Алергиите често се появяват бързо и първите им симптоми се развиват неочаквано. С тенденция към проява на подобни признаци, присъствието на антихистамини в аптечката е задължително. Освен това след бременност алергичните реакции могат внезапно да се влошат - процесът на раждане на дете и раждането е силен стрес за организма, алергия при кърмачка може да се появи по всяко време.

Бременността и раждането са силен стрес за организма, така че протичането на много заболявания може да се влоши и да стане по-тежко. Ако една жена е страдала от алергии преди раждането на бебето, трябва предварително да се запасите с лекарства в случай на влошаване

Причини за алергия

Алергията при хранене на дете се появява по същите причини, както и по всяко друго време. Лекарите разделят причините на няколко вида:

 • Домакинство. Те се считат за най-често срещаната група, тъй като алергените ни заобикалят всеки ден. Дразнителите включват прах, животински косми, парфюми, козметика, препарати, плесени..
 • Хранителни. Отрицателна реакция предизвиква изяденият продукт, докато е невъзможно да се каже предварително на какво ще реагира тялото - всичко е индивидуално. Когато кърмите, не трябва да пробвате нови предмети от рафтовете на магазините, особено тези с високо съдържание на добавки. Има храни, които най-често стават източници на опасност - ядки, морски дарове, яйца, шоколад, мед, цитрусови плодове.
 • Лечебна. Невъзможно е да се предскаже реакцията към лекарства - има възможност за индивидуална непоносимост с последваща реакция. Пиенето на лекарства трябва да става с повишено внимание, дори по-добре - след консултация с лекар.
 • Биологични. Когато е заразена с инфекции, вируси и гъбички, имунната система активира защитните сили, насочвайки енергията към борба срещу чужди клетки. При силна инфекция е необходимо да се унищожат последствията от такава борба - мъртви клетки, тогава алергията започва.
 • Физически. Те включват последиците от външни влияния, било то слънце, топлина, студ, радиоактивно излъчване. За тялото на алергичен човек такъв контакт става опасен, активно се произвеждат алергени и антитела към тях.

Курс на заболяване и диагностика

Преди да започнете лечението на алергии, трябва да определите вида на реакцията. Токът може да следва една от трите посоки:

 • Респираторна алергия. Тази реакция се причинява от прахови частици, миризма на парфюм, цветен прашец..
 • Стомашно-чревна алергия - най-тежката реакция поради непоносимост към храна.
 • Кожни алергии. Алергенът прониква в кърмата, поради което причинява обриви по кожата на майката и бебето (препоръчваме ви да прочетете: списъка с алергенни храни, които са вредни по време на кърмене). Появява се и обрив от памперс, обвивката става суха, на главата се появяват корички.

Определянето на такива симптоми става основа за ранно посещение на лекар: отлагането на лечението или мисленето, че алергията ще отмине сама по себе си е изключително опасно - рискувате да навредите на себе си и на бебето. Не се изисква стационарно лечение, достатъчно е да се приемат антихистамини, съвместими с периода на лактация.

Предотвратяване на алергии

За да не ви притеснява алергичната реакция, трябва предварително да се погрижите за превантивни мерки. Предметите и нещата, опасни за страдащите от алергия, трябва да бъдат отстранени от околната среда. Следвайте съветите на Вашите лекари:

 • Внимавайте за диетата си. Не трябва да съдържа много въглехидрати, а също така да елиминира много захар и кифли. Напитките са добре дошли, но нека това е вода, компот от плодове от ябълки или сушени плодове. Ако мама е алергична, вегетарианска супа, телешки бульони, варено свинско, бял хляб, зърнени храни, растително масло ще помогнат (за повече подробности вижте статията: добре ли е свинското за кърмене?).
 • Допълнителните предмети в ежедневието се превръщат в истинско зло - отървете се от тях. Старите килими, меките играчки, завесите са място за размножаване на мухъл и плесен. Ако имате склонност към алергии, кажете сбогом на старите неща и когато това не е възможно, поставете всичко в далечния ъгъл на шкафа..
 • Отложете купуването на домашни любимци. Времето след раждането на бебе не е най-доброто време за експерименти. Не трябва да имате котенца и кучета, дори безобидни риби понякога имат алергия.
 • Не прекалявайте с детергентите и козметиката. Почистването трябва да се извършва без никакви химикали, а всички неща след измиване трябва да се изплакват обилно.
Използването на силни битови химикали може да предизвика алергична реакция. Най-добре е да се откажете от такива "помощници" в полза на обикновената вода и традиционните народни методи за почистване на повърхности

Лечение на алергии с лекарства

Антихистамините трябва да се приемат с HB непременно, тъй като съвременните таблетки са съвместими с лактацията. Какви продукти се препоръчва да изберете? Дайте предимство на продукти под формата на спрей или разтвор за инхалация - тези видове се считат за най-безопасните, те не навлизат в кръвта, детето не реагира.

Кърмещата майка може да приема продукти, одобрени от лекари, т.е. лекарства от второ поколение:

 • Цетиризин, Цетрин, Алертек, Летизин. Те могат да се пият без страх, дори по време на кърмене, тъй като при превишаване на дозата седативният ефект е минимален. Лекарствата почти не се абсорбират в млякото и отрицателните ефекти не са установени.
 • Лоратадин, Кларитин, Лоридин, Кларотадин. По време на кърмене тези антиалергични лекарства се използват успешно, няма отрицателни последици, тъй като успокояващият ефект е минимален и остатъците от продукта почти не се абсорбират в млякото.
 • Фексадин, Телфаст, Фексофаст, Алерфекс, Динокс. Въпреки факта, че веществата проникват в млякото, това няма ефект върху бебето. Лечението е напълно безопасно.
 • Алцедин. Произвежда се под формата на разтвор за инхалация, лекарството не се абсорбира в кръвта и е напълно безопасно, с кърменето няма негативни последици.
 • Ериус (повече в статията: "Ериус" за деца). Той е съвместим с следродилния период, справя се добре с алергии, може да се използва за кърмачка, страничните ефекти за бебето не се появяват, както отбелязват редица научни изследвания.
 • Елсет, Зенаро, Глензет, Ксизал. Според международното ръководство антихистамините са класифицирани като условно безопасни. Нямаше негативна реакция от майки и техните деца. Водещата медицинска общност във Великобритания стигна до подобен извод..

Нежелани лекарства

Лекарите очертават списък с лекарства, които майката не трябва да дава, ако иска да кърми бебето си. Това включва следните продукти от първо поколение:

 • Suprastin, Chloropyramine (за повече подробности в статията: струва ли си да използвате Suprastin за HV?). Когато се използват, често се появява силен седативен ефект, може да има намаляване на лактацията, съществува риск от негативно въздействие върху детето. Трябва да се намери доказана алтернатива.
 • Диазолин. Противопоказанието под формата на кърмене е посочено в анотацията, няма този продукт в международната класификация. Използването е забранено.
 • Тавегил, Клемастин. Доста опасни вещества, които провокират съня при майката и детето. Често бебето отказва мляко, изпада в ступор, става раздразнително. Ако е уговорена среща, майката ще бъде невъзможно да спи по време на почивката на детето.

Назначаването на лекарството за алергии трябва да се извършва само от лекар. Самолечението твърде често води до тъжни последици - не бива да рискувате, ако здравето на бебето ви е скъпо. Често лекарите предписват съвместен прием на активен въглен и други сорбенти, които ще премахнат алергените от тялото без последствия. Не забравяйте, че когато се храните, трябва да вземете отговорен подход към избора на лекарството, да обърнете специално внимание на противопоказанията. Лекарството трябва да бъде маркирано „подходящо за кърмене“.

Как да лекуваме алергии при кърмачка

Кърменето е прекрасен период, но в същото време може да се сравни с ходене в минно поле, защото най-малкото нарушение в храненето на майката може да причини алергии при бебето. Да, и самата майка по това време не е защитена от подобни реакции, дори и да не се е сблъсквала с тях преди. И ако се появят признаци, трябва да разберете дали тя може да пие хапчета срещу алергии, докато кърми и кои.

Защо алергиите могат да се влошат след раждането

Относно факта, че раждането на дете и процесът на раждането силно отслабиха тялото й, всяка майка със сигурност бръмчеше в ушите си - роднини, лекари и приятели. Но този факт не може да бъде избегнат - с цялата естественост на процеса бременността наистина се превръща в тежък товар..

Той отслабва много процеси и функции на тялото, особено имунната система. Освен това трябва да се разбере, че веднага след зачеването имунитетът на жената се потиска, защото в противен случай той би отхвърлил плода като нещо чуждо (благодарение на клетките на татко). В резултат на това повечето майки (понякога съвсем неочаквано за себе си) развиват алергии по време на кърмене към познати храни или неща.

Третият фактор е самият процес на хранене. Той също изисква от майката пълния ангажимент на сила и ресурси, като по този начин отслабва защитните сили. Това е особено изразено, ако майката се стреми през главата да се грижи за бебето и забрави за себе си - тя спи малко, яде лошо, постоянно е нервна.

Учените все още не са разбрали защо алергията се появява при кърмене, защото това е прекомерен имунен отговор на инвазия и то просто е отслабено от майката. Статистиката обаче упорито изкривява своята линия - в повечето случаи имунодефицитът е придружен от алергия.

Едно от предположенията казва, че причината за развитието на алергии може да бъде липсата на течност в организма и излишъкът от калций. Тази ситуация доста често се наблюдава при HS и провокира производството на хистамин - хормонът, "отговорен" за появата на алергии..

Формите на алергия по време на кърмене

Алергиите при кърмачки имат много форми. Има три основни типа реакции:

 • дихателна;
 • стомашно-чревни;
 • кожен.

Има локални и общи симптоми на алергия. Първите включват алергични:

 • ринит;
 • дерматит;
 • конюнктивит;
 • отит;
 • бронхиален спазъм;
 • копривна треска, екзема.

Комплекс от няколко локални се счита за често срещан симптом. Когато се появят първите признаци на някоя от тези реакции, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Ако изчакате алергията да изчезне сама, можете да изчакате сериозно влошаване, до появата на оток на Quincke и смърт.

Дерматит, невродермит

Дерматитът и невродермитът са един от симптомите на лактационна алергия. Те възникват като реакция на токсини, натрупани в тялото - поради нарушаване на работата на стомашно-чревния тракт, хранителни алергии, дисбиоза или недохранване.

Симптомите на алергичния дерматит при кърмачка са зачервяване, сухота и лющене на кожата, понякога придружени от сърбеж. Появява се обрив по лицето, шията, ръцете, дланите (по-рядко по краката и задните части).

Понякога този обрив прилича на младежки пъпки по лицето. Така че, когато се появят, трябва да внимавате - може би това е лош симптом.

Сенна хрема

Полинозата е сезонна хрема, алергична реакция към фактори на околната среда. Често се случва с НВ, когато тялото е отслабено и обикновено е прикрепено към пролетния период, когато дърветата и тревите започват да цъфтят, запълвайки въздуха с цветен прашец.

Симптомите на сенна хрема са подобни на обикновената настинка - главоболие, запушване на носа, парене в гърлото, понякога конюнктивит, суха кашлица. Те могат да се отличават с липсата на температура и повишените знаци след дълъг престой на чист въздух или дори на закрито, но с отворени прозорци.

Алергичен ринит

Алергичният ринит, съгласно описанието, е доста подобен на сенната хрема, но не е обвързан със сезонността. Хрема може да се появи по всяко време на годината като реакция на прах, косми от домашни любимци, плесен и т.н..

Самият ринит може да бъде придружен от допълнителни симптоми:

 • запушен нос и уши;
 • бистър, воднист или лигавичен секрет;
 • сърбеж в носа, постоянно кихане;
 • намалено обоняние и чувствителност на вкусовите рецептори.

Освен това алергичният ринит може да засегне очите - те се зачервяват и сълзят.

Бронхиална астма

Бронхиалната астма като алергична реакция може да възникне при генетично предразположение, наднормено тегло или хормонални промени в организма. Хормоналните вълни са нещо, с което кърмещите майки трябва да се справят и те са тези, които са склонни да причиняват атопична астма. И също - прекомерен физически и емоционален стрес, който също е познат на всяка майка. Също така, астмата може да се развие като усложнение след ARVI или други респираторни заболявания..

Симптомите на астма са разпознаваеми:

 • задух, затруднено дишане;
 • бучка в областта на гърдите;
 • свистящи звуци при дишане;
 • усещане за липса на кислород;
 • суха кашлица.

Всеки от тези симптоми трябва да бъде причина да обърнете внимание на здравето си. Те се развиват постепенно, достигайки пик вечер или сутрин, след което се получава атака. Това е много сериозно заболяване и трябва да се лекува от алерголог..

Оток на Квинке

Отокът на Квинке е тежка форма на алергия, която е много животозастрашаваща. Подобно на други форми, той се развива поради повишена чувствителност към алергени в храната или въздуха. Характеризира се с подуване на лицето и шията, които постепенно преминават към ларинкса, нарушавайки дишането. Ако необходимата помощ не бъде предоставена навреме, е възможна смърт. Ето защо кърмещата майка трябва незабавно да потърси помощ при подуване на клепачите, устните, лицето като цяло..

Възможно ли е да кърмите с алергии

Много майки се притесняват, че техните алергии могат да се предадат на бебето им с мляко, но този страх е неоснователен. Симптомите, които отровят живота на майката, не се предават по време на кърмене, но той може да получи алергена, причинил нейното заболяване. Това не означава на 100%, че детето също ще развие алергии, но има възможност за такива. Всъщност, доста често има генетично предразположение към алергии..

Има дори мнение, че кърменето със сенна хрема или друга негова форма помага за укрепване на имунитета на бебето и намалява шансовете му да стане алергичен в бъдеще..

Ако майката приема някакви лекарства за алергии, трябва да разберете как действат върху бебето и доколко са съвместими с кърменето. Повечето съвременни лекарства са относително безопасни и одобрени за употреба при хепатит В. Какво точно да вземете от алергии при кърмене от майка, само лекар може да каже със сигурност - предписването на лекарства самостоятелно е опасно за здравето на бебето и самата майка.

Как може да се лекува алергия към лактация?

Лечението на алергии при майка с кърмене включва използването на специализирани антихистамини. Изборът им е доста широк, но е много важно да се изберат такива хапчета за алергия, които да се комбинират с хранене, в противен случай ще трябва да се прекъсне. И това винаги е стресиращо както за мама, така и за бебето..

Уви, официалните инструкции на почти всички антихистамини, регистрирани в Русия, забраняват употребата им по време на кърмене. Във всеки случай, след препрочитане на инструкциите за десетки таблетки, не намерихме нито едно лекарство, което да е разрешено за HS. Испански изследователи обаче, създателите на авторитетния англоезичен сайт E-lactation за помощ на майките, проведоха мащабно изследване. Те също така провериха колко съвместими са хапчетата за алергия с HS. Тяхните заключения представяме тук.

Всички лекарства срещу алергии, наричани още антихистамини, са разделени в три групи..

Лекарства от първо поколение

Те се характеризират с краткосрочен ефект, имат силен седативен ефект и често предизвикват пристрастяване. Повечето от тези лекарства не са съвместими с кърменето. Те включват: Супрастин. Лекарството има доста противопоказания. Той може да намали производството на мляко, да причини сънливост при майката, да повлияе негативно на състоянието на детето;

 • Диазолин. Лекарството отсъства в международната класификация и в инструкциите периодът на лактация е посочен като противопоказание за употреба;
 • Тавегил, Клемастин. Също така причинява силна сънливост при мама и бебе, което е опасно. Той може да откаже да кърми, да изпадне в ступор. Ако хапчетата все пак се приемат, детето не трябва да се оставя без надзор, особено ако спи;
 • Дипразин. Страничните ефекти на това лекарство са подобни на предишните. Не се препоръчва приемът му по време на периода на хепатит В, но е допустимо еднократно приложение за облекчаване на симптомите. По-добре е да изцеждате мляко няколко пъти след приема.

Лекарства от второ поколение

Те се отличават с по-продължително действие и по-малко странични ефекти. Такива антиалергични лекарства по време на кърмене са допустими при стриктно спазване на дозировката и правилата за прием.

 • Alerza, Zyrtec, Letizen, Zinset, Zodak, Tsetrin Cetirizine. Не преминава в млякото, не причинява сънливост, не са установени отрицателни последици от употребата.
 • Алцедин - разтвор за инхалация, не се абсорбира в кръвта и млякото, той е безопасен за HS;
 • Лоратадин, Кларитин, Кларотадин, Лоридин - бързо се екскретират от тялото, практически не преминават в млякото.
 • Елсет, Зенаро, Глензет, Ксизал. Според международния указател и заключенията на британските лекари лекарствата са условно безопасни. Когато бяха взети, нямаше отрицателни последици за майката или бебето..
 • Терфенадин. Лекарството е забранено за продължителна употреба, може да причини нервност и настроение при дете. В случай на нарушения на сърдечния ритъм, назначението се извършва под наблюдението на лекар.
 • Feksadin, Allerfex, Telfast, Dinox, Feksofast. Активните вещества на лекарствата влизат в млякото, но нямат отрицателен ефект върху детето, поради което са разрешени за употреба по време на хепатит В.
 • Dimetindetna maleate (fenistil) отстъпва по ефективност на Zirtek, Citrine и някои други, но е одобрен за употреба дори за бебета от 1 месец.

Лекарства от трето поколение

Най-модерните лекарства, които се трансформират в организма в активни метаболити. Тези лекарства не причиняват сънливост, не нарушават концентрацията, паметта, съдовата и сърдечната функция. Такива лекарства за алергии за кърмещи майки са относително безопасни. Те включват:

 • Левоцитиризин. Позволено по време на кърмене, но изисква наблюдение на реакцията на детето. Ако се появи обрив, загуба на апетит или раздразнителност, лекарството трябва да се изхвърли и незабавно да се консултирате с лекар.
 • Деслоратадин. Лекарството блокира хистамина и облекчава симптомите на алергия. Концентрацията на активни вещества в кръвта и млякото е много ниска, поради което страничните ефекти са изключително редки.
 • Фексофенадин. Лекарството действа 24 часа, концентрацията в млякото е ниска. Предписва се в случаите, когато ползите за майката са по-високи от възможния риск за детето..

Но колкото и безопасни или познати да са антихистамините, те могат да бъдат предписани само от лекар, след преглед на пациента и извършване на необходимите изследвания!

Наблюдавайте реакцията на детето! Всички предупредителни признаци (сънливост, настроение, кожни, чревни прояви) трябва да са причина за прекратяване на лечението.

Профилактика на алергии при кърмачки

За да сведете вредата от лекарствата до минимум, най-добре е да предприемете действия преди време и да предотвратите заболяване. За да направите това, ще трябва да приложите няколко правила и ограничения:

 • Внимателно следете реакцията си на домашни любимци (птиците също се броят) по време на кърмене. Липсата на алергии към тях в миналото не е причина да пропуснете тази точка. След раждането нещата могат да се променят;
 • хигиена. За да предотвратите натрупването на прах, трябва да проветрявате стаите ежедневно, да избърсвате пода и редовно да перете спално бельо, играчки, завеси. И освен това избийте килимите, премахнете тежките завеси, кожените и вълнените покривки и всичко, което може да се подозира за алергени;
 • диета, която избягва хранителните алергени. Всички цитрусови плодове, червени плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, ядки и някои видове риба са опасни продукти;

Алергиите могат значително да намалят комфорта на живот и майката много се уморява. Следователно не е нужно да се опитвате да го издържите, но също така не можете да се самолекувате - все пак здравето на детето е заложено. Ще бъде много по-безопасно и по-ефективно да потърсите медицинска помощ - това ще помогне за бързо облекчаване на състоянието и продължаване на кърменето, без да навреди на бебето..

Какви антихистамини могат да се нуждаят от кърмачка?

Тези майки, които вече са запознати с признаците на алергии, винаги държат няколко антихистамини в аптечката си. Но какво, ако алергията започне да се проявява едва след раждането? В крайна сметка, нарушение на хормоналния фон, намаляване на имунитета след раждането допринасят за факта, че кърмещата жена може да вземе заболяване от всякакъв вид през този период и алергичните реакции не са изключение. Помислете как да идентифицирате алергията при първите признаци и какви антихистамини могат да се приемат при кърмене.

Развитие на алергия по време на лактация

Въпреки голямото натоварване на тялото, понесено от жена по време на раждане, причините за алергии остават същите като в обичайния период от живота..

Причини и симптоми

Сред основните причини са следните категории:

 1. Домакински фактори. Честа категория алергени от ежедневието. Дразнителите са животински косми, прах, аромати, детергенти, козметични продукти..
 2. Храна и напитки. Обрив по тялото, зачервяване или сърбеж в следродилния период могат да провокират абсолютно всяка съставка. Не трябва да въвеждате неизвестни храни в диетата по време на гвардейския период, да ядете и пиете потенциално опасни продукти - морски дарове, шоколад, цитрусови плодове, мед.
 3. Лекарства. Ако по време на кърмене кърмещата жена използва нови за себе си лекарства, тогава не е известно дали ще възникне алергия. Необходимо е да се прочете съставът на лекарствата и ако се установят ненужни компоненти, да се отложи такова лекарство, докато лактацията спре. И приемайте всички подходящи лекарства след консултация с лекар и с изключително внимание..
 4. Биологична група алергени. Имунитетът на жена с хепатит В, засегната от инфекциозни заболявания или вирус, развива защитни функции, убивайки мъртвите клетки. По това време може да се активират алергии..
 5. Физическо въздействие отвън. Изгарящото слънце, сухият въздух, студът са потенциални източници на опасност за човек, страдащ от алергии.

Симптомите на алергия по време на кърмене също не са много различни от проявите на всеки алергичен човек. Те могат условно да бъдат разделени на няколко групи:

 1. Респираторни симптоми - прашец, прах са алергени. Неприятно сърбеж в носоглътката, хрема, често кихане, суха кашлица. Внезапната поява на симптомите обикновено е сезонна. При постоянна тревожност може да се развие астма или хроничен ринит, при който няма повишена температура, но с усложнения може да се развие синдром на Квинке и ще се наложи реанимация.
 2. Симптомите на разстройство на стомашно-чревния тракт - възникват от алергична реакция към храни. Стомашни спазми, чревни разстройства, гадене и повръщане.
 3. Прояви по кожата - обрив по тялото и може да бъде открит както при майката, така и при бебето. Когато алергенната съставка се консумира в излишък, частиците проникват в майчиното мляко, а заедно с това и бебето, което от своя страна може да причини обрив, обрив на пелена или себория по скалпа. Най-сериозните последици настъпват при атопичен дерматит при бебе. В този случай можете да лекувате алергии у дома, но с диета без въглехидрати и използването на антихистамини.

Спецификата на алергиите по време на охраната

Жените по време на бременност и кърмене вече са изложени на риск, а майките с високо кръвно налягане, съпътстващи бъбречни заболявания и отоци по време на бременност страдат преди всичко. При кърмене всички реакции, възникнали преди раждането, се усилват няколко пъти, точно както се увеличава списъкът с алергени. Ако алергията изненада майката, тогава подобна реакция очевидно ще се появи и при детето. Предвид спецификата на алергичните реакции с HV, възможно е да се лекува болестта само с някои одобрени лекарства.

Механизмът на действие на антихистамините

Частиците вредни алергени, попадащи в организма, провокират към действие имуноглобулин клас Е, който се произвежда в кръвта по време на инфекция в повишено количество и почти липсва в обичайното състояние. Имуноглобулинът предизвиква освобождаването на хистамин, който заедно с други микроби причинява възпалителен процес в човешкото тяло. Поради това се появяват обриви по тялото, сърбеж, зачервяване и подуване, хистаминът най-вече провокира подобни симптоми.

В случай на алергия хистаминът в свободно състояние не взаимодейства с протеините в кръвната плазма.

Антихистамините са насочени към защита на тялото от секретирания хистамин, а също така са плазмена връзка между активния хистамин и протеините.

Благодарение на този механизъм на действие, антихистамините се използват широко в борбата срещу алергиите..

Разлики между антихистамините, тяхната съвместимост с лактацията

Всички лекарства, причинени за борба с алергии, са разделени в три групи:

Антихистамини от първо поколение

Това са Тавегил, Супрастин, Димедрол, Диазолин и др. Те причиняват следните негативни последици за организма: сънливост, ефект върху централната нервна система, нарушения на сърдечния ритъм. По време на кърмене Clemastine, Diprazine имат висок риск за детето (т.е. не се препоръчват лекарства за HV). Те намаляват производството на мляко, влошават физическото състояние на бебето - бебето става раздразнително, плаче повече и отказва да кърми, докато има признаци на летаргия. Второто лекарство може да се приема само веднъж. Поради ниската концентрация в майчиното мляко е разрешено да се използва димедрол и дори тогава, ако бебето вече е на един месец от датата на раждане и бременността е била напълно доносена. Може да се използва в малки дози и за доста кратко време..

Антихистамини от второ поколение

Това са такива лекарства като Loratadin, Fenkarol, Ebastin, Cetirizine и др. Те имат по-съвършена формула, която не влияе върху работата на сърцето, не води до сънливост. Такива лекарства се предписват да се приемат само веднъж на ден, но употребата им е разрешена за по-дълго време. При липса на съпътстващи заболявания не е имало странични ефекти за майката и бебето за всички имена. Почти не се екскретира в кърмата, ако е така, то в минимални и безвредни количества.

Антихистамини от трето поколение

Това са Feksadin, Telfast, Fexofast, Desloratadin-Teva, Levocetirizin-Teva, Erius, Ksizal, Sekhifenadin. По-модерните компоненти от второ поколение също изключват страничните ефекти, не засягат сърдечната система и кръвоносните съдове. Тези антихистамини са одобрени за кърмене. Но от страх от индивидуална реакция на кърмеща жена към който и да е компонент, по-добре е да приемате всички лекарства с повишено внимание, гледайки състоянието на детето.

Профилактика на алергични реакции с hv

За да определи какво може да се приема при алергии по време на кърмене, кърмещата майка трябва преди всичко да се консултира с лекар. В този случай си струва да се обмисли не само благоприятният ефект за майката, но и възможният риск за бебето. Като превантивна мярка трябва да се придържате към следните правила:

 • изключете отглеждането на домашни любимци там, където има бебе. Кучета, котки, папагали и други са потенциални носители на болестта;
 • през деня е необходимо да се проветрява апартаментът в отсъствието на детето, да се овлажнява въздухът в стаята и да се извършва мокро почистване;
 • не ходете през полета или гори по време на периода на цъфтеж на растенията;
 • ако бебето се транспортира в кола, не дръжте прозорците отворени отново;
 • кърмачка трябва да следи за храната, да изключи възможните алергени: цитруси, шоколад, мед, ядки;
 • завесите, одеялата, възглавниците, матраците трябва периодично да се проветряват и почистват от прах, микроби;
 • меки играчки, спално бельо трябва да се обработва систематично при високи температури;
 • ако в къщата има човек с алергия, тогава е по-добре да замените пуховите продукти със синтетика. Те съдържат по-малко алергени, цъфтящите растения също трябва да бъдат премахнати..

Можете да победите опасно заболяване по време на кърмене, най-важното е да следвате инструкциите на лекаря за дозировката на антихистамини. Струва си да пиете само лекарствата, препоръчани по време на периода на GV в рамките на предписания курс. Не се самолекувайте, тъй като това може да повлияе на здравето на новороденото.

Антихистамини за кърмене: какво можете и какво не

Дата на публикуване: 01.09.2019 | Преглеждания: 7082

Алергиите като правило се появяват неочаквано и могат да бъдат предизвикани от голямо разнообразие от фактори. Появата му често се дължи на намаляване на имунитета, а следродилният период за жената винаги се характеризира с отслабено тяло. Периодът на кърмене не позволява на женското тяло да се възстанови, защото всичко най-полезно и ценно преминава в кърмата. Освен това алергиите се влошават от факта, че не всички лекарства могат да се приемат.

Какви антиалергични лекарства за кърмачка и нейното бебе могат да помогнат и да не навредят? Повече за това.

Основните причини за алергии

Отслабеното тяло на всяка жена по време на бременност, раждане и кърмене се превръща в добра цел за всякакви заболявания. Това важи и за алергиите. Общите промени в диетата по време на хранене, съчетани със стрес и неадекватен сън, причиняват повишена чувствителност на тялото.

Алергичните реакции на майката не могат да се предават чрез кърмата на детето, но често такива прояви могат да бъдат наследствени, заложени дори по време на вътрематочното развитие. Това предполага, че родителите, страдащи от алергични прояви, са по-склонни да имат деца, които също са склонни към тези прояви..

Жените, които са склонни към алергии, по време на бременност и кърмене, страдат от пристъпи много по-често, които освен това стават по-изразени и опасни. Основните симптоми на заболяването се проявяват чрез дразнене на кожата върху храни или вещества. Такива обриви ще изчезнат сами след завършване на кърменето и възстановяването на тялото..

По време на бременност и кърмене жените трябва да ограничат контакта със следните вещества [4]:

 • мляко, всякакви ядки, мед, свързани с хранителни алергени;
 • косми от домашни любимци, цветен прашец от растения, домашен прах - са вдишани алергени;
 • латекс, брашно, дървесен прах - класифицирани като професионални алергени;
 • ухапвания от различни насекоми - насекоми алергени;
 • противовъзпалителни лекарства, инсулин, анестетици - лекарствени алергени.

Малко вероятно е да бъде възможно напълно да се изключи взаимодействието с изброените вещества, но си струва да се опитаме колкото е възможно повече да ограничим контакта с опасни компоненти. Съществува и препоръчителна диета, разработена за кърмачки и бременни жени от PAMH Research Institute of Nutrition [2].

Как се проявяват алергиите при кърмещи жени: симптоми

Алергичната реакция при жените по време на лактацията може да бъде лека и може да има бързо развиващи се симптоми.

По правило алергиите се характеризират със следните прояви:

 • кожни обриви, придружени от сърбеж;
 • някои обриви придобиват подчертано зачервяване и подуване;
 • тежест в дишането, придружена от кашлица и задух;
 • сълзене на очите и чувствителност към светлина.

Най-тежките случаи са придружени от анафилактичен шок, характеризиращ се със спазъм в дихателните пътища, рязко намаляване на налягането и нарушено съзнание.

Списък с антихистамини, които можете да приемате, докато хранете бебето си

Много съвременни лекарства могат да се комбинират с кърмене. Освен това всяка алергична проява трябва да се лекува дори по време на лактация. Препоръчва се за това да се използват препарати под формата на спрейове или разтвори, предназначени за инхалация: по този начин активните вещества не проникват в кръвта и не увреждат бебето.

Преди да вземете каквито и да е лекарства, наложително е да се консултирате с Вашия лекар. Списъкът с безопасни лекарства включва следните лекарства [1]:

 1. Cetrin или Cetirizine не се абсорбира в млякото. Освен това, ако превишената предписана доза може да има само леко успокояване..
 2. Dinox или Feksadin преминава в кърмата в малки количества, но няма ефект върху бебето.
 3. Алцедин се използва като разтвор за инхалация, не се абсорбира в кръвта, поради което е напълно безопасен по време на кърмене.
 4. Кларитин или Лоратадин е в голямо търсене поради минималния си седативен ефект. Не се абсорбира в млякото и не вреди на бебето.

Не трябва да използвате лекарства, произведени по съветски тип, поради големия брой странични ефекти и ниската ефективност при лечението. Забранено е използването на средства като:

 • Супрастин;
 • Диазолин;
 • Хлоропирамин;
 • Клемастин;
 • Тавегил.

Те допринасят за появата на силен седативен ефект не само при майката, но и при детето [1]. Те могат също да провокират намаляване на лактацията или отказ на бебето от кърмата.

Народни средства за борба с алергии по време на кърмене

Алергиите често могат да бъдат леки. В този случай, за да се премахне сърбежът и подуването, се използват народни средства. Тези методи включват:

 • билкови компреси и вани на базата на отвара от лайка или дъбова кора;
 • лосиони на основата на натурален пресен сок от алое;
 • приемът на отвара, вливана с коприва, ще намали възпалението и ще увеличи лактацията [3].

Освен това можете да приемате отвара от лайка или настъргана калина с чай, които имат хипосенсибилизиращо действие..

Заключение

Въпреки всички изброени предимства на лекарствата, струва си да се помни, че за да може майчиното мляко да остане възможно най-ценно и полезно, всяко лечение трябва да започне с изключително внимание. Фитотерапевтът И. Агафонова съветва да се обърнете към народните средства и само ако те са неефективни, да се прибягва до по-сериозни действия [5].

Лекарства за алергия за кърмачки

Профилактика на алергията при кърмене

Основната превантивна мярка срещу алергии е да се ограничи контактът с алергени. Това може да се постигне чрез временно преместване в друг регион, пречистване на въздуха в жилищното пространство и редовно мокро почистване. Също така трябва да избягвате да ядете храни, които могат да причинят така наречените кръстосани алергии. Това е специфична реакция на подобни вещества. Лекарите отбелязват следните групи подобни алергени:

 • слънчогледът и неговите производни могат да предизвикат същата реакция като пелин, амброзия и киноа;
 • брезовият прашец има следните кръстосани алергени: ябълки, картофи, домати, сливи;
 • цитрусовите плодове и медът често провокират същата алергична реакция като пелина;
 • алергия към полени на зърнени култури може да се появи на самите зърнени култури.

Какво друго можете да използвате?

Алтернативно лечение е хомеопатията. Тези лекарства нямат отрицателни странични ефекти. Активните съставки на препаратите са билки и растения, камъни и минерали, които не само облекчават симптомите, но имат и лечебен ефект..

От голяма група лекарства можете да вземете следното:

 • Сяра 6;
 • Рус 3;
 • Алуминиев оксид 6, 12;
 • Дулкамара 4, 3;
 • Urtica DN маз.

Само лекар предписва антихистамини. Всяко лекарство има свои собствени характеристики, така че само специалист може да избере необходимото лекарство, като вземе предвид всички индивидуални характеристики на тялото на кърмачка

Важно е да се разбере, че задачата на лечението е не само да премахне симптомите, но в същото време да не навреди на детето

Алергии при кърмещи майки: характеристики

Бременността и раждането са много стресиращи за организма, поради което след раждането жените понякога изпитват алергични реакции, които не са наблюдавани преди това. Това повдига въпроса - какви лекарства да изберат за облекчаване на алергии, така че те да са в безопасност при кърмене.

Алергиите при кърмачките се появяват по различни причини. Това може да е реакция на битови дразнители, някои лекарства, храна. Алергията се развива и върху физически или биологични фактори на влияние върху тялото. Независимо от причината за алергията, в организма се случват типични процеси - нивото на хистамин се повишава, в резултат на което се усещат характерни симптоми:

 • сърбеж и парене;
 • обриви като уртикария;
 • подуване на конюнктивата, лигавиците;
 • Оток на Квинке.

Механизмът на алергия по време на кърмене

В началото на кърменето антителата влизат в тялото на бебето заедно с млякото, което му помага да се бори с бактериите и вирусите във външната среда. Освен това, когато храни детето, майката му прехвърля целия натрупан багаж от протеини, мазнини и въглехидрати. Малкият организъм трябва да усвои цялото това богатство, което често е трудна задача за него..

Организмът на майката след бременност и раждане е отслабен, имунната система с голяма трудност изпълнява своите функции. В резултат на това има голяма вероятност от алергични реакции при млада майка. Според СЗО, веднага след раждането и началото на лактационния период, алергия при кърмачка се среща в 25% от случаите..

Причините за тази патология са доста разнообразни. Експертите отдават това на реакцията на тялото на майката на домашен прах, животински косми или домакински химикали. Най-често обаче жената или детето са алергични към различни храни. Проявата на непоносимост към храна или други патогени има по-скоро психологически характер.

Младата майка се грижи преди всичко за здравето на детето си. В същото време тя трябва да разбере, че бебето няма да се зарази с алергии чрез кърмата и може да наследи непоносимост към храна, плодове или химикали. Ако бебето има прояви на различни патологични реакции, жената трябва незабавно да промени диетата. Всяко лекарство за алергии по време на кърмене може да се използва само ако промяната на диетата и премахването на обекти с висока алергична активност няма да даде видими резултати.

Лоратадин за деца и кърмещи майки: основните предимства

Мога ли да дам на детето си лекарства за алергия като лоратадин? Ако едно дете често страда от алергични реакции и качеството на живот на детето страда много от това заболяване, лекарите отговарят недвусмислено: можете. Такива лекарства като супрастин и лоратадин помагат на детското тяло успешно да се бори с влиянието на алергена, а също така бързо облекчават детето от неприятни симптоми на алергия. Следователно можете да давате на детето си лекарства като лоратадин. Възможно е, но не винаги е необходимо.

Ако детето ви има обща хранителна алергична реакция, например към портокали или шоколад, можете просто да премахнете тези храни от диетата и алергията бързо ще изчезне. Най-често все още можете да се справите без „тежка артилерия“, тоест без мощни лекарства. Децата с тежки алергии обаче, особено астматиците, трябва да получават лекарства като лоратадин и супрастин. Основните предимства на такива лекарства при лечението на малки деца са следните:

Тези лекарства ефективно премахват алергена от тялото на детето;

 • Лоратадин и супрастин спират развитието на алергична реакция и предотвратяват появата на астма като усложнение;
 • Тези лекарства са ефективни за облекчаване на астматични пристъпи при малки деца;
 • Лекарствата действат бързо и сокът от тяхното действие трае дълго.
 • За тези деца, чиито алергии не са толкова силно изразени и няма признаци на развитие на бронхиална астма, можем да препоръчаме по-щадящи антиалергични средства, например „фенистил“ или „зодак“. Диазолинът също е едно от най-леките, но най-ефективни средства за лечение на алергии. Педиатрите са предписвали това лекарство на деца по съветско време.

  Сега съставът на лекарството се е променил, но принципът на неговото действие остава същият: диазолинът блокира действието на алергена, облекчава атаката на задушаване в присъствието на астматичен компонент и премахва алергените от тялото. Той обаче действа меко и има много по-малко странични ефекти от лоратадин, супрастин и друга „тежка артилерия“. Също така, за разлика от супрастин, диазолинът не изсушава лигавиците и не причинява силна сънливост..

  Трябва ли да спра хепатит В, когато използвам наркотици?

  Поради факта, че наскоро родилите жени имат силно отслабена имунна система, алергичните реакции могат да се усложнят. По време на кърмене, заедно с млякото, всички вещества, които майката използва, се прехвърлят на детето, поради което не всички антихистамини могат да се приемат.

  Когато купувате антиалергични лекарства, трябва да обърнете внимание на вложката вътре в опаковката с лекарства, която съдържа индикации и противопоказания за прием, но на съвременните лекарства няма рубрика за употреба по време на бременност и кърмене.

  Преди да вземете някакви антихистамини, наложително е да се консултирате с лекар, който ще предпише лекарството, като се вземат предвид характеристиките на организма и майката и детето..

  Основните причини за алергии

  Отслабеното тяло на всяка жена по време на бременност, раждане и кърмене се превръща в добра цел за всякакви заболявания. Това важи и за алергиите. Общите промени в диетата по време на хранене, съчетани със стрес и неадекватен сън, причиняват повишена чувствителност на тялото.

  Алергичните реакции на майката не могат да се предават чрез кърмата на детето, но често такива прояви могат да бъдат наследствени, заложени дори по време на вътрематочното развитие. Това предполага, че родителите, страдащи от алергични прояви, са по-склонни да имат деца, които също са склонни към тези прояви..

  Жените, които са склонни към алергии, по време на бременност и кърмене, страдат от пристъпи много по-често, които освен това стават по-изразени и опасни. Основните симптоми на заболяването се проявяват чрез дразнене на кожата върху храни или вещества. Такива обриви ще изчезнат сами след завършване на кърменето и възстановяването на тялото..

  По време на бременност и кърмене жените трябва да ограничат контакта със следните вещества:

  • мляко, всякакви ядки, мед, свързани с хранителни алергени;
  • косми от домашни любимци, цветен прашец от растения, домашен прах - са вдишани алергени;
  • латекс, брашно, дървесен прах - класифицирани като професионални алергени;
  • ухапвания от различни насекоми - насекоми алергени;
  • противовъзпалителни лекарства, инсулин, анестетици - лекарствени алергени.

  Малко вероятно е да бъде възможно напълно да се изключи взаимодействието с изброените вещества, но си струва да се опитаме колкото е възможно повече да ограничим контакта с опасни компоненти. Съществува и препоръчителна диета, разработена за кърмачки и бременни жени от Изследователския институт по хранене PAMH.

  Използване на бебешки диазолин

  Както вече споменахме, Диазолин се използва не само за лечение на възрастни, но и в педиатрията. Самото лекарство се различава само в дозировката си. Ако се използва Diazolin за деца, инструкциите ще ви помогнат да изберете правилната доза.

  Диазолин: инструкции за употреба за деца

  Дражето за деца съдържа 0,05 g от лекарството. Дозата за възрастни е 2 пъти повече - 0,1 г. Децата се препоръчват да я приемат не по-рано от две години. Традиционният режим е 1 таблетка два пъти дневно. След пет години броят на срещите може да бъде увеличен до три. Само лекар има право да определя каква доза ще приема бебето и колко пъти на ден. Не се самолекувайте, тъй като е много опасно. Лекарството може да повлияе на черния дроб и други органи. В случай на чернодробни и бъбречни заболявания, дозата му трябва да бъде намалена. Освен това потиска имунната система, което също може да провокира нежелани ефекти. Но не се страхувайте. Диазолинът в правилните ръце наистина помага.

  Диазолин за бебета се предлага и в гранули. 100 ml вода (предварително преварена) се добавят към бутилката и така се получава суспензия. Температурата на водата трябва да бъде между 40-50 градуса. Разбъркайте добре съдържанието в продължение на няколко минути. Тази суспензия е предназначена за деца на възраст от две до десет години. Приема се три пъти дневно в продължение на една седмица. Дозировката се избира от лекаря. Няма да е излишно да прочетете и инструкциите. Ако Diazolin се използва за деца, инструкциите за употреба ще ви помогнат да изберете правилната доза в зависимост от възрастта на детето..

  Важно е да запомните, че лекарството има и странични ефекти. По време на приема на лекарството някои пациенти се оплакват от сънливост, болки в стомаха и червата, умора, сухота в устата

  Понякога се наблюдава загуба на визуална яснота. Най-често такива негативни последици се причиняват от факта, че пациентите пренебрегват препоръките на лекаря и надвишават дозата на лекарството. Ако приемате лекарството ясно в съответствие с инструкциите, можете да избегнете подобни последици..

  1 Алергия при кърмачка

  По време на периода на бременността и след раждането жената може да изпитва алергични реакции към вещества и продукти, които преди това са били нормално възприемани от тялото.

  Причините за алергии по време на кърмене са хормонални нарушения и отслабване на защитните сили на организма след бременност и раждане. Проявите на заболяването се различават по степен на интензивност и симптоми:

  • лека форма се изразява в периодичен ринит, назална конгестия, зачервяване и подуване на клепачите, сърбеж в очите, възпалено гърло;
  • умерената алергия се характеризира с повишена симптоматика, добавяне на уртикария, конюнктивит, кашлица, задух, диспептични прояви, коремна болка;
  • при тежка форма се появяват оток на ларинкса, бронхоспазъм, алергичен коронарен синдром.

  Постоянният контакт с алерген може да доведе до спад на кръвното налягане, оток на Квинке, анафилактичен шок и кома. Поради тежестта на заболяването, не трябва да се допуска протичане на хода на алергиите. Могат да се толерират само незначителни прояви на болестта, които не причиняват силен дискомфорт на кърмещата майка.

  Как се използват инхалатори и пулверизатори: характеристики на домашната употреба

  1.1 Ефектът на антиалергичните лекарства върху дете

  По време на ХС са забранени много лекарства, включително повечето антихистамини. Фармацевтичните продукти съдържат компоненти, които проникват в кърмата и в по-голяма или по-малка степен оказват влияние върху състоянието на детето.

  Алергичните лекарства, особено първото поколение, могат да причинят странични ефекти при бебето и майката, които са посочени в анотацията към лекарствата:

  • сънливост или нервна възбуда;
  • главоболие;
  • намалена памет, концентрация на внимание;
  • гадене, диспепсия, болки в стомаха;
  • усещане за сухота в устата;
  • бронхоспазъм;
  • замъглено зрение.

  Лечението на алергии при кърмачка трябва да бъде под постоянен медицински контрол. Строго е забранено да предписвате лекарства за себе си. Само специалист може да определи дали ползите от лекарството надвишават потенциалния риск за бебето. Ако състоянието на майката поражда безпокойство, предписват й се антихистамини от 2-ро и 3-то поколение, но кърменето се спира по време на терапията.

  Препоръчва се изцеждане на мляко, за да се избегне спиране на лактацията. В края на курса на лечение, който в повечето случаи не трябва да надвишава 7 дни, храненето се възобновява.

  Какви храни съдържат глутен?

  Лоратадин за деца и кърмещи майки: основните предимства

  Мога ли да дам на детето си лекарства за алергия като лоратадин? Ако едно дете често страда от алергични реакции и качеството на живот на детето страда много от това заболяване, лекарите отговарят недвусмислено: можете. Такива лекарства като супрастин и лоратадин помагат на детското тяло успешно да се бори с влиянието на алергена, а също така бързо облекчават детето от неприятни симптоми на алергия. Следователно можете да давате на детето си лекарства като лоратадин. Възможно е, но не винаги е необходимо.

  Ако детето ви има обща хранителна алергична реакция, например към портокали или шоколад, можете просто да премахнете тези храни от диетата и алергията бързо ще изчезне. Най-често все още можете да се справите без „тежка артилерия“, тоест без мощни лекарства. Децата с тежки алергии обаче, особено астматиците, трябва да получават лекарства като лоратадин и супрастин. Основните предимства на такива лекарства при лечението на малки деца са следните:

  • Тези лекарства ефективно премахват алергена от тялото на детето;
  • Лоратадин и супрастин спират развитието на алергична реакция и предотвратяват появата на астма като усложнение;
  • Тези лекарства са ефективни за облекчаване на астматични пристъпи при малки деца;
  • Лекарствата действат бързо и сокът от тяхното действие трае дълго.

  За тези деца, чиито алергии не са толкова силно изразени и няма признаци на развитие на бронхиална астма, можем да препоръчаме по-щадящи антиалергични средства, например „фенистил“ или „зодак“. Диазолинът също е едно от най-леките, но най-ефективни средства за лечение на алергии. Педиатрите са предписвали това лекарство на деца по съветско време.

  Сега съставът на лекарството се е променил, но принципът на неговото действие остава същият: диазолинът блокира действието на алергена, облекчава атаката на задушаване в присъствието на астматичен компонент и премахва алергените от тялото. Той обаче действа меко и има много по-малко странични ефекти от лоратадин, супрастин и друга „тежка артилерия“. Също така, за разлика от супрастин, диазолинът не изсушава лигавиците и не причинява силна сънливост..

  Странични ефекти

  Както всяко лекарство, диазолинът има странични ефекти:

  във връзка със стимулиране на производството на солна киселина в резултат на излагане на лекарството могат да се появят диспептични разстройства, изразени чрез повръщане;

  • пристъпи на гадене;
  • разхлабени изпражнения (или, обратно, запек);
  • болка в епигастриума.

  От централната нервна система

  • внезапно замайване;
  • парестезия;
  • при алергии пациентът е инхибиран;
  • бързо настъпване на умора;
  • разстройство на зрителния нерв;

  много рядко могат да се появят гранулоцитопения и агранулоцитоза.

  • сухота в устата;
  • често уриниране.

  В детска възраст употребата на лекарството понякога може да бъде придружена от симптоми, нехарактерни за възрастни пациенти: тремор, раздразнителност, сълзливост, свръхвъзбудимост и нарушения на съня.

  Препоръчани лекарства

  Какво трябва да правят кърмещите майки с алергии? Какви лекарства могат да се използват по време на кърмене? Лекарствата, приемливи за употреба от кърмещи жени, включват:

  Препарати за покритие и антиациди. Тази група включва лекарства, които неутрализират стомашната киселинност и също така предотвратяват увреждането на лигавицата на стомашно-чревния тракт. Алмагел, Фосфалугел и други лекарства могат да се използват по време на кърмене. Препоръчителните антихистамини включват цетиризин, лоратадин

  Освен това кърмещите майки могат да използват Suprastin и Tavegil с повишено внимание. Тези лекарства обаче могат да направят бебето ви сънливо.

  Лечението на алергии по време на кърмене трябва да бъде насочено към оптимизиране на метаболитните процеси в организма. Това може да бъде насочено към прочистване на организма с помощта на сорбенти (например активен въглен) или специални антиалергични лекарства, повечето от които не представляват опасност за организма на кърмачка и бебе..

  Как да различим алергия от настинка

  Често алергията, която засяга дихателните органи, може да бъде объркана с ТОРС, тъй като техните симптоми са сходни. Следователно кърмещата майка трябва непременно да посети лекар. Но има цял комплекс от фактори, чрез които самата жена може да определи причината за появата на болезнени симптоми. Така че отделянето от носната кухина с алергии обикновено е прозрачно и се образува непрекъснато. При ARVI сополите са по-дебели, жълти или зелени. Алергичният сърбеж е постоянен. Честото меко кихане през целия ден също е типично за алергиите. Силната кашлица в повечето случаи е признак на ТОРС. При алергии от своя страна настъпва обилно сълзене и се появяват тъмни кръгове под очите. ТОРС обикновено лекува за пет до седем дни. А сенната хрема може да продължи седмици.

  Лечение на алергии при кърмачки

  Сега нека разберем какво да правим с алергии при кърмачка. На първо място, необходимо е да се установи причината за реакцията, която "провокатор" е послужила като тласък за такава реакция на тялото и да се отървем от нея.

  • Прегледайте диетата. Храната не трябва да съдържа силно алергенни храни.
  • Ограничете присъствието на „прахоуловители“ в къщата - меки играчки, килими. Съхранявайте книги и спално бельо в затворени шкафове.
  • Избягвайте контакт с домашни любимци. Котки, кучета и дори риби (евентуално алергични към храната им) могат да причинят прояви.
  • Намалете до минимум употребата на домакински химикали. Опитайте се да използвате възможно най-малко аерозоли, детергенти, като ги замените с естествени съставки (сода, горчица на прах, сапун за пране).
  • Елиминирайте категорично тютюневия дим. Дори самата майка да не е склонна към този лош навик и някой от околната среда пуши, опитите за пушене с нея трябва да се спрат.

  Общи препоръки за употребата на лекарства

  Ако е възможно, изберете препарати под формата на спрей или разтвор за инхалация. Такива лекарства действат върху определени области на кожата, позволявайки минимално абсорбиране в кръвта и млякото и съответно възможната реакция на бебето към тях е минимална..

  Лекарства, противопоказани за кърмачки:

  • Пипалфенол
  • Кларитин
  • Климастин
  • Диазолин
  • Цетизирин
  • Фексофенадин
  • Левоцитиризин
  • Пиперазин
  • Деслоратидин
  • Супрастин

  Тези хапчета за алергия се екскретират в млякото и имат вредно въздействие върху детето - то става прекалено развълнувано или, обратно, летаргично и сънливо. Ако приемът на такива лекарства е жизненоважен, тогава кърменето се спира.

  Какво може да се направи от алергии с НВ

  Тъй като няма клинични проучвания за реакциите на кърмещи майки към определени лекарства, е невъзможно да се каже недвусмислено за безвредността на антихистамините. Ето някои от по-щадящите лекарства, подходящи за употреба по време на кърмене:

  • Клоратадин
  • Беклометазон

  Някои от тези лекарства се предлагат под формата на капки или гел. Капките се използват за прояви на такива видове алергии като ринит, уртикария, хранителни алергии, подпухналост. Кожни обриви, мехури, ухапвания от насекоми, екзема се лекуват с гел, нанесен върху засегнатите области.

  В случай на ремисия дозата се намалява, но остава внимателно проследяване на благосъстоянието.

  Диазолин в педиатрията

  Както бе споменато по-горе, Diazolin се предписва на деца от две години. Може да облекчи леките алергии. Родителите, които са изправени пред алергии при децата си, се опитват да помогнат на детето си възможно най-скоро. Но не се самолекувайте. Не бъдете мързеливи да се консултирате с педиатър относно лечението. Сега, в допълнение към Diazolin, има много лекарства в различни ценови категории. Диазолинът е може би един от най-евтините. Нека веднага изясним, че цената на лекарството не влияе по никакъв начин на ефективността му. Скъпите лекарства могат да бъдат безсилни, докато евтините могат да се справят със симптомите на алергия доста бързо и безопасно. За разлика от по-скъпите аналози, Diazolin вече не може да се намери в някои препарати. Смята се, че Диазолин е доста ефективен срещу алергии. Ако е предписано на бебе, вземете лекарството стриктно в съответствие с инструкциите..

  Педиатър може да предпише Диазолин при алергична кашлица, ринит, сърбеж, зачервяване на кожата и други неприятни симптоми. Диазолинът се бори добре с алергично кихане и кашлица. Бързо премахва неприятните симптоми. Много майки дават на детето си Диазолин в периода на бърз цъфтеж. Може ефективно да се използва за профилактика. Диазолин може да се дава и ако детето приема лекарства. За да се предотврати появата на алергии върху тях, педиатърът може да предпише детски Диазолин.

  Защо алергиите могат да се влошат след раждането

  Относно факта, че раждането на дете и процесът на раждането силно отслабиха тялото й, всяка майка със сигурност бръмчеше в ушите си - роднини, лекари и приятели. Но този факт не може да бъде избегнат - с цялата естественост на процеса бременността наистина се превръща в тежък товар..

  Той отслабва много процеси и функции на тялото, особено имунната система. Освен това трябва да се разбере, че веднага след зачеването имунитетът на жената се потиска, защото в противен случай той би отхвърлил плода като нещо чуждо (благодарение на клетките на татко). В резултат на това повечето майки (понякога съвсем неочаквано за себе си) развиват алергии по време на кърмене към познати храни или неща.

  Третият фактор е самият процес на хранене. Той също изисква от майката пълния ангажимент на сила и ресурси, като по този начин отслабва защитните сили. Това е особено изразено, ако майката се стреми през главата да се грижи за бебето и забрави за себе си - тя спи малко, яде лошо, постоянно е нервна.

  Учените все още не са разбрали защо алергията се появява при кърмене, защото това е прекомерен имунен отговор на инвазия и то просто е отслабено от майката. Статистиката обаче упорито изкривява своята линия - в повечето случаи имунодефицитът е придружен от алергия.

  Едно от предположенията казва, че причината за развитието на алергии може да бъде липсата на течност в организма и излишъкът от калций. Тази ситуация доста често се наблюдава при HS и провокира производството на хистамин - хормонът, "отговорен" за появата на алергии..

  Употребата на лекарства само със съгласието на лекаря

  Няма универсални правила за жени, които имат бебета на кърма. Но не можете да пренебрегвате препоръките на лекаря! Всички лекарства, независимо дали са антиалергични или други, трябва да бъдат съгласувани с професионалист. В противен случай съществува риск за здравето не само на самата жена, но и на нейното дете..

  Например, когато кърмите, не трябва да използвате антихистамин като Clemastine (Tavegil) за лечение на алергии. Това е категорично противопоказание. За съжаление много малко хора знаят за това и предполагат. Ето защо винаги е необходимо да се консултирате с лекар, преди да използвате какъвто и да е продукт. В противен случай може да пострада новородено дете, за което най-малкото вредно чуждо лекарство може да причини неподражаеми щети. По-добре е жената да отиде на лекар, преди да вземе лекарство, отколкото да ходи на лекар с дългоочакваното си дете през целия си живот..

  Как може да се лекува алергия към лактация??

  Всички лекарства за алергия с хепатит В се наричат ​​антихистамини и се използват широко в съвременната медицина. Отдавна е известно, че тези лекарства се разлагат в тялото на майката с почти 85 - 90% и само малка част от тези вещества постъпват в тялото на детето с кърмата..

  По правило лечението на алергични прояви при кърмачка не причинява никакви прояви при бебето. Преди да започнете лечението обаче, наложително е да разберете от специалист всички странични ефекти на това лекарство за малко дете. Лекарят ще помогне на младата майка да избере необходимата схема за безопасно използване на антихистамини.

  Основните лекарства за отстраняване на различни патологични реакции, лекарите включват "Suprastin" и "Loratadin". Те са основните антихистамини за кърмене, така че е необходимо да се спрем на тях по-подробно:

  Използването на супрастин по време на кърмене е най-противоречивото. Пояснението към това лекарство показва, че това лекарство е противопоказано по време на кърмене. Отбелязва се, че супрастинът постъпва в тялото на детето с майчиното мляко и причинява „нежелани ефекти“. Лекарството може да провокира сънливост, апатия, да повлияе негативно на работата на стомашно-чревния тракт на бебето. В същото време повечето педиатри препоръчват използването на супрастин в сиропи за облекчаване на алергични реакции при бебе. Същността на въпроса е възможността за ясна доза за директно лечение на детето, което е трудно да се постигне, когато лекарството попадне в тялото на бебето с майчиното мляко.

  Хапчета против алергия при хепатит В "Лоратадин" също се препоръчват от повечето експерти да се използват с голямо внимание. Страничните ефекти на това лекарство са описани достатъчно подробно в медицинската литература.

  Това включва проблеми с централната нервна система при бебе и различни чернодробни патологии. В същото време по някакъв начин се забравя, че това лекарство се разлага в женското тяло в рамките на 12 часа, екскретира се от бъбреците на млада майка почти за един ден и постъпва в кърмата в дози, които не представляват заплаха за здравето на детето.

  За лечение на алергични реакции при кърмачка понастоящем се препоръчва използването на антихистамини от второ поколение. Те са по-съвършени, имат по-малко странични реакции. Именно те трябва да бъдат разгледани подробно като отговор на въпроса какво е възможно от алергия с ХС.

  Причини за алергии след раждане

  Факторите, които провокират алергии при жените, са различни. Те са свързани с индивидуалните особености на организма и работата на имунната система. Причините за развитието на алергии могат да бъдат разграничени:

  • храна, която не е наситена с необходимото количество минерали, хранителни вещества и витамини;
  • желязодефицитна анемия, която може да се появи по време на раждане след загуба на кръв;
  • гинекологични заболявания;
  • стрес, безсъние, хронично преумора;
  • нарушения в съня и почивката;
  • дехидратация на организма;
  • повишени нива на калций;
  • нарушения в работата на храносмилателната система;
  • обостряне на хронични заболявания.

  Нежелани лекарства

  Лекарите очертават списък с лекарства, които майката не трябва да дава, ако иска да кърми бебето си. Това включва следните продукти от първо поколение:

  • Suprastin, Chloropyramine (за повече подробности в статията: струва ли си да използвате Suprastin за HV?). Когато се използват, често се появява силен седативен ефект, може да има намаляване на лактацията, съществува риск от негативно въздействие върху детето. Трябва да се намери доказана алтернатива.
  • Диазолин. Противопоказанието под формата на кърмене е посочено в анотацията, няма този продукт в международната класификация. Използването е забранено.
  • Тавегил, Клемастин. Доста опасни вещества, които провокират съня при майката и детето. Често бебето отказва мляко, изпада в ступор, става раздразнително. Ако е уговорена среща, майката ще бъде невъзможно да спи по време на почивката на детето.

  ИНТЕРЕСНО: как да се лекува диария при мама по време на кърмене?

  Назначаването на лекарството за алергии трябва да се извършва само от лекар. Самолечението твърде често води до тъжни последици - не бива да рискувате, ако здравето на бебето ви е скъпо. Често лекарите предписват съвместен прием на активен въглен и други сорбенти, които ще премахнат алергените от тялото без последствия

  Не забравяйте, че когато се храните, трябва да вземете отговорен подход към избора на лекарството, да обърнете специално внимание на противопоказанията. Лекарството трябва да бъде маркирано „подходящо за кърмене“

  ИНТЕРЕСНО: как действа използваната валериана върху детето по време на кърмене?