Общият сертификат е важна част от програмата за подобряване на здравето и организацията. Всяка държавна агенция, участваща в бременност или раждане, получава определена сума за предоставяне на медицински услуги. Този документ е въведен, за да мотивира специалистите да осигурят качествени грижи за жените..

За какво е?

Сертификатът се предоставя на бременни жени, независимо от региона на пребиваване и регистрация. Разграничават се следните цели на неговото съществуване:

 1. правото да изберете самостоятелно предродилна клиника, поликлиника и родилно заведение, където трябва да сте под наблюдението на специалисти;
 2. конкурентна среда в здравеопазването, от развитието на ембриона до раждането на дете;
 3. подобряване на качеството на услугите, предоставяни в областта на медицината;
 4. анализ на статистиката за плодовитостта.

Благодарение на родовия сертификат повече от 90% от услугите се заплащат в следните области:

 • наблюдение на развитието на ембриона;
 • акушерство;
 • първична здравна помощ за бебе;
 • диспансерно наблюдение на бебе.

Основната цел на въвеждането на сертификата е да стимулира интереса на лечебните заведения към предоставянето на по-качествени грижи в областта на акушерството, гинекологията и педиатрията.

През 2020 г. бременната жена има възможност да избере всеки родилен дом, който е част от Всеруския проект за здраве. Тя може да кандидатства във всяка организация по свой избор и специалистите са длъжни да я приемат, за да предостави необходимите услуги.

Характеристики на документа

Как да получа сертификат за жена? Първоначално се предоставя в градската клиника или предродилна клиника, където се наблюдават бременни жени. Документът се предоставя от лекуващия лекар за период от 30 седмици за нормална бременност и 28 седмици за многоплодна бременност. Основното условие за осигуряването е непрекъснато управление на жената и наблюдение в амбулаторни условия в продължение на поне 12 седмици.

Форматът и методите за попълване се определят със Заповед на Министерството на здравеопазването и социалното развитие No 701 от 28 ноември 2005 г. Документът може да се попълва само от бюджетни лечебни заведения от държавната или общинската система, които имат лиценз за работа в областта на акушерството и гинекологията.

За да се улесни навигацията, някои от частите му са направени с розови и зелени ивици. На първо място, те са необходими на институциите за номинално заплащане на сложни услуги:

 1. наблюдение от гинеколог по време на развитието на ембриона, а след това и на плода;
 2. посещение на специалисти за рутинен медицински преглед;
 3. редовни анализи;
 4. апаратно медицинско изследване - ултразвук, ЯМР, ЕКГ, доплероскопия;
 5. болнично наблюдение, ако е необходимо;
 6. планирана хоспитализация в родилния дом и, ако е необходимо, спешна помощ;
 7. наблюдение на бебето и родилката след раждане.

Родовите документи са строго отчетни актове. Формулярът е направен на хартия със собствена система за сигурност.

Услуги и права на жените съгласно акта за раждане

Този документ е валиден в лечебни заведения от всяко ниво - регионално, общинско, федерално. Това може да бъде не само женска консултация и родилен дом, но и детска клиника. За пълното използване на сертификата е важно да знаете списъка с услугите, които са включени в него..

Жената може самостоятелно да избере антенатална клиника и родилен дом. Позволено е да се избере детска клиника за наблюдение на дете през първата година от живота. Освен това, ако лекарят не отговаря на мястото, се разрешава изборът на отделни специалисти..

Билет номер 1 е необходим за посещение на антенаталната клиника, но това предполага безплатни и редовни прегледи от гинеколог. Включва наблюдение на развитието на детето, изслушване с дефиниция на краен срок, измерване на теглото, както и наблюдение на бременна жена. Налични са тестове и процедури за наблюдение на правилното развитие и растеж на детето:

 • CTG и ултразвук според срока;
 • общ анализ на кръвта;
 • кръвен тест за тест за глюкоза-талант, RW и ХИВ;
 • изследване за вродени или наследствени заболявания на ранен етап;
 • общ медицински преглед, включително терапевт, офталмолог, невролог и УНГ;
 • преминаване на стаята за ЕКГ;
 • при необходимост се предоставя подкрепа от социален работник и психолог;
 • осигуряване на витамини;
 • наблюдение в болница по показания.

Талон номер 2 се използва в болницата за следното:

 1. настаняване в предродилния отдел, включително преминаване на необходимите процедури и хранене;
 2. раждания от екип от медицински екипи, включващи гинеколог, акушерка, неонатолог, хирург и медицински сестри;
 3. ако е необходимо, цезарово сечение, предписано без заплащане;
 4. облекчаване на болката по време на раждането;
 5. храна за дете при липса на мляко;
 6. проследяване след раждането;
 7. предписване на първите ваксинации за бебето.

Останалите купони са предназначени за наблюдение на новородено и до 1 година. Те са необходими за следното:

 • систематично посещение при педиатър веднъж месечно, ако детето е в добро здраве;
 • домашно посещение от лекар през първия месец от живота веднъж седмично;
 • планов преглед на специалисти на 1, 6 и 12 месеца от живота;
 • Ултразвук на корема, бедрата и мозъка;
 • ваксинации по планирания календар.

Предимства на сертификата

Мнозина, след като са получили документ, не знаят какво да правят с него. Издава се на жена за представяне в предродилна клиника, родилно заведение и детска клиника след раждането на дете..

В предродилната клиника той ви позволява да получавате безплатно витамини и лекарства, предписани от Вашия лекар. В болницата по майчинство наличието на документ ви позволява да не плащате за спринцовки, капкомери, въвеждането на окситоцин и други лекарства. Не е предназначено да плаща за цезарово сечение или епидурална анестезия по искане на пациента, но средствата му са насочени към процедурите, необходими в конкретен случай.

Тези, които се наблюдават в частен медицински център, имат възможност да получат сертификат в клиниката. Но по закон никой не е длъжен да върне еквивалента на неизразходваната сума върху него. Ако по-рано бъдещата майка е трябвало да се свърже с предродилната клиника по местоживеене или регистрация, сега тя може да избере удобно място или най-добрия специалист.

Състав на документа

Сертификатът има специфична структура, която се прилага за различни лечебни заведения и услуги. Документът включва следното:

 1. Мъниче, потвърждаващо факта на предоставяне на сертификат. Той остава в институцията, издала документа. Обикновено това е градска клиника или женска консултация.
 2. Билет номер 1. Предназначен е за заплащане на услуги за извънболничен надзор в антенаталната клиника. Чрез него се насочват средства от бюджета, за да се заплати работата на лекарите. Освен това се възстановява осигуряването на лекарства и витамини, подобрява се доставката на медицинско оборудване..
 3. Билет номер 2. Издава се за заплащане на услугите на родилния дом не само за самото раждане, но и за периода на възстановяване след тях и първичната грижа за детето. На жената се осигурява допълнителна храна и при необходимост се предоставят лекарства. Тя трябва да бъде представена в болницата, но талонът не се използва за платено раждане.
 4. Сертификат празен. Необходимо е да се потвърди фактът за предоставяне на помощ и се издава без талони 1 и 2 след изписване от болницата.
 5. Билет номер 3-1. Използва се на мястото на наблюдение на детето през първите 6 месеца. В същото време е важно той да бъде регистриран до 3 месеца живот..
 6. Билет номер 3-2. Осигурено за следващите 6 месеца превантивно наблюдение на детето.

Как изглежда общ сертификат:

В резултат на това купоните се прехвърлят на определени лечебни заведения, при предоставянето на които е възможно плащане. Организацията може да не получи обезщетение от държавния бюджет, ако документите са изпълнени неправилно или са допуснати нарушения при предоставянето на услуги.

Какво е необходимо за осигуряване?

Правилата за регистрация са еднакви за всички, независимо от реда на раждане на деца. Сертификатът се издава при представяне на минималния пакет документи:

 1. SNILS;
 2. полица за задължителна медицинска застраховка;
 3. паспорт.

Ако няма SNILS или задължителна медицинска застраховка, се поставя подходяща отметка, посочваща причината. След регистрацията посещаването на наблюдаващия лекар трябва да бъде редовно, с дълга почивка от 3 месеца или повече, ще възникнат трудности с документите.

Всеки гражданин на Русия може да разчита на получаване на родов документ, независимо от трудовия опит, статута, възрастта и социалния статус. Чуждестранните граждани могат да разчитат на него да получи пълни услуги. Но трябва да издадете разрешение за временно пребиваване или разрешение за пребиваване.

Ако някой от етапите е наблюдаван от жена в платен медицински център, на съответната част се поставя печатът „не подлежи на екстрадиция“. Удостоверението може да бъде издадено на обменна карта след раждане, за да бъде представено в детската клиника.

Общите разходи са 11 хиляди рубли, които се разпределят по този начин:

 • за предродилна клиника - 3000 рубли;
 • за родилен дом - 6 000 рубли;
 • за диспансерно наблюдение на дете, 1000 рубли на всеки шест месеца от първата година от живота.

Ако бъдещата майка е била регистрирана в няколко поликлиники, талонът се е присъждал на тази, в която периодът на наблюдение е бил най-дълъг. Не е позволено да получавате средства на ръка вместо сертификат.

Къде да дадете акта за раждане след раждане? След завръщането от болницата при детето трябва да дойде педиатър от детска клиника или медицинска сестра. Документът им се дава или чрез директен контакт за регистрация на детето. Може да има един гръбначен стълб с информация за детето. Можете да го запазите за себе си или да го предоставите на антенаталната клиника.

За какво не могат да отидат средства?

Предоставя се общ документ само за възстановяване на разходи за медицински услуги, свързани с бременност, раждане и грижи за деца. Това няма нищо общо с финансовата подкрепа за бъдещата майка. Средствата не могат да бъдат осребрявани и изразходвани за други цели. Например, жената има възможност да се подложи на рутинен преглед при зъболекар, който ще съобщи за всякакви проблеми. Но допълнителни услуги като зъбна имплантация не се предлагат със сертификат..

Този документ не може да се използва не само за плащане на бременност и раждане в частна клиника. Те не могат изцяло или частично да плащат за услуги в бюджетно медицинско заведение, ако договор е подписан на търговска основа. Също така не е позволено да плащате за услуги, които не са включени в задължителната програма за медицинска помощ..

Какъв вид помощ не може да бъде платена?

Жената има възможност да запази талоните, ако смята, че услугите не се предоставят изцяло или на недостатъчно ниво на качество. Предаването на талони е нейно право, а не задължение.

В повечето случаи зададената цена не е достатъчна, за да покрие всички предоставени услуги. Но в рамките на основния пакет от правителството тази сума се определя като достатъчна.

Ако се изискват специални грижи за установени усложнения, помощта не е включена в обхвата на акта за раждане. Това ще изисква допълнителни резерви, въпреки че лечебното заведение не може да изисква плащането им от жената.

Какво не е позволено

Този документ ще бъде издаден за всяко следващо дете, като същевременно се запази зададената сума. Следните стъпки няма да работят с общ сертификат:

 • възстановяване в случай на повреда или загуба;
 • вземете пари в брой;
 • теглете или продавайте на други;
 • плащайте със средства за услуги в частен медицински център.

Без сертификат клиниката и майчинството не могат да откажат да регистрират новородено, да вземат доставка. Според закона самата жена избира болница за майчинство, която й подхожда във всички отношения. Тъй като родилният дом получава пари за пациента, обикновено няма проблеми с избора на институция.

В случай на спешност линейка ще откара родилката до най-близкото майчинство. Можете да изберете медицинско заведение само ако има индикации за хоспитализация в специализиран медицински център.

Ако преди това не е била издадена родова документация

Ако бременността е била управлявана в търговски център, сертификатът се предоставя на 30 седмици за нормална бременност и 28 седмици за многоплодна бременност. Можете да го получите в предродилната клиника или клиника по местоживеене. В този случай сертификатът не е предназначен да плаща за управление на бременността, тъй като такива услуги всъщност не се предоставят от държавното лечебно заведение. Необходимо е за доставка в родилния дом, а впоследствие и в детската поликлиника.

На практика жената може да влезе в родилен дом без документ за раждане в следните случаи:

 1. началото на преждевременно раждане;
 2. не е получено предварително или е загубено;
 3. жената е била под наблюдение в платена клиника, която няма право да издава удостоверение;
 4. осиновяване на дете под 1 година.

Ако документите не бъдат представени, родилният дом ще ги получи сам чрез предродилната клиника. За това се използва обменна карта, която е издадена на етапа на наблюдение на бременна жена. Ако това е невъзможно, ръководството на родилния дом получава удостоверение с платена част за откъсване, оставяйки само части за детската клиника..

Ако родителите планират да наблюдават детето в търговска клиника, сертификатът може изобщо да не е необходим. При регистрация се сключва споразумение или се изготвя полица за VHI, чиито разходи не се възстановяват от държавата, тъй като те са лична инициатива на родителите.

При осиновяване на възраст под 1 година или ако жена кандидатства в платен медицински център без държавна подкрепа, удостоверението ще бъде издадено в детската клиника. Купони 1 и 2 са посочени като отменени. Но списъкът с документи за подаване на документ ще бъде същият като за останалите.

В резултат на това, за да получите общ документ, трябва да дойдете в предродилната клиника на мястото на бременност или пребиваване. По-добре е да направите това навреме преди края на 12-та седмица от бременността, за да получите документа възможно най-рано. Но неговото отсъствие не може да доведе до отказ да се приеме раждане, регистрация на дете в детска клиника.

Как да получите генеричен сертификат в Руската федерация през 2019-2020 г. и какво да правите с него след раждането?

Не всички бъдещи майки знаят правата си, които на първо място се свеждат до получаване на безплатни услуги по време на наблюдение в предродилната клиника и по време на раждане. Общият сертификат, който се издава на всяка родилка в Русия, ви позволява да кандидатствате за такава услуга, така че е важно да знаете точно какво е и какво трябва да направите с нея след получаване.

Външен вид на родовия сертификат

Родово удостоверение означава юридически документ на бременна жена, родилка и новородена майка, съставен под формата на светло алена хартиена форма с откъсващи се купони и защитен чип.

Втората цел, преследвана от авторите на този документ, е да се повиши конкурентоспособността между различните лечебни заведения и качеството на услугите, които те предоставят, тъй като собственикът на документа има право да избере някое от тях, както и да даде предимство на най-опитния специалист..

Самите лекари също се интересуват от това, тъй като държавата им превежда част от средствата, включени в документа, като добавка към заплатата, благодарение на което е възможно да се повиши нивото на медицинска помощ за бъдещи майки и родилки..

Самият формуляр за удостоверение се състои от следните части, които ще бъдат откъснати при предоставяне на услуги, съответстващи на определени периоди на бременност и следродилен период:

 1. Гръбначен стълб. Откъсваща се капачка на сертификата, която остава в лечебното заведение, издало документа, дори ако жената реши да го промени на друго, като има пълното право на това.
 2. Първи талон. Издава се на бременна жена в предродилната клиника, където е била наблюдавана до тридесетата седмица, но при условие, че периодът на това наблюдение е бил поне 12 седмици (това може да включва и предишни институции, най-важното е да има обменна карта, потвърждаваща наблюдението).
 3. Втори талон. Издаден в последната антенатална клиника въз основа на първия талон след 30-та седмица от бременността. Именно това трябва да бъде представено в родилното отделение заедно с първия талон за получаване на допълнителни услуги (грижи за майчинство и грижи за бебето преди изписване).
 4. Общ сертификат. Издава се на родилка при изписване от родилното отделение и остава при нея завинаги.
 5. Трети талон (I част). Издава се заедно с Родителски сертификат за по-нататъшно представяне в детската клиника, където детето ще бъде наблюдавано през първите шест месеца от живота му.
 6. Трети талон (II част). Издава се заедно с първия мъниче от третия талон за представяне в клиниката през втората половина на годината за наблюдение на детето.

Освен това към този формуляр ще бъдат приложени допълнителни формуляри, в които могат да се въвеждат данни за всички следващи деца. Важно е да запомните, че само наличието на сертификат позволява на жената да разчита на предоставянето на безплатни услуги за наблюдение и раждане в избраната от нея болница..

Какво дава удостоверението на една жена

Естествено, списъкът на тези услуги не е неограничен и този момент трябва да се вземе предвид при регистрацията на компютър. И ако например родилката иска да лежи в луксозно отделение или при поискване й се поставя цезарово сечение / епидурална анестезия, тогава държавата определено няма да покрие тези разходи, отделяйки само 11 хиляди руски рубли за всички услуги според документа.

Що се отнася до списъка с услуги, за които може да кандидатства жена, получила МС, той включва:

 1. Наблюдение от гинеколог от момента на първото посещение и регистрация.
 2. Посещение при всеки специалист на това и всяко друго лечебно заведение, което е задължително в съответствие с рутинен преглед.
 3. Редовно тестване.
 4. Поддръжка на хардуер (ултразвуково изследване, доплер, ЯМР, ЕКГ и др.).
 5. Стационарно наблюдение в случай на заплаха от спонтанен аборт и други патологии.
 6. Рутинна и спешна хоспитализация в родилното отделение.
 7. Помощ при раждане.
 8. Наблюдение на родилката и новороденото в следродилния период.
 9. Проследяване, планирани ваксинации, тестове и ултразвук, домашни посещения на педиатър при детето през първия месец от живота и веднъж на 30 дни през годината.
Актът за раждане позволява на жената да получи качествена медицинска помощ по време на бременност и раждане

Ако жената иска да се регистрира в частна болница, след като е получила сертификат там, е необходимо предварително да се изясни дали институцията предоставя такава услуга. В същото време цената на рутинните диагностични процедури в такива институции може сериозно да се различава от цените в държавните поликлиники и сумата, разпределена съгласно документа, няма да ги покрие, което също трябва да се вземе предвид предварително..

Кога се издава сертификатът?

За да получите документ, трябва да се регистрирате в предродилната клиника на която и да е градска клиника и да бъдете наблюдавани непрекъснато в тази или друга специализирана институция в продължение на 12 седмици. В същото време правото за попълване на формуляра се предоставя само на финансирани от бюджета болници, работещи по лиценз. В същата институция остава основният корен.

След 30 седмици за единична бременност или 28 седмици за многоплодна бременност, на жената се издава втори талон от общия сертификат, с който тя може да кандидатства във всяко майчинство.

Що се отнася до документите за издаване на сертификат, при регистрация бъдещата майка трябва да предостави SNILS или OMC-полица (ако отсъстват, марка със задължително посочване на причината), както и паспорт, потвърждаващ руското гражданство.

Нерезиденти също имат право да го получат, но при наличие на разрешение за пребиваване или разрешение за временно пребиваване. Освен това, предпоставка за изпълнение са редовните посещения в болница с максимално допустима почивка от 3 месеца..

Прави впечатление, че болницата и държавата не са длъжни да плащат остатъка, ако средствата не се използват изцяло. Освен това не можете да вземете пари вместо сертификат, който ви позволява да изразходвате разпределените средства строго по предназначение. Ако бременната жена е била регистрирана в няколко медицински центъра, трябва да изберете един от тях, където е била наблюдавана най-дълго.

Какво да правим със сертификата след раждане през 2019г

Заедно с RS родилката получава още три мъничета - два талона № 3 (части 1 и 2) и формуляр с основна информация за детето. Самата МС остава при родилката, както и основната информация за новороденото, въпреки че е по-добре да се даде последната форма на лечебното заведение, където ще се наблюдава бебето, със задължителното му залепване на общата карта.

Първият мъниче от третия талон може да бъде даден на педиатъра при първото посещение на бебето или на детската консултация при регистрация, която трябва да се проведе в рамките на първия месец от живота на детето и не по-късно от 180 календарни дни от момента на раждането му.

При навършване на шестмесечна възраст е необходимо да се предостави втората част от третия талон, която дава право на по-нататъшно безплатно наблюдение и обслужване на малък пациент до 1 година.

Прегледи на родилки

За да разберем най-накрая всички нюанси и подводни камъни на този въпрос, не пречи да прочетете рецензиите на жени, които вече са съставили този документ. Сред най-подходящите от тях си струва да се подчертае:

Алевтина: „Момичета, искам да предупредя всички, че не всички лекари са компетентни да издават МС. Бях регистриран в жилищния комплекс за 15 седмици, но моят гинеколог каза, че все още нямам право на сертификат, тъй като трябва да стоя 20 седмици. Тъй като не работя, те ми го изписаха още в болницата. Там също ми беше казано, че трябва да се регистрира за 12 седмици и ако знаех този нюанс, нямаше да трябва да плащам някои тестове от джоба си. ".

Илона: „Родих в Лапино, всичко ми хареса. Грижите и обслужването са супер. Издаден сертификат на 29 седмици, макар че трябва да е едва след 30-ти, изглежда. При поискване те направиха COP, така че операцията и свързаните с нея консумативи бяха платени за себе си. Всичко останало е държавата ".

Мария: „Това е второ раждане, така че имам известен опит в получаването на сертификат. В резултат тя го издаде, заминавайки в отпуск по майчинство, на тридесетата седмица (всички данни бяха прехвърлени в болницата на предприятието дори при регистрация) ".

Какво е генеричен сертификат и за какво е той

Какво представлява родовият сертификат и за какво е той? Как да го получите и за колко време? Къде да дадете талони след раждането и как изглеждат? Ще отговорим на тези и други въпроси в нашия материал..

Програмата за свидетелство за раждане стартира на 1 януари 2006 г. и благодарение на нея лечебните заведения започнаха да получават допълнително финансиране. Победителите са както лечебни заведения, така и бъдещи майки и родилки. Родилните болници и предродилните клиники могат да закупят необходимото оборудване за допълнителни пари, а жените получават по-добри услуги благодарение на сертификата. Какво дава сертификатът на всички участници в проекта и как да го използваме, ще разкажем в статията.

Какво е генеричен сертификат и за какво е той

Удостоверението за раждане е документ, който се издава на жена, която очаква раждането на дете, и ѝ дава право да получава медицински услуги, а именно услуги по предродилна грижа, доставка във всяко родилно заведение и проследяване по време на следродилния период. Държавата насърчава лечебните заведения да предоставят качествени услуги, защото точно институцията, която бъдещата майка избере, ще получи допълнително финансиране по програмата за удостоверения за раждане.

Как изглежда на практика:

 1. Бременна жена се регистрира в LCD.
 2. На 28 или 30 седмици в LCD се издава родов сертификат, който се състои от 3 откъсващи талона.
 3. Първият талон остава в LCD, за по-нататъшно плащане на техните услуги, вторият купон остава в родилния дом, където е родила жената, третият талон, и двете части от него трябва да бъдат прехвърлени в детската клиника.
 4. Представители на всички тези лечебни заведения сами изпращат получените талони до FSS, където те се проверяват. Тогава ФСС превежда парите по разплащателните сметки на лечебните заведения.
 5. Получените средства отиват в различни дялове за заплати на служителите, за закупуване на ново оборудване, ремонти и др..

Съответно, колкото повече бременни жени и жени, които са родили, се приемат от лечебните заведения, толкова повече средства ще им бъдат преведени. Това създава здравословна конкурентна среда, насърчавайки ZhK, родилните болници и поликлиниките да предоставят по-добри медицински услуги..

В рамките на националния проект „Здравеопазване“ болниците и поликлиниките и родилните болници, които предоставят услуги през 2020 г., имат право на парични плащания по сертификат в размер на 11 000 рубли.

Цели и цели на държавната програма

Държавната програма е връзка във важен национален проект, който има две основни цели:

  увеличаване на раждаемостта и населението; увеличаване на продължителността на живота до 80 години до 2030 г..

Програмата за генерични сертификати предвижда регистрация на документ за всички жени, които са подали своевременно заявление в медицинско заведение за регистрация. Има 3 основни задачи:

 1. Прилагане на правото на самостоятелен избор на гинекологични и родилни болници, в които се планират наблюдение и раждане.
 2. Формиране на съперничество между лечебни заведения - предродилни клиники (ANC), родилни болници, детски клиники.
 3. Подобряване на качеството на предоставяните медицински услуги.

Според статистиката повече от 90% от услугите за:

  управление на бременността; раждане и грижи за новородено; медицински преглед на бебета под 1 година.

Тоест средствата на сертификата покриват разходите на лечебните заведения за закупуване на ново оборудване, инструменти, консумативи, както и надбавки за заплати на лекарите.

Аз лично получих свидетелството за раждане два пъти - през 2013 г. и през 2019 г., така че мога да преценя разумно тази програма. Оказва се, че на практика целта, поставена от Министерството на здравеопазването, е все още далеч. Като начало, в нашия град (живея в Йошкар-Ола, Марий Ел) изборът на предродилни клиники е малък, но все още има няколко от тях. Това обаче не пречи на администрациите на тези институции да отказват да регистрират тези бременни жени, които не са прикрепени към поликлиниката. Привързан съм към първата градска поликлиника, но в нея няма щатни гинеколози.

Изпратиха ме в четвъртия, който е от другата страна на града. След като вече се регистрирах там, наблюдавах с очите си ситуацията, как едно бременно момиче от селото иска да бъде наблюдавано там, но й беше отказано и по груб начин, довеждайки я до сълзи. Според програмата на лечебните заведения се компенсират разходите за управление на бременността. Лично аз не усетих предимствата на това. Направих две от трите планирани ултразвука срещу заплащане (защото „машината винаги е заета“), купих витамини със собствени пари. Бях снабден само със свободен калиев йодид и фолиева киселина, които струваха стотинка.

Имаме един родилен дом. Има стари и нови сгради. Няма начин да се избере между тях, тъй като при възрастните жени с патологии или настинки раждат, при новите - всички останали. Оказва се, че в нашия град тази програма на практика не дава никакви предимства на бременните и родилките. Три талона, които се намират в него, се дават на предродилната клиника, родилния дом и детската клиника. Те са необходими на лечебните заведения, за да покрият разходите за грижи за родилката и нейното бебе. Въпреки че вече са длъжни да го направят. Преди това нямаше сертификати и нищо не се е променило с въвеждането им. Само че има повече документи, без които ще бъде трудно да се получи медицинска помощ дори при наличие на задължителна медицинска застраховка.

Как изглежда одобреният формуляр за сертификат и от кого се попълва

Формата на родовия сертификат е одобрена от правителството на Руската федерация. Държавните и общинските медицински институции, които имат лиценз за предоставяне на услуги в областта на акушерството и гинекологията, имат право да издават и попълват документа. За визуално разграничаване документът е разделен на цветни ивици. Сертификатът включва:

  Корен. Това е необходимо, за да се потвърди предоставянето на акт за раждане на жена. Някои остават в JK на мястото на наблюдение на бременната жена Билет 1. Използва се за плащане на работа, извършена през периода на раждането на дете. Тази част се изпраща на застрахователната компания за прехвърляне на средства. Купон 2. Изисква се, за да платите генеричния процес. Предоставя се на застрахователната компания. Talon 3. Има 2 части. 3-1 е необходимо да се плати през първите шест месеца от живота на новороденото. 3-2 дава право на натрупване на пари за следващите 6 месеца. Изпратено до FSS.

Пример за родов сертификат.

Какво дава свидетелството за раждане: какви услуги и права получават родилките

Общ сертификат може да бъде получен чрез:

  Всяко момиче с руско гражданство. Възрастта и наличността на работа нямат значение. Чуждестранни жени, постоянно пребиваващи на територията на Руската федерация, които имат разрешение за пребиваване или временно пребиваване и медицинска полица.

Програмата ви дава право на:

  Пълен избор на всяко лечебно заведение. Получаване на квалифицирана медицинска помощ по всяко време.

Свидетелство за раждане за всяко дете е предоставено в LCD. Принципът на издаване на удостоверение за второ дете и следващи деца не се различава от получаването на документ при първата бременност. Дори ако се очакват близнаци, формата ще остане една.

Къде и как може да се използва, къде е даден родовия сертификат

Номиналната стойност на сертификата е 11 000 рубли, като тази сума включва:

  3000 рубли - превод за работата на LCD, където момичето е регистрирано. Талонът се дава на 1 лекар в LCD. 6 000 рубли - заплащане за работата на родилния дом, където се е състояло раждането. Остава се Talon 2. 2 х 1000 рубли - заплащане за работата на детско лечебно заведение за всеки шест месеца наблюдение на новородено. Билет 3 остава при педиатъра.

Всички необходими действия със сертификата ще бъдат извършени по-нататък от лечебните заведения сами. Жената ще има само част от документа, потвърждаващ предоставянето на услуги.

Как работи удостоверението за раждане?

Прехвърлянето на средства в медицинско заведение на средства съгласно сертификата се регулира от Указа "За фонда за социално осигуряване на Руската федерация".

Попълненият сертификат се използва за заплащане на работата на лечебните заведения, които имат споразумение с FSS.

По време на бременност

Билет 1 плаща за работата на LCD, където е било наблюдавано момичето. В случай, че бременна жена е сменила няколко клиники, тази, в която жената е била проведена през 3 триместър, ще получи финансова подкрепа. Но само при условие, че бременната жена е била наблюдавана в медицинско заведение поне 12 седмици. В противен случай никоя женска консултация няма да може да кандидатства за финансиране по програмата за здравеопазване. Всички изявления за бременност, получени по-рано, трябва да бъдат представени в новия ZhK. Ако момичето не е било наблюдавано никъде и е дошло на LCD преди самото раждане, тогава сертификатът вече ще бъде издаден в родилния дом.

В перинаталния период

Билет 2 се предава на медицинската организация, в която жената е получила медицинска помощ по време на раждането. При постъпване в болницата трябва да представите:

  паспорт; обменна карта; полица за задължителна медицинска застраховка; СНИЛС.

В противен случай роднините могат да донесат всички необходими документи. Ако жената има преждевременно раждане и не се издава удостоверение, тогава персоналът на родилния дом може самостоятелно да я добави към списъка на участниците в държавната програма "Здравеопазване".

След раждането на бебето

На жената се дава правото да избере детска клиника, в която ще се наблюдава бебето. Сертификатът е валиден само в институции, които имат споразумение с FSS. Talon 3-1 плаща за първите шест месеца на диспансерно наблюдение. Но допълнителни скъпи разходи, например необходими операции, не са обхванати от този документ. Билет 3-2 се използва за заплащане на следващите 6 месеца надзор на детето. Ако жената избере частна клиника, тогава няма да е възможно да покрие разходите със сертификат.

Колко получават лекарите за акт за раждане

60% от стойността на сертификата се прехвърля в медицинско заведение, за да се заплати работата на специалистите. Останалите 40% се прехвърлят за лекарства и медицинско оборудване. От тях в жилищния комплекс - 3000 рубли, в родилния дом - 6000 рубли, в детската болница - 2 пъти по 1000 рубли всеки.

Трябва да кажа веднага, че свидетелствата за раждане са по-необходими на лечебните заведения, отколкото на пациентите. Например, когато FSS забави плащанията за сертификати, нашата клиника многократно обсъжда въпроса дали е възможно изобщо да се откаже да управлява бременни жени, тъй като никой не обича да чака превода на пари в продължение на няколко месеца след предоставянето на услугата.

В резултат както лекарите, така и ръководството се съгласиха, че подобна работа е от полза за институцията. Има много бременни жени, част от средствата от плащането на удостоверението отиват за заплатата на лекаря, а част за болницата, така че всички се интересуват. Сумата се оказва прилична, въпреки че има забавяния с плащанията.

Междувременно актът за раждане не предвижда никакви "специални условия" за бременна жена и новородено бебе. Нека разберем точките:

1) Възможност за избор на родилен дом и предродилна клиника. В много случаи е по-удобно да раждате в болницата, която сте избрали за себе си, а не в тази по-близо до дома. Прочетохме обаче член 21 от Федералния закон "За основите на здравната защита на гражданите на Руската федерация" № 323-FZ, който гласи, че гражданинът има право да избере медицинска организация (без никакъв родов сертификат). Оказва се, че това изобщо не е предимство, а стандартна практика..
Трябва обаче да се има предвид, че ако поликлиниката не работи с удостоверения за раждане, а просто предоставя услуги на пациенти в системата на задължителната медицинска застраховка, тогава те ще могат да наблюдават бременна жена само срещу заплащане или изобщо не (в зависимост от наличието на лиценз). Безплатно те могат да окажат помощ само в следните случаи:
- аварийна ситуация;
- преглед и лечение на съпътстващо заболяване;
- нежелание на бременна жена да се регистрира, нередовно наблюдение;
- невъзможност за получаване на родово удостоверение по обективни причини (например при липса на разрешение за постоянно пребиваване).

По правило такива болници просто не се подлагат на лиценз за управление на бременността и им се отказва тази услуга, тъй като организацията на платения прием в държавна институция е доста сложна и често налага санкции. Ето защо на практика платеното управление на бременни жени в държавните клиники е изключително рядко..
В резултат на това, ако не сте готови да платите за услугите на гинеколог и необходимите прегледи, тогава реалният избор се ограничава само до предродилни клиники, работещи по сертификационната система.

2) Свободен избор на детската клиника. Отново се обръщаме към същия закон: във всеки случай родителите имат право самостоятелно да вземат решение за клиниката, в която ще бъде наблюдавано детето им. Тук обаче има нюанс: ако детето не принадлежи към избраната институция на териториална основа, тогава може да ви бъде отказан домашен преглед. Те трябва да предупредят за това предварително и да дадат за подписване на съответната хартия. Не всички родители са съгласни с такива условия..

Безплатно наблюдение и преглед на бременна жена и дете. Ако имате задължителна медицинска застраховка, тогава ще получите безплатно необходимия диагностичен комплекс. А в някои случаи трябва да платите дори ако имате сертификат. Например, трябваше да се изследвам за хормони на щитовидната жлеза. Това може да стане безплатно само с талон, който ще трябва да изчака 3-4 седмици. В резултат на това отидох в частна лаборатория и предадох анализа срещу заплащане. Когато алергията е започнала при дете на 5 месеца, всички изследвания, предписани от лекаря, също са били извършени за пари..

3) Безплатна помощ в болницата. Няма да бъдете таксувани за акушерство, дори ако никога не сте виждали акта за раждане. Вярно е, че мнозина предпочитат да сключат договор с болницата, но това е личен въпрос за всички. Родих без индивидуален договор и не платих нищо, включително облекчаване на болката по време на раждането.
Лекарства за бременни жени. На собствен пример мога да потвърдя, че някои лекарства в предродилни клиники се предписват безплатно за бременни жени. Обикновено това са най-евтините препарати от калций, желязо, йод, фолиева киселина. Лично аз получих калиев йодид, калций-D3 Nycomed и фолиева киселина. И това не е така, защото тя е била наблюдавана в същата клиника, в която е работила. Самият аз видях как се даваха и на други пациенти.

Лекарствата се заплащат от родовия сертификат, ако, разбира се, ръководителят на лечебното заведение е добросъвестен по отношение на задълженията си. Не всички болници раздават лекарства на бременни жени. По същество това означава, че средствата, предназначени за тяхното закупуване, са отишли ​​за други цели. И е добре, ако е за реалните нужди на болницата, а не в джоба на ръководството.

В резултат се оказва, че за болниците и родилните болници свидетелството за раждане е голям плюс под формата на сериозен паричен бонус, а за млада майка и нейното дете е напълно неутрално нещо. Без него тя не губи нищо, освен може би стотинки лекарства..

Как да получите общ сертификат

За да направите това, трябва да се регистрирате в бюджетна предродилна клиника. Важно е да направите това преди 25-та седмица от бременността, така че жената да бъде наблюдавана в ГИ поне 12 седмици. Само в този случай ще й бъде издадено удостоверение. В противен случай, ако жената е била регистрирана по-малко или изобщо не е била регистрирана, тя ще получи удостоверение вече в болницата.

В случай, че жената иска да посети частна клиника, трябва да знаете за следното:

 1. Важно е да попитате дали избраната институция може да издаде сертификат.
 2. Ако клиниката не може да издаде документ, тогава през третия триместър жената може да кандидатства за обикновен LCD и да получи сертификат там. Но трябва да имате извлечения от платена институция.
 3. Можете да вземете хартията в болницата. В този случай ще се използва купон 1.

Гърбът и талонът 1 остават в LCD дисплея. Талон 2 се представя на болницата заедно с обменна карта. Билет 3 (и двете части) се прехвърля в детската клиника. Жената запазва част от документа, потвърждаващ получаването на всички необходими услуги.

Какви документи са необходими за получаване

За да получите родово удостоверение, трябва да изпратите копия на:

  паспорт или друг документ за самоличност; полица за задължителна медицинска застраховка; СНИЛС.

Всеки гражданин на Руската федерация има право да получи документ, независимо от заетостта, статута, възрастта и други фактори..

Чужденките също имат право да получат сертификат. Но горепосочените документи трябва да имат разрешение за временно пребиваване или разрешение за пребиваване.

Кой издава родовия сертификат

Сертификатът се издава от лекаря на LCD, но при условие, че жената е регистрирана. Издаването се извършва при посещение на лекар на 28-30 седмици.

В случай на осиновяване на дете под 3 месеца, удостоверението се издава в клиниката, където се планира наблюдение на бебето.

В същото време липсата на полица не може да бъде причина за отказ за издаване на сертификат. Ако бременната жена не е навършила 14-годишна възраст, тогава е необходимо да представи свидетелството си за раждане. Изискват се SNILS и застрахователна полица.

Ако промените фамилията си след издаване на сертификат, не е необходимо да съставяте нов документ. Всички промени се правят в готовия сертификат и се прави специална бележка.

Инструкции за попълване на талони за получаване на сертификат

  Сертификатът може да бъде попълнен само от държавни и общински медицински институции, които са специализирани в управлението на бременност и раждане. Институцията трябва да има лиценз за извършване на дейности по специализация „акушерство и гинекология“. Необходимо е да попълните документа на руски с лилава или синя паста. Пълното име на бременната жена е посочено в гръбначния стълб. Не се допускат съкращения. В реда „адрес на регистрация и място на пребиваване“ трябва да се посочат данни въз основа на печат в паспорта или документ, потвърждаващ регистрацията. Редът „SNILS“ показва номера на удостоверението за държавно пенсионно осигуряване. Редът "Номер на полицата на OMS" показва данните на застрахователната полица. „Дата на издаване“ трябва да съдържа датата, месеца, годината на предоставяне на родовия сертификат.

Всичко се потвърждава от подписа на бременната жена в съответния ред.

Билет 1 се попълва, както следва:

  „Издадено от“ - пълното име на LCD с адреса. Или отпечатайте с всички данни; „Дата на издаване“ - кога е издаден документът; „Период на бременност“ - посочва броя на пълните седмици при регистрация и броя на седмиците при издаване на сертификат; "Дата на регистрация" - датата на първия контакт с LCD за бременност.

Талон 1 трябва да има триъгълен LCD печат. Поставен в долния десен ъгъл.

Talon 2 включва 8 елемента и всички същите данни като Talon 1. Но това се потвърждава от подписа на главата на LCD и триъгълния печат. Поставен в десния ъгъл.

Точки 9-11 се попълват от служителя на родилния дом:

  Точка 9 показва името на болницата, в която е станало раждането. Въвежда се и адресът на здравното заведение. Може да се подпечата; Точка 10 посочва датата на доставка; Клауза 11 посочва кода съгласно ICD-10.

В края се поставя триъгълен печат и подпис на ръководителя на болницата. Може да бъде подпечатана с данни за родилния дом.

Документът съдържа информация за детето - тегло, ръст, пол, дата и час на раждане.

Ако в документа има корекции, тогава трябва да има запис за потвърждение „Вярва поправен“, както и подпис на ръководителя на JK и печат.

Как да си платя за акта за раждане

Само медицински институции имат право на плащания по този документ. Бременна жена не може да ги изплати в частна клиника. И също така е невъзможно да получите пари в ръцете си.

За получаване на обезщетения също не се изисква сертификат. Нуждаете се от удостоверения от службата по вписванията и други документи.

Има отделни промоции и програми от FSS. Например в Москва можете да закупите някои продукти с отстъпка. А онлайн магазинът "Babadu" предоставя на бременни жени подаръчен комплект въз основа на сертификат. Всяко момиче може да получи такъв подарък. Срокът на промоцията е от 7 месеца на бременността до 3 месеца от живота на новороденото.

Как да възстановите родов сертификат

Ако една жена е загубила свидетелството за раждане, то може да бъде възстановено в LCD. Лекарят ще издаде дубликат въз основа на гръбначния стълб, който остава от първия документ.

Когато се издава родово удостоверение

Документът може да бъде получен на 30 седмици с едноплодна бременност и на 28 седмица с многоплодна бременност. Ако се е случило, че бременната жена е посетила няколко LCD, тогава се издава сертификат в този, в който жената е била наблюдавана повече.

Отговори на въпросите на читателите

Какво представлява бременната обменна карта и защо не бива да я бъркате с акт за раждане?

Разменна карта за бременна жена (OKB) се издава при регистрация. В него се въвеждат всички данни за бременност, резултати от тестове и изследвания. OKB е информационен документ и сертификатът има финансов характер.

Имате ли нужда от акт за раждане, ако плащате за раждане?

Невъзможно е да се заплатят платените услуги на родилния дом с родово удостоверение. Само ако раждането се извършва на обща основа, тоест съгласно акта за раждане.

Но самият сертификат все още е необходим за издаване. Документът обхваща плащането за услуги не само на родилния дом, но и на LCD, детската клиника.

Защо ви е необходим акт за раждане след раждане?

През първата година от живота на бебето различни специалисти го изследват, е необходимо да се вземат тестове и да се подложат на прегледи. Ето защо е необходим Talon 3, който ще покрие разходите за заплащане на техните услуги..

Нямам акт за раждане, ще го приемат ли в болницата?

В медицинско заведение те ще бъдат приети дори без родово удостоверение и обменна карта. Но това ще бъде инфекциозно родилно заведение, където лежат недостатъчно прегледани жени. Но не забравяйте, че актът за раждане може да бъде издаден директно в болницата..

Ако има обменна карта, те ще бъдат приети в обикновен родилен дом. Основното е, че всички изпити са преминати.

Актът за раждане е издаден на 30 седмици, а на 34 има промяна на фамилията, валиден ли е документът?

Промяната на фамилното име по никакъв начин не засяга предоставянето на услуги по акта за раждане. Ще бъдат направени промени в документа.

Издава ли се родово удостоверение на безработните?

Наличието на трудов стаж, работа не засяга издаването на документа.

Как се извършват плащанията по акта за раждане след еко?

Актът за раждане не дава никакви плащания на родилката. Документът се изисква за финансиране на лечебни заведения. След IVF средствата се прехвърлят в болниците на същата основа, както по време на естествена бременност.

Мога ли да избера болница за майчинство със сертификат?

Разбира се, това е смисълът на документа. Може да бъде избран всеки бюджетен родилен дом.

Актът за раждане не е издаден за 30 седмици, какво да правя и къде да отида?

Трябва да се свържете с Вашия лекар на LCD дисплея. Ако проблемът не може да бъде разрешен, тогава към ръководството на консултацията или към здравния отдел.

Понякога се случва да нямат време да стартират формулярите в LCD. Следователно е необходимо да се изясни този момент.

Можете ли да не успеете да издадете родов сертификат

Те могат, ако нямате документи или не сте били регистрирани в LCD (дори в друг) непрекъснато в продължение на 12 седмици. Във всеки случай лекарят ще обясни този въпрос..