Момичетата казват на някого, че са предписали нифедипин от тона, а не от гинипрал. докторът ми каза, че от втория е по-лесно да сляза по-близо до раждането и гинипралът вече не ми помага много: - терминът вече е почти 36, стомахът много често се превръща в камък, но не боли, но също така е необходимо да се информира поне до 39 седмици!

но би било по-добре, ако не разгледам инструкциите за този нифедипин: shock: той е от исхемична болест на сърцето и с B е невъзможно. може би смесих името на лекарството.

Когато лекарят ми го предписа, тя ме попита как е кръвното ми налягане, разбрах, че това лекарство ще намали леко.

и за колко време е назначен?

Благодаря на всички за отговорите! Разбрах, че все пак това лекарство се предписва за тонизация, разбира се, Ginipral е по-често, но лекарят ми каза, че Ginipral е по-лошо за дете, тъй като имам заплаха от преждевременно раждане от 20-та седмица и не е желателно да раждам с Ginipral, но е по-лесно да се излезе от нифедипин!

едва сега мисля, че няма да се довърша с това лечение за фалшиви контракции ((((тъй като ginipral не може да бъде рязко отменен, сега пия и двете лекарства (разбира се, опитвам се да разделя колкото е възможно повече), едното се оказва, че причинява тахекардия), а другото намалява налягането - какъв ужас тогава.

Нифедипин от тон

 • 21 февруари 2013 г.

Момичета, здравей.
Някой имал ли е опит да приема Нифидипин за тонизиране по време на бременност?

B 17 + 1, силен тон. Магнезият действа за кратко време. Тези. докато правите тона преминава. Всичко отново след няколко часа.
Гинипрал е твърде рано по отношение на времето и неговите странични ефекти са силни. И така имам VSD и тахикардия, страхувам се да залепя плавниците върху него.
Нифидипин изглежда по-мек и може да се използва дълго време.

Като цяло, кой пиеше? Колко дълго? Колко дълго? Какъв беше ефектът? Странични ефекти?

Нифедипин: аналози и цени

Най-често за лечение на пациенти, на които е поставена диагноза артериална хипертония, лекарите използват лекарство като Нифедипин. Той е много ефективен, принадлежи към категорията лекарства с удължен ефект и има ниска цена. Но далеч не винаги е необходимо да се използва точно това лекарство..

Аналози

Ако пациентът има определени противопоказания за употребата на лекарството или свръхчувствителност към неговите компоненти, лекарите предписват подобни лекарства. Те имат подобен механизъм на действие, но съставът им е различен. Въпреки че Nifedipine също има аналози, които включват подобни компоненти.

Моля, обърнете внимание, че най-често необходимостта от подмяна на лекарството възниква, когато става въпрос за избор на терапия за бременна жена или при криза при пациент. Тъй като лекарството може да има отрицателен ефект върху плода. Следователно използването му е крайно нежелателно. Ето защо лекарите се съгласяват, че трябва да се използва само в изключителни ситуации. Например, когато има реална заплаха за здравето на майката.

За щастие има много аналози на инструмента. Някои от тях се произвеждат от чуждестранни фармацевтични компании. Но има и такива, произведени от местни предприятия. Най-популярните и търсени аналози са следните:

 • Каптоприл;
 • Амлодипин;
 • Капотен;
 • Коринфар;
 • Гинипрал;
 • Nifeckard.

Сравнителна таблица на аналозите на лекарствата по цена. Последната актуализация на данните беше
16-06-2020 00:05.

ИмеЦенаПодробности
Каптоприлот 30,00 руб. до 47,00 руб.скрийте подробно преглед на цените
АптекаИмеЦенаПроизводител
Eurofarmкаптоприл 50 mg 20 таблетки30.00Пранафарм |
ZdravCityКаптоприл-AKOS 50 mg таблетки 20 бр.37,00АД Синтез | Русия
Аптечен диалогКаптоприл (таблетка 50 mg № 40)47,00Пранафарм ООД | РУСИЯ
Амлодипинот 32,00 руб. до 106,00 руб.скрий подробно преглед на цените
АптекаИмеЦенаПроизводител
Аптечен диалогАмлодипин таблетки 5 mg 3032.00Biocom | РУСИЯ
Eurofarmамлодипин-веро 10 mg 30 таблетки68,20LLC Veropharm |
ZdravCityАмлодипин-вертекс таблетки 5 mg 60 бр106,00Вертекс АД | Русия
Капотенот 260,10 рубли до 329,00 руб.скрий подробно преглед на цените
АптекаИмеЦенаПроизводител
Eurofarmkapoten 25 mg 40 таблетки260.10АД "Акрихин" |
ZdravCityКапотен таблетки 25mg 56 броя.285,00Акрихин АД | Русия
Аптечен диалогКапотен таблетки 25 mg No 56329,00Акрихин ОАО | РУСИЯ
Коринфарот 130,00 руб. до 162,00 руб.скрийте подробно преглед на цените
АптекаИмеЦенаПроизводител
Аптечен диалогCorinfar (табл. P / o prol. Ефективен 10 mg № 100)130,00Плива | Хърватия
ZdravCityCorinfar Retard таблетки p.o. удължено действие 20mg 50 бр.151,00Pliva Hrvatska doo | Хърватия
Eurofarmcorinfar retard 20 mg 50 таблетки162,00Pliva Hrvatska d.o.o. |
Джинипралот 246,00 руб. до 265,80 рубли.скрий подробно преглед на цените
АптекаИмеЦенаПроизводител
Аптечен диалогGinipral (amp. 10mkg 2ml №5)246,00Nycomed | Австрия
ZdravCityGinipral разтвор за интравенозно инжектиране. 5mkg / ml 2ml 5 бр.261,00Nycomed Austria GmbH / Takeda Austria GmbH. | Австрия
Eurofarmгинипралов разтвор за интравенозно приложение 10 μg / 2 ml 5 amp265.80Takeda Austria GmbH |
Nifeckardот 193,00 руб. до 228.80 руб.скрийте подробно преглед на цените
АптекаИмеЦенаПроизводител
ZdravCityNifecard HL таблетки p.o. с мод. освобождаване 30mg 30 бр.193,00Lek d.d. | Словения
Аптечен диалогNifecard XL (tab.p.pl / ob.30mg No. 30)214,00Лек | Словения
Eurofarmnifecard chl 30 mg 30 таблетки228.80Lek DD |

Ефективността на тези лекарства е клинично доказана. Освен това, в някои ситуации приемът на тези лекарства е подходящ и за предпочитане..

Каптоприл или Нифедипин: което е по-добре

Каптоприл е АСЕ инхибитор. Ето защо, както и Нифедипин, обикновено се използва за лечение на пациенти с високо кръвно налягане. Но в същото време е необходимо да се разбере, че оригиналното лекарство има различен механизъм на действие. Базира се на блокиране на бавни калциеви канали.

Неговият аналог влияе върху процеса на производство на алдостерон. Чрез намаляване на количеството на това вещество е възможно да се постигне намаляване на кръвното налягане. В допълнение, лекарството помага и за намаляване на натоварването на сърдечния мускул..

Амлодипин или Нифедипин

Това лекарство също се използва успешно за лечение на пациенти, които са диагностицирани със сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. На първо място, основната разлика е по-широкият обхват на действие на агента. Може да се използва и за лечение на пациенти с ангина пекторис..

Допустимо е да се включи в състава на терапията, чието действие е насочено към лечение на пациенти със сърдечна недостатъчност (хронична). А бронхиалната астма не е противопоказание за употреба. Следователно, ако пациентът има такова заболяване, има смисъл да помисли за използването на лекарството Amlodipine.

Капотен или Нифедипин: което е по-добре

Именно Kapoten се предписва на пациенти, които идват в клиниката с оплакване от високо кръвно налягане. Особено когато става въпрос за леко, но стабилно увеличение. Лекарството има следните предимства:

 • лек ефект върху тялото;
 • малък списък от странични ефекти;
 • способността да се използва в началния етап на развитие на хипертония.

Строго е забранено обаче да се използва лекарството за онези хора, които са диагностицирани със заболяване като тахикардия. Тъй като не намалява сърдечната честота, а по-скоро се увеличава.

Коринфар или Нифедипин

Koirnfar принадлежи към категорията лекарства, които имат антиангинален и антихипертензивен ефект. Механизмът на неговото действие се основава на факта, че докато приемате лекарството, механичната работа на сърцето намалява. В резултат на това се намалява натоварването на сърдечния мускул и кръвното налягане..

Лекарството не упражнява натиск върху други вътрешни органи. И затова именно тя често се използва като аналог. Има и продължителен ефект..

Гинипрал или Нифедипин: какво да изберем

Ginipral се предписва главно на бременни момичета, които имат проблеми с тонуса на матката. Повишеният тонус на матката може да причини спонтанен аборт, така че става необходимо да се премахне това състояние. Това може да стане с помощта на нифедипин..

Трябва обаче да се има предвид, че това лекарство може да има отрицателен ефект върху плода. В този смисъл Гинипрал е по-щадящо лекарство, тъй като практически няма странични ефекти..

Nifecard или Nifedipine

Nifecard принадлежи към категорията на теснопрофилните лекарства. Използва се изключително за лечение на пациенти, страдащи от есенциална хипертония. С други думи, приемът му е оправдан, ако пациентът има проблеми само с високо кръвно налягане..

Други заместители

Горните заместители са най-популярни. Именно тях лекарите предпочитат да използват. Това обаче изобщо не означава, че няма други аналози. Има някои други лекарства, които също могат да бъдат класифицирани като аналози на нифедипин:

 • Адалат;
 • Занифед;
 • Nifedex;
 • Нифелат;
 • Нифесан и други.

Тези лекарства също могат да се използват в зависимост от ситуацията. Трябва обаче да се помни, че самолечението може да бъде изключително опасно. Ето защо, трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете да приемате, особено когато става въпрос за използване на нифедипин гел. Често води до алергични реакции.

Нифедипин за тонус на матката по време на бременност

Нифедипин с маточен тонус се предписва на някои пациенти от втората половина на бременността. Това лекарство има противоречиви отзиви и формира различни мнения на лекарите за себе си. Смята се, че употребата на лекарството може да бъде неразумна и опасна за детето. На практика обаче Нифедипин се справя отлично и облекчава състоянието на бъдещите майки с повишен тонус на матката.

P визуализация за използване

Назначаването на Nifedipine по време на бременност от тона се извършва при следните показания при жените:

 • схващащи болки в долната част на корема;
 • редовно напрежение на матката, придружено от усещане за вкаменяване в корема;
 • усещане за тежест и натиск в тазовата кухина;
 • скъсяване и разширяване на шийката на матката преди време;
 • изхвърляне на кръв от гениталния тракт на фона на запазване на жизнените функции на плода.

Ако се обърнете към инструкциите за употреба на Nifedipine, можете да разберете, че лекарството има антихипертензивни и антиангинални ефекти. Високото кръвно налягане и ангина пекторис се считат за преки показания за употребата му. Лекарството се препоръчва за употреба при спазми на гладката мускулатура, по-специално миокарда. Също така се предписва на жени със стесняване на кръвоносните съдове и артериите - процеси, които водят до скок на налягането.

Използването на Nifedipine с маточен тонус по време на бременност е неизречено правило. Според инструкциите за употреба, това лекарство не трябва да се предписва на жени по време на бременност. Производителят посочва, че лекарството има ефект категория С върху плода. Това означава, че лекарството може да повлияе отрицателно на развитието на ембриона, но понякога се използва по здравословни причини. Ако една жена по време на бременност с тонус значително повишава кръвното налягане или се появи пристъп на ангина пекторис, тогава употребата на Нифедипин ще бъде напълно разумна.

С останалото и действието на лекарството

Нифедипин е активен компонент на различни лекарства, които се продават под индивидуални търговски наименования. Следните лекарства с това вещество могат да бъдат закупени от аптеките:

 • Коринфар;
 • Кордафлекс;
 • Nifecard;
 • Нифедипин;
 • Възрастен;
 • Кордипин и други.

Търговската фармакологична компания Ozone произвежда таблетки Nifedipine в доза от 10 mg активно вещество на капсула. Механизмът на действие на хапчетата се дължи на основния му компонент.

При използване на лекарството се постига следният ефект:

 • процесът на навлизане на калциеви йони в мускулната тъкан е блокиран;
 • вазодилатация в цялото тяло;
 • кръвното налягане намалява поради включването в работата на малки капиляри, които преди това са били в спазъм;
 • намалява съкратителната активност на сърдечния мускул и останалите гладки мускули (включително матката);
 • увеличава се доставката на кислород до тъканите на тялото;
 • рискът от образуване на кръвни съсиреци е намален.

Приемът на Нифедипин с маточен тонус осигурява:

 • подобрено кръвообращение между плода и плацентата;
 • намалена активност на мускулния орган;
 • доставката на големи количества кислород за плода.

С използването на Nifedipine с маточен тонус

Ако по време на бременност се появи тонус на матката, не трябва да приемате Нифедипин самостоятелно. Не се препоръчва да следвате съветите на познати и приятелки, за които това лекарство е помогнало да се справят с хипертонията. Трябва да се помни, че тялото на всяка жена е индивидуално и дава своя собствена реакция на употребата на лекарства. По тази причина схемата на Нифедипин с тонус на матката се избира индивидуално.

Когато предписва лекарство, лекарят взема предвид:

 • гестационна възраст;
 • има ли активна трудова дейност;
 • колко често стомахът се превръща в кол и колко дълго се запазва напрежението на матката;
 • какви са показателите за кръвното налягане.

Ако се обърнете към инструкциите за употреба, можете да разберете, че максималната дневна доза на лекарството е 120 mg. Това количество се съдържа в 12 таблетки. Въпреки това, за бременни жени, дори със силен тон, такъв обем обикновено не се предписва. Тъй като инструкциите за употреба не предвиждат употребата на лекарството за пациенти по време на бременността, средната доза не може да бъде наречена. Според прегледите на жените, лекарството се предписва 1-2 таблетки 3-4 пъти на ден. Продължителността на терапията също се определя индивидуално. Обикновено Nifedipine се предписва до един месец и половина. В същото време лекарството може да бъде предписано като спешна помощ за еднократна употреба, за да се премахне силния тонус на матката..

Необходимо е да приемате лекарството стриктно в определени часове. Това гарантира редовния прием на активния компонент в тялото и поддържа работата му в желания режим. Лекарството се приема преди хранене с много вода. Не разтрошавайте, дъвчете или разделяйте капсулата предварително.

Принцип на лекарствено действие

След перорално приложение таблетките Нифедипин бързо се разтварят и се абсорбират в храносмилателния тракт. Максималното количество в кръвта се достига след половин час. Впоследствие лекарството преминава през черния дроб и се екскретира главно чрез бъбреците. След 4 часа количеството на активния компонент в организма се намалява наполовина.

Нифедипин има различни ефекти върху бременните жени. При повечето пациенти лекарството бързо облекчава маточния тонус. Бъдещите майки отбелязват, че болезнените усещания отминават и коремът се отпуска. В същото време лекарството влияе върху състоянието на кръвоносните съдове и сърцето. Много жени, след като приемат Нифедипин, се оплакват от неразположение, зачервяване на лицето, слабост в краката. Тези симптоми обикновено изчезват от само себе си през първите половин час. За да се намали тежестта на негативния ефект на лекарството върху тялото, се препоръчва да бъдете в покой в ​​продължение на един час след употребата на лекарството.

Възможен ефект върху плода

В началото на бременността не се предписват лекарства. До около 14 седмици се формират вътрешните органи и жизненоважните системи на ембриона. През този период приемът на каквито и да е лекарства може да не окаже най-добрия ефект върху този процес. Нифедипин може да причини необратими промени при дете, ако се приема през първия триместър. Многобройни проучвания върху животни потвърждават, че лекарството е токсично за ранния плод. Не са провеждани експерименти с бременни жени с кратък период на бременност. Следователно, високият риск от неблагоприятни ефекти не позволява на лекарите да предписват Нифедипин през първия триместър, дори ако бъдещата майка има силен тонус на матката.

За плода с акушерски период над 16 седмици, лекарството е по-малко опасно.

Ако се появи силен тонус на матката или повишаване на кръвното налягане, се предписва лекарство. Лекарят предварително оценява рисковете и ползите. Ако отказът от употреба на хапчета може да доведе до преждевременно раждане или хипертонията е вероятно да се усложни, трябва да се вземат хапчета. В други случаи, когато е възможно да се направи без Нифедипин, те му отказват. Вместо това лекарство се предписват спазмолитици за тонизиране или корекция на тонуса на матката се извършва с Ginipral.

Противопоказания и странични ефекти

Противопоказано е да приемате таблетки Нифедипин самостоятелно, дори ако има силен тонус на матката. Лекарите не предписват лекарства за такива състояния при жени:

 • ниско кръвно налягане;
 • непоносимост към някой от съставните компоненти на лекарството (включително незначителни);
 • нестабилна стенокардия;
 • хронична исхемична болест на сърцето в остър стадий;
 • миокарден инфаркт, настъпил преди по-малко от седмица;
 • кардиогенен шок;
 • колапс;
 • аортна стеноза;
 • сърдечна недостатъчност, декомпенсирана.

Ако жената има захарен диабет или функцията на филтриращите органи (черен дроб и бъбреци) е нарушена, лекарството се предписва в минимална доза под наблюдението на лекар..

Таблетките могат да причинят такива странични реакции:

 • алергични прояви;
 • слабост и сънливост;
 • виене на свят и главоболие;
 • нарушение на съня;
 • повишен пулс;
 • аритмия;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • гадене и повръщане;
 • подуване на долните крайници.

Ако се появят нежелани реакции, не трябва сами да вземате решение за отмяна на лекарството. Лекарите не препоръчват рязко намаляване на дозата на лекарството, тъй като това може да причини симптоми на отнемане. Дозировката на таблетките се намалява постепенно. Когато се появят странични ефекти, специалистът оценява тяхната сила и при необходимост променя режима на лечение. Някои реакции не изискват спиране на лекарството, тъй като те не представляват заплаха за здравето на жената и детето. Приемайки Нифедипин с маточен тонус, трябва предварително да попитате Вашия лекар за всички нюанси и последици от тази терапия. Лекарят ще ви разкаже какво да очаквате от употребата на хапчета и как да предотвратите развитието на неприятни последици..

Безопасен ли е нифедипин по време на бременност

Високото кръвно налягане се среща при 5-15% от бъдещите майки и значително усложнява хода на бременността. Хипертонията може да доведе до неприятни последици като сърдечни заболявания, преждевременно раждане и спонтанен аборт. Бременните жени обаче се страхуват не по-малко от приемането на мощни лекарства, в анотациите, към които са изброени редица противопоказания и нежелани реакции. Тези опасения се отнасят и за такова разпространено лекарство като нифедипин..

Състав и действие на нифедипин

Активният компонент на лекарството е нифедипин, вещество, принадлежащо към класа бавни блокери на калциевите канали. Лекарството има антихипертензивни и антиангинални свойства, тоест понижава кръвното налягане и предотвратява пристъпите на ангина. Употребата му помага за подобряване на благосъстоянието при заболявания на сърдечно-съдовата система..

Когато бременна жена влезе в тялото, лекарството преминава към:

 • блокиране на калциевите отлагания по стените на кръвоносните съдове;
 • разширяване и подобряване на еластичността на кръвоносните съдове;
 • намаляване на броя на сърдечните удари;
 • намаляване на нуждите от миокарден кислород;
 • понижаване на високо налягане;
 • отстраняване на излишния натрий и калий;
 • отпускане на маточните мускули.

Когато се приема през устата, лекарството се абсорбира бързо и напълно, прониквайки в общия кръвен поток, а оттам в централната нервна система и през плацентарната бариера.

Нифедипин намалява високото кръвно налягане

Ефектът на Нифедипин започва средно 20 минути след консумация (дъвченето ускорява ефекта) и продължава 4-6 часа.

Възможни ли са отрицателните последици от приема на лекарството за жената и плода?

Официалните насоки конкретно отбелязват, че лекарството е забранено за употреба по време на бременността и по време на кърмене. По този начин пред жените и здравните специалисти възниква въпросът дали си струва да приемате Нифепидин по време на бременност..

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) класифицира това лекарство като категория В. Тоест, лекарството все още може да се предписва на бременни жени, ако очакваната полза значително надвишава възможната вреда за плода..

Експериментални проучвания върху животни показват риск от:

 • вродени деформации в ембриони;
 • забавяне на растежа и забавяне на развитието на плода;
 • патология на вътрешните органи на ембриона;
 • замразена бременност.

Експерти от Руския национален изследователски медицински университет обаче дават други данни: приемът на Нифедипин не увеличава честотата на вродени аномалии при бебета, чиито майки са приемали лекарството в началото на бременността. В допълнение, дългосрочното наблюдение на кърмачета, чиито майки са използвали лекарството през втория и третия триместър, не потвърждава появата на тератогенни и ембриотоксични ефекти върху плода и новородените деца..

По този начин дори в медицинските кръгове няма консенсус относно безопасността на употребата на нифедипин по време на бременност. И все пак, лекарите считат за възможно да предписват лекарството, но главно на по-късна дата, когато най-важните органи на детето вече са се формирали, и то само за сериозни индикации.

Кога и защо таблетките нифедипин се предписват по време на бременност

Така че, лекарят предписва това лекарство за бременни жени само в екстремни случаи. Такова категорично указание през периода на раждането на дете може да бъде:

 • високо кръвно налягане, което се облекчава слабо от други лекарства;
 • хипертоничност на матката;
 • ангина пекторис;
 • хипертонична криза.

Трябва да се добави, че бременната жена има два вида високо кръвно налягане: хронично или придобито (гестационно). Хроничната хипертония се появява още преди зачеването, а придобитата хипертония се появява по време на бременност, най-често през втория триместър.

Ако женското тяло вече се е адаптирало към хроничната форма, то гестационният може да доведе до сериозни усложнения - оток, късна токсикоза, еклампсия, съчетана с конвулсии. В този случай лекарите предписват нифедипин, който помага за плавно, но стабилно понижаване на кръвното налягане и подобряване на мозъчния кръвоток. В акушерската и гинекологичната практика лекарството се използва и като токолитик (вещество, което спира преждевременното раждане) със заплаха от прекъсване на бременността.

При високо кръвно налягане рискът от спонтанен аборт съществува при 25% от жените. В този случай Нифедипин е особено ефективен..

Противопоказания и странични ефекти от инструкциите

Така че лекарите обикновено се въздържат да предписват това лекарство през първия и втория триместър на бременността. Също така, Нифедипин е забранен за употреба от бъдещата майка, ако лекарят диагностицира:

 • свръхчувствителност към активната съставка и други компоненти на лекарството;
 • остра фаза на миокарден инфаркт;
 • ниско налягане;
 • кардиогенен шок;
 • сърдечна недостатъчност в стадия на декомпенсация;
 • тежка аортна стеноза.

Приемът на Нифедипин понякога се придружава от появата на нежелани реакции. Сред основните са:

 • хиперемия на кожата;
 • подуване и зачервяване на ръцете;
 • подуване на долните крайници (като глезени и подбедрици);
 • главоболие;
 • повишена умора;
 • рязък спад на налягането;
 • сърдечна недостатъчност;
 • храносмилателни разстройства (диария, запек, гадене);
 • алергични прояви (уртикария, сърбеж).

Нежеланите реакции са по-чести в самото начало на лечението. Ако се появят тези и други нежелани последици, е необходимо спешно да се свържете с лекуващия лекар, за да промените дозата или напълно да отмените лекарството.

Как да го използвате правилно, за да избегнете негативно влияние

Не е за нищо, че лекарството се отпуска в аптечните вериги стриктно по лекарско предписание, тъй като точната дозировка и продължителността на курса на лечение могат да бъдат определени само от лекаря, водещ бременността, въз основа на водещия синдром и здравословното състояние на бъдещата майка.

Лекарството се произвежда под формата на таблетки и под формата на разтвор (не се предписва за бременни жени). Всяка таблетка съдържа 10 mg нифедипин. Инструкциите показват, че максимално разрешената дневна доза не трябва да надвишава 120 mg. На теория курсът може да продължи до един месец и половина.

Лекарят може да препоръча на пациента да приема таблетките сублингвално (поставя се под езика и изчаква разтваряне) или вътре. Начинът на приложение зависи от показанията.

Таблетките на основата на нифедипин се произвеждат от производители в различни дози и форми, има ретард таблетки с удължено действие. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар кое лекарство Ви е предписано..

Когато използвате Нифедипин, трябва да помните, че:

 • приемането му увеличава изпотяването, така че хапчето се измива с много чиста вода - поне 1 чаша;
 • неговата ефективност намалява значително при едновременното приложение на калциеви препарати поради антагонистично взаимодействие;
 • курс на лечение, комбиниран с магнезий, често води до мускулна слабост, объркване, затруднено дишане.

В допълнение, лечението с Нифедипин трябва да бъде прекратено постепенно. Внезапното отхвърляне на лекарството е изпълнено с появата на такъв неприятен ефект като синдром на отнемане.

Какво може да бъде заменено

Нифедипин е сериозно медицинско лекарство, предписвано по време на бременност само в изключителни случаи. Някои жени отказват да приемат лекарството, въпреки назначаването на лекар. Понякога възниква въпросът за заместването, ако бъдещата майка има непоносимост към компонентите на лекарството. По-долу ще разгледаме лекарства, които лекар може да предпише на жена с повишен тонус и заплаха от спонтанен аборт..

Таблица: лекарства, използвани при проблеми с кръвното налягане и заплаха от прекъсване на бременност при бъдещи майки

ИмеФорми за освобождаванеАктивно веществоПоказанияПротивопоказанияПриложение по време на бременностприблизителни разходи
ПапаверинРектални супозиторииПапаверин хидрохлорид
 • Хипертоничност на матката;
 • риск от спонтанен аборт;
 • гестоза.
 • AV блок;
 • Глаукома;
 • тежка чернодробна недостатъчност;
 • непоносимост към папаверин.
Безопасността и ефективността на папаверин не е установена.От 34 рубли
Джинипрал
 • Хапчета;
 • решение;
 • концентрат.
Хексопреналин сулфат
 • Предотвратяване на преждевременно раждане с усилени или чести контракции без изглаждане на шийката на матката или отваряне на фаринкса на матката;
 • заплахата от преждевременно раждане.
 • Тиреотоксикоза;
 • миокардит;
 • сърдечна исхемия;
 • артериална хипертония;
 • тежко чернодробно и бъбречно заболяване;
 • закритоъгълна глаукома;
 • маточно кървене, преждевременно отлепване на плацентата;
 • непоносимост към компоненти.
Противопоказан за употреба през първия триместърОт 160 рубли
Не-shpa
 • Хапчета;
 • решение.
Дротаверин хидрохлорид
 • Риск от спонтанен аборт;
 • преждевременно раждане;
 • спазми на маточния фаринкс по време на раждане;
 • Трудности при отваряне на шийката на матката
 • тежък следродилен труд.
 • Бъбречна недостатъчност;
 • тежка чернодробна недостатъчност;
 • тежка сърдечна недостатъчност;
 • непоносимост към компонентите;
 • непоносимост към галактоза (за таблетки).
Според показанията на лекаря
От 56 рубли
Магнелис В6Хапчета
 • Магнезиев лактат;
 • пиридоксин хидрохлорид.
 • Хипертоничност на матката;
 • рискът от преждевременно раждане;
 • риск от спонтанен аборт;
 • ранна токсикоза;
 • късна гестоза.
 • Тежка бъбречна недостатъчност;
 • фенилкетонурия;
 • свръхчувствителност към компоненти.
Без ограниченияОт 325 рублиУтрожестанКапсулиЕстествен прогестерон
 • Предотвратяване на прекъсване на бременност;
 • риск от спонтанен аборт.
 • Свръхчувствителност към компоненти;
 • остър флебит;
 • риск от тромбоза;
 • кървене от гениталиите;
 • чернодробно заболяване.
Показани в I и II триместърОт 352 рубли

Фотогалерия: Нифедипинови заместители, предписани за повишен тонус на матката

Прегледи на жените за употребата на нифедипин

Какво неприятно нещо - хипертоничност на матката по време на бременност. Най-неприятното при него е дискомфортът в долната част на корема и като цяло в корема. Тя дърпа, след това се спуква, после хленчи. Стигнах до болницата, предписаха ми Нифедипин. Той предотвратява свиването на матката и в същото време премахва напрежението в матката. Нифедипин трябва да се приема с повишено внимание от тези с ниско кръвно налягане, тъй като може да го понижи още повече. Като цяло, Нифедипин се понася добре от бременни жени. Както ми обясни акушер-гинекологът, те са по-нежни от Гинипрал например. Вторият има много странични ефекти. По-добре е, разбира се, да не се сблъсквате с подобни проблеми, но в крайна сметка, ако това ви е засегнало, консултирайте се с Вашия лекар. И все пак... нюанс. Приемайки Нифедипин, имате нужда от пълноценна почивка и почивка в леглото. Не се разболявай!

бобошо
http://otzovik.com/review_971063.html

Пия Nifedipine, прехвърлих го от No-shpy и Papaverin, дълго време на него, пия сутрин и вечер. Лекарят ме предупреди да не затварям инструкциите към него... И лекарят ме предупреди, че е необходимо да го купя, няма аналози!

Chochinna **
http://eva.ru/pregnancy/messages-2294485.htm

Нифедипин не засяга детето по никакъв начин. Просто у нас тя все още не е толкова широко използвана, затова се извайват анотации. Всъщност той е дори по-добър по тон от Гинипрал, особено от натиск. Така че пийте това, което лекарят е поръчал.

заполя
https://www.u-mama.ru/forum/waiting-baby/pregnancy-and-childbirth/373346/index.html

Изписаха ми и Нифедипин с тонус от 20-та седмица на бременността. Нифедипин, подобно на Гинипрал, принадлежи към групата на токолитичните лекарства, които отпускат сърдечния мускул, тъй като матката също е мускул, поради което ефектът на Нифедипин върху него е подобен. Също така има по-малко странични ефекти от Nifedipine, отколкото от Ginipral.

Тигрюша
http://www.babyplan.ru/questions/17229-nifedipin-ot-tonusa/

Опитах се да взема Нифедипин... След 20 минути стомахът ми омекна, след около час налягането спадна от 80 до 50... Сърцебиене 100, главата ме болеше, извика гинеколога, предписа малка доза кофеин, налягането е нормално сега, Нифедипин беше отменен... Почивката в леглото само помага, ставам до тоалетната и ям, пак стомахът ми е като камък... Това лекарство не ме устройваше, въпреки че тонусът наистина премахва... Пак ще приемам No-shpa, Папаверин, Magne B6... Въпреки че ефектът от тях е малък.

Айза Долматова
http://www.stranamam.ru/post/7740588/

Изписаха ми и Нифедипин, пих го три седмици и не забелязах никакъв ефект. Но Ginipral ми помогна много по-добре. Имам много по-малко тон от Ginipral.

kisa1234
http://forum.materinstvo.ru/index.php?showtopic=1738117

Видео: кръвно налягане по време на бременност

Нифедипин е вазодилататор, понякога предписван на бременни жени с високо кръвно налягане и хипертоничност на матката. Официалното ръководство обаче отбелязва, че това лекарство е противопоказано по време на бременността. Лекарите все още спорят относно целесъобразността на употребата му при бъдещи майки. Във всеки случай е необходимо да приемате лекарството само според указанията и под наблюдението на лекар. Нифедипин обикновено се използва в края на бременността и само при сериозни показания.

"Нифедипин" по време на бременност: инструкции за употреба

Поради повишения тонус на матката и сърдечно-съдови патологии, раждането може да започне по-рано от необходимото. За да се запази бременността и да се подобри общото състояние на бъдещата майка, лекарят може да предпише "Нифедипин". Такова лекарство се е доказало добре с повишено кръвно налягане и ангина пекторис, но по време на раждането на дете, употребата му изисква повишено внимание и медицински контрол.

Характеристики на лекарството и неговото действие

Нифедипин се предлага под формата на таблетки от няколко фармацевтични компании. Те се продават в блистери и полимерни кутии от 10, 20 или повече. Една таблетка съдържа 10 mg от активното вещество, което също се нарича нифедипин. Спомагателните компоненти на лекарството са талк, желатин, целулоза, лактоза и други съединения, поради което таблетката е плътна (списъкът на тези компоненти се различава от производителя до производителя).

Лекарството принадлежи към блокерите на калциевите канали, тъй като това е основният му механизъм на действие, поради което калцият по-бавно навлиза в гладкомускулните клетки. Последицата от ефекта върху такива клетки в съдовите стени ще бъде намаляване на съдовия тонус, което води до хипотензивен ефект и разширяване на артериите. Антиангинозното действие на "Нифедипин" се дължи на ефекта му върху кардиомиоцитите и коронарните съдове..

По време на бременност се изисква ефектът на активната съставка на таблетките върху гладката мускулатура на матката, поради което лекарството се използва за токолиза - потискане на контракциите, ако са започнали по-рано от очакваното. Под въздействието на "Нифедипин" честотата и амплитудата на контракциите бързо намаляват, основният тонус на миометриума намалява.

Когато се предписва на бъдещи майки?

Употребата на "Нифедипин" по време на бременност често е търсена, когато съществува риск от преждевременно раждане. Преждевременното раждане се счита за започнало в периода на бременност от 28 до 37 седмици, когато плодът все още не е набрал необходимата маса и белите дробове на бебето все още не са узрели за самостоятелно функциониране. Раждането през този период е изпълнено със сериозни патологии и дори смърт на бебе, така че лекарите се опитват да спрат контракциите с лекарства. И "Нифедипин" се показа добре като токолитик, а също така провокира странични ефекти много по-рядко от други средства за отпускане на мускулната мембрана на матката.

Това лекарство често се избира, ако бъдещата майка има високо кръвно налягане и признаци на прееклампсия..

Позволено ли е по време на бременност?

В анотацията към таблетките можете да прочетете, че "Нифедипин" е забранен по време на бременността. Въпреки това, както у нас, така и в чужбина, това лекарство се използва по време на бременност в продължение на няколко десетилетия. Той се категоризира като С, тъй като в ранните етапи може да провокира аномалии в развитието на ембриона (странични ефекти са установени при животни). Следователно, през 1-ви триместър "Нифедипин" жените в позицията не са предписани.

Лекарството е разрешено да се използва по време на бременност не по-рано от 16-та седмица, когато рискът от излагане на плода намалява. Няма проучвания за ефекта на такова лекарство върху бременни жени, но очакваните ползи от Nifedipine могат, въпреки всички рискове, да оправдаят употребата на такова лекарство. Чуждестранните лекари признават ползите от използването на "Нифедипин" за бременни жени, които имат аномалии в състоянието на сърдечно-съдовата система.

В нашата страна и съседните страни такова лекарство и неговите аналози по отношение на активното вещество се търсят и при заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, както и при повишен тонус на матката през 2 и 3 триместър. През първите 14-15 седмици от бременността такова лекарство е забранено, тъй като дори потенциалната му полза не надвишава риска за развитието на плода. По време на периода, когато органите на трохите едва започват да се развиват, "Нифедипин" може да се превърне в онзи отрицателен външен фактор, който ще доведе до следните отклонения:

 • появата на вродени аномалии в плода;
 • изоставане в развитието и растежа;
 • нарушение на функциите на вътрешните органи на детето;
 • избледняваща бременност.

От 16 до 17 седмици лекарствата вече не представляват толкова сериозна заплаха за бебето, както през първия триместър, следователно, когато става въпрос за запазване на бременността, назначаването на "Нифедипин" е оправдано. В случай на хипертония, плодът може да страда от хипоксия и рискът от избледняване на бременността се увеличава.

Ето защо, ако имате спазми в коремната болка и кървави отделяния, важно е незабавно да посетите лекар. На по-късна дата специалистът първо ще направи преглед, ще оцени състоянието на жената. Ако лечението с Нифедипин е от полза, такова лекарство ще бъде предписано.

Противопоказания

Употребата на "Нифедипин" е забранена не само в началото на бременността, но и в ситуации като:

 • ако бъдещата майка има ниско кръвно налягане (с хипотония със систолно кръвно налягане под 90 mm Hg);
 • ако жената е диагностицирана с тежко сърдечно заболяване, довело до сърдечна недостатъчност;
 • ако пациентът има аортна стеноза;
 • ако жената не понася "Нифедипин" или някаква спомагателна съставка на таблетките.

Тежките нарушения на черния дроб или бъбреците при бъдещата майка са причина за по-внимателно проследяване на състоянието на пациента по време на лечението.

В случай на сериозни заболявания на тези органи, приемът на "Нифедипин" е допустим само в болница, а високите дози са противопоказани. Причината за контрол на реакцията към лекарството също трябва да бъде захарен диабет, хиповолемия, хемодиализа, нарушения на кръвообращението в мозъка и някои други проблеми.

Странични ефекти

Докато приемате "Нифедипин", може да има странични ефекти като:

 • леко увеличаване на честотата на сърдечните контракции;
 • усещане за сърцебиене;
 • зачервяване на кожата;
 • зачервяване на лицето;
 • усещане за топлина;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • подуване на крайниците;
 • повишена активност на чернодробните ензими;
 • гадене;
 • втечняване на изпражненията;
 • киселини в стомаха;
 • главоболие;
 • кожен обрив и други алергични реакции.

Ако се появят тези или други негативни симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар, който трябва да определи дали лекарството трябва да бъде отменено, и също така да изберете подходящ заместител.

Как да използвам?

Схемата на употреба, единична доза, честота на приемане на хапчета и продължителност на лечението се определят индивидуално, въпреки че инструкциите за употреба са приложени към лекарството. Лекарят взема предвид историята и състоянието на жената, продължителността на бременността, наличието на съпътстващи патологии. Категорично е забранено да започнете да пиете "Нифедипин" самостоятелно, да променяте дозата или да отменяте лекарството без разрешение, тъй като подобни действия могат да доведат до необратими последици за бебето и бъдещата майка.

Лекарството може да се използва в продължение на няколко дни или няколко седмици. Точният курс на лечение се определя от лекуващия лекар. Лекарството се приема през устата след хранене, измито с обикновена вода. В случай на ангина пекторис или високо кръвно налягане, таблетката трябва да се засмуче под езика. Ако лекарството се погълне, е допустимо да се дъвче таблетката за по-бърз терапевтичен ефект..

Важно! След приема му е най-добре да останете в легнало положение известно време, тъй като понижаването на кръвното налягане е една от най-честите нежелани реакции при употребата на Нифедипин. По правило такъв страничен ефект не пречи много на бъдещите майки, тъй като при заплахата от прекъсване на бременността те спазват почивка в леглото.

Оттеглянето на лекарството трябва да бъде постепенно. Ако внезапно спрете да приемате хапчетата, може да развиете симптоми на отнемане. Що се отнася до лекарствените взаимодействия, има много ограничения за употребата на "Нифедипин", например, ако приемате това лекарство заедно с бета-блокери, можете да предизвикате силен спад на кръвното налягане и дори да провокирате сърдечна недостатъчност. Съвместимостта с "Нифедипин" на лекарства, които бременната жена вече приема, трябва да бъде изяснена преди започване на лечението.

Отзиви

Жените, на които е предписан "Нифедипин", докато носят дете, оставят предимно положителни отзиви за него. Те подчертават ефективността на лекарството за поддържане на бременност, особено ако бъдещата майка има високо кръвно налягане. Неговите плюсове включват ниска цена и наличност, а сред минусите обикновено се споменава появата на странични ефекти..

Аналози

Аналозите на "Nifedipine" по отношение на активното вещество включват "Cordipin", "Corinfar", "Cordaflex", "Adalat" и други лекарства. Всички те могат да се използват изключително под наблюдението на специалист. Изборът на такова лекарство, което да замести "Нифедипин", трябва да бъде съгласуван с Вашия лекар. Ако е необходимо да се предпише на бременна жена лекарство, което може да замести "Нифедипин", вземете предвид клиничната картина, гестационния период и състоянието на пациента. В зависимост от показанията, лекарят може да предпише няколко аналога.

 • "Джинипрал". Такъв инжекционен разтвор се инжектира във вената, ако има заплаха от преждевременно раждане или спонтанен аборт, както и в случай на проблеми по време на раждането. Лекарството е противопоказано до 22-та седмица, а на по-късна дата се използва само под наблюдението на лекари със строги показания.