Често родителите се стремят да запознаят детето си с храна за възрастни възможно най-скоро. Това не отчита готовността на организма за нови храни и напитки. Когато решавате да въведете ранни допълващи храни, е важно да разберете какво може да прави бебето на 3 месеца, дали ранното попълване на менюто ще му навреди.

 • На каква възраст да се въвеждат допълващи храни
 • Защо ранното хранене е опасно
 • Как да караме ранните допълващи храни
 • Откъде да започнем допълващи храни
 • Какво може да яде и пие едно дете на 3 месеца

На каква възраст да се въвеждат допълващи храни

Има 2 противоречиви мнения относно това кога да започнем да приемаме допълнителни храни..

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва бебетата да се хранят изключително с кърма до 6 месеца.

За бебета, хранени с адаптирано мляко, времето за допълнително хранене започва от 4,5 месеца. Повечето педиатри са съгласни с това мнение.

Храните с адаптирано мляко и кърма са нуждите на всички тримесечни бебета.

Такова хранене остава основно дори след допълващи храни и е препоръчително да се пази, докато бебето навърши 12 месеца..

В бъдеще решението за запазване на кърменето и адаптираното мляко в менюто на детето се взема от родителите.

На 3-месечна възраст, адаптираното мляко и кърмата са напълно способни да осигурят на тялото всичко необходимо за нормалния растеж и развитие..

Експертите посочват, че други продукти са не само ненужни, но и могат да навредят на бебето. В крайна сметка храносмилателният му тракт все още не е достатъчно развит и просто не е готов за нови ястия..

От друга страна, преди няколко десетилетия повечето родители започнаха да се хранят със сокове на 3 месеца.

Бабите, разчитайки на своя опит, казват, че с такава схема на хранене са отгледали здрави деца. Всички бебета са индивидуални.

Някой наистина може нормално да приема нови храни, благодарение на достатъчно оформена храносмилателна система.

Може би малка доза сок няма да причини никакви последствия. Заслужава ли си да бързате и да рискувате здравето на бебето, зависи от родителите.

Защо ранното хранене е опасно

Ранното излагане на сокове и други храни обаче може да доведе до сериозни проблеми. Ето някои от най-вероятните последици..

Алергия

Обриви, сърбеж, лющене на кожата и други прояви на алергична реакция могат да се появят поради крехкия имунитет и неразвитата храносмилателна система.

В червата на бебето няма достатъчно ензими за усвояване на храната за възрастни..

Ако след появата на алергия родителите продължат да дават на бебето продукта, който го е причинил, могат да се появят усложнения..

Сред тях, атопичен дерматит и бронхиална астма.

Нарушения в стомашно-чревния тракт

Неуспехите могат да се проявят по различни начини. От нарушения на изпражненията и болки в корема до чести регургитация и повръщане.

Прекъсвания в работата на вътрешните органи

Панкреасът, бъбреците, черният дроб и други храносмилателни органи са свръхнатоварени.

В резултат на това детето може да развие гастрит. Понякога заболяването се проявява след години, така че родителите не го свързват с ранното хранене.

Недохранване

Храната за възрастни, особено плодовите пюрета, може да накара бебето ви да спре да яде предписаното количество мляко или адаптирано мляко.

Той ще има въображаемо усещане за ситост..

В този случай в организма ще постъпят недостатъчно хранителни вещества. Това може да забави развитието му..

Как да караме ранните допълващи храни

Ако родителите въпреки това са решили да запознаят бебето с допълнителни храни на 3 месеца, важно е да го направите правилно.

Най-добре е да се консултирате с педиатър преди това. Лекарят може да подкрепи това решение, ако детето има рахит или анемия.

Важно е да дадете на бебето си минимални порции..

Отначало новата храна не трябва да я насища, а само да подготвя тялото за по-нататъшно запознаване с храната за възрастни.

Неприемливо е да давате на детето порция сок наведнъж. Трябва да започнете с няколко капки..

Ако майката е сготвила каша, за първи път на бебето може да се предложи не повече от четвърт чаена лъжичка.

Не можете да предлагате няколко продукта едновременно. По-добре да се поддържа интервал от 3 до 7 дни.

На 3 месеца децата все още нямат зъби, така че всички ястия трябва да имат течна консистенция.

В никакъв случай не трябва да давате парчета храна. Хлапето може да се задави.

На тази възраст рискът от алергии е по-висок от този на 5-6 месеца, така че трябва да бъдете особено внимателни, за да наблюдавате реакцията към нови храни.

Когато се появи обрив, нарушения на изпражненията, честа регургитация, по-добре е да се отложи въвеждането на допълнителни храни за поне 2 седмици.

Откъде да започнем допълващи храни

Най-добре е да започнете със сокове. Те са полезни, по-лесно смилаеми и имат течна форма..

По-добре е да ги предлагате след хранене, за да може бебето да изяде цялата норма кърма или адаптирано мляко. Можете да си купите готови сокове или да ги приготвите сами.

Отначало можете да разреждате сока с вода 1 към 1.

На 3 месеца не се препоръчва да давате мляко на бебета. Млечните продукти се усвояват дълго и често предизвикват негативна реакция.

Какво може да яде и пие едно дете на 3 месеца

Ябълковият сок е предпочитаната напитка. Зелените ябълки са хипоалергенни. Но сокът от червени плодове може да причини алергии, колики, ферментация в червата.

Ако детето приеме първата порция сок добре, можете постепенно да го увеличавате..

Освен това не трябва да надвишава 30 ml на ден. Ако едно дете е изкуствено хранено, дори и с появата на сок, то трябва да бъде допълнено с вода.

След като бебето ви е удобно с ябълков сок, можете да го запознаете с нови вкусове..

Трябва да се помни за свойствата на различни напитки. Така сокът от нар, череша, касис има укрепващ ефект.

А напитките от сливи, цвекло, зеле са слабително. Можете да предложите на бебето си сок от моркови. Съдържа много каротин, полезен за организма..

Трябва обаче да се дава в минимално количество, а не всеки ден, за да не пожълтява кожата на бебето..

След сока се предлага плодово пюре. Неприемливо е включването на цитрусови плодове в диетата на бебето. Може да се сервира с пюре от зелени ябълки.

В този случай той трябва да се подложи на термична обработка..

Родителите не трябва да бързат с допълнителни храни. Хлапето ще има време да се запознае с нови ястия и да свикне с тях след няколко месеца.

Ако има специални индикации или нямате търпение да запознаете бебето си с нови вкусове, е важно да вземете предвид всички рискове, така че допълнителните храни да не навредят на бебето..

Какво можете да дадете на 3-месечно бебе освен адаптирано мляко и кърма: диета на бебето

Основата на храненето на бебето на 3 месеца е кърмата или висококачествената адаптирана формула (вж. Също: диетата на бебето по месеци). Можете да чуете мнението, че на тази възраст вече е време да запознаете бебето със зърнени храни, картофено пюре и сокове, особено ако е изкуствено хранено. Има обаче и друга гледна точка: до шест месеца бебето не се нуждае от хранене с ястия за възрастни. Нека се опитаме да разберем коя гледна точка е правилна.

Кърмата е най-добрата храна за бебето, осигуряваща всичко, от което бебето трябва да расте

Естествено хранене

Кърмата е най-добрата храна за бебето. Съдържа мазнини, протеини, въглехидрати, минерали, витамини, ензими, хормони и имунни фактори. Всички тези вещества са необходими на бебето за пълноценен растеж, както и за развитието на имунната, храносмилателната и други телесни системи..

По правило едно 3-месечно дете вече има определено ежедневие, което включва 6-7 хранения. Общото количество кърма на ден, което бебето пие, е 850-900 мл. За да може храната да донесе най-голяма полза за детето и лактацията да не изчезне, трябва да се имат предвид няколко важни момента:

 1. Хормонът пролактин, който е отговорен за производството на мляко, се синтезира през нощта. Основният стимул е смученето на гърдите. Не бива да правите дълги почивки между храненията през нощта и още повече - да ги отказвате..
 2. Тъй като жената не консумира храна през нощта, сутрешното мляко се характеризира с ниска енергийна стойност. Това означава, че скоро след ранна закуска бебето може отново да поиска гърда. Важно е мама да има време да закуси, така че по-близо до обяд млякото й да стане по-засищащо..

Изкуствено хранене

Смесен избор

Съвременните адаптирани формули са в състояние да осигурят на детето всички необходими хранителни вещества. Необходимо е обаче да изберете правилния продукт. Основни препоръки:

 • Ако детето има заболявания, са необходими специални смеси. Ако сте алергични към мляко - хипоалергенно или без млечни продукти (на соева основа), непоносимост към лактоза - ниско съдържание на лактоза, тежък дефицит на тегло - високо съдържание на протеини и т.н..
 • Желателно е сместа да съдържа пробиотици. Те включват различни полезни бактерии, които живеят върху чревната лигавица и подпомагат усвояването на храната. В резултат на това се предотвратяват проблеми като запек, диария, метеоризъм и други. Освен това пробиотиците помагат за укрепване на цялостния имунитет..
 • Наложително е формулата на изкуствения заместител да включва минерали и витамини. Те са от съществено значение за нормалния растеж и развитие на бебето..

Изчисляване на количеството

Колко можете да давате сместа на тримесечно бебе? Средното количество е 180 ml на хранене. Оптималният режим е 5 хранения на ден. Можете точно да изчислите сумата, като използвате следния алгоритъм:

 1. Разделете теглото на бебето 7. Получената цифра е дневният обем на сместа.
 2. Разпределете общия брой на броя хранения. Така че можете да разберете колко храна трябва да консумира бебето наведнъж..

Например, дете тежи 5,7 кг: 5700 ÷ 7 = 814 ml, 814 ÷ 5 = 163 ml. Разбира се, на практика е трудно да се приготвят точно 163 мл от сместа. Струва си да направите това: дайте 160 ml през деня и добавете "остатъците" към последното хранене преди лягане. Детето се храни добре и ще спи цяла нощ.

Основният показател при изчисляване на сместа е теглото на детето

Ако бебето е родено с много тегло и активно го набира, дневното количество от диетата трябва да се изчислява по различен начин. Трябва да се има предвид нуждата от калории. На 3 месеца са необходими 115 kcal на 1 kg телесно тегло. Схема за изчисление:

 1. Умножете теглото на детето по 115. Резултатът е дневният прием на калории.
 2. Извършете изчисления по формулата - (обща калорична стойност × 1000 ml) ÷ калорично съдържание на 1 литър смес. Така че можете да разберете дневния обем на сместа..
 3. Разделете тази цифра на броя на храненията. Резултатът ще бъде еднократно количество храна за дете с голямо тегло..

Например теглото на бебето е 6,7 кг. Калоричното съдържание на 1 литър смес е 650 kcal. Изчисления: 115 × 6,7 = 771 kcal, (771 × 1000) ÷ 650 = 1186 ml, 1186 ÷ 5 = 237 ml.

Смесено хранене

При смесените диети, когато се практикува кърмене и хранене с адаптирано мляко, е важно да изберете правилния заместител на изкуственото мляко. Струва си да се даде предпочитание на продукт с ниско съдържание на желязо. Излишъкът от този елемент може да доведе до свързване на лактоферин, протеин в кърмата, който предпазва децата от инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт..

Не е лесно да се определи скоростта на допълнително хранене със смес със смесена диета. Може да бъде от 25 до 120 ml за 1 хранене. Обикновено те спазват този режим: предлагат на бебето една гърда, после втората и след това, ако все още се притеснява, дават сместа. Веднага след като бебето се обърне от шишето, храненето се спира.

Нужда от вода

На 3 месеца бебето трябва да бъде допълнено с преварена вода или бебешки чай. Захарта не трябва да се добавя към напитките. В бъдеще това може да доведе до ендокринни нарушения (захарен диабет) и хипертония. Струва си да използвате пречистена бутилирана вода за бебешка храна. Преди всяка употреба трябва да се вари и охлажда..

Колко трябва да пие бебето? Общата нужда от течности в тази възраст е около 100 ml на 1 kg телесно тегло. Имайте предвид обаче, че кърмата и адаптираното мляко съдържат течност. Препоръчително е да давате на детето си 1-2 чаени лъжички вода между храненията, както и по време на нощни събуждания. Не е необходимо да се напоява бебето непосредствено преди хранене, тъй като това може да доведе до намаляване на апетита.

Струва си да се въведе течност (вода, чай) с 1-2 капки на ден. Препоръчва се обемът да се удвоява всеки ден. Препоръчително е водата да се дава в малка силиконова или мека пластмасова лъжичка. На детето ще му е по-удобно да пие от него, отколкото от метал.

Необходимостта от добавки

Когато бебето навърши 3 месеца, много родители се замислят за времето да въведат в менюто си зърнени храни, сокове или картофено пюре (препоръчваме да прочетете: какви сокове са разрешени за деца от 3 месеца?). Това се дължи на две точки. Първо, по съветско време се практикуваше това ранно допълващо хранене и повечето баби съветват да се следват традициите. На второ място, производителите на специализирана бебешка храна пишат на опаковки: „продуктът е разрешен от 3 месеца“..

Има обаче изключения от правилото. Въвеждането на допълващи храни от 4-5 месеца е разрешено, ако детето има дефицит в телесно тегло, рахит или анемия (вижте също: какво може и трябва да се храни на бебе на 4-месечна възраст на изкуствено хранене?). Решението за промяна на менюто трябва да бъде взето от педиатър въз основа на оценката на състоянието на бебето. Той ще препоръча какви храни можете да ядете, както и ще даде нормите за тяхната консумация. Някои съвети:

 • зърнените култури за първо хранене трябва да се варят във вода и да не съдържат глутен, възможни варианти са ориз, елда, царевична крупа;
 • първите ястия трябва да бъдат приготвени от нискоалергенни зеленчуци - тиква, карфиол, броколи.

Вредата от ранното хранене

Какво ще се случи, ако започнете да храните бебето си със зърнени храни, картофено пюре и сокове твърде рано? Може да възникне системен отказ в работата на организма, който ще се прояви веднага или след няколко години. Трябва да се разбере, че стомашно-чревният тракт на бебето все още не е готов за смилане на различни твърди храни, тъй като няма необходимото количество ензими.

Ранното хранене може да причини алергии при бебето

 1. Нарушения в стомашно-чревния тракт - коремна болка, подуване на корема, запек, диария, повръщане, регургитация, неспокойно поведение. Често във функционирането на храносмилателната система има толкова силен срив, че трябва да се подложите на дълъг курс на лечение в болница.
 2. Алергия. Възможни прояви са сърбящ обрив, зачервени участъци, лющене на кожата. В по-напреднала възраст могат да се появят симптоми на атопичен дерматит и бронхиална астма. Често негативните реакции се причиняват не само от високо-, но и нискоалергенни продукти, тъй като работата на имунитета е нарушена.
 3. Хронични болести. Твърде ранното въвеждане на допълнителни храни води до повишено натоварване на храносмилателния тракт, бъбреците и черния дроб. В училищна възраст това обикновено води до хронични възпалителни процеси на лигавиците на червата и стомаха (колит, гастродуоденит), както и пристъпи на повръщане, болки в корема и т.н..
 4. Край на кърменето. Поради факта, че бебето ще консумира други храни, лактацията неизбежно ще намалее. В резултат на това това може да доведе до пълното му изчезване. Бебето ще бъде лишено от ценни хранителни вещества, намиращи се само в кърмата.

Какво можете да дадете на дете на 3 месеца да яде и пие

Децата винаги искат да дадат всичко от себе си. Това е особено изразено при храненето: родителите се стремят да осигурят на бебето си всички витамини от плодове и зеленчуци от тяхната градина, домашно пиле и прясно мляко. Съвременните препоръки на педиатрите се свеждат до призив за започване на допълнително хранене не по-рано от шест месеца. Ако се опитате да го храните със зеленчуково пюре или каша вече на 3 месеца, има толкова много полезни и хранителни вещества? Какво можете да дадете на дете на 3 месеца да яде и пие?

Как да храним бебе на 3 месеца

С какво можете да храните бебето си на 3 месеца

Доносеното бебе на възраст от 3 месеца, което е на охрана, не се нуждае от такива ранни допълващи храни. Успешно получава всички необходими вещества от кърмата. Не се нуждае от други източници на захранване, не бива да се храни с нищо.

Но има ситуации, когато детето напълнява твърде малко поради индивидуални характеристики или липса на кърма. Също така е възможно бебето да не понася млечната смес на върбата. Лошо понася - това означава, че се е появила алергия към няколко марки изкуствено хранене, разкрита е непоносимост към кравешки протеин или не е излязла смес на базата на козе мляко, т.е. не беше възможно да се намери адаптирана смес, подходяща за това конкретно бебе, и той все още не се появява. В този случай по препоръка на педиатър се взема решение за въвеждане на ранни допълващи храни. Това, което може да се дава на дете на 3 месеца, са зеленчукови и плодови пюрета и сокове, както и млечна каша и айран.

Важна информация! „Любими“ допълващи храни през съветския период са: яйчен жълтък, грис каша и моркови с ябълка. Сега тези продукти се препоръчват да бъдат въведени не по-рано от 6 месеца.

Растителни фуражи

Първият зеленчуков фураж може да бъде пюре, направено от следните зеленчуци:

 • тиквички;
 • тикви;
 • карфиол.

След успешното въвеждане на тези зеленчуци, картофите и морковите могат постепенно да бъдат включени в диетата. Препоръчително е да купувате зеленчуци в надеждни магазини или на пазара, като сте осигурили гаранция, че са отгледани без използването на химически торове. Ако няма такава увереност, по-добре е да използвате готово картофено пюре от промишлено производство..

Зърнени храни

Безглутеновите зърнени храни се избират за първата допълваща храна, приготвена с мляко, формула или вода. Пропорциите са следните: 100 g течност и 20 g зърнени култури. Видове безглутенови зърнени култури:

 • елда;
 • царевица;
 • овесена каша;
 • ориз.

Допълнителното хранене може да започне с каша или кефир, ако бебето не наддава добре.

Първата оризова каша

Соковете трябва да се добавят към допълващите храни последно, след успешното усвояване на зеленчуци и каши. За предпочитане започнете с бистър ябълков сок без пулп, след което може да се добави сок от круши.

Изяснен ябълков сок

Как да въведем допълващи храни в диетата на бебето на три месеца

Ако родителите, по препоръка на педиатър, решат да започнат да се хранят на 3 месеца, трябва да знаете следните условия за въвеждането му:

 • детето се чувства добре и е абсолютно здраво;
 • не са се ваксинирали на този ден и не планират да го правят през следващия месец;
 • новите продукти се въвеждат във второто или третото хранене на ден;
 • първата порция трябва буквално да се състои от няколко капки;
 • храната трябва да бъде еднокомпонентна, пюре и сокове от няколко плодове и зеленчуци се въвеждат по-близо до 6 месеца;
 • хранителни продукти - само пресни, току що сготвени;
 • диетата трябва да съдържа продукти, които са свикнали да се консумират в даден район, без екзотика и деликатеси;
 • температурата и консистенцията на новото ястие трябва да са удобни за бебето, храната не трябва да е гореща и дебела.

Правила за поведение след представянето на нов продукт

Основното правило, което трябва да се спазва при въвеждането на ранни допълващи храни, е да не бързате да въвеждате нови продукти, докато реакцията на вече въведените не е ясна. Ето защо самият процес на въвеждане в диетата, например, пюре от скуош, отнема поне седмица: от няколко капки до чаена лъжичка. Ще бъде възможно да се говори за пълно заместване на едно хранене с допълнителни храни само по-близо до шест месеца:

 • Необходимо е да се наблюдава бебето и да се проследяват промените в поведението, съня и изпражненията.
 • Всяко отклонение от обичайното поведение на детето е причина да се отложи въвеждането на следващия продукт..
 • Обриви по кожата, колики могат да се появят няколко дни след хранене, така че не бързайте да увеличавате порцията и да въвеждате нов продукт..

Правила за допълнително хранене

Какви са опасностите от ранното хранене

Преди да въведете допълващи храни в толкова ранна възраст, е необходимо да научите за възможните негативни последици от това решение..

Въвеждането на ранни допълващи храни в диетата на 3-месечно бебе заплашва с появата на сериозни проблеми с храносмилането. На тази възраст децата обикновено страдат от пристъпи на колики, докато получават обичайната си храна: кърма или адаптирано мляко. С въвеждането на нов продукт, натоварването върху стомаха и бъбреците се увеличава многократно, което ще се прояви в силна коремна болка, повръщане и честа регургитация. Нарушение на изпражненията също е възможно. Продължителността и тежестта на разстройството могат да се проявят по различни начини: могат да бъдат краткосрочни и еднократни прояви. По-често има варианти за тежки нарушения на храносмилателната система, възстановяването на които ще отнеме много време и сериозна лекарствена терапия.

Друга негативна проява на последствията от ранното хранене може да бъде хранителната алергия. Появата му се насърчава от незрялостта на храносмилателните ензими и имунната система. Реакцията също може да бъде лека и да се прояви като обрив и дразнене. Най-често има тежки форми на атопичен дерматит, бронхиална астма. Когато възникне алергична реакция, съзряването на имунната система се нарушава, което води до чести инфекциозни заболявания в по-напреднала възраст.

Тримесечно дете все още не е узряло механизмите на поглъщане на гъста храна и са възможни чести регургитация и повръщане, до пълен отказ от ядене. Освен това, тъй като допълващите храни намаляват количеството на консумираното кърма, съществува риск от спиране на лактацията поради намаляване на производството на мляко..

Важна информация! Последиците от въвеждането на ранните допълващи храни могат да се проявят и в по-късна възраст. Нарушената работа на храносмилателната система се проявява в предучилищна възраст с чести коремни болки, повръщане и разстройство на изпражненията, в по-късна възраст се поставят по-сериозни диагнози: гастрит и колит.

Известният педиатър Е. Комаровски смята, че преди да достигне шест месеца, детето не се нуждае от допълнително хранене, независимо от вида на храненето. Имайки предвид възможните негативни последици, струва си да се вслушаме в неговото мнение и да не въвеждаме допълващи храни, само защото майката на съседа го е направила или приятел го е посъветвал. Организмите са индивидуални за всеки, един ще се възползва от това, друг може да причини непоправима вреда. Ето защо, вместо да експериментирате, трябва да се консултирате с лекар и да получите съвет от експерт..

Опасности от ранното хранене

Режим на хранене за бебе на 3 месеца със смесено хранене

На възраст от три месеца диетата на бебето трябва да има 6-7 хранения, през деня интервалите между храненията са 3 часа, през нощта - 6-8 часа. Наддаването на тегло трябва да бъде 700-800 g, част от храната трябва да бъде около 150-180 g. Педиатрите обмислят хранене на бебе с комбинация от кърма и адаптирано мляко, докато делът на кърмата е най-малко 50% от общия обем. Ако дадена смес преобладава в детската храна, тогава тя вече се нарича изкуствена, говорим за отбиване.

Хранителни принципи за смесено хранене:

 1. Ново ястие се дава преди второто или третото хранене, след което бебето се храни с адаптирано мляко или мляко. В първото и последното хранене не се въвеждат нови продукти, за да не развалят настроението сутрин и да не пречат на лягането..
 2. Теглото на детето се използва като насока при избора на първия продукт. Ако е недостатъчно, е необходимо да започнете с въвеждането на един от видовете безглутенови зърнени култури..
 3. Кашата и зеленчуците трябва да се готвят във вода.
 4. Сокове могат да се дават между храненията или след хранене, за да не се намали апетита.

Важно! Основният показател за възможността за въвеждане на допълващи храни е липсата на изтласкващ рефлекс при детето..

Тримесечно бебешко меню

3-месечно дете ще се нуждае от търпение и сръчност, за да приготви домашна безопасна храна. Пюрето и кашата трябва да са без бучки и парченца, с които бебето може да се задави. Не можете да правите без знания за правилното хранене, за да знаете и разберете какво можете да ядете за 3-месечно бебе и какво не може в никакъв случай.

За приготвянето на зеленчуково пюре ще ви е необходим параход или метално сито. В продуктите, приготвени на пара, се задържат по-полезни микроелементи; по време на готвене във вода те се унищожават почти напълно. Ако нямате параход, можете да направите следното: изсипете чиста вода в тенджера, оставете да заври, сложете парчета зеленчуци върху сито и поставете в тенджера, така че водата да не достигне ситото, варете, докато омекне със затворен капак. След това превърнете зеленчуците в пюре с помощта на блендер или вилица. Давайте пюре само прясно приготвено, без сол и подправки..

Приготвяне на зеленчуково пюре от тиквички в двоен котел

Можете да започнете да добавяте плодове към допълващи храни с пюре от ябълки или круши, приготвени от зелен или жълт плод, изпечен във фурната. След това в диетата се въвеждат пасирани сини сливи, банан или кайсия. В бъдеще можете да експериментирате и да давате многокомпонентни състави за тестване. Не се препоръчва да се дават доматени, гроздови, портокалови, ягодови, мандаринови сокове в ранна възраст, тъй като те могат да причинят алергии и да засилят ферментационните процеси в червата. По същата причина бебето не трябва да използва прясно изцедени сокове, те трябва да се разреждат с вода..

Приготвяне на ябълково плодово пюре

Допълнителното хранене на картофено пюре започва с порция, равна на ¼ чаена лъжичка, увеличавайки я за един месец до 1-2 супени лъжици на хранене. За допълнително хранене със зърнени храни изберете безглутенови, за да не провокирате алергии. Оризовата каша подобрява чревната подвижност. За да го приготвите, трябва да смилате ориза на брашно, да налеете студена вода и да го оставите да набъбне. След това изсипете зърнената смес във варено мляко или вода и гответе до гъста. За първи път е по-добре варената каша да се разрежда с кърма или смес. Първата порция трябва да бъде не повече от ½ чаена лъжичка. Царевичната каша се приготвя по подобен начин, който също е хипоалергенен..

При допълнителни храни трябва да се обърне специално внимание на положението на тялото на бебето. Той не трябва да лъже, докато се храни от лъжица, но все още не може да седи на 3 месеца. Това е още един аргумент срещу ранното хранене. Бебето трябва да се държи в ръцете си в легнало положение и да се увери, че не се задави и започне да повръща храната..

Много противоречиво решение е да започнете да храните бебето си на 3 месеца. Има много противопоказания и голям риск от сериозни стомашни проблеми в зряла възраст. Трябва да започнете да въвеждате храни за възрастни в диетата на детето само по медицински причини, когато просто няма друг начин да се храни и да му осигурите адекватно хранене..

Какво можете да дадете на бебето да яде на 3 месеца

Първата година от живота на бебето се характеризира с бързи темпове на развитие. Новините се появяват буквално седмично. Най-вече се отнася до 3-ия месец. През това време детето вече е научило много. След като бебето се адаптира към новите условия на съществуване, то активно изследва околното пространство и обществото.

Формирането на тялото му набира скорост. Майките подчертават ключовите постижения, които детето е постигнало на 3 месеца: развитието и храненето са ритмични и взаимозависими, бебето става по-силно, закръглява се, движенията му и някои умения се подобряват. Дневният режим на бебето е стабилизиран: той яде, спи и е буден приблизително по едно и също време, което улеснява майката да планира своите дела.

Как расте бебе на 3 месеца

През 3-ия месец бебето набира около една четвърт от първоначалното си тегло, а височината му добавя около една десета от предишното. Това се случва само в приказка, където се казва за герой, който расте скокообразно. Има активно развитие на всички вътрешни органи и системи на бебето. Такъв бърз растеж на бебето изисква правилно снабдяване с енергия на тялото. А източниците на енергия, необходими на бебето, са дълъг сън и достатъчно хранене, което ще осигури изключителна скорост на развитие на бебето.

Правилният сън на бебето трае 18-20 часа през деня и през това време то яде майчиното мляко, равно на една пета от теглото му. Разбира се, това е средната стойност. Всички деца са различни и те растат по различни начини. Майката няма нужда да се притеснява, ако бебето яде малко повече или по-малко. Самият той знае колко му е необходим и ще може да предаде това на майка си по свои начини. Ако на 3-ия месец режимът на сън и хранене на бебето не е коригиран, бебето спи и се храни по-малко от нормалното, а теглото и височината му са недостатъчни, е необходимо спешно да се консултирате с лекар.

Височината и теглото зависят от:

 • показатели за ръст и тегло при раждане;
 • генетика;
 • под;
 • начин на хранене.

През 3-ия месец момчето обикновено добавя около 800 g, а момичето 750 g.

Енергия за растеж - в храненето

Храненето за 3 месечно бебе е основната цел и радост в живота му. Бебето придобива първоначални концепции за реалността от условията, в които расте, а първите идеи за хората от майката, която го храни. Инстинктът на глад е познат на всички живи същества, особено на бебетата. Хронично недохраненото бебе няма да позволи да остане гладно; то ще изисква необходимата порция храна с помощта на плач. Обикновено бебето се събужда от глад и най-често плаче от това, което иска да яде. Това лесно се разпознава по това колко лакомо хваща зърното или залъгалката..

Процесът на сучене е труден за бебето. Той пуфти, изпълнявайки трудна задача, дори се поти от усърдие. Няма да е възможно да му отнемете източника на храна, преди да дойде пълно насищане, иначе възмутен вик ще разкаже за апетита му. Едва след като получи точно необходимото количество мляко, той бързо заспива. Дори заспал, той продължава да се удря, сякаш мечтае за продължаване на храненето, а на лицето му можете да забележите проява на блаженство.

Не трябва да насилвате бебето да яде повече мляко, отколкото е необходимо. Поради тази причина той може да загуби апетита си. Опитвайки се да избягва да яде твърде много, той ще има склонност да заспи рано или упорито да отказва да кърми. С това той инстинктивно се предпазва от излишъци. Но такава ситуация е изпълнена със загуба на интерес към самия процес на хранене и загуба на удоволствие от него. Получаването на храна трябва да остане блаженство за бебето, а майката трябва да бъде най-добрият му приятел и медицинска сестра. Това е съществен фактор за убеждението на бебето в надеждността на другите, което е заложено от диетата на детето на 3 месеца.

Как да настроите график за хранене

Тримесечно бебе ще се чувства по-удобно да свиква да спи и да се храни в определени часове. Адаптирането към режима става по-бързо с помощта на мама. С нарастването на теглото на бебето, интервалите от време между храненията се увеличават. Подкрепата на майката при установяване на редовно хранене и намаляване на приема на храна е от съществено значение. Дългото чакане на храна кара нетърпеливото бебе да страда, но то няма да се съпротивлява, а напротив, ще бъде много щастливо, ако бъде леко събудено 3 или 4 часа след предишното хранене.

Децата с тегло при раждане до три килограма обикновено се нуждаят от 3-часов интервал между храненията, а с тегло около 4,5 кг са достатъчни 4 часа. Майка може да подсили стереотипа на 4-часовата почивка между храненията, като нахрани бебето си след 4 часа. Така храненето на бебето на 3 месеца ще стане стабилно, в съответствие с режима. Ако бебето се опита да наруши редовността на хранене, плач след 2 часа, можете да преодолеете тази трудност, без да се качвате при него известно време и да му давате шанс да заспи отново. Ако плачът продължава, можете да пиете вода. По този начин бебето ще се адаптира към редовните почивки в приема на храна..

Майка, която храни дете веднага щом се движи, дори ако го е хранила преди по-малко от 2 часа, развива навика на детето да яде на малки порции, на кратки интервали. Различните бебета свикват с режима по различни начини, въпреки че повечето от тях от месец вече преминават на 4-часов интервал с пропускане на нощното хранене.

Преподаването на режима не е лесно, изисква търпение и усилия..

Възрастна дажба

Мощният напредък в развитието на тримесечно бебе изисква промяна в процеса на хранене. Основата, както и преди, е течната храна: използването на кърма или изкуствена формула продължава. От 3 месеца нататък в диетата не се допускат допълнителни храни. Ускорението на растежа и физическата активност предизвиква повишаване на апетита. Поради това режим, който е установен с такава трудност или дори все още не е установен, може да се срине, за да възобнови кърменето при поискване, което най-вероятно ще трябва да бъде увеличено. Това не е причина за мъка, по-близкият контакт с бебето и усмивката му ще се превърнат в стимул..

Наблюдаването на реакцията на 3-месечно бебе дава възможност на майката да обърне внимание на признаци на ситост или, обратно, липса на храна. Добре храненото бебе забавя сученето, обръща се от гърдата или шишето.

В края на 3 месеца повечето бебета имат време на повишен растеж. Апетитът също нараства. Майките могат да имат впечатлението, че тя няма достатъчно мляко, а бебето иска да яде все по-често. Някои, напротив, се отклоняват от гърдите си и са капризни. Кърменето понякога е възпрепятствано от възникващия интерес на бебето към света около него, когато се обръща, гледайки всичко около себе си и отвлича вниманието си от гърдата.

Без да знаят за подобни ситуации, майките в паника се обръщат към допълващи храни, което не бива да се прави. Бързото бебе, осъзнавайки, че е много по-лесно да вземеш храна от шише, напълно отказва да кърми. Това е доста често срещана причина, че тримесечните бебета първо преминават към смесено, а по-късно към изкуствено хранене..

В действителност няма по-малко мляко, просто бебето е увеличило хранителните си нужди. Това явление се нарича лактационна криза. Не трае дълго и след няколко дни отминава.

Преждевременно хранене

Прехвърлянето на бебето на допълнително хранене няма да реши проблема, а напротив, ще го влоши. Смесите се усвояват много по-дълго време и се усвояват по-зле от майчиното мляко. Рязък преход към различен състав на храната променя микрофлората в червата на бебето. Връщането към кърмата няма да я върне в предишното й състояние. Червата на детето са изпълнени с анаеробни микроби и започва тяхното размножаване. Необратими последици могат да бъдат постигнати само с едно хранене със смес на ден..

Въвеждайки допълнителни храни в бебешката храна от 3 месеца, нейният асортимент не трябва да се разрежда с козе мляко или кефир, които не са адаптирани за хранене. Тези продукти не са подходящи за възраст от 3 месеца, вредят на деца под една година, увеличавайки тежестта върху бъбреците и панкреаса.

Изкуствено хранене

Има ситуации, когато кърменето не е осъществимо (лекарства, болест). В такива случаи детето се прехвърля на адаптирано хранене. Невъзможността да кърми не трябва да кара майката да се чувства виновна. При изкуствено хранене педиатрите съветват да се използва частично безплатно хранене - метод, при който количеството храна се дава по желание на бебето, но в ограничен диапазон и се захранва в точно определено време. В същото време в шишето се излива малко повече смес, отколкото е необходимо, за да се разбере от колко храна се нуждае бебето. Не бива да го пленявате и да го храните, ако той не иска.

Препоръчва се да се спазват някои правила при съставяне на менюто на изкуствен мъж:

 • дайте на детето вода;
 • стриктно спазвайте метода за приготвяне на сместа;
 • не се препоръчва увеличаване или намаляване на дозата;
 • строго е забранено комбинирането на различни смеси;
 • препоръчително е да излеете съдържанието на бутилката, което бебето не е яло;
 • не препоръчвайте насилствено хранене.

До тримесечна възраст детето расте, наддава и се развива. Този период благоприятства установяването на режима на хранене и сън на бебето. Майчиното мляко продължава да бъде единственият източник на хранителни вещества. Поради повишените нужди на бебето в кърмата, препоръчително е да се увеличат интервалите между храненията. Кърмените бебета получават кърма при поискване и не са ограничени във времето, прекарано на гърдата. Лекарите съветват да не бързате с въвеждането на допълнително хранене, за да не навредите на здравето на бебето.

Бебешка храна на 3 месеца

3 месеца: съвети за хранене на бебето

Тримесечната възраст носи много нови неща за бебето, което, разбира се, радва родителите. Това също е ясна реакция на звуци, миризми и вкус. Хлапето проявява интерес към хората, опитва се да повтори мимиката им, движенията на устните. Но мама трябва да се погрижи детето да е винаги пълно, тъй като тялото започва да изисква повече енергия..

Колко често да кърмите бебето си?

Тъй като е твърде рано да се въвеждат допълнителни храни, трябва да се обърне голямо внимание на процеса на кърмене. И така, първата точка е, че трябва да започнете да привиквате бебето си към ежедневието. И това трябва да става постепенно, като се изместват обичайните му ястия в точното време. Храненето на бебето веднага след ходене и къпане преди лягане е пример за това как бебето лесно може да свикне с времената за хранене. Освен това тялото му ще се адаптира към правилния режим на почивка..

През този период детето е доста капризно по време на кърмене. Или той започва да я пита по-често, или се отвръща напълно и отказва. Именно това често става причина за прехвърлянето на бебето на смесено хранене, а малко по-късно - на изкуствено.

На 3 месеца детето се нуждае от витамин D, който може да се набави чрез разходка в слънчев ден или чрез хранене с изкуствена формула. В периода на настъпване на лактационна криза при майката тя трябва да консумира около 2,5 литра вода на ден, като същевременно нормализира диетата. Тук излишните нерви са безполезни. Кризата може да продължи няколко дни или може би седмица. Често трябва да поставяте бебето на гърдите и всичко ще се нормализира възможно най-скоро..

Не бързайте да се храните

Не забравяйте, че адаптираното мляко е по-трудно смилаемо от кърмата. Освен това преминаването към нова диета влияе върху промяната в чревната микрофлора. Забравете съветите, които сте чули отстрани за ползите от кефир или козе мляко. На тази възраст той силно засяга бъбреците и панкреаса поради съдържанието и концентрацията на мазнини..

Вълнението на мама

Доста често майките се притесняват от ниското съдържание на мазнини в млякото им. Това са напълно неоснователни страхове, тъй като този показател се променя не само от ден на ден, но и по време на хранене. И така, млякото, разположено по-близо до изхода, е по-малко мазно, но когато бебето успешно се справи с него, то стига до „далеч“, по-наситено и получава всички необходими витамини. На тази възраст не трябва да ограничавате бебето да кърми. Ако поиска, не отказвайте. С майка си той е едновременно удовлетворяващ и спокоен.

Не си „измисляйте“ заключенията, че млякото ви не е вкусно за бебето. Неговите рецептори разпознават много повече вкусове от всеки възрастен. Природата се е погрижила бебето да е „вкусно“ от майчиното мляко.

Често жените се притесняват, че малкият им обем на гърдите няма да им позволи напълно да хранят бебето си. Това е напълно невежа пристрастност. Колкото по-често хранете бебето си, толкова по-добре тялото ви ще се адаптира към новите условия и ще осигури на бебето адекватно хранене..

Ако бебето се храни на шише

Не забравяйте, че изкупената в магазина формула е не само по-сладка от майчиното мляко, но и не изисква усилия от бебето да консумира. В този случай съществува риск от преяждане. Така че, бебе на 3 месеца трябва да се храни 7-8 пъти на ден, а дневната норма на сместа трябва да съответства на 1/6 от теглото на бебето (т.е. около 760 ml / ден). Не бързайте да въвеждате допълнителни храни преди време.

И не забравяйте:

➢ Давайте на бебето си редовно питейна вода;

➢ не го насилвайте да пие или да яде, ако откаже;

➢ следвайте препоръките за приготвяне на сместа;

➢ не използвайте няколко смеси едновременно.

По този начин вашето бебе ще расте силно и здраво..

Какво можете да дадете на бебе на 3 месеца?

По правило първите хранения с допълващи храни се въвеждат в диетата на бебето за около 5 месеца. Но има изключения, когато бебетата, които са изкуствено или смесени, се нуждаят от допълнителни витамини на възраст от три месеца. Разбира се, не можете да давате всичко подред, трябва да знаете какво можете да дадете на детето да яде на 3 месеца. Но тази информация не е правило за всички, защото само областният педиатър, който наблюдава бебето, трябва да даде зелена светлина за въвеждането на допълващи храни..

Храносмилателната система на бебето е много чувствителна към всякакви промени и затова си струва много внимателно да се следи реакцията на детското тяло към въвеждането на нови продукти. В края на краищата дотогава детето е консумирало само смес и майчино мляко с хомогенна течна консистенция и сега ще трябва да се адаптира към нова храна.

Какво е забранено за бебе на възраст от три месеца?

Първата стъпка е да се изключат от списъка с различни допълващи храни тези, които абсолютно не могат да се дават на бебе на 3 месеца и това, което е възможно, ще заема много малко място в нашия списък. Забранено на тази възраст:

 • каша, грис на първо място;
 • бяло зеле, боб, лук, чесън;
 • моркови, домати;
 • червени зеленчуци и плодове;
 • извара, яйца, месо, риба;
 • захар, сол.

Всички тези храни са все още твърде тежки за храносмилателната система и освен ферментация и повишено образуване на газове, могат да причинят разстроени изпражнения и дори възпаление на стомаха. Също така не е необходимо да добавяте захар и да добавяте захар към ястия и напитки за такова бебе..

Какво може да се дава от 3 месеца от зеленчуци?

По правило първият нов продукт след сместа е зеленчуковата допълваща храна, която детето опитва. Лесно се усвоява в стомаха, не причинява болезнени колики и алергични реакции. Освен това децата, дори и след сладка смес, охотно я ядат..

Когато една майка не знае какво може да се дава на бебе на 3 месеца като допълваща храна, препоръчително е да започнете с картофи или тиквички. И двата зеленчука се понасят добре от кърмачетата, въпреки че се различават по състав..

Готвенето и на двете е много просто, само тиквички ще са достатъчни за 15 минути, а картофите първо ще трябва да се накиснат в студена вода, за да се измие нишестето (около 30 минути), и след това да се готвят около половин час. Зеленчуците се нарязват на малки кубчета и се приготвят на слаб огън в емайлиран или стъклен съд без добавяне на сол.

Веднага след като парчетата се сварят, течността се отцежда и по-голямата част се смачква с помощта на блендер или просто се смачква с вилица, така че да не остават бучки. Ако пюрето е твърде плътно, то се разрежда до необходимата консистенция с бульона, в който са били варени зеленчуците или със смес / изцедено мляко.

Когато пюрето се охлади, можете да го давате на бебето по малко. За първи път половин чаена лъжичка ще бъде достатъчна. Трябва да давате допълнителни храни сутрин, за да можете да наблюдавате състоянието на бебето до вечерта. Ако всичко е наред, то на следващия ден порцията се увеличава до една лъжица и всеки ден се добавят все повече и повече. Препоръчва се първо да се предлагат допълнителни храни на гладно бебе и едва след това да се хранят с обичайната смес или кърма..

Между третия и четвъртия месец, когато детето вече е опитало еднокомпонентното пюре, трябва да се предлага лека супа от зеленчуци с няколко съставки. Вари се по същия начин като картофеното пюре, но се разрежда до малко по-течно състояние. В допълнение към картофите в супата се слагат тиквички, моркови, карфиол.

Какво можете да дадете на бебето да пие на 3 месеца?

В допълнение към основната напитка на детето, която то получава от шишето, бебето в някои случаи се препоръчва да дава и бебешка вода. Това е особено необходимо при екстремни горещини със заплаха от дехидратация..

В допълнение към малко вода, на бебето може да се даде слаба бебешка чайка от лайка, която има лек седативен ефект, или напитка от копър, която нормализира храносмилането. У дома една майка може да прави компот от ябълки за дете, но не използва захар за това. Допълнителните напитки не трябва да надвишават 100 ml на ден.

Как да храним бебе на 3 месеца

Детството се счита за критичен период в живота на бебето, тъй като именно на тази възраст се формират основните механизми на регулация, включително централната нервна система. Ето защо младите майки трябва да знаят как да хранят бебето си на 3 месеца, ако няма мляко. Не могат да се допускат грешки в храненето на бебето, тъй като вече няма да е възможно да се коригират тези грешки. Когато решавате какво да храните бебе на 3 месеца, ако няма мляко, е необходимо да се вземат предвид неговите индивидуални характеристики. Много е важно детето да наддава. Всеки месец той трябва да наддава поне 700 грама.

Как да храните бебето си, ако няма мляко

Най-полезното за детския организъм е кърменето. Ако майката няма мляко, тогава бебето трябва да бъде прехвърлено на изкуствено хранене. Лекарят ще помогне на майката да реши с какво да храни бебето. По-добре е да изберете смеси, които са хипоалергенни. По-добре е да изберете формула за хранене на бебето с пробиотици. Пробиотиците ще помогнат за укрепване на имунната система и подобряване на функционирането на червата на бебето. Някои деца не понасят млякото. В този случай трябва да изберете специални смеси, които не съдържат мляко..

Когато решавате как да храните бебето на 3 месеца, трябва да се помни, че храненето зависи от това как бебето се развива и наддава. Препоръчително е да не храните бебето през нощта. Но ако бебето се е събудило и крещи от глад, тогава е по-добре да го успокоите и да го нахраните.

Случва се така, че една майка не може да реши на 3 месеца за детето какво да храни и каква смес да избере. Трябва обаче да се помни, че прекалената смяна на смесите ще навреди на здравето на бебето. Също така, не упорствайте да давате най-добрата, според лекаря и родителите, смес, ако бебето не я понася добре..

Правилно подбраната смес не причинява диспептични разстройства у детето (регургитация, повръщане, течност, лошо усвояване на изпражненията или запек), състояния на дефицит (хипотрофия, желязодефицитна анемия, паратрофия).

Как да храним бебе на 3 месеца, с изключение на сместа

Ако детето бавно напълнява или има признаци на анемия, рахит, тогава е допустимо да се въвеждат допълнителни храни от три месеца и половина.

Когато решавате какво да храните и какви храни да изберете като допълващи храни, трябва да се помни, че въвеждането на допълнителни храни е първата стъпка в прехода на бебето към твърди и по-дебели храни. Следователно всяка допълнителна храна трябва да се въвежда много внимателно. За първото хранене е по-добре да изберете сокове и пюрета със сладък или умерено сладък вкус. По-късно можете постепенно да увеличавате асортимента и обема на ястията..

За да се усвоят по-добре киселите сокове, препоръчително е да ги разреждате наполовина с топла преварена вода. Тъй като ябълковият сок се усвоява доста лесно, най-добре е да започнете с него..

Първо, трябва да предложите на бебето само няколко капки сок, на следващия ден можете да увеличите дозата сок до половин чаена лъжичка след две хранения. В рамките на един месец трябва да доведете дневното количество сок до четири до шест чаени лъжички.

Не трябва да се дават сокове за утоляване на жаждата, вместо вода. Можете да предлагате сокове на вашето бебе само след хранене. Не смесвайте плодови и зеленчукови сокове, тъй като някои от тях съдържат вещество (аскорбиназа), което унищожава витамин С.

Когато майка избира за 3-месечно дете какво да храни и какъв сок да предпочита, тя трябва да помни, че на деца под шест месеца не трябва да се дава гроздов сок. Гроздовият сок съдържа много глюкоза и фруктоза, които засилват ферментационните процеси и причиняват подуване на корема. Сокът от моркови в големи количества може да причини алергии. Наред с плодовите сокове, на бебето може да се предлага еднокомпонентно плодово пюре едновременно и в същите количества.

На три месеца и половина вече можете да предлагате на бебето жълтъка на пилешко яйце. Трябва да започнете с малко парче преди основното хранене и след седмица можете да давате около половината жълтък всеки ден.