Хлапето порасна, стана по-силно, все повече и повече се интересува от света около него. Вече е разрешено въвеждането на първите допълващи храни на 4 месеца. Какви деца се нуждаят от това, как да започнат правилно, с какви продукти, в какво количество, ще разгледаме в статията.

Защо ранното хранене може да бъде опасно?

Въвеждането на допълващи храни е разрешено от 4 месеца. До тази възраст тялото на бебето не е готово за смилане на храна, различна от състава на кърмата. От около 4 месеца започва производството на солна киселина в стомаха, ензимите се стимулират да разграждат постъпващата храна. Намалява пропускливостта на чревните лигавици за големи частици, намалява и възможността за алергични прояви. Към тази възраст рефлексът на езика на новороденото за изтласкване на дебела и твърда храна отшумява.

Внимание! Бебетата с кърмене започват допълнителни храни на 4 месеца по-рано. Въвеждането на нова храна е допустимо само според показанията на педиатър.

Всички родители трябва да знаят и разбират, че всички деца имат индивидуални характеристики на развитие. Не всяко детско тяло е готово до 4 месеца да промени режима на хранене. Късният прием на нова храна може да причини болка, подуване на корема, диария, запек и газове в червата. Може да се появи безсъние, настроение, намален апетит и загуба на тегло.

Когато се появят тези реакции, препоръчително е да отложите нововъведенията за кратко. Но причината може да не е, че тялото на бебето не е готово за друга храна, а е свързано с непоносимост към новия хранителен компонент. Поради това е препоръчително да потърсите съвет от педиатър.

Пренебрегването на симптомите на ненавременните иновации може да доведе до стомашно-чревни разстройства в бъдеще. Може също да има тенденция към алергии, намален имунитет, податливост към инфекциозни заболявания. Поради неприятно първо преживяване детето може да откаже да яде по-късно.

Защо може да е необходимо ранно допълващо хранене?

Показанията за въвеждане на първите допълващи храни от 4 месеца са:

 • изкуствено хранене;
 • недоносеност;
 • поднормено тегло;
 • недостиг на витамини, рахит;
 • отказ от смес или HS;
 • детето не е пълно.

Започнете ранното хранене само по препоръка на наблюдаващия педиатър. Днес адаптираните храни са напълно адаптирани за хранене на бебета, новите храни могат да бъдат отложени до 5-месечна възраст. Допълнителното хранене за деца на възраст от четири месеца на HB се счита за ранно и се въвежда само по назначение на специалист.

Как да разберете дали вашето бебе е готово да въведе допълнителни храни?

Готовността за допълнително хранене на дете от 4 месеца може да се съди по външни признаци. Те не са решаващи, но показват съзряване на нервната, храносмилателната система на тялото на бебето..

Трохата наблюдава с интерес приема на храна на възрастни, влачи всичко, което идва под мишница, в устата си. Умението да седите и да държите главата си уверено е желателно. Това е важно, за да може да се обърне, да демонстрира нежеланието си да яде. Не можете да насилвате фуража.

Важно е рефлексът на изтласкване на храната с езика да не пречи, появява се способността за издърпване на долната гъба. В противен случай бебето няма да може да погълне нищо, ще се задави и може да започне повръщане. Теглото трябва да се увеличи от момента на раждането с 2 пъти, за недоносените бебета - с 2,5 пъти. Друг признак е увеличаването на броя на храненията. Може да означава недохранване, недостатъчно мляко или мляко. Косвени признаци могат да се считат за изригване на първия зъб, нормално изпражнение в отговор на иновации, способност за дъвчене на храна.

Правила за въвеждане на допълващи храни на четири месеца

Основните принципи за започване на допълващи храни за бебе на 4 месеца:

 • Представете нов продукт веднъж на 1-2 седмици.
 • Началото на допълнителните храни е еднокомпонентно зеленчуково пюре или каша. Многокомпонентните смеси са забранени на тази възраст.
 • Първо твърда храна, след това HS или адаптирана смес.
 • Храната трябва да бъде течна, хомогенна, хомогенизирана по структура.
 • Лъжица.
 • Постепенно увеличаване на порцията на нов продукт.
 • Отмяна на допълващи храни за симптоми на алергии или нарушения в храносмилателния тракт.
 • Промяната в диетата е забранена при подготовката за ваксинация, няколко дни след това, ако детето е болно.
 • След месец заменете 1-2 хранения с нова храна.
 • Водене на хранителен дневник. Това е особено важно за деца, склонни към алергични прояви..

Тъй като е рано да се въвеждат допълнителни храни с НВ на 4 месеца, трябва да има основателни причини и назначаването на педиатър. Основните индикации са липса на тегло, анемия, недостиг на витамини. Кърмата съдържа антитела и ензими за нормалното функциониране на имунната и храносмилателната системи. HB трябва да продължи до 6 месеца като единствен източник на храна. Добавянето на твърда храна може да повлияе негативно на лактацията.

Важно! Въвеждането на допълнителни храни за деца на HB трябва да бъде придружено от навика да се пие чиста вода. Често кърмачетата не получават достатъчно вода за пиене, тъй като кърмата осигурява на тялото необходимия обем течност. Когато въвеждате твърда храна, дайте вода. В противен случай може да започне запек..

Въвеждане на допълнителни храни на бебета, хранени с бутилка

Храненето с адаптирано мляко е една от причините за въвеждането на ранно допълващо хранене. Колкото и да е адаптирана формулата, тя не може да се сравни с кърмата. Следователно IV е индикация за разширяване на диетата..

Изкуственият човек трябва да въвежда допълващи храни на 4 месеца само ако има външни признаци за готовност на детето. Важно е да можете да седнете и да завъртите главата си свободно. Първо трябва да се консултирате с вашия педиатър.

Спазването на правилата и схемата за въвеждане на нов продукт ще ви спести от негативни последици за трохите. Направете процеса прост и забавен.

Откъде да започнете ранното хранене?

Въвеждането на допълващи храни в диетата на 4-месечно бебе започва със зеленчуково пюре или зърнени храни. Важно условие е еднокомпонентността. Смес от няколко зеленчука и каша от набор от зърнени храни трябва да се дава само след въвеждането на всички тези съставки в храната една по една. Това е необходимо, за да се знае със сигурност какво е причинило негативната реакция на организма..

Зеленчуците трябва да бъдат включени в диетата, когато бебето е предразположено към запек. Фибрите, които те съдържат, ще подобрят чревната подвижност и ще помогнат при дисбиоза. Изборът в полза на зърнените култури трябва да се направи с обратния проблем - разхлабени изпражнения, както и с липса на тегло. Кашите са фиксирани, помагат за нормализиране на изпражненията. Добавете малко растително масло към зеленчуците, добавете масло към зърнените култури.

Важно! Започването на нова диета с плодови пюрета и сокове е нежелателно. След плодове детето едва ли ще иска да яде пресни зеленчуци и каши без захар..

Какво може да се дава на дете от 4 месеца?

Бебе на 4 месеца трябва да започва допълващи храни с бели и зелени зеленчуци (тиквички, броколи, карфиол). Можете да давате картофи, но не първи и ако бебето няма проблеми с храносмилането, защото съдържа нишесте. Представете внимателно тикви, моркови, домати. Ярко оцветените зеленчуци могат да причинят алергии.

Можете да използвате готово консервирано еднокомпонентно пюре с етикет, който ви позволява да го използвате от 4 месеца. Важно е да огледате буркана, да проверите дали капакът е подут, срока на годност и еднородността на състава. Преди да дадете на дете, не забравяйте да опитате съдържанието. Особено оправдано е да се използва индустриално зеленчуково пюре през зимата и началото на пролетта, когато естествените зеленчуци се внасят или не съдържат необходимите хранителни вещества след дълго съхранение..

През лятото и есента е препоръчително да го приготвите сами от сезонни, местни, пресни зеленчуци. Това няма да отнеме много време, но детето ще получи свежо, вкусно, здравословно ястие. За зимата зеленчуците могат да бъдат замразени, но продължителното съхранение е нежелателно..

Започнете запознанството си със зърнени храни с безглутенови: ориз, елда, царевична крупа. Глутенът е растителен протеин, който често причинява алергии. С тенденция към диария и разхлабени изпражнения, въведете оризова каша, при анемия - елда.

Каша може да се готви от зърнени храни, натрошени в кафемелачка, което значително ще намали времето за готвене, направи кашата с необходимата консистенция без твърди парчета. Или смилайте сварената зърнена култура с пасатор.

Можете да си купите готови зърнени храни. Не е необходимо да готвите, достатъчно е да се разрежда с гореща вода. Необходимо е да се разгледат датите на годност, съставът на кашата. Желателно е да го маркирате като хипоалергичен. Трябва да изберете по възраст, без мляко в сместа.

На бележка! Растителното масло трябва да се дава със зеленчуци. Не повече от 5 капки на 100 g продукт. Маслото се добавя към кашата. Храната се въвежда по-късно от зеленчука.

Допълнителен обем на хранене

Обемът на първите допълващи храни през деня:

 • единадесет /2 чаена лъжичка;
 • 2 - 1 чаена лъжичка;
 • 3 - 2 ч.л.;
 • 4 - 3 ч. Л.;
 • до 7 ден порцията трябва да бъде равна на 100 g.

Количеството на допълващите храни на 4 месеца при кърмене е същото като при изкуственото. Единствената разлика е, че с GV може да бъде педагогически, тоест дава се това, което бебето иска (от разрешените продукти), не е необходимо да се замества изцяло приемът му на храна. Ако майката има достатъчно мляко, добро наддаване на тегло при бебето, можете да оставите кърмата като основно хранене до 1 година. Това не означава, че не трябва да има допълващи храни. Но ако детето откаже да яде, няма нужда да насилвате.

Как да представим нов продукт?

Когато допълнителните храни започват на 4 месеца, първият път, когато продуктът се въвежда в количество ¼-½ чаена лъжичка деца. Време - първата половина на деня, закуска е желателна. Ако след седмица с ежедневна употреба на продукта и увеличаване на дела на храносмилателните проблеми и алергичните прояви при бебето, следващата седмица трябва да бъде въведена следващата.

От втората седмица добавете втория продукт по същия начин. Може да е от същата продуктова група или от друга. Тоест, ако сте въвели тиквички, тогава на 2 седмици можете да добавите броколи към нея по същата схема. В този случай порция тиквички първоначално е 70-100 g и се намалява с обема, до който се въвеждат броколите. На 7-ми ден цялата порция ще се състои от броколи.

Ако се въведе каша, тогава тиквичките могат да бъдат оставени в същия обем за обяд и могат да бъдат въведени по схемата за закуска. В резултат на това до края на 2 седмици 2 хранения ще бъдат заменени с допълнителни храни. Каша сутрин, зеленчук за обяд. В този случай на 3 седмици не трябва веднага да пробвате нова зърнена култура и нов зеленчук. Трябва да разнообразите само 1 хранене. Тази схема не е подходяща за всички деца, тъй като закуската и обядът се сменят веднага.

Внимание! Воденето на хранителен дневник е задължително. Важно е да се запише въведеният продукт, времето на хранене и консумираният обем. Също така е необходимо да се регистрират всички промени в благосъстоянието и поведението на бебето..

Схема за допълнително хранене от 4 месеца - таблица

Маса за допълнително хранене за деца от 4 месеца

МесецВреме за хранене, h
6.0010.0014.0018.0022.00
4HS или адаптирана смесHS или смесЗеленчуково пюре 80-100 g, HS или смесHS или смесHS или смес
петHS или адаптирана смесКаша 140 g, плодово пюре 60 gЗеленчуково пюре 100-120 g, HS или смесИзвара 30 g, сок 50 ml, HS или смесHS или смес
6HS или адаптирана смесКаша 150 g, сок 30 ml, жълтък 1 /4 частЗеленчуково пюре 120-150 г, пюре от месо 40 г, сок 30 млИзвара 30 g, плодово пюре 30 g, HS или смесHS или смес

Схема на въвеждане на допълващи храни от 4 месеца с GW през деня:

 • единадесет /2 ч. л. броколи, HS
 • 2 - 1 ч.л. броколи, HS
 • 3 - 2 ч.л. броколи, HS
 • 4 - 3 ч.ч. броколи, HS
 • 5 - 4 ч.ч. броколи, HS
 • 6 - 60-80 g броколи, GW
 • 7 - 70-100 g броколи, GW
 • 8 - 1 /2 ч. л. тиквички, останалите до 70-100 g пюре от броколи, HS
 • 9 - 1 ч.л. тиквички, останалите до 70-100 г пюре от броколи, HS и др..

Храни и рецепти за първите допълващи храни

Можете да си купите зеленчукови пюрета в стъклени буркани или разтворима каша с етикет за възраст 4 месеца. Когато готвите сами, за първи път не можете да използвате сол и захар. Ако новата храна не причинява храносмилателни проблеми, можете да започнете да добавяте сол. Но за възрастен, ястието не трябва да изглежда солено..

Менюто на 4-месечно бебе може да включва тиквички, броколи или карфиол, елда, ориз или царевична крупа във вода. Въвеждането на плодов сок и пюре е приемливо. Препоръчително е да ги въведете, след като детето свикне със зеленчуците..

Готвене на зеленчуци

За приготвянето на зеленчуково пюре трябва да изберете зрели, неповредени зеленчуци. Не трябва да има признаци на влошаване. Важно е те да са местни и сезонни. Изплакнете добре продукта с течаща вода. Обелете, ако е необходимо. Поставете във вряща вода и гответе до омекване.

Охладете малко сварения зеленчук, смилайте с пасатор до хомогенна маса. Бучките са неприемливи, има голям риск бебето да се задави. Можете да добавите 2-5 капки висококачествено натурално растително масло на 100 g продукт. Добавяйте масло по 1 капка наведнъж. Осоляването е нежелателно.

Готвене на зърнени храни

За да готвите каша, сортирайте зърнените храни, изплакнете обилно, сварете във вода, смилайте в блендер. За да се ускори готвенето, песъчинките могат да бъдат предварително смлени в кафемелачка. Измитите зърнени храни трябва да се сушат в тиган без масло..

Млякото не може да се добавя на 4 месеца. След разрешението на педиатър, можете да добавите масло към кашата. Можете също така да изцедите малко кърма в готов, леко охладен съд (с НВ). Така бебето ще яде каша с удоволствие..

Как можете да храните бебе на 4-месечна възраст??

През първата година от живота детето преминава през много сериозно пътешествие. Само си представете: всеки ден едно напълно безпомощно дете се променя, расте, става по-силно, опознава света, научава неща, които изглеждат елементарни за възрастен. И всичко това се дължи на Природата и прякото участие на родителите. В крайна сметка, за да се развива детето правилно, той се нуждае от добра, балансирана диета. За бебета под 6-месечна възраст майчиното мляко трябва да бъде основното хранене. Но вече от 4-месечна възраст може да не е достатъчно. И тогава родителите са принудени да въведат първите допълващи храни в диетата на бебето. А с какво можете да храните дете на 4 месеца, ще разберем по-нататък.

Готово ли е бебето за допълващи храни?

Преди да предложите трохите каша, зеленчуково или плодово пюре, трябва да разберете дали той изобщо е готов за първото хранене. Има няколко ключови момента, които ще ви помогнат да разберете този проблем:

 1. Ако 4-месечно дете проявява интерес към "възрастна" храна (посегне към храна, отваря уста при вида на храна, имитира дъвчене), тогава може да се въведе първата допълваща храна.
 2. Ако бебето няма рефлекс, когато се храни с лъжица. Обикновено 4-6-месечно бебе има повишен рефлекс, ако твърдата храна попадне в средата на увулата. И докато този рефлекс се наблюдава, опитите за хранене на бебето са безполезни..
 3. Ако бебето не наддава. Ако бебето не се разяжда с кърмата, то няма да наддаде, ще бъде мрачно, често се събужда през нощта и плаче. В този случай допълнителните храни ще помогнат за решаването на всички проблеми наведнъж..
 4. Ако бебето е измъчено от запек, диагностицирано е с анемия, препоръчва се да се въведат нови хранителни продукти в диетата му.

Не забравяйте да вземете предвид състоянието на трохите. Така че, ако бебето страда от тежки алергични реакции, наскоро е болно или в момента е в нездравословно състояние, има стомашно-чревни разстройства, подложило се е на задължителна ваксинация или се подготвя за него, има някакви други индивидуални проблеми, то трябва да се отложи с допълнителни храни. Във всеки случай, ако е решено да се храни бебето с нови продукти, трябва внимателно да наблюдавате реакцията на тялото на детето и да бъдете последователни в действията си.

Откъде да започнем първо?

И зърнените храни, и зеленчуковите пюрета, и плодовете могат да станат първите допълващи храни. Всичко зависи от това какъв проблем трябва да реши детето. Например за деца с наднормено тегло, които се хранят от шише, полезните зеленчукови храни ще бъдат полезни, тъй като ще позволят спиране на наддаването на тегло и замяна на някои от основните методи на млечната формула.

Ако детето страда от значително поднормено тегло, тогава е по-добре да изберете зърнени храни като допълващи храни. Ако бебето страда от запек, тогава плодовите пюрета, сокове или отвари от тях ще помогнат за решаването на проблема.

От зеленчуците на 4-месечно дете са позволени тиквички, картофи, всякакви сортове зеле, с изключение на бяло зеле. Тези зеленчуци са най-малко алергенни, лесно смилаеми и съдържат здравословни витамини. Когато едно дете е опитало картофено пюре от тези зеленчуци, менюто му може да се разреди с тиква, моркови и домати. Към растителните пюрета може да се добавя растително масло, но не повече от 4-5 грама. Осоляването на храната не си заслужава - зеленчуците съдържат всички необходими „подобрители“ на вкуса.

От плодовете трябва да се предпочитат ябълки, банани, сини сливи, круши и праскови. Важно е плодовете да са сезонни и пресни. Не трябва да подслаждате готовото пюре - плодовете съдържат достатъчно захар, за да задоволят нуждите на бебето.

Каша за 4-месечни бебета се приготвя във вода без сол, захар и масло. Те трябва да са течни, без глутен, еднокомпонентни. По-добре е да се даде предпочитание на елда, ориз и царевична каша.

Като напитки са разрешени чиста вода (дневна норма - 100 ml), неконцентрирана отвара от сушени плодове и ябълков сок. Всички напитки, с изключение на водата, трябва да се добавят към диетата след картофено пюре и зърнени храни..

Как да въведем правилно допълващи храни?

Въвеждането на първите допълващи храни включва спазване на прости правила:

 1. Пюрето или кашата трябва да са еднокомпонентни.
 2. Идеална консистенция на допълващи храни - полутечни, без твърди вещества.
 3. По-добре е да готвите каша във вода, без добавяне на захар, сол, масло.
 4. Предлагайте допълнителни храни на бебето от лъжица..
 5. Давайте на бебето допълнителни храни изключително преди кърмата или адаптираното мляко през първата половина на деня или през обяда.
 6. През първия ден на бебето се предлага само 1 чаена лъжичка допълващи храни. Всеки следващ ден тази порция се удвоява, докато обемът на изяденото картофено пюре (каша) се равнява на 100-120 g и се превърне в пълно заместител на едно хранене.
 7. Продуктът може да се дава в случай, че не е имало отрицателна реакция към него: алергии, разстройство, подуване на корема или запек.
 8. Друг вид продукт може да се въведе само след като е бил въведен предишният. Трябва да отнеме около 7-10 дни, за да опознаете всеки зеленчук, плод или каша..
 9. По-добре е да приготвяте каши, зеленчукови и плодови пюрета сами от сезонни продукти, но можете да си купите и готови ястия в специализирани магазини.
 10. Кърменето трябва да остане основно, а допълнителните храни трябва да бъдат еднократни през целия ден.
 11. Ако детето откаже да яде каша или картофено пюре, не го насилвайте - може да е пълно или физически не е готово за допълващи храни.
 12. Давайте на бебето допълнителни храни точно по едно и също време..
 13. Ябълковият сок трябва да се разрежда с преварена вода в съотношение 1: 1. Ябълковият сок се въвежда в диетата на детето по същия начин, както и другите продукти, довеждайки до дневната норма от 40-50 мл.

Помислете за таблица за въвеждането на допълващи храни в диетата на 4-месечно бебе.

Какво можете да дадете на 4-месечно бебе от храна: хранителна дажба и менюта за изкуствено и кърмене

През първите месеци от живота на бебето кърмата или адаптираната млечна формула напълно осигуряват на бебето всички необходими витамини и хранителни вещества. С нарастването на детето обаче неговите нужди се увеличават и обичайната диета вече на 4-6 месеца не е достатъчен източник на енергия и минерали. Необходимо е да се разшири диетата и да се въведат допълнителни елементи в нея, които ще увеличат съдържанието на калории.

За много родители е важно да научат бебето да яде храна за възрастни възможно най-скоро, но възможно ли е да започне на четири месеца?

Каква трябва да бъде диетата на 4 месеца?

Всеки режим включва сън и периоди на будност (хранене, ходене, игра). Всяко бебе е различно и има свои собствени характеристики на развитие, които трябва да се имат предвид при планиране на деня. По-долу е дадена таблица на общото ежедневие и диета за 4-месечно бебе:
(повече в статията: правилно развитие и хранене на дете на 4 месеца)

ВремеГрафик и последователност на действията
6.30Първо хранене.
до 8.00 часаПериодът на будност. Хигиенни процедури, гимнастика и игри.
8.00-10.00Сутрешен сън. Той е най-силният и полезен след нощта.
10.30Второ хранене.
до 12.30чБудност, която включва игри, комуникация, масаж.
от 12.30чДневен сън. Препоръчително е да го харчите, докато се разхождате на чист въздух. Благоприятства дихателната система и мозъчната дейност на бебето..
14.30Трето хранене.
до 16.30чБудност.
от 16.30чВечерен сън.
18.00-18.30Четвърто хранене по желание на бебето.
От 18.30чБудност. През този период, освен игри, се препоръчва да се извършва и гимнастика с бебето, насочена към укрепване на мускулите и къпане.
22.30Пето последно хранене преди лягане.

Времевите рамки са приблизителни и могат да варират в двете посоки. Важно е да храните бебето по този график, така че интервалите между храненията да са 3-4 часа.

Ежедневието и храненето са важни компоненти за правилното развитие на детето

Колко трябва да яде едно дете?

В менюто на бебето на 4 месеца основният компонент остава майчиното мляко с хепатит В, адаптирана формула за изкуствено хранене или комбинацията им със смесено хранене. Едно хранене обикновено е 150-170 ml, в резултат на това дневният обем на това колко трябва да яде трохата варира от 900 до 1200 ml.

Диета и нейните компоненти

При GV на 4 месеца не се въвеждат допълващи храни. Според препоръките на СЗО за кърмачета с НВ трябва да се започне на шестмесечна възраст. Препоръчително е да храните бебето и да въвеждате нови храни в диетата на 4 месеца само ако бебето вече е било преведено на изкуствено хранене или е на смесено (за повече подробности вижте статията: първите допълващи храни с изкуствено хранене от А до Я). Съществуват обаче ограничения в ситуацията с изкуствени хора. Разширяването на менюто не си заслужава, ако малкото дете има:

 • има тенденция към алергии;
 • има заболявания на храносмилателната система;
 • е ваксиниран в близкото минало или предстои да бъде ваксиниран в близко бъдеще.

Ранното допълващо хранене на възраст от четири месеца се отнася до деца, които са изложени на риск - с недостатъчно наддаване на тегло, функционални храносмилателни разстройства, желязодефицитна анемия.

Не трябва да въвеждате допълващи храни на здраво бебе, което е кърмено.

Откъде да започнем допълнителни храни? Вариант втори - зеленчуци или зърнени храни. Още от първата те започват да хранят бебета, които са склонни към запек или бързо напълняват. След това се въвеждат зърнени култури. Обогатените с микроелементи бебешки зърнени храни са идеални за хранене на бебета с малко наддаване на тегло или висок риск от анемия.

Зеленчуци

Представени са първите зеленчуци:

 • тиквички;
 • всякакви сортове зеле, с изключение на бяло зеле;
 • картофи.

Тези продукти са най-малките алергени. След тях можете да опитате да разнообразите зеленчуковото меню с моркови, тикви или домати..

Съвременните производители на бебешки храни предлагат богат избор от всякакви зеленчукови пюрета. В зависимост от степента на смилане се разграничават три вида пюрета:

 1. Хомогенизиран. Предназначен за деца от 4,5 месеца.
 2. Пюре. Може да се яде от деца на 6-9 месеца.
 3. Грубо смлян. За деца на възраст 9-12 месеца.

Не е необходимо да купувате готово пюре, лесно е да го направите сами от пресни или замразени зеленчуци. Първо, избраните зеленчуци трябва да се сварят, след това картофено пюре с редовно смачкване или в блендер. Растително или разтопено масло може да се добави към готовото пюре не повече от 3-4 грама.

Заедно със зеленчуците и зърнените храни, маслото се въвежда в допълващите храни като нов продукт. Трохите могат да бъдат въведени в растителното масло още на 4,5 месеца, а с маслото не по-рано от 5-6 месеца. Маслото осигурява на детето хранителни вещества, мастноразтворими витамини А, D, Е и необходимото количество енергия.

Принципите за въвеждане на зърнени култури са подобни на тези за въвеждане на всеки нов продукт. Първо, трябва да запознаете бебето с един от видовете зърнени култури - през първия ден, предлагайте 1 ч.л., през втория - 2, на третия 4 и т.н. (удвояване на продукта). След запознаване с няколко вида зърнени храни, на бебето могат да се предложат многозърнести ястия.

Напитки

Веднага след като детето започне да се храни, в диетата му се въвежда вода (ако трохите не са били хранени по-рано). Стандартният дневен прием на вода, препоръчан от педиатрите, не надвишава 100 ml.

Що се отнася до соковете, по-добре е да се отложи въвеждането им до момента, в който трохите вече са опитали зърнени храни, зеленчуци, плодове и месо. Те съдържат незначителни количества витамини и минерали и поради това не играят най-важната роля за растежа и развитието на бебето..

Ежедневни норми на хранене на 4 месеца

Режимът на хранене на дете на възраст от 4 месеца има свои собствени характеристики и норми. Таблицата по-долу показва типична диета за 4-месечно бебе. Нека да видим какво и колко трябва да яде за 1 хранене:

ХраненеОпции на менютоОбем, мл
първоформула / кърма160-200
второкаша / зеленчуково пюредо 150 *
третоформула / кърма160-200
четвъртиформула / кърма160-200
петиятформула / кърма160-200
шестиформула / кърма160-200

* Схема на постепенно увеличаване на обема на продукта до 150 гр. представени по-долу.

Трябва да храните детето на малки порции, като постепенно ги увеличавате

Въвеждането на допълнителни храни изисква спазване на основните правила, които ще помогнат за осигуряването на запознанството на бебето с нови продукти:

 1. Всеки непознат продукт трябва да се дава сутрин.
 2. Първият път продуктът се дава в обем 1-2 чаени лъжички преди хранене с адаптирано мляко или мляко.
 3. При липса на алергична реакция или други негативни прояви от страна на храносмилателната система, следващия път можете да увеличите обема, постепенно достигайки дневната норма.

По-долу има два примера за въвеждане на нови продукти:

Какво трябва да знаят родителите за развитието на бебето на 4 месеца?

Всяка майка внимателно забелязва промени в развитието на бебето си, чака ги и се радва на успеха.

Не би могло да бъде иначе, защото всеки месец за такива трохи е цяла ера, а четиримесечно бебе изобщо не прилича на тримесечно..

На четири месеца новороденото вече е забележимо по-силно и е готово да усвои нови знания и да изследва големия свят.

Социалното, психологическото и физиологичното развитие правят голям скок, настъпват значителни промени в поведението. Хлапето започва да проявява интерес към хората около себе си и да се опитва да взаимодейства с тях, активно се интересува от събитията, които се случват наоколо. Пропорциите на тялото на бебето се променят и всеки ден те все повече приличат на пропорциите на възрастен..

За да се оцени нивото на развитие на детето, младите родители трябва да знаят как трябва да се развива детето, как трябва да изглежда едно дете и да знаят какво вече може да направи на тази възраст. Всъщност на този етап много недостатъци могат да бъдат коригирани с правилно подбрани игри и специални дейности..

 1. Какво трябва да може да прави бебето на четири месеца от живота
 2. Физически параметри
 3. Норми за тегло и височина за момчета
 4. Показатели за ръст и тегло за момичета
 5. Рефлекси
 6. Визия
 7. Изслушване
 8. Поведение
 9. Психични особености
 10. Хранене
 11. Приблизително ежедневие
 12. Грижи и хигиена
 13. Момчета
 14. Момичета
 15. Доктор Комаровски
 16. Класове
 17. Чести проблеми на тази възраст и как да ги решим
 18. Полезно видео

Какво трябва да може да прави бебето на четири месеца от живота

Тялото на бебето е станало забележимо по-силно и на 4 месеца, като правило, бебето има следния набор от умения:

 • Придобива способността за самостоятелно преобръщане на гърба и гърба. Легнало по корем, детето може да повдигне тялото, облегнато на дланите си, и да задържи в това положение няколко секунди.
 • Легнало по гръб, бебето може да повдигне главата и раменете си.
 • Уверено контролира ръцете си. Способен да държи играчки за 30 секунди, да държи мама, докато се храни или да грабне бутилка.
 • Слъзните жлези вече са напълно оформени и когато бебето плаче, сълзите започват да текат.
 • Коликите изчезват, работата на стомашно-чревния тракт се нормализира.
 • Слухът се развива активно, бебето е в състояние да определи източника на звука.
 • Мускулите на очите са укрепени, кривогледството и слабостта на очните мускули остават в миналото.
 • При дърпане на ръцете бебето се опитва да седне.

Внимание! Рано е целенасочено да седи бебето, гръбначният стълб все още не е достатъчно здрав и не е готов за такива натоварвания. Много е важно да изчакате момента, когато детето се опита да седне самостоятелно..

Физически параметри

Норми за тегло и височина за момчета

Тъй като на 4 месеца бебето все още не е толкова физически активно, наддаването на тегло остава доста значително и достига 750 грама.

Следните физиологични показатели ще ви помогнат да оцените правилността на развитието на бебето:

 • Височина.
 • Теглото.
 • Обиколка на главата.
 • Обиколката на гърдите.

В зависимост от системата от стандарти се определят средни стойности, които трябва да се ръководят за измерване.

Руската школа по педиатрия смята, че теглото на момчетата на 4 месеца е около 6-7,6 кг, височина 58,7-64,5 см, обиколка на главата - 39-43,5, гръден кош - 38,6-44,6.

Международните стандарти се различават от приетите у нас по допустими отклонения. Полът на детето не се взема предвид и според тези стандарти теглото на момчетата трябва да бъде 6,2-7,6 кг, ръст - 57,6-68 см, обиколка на главата - 38,1-44, гръден кош - 37,3-45,2.

Показатели за ръст и тегло за момичета

Физиологичните параметри на момичетата на 4 месеца според вътрешните показатели изглеждат така:

Теглото варира от 5,7 до 7,1 кг. Допуска се отклонение от 700 грама, ако детето не се роди навреме.

Обиколката на главата и гърдите е същата като при момчетата.

Рефлекси

Докато детето расте и се развива бързо, първичните рефлекси отстъпват място на по-съвършените. Сред тях са:

 1. Хващащ рефлекс на Робинзон. Ако през първите месеци от живота рефлексът е бил безусловен, сега детето започва съзнателно да посяга към предмети. Умението не е изчезнало, а се е преместило на различно ниво на качество. Преди това юмрукът на бебето стисна веднага щом предмет попадна в ръцете му, но сега бебето избира това, което го интересува най-много. След като оцени степента на проява на този рефлекс, грижовна майка ще може да предскаже качеството и скоростта на развитие на фината моторика в бъдеще..
 2. Рефлекторното пълзене на Бауер. До 4 месеца този рефлекс изчезва почти напълно. Ако по-рано, усещайки опората на краката, бебето се отблъсква и се опитва да пълзи, сега се стреми да пълзи самостоятелно.
 3. Рефлекс Моро. Не се проявява до четиримесечна възраст при повечето деца - остър звук вече не води до факта, че детето трепва и изхвърля ръцете си с отворени длани.

Рефлекси-стимули, от които детето трябва да се отърве напълно до 4 месеца:

 1. Рефлекс на Перес. Преди това, когато държи пръсти с лек натиск по гръбначния стълб, детето се извива и крещи.
 2. Рефлекс Галант. Дразненето на кожата на линията на гръбначния стълб вече няма да провокира извиване на гърба.

На уговорена среща педиатърът определено ще оцени състоянието на горните рефлекси и, ако е необходимо, ще изпрати бебето за консултация с невролог.

Визия

Грижовните родители на четиримесечно бебе забелязват, че цветът на ириса на бебето се променя, а сините очи при раждането стават кафяви, сиви, зелени и т.н..

Промените не се отнасят само до външния вид. Визията на бебето се доближава до тази на възрастен. Страбизмът, причинен от мускулна слабост, изчезва, появява се синхронизация на движенията на очните ябълки.

Хлапето вече знае как да следва движещи се обекти, да премества погледа си от една играчка в друга и да се фокусира. Оптималното разстояние за успешно гледане е 20–30 см. Детето става възприемчиво към цветовете, жълто и червено, а след това сините и зелените нюанси стават любими на 4 месеца.

Важно! Не пренапрегвайте зрението на бебето - вдигнете му играчки, които съчетават не повече от 4 цвята наведнъж.

Слухът на детето се подобрява. Хлапето вече е в състояние да намери източника на звука - слуша, обръща глава към източника му и го открива с очите си.

Оформят се и музикални предпочитания. Някой предпочита бавни мелодии, някой весел и весел, а някои бебета обичат само приспивните песни на майка си.

Може да се отбележи зависимостта на активността на бебето от звучащата музика - приспивните песни го успокояват, а бързите мелодии придават сила, физическата активност се увеличава значително.

Дете на 4 месеца различава гласовете на родителите и вече е в състояние да разбере дали гласът е познат или не.

Важно! Говорете с бебето си, опишете всичко, което ви попадне по време на разходки, четете книги и повтаряйте бърборенето - всичко това ще помогне на бебето ви да говори много по-рано..

Поведение

Четвъртият месец от живота на бебето се характеризира с неговата социализация.

Той разпознава родителите, дори ако те са облечени в ярки дрехи, шапка, очила или грим..

Детето реагира спокойно на непознати, може да не обръща внимание.

И напротив, той гледа майка си с удоволствие и е много разстроен, като я е загубил от поглед..

Проблемите от първите три месеца остават назад и бебето става много по-спокойно, сега е по-лесно да се определи истинската причина за сълзите и раздразнителността му. Не се отпускайте обаче - от този момент започва периодът на никнене на зъби, характеризиращ се с болезненост и сърбеж във венците..

Психични особености

Към четиримесечната възраст детето вече успешно е установило връзка с външния свят. Той се стреми към комуникация - появява се дрънкане и тананикане, радостта от говорене и игра.

Речевите умения се развиват бързо, първите звуци се появяват в арсенала, бебето се опитва да имитира езика, който говорят възрастни до него.

Има реакция към собственото ви име. Бебето все още не проявява очевидна радост, когато го чуе, но вече замръзва и слуша.

На 4 месеца детето реагира много бурно на всички събития, случващи се около него, лесно е да го превъзбудите.

Усещанията на едно четиримесечно бебе стават все по-интензивни, има интерес, изненада, любопитство и разочарование. Мозъкът му се развива бързо, интересът към света около него се засилва.

На нашия сайт има и статии за следващите месеци от живота на бебето, като 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 месеца.

Хранене

Основната храна на 4 месеца все още е кърмата и адаптираното мляко, в зависимост от вида на храненето.

Консумацията им вече е 800-900 грама на ден, храненето става на всеки 3-4 часа. Еднократно консумирана храна - около 130 грама.

На тази възраст бебето вече е готово да опита нова храна и ако е необходимо, педиатърът може да предпише ранно въвеждане на допълващи храни.

Допустими хранителни продукти за 4-месечно бебе:

 • Млечна каша.
 • Извара.
 • Зеленчуково и плодово пюре.
 • Сокът.

Най-често специалистите препоръчват първите да въведат зеленчуци в допълващи храни - тиквички, броколи и карфиол. След това идва плодът:

 • Праскови.
 • Банани.
 • Круши.
 • Ябълки.

Що се отнася до зърнените култури, безглутеновите зърнени храни - ориз, елда и царевица ще бъдат отличен избор за дете на 4 месеца.

След това се въвеждат сокове и извара. Сокът трябва да се разрежда с вода, а изварата трябва да се смеси с 1-2 супени лъжици от сместа или кърмата.

Важно! Когато въвеждате допълнителни храни, не забравяйте - това трябва да се прави сутрин, за да се оцени реакцията на бебето към нов продукт в диетата.

Наблюдавайте внимателно кожата и изпражненията на бебето. Всички отклонения от нормата са причина незабавно да премахнете новия продукт и да се консултирате с педиатър.

Приблизително ежедневие

Ежедневието на 4-месечно бебе леко се променя. Основната разлика е намаляването на скоростта на съня от 18 на 16 часа на ден..

Това увеличава интервалите на будност, които сега продължават около час и половина..

Нощният сън трае до 10 часа, докато следобед бебето спи три пъти по два часа.

Приблизителен режим на трохи изглежда така:

 1. 06: 00–8: 00 - ставане и първо хранене. През този период се извършват всички необходими хигиенни процедури - измиване, смяна на пелена, въздушни бани и др..
 2. 08: 00-10: 00 - сън.
 3. 10:00 - 12:00 - хранене, масаж, игри и комуникация.
 4. 12: 00-14: 00 - разходка и сън.
 5. 14: 00-16: 00 - хранене и активни игри.
 6. 16: 00-18: 00 - разходка, сън.
 7. 18: 00-21: 00 - хранене, развиване на игри и къпане на бебето.
 8. 21: 00-00: 00 - нощен сън.
 9. 00: 00–06: 00 - хранене и нощен сън.

Важно е да се разбере, че всяко дете е индивидуално, което означава, че ежедневието трябва да се формира единствено въз основа на характеристиките на бебето..

Грижи и хигиена

Момчета

Задължителните хигиенни процедури за бебе на 4-месечна възраст включват:

 1. Почистване на ушите и носа.
 2. Измиване.
 3. Ежедневно къпане.
 4. Лечение на пъпа (докато раната е напълно излекувана).

Повече трябва да се спрем на интимната хигиена. Тъй като препуциума при момчетата се затваря доста плътно, хигиената трябва да засяга само външната част на пениса. Под него се произвежда смегма - вещество с антибактериален ефект.

Препоръките за интимна хигиена за момчета на 4 месеца изглеждат така:

 1. Не трябва да измивате гениталния орган след всяко уриниране; избърсването с мокри кърпички ще бъде достатъчно.
 2. Не разтягайте препуциума - това може да нарани бебето.
 3. Гениталиите трябва да се измият със сапунена вода, като изплакнете обилно разтвора. Останалият сапун върху деликатната кожа може да причини сериозно химическо изгаряне..

Момичета

Повечето хигиенни процедури са независими от пола и момичетата на 4 месеца също трябва да почистват ушите, носа и ежедневното си къпане.

Характеристиките се отнасят само до сферата на интимната хигиена на детето. Момичето трябва да се измие в два случая:

 • След всяко изхождане.
 • По време на вечерното плуване.

Прекалено честото миене ще унищожи полезните бактерии, живеещи върху лигавиците, което значително ще увеличи риска от инфекциозни заболявания.

Важно! Не позволявайте на сапуна да попадне в гениталиите - това ще доведе до възпаление.

Препоръчва се използването на хигиенни продукти при измиване на момичета не повече от 3 пъти седмично. През останалото време използвайте само чиста, топла, течаща вода.

Струва си да измиете бебето, без да използвате гъби и гъби, с чисти ръце, преминавайки от пубиса към свещеника. Това ще ви попречи да получите инфекция в гениталиите си..

Доктор Комаровски

Евгений Комаровски, известен педиатър, отбелязва, че момчетата и момичетата на 4 месеца вече трябва спешно да общуват със своите роднини.

Те се усмихват, ходят и дори започват да се смеят в отговор на вниманието на възрастните..

Безусловните рефлекси бързо отшумяват, бебешките колики изчезват поради развитието на храносмилателния тракт.

Лекарят също така препоръчва да се насърчава индивидуалността на бебето възможно най-често, тъй като то вече е напълно наясно със себе си и се отличава от околната среда.

Класове

Основното значение за бебето на 4 месеца е контактът с майката. Въпреки че бебето все още не е в състояние да контролира тялото си и да говори, тактилни усещания и устна комуникация, разговорите с близки играят огромна роля в неговото развитие.

Образователните игри за четиримесечно дете трябва да бъдат посветени на:

 • Развитие на тактилни усещания.
 • Развитие на координацията.
 • Звуково обучение.

Масажът се извършва по закачлив начин, съчетавайки се с рими и детски стихчета. Играчка, която трябва да се донесе на бебето и да се изчака, докато то достигне, ще помогне за развитието на координацията.

Ученето на звуци ще бъде успешно обработено от играта „повтаряне“, която се състои в задаване на въпроси на детето, докато то отговори с някакъв звук, което трябва да се повтори от възрастен точно там..

Важно е да стимулирате интереса на детето към заобикалящия го свят и да го насърчите да посегне към предмети, които го интересуват.

Чести проблеми на тази възраст и как да ги решим

Най-честите проблеми при бебета на 4 месеца:

 • Зъбите се режат. Детето става изключително неспокойно, често палаво и не позволява да се изследват венците. Можете да помогнете на бебето, като му подготвите специална играчка и местна упойка, която временно може да облекчи раздразнението.
 • Лош сън. Проблемът обикновено се отнася до дневния сън и може да бъде причинен от превъзбуждане, сух въздух, неподходяща температура и др. Проветрете стаята и играйте тихи игри с бебето или прочетете приказка, за да го успокоите.
 • Проблеми с храненето. Бебето хапе гърдите на майка си, оценявайки реакцията й. Проблемът се решава със силиконови подложки за зърна, продавани в аптеката.
 • Бебето често се разсейва, докато се храни. Този период може само да изчака, след като се огледа, бебето ще се върне към храненето.

Потърсете незабавно Вашия лекар, ако забележите някое от следните:

 • Невъзможност да държите главата си.
 • Легнало по корем, детето не се опитва да повдигне тялото.
 • Не се преобръща.
 • Не търси източника на звуци.
 • Не се опитва да грабне играчки.
 • Налице са рефлекси, които е трябвало да изчезнат до тази възраст.

Полезно видео

Препоръчваме ви да гледате видео за новите умения на бебе на 4 месеца:

Родителите на четиримесечно бебе трябва да помнят, че всяко бебе се развива по свой начин. Не изпадайте в паника, ако откриете отклонения от общоприетите стандарти. Бъдете наясно с всички промени и посетете внимателно вашия педиатър.

Бебе на 4 месеца

Бебето на 4 месеца е много различно от новороденото. За толкова кратък период той израсна много, адаптира се и придоби нови умения.

Развитието на дете до една година заслужава вниманието на родителите и лекаря. Тази статия описва нормите за развитие на дете на 4 месеца. Но не забравяйте, че всяко бебе е уникално и темпото му на развитие е индивидуално.

Бебе на 4 месеца тегло и височина

Средното увеличение на теглото през четвъртия месец е 600 g, височина 2,5 см. Обемът на гърдите и главата при четиримесечно бебе е приблизително еднакъв.

Таблица за средна височина и тегло. Бебе на 4 месеца.

Само лекар може да прецени за недостатъчно или наднормено тегло и растеж на бебето, ако сте загрижени за представянето на детето, консултирайте се със специалист.

Стандарти за ръст и тегло за деца, КОИТО ВИЖТЕ МАСИ

Какво може да направи бебето на 4 месеца

 1. Детето уверено държи главата си, обръща я в различни посоки.
 2. Издига се с акцент върху дланите и се задържа за кратко.
 3. Обръща се от гръб настрани или стомах, някои бебета се опитват да пълзят на тази възраст. Можете да оставите детето от базите за грижи само в креватчето или на арената!
 4. Повдига главата и раменете от легнало положение - тренира да седне
 5. Стиска здраво играчките и ги разглежда с интерес. Той също може да гледа ръцете си дълго време.
 6. Хлапето вече познава гласовете и лицата на всички, които са в постоянен контакт с него.
 7. Активно демонстрира комплекса на „ревитализация“ - изразява радост от появата на мама или татко. Знае как да изразява различни емоции, весело се смее, може да се обиди, при плач се появяват сълзи.
 8. Произнася различни звуци, някои бебета произнасят отделни срички. Слуша собствения си глас.

Какво яде бебе на 4 месеца

Храненето на четиримесечно бебе е майчино мляко или адаптирано мляко. Броят на храненията е 6 - 7 пъти на ден. Ако бебето наддава добре на 4 месеца, няма нужда да се въвеждат допълнителни храни, ако бебето не наддава добре, обсъдете въвеждането на допълнителни храни с педиатър.

Как да въведем правилно първите допълващи храни ПРОЧЕТЕТЕ

Важни правила за въвеждането на първите допълващи храни

 1. Въвеждаме първата допълваща храна, когато детето е готово за нея.
 • уверено държи главата си и я завърта в различни посоки
 • седнал на стол
 • удвои моето тегло при раждане
 • бебето е здраво
 • дете проявява интерес към храната за възрастни
 1. Времето и количеството на първото хранене са много важна част от запознаването на бебето с нови храни. Започнете всяка допълнителна храна с половин чаена лъжичка сутрин. Така че можете да проследите реакцията на трохите към първия продукт..
 2. За първото хранене е по-добре да изберете бебешки зърнени храни, разрешени от 4 месеца, или еднокомпонентно зеленчуково пюре. Плодовите пюрета и сокове трябва да бъдат въведени малко по-късно, така че детето да не проявява интерес към изключително сладки храни.

Колко спи бебето на 4 месеца

Четиримесечно дете спи от около 15 часа на ден, 3 дневно - 5 часа и 1 нощен сън - 10 часа. Ако детето е здраво, не плаче и наддава, тогава количеството сън е достатъчно.

За да може бебето да спи добре, проветрете стаята му, уверете се, че температурата в стаята не е по-висока от 20 ° C. Поспайте на чист въздух, докато се разхождате. Играйте активно с бебето си по време на будност.

Какво да правим с бебе на 4 месеца

Физическо развитие - гимнастика.

Гимнастиката се извършва един час след хранене, като общото време на сесията е 5-10 минути. С течение на времето продължителността може да бъде увеличена до 15 минути, ако бебето одобри. Докато правите гимнастика, кажете на детето стихове и детски стихчета, говорете или пейте песни.

Важно! Хлапето трябва да е здраво!

 • Трениране на мускулите на флексора и екстензора - сгъвайте и разгъвайте ръцете и краката на бебето.
 • Развъждане на крака в тазобедрените стави - извършва се чрез ротационни движения.
 • Стимулиране на пълзенето. Поставяме детето по корем, слагаме дланта си на петите, така че бебето да си почива и да се отблъсква.
 • Трениране на мускулите на врата и раменния пояс. Поставяме детето по гръб, хващаме ръцете му със собствените си ръце, започваме тихо да вдигаме бебето. Хлапето се опитва да се изкачи зад ръцете ви.
 • Тренираме преврати от корема към гърба, през лявата и дясната страна.
 1. Масаж

  Подобно на гимнастиката, масажът изисква пълно здраве на бебето. По-добре е да го организирате по игрив начин, продължителността зависи от реакцията на детето. Движенията трябва да са леки, поглаждащи. Масажираме гърба, като избягваме гръбначния стълб, ръцете и краката. Масажирайте коремчето с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. По време на екзекуцията използвайте бебешко олио или крем, които бебето вече е срещнало.

  Важно! Ръцете ви трябва да са топли!

  Образователни игри

  • Малките ръце се развиват добре, тъкани - различни на допир, малки торбички, пълни с различни зърнени храни, грах. Всяка торба има свой пълнител. Поставяме го в ръцете на бебето един по един. Това стимулира развитието на фината моторика. Подходящи са и играчки с оребрена или някаква необичайна повърхност..