Подгответе се за раждането на бебето предварително. И първото нещо, което трябва да направите, е да изготвите предварително списък с всичко, от което се нуждаете, за да го коригирате при необходимост, да премахнете ненужните неща и да добавите липсващите. Грижовните съпрузи няма да се поколебаят да прекарват времето си в съставяне на списък с неща за нероденото си дете..

Пазаруването предварително за вашето новородено е чудесна идея, защото след излизане от болницата последното нещо, което искате да направите, е да пазарувате. А младите родители ще имат критично малко време.

Когато медицинското заведение, което ще приеме бременната жена за раждане, стане известно, е необходимо да го посетите и да разберете какво трябва да приготви и има със себе си бъдещата майка. Тези знания ще допълнят списъка със списък на това, което трябва да бъде допълнително закупено, преди да влезете в болницата. Подобна подготовка ще ви се отплати в бъдеще. Имайки в ръцете си списък с неща за новородено, мама няма да се притеснява преди да роди. След раждането на дете, особено в началото, липсата на необходимост да правят покупки ще помогне много на родителите с рязко ограничаване на техните времеви ресурси.

Какво е необходимо за правилния сън?

Нека видим какви неща трябва да бъдат в детската стая, докато детето се появи в нея. И така, подробен списък на зестрата за момчета и момичета.

Основно пазаруване

Разбира се, трябва да има място, където бебето ще спи:

 • Кошара от естествен материал. Важен елемент от околната среда, защото в нея бебето ще прекара по-голямата част от първоначалния си живот. Люлка, специално за такъв случай, може да служи като детско креватче. В него за първи път след раждането бебето ще бъде по-удобно, но ще продължи до максимум една година. Бързият растеж и развитие на мобилността на малкото дете ще изведе на преден план нуждата от детско креватче, а още по-добре - от детско креватче. След това нека разберем какво е необходимо в креватче за новородено?
 • Спален матрак. Детско креватче или детска кошара трябва да бъдат оборудвани с матрак. Това е важна тема, тъй като силно влияе на съня на новороденото. Имаме правилния матрак - имаме здрав здравословен сън.
 • Клеенка. Да се ​​мисли, че няма нужда от мушама, когато се използват памперси за еднократна употреба, е погрешно мнение. Уморената майка не винаги може да следи степента на пълнене на памперса и дори памперсите с най-добро качество имат ограничено количество абсорбирана течност, така че течовете са неизбежни. Трябва да се има предвид, че тялото на новороденото трябва да диша и интимните места не са изключение. Ако детето е лишено от такава възможност, тогава ще се образува обрив от пелена и това ще се отрази негативно на здравето на бебето и неговото настроение, с всички последващи последствия. Лекарите са сигурни, че закупуването на мушама е задължително. Разбира се, тази кърпа е специална за бебета. Произвежда се на база плат и се предлага в търговската мрежа. Закупуването на такъв продукт означава не само да защитите матрака и други места, където може да е малкото дете, но и да спестите от памперси, което също е важно.

По желание, но удобни неща за детска стая

 • Пашкул. През първите няколко месеца, паралелно с креватчето, можете да използвате специален пашкул за новородени, който поддържа главата и гръбначния стълб на бебето.
 • Позиционер за сън. Позволява ви да фиксирате бебето настрани под ъгъл от 45 градуса - защита от преобръщане на стомаха и регургитация.
 • Нощна светлина. Аксесоарът е необходим за нощно хранене и морска болест на бебето. По-добре е да го закупите и дори да го инсталирате преди раждането на детето или поне преди пристигането на майката и бебето от родилния дом. По отношение на блясъка, той трябва да бъде такъв, че да не пречи на съня на детето, но от друга страна, не трябва да е прекалено мрачен. Най-добре е да закупите нощна лампа с регулатор, който ще ви позволи да я използвате през цялата нощ..
 • Маса за смяна, скрин или дъска. На пелената можете да сменяте памперси и да предприемате хигиенни мерки след детски изненади. Разбира се, можете да направите това на легло или диван, като се огънете в три смъртни случая, но за здравето на и без това уморена майка ще бъде по-полезно.
Купуването на маса за смяна не е почит към модата или престижа. Тази мебел може да осигури безценна помощ на младите родители, защото е наистина удобно да се преоблечете и да се повива бебето върху нея.
 • Сенник за креватчето. Това ще ви позволи да създадете дифузна светлина в стаята (за повече подробности вижте статията: как да шиете балдахин върху креватче със собствените си ръце - майсторски клас с шарки).
 • Фитбол. Голяма кръгла подскачаща топка изглежда напълно неочаквано нещо за новородено. Според много майки и педиатри обаче този аксесоар ви позволява бързо и лесно да люлеете бебето си и след 3-4 месеца се използва като помощник в гимнастиката с бебе..

Какво да купя за хранене?

 • 1-2 бутилки за пиене и хранене. В зависимост от нивото на лактация на майката - с HB е по-добре да имате 1 бутилка на склад, с IV винаги трябва да са под ръка.
 • Стерилизатор. По-добре е да купувате бутилки за новородено заедно със стерилизатор - безопасността за корема на бебето и майка е по-малка караница.

Какво ви трябва за плуване?

Хигиенните продукти трябва да бъдат включени в гореспоменатия списък. Малко вероятно е да се състави пълен списък, но можете напълно да се подготвите за възходи и падения в живота на новороденото.

 • Вана. Новороденото се къпе от първия ден след изписването му у дома. За да направите това, трябва да закупите специална вана, която може да служи няколко години в полза на растящото бебе (препоръчваме да прочетете: коя баня да изберете за новородено?).
 • Термометър за вода. Първото нещо, което трябва да запомните, е, че е наложително да проверите температурата на водата и водата първо трябва да се вари.
 • Бебешки сапун. Тя може да бъде твърда или течна. Ако изберете последния вариант, по-добре е да закупите опаковка с дозатор за налягане.
 • Кърпа за баня. Изберете мека кърпа, която няма да дразни кожата на вашето бебе. Добре е, ако кърпата има качулка за главата на бебето.

Какво да купя за ежедневна грижа?

 • Поглезете. Новороденото бебе първо ще се нуждае от памперси за еднократна употреба. Можете да ги закупите предварително, но в ограничен брой, тъй като детето бързо наддава. Освен това те може да не отговарят на бебето и ще трябва да смените производителя, това също се случва.
Дори ако прогресивните майки се противопоставят на постоянното използване на памперси, понякога все пак трябва да се справите с тях. За да имате памперсите винаги под ръка, препоръчително е да закупите определен запас от тях за първи път
 • Пелени за еднократна употреба. За промяна на околната среда и проветряване на кожата на бебето след освобождаването от пелените се използват памперси за еднократна употреба. Те са хигроскопични и много добре абсорбират влагата. Изработени от целулоза, те не са дразнещи, приятни и удобни.
 • Мокри кърпички. Определено трябва да си купите дамски превръзки. Незаменимо нещо през лятото, по време на разходка, далеч от водоизточника или през който и да е сезон от годината при посещение на медицинско заведение. Просто трябва да обърнете внимание, така че те да не съдържат алкохол, а да съдържат билкови екстракти: лайка, алое или струна.
 • Масло за грижа за бебешка кожа. По правило съставът му съдържа лечебни компоненти от различни лечебни билки. Маслото може да се използва ежедневно, например за масаж. Защита срещу суха кожа, обогатяване с витамини и почистване - това е резултат от използването на бебешко масло.
 • Крем за пелени. Кремът е бариера между кожата и дразнещите вещества в изпражненията, превантивно средство срещу обрив от пелени и дразнене в областта на слабините.
 • Прах. Най-често срещаното и достъпно лекарство за обрив на пелена е прахът. Продуктът е безопасен, безвреден, без никакви странични ефекти. Естественият произход и способността да абсорбират влагата увеличават популярността на този продукт.
 • Ножици. Тъй като бебетата растат бързо, ноктите растат бързо (препоръчваме да прочетете: Кога за първи път се режат ноктите на новороденото?). Малките и тънки нокти са много остри и могат да надраскат бебето ви, ако не се режат. За тези цели трябва да си купите специални детски ножици със безопасно заоблени краища. Тази процедура се извършва приблизително веднъж седмично..

Какво да поставите в аптечката?

 • Средства за грижа за пъпната рана. Списъкът включва калциев перманганат (манган), алкохолен разтвор на брилянтно зелено или хлорофилипт, водороден прекис, памучни тампони, пипета, гъби. Пъпната рана се образува след мумифициране и изсушаване на пъпа на пъпа (останалата част от пъпната връв, която се затяга със специална скоба и постепенно отмира). До зарастване се третира с водороден прекис, като се изпуска с пипета. След това те внимателно отстраняват течността с памучен тампон или памучен тампон и нанасят брилянтно зелено или хлорофилипт - само внимателно, така че алкохолният разтвор от брилянтно зелено да не попадне върху кожата на пъпния пръстен и да не причини изгаряния.
За лечение на пъпната рана на бебето родителите ще се нуждаят от антисептици - можете да ги намерите във всяка аптека
 • Термометър за измерване на телесната температура. Разбира се, в списъка ви за пазаруване трябва да има термометър, който измерва телесната ви температура. Най-удобното и безопасно е електронното устройство. Във всеки случай изберете устройство с най-кратко време за измерване на температурата. Трудно е да се измери температурата на постоянно движещо се и съпротивляващо се бебе за дълго време.
 • Памучна вата. Използва се за образуване на бичури (турундочек), с помощта на които се грижат за носа и ушите.
 • Антипиретични лекарства. Предлага се под формата на суспензия и супозитории.
 • Аспиратор за нос. Трохата няма да може да издуха носа си дълго време, аспираторът е полезен за отстраняване на излишната слуз от носа.

Какво ви трябва за разходки?

С бебе трябва да ходите всеки ден, за предпочитане няколко пъти на ден. Ето защо, за избора на "превозни средства" трябва да бъдете особено внимателни.

 • Детска количка. През първите месеци на ходене ще ви трябва количка с люлка, а след това, когато бебето расте, количка. За да не купуват няколко „кабриолета“, родителите все повече избират трансформаторни колички, модели 2 в 1 и 3 в 1.
 • Матрак или подплата за количка.
 • Слинг или кенгуру. Много майки не могат да си представят живота си без такива помощници. За студеното зимно време се произвеждат специални якета за бебешки дрехи.

Какво да носите бебето си?

Когато избирате дрехи, трябва да се съсредоточите върху сезона. Като начало ще дадем обща схема, а по-долу ще опишем допълнителни аксесоари и бебешки неща за новородени през даден сезон..

 • Пелени. Както казва д-р Комаровски, „са необходими всякакви памперси... тънки - не по-малко от 20, по-дебели - 10-12 парчета“.
 • Плъзгачи и долни ризи. Тънка - 3-5, топла - до 3 броя. Много майки веднага купуват плетени колеги с копчета.
 • Тяло. 3-5 броя с дълъг ръкав и същото с къс ръкав.
 • 1-3 фиша.
 • 2-3 шапки или капачка.
 • 2-3 чифта чорапи.

Опитът показва, че децата растат много бързо. Ето защо е по-добре да не купувате дрехи с най-малък размер (56 - новородено или да купувате много малко), а се фокусирайте върху размер 62 (подходящ за деца на 2-3 месеца - за ръст от 59-64 см). За удобство предлагаме визуална таблица с размери до шест месеца:

Възраст, месециВисочина, смРазмерът
0+50-5856
2-359-6462
665-7068

Купуване на неща по различно време на годината

През зимата

От дрехите ще ви трябват:

 • 1 гащеризон от полар;
 • 1 зимен топъл гащеризон (може да бъде върху естествен пух, върху подплатен полиестер или холофайбър);
 • 1 зимна шапка (изработена от руно или козина, можете също да плетете шапката сами).
В продажба можете да намерите оригинални зимни вещи, включително гащеризони

Полезно за домакински задължения:

 • Защитен крем. Незаменим за ходене на студено.
 • Хигрометър и овлажнител. През зимата поради отопление въздухът става много сух. Педиатрите отбелязват връзката между ниската влажност на въздуха в апартамента и здравето на бебето. Влажността трябва да бъде в рамките на (60-70)%. За управлението му е необходим хигрометър. Ако полученият резултат се различава от оптималните показатели, е необходимо да се вземат мерки за овлажняване на въздуха и това може да се направи с помощта на овлажнител (за повече подробности в статията: рейтинг на най-добрите овлажнители за въздух за детска стая).
 • Брони в креватчето. По-подходящо през зимния сезон, особено ако леглото е монтирано до студената стена на апартамента.

През есента и пролетта

От дрехи, които трябва да купите:

 • Гащеризон от полар. Използва се като връхна дреха в края на пролетта и началото на есента, включително началото на октомври по време на „индийското лято“.
 • Деми шапка и гащеризон.
 • За разходки в дъждовно и ветровито време ще ви трябва дъждобран, носен на количка.

Лято

За дома и разходките трябва да купите:

 • Леко памучно боди и памучни чорапи. Незаменим при топло време, а при горещо - по-добре е да оставите мъничето голо.
 • Сенник за количка.
 • Мрежа против комари за количка.

Допълнителни аксесоари

 • Външен и вътрешен термометър. Високите температури през лятото или ниските през зимата, високата или ниската влажност в детската стая могат да повлияят неблагоприятно. Термометър извън прозореца ще ви позволи да не прегрявате детето през лятото и да не настинете през зимата, докато се разхождате. Стайният термометър трябва да спомогне за поддържане на температурата в стаята на детето (20 ± 2) ° С.
Сънят е много важен за детето, така че създаването на комфортна атмосфера в стаята му е основна задача за родителите. Температурата, влажността и чистотата на помещението трябва да са нормални.
 • Детски прах за пране. Незаменим хипоалергичен агент в грижата за бебешките неща.
 • Органайзер за креватчето. Позволява компактно и удобно да съхранявате различни "малки неща".
 • Подвижен. Бебето ще заспи по-добре, ако към леглото е прикрепен мобилен телефон с играчки - асистент за татко и мама, развиващ двигателните умения и вниманието на бебето.
 • Бебефон или видео бебефон. Допълнителен аксесоар, удобен в голяма къща или апартамент.
 • Детско столче за кола. От съществено значение за родителите на автомобили. Транспортът на деца (под 12 години) без специални ограничения е строго забранен от законодателството на Руската федерация.

Излишни неща

Винаги ще има ненужни стоки, които не са абсолютно необходими, сред тях:

 • Възглавница. Кърмачето не трябва да спи на възглавница поради физиологичните му характеристики. Бебето ще се нуждае от възглавница само след 1 година.
 • Пълнени играчки. Както казва д-р Комаровски: „те служат само като склад за прах, въшки, акари и всякакви боклуци“..

Сега знаете какъв вид зестра имате нужда за бебе. Можете да закупите всички неща в специализирани магазини, както и да поръчате онлайн. Не забравяйте да разгледате подробно всички снимки, да прочетете отзиви и оценки за определени продукти, да прочетете сертификатите за качество и тогава вашият избор определено ще бъде успешен!

Неща за новородено - най-пълният списък с примери и цени

Неща за новородено - най-пълният списък с примери и цени

"Бебе" съветва какво да купите за новородено

Раждането на дете е много важно събитие в живота на родителите. Повечето бъдещи майки и бащи се подготвят отговорно за раждането на бебе и се стремят да подготвят всичко, което е необходимо за новородено. Въпреки това, тези, които очакват бебе за първи път, с наближаването на заветната дата, възникват все повече и повече въпроси: кои са първите необходими неща за новороденото, което да купи? Къде мога да взема всички необходими неща за новородено? Колко?

Съдържанието на статията

 1. Защо да купувате предварително
 2. Основни списъци
  1. Основни покупки
  2. Спално облекло
  3. Предмети за грижи
  4. За плуване
  5. облекло
  6. За хранене
 3. Таблица. От какво се нуждае новороденото (примери и цени)
 4. Пазаруване по сезони
  1. Какво да купим през зимата
  2. Списък есен-пролет
  3. Какво да купите през лятото
 5. Няколко съвета за избор
 6. Какво не е желателно да купувате

Защо да купувате предварително

Някои бъдещи родители са суеверни по този въпрос и не купуват нищо, докато бебето не се роди. Но помислете сами дали ще имате време след раждането да тичате из магазините и напразно да изкупувате всичко, което ви попадне. Съвременните млади хора сега не обръщат внимание на остатъците от миналото и спестявайки своето време и пари, правят всичко предварително. Всъщност през последните месеци на бременността имате много свободно време, за да седнете внимателно и да помислите какво трябва да купите за новородено. А времето след раждането на детето може да прекара сам с него, а не да тича по магазините, защото тогава може да няма точно онези неща, от които имате нужда. Особено ако очаквате първото си дете, психологически то ви подготвя за майчинство..

За да не купувате твърде много или, обратно, да не забравяте да купите нещо необходимо за бебето, бъдещите майки ще се нуждаят от списък с неща, от които бебето се нуждае от първите дни на живота. В горния списък се опитахме да разделим всички покупки на задължителни и незадължителни, с помощта на които при желание и възможност можете просто да улесните грижите за вашето бебе..

Видео: Списък на необходимите неща за новородено

Основни покупки

1. Количка
2. Столче за кола / количка
3. Легло
4. Матрак в креватчето
5. Кърпа / матрак отгоре
6. Одеяло
7. Спално бельо
8. Скрин
9. Смяна на матрак
10. Предмети за грижи

Задължително:

За плуване

4. Термометър за вода
5. Продукти за къпане
6. гъба (ръкавица)
7. Хавлиена кърпа

облекло

2. Спален чувал (плик) в количката (синтепон или козина)

За хранене

1. Стерилизатор за бутилки
2. Нагревател за бебешка храна
3. Чанта-термос за бутилки
4. Помпа за кърма

Почти всички първи неща, от които се нуждаете за новородено бебе, могат да бъдат закупени в нашия магазин. В същото време вземете добра отстъпка. Например, ние ще вземем стоки от средната ценова категория и цената ще бъде посочена, като се вземе предвид отстъпката, която ще получите при покупка в размер на 12 000 рубли или повече. Тази таблица е списък на необходимите неща за новородено с ориентировъчни цени..

Най-добрият сайт за майки за бебета!

Всичко за бебетата и малките деца: хранене, здраве, развитие и грижа за бебето. Статии от практикуващи педагози, психолози, лекари и майки.

 • За мама
  • Подготовка и зачеване
  • Бременност
  • Раждане
  • След раждането
 • За детето
  • В утробата
  • Новородено
  • 1-3 месеца
  • 3-6 месеца
  • 6-12 месеца
  • от едно на две
  • На 2-6 години.
 • За мама
  • Подготовка и зачеване
  • Бременност
  • Раждане
  • След раждането
 • За детето
  • В утробата
  • Новородено
  • 1-3 месеца
  • 3-6 месеца
  • 6-12 месеца
  • от едно на две
  • На 2-6 години.

Реклама

Неща за новородено. Най-пълният списък на това, от което наистина се нуждаете у дома

Изписването е минало, вие и вашето бебе най-накрая сте у дома. Заедно с детето в къщата се появяват безброй предмети - колички, залъгалки, памперси, вани... Как да не се объркате, да забравите нещо важно и да не купите твърде много? Прочетете в нашата статия!

Новородено бебе първи неща

Катя Сметанова, главният детски психолог на портала за кърмене, а също и майка на едногодишния си син, пое тежката работа по съставянето на списък с необходимите елементи. Тъй като асортиментът от детски продукти е наистина неограничен, помолихме Катя да анализира своя опит и да вземе предвид само онези неща, без които наистина не може да се направи. В резултат на това получихме списък само с най-необходимите неща, разделени в категории: дрехи / къпане / ходене и т.н. Това е минималният набор от първите неща, от които новороденото се нуждае..

И в края на статията сме подготвили бонус: контролен списък със списък на това, от което се нуждаете. Можете да изтеглите контролен списък със списък с артикули за новородено, да го отпечатате и да маркирате необходимите артикули в магазина, за да не забравите нищо. Да започваме!

Съдържание

 1. облекло
  • Какво да облека за новородено
  • Комплекти дрехи за зима / лято / демисезон
  • Как да изберем размера
 2. Детски мебели
 3. разходка
 4. Къпане
 5. Хранене
 6. Хигиена
 7. Комплект за първа помощ
 8. Играчки
 9. Къде по-добре да купите?
 10. БОНУС 1: Зестра в болницата
 11. БОНУС 2: Списък на нещата, които новороденото трябва да отпечата

Дрехи и памперси за новородено

През първия месец от живота определено са необходими дрехи с дълги ръкави и панталони (независимо от сезона), тъй като новородените все още не знаят как да поддържат постоянна телесна температура и трябва да се затоплят. Затворените ръкави предпазват бебето ви от надраскване. Можете да вземете следните комплекти:

 • Долни ризи + плъзгачи. За нас това беше удобно облекло за първи път. Новородените бебета не обичат да се обличат над главите си.
 • Боди с дълъг (до месец) и къс ръкав (след месец, ако имате лятно бебе или вкъщи е горещо) + панталон
 • Плъзгащите се гащеризони с копчета също са много удобни за новородени. Те имат закопчалка между краката, която ви позволява да смените памперса, без да се събличате напълно.

Новородените бебета растат бързо. МНОГО бързо, така че не бива да купувате 10 сладки гащеризона със същия размер, най-вероятно бебето няма да има време да ги носи правилно. Нормалното снабдяване с дрехи е около 5-6 смени на плъзгачи и долни ризи, а всичко останало може да бъде още по-малко. Но никога няма да има много памперси през първите месеци..

По отношение на топлината на плата, ние се ръководим от сезона. Ако навън е топло лято, ние се фокусираме върху памучните тъкани, ако е зима - върху топлия мотор. Освен това детето първо ще прекарва повечето време вкъщи. Колко топло е във вашия апартамент?

Ето примерен списък с дрехи за новородено бебе:

Нещономер
Леки памучни долнище и топли суичъри.4-5 броя
Комбинезон или панталон3-4 броя
Боди с дълъг ръкав
(по-добре е да се вземат с запас от размер до 3 месеца 56/62)
4-5 броя
Гащеризон1-2 броя
Топли блузи1-2 броя
Топла шапка за разходка
- в зависимост от сезона -
дебел плетен или памук
1 парче
Чорапи или обувки1-2 чифта
Ръкавици против надраскване1-2 чифта
Памучни тънки пелени
(полезно дори ако не е планирано повиване)
9-10 броя
Фланелови дебели памперси3-4 броя
Капачки, зашити / тънки капачки1-2 броя
Топли плетени чорапи (през зимата)1-2 чифта

Отделен елемент за памперсите:

 • Пелени за еднократна употреба - поне 10-12 пелени за еднократна употреба на ден
 • Ако планирате да използвате марля - 13-15 марля на ден.

Как да изберем размера на дрехите за новородено?

Изберете размера на дрехите според таблицата, в зависимост от резултатите от последния ултразвук. Обикновено:

 • нещата се вземат в размер 50-56, ако ултразвукът показа бебе със средно тегло
 • и 56-62, ако се очаква голямо дете

Щракнете върху снимката, за да я увеличите

Детска стая

Разположението на детската стая зависи преди всичко от възможностите на всяко семейство - има ли отделна стая в апартамента или планирате да отделите място за трохите в спалнята си? Друг момент - планирате ли да спите заедно или ще сложите бебето в отделно легло?

Независимо от това, има основни неща, без които ще бъде трудно да се направи:

Място за спане. Това може да бъде голямо махало, допълнително легло за безопасно съвместно спане или специално бебешко пашкул за спане в леглото на родителя. Някои родители поставят бебето си в леглото си без пашкул, но това е опасно поне през първите 3 месеца.

Матрак. С него вече се продават много кошари, но има модели, при които матрак не е предвиден. Когато избирате матрак за креватче, не забравяйте - той трябва да е достатъчно здрав, за да може гръбначният стълб на бебето да се формира правилно. Най-често майките избират матраци с кокосов пълнеж. Добре е, ако комплектът включва подвижен водоустойчив капак, който може да се измие в случай на нещо.

Брони за спално бельо и кошара. Ако бебето спи отделно, погрижете се постелките му предварително. Ярките цветове и картинки могат да вълнуват бебето и да му пречат на съня, затова е по-добре да изберете обикновени комплекти от спокойни цветове. Страните не трябва да са прекалено меки и трябва да са здраво закрепени към стените на креватчето. Изберете спално бельо и подложки от естествени материали. Децата на възраст под 2 години не се нуждаят от възглавница, тъй като пропорциите им главата до тялото се различават от тези на възрастен.

Място за дрехи и преобличане. Има скринове с чекмеджета и вградена маса за повиване, има отделни преносими масички за повиване, които могат да се поставят дори на леглото ви (освен ако разбира се не се страхувате, че бебето ще опише всичко наоколо), на масата за повиване има меки подплати, които могат да се използват и на всякакви плоска повърхност.

Одеяло. Блуза или плетено одеяло. За тях е удобно да приютят детето си у дома и на разходка през топлия сезон. Може да се замени със спален чувал или плик.

Водоустойчив чаршаф с ластик или мушама. Понякога инциденти се случват под формата на изтичане на памперс и такъв чаршаф или мушама спасява ситуацията - не е нужно да измивате и подсушавате цялото легло. По принцип, ако използвате памперси за еднократна употреба, можете да ги поставите под бебето си.

(Щракнете за разгъване)

По желание неща, които ще направят живота ви много по-лесен през първия месец от живота на новороденото:

Панта органайзер. Това е покупка по избор, но ако ви липсва място, можете да си купите или да ушиете свой собствен висящ органайзер с джобове и да го закачите на креватчето си. Там можете да изложите кремове, памучни тампони, салфетки, аспиратор и други дреболии, така че всичко това да е под ръка.

Овлажнител - Ако въздухът в апартамента ви е сух и горещ, използвайте овлажнител. Лигавицата в носа на новородените е много деликатна и лесно изсъхва. Поради това патогенните бактерии могат да попаднат в тялото на бебето..

Подвижна, нощна лампа и сенник за креватчето. Тези покупки определено не са задължителни, но добавят уют и удобство. Между другото, можете да направите мобилен телефон със собствените си ръце, изобщо не е трудно.

Бебе Монитор / Видео Бебе Монитор. Най-незадължителната от покупките. Ако обаче имате голяма къща или сте извън града, бебефон или видео монитор може да улесни живота ви много..

Какво е бебефон? (Щракнете, за да разширите текста).

Бебе монитор е малък приемник, който е инсталиран до бебешкото креватче. „Уоки-токито“, което идва с него, позволява на майката да чуе, че бебето се е събудило, дори ако е например в кухнята. Видео бебефонът е оборудван с екран и камера, така че можете не само да чувате, но и да виждате какво прави вашето бебе.

Малко лайфхак за онези, които имат нужда от бебефон от време на време, но не искат да харчат пари за него. Ще ви трябват ненужен смартфон и 10 минути свободно време.
Инсталирайте приложение за съобщения с опция за видео разговор (например Skype) и на двата си телефона. Регистрирайте два различни акаунта, ще ви отнеме 5 минути. Сега направете видеообаждане на основния си телефон и оставете втория близо до леглото на бебето, така че да се вижда на екрана на телефона ви. Не забравяйте да изключите микрофона на телефона, който ви е останал, за да не плашите детето си със силни звуци! Свършен. Можете да се занимавате с бизнеса си, без да се притеснявате дали ще пропуснете събуждането на бебето..

Списък на нещата за разходка с новородено

Количка за разходка. В него, между другото, за първи път можете да приспите новородено в апартамент. Количките могат да бъдат конвенционални и трансформатори (някои производители ги наричат ​​"2 в 1" или "3 в 1"). В количките-трансформатори можете да замените горната част - от легнала до седнала, докато детето расте. Моделът 2 в 1 обикновено включва количка (легнало тяло) и количка (седяща, на възраст 6-18 месеца), докато моделът 3 в 1 включва и кошара за безопасно транспортиране на новородено в колата. Детското столче за кола може да се свали от колата и да се инсталира на шасито на количката, ако сте отишли ​​до супермаркета с кола.

Матрак за количка, ако не е включен

Комбинезон или плик - зимен или демисезонен, в зависимост от сезона

Чанта за мама (често се включва в количката)

Мрежа против комари и дъждобран за колички (често включени в количката)

Ръчна маншон (зима)

Ако пътувате с кола - детско столче за кола с възможност за легнало положение.

Ако предпочитате слинг пред количката, ще ви трябва

Самата прашка

Бебешко слинг яке за носене на бебе през студения сезон.

Списък на нещата за къпане на новородени

Вана или леген за къпане. До заздравяване на пъпната рана се препоръчва да се къпе детето в леген. Има обикновени легенчета, както и модели с различни пързалки и хамаци (от плат и пластмаса) за безопасно къпане на бебето. Когато пъпа е напълно излекуван, можете да къпете бебето в голяма вана.

Кърпа с ъгъл на качулка, за да не преохладите бебето, когато го извадите от топлата баня.

Бебешки шампоан, душ гел или бебешки сапун.

Мека гъба или ръкавица.

Термометър за вода.

Соли и успокояващи билки (според препоръките на педиатър).

Хранене

Пекторална

Сутиен за кърмене или топ

Подложки за гърди - купете една опаковка и вижте дали имате нужда от тях

Бутилки за вода и изцедено мляко. Кърмените бебета не се нуждаят от вода, но ако въздухът в апартамента е горещ, сух и няма начин да се овлажни, може да се наложи добавяне. Може да се наложи и ако бебето има диария и дехидратация..

Покупки по избор, които улесняват живота много:

Дрехите за кърмене са удобни за мама

Възглавница за кърмене - по избор, но добавя комфорт

Помпа за кърма - ще помогне, ако има твърде много мляко, или обратно, ако трябва да изчистите стагнацията или да създадете запас от мляко

Чували за съхранение на мляко - ако планирате да си отидете

Чайове за подобряване на лактацията - ако е необходимо

Изкуствени

Смес (консултирайте се с вашия педиатър)

Мерителна лъжица (обикновено се включва в опаковката със сместа)

Бутилки за вода и смес 3-5 броя

Зърна за шишета (с малка дупка, така че бебето да има време да задоволи смукателния рефлекс)

Стерилизатор за бутилки

Нагревател за бутилки

Термос

Бебешки препарат за миене на съдове и четка за бутилки

Манекен

Хигиена на новородено бебе

Пелени (10-15 бр на ден)

Памучни тампони

Мокри кърпички за деца

Стерилна памучна вата

Памучни пъпки със ограничители

Средства за лечение на пъпа (според препоръките на педиатър)

Манекен (ако планирате да го използвате)

Гребен (не е необходимо за първи път)

Пинсети за нокти или ножици

Стерилен течен вазелин

Пантенолов крем за обрив на пелена

Бебешка пудра

Комплект за първа помощ

Термометър

Семена от плантекс / резене при колики

Лекарствена капкомер или специално зърно

Спринцовка / аспиратор за почистване на носа

Антипиретично средство, одобрено през първите месеци от живота (консултирайте се с вашия педиатър, когато той дойде в дома ви след болницата)

Стерилна памучна вата

Стерилна превръзка

Водороден прекис

Лекарства за алергии

Зеленка (удобно в маркера)

Играчки

През първия месец от живота новородените спят през повечето време. Те все още зле виждат света около себе си и се учат да използват ръце и крака. Все още не можете да купувате играчки. След месец можете да започнете да запознавате бебето

Дрънкалки (по-добре да изберете меки)

Къде да купя неща за новородено?

Ще кажа тривиално нещо, но купувайте бебешки неща на надеждни места. Най-доброто от всичко - в Русия, тъй като всички стоки, които се внасят в Русия от законни доставчици или се произвеждат в страната, подлежат на задължително сертифициране. Тоест те са тествани от физични и химични показатели за безвредност за бебетата.

Когато поръчвате бебешки продукти лично от чужбина, вие действате на свой риск. В митниците частната поща, разбира се, не преминава никакво сертифициране и често не е възможно да се установи дали стандартите са били спазени в производствения завод (говорим предимно за покупки от Aliexpress). Има случаи, когато китайските шапки не само боядисват главите на децата в черно, но и причиняват сериозни заболявания..
Същото може да се отнася и за палатки в прохода - не е известно откъде идват тези ярки долни ризи..

Заключение

Когато съставяте списъка си с неща, помислете - може би можете да поискате нещо като подарък от любими хора - в крайна сметка бебето най-вероятно все пак ще получи подаръци за изписване. Нека бъде полезно и необходимо нещо за вас.

Понякога можете да вземете нещо от приятели и познати, ако децата им вече са пораснали. Ако ви се предлагат количка или детско креватче в добро състояние, може да искате да вземете предложението и да спестите бюджета си.

И за да не забравим нищо, предлагаме да изтеглите и отпечатате тези полезни карти. В тях можете да маркирате всичко, което сте купили, и да разберете какви необходими неща за новородено липсват.

Бонус 1: Зестра

От януари 2018 г. държавата е подготвила приятна изненада за майки и татковци с разрешение за пребиваване в Москва - зестра за бебе. Сега не е нужно да правите някои покупки. Когато излезете от родилния дом, ще получите кутия със зестра, която вече съдържа много неща, необходими на децата.

 1. Кутия-кутия 1 бр.
 2. Матрак 1 брой.
 3. Монтиран лист 1 брой.
 4. Байкър одеяло 100х118 1 брой.
 5. Флип флоп пелена 3 бр.
 6. Демисезонен гащеризон 1 брой.
 7. Кърпа за къпане с ръкавица 1 комплект.
 8. Плъзгачите са кратки:
  • rr. 56 1 бр.
  • rr. 62 1 бр.
  • rr. 68–80 1 бр.
 9. Боди с къс ръкав:
  • rr. 62 1 бр.
  • rr. 68–80 1 бр.
 10. Комбинезон
  • rr. 56 1 бр.
  • rr. 62 1 бр.
  • rr. 68–80 1 бр.
 11. Боди с дълъг ръкав:
  • rr. 56 1 бр.
  • rr. 62 1 бр.
  • rr. 68–80 1 бр.
 12. Шапка с връзки:
  • rr. 56 1 бр.
  • rr. 62–68 1 бр.
 13. Шапка без струни:
  • 6-9 месеца 1 компютър.
 14. Лигавник със струни 1 брой.
 15. Ръкавици "Scratch" 1 чифт
 16. Ботуши 1 чифт
 17. Клеенка 2 бр.
 18. Залъгалка 1 бр.
 19. Ножици 1 бр.
 20. Зъбичка 1 бр.
 21. Дрънкалка 1 бр.
 22. Бутилка 125-150 мл 1 бр.
 23. Гребен + четка комплект 1 комплект
 24. Пелени 1 опаковка
 25. Брошура 2 бр.
 26. Пелена от калико 2 бр.
 27. Комбинезон-трансформер 1 бр.
 28. Крем от обрив от памперс 125 мл 1 брой.
 29. Детска пудра 100 г 1 бр.
 30. Комплект за къпане
 31. Гел за къпане 250 мл 1 брой.
 32. Шампоан за бебета 250 мл 1 брой.
 33. Мокри бебешки кърпички 1 опаковка.
 34. Памучни тампони за деца 1 опаковка.
 35. Памучни пръчици за деца с ограничител 1 пакет.
 36. Бебешки термометър за тяло с индикатор 1 бр.
 37. Термометър за вода без живак 1 бр.

Има общо 44 елемента, които можете спокойно да зачеркнете списъка!

Списък на нещата за новородено: какво ви трябва за първи път

Какви неща ще бъдат полезни за новородено през първите месеци? Как да не се объркате от изобилието от стоки по рафтовете на магазините? Много бъдещи майки задават тези въпроси..

Когато една жена е в последните месеци на бременността, тя иска да купи всичко наоколо в магазините. Естествено, след раждането на бебето се оказва, че по-голямата част от зестрата не е била необходима. Парите бяха пуснати в тръбата. Искаме да предупредим бъдещите майки, които са под въздействието на хормони, срещу неразумни покупки. За целта сме съставили собствен списък с неща за новородено от предмети, които наистина ще са ни от полза..

 1. Неща за детската стая
 2. Какво е необходимо за новородено от дрехи
 3. Баня и хигиена
 4. Списък на основите за хранене
 5. Комплект за първа помощ
 6. Транспортни средства

Неща за детската стая

1. Легло. Малко по-късно можете да закупите легло за детска стая. Стените му са направени от мек материал и веднага щом детето се научи да става и веднага пада, със сигурност ще оцените неговите предимства..

2. Матрак. Матракът за новороденото трябва да е твърд. Препоръчително е да изберете дебели модели с естествени пълнители..

3. Топче за матрак. Не забравяйте да го закупите, ако не искате матракът бързо да се влоши. Можете да използвате обикновена кърпа, но тя постоянно ще се губи. Модерните калъфи за матраци имат еластични ленти за закопчаване и приятна повърхност, която задържа топлината..

3. Спално бельо. Не е необходимо да купувате цели комплекти, тъй като новородените не се нуждаят от възглавница, поради което калъфките за възглавници няма да са полезни. Запасете се с три до четири листа, тъй като това са тези, които ще сменяте най-често.

4. Одеяло. През зимата се нуждаете от топъл вариант. През лятото можете или да го направите без него, или да използвате пелена за завивка като одеяло.

5. Мобилен. Детето ще започне да му обръща внимание до края на първия месец. Мобилът ще ви даде няколко ценни минути свободно време и ще допринесе за развитието на вашето бебе. Изберете модел, захранван от батерии, с приятна музика и предмети с ярка страна, обърната към детето.

6. Скрин. Отсега нататък в дома ви ще има много дрехи, памперси, спално бельо и други неща, чийто брой ще се добавя постоянно. Следователно отделен скрин ще се превърне в необходима покупка..

7. Маса за смяна. Повиването на бебе след болницата, навеждането над диван или легло е трудно, особено ако майката е имала цезарово сечение. Следователно масата за смяна може да бъде истинско спасение. Той съществува в няколко варианта: може да бъде в комплект с скрин, легло или да бъде отделен дизайн. Добър вариант е сменяемата дъска. Той е евтин и не заема много място..

8. Нощна лампа. Опцията за добра нощна светлина е приглушена LED светлина, която се включва в контакта. Той е енергийно ефективен и не пречи на съня. Ако няма контакт наблизо, можете да помислите за модели с батерии.

9. Възглавници за мама. Те ще са необходими за организиране на удобно кърмене. Най-добрият вариант е една или две възглавници за бременни жени..

10. Бебе монитор. Това не е от съществено значение, но може да бъде закупено при желание и наличност. Бебефонът може да ви помогне да чуете кога бебето ви е будно, дори ако сте от другата страна на къщата. Благодарение на това устройство не е нужно постоянно да тичате и да проверявате бебето си. По-усъвършенствана версия е видео бебефон, който показва изображение от детската стая в реално време.

Какво е необходимо за новородено от дрехи

1. Пелени. Много необходими неща, дори и да не планирате да повивате бебето си. Например, те могат да се използват като кърпи, чаршафи, подредени върху тях, за да се слънчево дете на слънце. За първи път можете да вземете 5 тънки и 3 фланелени пелени.

2. Фишони, бодита, плъзгачи. Броят им зависи и от това дали ще повивате бебето си или не. Не купувайте много от първите неща с най-малкия размер, децата растат бързо. По-добре тогава, ако е необходимо, купете допълнителни дрехи.

4. Чорапи, обувки. Полезно през студения сезон, не бива да купувате и много..

5. Пелени. Не купувайте памперси в големи опаковки. Бебето може да има дразнене от определена марка пелена или може просто да не отговаря на размера. Опитайте малка опаковка.

6. Топли дрехи за сезона. Ако бебето е родено през студения сезон, гащеризонът ще ви бъде от полза. По-добре е да купувате топли бебешки дрехи след раждането, за да не се объркате с размера.

Баня и хигиена

1. Баня. Някои родители веднага къпят децата си в голяма баня. От съображения за хигиена обаче е по-добре детето да закупи отделна баня за детето, където е плувало с удоволствие до 6 месеца. По-добре е да си купите бял модел, тъй като всяка мръсотия ще бъде ясно видима върху него..

2. Кърпичка. Скруберът трябва да е мек, изработен от естествени материали..

3. Кърпи. За детето са удобни варианти с качулка, която се хвърля над главата.

4. Термометър за вода. Това ще помогне за първи път да не се обърка с комфортна температура за къпане на бебето.

5. Сапун. Детето трябва да се измива със сапун не повече от два пъти седмично. Изберете хипоалергенни продукти.

6. Мокри кърпички. Някои кърпички могат да бъдат досадни, така че пробите и грешките са задължителни. Е, не забравяйте, че мокрите кърпички са вид опция за пътуване, не трябва да ги злоупотребявате през първите месеци.

7. Лайка, низ. Тези билки имат благоприятен ефект върху състоянието на детската кожа, особено ако бебето започне бодлива топлина..

8. Ножици. За новородени е подходяща опцията със заоблени ръбове, за да не надраска бебето, докато реже ноктите.

9. Надуваем пръстен. Слага се на врата на бебето и му помага да плува самостоятелно във ваната - естествено, под строгия надзор на родителите си. След плуване детето обикновено спи добре..

Списък на основите за хранене

1. Зърна, бутилки, смеси, стерилизатори и други аксесоари за изкуствено хранене. Нито един от този списък няма да бъде полезен, ако кърмите правилно. Не забравяйте, че млякото е в главата ви, така че почти всяка жена може да се храни. Основното е да бъдете търпеливи, няма да е лесно само през първите месеци, а след това ще се насладите на този естествен процес. По въпросите на кърменето се доверявайте само на авторитетни източници - професионални консултанти, книги. При необходимост необходимата информация може да бъде получена в Интернет от специалистите на Асоциацията на консултантите по естествено хранене (AKEV).

2. Сутиен за кърмене. По-добре е да го вземете след раждането, тъй като гърдите се увеличават по време на кърмене. Изберете удобни, безжични модели.

3. Подложки за гърди. Необходимо, ако млякото изтече. За първи път си купете една малка опаковка с лепяща лента.

Комплект за първа помощ

 1. Средства за лечение на пъпа. Като правило за тази цел се използват брилянтно зелено и водороден прекис, но лекарят може да предпише нещо допълнително.
 2. Лекарства. Всички лекарства трябва да се използват само според указанията на лекар. Освен това детските лекарства имат ограничен срок на годност и не е факт, че ще ви бъдат полезни. Следователно да ги купувате предварително не си струва, особено ако наблизо във вашия град има 24-часова аптека..
 3. Памучна вата, дискове, пръчки с ограничител. Тези устройства ще са необходими за извършване на процедури за грижа за новородено. Можете да закупите аспиратор в случай на хрема или ако не можете да почистите носа с памучна вата. Това устройство помага за отстраняване на слуз от носа на бебето..
 4. Термометър. По-добре е да закупите електронната версия, тъй като тя е по-безопасна от тази на живака. Единственото предупреждение: трябва да проверите точността на показанията върху себе си, като измерите температурата с два вида термометри на свой ред.

Транспортни средства

 1. Детска количка. През първите шест месеца, докато бебето не седи, трябва да закупите бебешка количка. Също така, като алтернатива можете да разгледате моделите и трансформаторите 2 в 1, 3 в 1. Версията 2-в-1 има едно шаси, кошара и разходка, които ще ви трябват малко по-късно, 3-в-1 допълнително включва столче за кола. В трансформатора люлката може да се превърне в ходещ блок. Както показва практиката, по-добре е да закупите отделна количка за новородено и да купите модел за седящо дете по-късно..
 2. Седалка. За новородено трябва да се имат предвид модели от категория 0+. Те осигуряват физиологичното положение на бебето и се инсталират обърнати срещу посоката на движение.
 3. Прашка. Такова устройство е подходящо за активни майки, особено ако детето обича да е дълго време на гърдите. Освен това е хендсфри, подходящ за посещение на клиника и пътуване с градски транспорт. Има един нюанс при използването на слинг: трябва да можете да го навивате правилно. Но ученето е въпрос на време, много майки знаят как да облекат слинг за секунди.

Елементите, включени в този списък с необходимите неща, ще са достатъчни за първи път. Всички други неща за новородени могат да бъдат закупени според нуждите. С течение на времето майката започва да разбере от какво и в какви количества ще се нуждае нейното бебе и придобиванията ще станат по-рационални.

Най-необходимите неща за новородено през първите месеци от живота - списък за всеки сезон

Раждането на бебе е важно събитие за младите родители. Но трябва да се подготвите за такова събитие - подгответе стая за нов член на семейството, купете количка и креватче, а също така се погрижете за гардероб за бебето. Сред многото продукти за новородени е трудно да се реши какви неща ще му трябват за първи път - в болницата и след изписване.

Тук старшите наставници, които вече имат деца - майка, леля, сестра или приятелка - могат да помогнат със съвет и заедно си струва да се направи списък на необходимите неща за новородено, без които не може да се направи през първите месеци от живота. Важно е да се вземе предвид времето от годината, когато бебето се ражда, както и пола му..

Какво трябва да занесете в болницата?

Всеки родилен дом има свои правила. На родилката се дава списък на нещата и лекарствата, необходими на бебето. Във всеки случай, бъдещата майка, отивайки в болница, трябва да вземе за себе си:

 1. Смяна на дрехи за болницата. При постъпване в родилния дом жената ще трябва да се преоблече в чист халат и нощница, както и да облече пантофи.
 2. Продукти за лична хигиена - сапун, шампоан, кърпа, четка за зъби и паста.
 3. Аксесоари за лична грижа. Някои жени не излизат без гребен и козметична чанта..
 4. Комуникационни средства (телефон, таблет).
 5. Документи (паспорт, обменна карта).
Списък на нещата за болницата

Новороденото определено ще се нуждае от:

 • еднократни пелени за най-малките (1 опаковка);
 • памперси - джапанки и калико, както и еднократни (3-5 бр.);
 • хигиенни продукти за грижа за бебето (памучни тампони и дискове, мокри кърпички, течен сапун, прах, бебешко олио);
 • комплект дрехи за сезона (плъзгачи, шапки, блузи, чорапи, долни ризи и др.);
 • комплект дрехи за трохи за изписване (елегантен костюм, красиво одеяло или плик);
 • залъгалки, дрънкалки.

Освен това през зимата можете да вземете топло одеяло със себе си, както за себе си, така и за бебето в креватчето му.

Списък на нещата за бебета през първите месеци от живота

Детето ще се нуждае от много неща - от креватче и количка до дрехи. Също така се нуждаете от много предмети от гардероба, тъй като бебето постоянно плюе и трябва да се сменя често. Изборът на облекло до голяма степен зависи от времето на годината, пола и размера на детето..

Студен сезон (есен-зима)

Особеност на бебетата, особено през първите седмици от живота, е неспособността на тялото им да поддържа нормална телесна температура (поддържайте топло и хладно). Следователно бебето може да замръзне, ако не е облечено достатъчно топло. През зимата той ще се нуждае от допълнителни топли дрехи:

 • топли пуловери и гащеризони;
 • връхни дрехи за разходка (гащеризони или плик върху овча кожа, топли шапки, ръкавици без ръкави, обувки);
 • изолация в количката (плик или одеяло).

Топъл сезон (пролет-лято)

Бебетата, които са родени през топлия сезон, не е необходимо да се увиват в няколко слоя дрехи, движенията им не са ограничени от нищо. В топло време майките трябва да се запасят със следния комплект дрехи:

 • фишове по тялото (удобни дрехи, наподобяващи гащеризон, който се закопчава между краката);
 • Тениски и тениски;
 • бикини;
 • леки клинове и чорапогащи;
 • чорапи (дори в жегата краката на новороденото са студени);
 • шапки и шапки;
 • пелена.

Как да изберете размера на дрехите си?

Може да е трудно да изберете дрехи за бебе. Това се дължи на факта, че различните неща показват различни размери - руски или европейски. Следователно е доста трудно да се разбере кое е подходящо за едно дете. Таблицата показва средните параметри на децата, в зависимост от ръста и теглото, и е даден съответният размер:

Как да изберем памперси?

Изборът на памперси трябва да се подхожда много отговорно. В края на краищата тези хигиенни продукти постоянно ще контактуват с кожата на бебето. Преди да закупите, трябва да имате предвид важни критерии:

 1. Екологичност на продукта. Важно е да се уверите, че в състава няма вещества, които причиняват негативна реакция, алергични прояви.
 2. Комфорт. Пелените за еднократна употреба трябва да имат защитен и абсорбиращ слой и закопчалки за велкро за многократна употреба (по-добре, ако се разтягат).
 3. Подходящ размер. За всяка възраст теглото на детето е насоката за избор. На опаковката често се изписват числа, които съответстват на определено тегло..

Какви неща и предмети ще са необходими през първите месеци?

Освен дрехи, бебето ще се нуждае и от други неща. Това са хигиенни продукти, предмети и устройства за къпане, сън, хранене и разходка.

За сън

Много родители предпочитат да научат бебето си да спи отделно от най-ранна възраст. За удобен сън бебето ще се нуждае от:

 1. Детско креватче или люлка. Не е задължително да е голямо. Допълнителен плюс е наличието на махаломеханизъм в леглото за разклащане на бебето.
 2. Матрак в креватчето. Може да се включи в креватчето или да се продаде отделно. Важно е матракът да е достатъчно здрав, за да може гръбначният стълб на бебето да се формира правилно. Също така трябва да обърнете специално внимание на материалите, от които е направен матракът (горен слой, пълнител).

Те трябва да са естествени и да не са алергични.

 • Водоотблъскващо покритие за матрак.
 • Спално бельо. По-добре е да изберете комплекти, изработени от естествени материали с дискретни цветове. Ярките картини върху бельо ще стимулират бебето, пречейки на съня му. Деца под 2 години не се нуждаят от възглавница.
 • Защитни страни. Те са необходими, за да може бебето, обръщайки се в креватчето, да не се удря и да си навреди.
 • Топло одеяло от руно. Всички видове синтепон или завивки могат да провокират алергии.
 • На разходка

  Ежедневните разходки на чист въздух са необходими за формирането на детския имунитет. Определено трябва да закупите количка за тях. Най-добрият вариант е трансформаторна количка. Снабден е със специален механизъм, който ви позволява да променяте позицията на детето в зависимост от неговите нужди.

  Отначало служи като люлка за новороденото. С напредването на възрастта можете да премахнете носещата част и да трансформирате количката за седящи разходки.

  Такова нещо ще служи на бебето от раждането до 2-3 години. Допълнително се изисква:

  • матрак за количка;
  • дъждобран (водоустойчиво покривало);
  • мрежа против комари;
  • плик на овча кожа за разходки през зимата.

  За хигиена

  За да расте здраво, вашето бебе се нуждае от ежедневни грижи. На първо място, бебето трябва да се къпе. За такава процедура трябва да закупите:

  • вана или голям леген;
  • топла голяма кърпа;
  • бебешки сапун, шампоан;
  • специална мека кърпа;
  • термометър за измерване на температурата на водата;
  • успокояващи билки, соли.

  За хранене

  При кърмене бебето няма нужда от допълнителни неща - природата се е погрижила за всичко. Освен ако майката може да се нуждае от помпа за кърма, за да отстрани излишното мляко и бутилка за съхранение. Понякога, за удобство на мама и бебе, ще бъде полезно да закупите възглавница за хранене.

  Ако бебето е изкуствено хранено, разходите ще бъдат големи. Родителите трябва да купят:

  • подходяща смес;
  • няколко пластмасови бутилки;
  • зърна за бутилки;
  • стерилизатор;
  • термос за поддържане на сместа топла;
  • нагревател за храна;
  • препарати за миене на бебешки чинии и четка за шишета.

  Какво трябва да има в аптечката за бебе според Комаровски?

  Когато бебето е болно, то се нуждае от незабавна помощ. Следователно, аптечката за майката трябва да има лекарства и устройства специално за новороденото. Д-р Комаровски препоръчва да закупите минимален набор от необходими неща, които се използват за определена цел:

  Хигиенни продукти. За ежедневни процедури мама ще се нуждае от:

  • стерилна памучна вата;
  • ножици с тъп ръб за рязане на нокти;
  • мокри кърпички;
  • вазелин (помага за премахване на коричките);
  • крем за бебешки пелени;
  • Крем или мехлем от обриви от пелени;
  • бебешка пудра.
 • Средства за лечение на пъпни рани. Те са необходими за дезинфекция и изсушаване на раната..

  Лекарят препоръчва първо да се третира пъпа с водороден прекис, а след това да се смаже раната с брилянтно зелено.

  Лекарства от колики. Те са необходими, когато бебето има газови мехурчета в стомаха или червата. В този случай може да се наложи:

  • по-топъл;
  • изходна тръба за газ;
  • лекарства за колики (копър вода, Espumisan и други).

  Лекарства за помощ при храносмилателни проблеми. Тук ще ви трябват средства от:

  • дехидратация с повръщане или диария (Rehydron);
  • диария (Linex);
  • запек (глицеринови супозитории, Duphalac).

  Спешни средства за защита:

  • антипиретик (Ибупрофен, Парацетамол, Нурофен);
  • вазоконстрикторни лекарства за обикновена настинка (Nazol, Nazivin);
  • лекарства за възпаление и инфекция в очите (Sulfacil);
  • антиалергични средства (Фенистил);
  • болкоуспокояващо за никнене на зъби (стоматологично).
 • Също така е много важно винаги да имате под ръка термометър за измерване на телесната температура, както и специално устройство за отстраняване на сополи от носа..