Бременността е най-красивият период от време за жената. Днес много бъдещи майки са диагностицирани с хипертоничност на матката по време на бременност, което много ги плаши.

Под хипертония се разбира свиване на матката. Това се случва много често в началото на бременността. Това явление може, както чувства самата жена, и да говори за това с ултразвуково изследване. Повишеният тонус на матката може да се прояви в резултат на възбуда или като реакция на ултразвук, особено в самото начало на бременността, през първия триместър.

Момичетата с маточна хипертоничност са изложени на риск от прекъсване на бременността. В този случай лекарите предписват лекарства, които облекчават напрежението в матката, като папаверин и no-shpa и успокоителни. След известно време е предвиден втори ултразвук, за да се види как вървят нещата. Ако бременна жена почувства, че матката "се превръща в камък", започват дърпащи болки, тъй като при менструация боли кръста, тогава в този случай лекарите настояват за хоспитализация.

След 32 седмици проявата на маточна контракция, която от своя страна не е придружена от болка, се счита за нормална, т.е. матката е тонизирана, сякаш тренира и се подготвя за бъдещо раждане. От медицинска гледна точка това обучение на матката се нарича контракции на Бракстън Хикс. Ако въпреки това хипертоничността е причинила началото на раждането преди 34 седмици, тогава лекарите се опитват да потиснат този процес с помощта на лекарства, които отпускат мускулите на матката. Раждане на бебе преди 28 седмици - шансовете за оцеляване ще бъдат ниски, но след 28 седмици шансовете значително се увеличават.

Причините, провокиращи хипертоничност на матката, са следните. Първо, това е хормонално разстройство, свързано с намаляване на функцията на яйчниците, производството на хормони намалява. На второ място, хипертоничността може да възникне в резултат на възпалителни процеси, извършени преди това аборти и аномалии в развитието на матката. На трето място, това е тревожност, нервност, постоянно напрежение на бременна жена..

За диагностициране на хипертоничност на матката се използват три метода:
- палпация - усещане, с което можете да усетите колко стегната е матката, докато жената трябва да лежи по корем;
- Ултразвук;
- тонусометър, това е специално устройство, което точно определя хипертоничността на матката.

Последиците от маточната хипертоничност могат да бъдат както следва. Това е отделяне на плацентата и нарушения в развитието на плода. Когато мускулите на матката се свиват, те свиват съдовете на плацентата, чрез които хранителните вещества и кислородът се доставят на бебето, има забавяне в развитието и растежа на плода.

Какво да правим с хипертонията, какви са методите на лечение? Най-важното е, опитайте се да се успокоите и да бъдете възможно най-малко нервни. Затова е най-добре да си уредите почивка, ако лъжете повече, това ще ви помогне да бъдете емоционално по-спокойни. Почти 99% от лекарите с маточна хипертоничност настояват за хоспитализация, мисля, че в тази ситуация си струва да се съгласите.

Лежейки в болницата, ще бъдете в пълно спокойствие, нищо няма да ви притеснява, защото когато сте вкъщи, пак ще вършите домашните си задължения, ще искате да сготвите нещо, да изтриете праха и т.н. Хоспитализацията обикновено продължава около 10-14 дни.По отношение на лечението, болницата обикновено предписва магнезий В6, папаверин и хормонални хапчета и капкомери. Хормонални хапчета като урожестан и дуфастон се предписват на бременни жени до 18 седмици, докато плацентата се оформи напълно, след което лекарството постепенно се оттегля. Лежейки в болницата, ще имате възможност да преминете всички тестове, които след това ще улеснят процеса на ходене при регистрация - вече ще имате всички тестове под ръка.

Профилактика на маточна хипертоничност. В процеса на планиране вземете тестове, изключете наличието на възпалителни процеси, консултирайте се с ендокринолог, ако имате постоянна нервност, стрес, можете да отидете на психотерапевт. Ако е настъпила бременност, опитайте се да намалите физическия и психологическия стрес, това ще бъде от полза за вас и вашето бебе. Веднага щом почувствате дърпащи болки или кървене, без колебание се обадете на линейка или посетете лекар.

Ако хипертоничността не се лекува, това може да доведе до преждевременно раждане или ранен спонтанен аборт. Затова трябва да обърнете специално внимание на този факт и да не отлагате лечението..

Много жени са съмнителни относно диагнозата хипертоничност на матката. Те вярват, че това не е страшно, защото сега всяка секунда има такава диагноза. Ежедневно натоварване, постоянен стрес и липса на подходяща почивка - това е целият ни съвременен живот, от който не можете да избягате. При такъв неистов ритъм на живот е просто невъзможно да запазите спокойствие и да не сте нервни. Това са отрицателни фактори, но не забравяйте, че здравето ви е във вашите ръце. Най-важното за вас сега е да се грижите за себе си и бебето си.

- Върнете се към съдържанието на "Акушерство."

Хипертоничност на матката

Статии за медицински експерти

Хипертоничността на матката не е заболяване, а симптом, което означава повишено напрежение на миометриума (гладката мускулатура на матката). Извън бременността миометриумът преминава през различни фази на контрактилна активност всеки месец, което зависи от менструалния цикъл.

Този процес се регулира от много хормони и се осигурява от вегетативната нервна система, която реагира на техните сигнали и "провежда" дейността на всички вътрешни органи, тонуса на кръвоносните съдове и мускулите.

Но хипертоничността на матката по време на бременност се дължи на други причини, тъй като други хормони управляват функциите на матката. Честотата и интензивността на напрежението в мускулите на матката причиняват естествена тревожност при бременни жени, тъй като това може да бъде предвестник на сериозни проблеми както за бъдещата майка, така и за бебето..

Причини за маточна хипертоничност

Конкретните причини за хипертоничност на матката могат да бъдат определени само въз основа на преглед на бременна жена. За целта лекарите предписват кръвен тест за нивото на хормоните, за автоантитела към фосфолипиди, антитела към човешки хорион гонадотропин (hCG), провеждат ултразвук и т.н..

Трябва да се отбележи, че при липса на бременност, съкратителната активност на матката зависи и от биосинтеза и действието на хормоните и простагландините, които причиняват контракции на мускулите на матката и отхвърлянето на нейната вътрешна мембрана по време на менструация..

Но по време на бременност хормоналната и невроендокринната система на жената се възстановяват и производството на много биологично активни вещества (включително невротрансмитерите на адреналин и норепинефрин) намалява. В този случай способността на матката да се свива се блокира от прогестерона. Този хормон не само осигурява въвеждането на яйцеклетката в ендометриума, но успоредно с това стимулира бета-адренергичните рецептори на миометриалните клетки, което води до отпускане на гладката мускулатура на матката.

Така че по време на бременност тонусът на матката се контролира, така че основните причини за хипертоничност на матката се крият в дисбаланса на хормоните.

Хипертоничността на матката в ранните стадии в много случаи се свързва с факта, че яйчниците на жената произвеждат твърде малко прогестерон. Може да е и хиперандрогенизъм - излишно производство на мъжки хормони от надбъбречната кора. В допълнение, хипертоничността на маточната стена в началния гестационен период може да показва алоимунни нарушения, т.е. когато тялото на майката прави опити да даде имунен отговор на наличието на потенциално чужди протеинови клетки на ембриона.

Сред най-вероятните причини за хипертоничност на матката по време на бременност специалистите наричат ​​още: анормална форма на матката; анамнеза за повтарящи се аборти или операция на матката; ендометриоза (необичаен растеж на вътрешния слой на маточната стена); миома (доброкачествен тумор на матката); множество кисти на яйчниците; късна токсикоза; захарен диабет, проблеми с щитовидната жлеза или надбъбречната жлеза; нездравословни навици (пушене, алкохол).

Хипертоничността на матката през втория триместър често е резултат от автономна дисфункция (под формата на повишен тонус на симпатиковата нервна система), нарушения на метаболизма на мазнините, стрес, прекомерно физическо натоварване, различни възпалителни заболявания на гениталната област, както и дефицит на магнезий в организма. Поради големия размер на плода, многоводието или ако жената е бременна с близнаци, хипертоничността на матката може да се появи през третия триместър.

Въпреки че, както казват акушер-гинеколозите, след 37-38-та гестационна седмица периодичното повишаване на тонуса на матката не се счита за патология. Точно обратното: има "обучение" на матката преди раждането. Факт е, че до края на бременността производството на естроген отново се повишава и това води до неизбежното активиране на синтеза на окситоцин - хормона на хипоталамуса. Преди началото на раждането този хормон се натрупва в хипофизната жлеза. Първо, окситоцинът е от съществено значение за нормалния ход на раждането, тъй като стимулира гладката мускулатура на матката и по този начин допринася за нейното свиване. На второ място, този хормон, действащ върху мускулните клетки на гърдата, улеснява притока на мляко в млечните канали..

Защо хипертоничността на матката е опасна??

хипертоничността на матката през първия триместър (до 13-та седмица) може да доведе до смърт на ембриона и спонтанен аборт.

Маточната хипертоничност през втория триместър (до 26-та седмица) е реална заплаха от късен спонтанен аборт. В допълнение, в такива моменти честото повишаване на тонуса на мускулите на матката може да причини постоянна фетална хипоксия, което се отразява негативно на нейното развитие. А хипертоничността на матката през третия триместър е изпълнена с преждевременно настъпване на раждането и раждането на нежизнеспособно или недоносено бебе. Или може да доведе до така наречената истмично-цервикална недостатъчност - неспособността на шийката на матката да поддържа кухината си затворена с увеличаване на размера на плода.

Когато има често повтаряща се спонтанна локална хипертоничност на матката, заплахата от преждевременно отделяне (отлепване) на плацентата от маточната лигавица се увеличава многократно (тъй като плацентата не се свива със свиването на матката). И ако една трета от плацентата се ексфолира, тогава плодът може да умре. Трябва обаче да се има предвид, че краткосрочната спонтанна локална хипертоничност на матката често се появява само при преглед на бременна жена или извършване на ултразвук.

Симптоми на хипертоничност на матката

Повишаването на тонуса се различава по степен: маточна хипертоничност от 1 градус и маточна хипертоничност от 2 градуса.

В първия случай лекарите имат предвид частична хипертоничност на предната стена на матката или хипертоничност на задната стена на матката, а във втория - стресирано състояние на миаметриума на цялата матка.

При повечето бременни жени хипертоничността на задната стена на матката не се проявява в нищо: лекарите откриват удебеляване на мускулни влакна при ултразвук. Въпреки че към края на бременността се появяват болезнени усещания в лумбалната област, както и дърпаща болка в сакралната област.

Основните симптоми на хипертоничност на матката, която засяга предната й стена, са напрежението, което жената усеща в корема (стомахът се втвърдява); симптомът преминава достатъчно бързо в легнало положение и със спокойно дълбоко дишане. Възможно е да има дърпащи болки в долната част на корема, хващане на перинеума, както и по-често уриниране, ректално напрежение (подобно на желанието за дефекация).

Изброените симптоми на хипертоничност на матката могат да бъдат с различна интензивност, но най-често приличат на състоянието преди и по време на менструация. Особено безпокойство и незабавното посещение на лекар трябва да бъде причинено от появата на изпускане от влагалището, по-специално кърваво.

Хипертоничността на долния сегмент на матката, т.е. шийката на матката, практически не се наблюдава по време на бременност (преди началото на физиологичния срок на раждането). Това е, когато шийката на матката е била ранена при предишно раждане, или има значителна деформация.

Като правило се случва обратното: с настъпването на бременността долният сегмент на матката става по-къс и мускулите му омекват. Но по време на раждане, с ригидност на шийката на матката, хипертоничността на долния сегмент на матката е напълно възможна.

Към кого да се свържете?

Лечение на хипертоничност на матката

Симптоматичното лечение на маточната хипертоничност по време на бременност се състои в отстраняването й с помощта на подходящи фармакологични лекарства. Също така, терапията се провежда, като се вземе предвид етиологията на този симптомокомплекс..

Как да се лекува хипертоничност на матката с идентифициран ендогенен дефицит на прогестерон? Медицинското лечение на хипертоничност на матката в началото на бременността се извършва с помощта на лекарства, съдържащи хормони. Дюфастон с хипертоничност на матката се предписва в този случай от почти всички домашни гинеколози. Това лекарство (друго търговско наименование - Дидрогестерон) е синтетичен аналог на женския полов хормон прогестерон и допринася за запазването на бременността с повтарящия се спонтанен аборт. Стандартната доза е 20 mg на ден (в две дози, съгласно схемата, предписана от лекаря), максималната е 60 mg. Трябва обаче да се има предвид, че Duphaston има странични ефекти под формата на главоболие, слабост, коремна болка, пробивно маточно кървене.

Какво се предписва при хипертоничност на матката? На първо място, лекарства, които облекчават мускулните спазми (спазмолитици). No-shpa с хипертоничност на матката е най-честото назначаване на акушер-гинеколози. Лекарството се понася добре, страничните ефекти са редки и напълно безопасни по време на раждане. No-shpa (дротаверин хидрохлорид) в таблетки от 40 mg се предписва за възрастни, една таблетка три пъти на ден. Максималната единична доза от лекарството е 80 mg, дневната доза е 240 mg.

Какво се предписва за хипертоничност на матката, причинена от липса на магнезий? Разбира се, магнезиеви препарати. Липсата на магнезий в организма често се наблюдава по време на бременност и се проявява с повишена нервна възбудимост на клетките - мускулни спазми и конвулсии. Магнезият помага за възстановяване на електролитната неутралност на гладкомускулните клетки, значително намалява възбудимостта на клетъчните неврони и нормализира предаването на импулси на симпатиковата нервна система.

Установено е, че приемането на магнезиеви препарати от бременни жени от 4-5-та до 24-25-та гестационна седмица намалява риска от аборт с повече от 60% и заплахата от преждевременно раждане с почти една трета.

В болнични условия магнезиевият сулфат или магнезият се използват широко за хипертоничност на матката. Лекарството под формата на 20-25% разтвор на магнезиев сулфат се прилага парентерално (интрамускулно) по 5-10-20 ml. Конкретната дозировка и продължителността на лечението се определят от лекаря..

За перорално приложение се препоръчват таблетки: магнезиев цитрат, магнезиев глюконат, магнезиев оротат или магнезиев лактат. Най-вече магнезий в магнезиев лактат - 48 mg в таблетка от 0,5 g. Дневната доза е около 50 mmol. Лекарят определя честотата и продължителността на срещата индивидуално. При бъбречно увреждане това лекарство се предписва с повишено внимание..

За облекчаване на хипертоничността на матката по време на бременност се предписва Magne B6 (Magnelis B6). Лекарството се приема по 1-2 таблетки три пъти дневно (по време на хранене, с чаша течност). Страничните ефекти на Magne-B6 могат да се изразят като епигастрална болка, запек, гадене, повръщане и метеоризъм. Имайте предвид, че магнезият намалява абсорбцията на желязо и може да доведе до анемия.

Какво не е позволено с маточна хипертоничност?

Ако по време на бременност тонусът на матката систематично се увеличава, тогава, за да запази плода, бременната жена не може: физически да се натоварва (включително по отношение на ежедневните домакински дела); вдигане на тежки; ходете или стойте дълго време; предприемайте пътни пътувания на значителни разстояния; лети със самолета; къпане (или прекалено горещ душ).

Понятията за пол и хипертоничност на матката са несъвместими, така че известно време ще трябва да се справяте без интимност: повишеното свиване на матката по време на полов акт може да причини преждевременно прекъсване на бременността.

Как да облекчим тонуса на матката в началото на бременността

Един от най-честите проблеми по време на бременност е високият тонус на матката, който създава неприятно усещане за дърпане в долната част на корема..

Матката е кух мускулест орган, който се състои от външната лигавица (периметриум), средна (миометриум) и вътрешна (ендометриум). Миометриумът има способността да се свива, което е особено важно по време на раждането. Когато матката се свива през периода на носене на бебето по различно време, лекарите заявяват, че тонусът на матката е повишен. Но тонизираната матка не винаги е проблем, тъй като мускулите постоянно се свиват. Това се случва дори при кихане, кашляне, повръщане, смях, гинекологичен преглед.

Катастрофалните последици от повишения тонус на матката могат да бъдат редки. Това може да доведе до спонтанен аборт, когато става въпрос за тонуса на матката в началото на бременността. По-късно това е изпълнено с преждевременно раждане. И все пак тонусът на матката се наблюдава по-често в ранните етапи. В този случай явлението застрашава процеса на имплантиране (въвеждане) на яйцеклетката в ендометриума на матката. Може би дори неговото отхвърляне или смърт. Тогава лекарите констатират спонтанен аборт. Прието е да се говори за спонтанен аборт до 28 седмици от бременността, а след този период вече можем да говорим за преждевременно раждане.

Тонусът на матката в ранните етапи също застрашава нормалното развитие на детето. В края на краищата, тогава напрегнатите мускули изстискват съдовете и в резултат на това плодът може да страда от недостиг на кислород (хипоксия). Когато поради тази причина плодът също не получава хранителни вещества, е възможно и недохранване, тоест спиране на растежа и дори замразена бременност..

Тази статия описва как да облекчите тонуса на матката в началото на бременността. Статията описва препоръките на лекаря, след което можете да намалите тонуса на матката по време на бременност.

Какво е тонус на матката?

Тонът на матката е характеристика на състоянието на маточната мускулатура, която описва степента на нейното напрежение и се измерва в милиметри живачен стълб..

Има следните опции за състоянието на маточните мускули:

- Матката е хипотонична - това е патологично състояние на матката, при което мускулите й са прекалено отпуснати, това е усложнение на ранния следродилен период, причина за хипотонично маточно кървене.
- Матката при нормотонус е физиологично състояние както на бременна, така и на небременна матка, при което мускулите са в покой.
- Матка в повишен тонус - състояние на напрежение на маточната мускулатура, което може да бъде както постоянно, така и временно (контракции по време на раждане). Повишаването на тонуса на матката може да бъде както на едно определено място (локално), така че може да обхване всички части на матката (общо).
- Хипертоничността на матката е аномалия на раждането, при която броят на контракциите за 10 минути е повече от четири, т.е. тази патология се среща само при раждане.

Трябва да се отбележи, че изразът "хипертоничност на матката", който погрешно се използва от някои специалисти и техните пациенти, предполагащ повишаване на тонуса на матката по време на бременност, е неправилен, тъй като този термин описва един от видовете аномалии на труда.

Причини за повишен тонус на матката

Повишаване на маточния тонус много често се наблюдава в ранните или късните етапи на бременността. Има много фактори, които стресират мускулите на матката по време на бременност. Обикновено това са различни дразнения, които могат да причинят напрежение в мускулния орган: сексуална възбуда, всяка физическа активност, стрес, нервно напрежение и т.н. Невъзможно е да се отхвърли това явление, тъй като високият тонус на матката може да бъде много опасен.

Когато бременна жена за първи път има маточна хипертоничност, тя просто трябва да каже на лекаря за това, за да може той да я изпрати за ултразвукова диагностика. При липса на каквито и да било патологии по време на диагнозата трябва да се вижда затворен фаринкс на матката, шийка на матката по-дълга от 3 см и сърдечен ритъм на плода.

Тези показатели показват, че появата на повишен тонус на матката не е опасна нито за бременната жена, нито за плода. Ако по време на ултразвукова диагностика, отварянето на фаринкса на матката на разстояние повече от 5 мм, се разкрие малка матка (дължина от 2,5 до 3 см), това показва сериозен риск от спонтанен аборт през първия триместър.

Как да премахнете тонуса на матката у дома?

Матката може да се свива не само под въздействието на факторите, описани по-горе, но и когато пикочният мехур или червата се свиват. Контракцията на пикочния мехур възниква в резултат на пълненето му, а на червата - когато храната попадне в него. Ако жената няма усложнения по време на ултразвукова диагностика, тогава спазмите обикновено изчезват бързо и не причиняват силна болка.

Ако спазмите на матката причиняват неприятни болезнени усещания и са придружени от някакви патологии, тогава може да се наложи медицинска помощ за облекчаване на тонуса на матката, така че трябва да се консултирате с лекар. Ако имате спазми в долната част на корема, трябва да се опитате да ги премахнете сами. За да направите това, трябва да се отпуснете - седнете или легнете, галейки стомаха си и говорейки с бъдещото си бебе.

Ако е възможно, можете да опитате отпускаща топла вана за облекчаване на тонуса на матката. Когато се къпете, не се препоръчва да добавяте различни ароматни вещества, защото те могат да предизвикат тонус на матката или да го повишат. Забранено е да се къпете за облекчаване на тонуса на матката за жени, които нямат никакви патологии, а именно, отделяне от гениталния тракт.

Основните причини за повишен тонус на матката

Тонусът на мускулите на матката се основава на дейността на ендокринната система, а именно синтеза на хормона прогестерон. Този хормон се синтезира много активно през първите 2,5 месеца от бременността, по-късно синтезът му намалява. Хормонът прогестерон помага за намаляване на тонуса на матката, както и за намаляване на тонуса на червата.

Това е причината жените често да страдат от запек по време на бременност. Липсата на производство на прогестерон може да доведе до повишен мускулен тонус в матката. Има няколко причини за липсата на прогестерон. Първо, слабо развитите органи на репродуктивната система. Неразвитата матка не може да устои на голямото натоварване, което я засяга и в резултат на това се свива.

На второ място, повишеното съдържание на мъжки хормони в женското тяло. Надбъбречните жлези участват в тяхното производство. Жената може да разбере за това още преди бременността по следните признаци: менструални нарушения, повишена коса, влошаване на състоянието на кожата преди менструация и т.н. Трето, повишеното съдържание на хормона пролактин в кръвта.

Проявява се в отделянето на мляко от зърната и менструалните нередности преди бременността. Не само липсата на прогестерон може да причини тонуса на матката, но и различни заболявания, претърпели преди бременността. Те включват: растеж на вътрешната обвивка на матката, наречена ендометриоза; възпалителни заболявания на матката и нейните придатъци.

Тонът на матката по време на бременност може да бъде идентифициран независимо от следните признаци: тежест и дискомфорт в долната част на корема. Болката в долната част на корема с повишен тонус на маточната мускулатура много прилича на болка по време на менструация. За диагностика освен ултразвукова диагностика може да се използва и палпация.

По време на палпация на корема с повишен тонус на мускулите на матката, коремът ще почувства твърдост на корема, който нормално трябва да е мек. За диагностициране на тонуса на матката може да се използва един от най-модерните методи - тонусометрия (измерване на тонуса на матката с помощта на специално устройство).

След като научихте за тонуса на матката, за бременната жена е изключително важно да се опита да се успокои и да избегне излишни притеснения. Много често, когато се открие тонусът на матката на бременна жена, се предписват успокоителни и се препоръчва да останете в леглото. Често тонусът на матката се лекува в болница под строгото наблюдение на специалисти, тъй като може да има опасност от спонтанен аборт.

Лечение на повишен тонус на матката

Ако причината за тонуса на матката е някаква патология, тогава е необходимо да се започне с нейното лечение. Ако причината е недостатъчен синтез на хормона прогестерон, тогава лекарствата Utrozhestan или Duphaston се предписват за бременни жени. Често, с тонуса на мускулите на матката, се предписват спазмолитични лекарства, като папаверин, No-Shpa, инфузия на бром, валериана, витамини Е и С. Преди да започнете да приемате някое от тези лекарства, трябва да се консултирате с лекар, за да избегнете негативни последици.

Magne B6 е много добро средство за справяне с повишен мускулен тонус. Това лекарство ви позволява да възстановите липсата на витамин В6 в организма. Magne B6 съдържа голямо количество магнезий, който помага за намаляване на мускулното напрежение. Витамин В6, който е част от това лекарство, има успокояващ ефект върху нервната система, което е просто необходимо за бременни жени, страдащи от маточна хипертоничност.

За да се избегне спонтанен аборт в ранните стадии и преждевременно раждане в късните етапи, повишеният тонус на матката трябва да бъде намален. Най-често, със заплахата от прекъсване на бременността, бременната жена се препоръчва да отиде в болница и да се подложи на лечение. С повишен тонус на матката, доставката на кислород и хранене на плода се влошава, така че е необходимо лечение. За намаляване на маточната активност се използват специални лекарства, наречени токолитици. Това са лекарства, принадлежащи към различни фармакологични групи с различен механизъм на действие, но един ефект: те намаляват повишената маточна активност.

За да премахнете повишения тонус на матката, помогнете:

- гинипрал, партусистен, салбутамол, тербуталин. В момента най-ефективното безопасно лекарство от тази група е гинипрал. В спешни случаи се предписва под формата на капкомери, след което те преминават към таблетна форма.

- магнезиев сулфат / магнезиев сулфат, само под формата на разтвор за интравенозно приложение, за намаляване на повишения тонус на матката, понастоящем се използва само в случаите, когато други лекарства са противопоказани по една или друга причина

- drotaverinum (no-shpa, spazmonet) 1-2 маси. 3 пъти на ден (120–240 mg дротаверин). Предписването на лекарството по време на бременност и кърмене не е противопоказано. Предписва се с повишено внимание по време на бременност (I триместър) и по време на кърмене

Освен всичко друго, не се препоръчва бременна жена, която има повишен тонус на матката, да прави секс. Това е така, защото мускулите на матката се свиват силно по време на оргазъм, което може да доведе до спонтанен аборт..

За да се избегнат проблеми, свързани с повишен тонус на матката, е необходимо да се спазва неговата профилактика. За целта бременната жена трябва да избягва преумора, стрес, нервно пренапрежение и също така да овладее някои йога техники, необходими за релаксация. Също така, за профилактика на хипертония, трябва да отидете на среща с ендокринолог, гинеколог и за предпочитане невролог..

Мускулната хипертоничност е опасно явление, може да доведе до сериозни последици. Повишеният тонус на матката в ранните етапи на бременността е причина за смърт на плода, прекратяване на по-нататъшното му развитие и прекъсване на бременността. Освен това може да доведе до лошо кръвоснабдяване на плацентата и кислороден глад..

За да избегнете проблеми как да облекчите тонуса на матката в ранните етапи на бременността, трябва да следвате всички препоръки на гинеколозите, да се грижите за себе си и да спазвате профилактиката на мускулната хипертония.

Причини за хипертоничност на матката по време на бременност, симптоми, как да се облекчи хипертоничността

Почти всяка жена, която трябва да стане майка, поне веднъж, се е сблъсквала с такова състояние като повишен тонус на матката. Хипертоничността на матката по време на бременност не е диагноза, тя е само симптом, който показва заплахата от спонтанен аборт. Но този симптом се счита за доста сериозен и изисква спешни действия..

От какво е направена матката?

Матката е мускулен орган и следователно е в състояние да се свива, което е необходимо за изпълнението на раждането. Навън матката е покрита със серозна мембрана, наречена периметрия. Средният слой е най-изразен и се състои от гладка мускулна тъкан.

По време на бременността мускулният слой (миометриум) се удебелява и нараства поради увеличаване на броя и обема на мускулните влакна. До края на бременността матката "заема" почти изцяло коремната кухина. Подготовката на плода за контракции по време на раждане се състои в натрупване на калций, гликоген и ензими в миометриума, които стимулират свиването на мускулните влакна.

Освен това до края на бременността в миометриума се увеличава производството на протеин, актимиозин (активира контракциите). Вътрешният слой на плодовия съд е лигавицата или ендометриума, в които се имплантира оплодената яйцеклетка.

Видове тонус на матката

Тонът на матката характеризира състоянието на миометриума, неговото напрежение:

 • хипотония на матката - е патология и показва прекомерно отпускане на мускулите, настъпва през първите 2 часа след раждането и се проявява с хипотонично маточно кървене (маточните съдове не са се свивали поради отпуснатия мускулен слой);
 • нормотонус на матката - физиологичното състояние на матката, независимо дали има бременност или не, миометриумът е в покой;
 • хипертоничност или повишен тонус на матката - говори за напрежение / свиване на маточната мускулатура, тя е постоянна (което показва заплаха от прекъсване) или периодична (контракции по време на раждане).

Освен това се различават локална хипертоничност (напрежение на миометриума на определено място) и тотална хипертоничност - цялата матка „се превръща в камък“.

Поддържане на нормалния тонус на матката

Сигналите от нервните рецептори, разположени в матката, влизат в централната и вегетативната нервна система на жената, в резултат на което се образува доминираща бременност в мозъчната кора. Функцията на тази доминанта е да потиска нервните процеси, които не са свързани със запазването и развитието на бременността..

Но в случай на нервно пренапрежение в мозъка се образуват други огнища на възбуждане, които отслабват ефекта на доминанта на бременността, което причинява повишен тонус на матката. През целия период на бременността възбудимостта както на гръбначния мозък, така и на маточните рецептори е минимална, което осигурява нормалния ход на бременността. На свой ред по време на раждането се формира генеричен доминант, който е отговорен за контрактилната активност на матката - контракции (вж. Облекчаване на болката по време на раждането).

В допълнение, прогестеронът е отговорен за поддържането на нормалния тонус на матката, който първо (до 10 седмици) се произвежда от жълтото тяло, а по-късно и от плацентата. Естриол, необходим за регулиране на утероплацентарния кръвен поток, също се произвежда в плацентата от хормон, произведен от надбъбречните жлези на плода и жената. В допълнение към отпускането на гладката мускулатура на матката, червата и уретерите, прогестеронът инхибира възбудимостта на централната нервна система, като че ли защитава доминанта на бременността.

За съкратителната активност на матката са необходими калциеви йони. Прогестеронът и естриолът поддържат подходяща пропускливост на миометриалните клетки и предотвратяват навлизането на излишния калций във вътреклетъчното пространство.

Какво причинява хипертоничност на матката?

Причините, които могат да доведат до повишаване на маточния тонус, са много и разнообразни. По правило в развитието на маточната хипертоничност участват не един, а няколко фактора. Основните виновници за хипертоничността на матката включват:

Инфекции

На първо място, имаме предвид генитални инфекции (уреаплазмоза, хламидия, генитален херпес, цитомегаловирусна инфекция и други). Те причиняват възпаление на гениталиите, по-специално ендометрит, в резултат на което започват да се синтезират биологично активни вещества или цитокини, които увеличават контрактилната активност на миометриума. И вътрематочна инфекция на плода също е възможна.

Хормонални нарушения

 • Липсата на прогестерон със сигурност ще повлияе отрицателно на тонуса на матката, ще я накара да се повиши, особено през първите 14 гестационни седмици, когато оплодената яйцеклетка се фиксира и се формира плацентата.
 • Дефицитът на основния хормон на бременността води до спонтанен аборт или отлепване на хориона (бъдеща плацента) и пропусната бременност.
 • Недостатъчност на прогестерона се наблюдава и при хиперандрогения (излишък на мъжки полови хормони), при хиперпролактинемия, а също и при сексуален инфантилизъм. Гениталният инфантилизъм се характеризира с недоразвитие на гениталиите, по-специално на матката, която в отговор на разтягане с увеличаване на гестационната възраст започва да се свива, което завършва със спонтанен аборт.
 • В допълнение, повишаването на тонуса на матката може да бъде причинено от патология на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм).

Структурни промени в маточните стени

По правило повишаването на тонуса на матката причинява тумори и тумороподобни заболявания на матката (полипи, миома, аденомиотични възли), които не само пречат на нормалното имплантиране и растежа на ембрионите, но също така предотвратяват разтягането на плода с увеличаване на гестационния период, което причинява хипертоничност.

Освен това изброените заболявания се причиняват от хормонални смущения, които не могат да не повлияят на нивото на прогестерона. Различни кюретаж на матката и аборти (усложнения) предизвикват възпалителна реакция в ендометриума, което води до образуването на вътрематочни сраствания и маточните стени стават неспособни да се разтягат.

Хронични болести

Често повишаването на тонуса на матката, докато се чака дете, се дължи на хронични заболявания на майката (артериална хипертония, захарен диабет, наднормено тегло и други).

Малформации на матката

Различни аномалии в структурата на матката причиняват малоценност на маточните стени, което води до повишаване на тонуса на матката. Тази патология включва двойна матка или матка с допълнителен рог, вътрематочна преграда, както и съществуващ белег на матката след операция (цезарово сечение, миомектомия).

Социално-икономически фактори

Тази група фактори е най-голямата и най-многобройната. Те включват: възраст на жената (под 18 и над 35), ниски доходи, тежък физически труд, постоянен стрес, професионални рискове, семейно положение (разведени или неомъжени), недохранване, пренебрегване на режима, хронична липса на сън, лоши навици и др.

Усложнения от истинска бременност

Неправилното положение и предлежанието на плода често причинява хипертоничност на матката поради нейната хиперекстензия (например напречно положение). Също така, преразтягането на матката се насърчава от многоводие и многоплодна бременност. Нарушаването на фетоплацентарния кръвен поток с гестоза или предлежание на плацентата също причинява хипертоничност на матката.

Как да се идентифицира хипертоничността на матката

Повишеният тонус на матката, както вече споменахме, не е независимо заболяване, а само един от признаците на спонтанен аборт. Симптомите, които придружават хипертоничност на матката, могат да се появят на всяка гестационна възраст (вижте калкулатора на бременността):

 • С повишаване на тонуса на матката през първите 14 седмици, жената отбелязва появата на болка в долната част на корема или в областта на долната част на гърба и сакрума, особено след известно физическо натоварване.
 • Възможно е облъчване на болка в перинеума. Естеството на болката е различно. Това може да бъде разтягане или болки, подобни на дискомфорт по време на менструация..
 • Жената трябва да бъде предупредена за появата на кървави, кафеникави, розови или кръвни ивици, което показва, че е започнал спонтанен аборт.

В следващите триместри бременната жена самостоятелно определя напрежението на матката, което може да възникне локално или да обхване цялата матка. В такъв случай жената сравнява хипертоничността на матката с "камък".

 • По време на гинекологичен преглед, лекар през първия триместър лесно диагностицира хипертоничност на матката, тъй като определя нейното свиване и напрежение по време на палпация. На по-късна дата повишеният тонус се определя чрез палпация на части от плода.
 • Ултразвук - също при диагностицирането на хипертоничност, ултразвукът е от не малко значение. В този случай узистът вижда локално или тотално удебеляване на миометриума.

Трябва да се отбележи, че локалната хипертоничност на матката може да се появи в отговор на всички действия, предприети в момента. Например, движение на плода, пълен пикочен мехур и т.н. Тоест, всеки случай на регистриран повишен тонус е индивидуален и решението за необходимостта от лечение се взема след отчитане на всички причинни фактори, оценка на риска от спонтанен аборт, съществуващи усложнения на бременността и екстрагенитални заболявания.

Хипертоничност на матката: какво да правя?

Лечението на хипертоничност на матката се предписва само когато, освен напрежението на матката по време на палпация или ултразвук, има допълнителни признаци, показващи заплашващо прекъсване на бременността (синдром на болката: болка в корема и / или кръста, отделяне, смесено с кръв, образуване на истмично-цервикална недостатъчност) В случай на наличие на посочените симптоми, бременната жена трябва да се консултира с лекар възможно най-скоро, който ще реши въпроса за хоспитализацията. Може би назначаването на амбулаторно лечение с умерена хипертония, когато напрежение или "вкаменяване" на матката се усеща само в някои ситуации, периодично.

За да се намали успешно хипертоничността по време на бременност, ако е възможно, се определя причината, която е причинила повишаване на тонуса на матката. Терапията с повишен тонус на матката е насочена към осигуряване на психоемоционална и физическа почивка, отпускане на матката и нормализиране на фетоплацентарното кръвообращение:

 • Успокоителни - психоемоционалната почивка се предписва в болница за бременна жена, като правило, почивка в леглото и успокоителни (майчинство, валериана, божур в таблетки или тинктури). Предписването на успокоителни е задължително, тъй като притеснението за детето влошава ситуацията.
 • Транквиланти - при неефективност на билкови успокоителни се предписват транквиланти (диазепам, феназепам, халцинин).
 • Прогестерон - в случай на дефицит на прогестерон се предписват лекарства със синтетичен прогестерон (диуфастон или урогестан ректално или през устата) до 14-16-та гестационна възраст.
 • Спазмолитици - спазмолитиците са задължителни, които спират контракциите и подобряват кръвоснабдяването в маточно-плацентарно-феталната система (no-shpa, папаверин, дроверин). Те се предписват или интрамускулно, или на таблетки или ректални супозитории..
 • Токолитици - след 16 седмици е разрешено назначаването на токолитици - специални лекарства, които облекчават маточния спазъм (гинипрал, партусистен) интравенозно и след това под формата на таблетки.
 • Инхибитори на калциевите канали, те предотвратяват проникването на калций в мускулните клетки: Nifedipine, Corinfar.
 • Magne B6 или магнезия - използва се също интравенозна инфузия или интрамускулни инжекции на магнезиев сулфат - облекчава тонуса на матката, причинява седация, понижава кръвното налягане. Алтернатива на разтвора на магнезиев сулфат са таблетките Magne-B6, които могат да се приемат през първия триместър (витамин B6 служи като проводник на магнезия в клетката).
 • Подобряване на утероплацентарния кръвен поток - паралелно се провежда терапия, чиято задача е да подобри притока на кръв (курантил, аминофилин, трентал).
 • Средства, регулиращи метаболизма (актовегин, рибоксин)
 • Хепатопротектори (Hofitol, Essentiale), вижте списъка с хепатопротектори.

Простите физически упражнения ще помогнат за облекчаване на хипертоничността на матката у дома.

 • Първо, лицевата и шийната мускулатура трябва да бъдат максимално отпуснати, което води до отслабване на напрежението в матката..
 • На второ място, упражнението "коте" е ефективно. Трябва да се качите на четири крака, внимателно да вдигнете главата си, извивайки долната част на гърба. Дишайте дълбоко и спокойно. Задръжте тази позиция за 5 секунди.

Защо хипертоничността е опасна?

Последиците от хипертоничността на матката могат да бъдат много ужасни. Ако пренебрегнете "първата камбана" - периодично напрежение на матката, тогава бременността ще завърши или със спонтанен аборт или спонтанен аборт в ранните етапи, или с преждевременно раждане през втория или третия триместър.

В допълнение, постоянното повишаване на тонуса на матката води до развитие на плацентарна недостатъчност, което влошава храненето на плода и неговото снабдяване с кислород. Това провокира развитието на вътрематочна хипоксия и впоследствие забавяне на развитието на плода..

Прогнозата за хипертоничност на матката зависи от съществуващите усложнения на бременността и екстрагениталните заболявания, състоянието на шийката на матката, гестационната възраст и състоянието на детето и, разбира се, от навременната медицинска помощ. Също толкова важна роля играе отношението на жената към благоприятен изход..

Тонус на матката по време на бременност в 1,2,3 триместър

Повишен тонус на матката в различни етапи на бременността

Бременните жени изпитват големи адаптивни промени в анатомията, физиологията и функционирането на вътрешните органи, които определят нормалния ход на бременността и успешното раждане.

Матката претърпява радикални промени, която има три слоя: външен серозен, вътрешен епителен, междинен мускул - миометриум. Средният слой е достатъчно гъвкав, за да му позволи да се разтегне и свие по време на раждането и да се върне в предишното си състояние след раждането. Въпреки това, на фона на развитието на определени фактори, съкратителната активност на матката може да се появи по-рано от датата на падежа..

Различни симптоми се появяват под формата на тежест или дърпащи болки в долната част на корема, в такива случаи често се диагностицира хипертоничност на матката. Подобна диагноза не е причина за паника, но и това състояние не бива да се счита за норма, затова запишете час при гинеколог възможно най-скоро..

Тонус на матката по време на бременност - симптоми

Матката се намира в малкия таз между ректума и пикочния мехур. Фалопиевите тръби са разположени симетрично от двете страни на матката, благодарение на което се транспортира оплодената яйцеклетка. Матката се състои от три части: дъното, тялото, шийката на матката. Органната стена се формира от три вида тъкан: периметрия, миометриум, ендометриум.

По време на раждането на дете матката има способността да се увеличава 10 пъти, мускулите й се разтягат и стените се удебеляват. Основната роля за повишаване на тонуса на матката играе миометриумът, представен от слой гладки мускули. По време на бременността миометриумът остава относително неподвижен, осигурявайки подходяща среда за развиващото се бебе. В краткосрочен план се съчетават ритмични и продължителни контракции на мускулния слой и разширяване на цервикалната част и настъпва физиологично раждане.

Ако съкратителната активност на матката се появи много преди раждането, през първия или втория триместър, тогава лекарят често диагностицира хипертоничност на матката. Разбира се, подобно явление не във всички случаи се разглежда като патологичен процес. Но ако през цялото време се отбелязва хипертоничност, това явление може да доведе до критични последици. Настоящите симптоми на повишен тонус на матката по време на бременност могат да причинят спонтанен аборт през 1-ви триместър, а през 2-3-ия триместър да доведат до кислородно гладуване на плода (хипоксия).

Трябва да се отбележи, че клиничната проява на тонуса не се различава по характерни признаци, обикновено бъдещата майка се оплаква от дискомфорт и болезненост в долната част на корема, подобно на менструалния.

Болковият синдром в повечето случаи не е от подчертан тип, но може да излъчва в долната част на гърба.

Във втория триместър на бременността симптомите на повишаване на тонуса на матката нямат особени разлики от първия, но при палпация може да се забележи, че коремът е станал по-плътен. В редки случаи жената наблюдава вагинално отделяне с размазващ характер с червеникаво-кафяв оттенък. С развитието на такъв симптом трябва да се консултирате с лекар като спешен случай.

Отделно си струва да се опишат симптомите на хипертоничност на матката по време на бременност в късните етапи, през 3 триместър. В края на 38-та седмица тонът има съвсем различно значение и се счита за проява на тренировъчни контракции. Този тон носи научното наименование на контракцията на Бракстън-Хигс. Контракциите на Бракстън Хикс са предназначени за укрепване на мускулите на матката при подготовка за последващо раждане. Контракциите обикновено продължават около 30-45 секунди. Въпреки това, през осмия и деветия месец от бременността, те дори могат да се появят на всеки 20-30 минути. Контракциите на Бракстън Хикс се наричат ​​"предсказуеми контракции", средната продължителност на които е не повече от две минути.

При някои жени хипертоничността протича безсимптомно и се диагностицира по време на ултразвуково изследване.

Причини за повишаване на тонуса на матката по време на бременност

Причините за тонуса на матката по време на бременност са различни, например промяна в хормоналните нива, при която има дефицит на прогестерон или повишаване на концентрацията на тестостерон. Болест или патологичен процес, соматични разстройства и дори стрес също могат да бъдат провокиращ фактор.

Повишаване на съкратителната активност на гениталния орган може да се отбележи по следните причини:

 • Липса на прогестерон
 • Интензивна физическа активност
 • Стрес
 • Онкологични заболявания
 • Хормонални нарушения
 • Остри инфекции
 • Активиране на хронични процеси
 • Злоупотреба с алкохол, пушене
 • Генетични нарушения при плода
 • Недостиг на микроелементи
 • Голям плод, множество плодове в матката
 • Голям обем околоплодни води
 • Повишено съсирване на кръвта

Най-важната роля на прогестерона е да подготви матката за имплантиране на ембриона. Благодарение на това лигавицата се удебелява и разширява, кръвоснабдяването й става по-интензивно, хранителните вещества се натрупват. Прогестеронът също така позволява на матката да расте постепенно и ограничава нейната свиваемост, което позволява бременността да протича физиологично. Но пониженото ниво на прогестерон нарушава естествения ход на бременността и може да причини хипертоничност на матката..

 • Психологически проблеми
 • Дълги пътувания
 • Полет със самолет
 • наднормено тегло
 • Възраст над 35
 • Ненормално положение на плода
 • Нарушение на чревната подвижност
 • История на спонтанните аборти

Отделно лекарите отбелязват диета, която влияе негативно на работата на храносмилателния тракт, което често се превръща в причина за хипертония. Лекарите препоръчват да се изключат следните храни:

 • Бобови растения, зеле: провокират образуването на газове.
 • Синьо сирене: съдържа гъби, които са опасни за бъдещите майки.
 • Кафе: интензивно извежда течността от тялото, което може да причини хипертония.
 • Суровите яйца: са потенциален източник на салмонелоза и причиняват смущения в храносмилателния тракт.

Много експерти твърдят, че тонът е много опасен и не толкова безвреден, колкото изглежда. Всъщност това състояние не винаги е опасно, при нормални условия може да присъства съкратителна активност..

Но при такива клинични прояви човек трябва да се консултира с гинеколог, за да определи възможни отклонения, както и да определи тактиката за справяне с тях. Ако не отдавате значение на хипертоничността и не вземете мерки навреме, дългоочаквана бременност може да завърши със спонтанен аборт или тежка фетална хипоксия.

Тонът на матката по време на бременност в много ранните етапи почти винаги изисква подходяща намеса. Тъй като през първия триместър има най-голям риск от внезапно прекъсване на бременността. Ако е налице умерена хипертоничност, на жената се препоръчват спазмолитици. В случаите, когато повишеният тонус е причинен от хормонални нарушения, се предписват прогестин-съдържащи средства.

Повишеният тонус на матката през втория триместър на бременността в повечето случаи е част от естествения процес на подготовка на тялото за раждане, но може да бъде и признак на патология.

С развитието на клинични признаци на хипертония трябва да информирате Вашия лекар. Като лечение е възможно да се предписват витамини от група В, специални комплекси за упражнения.

Диагностика на хипертоничност и съпътстващи заболявания

Има няколко диагностични метода за потвърждаване на наличието на хипертоничност. Най-простият и достъпен се счита за ултразвуково изследване. Ултразвукът ви позволява да оцените състоянието на мускулите на матката, определя възможните патологични процеси и директно показва протичащата хипертония.

Друг, по-модерен метод за определяне на тонуса е тонусометрията. Същността на диагностичния метод е, че на корема на жената се поставят сензори, които изпращат сигнал към специално устройство, което визуализира наличието на тонус.

Ако хипертоничността се потвърди, лекарят предписва редица допълнителни изследвания:

 • Общ клиничен анализ на кръв, урина
 • Определяне нивото на хормоните в кръвта
 • Диагностика на кръвосъсирването
 • Изследване на полово предавани болести

Маточен тонус през 3 триместър

Тонът на матката през третия триместър е трудно различим от подготвителните контракции. Следователно, с развитието на типична клинична картина на тонуса, се предписва кардиотокография. Това е наблюдението на сърдечната честота на плода заедно с едновременното регистриране на контракциите на гениталния орган. Изследването се извършва като част от интензивна антенатална грижа, позволява да се идентифицират ранни промени, които застрашават живота на плода.

Проучването първо се прави като стрес тест. Включва запис на сърдечната функция на плода и маточните контракции за 30 минути. Тестът може да бъде удължен до 60 минути.

Как да премахнете тонуса на матката, какво да правите, когато се издига

Какво да правим и как правилно да премахнем излишния тонус на матката по време на бременност? Ако проблемът не е изразен, можете да опитате да го облекчите, без да прибягвате до прием на лекарства. Ако се развият симптоми, се препоръчва лека физическа активност, като ходене или плуване. Можете да направите и следното упражнение: наклонете главата си възможно най-ниско, отпуснете се, направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Всичко това може да стане само след консултация с гинеколог.

Също така, лекарите препоръчват да посещавате класове за бременни жени. Експертите ще покажат какви упражнения могат да се използват за намаляване на тонуса, как да помогнете на тялото да се подготви за по-нататъшно раждане. Дори малък тон не отменя посещението при гинеколог.

Тонус на матката при бременни жени: методи за лечение и профилактика

Ако се установи хипертоничност, се посочва почивка в леглото, в някои случаи се препоръчва хоспитализация. Следните лекарства се предлагат като лекарствена терапия:

 • билкови успокоителни.
 • спазмолитици
 • магнезий
 • витамин В6

За най-ефективното, бързо отстраняване на маточния тонус по време на бременност се предписват спазмолитици под формата на супозитории. Моля, обърнете внимание, че те могат да бъдат предписани само от лекуващия лекар...

По-нататъшното лечение на тонуса зависи от основната причина, която причинява разстройството.

Ако патологията е причинена от хормонални смущения, ще бъдат предписани лекарства, които да я коригират. При липса на прогестерон са показани неговите аналози - специални хормонални препарати. Когато причината за тонуса са инфекциозни или соматични заболявания, терапевтичният ефект ще бъде насочен към тяхното лечение. Режимът на лечение ще бъде избран индивидуално и зависи от вида на патологията.

Предотвратяването на образуването на тонус, особено в ранните етапи, включва:

 • Редовни посещения при акушер-гинеколог, провеждане на диагностични мерки.
 • Оптимизиране на условията на труд.
 • Дълъг период на почивка.
 • Премахване на интензивната физическа активност.

Бременната жена трябва да разбере, че е отговорна не само за себе си, но и за здравето на бебето си. Когато възникне и най-малък проблем, трябва незабавно да отидете на специалист.