Първата бременност, която искате, е вълнуващо време за всяка жена. Грижата за здравето на нероденото дете започва от момента на планиране и зачеване. От това доколко тялото на бъдещата майка е готово да носи бебето, състоянието й директно зависи от нея през всичките 9 месеца. Какво трябва да знае всяко бременно момиче за успешно раждане и здраво бебе?

Планиране на бременността и предварителен преглед

Преди се смяташе, че първото раждане на жената е на 20-годишна възраст. Днес животът протича по напълно различни стандарти (раждането може да бъде на 35, 45 и дори 55 - това зависи от здравето на двойката). За да забременеете успешно, да раждате и да раждате здраво бебе, лекарите препоръчват да се подложите на предварителен преглед, който предварително ще идентифицира възможни трудности и ще ги изключи дори преди бременността..

Основните признаци на бременност

Очевидните симптоми на бременност се появяват едва след 6-7 седмици. Срокът се определя от първия ден на последната менструация. Зачеването може да се подозира при следните първи сигнали от тялото:

 • забавяне на менструацията с повече от 1,5-2 седмици;
 • уголемяване на гърдите, понякога придружено от болезнени усещания;
 • чести позиви за уриниране;
 • слабост и сънливост, замаяност - често в ранните етапи.

През първите седмици тялото започва да се подготвя за раждането на дете, бременността може да бъде придружена от болка в долната част на гърба или долната част на корема. Тези симптоми трябва да бъдат докладвани на лекуващия лекар, за да се изключи развитието на заболявания..

Наблюдение от гинеколог и регистрация

Веднага след като жената осъзнае, че е в позиция, е необходимо незабавно да се консултирате с лекар и да се регистрирате за бременност. Ако има съмнения, специалистът ще помогне да ги разсее по време на прегледа. Най-доброто време за определяне на бременността е от 6 до 12 седмици. При регистрацията акушер-гинекологът ще въведе специална карта, която ще включва резултатите от анализи, изследвания и процедури. Какво е важно и трябва да се знае на бъдещата майка - за да получите обезщетения, е необходимо да се регистрирате преди 7 седмици.

Опасности в ранните етапи

Бременността дойде, но това, което трябва да знаете и правите от първите дни, много млади майки не разбират. Когато нов организъм вече се е появил и е започнал да се развива, той е външно невидим. Физиологични и хормонални промени се случват в жената..

Първият триместър е най-опасен, рискът от спонтанен аборт е много висок в сравнение с другите два триместра. Много е важно да се намали максимално всеки стрес, да се води здравословен начин на живот, да се контролира ежедневието.

Какви изследвания и прегледи ще трябва да се правят по време на бременност?

В продължение на 40 седмици акушер-гинеколог наблюдава здравето и общото състояние на жената. Веднага след като бременността бъде потвърдена, специалистът предписва тестове и изследвания, за да идентифицира възможни рискове и заплахи за развитието на плода. Някои процедури се повтарят през всеки триместър и трябва да се направи общ тест за урина преди среща с лекар на всеки две до три седмици..

През първия триместър назначете:

 • общ и биохимичен кръвен тест, коагулационен тест, кръвна група и Rh фактор на майка и татко;
 • тестове за откриване на ХИВ, хепатит, сифилис и други инфекции, които могат да причинят промени в развитието на детето;
 • прегледи на терапевт, офталмолог, УНГ, зъболекар, ЕКГ;
 • изследване на вагиналната флора за наличие на патогенна микрофлора и инфекции;
 • в периода от 7 до 10 седмици се предписва първият скринингов ултразвук.

Във втория триместър бъдещата майка трябва да премине:

 • общ и биохимичен кръвен тест;
 • тест за кръвна захар - за откриване на латентен диабет;
 • изследване на вагиналната флора за наличие на патогенна микрофлора и инфекции;
 • рутинен скрининг ултразвук.

Поради факта, че датата на раждане наближава, е необходимо да се определи готовността на тялото за този сложен процес. През третия триместър на бременна жена тестовете и прегледите се предписват практически същите като при първия:

 • общ и биохимичен кръвен тест, тест за коагулация;
 • тестове за откриване на ХИВ, хепатит, сифилис и други инфекции, които могат да причинят промени в развитието на детето;
 • прегледи на терапевт, офталмолог, УНГ, зъболекар, ЕКГ;
 • изследване на вагиналната флора за наличие на патогенна микрофлора и инфекции;
 • последният скринингов ултразвук;
 • CTG (изследване на сърцето на плода).

Общи препоръки за бременни жени в ежедневието

Разбира се, грижите за нероденото дете ще добавят нещо ново към режима, но това няма да накара живота да се промени драстично. Тези, които страдат от лоши навици, ще трябва да се откажат от тях за доброто на бебето си..

Премахване на лошите навици

Бъдещите майки, които пушат и предпочитат вечерна почивка, ще трябва да се откажат от лошите навици и подобни забавления. Никотинът силно влияе върху развитието на плода и неговата нервна система. Според статистиката пушачите по време на бременност представляват най-голям дял на спонтанни аборти, преждевременни раждания и вътрематочна смърт.

Пиенето на алкохол също е много вредно за раждането на бебе. Малка доза етилов алкохол може да играе фатална роля, причинявайки отклонение във формирането на феталната нервна система или физически деформации.

Правилна диета

Правилното хранене с достатъчно количество минерали, микроелементи и витамини е важна задача за всяка бременна жена. Ако това е първата бременност за жената, има много въпроси и съмнения относно това каква храна може и трябва да бъде и каква храна трябва да се изхвърли. Няколко общи препоръки от експерти:

 • Поради факта, че в продължение на 9 месеца жената набира тегло от 9 до 13 кг, е необходимо да се следи дневната норма на енергийната стойност на продуктите. Това е не повече от 2700 kcal в ранните етапи и не повече от 3000 kcal в по-късните етапи. Превишаването на нормата може да доведе до наднормено тегло, което ще се отрази негативно на развитието на детето..
 • Според препоръките на диетолозите трябва да се храните на малки порции 5-6 пъти на ден..
 • Диетата трябва да включва млечни продукти, които съдържат много протеини, които са необходими за развитието на нов организъм..
 • Въглехидратите също са необходими за поддържане на жизненост и енергия, но е много важно да ги набавяте не от печени изделия, а от зърнени храни, богати на микроелементи, например овес и елда..
 • Мазнините са от съществено значение за растежа и развитието. Препоръчва се да се намали консумацията на мазни меса, свинска мас и като цяло животински мазнини, като се замени с растителни.
 • Зеленчуците и плодовете трябва да са на масата на бременно момиче всеки ден. Те са богати на витамини и фибри, нормализират метаболизма, което е толкова важно при носене на дете.
 • Лекарите препоръчват да се изключат газираните напитки от диетата по време на бременност и да се пие вода умерено, тъй като тя може да се задържи в тялото, причинявайки оток. Можете да пиете прясно приготвени сокове, плодови напитки, компоти, пречистена или минерална вода.

Лична хигиена и удобно облекло

Чистотата на тялото ви трябва да се третира с особено внимание. Необходимо е да се измива редовно и старателно, за да се предотврати проникването на патогенни микроби вътре (вижте също: могат ли бременните жени да се мият в гореща вана?). За бъдещите майки има и някои препоръки, свързани с хигиената, които не могат да бъдат пренебрегвани и дори опасни:

 • баните са противопоказани през третия триместър; приемането на такива водни процедури може да провокира преждевременно раждане;
 • същият риск е свързан с посещение на сауни и бани поради високата температура;
 • трябва да се излекуват зъбите и да се следи състоянието на емайла през цялата бременност.

Тялото променя формата си и е важно да изберете правилните дрехи. Трябва да е удобно и безплатно, без да стяга стомаха. Високите тънки токчета трябва да се изхвърлят, като се изберат широки, стабилни и ниски.

Редовна физическа активност и добра почивка

Редовната неусложнена физическа активност трябва да бъде включена в режима на всяка бременна жена. Достатъчно е да правите упражнения няколко пъти седмично по 15-20 минути. Такива малки тренировки ще помогнат не само да поддържате форма, но и да подобрите съня, апетита, да укрепите корема и да разтегнете мускулите на перинеума..

Адекватната почивка трябва да включва поне 8 часа сън. Лекарите препоръчват кратки разходки на чист въздух преди лягане..

Раждане и подготовка за тях

Препоръчително е да започнете подготовката за раждането на бебе три седмици преди планираната дата. Необходимо е да подготвите всички документи и неща, така че по всяко време да можете просто да вземете готовата чанта и да отидете в болницата. Какво трябва да знае бъдещата майка за документите:

 • на първо място, в родилния дом родилката ще бъде помолена да покаже паспорта си;
 • Също така трябва да вземете със себе си медицинска полица;
 • изисква се карта на бременна жена, тя съдържа всички резултати от прегледи и наблюдения, въз основа на които лекарите ще могат да предотвратят неблагоприятно развитие и да изключат усложненията при раждането.

От нещата, които трябва да вземете със себе си най-необходимите неща за себе си и вашето неродено дете. Времето, което една родилка прекарва в болницата средно е 3-5 дни. За този период ще ви трябва:

 • хигиенни продукти (паста за зъби и четка, сапун, шампоан, гребен, кърпа, козметична торбичка, подложки, тоалетна хартия, мокри кърпички);
 • дрехи (риза, халат, чехли, кърпа, сутиен за кърмачки);
 • детски дрехи (около 5 комплекта дрехи за дете, по-добре е да вземете гащеризони със себе си);
 • бебешки аксесоари (пелени, кърпички за еднократна употреба, мокри кърпички).

Какво трябва да знаете за първата си бременност

За много момичета всичко свързано с бременността и раждането предизвиква паника. И когато дойде време да помислите за потомството, страхът ви пречи да се съсредоточите върху главното - раждането на дете, принуждавайки всички мисли да се посветят на възможните негативни аспекти на двата процеса. Има и друга крайност - вярата, че природата ще направи всичко сама, което означава, че няма от какво да се притеснявате. И двете гледни точки са погрешни. Бременността и раждането са естествени процеси. Но жената трябва да се подготви за тях психически и физически, да има достатъчно знания за това как се случва, да направи всичко по силите си, за да носи безопасно и да роди здраво бебе..

Планиране на бременността

Необходимостта от това се дължи не само на материалните възможности на семейството. Най-важното тук е здравето на двамата родители, тяхната готовност за раждането на дете, създаването на благоприятни условия за това. Процесът трябва да започне 2-3 месеца преди очакваното оплождане. Включва:

 • Отказ от тютюнопушене и алкохол;
 • Нормализиране на храненето със задължително използване на голямо количество витамини, микроелементи, фибри;
 • Здравословна физическа активност с чести дейности на открито. Тази част от препарата е особено полезна за жената, тъй като именно тя трябва да роди бебе и раждане, които изискват издръжливост и консумация на енергия;
 • Избягване на стреса.

Всъщност в тези изисквания няма нищо сложно, би било добре всеки да води такъв начин на живот постоянно.

Кои лекари трябва да посетите

Бъдещите родители определено трябва да бъдат прегледани от лекарите. Жената трябва да посети лекари от следните специалности:

 • Гинеколог. Добре е, че това е специалист, който след това ще наблюдава цялата бременност. Той трябва да знае за минали заболявания, раждане, аборт. Гинекологът ще се нуждае от резултатите от тестове за флора, цитология, вирусни инфекции (ХИВ, хепатит, сифилис), PCR изследвания за полово предавани инфекции, цитомегаловирус, херпес, както и информация за податливостта на организма към рубеола, токсоплазмоза;
 • Зъболекар. Преди бременност трябва да се отървете от инфекции в устната кухина, кариес;
 • Кардиолог;
 • Оториноларинголог;
 • Алерголог;
 • Ендокринолог.

В допълнение към споменатите анализи трябва да се направят още изследвания:

 • Ултразвук на репродуктивните органи и млечните жлези;
 • Изследвания на кръв и урина (общи и биохимични);
 • Нива на хормона;
 • Ултразвук на щитовидната жлеза.

Ако жената не прави първия си опит да забременее, специалистът може да счете за необходимо да предпише:

 • Колпоскопия на шийката на матката;
 • Хистероскопия;
 • Ендометриална биопсия.

Приемането на орални контрацептиви, както и контрацепция с помощта на спирала, трябва да се прекъсне 2-3 месеца преди зачеването. Ако семейството има генетични заболявания или някой от бъдещите родители е имал радиация, струва си да посетите съответния специалист.

Най-важното нещо по време на бременност

В този период има много нюанси, които трябва да знаете, за да върви всичко хармонично и безопасно за жената и нероденото бебе. Правилното поведение ще помогне да се избегнат много потенциални проблеми..

Тестове

Жената ще може да разбере, че е бременна въз основа на собственото си здраве. Но това ще бъде малко по-късно, но докато се появят първите признаци, тестът за бременност ще дойде на помощ. Каквото и да е, неговото функциониране се основава на определянето в урината на човешки хорион гонадотропин, който се появява веднага след имплантиране на ембриона вътре в матката, т.е. 7-10 дни след зачеването. И ако направите тест в първия ден от очакваната, но не дойде менструация, това ще бъде информативно. Тези устройства са от няколко вида:

 • Тестови ленти. Импрегниран с реагент, който при потапяне в сутрешната урина дава резултат с точност 95% за 5-10 секунди. Ако до контролната линия се появи друга контролна линия, жената е бременна;
 • Таблетка. Може да посочи бременност със закъснение по-малко от седмица. Капка сутрешна урина се поставя в предвидения за това прозорец. След известно време резултатът се вижда в съседния правоъгълник;
 • Jet. Открива бременност с висока точност на възможно най-ранна дата. Получаващият връх на устройството се поставя под струята урина и резултатът ще бъде видим след няколко минути в предвидения за това прозорец.

Случва се тестовете да издават информация, която не отговаря на реалността. Причината за това е нарушение на инструкциите или прием на лекарства, съдържащи hCG.

Как да определим срока

За да се проследи бременността, както лекарят, така и бъдещата майка трябва да знаят нейния срок. Това е основата за назначаването на проучвания, наблюдение на развитието на плода, възможност за идентифициране на патология. Благодарение на знанието за крайната дата е лесно да се определи датата на предстоящото раждане. Има няколко метода за броене:

 • В деня на овулацията. Това се случва около средата на цикъла. Ако е 28 дни, тогава зачеването е настъпило 14 дни след началната дата на последната менструация. Възможно е да се идентифицира денят на овулацията чрез редовни измервания на базалната температура;
 • С помощта на ултразвук. Екранът ясно показва размера на яйцеклетката, според който лекарят ще изчисли срока. Този метод е най-информативен до 24 седмици;
 • Изследване на матката. Гинекологът ще определи периода според неговия размер, започвайки от 5-та седмица, когато органът започне да се увеличава;
 • С първото движение на плода. Като правило това се случва на 18-20 седмици, понякога на 16-та. Малко е късно, но някои невнимателни жени разбират за бременността по този начин..

Как да живея с бременност

Начинът на живот трябва да бъде насочен към осигуряване на нормалното развитие на нероденото дете и благосъстоянието на жената. Това не означава, че всички удоволствия стават недостъпни, но животът на бъдещата майка става по-подреден:

 • Необходимо е да се следи диетата, така че плодът да получава достатъчно витамини и микроелементи. Засега забравете за кафе, зелен чай, морски дарове, бобови растения, по-малко въглехидрати, от които теглото се увеличава. Но месото, рибата, млечните продукти, зеленчуците, плодовете не са забранени в диетата;
 • Витамините трябва да се приемат според указанията на лекар. Фолиевата киселина е особено важна. Но витамин А се нуждае от умерени дози, в противен случай детето е заплашено от патология;
 • Почивката и комфортът са основните компоненти на ежедневието. Това важи и за дрехите и бельото. Сънят трябва да е поне 8 часа, умственият, физическият и емоционалният стрес е намален. 1,5-часовите разходки на чист въздух, упражненията за укрепване на гръбначния стълб, коремните мускули, перинеума са важни;
 • Използването на транспорт трябва да бъде ограничено поради възможно разклащане, което създава нежелани вибрации;
 • Вдигането на тежести и въздействието върху домакинската работа, особено с използването на химикали, е забранено;
 • Алкохолът и тютюнопушенето са врагове на бременността. Дори рядката употреба може да провокира деформации при дете;
 • Лекарства и растения се приемат само по указание на лекар;
 • Все пак трябва да се грижите внимателно за себе си, но без използването на токсична козметика, акрилни и амонячни материали, солариуми и хардуерни методи. По-добре е да изберете продукти за грижа и хигиена, които са специално създадени за бременни жени;
 • Гърдите се подготвят за бъдещо хранене чрез измиване с топла и хладна вода, въздушни бани по 10 минути 3 пъти на ден;
 • При нормална бременност вагиналният секс не е забранен. С увеличаване на срока, трябва само да предпазите нарастващия корем от натиск върху него.

Възможни проблеми по време на бременност

Чувството за маловажно не е необичайно през различните периоди на бременността. Типични проблеми при жените:

 • Токсикоза. Проявява се от началото на бременността с гадене, повръщане, отвращение към храната и някои миризми. До 12-та седмица токсикозата преминава, но дори преди това, симптомите й могат да бъдат облекчени чрез ядене на парче солени бисквитки с подсладен слаб чай сутрин, пиене на 1,5 литра течност на ден, намаляване на порциите и увеличаване на броя на храненията до 6;
 • Крампи на краката. Увеличаващата се матка свива съдовете, така че кръвоснабдяването на мускулите се нарушава. Тялото може да има недостиг на калций и калий. Продукти, съдържащи тези микроелементи, ще помогнат, мини-упражнения със стискане-разхлабване на пръстите на краката;
 • Замайване. Те могат да се появят по различни причини: запушване, стягане, глад, умора. Можете да се справите с проблема, като избягвате условията, които го създават;
 • Безсъние. Причинява се от безпокойство и промени в тялото, които провокират необходимостта от често посещение на тоалетната, невъзможността да се избере удобна поза заради корема. Спете в едни и същи часове, пийте топло мляко малко преди него, дневната почивка ще ви помогне;
 • Запек. Можете да отстраните проблема, ако изпиете чаша вода след събуждане и добавите лимонов сок към нея преди ядене, разходки много, въвеждане на сини сливи, сушени кайсии в диетата.

Раждане: готовност номер 1

В цялата верига на раждане на дете жените се страхуват най-много от това. Раждането е сериозно предизвикателство, но по-голямата част от майките са го преодолели успешно. Освен това има специалисти, които винаги са готови да помогнат..

Какво да вземете в болницата

Необходимите неща и документи трябва да бъдат подготвени предварително. Преди да родите, трябва да вземете със себе си само тези, които са необходими директно за жената и новороденото. Всичко останало се събира и оставя за по-късно, тези неща по-късно ще бъдат донесени от щастлив баща.
Документи:

 • Паспорт;
 • Обменна карта;
 • Резултатите от последните анализи за днес;
 • Медицинска политика;
 • Общ сертификат;
 • Споразумение с клиниката (ако е сключено).

Неща за раждане и престой в отделението:

 • Просторна нощница;
 • Чорапи тънки и по-дебели, но не вълнени;
 • Хигиенни консумативи (сапун, гребен, четка за зъби и паста за зъби, салфетки, тоалетна хартия);
 • Чифт малки хавлиени кърпи;
 • Халат за баня;
 • Миещи се чехли с неплъзгащи се подметки.

Предмети, от които се нуждаете след раждане и при изписване:

 • Дамски превръзки и бельо за еднократна употреба за мама;
 • 2 сутиена с предно затваряне;
 • Крем за напукани зърна;
 • Слабителни супозитории;
 • Памперси за новородено 1 комплект. Друг се купува според размера на бебето;
 • Бебешки сапун, крем, мека кърпа;
 • Стерилна памучна вата;
 • Тънки и дебели долни ризи, шапки, пелени, ръкавици без пръсти;
 • Одеяло или "плик", шапка, гащеризон, чорапи за освобождаване от отговорност. Всички неща според времето;
 • Дрехи и козметика за мама. Тази, в която жената е дошла в болницата, вероятно ще бъде страхотна.

Как върви трудът

Здравите жени раждат дете по естествен начин, тоест чрез родовия канал. Процесът, подпомаган от акушерка или лекар, е разделен на 3 фази:

 • Първият се брои от началото на редовните контракции, докато шийката на матката се разшири напълно с 4 см. Това е най-дългата част - 8-10 часа. Понякога процесът се стимулира с лекарства;
 • Втората продължава 3-4 часа. Контракциите се усилват и зачестяват, феталният мехур се отваря и водата излиза. Шийката на матката се отваря до 6-8 см, а плодът се премества на нивото на тазовото дъно;
 • Третият се характеризира с отваряне на маточния фаринкс с 10-12 см и продължава от 20 минути до 2 часа. Той преминава в основната част на раждането, въпреки че активността на процеса е отслабена от усещанията. Но това не е така, именно след пълното разкриване на шийката на матката главата на плода преминава през тазовия пръстен и след 8-10 опита на майката бебето излиза. Понякога чантата на жената се дисектира, за да се улесни тази част от пътя..

По време на първите две фази на жената е позволено да седне и да ходи, за да стимулира раждането. В някои клиники процесът се извършва с анестезия. Състоянието на майката се следи чрез измерване на налягане, температура, вагинални изследвания.

След като бебето се роди и пулсацията в пъпната връв спре, то се прерязва. След раждането напуска матката след 2-3 контракции, жената се инжектира с лекарства за предотвратяване на кървене.

Цезарово сечение

Трябва да се предписва според показанията, но понякога това се прави по искане на жената. Планираната операция се извършва, както следва:

 • На операционната маса жената получава епидурална или обща упойка. Слагат капкомер и устройство за измерване на налягането, както и катетър за оттичане на урина;
 • Коремът на жената се разтрива с антисептик, лекарят прерязва коремната стена и предната матка, отстранява бебето, прерязва пъпната връв. Отнема 10-15 минути;
 • Хирургът отделя плацентата, изследва маточната кухина, зашива органа. След това конците се нанасят върху коремната стена, върху бинта и леда;
 • Една жена е поставена в реанимация за един ден, където се прилага физиологичен разтвор и антибиотици.

След преместване в отделението шевовете се третират всеки ден, упойката се спира за 3-4 дни.

Патология по време на раждане

Отклоненията от хода на нормалното раждане се наричат ​​патологични, тоест представляват опасност за здравето или живота на жената и новороденото. Има няколко вероятни причини за това:

 • Големи плодове;
 • Тесен таз на майката;
 • Различни варианти за грешна позиция на плода;
 • Белег на матката;
 • Многоплодна бременност;
 • Пролапс на пъпната връв.

След раждането

Новороденото се нуждае от внимание, грижите за него отнемат много енергия, а самата мама все още се нуждае от помощ и понякога една жена се губи пред случващото се в собственото й тяло.

Относно кърменето

Кърменето има много предимства пред адаптираното мляко:

 • Детето расте по-силно, напълнява по-бързо, защитено е от инфекции и алергии;
 • Тялото на жената се възстановява по-бързо;
 • Не е нужно да губите време в търсене на подходяща бебешка храна, пари за закупуването й, бъркане с подготовка и стерилизация на бутилки.

Обикновено бебето се прилага на гърдата на третия ден след раждането, а преди това жената трябва да се изрази. Боли, но е необходимо след това да можете да се храните най-малко 6 месеца, а най-добре до една година. В тази връзка новородените майки се притесняват от два проблема:

 • Липса на мляко;
 • Напукани зърна.

Първият се решава чрез често прихващане на детето към гърдите, приемане на стимулиращи лактацията средства: инфузия на семена от анасон, настъргани моркови със заквасена сметана. Жената ще трябва да пие много течности и да се храни правилно, за да предотврати образуването на газове при бебето..

Напуканите зърна трябва да се лекуват със специални кремове и въздушни бани. Също така е необходимо да се научите как правилно да кърмите бебето, така че да грабне зърното заедно с ареолата.

Тяло след раждане

В тази част стомахът доставя най-много страдания на жените. Вече не е толкова плоска, както преди; по време на бременността мускулите се разтягаха и леко отпускаха. Но не е нужно да се примирявате. Има няколко мерки, които можете да предприемете:

 • Променете диетата си. Ако включите в диетата овесени ядки, ориз, зеленчуци, плодове, пийте много вода, това ще стимулира метаболитните процеси. Коремната мазнина бавно, но стабилно ще започне да изчезва. Имайте предвид, че високите количества фибри са вредни за бебетата, ако кърмят. А гладуването е недопустимо, защото млякото ще изчезне. Следователно, в желанието си за хармония, трябва да знаете кога да спрете;
 • Възстановете мускулния тонус. Нежните упражнения за корема ще помогнат: коремно дишане, напрежението му по време на разходка, за домакински задължения. Трябва да увеличавате натоварването постепенно, можете интензивно да се ангажирате в шест месеца след раждането, ако те са преминали без усложнения.

Изписване след раждането

Матката след раждането не се възстановява за един ден. Този процес се разтяга за известно време, през което жената има лохии. Отначало те съдържат много кръв, след това постепенно се озаряват и до края на 6-8-та седмица след раждането придобиват прозрачност или бял цвят..

Секс след раждане

Ще трябва да се въздържите от него още 4-6 седмици, ако раждането е било нормално. Сексуалната сфера на жената трябва да се възстанови напълно, тогава сексът ще бъде радост и няма да причини болка и инфекция.
След цезарово сечение или разкъсване на перинеума ще отнеме 2 месеца за възстановяване.

По време на първия полов акт жената може да почувства болка и дискомфорт. Това се дължи на вагиналната сухота, която може да бъде коригирана с помощта на смазка, или по-добре, дълга прелюдия към акта. Тонът на стените е почти винаги намален. Но този проблем може да бъде решен и чрез трениране на вагината с упражнения на Кегел..

Ако прикрепването се е случило на яйчника или другаде, симптомите на извънматочна бременност през първите дни ще бъдат подобни.

Болка и тежест в стомаха през първия триместър: причини и съвети. Когато боли стомаха по време на ранна бременност.

Как тестът определя бременността. Най-добрите тестове за бременност за. всички диагностични методи за жени, които не са имали първата бременност.

Всички бременни жени трябва да знаят!

В очакване на щъркела

Един от най-необикновените и най-щастливите периоди в живота на жената е бременността. Живеейки сякаш в очакване на чудо, жената се преобразява духовно и физически. Понякога тя не се разпознава: погледът, поведението и характера й се променят. Въпреки това, за да могат всички тези промени да са от полза за бъдещото бебе, една жена в този решаващ период трябва да прояви изключително внимание към здравето си..

Всяко заболяване, което жената е претърпяла по време на бременност, особено през първите седмици, както и нездравословна диета, нередности, тютюнопушене и пиене на алкохол могат да повлияят неблагоприятно както на хода на бременността, така и на здравето на новороденото.

Трябва да бъдете много внимателни, когато приемате лекарства. Известно е, че по време на бременност (особено жени, страдащи от сърдечно-съдови заболявания), не трябва да се приемат хормонални лекарства. А употребата по време на бременност на такива често срещани лекарства като магнезиев сулфат, обзидан, резерпин, фенотиазини и някои други, според местни и чуждестранни проучвания, причинява аритмия, брадикардия, мускулна хипотония, хипертермия, депресия, хипоксия, увреждане на централната нервна система при новородени и много други патологии.

В тази връзка е по-безопасно да се използват билкови лекарства. Вярно, тук трябва да се внимава особено. В никакъв случай не трябва да използвате билки, които стимулират хормоналната активност на половите жлези по време на бременност. Те включват даурска цимицифуга, полска рапица, полеви прежди, лечебен градински чай, лечебно глухарче, лечебна сладка детелина, орех.

Бременните жени също са противопоказани да използват инфузии и отвари на основата на билки като блатен аламус, алое, див розмарин, син метличина, елекампан висок, риган, дива ягода, исоп, лечебен исоп, Кирказон ломоносовидни, червей, шафраново водорасло, левице любимец, обикновена муцуна, мъжка папрат, обикновена вратига, горчив пелин, тангутски ревен. Трябва много да внимавате с чесън, водорасли, целина, магданоз, копър, кисели краставички.

Жената трябва да се увери, че в тялото й се доставя достатъчно количество витамини и минерали, необходими за вътрематочното развитие на плода. Сега на пазара има много различни витаминни препарати, но е също толкова важно да включите зеленчуци, плодове и билки в диетата. Лечебните растения съдържат всички биологично активни вещества, важни за човека.

Например, много витамин С, който е необходим за укрепване на организма и повишаване на неговата устойчивост към различни заболявания, се намира в плодовете на шипки, морски зърнастец, касис, лимон, зелен лук, хрян. Има много витамини от група В в зърнените и бобовите култури, спанака, доматите и маята.

Следните растения, които не са противопоказани по време на бременност, са източникът на толкова рядък, но много важен елемент за поддържане на здравето на жените, като селен: жълтурчета, шипки, пащърнак, подбел, евкалипт, тиква, касис, лайка. В яйцата (жълтъка), бирената мая и покълналата пшеница има много селен. Между другото, имайте предвид, че селенът е напълно унищожен и изобщо не се усвоява при консумация на въглехидрати. Ето защо, по време на бременност е препоръчително да се ограничите до употребата на сладки и нишестени храни..

Запасите в тялото на също толкова рядък елемент - кобалт - могат да се попълнят при консумация по време на бременност, пшеница, елда, царевица, орехи, какао, бобови растения. Полезно е бременните жени да ядат горски плодове - къпини, боровинки, боровинки, боровинки, както и кайсии, банани, грозде, спанак. Те съдържат много магнезий, който е необходим за нормалното функциониране на клетките и хромозомния апарат..

Слънчогледовите семена, покълнала пшеница, ягоди, царевица, аспержи, репички, ряпа, домати, какао са богати на силиций. Основен калий се съдържа в сушени плодове, спанак, печени картофи, касис, смокини, както и шипки, боровинки, боровинки, къпини, боровинки.

Когато съставя ежедневното си меню, бременната жена трябва да знае, че приемът на мед в организма може да бъде осигурен чрез ядене на черния дроб на рибите и животните, покълналата пшеница, зелените зеленчуци и стафидите. Източници на манган са месо, мляко, яйца, зелени зеленчуци, плодове, зърнени храни, карамфил и джинджифил. Хром - телешки черен дроб, покълнала пшеница, бирена мая. Цинк - зърнени култури, соя, овесени ядки, покълнала пшеница, пшенични трици, гъби, зеле, лук.

И накрая, калций. Поради липсата му, жената често има проблеми със зъбите си: детето „изтегля“ необходимия му калций, за да образува кости от зъбите на майка си. Много калций в кайсии, грозде, цвекло, домати, брюкселско зеле и бяло зеле, патладжани, зелен лук, маруля, грах, боровинки, боровинки, къпини, дрян, спори.

По време на бременност е полезно да приемате следните билкови препарати.

Смесете равни количества листа от коприва, шипки, боровинки и касис, залейте с 2 с.л. супени лъжици от тази смес с 2 чаши преварена вода, поставете на огън и варете в продължение на 10 минути, след това оставете да се запари за 20-30 минути, прецедете и приемайте 150 ml 3 пъти на ден. Можете да добавите мед към бульона.

Запасете се с периода на бременност с червена офика (най-добре е да я съберете през септември-октомври). Роуинът е богат на витамини С, Р, каротин и други ценни вещества. Суха планинска пепел (2 супени лъжици) се залива с 500 ml вряща вода, вари се 10 минути, влива се около час и се приема по 100-150 ml 2-3 пъти на ден, като по желание се добавя малко мед.

По време на бременност е много полезно да се пие бульон от шипка, който е богат на витамини С, В1, РР, желязо и други микроелементи.

Важно е да включите в диетата храни, съдържащи витамин Е. Той играе важна роля за предотвратяване на спонтанен аборт. В следродилния период витамин Е влияе върху растежа на жлезистата тъкан в млечната жлеза. През периода на кърмене витамин Е спомага за нормализиране на процесите, свързани с лактацията.

Покълналата пшеница е особено богата на витамин Е. Трябва само да имате предвид, че покълналата пшеница не може да бъде термично обработена, за да се избегне унищожаването на повечето ценни вещества, съдържащи се в нея. Ако има опасност от спонтанен аборт, необходимата доза покълнала пшеница е най-малко 100 g на ден. За превантивни цели са достатъчни 50 g.

Покълналата пшеница се препоръчва да се прекара през миксер или месомелачка преди употреба, след това се добавя мед и се използва като сандвич маса. Може да се смесва и със зеленчуци, плодове или ферментирали млечни продукти: кефир, кисело мляко, кисело мляко.

През цялата бременност е необходимо да приемате 0,5 или 1 чаша топла преварена вода всеки ден на гладно, като добавяте сок от половин лимон и 1 супена лъжица. лъжица мед. Този коктейл замества едно венозно инжектиране на аскорбинова киселина с глюкоза, която е дневната нужда от витамин С.

Първата половина на бременността често се характеризира с ранна токсикоза. Проявява се главно със сутрешно гадене, повръщане и известна загуба на тегло. За да предотвратите повръщане на закуска, трябва да пиете натурален прясно изцеден плодов (или зеленчуков) сок или лимонова вода. Усещането за гадене и повръщане ще бъде премахнато от коприва с мед, ментолови капки, ментова запарка със сок от нар.

Също така е необходимо за ранна токсикоза да се ядат повече зърнени храни, пълнозърнест хляб, картофи. Много е полезно да се ядат овесени ядки на закуска, различни ферментирали млечни смеси, варени зеленчуци, течни супи, пюре от супи. В ранните етапи на бременността трябва да се спазва строга диета, като от диетата се изключват пикантни, пържени и мазни храни..

При кървящи венци се препоръчва да се използват отвари от трева на потенция, от коренищата на змийския планинар, от кората на дъб с липови цветя или със смирна и танин, както и пресен аптечен сок от дим за изплакване на устата. За 1 чаша топла вода са достатъчни 50 капки от един от тези бульони. Можете да изплакнете устата си с тинктура от листа от къпина с добавяне на няколко капки одеколон или да смажете венците с отвара от корените на бергения дебелолистни.

Не са редки случаите, когато бременните жени се оплакват, че косата им пада. Най-често това се случва в резултат на липсата на микроелемент силиций в организма. Косопадът е сигнал за попълване на възникналия недостиг на силиций възможно най-скоро чрез включване на подходящите хранителни продукти, споменати по-горе в ежедневната диета..

Копривата ще стане вид „първа помощ“ при косопад по време на бременност. Отвари, инфузии, сок от семена от коприва ще помогнат на жената да поддържа здравето и красотата на косата си. За да приготвите бульона, смесете 100 г листа от коприва с 0,5 литра вода и 0,5 литра оцет, кипете тази смес в продължение на 30 минути, след това прецедете и измийте главата си с този бульон за една нощ.

Можете също така да втриете инфузия от коприва в главата след измиване. За приготвяне на инфузия 1 супена лъжица. изсипете лъжица коприва с чаша вряща вода, оставете за 1,5 часа, след това прецедете.

Също така е полезно да добавяте пресен сок от коприва към водата за изплакване. Това не само ще предотврати падането им, но в същото време ще помогне да се отървете от пърхота, ще придаде на косата здрав, красив блясък, ще укрепи корените и ще подобри кръвообращението. Можете да добавите трева майка-и-мащеха към коприва.

Доказано средство за укрепване на косата е репейът. Може да се използва под формата на отвара, сок, инфузия, мехлем и масло, популярно като масло от репей. Невенът, коренището на аира, шишарките от хмел, листата от бреза, японските плодове софора също са ефективни билкови лекарства за косопад..

При постоянен запек, който се появява по време на бременност, жената трябва преди всичко да установи хранене. Освен това трябва да въведете задължителна гимнастика в ежедневието си, включително в гимнастическия комплекс подходящите упражнения, насочени към нормализиране на работата на стомашно-чревния тракт..

Такава проста процедура ще помогне да се отървете от запек. 2 часа преди закуска накиснете 1 чаена лъжичка пшенични трици в чаша вряща вода, така че да се превърне в каша, и ги изяжте за закуска. Можете да ядете 1-2 ябълки сутрин на гладно или 1-2 портокала през нощта.

Ако бременна жена не страда от холецистит, тя може да бъде посъветвана да приема отвара от ленено семе заедно със семена (1 чаена лъжичка на чаша вряща вода) през нощта, както и слънчогледово масло, мед с топла вода на гладно, сок от моркови, лук, отвара от цариградско грозде, инфузия на александрийски лист или инфузия на семена от живовляк.

Бих искал да кажа няколко думи за следродилния период. Хората имат препоръка: за да се улесни изтичането на следродилна секреция 2 седмици след раждането, вземете отвара от брезови листа (10 g на 250 ml вряща вода).

При много жени млечните жлези се подуват силно след раждането. Този процес е придружен не само от повишаване на температурата, но и от болка. За да се избегне това, бременната жена трябва преди всичко да спазва правилата за лична хигиена. По време на бременност е необходимо своевременно и редовно да се отстраняват космите от подмишниците, за да се избегне въвеждането на гъбички по млечните жлези.

Превантивните мерки са също толкова важни, за да се предотврати образуването на пукнатини в областта на зърната. Бъдете изключително внимателни и внимателни. Избягвайте порязвания, ожулвания, драскотини и други наранявания в областта на зърната, тъй като микробите, произвеждащи гной, могат да проникнат през тези наранявания в лимфните възли и съединителната тъкан на млечните жлези.

Често се появяват пукнатини в зърната поради неподготвеността на гърдата за хранене. За плоски, обърнати зърна и твърде нежна кожа около зърната, не забравяйте да масажирате зърната ежедневно с твърда кърпа. По време на тази процедура опитайте внимателно да издърпате зърната с палеца и показалеца си. След масажа смажете зърната с бебешки крем, вазелин или масло от морски зърнастец. Също така е полезно редовно да изливате гърдите си с хладка вода..

Ако все още имате пукнатини, тогава първият билков препарат, който може надеждно и бързо да ви помогне, е масло от кедрови ядки. Може да се прилага както външно, така и вътрешно. Благодарение на лечебните вещества, съдържащи се в кедъра, маслото от кедрови ядки е мощен антибиотик. Освен това е отличен мултивитамин.

А кедровото мляко е полезно за младите майки през периода на хранене на бебето, ако то има непоносимост към кърмата. В този случай кедровите ядки се смилат на прах и се разреждат с вода. Резултатът е продукт, който по нищо не отстъпва на човешкото мляко по своите лечебни свойства и е отличният му заместител..

По време на периода на хранене жената трябва да коригира диетата си. Трябва да се изключат ястията с пшеница. Също така трябва да се откажете от месо, захар, цитрусови плодове, кафе, пъпеши, краставици, сливи, кайсии и сушени кайсии, смокини, шоколад. Ще трябва да бъдат наложени определени ограничения върху консумацията на тиква, домати, ягоди, мед, ядки, хайвер, скариди. Вместо това се препоръчва да включите в менюто ръжен хляб, риба, говежди черен дроб, сирене, ябълки, сок от червена боровинка или плодове. Разрешено е да се ядат 1-2 яйца на седмица.

Някои жени имат малко мляко. Хлапето не се храни достатъчно. За да увеличите лактацията, ви съветвам да включите в диетата си храни като хляб с трици, кимион и анасон, прясно краве мляко, млечен чай, моркови, сок от моркови. И в народната медицина има такива съвети по този въпрос: яжте малко херинга и пийте малко бира, както и използвайте малко количество копър, копър, анасон, маруля със заквасена сметана, лайка, кимион, листа от коприва, маточина (както отделно, и в такси).

Понякога възниква друг проблем - кърмещата жена има твърде много мляко. Билковите чайове от листа на мента, листа от елша, орехи, шишарки от хмел помагат за намаляване на лактацията. За да намалите притока на мляко, можете да приложите затоплящ камфорен компрес върху гърдите..

От началото на шестия месец на бременността не можете да правите упражнения за разтягане (въпреки че често възниква такова желание) и да извършвате такива действия като окачване на дрехи на високо опънати въжета, бране на плодове от дървета. В противен случай бебето може да заеме ненормално положение, което ще усложни предстоящото раждане..

За да улесни раждането, бременната жена трябва да лежи по-малко и да ходи повече, да прави лека физическа работа. В същото време не можете да вдигате нищо тежко, да карате кон или колело, да скачате и да бягате бързо или да носите обувки на висок ток. От втората половина на бременността е необходимо напълно да се откаже от половия акт..

По време на бременността трябва да се обърне специално внимание на „времето в къщата“, на настроението на близките и най-вече - на отношението на съпруга й към бременна жена. По това време в семейството трябва да цари мир, а бременната жена трябва да бъде заобиколена от топлина и грижа. По време на бременност жената обикновено е много уязвима. Тя се нуждае както от физическа помощ, така и от психологическа подкрепа..

7 правила, които трябва да се спазват по време на бременност

Ако преди бременността наистина не сте се грижили за здравето си, не сте анализирали обичайния си начин на живот и диета, то сега е моментът да вземете себе си и новото си състояние по-сериозно. Какви отговорности се появяват в живота на бъдещата майка през този период??

Лариса Позднякова
Лекар-терапевт, Градска клинична болница No2, Климовск

Регистрирайте се в предродилна клиника

Това трябва да стане навреме - не по-късно от 12 седмици. Тогава акушер-гинекологът ще може да наблюдава развитието на бременността от най-ранните дати и да забележи най-малките отклонения от нормата във времето. Редовните посещения при лекар ще помогнат на жената не само да избегне много усложнения на бременността, но и да предотврати редица заболявания на детето, да получи практически препоръки за профилактика на най-често срещаните заболявания по време на бременност (анемия, заплахи от прекъсване и др.), Правилното хранене и поведение по време на раждането.

Ще бъде чудесно, ако се окаже, че същият лекар, който впоследствие ще води раждането, ще следи хода на бременността. За съжаление това не винаги е възможно. Но във всеки случай има приемственост между антенаталната клиника и родилния дом и акушер-гинекологът в родилния дом със сигурност ще вземе предвид всички наблюдения на лекаря в антенаталната клиника.

Направете тестове и се подлагайте на прегледи навреме

По време на бременността жената ще трябва да премине значителен брой тестове и да направи редица различни изследвания - това са банални тестове за кръв и урина и кръв от вена за различни инфекции, и вагинални цитонамазки и много други. Понякога за жените такова внимание към здравето им изглежда прекомерно, а някои се опитват да пренебрегнат предписанията на лекаря. Някои отказват да вземат тестове, позовавайки се на добро здраве, други - на трудностите при откъсване от работа и нежеланието да застанат на опашка... Трябва да се отбележи, че по закон бременните жени имат право да напуснат работа за задължителни прегледи, а администрацията няма право да предотврати това. Що се отнася до първия аргумент, струва си да се припомни, че много заболявания се проявяват само чрез промени в анализите. Освен това явления като слабост и умора, бледност и подпухналост на лицето могат както да съпътстват нормалния ход на бременността, така и да сигнализират за анемия или бъбречно заболяване. Тестовете за ХИВ, сифилис, вирусен хепатит също са предназначени, противно на общоприетото схващане, не само за защита на самите лекари от възможна инфекция - на първо място, те са необходими за защита на детето. В крайна сметка тези заболявания, за съжаление, се срещат не само сред асоциалните личности. И бебето се заразява от майката по-често не вътреутробно, а по време на раждане - и ако знаете за проблема предварително, можете да предотвратите неприятности.

Може би лекарят ще сметне за необходимо да предпише на жената други изследвания, които не са включени в задължителния списък. Това означава, че по време на бременност той забелязва някои особености, отклонения от нормата. И трябва да помним, че всички трудности, свързани с преминаването на предписаните изследвания, не са сравними с опасността от патология, която не е била диагностицирана навреме.

Следвайте всички нареждания на лекаря

В допълнение към тестовете, лекарят може да предпише редица лекарства на жена. На първо място, на почти всички бременни жени се предписват мултивитамини. По време на бременността нуждата от витамини и минерали се увеличава значително и е доста трудно да се попълни само чрез храна. Може би лекарят ще предпише някои лекарства за коригиране на патологията на бременността. Не трябва да отказвате лечение, мотивирайки го с нормално здравословно състояние. Патологията на плацентата или хроничната фетална хипоксия (недостатъчно снабдяване с кислород) изобщо не засяга благосъстоянието на жената и бременните жени не винаги чувстват повишен тонус на матката. Междувременно тези състояния застрашават развитието на плода и изискват задължителна лекарствена корекция..

Не трябва да се отказвате от лечението на собствените си заболявания. В крайна сметка бременността създава повишено натоварване за почти всички органи и системи на жената и на този фон се изострят много хронични заболявания. Ако бъдещата майка има съмнения относно необходимостта или безопасността на предписаното лекарство, е необходимо да обсъдите това с лекаря, който ги е назначил, а не да го отменяте сами. Може би в определена ситуация наистина ще бъде възможно да се справите с нелекарствени средства. Но това трябва да се реши заедно с лекаря, а не самостоятелно..

Най-важният документ
През втория триместър на бременността жената ще получи обменна карта от гинеколога. Този документ е много важен: той отразява всички съществени характеристики на хода на бременността, основни анализи, съпътстващи заболявания, информация за предишни бременности, за развиващия се плод (размер, позиция, начало на движенията). Всички тези данни могат да бъдат много важни за акушер-гинеколога да реши как да управлява раждането. Следователно е необходимо да се третира „размяната“ не като празна формалност, а като най-важният документ в този момент. Когато излиза от дома, бременната жена винаги трябва да има обменна карта със себе си - в крайна сметка необходимостта от хоспитализация може да възникне внезапно. Ако една жена по време на хоспитализация (поради началото на раждането или по някаква друга причина) няма обменна карта с нея, тогава лекарят в родилния дом няма да може да вземе предвид всички данни, получени по време на прегледите, и може би това му попречат да вземе правилното решение в трудна ситуация. И в допълнение, резултатите от проучванията за различни инфекции също се записват в обменната карта и при липса на такава жената се счита за потенциално заразена. Съответно тя е хоспитализирана в специализирано, "инфекциозно" родилно заведение или в така наречения наблюдателен отдел на обикновен родилен дом.

Водете здравословен начин на живот

Бременността е подходящ момент да преосмислите начина си на живот - например, спрете да седите през цялата нощ през компютъра, като се развеселите с друга чаша кафе. Бременните жени се нуждаят от пълноценен сън от поне 10 часа. Дори случайни безсънни нощи предразполагат към нарушаване на тонуса на кръвоносните съдове и като следствие до повишаване (по-рядко - намаляване) на кръвното налягане и нарушаване на кръвоснабдяването на плацентата. Редовната липса на сън през нощта (например работа през нощната смяна) увеличава риска от преждевременно раждане с 50%.

И кафето не трябва да се злоупотребява през този период. Има доказателства, че големи количества кофеин (3 или повече чаши натурално кафе на ден) значително увеличават риска от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Също така трябва да се помни, че кофеинът се съдържа не само в кафето, но и в чая (включително зеления), шоколада и редица газирани напитки. Въпреки това, 1-2 чаши на ден натурално и още повече - разтворимото кафе се счита за безопасно за бременни жени.

Разхождайки се всеки ден
Дългите разходки са много полезни през този период. Това има благоприятен ефект както върху организма на жената, така и върху развитието на плода: тренира сърдечно-съдовата система на жената, успокоява нервната система и подобрява снабдяването на плода с кислород. При нормално протичане на бременността се препоръчва да прекарате 1-2 часа на чист въздух, от които 30-60 минути за активно движение. С някои усложнения на бременността (склонност към отоци, повишен тонус на матката и редица други), времето и темпото на ходене трябва да се намалят, но самото прекарване на чист въздух е дори по-полезно, отколкото при нормална бременност. много вредно. Никотинът свива кръвоносните съдове на плацентата. Това води до хронична фетална хипоксия и в бъдеще - до раждане на дете с ниско тегло. В допълнение, никотинът попада в кръвоносната система на плода и има директен увреждащ ефект върху тялото, предимно върху развиващата се нервна система. В резултат на това децата, родени от майки, които пушат, са с 40% по-склонни да имат различни психични разстройства и често имат затруднения с концентрацията. И накрая, такива деца до 16-годишна възраст са един и половина пъти по-склонни да страдат от затлъстяване или диабет. Трябва да помним, че пасивното пушене е опасно и за бременни жени. Ако е възможно, жената трябва да избягва да се намира в опушена стая, в компанията на пушачи.

Алкохолът е вреден на всички етапи на бременността, особено през първия триместър, когато се полагат вътрешни органи. Понастоящем понятието "безопасна доза" не съществува! Приемът дори на малко количество алкохол може да доведе до развитие на различни малформации на нервната система, както и до поява на специфични деформации и общо забавяне на развитието (фетален алкохолен синдром). На по-късна дата, когато основните органи и системи вече са формирани, алкохолът не води до появата на деформации, но може да предизвика изоставане в растежа и развитието, предимно психическо, и също така да провокира различни акушерски проблеми при майката.

Не забравяйте за разумна физическа активност

По време на бременност не е необходимо да си отказвате радостта от движението, да спрете да спортувате във фитнес залата - точно обратното: умерената физическа активност ви кара да се чувствате активни и енергични, помага за нормализиране на кръвното налягане, повишава насищането на кръвта с кислород и подобрява кръвоснабдяването на плацентата. Но не е нужно да изпадате в крайности. И ако една жена обичаше да вдига щанга или да скача с парашут преди бременността, тя ще трябва да се раздели с тренировка за известно време. Избягвайте дейности, изпълнени с разтърсвания, удари, падания, особено падания от височина. Вдигането на тежести е неприемливо. Дейностите, при които на жената може да липсва кислород, като гмуркане, са противопоказани. И накрая, всяко прекомерно упражнение е забранено. Ето защо не се препоръчва за бременни жени конна езда и алпийски ски, вдигане на тежести и борба, гмуркане и баскетбол.

Сред разрешените спортове са джогинг и ходене, ски бягане, аеробика, плуване. И най-доброто от всичко, особено ако жената преди не се е занимавала със спорт, - специални упражнения за бременни под ръководството на инструктор.

В производството жената също трябва да се грижи за себе си и за нероденото дете. Според действащото законодателство бременната жена има право да отказва нощна и дневна смяна, командировки, извънреден труд. Работата не трябва да изисква прекомерно напрежение на очите - по-специално, на бременни жени е забранено да работят на закрито без естествена светлина. Работата в замърсено с газ прашно помещение е неприемлива. Вдигането на тежести е ограничено - не повече от 2,5 кг еднократно и не повече от 480 кг общо на смяна. Неприемливо е да се работи в постоянна позиция, особено клякане, коленичене, с акцент върху гърдите или корема, както и работа, свързана с постоянно движение. Бременните жени не трябва да работят в контакт с патогени на различни заболявания. Трябва да помним правата си и не се колебайте да напомняме на администрацията за тях.

Яжте правилно

Храненето на бременна жена трябва да бъде разнообразно и пълноценно. Мнението, че бременната жена трябва да се храни „за двама“ е погрешно - това няма да доведе до нищо друго, освен да напълнее. В крайна сметка детето все още е много мъничко, а количеството храна, от което се нуждае, е много малко. Но качественият състав на храната наистина трябва да отчита нуждите на бебето. Така че, строгото вегетарианство е противопоказано за бременни жени. Месото е важен източник на протеини, а по отношение на аминокиселинния състав протеинът е най-ценен за хората. Освен това месото и други животински продукти (черен дроб, бъбреци) са богати на желязо, което е много по-усвоимо от желязото в растителните продукти..

Препоръчително е да включвате риба в диетата на бременна жена 1-2 пъти седмично - тя е по-лесна за смилане от месото и съдържа много фосфор, йод, полиненаситени мастни киселини, витамини А и D. Млякото и млечните продукти също са богати на витамини А и D, и също фосфор и калций. Витамин В12, който е от съществено значение за процеса на хематопоеза, както и за формирането на нервната система на детето, и витамин D, който участва в образуването на костната система на детето, обикновено се съдържа изключително в животински продукти.

От растителните продукти трябва да обърнете внимание на достатъчно количество пресни зеленчуци и плодове. Това ще осигури на организма предимно витамин С, както и фолиева киселина, чийто дефицит заплашва развитието на различни малформации на нервната система в развиващия се плод. Също така е необходимо да се консумира достатъчно количество пълнозърнести зърнени култури: те са ценен източник на витамини от група В, диетични фибри и фибри. Елдата и овесените ядки съдържат много аминокиселини, включително незаменими. Грисът и царевичната каша са богати на микроелементи (желязо, фосфор, калций, манган, флуор). Диетичните фибри и фибрите насърчават нормализирането на изпражненията.

Храната трябва да се приема през деня на малки порции - това е особено важно през втората половина на бременността, когато уголемената матка притиска стомаха и яденето на голямо количество храна може да предизвика киселини, задух и усещане за тежест в корема. Трябва да се избягва преяждането и яденето на храна с изразени алергични свойства (цитрусови плодове, екзотични плодове, шоколад, морски дарове) през цялата бременност. При тенденция към отоци е необходимо да се ограничи количеството течност и особено сол.

Подгответе се за раждане

Бременността, както знаете, завършва с раждане и трябва предварително да се подготвите за това събитие. Някой преминава обучение в специални курсове, където учат да дишат и да се отпускат при раждане, някой основателно вярва, че така или иначе всяко раждане протича индивидуално и непредсказуемо... Въпреки това, вредата от способността за правилно отпускане и концентрация върху дишането няма да бъде точна, дори жената да е на цезарово сечение. Но основното е психологическата подготовка. Много е полезно да се изучи предварително теоретичната част - физиологията на раждането: разбирането на същността на случващото се ще позволи на жената да се чувства по-уверена и по-спокойна, да не изпада в паника и ясно да следва инструкциите на акушер-гинеколога. В организационен смисъл също трябва да се подготвите - помислете при кого ще останат по-големите деца или домашни любимци, не се отдалечавайте от дома, не се разделяйте с паспорта и картата си за размяна.