Статията разглежда олигохидрамниона по време на бременност. Говорим за причините и последствията от това състояние, колко е опасно за бременната жена и плода, необходимото лечение. Ще научите как да определите олигохидрамнион при бременни жени, която превенция ще помогне да се предотврати развитието на патология, прегледи на жените.

Какво означава олигохидрамнион по време на бременност

Малко вода (олигохидрамнион) е патология на околоплодните води, по време на която по време на доносена бременност се наблюдава намаляване на количеството им до 500 ml или по-малко. Според различни източници това състояние се среща в 0,3-5,5 случая на всички раждания..

Бременни и плод

Околоплодната течност или околоплодната течност е източникът на хранене за бебето в утробата. Те съдържат хранителни вещества, витамини, кислород и хормони - всичко необходимо за растежа и развитието на плода. Също така всички метаболитни продукти (урина, слуз и др.) Се отделят в околоплодната течност. Амниотичната течност предпазва от влиянието на вредни фактори и различни инфекции. Когато наближава раждането, околоплодният мехур оказва натиск върху шийката на матката, което води до нейното отваряне.

На различните етапи на бременността има различно количество околоплодни води, свързани с промени в нуждите на растящия плод. През първите 6 седмици от бременността количеството на околоплодните води е малко, но вече през 3 триместър, а именно на 38 седмица, нивото им достига 1-1,5 литра, което е норма. През следващите 2 седмици (39-40 седмици) количеството на околоплодните води намалява до 600 ml, което означава началото на ранна бременност.

В случая, когато показателите на околоплодната течност са по-ниски, говорим за ниско ниво на вода в различна степен. На практика имаше случаи, когато бъдещата майка почти нямаше околоплодна течност. Между другото, много бременни жени се чудят какво е по-опасно, липса на вода или многоводие по време на бременност. Трябва да се отбележи, че и двете състояния представляват известна заплаха както за бременната жена, така и за плода, поради което те изискват известно внимание от лекаря..

В зависимост от тежестта, експертите различават умерена, тежка и относителна липса на вода.

При умерено ниска вода нивото на околоплодната течност леко се отклонява от нормата. В този случай се препоръчва специална диета за бременна жена, при която диетата трябва да съдържа много пресни зеленчуци и плодове, както и храни, съдържащи голямо количество витамини и минерали. В същото време бъдещата майка трябва да бъде под постоянен медицински контрол, за да се предотврати евентуално влошаване на състоянието.

При тежки олигохидрамниони е необходимо стационарно лечение с употребата на лекарства, тъй като такова състояние може да причини редица сериозни усложнения при дете.

Относително ниско ниво на вода се наблюдава в края на бременността и най-често се дължи на стареенето на плацентата. С правилна диагноза можете да се надявате на положителна прогноза и да върнете всичко към нормалното. Основното е, че развитието на плода не е нарушено и бъдещата майка ще бъде под строгото наблюдение на лекарите.

По правило по здравословни причини на жените с олигохидрамнион се прави цезарово сечение.

Причини за ниска вода

Факторите, които влияят върху появата на олигохидрамнион при жените, не са напълно изяснени. Според медицинската практика в повечето случаи следните причини влияят върху развитието на патологично състояние на различни етапи на бременността:

 • Високо кръвно налягане по време на бременност. Повишаване на кръвното налягане може да се появи при всяка бъдеща майка, но това явление е незначително по време на бременност. При силно повишаване на кръвното налягане могат да се развият олигохидрамниони, особено в края на бременността. Механизмът на образуване на такава патология се дължи на неизправност на плацентата поради нарушен кръвен поток поради повишаване на кръвното налягане при майката. В този случай тежестта на ниското ниво на вода зависи от показателите за налягане. Ниската вода на фона на хипертония може да доведе до забавяне в развитието на плода (изоставане в размера в сравнение с нормата).
 • Многоплодна бременност, по време на която разпределението на кръвния поток в общата плацента е неравномерно. Това води до факта, че единият плод получава повече кислород и хранителни вещества, докато другият не получава почти нищо. Често такава патология се наблюдава при един от плодовете при близнаци на фона на байпас синдром (изхвърляне) на кръв в плацентата от един плод на друг. Най-често подобни нарушения са незначителни и не представляват заплаха за детето..
 • Тежки вродени патологии и фетални малформации, включително бъбречни патологии и генетични аномалии в развитието на лицето. По правило такава бременност се прекъсва.
 • Липса на развитие на епитела на феталния пикочен мехур или намалена секреторна функция на водната мембрана.
 • Отложени, но не напълно излекувани бактериални инфекции. В този случай патогенната флора може да бъде както в родовия канал, така и в околоплодните води, което се определя с помощта на специални анализи.
 • Метаболитни нарушения, по-специално затлъстяване.
 • Бременност след раждането - в този случай настъпва стареене и отлепване на плацентата, което води до влошаване на изпълнението на нейните функции. Най-често в тази ситуация се причинява изкуствено раждане..
 • Изтичане на околоплодна течност поради увреждане на мембраната.

Бременната жена боли в стомаха

Признаци

Ниската вода не причинява специфични отклонения в благосъстоянието на бъдещата майка. Симптомите на тежка липса на вода са:

 • гадене;
 • слабост;
 • суха уста;
 • болезнени болки по време на фетални движения - от 20-та седмица на бременността активността на детето в утробата се увеличава значително, а ако има недостиг на околоплодна течност, околоплодната му функция се губи, което води до силна болка. Поради тази причина само специалист може да диагностицира патологията с помощта на гинекологичен преглед и ултразвук;
 • изоставане в размера на матката от нормата в дадена гестационна възраст;
 • несъответствие на коремната обиколка на даден етап от бременността;
 • ограничена подвижност на плода;
 • нарушение на съня;
 • загуба на апетит.

Как олигохидрамнионът засяга бременна жена

Ниското количество вода, особено ако е изразено, представлява особена заплаха както за плода, така и за бъдещата майка. При недостатъчно количество околоплодна течност в началото на бременността и през 2-ри триместър често се случват спонтанни аборти. Ниската вода също е опасна в края на бременността, тъй като в този случай това е изпълнено с преждевременно раждане.

Контракциите по време на раждане с олигохидрамниони са доста болезнени и практически неефективни, освен това в този случай има бавна дилатация на шийката на матката. Такава слаба трудова дейност е дълготрайна и когато се отвори феталният мехур, се наблюдава малко количество плътна течност, оцветена от феталните изпражнения.

Защо олигохидрамнионът е опасен за бебето

Амниотичната течност е мястото на растеж и развитие на плода. Техният дефицит влияе отрицателно върху растежа и развитието на детето в утробата. В ранните етапи на бременността това състояние може да доведе до образуване на плоскостъпие при бебето и вродени луксации на бедрата, различни деформации на черепа. В по-късните етапи такава патология е опасна като усложнение на труда..

При олигохидрамнион амниотичната торбичка не води до отваряне на шийката на матката или причинява само нейното малко отваряне. Ето защо раждането най-често се случва с цезарово сечение..

Пренебрегването на лечението на олигохидрамнион по време на бременност може да доведе до редица негативни последици. Тежките олигохидрамниони са опасни с такива усложнения при дете като:

 • деформация на костната система на плода (травма на големи стави и гръбначен стълб);
 • необичайно развитие на крайниците;
 • асфиксия, водеща до нарушаване на централната нервна система;
 • сливане на повърхността на плода с амниона, последвано от появата на малформации;
 • закъснение;
 • поднормено тегло;
 • прекомерно суха кожа и поява на бръчки по нея;
 • раждането на дете с ниско тегло и недостатъчна жизненост.

Важно: в повечето случаи здрави деца се раждат с умерено ниско ниво на вода по време на бременност. Възможно е да има само леко фетално недохранване с различна тежест, което е съвсем естествено, тъй като недохранването и олигохидрамнионите са резултат от плацентарна недостатъчност. В същото време в бъдеще такива деца често се разболяват и са много възбудими..

Диагностика

За да потвърди диагнозата, специалистът предписва ултразвуково изследване, което ви позволява да установите количеството на околоплодните води и при потвърждаване на диагнозата да установите тежестта на олигохидрамнионите и състоянието на плода. Също така, ако има съмнение за заболяване, се извършва гинекологичен преглед..

За диагностициране на патология се използва изчисляването на AFI (индекс на амниотичната течност). Този показател се изчислява чрез измерване на 4 места от свободното пространство между плода и маточната стена. Получените числа се добавят и след това се разделят на 4.

В случая, когато индексът е 5-8 см, това означава нормалното количество околоплодна течност. При индекс на околоплодната течност от 2-5 cm говорим за умерена липса на вода. Ако IAI е по-малко от 2 cm, това показва силна липса на вода.

Оптималното количество околоплодни води, базирано на продължителността на бременността, е показано в таблицата по-долу.

Гестационна възрастIFA норма, ml
16 седмица73-201
17 седмица77-211
18 седмица80-220
19 седмица83-225
20 седмица86-230
21 седмица89-235
22 седмица92-238

За да се идентифицира истинската причина за олигохидрамнион, се предписва бременна жена:

 • тестове и цитонамазки за бактерии и полово предавани болести;
 • CTG на плода за определяне състоянието на детето в утробата;
 • ултразвук и доплер сонография за определяне нивото на околоплодната течност, качеството на кръвообращението в пъпната връв, феталната мозъчна артерия и маточните артерии на жената, степента на забавяне на развитието.

Бременна при назначение от лекар

Лечение

Няма специфична стратегия за лечение на олигохидрамнион. Всичко зависи от това кой фактор е провокирал патологичното състояние. В случай на метаболитни нарушения и затлъстяване, на бременната жена се предписват лекарства и диетата се коригира.

Най-често при олигохидрамнион се предписва комплексно лечение с използване на витамини и лекарства за подобряване на метаболизма в плацентата, лекарства за лечение на основното заболяване, причинило олигохидрамнионите. При умерени олигохидрамниони терапията се провежда у дома, а лечението на тежки олигохидрамниони с маточна хипертоничност се извършва в болница.

За да се премахне умерена форма на патология, експертите препоръчват премахване на всякакви физически натоварвания, приемане на предписани лекарства, редовно наблюдение от специалист и преминаване към диета, обогатена с витамини и полезни микроелементи.

При олигохидрамнион всяка седмица може да се предпише ултразвуково сканиране, доплер сонография - веднъж на 3 дни, извънредна фетална кардиотокография за наблюдение на аномалията и предотвратяване на нейното развитие и предприемане на навременни мерки за запазване здравето на детето и жената.

Тежките олигохидрамниони, които застрашават здравето на плода, могат да доведат до ранно раждане, но само ако времето на бременността позволява.

В случай, че се открият олигохидрамниони с фетални малформации в ранните етапи на бременността, експертите решават да прекъснат бременността.

В случая, когато резултатите от ултразвука показват стареене на плацентата и олигохидрамниона, се предписва терапия за плацентарна недостатъчност. Амбулаторно за тази цел се използват лекарства като Actovegin и Curantil..

Тежките олигохидрамниони при бременни жени, придружени от фетална хипоксия, обикновено се елиминират чрез цезарово сечение, дори ако бременността е преждевременна. Това се дължи на факта, че плодът изпитва тежки страдания и наличието на хипоксия в него може да доведе до сериозни последици..

В някои случаи процедура като амниоинфузия помага да се предотврати развитието на проблеми в плода. По време на него лекарят поставя физиологичен разтвор в матката през шийката на матката. Тази техника ви позволява да се справите с проблеми като преждевременно отлепване на плацентата или изсушаване на пъпната връв..

Прогнозата зависи от продължителността на бременността. Ако патологията бъде открита преди 28 седмици и бъде поставена диагноза „олигохидрамнион“, експертите по медицински причини настояват за прекратяване на бременността. Ако се установи нисък индекс на околоплодната течност до 34 седмици, се предписва подходящо лечение. Ако се окаже неефективно, тогава в този случай има само един изход - преждевременно раждане..

Предотвратяване

Как да предотвратим недостиг на вода по време на бременност? Достатъчно е да следвате тези препоръки:

 • изключете силната физическа активност, но в същото време правете небрежни разходки на чист въздух;
 • яжте балансирано и поне 5 пъти на ден на малки порции;
 • посетете своевременно гинеколог и вземете всички необходими тестове, които ще помогнат да се определи наличието на фактори, които причиняват олигохидрамнион и незабавно да се подложите на необходимото лечение.

Отзиви

През 1-ви триместър на бременността бях диагностициран с умерена олигохидрамнион. Лекарят препоръча да се ядат повече пресни зеленчуци и плодове, за да се насити тялото с витамини и минерали. Намалих и физическата си активност и започнах да ходя едва вечер преди лягане. Около 2-ри триместър състоянието се нормализира, роди силно бебе.

Вероника, на 24 години

През 2-ри триместър на бременността, когато бебето започва да се движи по-активно, тя често започва да чувства силна болка в корема. Отидох на лекарска консултация, изследвах се и се подложих на ултразвук, оказа се, че причината за това състояние е олигохидрамнион. Преминах през необходимото лечение, ревизирах диетата си и за около 2 месеца успях да стабилизирам състоянието.

Светлана, на 35 години

На 34 седмица бременност бях диагностициран с олигохидрамнион. Доставката е била чрез цезарово сечение. Детето е родено с ниско тегло, 2,2 кг. Оказа се, че липсата на вода започна от около 30 седмици, но поради факта, че лечението не беше проведено своевременно, това се отрази на теглото на детето.

Ниската вода по време на бременност е опасно състояние, но само ако има изразена форма и лечението се пренебрегва. В повечето случаи при навременна терапия бебето се ражда силно и без здравословни проблеми. Погрижете се за себе си и вашата лесна доставка!

Малко вода по време на бременност

Липсата на вода е намаляване на количеството на околоплодните води. Обемът на околоплодната течност зависи от гестационната възраст.

На 10 седмици обемът на водата при нормална бременност е 30 ml, на 14 седмици - 100 ml, до 37-38 седмици от бременността - 600 до 1500 ml. Ако има по-малко от 0,5 л вода, се диагностицира слабо вода, което е много по-рядко от многоводието. Данните от ултразвук помагат за диагностициране, определяне на състоянието и количеството на околоплодните води.

Защо олигохидрамнионът е опасен??

При ниска вода често се появяват усложнения при бременност и раждане. Поради малкото количество вода в матката, бременността понякога се придружава от коремна болка, особено когато плодът се движи. Стените на матката са близо до повърхността на тялото на плода и следователно притискат и огъват плода. Ниското количество вода влияе върху състоянието на плода: кожата му става суха и набръчкана, изостава в растежа и телесното тегло, възможни са изкривявания на гръбначния стълб, плоскостъпие и други патологии. Липсата на вода намалява възможността за фетална подвижност и може да причини хронична вътрематочна хипоксия.

Причини за ниска вода

Причините за сухота не са добре разбрани. Обикновено се обяснява с намаляване на секреторната активност на амниона. Основните причини за сухота са както следва: инфекциозни и възпалителни екстрагенитални и генитални заболявания на майката, метаболитни нарушения (затлъстяване), органични аномалии на отделителната система на плода, плацентарна недостатъчност.
Често олигохидрамнионът се развива при един от еднояйчните близнаци. Това се дължи на неравномерното разпределение между двете близнаци на кръвта, циркулиращи в общата плацента.

Форми на многоводие:

Ранни олигохидрамниони - диагностицирани чрез ултразвук в периода от 16 до 20 седмици от бременността, това се дължи на функционалната некомпетентност на мембраните.

Късен олигохидрамнион - открива се след 26 седмици от бременността, когато олигохидрамнионът се дължи на хидрорея поради частично пренатално разкъсване на мембраните, се среща в 24% от случаите.

Продължителната ранна форма, с благоприятни регенеративни процеси в амниона, които допринасят за спирането на потока на околоплодните води, може да премине в късната.

Лечение на олигохидрамнион

Тактиката на управление на бременността и резултата от раждането зависят от времето на възникване и тежестта на олигохидрамнионите. Най-лошият прогностичен признак за плода е развитието на олигохидрамнион през втория триместър на бременността и поради това е необходимо своевременно да се реши въпросът за целесъобразността на удължаването на бременността. Ако в началото на третия триместър се открие олигохидрамнион в комбинация със забавяне на растежа на плода, продължаването на бременността остава проблематично.

При олигохидрамнион, който се е развил през третия триместър на бременността, без да се нарушава растежа на плода, е възможен благоприятен резултат от раждането, оправдано е раждането на 37-38 седмици от бременността.

Терапията включва лечение на основното заболяване, причиняващо олигохидрамнион, в комбинация с медикаментозна терапия, насочена към подобряване на маточно-плацентарния кръвен поток, метаболизма в плацентата, възстановяване на газовия обмен в системата майка-плацента-плод. Изборът на конкретни лекарства се извършва от лекаря. Необходимо е редовно да се оценява състоянието на плода с помощта на ултразвук, сърдечно наблюдение и доплер.

Когато състоянието на плода се влоши според CTG данни и показатели за фетално-плацентарния кръвен поток, доставката се извършва чрез цезарово сечение по спешност.

Раждане с липса на вода

При доносена бременност най-честото усложнение на раждането с олигохидрамнион е слабостта на раждането (до 80% от ражданията). По време на раждането феталният мехур се отваря поради недостатъчното му влияние върху процеса на дилатация на шийката на матката.

При олигохидрамнионите преждевременните раждания се случват 2 пъти по-често, отколкото при нормална бременност. В 20% от случаите възниква остра фетална хипоксия. При тежки промени е възможна вътрематочна фетална смърт, следователно процентът на раждане чрез цезарово сечение е висок (до 40 - 50%).

При умерено ниско ниво на вода доста често (около 20%) се раждат деца с недохранване с различна тежест. Но в същото време резултатът от бременността е благоприятен при преобладаващото мнозинство от жените - децата се раждат в задоволително състояние.

Малко вода: диагностика, причини, лечение

Околоплодните води (амниотична течност) са удобна среда, в която бебето се развива в продължение на девет месеца. Той служи и като механична защита, и като хранителна среда, и като „симулатор на течности“, който помага на детето да изработи техниката на преглъщане. Въпросът дали са необходими околоплодни води не си струва - без нея бременността не може да се развие. Но колко от него е необходимо и какво да правя, ако няма достатъчно околоплодна течност? Колко страшна е липсата на вода?

Ниска вода: първи подозрения

Всички жени се различават по ръст и телосложение, а размерите на новородените бебета също се различават. Следователно „нормалният“ обем на околоплодните води е доста неясна концепция. Горната и долната граница на нормата се различават с повече от половината: 600-1500 ml.

„Повечето амниотични течности са на 37-38 седмица, след това техният обем леко намалява.

Често дори опитен гинеколог не може да каже с увереност дали говорим за лек дефицит / излишък на околоплодна течност или за физиологични характеристики на конкретна бременна жена. Следователно подозрение за умерена липса на вода (обемът на околоплодните води е 500 ml или по-малко) често възниква, когато бъдещата майка започне да чувства неприятен симптом: движенията на детето стават болезнени за нея.

„Дори леките олигохидрамниони са доста рядка патология, тя се определя при 1 от 20 бременни жени..

Диагностика на слабо вода

За да се потвърди диагнозата олигохидрамнион, се изисква ултразвуково изследване. По време на прегледа лекарят определя така наречения „вертикален джоб“ - най-голямото разстояние от предната коремна стена до плода. Обикновено това разстояние трябва да бъде от 5 до 8 cm.

Можете да определите по-точно състоянието на нещата, като изчислите индекса на амниотичната течност: това е същият „вертикален джоб“, измерен само в четири различни точки (дясно-отгоре, ляво-отгоре и дясно-отдолу и отляво-долу). Сумата от четири измервания може да варира от 5 до 24 см (някои лекари стесняват този интервал до 8-18 см) и варира в зависимост от продължителността на бременността.

Нормални резултати на индекса на амниотичната течност

Но едно проучване може да разкрие само най-грубото нарушение. Много зависи от активността на детето и от настройките на ултразвуковия апарат. Ето защо, ако се съмнявате, по-добре е да повторите изследването и е възможно с друг лекар и на друго устройство..

Причини за ниска вода

Има много причини за появата на олигохидрамнион и в зависимост от това, какво състояние е причинило олигохидрамнион, се прави прогноза за хода на бременността и се определят тактиките на лечение.

Генетични заболявания

Понякога олигохидрамнионът през втория триместър на бременността се причинява от генетични аномалии в плода. За съжаление това е най-песимистичният сценарий, тъй като бременността често замръзва.

Хронични заболявания на майката

Проблеми с бъбреците, пикочните пътища, хипертония - редица заболявания на майката могат да причинят олигохидрамнион. В този случай гинекологът ще се съсредоточи върху лечението на това конкретно заболяване, а състоянието на бебето ще се следи особено внимателно.

Аномалии в развитието на мембраните

Може би проблемът не е в здравословното състояние на майката или плода, а в матката: има недоразвитие на амниона, разслояване на мембраните на мембраните, недостатъчна секреторна активност на епителните (изграждащи лигавицата) клетки на мембраните, отговорни за производството на вода.

Инфекциозни заболявания

ODS, грип, варицела, морбили - много инфекции могат да засегнат мембраните. В резултат на това те губят своята еластичност, появяват се разслоения, чрез които има незабележимо изтичане на околоплодната течност за самата жена..

Amnional хидрорея

Понякога изтичането на околоплодната течност се случва без видима причина - лекарите дори не винаги успяват да намерят мястото на микроскопично разкъсване. В този случай се прави цитонамазка за откриване на околоплодна течност. За разлика от предишния случай, вече може да има вторична инфекция на мембраните.

Отлагане на бременността

На 42 седмица, както плацентата, така и околоплодните мембрани постепенно престават да изпълняват своите функции, което означава, че количеството на новопроизведената околоплодна течност също рязко намалява.

Защо олигохидрамнионът е опасен?

В зависимост от степента на недостатъчност на околоплодната течност възникват различни патологии на развитието на плода. Пъпната връв може да попадне между стената на матката и плода, което води до кислородно гладуване на бебето. При изразена липса на вода бебето се изстисква от стените на матката, което причинява изкривяване на гръбначния стълб, плоскостъпие и в някои случаи дори сливане на кожата с амниона. В този случай се образуват връзки на симонарт - когато детето се опитва да промени позицията си, те могат да се увият около него, причинявайки тежки наранявания.

„Дори когато бебето се развива нормално, липсата на вода може значително да усложни хода на раждането. Липсата на околоплодна течност води до факта, че феталният мехур не притиска шийката на матката ("плосък" фетален мехур), отварянето му се забавя или изобщо не се случва.

Ето защо при ниска вода се препоръчва отваряне на феталния пикочен мехур, а в някои случаи и цезарово сечение.

Какви изследвания трябва да се направят с олигохидрамнион

Ако има съмнение за изтичане на фетална течност, тогава се прави вагинална мазка, за да се разкрие съдържанието на околоплодната течност.

Подозрението за инфекциозни заболявания се подкрепя от тестове за наличие на вирусни и бактериални инфекции - първо, бъдещата майка трябва да премине поне общ кръвен тест.

Ако знаете за хроничните заболявания на майката, които могат да причинят олигохидрамнион, тогава се извършват тестове, които ще разкрият степента на тяхното обостряне.

И накрая, важно е да се следи състоянието на бебето: за тази цел лекарят може да предпише CTG (кардиотокография, показваща както фетални сърдечни контракции, така и контракции на матката), съдова доплер сонография и амниоскопия - за оценка на качеството на околоплодните води.

Как се лекува олигохидрамнионът

На първо място, трябва да се отбележи, че обемът на допълнително изпита течност от майката не влияе върху количеството на околоплодните води. При умерено ниско ниво на вода е важно редовното наблюдение: ако ситуацията се влоши, майката най-вероятно ще получи предложение да отиде в болница. В допълнение към специфичното лечение, свързано със заболяванията, открити при бременна жена, общи препоръки за олигохидрамнион са следните.

 • Почивка в леглото или намаляване на физическата активност, за да не се провокира повишено изтичане на околоплодната течност.
 • Здравословно питателно хранене, прием на витамини.
 • Прием на лекарства, насочени към намаляване на тонуса на матката и подобряване на микроциркулацията на кръвта - те трябва да компенсират липсата на плацентарно хранене, свързано с олигохидрамнион.
 • Предотвратяване на развитието на вътрематочни инфекции.
 • При продължителна бременност - започване на раждане.

Все още малкото вода не е катастрофа, въпреки че може би майката ще трябва да прекара по-голямата част от бременността си в болница. Положителното отношение, спазването на медицинските препоръки и най-вероятно бременността могат да бъдат спасени безопасно до датата на падежа, а вредата за здравето на детето ще бъде минимална.

Как се лекува олигохидрамнионът при бременна жена?

За пълното вътреутробно развитие на детето е необходима комфортна естествена среда. Ролята му се играе от околоплодната течност, която нежно обгръща плода, предпазвайки го от механични наранявания и инфекции. Отклонение надолу от нормалния обем на околоплодната течност или олигохидрамниона се наблюдава в около 3-4 случая от 1000. Днес на сайта за майки supermams.ru ще разберем каква опасност носи това състояние, причините за неговото развитие, а също така ще ви разкажем как се лекуват олигохидрамнионите традиционно и народни средства.

Защо олигохидрамнионът е опасен??

2 седмици след оплождането на яйцето се образува естествена биологична среда, която освен самия плод е основното съдържание на матката. Околоплодната течност или околоплодната течност запълва херметична кухина - феталната торбичка, създавайки резервоар с хранителна среда за нормалното вътрематочно съществуване на бебето.

Ако обемът на околоплодните води се отклонява от установените норми към долната страна, това може да означава наличие на ниско ниво на вода в различна степен и това винаги е причина да бъдете предпазливи.

За всяка жена оптималният обем на околоплодните води се определя индивидуално, но ако гинекологът подозира, че нивото им потенциално застрашава здравето на детето, може да се постави диагноза олигохидрамнион. Количеството произведена течност зависи от функционалната способност на плацентата, ако тези показатели са значително намалени, рискът от забавяне на развитието на плода, нарушение на неговия сърдечен ритъм, а също и смъртта му се увеличава.

В гинекологията се различават две форми на олигохидрамнион, които се диагностицират само след ултразвуково сканиране и се определят чрез изчисляване на индекса на амниотичната течност (AFI):

 1. Умерено. Той е фиксиран, ако този показател при бременна жена е в диапазона от 2 до 5 cm, което съответства на намаляване на обема на околоплодните води с 400-700 ml в сравнение с нормата. Умереният олигохидрамнион включва лечение у дома под редовното наблюдение на лекар, когато е необходимо да се нормализира диетата, обогатете диетата си с витамини и минерали.
 2. Изразено. Той е фиксиран, ако AFI е по-малко от 2 cm, което съответства на обема на околоплодната течност до 500 ml. Тежкият олигохидрамнион изисква стационарно медикаментозно лечение в болнична обстановка. Без използването на необходимите мерки за отстраняване на патологията, това състояние може сериозно да повлияе на развитието на плода, когато има деформация на костната система, патология на крайниците, сливане на кожата на бебето с мембраните, нарушаване на нормалното функциониране на централната нервна система, изоставане в растежа и развитието. Особено опасен е олигохидрамнионът, диагностициран през първия триместър на бременността, когато патологията може да причини сериозни увреждания на здравето на плода и дори да доведе до спонтанен аборт.

Ако жизнените показатели на детето започнат да намаляват, на жената се прави цезарово сечение или се настоява за преждевременно раждане. Тежките олигохидрамниони могат да причинят раждането на деца с поднормено тегло и увреждания.

Защо се развива слабо вода?

Не е възможно да се установи кога точно е започнало да намалява количеството на околоплодните води, но някои признаци могат да показват развитието на олигохидрамнион:

 1. Феталните движения са болезнени, пречат на нормалния сън.
 2. Рисуващи болки в долната част на корема.
 3. Слабост, сухота в устата, постоянно чувство на гадене, което не е свързано с токсикоза.
 4. При палпация по време на медицински преглед ясно се усещат части от тялото на плода.

Сега знаете какво могат да застрашат олигохидрамнионите и ние ще разгледаме допълнително причините и лечението на тази патология.

Всъщност причините за олигохидрамниона все още не са проучени подробно, но гинеколозите посочват следното:

 1. Amnional хидрорея или изтичане на околоплодна течност поради нарушаване на целостта на феталната мембрана. За възстановяване на обема на околоплодните води е достатъчна почивката в леглото.
 2. Ненормално развитие и инфекция на мембраните.
 3. Нарушение на равномерното разпределение на кръвообращението при многоплодна бременност.
 4. Продължителна или следсрочна бременност. Стареенето на плацентата води до намаляване на производството на необходимото количество околоплодни води.
 5. Вродени аномалии на лицето и патология на бъбреците на плода.
 6. Здравни проблеми на майката: постоянно повишаване на кръвното налягане при бременна жена, дехидратация, еклампсия, захарен диабет.

Диагнозата олигохидрамнион също е по-често при жени със заболявания на пикочно-половата система. Отложените бактериални инфекции, които не са били лекувани и са били в родовия канал на жената, могат да навлязат в околоплодните води.

Методи за лечение на олигохидрамнион

Умерената липса на вода не представлява заплаха за здравето на детето, ако жената следи за диетата, диетата и е постоянно под наблюдението на лекар. Това състояние се лекува амбулаторно и не изисква хоспитализация..

Лечението е насочено към премахване на причините, които са причинили развитието на патология (пиелонефрит, високо кръвно налягане, цистит), следователно у дома жената ще трябва да приема лекарства, предписани от лекар.

Преди окончателно да вземе решение за диагнозата, лекарят трябва да изпрати бременната жена за редица прегледи:

 1. Доплер ултразвук за определяне на AFI, общото състояние на плода и точната му гестационна възраст, както и за идентифициране на патология в системата "майка-дете".
 2. CTG (кардиотокография) е необходима за контрол на сърдечната честота на бебето и изясняване на тонуса на матката.
 3. Тампон за предполагаемо изтичане на вода и ЗППП.

Данните от изследването са необходими, за да се оцени състоянието на плода, да се установят причините за олигохидрамнион по време на бременност и да се предпише лечение, адекватно на тежестта на диагностицираната патология:

 1. При ниско ниво на вода, причинено от затлъстяване и патологии на метаболитните процеси в тялото на майката, е необходимо да се спазва правилната диета, която включва храни, богати на витамини и минерали, както и прием на лекарства за подобряване на кръвообращението в плацентата.
 2. При откриване на вирусна инфекция се предписват антивирусни лекарства, разрешени по време на бременност и се провежда обща укрепваща терапия с витаминно-минерални комплекси и имуномодулатори.
 3. При патология на мембраните жена се изпраща за лечение в болница и е постоянно под наблюдението на лекарите. Основната цел на лекарите в този случай е да се запази бременността и да се предотврати инфекция на околоплодните води..
 4. Ако изследванията са показали, че настъпва стареене на плацентата и този факт е причинил олигохидрамнион, се предписва лечение на FPN (фетоплацентарна недостатъчност) с лекарства като Curantil и Actovegin.
 5. Ниското ниво на вода по време на бременност след изтичане на срокове ще бъде премахнато чрез пункция на феталния пикочен мехур и стимулиране на раждането.

Ако се диагностицира тежък олигохидрамнион на 8-ия месец от бременността, медикаментозно лечение се предписва в болнична обстановка с постоянно наблюдение на жизнените показатели на детето. Ако състоянието на плода се влоши, дори при употребата на наркотици, по-нататъшното престой на детето в утробата става изключително опасно и, ако времето позволява, лекарят може да реши да направи цезарово сечение или да настоява за преждевременно раждане.

Профилактика на маловодие с народни средства

Много хора се интересуват от въпроса, възможно ли е да се лекува слабо вода по време на бременност с народни средства? По принцип е невъзможно напълно да се възстанови IAI до нормалното ниво с лекарства или народни средства. Но за превантивни цели и за премахване на причините за патологията могат да се използват методи на традиционната медицина, но само след разговор с лекар. Този подход ще бъде особено полезен за жени, при които предишна бременност вече е била придружена от олигохидрамнион..

Уебсайтът supermams.ru съветва:

 1. За понижаване на кръвното налягане се използва сок от арония, който също е богат на витамини..
 2. При възпалителни процеси ще помогне настойка от листа от червена боровинка.
 3. Ако последният триместър на бременността съвпадна със средата на пролетта, тогава можете да изпиете курс на отличен диуретик - брезов сок.
 4. За лечение на възпаление на пикочно-половата система използвайте запарка от листа от коприва, низ, бреза, бял равнец, дива роза и планинска пепел.

Но помнете, всяко народно лекарство, дори на пръв поглед безобидно, може да причини не подобрение, а влошаване на първоначалното състояние. Затова първата стъпка е да се консултирате с лекар..

Жена с диагноза олигохидрамнион не трябва да се страхува от състоянието си, но не бива да бъде пренебрегвана. Тежките олигохидрамниони са по-рядко срещани, а умерените олигохидрамниони могат да бъдат коригирани, следвайки инструкциите на специалист.

Основните причини и признаци на недостиг на вода по време на бременност

Понижението на водата по време на бременност е рядко явление в акушерската практика, има не повече от четири случая от хиляда родилки. Симптом на патология е недостатъчното количество околоплодни води. Обикновено околоплодната течност преди раждането трябва да бъде най-малко 500 ml, така че да е достатъчна, за да поддържа живота на плода. Ако количеството на околоплодната течност е по-малко от определеното, това е заплаха за родилката и плода. Помислете за причините за появата на патология: как да я предотвратите, как да информирате и да родите здраво дете.

Амниотична течност

Къде се намира околоплодната течност (околоплодната течност), каква функция изпълнява? Амниотичната течност запълва феталния пикочен мехур, в който се развива детето. Веднага след като оплодената яйцеклетка навлезе в маточната кухина и се прикрепи към стените й, около нея започват да се образуват мембрани. Те образуват затворено пространство, растат заедно с плода.

Вътре в феталния пикочен мехур има стерилна течност, която осигурява на плода всичко необходимо. Чрез тази течност тялото на детето комуникира с тялото на майката. От какво се образува околоплодната течност? Неговият компонент е кръвната плазма на майката. Още през третата седмица от живота на ембриона можете да видите околоплодна течност (на ултразвук).

Амниотичната течност се обновява на всеки 3 часа, така че ембрионът е постоянно в стерилни условия.

Стойността на околоплодната течност за дете

 • Хранене;
 • обмен на газ;
 • отстраняване на отпадъчните продукти на плода;
 • предпазва от инфекция и токсини, благодарение на бактерицидния компонент;
 • поддържа постоянна комфортна температура.

Чрез амниотичната течност ембрионът се получава хормони, витамини, кислород и други полезни вещества. Чрез феталния пикочен мехур и околоплодната течност бебето се свързва с тялото на майката като автономен организъм. Това обяснява факта, че много деца не вземат кръвната група на майката, а бащата. Също така, преди раждането на дете, околоплодната течност оказва натиск върху шийката на матката, в резултат на което тя започва да се отваря.

Амниотичната течност осигурява на детето комфортно съществуване в утробата.

Въпреки това, в различни периоди на раждане на бебе, обемът на околоплодните води е различен: това се дължи на нуждата от хранителни вещества. Ако в началото на бременността обемът на водата е 500 ml, то до края се увеличава до 1500 ml. Точно преди раждането тя пада до 600 - 500 мл. Но ако обемът на течността е под 500 ml, тогава говорим за липса на вода.

Видове маловодие

 • Умерен;
 • роднина;
 • изразено.

При умерена липса на вода се регистрира леко отклонение от нормата. Тази патология се формира в началния етап на бременността и не представлява заплаха. Акушерът поема контрола над бременната жена: тя се наблюдава до момента на раждането. Също така, при умерено ниско ниво на вода се препоръчва подобряване на храненето, премахване на стреса и осигуряване на стабилно емоционално състояние.

При тежка липса на вода са необходими хоспитализация и лечение на наркотици. При тази патология нараняванията на плода по време на раждане са неизбежни. Това може да бъде сериозно нараняване на гръбначния стълб и големите стави. Възможна е и асфиксия - кислороден глад до смърт. Бебето диша околоплодните води и ако липсва такива, то може да се задуши.

Липсата на околоплодна течност е често срещана причина за раждането на деца с ниско тегло при раждане, забавяне на развитието. Те не са жизнеспособни или нежизнеспособни, изискват повишено внимание и са под наблюдение през определен период от живота си. Също така, тази патология е честа причина за преждевременно раждане и ранни спонтанни аборти..

Причини за ниска вода

Какви са причините за олигохидрамнион по време на бременност? Основната причина за акушер-гинеколозите е несъответствието между размера на матката, необходимо за определен период на бременност. Също така, това състояние може да причини ограничена подвижност на плода. Механизмът на появата на сухота обаче все още не е изяснен. Лекарите са съгласни, че импулсът за развитие на патология може да бъде:

 • затлъстяване на майката, причинено от метаболитни нарушения;
 • следсрочна бременност, в резултат на което защитните функции отшумяват;
 • многоплодна бременност;
 • нелекувани бактериални инфекции;
 • високо кръвно налягане при майката по време на бременността;
 • вродени аномалии в плода;
 • патология на образуването на епитела при майката;
 • други причини.

Говорим за бременност след термина, ако бебето не се роди след 38 - 40 седмици. Тялото намалява защитните функции, настъпва частично отлепване на плацентата. В този случай жената е изкуствено стимулирана да ражда, тъй като следсрочната бременност може да доведе до смъртта на детето..

При многоплодна бременност може да се получи неравномерно разпределение на хранителните вещества, в резултат на което един от близнаците може да страда от олигохидрамнион. Въпреки това, когато носят близнаци, бебето леко страда. Нещата са много по-зле, когато носите три или повече деца.

Нелекуваните бактериални инфекции на майката могат да бъдат открити не само в репродуктивните органи, но и в плацентата. Ето защо, гинеколозите препоръчват да се подложи на пълен курс на лечение, диагностика преди планиране на бременността.

Високото кръвно налягане е опасна ситуация по време на бременност. При леко повишаване на налягането детето не страда. Но ако налягането скача редовно, това може да доведе до намаляване на производството на околоплодна течност. Високото налягане при майката влияе отрицателно върху функционирането на плацентата, което причинява патологични промени с различна тежест при детето. В акушерската практика има много случаи на спиране на развитието на плода поради скокове на налягането в майката..

При вродени патологии на развитието (те се определят чрез ултразвукова диагностика) плодът се абортира. Също така, на фона на патологична аномалия в структурата на епитела при майката може да се появи липса на околоплодна течност..

Признаци за ниска вода

Как да разберем, че в тялото на майката няма достатъчно околоплодна течност? Няма особени признаци за липса на околоплодна течност в майчиното тяло. Само при силна липса на вода може да се появи сухота в устата, слабост, гадене. Гаденето обаче се появява и при токсикоза, поради което за изясняване на клиничната картина е необходима професионална диагноза.

При тежки олигохидрамниони коремът може да намалее по размер поради намаляване на размера на матката.

Косвен симптом на патологично състояние може да бъде синдром на болката при преместване на голямо бебе малко преди раждането. Достатъчно количество околоплодна течност омекотява активните движения на детето, действайки като амортисьор. Ако болката се появи при активно движение, спешна нужда от диагностициране - ултразвук, медицински преглед.

Характерните черти са следните:

 • размерът на корема на 4-ия месец е малък, не отговаря на нормата;
 • постоянни болки в болката в долната част на корема;
 • слабост, загуба на сила;
 • сухота в устата, гадене;
 • болка по време на движение на плода.

При силна липса на вода контракциите са много болезнени, шийката на матката не се отваря напълно по време на напрежението на мускулите на матката. Всички контракции са неефективни и не водят до изхвърляне на плода от мястото на детето. Отварянето на феталния пикочен мехур с липса на околоплодна течност води до изригване на плътна течност, оцветена от изпражненията на плода.

Относителната липса на вода по време на бременност се появява само непосредствено преди раждането, причината е стареенето на плацентата. Отслабва се. Жената трябва да бъде под постоянен надзор на акушер-гинеколог, да приема подходящи лекарства.

Ефектът на ниското ниво на вода върху плода

През първия триместър липсата на околоплодна течност няма вредно въздействие върху ембриона. Обикновено патологията се открива по време на рутинната ултразвукова диагностика и незабавно се предприемат мерки. Причината за дефицита на околоплодната течност може да бъде патологията на мембраните. Това обаче е поправимо при навременно лечение..

Започвайки от 26-та седмица, дефицитът на околоплодна течност става опасен за развитието на бебето. През този период не може да се извършва изкуствено раждане, тъй като детето няма да оцелее, а липсата на хранене през плацентата спира развитието на плода и изключва всички жизненоважни функции.

Дефицитът на околоплодна течност през втория триместър може да доведе до:

 • преждевременно раждане;
 • трудна доставка в срок;
 • деформация на плода.

Това е много опасно състояние, за което трябва да знаете предварително. Редовното посещение на акушер-гинеколог изключва развитието на такава ужасна патология.

3 триместър

Ниската вода по време на бременност през третия триместър също е опасна, но става възможно да се извърши изкуствено раждане или да се направи цезарово сечение. Недоносеното бебе ще оцелее с подходящи грижи, постоянен надзор на педиатрите. Липсата на околоплодна течност през последния триместър често води до дълъг, труден труд, поради което акушерите извършват цезарово сечение.

Недостатъчният обем околоплодни води не може да предпази бебето от негативното въздействие на външни фактори. Той може да се роди с плоскостъпие или с деформиран гръбначен стълб. Течността служи като амортисьор, омекотява външното налягане. Съответно липсата или дефицитът му няма да могат да предпазят детето от механично въздействие отвън..

Дефицитът на течности ограничава движението на плода, лишавайки го от активност. Той не може да се движи свободно, да променя положението на тялото си в малък обем течност. Съответно той няма да може да се развива напълно без активни движения..

Замразената бременност често се причинява от недостатъчна амниотична течност..

Чрез плацентата и околоплодните води детето обменя отпадъчни продукти с майката. Той получава храна и кислород от майка си, връща въглероден диоксид и отпадъчни продукти от метаболитните процеси. Ако няма достатъчно течност, тогава процесът на обмен се нарушава, което най-негативно влияе върху развитието на бебето..

Сливане с феталната мембрана

Но най-опасната патология е сливането на плода с феталната мембрана. Това може да се случи поради постоянен контакт на кожата на бебето с черупката. Амниотичната течност предпазва от такава патология, ако техният обем е правилен..

При олигохидрамнион детето често получава родова травма и хематоми при преминаване през родовия канал. Има случаи на заплитане с пъпната връв.

Ако майката е страдала от олигохидрамнион, рисковият фактор за раждане на бебе с различни дефекти в развитието е най-висок. Бебе може да се роди с изкривен гръбначен стълб, с недоразвит мозък. Впоследствие това ще доведе до психични разстройства, увреждания. Липсата на вода обаче не е причина за вродени аномалии на вътрешните органи: тя засяга само външни патологии на развитието..

Ефекти върху здравето на жената

Липсата на вода по време на бременност има отрицателно въздействие върху здравето на майката, усложнява хода на раждането. Въпреки това, нелекуваните бактериални инфекции на самата жена, които проникват в плацентарния слой, често са виновни за появата на патология. Заобикаляйки защитната бариера на плацентата, патогените заразяват плода и околоплодните води. Бактериалните инфекции представляват 40% от всички причини за слабото развитие на водата. Инфекцията прониква във феталния пикочен мехур през цервикалната и вагиналната кухина.

Разкъсването на мембраните на феталния пикочен мехур провокира „изтичането“ на околоплодната течност, когато те се евакуират на части. Ако жената забележи постоянно изтичане на бистра течност от влагалището, спешно трябва да бъде информиран акушер-гинеколог. Преждевременното изтичане на вода заплашва бременността и здравето на жената. При такава клинична картина е показана незабавна хоспитализация..

Пониженото количество вода по време на бременност влияе негативно върху процеса на раждането, тъй като раждането не се случва или е слабо изразено. Това се дължи на липсата на команда от мозъка, който не записва доносена бременност поради малкия размер на матката. Ако командите на мозъка не дойдат в матката, той не се свива. В акушерската практика осем от десет родилки имат слаб труд поради липса на вода.

Диагностика и лечение

Гинеколог може визуално да определи наличието на аномалии по време на рутинен преглед на пациента. Лекарят измерва обема на корема, определя размера на очното дъно. Ако се подозира патология, се предписва ултразвуково сканиране, което ще помогне да се установи наличието на аномалии. Ултразвукът ви позволява да определите обема на околоплодните води, патологията на развитието на плода (или да изключите патологията).

За определяне на патологията се извършва ултразвук и доплер ултразвук. Това ви позволява да разберете:

 • обем на околоплодната течност;
 • степента на развитие на плода;
 • благосъстояние на плода;
 • кръвообращение в пъпната връв;
 • бактериален анализ.

След установената диагноза се провежда лечение. Ако жената е със затлъстяване, се препоръчват диета и лекарства. Намаляването на телесното тегло ще осигури по-добро развитие на бебето, ще подобри благосъстоянието на майката.

Целта на медикаментозното лечение е да се възстанови активността на кръвния поток в матката, плацентата.

Обща терапевтична схема

 • Добро хранене за жена;
 • прием на витаминни и минерални комплекси;
 • лекарства за коригиране на метаболитните процеси в плацентата;
 • лекарства за борба с патологията, която е причинила намаляване на обема на водата.

Умерено изразените олигохидрамниони по време на бременност не изискват хоспитализация на жената; в случай на тежка патология, пациентът трябва да бъде под постоянен акушерски контрол. В случай на умерено тежка липса на вода се препоръчва да се ограничи физическата активност, да се премахне напълно физическата активност, да се яде добре, да се приемат предписани лекарства.

При олигохидрамнион гинекологът може да предпише редовен ултразвуков преглед, доплерография на всеки трети ден, допълнителна CTG на детето. Трябва да се спазват всички препоръки на лекаря.

Невъзможно е изкуствено да се увеличи обемът на околоплодните води. Важно е да се установи добро хранене през плацентата, да се осигури на бебето достатъчно количество кислород.

Ако жената не е излекувала бактериална инфекция, която може да предизвика недостиг на вода, тя е хоспитализирана за лечение. Акушерите се опитват да създадат благоприятни условия за развитието на бебето в тялото на майката. Но ако това не успее, се прави цезарово сечение и детето се преглежда в болница.

Жената трябва да разбере, че всяко отклонение от нормата е вредно за бебето. Ето защо постоянното наблюдение на здравословното състояние ще помогне да се избегнат аномалии в развитието на ембриона, да се роди здраво дете. При клинична картина с тежки олигохидрамниони може да възникне въпросът за изкуствено раждане, ако времето на бременността позволява. Цезарово сечение също често се извършва, ако жената не може да роди сама. В ранните етапи ембрионът се отстранява, ако се забележат сериозни малформации.

Предотвратяване

Причините за недостиг на вода по време на бременност са по-лесни за предотвратяване, отколкото за премахване. Затова те провеждат разговори с жени и обясняват как да се избегне развитието на патология. Звучи банально, но е жизненоважно да увеличите разходките си на открито. Ако майката диша чист въздух, капацитетът на белите дробове се увеличава. Увеличаването на обема на белите дробове осигурява голямо снабдяване с кислород за вас и вашето бебе. Разходките трябва да бъдат ежедневни, за предпочитане на екологично чисти места - паркове, площади. Облечете се според сезона, за да избегнете настинка в студено време. Имунната защита при бременни жени е намалена, така че трябва да обърнете специално внимание на сезонното облекло.

Храненето също е добре позната тема, но все пак актуална. Храненето не само трябва да бъде балансирано: трябва да консумирате повече витамини. Препоръчително е да се ядат само натурални продукти без химикали и стабилизатори. Пушените меса, маринати, пикантни ястия трябва да бъдат напълно изключени от диетата. Допустимо е да се ядат само мариновани зеленчуци: краставици, зеле, домати. Маринатите са изключително опасни поради наличието на оцетна киселина и пикантни съставки..

Бременната жена трябва напълно да се откаже от лошите навици: да спре да пуши, да спре да пие алкохолни напитки.

Бременните жени трябва да пият достатъчно течност, така че да има достатъчно за двама. Не е необходимо обаче да се злоупотребява с това, за да не се появи подуване. Течностите включват мляко, компоти, пресни сокове, прясна вода.

Превантивните мерки включват също така информираността на жените за катастрофалното въздействие на ниското ниво на вода върху процеса на бременност, развитието и здравето на плода, трудовата дейност на жените.

Амниотичната течност играе ключова роля в развитието на детето, като ги защитава и подхранва. Ниската вода по време на бременност е опасно състояние за здравето на бебето и майката. Амниотичната течност допринася за бързото разширяване на шийката на матката по време на раждането, без тях независимото раждане е невъзможно. Амниотичната течност предпазва плода от притискане от стените на матката, което може да причини тежка деформация на скелета и дори разместване на крайниците. Следователно наблюдението на приемливо ниво на околоплодната течност е важна задача за акушер-гинеколога и бъдещата майка..

За да предотвратите развитието на патология, трябва да следвате препоръките на гинеколога, да спазвате дневния режим, да се храните добре, да премахнете стреса и лошите навици. Бременната жена трябва да знае, че притесненията и притесненията влияят негативно на собственото й здраве, както и на благосъстоянието на бебето. Превантивните мерки, четенето на полезна литература, здравословният начин на живот са пътят към успешното раждане и следродилния период.