Жената не винаги може да роди дете сама. Причините могат да бъдат много: твърде голям плод, пълна предлежание на плацентата, висока степен на късогледство, други заболявания и особености, при които е посочена само хирургическа интервенция. Но никой не премахва отговорностите за грижа за бебето от раменете на жените, така че въпросът как бързо да се върнете към нормалното и да се възстановите след операцията тревожи всички пациенти.

Първите дни след цезарово сечение:

РЕФЕРЕНЦИЯ! Цезаровото сечение е основна хирургична процедура, по време на която се изрязват тъканите на бременна жена, за да се извлече плода навън. Извършва се както под обща, така и под гръбначна упойка.

- кога да ставате след операция?

Пациентът прекарва първия ден след операцията в интензивното отделение. Първите 12 часа не й е позволено да става, но също не се препоръчва да лежи в леглото. За да могат кръвните съсиреци да излязат и процесът на адхезия да не започне вътре, една жена определено трябва да се движи - да се обръща от едната страна на другата, да движи краката си. Опитайте се да отпуснете краката си на леглото и леко да повдигнете бедрата си, да ги люлеете напред-назад и след това да ги спуснете. След това завъртете гръдния кош първо наляво, след това надясно. Правете всичко плавно и спретнато!

Вашият лекар ще наблюдава постоянно вашето здраве: проверява налягането и пулса, количеството секрети, контрактилитета на матката. Зависи от тези показатели - кога ви е позволено да ставате и сядате.

Първият път ще имате право да ставате само в присъствието на медицинска сестра. Ако ви се завие свят, не се притеснявайте, това е нормално. Седнете няколко минути, дишайки дълбоко. Няма да можете да се изправите веднага, така че не се напрягайте. Ще трябва да вървите през първите дни, като се наведете малко напред, за да не нарушите шева още веднъж.

ВНИМАНИЕ! Веднага след като жената и бебето бъдат прехвърлени в следродилния период и оставени сами, майката вече трябва сама да се грижи за бебето. Следователно няма да се получи. Трябва да ходите повече по коридора (поне за къси разстояния) - по този начин матката ще се свива по-бързо.

- колко не можете да натискате след цезарово сечение?

Всяка втора жена се сблъсква с такава неприятност като запек след раждане. Често се появяват хемороиди (особено в последните етапи, когато плодът притиска ректума с цялата си маса). Невъзможно е да се натисне в тези случаи! Първо, възможно е да се провокира появата на пукнатини в лигавицата, кървене и дори пролапс на ректума. И второ, поради силното напрежение на мускулите на перитонеума и матката, нов шев може да започне да кърви.

ВАЖНО! Шевовете след цезаровото сечение обикновено са добре зашити и не могат да се разпръснат толкова лесно, но усилията ще имат отрицателен ефект върху заздравяването.

Следното помага да се избегне запек:

 • Спазване на специална диета с много пресни зеленчуци и зърнени храни, ферментирали млечни продукти, хляб с трици, много течност.
 • Прием на лекарства: Duphalac, Normase, Portalak (ако майката кърми); Guttalax, Bisacodyl, Regulax (ако бебето е изкуствено хранено). Разрешено е да се използват свещи - Calciolax, Ferrolax, Glycelax, свещи с масло от морски зърнастец.
 • Народни рецепти: отвара на основата на смокини, билкови отвари и отвари от плодове (коприва, корени от валериана, копър, анасон, кимион).

- Колко време отнема премахването на катетъра?

Катетър за отклоняване на урина е задължителен: съществува голям риск от увреждане на пикочния мехур по време на операция. Следователно, като наблюдавате обема и цвета на урината и по-конкретно дали кръвта е попаднала в урината, можете да намалите този риск.

След процедурата катетърът остава в пикочния мехур за ден-два и като цяло не причинява неприятни усещания. И отстраняването е бързо и безболезнено: при дълбоко вдишване.

Правила за възстановяване след цезарово сечение:

Жената трябва да бъде подготвена за факта, че възстановяването след цезарово сечение ще продължи по-дълго, отколкото след естествено раждане..

- нормализиране на менструалния цикъл след цезарово сечение

Обратният процес на вътрешно преструктуриране започва от самия ден, когато бебето се роди, но ако по време на естественото раждане продължи около шест месеца, тогава пълното възстановяване на тялото след цезарово сечение ще настъпи в рамките на 3 години. Менструацията ще дойде много по-рано - нормалният цикъл се възстановява за 3-4 месеца.

Не бъркайте петна след раждането - лохии - с менструация. Те не са толкова изобилни, но размазващи се, ден след ден сменят цвета си от кафяв на прозрачен, след което изчезват съвсем. Появата на лохии е естествен процес, показващ заздравяването на лигавицата на матката.

РЕФЕРЕНЦИЯ! Кърменето ускорява възстановяването на тялото и матката. Установено е, че кърмата съдържа 20 хормона, един от които е пролактин. Действа потискащо върху производството на прогестерон, който е отговорен за узряването на яйцеклетката и нейното фиксиране в матката. Колкото по-често жената слага бебето на гърдата си, толкова повече се произвежда пролактин, съответно, толкова по-дълъг е периодът на отсъствие на менструация. Понякога не идват за 8-10 месеца.

- нормализиране на кърменето след операция

Жените, които са претърпели цезарово сечение, първоначално имат редица трудности при кърменето. Ранното привързване (непосредствено след раждането) не може да се извърши, тъй като майката доста често е в реанимация на ден. Те не носят трохите там, т.е. няма хранене в продължение на 24 часа. Следователно млякото не пристига веднага, а след 4-5 дни. В днешно време на бебето се дава специална смес от шише. Тъй като механизмът на смучене на зърното и гърдата е малко по-различен, детето трябва да се адаптира към променените условия. Физическото състояние на майката и хормоналните промени в тялото, които са започнали, също влияят. Освен това капкомерите често причиняват подуване, а в гърдите също - той се подува, става твърд и реагира болезнено на допир..

Затова запомнете няколко важни правила:

 • Не забравяйте да масажирате гърдите си и да изцеждате мляко, ако пристигне. Достатъчно е да правите това на всеки 3-4 часа в продължение на 15 минути за всяка жлеза. Направете всичко спретнато и внимателно, без да стискате или дръпнете.
 • Поставете бебето си на гърдата си, така че не само той, но и да се чувствате комфортно. Можете да направите това, докато лежите настрани, или като поставите детето по корем и плътно натискате.
 • Не трябва да изпитвате болка, докато суче! Ако устата на бебето е широко отворена, брадичката е притисната към гърдите ви, а долната устна е обърната навън - правите всичко както трябва.
 • Трябва да храните бебето при поискване, но ако спи повече от 4 часа през нощта, трябва да се събудите и да нахраните.

- възстановяване на тялото

Не забравяйте - периодът на възстановяване продължава за всяка жена по различен начин. Това зависи от няколко фактора:

 • Индивидуални характеристики на организма. Как беше операцията, дали имаше някакви усложнения (нагряване на конци или остатъци от плацентата в маточната кухина) - всичко това не добавя положителни емоции и забавя лечебния процес. Заслужава да се спомене и прагът на болката. Този индикатор е различен за всеки човек: някой забравя за болката след няколко дни или не й обръща внимание, а някой не е в състояние да спи напълно и да се грижи за себе си, да не говорим за детето.
 • Психологическо състояние. Това зависи не само от характера на жената и нейното морално състояние, но и от климата в семейството, отношенията със съпруга / та и други близки роднини и отношението към новороденото.

Колкото по-активна е майката, толкова по-бързо ще се възстанови от операцията. Важно е обаче да не навредите и да правите само това, което лекарят ще позволи! Умереността е основното условие. Големият корем влияе на стойката и походката. Коремните мускули губят тонуса си, походката става патешка. С всичко това може да се справи, но не веднага, а постепенно. Леката атлетика е разрешена 10 седмици след операцията. Йога и плуване са разрешени. Ходете колкото е възможно повече, носете корсет и ниски токчета. Добър релаксиращ ефект дава масажът на гърба и шията.

- спортуване след цезарово сечение

Вече няколко часа след операцията можете да правите самомасаж - поглаждайте корема с кръгови движения отляво надясно и отгоре надолу. Вземете топка за тенис - напишете кръгове с нея, започвайки от пъпа, по посока на часовниковата стрелка.

6-8 месеца след цезаровото сечение можете да правите упражнения за укрепване на мускулите на бедрата, корема и талията, като започнете с най-леките. Разрешени са пилатес, водна аеробика, танци, бягане.

ВНИМАНИЕ! Забранено е използването на гири и други тежести след операция в продължение на една година! Отложете за известно време колоездене, волейбол и вдигане на тежести. Ако по време на упражнението усетите виене на свят, разминаване на шева, отделяне от него или влагалището, болка в корема - незабавно спрете да практикувате и изберете друг метод в бъдеще.

- хигиена след цезарово сечение

В родилния дом медицинските сестри ще се занимават с лечението на шевовете. Кога ще бъдат премахнати (след 5-8 дни - ще трябва да го направите сами. Болката на мястото на разреза през първите 3-4 дни е нормална. Важно е да носите превръзка след раждането и да отидете до тоалетната навреме. Понякога може да се наложи обезболяващи, това също не е отклонение.

Какво да правите у дома:

 1. Измийте ръцете си преди всяко третиране.
 2. Шевът се измива по време на вземане на душ със специален гел и се попива с хартиена кърпа за еднократна употреба. По-добре е да не използвате хавлиена кърпа - микробите могат да се натрупват в гънките му.
 3. След къпане увреденото място се третира с хлорхексидин, разредена салицилова киселина или друг дезинфектант.
 4. Носете памучно бельо с подходящ размер. Не трябва да дърпа кожата, да натиска и да търка.
 5. 2-3 седмици след цезаровия шев можете да започнете да мажете с регенериращ гел - това ще помогне на кожата да се нормализира по-бързо.

ВАЖНО! Първо къпане - не по-рано от седмица след операцията!

Какво да не се прави през първия път след цезарово сечение?

 • Носете тежести
 • Максимумът, който можете да вдигнете, е дете. Без тежки чанти и кутии, особено от пода.
 • Напрегнете пресата и правете резки движения (накланяния, завои).
 • Разтрийте шева с кърпа.
 • Яжте мазни, сладки и пържени храни. Забранени са бобови растения, зеле, консерви и бял хляб.
 • Правейки секс.
  Забраната се налага за 1,5-2 месеца, но при наличие на усложнения (вътрешно възпаление, ендометриоза, нагряване на конци и др.) - до разрешението на гинеколога.

РЕФЕРЕНЦИЯ! Планирайте следващото си зачеване не по-рано от 3 години след цезарово сечение. Оставете шева да се излекува напълно и тялото да се възстанови.

Заключение

Бъдете подготвени за определени трудности след цезарово сечение, но не се разклащайте от страх, а ги посрещнете напълно въоръжени. Следвайки всички препоръки, можете да отскочите доста бързо, както и да избегнете неприятни усложнения. Необходими са усилия, но резултатът си заслужава..

Какво можете да ядете след цезарово сечение

Хранене след цезарово сечение в болницата през първите дни

Храненето на родилка след цезарово сечение е важен въпрос, който трябва да се има предвид преди операцията. Подгответе информация за близките им, защото най-вероятно те носят храна в болницата за новородената майка.

Трудностите, които очакват жената в особено обезпокоителен ден, когато тя трябва да стане майка, могат значително да променят типичното ежедневие. За редовни доставки това са незначителни корекции в менюто. И в това, което можете да ядете след цезарово сечение, има редица съществени ограничения.

Самата операция е относително лесна за понасяне, ако се извършва съгласно съвременни техники от опитен хирург. Сложните и травматични архаични хирургични техники се заменят с нови технологии, които позволяват извършването на щадящи операции с минимално увреждане на плода (детето) и оперирания пациент. Но строгите изисквания за това какво може и какво не може да се яде след цезарово сечение са непроменени. Как изглежда препоръчителният вид храна за такава родилка (майка)??

За първия ден след операцията лекарите предписват възстановителни интравенозни инфузии и други лечебни системи за подпомагане на силите на организма. Някои жени се интересуват дали е възможно да се яде поне нещо след цезарово сечение, тъй като количеството и качеството на кърмата ще зависят от качеството на храненето на майката. Не, не можете да ядете, но можете да пиете обикновена вода без бензин. Един ден от такъв „пост“ е абсолютно безвреден за организма. И ако започнете да ядете след операцията, особено през първите часове, докато в кръвта остават следи от лекарства, прилагани за анестезия, можете да провокирате повръщане.

На следващия ден специалистите по родилно отделение препоръчват възстановяване. На втория ден след цезарово сечение можете да ядете следните ястия и продукти:

 • леки бульони (говеждо, пилешко) повтарящ се бульон;
 • каша (по-добре е да се изясни списъкът, тъй като редица зърнени култури могат да причинят повишено образуване на газове и запек, например оризът провокира задържане на изпражненията и образуването на газове от овесени ядки);
 • варено бяло месо (това може да включва постна морска риба);
 • някои зеленчуци и сушени плодове (например цвекло, сини сливи - те имат лек слабителен ефект).

3-4 дни - храната след цезарово сечение в болницата през първите дни става по-привична. Това вече е доста укрепен организъм (настъпва първично сливане на тъканите на матката) и през този период е възможно постепенно да се включи в диетата малко по-тлъсто месо (риба), но задължително - с уточняване на съдържанието на мазнини и за предпочитане варено. Разрешено е печено месо в малки количества. Кефирът и специализираната бебешка храна във фабрични опаковки (не домашна) не са забранени, но не трябва да се злоупотребяват. От факта, че жената консумира мляко, млякото й вече няма да се произвежда - лекарите не забравят да кажат това.
Основният критерий за избор на храна е все същият: да се предотврати дори краткосрочен запек. Също така е необходимо да се гарантира, че храната след раждането е безопасна. Затова кефирът, ферментиралото печено мляко и други ферментирали млека и млечни продукти се приемат най-добре в малки опаковки, чаши, за да не се съхраняват отворени в хладилника. Трябва да бъдете много внимателни с нетрайните храни.

5-6 дни. През този период лекарите обикновено благоприятно позволяват на майките, които кърмят, да се хранят без ограничения. Но не трябва да се забравя за правилното хранене на кърмещата майка. И преяждането също е вредно. Трябва да изключите пикантно и пържено, различни подправки (особено джинджифил, черен пипер), зеле, картофи (ако провокира метеоризъм), сладко тесто с мая (кифлички, кроасани, сладкиши), цитрусови плодове и шоколад.

За това какво можете да ядете за кърмачки след цезарово сечение, можете да вземете списък от Вашия лекар в родилния дом. Ще трябва обаче да се редактира. Например, бананите обикновено имат право да ядат майки, но понякога децата имат хранителни алергии към тях..

Списък на храните, които могат да се ядат от кърмачка след цезарово сечение

Цезарово сечение е операция, при която коремът и матката на жената се отрязват, за да се отстрани бебето. Има спешно цезарово сечение, когато възникнат усложнения по време на раждане, и планирана операция за редица проблеми (проблеми със зрението, тесен таз, тежка токсикоза, ненормално положение на плода и много други). След CS възстановяването отнема дълъг период от време и правилното хранене по време на периода на рехабилитация играе важна роля..

Защо е необходима специална диета след цезарово сечение

През първата седмица след операцията младите майки трябва да се придържат към определена диета, която е различна от тази на жените след естествено раждане. Диетата е свързана, на първо място, с факта, че е извършена операция. По време на операцията коремните мускули и пикочния мехур се изтеглят, за да се осигури достъп до матката. След цезарово сечение органите се връщат на мястото си и определена диета може да помогне за по-бързото възстановяване..

В първите дни родилата жена получава лекарства чрез капкомер, които помагат за свиване на матката, както и антибиотици. Лекарствата причиняват подуване на чревните стени и затрудняват функционирането на стомашно-чревния тракт.

Жената трябва да се опита да установи работата на червата възможно най-бързо, което се улеснява от правилното хранене и активните движения. Храненето на млада майка трябва да се състои от лека храна, така че тялото да не изразходва много енергия за храносмилането.

Първият път след цезарово сечение трябва да се придържате към определена диета.

Основни хранителни принципи

Жена след COP трябва да се придържа към следните принципи при съставяне на меню:

 • Първият ден след операцията можете да пиете само една вода, но не повече от 1,5 литра. Понякога водата се смесва с ябълков или лимонов сок.
 • На втория ден се въвежда слаб месен бульон от домашни птици (приготвя се във втория бульон).
 • Освен това жената трябва да яде частично, но често: малки порции на всеки 2-3 часа;
 • Ферментиралите млечни продукти трябва да присъстват в диетата.
 • Премахнете удобните храни, консервираните храни.
 • Пийте 1,5 литра чиста, тиха вода всеки ден.
 • Откажете се от пресен хляб, печени изделия, бобови растения, тъй като тези продукти ферментират в червата;
 • Пресните зеленчуци и плодове са забранени, тъй като те също ферментират. Можете да ядете плодови пюрета и варени зеленчуци, с изключение на бяло зеле, домати, бобови растения.
 • Ястията се приготвят на пара или варени. Не се добавят сол, захар и подправки!

На бележка! Храненето за млада майка най-често се предписва от лекуващия лекар. Първите дни храната трябва да бъде щадяща, а след това диетата постепенно се увеличава.

Диета на кърмачка

Диетата трябва да включва леки, нежни ястия. Първият ден младата майка пие изключително вода, на втория ден добавя пилешки бульон с ниско съдържание на мазнини. Постепенно в менюто се добавят и други разрешени продукти. Ястията е най-добре да се приготвят на пара или варени, а през първата седмица е препоръчително да ги смелите с пасатор. В никакъв случай не трябва да ядете пържени храни.!

Какви храни трябва да бъдат изключени от диетата на кърмачка:

 • Бяло зеле;
 • Репичка;
 • Чесън, лук, кориандър;
 • Бобови растения;
 • Цитрусови плодове;
 • Домати;
 • Захар;
 • Мазни супи.

През първия месец е разрешено да се ядат елда и овесени ядки във вода без захар и подправки, варени зеленчуци, варено пилешко и пуешко филе, леки супи, кефир, извара с малък процент масленост.

Новите продукти се представят внимателно от втория месец. Наблюдавайте реакцията на бебето, ако кърмите: за всяка проява на алергична реакция премахнете нов продукт от диетата.

Списък на това, което можете да ядете на кърмачка след цезарово сечение, започвайки от средата на втория месец:

 • Пшенични крупи;
 • Заквасена сметана с ниско съдържание на мазнини;
 • Постно телешко или телешко месо;
 • Вчерашен хляб;
 • Постни морски риби;
 • Неподсладено натурално кисело мляко;
 • Нискомаслено ферментирало печено мляко;
 • Кисело мляко;
 • Твърди сирена с нисък процент мазнини.

Списък на одобрените продукти

Диетата за първите шест месеца след извършване на цезаровото сечение включва следните храни:

 • Зърнени храни. Внимавайте с ориз, ечемик, царевична крупа, за да не провокирате подуване на корема. Кашата се вари във вода, без подправки и захар. Позволено е да добавите малко парче масло или ½ ч.л. към готовата каша. зехтин.
 • Пълнозърнест хляб (с добавка на трици), сушене, не вкусни крутони, сухи бисквити;
 • Месо с ниско съдържание на мазнини и птици: пилешко филе, пуйка, телешко, говеждо, заешко;
 • Постни морски риби: мерлуза, минтай, треска, щука;
 • Вегетариански супи, постно бульон;
 • Извара (нискомаслена);
 • Кефир с ниско съдържание на мазнини, ферментирало печено мляко, бифидин, натурално неподсладено кисело мляко;
 • Зеленчуци (за предпочитане задушени или варени);
 • Плодове (започнете със зелени ябълки, постепенно добавяйте банани и други некисели плодове към вашата диета);
 • Сушени плодове;
 • Зефир без оцветители;
 • Негазирана вода, неподсладен компот, специални чайове, разрешени по време на лактация.

Списък на забранените храни

 1. Бяло зеле (особено кисело зеле и прясно);
 2. Бобови растения: грах, боб, нахут;
 3. Морски дарове: калмари, миди, раци и др.;
 4. Наденички, колбаси;
 5. Сладолед;
 6. Шоколад, цитрусови плодове, плодове с високо съдържание на киселини (лимони, портокали, мандарини, грейпфрути);
 7. Крем торти, сладкиши;
 8. Майонеза, кетчуп, сосове за съхранение;
 9. Сладки кисели млека;
 10. Малини, ягоди;
 11. Бързо хранене;
 12. Полуфабрикати;
 13. Алкохолни напитки.

Хранене през първата седмица

Диетата в първите дни след COP играе много важна роля. Основните правила, които жената трябва да спазва през първите 2-3 дни след операцията

 1. Първият ден след операцията всяка храна е изключена. Позволено е да се пие не повече от 1,5 литра чиста вода без газ.
 2. На втория ден можете да използвате пилешки бульон с ниско съдържание на мазнини без подправки, сол и зеленчуци (200 ml 3 пъти на ден). Не забравяйте да пиете чиста вода (около 1,5 литра на ден). Вечер можете да изпиете чаша нискомаслено натурално кисело мляко без захар, кефир, бифидин.
 3. На третия ден към диетата се добавят следните храни:
 4. Течна каша на вода;
 5. Нискомаслени запеканки с извара;
 6. Парни котлети или кюфтета от пуйка или телешко месо;
 7. Пуешко или телешко суфле;
 8. Чай от шипка, запарка от сушени плодове.

На бележка! Първите дни на ястието е най-добре да се накълцат с пасатор, за да се улесни храносмилането на стомаха..

През първите седем дни след CS диетата е подобна на следоперативната диета. Включете следните храни във вашата диета:

 • Кюфтета;
 • Пастет от постно месо;
 • Супа от пюре;
 • Нискомаслени зеленчукови и месни бульони;
 • Гювечи с извара, мързеливи кнедли;
 • Елда, овесени ядки, варени във вода;
 • Зеленчукови гювечи;
 • Варени зеленчуци;
 • Целулоза от печена зелена ябълка;
 • Бисквитки Galette;
 • Неварен хляб от вчера;
 • Отвара от шипка.
Отначало всички зърнени храни трябва да се готвят изключително във вода.

Хранене на майката през първия месец

През първите месеци майките трябва внимателно да въвеждат нови храни в диетата си. Първо, стомашно-чревният тракт на жената все още не се е възстановил напълно, и второ, бебето може да има проблеми с корема или алергична реакция.

Вече е възможно продуктите да не се смилат, тъй като столът на мама вече трябва да бъде регулиран по това време. Когато въвеждате всеки нов продукт, докато кърмите, трябва внимателно да наблюдавате реакцията на бебето, за да не провокирате проблеми с неговото благосъстояние.

Какви храни трябва да бъдат в менюто на кърмачка:

 • Неподсладени продукти от кисело мляко;
 • Вчерашен хляб, неварени кифлички с трици;
 • Сухи бисквити, неподсладени ръжени крутони, сушене;
 • Варени или печени зеленчуци: броколи, моркови, тиква, тиквички, карфиол, картофи;
 • Печени зелени ябълки без кожа;
 • Банани;
 • 5 броя. сушени кайсии и сини сливи на ден;
 • Зехтин;
 • Постно месо: телешко, заешко, пуешко, пилешко филе.

Какво трябва да се премахне от диетата:

 • Кифлички с масло, пресен хляб;
 • Сладкарски изделия;
 • Ориз, грис;
 • Газирана вода, безалкохолни напитки, сокове;
 • Ядки;
 • Малини, касис, ягоди, портокали;
 • Бяло зеле, бобови растения, домати;
 • Гъби;
 • Кафе, шоколад.
 • Алкохолни напитки.

Премахване на морски дарове, мед, хайвер, какао, екзотични плодове (с изключение на банани), червени и оранжеви зеленчуци, лук, чесън, целина, пълномаслено мляко, кондензирано мляко, сладолед.

Примерно меню

Предлагаме приблизително меню за това как една жена може да се храни след цезарово сечение през следващите месеци.

Опции за закускаОпции за закускаОпции за обядОпции за следобедна закускаОпции за вечеря
Овесени ядки във вода, няколко трохи ръжен хляб, зелен чай без захарГювеч с извара, печена ябълкова кашаЗеленчуков бульон с пилешки гърди, елда каша, компот от сушени плодове½ банан, 2-3 парчета сухи бисквитиВарени зеленчуци, хек на пара, чаша кефир с ниско съдържание на мазнини през нощта
Елда каша във вода с малко масло, зелен чайИзвара + ½ чаша неподсладено натурално кисело млякоЗеленчукова супа, котлети от пуйка на пара с картофено пюре, компот2 печени ябълкиЗеленчукова яхния с рибни сладкиши, кефир за през нощта
Мързеливи кнедли, чайБебешко плодово пюре, няколко бисквитиСупа с ниско съдържание на мазнини с телешко и зеленчуци, кюфтетаЧаша натурално кисело мляко, 2-3 крутониРибни кюфтета, зеленчукова яхния, кефир за през нощта

Жените, които кърмят, трябва да се ограничат в много храни. Но след цезарово сечение младата майка трябва да следи отблизо диетата си. Следвайте всички препоръки на лекарите, направете правилното меню и периодът на възстановяване ще бъде успешен, а освен това лактацията ще се подобри по-бързо.

Диета на мама след цезарово сечение

Известно е, че след раждането диетата на новосформираната майка е малко по-различна от обичайната. Жената разглежда внимателно всеки продукт и оценява не само вкуса му, но и полезността за нея и бебето, както и безопасността на използването на такава храна за трохи при кърмене.

И ако доставката е била бърза, това засяга ли менюто на жената? Какво можете да ядете след цезарово сечение през първите часове и седмица, различен ли е наборът от продукти в бъдеще? Лекарите след раждането при такива жени обръщат особено внимание не само на скоростта на свиване на матката, но и на работата на стомашно-чревния тракт. Процесът на оздравяване зависи от това..

Здравословни храни за мама и бебе след операция

Първите 24 часа след операцията жената често е в интензивното отделение, продължителността на такъв престой зависи от сложността на операцията и общото състояние на жената след раждането. По това време е разрешено да се пие само негазирана вода. Постепенно в храната се въвеждат лесно смилаеми храни: бульони, неподсладени кисели млека без добавки. И само след няколко дни можете да започнете да ядете всичко, но на пара, варено.

Храната след цезарово сечение трябва да бъде възможно най-лека, но да съдържа голямо количество витамини, минерали, микроелементи и други вещества, полезни за мама и бебе. През първите няколко седмици бульонът с ниско съдържание на мазнини трябва да бъде източник на протеин, както и обогатяваща напитка. Бульонът може да включва:

 • разнообразие от зеленчуци (картофи, моркови, лук, целина, тиквички, по-късно зеле, цвекло и други),
 • кокошка,
 • говеждо месо,
 • други постни меса.

Тази напитка може да се пие няколко пъти на ден по 150-200 мл. Това е отличен продукт за възстановяване след раждане, за нормализиране на функционирането на стомашно-чревния тракт, както и за кърмене..

Препоръчително е да се изключат рибите през първите три месеца.

Храненето след цезарово сечение за нова майка трябва да е изобилно от плодове и зеленчуци. Те могат да бъдат въведени в диетата след операция не по-рано от 5-7 дни. Но тук трябва да внимавате да не избирате храни с ярък цвят, а да ги използвате само след термична обработка - варене, задушаване, пара, печене.

Разбира се, някои от витамините и хранителните вещества ще изчезнат, но първият път след операцията ще трябва да свикнете с такава нежна храна. Не може да бъде:

 • зелени ябълки,
 • банани,
 • магданоз,
 • копър,
 • целина,
 • лък,
 • морков.

Безценни ползи за организма на майката и бебето крият ферментиралите млечни продукти - кисели млека, извара, кефир, ферментирало печено мляко. Всички те възстановяват чревната микрофлора и са източник на протеин, който е в основата на имунитета и изграждането на тъканите. Млякото трябва да се третира по-предпазливо и да се въвежда малко по малко, тъй като децата имат алергична реакция към него.

Не забравяйте за зърнените култури, особено полезни и богати на витамини и микроелементи овесени ядки, елда, просо, перлен ечемик. Те също трябва да бъдат в менюто след цезарово сечение..

Постните меса могат да бъдат въведени след 5-7 дни с нормален следоперативен период. Но отново всичко е само варено, приготвено на пара. Пържени изкушения ще почакат.

Гледайте това видео за това какво можете да ядете след раждането:

Диета след цезарово сечение

Диетата след цезарово сечение се придружава от следните принципи:

 • преходът към нормална диета започва с прием на течни ястия или направени под формата на картофено пюре;
 • храната може да бъде само варена или задушена, пържена или печена не може;
 • трябва да изберете храни, които са лесно смилаеми;
 • трябва да се храните 6-7 пъти на ден;
 • всяка порция - не повече от 100 ml;
 • храната на жена, която наскоро е претърпяла цезарово сечение, трябва да е топла, не яжте студена или гореща.
Примерно меню след цезарово сечение

Какви ястия са необходими и полезни:

 • Пилешки или телешки (телешки) бульон "на третата вода". Тоест при готвене за първи и втори път течността се източва след кипене. Третият бульон се оставя да се пие на втория ден след интервенцията, по 100 ml 2-3 пъти на ден.
 • Обезмаслено сирене. Прекарва се през блендер. Не добавяйте захар или сол. Позволено е да се допълва масата с естествено кисело мляко.
 • Течна каша. Подходящи са елда, овесени ядки, сварени във вода.
 • Неподсладено кисело мляко с ниско съдържание на мазнини. Трябва да изберете този с кратък срок на годност, в такъв продукт има по-малко консерванти.
 • Пилешки или телешки котлети. Не трябва да поставяте лук, чесън и чушки в тях и е по-добре да готвите самите ястия в двоен котел..
 • Зеленчукови пюрета. За приготвянето им са подходящи тиквички, карфиол, картофи. Задушените и намачкани зеленчуци трябва да бъдат включени в диетата от 3 ден.
 • Компоти от сушени плодове, плодови напитки, желе, отвара от шипка. Течностите трябва да се пият до 1,5 литра на ден, това количество включва бульон.

В първите дни можете да ядете пюре, закупено в магазина, от месо и зеленчуци, предназначени за бебета (като „Агуша“). Те не съдържат почти никакви консерванти, а консистенцията е подходяща за диета след коремна операция.

Хранене след цезарово сечение за кърмачка

Храненето след цезарово сечение трябва да осигури възстановяване на кърмещата майка, но също така да подобри състава на млякото, поради което трябва да включва:

 • започвайки от 2-рия ден, слаби бульони, извара, зърнени храни, "намазки", пюрета от месо и зеленчуци, кисело мляко;
 • от 5-6 дни можете да добавяте плодове на масата, но е по-добре още да не са сурови, а печени или варени, изтрити;
 • разрешено е да се яде остарял бял хляб, възможно е с трици, да се правят бульони по-наситени, да се готви супа на тяхна основа, като се добавят моркови, картофи;
 • можете да внесете салати от пресни зеленчуци с растително масло, плодово блюдо в менюто, но за това приемате предимно зелени продукти (по-малко вероятно да предизвика непоносимост при бебе);
 • полезно е да ядете риба, но е по-добре да избирате прясна, а не замразена риба за готвене.

Много кърмачки сериозно се ограничават в храненето, дори когато се чувстват добре, тъй като се страхуват да не провокират алергии при детето. Но трябва да се опитате да ядете всичко, което е позволено, и да наблюдавате реакцията на детето. На първо място, състоянието на изпражненията и кожата са важни. В крайна сметка плодовете и зеленчуците с ярки цветове, ястията с риба и мляко не винаги предизвикват негативна реакция при малките деца..

Какво можете да ядете след цезарово сечение в болницата

В родилния дом жената след цезарово сечение може да яде:

 1. първия ден само топла преварена вода с капка лимонов сок;
 2. от втория - слаби бульони от постно месо без костилки, настъргана извара, желе, варена елда или овесени ядки;
 3. от третия ден добавете малко пюре от месо, можете да печете ябълка, сухи бисквити (няколко парчета), хляб с трици, нискокалорично кисело мляко без захар, крема сирене (не солено и не пикантно);
 4. от петото, диетата почти не се променя, но можете да увеличите количеството консумирана течност до 2 литра на ден.

Какво да не се яде след цезарово сечение

След цезарово сечение новосформираната майка не може да яде:

 • всякакви колбаси, пушени меса;
 • сосове, горещи подправки;
 • бобови растения;
 • бяло зеле, краставици, домати, тиква, моркови, всякакви зелени;
 • силни бульони;
 • тлъсто месо, свинска мас;
 • грозде, стафиди, банани, ягоди, цитрусови плодове, киви;
 • ядки, семена;
 • бързо хранене, газирани напитки;
 • шоколад, торти, сладолед, мед, сладкиши;
 • хайвер, морски дарове.

Много от горепосочените причини увеличават производството на газ. Други храни, от друга страна, затрудняват изхождането. Ако жената започне да кърми, нездравословната диета на бебето може да причини тежки колики, животозастрашаваща диария и алергии..

Яжте правилно: меню за мама

Полезно е да знаете какво може да яде родилката след цезарово сечение всеки ден, особено през първата седмица. По правило този път жената е в болница, но грижовни роднини се стремят да донесат нещо „опасно“.

Първи ден

В медицината първият ден след операцията правилно се нарича ден нула. През този период жената след раждането не може да прави нищо друго освен тиха вода. За да добавите вкус, можете да добавите малко изцеден лимонов сок към него.

Но отново лимонът е алергенен, така че е по-добре да се въздържате, за да не провокирате негативна реакция от бебето. За терапевтични цели, както и за придаване на сила и енергия, винаги се предписват интравенозни вливания на разтвори, включително глюкоза.

Втори ден

Ако следоперативният период протича гладко, няма усложнения по време на цезарово сечение, през първия ден (това е вторият ден) могат да се използват бульони. Те трябва да са немазни. Те трябва да се пият по 150 - 200 ml 2-3 пъти на ден. Можете също да добавите неподсладени кисели млека без оцветители..

Трети ден

Веднага след като жената започне да усеща роптане в стомаха, излизат газове, това се счита за първия сигнал, че стомашно-чревният тракт е започнал да работи изцяло. Постепенно можете да въведете постно варено месо, котлети на пара и кюфтета, както и извара и сирене, различни зърнени храни.

Зеленчуците и плодовете също трябва да се готвят, оптимално - печени ябълки, варени моркови и т.н. Диетата след цезарово сечение трябва да се разширява постепенно, майката трябва да следи както собственото си състояние, така и реакцията на бебето. Признак, че тялото на жената работи безпроблемно и се възстановява, е първият стол за 2 - 3 дни, а след това липсата на запек, подуване, колики и т.н..

След изписване

Когато се прибере вкъщи, мама трябва да внимава за диетата си, особено когато кърми. Препоръчително е да се придържате към препоръките поне три месеца - именно този период от време е необходимо на бебето да завърши адаптивни реакции, включително от страна на стомашно-чревния тракт.

Препоръчително е да включите в диетата:

 • млечни продукти;
 • месо, в идеалния случай постно;
 • черен дроб, за предпочитане пилешко;
 • "Спокойни" зеленчуци и плодове, като зелени ябълки.

Продукти, от които да откажете:

 • всичко, към което родителите на бебето и близкото им семейство са алергични;
 • деликатеси, съдържащи шоколад и какао;
 • лимон и ярки плодове;
 • бързо хранене;
 • пушено месо, мариновани плодове и зеленчуци.
 • гъби;
 • пържени и мазни храни.

Диета след цезарово сечение

Диетата за жена, възстановяваща се от цезарово сечение, е следната:

От този момент по принцип има връщане към нормалната диета, но без тази, която може да развали кърмата. И не трябва да преяждате, размерите на порциите трябва да са малки. Важен момент е броят на храненията. Нормата е 5-6, за предпочитане в едни и същи часове. Това ще помогне да се избегне запек, позволява ви да се чувствате по-бързо здрави..

Как да готвя правилно храната

Има мнение, че процесът на готвене по време на кърмене, особено след цезарово сечение, изисква невероятни усилия и фантазии. Това не е напълно вярно, просто храната трябва да бъде възможно най-щадяща за лигавицата на стомашно-чревния тракт. Тези, които са свикнали със здравословно хранене, едва ли ще забележат промени в менюто си..

Бульон

През първите няколко дни бульонът ще бъде истинското спасение и най-здравословната храна за жените. Как да го готвя правилно?

Трябва да вземете 500 - 1000 мл вода, да сварите парче постно месо в нея. Препоръчва се водата да се източи няколко пъти след кипене, за да се намали съдържанието на мазнини и да се ограничи приема на вредни вещества в отслабения организъм..

При третото изливане на течността вече можете да добавите малко зеленчуци (обикновено картофи, моркови, лук), както и малко количество подправки (копър, смлян пипер, сол). След като зеленчуците и месото заврят, препоръчително е всичко да се смила с пасатор. Тогава можете да го изядете. С течение на времето процентът на месо и зеленчуци може да се увеличи..

Втори курс

По това време стомахът и червата ще бъдат благодарни на собственика си, ако храната идва мека, здравословна и в същото време удовлетворяваща. Например парни котлети, кюфтета, печено месо, както и всички варени. Такава храна се съчетава добре със зърнени култури и зърнени култури от различни видове. Пържените и мазни храни ще натоварят стомашно-чревния тракт, причинявайки запек, подуване на корема и т.н..

Особености на храненето при запек

Запекът е един от често срещаните проблеми на жените след раждането. Как да се храните след цезарово сечение, за да избегнете този проблем и всички състояния, които той провокира, като появата или обострянето на хемороиди?

По-добре е да изключите всички продукти, които фиксират стола за първи път. Това са ориз, картофи, брашно и хлебни изделия, особено пресни (с изключение на хлебни изделия, направени от пълнозърнесто брашно и от ленено брашно). Ако само диетата не може да коригира режима, по-добре е да се прибегне освен безопасни и ефективни лекарства, например на базата на лактулоза.

Алкохол след цезарово сечение: когато можете

Алкохолът след цезарово сечение може да се приема в малки количества не по-рано от 1-1,5 месеца, ако детето е напълно изкуствено хранено.

През цялото това време е нежелателно да се пие, защото тялото се възстановява, балансът на хормоните се изравнява, шевовете зарастват. Разширяването на кръвоносните съдове, нарушавайки кръвообращението, алкохолът може да попречи на тези процеси, да удължи периода на рехабилитация.

Ако една жена кърми, трябва да забравите за алкохола преди края на този период. Алкохолът преминава в млякото в същото количество, както и в кръвта. При дете може да предизвика поне тревожност, колики, конвулсии. Виното, пито от кърмачка, увеличава риска от внезапна смърт на бебето. И ако си позволява редовно да пие алкохол, на бебето се осигурява забавяне във физическото, умственото и психическото развитие..

Възможен ли е шоколад след цезарово сечение?

Понякога наистина искате да ядете шоколад след цезарово сечение, но не можете да направите това поне няколко седмици. Продуктът, дори в малки количества, може да предизвика процес на ферментация в червата, тоест колики, проблеми с изпразването. И това е прекомерно напрежение на коремната стена, коремна болка, нарушаване на процеса на заздравяване на тъканите. Ето защо трябва да отложите употребата на барове, барове и сладкиши, дори ако жената не кърми..

И по време на кърмене, тези, които са претърпели цезарово сечение шоколад, не трябва да ядат поне 3 месеца, в противен случай можете да провокирате алергия при бебето. Лакомството съдържа голям брой вещества, които могат да причинят заболяване. Това са какао, мляко, консерванти и синтетични подобрители на вкуса. Можете да опитате няколко филийки висококачествен шоколад. Ако бебето не се притеснява повече от обикновено, то няма обрив, на майката понякога се разрешава да яде този деликатес.

Гледайте в това видео за това дали е възможно кърмачка да яде сладкиши:

Възможно ли е да има бисквитки след цезарово сечение

Възможно е да се ядат бисквити след цезарово сечение, но това трябва да са сухи видове - "Мария" или "Ленинградско". Можете да си ги позволите на 3-ия ден от възстановяването, измити със слаб чай или компот. Тези бисквитки съдържат малко захар и почти никакво масло. Следователно храната е лесно смилаема, не предизвиква повишено образуване на газове и в същото време дава сила.

Не трябва да се ядат твърде сладки печени продукти (като „курабие“), в които също има много маргарин. Може да причини ферментация и гниене в червата, болка, диария. Освен това такива бисквитки са нежелани за кърмене, тъй като при бебе подобна диета на майка също провокира дискомфорт в корема и разхлабени изпражнения.

Може ядки след цезарово сечение

Можете да ядете ядки след цезарово сечение, но не от първия ден или дори от петия. Най-добре е да ги изпробвате няколко седмици след раждането на бебето. Орехите, гората, кедърът са полезни, но в началото в минимални количества. Ядките съдържат много растителни мазнини и освен това са доста силни алергени. Ако жената кърми, можете да изядете няколко от тях и да наблюдавате как ще се чувства и държи бебето.

Не трябва да опитвате фъстъци през този период. Всъщност това не е ядка, а бобови растения, поради което причинява силно образуване на газове. А алергиите към фъстъци са много чести.

Възможно ли е да се ядат ябълки след цезарово сечение

Можете да ядете ябълки след спешно или планирано цезарово сечение, но с резерви:

 • Първо, това трябва да бъдат печени плодове, но след готвене, трябва да премахнете кожата от тях. Така храната се усвоява по-добре и не предизвиква ферментация в червата. Печените ябълки могат да се консумират не по-рано от 3-4 дни след операцията.
 • По-късно, тоест след 5-7 дни, е позволено да опитате сурови зелени плодове. Най-добре е да се направи пюре, по-лесно се смила. Също така нарязаните плодове няма да причинят газове у жената и ще помогнат за предотвратяване на запек..
 • Сушените ябълки могат да се добавят към компот от сушени кайсии и сини сливи. Напитката помага за възстановяване на силата, подпомага лактацията и предотвратява запек.
 • Докато се възстановявате, можете да ядете ябълки както обикновено, тоест всякакъв цвят и, ако искате, с кора. Но медицинските сестри трябва да контролират благосъстоянието на бебето и външния вид на кожата му. Някои бебета получават тежки колики от ядената от майка им ябълка, а червените и жълтите плодове причиняват алергичен обрив. Но има бебета, които нямат нищо подобно, независимо от вида на продукта..

Първо хранене след цезарово сечение

Първото хранене на новородено след цезарово сечение е възможно на 4-ти-5-ия ден, а понякога дори и по-късно, особено ако операцията е извършена под обща анестезия. И най-вероятно няма да бъде пълно, тъй като жената трябва само да установи лактация. Това се прави с:

 • възможно най-дълго престоя на бебето при майката дори преди пристигането на млякото;
 • прихващане към гърдите до 8-12 пъти на ден;
 • масаж на млечните жлези преди изцеждане, което трябва да се покаже от акушерката;
 • избор от майката на удобна поза за себе си и бебето си.
Схемата на масаж на млечните жлези при изцеждане на кърма

Когато се използва епидурална анестезия по време на операция в "напреднали" клиники, детето се привежда за привързване след няколко часа, ако майката се чувства повече или по-малко поносима. Но антибиотиците, предписани след цезарово сечение, често забавят първото хранене. Вярно, това не означава, че детето е обречено да стане „изкуствено“. Мама трябва да изпомпва, за да дойде мляко и докато спре лечението, тя може да се нахрани сама.

Какво можете да ядете преди цезарово сечение

Преди планирано цезарово сечение можете да ядете лека храна през целия ден, т.е.

 • супи от зеленчукови пюрета;
 • ферментирали млечни продукти (сирене, кефир, извара);
 • сухи бисквити или бисквити, но без захар и стафиди;
 • постно варено месо;
 • малко картофено пюре;
 • задушени зеленчуци (тиквички, тиква, моркови, карфиол).

Най-плътното хранене трябва да бъде сутрин. По-добре е да вечеряте без месо, а вечер е достатъчно кисело мляко или кефир. Не можете да ядете мазни, солени, както и всичко, което допринася за появата на метеоризъм (бобови растения, шоколад и други десерти, сурови зеленчуци и плодове, зеле, мляко). Последното хранене трябва да бъде 8 часа преди операцията.

И ето повече за забранената и разрешена храна в болницата.

Правилното хранене след раждането, особено след извършване на цезарово сечение, е ключът към бързото възстановяване, доброто настроение и минималните негативни последици за организма на майката и бебето. Особено след оперативно раждане, жената през първия ден трябва да се вслушва в съветите на лекуващия си лекар и да следва всички негови инструкции. Само той може адекватно да оцени нуждите в определен период от време.

Опитвайки здравословна диета, много жени постепенно привикват към нея цялото семейство и завинаги остават привърженици на такава диета..

След оперативното раждане храненето трябва да е както следва. В случая, когато цезарово сечение вече е планирано, не трябва да зареждате нещата си с допълнителна храна. Първият ден жената е в реанимация, всичко е всичко.

След цезарово сечение жените често имат повече проблеми от тези, които са родили. Жена с новородено има много грижи. Така че храненето й може да не се различава редовно. Проблемите с изхождането често са причинени от това..

Често това се наблюдава след цезарово сечение, с патология на плацентата. Лошо хранене след раждане. Често новите майки имат сериозни ограничения.

Храненето на мама след раждането излиза на преден план при вземането на решение. Веднага след раждането и още повече след цезарово сечение, количеството вода за родилка трябва да бъде ограничено.