Сълзите и други наранявания, получени от жените по време на раждане, обикновено им доставят осезаем дискомфорт, а шевовете, наложени в резултат на такива наранявания, изискват много внимание и значително ограничават активността на младата майка. Такива шевове могат не само да причиняват болка за дълго време, но и понякога могат да се разминават, провокирайки доста сериозни здравословни проблеми..

Причини за целостта на белега и как да го избегнете

Най-честите случаи, когато се поставят конци след раждане в перинеума. Много по-рядко шевовете се прилагат върху матката и корема - след цезарово сечение, в тазовото дъно, на шийката на матката, във влагалището и др. Всички гореспоменати шевове изискват внимателно спазване на личната хигиена и физическата активност е категорично противопоказана.

Причини, поради които след раждането може да възникне разминаване на конците:

 • Внезапни движения или прекомерна физическа активност в първите часове и дни след раждането;
 • Преждевременно отстраняване на свързващия материал;
 • Наличието на възпаление, което пречи на заздравяването и сливането на тъканите;
 • Наличие на тежко хронично заболяване, като захарен диабет;
 • Неспазване на правилата за лична хигиена.

Какво трябва да направите, за да не се раздалечат шевовете?

Проявата на болка в перинеума през първия път след раждането в повечето случаи се счита за норма. За да ги сведе до минимум, на жената не се препоръчва да седне около месец. Всички необходими процедури: хранене, хранене на бебето, изцеждане на мляко, гледане на телевизия, шофиране в кола е най-добре да се прави в легнало положение. Всичко това е необходимо, за да не се натоварва ненужно перинеума, тъй като колкото по-малко е натоварването на шевовете, толкова по-вероятно е те да се излекуват бързо и без проблеми..

Шевове след цезарово сечение

Шевовете след цезарово сечение са много изложени на риск от дивергенция поради факта, че имат доста голяма дължина, поемайки товара буквално от всяко движение на жена. След такава операция жената има два белега: външен и вътрешен. Външният белег свързва стените на коремната кухина, а вътрешният белег свързва стените на матката.

Разрезът в матката обикновено се зашива със специални резорбируеми конци, а самият шев се формира в рамките на 7-10 дни. Първите 3-5 дни след операцията и двата конца могат да навредят доста силно, поради което през този период на жената се предписват лекарства за болка. Вътрешният шев на матката се счита за доста надежден и обикновено не изисква специално внимание към себе си, тъй като се намира вътре в тялото. Единственото условие: изключване на товари и почивка в леглото през първите 3-5 дни. Що се отнася до външния шев, освен да се изключи физическото натоварване, е необходимо да се извършва и редовно антисептично лечение, за да се избегне възпаление и нагнояване. Ако това се случи внезапно, тогава лекарят трябва да направи дренаж, за да се отцеди гной от раната и противовъзпалително лечение на шева.

За да се избегне разминаването на външния шев след цезарово сечение, много е желателно жените да носят специална превръзка от еластичен материал, която ще помогне за фиксирането на зарасналите тъкани. Алтернатива на превръзката може да служи като плътно стягаща превръзка.

Видео шевове след раждане

Какво да направите, ако белегът се е отворил?

Болката в конците обикновено продължава известно време, но постепенно трябва да стане по-малко забележима. Ако болката не отшуми с течение на времето, а напротив стане по-интензивна, тогава това е много сериозна причина да отидете на лекар, тъй като само специалист може да оцени реалното състояние на шевовете.

Списък на симптомите за спешна медицинска помощ:

 • Повишена болка;
 • Зачервяване на самия шев и тъканите около него;
 • Кървене и странно отделяне
 • Подуване около белега;
 • Рязко покачване на температурата.

След преглед, в зависимост от степента на несъответствие в целостта на шева, лекарят ще предпише необходимото лечение.

 1. Ако шевът се е отделил и раната все още не е заздравяла, лекарят ще го приложи отново.
 2. Ако шевът има само няколко шева един от друг, тогава е напълно възможно да не се изисква хирургическа интервенция.
 3. Ако след раждането са изминали 1-2 години и шевът се е разпръснал много, тогава ще трябва да дисектирате отново тъканта и в резултат да повторно зашиете.

За да предпази жената възможно най-много от ситуацията с разминаването на шевовете преди изписването от болницата, лекарят просто е длъжен да извърши задълбочен преглед на шевовете за отсъствие на възпалителни процеси, както и да я инструктира подробно какво може да се направи и от какво е по-добре да се въздържате.

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.

Шевът се отдели след раждането

Шевовете, получени по време на раждането: в резултат на епизиотомия, разкъсване на раждането, цезарово сечение, са доста болезнени и причиняват много неудобства на новородените майки. Конците на тазовото дъно са много болезнени и изискват големи грижи, за да се избегне изчезване или скъсване. Случва се шевът да се счупи след раждането в резултат на привидно незначителни усилия.

Шевовете в перинеума са неудобни и болезнени, особено след като условията на тяхното местоположение не допринасят за бързото им стягане. За бързо излекуване са необходими пълноценна почивка и стерилност, което е много трудно да се постигне на това деликатно място. Въпреки факта, че лекарите дават препоръки да не се вдига нищо по-тежко от три килограма, коя майка би се съгласила да следва този съвет, като същевременно се лиши от възможността да вземе дългоочакваното си бебе?! Така че те трябва да пренебрегват благосъстоянието си, за да полагат грижи и обич към детето си.

Перинеалната област изключва налагането на превръзка върху конците, а освобождаването на лохии благоприятства появата на патогенна флора, която може да повлияе на ситуацията по лош начин, когато шевът се е разпръснал след раждането.

Как да се избегне разминаването на шевовете след раждането

За да се избегне разминаване на шевовете през първите седмици след раждането, на жената не е позволено да седи, всички манипулации, било то: хранене на бебето, собствено хранене и други действия, трябва да се извършват само в легнало или изправено положение. Дори след изписването от родилния дом не се препоръчва да седите през първия месец. От родилното отделение трябва да си тръгнете легнало, разстилайки столчето за кола. Четири седмици след раждането можете да опитате да седнете внимателно само на твърда седалка..

Най-често конците се разминават в първите часове след отстраняването на конците. Причините са различни: бързо движение, неуспешно сядане, а също и нагнояване по шева. Последното не се среща много често, само със силни пропуски. Ако усетите остра болка в перинеума, мястото на шева е зачервено - шевът може да се разпадне. Ако раната все още не е заздравяла и конците на конците вече са отстранени, това също може да бъде предпоставка за разминаването на конците. Дори ако е възможно да се избегне разминаването на шевовете, на мястото на шева може да се образува груб белег..

Ако с незараснала рана шевът се е разпаднал след раждане, лекарят го прилага отново. При зараснала рана, ако няколко шева са се разминали, лекарят след преглед решава дали са необходими нови шевове или ги оставя такива, каквито са, и това няма да представлява заплаха за здравето на жената. При пълно разминаване на шевовете се изисква да се изрежат раните и да се зашият отново.

Какво да направите, ако шевът е счупен след раждане

Ако у дома, след изписването, установите, че шевът кърви, тогава най-вероятно има несъответствие. Лекарят трябва да изследва шевовете, така че леко възпаление да не причини сериозно увреждане на тялото. Причината за ранно обжалване пред специалист трябва да бъде оток на мястото на шева, хиперемия, течност и гной от шева и повишена телесна температура. Всички тези признаци могат да причинят ендометриоза или друго заболяване и са причина за незабавно посещение в клиниката.

Шевът, образуван чрез цезарово сечение, трябва да бъде особено защитен, тъй като има доста дълъг разрез, който минава през цялата предна предната коремна стена и лесно може да се разпръсне с усилие. В първите дни не бива да държите новородено на ръце..
Специална следоперативна превръзка или, в краен случай, плътно затегната пелена ще помогне да се осигури такъв шев..

Причини за разминаване на шевовете след раждане и методи за грижа

Понякога по време на раждане лекарите трябва да зашият перинеума след епизиотомия или сълзи. Присъствието им носи много неудобства, дискомфорт и болка. Най-неприятното нещо, което може да се случи, е разминаването на шевовете след раждането. Спазването на предпазните мерки и правилата за лична хигиена ще помогне да се избегнат подобни усложнения. Но какво да направите, ако шевът се е счупил след раждането и как да отидете до тоалетната, без да го повредите. Ще говорим за това в нашата статия..

Шевове на чатала и грижи

Епизиотомията се извършва, за да се избегне разкъсване на меките тъкани на перинеума и нараняване на детето. Лекарят избира вида на разреза по свое усмотрение, в зависимост от анатомичните особености на гениталиите на жената. Има 2 вида разрези. Перинеотомията е разрез по средната линия към ануса. Епизиотомия - страничен разрез, под ъгъл към ануса. Разрезът по средната линия заздравява по-бързо от страничния разрез. Съществува обаче риск от дисекция на ректума и възпаление..

След раждането на бебето върху разреза се поставя шев. Най-често за зашиване се използват саморазбираеми конци. Някои родилни болници използват синтетични конци, импрегнирани с антибиотичен разтвор. Те се отстраняват преди изписване от родилния дом..

Най-важната превантивна мярка за разминаване на шевовете е спазването на хигиената на гениталиите и намаляване на физическата активност след раждането. През цялото време, прекарано в следродилния отдел, шевовете се обработват с антисептичен разтвор 2 пъти на ден. Тези манипулации избягват развитието на инфекция и възпаление в следродилния период..

Докато сте в болницата, е важно да спазвате три основни правила за предотвратяване на разминаването на шевовете:

 1. Измийте възможно най-често.
 2. Сменяйте дамската превръзка на всеки 2 часа.
 3. Намалете физическата активност до минимум. Опитайте се да не напрягате мускулите на тазовото дъно.
  Най-високият риск от разминаване на конци след епизиотомия е първите 2 седмици след раждането.

Причини за разминаване на шевовете след раждане

Поради неспазване на горните правила, шевът може да се разпръсне и ще настъпи нагнояване на раната.

Разминаването на шевовете се провокира от следните фактори:

 1. Седнал твърде рано.
 2. Вдигане на тежести и резки движения.
 3. Трудности при дефекация, запек.
 4. Ранева инфекция.
 5. Неспазване на правилата за интимна хигиена.
 6. Ранно начало на сексуална активност след раждане.

Какво да направите, ако шевът на чатала е отворен

Вътрешните разкъсвания на шийката на матката и влагалището са доста редки. Но проблемите с външните шевове се случват по-често..

Наличието на проблем може да бъде разпознато по определен набор от симптоми. Те говорят за развитието на възпалителния процес..

 • Подпухналост и болезненост на срамните устни и областта на шева.
 • Промяна в характера на лохиите (примес на гной).
 • Болка в перинеума по време на движение.
 • Повишена телесна температура.

Ако откриете признаци на разминаване на шева върху перинеума, трябва незабавно да се консултирате с гинеколог или родилно заведение, където се е родило.

Тактиката на лечение в тази ситуация зависи от времето на разминаване на шевовете. Ако това се е случило през първия ден и няма признаци на възпаление, лекарят ще коригира повредените шевове и ще обработи раната с антисептик. В случай на инфекция и ако шевът се е загноил, се предписва антибиотична терапия.

След многократно зашиване се извършва локална противовъзпалителна терапия. В този случай често се използват противовъзпалителни лекарства: мехлем на Вишневски, мехлем Levomekol и др. Парче марля се импрегнира с лекарството и се нанася върху засегнатата област. Ако вътрешните шевове са нарушени, тогава във влагалището се поставя тампон с лечебен мехлем и се сменя 2 пъти на ден.

Тоалетна разходка с шевове на чатала

За първи път в тоалетната "в по-голямата си част" през първите дни след раждането - винаги е вълнуващо за младите майки. В крайна сметка рискът от разминаване на конците от епизиотомия се увеличава с прекомерно напрежение на мускулите на тазовото дъно. Ето защо е важно да се опитате да избегнете запек..

Следните указания ще ви помогнат да избегнете проблеми с изпражненията след раждането:

 1. Изключете от диетата храни, които са обогатени: тестени изделия, хляб, ориз, картофи.
 2. Увеличете употребата на храни, които стимулират червата: пресни зеленчуци, млечни продукти, цвекло, сини сливи.
 3. Както е предписано от лекаря, използвайте леки лаксативи: Duphalac, Normase, Microlax, глицеринови супозитории.
 4. Задържането на изпражненията е възможно през първите 2 дни след раждането. Свързва се с пренатално прочистване на червата с клизма..

Предотвратяване на разминаване на шевовете на перинеума

Лечението на разминаването на шевовете след раждането е дълъг и трудоемък процес. Следователно е по-лесно да се предотврати този проблем, отколкото да се коригират последиците му по-късно..

За да избегнете разминаване на шевовете, следвайте препоръките на акушер-гинеколозите:

 • Разрешено е да седнете само 10 дни след раждането с епизиотомия. Всички манипулации за грижа за детето ще трябва да се извършват в изправено или легнало положение.
 • Сменяйте дамските превръзки на всеки 2 часа.
 • Изплаквайте перинеума с чиста вода след всяко посещение в тоалетната.
 • След измиване, попийте чатала със суха кърпа и проветрете за няколко минути. За ранно заздравяване повърхността на кожата трябва да е суха.
 • Изберете легнали или изправени позиции за кърмене.
 • Не вдигайте нищо по-тежко от детето си.
 • Отложете началото на сексуалната активност за 1-2 месеца, докато конците излекуват напълно.
 • Според указанията на Вашия лекар, продължете да обработвате шевовете след като се върнете от болницата.

Видео за възстановяване на епизиотомия

Болката в шева от епизиотомията може да продължи 1 до 2 месеца след раждането. Ако откриете признаци на нагряване на конци, незабавно посетете Вашия лекар. Нелекуваното възпаление може да провокира образуването на нееластичен келоиден белег, който боли и причинява много неудобства..

Разминаване на конците след раждане: причини, последици и профилактика

По време на раждането може да се наложи прерязване на перинеума или, в най-лошия случай, разкъсване на влагалището или шийката на матката. След това акушер-гинеколозите зашиват увредената тъкан. Шевовете могат да причинят болка и неудобство на млада майка и при неправилна грижа и пренебрегване на физическите ограничения, те могат напълно да се разпръснат, което ще доведе до нежелани последствия.

Видове конци след раждането

След раждането се прилагат шевове, когато меките тъкани са повредени за бързото им заздравяване и за предотвратяване на нежелани последици (нагнояване, възпаление и др.). По време на естествено раждане стените на матката, шийката на матката и влагалището могат да се спукат. Често лекарите специално изрязват перинеума, за да улеснят процеса на отстраняване на плода и да предотвратят разкъсвания, тъй като разрезът заздравява по-бързо и по-рядко води до усложнения. Ако майката е претърпяла цезарово сечение, тогава стената на матката, интрамускулната тъкан и кожата на корема се зашиват. Нека разгледаме по-подробно видовете следродилни конци по време на естествено раждане:

 • Шевове по шийката на матката. Насложена върху разкъсване на тъкани поради недостатъчно разширение на шийката на матката. Шийката на матката се зашива "на живо" веднага след раждането. Не се изисква анестезия поради частична загуба на органна чувствителност по време на раждане. Най-често се използва саморазбираем материал, нишките не изискват последващо отстраняване и специфични грижи в следродилния период.
 • Шевове във влагалището. Причините за вагинално разкъсване са липса на еластичност или физиологични характеристики. При зашиване се използва локална анестезия или обща краткосрочна анестезия, тъй като усещанията по време на процедурата са болезнени.
 • Шевове на чатала. Най-често срещаният тип разкъсване е в перинеума. Има три степени на разкъсване, в зависимост от мястото на повредата. Първата степен се нарича разкъсване на кожата, втората - кожата и мускулите, третата - нарушение на целостта на кожата, ректалните мускули. За да се предотврати разкъсване с неравномерни ръбове, които се лекуват дълго време, лекарите могат да направят разрез в перинеума със скалпел. При дисекция на перинеума от центъра към ануса се използва методът на перинеотомия. Разрезът от задната комисура под ъгъл от 45 градуса се нарича епизиотомия. Конците се извършват на етапи - първо стените на ректума се фиксират с конец, ако е повреден, след това мускулната тъкан и накрая кожата. Последният слой е зашит със синтетични нишки, импрегнирани с антибиотични разтвори. Няколко дни по-късно лекарят ги отстранява..

Разкъсванията най-често се случват по следните причини:

 • големи плодове;
 • неправилно представяне на плода;
 • възрастта на майката е над 35;
 • тесен таз на родилка;
 • бързо раждане;
 • наличие на белези върху перинеума от предишно раждане;
 • структурни особености на перинеума и други.

Защо шевовете на перинеума се разминават след раждането

Шевовете, изработени от не абсорбиращи се материали, обикновено се отстраняват 5-7 дни след раждането в родилен дом или предродилна клиника. Процедурата обикновено не е болезнена, по-скоро малко неудобна. За разлика от вътрешните шевове на матката или във влагалището, върху перинеума, те по-често се възпаляват поради постоянен контакт с лохиите (следродилно отделяне) и физическата активност на млада майка. Ние изброяваме най-честите причини за разминаване на шевовете след раждане:

 • неспазване на почивката в леглото през първите дни след раждането;
 • преждевременно седене;
 • вдигане на тежести и резки движения;
 • запек, провокиращ натиск върху увредената тъкан;
 • инфекция на рани;
 • недостатъчна хигиена на гениталиите;
 • носенето на тясно бельо от неестествени материи;
 • сексуален живот преди заздравяване на конци.

Повторно прилагане

Вътрешните шевове се разминават изключително рядко, за разлика от шевовете на перинеума, тъй като мускулите на шийката на матката и във влагалището са по-малко подвижни и не са обект на механични повреди. Това обаче може да се случи при преждевременно сношение например. Ако при самоизследване установите, че шевът изглежда подозрителен, причинява силна болка по време на ходене, трябва спешно да се свържете с гинеколога в предродилната клиника или болницата, от която сте изписани. Възможно е надеждно да се установи разминаването на шева само когато се изследва на лекарски стол. Препоръчително е да се свържете с акушер-гинеколог, който е взел раждането и който е добре запознат с анамнезата, за да извърши необходимите хирургични манипулации възможно най-скоро, като повторно зашива, ако е необходимо.

Ако раната е излекувана и шевът изглежда добре изпълним, но има малки участъци от възпаление, лекарят може да предпише антибиотична терапия - лечение с антисептични разтвори, противовъзпалителни мехлеми или използване на ректални супозитории за вътрешни наранявания. Друг е въпросът дали раната е все още свежа, а шевовете вече се разминават. В този случай обикновено се предписва втора операция за зашиване. Ако това се е случило, докато все още е в болница, лекарят ще забележи несъответствието на шева по време на прегледа и ще зашие отново възможно най-скоро. В този случай се използва локална анестезия и практически няма болка. Процедурата за зашиване е подобна на първоначалната зашиване след раждане. Операцията отнема само около половин час. След процедурата се предписват стандартни мерки за предотвратяване на разминаването на шевовете и средства за дезинфекция и ранно заздравяване на рани.
В ситуация, при която вече е настъпило пълно или частично разминаване на шева у дома, тъканите могат да се възпалят поради инфекция в отворената рана. Необходима е повторна дисекция с възможно частично отстраняване на възпалените области и нагнояване. Жената е под обща или местна упойка, болката обикновено липсва. Раната първо се измива старателно с антисептици, след което се дисектира и зашива отново в болнична обстановка, като се използват стандартни материали и техники за зашиване след раждането. Препоръчва се пациентът да остане в болницата под медицинско наблюдение в продължение на 5-6 дни преди зашиване, ако се използва не абсорбиращ се материал. По препоръка на лекар, в допълнение към стандартната грижа за шевовете, могат да се предписват антибиотици, за да се предотврати развитието на възпалителния процес. Болковите усещания след всички манипулации могат да бъдат доста интензивни с пълна дисекция на шева или незначителни, с частично несъответствие и без усложнения след операцията.
Появата на шева впоследствие зависи от качеството на работата на хирурзите и индивидуалните характеристики на кожата, но в повечето случаи многократното зашиване води до образуването на по-плътен белег, отколкото при една процедура. Периодът на пълно заздравяване е от 2 седмици до 2 месеца и зависи от индивидуалните характеристики на кожата, както и от наличието или отсъствието на възпаление след зашиване.

Признаци на разминаване на шевовете

Вътрешните шевове рядко се отделят. Това може да се случи, ако тялото отхвърли конци с индивидуална непоносимост към неговите компоненти. Разминаването на външните конци върху перинеума се случва по-често, обикновено в рамките на няколко дни след отстраняването на нишките. Жената може да почувства дискомфорт в тази област, да забележи подозрително отделяне. Подозирайки, че нещо не е наред, огледайте гениталиите с огледало. Ако външният шев не кърви или изглежда възпален, причината за безпокойство вероятно са гинекологични проблеми или повреда на вътрешните следродилни конци. Нека изброим признаците на разминаване на външния шев, което трябва да предупреди млада майка:

 • промени в цвета и консистенцията на вагиналното течение - появата на кръв или гнойни включвания;
 • зачервяване и подуване на гениталиите;
 • повишена телесна температура;
 • парене на мястото на раната;
 • остра болка в перинеума, утежнена от движение.

Терапия след повторно зашиване

След зашиване не можете да правите без използването на антисептични лекарства, които обработват раната, докато тя заздравее напълно 1-2 пъти на ден. Те включват:

 • зеленина;
 • разтвор на калиев перманганат;
 • разтвор на фурацилин;
 • Хлорхексидин;
 • водороден прекис;
 • Мирамистин;
 • алкохол за разтривки.

С развитието на усложнения, бавно заздравяване на конци или след повторното им прилагане, лекарят може да предпише курс на лечение с използване на противовъзпалителни лекарства. Лечебният състав се импрегнира с марля и се фиксира с лен или мазилка, в контакт с перинеума. При вътрешни шевове тампон, намазан с лекарство, се вкарва във влагалището. Сменяйте подложката или тампона 1-2 пъти на ден според указанията на Вашия лекар. Често предписваните лекарства включват:

 • Левомекол маз. Предназначен за лечение на гнойни рани. Продължителността на лечението се определя индивидуално и продължава до спиране на отделянето на гной. По време на кърмене лекарството е противопоказано. Мехлемът се счита за високоефективен, резултатът обикновено се забелязва в рамките на няколко дни след началото на приложението. Цената на лекарството е около 150 r.
 • Мехлем на Вишневски (балсамов линимент). Специфичната миризма на този мехлем е позната на мнозина от детството - в съветското минало той е бил използван като външен противовъзпалителен агент навсякъде. Лекарството се счита за доста ефективно дори и днес, то не отстъпва позициите си, въпреки активното развитие на фармакологията. Съставът съдържа компоненти от естествен произход, които осигуряват характерна миризма - катран, рициново масло, ксероформ. Лекарството се счита за едно от най-безопасните, няма странични ефекти и е противопоказано само в случай на индивидуална непоносимост към компонентите. Цената на мехлема също е лоялна - около 30-50 рубли.
 • Солкосерил гел и мехлем. Едно от най-модерните средства за лечение на следродилни и други видове шевове. Активната съставка е от естествен произход, получена чрез химическа обработка на кръвта на телета. Използва се за лечение на рани без гнойно отделяне, подходящ за лечение на конци с признаци на възпаление, подуване, зачервяване. Страничните ефекти не са установени, противопоказание е алергия към компонентите на лекарството. Продължителността на лечението се определя индивидуално. Цената на лекарството е 400-450 рубли.

Фотогалерия: средства за лечение и лечение

Прегледи на жени

ушит. въпреки че шевът не е много голям. разпродадени, защото донесоха инфекция и дълго време не обръщаха внимание на оплакванията ми. Обърнах се към друг родилен дом (защото вече нямаше доверие в това. И постъпих правилно) се оказа, че всичко е много занемарено. образува "джоб" с голямо количество гной (вече!). първо излекува тази бяка. са били лекувани в продължение на 1,5 месеца. след това шевовете бяха преинсталирани. но уви. макар че вече съм виновен. трябваше да се грижиш за себе си и да вдигаш нищо по-трудно от чаша чай. Реших да се разходя с бебето в количката. Е, оставих ги от четвъртия, без асансьор, но когато ги вдигнах, се напрегнах. не отиде на третия шев. и сега е само пластмаса, но съм се разболял и сега не се комплексирам.

неприятно за мен

https://eva.ru/static/forums/153/2006_3/595985.html

Няма нужда да шиете нищо. И вече никой няма да ви зашие, когато видях, че имам още повече, см 3 шевовете се разделиха, отидох на лекар, тя ми предписа лечение и аз направих всичко и всичко се разрасна от само себе си

Алекса

https://www.baby.ru/popular/razoselsa-sov-na-promeznosti/

Имах го! С първото дете шевът се счупи, отиде при гинеколога, тя отново отряза стените (за да растат добре заедно) и отново зашие... След второто шевът също се раздели, но не много (просто имах пукнатини), не отидох никъде и така излекува...

ツ ॐइॐ º Любов ล ล ツ ॐइॐ º

https://www.baby.ru/popular/razoselsa-sov-na-promeznosti/

Съветите за повторно шиене не се търкалят, решава лекарят. И все пак не винаги е възможно незабавно да зашиете отново, ръбовете трябва да бъдат обработени. Аз също преживях подобна ситуация, лекарят посъветва хлорхексидин да се измива, изсушава, след което се прилага Solcoseryl GEL (4 пъти на ден) в продължение на 5 дни. След епителизиране нанесете маз Солкосерил. И тогава дефектите могат да бъдат шлифовани с лазер или козметичен метод! бъдете здрави!

Александра

https://www.babyblog.ru/community/post/vosstanovlenie/1697328

Бях прокълнат отново 3 месеца след раждането... преди това го мазах 4 пъти на ден с левомекол, банеоцин, след това метилуроцил и вмъкнах йодни супозитории (не помня името)... шевът беше направен козметичен... след 10 дни им беше позволено да седят.

VER4EVI4

https://www.babyblog.ru/community/post/vosstanovlenie/1697328

Е, наистина ми е изчезнал един шев, намазах го с левомикол, не се разрасна идеално, но гинекологът каза, че не вижда смисъл в пластичната хирургия, защото все още спазми.

Наталия Милова

https://www.babyblog.ru/community/post/vosstanovlenie/1697328

Но цял месец си спомнях шевовете! Докато нишките не паднаха! Заради тях всичко ужасно боли (беше прекалено стегнато или нещо такова). Измих го с калиев перманганат и след това с лайка и намазах с D-пантенол и някои други лечебни. Но как нишките отпаднаха - болката изчезна като ръка!

Латика

https://forum.materinstvo.ru/lofiversion/index.php/t26195–250.html

Мерки за превенция

След раждането жената трябва да спазва специални хигиенни правила и редица препоръки, за да не провокира разминаване на шевовете в перинеума. Важно е да ограничите физическата активност, редовно да третирате рани с антисептици и да избягвате клекове. За да сведете до минимум риска от усложнения, следвайте следните указания:

 • на първия ден след раждането можете да лежите само;
 • от втория ден е допустимо да ходите и да стоите;
 • седенето е разрешено не по-рано от 1-2 седмици след раждането на твърда повърхност при липса на болка;
 • хранете детето в легнало положение;
 • бельото не трябва да е плътно прилепнало, изработено от естествени дишащи материали;
 • започнете сексуален живот не по-рано от 6 седмици след раждането;
 • необходимо е да се миете ежедневно с помощта на бебешки сапун;
 • избършете чатала с размазващо движение с чиста памучна кърпа;
 • третирайте раната с антисептици и мехлеми, както е предписано от лекар редовно;
 • използвайте подложки след раждането, докато лохиите спрат, сменяйте ги на всеки 2-3 часа;
 • храната трябва да бъде диетична, предотвратявайки развитието на запек;
 • ако е необходимо, омекотете изпражненията с глицеринови супозитории;
 • не вдигайте товари, които надвишават теглото на детето.

Забраната за сядане изисква специално внимание. На жената е позволено от първия ден да приклекне на половина в тоалетната. В други случаи тя може само да лъже или да стои прав. След около 1-2 седмици е позволено да заемете легнало положение. След това можете да опитате да седнете на твърд стол. Само след като шевовете са напълно излекувани, е допустимо да седите на меки повърхности - на легло, диван, възглавница.

Възможни негативни последици и усложнения

Ако пренебрегнете признаците на разминаване на шевовете, жената изпитва болка и дискомфорт и рискува да зарази раната. В бъдеще такъв шев ще изглежда неестетичен, кожата може да се деформира и ситуацията може да бъде коригирана само с помощта на пластична хирургия. В периода след раждането трябва внимателно да наблюдавате вашето благосъстояние и външния вид на шева. Ние изброяваме възможните отрицателни последици от разминаването на шевовете:

 • Болков синдром. При прекомерна чувствителност на нервните тъкани във влагалището и перинеалната област жената може да изпита силен дискомфорт. Ако при преглед на стола не се открие несъответствие на шева, на жената може да се предпише физиотерапия, отопление, кварциране на гениталиите след пълното свиване на матката.
 • Развитие на инфекция. Патогенните бактерии проникват в отворена рана, което води до нейното нагнояване, възпаление. В напреднали случаи инфекцията прониква в гениталния тракт, което води до развитие на гинекологични заболявания. Лечението обикновено изисква антибиотична терапия.
 • Кървене. Те се появяват най-често с механично нараняване на шева, което води до неговото разминаване. Необходимо е да се използват противовъзпалителни лекарства или да се променят, в противен случай след оздравяването ще се образува широк и плътен белег.
 • Разширяване на влагалището. Поради частично разминаване на шева, пренебрегнато от жена или лекари, обемът на влагалището може значително да се увеличи. Това понякога се отразява негативно на чувствата на жената и нейния партньор по време на полов акт..

Видео: сълзи при раждането - как да избегнем проблеми

В следродилния период е необходимо да се обърне специално внимание на грижата за конците, наложени по време на раждането. Жената трябва да ограничи физическата активност, да лекува рани със специални разтвори. Ако шевовете все още са разделени, не можете да направите без консултация с лекар. В някои случаи е достатъчно да се проведе лекарствена терапия, за да се реши проблемът, но понякога се налага повторно зашиване. С навременна и качествена процедура, следвайки препоръките на лекаря, рискът от усложнения е сведен до минимум.

Какво да направите, ако следродилният шев се е отделил?

Има вътрешни и външни конци, които се наслагват поради намесата на акушер-гинеколога в процеса на раждане. Разрезите се правят без анестетични лекарства, за да се улесни процесът на раждане и бързото преминаване на плода през шийката на матката. Най-честата ситуация са несъответствията на шевовете след раждането. В този случай хирургическа намеса не се извършва. Първият признак на разминаване на конците е зачервяване на перинеума, подуване и болка.

Шевни материали:

 1. абсорбиращи нишки (естествени и синтетични);
 2. метални скоби;
 3. неразбираеми конци.

Какви действия да предприемете, ако шевът се е разпаднал?

Ако почувствате остра болка, както и треска, се появи гнойно отделяне, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Състоянието на матката, както и самия шев, може да се определи само от лекар, така че е препоръчително често да посещавате кабинета на гинеколог или акушер.

Шевът може да се разпръсне веднага след изписването от болницата, в този случай можете да използвате мехлем Levomekol, тъй като предотвратява появата на нагнояване. Ако шевът се е разпаднал след няколко години, тогава шевът се нанася с реабсорбируеми конци. В този случай лечебният процес може да бъде дълъг..

Самият шев непременно се обработва: със специални мехлеми, които могат да бъдат закупени в аптеката, с лек разтвор на калиев перманганат след всяко посещение в тоалетната. Слабите отвари от лайка и невен са перфектни. Те не само облекчават дразненето, зачервяванията, но също така са естествени антибактериални агенти.

Как да се избегне разминаването на шевовете след раждането?

Опитайте се да седите възможно най-малко и да заемате по-често легнало положение. Ако усещате болка, когато стоите или лежите, а през нощта тя има тенденция да се влошава, веднага се консултирайте с лекар.

След цезарово сечение е най-добре да използвате специална превръзка или стегната, широка превръзка, тъй като шевът преминава през цялата коремна стена и е много уязвим. Такива шевове изискват ежедневно антисептично третиране. Лечението се спира след образуване на белег..

След зашиване е строго забранено:

 1. завийте рязко;
 2. станете бързо от леглото;
 3. вдигайте тежести (в особено тежки случаи не се препоръчва да вдигате дори дете);
 4. заемете седнало положение.

Обратното излитане до мястото за спане: забранено е да спите на меки пера и матраци. Понякога, за да спят на ваша страна, те поставят малка възглавница под корема ви.

Внимавайте с употребата на болкоуспокояващи и лаксативи, особено ако кърмите бебето си. Хапчетата облекчават болката за известно време, без да разрешават причината за проблема ви.

Какво да направите, ако шевовете се разпаднат след раждането?

Ако родилката има твърде тесен родов канал или бебето се е оказало голямо, не може да се избегнат разкъсвания и порязвания. Повредените вътрешни органи се зашиват със самопоглъщаща се нишка, което не създава особени проблеми. Ситуацията е различна с перинеума. В тази област често се използват хирургически конци или метални скоби. Именно там най-често жените забелязват, че шевовете са се разделили след раждането..

На младите майки с подобни проблеми се предписва много специален режим, който е труден за спазване. Първите дни им е противопоказано да стават от леглото. Но как да направите това, ако бебето трябва постоянно да се храни и измива? В продължение на една седмица или повече жена не трябва да сяда. Позволено й е да е само в легнало и изправено положение. Само след 7-10 дни млада майка ще може да седне на твърд стол и не по-рано от месец на мека повърхност.

Трябва да се миете няколко пъти на ден, особено след като отидете до тоалетната. Не можете да използвате тоалетна хартия. При желание за дефекация е препоръчително да се направи клизма, за да не се напрягате. И първото пътуване „по голям начин“ трябва да бъде отложено за максимално възможното време. За няколко месеца ще трябва да забравите за секса. За да поддържате сухота в перинеума, подменяйте подложките на всеки два часа.

Като цяло има много правила, но при постоянните проблеми на бебето е трудно да се спазват всички мерки за безопасност. Причините, поради които шевовете се различават, са както следва:

 • опити да седне;
 • резки движения;
 • вдигане на тежести;
 • мускулно натоварване при запек;
 • ранен секс;
 • неспазване на интимна хигиена;
 • неправилна грижа за шевовете;
 • носенето на тясно бельо.

Инфекцията често се свързва с отворена рана. Щетите не могат да бъдат превързани. В перинеалната област е трудно да се поддържа стерилитет и намаленият имунитет не може да устои на патогените. Кървавата слуз, която се отделя известно време след раждането, също не допринася за чистотата..

Не е трудно да се подозира проблем. Ако вътрешните шевове са се разделили след раждането, жената усеща болка, тежест и разтягане в перинеума, докато навън всичко е в ред. В рамките на няколко дни след раждането раните във влагалището и шийката на матката все още болят, но дискомфортът бързо преминава. Ако неприятните симптоми продължават повече от два дни, тогава кръвта се е натрупала в зашития участък. За щастие по това време мама все още е в болница. Трябва да кажете на лекаря за вашето здраве, той ще предприеме действия.

Ако целостта на външния шев е нарушена, в перинеума се усеща болка и парене. Увреденото място се подува и става червено. Кръв и гной се стичат от раната. Температурата на тялото се повишава, появява се слабост. Разкриването на изрязването, останало след цезаровото сечение, се вижда с просто око. В този случай болезнените усещания се увеличават в изправено и седнало положение..

Разминаването на шевовете заплашва с добавяне на инфекция и развитие на гинекологични заболявания. За да се избегнат опасни последици, е необходимо да се вземат навременни мерки. Ако вътрешните и външните конци след раждането са се разделили в рамките на няколко дни, е показано повторно зашиване. В случаите, когато раната вече е заздравяла или са се счупили само няколко шева, всичко остава така, както е. Най-опасно е разминаването на шевовете след няколко месеца. В този случай белезите се дисектират и зашиват отново..

Когато раната се зарази, тя се третира с антисептични разтвори и мехлеми. Тежкото нагнояване включва хирургично лечение на увредената област и използването на антибиотици, антипиретици, противовъзпалителни средства. По време на лечението трябва да се откажете от кърменето.

За да се избегнат опасни усложнения, се препоръчва правилна грижа за шевовете. Те трябва редовно да се третират с водороден прекис или брилянтно зелено. Можете да използвате противовъзпалителни мехлеми, но само според указанията на Вашия лекар. Трябва да се измиете с разтвор на калиев перманганат и бебешки сапун. След водните процедури е важно внимателно да изсушите повреденото място с чиста кърпа.

Трябва да се избягва физически стрес. Също така е по-добре да откажете полов акт. Въпреки това, малко хора искат да правят секс по това време. Поради белези, дискомфортът във влагалището остава дълго време след пълно излекуване.

По време на рехабилитационния период е необходимо правилно хранене. Проблемите с изпражненията често водят до отваряне на конци, така че трябва да се избягват запек храни. Не можете да ядете брашно и сладко. Лекарите препоръчват в диетата да се въвеждат повече ферментирали млечни продукти.

Ако болката се влоши, не е нужно да я понасяте. Но не бива да злоупотребявате и с болкоуспокояващи. Това не само ще навреди на кърменото бебе, но и ще смаже симптомите. Дискомфортът обикновено изчезва в рамките на 10 дни. Ако това не се случи, трябва да се обадите на линейка.

Пълното възстановяване отнема 2-4 седмици. Големите лезии се лекуват около месец. Всичко зависи от причините и естеството на пропастта. Ако вътрешният и външният шев се раздалечат след раждането, е важно да се вземат мерки възможно най-скоро, за да се избегнат усложнения..

Колко време заздравяват вътрешните шевове след раждането?

Причини за вътрешни прекъсвания

Неправилните действия по време на раждането, особено физиологичната структура на детето и репродуктивните органи на майката водят до увреждане на маточната шийка и вагиналните стени..

Най-честите причини за разкъсване са:

 • нееластични стени;
 • голям размер на плода;
 • ранни опити;
 • възпаление на репродуктивните органи;
 • ерозия на шийката на матката;
 • тясна вагина;
 • преждевременно раждане;
 • аборт в юношеска възраст;
 • неправилно представяне на детето.

Отнема дванадесет часа, докато шийката на матката на първородна жена се отвори напълно. При втората и следващите бременности този процес отнема по-малко време. При бързо раждане, фалшиви контракции, когато жената започне да натиска, докато шийката на матката се отвори, меките тъкани се разкъсват под натиска на главата на бебето. Ако гинекологът е наблизо по време на раждането, той ще спре бъдещата майка от ранни опити.

Принципи на шевовете

През първите два до три часа след появата на бебето маточната шийка не е чувствителна, поради което зашиването става без анестезия. Ако вагиналните стени, на които са разположени много нервни рецептори, са наранени, лекарите използват локална анестезия с новокаин или лидокаин.

По време на зашиване обикновено се използват конци, чиято резорбция става естествено под въздействието на протеини и вода..

Саморазтварящите се влакна включват кетгут - естествени нишки от чревна тъкан на животни и полусинтетичен викрил и капроаг. Първият вид влакна се абсорбира за 7-10 дни, вторият - за два до три месеца, третият - за шест месеца.

По-голямата част от материала се разтваря от тялото, но понякога парчетата от шева излизат естествено. Ако шевовете се извършват с найлонова или копринена нишка, шевовете се отстраняват след 5-6 дни.

Как да се грижим за вътрешните шевове

Зашитите повреди не изискват специални грижи. Всичко, което се изисква, е пълна ненамеса в женското тяло отвън, мир и хигиенни процедури.

Също така трябва да следвате определен начин на живот през първите месеци след травматично раждане, така че да няма несъответствие или нагнояване на шевовете..

 • В следоперативния период се изисква почивка в леглото за поне 2-3 дни.
 • Седенето не се препоръчва за един месец; най-добре е да заемете легнало положение или да седнете на едно седалище.
 • Храненето на бебето се извършва изключително в легнало положение, а майката трябва да се храни в изправено или легнало положение.
 • Докато почивките са напълно обрасли, трябва да се миете под душа два пъти на ден, баните са противопоказани.
 • Не повдигайте тежки предмети, в противен случай шевовете могат да се разпаднат. Тази забрана включва също носене на трохи в ръцете си, особено ако е роден герой.

Сред продуктите за грижа за новородена майка първо трябва да са налични следродилни подложки, а след това и обичайните подложки за ежедневна употреба. Те трябва да се сменят поне на всеки четири часа, за да запазят следоперативните шевове сухи.

Носенето на оформящо бельо е противопоказано за един и половина до два месеца. Проблемът се крие в създаването на ненужен натиск върху репродуктивните органи, което предотвратява бързото обрастване на конците. Най-добре е да носите памучно бельо. Идеален за закупуване на специални бикини за еднократна употреба, изработени от дишаща материя.

Можете да правите секс само след два месеца. През това време разкъсаните участъци растат заедно и придобиват предишната си еластичност..

Ако репродуктивните органи са били сериозно увредени по време на раждането, се предписва антибиотично лечение под формата на инжекции, за да се предотврати възпаление и вторична инфекция. Продължителността на антибиотичната терапия е три дни, инжекциите се правят след 6-8 часа. За лечение лекарят ще предпише такива фармацевтични продукти, които почти не се абсорбират в кърмата и не увреждат бебето, така че процесът на лактация не може да бъде прекъснат.

Диета за бърза рехабилитация

Друга особеност на начина на живот през периода на рехабилитация е правилното хранене. Важно е за нормализиране на перисталтиката и предотвратяване на запек. В края на краищата, ако една жена натиска по време на изхождането, шевовете могат да се разпаднат. Ако не можете да дефекирате в продължение на 1 до 2 дни, вземете слабително или направете клизма. Непосредствено след дефекация е необходимо интимните зони да се изплакнат добре с топла вода с разтворено в нея антисептично лекарство, тъй като дъното на вагиналната стена, където могат да бъдат разположени конците, е в пряк контакт с перинеума.

Какво трябва да ядете, за да избегнете запек:

 • храни, богати на диетични фибри, които засилват двигателната активност на чревния тракт. Тази категория включва зеленчуци, пълнозърнести сладкиши, неполирани зърнени храни;
 • пресни плодове в количество най-малко 300-400 g на ден, сушени плодове и ферментирали млечни продукти, нежно стимулиращи перисталтиката;
 • студени първи курсове, например, okroshka, за подобряване на двигателната активност на червата.

Консумирайте салати от пресни зеленчуци със слънчогледово, маслиново или ленено масло като лека закуска. От напитките изберете шипка или слаб зелен чай, както и сокове от моркови, тиква, праскова, кайсия и слива.

И за повишаване на имунитета и избягване на възпаления, яденето на храни, съдържащи пребиотици, е полезно. Това са банани, зелен лук, аспержи, боб и смокини..

Шевове за изкуствено раждане

При раждането на дете, с помощта на хирургическа интервенция, се прилагат конци както отвътре, така и отвън: върху тялото на матката, стената на перитонеума и в долната част на корема. Обикновено след цезарово сечение времето, прекарано в болницата, се увеличава. Медицинският персонал се грижи за шевовете: подменя превръзките и извършва лечение на белези с кутасепт.

През първите седем дни новородената майка трябва да носи поддържаща превръзка.

През първия ден не се препоръчва да се миете под душа, след това тази забрана се отменя. След всяка водна процедура трябва да изсъхнете раната. За да се ускори заздравяването на тъканите, на жената се предписват мехлеми или супозитории.

Пълното възстановяване след изкуствено раждане настъпва не по-рано от няколко месеца по-късно. По време на периода на възстановяване физическата активност е ограничена, сексът не се препоръчва.

Лечебни проблеми

Вътрешните шевове след раждането могат да се разпаднат. Причините са преждевременно полов акт, резки движения, вдигане на тежести. Възможно е и нагряване на шевове поради инфекция..

Признаци на проблеми със затварянето на шева:

 • зашити области постоянно боли и сърбеж;
 • усеща се тежест в долната част на корема;
 • температурата внезапно се повишава;
 • кървене или гной излизат от влагалището.

Ако млада майка забележи проявата на предупредителни признаци в себе си, трябва да се свържете с лекуващия гинеколог.

Дори да няма неприятни симптоми, трябва да се подложите на гинекологичен преглед. Непосредствено след раждането и зашиването на наранявания лекарят няма да може да оцени напълно резултатите поради силно подуване на меките тъкани. Точна диагноза се извършва от гинеколог малко по-късно, по време на периода на възстановяване. За да потвърдите, че оздравителният процес протича по план, трябва да дойдете на среща на лекар не по-късно от месец и половина след раждането..

Възможни усложнения

С нарастването на лезиите шийката на матката и вагиналните стени се връщат в състояние, близко до това, което са били преди бременността. Ако шевовете се разминават, инфекция попада в раната, настъпва деформация на увредените области с образуването на белези.

При груби белези или неправилно сливане на шевове, една жена може да има проблеми в бъдеще:

 • спонтанно прекъсване на последваща бременност;
 • непълна дилатация на шийката на матката при втория процес на раждане;
 • хронично възпаление.

Тези проблеми могат да бъдат решени чрез многократна операция: старият белег се врязва и се налагат нови конци.

Но неприятните последици са рядкост. Ако се спазват всички правила на рехабилитационния период, увредените тъкани се възстановяват и стават толкова еластични, колкото преди раждането..

Шевове след раждане

Шевовете след раждането са като бойни рани при мъжете след битка и какво е раждането, ако не битка за вашия собствен живот и живота на вашето дете? ___________________________________________________________________

За съжаление, разкъсванията на шийката на матката и перинеума са много чести. Не винаги всичко протича гладко, защото перинеумът е част от тялото, където заздравяването е трудно. Ако по време на прегледа, който задължително се извършва след раждането на бебето, лекарят открие, че разрезите не са зашити.

Как изглеждат шевовете след раждане на перинеума?

Защо болките болят след раждане?

Тъй като това е зашита рана в резултат на руптура или разрез на перинеума. След седмица ще ви бъде много по-лесно, но напълно ще се възстановите за около 8 седмици или дори шест месеца...

Нека да разберем какви са конците, как се прилагат и как впоследствие се лекува една жена.

- Вътрешен - прилага се при цервикални и вагинални сълзи, обикновено не боли и не изисква специални грижи. Те се наслагват от абсорбиращи се материали, не е необходимо да се отстраняват, няма нужда да се обработват, няма нужда да се мажат или да се обливат, просто трябва да се осигури пълна сексуална почивка за поне 2 месеца, защото тук те са в далеч от идеалните условия.

- За да заздравее добре раната, тя се нуждае от почивка и асептика. Нито едното, нито другото не могат да бъдат напълно осигурени, майката все пак ще трябва да се изправи до детето, ще трябва да ходи. В тази област е невъзможно да се постави някаква превръзка, а отделянето след раждането създава среда за размножаване на микроби, поради което е доста често зашитите участъци да се различават.

- възможно е да се зашие перинеума, като се използват различни техники и материали, но почти винаги това са подвижни опции (те ще трябва да бъдат премахнати за 5-7 дни). Най-често, ако всичко върви добре, те се отстраняват в болницата, преди изписването.

- Лечение на зашити места в болницата се извършва от акушерка. Това може да се направи както в изпитния стол, така и точно в отделението. Обикновено се третира с брилянтно зелено 2 пъти на ден. През първите две седмици болката е силно изразена, трудно е да се ходи и е забранено да се седи, майките се хранят легнали, ядат или стоящи, или легнали.

След отстраняването на хирургическите конци и изписването от болницата, жената няма да може да седи нормално почти месец. Отначало можете да седите само настрани върху твърдо тяло и дори от болницата ще трябва да се върнете в легнало положение, в колата на задната седалка.

Колко шева зарастват след раждането?

Грижа за конци след раждане

- Самопоглъщащите се варианти във влагалището и шийката на матката не се нуждаят от специални грижи.

- Външните нишки изискват внимателна поддръжка. Налагането им се извършва най-често на слоеве, като се използва подвижен материал.

- След като ги приложите, ще трябва да се измивате с чиста вода с добавка на калиев перманганат след всяко посещение в тоалетната и старателно да подсушавате чатала с чиста кърпа.

- Подложките ще трябва да се сменят много често, тъй като раната се нуждае от сухота. Докато сте в болницата, акушерката ще извърши лечението.

- Премахването на нишките е безболезнена процедура, която до голяма степен премахва дискомфорта.

- През първите дни ще е необходимо първият стол да се отложи възможно най-много, особено при разкъсвания от 3-та степен, в бъдеще ще се извиква с използване на свещи.

- Ще е необходимо известно време да се въздържате от зърнени храни и хляб, зеленчуци и други храни, стимулиращи изпражненията. Това обикновено не създава големи проблеми, тъй като преди раждането се извършва прочистваща клизма, която сама по себе си е способна да забави изпражненията..

Разминаването на конците най-често се случва в първите дни или непосредствено след отстраняването им, рядко по-късно. Причината може да бъде ранното сядане, внезапни движения, както и такова усложнение като нагнояване. Това е необичайно усложнение, което се случва със сериозни перинеални сълзи, степен 2-3.

Ако има възпаление, зачервяване, остра болка в перинеума, преждевременно отстраняване на материала, задържащ разкъсването на перинеума до пълното зарастване на раната, не е добро, тъй като по този начин се образува груб белег. Как да се справите с раната, гинекологът ще ви каже.

Ако ранният период протече добре, излекуването протича без усложнения, след изписване от болницата ще са необходими само хигиенни мерки. Може да се препоръча Bepanten или друг омекотяващ и лечебен мехлем.

Когато шевовете зарастват напълно след раждането?

Средно дискомфортът изчезва след 2 седмици, но сексът ще бъде неприятен поне 2 месеца след раждането на бебето. По време на зарастването се образува белег, който донякъде стеснява отвора на влагалището, правейки секса болезнен.

За да се справите с това, по-скоро ще спомогнете за избора на най-безболезнената поза, която е различна за всяка двойка и използването на мехлеми срещу белези, например, contraubex.

странни усещания във влагалището могат да ви притесняват дълго време, до шест месеца. В бъдеще обаче те са напълно погълнати..

Когато трябва да подозирате, че нещо не е наред:

- Ако вече сте изписани вкъщи и зашитото място кърви. Понякога кървенето се появява в резултат на отслабване на раната. Няма да можете да се изследвате напълно сами, затова побързайте да се върнете при лекаря.

- Ако вътрешните зашити рани болят. Обикновено след зашиване на вагинални сълзи може да има лека болка в продължение на 1-2 дни, но те бързо преминават. Усещането за тежест, раздуване, болка в перинеума може да показва натрупване на хематом (кръв) в областта на увреждането. Обикновено това се случва през първите три дни след раждането, все още ще сте в болница, информирайте Вашия лекар за това чувство.

- Понякога конците се загнояват след напускане на болницата. В същото време има болезнено подуване в областта на раната, кожата тук е гореща и може да се повиши висока температура.

Във всички тези случаи не бива да мислите сами как да намажете раната, трябва спешно да се свържете с гинеколог.

Прочетете също

Косата пада след раждането какво да правя

Колко дълго след раждането можете да правите секс?

Всъщност това е доста индивидуален въпрос. Важното е какво е било раждането, ако е трудно, тогава раната може да заздравее много по-дълго от обикновено. Във всеки случай е важно преди първия полов акт да се подложите на пълен преглед и да получите препоръки от специалист. Въпреки че има средни стойности. Така че, след около 4-6 седмици, като правило, една жена може да се върне към обичайния си начин на живот с партньора си..