Надежда Гускова 5.11.2016 Бременни сме

Радвам се да ви приветствам, скъпи посетители на блога! Помислете за един много често срещан проблем при бременни жени - ниско кръвно налягане. Кръвното налягане е променливо. Тя се променя в зависимост от физическото и емоционалното състояние на човека и някои външни фактори. Малки промени в показателите не се усещат от тялото и не са опасни. Но когато стане постоянно ниско или високо, това вече заплашва здравословни проблеми. Ниско кръвно налягане по време на бременност какво да правя? Какви са признаците, каква е заплахата, опасна ли е и как да я нормализираме? Всички отговори ще намерите по-долу.

Индикаторни стандарти

Нека първо разберем какви показатели се считат за норма за човек.

Средното налягане е 120/80. Децата и младите хора под 20 години често имат ниско кръвно налягане - в диапазона 100-110 / 80-70. След 40 години числата могат да варират в диапазона 120-140 / 80-90. Ниското кръвно налягане е по-често при жените, отколкото при мъжете. При горещо време тя намалява и може да се повиши от физическо натоварване.

Всеки човек има своя собствена норма, има хора, които живеят целия си живот с показатели 100-90 / 60 и в същото време се чувстват отлично, наричат ​​ги хипотоници. Също така, и обратно, има такива, чиято норма е 130/90 - това са пациенти с хипертония.

Състоянието, когато налягането в артериите рязко спада, се нарича хипотония в медицината..

Счита се за критично нарушение за всяко лице, когато кръвното налягане падне под 90/60 или се повиши над 140/90. Колебанията в тези граници не се считат за опасни и лечението в такива случаи не изисква.

Симптоми на ниско кръвно налягане

Изводът е, че ако жената има постоянно кръвно налягане в диапазона 120-130 / 80, тя може ясно да почувства спад до 100/60, въпреки че последните данни не са толкова критични. Но лошото здраве казва, че това е тест за тялото. Ето защо е необходимо да се повиши налягането до обичайното му ниво, при което тялото е свикнало да се чувства добре. Понякога падането изобщо не дава никакви симптоми. Когато използвате тонометър, трябва да внимавате не само към числата, но и към чувствата си..

Когато кръвното налягане спадне рязко, това може да се изрази в следните симптоми:

 • слабост, летаргия;
 • виене на свят;
 • припадък;
 • потъмняване в очите, мухи (ако внезапно станете от легнало или изправено положение);
 • шум в ушите (особено усеща се при смяна на позицията);
 • болки в гърба или нелокализирано главоболие;
 • намален апетит, гадене;
 • тремор на крайниците;
 • обилно изпотяване;
 • сънливост, постоянно прозяване;
 • бърза умора от всякаква дейност;
 • влошаване на здравето при лошо време;
 • липса на въздух.

Повечето от тези симптоми могат да бъдат причини за други разстройства, както и за токсикоза при бременна жена. Следователно, без измерване с тонометър, хипотонията не може да бъде диагностицирана..

Причини за ниско кръвно налягане при бременни жени

Най-високата честота на хипотония сред жените "в положение" се наблюдава през първия триместър. Това се дължи на промени в хормоналните нива, които неизбежно се появяват в тялото на бременна жена. През този период налягането може да падне до 90/60. Не се страхувайте от такива цифри, те не са опасни, но въпреки това трябва да се вземат мерки за повишаване на кръвното налягане.

Вторият триместър за повечето е по-малко проблематичен, тъй като тялото се адаптира към новото състояние. Третият триместър, особено последният 9-и месец, отново заплашва с колебания на налягането, тъй като тялото се подготвя за раждане, хормоналните промени са в ход.

В допълнение към естествените причини, които са неизбежни спътници на бременността, може да настъпи внезапно понижаване на кръвното налягане поради следните причини:

 • заболяване на щитовидната жлеза;
 • заболявания на стомаха и стомашно-чревния тракт;
 • инфекциозни заболявания;
 • преумора, стрес, емоционален стрес;
 • нездравословна диета, ниска консумация на вода;
 • неактивен начин на живот;
 • някои заболявания на сърцето и съдовата система;
 • бъбречни и надбъбречни заболявания.

Това са само най-честите причини за нисък кръвен поток. Всъщност може да има много повече от тях и няма смисъл да се изброяват всички, тъй като дори обикновената алергия може да повлияе на налягането. Във всеки случай, когато се диагностицира хипотония, трябва да се подложите на цялостен преглед. Моля, обърнете внимание, че хипотонията не е независимо заболяване, а само последица от някакви нарушения или промени в тялото.

Какво е опасно?

Скъпи майки, които очакват своите бебета, трябва незабавно да се успокоите, тъй като хипотонията е по-малко опасна от хипертонията. Дори ако оценката ви варира между 100-90 / 70-60, това не е толкова критично. Разбира се, има някои опасности, по-подробно за тях по-долу, но не бива да се паникьосвате.

И така, каква е опасността от продължителна хипотония?

Когато налягането е ниско, кръвта тече по-бавно през съдовете. Самите съдове намаляват тонуса и стават по-мудни. При лош приток на кръв към органи, включително плода, се доставя по-малко кислород и хранителни вещества.

Постоянната критична хипотония (когато кръвното налягане е под 90/60) заплашва спонтанен аборт, преждевременно раждане или увреждане на развитието на плода. Особено изпълнено с ниско кръвно налягане в ранните етапи, когато се формира плацентата.

В последните етапи хипотонията може да причини лошо свиване на матката по време на раждане, повишено кървене, продължителни трудови процеси.

Какво да правя?

Ако лекар диагностицира хипотония, те обикновено предписват подходящи лекарства. Приемът на лекарства без лекарско предписание е изключително опасно и просто неприемливо за бременна жена. Ако се установят причините за ниско кръвно налягане, се предписва лечение за тяхното отстраняване. В този случай налягането независимо се нормализира веднага след като заболяването, което го е засегнало, се елиминира..

Всяко медикаментозно лечение, насочено към повишаване на кръвното налягане, е придружено от препоръки, които допринасят за нормализирането на състоянието.

Безопасни начини за повишаване на кръвното налягане

 • Физически упражнения. Става въпрос за приемлива физическа активност за жени "в позиция". Ежедневни разходки на чист въздух, лека гимнастика, плуване - всичко това идеално допринася за нормализиране на тонуса, добро кръвообращение и като цяло подобрява състоянието.
 • Пийте. силен черен чай и кафе повишават нивото на кръвта в съдовете. Но към такива напитки трябва да се прибягва само ако няма противопоказания. Вредността на кафето отдавна е опровергана и стотици учени по целия свят са доказали, че ползите от него са в пъти по-големи от вредата. Между другото, изобщо не е открита конкретна вреда. Но бременните жени не трябва да злоупотребяват с кофеин (защо го четем в тази статия), така че е допустима само чаша на ден. Напитката трябва да е натурална.

Трябва да пиете повече чиста вода. Това допринася за увеличаване на обема на кръвта и следователно за повишаване на съдовия тонус. Сладките сокове, желето също са полезни.

 • Хранене. Храните, съдържащи много протеини, повишават кръвното налягане. Бъдещата майка трябва да включи в диетата си ядки (всякакви), картофи, месни ястия, черен дроб, боб, мазна риба, яйца, билки (особено целина), мляко, елда, овесени ядки. Туршии и сладкиши, особено овкусени със сметана, шоколад също бързо увеличават показанията на тонометъра, но в големи количества такава храна е вредна.

Контрастният душ, масаж и правилен сън могат да помогнат за намаляване на хипотонията. Благоприятната атмосфера в семейството, отсъствието на стрес, психологически сътресения също са необходими условия за баланса на благосъстоянието..

Какво да избягвате

Ако имате хипотония, докато проучвате начини за повишаване на кръвното налягане и започнете лечение, научете какво да избягвате.

Бременните жени с ниско кръвно налягане не се препоръчват:

 • Останете в задушни стаи.
 • Бъдете под слънцето в горещо време.
 • Станете рязко от легнало положение.
 • Пийте кисели напитки.
 • Сам отиди далеч от дома.
 • Прекарване на дълго време в неактивно състояние (лежане с часове, седене).
 • Докарайте се до остър глад или жажда.
 • Прием на лекарства, където страничният ефект е намаляване на кръвното налягане.

Учените са установили, че емоционалното състояние на човек оказва силно влияние върху кръвното налягане. Колкото повече положителни впечатления получава и колкото по-високи са чувствата му за щастие и благополучие, толкова по-стабилен е балансът на кръвния поток и съдовия тонус в тялото. Следователно доброто настроение е основното нещо, което трябва да започнете с лечението на хипотонията..

Това е всичко за мен, скъпи бъдещи майки. Ще се радвам да ви видя в своите абонати. Присъединете се към блога и няма да пропуснете нито един нов материал! Ако статията ви е била полезна, споделете я с други хора във вашите социални мрежи. До следващия път и бъдете винаги здрави!

Бременност и ниско кръвно налягане

Статии за медицински експерти

В живота на почти всяка жена идва период, когато тя е готова да стане майка. Какво страхотно чувство на радост изпитва, когато види две ленти на желания тест или чуе заветното „да“ от своя гинеколог. Бременността е най-щастливото време за бъдещата майка. Дори двойката да се е подготвяла за бременност, осъзнаването на този факт води до лек ступор. За влюбена двойка този ступор бързо отминава и бъдещите родители започват да изпитват радост, че след 9 месеца в семейството им ще се появи дете..

И все пак бременността не е толкова лесна. Жената е обзета от страх от промени във фигурата си, чувство на болка по време на раждането, дали ще се справи с малкия мъж, как ще стоят нещата със здравето. Това не са всички притеснения на бъдещата майка. Чакането на бебето да се роди също изисква много подготовка, както физическа, така и психическа. Преживяването на така наречения период на „гнездене“ си струва само. Как да оборудваме стаята на бебето, каква количка да купим, къде ще спи детето, какви дрехи е по-добре да купим.

Когато млада майка е преминала през всички възможности за уреждане на живота на бъдещото си потомство, възниква нов проблем. За да може бременността да протече щастливо, раждането е преминало лесно и бързо и детето е израснало здраво, трябва да вземете решение за лекар, който да ръководи родилката за целия период. В днешно време имаме богат избор от болници и лекари, най-важното е да намерите единствения специалист, на когото ще се доверите.

И накрая, когато изглежда, че всички проблеми са решени, идват промени в тялото. Повечето бременни жени изпитват неприятни симптоми: болки в корема и гърдите, безсъние, анемия, срамни и болки в гърба, отделяне, хемороиди, киселини, кървене на венците, заболявания, загуба на съзнание, дразнене на кожата, тежест в краката, крампи, гадене и повръщане, умора и сънливост, спадане на налягането. Въпреки всички тези проблеми, с първото докосване на бебето ще забравите за всичко..

Код на ICD-10

Симптоми на ниско кръвно налягане по време на бременност

Когато бременната жена се чувства зле, всички около нея са зле. Искам да помогна на любимия човек и дори на двама, когато мама е зле, бебето също се чувства зле. Оплакванията от замаяност, слабост, умора, неразположение могат да бъдат признаци на ниско кръвно налягане при бременна жена. Следователно, за да не бъдете сбъркани в диагнозата, трябва добре да познавате симптомите..

Най-елементарните причини за ниско кръвно налягане по време на бременност: жената стои дълго време, намира се в задушна стая, взема гореща вана, гладна е. Тези фактори са лесни за премахване и коригиране. Причините за спада на кръвното налягане включват свръхчувствителност към топлина или студ, безсъние или гадене, учестен пулс, чувство на задух. Тези фактори вече не зависят от нас; наложително е да информирате лекаря за това. Налягането може да напомня задух, когато бременна жена ходи много.

Бременна жена с ниско кръвно налягане може да изпита главоболие, шум в ушите, сънливост, умора, потъмняване на очите, глад, физическа и психическа умора, стресови ситуации.

Добре известен факт е, че бременните жени са много настроени, настроението им се променя, има чести депресии, това също може да бъде симптоми на ниско кръвно налягане при бременни жени. Всички бременни жени могат да имат подобни симптоми, но тези с ниско кръвно налягане са по-чести и по-изразени.

Към кого да се свържете?

Как да повишим кръвното налягане по време на бременност?

Всяко посещение на лекар за бременна жена започва с измерване на кръвното налягане. Цифрите до голяма степен определят състоянието на майката и бебето..

Казват, че ниското кръвно налягане е ключът към дългия живот. Може би, но не и когато в корема ви се развие друг организъм, който трябва да расте и да придобие сила, за да влезе в нов свят. Хормоналните промени по време на бременност помагат за понижаване на кръвното налягане. В това състояние тялото произвежда прогестерон, специален хормон, който причинява отпускане на стените на кръвоносните съдове, което нарушава кръвообращението в плацентата. Бебето започва да изпитва липса на хранителни вещества и кислород, започва да гладува и да се задушава. Последиците могат да бъдат много негативни.

Скъпи бъдещи майки, подчинявайте се на лекарите си и не си играйте с огън. Опитайте се да следвате всички препоръки на специалист и състоянието ви определено ще се подобри. Лекарствата, които помагат при ниско кръвно налягане, са категорично противопоказани за бременни жени. Лекарствата могат да навредят на бебето, но има изключения и решението се взема само от лекаря след подробен преглед. За начало опитайте да нормализирате кръвното си налягане без традиционни лекарства. За да направите това, трябва да се придържате към прости инструкции..

 1. Не бързайте да ставате от леглото. Внезапният преход от хоризонтално в вертикално положение е изпълнен със световъртеж и пристъп на гадене. Не бързайте да скочите от леглото, легнете в топло легло, събудете се правилно и се разтегнете. Опитайте също да спите на висока възглавница..
 2. Лека закуска, без да ставате от леглото. Трябва да се тревожите за това вечер. Дръжте вода, крекери, хрупкави хлябове, ядки и плодове на нощното шкафче. Малка закуска ще помогне да се избегне дискомфорт.
 3. Ако ви се гади поради ниско кръвно налягане по време на бременност, опитайте да лежите и да повдигнете краката си нагоре. Кръвта ще изтече от краката и ще се върне в горната част на торса. Освен това е добра профилактика на разширени вени..
 4. Носенето на компресионни (масажни) чорапи ще помогне за намаляване на налягането. Трябва да ги купите в аптеката.
 5. Опитайте контрастен душ.
 6. Не забравяйте за леката физическа активност. Това може да бъде тренировка по фитбол, леко бягане, танци, плуване..

За лечение на ниско кръвно налягане по време на бременност, на първо място, те използват прехода към здравословен начин на живот, а след това и лекарства. Лекарствата, които не вредят, включват витамин В6 и магнезиеви таблетки. Те са безвредни и полезни..

Бременните жени с ниско кръвно налягане често се съветват да купуват билков чай. Билките, които възнамерявате да използвате, трябва да бъдат с добро качество и да бъдат показани на Вашия лекар. Не се самолекувайте, дори ако това са билки.

Пушенето и злоупотребата с алкохол са вредни за майката и детето. При бременни жени с ниско кръвно пушене рязко увеличава риска от преждевременно раждане, раждане на слаби деца, перинатална смъртност.

Лечение и профилактика на ниско кръвно налягане по време на бременност

Ако сте били диагностицирани с ниско кръвно налягане по време на бременност, определено трябва да се лекувате. Ако бременна жена не се притеснява от ниското кръвно налягане през първия триместър, това не означава, че можете да забравите за него. По-добре да се прибегне до превенция.

През първия триместър лечението е по-скоро да бъде на чист въздух, да се правят неспокойни разходки и правилно хранене. Добре е бременните жени с ниско кръвно да посещават басейна под наблюдението на треньор. Трябва да се опитате да намалите времето за работа на компютъра. Бъдещата майка трябва да бъде заобиколена от добри хора и положителни емоции, да присъства на вълнуващи събития, да чете любимите си книги и да гледа интересни филми.

Можете също така да опитате да използвате растения, камфор, глог, лавр, босилек и розмарин в маслата, които помагат доста добре, когато жената има ниско кръвно налягане по време на бременност. Внимавайте да не предизвиквате алергии.

Ниското кръвно налягане е доста сериозно през втория и третия триместър. На този етап трябва да бъдете особено внимателни към себе си и вашето бебе. Не забравяйте да обърнете внимание на това, което ядете. Правилното хранене може да помогне за облекчаване на неприятните симптоми на ниско кръвно налягане. Когато се почувствате гадно и изглежда, че не можете да отпиете, все пак се принудете да отпиете от плодов сок, бисквити или плодове. Това ще приеме тялото ви и вашето благосъстояние ще се подобри..

Първа половинка, колкото и странна да изглежда тази сол. По време на бременност с ниско кръвно налягане не се препоръчва ограничаването на готварската сол. Напротив, увеличавайте до 9 грама на ден. Тайната е, че солта ще ви ожаднее. Съответно ще почувствате жажда и с увеличаване на течността, която пиете, обемът на кръвта, циркулираща в тялото, също се увеличава. Протеинът трябва да присъства в диетата на бременна жена с ниско кръвно налягане. Това е като основата на всеки организъм. Когато ядете не само месо, но и всички животински продукти (като мляко и яйца), не забравяйте и за сиренето и ядките. Много е добре да закусите умерено осолен бульон. Мазнините и въглехидратите осигуряват на тялото енергия. Както знаете, растителните мазнини се усвояват по-бързо. Те се съдържат в ядките, слънчогледовите семки, овесените ядки. От животински мазнини трябва да използвате масло, сметана, заквасена сметана. Уверете се, че вашата диета съдържа зеленчуци, плодове, плодове, които нормализират кръвното налягане. Много продукти са известни с това: моркови, зеле, фасул, царевица, гъби, репички, зрели домати, картофи, лук, целина, ябълки, ягоди, ядки, бадеми. Също така, не забравяйте за зърнените култури - елда и овесени ядки.

Възможно ли е бременни жени с ниско кръвно да пият кафе? По време на бременност с ниско кръвно налягане кафето трябва да се третира внимателно и да се приема като лекарство. Пийте само когато тялото ви поиска и за предпочитане с мляко.

Бъдеща мама, придържайте се към всички препоръки на тази статия и правилното хранене. И тогава ниското кръвно налягане няма да развали вашето удоволствие от бременността..

Ниско кръвно налягане по време на бременност

Кръвно налягане по стените на кръвоносните съдове - кръвното налягане е много информативен показател по време на бременност. Не случайно се измерва при всяко планирано посещение на лекар..

Повечето от притесненията при бременни жени са причинени от високо и високо кръвно налягане, тъй като всички са чували за неговата вреда. Ниското налягане е малко подценено и това е голяма грешка. Какво е опасно ниското налягане и какво да направите, за да го увеличите, ще ви разкажем в тази статия.

Какво е?

Съкращението BP или AD се отнася до кръвно налягане - налягането на кръвта върху стените на кръвоносните съдове отвътре. Всеки знае, че когато измерва налягането, лекарят посочва две цифрови стойности.

Един от тях говори за налягането в момента на напрежение на мускулите на сърцето по време на изтласкването на кръвта. Тя се нарича систолна. Това е максималният натиск върху стените на кръвоносните съдове..

Второто, което се показва чрез тире, е диастоличното налягане, което показва степента на влияние на кръвния поток върху стените на кръвоносните съдове по време на отпускане на сърдечния мускул. Това е минималното налягане. Така се получава познатата фракция - 110/60 или 130/80.

Ниското кръвно налягане се нарича хипотония. Сама по себе си хипотонията по време на бременност е много по-рядка от хипертонията - състояние, когато кръвното налягане се повишава. Но ниските стойности на кръвното налягане също могат да доставят на жената много дискомфорт и безпокойство..

Хипотонията е остра и хронична. Острото заболяване във всички без изключение случаи е свързано с усложнение на вътрешни заболявания и неизправности в най-важните системи - сърдечно-съдова, кръвоносна, отделителна.

Хроничните пациенти с хипотония не страдат от съпътстващи заболявания и понякога изобщо не усещат признаци на ниско кръвно налягане, тъй като самата система за регулиране на кръвното им налягане е нарушена, при много - от раждането и следователно за тях това е норма.

Норми

Преди да говори за намаляване или повишаване на налягането по време на бременност, жената трябва да си спомни какво точно налягане е характерно за нея в обикновения живот, тъй като бременността е стрес за цялото тяло, а концепцията за нормите е малко по-различна.

Ако бъдещата майка винаги е имала налягане от 90/60 и в същото време се чувства отлично, не се оплаква от нищо, не трябва да очаквате нищо друго по време на бременност. Това е норма за тази конкретна жена..

Ако обичайното налягане на жената е 130/80, тогава показанията на тонометъра, в които се посочва, че тя има 90/60, са тревожен симптом, който изисква незабавна реакция от лекаря. По този начин скоростите на налягане са донякъде относителни..

Абсолютната средна норма в медицината е кръвното налягане при 120/80. Допустимите колебания са в рамките на 15 милиметра живачен стълб за горната стойност, систолични и колебания в рамките на 10 милиметра живачен стълб за долната стойност, диастоличните.

Ниското налягане се счита за по-малко от 90/60, ниското налягане - по-малко от 110/70.

Само долната стойност може да бъде намалена с нормална горна, ниското диастолично налягане е доста тревожен знак, ако горната цифрова стойност (систолично) е нормална. Като частица това може да бъде изразено като 120/60 или 130/65.

Причини за понижаване на налягането

Различни причини, както болезнени, така и съвсем естествени, могат да причинят спад на кръвното налягане по време на бременност, тъй като тялото на бъдещата майка претърпява значителни промени.

Физиологични

Почти веднага след избухването на фоликула и излизането на яйцеклетката, готова за оплождане, в тялото на жената започва да се произвежда голямо количество прогестерон, чиято задача е да подготви маточната мембрана за предстоящата имплантация и да създаде всички условия за развитие на бебето.

Ако настъпи бременност, тогава количеството прогестерон се увеличава още повече, той потиска майчиния имунитет, така че да не отхвърля ембриона. Страничните ефекти на този хормон са нервна раздразнителност, психологическа нестабилност, както и отпускане на кръвоносните съдове..

Природата е предвидила всичко до най-малкия детайл. Ако налягането в отпуснатите съдове е по-малко, тогава по-малко натоварване ще падне върху съдовете, които се образуват за първи път и отново.

Тези съдове включват съдове от ембриологични структури, плацента. По този начин намаляването на налягането през 1-ви триместър е нормално явление, то не бива да причинява никакви притеснения и тревоги. Средно тя намалява с 10-15 милиметра живачен стълб. Налягането може да остане донякъде понижено в нормалните граници през втория триместър на бременността.

До 28-та седмица обемът на кръвта в тялото на бременна жена се увеличава значително, което води до физиологично повишаване на налягането. При много жени, притеснени по-рано за понижаване на кръвното налягане, по това време нивото на кръвното налягане се връща към нормалните си стойности, които са били при тази жена преди бременността..

Спадните налягания през 3 триместър обикновено не се наблюдават обикновено, ако това се случи, трябва да се търси причина, която е далеч от физиологичните природни процеси в тялото на майката.

Физиологичната хипотония е характерна за жените, които са свикнали на силна физическа активност, например професионални спортисти, жени, живеещи във високопланински региони, както и в тропически и субтропичен климат или работещи в гореща работилница, както и ако техните дейности са свързани с дълго седене на едно място.

Разпространеното убеждение, че всички млади слаби момичета имат физиологично ниско кръвно налягане, е погрешно. И след 35 години една доста пълна жена може да има естествена хипотония, ако има генетични предпоставки за това. А слаба бременна жена на 20 години може да страда от високо кръвно налягане. Типът на тялото в случай на ниско кръвно налягане не играе голяма роля.

Патологични

Ниското кръвно налягане може да бъде симптом на заболяване. За разлика от физиологичната хипотония, която не предизвиква оплаквания при нежния пол, патологичните причини често не могат да останат незабелязани. Най-често срещаните са:

 • сърдечна недостатъчност;
 • намален тонус на кръвоносните съдове, причинен по-специално от анафилактичен или септичен шок;
 • значително намаляване на обема на кръвта (след кървене, след изгаряния и наранявания, след операция);
 • предишни наранявания на мозъка и гръбначния мозък;
 • нарушаване на работата на важни жлези - по-специално на щитовидната жлеза;
 • невроза, продължителен стрес, психологически стрес;
 • психични разстройства, свързани с пристъпи на паника;
 • дехидратация (например при повръщане, свързано с токсикоза);
 • недохранване, липса на сън.

Симптоми

Лекият спад на кръвното налягане може да не причини никакви симптоми. Но отклонение от нормалните стойности с повече от 15 милиметра живак най-често вече се усеща доста добре от бъдещата майка.

Най-честите признаци на хипотония са:

 • главоболие, което има характер на „скучно" и болезнено ", локализирано главно в челно-темпоралния лоб;
 • силна слабост, която понякога се „преобръща“ неочаквано;
 • почти постоянна сънливост;
 • повишена раздразнителност, емоционални люлки;
 • повишена метеочувствителност, зависимост на държавата от времето;
 • разсеяност, забележимо увреждане на паметта;
 • обилно изпотяване;
 • частични нарушения на терморегулацията - жената може да има студени ръце и крака дори в горещо време;
 • появата на задух и висока сърдечна честота дори при малко физическо натоварване;
 • кожата на бременна жена става бледа, когато налягането падне;
 • пристъпи на гадене и понякога повръщане;
 • виене на свят, особено когато се опитвате да се изправите внезапно или да се наведете;
 • припадък.

Бременна жена с ниско кръвно налягане може да припадне по всяко време, особено ако е в задушна стая. Най-опасни са пътуванията в градския транспорт по време на пиковите часове, особено ако бъдещата майка трябва да стои по време на шофиране.

Хипотоничната бременна жена трудно става сутрин, дори да е спала добре цяла нощ. Между другото, те се нуждаят от повече сън от всички останали хора. Ако 8 часа на ден са достатъчни за пълнолетен сън на възрастен, тогава бременна жена с ниско кръвно се нуждае от поне 10-12 часа, за да си почине и да се почувства по-добре..

В ранните и късните етапи ниското кръвно налягане увеличава проявите на токсикоза.

Ако кръвното налягане спадне рязко през третия триместър, може да се наложи ранно раждане.

Опасност

Високото кръвно налягане при бременни жени се счита за опасно. Но ниските и дори само ниските са доста опасни. При ниско налягане кръвта тече към всички органи по-бавно, понякога в недостатъчни количества. В резултат на това детето получава по-малко кислород, който е толкова необходим за нормалния растеж и развитие..

Самата жена също може да изпита кислороден глад. Развитието на церебрална хипоксия е особено опасно..

Такова забавено кръвоснабдяване също е опасност в процеса на раждане. При жени, които са хипотонични, първичната слабост на работната сила се развива по-често, контракциите спират, което е изпълнено със смърт на плода, остра хипоксия. 95% от тези ситуации завършват със спешно цезарово сечение.

След раждането такива родилки имат по-бавно свиване на матката, има реален риск от кървене. Децата, които са били вътреутробни с недостиг на кислород от достатъчно дълго време, се раждат по-слаби, понякога с недостатъчно тегло, при последващото им развитие може да има изоставане във физическите и психическите параметри.

Рязкото спадане на кръвното налягане през втория и третия триместър е опасно от внезапно припадане, по време на което жената може да падне неуспешно, детето може да умре от наранявания.

Малко преди раждането, хипотонията може да причини началото на преждевременно отлепване на плацентата, което също представлява реална заплаха за живота на бебето и майка му..

Лечение

Лекото понижение на кръвното налягане при бременни жени не изисква специално лечение; общи препоръки за промяна на дневния режим, работа и хранене ще бъдат напълно достатъчни. Въпреки това, в случаите на патологично рязко намаляване, на бъдещата майка ще бъде предписано комплексно лечение, което ще включва народни средства и може би дори лекарства..

Назначаването на лечение на хипотония при жени в „интересна позиция“ е плашеща задача. Почти всички лекарства, предназначени да повишат кръвното налягане, са нежелани за бременни жени. Действието им се основава на стесняване на лумена на кръвоносните съдове и това е изключително опасно за бебе, което расте в сърцето на майката..

Вазоконстрикцията при използване на лекарства възниква не само в тялото на майката, но и в системата майка-плацента-плод, в резултат на което детето няма да получи необходимото количество майчина кръв, обогатена с кислород и полезни вещества.

Следователно, при корекция на налягането при хипотонични пациенти в състояние на бременност, те се опитват да направят без хапчета и инжекции, ако няма жизнени показания.

На първо място са общи съвети, които бъдещата майка ще трябва стриктно да спазва.

Общи препоръки

Жена с ниско кръвно налягане трябва да спи най-малко 10-12 часа. Ако възможността позволява, тогава трябва да намерите време през деня, за да подремнете за час-два или просто да лежите в хоризонтално положение с повдигнати крака.

Можете да хвърлите краката си върху облегалката на дивана или да поставите ролки, тахти, големи възглавници или навити одеяла под пищялите. За жените с ниско кръвно е трудно да заспят и да се събудят, затова е най-добре да се опитат да си лягат по-рано и да стават рано, като не забравят за дневните нужди от 10-12 часа.

По време на нощен сън е по-добре да оставите прозореца или вратата на балкона отворени, ако сезонът позволява. Непрекъснатият достъп на кислород ще намали вероятността от внезапен спад на налягането през нощта.

Такива ситуации се случват доста често, когато хипотонична бременна жена спи по гръб и плодът притиска долната куха вена. За спане можете да изберете висока възглавница, също трябва да поставите валяк за одеяло или осман под краката си.

На сутринта жената не трябва да става бързо от леглото. Внезапното покачване може да причини замайване и припадък..

Също така трябва да избягвате резки наклони, промени в положението на тялото в пространството..

По време на изпълнението на гимнастика, което е желателно за всички дами в „интересна поза“, трябва да се изключат от комплекта упражнения тези, които са свързани с навеждането на тялото напред и в страни, както и надолу.

Съветът да държите краката си повдигнати често е много важен. В крайна сметка, когато жената заеме тази позиция, кръвта от долните крайници отива в коремната кухина, налягането леко се повишава, здравословното състояние се подобрява.

Между другото, тази поза е отличен метод за предотвратяване на разширени вени при бременни жени. За известно стабилизиране на кръвното налягане нагоре можете да опитате да носите масажни антиварикозни чорапи.

Повечето гинеколози напълно одобряват тази "мода" за бременни жени с ниско налягане.

Повишената физическа активност по време на носене на дете се отменя, но при хипотония са желателни дълги разходки на чист въздух, както и дейности като упражнения на фитбол и плуване. Такива упражнения ще помогнат за подобряване на тонуса на съдовата система..

Контрастният душ е много полезен, той ви позволява бързо и практически безопасно да повишите нивото на кръвното налягане. Практикувайки този метод, определено трябва да се консултирате с Вашия лекар дали имате заплаха от прекъсване на бременността, тъй като контрастът между студена и топла вода може да доведе до внезапно свиване на маточните мускули.

Основните правила за безопасност са водата да не става твърде студена или прекалено гореща. Нека контрастът да бъде по-мек и използвайте по-радикални температурни промени след раждането, за да ви помогне да влезете в добра форма по-бързо..

Бременните жени с ниско кръвно налягане са строго забранени от стрес и безпокойство. Те често са началният механизъм за рязък скок на кръвното налягане надолу.

Препоръчително е да контролирате налягането сами, два пъти на ден (сутрин и вечер), като го измервате с тонометър у дома. Налягането трябва да се измерва на двете ръце. Съвременните устройства премахват необходимостта от асистент, бъдещата майка може лесно да се справи сама с тази задача.

Получените стойности трябва да бъдат записани в специална тетрадка, така че при следващата среща в антенаталната клиника да покажете динамиката на собственото си състояние на лекаря.

Хранене

Храненето с понижаване на кръвното налягане по време на бременност трябва да е достатъчно; не трябва да се гладувате и да се тормозите със специални модерни диети за бъдещи майки. Единственото нещо, с което да се ограничите малко е - солта.

Мнозина вярват, че тъй като е забранено от лекари с високо кръвно налягане, той също може да го повиши, ако е необходимо, и да започне да се опира на кисели краставички и сушена риба. Тази тактика е погрешна, тъй като изобилието от сол само влошава незавидното положение, създадено от ниско налягане - започва оток. Солта на ден за бременна жена се нуждае от не повече от 5-6 грама.

С пристъпи на гадене, причинени от ниско кръвно налягане, бъдещата майка може да се бори с неподсладени крекери, крекери. Те също така ще улеснят събуждането сутрин, ако на нощното шкафче лежат няколко парчета.

Редовната питейна вода ще помогне за повишаване на налягането. Колкото повече ще бъде пиян, толкова по-голям е обемът на кръвта, циркулираща в тялото. Не забравяйте обаче за вероятността от „печелене“ на оток и дневното количество течност трябва да бъде обсъдено с Вашия лекар. Обикновено не надвишава 2 литра..

Храните, които повишават кръвното налягане, трябва да влизат в диетата всеки ден, когато е възможно. То:

 • ягоди;
 • малини;
 • касис;
 • корен от целина;
 • извара;
 • месо;
 • риба;
 • Морска храна;
 • зърнени култури - елда, царевица, овесени ядки;
 • кайсии;
 • дрян;
 • черен дроб;
 • лук;
 • орехи;
 • различни видове сирена.

Особено внимание трябва да се обърне на протеиновите храни. Трябва да има достатъчно.

За кафето, без което хората с ниско кръвно налягане не могат да си представят нормално съществуване, по време на бременност трябва да се консултирате с лекар.

Ако ниското кръвно налягане не е причинено от проблеми със сърцето и ендокринната система, ако няма други патологии в допълнение към ниското кръвно налягане, лекарят може да позволи на бъдещата майка от време на време да пие чаша слабо кафе или кафена напитка, допълнително разредена с мляко. Това обикновено се препоръчва, когато настъпи следващият епизод на упадък..

Народни средства за защита

Поради почти пълната невъзможност за лечение на бременна жена с прости и разбираеми за лекарите лекарства, гинеколозите често одобряват традиционната медицина.

Единственото условие е определено да информирате лекаря за желанието си да използвате точно такива методи за коригиране на кръвното налягане. Опитният лекар не само ще ги обсъди с бъдещата майка, но и ще подкани няколко изпитани от времето рецепти за алтернативна медицина.

Ето само няколко от използваните инструменти - Rhodiola rosea (не тинктура, а билката на златния корен), оксалис (известен още като заешко зеле). И двете растения трябва да се приготвят като слаба отвара само с разрешение на лекар. Въпреки липсата на очевидни противопоказания за бременни жени, тези лечебни растения имат доста впечатляващ списък от странични ефекти.

Готвенето на домашни плодови напитки от малини и касис се счита за достатъчно безопасно. Въпреки това, в желанието за естествени витамини, боровинките и боровинките трябва да се избягват. Тези плодове намаляват кръвното налягане и това не бива да се допуска.

Медикаментозно лечение

Както вече споменахме, изборът на медикаменти е лекарска задача и той не принадлежи към категорията на лесно разрешими. Медицинският метод за повишаване на кръвното налягане е спешна мярка, която е необходима само в случай на рязко и тежко спадане на кръвното налягане, припадък.

При това състояние жените обикновено се хоспитализират, за да проведат лечение в болнична обстановка. Понякога се използват следните лекарства:

 • "Пантокрин". Това лекарство, създадено на базата на екстракт от еленови рога, ефективно повишава кръвното налягане чрез стимулиране на централната нервна система, повишаване на съдовия тонус. Лекарството не е противопоказано за бременни жени, въпреки че специални инструкции посочват, че не си струва да се предписва на бъдещи майки поради липсата на достатъчно и убедителни клинични проучвания при тази група пациенти. Лекарството обаче всъщност се предписва и използва, но под наблюдението на лекар..
 • Дипиридамол. Това лекарство, чиято основна активна съставка е едноименното вещество, подобрява микроциркулацията на кръвта, увеличава скоростта на коронарния кръвен поток. През първия триместър употребата на лекарството е непрактична, но през втория и третия триместър лекарството може да бъде предписано, ако е необходимо. Има и други лекарства, но тяхното използване се извършва само в стационарно състояние.

Физиотерапия

Ако е необходимо, лекарят може да предпише на бременна жена, в допълнение към коригирането на диетата и дневния режим, физиотерапия. Най-ефективни по време на бременност са електросън, балнеолечение, електрофореза. Според направлението на лекар такива процедури могат да бъдат получени в поликлиника по местоживеене или в частна клиника, която има собствена стая за физиотерапия..

Профилактика на хипотония

По-разумно е да започнете да се занимавате с профилактика на хипотония по време на бременност още преди нейното начало, на етапа на планиране.

По време на регистрацията в антенаталната клиника една жена трябва да е наясно дали има ниско кръвно налягане и при какви обстоятелства то обикновено намалява. За да направите това, за предпочитане е да посетите терапевт и, ако е необходимо, кардиолог..

Ако има тенденция към понижаване на кръвното налягане, е задължително да се предупреди гинекологът за това, който ще наблюдава по-внимателно такава бременна жена. Без да чака нивото на кръвното налягане да направи първия си скок надолу, жената трябва да се придържа към важни правила, които ще намалят вероятността от усложнения до минимум:

 • спи достатъчно време, поне 10 часа на нощ;
 • яжте добре, не преяждайте, но също така не си отказвайте храна, особено протеини;
 • ходете по-често на чист въздух, правете възможна гимнастика, занимавайте се с плуване, ако има възможност и няма противопоказания от акушер-гинеколога;
 • не приемайте никакви лекарства без съгласието на лекар, много лекарства понижават кръвното налягане като страничен ефект;
 • не пренебрегвайте симптомите на влошаване на състоянието; ако се появят характерни признаци на хипотония, трябва да се направи непланирано посещение при лекуващия лекар. Не трябва да се страхувате от незабавна хоспитализация, при ниско кръвно налягане жените се изпращат в болница много по-рядко от бременни жени с високо кръвно налягане.

Консултацията е необходима, за да не се губи ценно време, ако ситуацията изисква незабавна помощ.

Лекарят ще разкаже всичко за хипотонията при бременни жени в следващото видео.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Ниско кръвно налягане в началото на бременността: какво да правя

Ниското кръвно налягане по време на бременност е проблем, с който се сблъсква всяка четвърта жена, докато носи дете. Някои хора се справят с лек дискомфорт с чаша чай или сладък сън. Някой започва да се тревожи, причинявайки влошаване на състоянието. Проблемът трябва да се бори. Научете как да повишите кръвното налягане и защо хипотонията по време на бременност е опасна от статията.

Внимание! Материалът е само с информационна цел. Не трябва да прибягвате до лечението, описано в него, без предварително да се консултирате с Вашия лекар.

Как можете да повишите ниското кръвно налягане по време на бременност?

Ниското кръвно налягане е причина за безпокойство независимо от гестационната възраст. Често се казва, че хипотонията (ниско кръвно налягане) не е толкова опасна и много по-лесно поносима от хипертонията (високо кръвно налягане).

Важно е да се разбере, че всеки човек има така наречения работен натиск, но има и нормални граници. Еднократната промяна в показателя за кръвно налягане, като същевременно се поддържа нормално здраве с 10% в посока на увеличаване или намаляване на цифрите, не е патология. Ако налягането постоянно се колебае, се наблюдава тежка хипотония, която е придружена от лошо здраве, важно е да се потърси съвет от специалист и да се научите как да повишите налягането, без да навредите на себе си и на детето.

Има много причини за хипотония. Някои от тях са физиологични, а други са способни да причинят непоправима вреда на здравето на майката и бъдещото бебе. Не забравяйте, че спестяването на време и пари за посещение на лекар може да струва най-скъпото нещо - живота.

Ако ниското кръвно налягане не изисква лечение в медицинско заведение под наблюдението на лекари, можете сами да стабилизирате състоянието. За да направите това, достатъчно е да се придържате към следните препоръки:

 • Следете продължителността и качеството на съня. Бременната жена се нуждае от поне 10 часа сън на нощ и задължителна дневна почивка. Тялото е в състояние да си каже как да му помогне. Ако се чувствате сънливи през деня, не се съпротивлявайте, подремнете половин час. Няма да навреди.
 • За да повишите общия тонус на тялото, вземете душ. Не горещо, не студено, не контрастиращо. Регулирайте температурата на водата за приятно преживяване.
 • Ако е възможно, разхождайте се на чист въздух и проветрявайте апартамента възможно най-често.
 • Внимавайте за диетата си. Наблегнете на здравословната храна. Увеличете количеството протеини и храни, съдържащи витамин В в диетата.

Прясно сварен черен чай със захар и лимон ще помогне да се справите със слабостта, причинена от хипотония. Моля, обърнете внимание: не пакетче чай, а истински чай от насипни листа.

За нормализиране на кръвообращението е полезно да се правят сутрешни упражнения, които ще са от полза за бъдещата майка. Достатъчно е да овладеете трите основни упражнения, които могат да се изпълняват както в началото, така и в края на бременността. Така:

 1. Сложете дланите си пред лицето. Повдигнете лактите така, че визуално да се изтегли линия от лакът до лакътя. Стиснете силно дланите си, за да усетите мускулите на ръцете и гърба. Фиксирайте позицията за 5-10 секунди. Отпуснете се и повторете упражнението.
 2. Застанете с гръб към стената. Бавно се вдигнете на пръсти, останете в това положение за 30 секунди и внимателно спуснете на пълен крак.
 3. Застанете с гръб към табуретка, диван или стол и започнете бавно да клякате. Основното нещо е да не седите на стол, а да се заключите в междинна позиция. Ако усещате вътрешните мускули на бедрата, значи правите упражнението правилно. След 30 секунди бавно върнете тялото в изходна позиция.

Отначало направете 5-10 комплекта. С течение на времето можете да увеличите както продължителността на упражненията, така и броя на подходите. Такава гимнастика ще подобри микроциркулацията на кръвта в тялото, ще позволи на мускулите да поддържат тонуса..

Ако по време на тренировка се появи дискомфорт или замаяност, откажете се от физическата активност, дори минимална.

Академик от Международната академия по информатизация, доктор на медицинските науки Май Шехтман предлага да се бори с проявите на хипотония, които не изискват лечение в болница, с помощта на билкови лекарства, или по-скоро специална инфузия.

За приготвянето на продукта е необходимо да се подготви колекция, която включва такива растителни компоненти в следното съотношение:

 • корен от аир и плодове от хвойна - по ½ част;
 • Veronica officinalis, ягодови листа, цветя от цикория - по 1 част;
 • корен от любимец, ароматна рута, бял равнец, шипки - по 2 части;
 • Жълт кантарион - 7 части.

За мерната единица - част - вземете супена лъжица.

За да приготвите инфузията, изсипете 2,5 супени лъжици. вряща вода 3 с.л. л. събиране и настоявайте в термос за 8 часа. Пийте охладената запарка три пъти през деня преди хранене с интервал от 30-40 минути.

Преди да приемате или консумирате непознати продукти, уверете се, че организмът се понася индивидуално. Универсален тест - нанасяне на продукта върху извивката на лакътя. Ако кожата не сърби, не се зачервява, тогава няма първична алергична реакция.

Не поемайте отговорност за живота си и детето си, ако се съмнявате, че можете да се справите сами с болестта. Ако опитите за нормализиране на вашето благосъстояние не носят желания успех, не отлагайте посещението си на лекар.

Вижте също: Могат ли бременните жени да пият кафе?

Защо ниското кръвно налягане е опасно по време на бременност?

Хипотония - по-правилно хипотония - показва намаляване на мускулния тонус. Резултатът от това състояние е забавяне на кръвообращението..

При жени на възраст 20–40 години ниското кръвно налягане е норма в 7% от случаите. Бременните жени страдат от ниско кръвно налягане два пъти по-често. Ако хипотонията не е физиологично (нормално за организма) състояние, това е независим проблем или симптом на друго заболяване.

Ако жената е склонна към хипотония, бременността ще изостри проблема. Първата и основна причина е промяна в хормоналните нива.

Следващата причина за понижаване на кръвното налягане е ранната токсикоза. Повръщането причинява загуба на течности, дефицит на полезни микро- и макроелементи, влошаващо състоянието на бременната жена. Какво друго може да бъде причина за ниско кръвно налягане в ранните етапи? Така:

 • нарушаване на бъбреците и надбъбречните жлези;
 • проблеми със сърдечно-съдовата система;
 • липса на желязо;
 • дефицит на сол;
 • ниска кръвна захар;
 • дефицит на макро- и микроелементи;
 • нарушаване на работата на щитовидната жлеза;
 • стрес и общо психо-емоционално изтощение.

През последните години недохранването за отслабване и оформяне на тялото е бичът на бременните жени. Полярният противоположен проблем е преяждането. Докато носи дете, жената трябва да се храни правилно и само за себе си. Всичко, от което се нуждае бебето, ще вземе от кръвта, а след това и от майчиното мляко.

Защо хипотонията е опасна? Нека да разберем сега. Така:

 • Пренебрегването на проблема, оставянето на хипотонията без внимание може да доведе до спиране или забавяне на вътрематочното развитие на плода.
 • Нарушаването на кръвообращението в тазовите органи причинява смущения или отсъствие на раждане.
 • Намаленият мускулен тонус провокира обилно кървене. Това е особено опасно, ако раждането става чрез цезарово сечение или по време на естественото раждане жената е била ранена, придружена от кървене.

За да не навредите на себе си или на детето, е важно да идентифицирате проблема навреме. За да направите това, достатъчно е да знаете симптомите на хипотония и да разберете какво се счита за патологично състояние и каква е нормата..

Има три етапа на заболяването, а именно:

 • Компенсирана (продължителна) хипотония.

Този стадий на заболяването се проявява само при измерване на кръвното налягане, не причинява дискомфорт. Компенсираната хипотония не се счита за патология.

 • Субкомпенсирана (нестабилна) хипотония.

В допълнение към действителното понижаване на кръвното налягане, човек изпитва главоболие, замаяност и страда от обсесивно чувство на безпокойство. При хипотония на този етап често има усещане за учестено сърцебиене, наблюдават се постоянна сънливост, обща летаргия и метеочувствителност.

 • Декомпенсирана хипотония.

Придружен е от хипотонични кризи (рязък спад на налягането до критични цифри). Визуално се определя от цианоза на крайниците.

Ако не поддържате тялото в добра форма и не потърсите навреме помощ от терапевт, компенсираната хипотония може да се развие в декомпенсирана, особено ако ниското кръвно налягане е съпътстващ симптом на заболяването.

Когато се сблъскате с подобен проблем, опитайте се да не бъдете сами дълго време. Внезапно, критично спадане на налягането може да причини припадък. В случай на загуба на съзнание е важно да получите първа помощ навреме от тези, които са наблизо, а по-късно и помощта на лекарите.

Първата помощ по никакъв начин не означава прилагане на лекарства - това е дело на лекарите. Следното ще помогне за стабилизиране на състоянието:

 1. Помогнете на жената да лежи на удобна, равна повърхност. Не вдигайте глава, не слагайте възглавници.
 2. Отворете прозорците, за да проникне свеж въздух в стаята.
 3. Поставете хладен, мокър компрес на челото си.
 4. В случай на загуба на съзнание, носете под носа си памучен тампон, напоен с амоняк.
 5. Разтрийте ушите и бузите си.
 6. Дайте на жената хладна вода. Ако е възможно, добавете лимонов сок към водата или вземете парче лимон за ядене.

Носенето на бебе е трудна и отговорна задача. Насладете се на бременността си и направете всичко възможно, за да сте сигурни, че бебето ви се ражда здраво.

Не пренебрегвайте себе си и не се страхувайте да потърсите помощ от специалисти. Консултацията не е присъда, а тази, която е знаеща, въоръжена. Ако състоянието не е опасно за мама и бебе, лекарят ще посъветва как и как да се повиши налягането.

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков