Здравейте скъпи читатели. Детето беше на пет месеца и в главата на майка ми възникна въпросът с какво да го храня сега и дали трябва да се прави вече. Оказва се, че всичко зависи от вида на храната, която детето яде. Ако бебето ви е изкуствено, тогава му е позволено да въвежда храна като допълваща храна от четиримесечна възраст, но ако е на кърма, тогава с разширяването на диетата е по-добре да изчака още месец.

За кого е време да се храни

Пет месеца е възрастта, когато можете постепенно да разширите обичайния тип хранене на трохите. Не всички деца обаче трябва да правят това точно сега. Нека да разберем.

Бебетата, които ядат майчиното мляко, получават достатъчно хранителни вещества, въглехидрати, протеини и мазнини в тялото. И ви остава месец, преди да се наложи да представите нов продукт. Някои майки вярват, че бебето няма достатъчно мляко или искат да спрат да кърмят, мислят, че зеленчуците ще са по-полезни за здравето на бебето. Кърмата обаче е незаменима за развитието на малко човече и никой не я е създал по-добре от нея. Освен това не забравяйте за ползите от майчиното мляко:

 1. Укрепва имунитета на бебето.
 2. Обогатен с всички витамини и минерали, необходими за правилния растеж и развитие на детето.
 3. Винаги е с идеалната температура за хранене на трохите, винаги пресни.
 4. В процеса на сучене бебето тренира челюстните мускули.
 5. Трохата използва толкова, колкото би трябвало и тук не можете да сбъркате с порцията. Когато бебето се напълни, то само ще изплюе зърното..

Що се отнася до децата, които се хранят с адаптирани формули, вече няма достатъчно такава храна за тях на 4 месеца. Поради това в диетата им се въвеждат допълнителни храни..

Освен това на възраст от пет месеца приемът на храна също е разрешен за деца, които пият кърма, но само по медицински причини. Това може да бъде:

 1. Тежко поднормено тегло (в съответствие с възрастовия диапазон).
 2. Отклонения в развитието, както психическо, така и физическо.
 3. Липса на минерали (напр. Желязо, калций) или витамини.
 4. Лоша лактация при майката на детето. Тогава детето определено няма достатъчно храна..

За щастие бебето ми се справяше добре с развитието и тъй като беше кърмено, отложих процеса на хранене до шестмесечна възраст.

Без значение какъв тип хранене е малкото, преди да въведете допълнителни храни, трябва да се консултирате с лекаря на децата, да му кажете за своите страхове и чувства. И заедно ще решите дали бебето е готово да започне да яде още малко храна или не..

Диета за бебешка храна

Когато започнете да се интересувате от допълващи храни, възниква въпросът колко пъти да хранете бебето си на 5 месеца. На тази възраст за бебето са достатъчни пет хранения на ден. Шесто, нощно, разрешено е хранене. Диетата на бебето ще се състои от закуска, закуска номер 2, обяд, следобедна закуска и вечеря. Допълнителните храни трябва да заемат една трета от общия обем храна, не повече. През деня бебето консумира около литър храна, включително вода и сок, или компот.

Как правилно да храните бебето си на 5 месеца.

Когато решите, че е време да въведете нови храни в диетата на вашето мъниче, е изключително важно да знаете как да го правите правилно. Необходимо е да се спазват всички норми, така че целият процес да е успешен и без последствия.

Представяне на допълващи храни

 1. Давайте нов продукт само ако детето е в добро здраве..
 2. Хлапето може да приема храна с течна консистенция и абсолютно еднородна, без всякакви бучки.
 3. Гответе ястия само еднокомпонентни. Гответе каша само във вода.
 4. Започнете нова храна с 5 ml, не повече. Наблюдавайте реакцията на тялото на бебето. Ако всичко върви добре, продължете да въвеждате вашата допълнителна храна, като увеличите порцията. Ако се появят и най-малките симптоми на отхвърляне на продукта, незабавно отменете допълнителните храни. Можете да опитате отново след месец..
 5. Започнете и завършете храненето само с микс, а не с допълващи храни.
 6. Разработете рутина за детето си. Нека всички негови хранения се извършват строго по часовник и всеки ден по едно и също време.
 7. Давайте на детето си само топла храна.
 8. Съставките за ястия за малки деца трябва да бъдат само с висококачествено производство, без недостатъци.

Какво е забранено

Има храни, които са строго забранени за хранене на дете на възраст от пет месеца. Това са риба, месо, извара, масло, яйца, сол, захар и много други, които ще бъдат въведени през следващите месеци или дори след една година. Такава храна е твърде тежка за бебето. Тялото му може да не го абсорбира. Ще се появят нарушения в храносмилателната система. На тази възраст е по-лесно да кажете какво можете: зеленчукови, плодови пюрета, безглутенови зърнени храни.

Пийте

Бебето може да утоли жаждата си не само с помощта на кърма или адаптирано мляко и вода. Сега за него са на разположение компоти, бульон от шипка (но много слаб), плодов сок (ако е домашен, тогава е необходимо да се разрежда наполовина с вода), желе, вода от стафиди. Основното е, че в състава на тези напитки се включват само плодове и плодове, които са познати за храносмилането на детето..

Закупени или домашно приготвени

Разбира се, винаги е по-добре да ядете домашни ястия. По този начин можете да сте сигурни в качеството и свежестта на продукта, неговата стерилност и липсата на добавки и оцветители. Но не винаги има достатъчно време и възможности. Освен това има храни (като сокове или бисквитки за най-малките), чийто правилен процес на приготвяне не можете да възпроизведете у дома. Ето защо към този въпрос трябва да се подхожда отговорно. Претеглете плюсовете и минусите. Ако готвите у дома, използвайте качествени, неразвалени съставки, специална вода за бебета и избягвайте да добавяте захар и сол. Ако решите да закупите продукт в магазин, не забравяйте да проучите етикета, да погледнете датите на годност и състава (не купувайте с багрила, аромати и други добавки).

Важно е да запомните, че вашето бебе се нуждае от изключително прясно хранене. Ако готвите сами, хранете бебето си само в деня на приготвяне; след съхранение в хладилника храната губи повечето си хранителни вещества. Ако използвате закупени продукти, съхранявайте отворения буркан не повече от един ден и е по-добре да изхвърлите сварената полуядена каша на бебето, отколкото да я поставите в хладилника с цел последващо загряване.

Така че от вас зависи да решите кой метод е по-добър за това или онова допълващо хранене. Въпреки че е позволено да ги смесвате и да давате на бебето или магазин, или домашна храна.

С какво можете да храните бебето си на 5 месеца

Разнообразието от приемливи храни директно зависи от диетата на детето. И ако с кърменето - бебето, най-вероятно, пак ще се справи без допълващи храни, а след това на изкуствени - то вече ще разшири диетата си, въпреки че все още ще бъде доста оскъдно.

Бебета на кърма

Както знаете, почти всички експерти вярват, че бебетата получават допълнителни храни рано на възраст от пет месеца, млякото на майка им е достатъчно, за да растат и да се развиват правилно. Ако обаче по една или друга причина лекарят посъветва бебето ви да въведе нови продукти през този период, не се тревожете. На тази възраст, ако има различни предпоставки, на бебето могат да му бъдат предписани зеленчукови пюрета или зърнени храни (без глутен), но само еднокомпонентни, без добавена захар, сол и масло.

През този период понякога давах на сина си вода от стафиди и нищо повече. Няма нови продукти. Но още с настъпването на шест месеца той опита зеленчуково пюре.

Бебета, хранени с шише

За съжаление хората все още не са се научили как да приготвят перфектния аналог на майчиното мляко. Никоя смес няма да даде на бебето целия комплекс от вещества, необходими за растежа и развитието, които присъстват изцяло в кърмата..

Ето защо такива бебета се нуждаят от въвеждането на допълнителни храни много по-рано. И докато навършат пет месеца, вече ядат зеленчукови пюрета, зърнени храни и плодови пюрета. Те също пият някои сокове и компоти, желе. На 5 месеца можете бавно да въвеждате постни сортове месо (пуешко или заешко) в диетата им. Ястието се приготвя под формата на картофено пюре. Някои майки вече добавят ферментирали млечни продукти. По-добре е обаче през този период просто да продължите да разширявате разнообразието от зърнени храни, плодове и зеленчуци, да започнете да приготвяте първите двукомпонентни ястия, супи.

Можете да прочетете повече за определени продукти в статиите:

Преди да разширите диетата на бебето или да въведете нов продукт, винаги е по-добре да се консултирате с лекар. Само той може разумно да оцени ситуацията и да разбере от какво бебето вече се нуждае и какво друго трябва да бъде отложено. Благодарение на правилните си препоръки и основните правила за допълнително хранене, бебето ще може да получи достатъчно хранителни вещества, необходими за живота. Детето може да расте силно и здраво.

Примерно меню

За изкуствени деца и тези, на които е показано въвеждането на допълващи храни от 4 месеца (по медицински причини), такава дневна диета е възможна.

 1. 6 часа - формула (кърма) - приблизително 200 ml.
 2. 10 часа сутринта - предлагайте на бебето каша. Приготвя се във вода (около 150 грама).
 3. Третото хранене е в 14:00. Пюрето (зеленчуково) е много подходящо за това хранене - около 120 грама.
 4. Около 18:00 на детето може да се даде плодово пюре (150 грама).
 5. 22 часа - адаптирано мляко (кърма).

Как да въведем допълнителни храни на дете на 5 месеца: описание стъпка по стъпка

Допълнителното хранене обикновено започва, когато бебето е на шест месеца, но понякога лекарите препоръчват по-рано да се въвеждат нови храни. Ако бебето яде изкуствена смес или количеството кърма не е достатъчно, тогава първото допълващо хранене започва на 5 месеца.

Как да разберем, че е време бебето да въведе допълващи храни?

Защо бебето трябва да получи допълнително хранене:

 1. Появява се поднормено тегло;
 2. Бебето е неспокойно между храненията, плаче, изисква гърда;
 3. Бебето е постоянно гладно, за което свидетелства характерният плач;
 4. Детето се интересува от лъжицата си;
 5. Хлапето не избутва съдържанието на лъжицата назад. Опитайте да дадете на бебето си лъжица вода да пие. Водата беше върху гърдите - твърде рано е да се въвеждат допълнителни храни.
 6. Детето трябва да държи добре главата си и да може да седи. Легнал, той няма да може да демонстрира на родителите си, че не иска да яде;
 7. Зъбите на бебето започват да никнат;
 8. Хлапето наблюдава с интерес как се хранят родителите.

Не можете сами да въвеждате допълващи храни, без да се консултирате с педиатър..

Ползите от навременното въвеждане на първите допълващи храни

Важно е да не пропускате времето, когато въвеждането на нови продукти е наистина необходимо. С храненето с адаптирано мляко храненето често започва рано. Допълнителното хранене след 5 месеца с кърмене също има своите положителни страни. Как и какви са ползите от него:

 • Първата храна компенсира дефицита на основни вещества;
 • Подобряване на функционирането на стомашно-чревния тракт;
 • Бебето се научава да развива дъвчещи умения, тренира челюстите за самостоятелно дъвчене на храна.

Как да въведем допълващи храни на 5 месеца - характеристики и общи правила?

Основните правила за въвеждане на допълващи храни, за да не се навреди на здравето на петмесечно бебе:

 • В случай на заболяване е необходимо да се отложи допълващото хранене на петмесечно дете до пълното му възстановяване;
 • Ако се планира ваксинация, не трябва да въвеждате нов продукт седмица преди и седмица след това;
 • Предлага се нов продукт сутрин;
 • Въвеждането започва в минимални обеми (от половин чаена лъжичка), като постепенно се увеличава порцията;
 • Въвежда се един продукт, ако за 6-7 дни не се наблюдават алергии, може да се добави нов;
 • Обикновено започнете със зеленчукови пюрета, като постепенно добавяте зърнени храни и плодове.

На бележка! Ако детето има значително поднормено тегло, педиатрите препоръчват да се започне със зърнени храни и след това да се добавят зеленчуци и плодове;

 • Картофено пюре или каша трябва да се готвят преди употреба, не можете да давате на бебето два пъти затоплено;
 • Храната трябва да е със стайна температура.

Допълнителни храни и алергии

Как правилно да се въвеждат допълнителни храни на дете на 5 месеца с алергии?

 1. Майките с алергии трябва да кърмят бебетата си по-дълго;
 2. Разрешени първи зеленчуци: тиква, карфиол;
 3. Първи плодове: зелени ябълки, зрели банани, круши;
 4. Въвеждането на нов продукт при деца с алергии започва с четвърт чаена лъжичка, след реакцията на трохите;
 5. Предпочитание трябва да се дава на готово консервирано пюре;
 6. Кашата трябва да е без глутен. Предпочитат се елда и ориз.

Откъде да започнем допълнителни храни?

Майките, след като са взели решение да започнат първото допълващо хранене, задават въпроса: "Как да започнат да хранят дете на 5 месеца с кърмене?" Мнозина ви съветват да започнете със сок от зелена ябълка. Плодът се абсорбира бързо и рядко причинява алергии. Можете да опитате да предложите сок от тиква. Препоръчително е да започнете с няколко капки, разредени с вода. При липса на алергични реакции, схемата за въвеждане на допълващи храни по време на кърмене на 5 месеца: на следващия ден се дават 4 капки, увеличавайки обема всеки ден. На 6 месеца бебето ще пие 50 мл ябълков или тиквен сок.

Можете да предложите на бебето си компот от ябълки. Сухите ябълки се измиват и се заливат с вряща вода за няколко часа.

Много хора включват първо в диетата зеленчукови пюрета. За бебета зеленчуците се отглеждат с майчиното мляко.

На 5 месеца печената каша от зелени ябълки се въвежда в диетата на бебето. Измитата ябълка трябва да се разреже наполовина, да се намаже на сърцевина и да се изпече. Извадете охладената пулпа от кората, накълцайте. Ябълките са богати на желязо, пектин, фосфор. Те подобряват функционирането на храносмилателния тракт, укрепват имунната система.

Какво може?

Какви допълнителни храни мога да дам на 5-месечно бебе? Позволено е картофено пюре от някои зеленчуци, зърнени култури без глутен, варени във вода. По-добре е да започнете с тиквички, добавете карфиол през следващата седмица, след това броколи. Когато зеленчуците се въведат напълно, те могат да се смесват.

По-добре е да правите търговски зърнени храни, предназначени за бебешка храна. Те съдържат балансирано количество основни вещества, те са много фино смлени, не изискват готвене, не съдържат сол и захар.

Какво не е позволено?

През първите месеци не се препоръчва да давате моркови на трохите, тъй като те могат да предизвикат алергични реакции. Хлапето не трябва да яде бяло зеле, бобови растения, домати, патладжани, цвекло. Те се въвеждат последни поради риск от алергии и газове.

Не: краве или козе мляко, извара, месо, риба, яйца. Той ще се запознае с тези продукти много по-късно..

Как трябва да протича процесът на допълнително хранене?

Съвети за майки, които започват допълнително хранене на пет месеца:

 1. Закупете специални бебешки съдове: чиния и силиконова / пластмасова лъжица. Те могат да бъдат закупени в аптека или в специализирани детски отдели на супермаркети;
 2. Не забравяйте да нахраните бебето с лъжица. Не използвайте бутилката, дори ако производителят посочи, че е за течна храна;
 3. Записвайте ежедневно каква храна и колко е яло детето. Като водите дневник, ще бъде много по-лесно да следите към кой продукт е алергично бебето. Когато се появи обрив, зачервяване, чревна дисфункция, запек, нов продукт трябва да бъде изключен от диетата за един месец;
 4. Ако категорично откажете ново хранене, можете да добавите малко кърма или адаптирано мляко;
 5. Консистенцията на храната трябва да бъде еднородна, при стайна температура;

Дали да се дава вода на детето?

Бебето не се нуждае от допълнителна вода, СЗО съветва да не се дава вода преди допълнително хранене. На бебета, растящи върху сместа, се предлага вода от раждането. Когато започвате допълнителни храни, не забравяйте да предложите на бебето да пие. Мама трябва да й предложи мляко, вода, компот след хранене. Ако бебето откаже да пие, не се притеснявайте, то знае по-добре дали е жадно или не. Но е необходимо да се предложи!

Представяне на нов допълващ хранителен продукт

При gv и изкуствено хранене често се използва схема за въвеждане на допълващи храни на бебе на 5 месеца. Започваме да даваме нови продукти от сутринта. Ако през деня не се появи зачервяване или обрив, порцията се удвоява на следващия ден и можете да предложите на детето цяла лъжица. До края на въвеждането част от един продукт ще бъде 100-150 грама. След като нов продукт бъде въведен изцяло, той трябва да замени едно хранене.

Диетата на бебето и изкуственото - каква е разликата?

Храненето на изкуствено бебе на 5 месеца се основава на млечни смеси. Стомашно-чревният тракт се адаптира много по-бързо към храната за възрастни при изкуствени хора, отколкото при бебета. Количеството пюре се определя според таблицата. Ако детето е с поднормено тегло, педиатърът може да препоръча да се започне със зърнени храни. Обикновено безглутеновите зърнени храни се приготвят за изкуствени деца, използващи млечна формула.

Диетата на 5-месечно бебе на кърма се определя от педиатър. Ако майката няма достатъчно мляко, на детето липсват хранителни вещества, допълващото хранене при кърмачета започва на 5 месеца. Ако липсва тегло, първо се въвежда каша без млечни продукти, в която можете да добавите няколко капки майчино мляко. Количеството на допълващите храни трябва да съответства на схемата.

Диетата на петмесечно бебе

Диетата на дете от 5 месеца трябва да бъде такава, че бебето да свикне да получава храна по едно и също време. Таблица за допълнително хранене за бебе на 5 месеца при кърмене:

 • Кърмата при събуждане.
 • Второ хранене. Зеленчуково пюре или 50 грама безглутенова каша без млечни продукти. Кърмене.
 • Обяд: кърма
 • Вечеря: картофено пюре (зеленчуково или плодово), кърма
 • 22.30 Ракла

Диетата на децата по адаптирана формула:

 • След събуждане на млечна смес (200 ml)
 • 11.30 Каша, приготвена на основата на млечна смес
 • 15.30 Еднокомпонентно зеленчуково пюре, смесете
 • 19.00 Пюре от плодове или зеленчуци, смесете
 • 22.30 Млечна смес

Колко допълващи храни трябва да яде бебе на 5 месеца

Много млади майки се чудят колко допълнителни храни трябва да яде едно дете на 5 месеца?

Кърмачета на 5-месечна възраст, които се хранят с адаптирано мляко, получават по-малка част от бебетата. Това се дължи на факта, че сместа е по-калорична от човешкото мляко. Бебето трябва да яде не повече от 900 ml на ден. Бебетата трябва да ядат 50 мл каша, 50 грама пюре от зеленчуци и плодове. Бебетата на 5 месеца, които ядат формулата, получават 30 грама зеленчуци, плодове и 30 мл каша.

Рецепти за хранене, което може да се дава на петмесечни бебета

Менюто на бебето на пет месеца се основава на майчиното мляко или адаптирано мляко. Ако допълващото хранене започва със зеленчуци, малкото ще яде каша с удоволствие. Ако запознанството започне с каша, той може да откаже зеленчуци, защото кашата е много по-вкусна. Много хора предпочитат сами да готвят картофено пюре от био зеленчуци. Менюто на бебе на 5 месеца ще е богато на основни микроелементи. Готвенето на зеленчукови ястия няма да отнеме много време, но ще донесе огромни ползи за здравето на малкия човек..

Ако сте категорично против готовите детски зърнени храни, опитайте се сами да приготвите каша за вашето бебе. За това измитите зърнени храни (например ориз, елда) се смилат в блендер или кафемелачка до консистенция на прах. Изсипете плоска супена лъжица от сместа във вряща вода (100 ml) и гответе при непрекъснато разбъркване за около 10 минути на тих огън.

Рецепти от зеленчукови пюрета

Пюре от броколи

Сортирайте броколи, отстранете листата и стъблата, измийте старателно. Гответе до омекване във вода, без да добавяте сол, разтривайте през сито. Предложете бебешко пюре при стайна температура.

Скуош пюре

Обелете добре младите тиквички, измийте, отстранете семената. Нарежете пулпата на малки кубчета, варете до омекване. Охладете, разбийте с пасатор до гладка смес. Дайте 5-месечно бебешко пюре при стайна температура.

Плодови пюрета

Бананово пюре

Нарежете зрелия банан на парчета, накълцайте в картофено пюре. Добавете малко смес или мляко.

Ябълково пюре

Смелете пулпата от зелена ябълка, добавете вода. Сварете ябълките до омекване, след това охладете до стайна температура, смилайте с пасатор. Добавете адаптирано мляко или майчино мляко.

Кое е по-добре - буркани или гответе сами?

Приготвянето на картофено пюре самостоятелно или закупуването на буркани е индивидуален избор. Плюсове на консерви:

 • Спестяване на време;
 • Качеството на храната се контролира от специални служби;
 • Има широка гама от различни производители в продажба.

Плюсове на домашната кухня:

 • Известно е какви продукти са били използвани;
 • Можете да контролирате количеството готвена храна;
 • Използвайки зеленчуци и плодове, отглеждани на вашия сайт, можете да сте сигурни в тяхната екологичност.

Д-р Комаровски за допълнителните храни

Д-р Комаровски, добре познат на мнозина, съветва първото хранене да започне с ферментирали млечни продукти. Първо, на детето се предлага кефир, след седмица се добавя извара. След месец в диетата на бебето се въвеждат зърнени храни, които трябва да се готвят в млечна формула.

Всеки родител иска най-доброто за своето бебе. След консултация със специалист след 5 месеца могат да се въвеждат допълнителни храни за някои показания. Правилно, ранният прием на храна за възрастни ще има положително въздействие върху растежа и развитието на детето..

Меню за дете на 5 месеца за изкуствено и кърмене: диетата в таблиците

Пет месеца е възрастта, когато родителите на здраво бебе започват да планират въвеждането на допълнителни храни в диетата. Ако досега всички нужди на трохите бяха напълно задоволени с кърмата или адаптираната млечна формула, сега диетата трябва да стане по-разнообразна, да отговаря на нуждите на растящия организъм и да му осигури всички необходими ресурси.

Въвеждането на допълващи храни на бебе, хранено на бутилка, започва на 4,5-5 месеца, а за кърмене - от 6 (вижте също: как да съставим диетата на бебе, хранено на бутилка на 8 месеца?)

Диета на бебето на 5 месеца

Според стандартната схема за въвеждане на допълващи храни при изкуствени деца, диетата започва да се разширява по-рано, отколкото при бебета, които са кърмени, а именно на 5 месеца. На тази възраст храносмилателната им система вече е готова да посрещне нова храна..

За разлика от HS, при IV не възникват проблеми с подхранването, тъй като количеството на сместа по време на хранене може да се коригира и, ако е необходимо, да се увеличи повече. В резултат на това допълнителните храни могат да бъдат отложени за по-късна дата, особено в случаите, когато бебето не иска да яде нищо друго освен обичайната смес.

Ако бебето плаче и продължава да търси гърда, след като яде напълно, тогава това може да е сигнал, че е време да започнете да въвеждате първите допълващи храни (препоръчваме да прочетете: как и кога да въведете допълнителни храни на бебе, хранено с бутилка?). Говорете с вашия педиатър.

Зеленчуците като първа храна

За здраво дете с нормално тегло или за трохи с наднормено тегло педиатрите съветват започването на допълнителни храни на 5 месеца с пюре от зеленчуци. Те съдържат много полезни елементи, които помагат за подобряване на храносмилателния тракт..

Пюре от зеленчуци може да се използва първо за допълващи храни.

За първите тестове е по-добре да изберете тиквички или всякакъв вид зеле, с изключение на бяло зеле. Поради факта, че в началния етап детето ги яде в малки количества, за предпочитане е за удобство да се купуват готови еднокомпонентни хомогенизирани пюрета в буркани.

Принципът на въвеждане е стандартен. Първоначалният обем на предложеното пюре трябва да бъде половин чаена лъжичка. При липса на отрицателна реакция и ако трохичката е изяла цялата порция, на следващия ден тя може да бъде удвоена. Така в продължение на една седмица обемът постепенно ще се увеличава, докато достигне предписаните 150 грама. След това зеленчуково пюре може да замени едно от храненията..

Освен това храната може да се разнообрази с двукомпонентно пюре, състоящо се от вече познати на бебето зеленчуци, които не му създават храносмилателни проблеми.

Течните зърнени храни се избират като първите допълващи храни в случаите, когато детето е с поднормено тегло. Основните правила за въвеждане остават непроменени. Важен момент е първо да дадете на трохите безглутенова каша. Този протеин може да причини болки в стомаха и храносмилателни проблеми. Най-добре е да започнете с елда, ориз или царевична каша, грис и овесени ядки трябва да се въвеждат не по-рано от 8-9 месеца.

Зърнени култури - втората допълваща храна след зеленчуково пюре

Също така, не трябва да готвите каша в мляко. Колкото и полезен да е този продукт, тялото на детето все още не произвежда ензими, които разграждат нишестето, съдържащо се в млякото. По-добре е бебето да се въведе с мляко по-късно, не по-рано от 9-месечна възраст.

По-добре е да отдадете предпочитанието си на готови сухи зърнени храни. Те се произвеждат, като се вземат предвид всички нужди на детското тяло. Производството им се основава на екологично чисти суровини. Освен това те имат постоянен състав, обогатен с витамини, пребиотици и други полезни елементи..

Сокове и плодове

За съжаление нито соковете, нито плодовете са подходящи като първа допълваща храна. Соковете са най-силните алергени. Освен това те могат да провокират дразнене на чревната лигавица. Струва си да ги пиете на 10-11 месеца, след като трохите вкусят каша, зеленчукови пюрета и месо.

Менюто на дете на 5 месеца все още не се различава в широка гама от ястия. Това е съвсем нормално, тъй като червата все още не са подготвени за смилане на по-тежка храна. Поради тази причина диетата на 5-месечно дете не съдържа масло и други животински мазнини..

Освен това изключва захарта, солта, подправките, бисквитките, месото и рибата. Единственото позволено да се добавя към пюрето е малко растително масло, кърма или адаптирано мляко.

Диета

Един от основните въпроси при изграждането на диета за трохи на възраст от пет месеца е колко пъти и в какво количество трябва да се храни. Тези обеми пряко зависят от вида на храненето. Децата, които се хранят с изкуствени храни, се нуждаят от по-малко храна поради по-високото си съдържание на калории.

По-долу са дадени две таблици на хранителните режими за кърмачета на 5 месеца на ден за адаптирано / смесено и кърмене. Данните за обема на продуктите в тях са посочени за вече приготвени ястия.

Кърмене:

Времехраня сеОбем, гр.
6:00кърма200
10:00каша без глутен, плюс добавка към кърмата50
14:00растително пюре с растително масло, плюс допълнително кърма50 (масло до 2 ml)
18:00кърма200
22:00кърма200

Изкуствено хранене:

Времехраня сеОбем, мл.
6:00адаптирана млечна смес200
10:00безглутенова каша плюс смес30 гр. - каша, 100 ml - смес
14:00растително пюре с растително масло, плюс допълнително хранене със смес30 гр. - каша (масло до 2 ml), 100 ml - смес
18:00адаптирана млечна смес200
22:00адаптирана млечна смес200

Дневният прием на храна е 900 ml, който не включва вода, билков чай ​​или компот. Те се дават при поискване през целия ден..

Според графиките може да се направи общо заключение: храненето на детето на 5 месеца се състои от пет хранения. Възможно е и шестото нощно хранене, вероятно свързано с глада на бебето..

Принципите на въвеждане на допълващи храни

За да бъде въвеждането на допълнителни храни възможно най-безопасно за бебето, то трябва да се храни правилно, като се спазват редица елементарни принципи:

 • започнете допълващи храни с един продукт;
 • следващият непознат продукт се въвежда само при липса на алергии или други негативни прояви към предишния;
 • 5-7 дни - времето, необходимо на детето да свикне с новия продукт;
 • зърнени и зеленчукови пюрета се въвеждат, започвайки от половин чаена лъжичка;
 • всеки път след хранене на детето е необходимо да се добавя с кърма или адаптирано мляко, но това не трябва да се прави насила;
 • време да опитате нов продукт - сутрин;
 • препоръчително е да се води дневник за въвеждането на допълващи храни с менюто, обемите и реакцията на бебето (препоръчваме да прочетете: менюто на допълващи храни за деца от 6 месеца).

След започването на въвеждането на допълващи храни с един продукт, на първо място, количеството му трябва да бъде приведено в норма и след това да се добавят следните продукти. Като използвате зеленчуковото пюре като пример, можете първо да започнете с тиквички и да увеличите обема му за 6 дни и едва след това да добавите половин чаена лъжичка броколи или карфиол. След това продължете да увеличавате общата порция. Най-добрият вариант е зеленчуковото пюре, което се състои от три компонента. Впоследствие те могат да бъдат заменени с други видове зеленчуци..

Пример за седмично меню

По-долу има таблица с приблизително меню за бебе на 5-6 месеца. Представя диета за деца, които вече са запознати с всички зеленчуци и зърнени храни. Ако е необходимо, всяко хранене се придружава от последващо допълнително хранене с кърма или адаптирана млечна формула.

Всички зърнени храни трябва да се варят във вода или да се добавят към майчиното мляко или сместа, която бебето яде. Можете да добавите растително масло към пюрето.

Меню за седмицата:

Ден на седмицатаПърва закускаВтора закуска (каша)Обяд (еднокомпонентно зеленчуково пюре)ВечеряВтора вечеря
Понеделниккърма или адаптирано млякоелдаскуошкърма или адаптирано млякокърма или адаптирано мляко
Вторникоризкарфиол (препоръчваме да прочетете: как да готвя карфиол за първото хранене за бебе?)
Срядацаревицаброколи
Четвъртъкелдакартофи
Петъкоризтиквички (препоръчваме да прочетете: как да готвя тиквички за допълващи храни?)
Съботацаревицакарфиол
Неделяелдаброколи

Рецепти за бебешка храна

Има два начина за приготвяне на допълнителна каша. В първия случай е необходимо да се направи брашно от зърнени култури. Това ще изисква кафемелачка. С негова помощ трябва да смилате зърнените култури, като предварително ги сортирате, изплаквате няколко пъти и ги сушите върху салфетки или хартиени кърпи.

Освен това полученото зърнено брашно постепенно се добавя към преварена вода или отвара от зеленчуци. В този случай бъдещата каша трябва непрекъснато да се разбърква. След това продължете да го готвите до пълна готовност, като продължавате да бъркате периодично, за да избегнете образуването на бучки и изгарянето на кашата.

Вторият метод се свежда до факта, че обикновените зърнени култури се заливат с точното количество вода и просто се варят. След това се прекарва през сито или се натрошава в блендер. В зависимост от съотношението на взетата вода и зърнени храни, кашата може да се окаже по-течна или обратно, полувискозна:

ПоследователностЕлдаОриз
Течност1: 4,51: 5,5
Полувискозен1: 3,51: 4,5

Зеленчуково пюре

Преди да приготвите зеленчуци за пюре, трябва да ги приготвите. За целта те трябва да бъдат старателно измити и почистени. След като се почистят, те отново се измиват под гореща вода. Препоръчително е да ги излеете с вряла вода или дори да ги оставите в нея за 1-2 минути. Зеленчуците, подложени на този вид подготовка, трябва да се готвят на слаб огън, покрити с малко количество вода, докато станат готови..

Следващата стъпка е да втриете варените зеленчуци през сито или да ги смелите в блендер, да добавите бульона, в който са били варени, и растително масло. Всичко се смесва и се кипва.

Зеленчуков бульон

За да приготвите зеленчуков бульон ще ви трябва:

 • зеленчуци - 50 грама;
 • вода - 100 мл.

Зеленчук, който се представя на дете, като броколи, картофи или тиква, трябва да се измие добре, да се обели и да се нарязва на малки парченца. След това го поставете в студена вода и оставете да къкри на тих огън, покрито, докато свърши. След това прецедете със стерилна марля и оставете отново да заври. След това се изсипва в стерилен съд. Зеленчуковият бульон може да действа като допълнителна напитка между храненията на бебето..

Менюто за бебе на 5 месеца на изкуствено хранене

6,00 - смес (200 g) или кефир (200 g);
10.00 - млечна каша (например овесена каша или елда) - 150 г, извара - 2 чаени лъжички, плодово пюре - 3 супени лъжици;
14.00 - смес (200 г) или кефир (200 г), плодов сок - 5-6 чаени лъжички;
18.00 - едно от зеленчуковите пюрета (150 г), 1/2 жълтък, плодов сок - 5-6 чаени лъжички;
22.00 - смес (200 g) или кефир (200 g).

Менюто на бебето, хранено с шише на пет месеца: основни съставки

Пет месеца е възрастта, когато бебетата, които са изкуствено (само адаптирано мляко без кърма), се хранят с допълнителни храни. Не го бъркайте с добавки.
Какви са правилата за въвеждане на допълващи храни?
1. Детето трябва да може да заеме седнало положение (дори ако не е на 90 градуса, а на 45) и не трябва да се уморява, докато седи
2. Рефлексът на изтласкване на лъжицата от устата трябва да изчезне
3. Трябва да има интерес към храната
Ако бебето наддава добре, те започват да се хранят със зеленчукови пюрета, ако детето е малко, тогава със зърнени храни.
Тиквичките или карфиолът без никакви добавки действат добре за първото хранене. Използват се само монопродукти. Можете да дадете на бебето фабрично произведени зеленчуци (кутии с бебешка храна) или да го приготвите сами с помощта на пасатор. Хранене с допълнителни храни се предлага на бебето преди хранене с адаптираното мляко, когато бебето е гладно. За първи път се предлага? чаена лъжичка, останалото се допълва със смес. След това през деня внимателно наблюдават бебето. Ако здравето, изпражненията и апетитът му не са се променили и не са се появили обриви по кожата, то на следващия ден порцията се увеличава. Така за една седмица обемът на зеленчуковото пюре се довежда до 50 г. На следващата седмица обемът не се увеличава и не се въвежда нов продукт. Трябва да продължите да храните бебето ежедневно с порция от въведения зеленчук.
След още една седмица можете да опитате да въведете нов зеленчук (ако първият беше тиквичка, сега можете да предложите карфиол или обратно), спазвайки същите принципи.
Така до 6-месечна възраст бебето ще има 2 нови зеленчука в диетата си..
Ако допълнителното хранене започва със зърнени храни, тогава е по-добре да дадете на бебето елда без млечни продукти, направена специално за първото допълващо хранене. Кашата може да се разрежда със сместа, която бебето постоянно използва. Правилата за въвеждане са точно същите като за зеленчуците: като се започне с? чаена лъжичка в рамките на една седмица, порцията се довежда до пълния обем.
Не бързайте да въвеждате плодови пюрета в диетата на детето - те се въвеждат след шест месеца, месото - идва ред на 7 - 8 месеца, бебешка извара и кефир, както и яйчен жълтък - предлагат се след 8 - 9 месеца. Не забравяйте, че нито краве, нито козе мляко се препоръчва за деца под една година. Същото се отнася и за рибни ястия, съдържащи дрожди хлебни изделия и тестени изделия, както и сурови зеленчуци и плодови сокове..
Не забравяйте, че основната диета на бебето за 5 месеца от живота е адаптираното мляко, в него има всичко необходимо за растежа и развитието на бебето. Колкото по-гладко натоварвате стомашно-чревния тракт на трохите, толкова по-малко проблеми с храносмилането ще има.

Какво може да яде и пие бебе на 5 месеца

Докато храносмилателната система на новороденото е на етап формиране, те се опитват да я поддържат на млечна диета. От шест месеца бебето се запознава частично с хранителните продукти на семейството. За да бъде адаптацията удобна, стомашно-чревният тракт се подготвя чрез въвеждане на допълващи храни. Следователно майката трябва да знае какво може да прави детето на 5 5 месеца и каква консистенция трябва да бъде храната.

Време е да въведем допълнителни храни

Характеристики на допълващи храни за петмесечно бебе

Ако бебето се развива нормално, тогава към този период той вече е запознат със зеленчукови и плодови пюрета, сокове. Менюто му съдържа малко количество извара и жълтък..

Настъпи периодът за въвеждане на допълнителни зърнени храни, които ще осигурят на детското тяло витамини от група В, минерали (по-специално желязо и магнезий), фибри и растителни протеини. Първите, които въвеждат в диетата са зърнените култури без глутен: елда, царевица, ориз, след това овесени ядки. Постепенно запознайте бебето с други зърнени култури.

Забележка! Когато съставяте дневната дажба на бебето, вземете предвид особеностите на храненето му. В този случай има леки разлики.

Кърмено бебе

Ако предишните допълващи храни бяха допълнение към основната диета и се даваха на бебето преди хранене, тогава с въвеждането на зърнени храни в диетата те постепенно заместват храненето с мляко. Към 5,5 месеца бебето получава кърмене 3 пъти на ден (с 5 хранения на ден): сутрин, по обяд и вечер. В интервалите между тях на мъника се дават пълноценни допълващи храни..

Относно изкуственото хранене

Зеленчуковите и плодови допълващи храни се въвеждат в диетата на изкуствен човек по-рано от бебетата. Домашна каша и извара не се дават на малки деца до шест месеца.

Но заедно с адаптираните смеси може да се храни със сухи зърнени храни с различни добавки, произведени от хранителната промишленост, като се вземат предвид възрастовите характеристики на бебетата. Полуфабрикатите се произвеждат в 2 вида: със и без млечно съдържание.

Ежедневната диета за деца на изкуствено хранене на 5,5 месеца се състои от 4 хранения с адаптирана смес (или 3 плюс разредена каша). За обяд на бебето се дава зеленчуково пюре с половината жълтък и остъргана ябълка.

Всеки нов продукт от менюто се въвежда постепенно. Започнете с 1-2 ч. Л., Като увеличите обема до пълна норма. За да може кашата или зеленчуковото пюре да заменят едно хранене с мляко, количеството на ястието трябва да бъде 140-150 g.

Забележка! Първите ястия със зърнени храни се приготвят във вода, след това в разредено мляко, като постепенно се преминава към пълномаслено мляко.

Също така изварата, необходима на бебетата, се въвежда поетапно като превантивна мярка срещу рахит. Започвайки с ¼ ч. Л., В крайна сметка доведете продукта до 20 г. Първите порции се разреждат с мляко (или смес) и се дават преди едно от основните хранения. В бъдеще изварата се добавя към кашата.

Основни грешки

След като получиха препоръка от педиатър, че дете на 5 5 месеца може да яде, майките не винаги се придържат към правилата за въвеждане на допълващи храни, като правят редица грешки:

 • дайте ново ястие в удобно за себе си време, въпреки че е по-добре да изберете сутрешните часове - от 9 до 11 сутринта; това ще ви позволи да наблюдавате реакцията на тялото през деня;
 • принуждаване на бебето да опита насилствено непознат продукт; ако малкото го изплюе, по-добре е да отложите иновацията за следващия ден;

Хлапето не е готово за ново ястие

 • незабавно предлагайте на детето смесени ястия, въпреки че бебето първо трябва да се запознае с всеки компонент поотделно;
 • бързайте да увеличите количеството на допълващите храни, което води до нарушаване на работата на стомашно-чревния тракт; динамиката на растежа на дозата на нов продукт трябва да се разтегне за 7-10 дни.

Друга голяма грешка, която майките допускат, е грешната комбинация от пълноценни допълващи храни с кърмене. Ако зърнени и зеленчукови ястия се редуват помежду си, почивката между кърменето ще се увеличи. Това, казва Комаровски, може да доведе до изчезване на лактацията..

Консистенция на храна за 5-месечно бебе

Основната храна за кърмачета през първите месеци е млякото (адаптирана формула), което е течна храна. Всички въведени допълващи храни също трябва да бъдат стритно смилани, така че да се усвояват по-лесно от стомашно-чревния тракт..

Ако бебето вече е започнало да се храни със зърнени храни, то те се приготвят от зърнени храни, смлени на фина фракция. Съотношението на продукта и течността, в която е приготвена кашата, трябва да бъде такова, че да се получи ястие с течна консистенция.

Възможно ли е да се дават на парчета

Петият месец е време да давате на бебета варени зеленчуци и плодове. Те също трябва да бъдат хомогенна каша, подобна на каша, лесно смилаема от стомаха на детето. Освен това трябва да смилате извара и жълтък..

Царевична каша за бебета

Важно! Когато сервирате остъргана ябълка, уверете се, че там не попаднат парчета пулп.

На пет месеца бебето все още не знае как да дъвче - не е развило подходящ рефлекс. Той ще се развие по-късно, когато детето има зъби и тялото се реорганизира, за да възприема твърдата храна..

Какво е включено в диетата на петмесечно бебе

По-близо до шест месеца кърмата или адаптираното мляко вече не са в състояние да задоволят напълно нуждите на растящото тяло. Ето защо е важно да знаете от какво допълнително хранене се нуждае бебето..

Бебе на допълнителни храни

В допълнение към храненето с мляко дневното меню на 5,5-месечно бебе трябва да включва:

 • зеленчукови пюрета;
 • плодове и сокове от тях;
 • жълтък;
 • извара;
 • каша.

Зеленчуковите пюрета вече могат да бъдат ароматизирани с растително масло, а маслото може да се добавя към ястия със зърнени храни в малко количество. Солта и другите подправки все още не се използват в готвенето.

Примерно меню за един месец

След като е решила какво може да яде 5-месечно бебе, мама прави приблизително меню. Важно е да направите правилното разпределение на продуктите през деня..

Препоръчва се кашата да се въвежда през първата половина на деня, зеленчуковите ястия - през втората, като се вклинява между кърменето. Приблизителен график на хранене е даден в таблицата.

Меню за бебе от 5 до 6 месеца

Работно времеСъставДоза
6-00Кърма200 мл
10-00• каша
• извара
• плодово пюре
150 гр.
2 ч.ч..
60 g.
14-00• сокът
• кърма
6 ч.ч..
180-200 мл
18-00• зеленчуково пюре, подправено с 1 ч.ч. растително масло
• плодов сок
150 гр.
6 ч.ч..
22-00Кърма200 мл

Дадената диета е взета като основа за разнообразяване на менюто на бебето през седмицата през целия месец. Например, в понеделник можете да сервирате пюре от каша от елда, във вторник - ориз или царевица. След това бебето се запознава с овесените ядки..

Когато детето свикне с нови вкусове, се правят смесени ястия, съчетаващи зърнени култури в различни пропорции. Към тях можете да добавите пасирани варени моркови, тиква, печена ябълка, както и други плодове и зеленчуци..

Ежедневната диета, дадена в таблицата, се препоръчва за кърмачета. За изкуствените хора е малко по-различно:

 • на 10 и 18 часа дайте адаптирана смес (200 ml) и плодов сок (6 ч. л.);
 • в 14 часа на бебето трябва да се даде зеленчуково пюре (150 g), подправено с растително масло и допълнено с половин сварен жълтък, както и остъргано ябълково или плодово пюре (60 g).

През останалите часове се дава само адаптирана смес, като постепенно се заменя 1 хранене с млечна каша, направена от сух прах.

Рецепти за готвене

В отделите за бебешка храна в супермаркетите има голям асортимент от различни картофени пюрета и зърнени храни за най-малките. Те улесняват живота на майките - няма нужда да губите време да стоите до печката. Прясно приготвената храна у дома е не по-малко полезна за мъника.

Асорти от зеленчуково пюре

За готвене ще ви трябват продукти, които бебето вече е опитало в еднокомпонентна версия: моркови, тиква, зеле, цвекло, ряпа и т.н. Зеленчуците се измиват старателно, обелват се и се нарязват на малки парченца. Като вземете 80 г зеленчукова смес, преминете към следните действия:

 • асортиментът беше поставен в тенджера;
 • пълни с малко количество вода;
 • покрита с капак и поставена на слаб огън, за да угасне, като се уверите, че на дъното винаги има течност;
 • след като приведете зеленчуците до половин готовност, добавете картофени кубчета (20 g) в тигана и продължете да къкри;
 • когато плодовете се сварят, те се втриват горещи през сито;
 • добавете врящо мляко (25 ml) и разбийте добре масата.

Остава да заври и да се напълни с картофено пюре с растително масло (3 g). Броят на продуктите в рецептата се основава на една порция.

Зеленчуково пюре за бебе

Крем супа

Това ястие ще се хареса на всяко дете. Не са необходими специални усилия за подготовката му. Достатъчно е да следвате този алгоритъм:

 • карфиолът и тиквичките (по 50 г) се обелват и нарязват на малки парченца;
 • поставя се в тенджера и се залива с вряща вода, така че водата напълно да покрива зеленчуците;
 • покрийте плътно и гответе до омекване;
 • бульонът се изсипва в чист съд;
 • смилайте горещи зеленчуци през фино сито;
 • масата се разрежда с отвара до кашисто състояние и отново се слага на котлона.

Когато супата от пюрето заври, свалете от огъня и подправете с масло (3 г). След като оставите ястието да се охлади леко, добавете натрошен твърдо сварен жълтък (1/4).

Елда каша

Обикновено за бебета зърнените храни са предварително смлени, но в тази рецепта можете да се справите и без такава процедура. Последователността на готвене е представена от следния алгоритъм:

 • 30 мл вода се изсипва в малка тенджера и се поставя на огън;
 • сортираните и измити зърнени храни (10 g) се изсипват в преварена вода (при постоянно разбъркване);
 • пламъкът се намалява до минимум и кашата се вари 1 час;
 • варените зърнени храни се втриват през сито или се разбиват с пасатор;
 • разредено с горещо мляко (100 ml);
 • изсипете захарен сироп (3 ml);
 • като се разбърква, ври още 2-3 минути.

След като извадите тигана от котлона, добавете масло (3 г) към кашата. Количеството продукти, дадено в рецептата, дава 100 г ястие на изхода..

Оризова каша с плодово пюре

Като начало обикновеният ориз се зарежда в кафемелачка и се превръща в брашно. След това, като вземат 10 g от продукта, те започват да готвят:

 • оризът се разрежда със студена вода (20 ml);
 • мляко (100 ml) се кипва;
 • изсипете (непрекъснато разбъркване) напоено оризово брашно;
 • ври 5 минути;
 • добавете захарен сироп (3 мл), плодово пюре (30 г) и оставете да заври.

В готовата каша сложете 1 ч.л. масло. Пюрето може да бъде заменено с предварително нарязани пресни плодове.

Каша с тиква

Това ястие се яде с нетърпение не само от деца, но и от възрастни. Можете да готвите каша от всякакви зърнени храни (ориз, елда, овесени ядки), като следвате следните стъпки:

 • тиквата се измива и обелва;
 • вземете 100 г и нарежете на кубчета;
 • налейте вода (75 ml);
 • добавете захарен сироп (5 ml);
 • поставете на котлона и задушете за половин час;
 • през това време зърнените култури (10 g) се сортират и измиват;
 • изсипете в тенджера, разбъркайте и продължете да къкри още 30 минути;
 • сваляйки от котлона, разтрийте кашата през сито;
 • добавете горещо мляко (50 ml) и оставете да заври;
 • сваляне от котлона, сложете парче масло (1 ч.л.).

Млечната каша по тази рецепта може да се приготви не само с тиква. Вкусно е с моркови, цвекло или ряпа. Ястието се оказва необичайно, ако зеленчукът бъде заменен с плодове.

Как да готвя тиква каша

Пресни картофени пюрета

През лятото, когато се предлагат пресни плодове, можете да приготвите пюре от плодове и зеленчуци, следвайки алгоритъма:

 • белени моркови и ябълки (1 бр.);
 • плодовете се настъргват (като не забравяме да изхвърлим семенната част на ябълката);
 • боровинки (1 супена лъжица) се смилат със захар (2 чаени лъжички).

След като смесят съставките, те веднага дават ястието на бебето. Не трябва да готвите такова картофено пюре за в бъдеще - продуктите бързо ще се "навият" в хладилника.

Запарка от горски плодове

Напитката може да се приготви от всякакви плодове. В тази рецепта се препоръчва да вземете касис и да следвате тези препоръки:

 • плодове (10 g) изплакнете със студена течаща вода;
 • поставете в емайлиран съд и изсипете вряла вода (90 ml);
 • покрийте и гответе 10 минути;
 • свалете от огъня и оставете за 24 часа на стайна температура;
 • прецедете напитката през стерилна марля, сгъната на 2-3 слоя;
 • добавете горещ захарен сироп (5 мл) и всичко разбъркайте добре.

Течността се излива в стерилна бутилка и се дава на бебето да пие вместо плодов сок. Захарният сироп може да се приготви предварително, като 100 г захар се свари в 100 мл вода. Тогава е достатъчно да вземете точното количество сладка течност и да я използвате според указанията (например, добавете към запарки от зрънце или зърнени храни).