

За младите майки, претърпели цезарово сечение, има специални упражнения, насочени към възстановяване на кръвообращението и физическата годност, които могат да бъдат направени в рамките на няколко дни след оперативното раждане..

Например упражнения на Кегел, чиято същност е свиването и отпускането на мускулите на перинеума. Мускулите се държат в напрегнато състояние за 15 секунди, след което се отпускат за същото време.

Изпълнението на упражнения на Кегел сутрин и вечер в продължение на 10 подхода може да предотврати пролапса на матката и уринарната инконтиненция, да възстанови загубената мускулна еластичност.

За да се възстановите по-бързо след цезарово сечение, няколко дни след операцията, можете да започнете да изпълнявате следния набор от упражнения, което не само има положителен ефект върху възстановяването на тялото, но също така помага за премахване на болката:

 • легнали по гръб, напрегнете се и свържете коленете един с друг за 5 секунди, след което отпуснете краката си;
 • разтворете краката отстрани и ги върнете в първоначалното им положение;
 • правете ротационни движения с краката в различни посоки;
 • издърпайте чорапите на краката към себе си и далеч от вас;
 • поглаждайки долната част на корема с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, помагайки на матката да се свива по-добре.

След като лекарят премахне шевовете, можете да започнете да правите леки упражнения за укрепване на корема. По-добре да започнете с елементарното - рисуване в корема, докато сте седнали или наведени.

При един подход трябва да изпълните 20 такива движения, упражненията се правят 2 пъти на ден. Не се препоръчва да се излагате на по-сериозни физически натоварвания през следващите 2 месеца. Същото се отнася и за началото на сексуална активност..

Възстановяването на фигурата след цезарово сечение може да отнеме малко повече време, отколкото след естествено раждане, тъй като не можете да бързате да натоварвате коремните мускули, докато шевовете не заздравят напълно.

Възстановяване на цикъла след цезарово сечение

Вътрешната повърхност на матката изглежда като огромна кървяща рана. Заздравяването му е придружено от отделянето на кръв през първите дни, а след това и лигавично-кръвни секрети (лохии) - през следващите. Средно процесът на регенерация на матката продължава около 6 седмици..

Възстановяването на менструацията след цезарово сечение не се различава от естественото раждане. И в двата случая много зависи от това дали младата майка ще кърми бебето си..

Например, ако лактацията не се практикува или е била спряна в рамките на първия месец след раждането, тогава менструацията на жената идва доста скоро - през следващите 2-3 месеца. Ако процесът на кърмене е установен и продължава повече от няколко месеца, тогава менструацията след цезарово сечение може да дойде шест месеца по-късно или по-късно.

Също така, процесът на възстановяване на цикъла след цезарово сечение зависи от следните фактори:

 • състоянието на хормоналния фон;
 • интензивността на производството на кърма;
 • режим на хранене;
 • общо здраве на жената;
 • дата на въвеждане на допълващи храни;
 • хранителни характеристики на млада майка;
 • възраст;
 • наличието на хронични заболявания;
 • начин на живот, лоши навици.

Възстановяване на матката

Пълният етап на възстановяване на матката след цезарово сечение продължава от 18 до 24 месеца. През този период се възстановява мускулният слой на матката, който е бил повреден в резултат на хирургична дисекция..

В резултат на това на стената на гениталния орган се образуват белези. Лекарят ще наблюдава образуването му с помощта на ултразвуково сканиране.

Грижа за конци след цезарово сечение

Шевовете след операцията се наблюдават особено внимателно. В продължение на 7 дни след цезаровото сечение (преди отстраняване на конци или скоби), медицинската сестра всеки ден третира следоперативната рана с антисептични разтвори и подновява превръзката. На 5-7-ия ден шевовете се отстраняват, превръзката вече не се прилага.

Ако операционната рана е била зашита с шевна материя със самопоглъщащ ефект, тогава шевовете се третират по същия начин, но не се отстраняват. Такива нишки обикновено напълно изчезват сами след известно време..

В рамките на една седмица след операцията ще се образува кожен белег, така че млада майка може да си вземе душ. Основното нещо е да не полагате физически усилия към следоперативната рана, например, като я търкате с кърпа. За да направите това, трябва да изчакате още една седмица.

Кърмене след операция

Ако след нормално физиологично раждане млякото пристигне на 3-ия ден, то след цезарово сечение това ще се случи по-близо до 5-ия ден. Лесно е да се обясни това: по време на независимо раждане в тялото на жената настъпва прилив на хормони, които стимулират не само началото на раждането, но и кърменето.

Хирургичното раждане обикновено се извършва планирано, тоест не се взема предвид пълната готовност на тялото за раждане. Следователно, хормонът, който активира производството на кърма, започва да навлиза в кръвта на жената по-късно, след операцията..

Не се притеснявайте, че новороденото ще гладува в първите дни след раждането. Временното отсъствие на майчино мляко няма да се отрази на теглото му и още повече на здравето му, тъй като, ако е необходимо, медицинският персонал със сигурност ще го храни с адаптирано мляко за кърмачета.

Усложнения и тяхното предотвратяване

Най-честите усложнения, които усложняват възстановяването след цезарово сечение, са инфекциозни и възпалителни процеси и маточно кървене. Инфекцията може да засегне хирургическия шев, докато са възможни нагнояване, херния и в тежки случаи лигатурна фистула. Профилактиката се състои в адекватна грижа за конците и задължително предписване на антибиотици след раждане.

Съществува и риск от разширени вени, тромбоза и общо влошаване на вените. В следоперативния период не са изключени усложнения като оток на долните крайници, обостряне на разширени вени и тромбофлебит и други сериозни усложнения. Ето защо една жена определено трябва да започне да става и да ходи ден след операцията - това предотвратява задръстванията във вените..

Усложнения след цезарово сечение, като ендометрит, аднексит, параметрит, плацентарен полип и хематом, не се откриват веднага след раждането, но в бъдеще могат да засегнат не само здравето на жената, но и нейните репродуктивни възможности като цяло. Ето защо, ако се появят маточни кръвоизливи, болки или менструални нарушения, трябва да се консултирате с Вашия лекар..

Възстановяването след цезарово сечение изисква много сила и търпение от жената. Постоянна болезнена болка, ограничена двигателна активност, необходимост от редовно третиране на шева - всичко това е доста трудно, освен това новороденото също изисква подходящи грижи.

Времето за възстановяване може да отнеме няколко месеца и през този период жената се нуждае от помощ от своите роднини. Моралният и физически комфорт ще помогнат на младата майка да преодолее по-бързо етапа след раждането.

Цезарово сечение: какво да не се прави след операция

Какво да правите с тялото си след цезарово сечение е възможно и необходимо и какво е категорично противопоказано, възникват много въпроси. Акушер-гинекологът Елена Березовская отговаря на някои от най-често срещаните.

Цезарово сечение може да бъде планирано предварително, има списък с медицински показания, когато естественото раждане е опасно за майка или бебе. Но също така се случва, че решението за хирургическа интервенция се взема още по време на раждането, когато нещо се обърка. Във всеки случай е важно да знаете какво да очаквате след процедурата..

Тъй като цезаровото сечение е операция, много зависи от това как протича следоперативният период, колко кръв е загубена по време на операцията, как се чувства жената. Докато сте в болницата (обикновено 3-4 дни), лекарите и медицинските сестри ви наблюдават, така че тяхната отговорност е да следят вашето състояние, състоянието на шева, да предписват болкоуспокояващи, ако е необходимо, и да наблюдават уринирането. В някои страни има така нареченото „контролирано от пациента облекчаване на болката“, при което жената е свързана с преносима капчица от болкоуспокояващи, но ги използва сама, когато се появи болка (в болнична обстановка). Извън болницата те използват таблетки.

КАК ДА ПРОВЕДИТЕ СЕБЕ СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА

 • Приемът на течност и храна обикновено се разрешава не по-рано от 8-12 часа, понякога след ден - това зависи от нормализирането на функцията на червата. Ако няма усложнения на CS, жената се препоръчва да приема редовна храна без ограничения, но за предпочитане повече фибри, за да се предотврати запек.
 • Катетърът на пикочния мехур обикновено се отстранява след 2 часа (ако приемем нормален обем урина), но понякога се държи до 12 часа. Ставането на собствените си крака и ходенето до тоалетната обикновено до края на първия ден.
 • Възможно е да има повече кървене от влагалището. Използвайте уплътнения, сменяйте на всеки 2 часа. Тампоните са забранени.
 • Препоръчително е да се движите възможно най-много - бавно, спокойно, на малки стъпки, с опора - няма по-добра профилактика на адхезивната болест. Понякога се препоръчва „упражнение“ в люлеещ се стол.

ЧЗВ

Колко е необходима превръзка след операцията и как да я изберете?
Не се препоръчва от лекарите, това е импровизация на жените. Трудно е да се намери размерът и външният вид, защото има твърде много модели. За предпочитане не по-рано от 7 дни. Добър достъп на кислород до зоната на белега.

Как да се грижим за външния шев?
Душ с топла вода и сапун, подсушете с чиста кърпа. Внимавайте за зачервяване, подуване, отделяне. Обикновено шевовете се отстраняват при освобождаване, но могат да бъдат премахнати по-късно. При наличие на кървави отделяния от шева, незабавно се свържете с лекар.

Как да се контролира шевът на матката, ако се планира нова бременност?
Контролът на конците преди бременността е труден. Препоръчва се ултразвук или ЯМР, ако следродилният период е бил сложен.

Как да се предпазите от нежелана бременност, докато кърмите?
На първо място - разрешени са презервативи, хормонални еднокомпонентни лекарства на основата на прогестини (mil-pili)

Какви са другите ограничения след цезарово сечение?
Не вдигайте тежести до 2 месеца, не се навеждайте, не се изправяйте рязко, не бягайте, ограничавайте ходенето по стълби, въздържайте се от сексуална активност поне 2 месеца (позволено след преглед от лекар).

Как да се възстановите бързо след цезарово сечение? 14 ефективни начина

Според статистиката днес на всеки 3-4 бременности завършва с операция. Новоизградената майка ще трябва да се сблъска не само с периода след раждането, но и със състоянието след операцията.

А това е два пъти по-трудно. Никой не е отменял задълженията за грижа за бебето. Никой освен вас не може да прикрепи бебе към гърдата. Не напразно жените се интересуват от това как бързо да се върнат в предишната си форма..

Как да се възстановите от цезарово сечение?

Промяната в тялото ви започва веднага след отстраняването на бебето, все още на операционната маса. Матката реагира на намаляване на обема и рязко се свива. По този начин помага за спиране на кървенето.

Отсега нататък ще намалява обема си всеки ден. Той напълно ще намалее с около 2 месеца. След операцията върху корема ви се поставя пакет с лед - това също е средство за подобряване на свиването на матката и спиране на кървенето. Те определено ще предписват инжекции с контракция на матката.

Постоперативни белези на матката, предната коремна стена и кожата ще се усетят почти веднага. Особено силна болка през първите 3 дни. Болката насърчава освобождаването на хормони на стреса: адреналин и норепинефрин, което влияе негативно на състоянието на тялото, както и заздравяването на белези и тазови органи.

В допълнение, тонусът на мускулите на предната коремна стена намалява, за да защити разрязания корем. Това може да доведе до бъдещи хернии. Трябва да Ви бъдат предписани болкоуспокояващи.

Шевът след цезарово сечение ще се обработва ежедневно. Наемете за 7-8 дни.

Лекарите ще разказват и показват и само вие можете да си помогнете.

14 начина за по-бързо възстановяване след цезарово сечение

1. Не лъжете твърде дълго след операцията! След операцията, 10-12 часа и ако сте имали спинална анестезия, тогава ще трябва да останете в леглото за 24 часа. Първият път е необходимо да се издигнете в присъствието на лекари. Колкото по-рано станете, толкова по-добре за вас.

2. Физическа активност. Почти веднага след операцията е необходимо да се движите, да се обръщате в леглото. Шевът е плътно пришит с конци, той няма да се раздели. 3-4 часа след цезарово сечение, трябва да направите първите упражнения. Свийте и разгънете краката в глезенните и коленните стави, ръцете.

3. Изпълнявайте дихателни упражнения.

 • Легнал по гръб, вземете ръката си отстрани - вдишайте, върнете се в SP. - издишайте.
 • Легнал по гръб, с крака и ръце, протегнати по тялото. Вдигнете прави ръце нагоре - вдишайте през носа, долните ръце надолу - издишайте през устата.
 • Легнал от лявата страна, лявата ръка е под главата, дясната ръка е по тялото, краката са изправени. Повдигнете дясната си ръка нагоре, докоснете възглавницата - вдишайте, надолу - издишайте. Повторете 1-2 пъти. Повторете и от дясната страна..
 • Легнал по гръб, краката са удължени, дясната ръка е на корема, лявата ръка е на гърдите. Вдишайте през носа - надуйте стомаха, издишайте през устата - изпуснете.

След като сте в състояние да се издигнете, в продължение на 2 дни започнете да изпълнявате упражненията, докато седите на ръба на леглото, с крака надолу.

 • Флексия, удължаване на крака в колянните стави.
 • Вдишайте - издърпайте коленете си на гърдите, помагайки с ръце, издишайте - върнете се в I.p..
 • Вдишайте - разтворете ръцете си отстрани, издишайте - изтеглете стомаха си и се върнете в I.p..
 • Легнали по гръб, те сгънаха колене, ръце по тялото. Повдигнете таза и го завъртете надясно - наляво, спуснете го.
 • Легнете по гръб, свити колене, изпънати ръце. Спуснете коленете надясно, протегнатите ръце наляво, спуснете коленете наляво, протегнатите ръце надясно.
 • Лежим по гръб, разкрачени крака и ръце, повдигаме единия крак и започваме да чертаем числа от 1 до 6. След това същото и с другия крак. Всеки ден добавяме 1 цифра и достигаме 20.
 • За да възстановите тонуса на мускулите на перинеума, има набор от упражнения на Кегел.

Ако правите гимнастика, тогава възстановяването от цезарово сечение ще отиде много по-бързо. Няма да има сраствания, с течение на времето бившата еластичност на корема ще се върне, матката ще се свие за кратко време. Но първо трябва да се консултирате с Вашия лекар..

На фона на треска, ако по време на операцията е имало много загуба на кръв, ако имате тромбофлебит, упражненията са противопоказани. Не трябва да правите гимнастика насила. Спрете да спортувате, ако се появи болка.

Цезарово сечение не е съвместимо с интензивна физическа активност. Не можете да вдигате тежести, да люлеете пресата, да правите упражнения на симулатори, да бягате, клякате през първите 2-3 месеца.

3. Кърмене. Кърмете бебето си. Какво ще даде? Когато зърното е засмукано, в тялото се произвежда окситоцин. Той стимулира производството на мляко в млечните жлези и свиването на гладката мускулатура, т.е. матка.

В допълнение, това е хормон на любовта, който помага за формирането на майчините инстинкти. И много се говори за полезните свойства на кърмата за бебе и всички знаят, че няма нищо по-добро..

4. Анемия. Нуждата от желязо по време на бременност и кърмене винаги е повишена. При цезарово сечение кръвозагубата е няколко пъти по-висока, отколкото след естественото раждане.

След операцията може да развиете анемия. Това нарушава заздравяването на тъканите, свиването на матката и не се отразява по най-добрия начин на благосъстоянието. Ако лекарят каже, че имате нисък хемоглобин, тогава трябва да приемате железни добавки.

5. Легнете по корем. Още на втория ден след цезарово сечение можете да лежите по корем. Това ще ускори свиването на матката..

6. Следете своевременното изпразване на пикочния мехур и червата.

Първият ден след операцията ще трябва да издържите пикочен катетър. Не е приятно и затруднява движението. Поставя се преди операция, за да се контролира количеството и цвета на урината, както и да се предотврати нараняване на пикочния мехур по време на операцията.

След операцията те също обмислят колко урина се отделя на ден. Това е важно, за да се прецени дали е имало увреждане на пикочния мехур или уретерите. Празен пикочен мехур, важно условие за правилното свиване на матката и няма да можете сами да се качите на кораба през първите 12-24 часа.

След операцията може да получите запек. Това се дължи на намален чревен тонус, хормонално натоварване и, разбира се, неактивен начин на живот. Ако до третия или четвъртия ден няма изпражнения, ще Ви бъде поставена клизма.

Пийте повече вода, упражнявайте повече. У дома си струва да се ядат повече зеленчуци и плодове, млечни продукти, супи и зърнени храни с елда и перлен ечемик, растителни масла.

7. Храна. Тялото се нуждае от сила, за да се нормализира след операцията, както и да нахрани бебето. Така че яжте повече месо, протеинът е градивен елемент и имате белези, които трябва да се лекуват.

Повече фибри: зеленчуци и плодове, но изрежете отвъдморските плодове. Не забравяйте, че ще кърмите бебето си. Следователно вашето меню не трябва да навреди на вашето бебе. Не яжте храна с консерванти, подправки, люти сосове, пушени меса, пиле на скара, гуги, пица, мазни и пържени храни. Храната трябва да се задушава, вари и приготвя на пара.

8. Масажът и самомасажът ще помогнат за възстановяване. Подобрява тонуса на кожата, подобрява кръвообращението и метаболизма. Повишава се и мускулният тонус.

В техниката има 4 техники: поглаждане, триене, месене и вибрация.

Още първите часове можете да погалите стомаха си с длан в кръг, отгоре надолу и отдолу нагоре.

Можете да използвате топка за тенис. Изпишете ги с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, започвайки от пъпа.

Масажирайте с контрастен душ.

9. Носете превръзка. Той ще облекчи болката, ще поддържа отслабени коремни мускули. Превръзката е особено необходима през първите дни и седмици. В легнало положение лентата не е необходима само когато се движите. Не носете превръзката повече от 3 часа. От 4-6 седмици превръзката не е необходима и продължителното й носене може да доведе до обратен ефект, т.е. отслабване на пресата.

10. Хигиена. За съжаление, ако сте имали цезарово сечение, тогава ще ви бъде позволено да вземете душ само след като шевът бъде премахнат и след това, ако е заздравял добре. Това ще се случи след около седмица..

Преди това трябва да измиете на части, за да не намокрите шева. Не забравяйте да спазвате интимна хигиена: трябва да се измивате със сапун след всяко посещение в тоалетната.

11. Внимавайте за изписването си.

 • През първите 3 дни те са яркочервени и много обилни..
 • От 4 до 10 дни розово-кафяво или кафяво. Всеки ден броят им намалява, а цветът става по-светъл..
 • До 10-ия ден жълтеникави или бели мазки.
 • Съдържа ивици слуз до 3 седмици.
 • Изписването напълно ще спре до 6-8 седмици.

Ако те са много обилни, мръсни на цвят и с неприятна миризма, докато се притеснявате от болки в долната част на корема или треска, трябва да се консултирате с лекар. Възможно е да има усложнения, които ще забавят възстановяването на тялото след раждането и заздравяването на белега на матката.

12. Сън. Тялото трябва да почива добре. Спи през деня с бебето си.

13. Погрижете се правилно за белега по кожата. Шевовете ще бъдат премахнати за 6-7 дни. Ако няма усложнения, душ всеки ден у дома, но не търкайте мястото на шева с кърпа. След душа го лекувайте с брилянтно зелено, ако лекарят не предпише нищо друго при изписване..

За да не остане груб белег, след месец можете да използвате специални мехлеми (controctubex, solcoseryl, klirvin), ако желаете, можете да се свържете с салон за красота.

14. Разходка на чист въздух. Бързото заздравяване на рани и храненето на тъканите е невъзможно без кислород. Освен това ще бъде полезно и за вашето бебе..

Белезите ще заздравеят за 6-12 месеца, мускулите и кожата ще се върнат.

Не е толкова лесно да приведете тялото си в ред след раждане и цезарово сечение, но радостта от раждането на вашето бебе ще засенчи всички трудности.