Оперативната операция, разбира се, представлява опасност за тялото, тъй като е инвазивен (свързан с нарушаване целостта на кожата) метод на лечение. Усложнения след операция се срещат дори от опитни хирурзи. Заздравяването на рани след операция става чрез първично или вторично напрежение.

В първия случай има плътен контакт на гладките ръбове на чиста рана, които покълват с кръвоносни съдове. Процесът продължава 7-10 дни, след което върху кожата остава малък тънък белег..

Когато ръбовете на раната са неравни, те не се допират плътно, не зарастват добре, което допринася за развитието на бактериална инфекция и нагнояване. Това е вторично напрежение, което често се развива с локални нарушения на кръвообращението и намаляване на защитните сили на организма. В процеса на зарастване расте нова нежна тъкан, от която по-късно се образува белег. Процесът отнема няколко седмици или месеци..

Причини за несъответствие на следоперативните конци

Има няколко причини за несъответствието:

 • шевовете са премахнати преждевременно, все още не е настъпило пълно заздравяване;
 • след тежки физически натоварвания (вдигане на тежести, бягане, скачане);
 • поради кървене, натрупване на кръвни съсиреци в раната;
 • след инфекция на раната;
 • поради нарушено кръвообращение в тъканите;
 • поради намаляване на защитните сили на организма;
 • след технически неправилен шев.

Следните фактори допринасят за несъответствието:

 • наличието на патология при пациента, придружено от нарушен имунитет, например захарен диабет;
 • прием на лекарства, които намаляват имунитета, например глюкокортикоидни хормони (преднизолон, дексаметазон и др.) или цитостатици (лекарства, които се използват за лечение на рак); това включва и някои лечения (лъчева и химиотерапия);
 • наличието на заболявания при пациента, които допринасят за нарушаването на местното кръвообращение; той заличава ендартериит (възпаление на стените на малките артерии на крайниците), атеросклероза на съдовете на долните крайници, разширени вени;
 • пациентът има метаболитни нарушения, на фона на хранителни дефекти, заболявания, излишно телесно тегло или старост.

Какво заплашва разминаването на шевовете

Това най-често не е сериозно усложнение, хирурзите могат лесно да се справят с него. Усложненията включват дългосрочно образуване на белег: след дивергенция е вероятно раната да заздравее чрез вторично намерение, което увеличава риска от бактериални усложнения и влияе негативно върху състоянието на пациента.

След заздравяване чрез вторично намерение често остават груби прибрани или, напротив, изпъкнали белези. В открити области на тялото те представляват козметичен дефект, след излекуване могат да бъдат премахнати. За това се извършват козметични операции..

Коремната операция завършва със залагане на тъкани по слоеве. Когато всички шевове се разминават след коремна операция, съществува риск от развитие на сериозно усложнение - пролапс на вътрешните органи (евентрация). Това е рядко усложнение, което обикновено се появява при пациенти с диабет с намален имунитет, нарушения на кръвообращението, инервацията или метаболизма.

Понякога операцията на коремните органи завършва добре, но тогава вътрешният шев се разминава, като същевременно се поддържа и нормално заздравява външния. В този случай е възможно развитието на следоперативна херния - излизането на вътрешните органи под кожата.

Важно! След операцията е необходимо стриктно да се спазват всички препоръки на лекаря..

Признаци на разминаване на шевовете

Несъответствието на външния шев е невъзможно да не се забележи: краищата на раната се раздалечават и по-дълбоките тъкани и вътрешните органи стават видими. Несъответствието на фона на физическа активност не е придружено от промяна във външния вид на раната. Нарушаването на локалното кръвообращение се придружава от потъмняване на ръбовете на раната, инфекция - зачервяване, подуване, гнойно отделяне. Изцелението може да бъде само второстепенно.

След операции на коремните органи, на мястото на зарасналия кожен белег, понякога се появява издутина - мек тумор, който показва, че вътрешният шев се е отворил, вътрешните органи са излезли под кожата. С течение на времето хернията, образувана след операцията, достига значителен размер, така че е по-добре да се оперира възможно най-рано..

Важно е да запомните! Ако се появи дори леко безболезнено изпъкване в областта на шева, трябва незабавно да се консултирате с лекар!

Първа помощ при разминаване на шевовете

Разминаването понякога се случва внезапно по различни причини. Това е много страшно за пациентите, но те трябва ясно да знаят как да си помогнат в тази ситуация:

 1. шевът след операцията се е разделил, но краищата са розови, няма отделяне - трябва да се постави стерилна превръзка и след това да се консултирате с хирург;
 2. раната е голяма, през нея се виждат вътрешни органи - трябва незабавно да се обадите на линейка; преди нейното пристигане трябва да сте в хоризонтално положение; някой от близките ви трябва да постави стерилна превръзка върху раната;
 3. след несъответствието вътрешните органи паднаха - те не могат да бъдат върнати сами; трябва незабавно да се обадите на линейка и преди тя да пристигне, покрийте раната със стерилна салфетка, вземете хоризонтално положение;
 4. внезапно се е образувала херния - тя също не може да се коригира независимо; трябва да се обадите на линейка и преди нейното пристигане да сте в хоризонтално положение.

Важно е да знаете! Невъзможно е да настроите падналите органи или херния сами - това често води до сериозни усложнения!

Полезно видео: Следоперативни шевове - време на зарастване

Медицинска помощ в случай на разминаване на следоперативни конци

Предоставянето на медицинска помощ зависи от причината за несъответствието и състоянието на пациента:

 • несъответствие на фона на физически стрес на пациента; с малка чиста рана с гладки розови ръбове се извършва операцията по изрязване на ръбовете, след което шевът се прилага отново; понякога лекарят предписва консервативно лечение: редовна смяна на превръзките, назначаване на местна или обща антибиотична терапия;
 • голяма заразена рана изисква първо консервативно лечение (локална и обща антибиотична терапия), а след това се решава въпросът за по-нататъшно лечение; тя може да бъде консервативна (по-дълга) или оперативна: ръбовете на раната се изрязват, нанася се шев. насърчава бързото заздравяване;
 • евентрация (незаразена рана): падналите органи се измиват с асептичен разтвор и се връщат назад, раната се зашива плътно на слоеве;
 • евентрация (съмнение за бактериално усложнение): след редукцията на вътрешните органи се извършва консервативно лечение и след него се извършва операция на шева;
 • несъответствие на вътрешните шевове и инцизионната херния: хернията се поставя внимателно и се решава въпросът кога ще бъде извършена планираната операция.

Важно е да запомните! Разминаването на конците след операцията най-често не е сериозно усложнение, но изисква незабавна медицинска помощ.

Шевът се счупи след операцията: причини и първа помощ

След хирургическа интервенция неволно възникват страхове дали шевът може да се разпръсне след операцията. Всъщност такова усложнение, макар и рядко, все още се среща в медицинската практика. Самият пациент може да допринесе за разминаването на ръбовете на раната, пренебрегвайки инструкциите на лекаря.

Защо шевът се разпадна след операция?

Хирургичните конци са вътрешни и външни. Първите осигуряват здравината на тъканната връзка. Те се прилагат с кетгут, самопоглъщащ материал, получен от червата на животните. Външни, видими конци временно фиксират кожата за по-добро белези. Изработват се с ленени, копринени или синтетични здрави конци..

Тъй като тъканта се регенерира, външните шевове се отстраняват. Като правило премахването на нишките се случва 6-14 дни след операцията. Напълно съединителната тъкан расте заедно за 2-3 месеца.

Причини за разминаване на шевовете:

 • Ранева инфекция.
 • Вдигане на големи тежести или прекомерна физическа активност.
 • Проблеми с кръвообращението, свързани с атеросклероза или захарен диабет.
 • Нарушение на техниката за налагане и време за отстраняване на шевовете.
 • Намален имунитет, което забавя оздравителния процес.
 • Дългосрочна употреба на кортикостероиди.
 • Нараняване на областта на раната.

Възрастни и затлъстели хора, пациенти с рак, заразени с ХИВ и диабетици често се сблъскват с проблема с разминаването на конците. Обикновено раната трябва да изсъхне и постепенно да зараства. Ако се намокри, окървави и загнои, а тъканите около него болят, зачервяват и подуват, тогава шевът е възпален. Дехисценцията на шевовете може да бъде показана от болка, треска, ниска сърдечна честота и световъртеж..

Какво да правите след операцията, ако шевът е отворен?

При първия намек за възпаление на шев или дехисценция незабавно потърсете медицинска помощ. Най-добре е да се консултирате с хирурга, който ви е оперирал. Лекарят ще оцени общото състояние на раната, ще препоръча бактериална култура, кръвен тест.

Какво да направите, ако шевът е счупен

Следоперативният шев изисква специални грижи и внимание. Ако изведнъж е разпродадено, трябва да се свържете с хирурга, който е извършил операцията, възможно най-скоро. Той изследва раната, дава съвети как да се грижи за нея и евентуално да премахне последствията. В зависимост от състоянието на раната, лекарят може да я остави отворена и ще бъдете посъветвани да я почиствате, докато тя се излекува сама, или ще бъде зашита отново, но това се случва много по-рядко..

Раната ще трябва да се третира с антисептични средства за кожата (йодинол, брилянтно зелен разтвор, йодоперон, форисепт, алкохол и др.). Най-добрият дезинфектант на кожата е течността Costellani или фукорцин. Ако е необходимо, раната трябва да се изплакне с водороден прекис, да се изсуши и, както е посочено, да се превърже..

Най-често се прилага алкохолна превръзка или димексид, който се разрежда с физиологичен разтвор в съотношение 1: 3 и 1% диоксидин. Ако се установи нагнояване в раната, лекарят ще инсталира дренаж и евентуално ще премахне кожните конци, разположени в тази област, които сега ще се излекуват сами, т.е. чрез вторично намерение.

Levomekol маз, мехлем от морски зърнастец и мехлеми, съдържащи пантенол, имат добър лечебен ефект. По време на лечебната фаза можете да смазвате шевовете с масло от бял трън. Това масло помага за разтваряне на белези и заздравява добре рани. Също така шевът е груб и ще стане спретнат. На този етап основното е да проявите търпение и да се запасите с положителна нагласа за дълго време на лечение и възстановяване..

Не забравяйте, че въздухът е най-подходящ за заздравяване и изсушаване на следоперативни шевове, а антисептиците ускоряват заздравяването. След два до три месеца ще бъде възможно да се използват мехлеми като Mederma или Kontraktubex, тъй като те не могат да се използват с отворена рана..

Какво да направите, ако шевът е счупен

Как мислите, какви чувства изпитва човек след разминаване на конци след операция? Разбира се, той се паникьосва. Затова основният съвет, който може да се даде на пациента, е да се опита да се успокои и да не изпада в отчаяние. Първата стъпка е да се „оцени щетата“ и да се изследва раната. След това, каквото и да видите, най-доброто решение би било да се свържете със специалист в близко бъдеще..

Видове хирургически конци. Хирургичните конци са вътрешни и външни. Вътрешните шевове са от съществено значение за здравината на връзката на плата. Външните се използват за краткотрайно фиксиране на кожата.

Основните причини за разминаване на шевовете. Въпреки факта, че разминаването на шевовете е доста рядко, има няколко причини, поради които може да възникне тази неприятност, като например:

 • диабет;
 • повишена физическа активност;
 • възраст в напреднала възраст;
 • лоши навици;
 • инфекция в раната;
 • хронични и инфекциозни заболявания при пациента и др..

Симптоми Едва ли някой може да не забележи разминаването на шева. Основните симптоми са зачервяване, подуване, остра болка, придружена от кървене и др. На този етап не е толкова важно да се установи причината за разминаването на шева. Основното е да разрешите проблема и да разберете какво да правите..

Действия в случай на разминаване на шевовете. На първо място, трябва да отложите паниката за по-късно. В състояние на стрес едва ли ще можете да се настроите на правилните действия. Не забравяйте, че разминаването на шевовете след операцията не се счита за сериозно усложнение. Но ако раната кърви и тъканите около нея са подути или зачервени, спешно трябва да се свържете с хирург или специализирана клиника. Най-доброто решение е незабавно да отидете на лекар. Той е този, който може бързо и ефективно да премахне тази неприятност. Като начало лекарят ще изследва състоянието на раната и едва след това ще реши дали са необходими допълнителни изследвания, компютърна томография или кръвен тест. За определяне на мястото на натрупване на гной най-често се използва компютърна томография.

Не забравяйте, че само квалифицирани специалисти могат да ви помогнат с навременна медицинска помощ. Не позволявайте на нещата да вървят по своя път и не се самолекувайте.

Какво ще се случи? Ако броят на несъответствията е малък и раната е плитка, след анестезия отново се налагат конци. Ако обаче в раната са започнали възпалителни процеси, препоръчително е да се изчака, докато тя напълно се излекува. За да се ускори този процес, раната трябва да се третира със специални мехлеми и разтвори - това допринася за бързото заздравяване на ръбовете. След като раната е напълно излекувана, нейните повредени ръбове се изрязват. След всички етапи се нанасят вторични конци върху областта на раната с изрязани повърхности.

За да се премахне инфекцията и възпалението, се препоръчва внимателно да се грижи за повредената област. Обикновено се предписва лечение на раната със специални антисептични средства. Не отлепвайте марлевата превръзка от кожата си. Препоръчително е просто да го накиснете в 3% разтвор на водороден прекис и той ще изчезне сам.

Всеки случай на разминаване на шевовете е много индивидуален. Следователно, лечението се предписва от хирурга, в зависимост от характеристиките на вашето тяло и размера на раната. Понякога лекарят смята, че най-доброто решение не е повторно зашиване, а оставяне на раната да зараства. В този случай хирургът съветва да се промие с хлорхексидин или водороден прекис. Ако обаче случаят е сериозен и раната е дълбока, специалистът ще зашие повторно.

Грижа за раната. Помните ли всички препоръки, които лекарят даде след първата операция? Те остават валидни. Не дръжте раната затворена през цялото време, тъй като няма да заздравее по-бързо. За ранно зарастване раната се нуждае от въздух. Следователно, понякога превръзката трябва да бъде премахната. След операцията на пациента често се предписват мултивитамини. Не забравяйте за тях, защото след операцията имунната система е отслабена, а витамините ще помогнат за укрепване на организма..

Разбира се, разминаването на шевовете не е най-приятният момент. Никой обаче не е имунизиран от подобна неприятност. Не забравяйте, че в повечето случаи несъответствието може да бъде избегнато, ако се спазват препоръките на лекаря. Поддържайте превръзката чиста, опитайте се да предотвратите попадането на инфекция в раната. Необходимо е не само да се следи хигиената, но и да се третират шевовете с антисептични лекарства. Тези прости съвети ще помогнат за предотвратяване на такава неприятност като разминаване на шевовете в бъдеще..

Какво да направите, ако шевът се е разпаднал след операция

След операцията мнозина изпитват безпокойство: ще се оправи ли всичко и ще се раздели ли шевът? На практика това се случва доста рядко, но никой не е имунизиран от такава неприятност. Най-често причината за разминаването на шевовете е неспазването на елементарните инструкции на хирурга. Има обаче и други причини. Днес д-р, пластичен хирург Gauer Любов Николаевна ще ни разкаже какво да правим в ситуация, когато след операцията внезапно е имало разминаване на шева.

Д-р Любов Гауер, пластичен хирург

Какво чувства човек след разпадането на шев? Разбира се, той е стресиран. Ето защо първият съвет, който може да се даде на пациент, е да не изпадате в паника по никакъв начин. Първата стъпка е да се изследва раната и да се оцени щетата. След това най-доброто решение би било незабавно да се свържете с хирург..

По каква причина? Хирургичните конци са разделени на два вида: вътрешни (необходими за здравината на тъканната връзка) и външни (използвани за временно фиксиране на кожата). Разминаването на шевовете е доста рядко. Основните причини за това могат да бъдат:

хронично заболяване при пациент;

превишаване на нормата за тегло;

инфекция на рани

липса на витамини, необходими на организма и др..

Симптомите на разминаване на шевовете са много прости. Възможна остра болка, кървене, подуване, зачервяване и др. Всъщност няма особено значение защо шевът се е разделил. На този етап е много по-важно да се реши проблемът: какво да се направи с него?

Какво да правя? Ако се е случила такава неприятност, не бива да се притеснявате прекалено много и да сте нервни. Разминаването на шевовете след операцията не се счита за сериозно усложнение. Ако обаче раната кърви и тъканите около нея са зачервени и подути, трябва спешно да се свържете с Вашия лекар, който ще помогне за отстраняването на този проблем. На първо място, специалистът ще оцени "мащаба на бедствието", тоест ще изследва състоянието на раната. В отделни случаи лекарят може да назначи допълнителни изследвания, като кръвен тест или компютърна томография. Последното е необходимо, за да се определи фокусът на натрупването на гной.

Ако по някаква причина изведнъж не можете да потърсите помощ от Вашия лекар, трябва да се свържете с клиниката, където е извършена операцията. Само квалифицирани специалисти могат да предпишат правилното лечение.

Ако раната е плитка, с малък брой несъответствия, след анестезия отново се налагат конци. Ако в раната са започнали възпалителни процеси, първо трябва да изчакате тя да заздравее. По това време раната се третира с определени разтвори и мехлеми, които допринасят за бързата регенерация на ръбовете на раните. Впоследствие повредените ръбове на раната се изрязват, така че да са ясни и да не са изкривени. След това се прилагат вторични конци върху областта на раната с несъответстващи повърхности..

В зависимост от размера на раната, лекарят прави присъда. Понякога хирургът решава, че е по-добре да не се зашива повторно, а да остави раната да зараства. Обикновено специалист в този случай съветва измиването на самата рана с водороден прекис или хлорхексидин. Ако раната е сериозна, тогава специалистът отново прилага шева. Всички препоръки, издадени след първата операция, остават в сила. Ако в раната се развие възпаление, може да се вземе решение тя да бъде зашита непълно. Отвореното място трябва да се третира като рана, а зашитото място да се третира като шев.

Препоръчва се внимателно поддържане на щетите за отстраняване на инфекция и възпаление. Грижите включват третиране на раната със специални антисептични средства. Не се опитвайте да издърпвате марлевата превръзка от кожата си. Това може да навреди на раната ви. Препоръчва се превръзката да се накисва в 3% разтвор на водороден прекис и тя ще отмине сама.

Много хора вярват, че колкото по-дълго държат раната затворена, толкова по-бързо ще заздравее. Това обаче съвсем не е така. За ранно зарастване раната се нуждае от въздух. Следователно превръзката трябва да се сваля от време на време..

След операцията човешкият имунитет най-често се отслабва, поради което на пациента често се предписват специални мултивитаминни препарати, които укрепват тялото.

За всеки случай. Разбира се, никой не е в безопасност от такава неприятност като дивергенция на шевовете. В много случаи обаче този проблем може да бъде избегнат. За да предотвратите разминаването на шевовете, трябва да следвате прости съвети. Първо, трябва да следвате всички препоръки на лекаря. На второ място, винаги трябва да следите чистотата на превръзката, така че да не попадне инфекция в раната, и да носите следоперативна превръзка. Също така се изисква да се третират шевовете с антисептици, да се следи хигиената. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че не е нужно да се самолекувате. Тези на пръв поглед прости съвети ще помогнат за предотвратяване на такава неприятност като разминаване на шевовете в бъдеще..

Шевът е отворен

Здравейте. Преди месец тя отстрани бенката хирургически. Поставете на рамото, върху подвижната част. Шевът след премахването на шевовете започна да прераства, но се раздели. и сега на мястото на бенката има „дупка“. Премахнах шевовете на 11-ия ден (защото те вече започнаха да обрастват с тъканите си) Кажете ми, ще остане ли червен? Може би трябва да го зашиете отново и да ходите с шевове още малко?

Хронични заболявания: не

В услугата „Попитайте лекар“ се предлага онлайн консултация с хирург за всеки проблем, който ви засяга. Медицински експерти предоставят консултации денонощно и безплатно. Задайте въпроса си и веднага получете отговор!

Какво да направите, ако шевът е счупен

Следоперативният шев изисква специални грижи и внимание. Ако изведнъж е разпродадено, трябва да се свържете с хирурга, който е извършил операцията, възможно най-скоро. Той изследва раната, дава съвети как да се грижи за нея и евентуално да премахне последствията. В зависимост от състоянието на раната, лекарят може да я остави отворена и ще бъдете посъветвани да я почиствате, докато тя се излекува сама, или ще бъде зашита отново, но това се случва много по-рядко..

Раната ще трябва да се третира с антисептични средства за кожата (йодинол, брилянтно зелен разтвор, йодоперон, форисепт, алкохол и др.). Най-добрият дезинфектант на кожата е течността Costellani или фукорцин. Ако е необходимо, раната трябва да се изплакне с водороден прекис, да се изсуши и, както е посочено, да се превърже..

Най-често се прилага алкохолна превръзка или димексид, който се разрежда с физиологичен разтвор в съотношение 1: 3 и 1% диоксидин. Ако се установи нагнояване в раната, лекарят ще инсталира дренаж и евентуално ще премахне кожните конци, разположени в тази област, които сега ще се излекуват сами, т.е. чрез вторично намерение.

Levomekol маз, мехлем от морски зърнастец и мехлеми, съдържащи пантенол, имат добър лечебен ефект. По време на лечебната фаза можете да смазвате шевовете с масло от бял трън. Това масло помага за разтваряне на белези и заздравява добре рани. Също така шевът е груб и ще стане спретнат. На този етап основното е да проявите търпение и да се запасите с положителна нагласа за дълго време на лечение и възстановяване..

Не забравяйте, че въздухът е най-подходящ за заздравяване и изсушаване на следоперативни шевове, а антисептиците ускоряват заздравяването. След два до три месеца ще бъде възможно да се използват мехлеми като Mederma или Kontraktubex, тъй като те не могат да се използват с отворена рана..

Какво да направите, ако шевът е счупен след раждане?

Сълзите и други наранявания, получени от жените по време на раждане, обикновено им доставят осезаем дискомфорт, а шевовете, наложени в резултат на такива наранявания, изискват много внимание и значително ограничават активността на младата майка. Такива шевове могат не само да причиняват болка за дълго време, но и понякога могат да се разминават, провокирайки доста сериозни здравословни проблеми..

Причини за целостта на белега и как да го избегнете

Най-честите случаи, когато се поставят конци след раждане в перинеума. Много по-рядко шевовете се прилагат върху матката и корема - след цезарово сечение, в тазовото дъно, на шийката на матката, във влагалището и др. Всички гореспоменати шевове изискват внимателно спазване на личната хигиена и физическата активност е категорично противопоказана.

Причини, поради които след раждането може да възникне разминаване на конците:

 • Внезапни движения или прекомерна физическа активност в първите часове и дни след раждането;
 • Преждевременно отстраняване на свързващия материал;
 • Наличието на възпаление, което пречи на заздравяването и сливането на тъканите;
 • Наличие на тежко хронично заболяване, като захарен диабет;
 • Неспазване на правилата за лична хигиена.

Какво трябва да направите, за да не се раздалечат шевовете?

Проявата на болка в перинеума през първия път след раждането в повечето случаи се счита за норма. За да ги сведе до минимум, на жената не се препоръчва да седне около месец. Всички необходими процедури: хранене, хранене на бебето, изцеждане на мляко, гледане на телевизия, шофиране в кола е най-добре да се прави в легнало положение. Всичко това е необходимо, за да не се натоварва ненужно перинеума, тъй като колкото по-малко е натоварването на шевовете, толкова по-вероятно е те да се излекуват бързо и без проблеми..

Шевове след цезарово сечение

Шевовете след цезарово сечение са много изложени на риск от дивергенция поради факта, че имат доста голяма дължина, поемайки товара буквално от всяко движение на жена. След такава операция жената има два белега: външен и вътрешен. Външният белег свързва стените на коремната кухина, а вътрешният белег свързва стените на матката.

Разрезът в матката обикновено се зашива със специални резорбируеми конци, а самият шев се формира в рамките на 7-10 дни. Първите 3-5 дни след операцията и двата конца могат да навредят доста силно, поради което през този период на жената се предписват лекарства за болка. Вътрешният шев на матката се счита за доста надежден и обикновено не изисква специално внимание към себе си, тъй като се намира вътре в тялото. Единственото условие: изключване на товари и почивка в леглото през първите 3-5 дни. Що се отнася до външния шев, освен да се изключи физическото натоварване, е необходимо да се извършва и редовно антисептично лечение, за да се избегне възпаление и нагнояване. Ако това се случи внезапно, тогава лекарят трябва да направи дренаж, за да се отцеди гной от раната и противовъзпалително лечение на шева.

За да се избегне разминаването на външния шев след цезарово сечение, много е желателно жените да носят специална превръзка от еластичен материал, която ще помогне за фиксирането на зарасналите тъкани. Алтернатива на превръзката може да служи като плътно стягаща превръзка.

Видео шевове след раждане

Какво да направите, ако белегът се е отворил?

Болката в конците обикновено продължава известно време, но постепенно трябва да стане по-малко забележима. Ако болката не отшуми с течение на времето, а напротив стане по-интензивна, тогава това е много сериозна причина да отидете на лекар, тъй като само специалист може да оцени реалното състояние на шевовете.

Списък на симптомите за спешна медицинска помощ:

 • Повишена болка;
 • Зачервяване на самия шев и тъканите около него;
 • Кървене и странно отделяне
 • Подуване около белега;
 • Рязко покачване на температурата.

След преглед, в зависимост от степента на несъответствие в целостта на шева, лекарят ще предпише необходимото лечение.

 1. Ако шевът се е отделил и раната все още не е заздравяла, лекарят ще го приложи отново.
 2. Ако шевът има само няколко шева един от друг, тогава е напълно възможно да не се изисква хирургическа интервенция.
 3. Ако след раждането са изминали 1-2 години и шевът се е разпръснал много, тогава ще трябва да дисектирате отново тъканта и в резултат да повторно зашиете.

За да предпази жената възможно най-много от ситуацията с разминаването на шевовете преди изписването от болницата, лекарят просто е длъжен да извърши задълбочен преглед на шевовете за отсъствие на възпалителни процеси, както и да я инструктира подробно какво може да се направи и от какво е по-добре да се въздържате.

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.

Какво да направите, ако шевът е счупен?

Характерно действие за всяка хирургична операция е дисекцията на кожата на тялото или лигавиците. В този случай, в повечето случаи, конците не могат да бъдат освободени..

При относително здрави хора времето на зарастване на конците е по-малко от десет дни от момента на операцията. По-дългият период вече е патология или е свързан с разминаване на шевовете. Има редица причини за това състояние..

Причини за разминаване на шевовете

По-специално, някои хирурзи премахват шевовете твърде рано. Може би те бързат да се разделят с пациента по-рано, или може би не вземат предвид, че някои рани се лекуват по-дълго. Това отрича блясъка на майсторска операция..

В някои случаи шевът се прилага в области с лошо кръвообращение, което може да бъде причинено от всяко заболяване, например захарен диабет или атеросклероза на съдовете на долните крайници. Същият резултат е възможен при издърпване на ръбовете на раната, в които се притискат малки капиляри. Причината може да е, че техниката на зашиване не е достатъчно мека и тогава ръбовете на раната се притискат твърде много от шевния материал..

Качеството на шева е силно повлияно от състоянието на имунитета, който може да бъде намален поради заболяване, употребата на редица лекарства или да бъде вроден.

Най-честата причина за разминаването на конците обаче е наличието на инфекция в раната..

Как да разпознаем разминаването на шевовете?

Разминаването на шевовете може да се определи визуално, освен това почти винаги. В областта на тънката лента на раната се появява забележима депресия, а краищата на раната се разминават в страни. Раната може да се погледне навътре, където с просто око се разкриват по-дълбоки тъкани като подкожна мастна тъкан и мускули, а в някои случаи и вътрешни органи. Това състояние се нарича "зееща рана".

Ръбовете на раната могат да изглеждат по различен начин, което се определя от причината, която е провокирала разминаването на конците. При прибързано премахване на шевовете или слаб имунитет ръбовете на раната обикновено са розови, равномерни и имат здрав вид. При инфекция и нагнояване краищата на раната се възпаляват и подуват, а между шевовете и в дълбочината на раната се наблюдава известно количество гной. Ако разминаването на раната се дължи на лошо кръвообращение, ръбовете на раната стават бледи или черни. Некротичните области са както сухи, така и влажни, а самата рана е пълна с мътна течност.

Раната обикновено се разпръсква по време на премахването на шевовете или малко след това, а провокиращите фактори тук са главно неадекватна физическа активност, въпреки че са възможни и други причини. Понякога ръбовете на раната също се разминават, когато шевовете не се отстраняват, което се наблюдава при прекомерно напрежение на ръбовете на раната и при наличие на нагнояване. Меките тъкани тук се изрязват от самите шевове, поради което състоянието се нарича - „прорезване на зъбите“ на шевовете.

Разминаването на шевовете не винаги е забележимо, това се отнася преди всичко за вътрешните шевове, които държат дълбоките слоеве на раната. В същото време кожата на раната изглежда перфектно излекувана. По-често това се случва след надлъжни разрези по средната линия на корема. Подобно състояние е изпълнено с постоперативни коремни хернии, които се лекуват с многократни операции. В този случай причините в основата си са едни и същи - инфекция и технически грешки при затваряне на рани по слой..

Последици от разминаването на шевовете

С целия дискомфорт, по-голямата част от дехисценцията на раната рядко представлява сериозна опасност за здравето или живота на пациента, макар и само защото дехисценцията на конците е ограничена до раната на подкожната мастна тъкан и кожата. Зейналите рани с пролапс на органите са редки.

Разминаването на конците е изпълнено с увеличаване на лечебния период и вместо максимум десет дни, този период може, в зависимост от много фактори, да се разтегне в продължение на няколко месеца. В допълнение, с разминаването на шевовете, съществува риск от инфекция и гнойни усложнения. Белезите винаги изглеждат по-груби, ако конците са се разминали. В допълнение, подобно състояние след проникване през предната коремна стена често води до развитие на херния..

Какво да направите в случай на разминаване на шевовете?

Ако шевът се е разпаднал, лекарите имат два начина да разрешат този проблем. Консервативът включва извършване на специални постоянни превръзки, докато раната не се излекува напълно сама. С бързото разрешаване на проблема причината за разминаването на шевовете се отстранява по време на втората операция, последвано от последващо многократно затваряне на раната.

При малка рана и близко разположение на краищата е възможно както консервативно, така и хирургично лечение, което се използва главно за козметични цели..

Повторната операция се извършва с големи размери на раната, но операцията има смисъл само ако е възможно да се установи причината за разминаването на конците. Рана, която се е разпръснала след нагнояване, ще заздравее след елиминиране на гнойния процес, но например рана на стъпалото или подбедрицата при тежък захарен диабет или атеросклеротични съдови лезии ще продължи да бъде провокирана от липса на кръвообращение. Повторното затваряне на такива рани може да не е успешно..

След отстраняване на шевовете раната се раздели.Какво да се направи. Операционният шев се е разпаднал

Всяка хирургическа интервенция е принудителна мярка, свързана с една или друга степен на травма на телесните тъкани. Колко бързо пациентът може да се върне към активен живот зависи от времето за възстановяване на тялото след операцията и скоростта на зарастване на шевовете. Следователно въпросите колко бързо ще заздравят шевовете и как да се избегнат следоперативни усложнения са толкова важни. Скоростта на зарастване на рани, рискът от усложнения и появата на белег след операция зависят от шевния материал и от метода на зашиване. Ще говорим повече за шевовете днес в нашата статия.

Видове шевни материали и шевни методи в съвременната медицина

Идеалният конци трябва да има следните характеристики:

Бъдете гладки, приплъзвайте се, без да причинявате допълнителни щети. Бъдете еластични, разтегливи, без да причинявате компресия и некроза на тъканите. Бъдете издръжливи, издържайте на натоварвания. Завържете здраво на възли. Притежават биосъвместимост с телесните тъкани, инертност (не предизвикват дразнене на тъканите), имат ниска алергенност. Материалът не трябва да се подува от влага. Времето на унищожаване (биоразграждане) на абсорбиращи се материали трябва да съвпада с времето на зарастване на рани.

Различните шевни материали имат различни качества. Някои от тях са предимства, други са недостатъци на материала. Например, гладките конци трудно ще се изтеглят в силен възел, а използването на естествени материали, така ценени в други области, често е свързано с повишен риск от инфекция или алергии. Следователно търсенето на идеалния материал продължава и до момента има поне 30 опции за конци, чийто избор зависи от конкретните нужди..

Шевните материали се разделят на синтетични и естествени, абсорбиращи се и не абсорбиращи се. Освен това се правят материали, състоящи се от една или няколко нишки: монофиламент или полифиламент, усукани, плетени, с различни покрития..

Непоглъщащи се материали:

Натурален - коприна, памук. Коприната е относително здрав материал, поради своята пластичност, тя осигурява надеждността на възлите. Коприната е условно не абсорбиращ се материал: здравината му намалява с времето и след около година материалът се абсорбира. В допълнение, копринените нишки предизвикват изразен имунен отговор и могат да служат като резервоар за инфекция в раната. Памукът не е много траен и може също да причини интензивни възпалителни реакции. Конците от неръждаема стомана са издръжливи и предизвикват минимални възпалителни реакции. Те се използват при операции на коремната кухина, за зашиване на гръдната кост и сухожилията. Най-добрите характеристики са синтетичните не абсорбиращи се материали. Те са по-трайни и причиняват минимално възпаление. Такива нишки се използват за съвпадение на меките тъкани, в кардио и неврохирургията, офталмологията.

Абсорбиращи се материали:

Натурален кетгут. Недостатъците на материала включват изразена тъканна реакция, риск от инфекция, недостатъчна здравина, неудобство при използване, невъзможност да се предвиди времето на резорбция. Следователно материалът в момента практически не се използва. Синтетични абсорбиращи материали. Произведено от биоразградими биополимери. Те се разделят на моно и полифиламент. Много по-надежден от кетгута. Те имат определено време на абсорбция, които се различават в различните материали, доста са трайни, не предизвикват значителни тъканни реакции, не се плъзгат в ръцете. Не се използва в невро и кардиохирургия, офталмология, в ситуации, при които се изисква постоянна здравина на конците (за зашиване на сухожилия, коронарни съдове).

Методи за зашиване:

Лигатурни конци - с тяхна помощ съдовете се лигират, за да се осигури хемостаза. Първични конци - позволяват ви да съчетаете ръбовете на раната за заздравяване чрез първично намерение. Шевовете са непрекъснати и прекъснати. Потопени, кесии и подкожни конци могат да се прилагат според показанията. Вторични конци - този метод се използва за укрепване на първични конци, за повторно затваряне на рана с голям брой гранулации, за да се укрепи рана, която зараства чрез вторично намерение. Такива конци се наричат ​​задържащи конци и се използват за облекчаване на раната и намаляване на напрежението на тъканите. Ако първичният шев е наложен непрекъснато, за вторичния се използват прекъснати конци и обратно..

Колко шева зарастват

Всеки хирург се стреми да постигне заздравяване на рани чрез основно намерение. В същото време възстановяването на тъканите се извършва за възможно най-кратко време, отокът е минимален, няма нагнояване, количеството отделяне от раната е незначително. Белезите с това изцеление са минимални. Процесът протича в 3 фази:

Възпалителна реакция (първите 5 дни), когато левкоцитите и макрофагите мигрират в областта на раната, унищожавайки микроби, чужди частици и разрушени клетки. През този период връзката на тъканите не достига достатъчна якост и те се държат заедно от шевовете. Фазата на миграция и пролиферация (на 14-ия ден), когато колаген и фибрин се произвеждат в раната от фибробласти. Поради това от 5-ия ден се образува гранулационна тъкан, силата на фиксиране на ръбовете на раната се увеличава. Фазата на узряване и преструктуриране (от 14-ия ден до пълно излекуване). По време на тази фаза продължава синтеза на колаген и образуването на съединителна тъкан. Постепенно на мястото на раната се образува белег.

Колко време отнема премахването на шевовете?

Когато раната е зараснала толкова много, че вече не се нуждае от опората на неразбираеми конци, те се отстраняват. Процедурата се извършва при стерилни условия. На първия етап раната се третира с антисептик; водородният прекис се използва за отстраняване на корички. Хванете конеца с хирургическа пинсета, пресечете го в точката на влизане в кожата. Внимателно издърпайте конеца от противоположната страна.

Време за премахване на шевовете, в зависимост от местоположението им:

Шевовете по кожата на багажника и крайниците трябва да останат на място за 7 до 10 дни. Шевовете по лицето и шията се отстраняват след 2-5 дни. Задържащите конци се оставят за 2-6 седмици.

Фактори, влияещи върху лечебния процес

Скоростта на заздравяване на конци зависи от много фактори, които условно могат да бъдат разделени на няколко групи:

Характеристики и характер на раната. Определено заздравяването на рани след лека операция ще бъде по-бързо, отколкото след лапаротомия. Процесът на възстановяване на тъканите се удължава в случай на затваряне на рани след нараняване, когато е имало замърсяване, проникване на чужди тела, смачкване на тъкани. Местоположение на раната. Заздравяването е най-добро в райони с добро кръвоснабдяване, с малък слой подкожна мазнина. Фактори, дължащи се на естеството и качеството на предоставяната хирургическа помощ. В този случай важни са характеристиките на разреза, качеството на интраоперативната хемостаза (спиране на кървенето), вида на използваните шевни материали, избора на метода на зашиване, спазването на правилата на асептиката и много други. Фактори, свързани с възрастта, теглото, здравословното състояние на пациента. Възстановяването на тъканите е по-бързо в млада възраст и при хора с нормално телесно тегло. Те удължават лечебния процес и могат да провокират развитието на усложнения на хронични заболявания, по-специално захарен диабет и други ендокринни заболявания, онкопатология, съдови заболявания. Рисковата група включва пациенти с огнища на хронична инфекция, с намален имунитет, пушачи, заразени с ХИВ. Причини, свързани с грижата за следоперативната рана и конци, спазването на режима на хранене и пиене, физическата активност на пациента в следоперативния период, изпълнението на препоръките на хирурга, приемането на лекарства.

Как правилно да се грижим за шевовете

Ако пациентът е в болница, лекарят или медицинската сестра ще се погрижат за шевовете. Вкъщи пациентът трябва да следва препоръките на лекаря за грижа за рани. Необходимо е раната да се поддържа чиста, да се третира ежедневно с антисептик: йоден разтвор, калиев перманганат, брилянтно зелено. Ако е поставена превръзка, консултирайте се с Вашия лекар, преди да я премахнете. Специалните лекарства могат да ускорят изцелението. Един от тези агенти е гелът Contractubex, който съдържа екстракт от лук, алантоин, хепарин. Може да се прилага след епителизация на раната..

За ранното заздравяване на конци след раждането се изисква стриктно спазване на хигиенните правила:

 • измийте старателно ръцете си преди да отидете до тоалетната;
 • честа смяна на уплътнения;
 • ежедневна смяна на спално бельо и кърпи;
 • в рамките на месец вземането на вана трябва да бъде заменено с хигиеничен душ.

При наличие на външни шевове върху перинеума, освен внимателна хигиена, трябва да се погрижите и за сухотата на раната, първите 2 седмици не можете да седите на твърда повърхност и трябва да се избягва запек. Препоръчително е да легнете настрани, да седнете на кръг или възглавница. Вашият лекар може да препоръча специфични упражнения за подобряване на притока на кръв към тъканите и заздравяване на рани..

Заздравяване на шевове след цезарово сечение

Ще трябва да носите следоперативна превръзка, да спазвате хигиена, след изписването се препоръчва да вземете душ и да измивате кожата в областта на шева два пъти на ден със сапун. В края на втората седмица можете да прилагате специални мехлеми за възстановяване на кожата.

Заздравяване на конци след лапароскопия

Усложненията след лапароскопия са редки. За да се предпазите, трябва да спазвате почивка в леглото в продължение на 24 часа след интервенцията. Първият път се препоръчва да се придържате към диета, да се откажете от алкохола. За хигиена на тялото се използва душ, областта на шева се обработва с антисептик. Ограничете физическата активност през първите 3 седмици.

Възможни усложнения

Основните усложнения при зарастването на рани са болка, нагнояване и недостатъчни конци (дехисценция). Нагнояването може да се развие поради проникването на бактерии, гъбички или вируси в раната. Най-често инфекцията се причинява от бактерии. Ето защо, често след операцията, хирургът предписва курс на антибиотици за профилактични цели. Следоперативното нагряване изисква идентифициране на патогена и определяне на неговата чувствителност към антибактериални агенти. В допълнение към предписването на антибиотици, може да се наложи отваряне и дрениране на раната..

Какво да направите, ако шевът е счупен?

Неизправността на конците е по-често при възрастни и изтощени пациенти. Най-вероятният момент на усложнения е от 5 до 12 дни след операцията. В такава ситуация трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Лекарят ще вземе решение за по-нататъшното управление на раната: оставете я отворена или повторно зашийте раната. При изкормване - проникване на чревния контур през раната се налага спешна хирургическа интервенция. Това усложнение може да е резултат от подуване на корема, силна кашлица или повръщане.

Какво да направите, ако болката боли след операция?

Болката в шевовете в рамките на една седмица след операцията може да се счита за нормална. През първите дни хирургът може да препоръча приемане на упойка. Спазването на препоръките на лекаря ще помогне за намаляване на болката: ограничаване на физическата активност, грижи за рани, хигиена на раните. Ако болката е интензивна или продължава дълго време, трябва да посетите лекар, тъй като болката може да бъде симптом на усложнения: възпаление, инфекция, образуване на адхезия, херния.

Можете да ускорите зарастването на рани с помощта на народни средства. За това вътре се използват фитопрепарати под формата на инфузии, екстракти, отвари и локални приложения, фитомази, триене. Ето някои от използваните народни средства:

Болката и сърбежът в областта на шевовете могат да бъдат облекчени с отвари от билки: лайка, невен, градински чай. Лечение на рани с растителни масла - морски зърнастец, чаено дърво, маслина. Честотата на обработка е два пъти на ден. Смазване на белега с крем, съдържащ екстракт от невен. Прилагане на зелев лист върху раната. Процедурата има противовъзпалителни и лечебни ефекти. Зелевият лист трябва да е чист, трябва да се облива с вряща вода.

Преди да използвате фитопрепарати, определено трябва да се консултирате с хирург. Той ще ви помогне да изберете индивидуално лечение и ще даде необходимите препоръки.

Характерно действие за всяка хирургична операция е дисекцията на кожата на тялото или лигавиците. В този случай, в повечето случаи, конците не могат да бъдат освободени..

При относително здрави хора времето на зарастване на конците е по-малко от десет дни от момента на операцията. По-дългият период вече е патология или е свързан с разминаване на шевовете. Има редица причини за това състояние..

Причини за разминаване на шевовете

По-специално, някои хирурзи премахват шевовете твърде рано. Може би те бързат да се разделят с пациента по-рано, или може би не вземат предвид, че някои рани се лекуват по-дълго. Това отрича блясъка на майсторска операция..

В някои случаи шевът се прилага в области с лошо кръвообращение, което може да бъде причинено от всяко заболяване, например захарен диабет или атеросклероза на съдовете на долните крайници. Същият резултат е възможен при издърпване на ръбовете на раната, в които се притискат малки капиляри. Причината може да е, че техниката на зашиване не е достатъчно мека и тогава ръбовете на раната се притискат твърде много от шевния материал..

Качеството на шева е силно повлияно от състоянието на имунитета, който може да бъде намален поради заболяване, употребата на редица лекарства или да бъде вроден.

Най-честата причина за разминаването на конците обаче е наличието на инфекция в раната..

Как да разпознаем разминаването на шевовете?

Разминаването на шевовете може да се определи визуално, освен това почти винаги. В областта на тънката лента на раната се появява забележима депресия, а краищата на раната се разминават в страни. Раната може да се погледне навътре, където с просто око се разкриват по-дълбоки тъкани като подкожна мастна тъкан и мускули, а в някои случаи и вътрешни органи. Това състояние се нарича "зееща рана".

Ръбовете на раната могат да изглеждат по различен начин, което се определя от причината, която е провокирала разминаването на конците. При прибързано премахване на шевовете или слаб имунитет ръбовете на раната обикновено са розови, равномерни и имат здрав вид. При инфекция и нагнояване краищата на раната се възпаляват и подуват, а между шевовете и в дълбочината на раната се наблюдава известно количество гной. Ако разминаването на раната се дължи на лошо кръвообращение, ръбовете на раната стават бледи или черни. Некротичните области са както сухи, така и влажни, а самата рана е пълна с мътна течност.

Раната обикновено се разпръсква по време на премахването на шевовете или малко след това, а провокиращите фактори тук са главно неадекватна физическа активност, въпреки че са възможни и други причини. Понякога ръбовете на раната също се разминават, когато шевовете не се отстраняват, което се наблюдава при прекомерно напрежение на ръбовете на раната и при наличие на нагнояване. Меките тъкани тук се изрязват от самите шевове, поради което състоянието се нарича - „прорезване на зъбите“ на шевовете.

Разминаването на шевовете не винаги е забележимо, това се отнася преди всичко за вътрешните шевове, които държат дълбоките слоеве на раната. В същото време кожата на раната изглежда перфектно излекувана. По-често това се случва след надлъжни разрези по средната линия на корема. Подобно състояние е изпълнено с постоперативни, които се лекуват с многократни операции. В този случай причините в основата си са едни и същи - инфекция и технически грешки при затваряне на рани по слой..

Последици от разминаването на шевовете

С целия дискомфорт, по-голямата част от дехисценцията на раната рядко представлява сериозна опасност за здравето или живота на пациента, макар и само защото дехисценцията на конците е ограничена до раната на подкожната мастна тъкан и кожата. Зейналите рани с пролапс на органите са редки.

Разминаването на конците е изпълнено с увеличаване на лечебния период и вместо максимум десет дни, този период може, в зависимост от много фактори, да се разтегне в продължение на няколко месеца. В допълнение, с разминаването на шевовете, съществува риск от инфекция и гнойни усложнения. Белезите винаги изглеждат по-груби, ако конците са се разминали. В допълнение, подобно състояние след проникване през предната коремна стена често води до развитие на херния..

Какво да направите в случай на разминаване на шевовете?

Ако шевът се е разпаднал, лекарите имат два начина да разрешат този проблем. Консервативът включва извършване на специални постоянни превръзки, докато раната не се излекува напълно сама. С бързото разрешаване на проблема причината за разминаването на шевовете се отстранява по време на втората операция, последвано от последващо многократно затваряне на раната.

А близкото разположение на краищата е осъществимо както консервативно, така и хирургично лечение, което се използва главно за козметични цели.

Повторната операция се извършва с големи размери на раната, но операцията има смисъл само ако е възможно да се установи причината за разминаването на конците. Рана, която се е разпръснала след нагнояване, ще заздравее след отстраняване на гнойния процес, но например рана на стъпалото или подбедрицата или атеросклеротични съдови лезии ще продължат да бъдат провокирани от липса на кръвообращение. Повторното затваряне на такива рани може да не е успешно..

Характерно действие за всяка хирургична операция е дисекцията на кожата на тялото или лигавиците. В този случай, в повечето случаи, конците не могат да бъдат освободени..

При относително здрави хора времето на зарастване на конците е по-малко от десет дни от момента на операцията. По-дългият период вече е патология или е свързан с разминаване на шевовете. Има редица причини за това състояние..

Причини за разминаване на шевовете

По-специално, някои хирурзи премахват шевовете твърде рано. Може би те бързат да се разделят с пациента по-рано, или може би не вземат предвид, че някои рани се лекуват по-дълго. Това отрича блясъка на майсторска операция..

В някои случаи шевът се прилага в области с лошо кръвообращение, което може да бъде причинено от всяко заболяване, например захарен диабет или атеросклероза на съдовете на долните крайници. Същият резултат е възможен при издърпване на ръбовете на раната, в които се притискат малки капиляри. Причината може да е, че техниката на зашиване не е достатъчно мека и тогава ръбовете на раната се притискат твърде много от шевния материал..

Качеството на шева е силно повлияно от състоянието на имунитета, който може да бъде намален поради заболяване, употребата на редица лекарства или да бъде вроден.

Най-честата причина за разминаването на конците обаче е наличието на инфекция в раната..

Как да разпознаем разминаването на шевовете?

Разминаването на шевовете може да се определи визуално, освен това почти винаги. В областта на тънката лента на раната се появява забележима депресия, а краищата на раната се разминават в страни. Раната може да се погледне навътре, където с просто око се разкриват по-дълбоки тъкани като подкожна мастна тъкан и мускули, а в някои случаи и вътрешни органи. Това състояние се нарича "зееща рана".

Ръбовете на раната могат да изглеждат по различен начин, което се определя от причината, която е провокирала разминаването на конците. При прибързано премахване на шевовете или слаб имунитет ръбовете на раната обикновено са розови, равномерни и имат здрав вид. При инфекция и нагнояване краищата на раната се възпаляват и подуват, а между шевовете и в дълбочината на раната се наблюдава известно количество гной. Ако разминаването на раната се дължи на лошо кръвообращение, ръбовете на раната стават бледи или черни. Некротичните области са както сухи, така и влажни, а самата рана е пълна с мътна течност.

Раната обикновено се различава по време на премахването на шевовете или малко след това, а провокиращите фактори тук са основно неадекватна физическа активност, въпреки че са възможни и други причини. Понякога ръбовете на раната също се разминават, когато конците не се отстраняват, което се наблюдава при прекомерно напрежение на ръбовете на раната и при наличие на нагнояване. Меките тъкани тук се разрязват от самите шевове, поради което състоянието се нарича - „прорезване на зъбите“ на шевовете.

Разминаването на шевовете не винаги се забелязва, това се отнася преди всичко за вътрешните шевове, които държат дълбоките слоеве на раната. В същото време кожата на раната изглежда перфектно излекувана. По-често това се случва след надлъжни разрези по средната линия на корема. Подобно състояние е изпълнено с постоперативни, които се лекуват с многократни операции. В този случай причините са основно едни и същи - инфекция и технически грешки при затваряне на рани по слой..

Последици от разминаването на шевовете

С целия дискомфорт, преобладаващата част от дехисценцията на раната рядко представлява сериозна опасност за здравето или живота на пациента, макар и само защото дехисценцията на конците е ограничена до раната на подкожната мастна тъкан и кожата. Зейналите рани с пролапс на органите са редки.

Разминаването на конците е изпълнено с увеличаване на лечебния период и вместо максимум десет дни, този период може, в зависимост от много фактори, да се разтегне в продължение на няколко месеца. В допълнение, с разминаването на шевовете, съществува риск от инфекция и гнойни усложнения. Белезите винаги изглеждат по-груби, ако конците са се разминали. В допълнение, подобно състояние след проникване през предната коремна стена често води до развитие на херния..

Какво да направите в случай на разминаване на шевовете?

Ако шевът се е разпаднал, лекарите имат два начина да разрешат този проблем. Консервативът включва извършване на специални постоянни превръзки, докато раната не се излекува напълно сама. С бързото разрешаване на проблема причината за разминаването на шевовете се елиминира по време на втората операция, последвано от последващо многократно затваряне на раната.

А непосредствената близост на ръбовете е осъществима както консервативно, така и хирургично лечение, което се използва главно за козметични цели.

Повторната операция се извършва с големи размери на раната, но операцията има смисъл само ако е възможно да се установи причината за разминаването на шева. Рана, която се е разпръснала след нагнояване, ще заздравее след отстраняване на гнойния процес, но например рана на стъпалото или подбедрицата или атеросклеротични съдови лезии ще продължат да бъдат провокирани от липса на кръвообращение. Повторното затваряне на такива рани може да не е успешно..

Следоперативният шев изисква специални грижи и внимание. Ако изведнъж е разпродадено, трябва да се свържете с хирурга, който е извършил операцията, възможно най-скоро. Той ще изследва раната, ще даде съвети за грижите за нея и евентуално ще елиминира последствията. В зависимост от състоянието на раната, лекарят може да я остави отворена и ще бъдете посъветвани да я почиствате, докато тя се излекува сама, или ще бъде зашита отново, но това се случва много по-рядко..

Раната ще трябва да се третира с антисептични средства за кожата (йодинол, брилянтно зелен разтвор, йодоперон, форисепт, алкохол и др.). Най-добрият дезинфектант на кожата е течността Costellani или фукорцин. Ако е необходимо, раната трябва да се изплакне с водороден прекис, да се изсуши и, както е посочено, да се превърже..

Най-често се прилага алкохолна превръзка или димексид, който се разрежда с физиологичен разтвор в съотношение 1: 3 и 1% диоксидин. Ако се установи нагнояване в раната, лекарят ще инсталира дренаж и евентуално ще премахне кожните конци, разположени в тази област, които сега ще се лекуват сами, т.е. чрез вторично намерение.

Мехлемът Левомекол, мехлемът от морски зърнастец и мехлемите, съдържащи пантенол, имат добър лечебен ефект. По време на лечебната фаза можете да смазвате шевовете с масло от бял трън. Това масло помага за разтваряне на белези и заздравява добре рани. Освен това шевът, обработен с него, ще престане да бъде груб и ще стане чист. На този етап основното е да проявите търпение и да се запасите с положителна нагласа за дълго време на лечение и възстановяване..

Не забравяйте, че заздравяването и изсушаването на следоперативни шевове се насърчава най-добре от въздуха, а антисептиците ускоряват заздравяването. След два до три месеца ще бъде възможно да се използват мехлеми като Mederma или Kontraktubex, тъй като те не могат да се използват с отворена рана..

Следоперативните конци трябва да се третират ежедневно. Ако медицинска сестра прави това в болницата, ще трябва сами да се погрижите за лечението у дома. Но не се притеснявайте, ще успеете, защото не е трудно да го направите и не е нужно да имате специални професионални умения.

 • - водороден прекис;
 • - брилянтно зелено;
 • - стерилна превръзка;
 • - памучна вата, памучни тампони или дискове.

Отидете първо в аптеката. Купете водороден прекис, брилянтно зелено и стерилни превръзки. Също така е необходимо да закупите стерилна памучна вата, но обикновените памучни тампони или пръчки могат да я заменят. Ако вече сте спрели да налагате превръзка, докато сте в болницата, тогава нямате нужда от нея. Превръзката леко удължава периода на зарастване, тъй като раната се намокри под нея. Във всеки случай се консултирайте с лекар, но можете да сте сигурни, че шевът няма да се раздели без превръзка, а само предотвратява навлизането на инфекцията.

Как да почистите шевовете на рани

Не се препоръчва използването на памучна вата при обработката, тъй като нейните частици могат да останат върху раната и да причинят нейното възпаление. По-добре да използвате марлени кърпички. Конците се обработват веднъж на ден в продължение на пет до шест дни. Превръзката трябва да се сменя всеки ден, докато нишките се отстранят. В поликлиниките и болниците превръзките се извършват в специално определени места (съблекални). Ежедневните процедури за превръзка насърчават по-бързото заздравяване на рани, тъй като въздухът изсушава конците.

След зашиване трябва внимателно да наблюдавате състоянието на раната. Тревожните сигнали включват навлажняване на превръзката с кръв, гной, поява на подуване около шева, оток, зачервяване. Изхвърлянето от раната показва, че в нея е попаднала инфекция, която може да се разпространи по-нататък. Заразените, гнойни шевове не могат да се извършват сами. В тези случаи трябва спешно да се консултирате с лекар.

Конците обикновено се отстраняват 7-14 дни, в зависимост от местоположението на раната. Процедурата е безболезнена и не изисква облекчаване на болката. Преди да премахнете шева, той се обработва, след отстраняване на нишките, шевът не се затваря с превръзка. След отстраняване на нишките, шевът трябва да бъде обработен още няколко дни. Водни процедури могат да се предприемат за два до три дни. Когато миете, не трябва да търкате шева с кърпа, за да не повредите белега. След душа трябва да попиете шева с превръзка и да го обработите с водороден прекис, след което върху него трябва да нанесете брилянтно зелено. Две до три седмици след отстраняването на нишките може да се използва фонофореза със специални резорбиращи разтвори. В този случай шевовете зарастват по-бързо и белезите стават фини..

 • направете, ако следоперативен шев

Ако конците внезапно се разпаднат след операция, какво да направя? Първото нещо, което човек изпитва освен болка, е паниката. Спокойно, това се случва често. Огледайте раната и преценете щетите. По-често краищата на лезията ще се отделят по време на инфекцията, така че натиснете леко раната и проверете дали има гной. Използвайки фенерче, погледнете вътре, какво се вижда отдолу - подкожни слоеве или вътрешни органи? Ако увреждането е повече от 3 см и през него се виждат червата, салниците и други органи, по-добре е да се обадите на линейка. Издърпайте краищата на раната с гипс, така че нищо да не падне. Ако вътрешностите не се виждат, по-добре е да се свържете с хирурга, който ви е оперирал, или с друг подобен специалист..

Защо ръбовете на раната могат да се разпръснат след операция?

Проблемът с шевовете, разпръснати след операция, е по-често след спешни хирургични интервенции, особено когато вече е имало възпаление, например, перитонит с разкъсан апендикс. Други причини включват:

 • инфекция в раната;
 • слабост на меките тъкани или мускулите на ръба на нараняването, в резултат на някои заболявания;
 • прекомерен натиск върху областта на следоперативните конци и нарушаване на медицински препоръки;
 • прекалено стегнати шевове;
 • неправилна техника на затваряне на хирургическа рана;
 • травма в областта на следоперативния шев;
 • остър дефицит на някои витамини (например витамин С), микроелементи и протеини;
 • дългосрочна или висока доза кортикостероиди.

Има редица фактори, които предразполагат към разпадане на шева след операцията:

 • наднормено тегло;
 • диабет;
 • възраст в напреднала възраст;
 • пушене;
 • небалансирана диета;
 • наличието на злокачествени тумори;
 • заболявания на бъбреците и имунната система;
 • лечение с химиотерапия и лъчетерапия;
 • в непосредствена близост до хирургичното нараняване имаше стар белег;
 • хирургически грешки;
 • игнориране на постоперативните препоръки относно физическа активност и вдигане на тежести в ранния период на възстановяване;
 • опасно прекомерен натиск в коремната кухина поради натрупване на течности, чревно възпаление, тежка кашлица, запек или повръщане.

Признаци на разминаване на следоперативния шев

Шевът след операцията може да се отдели дори преди да се премахнат конците, ако се използва неразбираем шев материал. Един или повече симптоми могат да се появят още в болницата:

 • остра болка;
 • кървене;
 • забележимо подуване;
 • зачервяване;
 • хиперемия - кожата има треска;
 • краищата на раната се отдалечават един от друг;
 • видима е отворена рана.

В този случай лекарите ще се борят с проблема. Възможно е шевовете да бъдат премахнати и заменени с друг материал. Когато вече сте у дома, ще трябва да се справите сами с проблема.

В медицината има специален термин за диспергирана хирургична рана - евентрация. Събитието има 4 градуса:

 1. Първата степен се характеризира с разминаване на всички слоеве на коремната стена, с изключение на кожата - подкожна евентрация.
 2. Втората степен се нарича частично изхвърляне. Дъното на увреждането е стомахът, червата и други вътрешни органи.
 3. Третата степен е пълна евентрация, когато всички слоеве на коремната стена се разминават и чревни бримки или омент се приближават до ръба на раната.
 4. Четвъртата степен се нарича изкормване или истинска евентрация, когато вътрешните органи частично падат от раната. В резултат на това могат да възникнат чревни нарушения, частична обструкция и нагнояване..

Доста е лесно да се диагностицира събитието. На ранен етап се появява сухо или серозно отделяне върху суха марля, приложена върху лезията. Това предполага, че дълбоките слоеве на раната вече са се разделили, всичко се запазва само благодарение на залепената кожа. Понякога има емфизем около раната - краищата са подути и при палпация можете да чуете отчетлива хрускане, като от сух сняг или нишесте.

Медицински прегледи за разпръснати следоперативни конци

Когато посетите хирурга, той ще изследва състоянието на раната и околните тъкани. Ако е необходимо, лекарят ще предпише допълнителни тестове:

 • култура на проба от лезията за определяне на инфекцията;
 • кръвни тестове;
 • Рентгенова снимка на раната за определяне степента на евентрация;
 • компютърна томография или ултразвук, за да се определи мястото, където се е натрупал гной или сакрален секрет.

Методи за лечение на разхлабени конци

Най-честата причина за евентрация е инфекцията в раната, особено ако има ясно отделяне на гной. Лекарят ще препоръча широкоспектърен антибиотик.

След операцията пациентът може да страда от спад на имунитета и общо отслабване на тялото, така че обикновено му се предписват укрепващи мултивитаминни препарати.

По време на острата фаза трябва внимателно да се внимава за увреждането - да се третира с антисептични разтвори и прахове. Това изчиства инфекцията и възпалението. Моля, обърнете внимание, че не можете да откъснете изсушената марлева салфетка. Първо трябва да се намокри с 3% разтвор на водороден прекис. След това тя самостоятелно ще се отдалечи от кожата. Превръзката се изтегля от периферията на раната до центъра. След това се обработва със същия пероксиден разтвор. Изсипете малко върху раната и изчакайте водородният прекис да се разпени. Почистете раната с чиста превръзка и повторете обработката, докато мястото не бъде почистено. След тази процедура е по-добре раната да се държи 15-20 минути на слънце. Като алтернатива е подходящо облъчване с ултравиолетова лампа 3-5 минути. Той също така изчиства инфекцията и ускорява заздравяването..

Хирургът може да посъветва лечение с разтвор от брилянтно зелено, Fukortsin (течност Castellani), йодинол, йодопирон, етилов алкохол, Forisept-soft Color.

След процедурите трябва да нанесете чиста превръзка с димексид, разреден с физиологичен разтвор в съотношение 1: 3. Освен това върху компреса се излива 1% разтвор на диоксидин. Когато има нагнояване в раната, лекарите поставят дренаж или премахват кожни конци от тази област. В бъдеще тя ще бъде затегната чрез вторично напрежение. След отстраняване на възпалението, краищата на лезията могат да бъдат затегнати с мазилка.

Добри средства за заздравяване на рани са левомекол, мехлеми с масло от морски зърнастец и пантенол. Маслото от бял трън се бори с възпалението, подобрява заздравяването и намалява белезите.

Не е нужно постоянно да държите раната под лентата или марлята.

Той се нуждае от въздух, за да засили заздравяването. Ето защо някои лекари съветват следоперативните рани да се третират с антисептици и да се държат отворени, като се излагат на слънце от време на време..

На етапа на белези, два месеца по-късно, се използват Contractubex или Mederma. Те допринасят за изглаждане и резорбция на груби белези.

Хирургичната интервенция при лечението на разпръснати следоперативни конци е много рядка. Най-често, преди повторно зашиване, хирургът ще отреже краищата на раната, за да премахне заразената и мъртва тъкан..

При тежки съпътстващи заболявания, които пречат на зарастването на рани, се прилага постоянна или временна мрежа. Това предотвратява по-нататъшното разширяване на щетите..

Предотвратяване на разминаване на конци след операция:

 1. В някои случаи преди операцията на пациента се препоръчва да се подложи на антибиотично лечение..
 2. След операцията се предписват антибактериални лекарства. Това намалява възможността за следоперативни усложнения..
 3. Хората, които не са били ваксинирани срещу хепатит В, се съветват да се ваксинират няколко месеца преди планираната операция.
 4. Трябва да се спазват всички препоръки на лекаря.
 5. Носете следоперативна превръзка, но не постоянно, за да не се изпари раната.
 6. Не откъсвайте и не дърпайте салфетката по време на обличането.
 7. Поддържайте превръзката чиста, за да предотвратите инфекция или нагнояване на рани.

Успехът на операцията е резултат не само от успешна хирургическа интервенция, но и от бързо заздравяване на рани. Следоперативният шев изисква почивка, внимание и грижи. Ако шевът се разминава по някаква причина, трябва незабавно да се свържете с хирурга, извършил операцията. Само лекар може да прецени сериозността на ситуацията и да препоръча правилното лечение..

Раждането на нов живот винаги е придружено от болка. Знаейки това, бъдещите майки очакват раждане със затаен дъх - кой знае как ще протече всичко? За щастие голямата радост от срещата с дългоочакваното бебе веднага измества всички негативни моменти от паметта. Вътрешните шевове ще напомнят на млада майка за раждането за известно време. Откъде идват и какво да правите с тях, прочетете статията.

Когато изтича срокът на вътрематочния живот и бебето е готово да напусне своя топъл подслон, започва така наречената трудова дейност, в която пряко участват матката, шийката на матката, вагината и перинеума. По време на движението на главата на бебето напред всички тези органи са под силен натиск. Това е основната причина (а има и много повече косвени) за вероятното разкъсване на тъканите на вътрешните полови органи. В зависимост от местоположението вътрешните наранявания могат да бъдат с различна тежест..

Разкъсването на матката е опасно усложнение, което застрашава живота на родилката. При задоволителен ход на раждането матката остава непокътната, защото нейните мускули са достатъчно здрави, за да издържат на натоварването, което главата на бебето им казва. В съвременната медицинска практика такива случаи са изключително редки, тъй като лекарите предвиждат опасността и извършват планово или спешно цезарово сечение..

Когато перинеумът е наранен по време на раждане, това се нарича външна сълза. Тактиката на лечение в този случай е малко по-различна от обработката на вътрешните конци: перинеумът се зашива с материал, който не се разтваря (коприна, полипропилен). След сливане на тъканите, шевният материал се отстранява.

И днес ще обърнем внимание на разкъсванията на шийката на матката и влагалището - именно тези наранявания по време на раждането са зашити с вътрешни шевове. В същото време се използват специални материали - след известно време след нанасяне те се разтварят независимо.

Разкъсването на шийката на матката най-често е резултат от преждевременно напъване по време на вагинално раждане. Шийката на матката не може да се отпусне и да се отвори много бързо и ако една жена побърза, изтласквайки бебето навън, настъпва увреждане на тъканите. Пълното разкриване изисква средно от 10 до 12 часа (при многоплодни това може да се случи по-бързо). Нито една родилка не е успяла да избегне преждевременни опити, но те трябва да бъдат сдържани по всякакъв начин, докато лекарят не даде "зелено". Можете да натискате само след като шийката на матката е напълно разширена. По същата причина, поради силния натиск на главата на трохите, стените на влагалището също се разкъсват.

Причини за образуване на вътрешни сълзи по време на раждане

В процеса на раждането винаги има фактори, които по един или друг начин влияят върху състоянието на мускулите на вътрешните органи, до които се простира трудовата дейност, до факта, че те могат да се спукат. Най-често вътрешни щети от този характер се появяват по няколко причини:

 • големи размери на плодовете;
 • недостатъчна еластичност на тъканите;
 • внезапно започване на раждането (бърз труд);
 • твърде тясна вагина (анатомична характеристика);
 • развитието на възпалителна реакция във вагиналната област по време на раждането на дете;
 • раждане след умишлено прекъсване на бременност в миналото.

Диагностика и лечение на вътрешни сълзи след раждане

Непосредствено след раждането на бебето е трудно да се установи дали жената има вътрешни прекъсвания. За да провери това, лекарят изследва шийката на матката и вагиналните стени с помощта на огледала веднага след като излезе след раждането. Имайте предвид, че всичко е зашито, дори и най-малките пукнатини и рани. Повредените по време на раждането зони могат да се възпалят след известно време. Така те ще се превърнат в източник на нагнояване и инфекция и това е последното нещо, от което се нуждае новосформираната майка с бебе на ръце..

Процедурата за зашиване на сълзи на шийката на матката е неприятна, но като цяло не носи болка, тъй като тази област е лишена от рецептори, които реагират на механична намеса с отрицателни усещания. Анестезията в този случай е безполезна..

Зашиването на вагиналните стени, напротив, е доста болезнена процедура, тъй като тъканите на това място имат голям брой нервни окончания. За да помогне на жената да издържи на такава хирургическа интервенция, анестезията се прилага с помощта на обезболяващи лидокаин или новокаин.

Отстранени ли са вътрешните шевове след раждането

За зашиване на вътрешни наранявания лекарите използват специален зашиващ материал, който след известно време след зашиването се разтваря без остатъци, без да причинява и най-малка вреда на тялото на жената.

В повечето случаи това е кетгут - силни естествени нишки, получени при обработката на овчи черва. Структурата на материала е възможно най-близо до тъканите на човешкото тяло, поради което той лесно се абсорбира 7 до 10 дни след зашиване. Процесът се инициира от ензимната система на жената.

Също така шевовете могат да бъдат направени с половин синтетични нишки: викрил, PHA, капроаг. Разтварянето им отнема повече време - пълното разтваряне може да отнеме от 30 до 60 дни.

Как да се грижим за вътрешните шевове след раждането

Следоперативните конци от този вид са „добри“, тъй като не изискват никакви действия от самата жена. Самото тяло, без участието на млада майка, ще реши колко вътрешни шевове ще се разтворят след раждането. Не е необходимо симптоматично лечение под формата на мехлеми или таблетки. Но въпреки това е важно да се знаят някои препоръки на лекарите по този въпрос.

През първите седмици след раждането на трохите от матката се освобождават лохии - плътни кървави съсиреци, поради което се изключва стерилитет в областта на вътрешните шевове. Също така няма възможност да се постави стерилна превръзка върху зашитото място, така че жената трябва внимателно да наблюдава и най-малките промени в благосъстоянието си през този период..

Преди това отношението към жена след раждането с вътрешни почивки беше специално. Наличието на вътрешни шевове задължава жената да лежи няколко дни след раждането, а бебето е донесено при нея за хранене едва на третия ден. Днес ситуацията се е променила коренно: смята се, че периодът на възстановяване, когато вътрешните шевове се излекуват след раждането, ще мине по-бързо, ако мама се върне към активен начин на живот възможно най-рано. Ето защо следродилното управление на пациенти с вътрешни конци не се различава от управлението на абсолютно здрави жени..

За да може младата майка да се фокусира по-малко върху симптомите на неразположение след раждането, новороденото бебе й се дава незабавно - те лежат заедно в отделението. Помощта на медицински работници или роднини на пациента обаче ще е необходима във всеки случай, тъй като поради вътрешните шевове, трябва да лежите около 2 - 3 дни. Загрижените майки със сигурност ще попитат лекаря дали вътрешните шевове могат да се разпаднат след раждането. Такъв риск съществува, така че в началото трябва да се грижите не само за бебето, но и да се грижите за себе си. Практиката показва, че периодът на възстановяване е успешен, ако следродилната жена се вслушва в съветите на лекарите, почива много и се храни добре..

За да не се разпръсне вътрешният шев след раждането и да не се загнои, трябва да запомните някои предпазни мерки:

 1. Ако има много пропуски и те са много дълбоки, на жената се предписва курс на антибиотична терапия, за да се елиминира рискът от нагнояване. Невъзможно е да се откаже лечение, въпреки факта, че въпросът за кърменето ще трябва да бъде отложен за известно време.
 2. Не се препоръчва да седите точно през първия месец след раждането; по-добре е да се опитате внимателно да седнете в легнало положение или да прехвърлите цялото телесно тегло не на две, а на една от задните части. Всички движения на тялото трябва да бъдат премерени и плавни. Възможността за възобновяване на спортните тренировки може да бъде обсъдена с лекаря не по-рано от 1 - 2 месеца след зашиване.
 3. Можете да давате на бебето гърда само докато е в легнало положение, препоръчва се да се храните само стоящо или също легнало.
 4. Ако имате вътрешни шевове, ще трябва да забравите за такава гореща тема като секс след раждането. Трябва да изчакате 1,5 - 2 месеца, така че разкъсаните стени на шийката на матката и влагалището да имат възможност надеждно да растат заедно и да възстановят естествената еластичност. Само след това можете да възобновите интимните отношения с любимия човек. В противен случай половият акт се превръща в отлична причина за заразяване на свежи шевове и провокира тяхното нагнояване, което по принцип е много опасно..
 5. Първият път след зашиването не трябва да вдигате тежести. „Тежестта“ означава и бебето, особено ако е голямо.
 6. Личната хигиена е едно от най-важните условия за успешно заздравяване на увредената тъкан. И въпреки факта, че това е очевидно за една жена, лекарят задължително й обръща внимание на необходимостта от строга санитария на външните полови органи и цялото тяло. Докато продължава процесът на възстановяване, ще трябва да забравите за банята и да се ограничите до душ 1 - 2 пъти на ден. По-добре е да не слагате гащи веднага след водните процедури. Отличен вариант се счита за специално бельо за еднократна употреба, което може да замени обичайното за известно време..
 7. В арсенала от продукти за грижа младата майка трябва първо да има следродилни, а след това и обикновени ежедневни подложки за гащи. Необходимо е да ги подменяте възможно най-често - това е единственият начин да осигурите на зашити места сухи условия.
 8. Нежелателно е да носите оформящо бельо в продължение на 1,5 - 2 месеца след шева. Твърдата, плътна тъкан оказва силен натиск върху перинеума и влагалището, което предотвратява естествената регенерация на вътрешните сълзи.

Начин на живот с вътрешни конци след раждане

Всички процеси на женското тяло след появата на бебето са насочени към формирането, поддържането и запазването на лактацията. Въз основа на такива кардинални метаморфози жената може да страда от запек. Диетата, предписана на всички раждащи жени, без изключение, е особено подходяща за майки, чието раждане завърши с налагането на вътрешни конци. Причината е ясна - при запек претъпканото черво притиска свежи шевове и това е опасно поради тяхното разминаване. Ако няма изпражнения за 1-2 дни, трябва да вземете слабително или да се впуснете в клизма, дори ако на пръв поглед нищо не ви притеснява. След изпразване не забравяйте да изплакнете с течаща топла вода, за да изключите възможността от инфекция. Диетата на мама трябва да бъде насочена към консумацията на бульони и различни течности.

Усложнения с вътрешни шевове след раждане

Ако една жена забележи появата на някои тревожни симптоми, има причина да потърси помощ от антенатална клиника. Симптомите могат да включват следното:

 • вътрешните шевове болят и сърбят след раждането. Неприятните усещания са постоянни, дори когато жената лъже;
 • усеща се тежест в долната част на корема;
 • телесната температура внезапно се повишава;
 • гной излиза от гениталния тракт.

Изброените симптоми са красноречиви признаци на възпаление или отслабване на вътрешните шевове..

Въпреки това, дори и при липса на болезнени усещания, трябва да отделите време, за да уговорите среща с гинеколог във всеки случай. Непосредствено след раждането и зашиването лекарят не може напълно да оцени резултатите от работата си поради обширен вътрешен оток на тъканите. Специалистът ще направи това малко по-късно, в процеса на възстановяване на пациента..

Особено внимание се обръща на състоянието на шийката на матката, която при зарастването на раните трябва да придобие форма, близка до предварителната бременност. В случай на груби белези или неправилно сливане на шевовете, жената ще се сблъска с проблеми в бъдеще. Те могат да бъдат както следва:

 • спонтанен аборт;
 • непълна дилатация на шийката на матката по време на следващото раждане.

Ситуацията може да бъде коригирана, като се прибегне до втора операция: старият белег ще бъде изрязан и ще бъдат приложени нови шевове. За да прецените своевременно състоянието на вътрешните полови органи след разкъсвания, трябва да се консултирате с лекар не по-късно от 1 - 1,5 месеца след раждането на детето.

Чувства се като болезнено уплътняване, преминаващо почти от прилепването на срамните устни по-често встрани и отзад, рядко надвишаващо 2-3 см дължина. В първите дни те се търкат много, причинявайки много страдания, след отстраняването им ще почувствате облекчение. Понякога се прилага козметичен интрадермален шев, той не се усеща и се понася по-лесно.

Защо болките болят след раждане?

Нека да разберем какви са конците, как се прилагат и как впоследствие се лекува една жена.

Вътрешен - прилага се при цервикални и вагинални сълзи, обикновено не боли и не изисква специални грижи. Те се наслагват от абсорбиращи се материали, не е необходимо да се отстраняват, няма нужда да се обработват, няма нужда да се мажат или да се обливат, просто трябва да се осигури пълна сексуална почивка за поне 2 месеца, защото тук те са в далеч от идеалните условия.

За да заздравее добре раната, тя се нуждае от почивка и асептика. Нито едното, нито другото не могат да бъдат напълно осигурени, майката все пак ще трябва да се изправи до детето, ще трябва да ходи. В тази област е невъзможно да се постави някаква превръзка, а отделянето след раждането създава среда за размножаване на микроби, поради което е доста често зашитите участъци да се различават.

Шиенето на перинеума може да се извърши с помощта на различни техники и материали, но почти винаги това са подвижни опции (те ще трябва да бъдат премахнати за 5-7 дни). Най-често, ако всичко върви добре, те се отстраняват в болницата, преди изписването.

Лечение на зашити места в болницата се извършва от акушерка. Това може да се направи както в изпитния стол, така и точно в отделението. Обикновено се третира с брилянтно зелено 2 пъти на ден. През първите две седмици болката е силно изразена, трудно е да се ходи и е забранено да се седи, майките се хранят легнали, ядат или стоящи, или легнали.

След отстраняването на хирургическите конци и изписването от болницата, жената няма да може да седи нормално почти месец. Отначало можете да седите само настрани върху твърдо тяло и дори от болницата ще трябва да се върнете в легнало положение, в колата на задната седалка.

Колко шева зарастват след раждането?

Грижа за конци след раждане

Външните нишки изискват внимателна поддръжка. Налагането им се извършва най-често на слоеве, като се използва подвижен материал.

След като ги приложите, ще трябва да се измивате с чиста вода с добавка на калиев перманганат след всяко посещение в тоалетната и старателно да подсушавате чатала с чиста кърпа.

Подложките ще трябва да се сменят много често, тъй като раната се нуждае от сухота. Докато сте в болницата, акушерката ще извърши лечението.

Премахването на нишките е безболезнена процедура, която до голяма степен премахва дискомфорта.

През първите дни ще е необходимо първият стол да се отложи възможно най-много, особено при разкъсвания от 3-та степен, в бъдеще ще се извиква с използване на свещи.

Ще е необходимо известно време да се въздържате от зърнени храни и хляб, зеленчуци и други храни, стимулиращи изпражненията. Това обикновено не създава големи проблеми, тъй като преди раждането се извършва прочистваща клизма, която сама по себе си е способна да забави изпражненията..

Разминаването на конците най-често се случва в първите дни или непосредствено след отстраняването им, рядко по-късно. Причината може да бъде ранното сядане, внезапни движения, както и такова усложнение като нагнояване. Това е необичайно усложнение, което се случва със сериозни перинеални сълзи, степен 2-3.

Ако има възпаление, зачервяване, остра болка в перинеума, преждевременно отстраняване на материала, задържащ разкъсването на перинеума до пълното зарастване на раната, не е добро, тъй като по този начин се образува груб белег. Как да се справите с раната, гинекологът ще ви каже.

Ако ранният период протече добре, излекуването протича без усложнения, след изписване от болницата ще са необходими само хигиенни мерки. Може да се препоръча Bepanten или друг омекотяващ и лечебен мехлем.

Когато шевовете зарастват напълно след раждането?

За да се справите с това, по-скоро ще спомогнете за избора на най-безболезнената поза, която е различна за всяка двойка и използването на мехлеми срещу белези, например, contraubex.

Странните усещания във влагалището могат да ви притесняват дълго време, до шест месеца. В бъдеще обаче те са напълно погълнати..

Когато трябва да подозирате, че нещо не е наред:

Ако вътрешните зашити рани болят. Обикновено след зашиване на вагинални сълзи може да има лека болка в продължение на 1-2 дни, но те бързо преминават. Усещането за тежест, раздуване, болка в перинеума може да показва натрупване на хематом (кръв) в областта на увреждането. Обикновено това се случва през първите три дни след раждането, все още ще сте в болница, информирайте Вашия лекар за това чувство.

Понякога конците се загнояват след напускане на болницата. В същото време има болезнено подуване в областта на раната, кожата тук е гореща и може да се повиши висока температура.

Във всички тези случаи не бива да мислите сами как да намажете раната, трябва спешно да се свържете с гинеколог.

По отношение на функционалността затворените паркоместа за автомобил се разделят на: временни, комбинирани, капитални. Временни - те разкриват задачата си още в самото име: създават се за определен период.
Каква тухла за изграждане на гараж