След раждането жената се придържа към диета, но рискът да яде развален продукт винаги остава. И майката, и детето могат да се разболеят. Следователно, болна жена мисли дали е възможно да кърми в случай на отравяне или да спре естественото хранене..

Каква може да е причината за отравянето?

Причината за интоксикацията на кърмачка е инфекция с патогенни бактерии или техните токсини. Когато „лошите“ бактерии попаднат в стомаха, започва увреждането на лигавицата на органа, което води до нарушаване на работата на храносмилателния тракт, ярка проява на признаци на отравяне. Но токсините от стомаха и червата могат да се абсорбират в кръвния поток, тогава се засягат други органи и централната нервна система..

Хранителното отравяне се причинява от:

 • Месни продукти. Причинителите са салмонела, стафилококи, Е. coli. Месото, което не е обработено правилно, може да носи риск от замърсяване. Готвени или сурови месни продукти, неправилно съхранение, срок на годност, причиняват заболяване.
 • Риба. Рибата става източник на патогенни бактерии и при липса на обработка или нарушаване на правилата за съхранение.
 • Яйца. Рискът да се отровите се увеличава чрез ядене на сурови, меко сварени яйца или пържени яйца, с течен жълтък.
 • Млечни. Причините са същите, липса на термична обработка, неправилно съхранение.
 • Растения и гъби. Неправилната класификация на растенията или яденето на фалшиви гъби води до интоксикация.
 • Консервирани храни. Най-опасната причина за отравяне е ботулизмът, има риск от смърт.
 • Витамини и лекарства. Консумирането на хранителни добавки и лекарства в големи дози е възможно интоксикация при хора.
 • Отрови.
 • Алкохол, алкохолни сурогати.

Възможно ли е да се отрови бебе с майчино мляко

Нека разберем: може ли едно дете да бъде отровено от майчиното мляко?
Необходимо е да се разбере защо майката е била отровена. Майчиното мляко е стерилен продукт и не трябва да съдържа патогенни бактерии. Но на практика това се случва по различен начин.

Кърменето с леко отравяне е възможно, няма токсини в кърмата. Антителата, предадени в майчиното мляко, намаляват вероятността бебето да се разболее. Разбира се, ако говорим за хранително отравяне с нискокачествени продукти и мама спазва хигиена. Но вероятността от попадане на патогенни бактерии в гърдите на майката остава, детето също може да се зарази.

Ако заболяването по време на кърмене се появи след прием на голямо количество лекарства, тогава детето може да бъде отровено в този случай. Необходимо е да се установи лекарството, резултатът от което е интоксикация, за да се установи степента на абсорбция от кърмата.

Важно: Лекарствата стават опасни за детето, ако имат способността да се натрупват в млякото или причиняват неблагоприятни промени в тялото.

В случай на отравяне с бензин, отрови, алкохол и сурогати, токсичните вещества могат да се предадат на бебето.

Първите симптоми на хранително отравяне се появяват в рамките на 48 часа след ядене на неподходящи храни. (Е. Комаровски)

Необходими предпазни мерки

За да се предотврати хранително отравяне по време на кърмене, е необходимо да се спазва хигиената и да се помнят правилата за приемане на храна:

 • Всички плодове и зеленчуци трябва да се изплакват обилно с течаща вода, да се изплакват с вряща вода, да се използват специални продукти за преработка на плодове и зеленчуци.
 • Измийте ръцете със сапун и вода, преди да ядете.
 • Измийте ръцете си, преди да приготвите храна.
 • За рязане на сурово месо и риба в кухнята - отделна дъска. Изплакнете дъската с гореща вода. Изхвърлете дъските от дърво, заменете с пластмаса или стъкло.
 • Размразяването на храната трябва да става в хладилника на долния рафт, използвайте съд с капак. Размразяването при стайна температура позволява на бактериите да се размножават. Долният рафт на хладилника, капакът се използва за намаляване на риска от попадане на течност от размразения продукт върху готовата храна.
 • Месо, птици, риба трябва да се готвят дълго време. Изхвърлете пържолата с кръв. Не забравяйте, че вътрешността на храната е с най-ниска температура, за пълно готвене е необходимо да се спазва времето за готвене.
 • Храна под капака.
 • Не яжте зеленчуци със следи от зъби на малки гризачи. Такива зеленчуци трябва да бъдат унищожени.
 • Внимавайте за заведенията за обществено хранене. Посетете ги, за да сте сигурни в репутацията и качеството на приготвените ястия.
 • Не забравяйте, че приемането на рибни ролки не се препоръчва при кърмене.
 • Когато пътувате, на път, на пикник, носете със себе си хладилна чанта.
 • Готовите храни и суровите храни трябва да се държат далеч един от друг. Вземете едно - вземете друго.
 • Съхранявайте храна в хладилник, както варена, така и сурова.
 • Не консумирайте продукти с изтекъл срок на годност.
 • Измийте яйцата, не ги яжте сурови.
 • Преварена или пречистена вода (закупена).
 • Ако подозирате развален продукт, изхвърлете го безмилостно.
 • Облечете салатите с майонеза непосредствено преди хранене, особено това правило важи за салати с яйца.

Трябва ли да се прекъсне кърменето?

Кърмещата майка с пристъп на гадене ще помисли дали е възможно да се кърми в случай на отравяне. При лек ход на заболяването кърменето не трябва да се прекъсва. Ако не се изисква хоспитализация, майката се справя сама, тогава кърменето ще помогне да се избегне инфекция на новороденото. Бактериите, които причиняват признаци на токсикоза, които са се заселили в стомашно-чревния тракт, не попадат в млякото, но антителата, които тялото на майката произвежда за борба с бактериите, са налице.

Интересно: За дете, чиято храносмилателна система е несъвършена, допълнителните антитела ще бъдат много полезни, няма да се разболеят.

Отравянето с лекарства, отрови, мощни вещества може да има нежелани последици за детето. Но ефектът от тези вещества причинява заболяване със средна, тежка форма при майката, може да се наложи хоспитализация и кърменето ще трябва да бъде изоставено.

По време на лечението е необходимо да се изцежда кърмата, за да се възстанови лактацията, след като майката се възстанови.

Как да лекуваме кърмачка в случай на отравяне

Принципите, които ръководят кърмещата майка с интоксикация:

 • Почивка на легло. Когато малко дете е в ръцете й, тази препоръка не винаги е успешна. Майката трябва да възстанови силите си, при всяка възможност да си почине, да спи с детето.
 • Увеличете количеството течност, което пиете. Отравянето е свързано със загубата на течност от организма, нарушение на водния баланс. Трябва да пиете повече от 2 литра вода на ден.
 • Ограничете количеството храна. През първия ден се откажете от храната, след това спазвайте диета, яжте често, но малко. Временното намаляване на количеството храна по никакъв начин няма да засегне детето, но ще позволи на майката да се възстанови по-бързо. Храната не трябва да е мазна, лесно смилаема.

Състоянието на червата на майката може да реагира на промени в изпражненията на бебето, задачата на майката е бързо да възстанови микрофлората.

Домашно лечение

У дома може да се лекува само лека степен на отравяне. Гадене, диария, умерена коремна болка показват лека степен. Умерената до тежка форма изисква съвет от специалист, евентуално хоспитализация.

За да измиете стомаха, трябва да изпиете 0,5-1 литър вода, да изчакате малко, да предизвикате повръщане. Изплакването завършва, ако излезе само вода. При липса на диария трябва да се правят почистващи клизми.

Ако температурата се е повишила, тя не трябва да се понижава до 38,5, много бактерии умират при температура от 38 градуса, тялото по този начин унищожава "враговете". Температурата трябва да се нормализира в рамките на един ден и настъпва подобрение. При температура 39 и по-висока, трябва да се консултирате с лекар.

Симптомите на отравяне се отстраняват със сорбенти, за това те използват активен въглен, бели въглища, смекта, филтрум и др. За поддържане на водно-солевия баланс приемайте Rehydron или минерална вода без газове. Трябва да пиете често, но малко.

Оризовата вода може да помогне при диария, а ментовият чай може да помогне за намаляване на гаденето.Не всички лекарства са съвместими с кърменето. Преди да използвате каквото и да е лекарство, не забравяйте да прочетете инструкциите.

Подобрение на състоянието трябва да настъпи за един ден: ако се влоши, температурата се е повишила до 39 и повече, виене на свят, припадък, неукротимо повръщане или диария през деня, тогава трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Възможно ли е да кърмите бебе при отравяне

По време на периода на кърмене младата майка може да се сблъска с трудни ситуации, които могат да попречат на лактацията. По-специално, когато се появят симптоми на отравяне, жената се изправя пред въпроса дали е възможно да продължи кърменето на бебето. Обмислете всички възможни опции в статията.

Кърмене в случай на отравяне

На първо място, трябва да разберете за какъв вид отравяне става дума. Ако кърмещата майка е била отровена от химикали или голяма доза някакви лекарства, тогава не можете да давате на бебето кърма в този случай. В края на краищата повечето лекарства и токсични химични съединения се абсорбират в кръвта и свободно навлизат в млечните жлези..

В случай на хранително отравяне (или токсична инфекция) кърменето на бебето може да бъде безстрашно. Това заболяване се причинява от бактерии и техните отпадни продукти, които са попаднали в стомашно-чревния тракт (GIT) от некачествена храна, с изтекъл срок на годност или лошо измита храна. Самите микроорганизми не попадат в кръвта, а токсините им се абсорбират само частично и практически не проникват в млечните жлези. Освен това от първия ден на заболяването срещу патогенни микроби в тялото на майката започва производството на антитела, които се предават на бебето чрез мляко. Този процес допринася за правилното развитие на имунитета на бебето..

Ако жената трябва да приема сериозни антимикробни лекарства за борба с инфекцията, тогава кърменето трябва да бъде спряно за периода на лечение.

Симптоми

Симптомите на хранителната токсикоинфекция се появяват в рамките на 2 дни след ядене на некачествена храна. Жената има:

 • Дифузна болка в корема;
 • Силно гадене и многократно повръщане;
 • Множество разхлабени изпражнения;
 • Висока температура;
 • Общо неразположение, слабост;
 • Болка в слепоочията, ставите, мускулите като проява на интоксикационен синдром.

Правила за лечение на кърменето

Лекото отравяне обикновено може да бъде овладяно без антибиотици. Колкото по-рано започнете лечението, толкова по-големи са шансовете да победите болестта сами..

Режим на пиене

За да облекчите интоксикацията, пийте поне 2 литра течност на ден. Все още минерална вода или слаб билков чай ​​ще свършат работа. Содата, кафето, плодовите сокове ще трябва временно да бъдат изоставени.

Ако се наблюдават многократни диария и повръщане, тогава за попълване на обема на електролитите и въглехидратите е необходимо да се използват средства за орална рехидратация - орозан, гастролит, рехидрон.

В случай на постоянно повръщане, трябва да пиете на малки порции, но по-често, за да получите правилното количество течност, без да провокирате повръщане. Водата, която е предварително загрята до телесна температура (около 37 ° C), се абсорбира най-бързо.

Диета при отравяне

През първия ден с хранителна токсикоинфекция се препоръчва да се наблюдава пълен глад. Ако заболяването е леко, тогава е допустимо да закусите малко с накиснати трохи от хляб, овесени ядки или оризова каша, сварени във вода.

В бъдеще е показана строга щадяща диета, която предполага отхвърляне на тежка и дразнеща стомашно-чревна храна. Включва:

 • Мазни меса и риба;
 • Туршии и маринати;
 • Пушени продукти;
 • Пържени храни;
 • Люти подправки;
 • Сурови плодове и зеленчуци;
 • Алкохолни напитки.

Най-добре е да ядете постни ястия на пара, овесени ядки, елда, оризова каша, желе.

Консултация с лекар

Необходим е лекарски преглед в следните случаи:

 • Диарията и диарията не спират, съществува риск от дехидратация;
 • Летаргия, депресия на съзнанието се наблюдават;
 • Зрението е нарушено;
 • Остава високата температура, която не може да бъде свалена със стандартни антипиретични лекарства;
 • В повръщаното или изпражненията се появява примес от кръв.

Преди да започнете лечението, уведомете Вашия лекар, че кърмите..

Релаксация

В случай на хранително отравяне на жената се показва почивка в леглото. Ако в къщата има помощник (съпруг, баба, дядо, бавачка), тогава е по-добре да ограничите контакта на майката с детето само до периоди на хранене.

Ако майката трябва да се справи сама, тогава през повечето време трябва, ако е възможно, да сте в леглото, като поставите бебето до себе си. Привлечете вниманието му с интересна играчка или книга с картинки. Когато бебето спи, препоръчително е да заспите с него.

Предпазни мерки при хранене

За да се предотврати предаването на инфекцията от майка на бебе, по време на заболяване, трябва да се обърне специално внимание на правилата за лична хигиена:

 1. Измийте ръцете си всеки път, преди да вземете бебето си, да изцедите мляко или да приготвите допълнителни храни..
 2. Не сушете бебето с кърпата си.
 3. Не позволявайте на бебето да яде или пие от вашите ястия и не се опитвайте да го храните с лъжица..
 4. Измийте гърдите си преди хранене.
 5. Ако поставите бебето си на леглото, поставете памперс отгоре върху спалното бельо.

Видео - Възможно ли е да кърмя, ако съм болен

Методи за терапия при интоксикация при кърмачки

Мама може спокойно да храни бебето с кърма, само ако се чувства нормално. И за това, на първо място, трябва да премахнете синдрома на интоксикация.

Техника за промиване на стомашно-чревния тракт

Можете да промивате стомаха у дома, като изкуствено предизвиквате повръщане. За целта предварително изпийте поне литър вода без газ. След това трябва да се наведете над тоалетната и подложките на 2 и 3 пръста да натиснете върху основата на езика или на гърба на гърлото. Това ще провокира рефлекс и ще премахне от стомаха храната, замърсена с бактерии и техните токсини..

Препоръчително е изкуствено да се провокира повръщане само в рамките на 2 часа след хранене. Ако е изминало повече време, тогава токсините имат време да се абсорбират в кръвта и по-голямата част от храната се евакуира от стомаха..

След повръщане изплакнете устата си с вода, за да измиете солната киселина от стомашната кухина.

Методи за детоксикация със сорбенти

Ентеросорбентите са лекарства, които свързват бактериите и токсините, които отделят, и след това бързо ги отстраняват от тялото, като им предпазват от увреждане на стомашно-чревния тракт. Друго полезно свойство на сорбентите е антидиарейният ефект. Това са най-безопасните лекарства за борба с отравянията, които можете спокойно да пиете по време на кърмене..

Най-ефективните и удобни сорбиращи средства са смекта, полисорб, ентеросгел. Те трябва да се пият, докато всички симптоми на болестта отшумят..

Симптоматично лечение

За нормализиране на телесната температура по време на кърмене са разрешени ибупрофен и парацетамол. Препоръчително е температурата да се понижи, ако тя надвишава прага от 38,5 ° C. В други случаи той изпълнява защитна функция..

За борба с диарията е възможно да се предпише ентерол, съдържащ захаромицети. Средната продължителност на лечението с това лекарство е 7 дни..

Най-популярното лекарство за диария е имодиум - нежелателно е да се пие при кърмене. Можем да го вземем само веднъж.

Спазмолитици (no-shpa, дротаверин) и антиеметични лекарства (церукал, мотилиум) също са позволени да се приемат 1-2 пъти. В такава доза те не могат да навредят на бебето, дори ако попаднат в млякото..

Има някои антибактериални средства, които са законни по време на кърмене. Те включват например чревния антибиотик алфа нормикс. Такова лечение обаче трябва да бъде съгласувано с лекаря..

Превантивни мерки за кърмещи жени

За да не се налага лечение на отравяне по време на кърмене, най-лесният начин е да се обърне внимание на превантивните мерки:

 • Измийте старателно зеленчуци, плодове, яйца преди ядене;
 • Изхвърлете храни, чийто срок на годност е изтекъл;
 • Измийте ръцете си преди всяко хранене;
 • Изплакнете добре мръсните съдове;
 • Не купувайте продукти за дългосрочно съхранение с повредени опаковки;
 • Не пийте некипявана вода от съмнителни източници;
 • Варете старателно, пържете ястия от месо и риба;
 • Ако храната мирише неприятно или има необичаен вкус, по-добре е да откажете..

Спешни мерки

Спешната помощ при хранително отравяне на кърмачка е измиване на стомаха и прием на ентеросорбент. Ако жената е отровена с наркотици или токсични химикали, незабавно се обадете на линейка и докато чака, също провокирайте повръщане.

Не се опитвайте да промивате стомаха самостоятелно в случай на отравяне с агресивни разтвори на киселини и основи. Повторното им преминаване през хранопровода ще засили химическото му изгаряне..

Природни средства за кърмене

Кърмещите майки трябва да внимават с рецептите за традиционната медицина. Не всички лечебни билки са безопасни за тялото на бебето. Сред разрешените билкови лекарства са:

 • Аптечна лайка;
 • Жълт кантарион;
 • Джинджифил;
 • Лимон;
 • Круша;
 • Ориз;
 • Копър;
 • Гранат;
 • Копър.

По правило от тях се приготвят отвари или се използват като част от чая. Крушите се консумират най-добре сушени.

Видео - Какви лекарства могат да се използват за кърмене

Рецепти

 • Чай от кора от нар

Корите на един плод от нар се почистват от бялата част, заливат се с чаша вряща вода и настояват, докато се появи червен оттенък. Инфузията има стягащо, антибактериално, фиксиращо действие.

 • Отвара от семена от копър и копър

Залейте супена лъжица сухи или пресни семена с чаша вода и оставете да къкри на тих огън 5 минути. Бульонът нормализира работата на червата, намалява болката в корема.

 • Инфузия на джинджифил

За да приготвите лекарството, можете да използвате пресен корен от джинджифил или 1 чаена лъжичка изсушено и натрошено растение. Залива се с чаша вряла вода и се настоява поне 20 минути. Пие се по 1 чаена лъжичка на всеки половин час. Продуктът има висока антимикробна активност.

 • Чай от лайка

Аптечната лайка може да бъде закупена под формата на филтърни торбички или на едро. 1 саше или 1 супена лъжица. л. изсушеното растение се залива с гореща вода, покрива се с капак и се пие след 10-15 минути. Лайка добре облекчава чревния спазъм, намалява болката и има противовъзпалителни свойства. Можете да добавите няколко резенчета лимон към чая, за да подобрите защитните свойства.

 • Оризов бульон

Оризът се измива, залива се с вода в съотношение 1: 7 и се вари на умерен огън. След охлаждане полученият бульон се филтрира през тензух и се приема половин чаша, докато диарията спре напълно.

Въпросът дали е възможно да се кърми дете, когато майка е отровена, се решава в зависимост от причината за отравянето и тежестта на състоянието на жената. В случай, че лекарят реши да спре да храни бебето с кърма, то трябва да бъде изцедено през целия период на терапията. След това, след възстановяване, кърменето може да бъде възобновено..

Отравяне на кърмачка

Отравянето по време на кърмене ви принуждава да спрете лактацията

Причини и признаци на отравяне

По време на кърмене трябва да се обърне специално внимание на диетата и диетата. Важно е менюто да е балансирано, пълноценно и разнообразно, да не съдържа вредни багрила и консерванти. Ако тези условия са нарушени, консумацията на остарели продукти с изтекъл срок на годност може да настъпи по време на кърмене, което се проявява със следните симптоми:

 • гадене;
 • повръщане;
 • стомашни болки;
 • подуване на корема;
 • диарични изпражнения;
 • наличието на несмляна храна, патологични примеси във фекалиите;
 • обща слабост, летаргия, апатия;
 • покачване на температурата.

За тежестта на отравянето може да се съди по тежестта на изброените симптоми. В тежки случаи настъпва дехидратация, която изисква незабавна хоспитализация. Тежката степен на дехидратация се показва от намаляване на тургора на кожата, тежка слабост, намаляване на всички функции на тялото, намаляване или липса на уриниране.

Какво да правя

За признаци на отравяне се обадете на линейка. Тази мярка се обяснява с факта, че кърмещата жена предава не само хранителни вещества на детето с мляко, но и различни токсини, които се образуват в резултат на отравяне.

Необходимо е да се спре храненето във всеки случай, независимо от причината за храносмилателното разстройство, независимо дали става въпрос за хранително отравяне или отравяне с лекарства. Освен това една жена трудно може самостоятелно да определи причината за заболяването. Има вероятност да има хранителна инфекция. Само лекар може да прецени възможността за продължаване на по-нататъшното хранене.

Какво да правите в случай на отравяне, лекарят ще каже

Дори признаците на отравяне да са леки, все пак трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Подобни симптоми могат да бъдат проява на други заболявания, следователно, за да поставите правилната диагноза, трябва да бъдете изследвани.

Как да си осигурите първа помощ самостоятелно в случай на гадене и повръщане:

 • За да попълните изгубената течност, трябва да пиете възможно най-много преварена или филтрирана вода. Алкалната минерална вода ще свърши работа. Можете да вземете лекарство, което възстановява водния баланс. Не пийте веднага големи количества течности. По-добре да се пие по 100-150 мл на всеки 10-15 минути.
 • Можете да пиете слаб сладък чай, компоти, плодови напитки.
 • Можете да приемате активен въглен - 1 таблетка на всеки 10 кг тяло, диоктаедричен смекта, ентеросорбенти.
 • Въздържайте се от клизми, докато се установи точната причина за заболяването, тъй като под маската на отравяне може да възникне друго заболяване.
 • Въздържайте се от ядене, докато състоянието се подобри или точната причина за заболяването бъде изяснена, ако бъде поискано от лекаря.

През първия ден на отравяне е препоръчително да се въздържате от обилно хранене, дори ако то се подобри след кратък период от време. Трябва да се ограничите до чай с галета, можете да пиете пилешки бульон без никакви добавки. Първата вода след кипене при готвене бульон се източва, тъй като съдържа вредни и токсични вещества. Вечер можете да пиете нискомаслено прясно айрян или ферментирало печено мляко.

По време на забраната за кърмене трябва да се погрижите за пълноценното хранене на детето. Най-добрият изход от ситуацията е адаптирана млечна формула, но трябва да се консултирате с педиатър, преди да я използвате. Специалистът ще ви каже какво може да се дава на детето и какво не, той ще подбере подходящото количество смес, честотата и режима на хранене, той също така ще посъветва да използвате допълнителни храни или да приемате витаминни комплекси, ако е необходимо за детето.

Кога да възобновите кърменето

Педиатърът решава дали да продължи храненето. Можете да давате на бебето кърма само след като тялото се изчисти от токсините. Липсата на симптоми като гадене, разстройство на изпражненията и повръщане при кърмачка не винаги показва, че тялото е напълно възстановено и няма вредни вещества в млякото. Важно е да се подложите на необходимите прегледи, да се придържате към предписаното лечение и диета..

В някои случаи е препоръчително хоспитализация. Предложението на здравни работници в случай на отравяне да отидат в болницата е най-вероятно оправдано и е по-добре да се получи квалифицирана медицинска помощ под непрекъснатия надзор на специалисти.

При тежка интоксикация едно питие няма да е достатъчно. В болнични условия може да се наложи инфузионна терапия.

Как да се храните след възстановяване

За добра лактация жената трябва да получава всички необходими вещества и микроелементи. Избягвайте полуфабрикати, мазни, пушени, зърна пипер, продукти с ярък вкус.

За HV се препоръчва:

 • млечни продукти;
 • месо и риба;
 • зеленчуци и плодове;
 • твърда паста;
 • яйца;
 • зърнени храни;
 • зърнени храни;
 • умерено количество захар и сладко.

Кърменето изисква да се изключат:

 • цитрусови плодове;
 • ягоди;
 • шоколад;
 • какао;
 • пушени меса;
 • маринати;
 • червени плодове, плодове, ако детето има прояви на свръхчувствителност.

Освен това трябва да се има предвид, че някои храни с подчертан вкус могат да развалят вкуса на млякото и бебето ще откаже да кърми. Такива продукти включват лук, чесън, някои видове зеле, репички и др. Също така е по-добре да се изключат ферментиращите продукти: грозде, сладка извара, изобилие от захар, бобови растения.

Необходимо е внимателно да се върне лактацията след хранително отравяне, когато здравето на майката е напълно възстановено

Предотвратяване на отравяне по време на кърмене

Превантивните мерки се свеждат до рационалната организация на режима и характера на диетата. Трябва да се изключат закупените полуфабрикати, суровите пушени колбаси, запазването на съмнителна продукция. Когато купувате продукти, не забравяйте да обърнете внимание на срока на годност.

За да се предотврати хранително отравяне, не се препоръчва да се яде на обществени места, кафенета и други заведения за обществено хранене. Жената трябва да спазва правилата за лична хигиена и изискванията за кулинарната обработка на храната:

 • препоръчително е плодовете и зеленчуците да се измиват с преварена вода и след това да се заливат с вряща вода;
 • трябва да пиете преварена вода, дори и да има филтър за вода у дома. Това се отнася и за бутилирана търговска питейна вода;
 • месото и рибата трябва да бъдат правилно приготвени или пържени;
 • използвайте различни дъски за рязане на месо и зеленчуци.

Така че, всякакви прояви на отравяне изискват временно спиране на кърменето, особено когато става въпрос за тежка интоксикация. Трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, за да установите причината за неразположението и да разрешите въпроса за възможността за хранене. Трябва да се помни, че симптомите на обичайното отравяне с хепатит В могат да придружават други заболявания, така че не трябва да рискувате собственото си здраве и здравето на детето.