Родът наближава и бъдещата майка започва да се подготвя за болницата. По-добре е да подготвите всичко, от което се нуждаете, предварително, отколкото да не бързате нещо и след това да се разстроите. Докато дойде вълнуващият момент, нека разберем какво да закараме в болницата, за да се чувстваме комфортно там. Списъкът се състои от необходимите елементи и документи. Нека условно го разделим на три торбички: за раждане, след раждане и за бебето. Четвъртата торба, предназначена за изписване, може да бъде събрана, както за постъпване в медицинско заведение, така и донесена от роднини по време на изписването от нея.

В каква чанта е по-добре да сложите нещата?

Съгласно санитарните норми и правила (SanPin) е забранено да се носят чанти от кожа, плат или ракита в болницата. Такива материали могат да разпространяват микроби и вируси. Препоръчително е да опаковате нещата в найлонови торбички. Чантата също трябва да е прозрачна, за да не се рови дълго в нея в търсене на правилното нещо. Хипотетичните „три чувала“ не могат да се приемат буквално. Персоналът на институцията е малко вероятно да ви позволи да донесете 3-4 торби.

Запасете се с една просторна чанта, сложете в нея всички подготвени неща, като ги разбиете на сектори, за да знаете къде какво се крие. Между другото, можете да закупите готова чанта в магазина, ако намерите такава, която ви подхожда. Ако вие или някой от вашите роднини знаете как да шиете, направете своя версия на „куфара за спешни случаи“ за родилката. За някои майки са достатъчни обикновени найлонови торбички с дръжки..

Какви документи трябва да вземете със себе си??

По време на целия период на бременност сте придобили голям брой медицински документи и сертификати. Някои от тях трябва да бъдат откарани в медицинско заведение. Започвайки от 32 седмици, вземете си правило да носите документи със себе си - периодът, установен от лекаря, може да се промени по искане на вашето бебе. Ако всичко върви добре, до 36-та седмица отидете да пазарувате, опаковайте „куфар за спешни случаи“ с неща. Поставете в него следните документи:

 • паспорт;
 • обменна карта на бременна жена с пълна информация за хода на бременността и резултатите от теста;
 • медицинска застрахователна полица, която дава право на медицинска помощ;
 • ако имате договор с медицинско заведение, задължително го поставете;
 • квитанции за плащане на отделно отделение и съвместна доставка, ако решите да използвате тези услуги.
Обменната карта ще даде на акушер-гинеколога цялата информация за хода на бременността, поради което на по-късна дата трябва да я носите със себе си през цялото време

Между другото, по отношение на съвместното раждане. Вашият значим друг също се нуждае от документи. Лекарите ще изискват паспорт и здравен сертификат на съпруга ви. Това се прави за безопасността на бебето..

Какви неща да подготвите за раждането?

Списъкът с предмети, които ще ви бъдат полезни по време на раждане, е малък. Правилата за обслужване в родилния дом предполагат осигуряване на необходимото облекло на родилките, но можете да вземете миещи се чехли. Въпреки това, всяка акушерска институция определя свои собствени правила, по-добре се информирайте за съществуването им предварително. На теория трябва да събирате:

 • нощница (свободно прилепване);
 • питейна вода (1 литър или повече, ако ви се иска);
 • кърпа (можете да имате две);
 • бебешки сапун (течен);
 • еднократни тоалетни седалки;
 • топли чорапи (не вълна);
 • можете да вземете видеокамера или фотоапарат, ако искате да запазите върху тях радостно историческо събитие от живота на вашето семейство.

Добавете към чантата с вашите вещи и екипировка за новороденото, които ще се носят от персонала след раждането. Някои заведения използват собствени бебешки пелени, за да сменят бебето. Разберете този въпрос предварително - може да не се наложи да събирате екипировка за новородено, само за изписване. Запасете се със следното:

 • жилетка, боди или блуза;
 • пелена;
 • можете да поставите плъзгачи;
 • шапка с козирка.

Майките, които ще раждат за първи път, често се чудят дали могат да носят храна със себе си. Повярвайте ми - раждайки, със сигурност ще забравите за всяка храна. Ако искате да вземете нещо за лека закуска, можете да се запасите със сушени захаросани плодове или плодове, бисквитки, бисквити. Варени яйца и бульон ще направят. Не претоварвайте „аварийния си куфар“, за да не можете да го вдигнете.

Контролен списък за мама след раждане

След като роди, мама прекарва около 3-5 дни с малкото си съкровище в болницата. Какво да събирате за този период, какви предмети ще са подходящи за кърмачка? Избройте някои елементи от гардероба. Не забравяйте да поставите продуктите, които използвате за лична хигиена. Запасете се с вода и храна, която сте изяли преди раждането. Ако искате да изглеждате привлекателно, вземете козметична чанта, но не забравяйте да прочетете нашите допълнителни обяснения в отделен блок за преглед. Подготвили сме необходимия списък за вас.

облекло

 • Чиста нощница, халат, чехли. Изберете модел на изрязване за удобно кърмене. Някои заведения за майчинство осигуряват собствено облекло, моля, попитайте предварително. Облечете два чифта топли чорапи, ако раждате през зимата.
 • Имате нужда от специален сутиен за кърмене с подвижни джобове на зърната. Този продукт ще ви осигури удобно хранене на вашето бебе..
 • Ако болницата не издава бельо, вземете бикини за еднократна употреба (памук, 3-5 броя) и подложки след раждането.
 • Ще ви трябват и подложки под сутиена, които перфектно абсорбират изтичащото мляко. Ако не бъдат взети, всички дрехи ще бъдат оцветени, които се подкисляват и започват да миришат лошо..
 • Погрижете се за фигурата си - вземете превръзка след раждането.
Използването на превръзка веднага след раждането ще ви помогне да възстановите фигурата си по-бързо.

Хигиенни продукти

 • Обичайният комплект за ежедневна грижа: четка за зъби, шампоан, сапун, крем за грижа за тялото, дезодорант (рол-он), душ гел (вижте също: какво можете да си купите детска електрическа четка за зъби на възраст от 3 години?). Тоалетни седалки за еднократна употреба. Майки, които са се озовали на раждане с конци, могат да помолят някой близък да им донесе най-мекия вид тоалетна хартия..
 • Лекарство срещу напукани зърна. Изберете такъв, който не изисква изплакване. Пукнатините се появяват при много майки и причиняват болка при хранене. Причината е неправилното прикрепване на новороденото към гърдата. Купете крем "Bepanten" или "D-Пантенол".
 • Глицеринови свещи. Помага при проблеми с изпражненията.

Храна, прибори за хранене, предмети за отдих

Предметите, представени в този раздел, не могат да бъдат взети със себе си в деня на постъпване в болницата. Всеки от тях може да ви бъде докладван от роднини при посещение. Приборите могат да бъдат ограничени до чаша и чаена лъжичка. Можете да правите бележки на мобилния си телефон. Съставихме груб списък:

 • Пия вода. Вземете негазирана вода. Забравете - ще трябва да използвате преварена вода, излята от чешмата, за пиене.
 • Вземете продукти, които имате право да ядете.
 • Чаша, вилица, лъжица, чиния, ако съдовете не се раздават в болницата.
 • Торби за боклук. Отделенията на родилния дом се поддържат стерилни, така че в тях не се поставят кофи за боклук.
 • Козметика. Вземете го до минимум, за 3-5 дни.
 • Бележник и химикал. Може да искате да запишете препоръките на Вашия лекар или да обменяте контакти с приятелите си от отделението. Списание или книга за свободното време.
В някои родилни болници се предлага пълноценна вкусна храна - можете да прочетете отзивите за институцията, в която бъдещата майка ще ражда предварително

Често се задава въпросът за лекарствата. Болницата за майчинство е медицинско заведение, където можете да получите каквото и да е лекарство за главоболие, гадене или по-сериозни лекарства, ако е необходимо. Майките, които знаят, че ще им бъде направено цезарово сечение, трябва да проверят списъка с необходимите лекарства при лекарите в родилния дом или перинаталния център.

Допълнителни обяснения на важни елементи

Ще отговорим на въпросите, които неизбежно възникват от отиването на майки в болница. Хората често питат за подложки, чудейки се кои са по-добри за хигиена след раждането. Аптеките предлагат специални постнатални подложки, които могат да се нарекат следоперативни или урологични. Изработен от материал, който максимизира абсорбцията на влага. Един пакет е достатъчен. Ако смятате, че можете да се справите с обикновени "нощни" подложки, вземете ги.

Когато избирате халат, разберете дали на институцията се издават стерилни гардеробни предмети. Ако можете да донесете сами дрехите си, изберете лек памучен халат с цип или опаковъчен - тези дрехи няма да ограничат движенията ви и ще осигурят удобно кърмене. Желателно е продуктът да има джобове за различни дамски дребни неща (фиби, фиби, вратовръзка за коса, кърпичка, телефон).

Има още един нюанс и той е свързан с препоръките на лекарите. Лекарите съветват жена, която е родила, да измие гениталиите си със сапун за пране. Моля, обърнете внимание, че процедурата трябва да е повърхностна. Измийте външните шевове и повърхността на тялото със сапун, никога не го използвайте за измиване на интериора. Алкалът, който е част от сапуна за пране, има отрицателен ефект върху вагиналната лигавица, особено когато е възпален или повреден по време на раждане.

Списък на нещата за новородено

Събирането на дрехи и аксесоари за новородено е най-приятният момент за една майка. Подреждайки детските дрехи, тя живее в очакване на огромно щастие. Приблизителен списък изглежда така:

 • Пелени за еднократна употреба. Размер на продукта 0 или 1 (с тегло 2-5 или 3-6 кг). Опаковка от 28 броя е достатъчна.
 • Сапунът, разбира се, е бебешки. Можете да вземете течност, за твърдо вещество, вземете сапунерка.
 • Хигиенни продукти от памучна вата (дискове, пръчки със запушалка). Ще е необходимо за почистване на ушите и носа на трохите, за смазване на пъпната рана.
 • Мокри бебешки кърпички или кърпички за еднократна употреба.
 • Крем за бебета и пелени. Тъй като не можете да предскажете реакцията на бебето към продукта, вземете крема в малка тубичка..
 • Пелени. Като правило те се издават в родилните болници. Ако смятате, че се доверявате повече на собствените си неща, вземете 2 памука и 2 фланела (размер - 60x90). Позволявайте финансови възможности - купувайте памперси за еднократна употреба.
 • Мека кърпа кърпа.
 • Долни ризи, блузи, бодита. Изберете модели с външни шевове. Вземете ги в размер на един за всеки ден, около 4-5 парчета.
 • Ако ръкавите на китките са отворени, сложете ръкавици против надраскване.
 • Памучен комбинезон или гащеризон, 4-5 броя.
 • Памучна или фланелена капачка - изборът на плат зависи от сезона. Купете 2 броя със същия размер.

Нека разгледаме по-отблизо памперсите. Съмненията в тяхното количество, размер, марки измъчват много млади майки. Забравете веднага за марля, пелени за многократна употреба и памперси, спрете само на памперси за еднократна употреба. Изберете марка според собствения си вкус, количеството - ограничете се до малка опаковка. Купете това, което ви харесва, но въз основа на нашите препоръки. Когато се върнете у дома с детето си, вземете по-добри памперси.

Какви неща да вземете за изписване от болницата?

Изборът на неща за изписване от болницата зависи от сезона. Повечето жени се грижат за тоалета на новородено.

През лятото можете да се справите с капачка, долна риза или лека блуза и плъзгачи. Освен това увийте бебето в тънко одеяло или плик. За пътуване с кола, облечете памучен гащеризон.

Есен / Пролет

В извън сезона се случи радостно събитие - навигирайте с облеклото за бебето според времето. Вземете демисезонен гащеризон за вашето бебе, носете топло бельо под него. Ако разреждате в началото на зимата или пролетта, използвайте комплекта за студения сезон, който описахме по-горе. Основното нещо е да не заплитате новороденото, така че да не прегрее, да се придържате към разумно решение.

Сега да видим какво трябва да вземете бебе, родено през зимата. Добавете топла шапка, изолиран плик или гащеризон (за предпочитане трансформатор) към летния комплект бельо. По-добре е да транспортирате бебето в колата с горно облекло, тъй като е трудно да приберете коланите на детската седалка под одеяло или плик. Не забравяйте - правилата за транспортиране на деца в кола изискват използването на специална столче за кола. Комбинезон, долна риза и шапка, които се носят под горното облекло, вземете фланела.

Дрехите на мама трябва да са удобни и подходящи за времето. Вероятно няма да можете лесно да се изцедите в дънки, които сте носили преди бременността. Коремът още не е останал без следа и стегнатото облекло ще ви създаде дискомфорт, дори и да се побира. Изберете широки дрехи за собствения си тоалет: пола, рокля, жилетка, сарафан. Вземете обувки със или без малък ток. Нека донесат козметична чанта от вкъщи - искате да бъдете красиви на запомнящи се снимки.

Какво да не носите в болницата?

Не забравяйте, че престоят ви в болницата е ограничен до 3-5 дни. Няма нужда да си събирате багажа, сякаш отивате на море за месец. Декоративната козметика е проблем за безопасността на децата. Контактът с бебе, което току-що е дошло на този свят, трябва да бъде абсолютно безопасно за него. Прахът, сенките за очи, червилото могат да попаднат върху тялото на бебето и да причинят алергии. Най-много, което можете да си позволите, е леко да оцветите миглите си.

Не трябва да се използват силни аромати. Бебето трябва да усеща миризмата на майка си, която той разпознава като скъпа и защитна. Усещайки естествения майчин аромат, бебето спи спокойно, яде добре, удобно свиква с новата за него среда. Забравете за залъгалката, ако планирате да кърмите бебето си. Зърното в болницата е допълнителен аксесоар. Бебето суче перфектно и е доста щастливо.

Тръпката от раждането е позната на повечето жени. Изживявайки и радвайки се едновременно, вие се подготвяте за най-голямото тайнство. Практичността е добра и разбира се ще вземете със себе си всичко необходимо. Най-важното обаче, което носите в болницата, е огромна любов към този, който трябва да се роди. Пожелаваме ви най-лесното раждане, така че вашето съкровище да се роди здраво и силно.

Какво да вземете със себе си в болницата

Необходимо е предварително да се подготвите за такова важно събитие като раждането. За да сте готови за пътуване до болницата, трябва да обмислите всички малки неща и да решите предварително какво да вземете със себе си. Необходимо е да започнете да събирате чанти след изясняване на списъка на разрешените неща в институцията. Събраните неща трябва да бъдат поставени на видно място, за да не изпадате в паника в точното време.

Списък на необходимите неща за детето

Предметите трябва да се събират 4-5 седмици преди очакваната дата на падежа. Ако доставката ще се извършва на търговска основа, тогава е позволено да се вземат всички необходими неща за майката и детето. Ако услугите се предоставят безплатно, тогава си струва да се изяснят правилата на родилния дом - експертите ще ви кажат кои неща можете да вземете и кои - болницата предоставя сама.

Чанта за новородено трябва да се напълни с максимално количество необходими неща. Този списък включва:

 1. хигиенни продукти за бебето: мокри кърпички за новородени, крем за пелени, самите пелени, бебешки сапун;
 2. дрехи за бебето: 3 плъзгача, 3 долни ризи, няколко чифта чорапи, 2-3 капачки, няколко пелени, дрехи за изписване са достатъчни, за да останете в болницата;
 3. манекен, ако е необходимо;
 4. шишета за хранене при недостатъчна лактация на майката или медицински отказ от лактация.

Хигиенни продукти за дете

Мокри кърпички

към магазина Специалните мокри кърпички за деца не съдържат аромати, алкохол или каквито и да било добавки. Материята, от която са изработени, е много мека, щадяща кожата. След използване на такива кърпички, неприятните сапунени следи не трябва да остават по кожата. Един голям пакет ще бъде достатъчен, за да останете в болницата.

Крем за пелени

до магазина За постоянна употреба, както и за борба с обривите и зачервяванията на пелените, е необходим крем за бебешки пелени. Съдържа талк на прах, който не абсорбира, а по-скоро абсорбира излишната влага, предпазвайки кожата.

Прах

до магазина Бебешка пудра, която съдържа талк на прах или нишесте, е класически начин за справяне с обрива от пелена. Той ще даде на бебешката кожа комфорт и сухота, осигурявайки комфорт при използване на пелена.

до магазина Всеки бебешки сапун ще е необходим за пране. Трябва да е без аромати и аромати. Бебешкият сапун в сравнение с обичайния не изсушава нежната бебешка кожа, но я овлажнява. Удобен за използване течен сапун с дозатор.

Пелени

до магазина Родилният дом се нуждае от специални пелени за новороденото. Коланът им е направен по такъв начин, че внимателно да покрива пъпната рана и да не я повреди. Като правило това са най-малките пелени. В родилния дом изберете памперси по тегло: до 3,5 кг, 0-5 кг.

Пелени за еднократна употреба

до магазина Това е много удобен хигиенен продукт. Те ще ви бъдат полезни през първите дни в болницата, когато преглеждате лекар или се преобличате. Горният абсорбиращ слой е много мек и детето ще лежи удобно върху тях.

Списък на основните неща на мама

Списъкът на необходимите неща за мама трябва да включва:

 1. документи: паспорт или копие от него, полица за задължителна медицинска застраховка, обменна карта, насочване към болницата, акт за раждане;
 2. дрехи за мама: халат или удобни домашни дрехи (няколко комплекта за преобличане), чорапи, бельо, нощница, пантофи, кърпа (2 броя: едната за прегледи, другата за себе си);
 3. хигиенни консумативи: паста за зъби и четка, бръснач за бръснене, шампоан, сапун, ластик за коса, гребен.
 4. за цезарово сечение се изискват компресионни чорапи; жените с разширени вени също ще се нуждаят от него;
 5. превръзката след раждането е полезно, но по желание нещо;
 6. еднократни чанти за мръсно бельо;
 7. вода и храна за закуски. Всички продукти трябва да са хипоалергенни, подходящи за хранене на кърмачка.

Необходимо е да се събират неща за изписване в отделен пакет. За тържествена среща мама ще се нуждае от удобни красиви дрехи и малко козметика, бебе - удобни дрехи и плик за сезона.

Какво друго може да се наложи на мама

Следродилни подложки

до магазина Понякога се раздават в родилните болници, но е по-добре да имате собствен комплект. За стандартните три дни престой в болницата са достатъчни 2 опаковки от 10 бр. Нормалните подложки за критични дни няма да работят.

Еднократни гащи след раждането

до магазина В периода след раждането е подходящо и обикновеното памучно бельо, но еднократните са много по-удобни и хигиенични, тъй като майката не трябва да се пере и ще може да посвети повече време на новороденото.

Сутиен за кърмене

до магазина Сутиените за кърмене са направени, за да осигурят бърз достъп до гърдите навсякъде. При хранене не е нужно да го премахвате напълно, просто разкопчайте ръба на чашата.

Подложки за гърди

до магазина Тези подложки ще са необходими не само в болницата, но и през първите месеци след това, докато се установи лактацията. За родилния дом е по-добре да вземете подложки за еднократна употреба. Многократните трябва да се измият, което не е много удобно, когато сте в отделението.

Крем за зоната около зърната

до магазина Кремът ще ви помогне да се справите с напукани зърна през първите дни на хранене. Всички тези кремове са абсолютно безопасни за бебето. Използва се веднага след хранене, а до следващото - кремът ще има време да се абсорбира.

Помпа за кърма

до магазина През първите дни на хранене мама често се нуждае от помощ. Стагнацията на млякото може да доведе до мастит и спиране на лактацията. Ето защо е по-добре да използвате помпа за кърма, ако това е проблем. Може да се използва и за увеличаване на производството на мляко и по-късно за изцеждане.

Полезни съвети за стигане до болницата

Ако се придържате към принципа на рационалността и познавате правилата на родилните болници, тогава ще бъде лесно да събирате чанти. Спазвайте няколко правила, за да не забравите нищо.

 1. По-добре е да разделите всички неща на пакети: за пренатален престой, пренатален престой и изписване. Регистрирай се. Ще трябва да вземете само първите две със себе си. По-добре е да донесете пакета за освобождаване по-късно. Попитайте семейството или таткото на бебето за това.
 2. Преди да започнете да събирате торби, отидете в болницата, прочетете списъка с необходимите неща. Може би няма нужда да се вземат някои неща.
 3. Цялото облекло трябва да бъде лесно сменяемо и хигиенично. Например, по-добре е да вземете гумени чехли, за да могат бързо да се измият и изсушат..
 4. За да не ви омръзне, вземете книги, списания, кръстословици. Не забравяйте телефона си със зарядно, за да поддържате връзка със семейството си.
 5. Ако сте наясно с възможни проблеми с храненето или искате да защитите зърната си, закупете подложки за гърди. Тънкият силикон няма да пречи на храната на вашето бебе. Подложките осигуряват плътно прилепване и могат да се използват дори при възпалени зърна.

Навременната подготовка на неща, необходими за комфортен престой в болницата, ще ви позволи да оцелеете това време без излишни главоболия и притеснения.

Ако не искате сами да събирате неща, тогава винаги можете да изберете готова чанта за болницата:

Списък в родилния дом за мама и бебе - необходими неща

Събирането в болницата е вълнуващо и едновременно радостно, защото дългоочакваната среща ще се състои скоро. Ако една жена чака такова събитие за първи път, тогава тя може да се обърка, да забрави нещо или, обратно, да грабне пълен пакет ненужни неща. Какво трябва да се вземе със нея в родилния дом за детето, тя може изобщо да не знае. Освен това в магазините има толкова много продукти, че очите им се разширяват. По-добре е да изучите препоръките и да се консултирате с близки, да направите подробен списък, за да се отървете от безпокойството в очакване на раждането на бебето.

Съвети за събиране на неща в болницата

По-добре е да направите списък в родилния дом за майка и бебе предварително. Препоръчително е да започнете да събирате неща на 30 седмици. В бързане можете да забравите нещо важно. Въпреки че роднините винаги ще ви дадат това, от което се нуждаете, по-добре е да имате всичко под ръка веднага. Тогава младата майка ще се чувства по-спокойна и по-уверена, това е най-важното за нея..

По-добре да съберете две различни чанти. Един ще е необходим веднага - в пренаталния отдел. Вторият трябва да бъде донесен от роднини след раждането на бебето. Освен това трябва отделно да подготвите неща, които са необходими за изписване. Това са дрехи за мама и бебе, козметика.

Обемът на нещата

Не бива да носите всичките си неща със себе си, защото може да се наложи жената да носи чантите сама, преди да роди. Трябва веднага да вземете това, от което се нуждаят майката и бебето, и да подготвите пакет документи. Останалите могат да бъдат сгънати в отделна чанта и да бъдат помолени да доведат любими по-късно.

Коя чанта да изберете

Обикновено нещата се слагат в торби или прозрачни торби. Те са леки, съдържанието се вижда в тях. Родилните болници публикуват списъци с най-необходимото и препоръчват да ги поставите в торби.

Забележка! Кожени и парцалени чанти не са разрешени поради санитарните разпоредби.

Списък на нещата в родилния дом за мама

По-удобно е да събирате неща за мама и бебе в различни опаковки. Ще трябва да прекарате от три до седем дни в родилния дом, така че трябва да изхождате от собствените си нужди. Не забравяйте да вземете предвид, че почти цялото време ще бъде посветено на бебето, въпреки че то ще спи по-голямата част от него..

Документи

Документите ще са необходими още в пренаталния отдел, когато се регистрира майката. Те трябва да бъдат сгънати отделно, за да предадат разреза на медицинския персонал. Сред необходимите документи:

 • Паспорт с копие;
 • Политика, също с копие;
 • Обменна карта;
 • Общ сертификат;
 • Споразумение с клиниката или лекаря, ако има такива;
 • СНИЛС.

облекло

След като жената се регистрира, обикновено й се взимат всички дрехи и се дава нощница, в която тя ще роди и ще срещне бебето. След това младата майка може да отиде под душа и да се преоблече. Трябва да подготвите:

 • Бельо;
 • чорапи;
 • пижама;
 • удобно облекло като пижама или анцуг.

Обикновено родилните болници са топли, дори задушно, прозорците са затворени, така че не са необходими топли дрехи. Също така трябва да вземете обувки, обикновени гумени чехли или джапанки ще свършат работа. В тях можете не само да се разхождате по коридорите, но и да посетите душа. Те не се плъзгат и не се намокрят.

Предмети за лична хигиена

Младата майка трябва да подготви големи хигиенни подложки за току-що родили жени. За да се чувствате по-комфортно, можете да закупите специално бельо за еднократна употреба, което се използва след операция. Прилича на къси панталони.

Също така трябва да вземете със себе си:

 • кърпа за баня;
 • четка за зъби и паста;
 • сапун;
 • шампоан;
 • тоалетна хартия;
 • мокри кърпички;
 • покривки за тоалетни седалки за еднократна употреба;
 • подложки за гърди;
 • Гребен;
 • ластик за коса;
 • Самобръсначка;
 • дезодорант.

Ако е необходимо, сложете крем за ръце и лице, душ гел, продукт за интимна хигиена. По-добре е да се съсредоточите върху собствените си нужди, така че списъкът с елементи може да се различава леко.

Комплект за първа помощ

В родилния дом неонатолози и педиатри определено ще се грижат за бебето. Също така, гинеколозите ще наблюдават състоянието на майката. Ако жената има специфични заболявания, тогава си струва да приема лекарствата, които обикновено използва. В този случай задължително се консултирайте дали са съвместими с кърменето..

Също така, за майка и повече за новородено може да са необходими средства от аптечката:

 • брилянтно зелено;
 • йод;
 • водороден прекис;
 • памучна вата;
 • клечки за уши;
 • термометър.

Всичко това е в родилния дом, но е по-удобно, когато е под ръка.

Забележка! По-добре е да си набавите лечебен мехлем, който може да бъде полезен за зърната на мама. Често в първите дни се появяват пукнатини, които е по-добре да се лекуват, за да не провокират възпаление.

Спомагателни неща

В родилния дом младата майка ще получава храна, но съдовете и приборите трябва да се вземат от дома:

 • купи за вечеря и плитки чинии;
 • щепсел;
 • лъжици;
 • нож;
 • чаша.

По-добре е да събирате храна в отделен пакет, който ще бъде донесен по-късно от роднини. Можете веднага да вземете със себе си сухи бисквити, чай и вода, които ще бъдат полезни дори в пренаталното отделение. По-добре да изберете малки бутилки. Що се отнася до храната, избягвайте нетрайните храни или не забравяйте да ги държите в хладилник. Също така за първи път си струва да се откажете от храна с оцветители и силно алергизиращи. Можете да направите лека супа или пилешки бульон и да го вземете в термос. Безопасните сладкиши като мармалад и блат ще помогнат за възстановяване на силата. Трябва да ги ядете в малки количества, за да не навредите на детето..

Боклукът не трябва да се съхранява в отделението; трябва бързо да го съберете в торби и да го изнесете в общи кошчета. Обикновено се предоставят отделни контейнери за пелени за бебета, които се раздават на новородени в здравните заведения. Също така изхвърляйте използваните памперси отделно.

Докато бебето спи, мама трябва да си почине и да се отпусне. Следователно можете да вземете със себе си:

 • Книга;
 • таблетката;
 • играч;
 • слушалки.

Ще ви е необходимо зареждане от вашия телефон и други устройства. Понякога има няколко гнезда в отделенията и има нужда от удължителен кабел. Можете да вземете решение за това по-късно, вече на място.

Това се случва, когато е трудно да се направи без помпа за кърма. Необходимо е, ако бебето не изпразни напълно гърдата и майката трябва да се изрази, за да избегне лактостазата. Също така, понякога бебетата се вземат под наблюдението на лекарите, за да се уверят, че всичко е в ред с тях или за да получат необходимата терапия. Тогава млякото ще трябва да се дава на бебето в шише, тогава помпата за кърма ще помогне.

Характеристики на сезонното събиране на вещи

Винаги е топло в отделението, където ще бъдат мама и бебе. През зимата температурата не се различава от лятото. Следователно, това няма да повлияе на нещата. Единственото изключение ще бъде облеклото за освобождаване от отговорност:

 • През зимата трябва предварително да подготвите топъл комплект за бебето, да закупите плик или гащеризон, предназначени за минусови температури. Не забравяйте да се грижите за ръкавици без ръкавици;
 • През пролетта и есента купете демисезонни дрехи, сложете чадър и помислете как да направите плика на бебето водоустойчив;
 • През лятото помислете как да предпазите бебето си от парещото слънце. Например, закупете шапка с козирка или накарайте ъгъла на плика да покрие очите на новороденото от ярки лъчи.

Какво трябва да вземете със себе си в родилната зала

Трябва да занесете в родилната зала само онези неща, които медицинският персонал ще постави на детето:

 • шапка;
 • пелена;
 • чорапи.

По-добре е да ги поставите в отделна торбичка, за да я извадите бързо и да я дадете на акушер-гинеколога.

Помня! Бебетата трябва да купуват неща от естествени материали. Що се отнася до капачката, шевовете й трябва да са навън. По-добре е да изберете шапка без струни, така че нищо да не пречи на бебето и да не натиска.

Списък на нещата в родилния дом за новородено

Новороденото почти винаги спи в началото. Затова в родилния дом бебето се нуждае от нещо, което ще му осигури комфорт..

Забележка! Млякото не винаги идва веднага, така че е по-добре да закупите бутилка, за да добавите бебето със смес. Коластрата, отделена от майката, няма да му е достатъчна. Някои хранят бебета с лъжица, за да не свикнат със зърното и да не се откажат от гърдата..

Също така в родилния дом за бебето трябва да подготвите:

 • крем за пелени;
 • прах или масло;
 • овлажняващ крем;
 • сапун;
 • пяна за пране;
 • кърпа, която може да замени пелена.

облекло

Необходими неща за дете в родилния дом:

 • Няколко фишове. Това е името на гащеризона за деца. Те са лесни за обличане и удобни за бебета. Вместо това те използват плъзгачи и пуловери. Основното нещо е да се уверите, че шевовете са разположени от предната страна на продуктите..
 • Резервни чорапи и шапки.

Не винаги е възможно да се перат мръсни неща, така че е по-добре да имате 2 или 3 резервни комплекта.

Пелени и пелени

Веднага трябва да вземете малка опаковка от най-малките памперси. Те са маркирани с цифрата "0", следващите - "1". Това зависи от теглото на бебето, което може да бъде приблизително определено от последния ултразвук. Не трябва веднага да купувате голям пакет, по-добре е да се уверите, че бебето не е алергично към тази марка.

Пелените обикновено се дават в болница, но могат да се вземат от вкъщи. По-удобно е да използвате плетени и фланелни, най-важното е, че те са меки на допир. Последното може да замени одеялото, ако бебето се охлади. Полезни са и водоустойчивите пелени за еднократна употреба, на които е удобно да смените дрехите на бебето си..

Определено трябва да си купите мокри кърпички и хартиени кърпички.

Полезни малки неща

Често бебетата се раждат с дълги нокти, така че трябва да носите със себе си ножица за нокти, предназначена за бебета. Те така или иначе скоро ще ви бъдат полезни. Ще ви трябват и драскотини, ръкавици без пръсти, за да не се нарани бебето, ако вдигне ръце. По-добре си вземете манекен за всеки случай. Що се отнася до памучните тампони за почистване на носа и ушите, по-добре е да ги откажете поради възможността да причините нараняване. Памучните тампони могат да ви бъдат полезни, можете да усучете турундочка от тях, което е трудно да се навреди.

Грешки при събиране на неща

Не трябва да приемате много неща, когато мислите за дълъг престой в болницата. Времето ще отлети бързо, често дори храната, предлагана на младите майки, е достатъчна.

Забележка! Не е нужно да събирате много козметични продукти и продукти за грижа, по-добре е те да са в малки бутилки и тубички. Препоръчително е да се даде предпочитание на продуктите за еднократна употреба, за да се съберат бързо по-късно.

Играчите, лаптопите и книгите ще ви бъдат полезни в краен случай - обикновено след раждането жените искат да спят и не им пука за нищо, мислите са запушени само със здравето на бебето.

Описание на готови комплекти за болницата

Има много готови комплекти за майчинство, които включват списък с неща за новороденото и мама. Тяхната цена се различава в зависимост от конфигурацията. Колкото са по-скъпи, толкова повече позиции са подготвени за мама и бебе. Освен това обикновено се събират средства от една и съща марка и в доста големи обеми. Невъзможно е да се предскаже предварително реакцията на бебето към крем или шампоан, така че първо е по-добре да закупите средства за проба.

Обикновено готовите комплекти се състоят от:

 • чанти и козметични чанти за мама;
 • чанти за бебето;
 • прозрачна чанта, която е разрешена във всички родилни болници;
 • чанта с неща за пренаталното отделение.

Позволена прозрачна чанта

В краен случай, ако няма време да се съберете, можете да използвате тази опция. По-добре е предварително да се погрижите за закупуването на необходимите средства, да проучите тяхното качество, състав и свойства.

За първи път е трудно да се съберат всички необходими неща за майката и детето в болницата. По-добре е да слушате съвети и насоки и да правите свои собствени списъци. Основното нещо е да запомните, че роднините могат да доведат всеки по всяко време. Ето защо е важно да подготвите документи и пакет за родилната зала, всичко останало е поправимо, не трябва да се притеснявате за забравени неща.

Най-точният списък за пазаруване за новородено и майчинство

Въоръжени с нашите съвети, можете да закупите всичко необходимо за вашето новородено. И нищо повече!

Списък за новороденото и майка му

Жените обичат пазаруването. Поне повечето от тях. И само по време на бременност, дамите особено често се съмняват в мъдростта на някои покупки. Съжалявам за парите? Нищо подобно.

Страховете са породени от добре позната поличба - не можете да си купите нищо „преди време“. И кога ще дойде подходящият момент? Когато дойде моментът да бъде изписан от болницата... и бебето няма да има какво да прибере? Или когато ви се налага да бързате из магазините с малко дете на ръце за необходимите шапки, одеяла и чорапи?

Може би искате да дадете правото да купите всички "дрехи" на бащата на бебето? Тогава нашето Ръководство за пазаруване на новородени ще бъде особено полезно..

Този списък не твърди, че е единственият правилен, но е съставен въз основа на многобройни списъци и моя скорошен опит да имам бебе. Първо има списъци за пазаруване, а след това списъци какво да вземете със себе си за раждане, след тях и за изписването на новороденото.

Списък за новородено - какво трябва да купите?

 • Детска количка
 • Детско креватче
 • Матрак
 • Водоустойчиво покривало за матрак
 • Баня
 • Столче за кола (ако имате кола)
 • Одеяло (топло и тънко)
 • Покривало за завивка - 4 броя.
 • Чаршафи - 6 бр.

Списък на новородените бебета - дрехи

 • Тънки гащеризони - 2 броя.
 • Външен гащеризон
 • Долни ризи или бодита - 4-6 броя.
 • Плъзгачи - 8 бр.
 • Топла блуза
 • Не харесвах никакви долни ризи или бодита. Плътните гащеризони са най-доброто решение.
 • Тънки пелени - 12 бр.
 • Фланелови пелени - б бр.
 • Дали да купите памперси или не, зависи от вас. Трябваше ми само фланел и то само в болницата.
 • Топли чорапи - 2 броя.
 • Тънки чорапи - 3 броя.
 • Тънка шапка - 1 брой.
 • Външна капачка
 • Плик за количката (синтепон или козина)
 • Дрънкалки
 • Голяма хавлиена кърпа - 2 бр.

Списък за новородено - хигиенни продукти

 • Билки: лайка, низ
 • Бебешки сапун
 • Бебешки крем
 • Мокри кърпички - 2 кутии
 • Памучни кръгове
 • Бебешки прах за пране или бебешки сапун
 • Клейон - 3 броя.
 • Мека четка и гребен
 • Ножици със заоблени ръбове (не разбирам как малки нокти могат да се режат с толкова дебели остриета - използвах нов редовен маникюр Zinger)

Списък на новородените - комплект за първа помощ за новородено

 • Пипета - 2 бр.
 • Спринцовка номер 1
 • Водороден прекис
 • Електронен термометър
 • Стерилна памучна вата
 • Стерилна превръзка
 • Клечки за уши
 • Термометър за вода

Списък за новородено - и какво да купувате не е задължително (по избор)?

 • "Броня" в креватчето
 • Бебешки лосион или масло за тяло
 • Прах
 • Шезлонг
 • Бутилки с нипели - 3 бр.
 • Везни
 • Играчки
 • Музикална играчка в креватчето
 • Палатка
 • Пяна за вана
 • Шампоан
 • Смяна на дъска или маса
 • Дъждовна покривка за количка
 • Бебешка количка или "раница кенгуру"
 • Радио бавачка, видео бавачка
 • Манекен
 • Фиктивна скоба
 • Кутия за биберон
 • Нощна светлина
 • Музикални касети за бебета

Списък за новородено - хранено с бутилка

 • Стерилизатор за бутилки
 • Нагревател за бебешка храна
 • Термос чанта за бутилки
 • Четка за измиване на бутилки
 • Млечна смес

Списък за новороденото на мама в родилния дом за раждане

Всичко зависи от родилния дом, който сте избрали - може би ще раждате в частен и всичко, което вземете със себе си, ще ви бъде полезно.

Или може би ще изберете държавен родилен дом, където няма да носите пари или телефон. Така че, проверете предварително списъка на разрешените неща за раждане във вашата болница..

Със сигурност ще имате нужда

 • паспорт
 • политика
 • обменна карта
 • пари
 • телефон
 • гумени чехли
 • чорапи
 • риза-риза (в нея най-вероятно ще преминете през контракции, а преди раждането на бебе ще бъдете облечена в еднократна риза)

Списък за мама (роднини ще донесат след раждането)

 • зареждане на телефона
 • пари
 • бележник и химикал
 • подложки (по-добре не след раждането, а нощни подложки с памучно покритие (не мрежа)
 • тениска за нощници (с копчета отпред за лесно хранене)
 • халат за баня
 • 5 чифта гащи (евтини долни гащи, които няма да имате нищо против да изхвърлите или специални такива за еднократна употреба (те не ми паснаха - изглеждаше, че всички вътрешности ще "изпаднат")
 • следродова превръзка (по избор)
 • бюст за кърмачки или безшевен бюст, изработен от еластична материя - сутиен (в тях ми беше много удобно, тъй като гърдите ми са малки)
 • подплънки за гърди в сутиен
 • голяма кърпа
 • малка кърпа
 • шише вода
 • крем за напукани зърна (medela)
 • книги за кърмене и грижи за новородени (допълнително натоварване - по-добре да се чете у дома)
 • камера / камера (нямах абсолютно никакво време за това)
 • мокра тоалетна хартия или мокри кърпички за интимна хигиена (вместо тоалетна хартия)
 • бебешки сапун в сапунерка
 • четка за зъби (за предпочитане в калъф)
 • Паста за зъби
 • шампоан (2 сашета за еднократна употреба)
 • кърпички (за еднократна употреба)
 • козметична чанта (гребен, хигиенно червило, дезодорант, крем за лице, спирала, фон дьо тен - за добри снимки в деня на изписването)

Списък след раждането - продукти

 • зелени ябълки
 • банани
 • сокове (зелена ябълка)
 • диетични кисели млека без добавки
 • нискомаслено извара
 • кефир
 • чаша
 • чаена лъжичка
 • нож
 • плоча

Контролен списък за новородено - веднага след раждането

 • памперси за новородени
 • мокри кърпички
 • бебешки сапун
 • бебешки крем (по-добре вместо мляко за тяло Avent)
 • памучна вата

Контролен списък за изписване на новородено и майка

Контролен списък за изписване на новородено

 • тънък гащеризон от една част
 • шапка (в зависимост от сезона)
 • чорапи
 • плик за извлечение
 • топъл гащеризон (зависи от сезона)
 • столче за кола за новородено

Списък на изписванията на мама

 • пола или панталон
 • блуза или яке
 • външни обувки
 • връхни дрехи (ако е необходимо за сезона)

Списък на новородените - основни принципи за закупуване

1. По-малко е по-добре

Не е нужно да купувате много евтини долни ризи и комбинезони. След измиване те ще седнат и няма да имате време да ги използвате! Висококачественият трикотаж е най-добрият приятел на мама и новородено. И забравете историите на ужасите за "шевовете навън", за многослойните дрехи "а ла зеле".

2. Най-добрите крепежни елементи

Бутоните ще спасят нервните клетки - вашите, на вашето дете и вашите съседи! И никакви връзки, копчета и ципове.

3. Движението е живот

Трудно е да се движите със сто дрехи. При температури между 20 и 23 градуса, един слой дрехи ще бъде достатъчен. Ако температурата в стаята е по-висока, тогава вече е горещо и трябва да се направи нещо - или активно проветрете стаята, или съблечете детето.

4. Момчета - сини, момичета - розови?

Въобще не! Има много други цветове!

5. Децата растат бързо

Не купувайте дрехи с височина 56. Детето ми например се роди 57 см и всичко, което беше купено, не му пасваше. И аз самият съм роден недоносен и ще нося такъв растеж до 3 месеца. Всяко дете е индивидуално, по-добре е да го купите по-късно, отколкото да изхвърляте пари.

6. Мама купува!

Ако не искате да видите планина от неща, които не са по ваш вкус, тогава купете всичко сами!

Сега, виждайки тези впечатляващи списъци за новородено, осъзнавате колко отговорно е да отглеждате дете.?

Потребителски коментари

Списък на нещата, които са били полезни през първите 2 седмици от живота, както и през първия месец и по-късно.

За спане
Детското креватче е най-простото. По-добре да не ви привиква към болест на движението. За нас беше удобно, че беше на колела. През нощта тя се премести в леглото си, нямаше нужда да става. И за деня го сложих на мястото му.
Кокосов матрак - по-добре е да купите матрак по-рано, извадете го от опаковката, защото има силна специфична миризма. изчезва за около 2-3 седмици.
Бронята в креватчето (би било по-добре, ако възглавниците се отстраняват отделно) - красиво, покрива от течението. Веднага свалих предната възглавница.
чаршафи - 3 бр. (един покрит, един за пране, един резерв)
завивки - 3бр
Одеяло
Карирано

Тя не изпрати клейон върху матрака и беше толкова горещо, че се страхувах от бодлива топлина. В случай на инцидент, върху матрака, под чаршафа, слагам обикновен (възрастен) лист, сгънат няколко пъти.

Пелени за еднократна употреба - удобни за посещение в клиниката.

Термометър за влагомер - по избор

Маса за смяна - заменена с обикновена маса, не е удобно на леглото, облегалката е вцепенена... В Ikea си купихме надуваема пелена - много удобно! Но след 3 месеца те преминаха към смяна само на дивана, той много се въртеше, лесно можеше да падне от масата.

За транспорт
Количката е лека (13-14 кг вече е тежка), компактна (за да може да се побере в асансьора и в багажника), въртящи се колела, люлееща се дръжка. Имам Capella S-801 W - много доволен!
Одеяло - по-добре е, ако има различни в креватчето и на улицата.
Каре - по-добре е, ако има различни в креватчето и на улицата.
Седалка

Кенгуру / чанта за носене - Кенгуруто ни беше дадено (ортопедът ни позволи да носим бебе в него от 7 седмици, основното е твърд гръб и да го нося с лице към вас) е удобно за кратки пътувания до магазина или документи. Не е удобно, защото е много горещо, особено за бебето. За пътувания и дълги разходки без количка е по-добре да носите чанта.
Къпане
Баня
Кофа за къпане
термометър за вода за вана
голяма вана, хавлиена кърпа с качулка - 2 броя, най-меката.
Ръкавица от гъба или хавлиена кърпа - изобщо никога не се използва
Бебешки сапун, може да бъде течен бебешки сапун
сапунерка

бебешки шампоан - ако сте родени с коса, това е полезно на около 2 месеца, взеха "ушната бавачка", бързо премахнаха "леп" на сина ми


За хранене
Помпа за кърма Avent - наистина ми трябваше в болницата на 3-тия ден.
Бутилки Avent 3бр: 1 х 125 мл, 1 х 260 мл, по-късно 330 мл. (Често храня изцедено мляко от шише и добавям вода, това не засяга кърменето)
Четка / гъба за измиване на бутилки
Avent фиктивна залъгалка - най-великото изобретение на човечеството! )))
Фиктивна скоба

Сода - за измиване на зърната и бутилките


Облекло (за юни - август)

Реших да не се повивам, веднага в болницата се преоблякох в боди и комбинезон.

ето какво имахме:

30 парчета памперси от камбрик и памук (90 * 120 и 120 * 120) -
достатъчно за една седмица. избършете лигавицата, разнесете я на масата за повиване, на няколко слоя върху креватчето, тъй като пелената понякога изтича под главата от слюнка или регургитация.


3 бр. Гащеризони (фишове) церемониален уикенд
3 бр. Гащеризони (фишове) тънки
3 бр гащеризони (фишове) по-плътни
6 бр. Боди с дълъг ръкав (4 тънки и 2 по-дебели)
Боди с къс ръкав от 4 части
5бр плъзгачи (3 по-тънки и 2 по-дебели)
плъзгачи на презрамки (полукомбенизон) - не ми хареса, неудобно е.
блузи с дълъг и къс ръкав под полукомбинезон
Капачки - не са необходими
плетена шапка - 2бр - след банята и отвън
3 бр. Лигавник
4 бр чорапи
2 бр. Драскотини - използва се само за няколко дни, докато ноктите се режат

Дрехите ни бяха с 62 размера, буквално няколко 56 броя фишове са красиви за освобождаване. И сега сме на месец и почти всички гащеризони са в задника ни. Така че можете да намалите броя на дрехите наполовина или веднага да вземете по-голям размер (74). Тъй като сега е много горещо на улицата, купихме чифт най-тънки памучни сандвичи (шорти с презрамки) в комплект с тениска с къс ръкав или без ръкав, най-подходящи за разходка! Много доволен от тях!

Идеално за лятото според мен:

1 бр. Гащеризони (слипове) церемониално-уикенд размер 56 за изявление
1 бр. Гащеризони (фишове) церемониално-уикенд размер 62
3 бр. Гащеризони (фишове) тънки, за да спят 62 размер
1-2 бр. Боди с дълъг ръкав 62 размер
4 бр. Боди с къс ръкав 62-74 размер
4-5бр плъзгачи (3 по-тънки и 1-2 по-плътни) 62 размер
1-2 блузи с дълги ръкави на тяло, ако са хладни 62-74 размер
2 пясъчници (гащеризон с тънки презрамки с къси панталони) 62 размер
1 - 2 бр плетена шапка
3-5 броя лигавник
4 чифта чорапи
2 чифта драскотини

Всички дрехи стават малки, когато са на възраст 2 - 2,5 месеца. Сега сме само с размер 74.
Козметика и комплект за първа помощ
Pampers - Huggies новородено 1 (2-5 kg) или Pampers Premium Care (2-5 kg) Новородено 5 звезди (бял пакет)
Кърпички за бебе / пелена на Джонсън (зелена опаковка)
Крем за дупе "Buebchen" - почти никога не се използва
бебешки крем - за бръчки (изсушава кожата)
Прах "Buebchen" - използван само няколко пъти
Памучни пъпки с ограничител - те се изискваха по-късно, по-близо до месец.
Памучни тампони без ограничител - за пъпа
Памучни тампони - за пране
Нормални ножици за маникюр, не за деца.
Мека четка за коса - отнемаше 2 месеца, за да се разресват коричките.
старо лекарство - масло на пара
Билки: низ, лайка, дъбова кора
Термометър
Капчица - за пъпа
Водороден прекис - за пъпа
Зеленка - за пъпа
Калиев перманганат - изобщо не се изисква
Нагревател за сол на корема - изобщо не се изисква

плантекс / бебешка камера / еспумизан -

опитах плантекс за подуване и колики., той ни устройва, но го използвам много рядко, но винаги има няколко сашета за всеки случай.

Purelan - Купих си за зърна, но почти не беше полезен по предназначение. сега мажа всичко с тях: пот на врата на сина ми, под пелена и всичките пъпки и раздразнения, изсушените ми устни! идеално ни устройва, всички зачервявания и раздразнения са изчезнали!

Изходна тръба за газ или пепетка - за "помощ" при запек

Duphalac сироп - за запек, който стана постоянен за 2,5 месеца със SV, по-късно IV.

от настинки и неговата профилактика, но не е нужно да купувате за по-ранен, малък срок на годност:

свещи Viferon 150ед

капки в носа Gipferon

маслен разтвор Хлорофилипт

капки за нос от задръстване с насивин, но е по-добре да се изплакват с варена лайка или аквамарис


Други
Детски прах за пране - "ушна бавачка"
Бебе - Балсам - Дехидратор
Бебешкият сапун е най-евтиният за пране на неща
Мръсна кофа с памперс с капак
Мръсна кошница за пране

Първи играчки
1. Мобилен - харесвам музика; играчките могат лесно да се закачат на играчките; парцалени играчки - те са по-леки и не нараняват бебето, ако случайно се докосне; на батерии. - все още не реагира. бебето вече е на 2 месеца, но играчката не се интересува, заинтересува се по-късно след 3-4 месеца, започна бързо да заспива под нея. Добре е, ако идва с нощна лампа.

2. Дрънкалки - червени, зелени, сини и жълти цветове, с дебела къса дръжка (под формата на човешки пръст). Най-леките и захващащи. - започна да реагира около месец или малко по-късно, но все още не е играл себе си (2,5 месеца)

3. Мека играчка в креватчето - красива за мама

4. Дрънкалки на връв в количка - наистина харесвани на 2 месеца

5. развиващ се килим - дадоха ни го на 2 месеца - синът ми наистина го харесва, основното е играчките да звънят силно.

6. Голям червен пленник, звънене - за един и половина / 2 месеца

7. Мека, малка говореща играчка - подариха ни мравка. Синът ми наистина го хареса, лесно е да хване дългите тънки ръце, крака и антени и да ги дърпа в различни посоки; Просто искам да оближа пластмасовия барабан... И хлапето е възхитено от гръмки реплики с различни гласове! Жалко, че още не блести... (3 месеца)

Това е списък на нещата, от които наистина се нуждаех в болницата...

роди на 29 май 2012г.

родилен дом в Новоросийск.

чанта с неща номер 1 - в клизмата и в родилната зала:


НА МЕН:
- Диспансерна книга на бременна жена

- хрупкав

- сапун в сапунерка

- удобен халат, който не е жалко (ризата е дадена от правителството)

- памперси за еднократна употреба 2бр

- тиха вода 2x0,5

- комплект за раждане (риза за еднократна употреба, различни памперси и салфетки... високи калъфи за обувки до коленете, шапка и други дребни неща...)

МЪЖ:
- Анализи (СПИН, сифилис, флуорография)
- Смяна на дрехи (тениска, панталон, джапанки)
- Еднократна рокля, капачка, маска, калъфи за обувки

Чанта с неща # 2 - до следродилното отделение:


- зареждане на телефона

- очила / контактни лещи / контейнери за лещи / течност за лещи

- камера / батерии / зареждане

- риза удобна за хранене 2бр

- меки чехли за отделението

- памперси за еднократна употреба 3бр

- бикини за еднократна употреба - 3бр. окото

- следродилни подложки 10бр

- подложки naturella (!), Natali, libress с меко покритие (olweiss - много неприятно, особено ако има шевове)

- прости бикини - 3 броя.

- сухи хартиени салфетки

- подложки в сутиен

- сутиен за кърмачки

- подложки за зърна medela

- Помпа за гърди (без нея щях да полудея, наистина имах нужда от нея)

- следродова превръзка

- Мехлем Purlan Medela (за гърди и добре под пелената за бебето)

- Тоалетна хартия най-мека 2 ролки

- Хавлиени кърпи (малки 3бр. И кърпи за баня 1бр.)

- Паста за зъби / четка

- Ластик / щипка за коса

- козметична чанта, дезодорант, машина (задължително сутрин преди тръгване)

- чай
- захар
- бисквита
- чаша
- ч лъжица

- тетрадка и писалка (запишете името на лекаря или съвет, името на лекарството)

- торби за мръсно

- пари около 1000, но 100 рубли, за всеки случай.

Хубави дрехи, бельо и обувки ще бъдат донесени в деня на освобождаването.


- памперси Hugis за новородени "1" (2-5 кг)
- лосион кърпички "Джонсън-бебе" или "пелена"
- Крем за дупе "Buebchen"
- прах "Buebchen"

- памучни тампони (за пъпа)

залъгалка залъгалка -. (това е най-великото изобретение на човечеството :))

Реших да не пеленавам бебето... пелените се раздават, но не достатъчно, по-добре е да имате резервни при себе си.

Хубави дрехи за изписване ще бъдат донесени в деня на изписването.


Не чувах чантите, но не ги проверявах. Носеха всичко за мен само в чанти.

За мен беше по-удобно, че 2 пакета:

- такъв, който е необходим в клизмата и за раждане - постоянно се нуждае от нещо, цялото нещо се обръща

- а втората, която след раждането стои в ъгъла и там всичко е спретнато сгънато, чака своя момент.

За да може всичко да се побере във втория пакет: Можете да вземете част от подложките, можете да вземете и няколко кърпи, но определено ще ви трябват 2. Човек ще се изцапа веднага и силно, като отидете да се измиете след раждането.

Не е нужно да вземете бебешки дрехи и памперси веднага, те ще ги донесат на следващия ден. Имах нужда от подложки, подложки върху гърдите ми на втория ден, помпа за кърма на 3 ден. Втората риза също ще бъде внесена, когато се замърси, или на следващия ден, за да бъде в резерв... Ясно е, че една ролка хартия ще ви е достатъчна, тогава ще я донесат, ако е необходимо (бързо беше похарчена, защото я сложих на тоалетната, тъй като не намери кръгове за еднократна употреба в тоалетната).