Най-добрата храна за бебе е кърмата. Всички негови компоненти (протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и микроелементи) са оптимално балансирани, съдържа полезни бактерии и защитни имуноглобулини, а кърмата се абсорбира перфектно в стомашно-чревния тракт на бебето. Но понякога по някаква причина майката не може постоянно да кърми бебето - в такава ситуация бебето се прехвърля на смесено хранене.

Смесеното хранене е хранене, при което бебето получава допълнително хранене (изкуствена млечна формула) заедно с кърмата. След 6 месеца в диетата на бебето се въвеждат нови продукти, в резултат на което те изместват сместа от диетата, но е по-добре да оставите кърмата в обичайното количество.

Количеството на допълнителното хранене не трябва да бъде повече от половината от общото хранене, в противен случай вече няма да е смесено хранене, а изкуствено.

Причини, водещи до смесено хранене:

 • Хипогалактия - липса на кърма при майката;
 • Социални фактори - например, мама работи и няма достатъчно изцедено мляко.


Трябва веднага да кажем, че дори детето да е било прехвърлено на смесено хранене, пак трябва да го приложите върху гърдата - това ще стимулира лактацията при майката и ще удължи кърменето.

Правила за хранене

При смесено хранене детето се храни с адаптирана млечна формула, подходяща за бебето по възраст. За това са подходящи същите смеси, както при изкуственото хранене. Но само педиатър може да избере сместа, той също ще помогне на майката да изчисли количеството добавка.

Тъй като сместа ще бъде нова храна, първо трябва да я нахраните малко, можете да започнете с 20 мл. Ако бебето е било добре запознато с новата храна, е необходимо постепенно да увеличавате обема си с всяко хранене (с около 10 ml), като го довеждате до необходимата скорост.

Не си струва да хранете бебето от шише, защото е много по-лесно да го сучете, отколкото гърдата и, усещайки това, бебето може да откаже да кърми. По-добре е да се храни с лъжица или да се използват зърна, които имитират зърното на майката. Както при кърменето, кърменето се прави най-добре при поискване..

Има две възможности за смесено хранене:

1. Бебето първо се кърми и едва след това се предлага смес. Тази опция е по-предпочитана, тъй като гърдите ще дават всяко хранене, което означава, че лактацията ще се стимулира по-често. Този тип смесено хранене ще помогне да се поддържа кърменето..

2. Бебето се храни с редуване на кърмене и допълнително хранене. Оказва се, че при едно хранене бебето получава само гърди, при друго - само млечна смес. Тази опция е по-малко предпочитана, тъй като лактацията ще се стимулира по-рядко и дори може да изчезне..

Приготвяне на млечна смес

Преди да приготвите млечна формула, трябва внимателно да проучите метода на приготвяне и дозировката, посочени на етикета на опаковката. Сместа се разрежда в охладена преварена вода или в специална бебешка вода. Някои бебета пият мляко със стайна температура, а някои обичат топло мляко (използвайте нагревател, за да загреете сместа). Не е необходимо сместа да се нагрява в микровълнова фурна - температурата в нея не се разпространява равномерно и има опасност от изгаряне на детето.

Можете да проверите температурата на сместа, като излеете няколко капки от вътрешната страна на китката си: тя не трябва да е гореща или много студена.

Преходът към смесено хранене може да бъде временна мярка и веднага след като причините, довели до него, бъдат отстранени, можете да се върнете към кърменето на бебето отново.

Смесено хранене

Съдържание:

 • Кога е необходимо
 • Как да храните бебето си
 • Преминаване от смесено към кърмене
 • Кое е по-добре: смесено или изкуствено

Смесеното хранене е вид хранене на бебето, при което освен майчиното мляко, детето допълнително получава смес, а делът на заместителите на кърмата може да варира от 20% до 80% от общата дневна диета.

Опасността от смесено хранене, ако е неправилно организирано, е висок риск от преминаване към изкуствено хранене.

Важно Когато се храни от шише, бебето бързо свиква, защото е по-лесно да суче, отколкото майчината гърда. В резултат на това това може да доведе до пълен отказ на детето от кърмене..

Кога преминават към смесено хранене?

Най-честата причина за преминаване към смесено хранене е недостатъчното производство на мляко при майката (хипогалактия). Освен това може да се случи веднага след раждането и след определен период от време. С неефективността на мерките за увеличаване на количеството производство на мляко при жената, педиатрите препоръчват да се храни детето със смес, за да се попълни необходимото количество хранителни и хранителни вещества.

Можете да подозирате липса на мляко със следните симптоми:

 • безпокойство на бебето по време или непосредствено след хранене;
 • усещане за пълно изпразване на гърдата при жена по време на активно сучене;
 • намаляване на количеството уриниране (можете да проверите с теста "мокра пелена");
 • недостатъчно наддаване на телесно тегло, изоставане във физическото и умственото развитие.

Ако забележите тези признаци, не бързайте да представяте формулата на детето си, консултирайте се с опитен педиатър (привърженик на кърменето) или специалисти по кърмене. Те ще ви кажат какво да правите в тази ситуация и какво да направите, за да увеличите лактацията..

Също така, някои жени започват да въвеждат допълнително хранене по време на така наречените "млечни кризи" (периодът, когато обемът на произведеното мляко е по-малък от нуждите на детето).

Основната причина за млечните кризи е бързият растеж на бебето, към който млечната жлеза не винаги може бързо да се адаптира, произвеждайки точното количество мляко.

Обикновено с този проблем може да се справи единствено благодарение на по-честите прикрепвания към гърдите и след 2-3 дни количеството произведено и необходимо мляко ще бъде коригирано. Не всички жени обаче знаят как да се справят с тази ситуация и бързат да нахранят детето с адаптирано мляко..

Друга често срещана причина за прехода към смесено хранене в съвременното общество е ранното напускане на майката на работа. Понякога жената не може да осигури цялата дневна дажба на бебето с изцедено мляко, така че човекът, който се грижи за бебето по време на отсъствието на майката, използва адаптирано мляко. Мама храни бебето вечер, вечер и сутрин.

Как да храните бебето си

Както вече беше отбелязано, основната опасност от преминаването към смесена диета е, че впоследствие бебето може да откаже да кърми. За да се предотврати това, както и да се осигури достатъчно хранене, е необходимо да се придържате към правилата за хранене на детето в смесена форма:

 • Диетата на бебето при смесено хранене не трябва да се различава от тази при естественото, тоест трябва да е безплатна (при поискване).
 • Количеството храна (ежедневно и еднократно) трябва да съответства на нормата за бебе на тази възраст. За да направите това, периодично е необходимо да контролирате количеството кърма чрез контролно претегляне (детето се претегля преди и след хранене в едни и същи дрехи и пелена, а разликата в теглото ще бъде обемът на изяденото мляко). Липсващата част от храната трябва да се попълни със смес.
 • Важно е да поставяте бебето на гърдата при всяко хранене и едва след това (с пълно изпразване на двете млечни жлези), ако е необходимо, давайте добавки. Това допринася за по-голямото производство на мляко при жената и запазването на желанието и навика на детето да суче майчината гърда..

съвет Ако количеството добавка е малко, тогава е по-препоръчително да се дава от лъжица. Така бебето няма да се откаже от гърдата в бъдеще.

Ако обемът на допълнителното хранене е голям, е необходимо да се използва бутилка с тесен зърно, сместа от която ще се откроява на капки и да не се излива на струя при накланяне надолу.

 • Времето за въвеждане на допълващи храни, както и обемът и последователността не трябва да се различават от тези с естествено хранене..
 • Преминаване от смесено към кърмене

  Преминаването от смесено хранене към кърмене е не само възможно, но и необходимо. Това допринася за по-пълноценното хранене на бебето и съответно за по-хармоничното му развитие, а също така ще улесни живота ви (няма да е необходимо да стерилизирате бутилки и зърна, да приготвяте смес, да харчите пари за това).

  Най-основното е желанието ви да възстановите ексклузивното кърмене за бебето и възможността да бъдете с бебето през цялото време. Важно е да кърмите бебето си възможно най-често, а нощното хранене е особено важно. Това насърчава производството на повече мляко, което в крайна сметка ще измести напълно сместа..

  Когато преминавате към естествено хранене, трябва да следвате всички правила на смесеното:

  • задължително прихващане на бебето към гърдата преди всяко допълнително хранене;
  • хранене с лъжица;
  • добро хранене за мама, достатъчен режим на пиене;
  • почивка, разходки на чист въздух, благоприятна психологическа среда в семейството и заобиколена от жена.

  Също така е важно да има физически контакт между майката и бебето. За да усети топлината и миризмата на мама, вкусът на нейното мляко е много по-приятен за бебето, отколкото да смуче гумена залъгалка.

  Бебето обаче трябва да знае или помни всичко това. Ето защо постоянният близък контакт между майката и бебето е важен при възстановяване на кърменето. В някои случаи можете просто да се изолирате с бебето си за една седмица, забравяйки за домакинските задължения и задълженията. И тук наистина се нуждаем от помощ и подкрепа от близките.

  Кое е по-добре: смесено или изкуствено хранене

  Отговорът на този въпрос е еднозначен: смесеното хранене е по-добро.

  Дори най-добрата смес не съдържа защитни имунни тела - имуноглобулини. Те предпазват детето от инфекции, допринасят за развитието на повишена устойчивост на детето към вируси, бактерии и други патогенни агенти в бъдеще. Също така, само майчиното мляко е идеално в състава си за детето, усвояването на хранителни вещества от него става най-лесно и пълноценно.

  Не забравяйте за физическата и емоционалната близост на майката и детето по време на прихващане към гърдите..

  Кое е по-добро смесено или изкуствено хранене?

  Най-голям брой положителни аргументи са в полза на естественото хранене на бебето. Но в действителност малко майки могат да хранят бебетата си с кърма. В такива случаи възниква въпросът какъв тип хранене да избера.

  Смесено хранене

  Смесеното хранене е вид хранене, което комбинира кърмата (150-200 ml дневно) в комбинация с изкуствени заместители. Въведение в диетата на сместа - стресова ситуация за бебето.

  Понякога дори най-скъпата формула не може напълно да замести майчиното мляко. Но мярката е необходима в следните случаи:

  • Детето не наддава и е палаво.
  • Бебето започва да яде и след известно време хвърля гърдата с плач.
  • Нарушен бебешки сън.

  Ако не прибягвате до смесено хранене, тогава може да започне забавяне в развитието и намаляване на имунните свойства на организма..

  Целта на въвеждането на изкуствени заместители е да компенсира временния недостиг на мляко и след това да се опита да се върне към естественото хранене. Важно е да спазвате няколко правила:

  1. Необходимо е да се храни млечната смес, след като бебето е консумирало майчиното мляко. Мярката ще стимулира лактацията.
  2. Можете да храните само с лъжица. Използването на шише със зърно ще попречи на бебето да иска да изсмуче млякото от гърдата (това е много по-трудно, отколкото от шише).

  Причините, поради които липсва кърма:

  • Уморена млада мама.
  • Колебания в нивата на хормоните в организма.
  • Лактационна криза.
  • Хронична липса на сън при жените.
  • Голям психически стрес.
  • Депресивно състояние.
  • Не пие достатъчно течност.
  • Небалансирана диета на мама.
  • Жената не се стреми да кърми бебето си.

  За смесеното хранене е важно броят на фуражите да бъде същият като при естествените фуражи. Минималният брой прикрепвания към гърдата е 3, в противен случай майчиното мляко бързо ще изчезне.

  Изкуствено хранене

  Методът е труден за кърмачета. Ето защо е важно младите майки да се опитват да кърмят бебето си възможно най-дълго..

  Списъкът с медицински показания, поради които жената не може самостоятелно да храни дете:

  • ХИВ инфекция.
  • Раково новообразувание при майката.
  • Жена приема лекарства, които имат отрицателен ефект върху състава на млякото.
  • Тежко физическо състояние след раждане.
  • Бебето има алергична реакция към лактоза (доста рядко явление, един случай се наблюдава при 10 000 бебета).

  Правила за прехвърляне към изкуствени смеси:

  • В началния етап е необходимо да се даде малко количество, което не отговаря на възрастта.
  • Периодът на адаптация е 4-5 дни, само след това можете да дадете порция, която е подходяща за възрастта на бебето.
  • Не можете да бързате да смените сместа с друг тип, дори ако изглежда, че тя не е подходяща, неспазването на състоянието може да доведе до проблеми с храносмилателния тракт.

  Характеристиките на изкуственото хранене са представени в таблицата.

  Възраст на дететоМлечните формули се криптират, както следва:

  0 - за недоносени бебета.

  2 - от 6 до 12 месеца.

  3 и 4 - възраст от една година.

  Наличието на пробиотици в сместаЖивите млечни бактерии предотвратяват храносмилателни разстройства.
  Видове смесиСуха и течна. Последният тип е най-удобен за използване. Предлагат се и специализирани смеси за страдащи от алергия.

  По какво си приличат?

  1. Мама може да бъде заменена от друг възрастен (поне за известно време).
  2. Детето спи добре през нощта и рядко се събужда (ако сместа се дава преди лягане, тогава има шанс бебето да спи шест часа). Причина - сместа отнема много време за смилане.
  3. Татко може да се обвърже с бебето.
  4. Сместа е обогатена с таурин. Това е свободна аминокиселина, която е от съществено значение за формирането на мозъка и зрителния анализатор. Веществото се намира в кърмата, счита се за незаменим, особено за недоносени бебета.

  Разлики в храненето

  Информацията е представена в таблицата.

  ИндексИзкуствен изгледСмесен изглед
  Поносимост към децаЛошо толерирано, отнема време бебето да свикне с новия режимПо-добре поносим, ​​считан за най-оптимален за растящ организъм
  Ползи за тялотоНиска ефективност, не може да се сравни с майчиното мляко (днес много компании провеждат изследвания за създаване на най-полезната млечна формула)Висока потентност, сравнима с кърменето
  Парични разходиВисоки парични разходиЗначителни икономии
  Трудности за майкатаДоставя много неудобства, има постоянна необходимост от приготвяне на млечна смесПо-лесен начин за майката на бебето
  Близостта на мама и бебеЖената пропуска момента, в който се установява тясна връзка с бебето.Жена успява да се свърже с дете в ранна детска възраст

  Кога най-подходящи са вариантите за хранене

  Децата, които са слаби от раждането, с различни диатези, се нуждаят от минимум смесен тип хранене. От първите дни от живота не се препоръчва да се предписва изкуствено хранене, това може да доведе до сериозни храносмилателни разстройства. Важна информация: количеството протеин за бебе не е повече от 5 g на 1 kg тегло. Медицинските смеси се предписват само при определени показания.

  Може да се заключи, че смесеното хранене е по-лесно за детето. Ето защо всяка майка трябва да се опита да храни бебето си възможно най-дълго. Ензимите в кърмата помагат за по-доброто храносмилане на други храни.

  което е по-добре смесено или напълно изкуствено хранене?

  вече ми счупи главата. помогне

  Разбира се, аз самият мога да напиша този въпрос в търсачка и да прочета информацията, което вече съм правил много пъти. Но информацията е противоречива, основно всичко се базира на личните мнения на лекари и хора, близки до тази област..

  може би просто търся на грешното място? ако някой може да ми даде научни данни по този въпрос или мненията на уважавани лекари, ще съм благодарен.

  Многократно съм срещал становището в полза на IW в сравнение със SV.

  накратко, млякото и адаптираното мляко са твърде различни видове храни и стомашно-чревният тракт на детето е силно натоварен, т.е. бебето има ураган в стомаха от различни видове хранене

  Веднага предвиждайки въпросите: детето беше напълно на IV до два месеца, първоначално детето беше в болницата отделно от мен, плюс две седмици от болницата, където GV беше силно обезсърчен и много труден за изпълнение.

  Тогава естествено, ребът свикна с бутилката и не разбра. каква е гърдата и за какво е тя. Тъй като наистина не беше възможно да се изцежда мляко (20 грама е дори за едномесечно бебе - това не е нито в главата, нито в свещеника), те изядоха сместа, след това млякото се наводни по някаква причина.. (xs, как изчезва при хората, не мога да си представя).
  за 2,5 месеца (сега сме на 4,5 месеца) имаме SV: изцедено мляко и адаптирано мляко

  на ден млякото излиза средно 200 грама, когато е 100-150, когато се получат 350 грама. тук всичко е объркващо, сместа е според режима. но не можете да изцеждате мляко според режима.

  Вече ще се радвам. така че млякото е изчезнало, както пишат мнозина, но не работи. Dostinex пие, докато искам през цялото време, мисълта „какво ще стане, ако дори 100 грама мляко на ден е по-полезно. отколкото тяхното отсъствие. " Планирам всички тези действия преди въвеждането на допълващи храни

  Не ми е толкова трудно да изпомпвам, но има ли смисъл и полза от такова хранене.

  и моля, идеологически религиозни лозунги „майчиното мляко е най-добрата храна“ не е необходимо :))) ако беше чисто GW, бих се съгласил изцяло и напълно, но ситуацията ми е различна. Трябва да оправдая рационалността или ирационалността на такава схема

  Смесено хранене: всичко, което трябва да знаете, преди да изберете

  Като не можете да поддържате кърменето, вие все още давате на детето си не по-малко любов, грижи, постоянно мислите, че то е най-доброто в света

  Не са необичайни опитни майки след раждането да изпаднат в нервно състояние, присъщо на първородните. От нищото те имат букет съмнения относно способностите си. Това се улеснява от много психологически фактори, които отвеждат хората в заблуда. Майка ни редовно посещава интернет форума, чете статии за ползите от кърменето, участва активно в „злоупотребата“ на опонентите си, застъпва се за прогресивни методи на обучение. Така тя отново забременява, ражда - и изведнъж... Изведнъж се появяват въпроси от нейния на пръв поглед опитен човек: „Какво да правя, бебето през първия месец е добавило повече от килограм, а през втория - само 300 г?“, „Защо винаги имам гърди "Празно"? "," Бебето се притеснява, когато суче - няма достатъчно мляко? "

  Повишената подозрителност, която се развива след раждането, не е отменена. Тя участва в хормоните и майчинския инстинкт, но най-вече зависи от психологическата среда. Няколко погрешни забележки могат да създадат дълго време съмнения относно вашата способност за хранене. И тогава изнервена майка иска спешно да успокои себе си (преди всичко) и детето с нещо надеждно. Например смес. Кърмата в позор - тя е „нискомаслена“, „малка“, „някак не е такава“. А със сместа всичко е много ясно. Той приключи с храненето - детето се успокои и „най-накрая“ спи, мълчи или дори наддава. О, това тегло! Все още имаме стереотип в главите си: теглото е равно на здравето. Този подход не оставя никакъв шанс за индивидуално развитие да заобиколи клиниката и лабораторията за анализи..

  Основните причини, поради които детето се прехвърля на смесено хранене, специалистите по кърмене наричат ​​ниска информираност на майките, подсъзнателно нежелание за кърмене, както и необмислени (без предварителна диагноза) съвети от лекари.

  Какво е смесено хранене?

  Смесеното хранене е система за хранене на дете, при която допълнителното хранене със смес се извършва на равна основа с кърменето без ясен режим (при поискване), докато обемът на сместа заема не повече от половината от общия обем храна. Препоръчва се поради следните причини:

  - недостатъчно наддаване на тегло;

  - болест на мама, приемането на лекарства, несъвместими с хепатит В;

  - житейска ситуация: например семейството е бедно и майката трябва незабавно да излезе на пълен работен ден.

  Винаги ли смесеното хранене е пътя към храненето с формула? Въобще не. Всичко зависи от вашите цели. Ако една майка иска да запази кърменето, това означава, че тя изпълнява (доколкото е по силите си) всички препоръки за увеличаване на лактацията, хранене на детето със смес в размер не повече от 30-50% от дневния хранителен обем. С компетентното изпълнение на всички съвети и най-важното - възстановяване на психологически комфорт, загубен поради съмнения и страхове за „загубата на мляко“ - кърменето определено ще бъде възстановено. В много случаи бебето напълно преминава към чисто кърмене до 6 месеца.

  Компетентен превод в смесено хранене

  За да превключите на CB, трябва да изчислите липсващото количество храна в грамове на ден и ще допълвате с изчисления обем на сместа няколко пъти на ден. Лекар или консултант по кърмене ще ви помогне да изчислите. Ако няма да прехвърляте бебето на адаптирано мляко в бъдеще, не забравяйте да поискате препоръки за увеличаване на лактацията. По правило това са редовни нощни прикрепвания към гърдите (особено преди сутринта), контакт кожа до кожа - при хранене със смес детето се държи близо до гърдата; редовно изцеждане на мляко, както и допълнително хранене със смес не от бутилка, а от лъжица или спринцовка. Използването на зърно трябва да се избягва, когато е възможно. Сместа се излива бързо от зърното, бебето няма нужда да се притеснява и то бързо свиква. След смучене на шишето, бебетата не могат да регулират правилно дишането си, докато сучат гърдата и се притесняват. За работещите майки, за да не губят мляко, е много важно да кърмят бебето поне сутрин и вечер..

  Допълнете със смес само след като бебето е прикрепено към гърдата (и двете гърди). С течение на времето постепенно намалявайте количеството адаптирано мляко в полза на гърдите си. Броят на кърменето трябва да бъде поне три до пет пъти на ден.

  Как да изберем смес и да изчислим правилното количество? Препоръки от Тамара Александровна Забелина, педиатър на медицински център XXI век, опит в медицинската практика - 20 години. (източник: http://mama.mc21.ru)

  Приблизително можете да използвате следното изчисление: за дете под 10 дни дневният обем на млякото е 2% от теглото при раждане, умножен по възрастта на детето в дни. Пример: дете, родено с телесно тегло 3200 на 5-ия ден от живота, трябва да получава около 320 ml мляко на ден (3200: 100x2x5 = 320), тоест при средна честота на хранене от 8 до 10, обемът на всяко хранене е от 30 до 40 ml средно аритметично. След 10 дни до 2 месеца живот изчислението е още по-просто: дневното количество храна е 1/5 от телесното тегло. Пример: едномесечно бебе с тегло 4500 трябва да получава около 900 ml мляко на ден. На тази възраст, като правило, честотата на хранене е около 8 пъти на ден, т.е. средно детето получава около 110 ml мляко (от 100 до 120 ml) за всяко хранене. Липсващият обем се допълва с допълнителна храна - смес за бебешка храна. При избора на смес се взема предвид възрастта на детето, както и наличието на някакви проблеми, когато се наложи да се предписват специализирани, т.е. терапевтични смеси.

  Ако детето е здраво, следните смеси могат да се използват като допълнителна храна: Nutrilon, Humana, Heinz, Nan, Unsigned, Mamex, Hipp. Ако има признаци на храносмилателни разстройства - колики, задържане на изпражнения, нестабилно изпражнение, за корекция на дисбиоза, с повишен риск от инфекции, смеси "нан ферментирало мляко 1" за деца от първата половина на живота и "нан ферментирало мляко 2" от 6 месеца са добри; С висок риск от алергия към кравето мляко - ако неговата непоносимост се установи при родителите, братята или сестрите на бебето - се предписват смеси, съдържащи частично хидролизиран протеин: „нан хипоалергичен 1“ през първата половина на годината и „нан хипоалергичен 2“ след 6 месеца, „нутрилак хипоалергенен“, "Hipp hypoallergenic 1", "hipp hypoallergenic 2", "humana hypoallergenic 1" и "humana hypoallergenic 2". Ако детето вече има признаци на алергия към кравето мляко, е необходимо да се предписват лекарствени - хидролизатни смеси като допълнително хранене, при които чрез хидролиза се унищожават основните алергени, отговорни за развитието на хранителна непоносимост: "Nutrilak peptidi stst", "Frisopep", "Alfare", " Нутрилон Пепти TSC "," Прогестимил "," Нутрамиген "," Дамил Пеп ".

  За деца с дефицит на лактаза, включително като диетична храна при остри чревни инфекции, се препоръчват смеси с ниско съдържание на лактоза: "ниско-лактозен нутрилон", "ниско-лактозен нутрилак", "хумана лп" (това са млечни смеси), смеси на базата на протеинови хидролизати - "frisopep", "hipp ga 1", "humana ga 1". В допълнение, ферментиралите млечни смеси съдържат по-малко лактоза поради лактазната активност на микроорганизмите. Смеси, в които лактозата отсъства напълно - млечни продукти без лактоза - "безлактозен мамекс", "безлактозен нан", "безлактозен нутрилак"; не съдържат лактоза също смеси на базата на соев протеин - "енфамил соя", "хайнц соя", "соева проба", "нан соя", "нутрилон соя" и други, както и хидролизатни смеси за медицински цели - "алфаре", "прегестимил "," Nutramigen "," Nutrilon Pep TSC ". При постоянна регургитация понякога педиатърът счита за необходимо да предпише антирефлуксна смес. Тези смеси имат висок вискозитет поради включването на сгъстители (дъвка или нишесте) в състава им: "Nutrilak ar antireflux", "Semper lemolak", "Frisovom", "Humana ar", "Nutrilon antireflux" и др..

  Пристрастни причини за добавки: не се съмнявайте!

  Помислете за причините, които могат да се отдадат на прибързания избор. Тоест, когато детето всъщност не се е нуждаело от трансфер в SV, но родителите му са решили друго.

  1. Липса на информация. Фактите по-долу НЕ са причина за незабавно допълване на формулата.

  - детето се притеснява близо до гърдата, хвърля гърдата;

  - гърдите са престанали да се пълнят, приливите и отливите не се усещат;

  - няма достатъчно мляко при изцеждане;

  - през първия месец от живота, детето добави над нормата (повече от 600-800 g), а през втория месец добави малко (по-малко от 600 g);

  - контролното претегляне показа, че детето изсмуква малко мляко;

  - детето има болки в стомаха, има обрив (диатеза).

  Ако млада майка ги дава като аргумент, това означава, че тя спешно трябва да освежи знанията си с правилната информация. Например прочетете материали от архива на нашия сайт: http://www.u-mama.ru/read/article.php?id=2223.

  2. Грешки по време на кърмене: неправилно кърмене, дискомфорт по време на сучене, привикване към строг режим на хранене. Трябва да се свържете с консултант по кърмене.

  3. Несломима вяра в схемата за детско хранене за деца под една година и сляпо подчинение на медицинските препоръки. Трябва ясно да се разбере, че тази схема е разработена преди много години въз основа на статистически данни за здравословното състояние на децата, които са смесени или хранени с адаптирано мляко. Нови педиатрични норми, базирани на детска статистика, току-що завладяха света. Бебетата все още се измерват от изкуствени хора, следователно надценените норми за прираствания, ранно въвеждане на допълващи храни и т.н. Все още е по-удобно лекарите да се справят с изкуствени хора, тъй като те разполагат с всичко като грамове и време. Децата на HBV имат неконтролирано хранене, неизвестни грамове, неразбираем състав на млякото. Всичко е в мъгла. Много лекари дават прибързани съвети относно храненето с адаптирано мляко, за да улеснят себе си да разберат ежедневието на детето и количеството храна, което ядат. Съвременната майка трябва да разбере, че всички остарели схеми не отчитат индивидуалните характеристики на децата..

  Дълго време педиатричният подход у нас означаваше да внуши на майките много страхове, съмнения и стереотипи. Системата постепенно се променя, превръщайки се в минало, но оцеляването е упорито. Добрият лекар не трябва да „дърпа“ детето към схемата, а да преценява индивидуалната ситуация. Всяка майка има избор - да остави бебето й да бъде оценена на поточната линия или да намери лекар, който има време да вземе предвид индивида. Такива лекари се срещат и в обикновените областни поликлиники. Не го приемайте като неизбежно, ако ви кажат, че детето ви е задължено да спи цяла нощ до шест сутринта на 3 месеца, без да се събужда - или да тежи 200 g повече, според етикета. Това не е последната истина, а педиатричен подход, приложен към всички деца еднакво. Никой не познава детето ви по-добре от вас - няма нужда да прехвърляте ЦЯЛАТА отговорност на лекарите!

  4. Нежелание за кърмене. Една от най-честите причини. Тя може да бъде камуфлажна, изразена индиректно. Нашето тяло е много интелигентна система. Когато с уплаха се вдъхновяваме, че ни е студено, той се съгласява и замръзва. Когато наистина, наистина не искаме нещо, той отново се съгласява и намалява потока на мощността на определеното място. По-конкретно, намалява производството на мляко и услужливо предлага някакви заболявания в диапазона, които помагат да се прекрати лактацията - например, майка започва да я боли главата от липсата на сън. Младата майка може да направи всичко възможно, за да демонстрира борбата с „умиращата“ лактация, размахвайки списък с лактогоника и говорейки за борбата си за НВ, но чистото дразнене рано или късно ще я отдаде. В този случай има поговорка: „По-добре е да се храни бебе с изкуствено хранене, но от чисто сърце, отколкото кърма без добра воля“..

  Типично поведение на фона на подсъзнателно нежелание за кърмене е постоянен апел към някакви схеми. Опитвайки се да установи лактация, мама използва везни (контролно претегляне), настройва режима според книгите и съветите, изчислява грамове и минути. Тя се нуждае от всички тези събития, за да демонстрира своята „доброта“. Те я ​​предпазват от възможни атаки от "фенове на GV" и бъдещи комплекси. Също така една майка, която е несигурна в себе си и избира да допълни със смес, изглежда се освобождава от отговорност. За нея е по-лесно. Тя не е виновна за емпиричната нужда на детето от смес - виновни са таблици, норми, грамове. Тук бих искал да отбележа отделно: кърменето трябва да е приятно както за майката, така и за детето. „Злото“ хранене чрез „не искам“ няма да донесе никаква полза за детето. Хармоничният превод в IoT ще коригира ситуацията.

  5. Колкото повече (във времето) детето е отделено от майката след раждането, толкова по-лоша е връзката „майка-бебе“, тялото на майката реагира по-слабо на нуждите на детето. Те не го прикрепиха към гърдата след раждането, откриха някои проблеми - занесоха го в интензивното отделение, държаха го в болницата известно време - всички тези причини могат да доведат до хормонален дисбаланс, лактацията ще започне да избледнява. Вековният опит с кърмене на деца показва, че майчиното мляко се появява дори при жени с недоносени деца, които прилагат чужди деца към гърдите си (мокрите сестри в Русия често нямат свои деца). Желанието за кърмене преодолява много бариери: ако не е възможно да се приложи към гърдата, бебето се храни не с адаптирано мляко, а с изцедено мляко. Като цяло детето е ваше лично. Когато сте отделени от бебето си след раждането, поискайте да ви осигурите условията за нормално кърмене. Често не му пречи здравият разум, а човешкият фактор (недоволна медицинска сестра).

  6. Неправилно тълкуване на лактационните кризи. В определени моменти (обикновено през третия месец от кърменето, шестия и деветия) се усеща липса на мляко. Бебето започва да суче по-често и по-дълго - или обратното, хвърля гърдата, капризно е, наддава малко (по-малко, отколкото през първите три месеца). На ТРИ МЕСЕЦА бебето започва да се храни със смес, преминавайки към смесено хранене (и по-късно към изкуствено хранене). Майките трябва своевременно да изучават информация за лактационни кризи, която трябва да се търпи само като неизбежен природен феномен.

  Важно: невъзможно е да се определи по поведението на гърдата дали бебето е сито или гладно. Това може да стане чрез преброяване на дневното количество уриниране, извършване на "тест с мокра пелена" (най-малко 10-12 мокри пелени на ден). Най-лошото нещо е да успокоите нервите си, като нахраните бебето с адаптирано мляко. Трябва да успокоите нервите с валериана или персен - директно в себе си. И също така използвайте всички възможности за психологическо облекчение.

  6. Натиск от страна на роднини. Разбираемо е желанието на бабите / съседите / приятелките да изглеждат по-умни на фона на непрекъснато съмняваща се млада майка. Всички се утвърждаваме за сметка на някого или нещо, ако няма достатъчно сили за самореализация. В този случай можете да посъветвате посещаването на следродилни курсове (в някои училища за майки е позволено да идвате с деца), организиране на форумни партита - срещайте повече съмишленици, обсъждайте общи проблеми, бъдете сигурни, че не сте сами.

  Някои статистически данни: „една бутилка смес няма да навреди“ - или ще стане?

  * Кърмещите и хранените с адаптирано мляко бебета имат различна чревна флора.

  * Кърмещите бебета имат по-ниско рН (кисела среда) в червата от приблизително 5,1-5,4 рН през първите шест седмици, представено главно от бифидобактерии с малко патогенна флора - микроби като Е коли, бактероиди, клостридии и стрептококи. А бебетата, хранени с адаптирано мляко, имат високо чревно рН от около 5,9-7,3, с разнообразна гнилостна бактериална флора.

  * При кърмените бебета, хранени с адаптирано мляко, средното рН е приблизително 5.7-6.0 за първите четири седмици и намалява до 5.45 до шестата седмица.

  * Когато хранителните добавки се дават на кърмачета през първите седем дни от живота, производството на необходимата кисела чревна среда се забавя и никога не може да бъде постигнато..

  * Кърмачетата, които кърмят и които са допълнени с адаптирано мляко, развиват чревна флора, подобно на бебетата, хранени изцяло с бутилки.

  * Веднага след като започне добавянето с адаптирано мляко, бактериалната флора на кърмачетата става подобна на тази на изкуствените деца, при които бифидобактериите вече не доминират и се развива колонизация с анаеробна флора.

  * Дори малки количества добавки с формула (едно хранене на всеки 24 часа) ще доведат до промени в микрофлората в червата на детето.

  * Въвеждането на формулата при кърмаче води до нарушаване на чревната екосистема.

  * В семейства, склонни към алергии, кърмещите бебета могат да станат чувствителни към протеините от краве мляко дори след една бутилка адаптирано мляко ((случайни добавки или планирани добавки в детската стая през първите три дни от живота).

  Кое е по-добре: смесено или изкуствено хранене?

  По този въпрос няма консенсус. Изглежда логично допълването със смес в количество не повече от 50% от общото хранене е по-добро, тъй като бебето продължава да получава здравословно кърма. От друга страна, представете си: бебето току-що се е родило. Храненето е изграждането на тялото, всички жизненоважни системи. Много е важно детето веднага да се адаптира към предложената диета и да започне да я усвоява хармонично. В случай на смесено хранене се оказва, че детето е адаптирано към кърмата, но веднага му се предлага смес, към която също трябва да свикне отделно. Често тялото на детето се губи от периодична атака от „чужда“ храна и започва да отслабва.

  Добавянето със смес понякога се приема твърде леко, като се предписва без участието на лекар. Кърмата и всякаква (най-скъпата и висококачествена) формула не са равни помежду си. Съставът на кърмата е уникален, напълно се адаптира към конкретно дете, има различен състав в зависимост от неговата възраст, сезон, здравословно състояние и дори времето на деня. Никоя смес никога няма да има тези свойства. Допълването със смес трябва да бъде обсъдено със здрав лекар, който практикува индивидуален подход и не предписва сместа за реклама. Прехвърлянето на бебе на смесено хранене е много сериозна стъпка! Сместа може да е алергична, тя се избира индивидуално.

  Някои майки започват да хранят бебетата си с адаптирано мляко през нощта според съветите на „баба“, за да може бебето да спи по-добре. Всички бебета трябва да облекчат стреса на раждането след раждането. Представете си какво трябва да преживее бебето по време на раждането. Чувстваше се зле, наранен, уплашен. Той беше изваден от деветмесечна почивка. За още 2-3 месеца той ще облекчи стреса чрез сън или контакт с мама. Детето трябва постоянно да усеща майката, за да се увери, че не го е изоставила. Следователно новородените са в състояние да "висят" на гърдите в продължение на няколко часа. Всяка смес е много сладък, сърдечен продукт. Отнема повече време, за да асимилира и „закова“ детето за дълъг сън. В подобен сън няма нищо естествено и хармонично, освен удобството на майката.

  Изключителна вреда е добавянето на бебета с кефир или козе мляко. Тези продукти не са адаптирани, не са идентични с кърмата или адаптираното мляко и до шест месеца (козето мляко е противопоказано до една година) увреждат организма, осигурявайки натоварване на бъбреците, панкреаса, намалявайки имунитета.

  И накрая. Ако под натиска на обстоятелствата трябваше да прехвърлите бебето на смесено хранене, а след това на изкуствено, това не е причина за по-нататъшни комплекси. Това е вашата индивидуална ситуация. Разбира се, кърменето е идеалният избор за бебе. Като не можете да го издържате, вие все още давате на детето си не по-малко любов, грижи, постоянно мислите, че то е най-доброто в света. Това е най-важното.

  На снимките: 1. Мирослава (майка Хрюничка ), 2. Маруся (майка Валкирия ), 3. Полина (майка lyolyka ™ ), 4. Марк (майката на малкот).

  Какво е по-добре за бебето - смесено хранене или хранене от шише? Сравнение на два вида, препоръки за майките

  Младите майки, които кърмят, често решават да хранят допълнително бебето си. Това обикновено се дължи на факта, че майката иска да се върне в училище или на работа. Въпреки че има много други възможни причини.

  Може ли кърменето на бебе да се смесва с изкуствено? Да, но преди да вземете окончателно решение, трябва да знаете как да накарате бебето да свикне с шишето, без да се отказва от гърдата, как да установите процеса на смесеното хранене и редица други тънкости при смесеното хранене..

  Какво е смесено хранене?

  Смесеното хранене се счита за такова хранене, при което бебето получава кърма и в същото време - изкуствена формула. Подобна комбинация обикновено се практикува, ако жената няма достатъчно кърма и трябва да храни бебето с адаптирано мляко. Допълнителното хранене със смес се извършва наравно с кърменето без ясен режим (при поискване), докато обемът на сместа заема не повече от половината от общия обем храна.

  Показания

  1. Липса на наддаване на тегло.
  2. Хипогалактия.
  3. Житейска ситуация: например семейството е бедно и майката трябва незабавно да отиде на пълен работен ден.
  4. Неадекватно кърма (съдържащо недостатъчно основни хранителни съставки). В случай, че кърменото дете има прояви на недохранване или тежка анемия.
  5. Недоносеност.
  6. Болести на майката (сърдечно-съдова, бъбречна, дихателна и други системи) в компенсирана форма.
  обратно към съдържанието ↑

  Ползи

  1. При този тип хранене майката може временно да бъде заменена от друг възрастен, но в същото време тя ще може да поддържа близост с бебето по време на кърмене.
  2. Детето спи добре през нощта, рядко се събужда. Ако сместа е била дадена преди лягане, тогава има всички шансове бебето да спи шест часа подред или може би цяла нощ, без да се събужда.

  недостатъци

  1. В повечето случаи смесената диета неизбежно ще доведе до изкуствена.
  2. Намалено производство на кърма поради рядко стимулиране на гърдата. Когато мама започне да предлага на бебето смес, дори под формата на допълнително хранене след кърмене, бебето иска гърди по-рядко и се формира график за хранене.
  3. През първите месеци от живота бебето трябва да се адаптира към нова диета, макар и само към един от нейните видове. Ако предлагате едновременно кърма и адаптирано мляко, стомахът ще бъде изключително трудно да понася подобни промени, които след това могат да повлияят на здравето му..
  4. След като започна лесно да получава сместа от шишето, бебето не иска да „работи“, извличайки мляко от гърдите на майката. Това се случва при много ранен преход към смесено хранене (през първите 6 седмици от живота на бебето).
  5. Поради пропуснати хранения, пренаселените гърди могат да наранят, често температурата се повишава и се установява стагнация на млякото.
  6. Редки изпражнения. Недостатъкът на смесеното хранене на новородени е болезненото изпражнение, което се появява самостоятелно на всеки 3-4 дни или дори по-рядко. Често този проблем възниква от неодобрена евтина смес..
  7. Често, след като получи по-малко гърди през деня, детето започва да изисква повече кърма вечер и през нощта.
  8. Хранейки се със смеси, можете да пропуснете момента, в който се установява близост между майка и дете, което е невероятно трудно да се възстанови в по-зряла възраст..
  9. Финансови разходи. Кърмата е безплатна. Кутия от най-евтината смес струва от 200 рубли.
  обратно към съдържанието ↑

  Организация на

  Добавка (смес) трябва да се дава само след като бебето е прикрепено към двете гърди. В същото време броят на прикрепванията към гърдите вероятно ще бъде в пъти по-голям от броя на храненията с адаптирана млечна формула..

  Смесете количество

  За да се изчисли правилно необходимото количество смес, като се вземе предвид необходимостта от всички полезни съставки, се вземат предвид следните показатели:

  • Възраст на детето.
  • Близостта на храненето до естественото или изкуственото хранене (смесено хранене за 4 месеца или повече).
  • Тип смес (адаптирана или не). Ако детето е на по-малко от две седмици, тогава количеството храна на ден трябва да бъде поне два процента от теглото, умножено по възрастта в дни. След двуседмична възраст изчислението ще бъде различно - количеството храна трябва да бъде поне една пета от теглото на детето.
  обратно към съдържанието ↑

  Количество кърма

  След 10 дни до 2 месеца живот изчислението е още по-лесно: дневното количество храна е 1/5 от телесното тегло.

  Основни правила

  1. Изберете зърното внимателно: то трябва да е достатъчно стегнато, а храненето с негова помощ трябва да бъде съпоставимо с трудностите при получаване на мляко от майчината гърда.
  2. Намерете удобна позиция за вашето бебе, използвайте онези аксесоари, които не предизвикват протести от негова страна. Храненето с адаптирано мляко не трябва да го тревожи..
  3. Предлагайте на бебето гърди през нощта възможно най-често.
  4. След прихващане към гърдата, бебето може напълно да задоволи чувството на глад и да откаже сместа. Не настоявайте. Предлагайте добавки само когато бебето отвори уста и не се отвърне от храната.
  5. Ако педиатърът е потвърдил факта на недостиг на кърма, трябва да изберете адаптирано мляко. Отделете време да пуснете на пазара този брой и след проучване на пазара изберете наистина най-добрата добавка за вашето бебе..
  6. Правете седмично "тест с мокра пелена". Така можете да контролирате необходимия обем на сместа..
  7. Избирайки смес, подходяща за трохите и внимателно проследявайки реакцията на бебето към нея, се откажете от желанието да експериментирате.
  8. Непременно с помощта на консултант по кърмене установете лактация и се върнете към кърменето на бебето, без да използвате формула.
  9. При смесеното хранене общият брой на храненията остава същият като при естественото хранене; желателно е броят на прикрепванията към гърдите да е поне 3, тъй като при по-рядко кърмене майчиното мляко изчезва много бързо.
  10. Ако бебето не яде препоръчаното количество по време на едно хранене, са необходими по-чести по-малки хранения. Този метод се препоръчва при хипогалактия, когато е възможно да се стимулира лактацията чрез чести прикрепвания към гърдите..
  11. Калоричният коефициент на дневната хранителна дажба на дете, което получава смесено хранене, трябва да бъде с 5-10% по-висок, отколкото при естественото хранене. Съотношението между протеини, мазнини и въглехидрати също се променя донякъде, тъй като количеството протеин, дадено на детето на 1 кг от теглото му, леко се увеличава, а количеството мазнини и въглехидрати остава почти непроменено. Това съотношение, в зависимост от количеството допълнително въведена храна, се доближава до 1: 2: 4.
  обратно към съдържанието ↑

  Техника

  Как да комбинирам кърменето и адаптираното мляко? Всяко хранене трябва да започва с резе на гърдата. Хранете трохите от двете гърди и след това от лъжица или шише.

  Гърдите ви също трябва да са края на всяко хранене. Тя ще позволи на бебето да се успокои и да заспи..

  От какво да се храня?

  Когато хранете от бебешко шише, използвайте стегнати зърна с фини дупки. Сместа трябва да капе през зърното от обърната бутилка, а не да изтече на струйка. Колкото по-лесно е бебето да пие адаптирано мляко от шише, толкова по-малко желание ще му трябва да смуче мляко от гърдата..

  Когато бебето порасне, по-добре го хранете от лъжица или чаша със смес, все пак трябва да прилагате бебето при всяко хранене, за да удължите лактацията възможно най-дълго и да попречите на бебето да кърми..

  Млечната смес на детето трябва да се приготвя прясна за всяко хранене, приготвената смес трябва да се съхранява и да не се претопля.

  Как да преминете от смесено хранене към изкуствено хранене?

  Необходимо е да се премине към изкуствено хранене постепенно, по "изместващ начин", в рамките на 5-7 дни. Това ще помогне на бебето да се адаптира към новата диета и режим, а също така ще намали риска от храносмилателни проблеми..

  Не трябва да давате на детето си различни смеси - той ще трябва да премине към нова диета всеки път, което е голям стрес за малкия организъм. При приготвянето на сместа е важно правилно да се изчисли дозировката й, температурата на водата (задължително преварена!) И да се спазва стерилността - всички тези инструкции се съдържат в инструкциите на опаковката.

  И още един важен момент. Когато нахраните бебето си, дръжте го на ръце - така бебето ще бъде много по-спокойно и удобно..

  Какво е най-доброто за бебета през първата година от живота?

  Тъй като майчиното мляко съдържа уникален набор от различни имуноглобулини, биологично активни вещества, хормони, ензими и други компоненти, произведени в тялото й и предпазващи детето от болести, тогава, разбира се, присъствието му в диетата на бебето е абсолютно необходимо.

  Дори майката да кърми бебето само частично, това е от голяма полза за него. Поради това обстоятелство може да се твърди с увереност, че смесеното хранене е по-добро от храненето изключително със смеси..

  Не забравяйте, че адаптираното мляко осигурява на вашето бебе само всички хранителни вещества, витамини и микроелементи, от които се нуждае. Но нито една от смесите не съдържа антитела срещу инфекции, хормони, биологично активни вещества, които помагат на бебето да понася по-добре различни заболявания, да се адаптира по-бързо към условията на околната среда и т.н. Следователно дори малка порция кърма със смесено хранене ще донесе безценни ползи за бебето..

  Лекарски съвет към родителите

  1. Не сменяйте сместа на друга спонтанно, без съвет от лекуващия лекар и без основателна причина за такава подмяна (алергична реакция към сместа, лошо усвояване и др.).
  2. Не забравяйте да дадете на детето на смесена диета да пие вода. В първите дни след започване на допълващи храни, внимавайте за изпражненията. Може да стане по-рядко и да промени цвета и миризмата. В това няма нищо лошо.

  Полезно видео

  От видеото ще научите съветите на лекаря относно смесеното хранене за кърмачета:

  Заключение

  Няма нищо лошо в смесеното хранене, ако спазвате всички правила и разпоредби. НО! Кърмата за бебе е, разбира се, най-добрият хранителен компонент. Особено в първите месеци от живота на бебето.

  Какво е по-добро смесено хранене или хранене от шише??

  Все повече се излагат аргументи в полза на естественото хранене, но суровата реалност доказва неспособността на много майки по различни причини да хранят бебетата си само с кърма. Тогава възниква въпросът: смесено или изкуствено хранене, което е по-добре?

  Както се казва, от две злини трябва да изберете най-малкото. Нека разгледаме подробно: какво да правим, ако кърмата не е достатъчна? Заслужава ли си да прехвърлите бебето на изкуствени смеси?

  Какво говори за липсата на майчино мляко

  Ако бебето не напълнее, постоянно е капризно, започва да суче гърдите и след известно време пуска плаче, тревожно спи. Всички тези признаци ви казват, че бебето ви не получава достатъчно мляко..

  Ако този факт бъде пренебрегнат, това може да доведе до забавяне на развитието, чести заболявания, намален имунитет и т.н..

  Какво да правя?

  Така че, не се отчайвайте, това може да доведе до пълна загуба на мляко, изобщо нямаме нужда от такъв резултат.

  справка
  Физиологично намаляване на количеството мляко се случва през третия и шестия месец след раждането, поради намаляване на нивото на хормона пролактин. В този случай е необходимо по-често да прилагате бебето към гърдите, за да увеличите обема на топлата напитка.

  За подобряване на лактацията се използват хомеопатични препарати на основата на пчелно млечице. Съществуват редица билкови чайове, които стимулират производството на кърма. Рефлексотерапията под формата на акупунктура също стимулира производството на мляко при кърмещи жени.

  Ако причината за намаляване на производството на мляко не зависи от физиологичните процеси, всички мерки не носят желания ефект, тогава е необходимо да се вземат други възможности за решаване на проблема..

  Възможно е да се запълни дефицитът с донорско мляко. Необходимо е обаче да се вземе предвид фактът, че много заболявания могат да се предават чрез кърмата. Следователно то трябва да бъде взето от специални организации - донорски точки, които напълно изследват донорското мляко за инфекции и неговите качествени свойства..

  Претърпява специфично лечение, само тогава може да се използва като допълнително или заместително хранене. Разбира се, много свойства се губят по време на процеса на стерилизация и бебето не получава всички ценни компоненти..

  Ако не можете да намерите донорско мляко, не се притеснявайте, можете да запълните липсващото количество с изкуствени смеси.

  Коя опция за хранене да изберете

  Какво е по-добро смесено или хранене от шише? Разбира се, вариант за смесено хранене. По-оптимално е за растящо тяло.

  Първо, бебето толерира този метод на хранене много по-добре от изкуственото хранене..

  На второ място, ако бебето получи изкуствена формула на ежедневната диета, останалото то получава кърма, всъщност това е толкова ефективно, колкото и естественото хранене..

  справка
  В исторически план първата формула е разработена преди 140 години, основател на откритието е химикът Хенри Нестле. Той беше дълбоко ангажиран с изследвания в областта на бебешката храна. Откриването е имало за цел да спаси детето на съседа, което е родено преждевременно.

  Разработването на първата формула беше началото на световно известната компания NESTLE, а също така стана спасението на много бебета..

  5 години по-късно, търговецът от Санкт Петербург Александър Венцел става първият официален доставчик на бебешка храна Nestlé за територията на Руската империя.

  Много компании провеждат многобройни проучвания за сближаване на изкуственото мляко с кърмата, но нито една не е успяла да ги направи идентични..

  Правила за смесено хранене

  Понякога липсата на мляко е преходно състояние, нашата задача е да компенсираме дефицита и след преодоляване на този период да се върнем към естественото хранене. За успеха на това начинание трябва да следвате няколко правила:

  • Дохранването с донорско мляко или адаптирано мляко трябва да се извършва след кърмене. Това в същото време ще стимулира лактацията..
  • Доливайте само с лъжица. Ако използвате шише със зърно, млякото ще тече лесно и тогава бебето ще осъзнае, че има начин да набавите храна по-лесно, отколкото да я изсмучете от гърдата, където изтичането на мляко е затруднено..

  Изкуствено хранене

  Този начин на хранене понякога е много труден за бебетата. Следователно желанията на жените, които веднага след раждането отказват да кърмят бебетата си от страх да не напълнеят или да загубят формата на млечните си жлези, не са напълно ясни.

  Има обаче медицински показания, за които жената не може да кърми:

  • ХИВ инфекции;
  • онкологични заболявания при мама;
  • инфекциозни заболявания на жената;
  • заболявания на майката, които изискват прием на лекарства, които не могат да се използват по време на кърмене;
  • мама е в тежко състояние след раждането;
  • алергична реакция или непоносимост към лактоза при бебета;

  справка
  Алергията при новородени към лактоза от майчиното мляко се наблюдава при едно бебе на 10 000 родени бебета.

  Правила за изкуствено хранене

  Адаптирането на детето към изкуствени смеси е трудно. Особено ако е преместен внезапно.

  Като начало трябва да придадете силата на звука малко по-малка от подходящите порции според възрастта, т.е. 2/3 е изкуствена смес, а 1/3 е глюкоза или подсладен чай.

  Ако забележите, че бебето усвоява добре новия метод в рамките на 4-5 дни, тогава трябва да му се даде частта, необходима за възрастта му..

  Ако детето трудно понася предписаната смес, не бързайте да я смените в друга форма. Това може да доведе до срив в храносмилането и придобиване на сериозни проблеми. Моля, свържете се с вашия педиатър, за да разрешите този проблем..

  Какво представляват млечните смеси

  За да не се изгубите в асортимента от разнообразни детски храни за деца, трябва да разберете какъв вид изкуствена бебешка храна е.

  • Силно адаптирани смеси
   Те съдържат няколко биологично активни вещества, близки до пробата от майчиното мляко, които са необходими за правилното развитие на детето. Те могат да се използват от раждането, а също и за недоносени бебета. Тези смеси включват: Neonatal, Nutrilon, Nan, Hipp-1 и др..
  • По-малко адаптирани смеси
   Такива смеси съдържат кравешки протеин - казеин. Обикновено те се препоръчват за бебета от 6-месечна възраст. Те включват: Similak, Enfamil, Nutrilon-2 и др..
  • Частично адаптирани смеси
   Такива смеси не съдържат биологично активни вещества като предишните групи, те включват: Baby, Baby, Milumil и др..

  Освен това има смеси за определени състояния на детето:

  • Безлактозни и нисколактозни смеси.

  Препоръчват се на бебета с непоносимост към лактоза, които се проявяват с чревни разстройства, алергични реакции. Те включват: Al110, Similak-Izomil, Nutrilon с ниско съдържание на лактоза и др..

  • Адаптирани смеси без млечни продукти.

  Предназначен за деца с непоносимост към протеини от краве мляко, лактоза. Съдържа соев протеин. Тези смеси включват: Bona-Soy, Nutri-Soy, Humana-Soy и др..

  • Адаптирани смеси от суроватъчен протеин.

  Препоръчва се за бебета с тежки алергични реакции към лактоза, протеин от краве мляко, болест на муковисцидозата, синдром на малабсорбция, по време на хирургични интервенции. Тези смеси включват: Portagen, Pepti-Junior, Alfare и др..

  • Подсилени с желязо адаптирани смеси.

  Те се използват при деца с анемия, недоносени бебета. Тези смеси включват: Nestogen, Similak с желязо, Nutrilon2 и др..

  • Адаптирани формули за дълбоко недоносени бебета.

  Тези смеси включват: Neonatal, Hipp pre, Enfalak и др..

  • Адаптирани смеси със синдром на регургитация.

  Такива смеси съдържат вещества, които компенсират загубите: Nutrilon - AR, Similak Izovok и др..

  • Адаптирани смеси за дисбиоза.

  Препоръчва се за недоносени бебета, бебета с дисбиоза. Тези смеси включват: NAS ферментирало мляко, Bifidus и др..

  • Безглутенови смеси за цьолиакия.

  Тези смеси включват: Al 110, Hipp1, Soya-Sam и др..

  • Смеси за фенилкетонурия без фенилаланин.

  Специфични формули за бебета с генетично заболяване фенилкетонурия: Milupa, Lofenolac и др..

  Как да приготвим сместа?

  Всяка формула се приготвя съгласно препоръките, посочени на опаковката. Трябва стриктно да се придържате към тях. Не можете да използвате смес с изтекъл срок на годност.

  Сместа се разрежда само с преварена вода. На детето се предлага готова смес с комфортна температура, това обикновено се тества на гърба на китката, като се капе малко от шишето.

  След всяко хранене шишето и биберонът или лъжицата се изплакват и стерилизират. Не съхранявайте остатъците от млечната смес, използвайте я отново!

  Млечната формула трябва да се закупи в специализирани отдели на супермаркети, аптеки, магазини за бебешки храни.

  справка
  В случай на хранене на бебета с млечни храни, допълващи храни се намират два месеца по-рано, отколкото с естествени. Такива деца се нуждаят от допълнителни витаминни комплекси, особено от витамин D3.

  В заключение бих искал да кажа, че правилното развитие на детето е основният критерий за правилно подбран метод на хранене. Проблемите, възникващи с храненето на бебето, трябва да се разрешават с педиатър, диетолог, детски гастроентеролог.