През първите месеци от живота на бебето кърмата или адаптираната млечна формула напълно осигуряват на бебето всички необходими витамини и хранителни вещества. С нарастването на детето обаче неговите нужди се увеличават и обичайната диета вече на 4-6 месеца не е достатъчен източник на енергия и минерали. Необходимо е да се разшири диетата и да се въведат допълнителни елементи в нея, които ще увеличат съдържанието на калории.

За много родители е важно да научат бебето да яде храна за възрастни възможно най-скоро, но възможно ли е да започне на четири месеца?

Каква трябва да бъде диетата на 4 месеца?

Всеки режим включва сън и периоди на будност (хранене, ходене, игра). Всяко бебе е различно и има свои собствени характеристики на развитие, които трябва да се имат предвид при планиране на деня. По-долу е дадена таблица на общото ежедневие и диета за 4-месечно бебе:
(повече в статията: правилно развитие и хранене на дете на 4 месеца)

ВремеГрафик и последователност на действията
6.30Първо хранене.
до 8.00 часаПериодът на будност. Хигиенни процедури, гимнастика и игри.
8.00-10.00Сутрешен сън. Той е най-силният и полезен след нощта.
10.30Второ хранене.
до 12.30чБудност, която включва игри, комуникация, масаж.
от 12.30чДневен сън. Препоръчително е да го харчите, докато се разхождате на чист въздух. Благоприятства дихателната система и мозъчната дейност на бебето..
14.30Трето хранене.
до 16.30чБудност.
от 16.30чВечерен сън.
18.00-18.30Четвърто хранене по желание на бебето.
От 18.30чБудност. През този период, освен игри, се препоръчва да се извършва и гимнастика с бебето, насочена към укрепване на мускулите и къпане.
22.30Пето последно хранене преди лягане.

Времевите рамки са приблизителни и могат да варират в двете посоки. Важно е да храните бебето по този график, така че интервалите между храненията да са 3-4 часа.

Ежедневието и храненето са важни компоненти за правилното развитие на детето

Колко трябва да яде едно дете?

В менюто на бебето на 4 месеца основният компонент остава майчиното мляко с хепатит В, адаптирана формула за изкуствено хранене или комбинацията им със смесено хранене. Едно хранене обикновено е 150-170 ml, в резултат на това дневният обем на това колко трябва да яде трохата варира от 900 до 1200 ml.

Диета и нейните компоненти

При GV на 4 месеца не се въвеждат допълващи храни. Според препоръките на СЗО за кърмачета с НВ трябва да се започне на шестмесечна възраст. Препоръчително е да храните бебето и да въвеждате нови храни в диетата на 4 месеца само ако бебето вече е било преведено на изкуствено хранене или е на смесено (за повече подробности вижте статията: първите допълващи храни с изкуствено хранене от А до Я). Съществуват обаче ограничения в ситуацията с изкуствени хора. Разширяването на менюто не си заслужава, ако малкото дете има:

 • има тенденция към алергии;
 • има заболявания на храносмилателната система;
 • е ваксиниран в близкото минало или предстои да бъде ваксиниран в близко бъдеще.

Ранното допълващо хранене на възраст от четири месеца се отнася до деца, които са изложени на риск - с недостатъчно наддаване на тегло, функционални храносмилателни разстройства, желязодефицитна анемия.

Не трябва да въвеждате допълващи храни на здраво бебе, което е кърмено.

Откъде да започнем допълнителни храни? Вариант втори - зеленчуци или зърнени храни. Още от първата те започват да хранят бебета, които са склонни към запек или бързо напълняват. След това се въвеждат зърнени култури. Обогатените с микроелементи бебешки зърнени храни са идеални за хранене на бебета с малко наддаване на тегло или висок риск от анемия.

Зеленчуци

Представени са първите зеленчуци:

 • тиквички;
 • всякакви сортове зеле, с изключение на бяло зеле;
 • картофи.

Тези продукти са най-малките алергени. След тях можете да опитате да разнообразите зеленчуковото меню с моркови, тикви или домати..

Съвременните производители на бебешки храни предлагат богат избор от всякакви зеленчукови пюрета. В зависимост от степента на смилане се разграничават три вида пюрета:

 1. Хомогенизиран. Предназначен за деца от 4,5 месеца.
 2. Пюре. Може да се яде от деца на 6-9 месеца.
 3. Грубо смлян. За деца на възраст 9-12 месеца.

Не е необходимо да купувате готово пюре, лесно е да го направите сами от пресни или замразени зеленчуци. Първо, избраните зеленчуци трябва да се сварят, след това картофено пюре с редовно смачкване или в блендер. Растително или разтопено масло може да се добави към готовото пюре не повече от 3-4 грама.

Заедно със зеленчуците и зърнените храни, маслото се въвежда в допълващите храни като нов продукт. Трохите могат да бъдат въведени в растителното масло още на 4,5 месеца, а с маслото не по-рано от 5-6 месеца. Маслото осигурява на детето хранителни вещества, мастноразтворими витамини А, D, Е и необходимото количество енергия.

Принципите за въвеждане на зърнени култури са подобни на тези за въвеждане на всеки нов продукт. Първо, трябва да запознаете бебето с един от видовете зърнени култури - през първия ден, предлагайте 1 ч.л., през втория - 2, на третия 4 и т.н. (удвояване на продукта). След запознаване с няколко вида зърнени храни, на бебето могат да се предложат многозърнести ястия.

Напитки

Веднага след като детето започне да се храни, в диетата му се въвежда вода (ако трохите не са били хранени по-рано). Стандартният дневен прием на вода, препоръчан от педиатрите, не надвишава 100 ml.

Що се отнася до соковете, по-добре е да се отложи въвеждането им до момента, в който трохите вече са опитали зърнени храни, зеленчуци, плодове и месо. Те съдържат незначителни количества витамини и минерали и поради това не играят най-важната роля за растежа и развитието на бебето..

Ежедневни норми на хранене на 4 месеца

Режимът на хранене на дете на възраст от 4 месеца има свои собствени характеристики и норми. Таблицата по-долу показва типична диета за 4-месечно бебе. Нека да видим какво и колко трябва да яде за 1 хранене:

ХраненеОпции на менютоОбем, мл
първоформула / кърма160-200
второкаша / зеленчуково пюредо 150 *
третоформула / кърма160-200
четвъртиформула / кърма160-200
петиятформула / кърма160-200
шестиформула / кърма160-200

* Схема на постепенно увеличаване на обема на продукта до 150 гр. представени по-долу.

Трябва да храните детето на малки порции, като постепенно ги увеличавате

Въвеждането на допълнителни храни изисква спазване на основните правила, които ще помогнат за осигуряването на запознанството на бебето с нови продукти:

 1. Всеки непознат продукт трябва да се дава сутрин.
 2. Първият път продуктът се дава в обем 1-2 чаени лъжички преди хранене с адаптирано мляко или мляко.
 3. При липса на алергична реакция или други негативни прояви от страна на храносмилателната система, следващия път можете да увеличите обема, постепенно достигайки дневната норма.

По-долу има два примера за въвеждане на нови продукти:

Допълнително хранене за 4 месечно бебе

Основната храна за бебета на 4 месеца е майчиното мляко или адаптираната млечна формула. Според много педиатри обаче на тази възраст вече е възможно да започнем да въвеждаме допълващи храни и да запознаваме бебето с различни продукти. Откъде да започнем допълнителни храни за четиримесечно бебе? Нека да разберем.

Основна диета

Според световната практика на кърмене, на 4 месеца бебето все още трябва да яде кърма. Дневният прием е 1/6 от телесното му тегло, което е приблизително 800-900 г. Детето трябва да се прилага върху гърдите 5-6 пъти на ден и да яде 120-140 г мляко на хранене. Това количество е напълно достатъчно за нормалното развитие и растеж на бебето..

Ако по някаква причина няма достатъчно кърма, бебето е започнало да отслабва или лекарят му е поставил диагноза анемия, трябва да помислите за методи за подобряване на лактацията или допълнително хранене.

Възможно ли е да се хранят

Според последните препоръки на СЗО е по-добре да се въвеждат допълващи храни след 6 месеца, но на практика този период е индивидуален за всяко бебе. Възможно е да се определи готовността на детето за допълващи храни по редица признаци, основните от които са:

 • изригване на първите зъби;
 • интерес към храната, която родителите ядат;
 • детето седи уверено, чувства се комфортно в тази поза;
 • бебето вече е на 4 месеца;
 • изчезване на рефлекса на тласкане на езика.

Допълнителното хранене не гарантира, че детето ще се радва да опита нови храни. Бъдете търпеливи, не настоявайте. С времето ще научите вкусовете на бебето и всичко ще се получи.

Какво можеш да храниш

Допустими храни, които могат да се използват като допълващи храни на 4 месеца, са зеленчукови пюрета, плодови пюрета и сокове, извара, зърнени храни. Дори и с този сорт е невъзможно да се въведат няколко продукта наведнъж. Предлагайте нови храни една по една и малко по малко. Педиатрите съветват първо да дадете на детето вкус на пюре от броколи, карфиол или тиквички. Неподсладеното картофено пюре може да не хареса трохите за първи път, адаптацията може да отнеме 5-7 дни.

След зеленчуците можете да добавите плодови пюрета от ябълки, праскови, круши или банани. Започнете с пюре само от един плод, така че в случай на алергия, да знаете точно на какво е реагирало тялото.

Ако детето е с поднормено тегло, зърнените култури могат да се използват като първата допълваща храна. Разтворимите безглутенови зърнени култури се считат за идеални: елда, ориз, царевица. Но е по-добре да запознаете бебето с пшенична и ечемичена каша в по-напреднала възраст. Тези зърнени храни съдържат протеин, наречен глутен, който може да причини тежест и подуване на корема.

Първият плодов сок, който можете да дадете на детето си, е ябълков сок. Първо го разредете с преварена вода в съотношение 1: 1 и дайте не повече от чаена лъжичка.

По-добре е да предлагате адаптирана извара, когато бебето започне да яде пюре или каша. Разредете сирената маса с кърма или смес, започнете с 1 чаена лъжичка.

Количеството допълнителни храни и приблизителното меню

Зеленчуково или плодово пюре, каша трябва да започне от 5 g, на втория ден увеличете порцията до 10 g, след това до 15 g, на петия ден можете да дадете 50 g, на шестия - 100 g, а на седмия ден - 120 g. Сега можете напълно да замените едно хранене с допълнителни храни.

Също така започнете да давате сока малко, започнете с една чаена лъжичка и постепенно увеличавайте количеството в продължение на една седмица, довеждайте го до 40-50 мл. По-добре е да давате допълнителни храни сутрин и за обяд..

Приблизително меню и схема на хранене може да изглежда така:

 1. ранна закуска в 6 часа сутринта - 130-170 мл кърма или адаптирана формула;
 2. втора закуска в 10 часа - зеленчуково пюре 130 мл и плодово пюре 30 мл;
 3. обяд в 14 часа - кърма или смес 130-170 мл, плодово пюре 40 мл;
 4. вечеря в 18 ч. - кърма или смес от 130-170 мл;
 5. хранене преди лягане в 22 часа - кърма или смес от 130-170 мл;
 6. нощно хранене - кърма или смес 130-170 мл.

Между храненията на детето може да се дава плодов сок, количеството му не трябва да надвишава 40 ml на ден.

Ако забележите и най-малката алергия или проблеми с изпражненията, анулирайте новия продукт и опитайте нещо различно..

Давайте допълнителни храни от лъжица, така че бебето ви да се научи да се храни правилно. Ще ви е необходим запас от бебешки текстил: малки кърпи и лигавници, защото повечето бебета първо изплюват непозната храна. Бъдете готови за тази реакция..

Когато въвеждате допълнителни храни, бъдете търпеливи и не бързайте незабавно да въвеждате много нови храни в диетата, този процес трябва да бъде бавен и постепенен. Ако бебето категорично откаже да опита нова храна, отложете допълнителни храни за няколко седмици и просто продължете да храните бебето с кърма. Бъдете позитивни и ще успеете.

Как можете да храните бебе на 4-месечна възраст??

През първата година от живота детето преминава през много сериозно пътешествие. Само си представете: всеки ден едно напълно безпомощно дете се променя, расте, става по-силно, опознава света, научава неща, които изглеждат елементарни за възрастен. И всичко това се дължи на Природата и прякото участие на родителите. В крайна сметка, за да се развива детето правилно, той се нуждае от добра, балансирана диета. За бебета под 6-месечна възраст майчиното мляко трябва да бъде основното хранене. Но вече от 4-месечна възраст може да не е достатъчно. И тогава родителите са принудени да въведат първите допълващи храни в диетата на бебето. А с какво можете да храните дете на 4 месеца, ще разберем по-нататък.

Готово ли е бебето за допълващи храни?

Преди да предложите трохите каша, зеленчуково или плодово пюре, трябва да разберете дали той изобщо е готов за първото хранене. Има няколко ключови момента, които ще ви помогнат да разберете този проблем:

 1. Ако 4-месечно дете проявява интерес към "възрастна" храна (посегне към храна, отваря уста при вида на храна, имитира дъвчене), тогава може да се въведе първата допълваща храна.
 2. Ако бебето няма рефлекс, когато се храни с лъжица. Обикновено 4-6-месечно бебе има повишен рефлекс, ако твърдата храна попадне в средата на увулата. И докато този рефлекс се наблюдава, опитите за хранене на бебето са безполезни..
 3. Ако бебето не наддава. Ако бебето не се разяжда с кърмата, то няма да наддаде, ще бъде мрачно, често се събужда през нощта и плаче. В този случай допълнителните храни ще помогнат за решаването на всички проблеми наведнъж..
 4. Ако бебето е измъчено от запек, диагностицирано е с анемия, препоръчва се да се въведат нови хранителни продукти в диетата му.

Не забравяйте да вземете предвид състоянието на трохите. Така че, ако бебето страда от тежки алергични реакции, наскоро е болно или в момента е в нездравословно състояние, има стомашно-чревни разстройства, подложило се е на задължителна ваксинация или се подготвя за него, има някакви други индивидуални проблеми, то трябва да се отложи с допълнителни храни. Във всеки случай, ако е решено да се храни бебето с нови продукти, трябва внимателно да наблюдавате реакцията на тялото на детето и да бъдете последователни в действията си.

Откъде да започнем първо?

И зърнените храни, и зеленчуковите пюрета, и плодовете могат да станат първите допълващи храни. Всичко зависи от това какъв проблем трябва да реши детето. Например за деца с наднормено тегло, които се хранят от шише, полезните зеленчукови храни ще бъдат полезни, тъй като ще позволят спиране на наддаването на тегло и замяна на някои от основните методи на млечната формула.

Ако детето страда от значително поднормено тегло, тогава е по-добре да изберете зърнени храни като допълващи храни. Ако бебето страда от запек, тогава плодовите пюрета, сокове или отвари от тях ще помогнат за решаването на проблема.

От зеленчуците на 4-месечно дете са позволени тиквички, картофи, всякакви сортове зеле, с изключение на бяло зеле. Тези зеленчуци са най-малко алергенни, лесно смилаеми и съдържат здравословни витамини. Когато едно дете е опитало картофено пюре от тези зеленчуци, менюто му може да се разреди с тиква, моркови и домати. Към растителните пюрета може да се добавя растително масло, но не повече от 4-5 грама. Осоляването на храната не си заслужава - зеленчуците съдържат всички необходими „подобрители“ на вкуса.

От плодовете трябва да се предпочитат ябълки, банани, сини сливи, круши и праскови. Важно е плодовете да са сезонни и пресни. Не трябва да подслаждате готовото пюре - плодовете съдържат достатъчно захар, за да задоволят нуждите на бебето.

Каша за 4-месечни бебета се приготвя във вода без сол, захар и масло. Те трябва да са течни, без глутен, еднокомпонентни. По-добре е да се даде предпочитание на елда, ориз и царевична каша.

Като напитки са разрешени чиста вода (дневна норма - 100 ml), неконцентрирана отвара от сушени плодове и ябълков сок. Всички напитки, с изключение на водата, трябва да се добавят към диетата след картофено пюре и зърнени храни..

Как да въведем правилно допълващи храни?

Въвеждането на първите допълващи храни включва спазване на прости правила:

 1. Пюрето или кашата трябва да са еднокомпонентни.
 2. Идеална консистенция на допълващи храни - полутечни, без твърди вещества.
 3. По-добре е да готвите каша във вода, без добавяне на захар, сол, масло.
 4. Предлагайте допълнителни храни на бебето от лъжица..
 5. Давайте на бебето допълнителни храни изключително преди кърмата или адаптираното мляко през първата половина на деня или през обяда.
 6. През първия ден на бебето се предлага само 1 чаена лъжичка допълващи храни. Всеки следващ ден тази порция се удвоява, докато обемът на изяденото картофено пюре (каша) се равнява на 100-120 g и се превърне в пълно заместител на едно хранене.
 7. Продуктът може да се дава в случай, че не е имало отрицателна реакция към него: алергии, разстройство, подуване на корема или запек.
 8. Друг вид продукт може да се въведе само след като е бил въведен предишният. Трябва да отнеме около 7-10 дни, за да опознаете всеки зеленчук, плод или каша..
 9. По-добре е да приготвяте каши, зеленчукови и плодови пюрета сами от сезонни продукти, но можете да си купите и готови ястия в специализирани магазини.
 10. Кърменето трябва да остане основно, а допълнителните храни трябва да бъдат еднократни през целия ден.
 11. Ако детето откаже да яде каша или картофено пюре, не го насилвайте - може да е пълно или физически не е готово за допълващи храни.
 12. Давайте на бебето допълнителни храни точно по едно и също време..
 13. Ябълковият сок трябва да се разрежда с преварена вода в съотношение 1: 1. Ябълковият сок се въвежда в диетата на детето по същия начин, както и другите продукти, довеждайки до дневната норма от 40-50 мл.

Помислете за таблица за въвеждането на допълващи храни в диетата на 4-месечно бебе.

Какво може бебе на 4 месеца

В случай на невъзможност за кърмене, бебето се прехвърля на изкуствено хранене, което се основава на използването на адаптирани хранителни смеси. Ако има определени индикации, можете да започнете да разширявате менюто на бебето още от четиримесечна възраст, след като сте проучили подробно информацията за това какво може да направи едно дете на 4 месеца.

Съдържание
 • Вземане на решение за ранно въвеждане на допълващи храни
 • Продукти за започване на допълнително хранене
 • Поставяне на картофено пюре в менюто на детето
 • Вход за сок
 • Хранене на четиримесечно бебе
 • Педагогически допълващи храни

При кърмене или смесено хранене, когато делът на кърмата е най-малко 50%, едно четиримесечно бебе може да се храни изключително по този начин до шест месеца.

Вземане на решение за ранно въвеждане на допълващи храни

Кърмещото бебе може да получи всички хранителни вещества, от които се нуждае, от кърмата. СЗО препоръчва започването на въвеждането на допълващи храни след навършване на 6-месечно бебе.

Решението за това кога да започне допълнително хранене трябва да се вземе от родителите заедно с педиатър въз основа на резултатите от медицински изследвания, препоръки на специалисти по профилиране и външни признаци, показващи необходимостта от разширяване на менюто на детето на 4 месеца.

Ранните допълнителни храни по медицински причини се предписват, ако бебето:

 • Поднормено тегло.
 • Рахит.
 • Желязодефицитна анемия.
 • Той е роден недоносен.
 • Наблюдава се постоянна регургитация на големи количества храна.

До 4-ия месец от живота децата стават по-мобилни, те вече могат сами да се обръщат и да вземат играчки, количеството време, което отделят за сън, се намалява.

В тази връзка нуждата на бебетата от хранителни вещества се увеличава и има нужда от увеличаване на калоричното съдържание в ежедневната им диета. За да направите това, е необходимо да въведете нови продукти в менюто на детето..

Продукти за започване на допълнително хранене

Храносмилателната система на четиримесечно бебе все още не е напълно развита, затова е важно да знаете какво може да яде и пие 4-месечно бебе, за да не навреди на здравето си.

Експертите са разделени по въпроса кои храни са по-подходящи за ранно хранене.

Едната група смята, че за тези цели трябва да се избират зеленчукови сокове и пюрета, докато другата предпочита плодови сокове и пюрета..

В първия и втория случай се избират хипоалергенни продукти със светъл цвят, като тиквички, карфиол, ябълка, круша, слива.

Поставяне на картофено пюре в менюто на детето

Ако беше решено да се допълни менюто на бебето чрез въвеждане на картофено пюре, тогава за тези цели е най-добре да изберете самостоятелно приготвен продукт от зелена ябълка или тиквички.

Добавянето на сол и захар в ястията не се препоръчва.

През първия ден на бебето се предлага ¼ чаена лъжичка от новия продукт преди хранене с адаптирано мляко. В първите дни от въвеждането на нов продукт бебето може да изплюе непознато ястие.

Ако бебето изплюе пюрето за трети път, можете да го разредите с адаптирано мляко, за да е по-познато на бебето. Обемът на картофеното пюре трябва постепенно да се увеличава, като до края на месеца количеството му достигне 5 чаени лъжички.

Вход за сок

Соковете съдържат голямо количество витамини, микро и макро елементи. Сокът от сливи може да се използва като естествено средство за регулиране на чревната подвижност.

Тъй като соковете съдържат органични киселини, които дразнят лигавицата на червата, те трябва да се разреждат с вода в равни пропорции.

Този продукт се въвежда в менюто на бебето преди основното хранене сутрин, като се започне с 1 чаена лъжичка. Всеки ден, при положителна реакция на детето към нов продукт, количеството му се увеличава с 1 чаена лъжичка.

Количеството сок, което може да се дава на бебе на ден, се изчислява по формулата n * 10, където n е възрастта на бебето в месеци. На 4 месеца допустимото количество от този продукт е 40 мл.

Само след като количеството сок от един вид достигне възрастовия диапазон, можете да въведете нов продукт, придържайки се към същите правила.

Хранене на четиримесечно бебе

СЗО не препоръчва да се дава вода на кърмачета, които ядат изключително кърма преди 6 месеца, тъй като пиенето й може да доведе до недохранване.

Тъй като стомахът на бебето се напълва с течност, то ще яде по-малко кърма, което може да доведе до изчезване на лактацията..

Кърмата, която влиза в тялото на бебето в самото начало на храненето, е 80% вода, която поддържа баланса на течностите в тялото на бебето на необходимото ниво.

В случай на смесено или изкуствено хранене, родителите трябва да осигурят на детето допълнителна течност.

Съставът на адаптираните формули съдържа повече протеинови вещества, отколкото съставът на кърмата. Излишъкът от протеин при неадекватен прием на течности може да доведе до запек.

Водата ще насърчи движението на червата и ще подобри здравето на бебето.

Температурата на водата за четиримесечни деца трябва да бъде около 20 градуса.

Бебето се напоява 10-15 минути след хранене или между тях. Количеството вода, което бебето пие на 4 месеца, е 30-70 ml на ден.

Бутилираната вода, маркирана за деца, или вода, обработена със специални детски филтри с висока степен на пречистване, са подходящи за пиене. Преварената вода не е подходяща за допълване на деца.

Педагогически допълващи храни

На четири месечна възраст бебето започва да проявява интерес към храната, която родителите ядат. Това не означава, че бебето не получава достатъчно храна. Това поведение може да е желанието му да имитира възрастни..

Когато въвеждат педагогически допълващи храни, те не се придържат към определени схеми, тъй като храната се предлага на бебета в микродози.

Основният принцип е, че на децата може да се дава всякаква храна на върха на чаена лъжичка или на няколко трохи..

Основната цел на педагогическото допълващо хранене е да внуши на бебето интерес към нови храни. Този подход позволява на бебето да усети миризмата и текстурата на необичайни за него продукти..

Можете внимателно да въвеждате допълващи храни, след като детето навърши четири месеца. Основното е да спазвате всички препоръки на педиатъра и да наблюдавате реакцията на бебето към новата храна..

Какво можете да дадете на бебе на 4 месеца?

Не е тайна, че малките деца се нуждаят от специални грижи и внимание. Всяка майка знае това, без изключение. Това твърдение е приложимо за всички области от живота на бебето: от играта и развитието до храненето и, както знаете, специално внимание се отделя на храненето! Не пренебрегвайте съветите на педиатрите, защото това е балансирано правилно хранене, което може да даде на малък човек всички необходими вещества за развитието на растящото тяло.

Какво може бебе на 4 месеца?

В началото, разбира се, бебето яде само кърма или специална формула. С течение на времето обаче бебето започва да се нуждае от допълнителни вещества в храната, които може да получи само от допълващи храни. Как да структурираме въвеждането на допълващи храни и да предлагаме нови продукти? Трябва да се следват допълнителни препоръки:

 1. Преди всичко говорете с лекаря на детето. Не е нужно да се занимавате с любителски представления и да измисляте нещо сами. Педиатърът, въз основа на състоянието на детето и неговите характеристики, ще ви каже точно от какви продукти се нуждае бебето
 2. Преди плодово пюре е възможно да започнете, като давате на децата сокове от плодове, разредени с вода. Това повишава апетита и позволява на детето бързо да свикне с новите вкусове на храната.
 3. Не се опитвайте да прегърнете необятността и да обхванете всичко наведнъж. Това не трябва да се прави поради причината, че ако бебето има алергия, тогава няма да можете да разберете какво точно го е причинило. Освен това съществува риск от получаване на усложнения от стомашно-чревния тракт с внезапното въвеждане на нов продукт. Следователно трябва да въвеждате само един нов продукт на ден, обикновено сутрин, и да наблюдавате състоянието и реакциите на детето в продължение на 2 седмици.

По правило допълващите храни на 4 месеца включват различни зеленчуци, както и зърнени храни и плодове. Това трябва да вземе предвид характеристиките на развитието и растежа на детето. Ако бебето има някакви храносмилателни проблеми, тогава лекарите съветват да обърнат специално внимание на зеленчуците и зеленчуковите пюрета. Някои деца много обичат внимателно намачкано течно картофено пюре, зеле и тиквички. Но се случва някои компоненти на картофеното пюре да предизвикат неприязън у детето - то започва да бъде капризно, докато яде, да плаче. В този случай можете просто да намалите съдържанието на този конкретен компонент в пюрето, като се консултирате с лекар на детето си..

Пюретата от плодове и зеленчуци могат да се приготвят самостоятелно, като се използват картофи, моркови или ябълки и банани, които обикновено се препоръчват като първата допълваща храна за бебета от 4 месеца.

Не предлагайте нови храни на деца, когато са болни или наскоро са получили ваксинация (ваксинация). Минималната норма за нов продукт е не повече от една трета от чаената лъжичка, тъй като по-голямо количество може да причини чревни проблеми и дори инвагинация, което е много опасно за детето и изисква спешна медицинска помощ. Ако детето развие запек, диария, повръщане или кървави изпражнения след нови храни, е много важно да се консултирате с лекар, за да му осигурите подходяща помощ и да предпише необходимото лечение и диета..

Какви зърнени храни могат да се дават на дете на 4 месеца и защо?

Кашата е важен елемент от допълващите храни, особено за деца с тегло под ниско тегло. Ако детето е с наднормено тегло, тогава плодовете и зеленчуците са по-подходящи за него на 4 месеца, но каша се предписва за слаби и малки деца. Ястието обикновено се приготвя с помощта на кърма или адаптирано мляко. Понякога майките използват краве или козе мляко, но в този случай е необходимо да се разрежда до голяма степен с вода. Лекарите обикновено не препоръчват да приемате пълномаслено мляко и съветват да го замените с адаптирано мляко.

Можете сами да приготвите тази каша за бебето си или да я купите в хранителния магазин / аптеката. Предимствата от използването на зърнени култури са очевидни:

 1. Те не са много скъпи. На цена, такива зърнени култури са по-евтини от смеси, дори ако купувате готови зърнени храни, а не готвите сами
 2. Бързо наддаване на тегло. Това важи особено за недоносени бебета, които първоначално имат проблеми с теглото
 3. Способността да разнообразявате диетата на детето и да допълвате плодовите пюрета с безопасни и засищащи зърнени храни

Закупените опции за зърнени култури са напълно безопасни и балансирани по своя състав. В тях няма специални компоненти, но те вече са обработени, доколкото е възможно, и остава само да се разрежда с гореща вода, съгласно инструкциите. Често те се продават вече с добавяне на адаптирано мляко, което им позволява да се използват без мляко.

Ако готвите каша (елда и ориз обикновено се избират за съвременните деца с цел напълняване) сами, тогава за 4-месечно бебе трябва да смилате всички зърна до състояние на пюре. Трябва да се разбере, че детето не е в състояние да дъвче храна, защото все още не знае как да го прави и няма съответното умение. Също така, детето може просто да се задави със зърна с достатъчно голям размер, тъй като преглъщащите движения също са все още несъвършени при бебе на тази възраст.

автор-експерт: Виктория Василиевна Киселева,
детска хигиена лекар

Какво мислите за това, което може да се даде на дете на 4 месеца, скъпи читатели? Напишете вашите мисли и мнения в коментарите!

Хранене за деца на 4 месеца: какво можете да дадете на детето си

За младите родители е трудно да разберат кога бебето трябва да започне да се храни с различни смеси. Най-лошото е, ако бебето откаже да кърми. В този случай се нуждаете от експертни съвети и това трябва да се направи възможно най-скоро. Храненето с адаптирано мляко може да замени пълноценния млечен продукт и това няма да повлияе на наддаването на тегло на бебето.

 • Как да храним бебе на 4 месеца
  • Основни храни за започване на допълнително хранене
  • Правила за допълнително хранене за деца на възраст от четири месеца
 • Методи за определяне дали детето е готово за ново хранене
 • С какво можете да храните бебе на 4 месеца
 • Въздействието на новите храни върху тялото на детето
 • Педагогически допълващи храни

Друг е въпросът, когато с времето дойде време да добавите разнообразие към храната или да извършите допълнително хранене. Обикновено педиатърът съветва да добавите разнообразие към диетата не по-рано от шест месеца след раждането. Но забавянето на растежа и ниското тегло могат да бъдат причината, когато вече на 4 месеца трябва да давате на бебето си допълнителна храна. Основното нещо за родителите ще бъде знанието какво да дават, в какви количества и по кое време..

Как да храним бебе на 4 месеца

Повечето майки, започвайки да въвеждат различни добавки в диетата на децата, обикновено започват със зърнени храни. Сега малко хора готвят каша самостоятелно, тъй като в магазините има голям избор от готови полуфабрикати. Ако зърнените култури са били правилно обработени, те съдържат много витамини и минерали. Сред индустриално произведените зърнени култури трябва да се откроят тези, които не съдържат глутен. Тези зърнени култури и смеси включват: елда, ориз, царевица. Рано е да се дават други зърнени храни на дете на четири месечна възраст. Предимството на храненето с каша е наддаването на тегло на бебето и стабилното изпражнение..

С нормалното развитие на бебето, на 4 месеца те започват да му дават зеленчукови пюрета. Обикновено лекарят съветва да започнете с картофено пюре и да преминете към каша. Тиквичките са най-добрият вариант за зеленчуково пюре. Костният мозък се вари и се претрива през сито. Можете също така да храните бебето си и пюре от консерва от магазина. Освен тиквички, броколи, тиква, моркови с картофи и карфиол се препоръчват за храна. Всички тези зеленчуци се сваряват добре и се смилат или нарязват с пасатор. Строго е забранено използването на сол при приготвянето на картофено пюре. Растителните масла се добавят, когато бебето навърши 4,5 месеца..

Основни храни за започване на допълнително хранене

Както вече споменахме, въвеждането на нови продукти в диетата започва с медицинска консултация. Всеки малък човек се нуждае от своя отделна диета. Само лекарят, който вижда деца, ще може да предложи правилния списък с продукти. Ако забравим за индивидуалната непоносимост и нарушения в дейността на стомаха, тогава има списък на основните разрешени храни за стръв. Списъкът включва:

 1. Зеленчуково пюре. Това е или смес от няколко зеленчука, или пюре се прави от един зеленчук..
 2. Плодово пюре. Препоръчително е да се използват няколко различни плода в една смес, които се комбинират по своите свойства. Тези плодове включват праскови, круши и ябълки..
 3. Зеленчукови супи. Супата трябва да е полутечна и да се готви с моркови, картофи, зеле или цвекло. Можете да добавите малко количество масло и грис към такива супи..
 4. Сокове. На деца на четири месечна възраст могат да се пият както зеленчукови, така и плодови сокове. Започва със сок с една съставка. Ако всичко върви добре, тогава постепенно те започват да дават смесени сокове..

Правила за допълнително хранене за деца на възраст от четири месеца

Всеки бизнес има свои собствени правила, особено по отношение на това, което може да се даде на дете на 4 месеца. Ето някои от тях, които младите майки, които първо са изправени пред храненето на бебето си, трябва да знаят:

 • За първи път детето може дори да откаже да приеме непозната храна. Не се обезсърчавайте, ако това се е случило - повторете отново..
 • Хранет се със смеси и картофено пюре от лъжица. И така, в същото време бебето се научава на нов начин на хранене..
 • За първите хранения децата дават по половин чаена лъжичка храна наведнъж. След това започват да увеличават порцията..
 • Не забравяйте: веднага щом децата започнат да ядат нови ястия, те могат да имат смущения в червата и алергични реакции. Затова внимавайте за изпражнения и обриви по тялото..
 • Варените яйца съдържат витамин D. В тази връзка, за предотвратяване на рахит, на малки деца се дават жълтъчни трохи. Най-голямата доза на тази възраст е една четвърт от жълтъка.

Методи за определяне дали детето е готово за ново хранене

Не винаги 4 или 5 месеца са гарант за прехвърлянето на деца на стръв. Всеки от нас е индивидуален и трябва да изхождаме от това правило:

 • Интересът на бебето към храната на родителите може да се нарече първият начин да се определи, че е време да опитате да дадете примамка.
 • Втората точка е как децата седят и колко здраво държат чужди предмети в дръжките..
 • Появата на първия зъб.
 • Изчезване на рефлекса за изплюване на твърда храна.

Те започват да хранят напълно здрави деца. Също така е забранено започването на хранене през периода на подготовка за ваксинация и първия месец след ваксинациите..

С какво можете да храните бебе на 4 месеца

Много родители смятат наличието на витамини в плодовете и зеленчуците за основен фактор при стръвта. Не е необходимо обаче да ги насилвате в деца на тази възраст. Повече не означава добро. За да се избегнат недоразумения от диетолози и педиатри, беше разработено детско меню. Менюто се основава на предположението, че трябва да храните бебето си пет пъти на ден:

 • в 6 часа сутринта се хранят с адаптирано мляко или кърма;
 • млечна формула (кърма) и плодов сок могат да се дават в 10 часа;
 • в 14 ч. на децата се дава млечна смес и зеленчуково пюре;
 • в 6 часа вечерта, сместа се дава отново и вече плодово пюре;
 • в 22 часа се хранят с една четвърт от жълтъка и млечната смес.

Ако легнете бебето си час или два след последното хранене, можете да му давате само млечна формула преди това..

Въздействието на новите храни върху тялото на детето

Когато започвате стръв за бебета на възраст от 4 месеца, обърнете специално внимание на хранителната поносимост и въздействието върху тялото.

 1. Плодовите сокове се дават заедно с пулпата в минимални дози след сутрешно кърмене или адаптирано мляко. Отначало дозата може да бъде шест чаени лъжички за една седмица. Препоръчителните сокове се приготвят от ябълки, круши и кайсии. Но гроздовият сок е противопоказан поради ферментацията му в червата. Малиновите, портокаловите, ягодовите и лимоновите сокове причиняват алергии. Ако касисът и нарът са фиксирани, соковете от моркови и сливи имат слабително действие.
 2. Зелевият сок, сокът от касис и отварата от шипка подобряват храносмилателните процеси.
 3. Зеленчукови и плодови пюрета, както и яйчен жълтък, започват да се дават с минимални порции, като същевременно се наблюдават реакциите на организма към храни.

Педагогически допълващи храни

Във възпитанието и храненето на децата има такова нещо като педагогически допълващи храни. На 4 месеца децата вече започват да повтарят жестовете и мимиките на родителите си, а също така ги привлича храната на възрастните.

Следователно, въз основа на педагогически допълващи храни, можете да дадете на малко дете всяка храна, но само в микродози. В останалата част храната трябва да отговаря на строго установените правила..

Необходими са педагогически допълващи храни, за да могат децата на възраст от четири месеца да усещат вкуса и миризмата на храната. В същото време предпочитанията към храната ще бъдат видими веднага. След известно време на тези предпочитания се изготвя ново меню..

Храненето на четири месечна възраст обикновено е познато както на майките, така и на бебетата. Ако децата не са готови за иновацията, тогава не бързайте и не се разстройвайте от това. Може би след 1-2 седмици всичко ще се промени.

Как да въведем първата допълваща храна на 4 месеца?

Хлапето порасна, стана по-силно, все повече и повече се интересува от света около него. Вече е разрешено въвеждането на първите допълващи храни на 4 месеца. Какви деца се нуждаят от това, как да започнат правилно, с какви продукти, в какво количество, ще разгледаме в статията.

Защо ранното хранене може да бъде опасно?

Въвеждането на допълващи храни е разрешено от 4 месеца. До тази възраст тялото на бебето не е готово за смилане на храна, различна от състава на кърмата. От около 4 месеца започва производството на солна киселина в стомаха, ензимите се стимулират да разграждат постъпващата храна. Намалява пропускливостта на чревните лигавици за големи частици, намалява и възможността за алергични прояви. Към тази възраст рефлексът на езика на новороденото за изтласкване на дебела и твърда храна отшумява.

Внимание! Бебетата с кърмене започват допълнителни храни на 4 месеца по-рано. Въвеждането на нова храна е допустимо само според показанията на педиатър.

Всички родители трябва да знаят и разбират, че всички деца имат индивидуални характеристики на развитие. Не всяко детско тяло е готово до 4 месеца да промени режима на хранене. Късният прием на нова храна може да причини болка, подуване на корема, диария, запек и газове в червата. Може да се появи безсъние, настроение, намален апетит и загуба на тегло.

Когато се появят тези реакции, препоръчително е да отложите нововъведенията за кратко. Но причината може да не е, че тялото на бебето не е готово за друга храна, а е свързано с непоносимост към новия хранителен компонент. Поради това е препоръчително да потърсите съвет от педиатър.

Пренебрегването на симптомите на ненавременните иновации може да доведе до стомашно-чревни разстройства в бъдеще. Може също да има тенденция към алергии, намален имунитет, податливост към инфекциозни заболявания. Поради неприятно първо преживяване детето може да откаже да яде по-късно.

Защо може да е необходимо ранно допълващо хранене?

Показанията за въвеждане на първите допълващи храни от 4 месеца са:

 • изкуствено хранене;
 • недоносеност;
 • поднормено тегло;
 • недостиг на витамини, рахит;
 • отказ от смес или HS;
 • детето не е пълно.

Започнете ранното хранене само по препоръка на наблюдаващия педиатър. Днес адаптираните храни са напълно адаптирани за хранене на бебета, новите храни могат да бъдат отложени до 5-месечна възраст. Допълнителното хранене за деца на възраст от четири месеца на HB се счита за ранно и се въвежда само по назначение на специалист.

Как да разберете дали вашето бебе е готово да въведе допълнителни храни?

Готовността за допълнително хранене на дете от 4 месеца може да се съди по външни признаци. Те не са решаващи, но показват съзряване на нервната, храносмилателната система на тялото на бебето..

Трохата наблюдава с интерес приема на храна на възрастни, влачи всичко, което идва под мишница, в устата си. Умението да седите и да държите главата си уверено е желателно. Това е важно, за да може да се обърне, да демонстрира нежеланието си да яде. Не можете да насилвате фуража.

Важно е рефлексът на изтласкване на храната с езика да не пречи, появява се способността за издърпване на долната гъба. В противен случай бебето няма да може да погълне нищо, ще се задави и може да започне повръщане. Теглото трябва да се увеличи от момента на раждането с 2 пъти, за недоносените бебета - с 2,5 пъти. Друг признак е увеличаването на броя на храненията. Може да означава недохранване, недостатъчно мляко или мляко. Косвени признаци могат да се считат за изригване на първия зъб, нормално изпражнение в отговор на иновации, способност за дъвчене на храна.

Правила за въвеждане на допълващи храни на четири месеца

Основните принципи за започване на допълващи храни за бебе на 4 месеца:

 • Представете нов продукт веднъж на 1-2 седмици.
 • Началото на допълнителните храни е еднокомпонентно зеленчуково пюре или каша. Многокомпонентните смеси са забранени на тази възраст.
 • Първо твърда храна, след това HS или адаптирана смес.
 • Храната трябва да бъде течна, хомогенна, хомогенизирана по структура.
 • Лъжица.
 • Постепенно увеличаване на порцията на нов продукт.
 • Отмяна на допълващи храни за симптоми на алергии или нарушения в храносмилателния тракт.
 • Промяната в диетата е забранена при подготовката за ваксинация, няколко дни след това, ако детето е болно.
 • След месец заменете 1-2 хранения с нова храна.
 • Водене на хранителен дневник. Това е особено важно за деца, склонни към алергични прояви..

Тъй като е рано да се въвеждат допълнителни храни с НВ на 4 месеца, трябва да има основателни причини и назначаването на педиатър. Основните индикации са липса на тегло, анемия, недостиг на витамини. Кърмата съдържа антитела и ензими за нормалното функциониране на имунната и храносмилателната системи. HB трябва да продължи до 6 месеца като единствен източник на храна. Добавянето на твърда храна може да повлияе негативно на лактацията.

Важно! Въвеждането на допълнителни храни за деца на HB трябва да бъде придружено от навика да се пие чиста вода. Често кърмачетата не получават достатъчно вода за пиене, тъй като кърмата осигурява на тялото необходимия обем течност. Когато въвеждате твърда храна, дайте вода. В противен случай може да започне запек..

Въвеждане на допълнителни храни на бебета, хранени с бутилка

Храненето с адаптирано мляко е една от причините за въвеждането на ранно допълващо хранене. Колкото и да е адаптирана формулата, тя не може да се сравни с кърмата. Следователно IV е индикация за разширяване на диетата..

Изкуственият човек трябва да въвежда допълващи храни на 4 месеца само ако има външни признаци за готовност на детето. Важно е да можете да седнете и да завъртите главата си свободно. Първо трябва да се консултирате с вашия педиатър.

Спазването на правилата и схемата за въвеждане на нов продукт ще ви спести от негативни последици за трохите. Направете процеса прост и забавен.

Откъде да започнете ранното хранене?

Въвеждането на допълващи храни в диетата на 4-месечно бебе започва със зеленчуково пюре или зърнени храни. Важно условие е еднокомпонентността. Смес от няколко зеленчука и каша от набор от зърнени храни трябва да се дава само след въвеждането на всички тези съставки в храната една по една. Това е необходимо, за да се знае със сигурност какво е причинило негативната реакция на организма..

Зеленчуците трябва да бъдат включени в диетата, когато бебето е предразположено към запек. Фибрите, които те съдържат, ще подобрят чревната подвижност и ще помогнат при дисбиоза. Изборът в полза на зърнените култури трябва да се направи с обратния проблем - разхлабени изпражнения, както и с липса на тегло. Кашите са фиксирани, помагат за нормализиране на изпражненията. Добавете малко растително масло към зеленчуците, добавете масло към зърнените култури.

Важно! Започването на нова диета с плодови пюрета и сокове е нежелателно. След плодове детето едва ли ще иска да яде пресни зеленчуци и каши без захар..

Какво може да се дава на дете от 4 месеца?

Бебе на 4 месеца трябва да започва допълващи храни с бели и зелени зеленчуци (тиквички, броколи, карфиол). Можете да давате картофи, но не първи и ако бебето няма проблеми с храносмилането, защото съдържа нишесте. Представете внимателно тикви, моркови, домати. Ярко оцветените зеленчуци могат да причинят алергии.

Можете да използвате готово консервирано еднокомпонентно пюре с етикет, който ви позволява да го използвате от 4 месеца. Важно е да огледате буркана, да проверите дали капакът е подут, срока на годност и еднородността на състава. Преди да дадете на дете, не забравяйте да опитате съдържанието. Особено оправдано е да се използва индустриално зеленчуково пюре през зимата и началото на пролетта, когато естествените зеленчуци се внасят или не съдържат необходимите хранителни вещества след дълго съхранение..

През лятото и есента е препоръчително да го приготвите сами от сезонни, местни, пресни зеленчуци. Това няма да отнеме много време, но детето ще получи свежо, вкусно, здравословно ястие. За зимата зеленчуците могат да бъдат замразени, но продължителното съхранение е нежелателно..

Започнете запознанството си със зърнени храни с безглутенови: ориз, елда, царевична крупа. Глутенът е растителен протеин, който често причинява алергии. С тенденция към диария и разхлабени изпражнения, въведете оризова каша, при анемия - елда.

Каша може да се готви от зърнени храни, натрошени в кафемелачка, което значително ще намали времето за готвене, направи кашата с необходимата консистенция без твърди парчета. Или смилайте сварената зърнена култура с пасатор.

Можете да си купите готови зърнени храни. Не е необходимо да готвите, достатъчно е да се разрежда с гореща вода. Необходимо е да се разгледат датите на годност, съставът на кашата. Желателно е да го маркирате като хипоалергичен. Трябва да изберете по възраст, без мляко в сместа.

На бележка! Растителното масло трябва да се дава със зеленчуци. Не повече от 5 капки на 100 g продукт. Маслото се добавя към кашата. Храната се въвежда по-късно от зеленчука.

Допълнителен обем на хранене

Обемът на първите допълващи храни през деня:

 • единадесет /2 чаена лъжичка;
 • 2 - 1 чаена лъжичка;
 • 3 - 2 ч.л.;
 • 4 - 3 ч. Л.;
 • до 7 ден порцията трябва да бъде равна на 100 g.

Количеството на допълващите храни на 4 месеца при кърмене е същото като при изкуственото. Единствената разлика е, че с GV може да бъде педагогически, тоест дава се това, което бебето иска (от разрешените продукти), не е необходимо да се замества изцяло приемът му на храна. Ако майката има достатъчно мляко, добро наддаване на тегло при бебето, можете да оставите кърмата като основно хранене до 1 година. Това не означава, че не трябва да има допълващи храни. Но ако детето откаже да яде, няма нужда да насилвате.

Как да представим нов продукт?

Когато допълнителните храни започват на 4 месеца, първият път, когато продуктът се въвежда в количество ¼-½ чаена лъжичка деца. Време - първата половина на деня, закуска е желателна. Ако след седмица с ежедневна употреба на продукта и увеличаване на дела на храносмилателните проблеми и алергичните прояви при бебето, следващата седмица трябва да бъде въведена следващата.

От втората седмица добавете втория продукт по същия начин. Може да е от същата продуктова група или от друга. Тоест, ако сте въвели тиквички, тогава на 2 седмици можете да добавите броколи към нея по същата схема. В този случай порция тиквички първоначално е 70-100 g и се намалява с обема, до който се въвеждат броколите. На 7-ми ден цялата порция ще се състои от броколи.

Ако се въведе каша, тогава тиквичките могат да бъдат оставени в същия обем за обяд и могат да бъдат въведени по схемата за закуска. В резултат на това до края на 2 седмици 2 хранения ще бъдат заменени с допълнителни храни. Каша сутрин, зеленчук за обяд. В този случай на 3 седмици не трябва веднага да пробвате нова зърнена култура и нов зеленчук. Трябва да разнообразите само 1 хранене. Тази схема не е подходяща за всички деца, тъй като закуската и обядът се сменят веднага.

Внимание! Воденето на хранителен дневник е задължително. Важно е да се запише въведеният продукт, времето на хранене и консумираният обем. Също така е необходимо да се регистрират всички промени в благосъстоянието и поведението на бебето..

Схема за допълнително хранене от 4 месеца - таблица

Маса за допълнително хранене за деца от 4 месеца

МесецВреме за хранене, h
6.0010.0014.0018.0022.00
4HS или адаптирана смесHS или смесЗеленчуково пюре 80-100 g, HS или смесHS или смесHS или смес
петHS или адаптирана смесКаша 140 g, плодово пюре 60 gЗеленчуково пюре 100-120 g, HS или смесИзвара 30 g, сок 50 ml, HS или смесHS или смес
6HS или адаптирана смесКаша 150 g, сок 30 ml, жълтък 1 /4 частЗеленчуково пюре 120-150 г, пюре от месо 40 г, сок 30 млИзвара 30 g, плодово пюре 30 g, HS или смесHS или смес

Схема на въвеждане на допълващи храни от 4 месеца с GW през деня:

 • единадесет /2 ч. л. броколи, HS
 • 2 - 1 ч.л. броколи, HS
 • 3 - 2 ч.л. броколи, HS
 • 4 - 3 ч.ч. броколи, HS
 • 5 - 4 ч.ч. броколи, HS
 • 6 - 60-80 g броколи, GW
 • 7 - 70-100 g броколи, GW
 • 8 - 1 /2 ч. л. тиквички, останалите до 70-100 g пюре от броколи, HS
 • 9 - 1 ч.л. тиквички, останалите до 70-100 г пюре от броколи, HS и др..

Храни и рецепти за първите допълващи храни

Можете да си купите зеленчукови пюрета в стъклени буркани или разтворима каша с етикет за възраст 4 месеца. Когато готвите сами, за първи път не можете да използвате сол и захар. Ако новата храна не причинява храносмилателни проблеми, можете да започнете да добавяте сол. Но за възрастен, ястието не трябва да изглежда солено..

Менюто на 4-месечно бебе може да включва тиквички, броколи или карфиол, елда, ориз или царевична крупа във вода. Въвеждането на плодов сок и пюре е приемливо. Препоръчително е да ги въведете, след като детето свикне със зеленчуците..

Готвене на зеленчуци

За приготвянето на зеленчуково пюре трябва да изберете зрели, неповредени зеленчуци. Не трябва да има признаци на влошаване. Важно е те да са местни и сезонни. Изплакнете добре продукта с течаща вода. Обелете, ако е необходимо. Поставете във вряща вода и гответе до омекване.

Охладете малко сварения зеленчук, смилайте с пасатор до хомогенна маса. Бучките са неприемливи, има голям риск бебето да се задави. Можете да добавите 2-5 капки висококачествено натурално растително масло на 100 g продукт. Добавяйте масло по 1 капка наведнъж. Осоляването е нежелателно.

Готвене на зърнени храни

За да готвите каша, сортирайте зърнените храни, изплакнете обилно, сварете във вода, смилайте в блендер. За да се ускори готвенето, песъчинките могат да бъдат предварително смлени в кафемелачка. Измитите зърнени храни трябва да се сушат в тиган без масло..

Млякото не може да се добавя на 4 месеца. След разрешението на педиатър, можете да добавите масло към кашата. Можете също така да изцедите малко кърма в готов, леко охладен съд (с НВ). Така бебето ще яде каша с удоволствие..