Надежда Гускова 5.11.2016 Бременни сме

Радвам се да ви приветствам, скъпи посетители на блога! Помислете за един много често срещан проблем при бременни жени - ниско кръвно налягане. Кръвното налягане е променливо. Тя се променя в зависимост от физическото и емоционалното състояние на човека и някои външни фактори. Малки промени в показателите не се усещат от тялото и не са опасни. Но когато стане постоянно ниско или високо, това вече заплашва здравословни проблеми. Ниско кръвно налягане по време на бременност какво да правя? Какви са признаците, каква е заплахата, опасна ли е и как да я нормализираме? Всички отговори ще намерите по-долу.

Индикаторни стандарти

Нека първо разберем какви показатели се считат за норма за човек.

Средното налягане е 120/80. Децата и младите хора под 20 години често имат ниско кръвно налягане - в диапазона 100-110 / 80-70. След 40 години числата могат да варират в диапазона 120-140 / 80-90. Ниското кръвно налягане е по-често при жените, отколкото при мъжете. При горещо време тя намалява и може да се повиши от физическо натоварване.

Всеки човек има своя собствена норма, има хора, които живеят целия си живот с показатели 100-90 / 60 и в същото време се чувстват отлично, наричат ​​ги хипотоници. Също така, и обратно, има такива, чиято норма е 130/90 - това са пациенти с хипертония.

Състоянието, когато налягането в артериите рязко спада, се нарича хипотония в медицината..

Счита се за критично нарушение за всяко лице, когато кръвното налягане падне под 90/60 или се повиши над 140/90. Колебанията в тези граници не се считат за опасни и лечението в такива случаи не изисква.

Симптоми на ниско кръвно налягане

Изводът е, че ако жената има постоянно кръвно налягане в диапазона 120-130 / 80, тя може ясно да почувства спад до 100/60, въпреки че последните данни не са толкова критични. Но лошото здраве казва, че това е тест за тялото. Ето защо е необходимо да се повиши налягането до обичайното му ниво, при което тялото е свикнало да се чувства добре. Понякога падането изобщо не дава никакви симптоми. Когато използвате тонометър, трябва да внимавате не само към числата, но и към чувствата си..

Когато кръвното налягане спадне рязко, това може да се изрази в следните симптоми:

 • слабост, летаргия;
 • виене на свят;
 • припадък;
 • потъмняване в очите, мухи (ако внезапно станете от легнало или изправено положение);
 • шум в ушите (особено усеща се при смяна на позицията);
 • болки в гърба или нелокализирано главоболие;
 • намален апетит, гадене;
 • тремор на крайниците;
 • обилно изпотяване;
 • сънливост, постоянно прозяване;
 • бърза умора от всякаква дейност;
 • влошаване на здравето при лошо време;
 • липса на въздух.

Повечето от тези симптоми могат да бъдат причини за други разстройства, както и за токсикоза при бременна жена. Следователно, без измерване с тонометър, хипотонията не може да бъде диагностицирана..

Причини за ниско кръвно налягане при бременни жени

Най-високата честота на хипотония сред жените "в положение" се наблюдава през първия триместър. Това се дължи на промени в хормоналните нива, които неизбежно се появяват в тялото на бременна жена. През този период налягането може да падне до 90/60. Не се страхувайте от такива цифри, те не са опасни, но въпреки това трябва да се вземат мерки за повишаване на кръвното налягане.

Вторият триместър за повечето е по-малко проблематичен, тъй като тялото се адаптира към новото състояние. Третият триместър, особено последният 9-и месец, отново заплашва с колебания на налягането, тъй като тялото се подготвя за раждане, хормоналните промени са в ход.

В допълнение към естествените причини, които са неизбежни спътници на бременността, може да настъпи внезапно понижаване на кръвното налягане поради следните причини:

 • заболяване на щитовидната жлеза;
 • заболявания на стомаха и стомашно-чревния тракт;
 • инфекциозни заболявания;
 • преумора, стрес, емоционален стрес;
 • нездравословна диета, ниска консумация на вода;
 • неактивен начин на живот;
 • някои заболявания на сърцето и съдовата система;
 • бъбречни и надбъбречни заболявания.

Това са само най-честите причини за нисък кръвен поток. Всъщност може да има много повече от тях и няма смисъл да се изброяват всички, тъй като дори обикновената алергия може да повлияе на налягането. Във всеки случай, когато се диагностицира хипотония, трябва да се подложите на цялостен преглед. Моля, обърнете внимание, че хипотонията не е независимо заболяване, а само последица от някакви нарушения или промени в тялото.

Какво е опасно?

Скъпи майки, които очакват своите бебета, трябва незабавно да се успокоите, тъй като хипотонията е по-малко опасна от хипертонията. Дори ако оценката ви варира между 100-90 / 70-60, това не е толкова критично. Разбира се, има някои опасности, по-подробно за тях по-долу, но не бива да се паникьосвате.

И така, каква е опасността от продължителна хипотония?

Когато налягането е ниско, кръвта тече по-бавно през съдовете. Самите съдове намаляват тонуса и стават по-мудни. При лош приток на кръв към органи, включително плода, се доставя по-малко кислород и хранителни вещества.

Постоянната критична хипотония (когато кръвното налягане е под 90/60) заплашва спонтанен аборт, преждевременно раждане или увреждане на развитието на плода. Особено изпълнено с ниско кръвно налягане в ранните етапи, когато се формира плацентата.

В последните етапи хипотонията може да причини лошо свиване на матката по време на раждане, повишено кървене, продължителни трудови процеси.

Какво да правя?

Ако лекар диагностицира хипотония, те обикновено предписват подходящи лекарства. Приемът на лекарства без лекарско предписание е изключително опасно и просто неприемливо за бременна жена. Ако се установят причините за ниско кръвно налягане, се предписва лечение за тяхното отстраняване. В този случай налягането независимо се нормализира веднага след като заболяването, което го е засегнало, се елиминира..

Всяко медикаментозно лечение, насочено към повишаване на кръвното налягане, е придружено от препоръки, които допринасят за нормализирането на състоянието.

Безопасни начини за повишаване на кръвното налягане

 • Физически упражнения. Става въпрос за приемлива физическа активност за жени "в позиция". Ежедневни разходки на чист въздух, лека гимнастика, плуване - всичко това идеално допринася за нормализиране на тонуса, добро кръвообращение и като цяло подобрява състоянието.
 • Пийте. силен черен чай и кафе повишават нивото на кръвта в съдовете. Но към такива напитки трябва да се прибягва само ако няма противопоказания. Вредността на кафето отдавна е опровергана и стотици учени по целия свят са доказали, че ползите от него са в пъти по-големи от вредата. Между другото, изобщо не е открита конкретна вреда. Но бременните жени не трябва да злоупотребяват с кофеин (защо го четем в тази статия), така че е допустима само чаша на ден. Напитката трябва да е натурална.

Трябва да пиете повече чиста вода. Това допринася за увеличаване на обема на кръвта и следователно за повишаване на съдовия тонус. Сладките сокове, желето също са полезни.

 • Хранене. Храните, съдържащи много протеини, повишават кръвното налягане. Бъдещата майка трябва да включи в диетата си ядки (всякакви), картофи, месни ястия, черен дроб, боб, мазна риба, яйца, билки (особено целина), мляко, елда, овесени ядки. Туршии и сладкиши, особено овкусени със сметана, шоколад също бързо увеличават показанията на тонометъра, но в големи количества такава храна е вредна.

Контрастният душ, масаж и правилен сън могат да помогнат за намаляване на хипотонията. Благоприятната атмосфера в семейството, отсъствието на стрес, психологически сътресения също са необходими условия за баланса на благосъстоянието..

Какво да избягвате

Ако имате хипотония, докато проучвате начини за повишаване на кръвното налягане и започнете лечение, научете какво да избягвате.

Бременните жени с ниско кръвно налягане не се препоръчват:

 • Останете в задушни стаи.
 • Бъдете под слънцето в горещо време.
 • Станете рязко от легнало положение.
 • Пийте кисели напитки.
 • Сам отиди далеч от дома.
 • Прекарване на дълго време в неактивно състояние (лежане с часове, седене).
 • Докарайте се до остър глад или жажда.
 • Прием на лекарства, където страничният ефект е намаляване на кръвното налягане.

Учените са установили, че емоционалното състояние на човек оказва силно влияние върху кръвното налягане. Колкото повече положителни впечатления получава и колкото по-високи са чувствата му за щастие и благополучие, толкова по-стабилен е балансът на кръвния поток и съдовия тонус в тялото. Следователно доброто настроение е основното нещо, което трябва да започнете с лечението на хипотонията..

Това е всичко за мен, скъпи бъдещи майки. Ще се радвам да ви видя в своите абонати. Присъединете се към блога и няма да пропуснете нито един нов материал! Ако статията ви е била полезна, споделете я с други хора във вашите социални мрежи. До следващия път и бъдете винаги здрави!

Ниско кръвно налягане по време на бременност - какво да правя. Причини и продукти за повишаване на кръвното налягане при бременни жени

В този бурен свят, на фона на постоянна бързина и дисхармония, е трудно да се избегне стресът. Всяка стресова ситуация засяга нервната система и не преминава без следа за здравето, например, може да провокира скокове на налягането. Този проблем е особено актуален при жените по време на бременност..

Причини за ниско кръвно налягане по време на бременност

Повечето бъдещи майки страдат от този проблем, особено в ранните етапи. Всички сили на тялото са насочени към създаване на нормални условия за развитие на растящия плод. Преструктурирането на хормоналния фон започва почти веднага след зачеването, което не може да не повлияе на благосъстоянието на жената. Не трябва да се забравя, че самата бременност вече е огромен стрес и може да провокира проблеми с честото понижаване на кръвното налягане..

Дехидратацията и дори гладът могат да причинят хипотония. В резултат на това жената започва пристъп на световъртеж, кръвта се влива в главата и е възможно припадък. Повишаването на налягането често се свързва с рязка промяна в настроението на бъдещата майка: от обожание на целия свят до чувство на пълна безпомощност. Освен това жените с хипотония трябва да следят нивото на хемоглобина в кръвта..

Съществуват и сериозни причини за понижаване на кръвното налягане. Защо бременните жени губят кръвно налягане? Може да падне поради стомашни заболявания, при наличие на алергии, инфекции, заболявания на щитовидната жлеза и други усложнения. Може да провокира промяна в налягането и постоянно повръщане, причинено от токсикоза. Ето защо е важно да информирате лекаря, ако се чувствате зле..

Ниско кръвно налягане в началото на бременността

Ниското кръвно налягане през 1 триместър на бременността има специфична функция, програмирана от природата. Когато образуването на нови съдове за кръвоснабдяване започне в женското тяло, за организма е полезно да поддържа ниско кръвно налягане. Следователно можем да кажем недвусмислено, че хипотонията в ранните стадии е по-добра от хипертонията. Важно е обаче да се гарантира, че производителността няма да започне да се влошава значително..

 • Тридесет и шеста седмица от бременността
 • Просо каша с тиква в мляко и вода
 • Малиново вино у дома

Налягане по време на бременност през 2-ри триместър

Ниското налягане през 2-ри триместър е не само лошото здраве на майката, но и кислородният глад на детето. Това може да доведе до забавяне на развитието на плода, така че жената винаги трябва да държи тонометър под ръка, за да измерва натиска сама. Външни причини за намаляване на кръвното налягане могат да се считат за често сърцебиене, умора. Ниското кръвно налягане по време на бременност през този период може да провокира стрес, някои хронични заболявания, глад.

Ниско кръвно налягане по време на бременност 3 триместър

Ниското кръвно налягане при бременни жени през този период не е толкова често, но се случва. Високите и слаби жени под 40 години с бяла кожа са особено податливи на нея. Имат бавен сърдечен ритъм и в резултат на това краката и ръцете им често са студени. Те често страдат от разширени вени. Ниското кръвно налягане по време на бременност през третия триместър може да бъде предизвикано от нервно напрежение, хронична липса на сън, промяна на времето, липса на витамини в организма. Лекарят ще посъветва в такива случаи да пиете повече вода, да спите достатъчно и да се уморявате по-малко..

Признаци на ниско кръвно налягане

Признаците и симптомите на ниско кръвно налягане по време на бременност включват:

 • гадене;
 • дискомфорта;
 • тежка слабост;
 • сънливост;
 • умора;
 • виене на свят;
 • кръгове пред очите;
 • шум в ушите;
 • припадък.

Какво е налягането при бременни жени - норма

Нормалното налягане по време на бременност има показатели: не по-ниско от 90 (систолично) на 60 (диастолично) и не по-високо от 140 (горна граница) на 90 (долна граница). Жената трябва да го проверява ежедневно. Най-лесният начин да направите това е с електронно устройство. Той помни показателите, така че те могат да се сравняват. Но старите устройства изискват известен опит, така че е по-добре да не ги използвате. Ако проблемът се наблюдава постоянно, тогава той трябва да бъде решен незабавно, за да не се нарани детето..

Какво да правим с ниско кръвно налягане за бременни жени

Ясно е, че не трябва да се приема лекарство. Как да повиша кръвното налягане по време на бременност? Трябва да се консултирате с Вашия лекар. Да приемем, че Eleutherococcus тук не е асистент. Това ще подобри състоянието, но ще увеличи тонуса на матката, поради което нормализирането на кръвното налягане трябва да се осъществи по по-познати и безопасни средства. Например чай или кафе с мляко. Чаша доматен сок или клон зелен магданоз ще свърши работа.

Как да нормализираме кръвното налягане по време на бременност у дома? Някой съветва да използвате кафе или нещо солено, но трябва да внимавате с това. Лекарите препоръчват нормализиране на ежедневието и храненето, намаляване на стреса, повече ходене, достатъчно сън, за да могат мозъкът и тялото да си починат. Ако една жена няма противопоказания, тогава можете да правите водна аеробика или други спортове.

Физическата активност загрява тялото и насърчава по-доброто кръвообращение през съдовете. С този режим ниското кръвно налягане по време на бременност ще бъде елиминирано само по себе си. Важно е внимателно да наблюдавате плода на ултразвуково сканиране, което се извършва от лекарите няколко пъти по време на бременност. При първите признаци на проблем гинекологът може да вземе решение за хоспитализация.

 • Как да лекуваме рани от залежаване с народни средства у дома
 • Лечение на остър гастрит
 • Предястие от патладжани на празничната трапеза. Рецепти със снимки

Как да повишим кръвното налягане по време на бременност

Ако проблемът се появи рядко, лекарите препоръчват да направите следното: За да повишите налягането по време на бременност, трябва да легнете в леглото. Прозорецът трябва да е отворен, за да можете да усетите притока на въздух, но без течението. Ако не се чувства по-добре, можете да изпиете чаша слабо кафе или черен чай. Ако е необходимо, вземете лекарството Cordiamin (30 капки). При тежки случаи хоспитализация.

Какви храни повишават кръвното налягане

Няма специални диети за хипотония, диетата се съставя индивидуално. Необходимо е да се включат продукти, които повишават кръвното налягане или предотвратяват намаляването му. Трябва да ядете поне четири пъти на ден, малко по малко, ако веднага ядете гъста храна, можете да провокирате намаляване на кръвното налягане. Сред храните, които повишават кръвното налягане, има такива, които не могат да бъдат класифицирани като полезни или които изобщо не могат да се ядат, например ягоди..

Следните храни ще помогнат за облекчаване на състоянието:

 • питателно тлъсто месо;
 • чай;
 • кафе;
 • сол;
 • бисквити;
 • грис;
 • картофи;
 • рибена мазнина;
 • мазна риба;
 • лук;
 • някои плодове, като ябълки;
 • карамфил;
 • хрян.

Кафе с ниско налягане

Бременните жени могат да пият кафе с ниско кръвно налягане, но не всички. Напитката се препоръчва за тези, които трудно могат да станат сутрин и са свикнали да пият кафе, за да се събудят. Важно е да не правите това на празен стомах и да изберете марки, които са олекотени от кофеин. Друг съвет е да го разреждате с мляко. Млякото е особено необходимо за бъдещата майка, тъй като съдържа необходимите вещества и калций, който е толкова необходим за растежа на детето.

Нека изброим още няколко нюанса на пиене на кафе от бременни жени:

 • Можете да пиете 1-3 чаши на ден, но не и през нощта..
 • Кофеинът повишава кръвното налягане, кръвта започва да циркулира по-бързо, така че жените с високо кръвно трябва да отказват тази напитка.
 • Кафето е отличен диуретик, затова се препоръчва за тези, които имат отоци.
 • Напитката не трябва да се консумира от жени с тежка токсикоза, главоболие и повръщане..
 • Ароматната напитка е противопоказана за жени, които имат стомашни проблеми.
 • Кофестолът в кафето повишава холестерола. За да направите това, трябва да пиете до 6 чаши на ден и само за жени над 35 години.

Защо ниското кръвно налягане е опасно по време на бременност?

Недостатъчната циркулация (хипотония) е опасна за бебето. Ако жената дълго време има налягане под нормалното, детето няма да може да се формира правилно. Опасно ли е ниското кръвно налягане по време на бременност? Да, изключително опасно! Може да провокира нарушение в развитието или пропусната бременност. Хипотонията може да бъде придружена не само от припадък и световъртеж, но и от токсикоза. Токсикозата само засилва хипотонията, получава се порочен кръг. Следователно не можете да напуснете такова състояние без подходящо внимание..

Ниско кръвно налягане в началото на бременността: какво да правя

Ниското кръвно налягане по време на бременност е проблем, с който се сблъсква всяка четвърта жена, докато носи дете. Някои хора се справят с лек дискомфорт с чаша чай или сладък сън. Някой започва да се тревожи, причинявайки влошаване на състоянието. Проблемът трябва да се бори. Научете как да повишите кръвното налягане и защо хипотонията по време на бременност е опасна от статията.

Внимание! Материалът е само с информационна цел. Не трябва да прибягвате до лечението, описано в него, без предварително да се консултирате с Вашия лекар.

Как можете да повишите ниското кръвно налягане по време на бременност?

Ниското кръвно налягане е причина за безпокойство независимо от гестационната възраст. Често се казва, че хипотонията (ниско кръвно налягане) не е толкова опасна и много по-лесно поносима от хипертонията (високо кръвно налягане).

Важно е да се разбере, че всеки човек има така наречения работен натиск, но има и нормални граници. Еднократната промяна в показателя за кръвно налягане, като същевременно се поддържа нормално здраве с 10% в посока на увеличаване или намаляване на цифрите, не е патология. Ако налягането постоянно се колебае, се наблюдава тежка хипотония, която е придружена от лошо здраве, важно е да се потърси съвет от специалист и да се научите как да повишите налягането, без да навредите на себе си и на детето.

Има много причини за хипотония. Някои от тях са физиологични, а други са способни да причинят непоправима вреда на здравето на майката и бъдещото бебе. Не забравяйте, че спестяването на време и пари за посещение на лекар може да струва най-скъпото нещо - живота.

Ако ниското кръвно налягане не изисква лечение в медицинско заведение под наблюдението на лекари, можете сами да стабилизирате състоянието. За да направите това, достатъчно е да се придържате към следните препоръки:

 • Следете продължителността и качеството на съня. Бременната жена се нуждае от поне 10 часа сън на нощ и задължителна дневна почивка. Тялото е в състояние да си каже как да му помогне. Ако се чувствате сънливи през деня, не се съпротивлявайте, подремнете половин час. Няма да навреди.
 • За да повишите общия тонус на тялото, вземете душ. Не горещо, не студено, не контрастиращо. Регулирайте температурата на водата за приятно преживяване.
 • Ако е възможно, разхождайте се на чист въздух и проветрявайте апартамента възможно най-често.
 • Внимавайте за диетата си. Наблегнете на здравословната храна. Увеличете количеството протеини и храни, съдържащи витамин В в диетата.

Прясно сварен черен чай със захар и лимон ще помогне да се справите със слабостта, причинена от хипотония. Моля, обърнете внимание: не пакетче чай, а истински чай от насипни листа.

За нормализиране на кръвообращението е полезно да се правят сутрешни упражнения, които ще са от полза за бъдещата майка. Достатъчно е да овладеете трите основни упражнения, които могат да се изпълняват както в началото, така и в края на бременността. Така:

 1. Сложете дланите си пред лицето. Повдигнете лактите така, че визуално да се изтегли линия от лакът до лакътя. Стиснете силно дланите си, за да усетите мускулите на ръцете и гърба. Фиксирайте позицията за 5-10 секунди. Отпуснете се и повторете упражнението.
 2. Застанете с гръб към стената. Бавно се вдигнете на пръсти, останете в това положение за 30 секунди и внимателно спуснете на пълен крак.
 3. Застанете с гръб към табуретка, диван или стол и започнете бавно да клякате. Основното нещо е да не седите на стол, а да се заключите в междинна позиция. Ако усещате вътрешните мускули на бедрата, значи правите упражнението правилно. След 30 секунди бавно върнете тялото в изходна позиция.

Отначало направете 5-10 комплекта. С течение на времето можете да увеличите както продължителността на упражненията, така и броя на подходите. Такава гимнастика ще подобри микроциркулацията на кръвта в тялото, ще позволи на мускулите да поддържат тонуса..

Ако по време на тренировка се появи дискомфорт или замаяност, откажете се от физическата активност, дори минимална.

Академик от Международната академия по информатизация, доктор на медицинските науки Май Шехтман предлага да се бори с проявите на хипотония, които не изискват лечение в болница, с помощта на билкови лекарства, или по-скоро специална инфузия.

За приготвянето на продукта е необходимо да се подготви колекция, която включва такива растителни компоненти в следното съотношение:

 • корен от аир и плодове от хвойна - по ½ част;
 • Veronica officinalis, ягодови листа, цветя от цикория - по 1 част;
 • корен от любимец, ароматна рута, бял равнец, шипки - по 2 части;
 • Жълт кантарион - 7 части.

За мерната единица - част - вземете супена лъжица.

За да приготвите инфузията, изсипете 2,5 супени лъжици. вряща вода 3 с.л. л. събиране и настоявайте в термос за 8 часа. Пийте охладената запарка три пъти през деня преди хранене с интервал от 30-40 минути.

Преди да приемате или консумирате непознати продукти, уверете се, че организмът се понася индивидуално. Универсален тест - нанасяне на продукта върху извивката на лакътя. Ако кожата не сърби, не се зачервява, тогава няма първична алергична реакция.

Не поемайте отговорност за живота си и детето си, ако се съмнявате, че можете да се справите сами с болестта. Ако опитите за нормализиране на вашето благосъстояние не носят желания успех, не отлагайте посещението си на лекар.

Вижте също: Могат ли бременните жени да пият кафе?

Защо ниското кръвно налягане е опасно по време на бременност?

Хипотония - по-правилно хипотония - показва намаляване на мускулния тонус. Резултатът от това състояние е забавяне на кръвообращението..

При жени на възраст 20–40 години ниското кръвно налягане е норма в 7% от случаите. Бременните жени страдат от ниско кръвно налягане два пъти по-често. Ако хипотонията не е физиологично (нормално за организма) състояние, това е независим проблем или симптом на друго заболяване.

Ако жената е склонна към хипотония, бременността ще изостри проблема. Първата и основна причина е промяна в хормоналните нива.

Следващата причина за понижаване на кръвното налягане е ранната токсикоза. Повръщането причинява загуба на течности, дефицит на полезни микро- и макроелементи, влошаващо състоянието на бременната жена. Какво друго може да бъде причина за ниско кръвно налягане в ранните етапи? Така:

 • нарушаване на бъбреците и надбъбречните жлези;
 • проблеми със сърдечно-съдовата система;
 • липса на желязо;
 • дефицит на сол;
 • ниска кръвна захар;
 • дефицит на макро- и микроелементи;
 • нарушаване на работата на щитовидната жлеза;
 • стрес и общо психо-емоционално изтощение.

През последните години недохранването за отслабване и оформяне на тялото е бичът на бременните жени. Полярният противоположен проблем е преяждането. Докато носи дете, жената трябва да се храни правилно и само за себе си. Всичко, от което се нуждае бебето, ще вземе от кръвта, а след това и от майчиното мляко.

Защо хипотонията е опасна? Нека да разберем сега. Така:

 • Пренебрегването на проблема, оставянето на хипотонията без внимание може да доведе до спиране или забавяне на вътрематочното развитие на плода.
 • Нарушаването на кръвообращението в тазовите органи причинява смущения или отсъствие на раждане.
 • Намаленият мускулен тонус провокира обилно кървене. Това е особено опасно, ако раждането става чрез цезарово сечение или по време на естественото раждане жената е била ранена, придружена от кървене.

За да не навредите на себе си или на детето, е важно да идентифицирате проблема навреме. За да направите това, достатъчно е да знаете симптомите на хипотония и да разберете какво се счита за патологично състояние и каква е нормата..

Има три етапа на заболяването, а именно:

 • Компенсирана (продължителна) хипотония.

Този стадий на заболяването се проявява само при измерване на кръвното налягане, не причинява дискомфорт. Компенсираната хипотония не се счита за патология.

 • Субкомпенсирана (нестабилна) хипотония.

В допълнение към действителното понижаване на кръвното налягане, човек изпитва главоболие, замаяност и страда от обсесивно чувство на безпокойство. При хипотония на този етап често има усещане за учестено сърцебиене, наблюдават се постоянна сънливост, обща летаргия и метеочувствителност.

 • Декомпенсирана хипотония.

Придружен е от хипотонични кризи (рязък спад на налягането до критични цифри). Визуално се определя от цианоза на крайниците.

Ако не поддържате тялото в добра форма и не потърсите навреме помощ от терапевт, компенсираната хипотония може да се развие в декомпенсирана, особено ако ниското кръвно налягане е съпътстващ симптом на заболяването.

Когато се сблъскате с подобен проблем, опитайте се да не бъдете сами дълго време. Внезапно, критично спадане на налягането може да причини припадък. В случай на загуба на съзнание е важно да получите първа помощ навреме от тези, които са наблизо, а по-късно и помощта на лекарите.

Първата помощ по никакъв начин не означава прилагане на лекарства - това е дело на лекарите. Следното ще помогне за стабилизиране на състоянието:

 1. Помогнете на жената да лежи на удобна, равна повърхност. Не вдигайте глава, не слагайте възглавници.
 2. Отворете прозорците, за да проникне свеж въздух в стаята.
 3. Поставете хладен, мокър компрес на челото си.
 4. В случай на загуба на съзнание, носете под носа си памучен тампон, напоен с амоняк.
 5. Разтрийте ушите и бузите си.
 6. Дайте на жената хладна вода. Ако е възможно, добавете лимонов сок към водата или вземете парче лимон за ядене.

Носенето на бебе е трудна и отговорна задача. Насладете се на бременността си и направете всичко възможно, за да сте сигурни, че бебето ви се ражда здраво.

Не пренебрегвайте себе си и не се страхувайте да потърсите помощ от специалисти. Консултацията не е присъда, а тази, която е знаеща, въоръжена. Ако състоянието не е опасно за мама и бебе, лекарят ще посъветва как и как да се повиши налягането.

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков

Признаци и причини за ниско кръвно налягане по време на бременност

Всеки лекар, който наблюдава бременна жена, със сигурност включва измерване на кръвното налягане в списъка на редовните процедури. Бъдещите майки често се притесняват, че показателите надвишават нормата и поради това може да има заплахи за здравето на бебето и родилката. Ниското кръвно налягане по време на бременност обаче е не по-малко тревожен сигнал от организма, на който трябва да се обърне внимание. Хипотония - така се нарича лекарството за понижаване на кръвното налягане..

Причини за спад на налягането

Бъдещите майки могат да получат такъв неприятен симптом във всеки триместър. За правилно и безопасно лечение е необходимо да се разбере какво е причинило ниското кръвно налягане по време на бременност, какво да се направи за премахване на тези фактори и опасни последици.

Причините за показателите, падащи под нормата, са:

 • съществуващи или минали инфекциозни заболявания;
 • наследствено предразположение;
 • прекомерна загуба на течност от организма;
 • небалансирана диета с липса на витамини и хранителни вещества;
 • недостатъчно активен ритъм на живот, бездействие;
 • стрес, нервно изтощение, тревоги;
 • липса на сън;
 • хронично преумора.

Една от основните причини за ниско кръвно налягане при бременна жена са промените, които настъпват с хормоналния фон. Тялото активно започва да се подготвя за носене на трохи, а след това и за производството на кърма за храненето му.

Групата на възможния риск също се попълва от жени, които са имали хипотония преди бременността, но симптомите са останали без внимание и лечение.

Някои майки все още не могат да чуят точно от лекаря защо налягането пада при бременни жени. Неприятните симптоми се появяват внезапно и не са свързани с болест или умора. Следователно човек трябва да се справи с неочаквани припадъци, тежка слабост и общо влошаване на благосъстоянието..

През нощта кръвното налягане може да спадне дори по време на сън. Това се дължи на факта, че кухата вена е под натиск от цялото тегло на плода. Нарушено е кръвообращението, появява се задушаване, сърдечният мускул страда от лошо кръвоснабдяване и липса на кислород.

Признаци и симптоми на хипотония при бременни жени

Лекарите предупреждават бъдещите майки за възможен рязък спад на кръвното налягане. Затова трябва да бъдете изключително внимателни към вашето благосъстояние. Изрични сигнали за намаляване на показателите са:

 • появата на усещане за "звънене" в ушите;
 • тъмни петна, "мухи" пред очите;
 • затруднено дишане поради липса на кислород;
 • тежка слабост и загуба на ориентация в пространството;
 • сънливост;
 • повишен пулс;
 • болка в темпоралната или тилната област.

Нарушението на кръвоснабдяването, на първо място, засяга негативно всички части на мозъка. Това е един от факторите, които обясняват защо ниското кръвно налягане по време на бременност е опасно. Паметта на жената отслабва, концентрацията и концентрацията се губят, тя става невнимателна и разсеяна.

Проблемите, диагностицирани във функционирането на вегетативната нервна система, могат да влошат ситуацията. Появява се световъртеж, ръцете и краката стават студени, тялото се хвърля или в топлина, или в студена пот. Всички опити за рязко ставане от леглото могат да доведат до загуба на съзнание..

Хипотонията може лесно да бъде идентифицирана по друг признак - силна метеочувствителност. Дори ако бъдещата майка не е изпитвала зависимост от метеорологичните промени преди бременността, този симптом може да се появи по време на хормонални промени. В зависимост от периода на бременността, отговорът се изразява по различни начини: от леко главоболие до непоносима мигрена и слабост.

Лекарите казват, че най-често момичетата, които нямат склонност към наднормено тегло, трябва да се справят с хипотонията. Слабата физика е една от причините за спада на кръвното налягане по време на бременност.

Опасни ефекти от ниското налягане

Бъдещите майки трябва да обърнат специално внимание на здравето и благосъстоянието си. Всички подозрителни сигнали от тялото трябва да бъдат докладвани на наблюдаващия лекар и пренебрегването им може да доведе до опасни последици както за майката, така и за плода. Симптомите, които се появяват, зависят от това колко дълго се появяват повече или по-малко изразени.

 1. I триместър. Първите месеци след зачеването са най-рисковите и опасни. Важно е да се знае каква е опасността от ниско кръвно налягане по време на бременност по кое време, за да се предотвратят нежелани явления. Ако налягането започне да намалява, токсикозата се усилва. Това увеличава риска от спонтанно прекъсване. Лекарят може да препоръча спазване на почивка в леглото, намаляване на активността и въздържане от физическа активност. Терапията се коригира с комплекс от витамини.
 2. При внезапно припадане жената рискува да падне по корем, което е изключително опасно в деликатната й поза. Ако се чувствате зле, по-добре не излизайте от къщата, останете в легнало положение, пийте горещ чай. Няма да е излишно да се обадите на лекар за консултация.
 3. III триместър. Много важен и решаващ етап, подготовка за раждането на нов човек. Бъдещата майка не само ще трябва да обърне внимание на собственото си благосъстояние, но и да следи как се държи и развива бебето. При намалено налягане е възможно влошаване на здравето, последвано от фетално недохранване. Хипотонията на по-късните етапи ще усложни процеса на раждане и ще предизвика кървене.

Най-опасните последици от ниското кръвно налягане са психични или нервни аномалии при нероденото дете. Всички нежелани последици могат да бъдат предотвратени, ако се консултирате с лекар своевременно и стриктно спазвате предписаните препоръки.

Начини за повишаване на кръвното налягане

Само наблюдаващият лекар специалист може правилно да каже какво да прави с ниско кръвно налягане по време на бременност. Ако индикаторите са паднали веднъж и това е провокирано от стрес или емоционално превъзбуждане, можете да ги повишите до нормалното с чаша горещ сладък чай. Нежелателно е да консумирате кафе за тези цели, въпреки че можете да си позволите чаша ароматна безкофеинова напитка.

За да се поддържат стабилни и нормални параметри на тонометъра, е необходимо да се спазва режим на сън и почивка, като се редуват с умерена активност. Бъдещата майка трябва да ходи по-често на разходки, да диша чист въздух, да получава положителни емоции. Така че можете да се отървете от безсънието и да се чувствате недостиг на въздух..

Напитки и здравословна храна

Бременната жена трябва всеки ден да се грижи за доброто хранене, включително зеленчуци, пресни плодове и други здравословни продукти (риба, извара, черен дроб, яйца, билки). Диетата не трябва да включва газирани напитки, пикантни храни.

При липса на противопоказания, лекарят може да позволи и дори да препоръча на бъдещата майка да плува в басейна. Леките упражнения във вода ще помогнат за стабилизиране на кръвното налягане, укрепване на кръвоносните съдове и поддържането им в добра форма..

За да не провокирате промени в кръвното налягане, сутрин трябва бавно, постепенно да се издигате след събуждане. При честа хипотония се препоръчва да се използва висока, средно твърда възглавница за сън.

Като леки лекарствени препарати можете да варите чай от мента или риган, хмел или маточина.

Полезни са отвари от дива роза с мед и лимон, запарка от малина или касис. Такива напитки са източници на цял комплекс от витамини, минерали, хранителни вещества.

Само постоянният контрол и самонаблюдението ще предотвратят нежелани явления, провокирани от ниско налягане. Навременната идентифицирана хипотония и предприемането на мерки за нейното лечение са ключът към лесното раждане и раждането на здраво бебе.

Как да повишим (повишим) кръвното налягане по време на бременност през втория триместър и какво да правим, когато кръвното налягане е ниско в ранните етапи

Ниското кръвно налягане по време на бременност е често срещано явление. И понякога проблемът възниква дори при онези жени, които никога преди не са го срещали..

Много хора се чувстват слаби и им е трудно да извършват ежедневните си дейности. Въпреки че се случва и това да не влияе върху благосъстоянието на жената, все пак се препоръчва консултация с лекар..

Защо кръвното налягане спада по време на бременност?

Нормалните показатели трябва да са в рамките на 90/60 mm Hg. Изкуство. до 140/90 mm Hg. Изкуство. Първите цифри в тези фракции често се наричат ​​„най-високо налягане“, въпреки че правилното име е систолично. Този индикатор отразява сърдечната дейност за изпомпване на кръв в аортата и по-нататък по всички артерии..

По-ниските показания се наричат ​​диастолично кръвно налягане. Зависи от състоянието както на самото сърце, така и на кръвоносните съдове. Най-често срещаният вариант е нивото на кръвното налягане от 110/70 до 120/80 mm Hg..

На рецепцията в предродилната клиника, където идват бъдещи майки, те трябва да измерват кръвното си налягане. Много жени са загрижени за нивото над тези норми. Но налягането е под 100/60 mm Hg. Изкуство. може също да показва наличието на патологии.

Средно 5-7% от жените на 20-40 години се сблъскват с артериална хипотония (това е името на намаляване на съдовия тонус). Но при бременни жени проблемът се появява в 12% от общия брой случаи..

Причините за ниско кръвно налягане по време на бременност могат да бъдат различни, така че лекарят ще ви изпрати на допълнителен преглед. Понякога говорим за естествени процеси, свързани с бременността, но в други случаи хипотонията може да бъде симптом на системна или вирусна патология, включително алергии, нарушения на щитовидната жлеза, надбъбречна дисфункция, инфекция, язва на стомаха и т.н..

Физиологични причини

Хипертонията по време на бременност е по-честа. Трябва обаче да разберете, че много причини влияят на кръвното налягане през този период. И двамата могат да го вдигат и свалят.

Индикаторите зависят от фактори като:

 • общият обем на кръвта, циркулираща в тялото;
 • състояние на кръвоносните съдове и техния тонус;
 • работа на сърдечния мускул (включително сърдечната честота);
 • основни характеристики на кръвта (например вискозитет);
 • хормонален баланс (а това означава всички хормони - както тези, синтезирани от надбъбречните жлези, така и тези, които зависят от щитовидната жлеза).

Външните условия играят важна роля. Това е нивото на физическа активност (бременните жени могат и трябва да се движат, а принудителната неподвижност води до намаляване на налягането), и психо-емоционален стрес, и дори метеорологични условия - те са важни за метеозависимите.

В началото на бременността и в края на бременността кръвното налягане може да се промени, тъй като хормоналните нива не остават стабилни..

През първия триместър на бременността налягането намалява - с 10-15 mm Hg. Изкуство. систоличен (горен) и 5-15 mm - диастоличен (долен), което се дължи на производството на хормона прогестерон, който има релаксиращ ефект върху съдовете. Това е нормално, тъй като повишеният тонус на матката ще доведе до спонтанен аборт. Хипотонията при бременни жени продължава и през втория триместър.

Но на по-късна дата, когато натоварването върху сърдечно-съдовата система се увеличи, количеството на циркулиращата кръв се увеличава - до 140% от първоначалния обем, тоест с 2-2,5 литра повече. Пулсът се увеличава и към 3-ия триместър налягането дори леко се повишава.

Косвени причини

В началото на бременността прогестеронът е най-честата причина за ниско кръвно налягане. Но има редица косвени фактори, които също могат да причинят този проблем..

Довеждат до намаляване на кръвното налягане:

 • чувство на глад (важно е да не пропускате основните хранения и да носите със себе си здравословни закуски);
 • горещи вани (такива водни процедури са противопоказани по време на бременност, още и защото влияят върху дейността на матката и могат да доведат до спонтанен аборт);
 • продължителен престой в непроветрено помещение;
 • стрес и прекомерен психо-емоционален стрес.

В повечето случаи всичко това не изисква лечение, а само корекции на начина на живот.

Патологични причини

Патологичните причини включват заболявания на сърдечно-съдовата система, тежка дехидратация, продължително кървене, инфекциозни заболявания (включително ARVI).

Тези фактори изискват по-точна диагноза. Лечението се предписва в зависимост от заболяването, свързано с хипотония..

Защо ниското кръвно налягане е опасно по време на бременност?

Хипотонията по време на бременност е често срещана. Нещо повече, един от страничните му ефекти е ранната токсикоза. Но последното, само по себе си, може да причини намаляване на налягането, тъй като поради честото повръщане тялото изпитва липса на течност.

Но има и друг важен момент. Ниското кръвно налягане по време на бременност през втория триместър е свързано със синдрома на долната куха вена. Когато матката се увеличи по размер, в някои позиции (например, когато лежи по гръб) тя изстисква споменатата вена, притокът на кръв към сърцето се нарушава, налягането намалява, пулсът спада, жената може да загуби съзнание. При смяна на положението ситуацията се нормализира.

За майка

Ниско кръвно налягане - редица неприятни симптоми, включително слабост, световъртеж и др. Това също може да доведе до припадък в тежки случаи..

Ниското кръвно налягане по време на бременност заплашва с неприятни последици, освен ако не е причинено от физиологични причини. По принцип говорим за спонтанното му прекъсване.

Проучванията показват, че ранната бременност с хипотония има 3-5 пъти по-голяма вероятност от спонтанен аборт, отколкото здравите жени. Но бременността и ниското кръвно налягане също показват обратна връзка. Ако, със заплаха от спонтанен аборт, една жена спазва дълго време почивка в леглото, тогава налягането намалява.

За жената хипотонията през този период заплашва и други усложнения, които включват появата на подпухналост, увеличаване на протеина в урината и други симптоми на съдови нарушения. Те са подобни на усложненията на високото кръвно налягане, само методите на терапия ще бъдат различни..

За плода

Артериалната хипотония в тежка форма не е безобидна. За плода ниското кръвно налягане е опасно с вътрематочно забавяне на растежа, тъй като маточно-плацентарният кръвен поток намалява.

Освен това при артериална хипотония може да има усложнения на раждането, тъй като контрактилитетът на матката е нарушен. Трябва да се направи цезарово сечение, което също може да доведе до усложнения, едно от които е кървенето.

Как да повишим кръвното налягане по време на бременност

За повишаване на налягането се използват различни мерки. Но всичко зависи от формата, в която протича болестта..

Ако това е физиологична хипотония, която не е придружена от влошаване на благосъстоянието, тогава не се изисква специфично лечение. При субкомпенсиран стадий на заболяването терапията може да се извършва амбулаторно, но ако няма ефект, ще се наложи хоспитализация.

Ако това е декомпенсирана хипотония при бременни жени, тогава лечението може да се извършва само в болница.

Ефективен метод за субкомпенсирания етап е упражняващата терапия. Сутрешните упражнения играят важна роля. Тези средства също са добри за профилактика на заболяванията. Лекарите също смятат водните процедури за полезни - топъл, но не горещ душ, контрастни вани. При липса на противопоказания можете да бъдете като масаж. Всичко това е профилактика не само на ниско, но и на високо кръвно налягане..

Важно е да се спазва режимът на работа и почивка. Трябва да спите поне 10 часа на ден. Полезно е да направите 1-2 часа дрямка.

Преди да си легнете, в никакъв случай не трябва да пиете силен чай. При безсъние понякога се предписват антихистамини (Suprastin), тъй като те причиняват сънливост. Но дори и тогава те могат да се приемат по време на бременност през 2-ри триместър, не по-рано.

Хапчетата за сън, като Bromural, са забранени в такива случаи, тъй като могат да навредят на детето.

При лечението се използват и физиотерапевтични процедури, включително електрофореза за назален кофеин, новокаин или калциева електрофореза (направена за областта на шията). Кислородната терапия се е доказала добре, главно при хипербарна оксигенация.

За разлика от високото кръвно налягане, хипотонията рядко представлява заплаха за бременността и в повечето случаи раждането е неусложнено..

Медикаментозно лечение

Рядко се предписва специфично лечение на хипотония, въпреки че могат да се приемат някои тонизиращи лекарства.

Много жени, когато нивото на кръвното налягане се появи по време на бременност през 1-ви триместър, не знаят какво да правят. Но няма причина за безпокойство: обсъдените по-горе мерки, както и корекцията на диетата, позволяват да се направи без хапчета..

На по-късна дата от лекарствата се препоръчва Pantocrin. Има тонизиращо и тонизиращо действие. Приема се по 2-4 таблетки 2-3 пъти на ден. Има и други лекарства, например Riboxin или Panangin. Но те се приемат рядко и само по предписание на лекар..

Лекарство като екстракт от елеутерокок се е доказало добре, можете да приемате алкохолна тинктура от женшен (20-30 капки два пъти дневно преди хранене). Ако е необходимо, приемайте витамин В (най-често в такава форма като тиамид бромид) в дозата, препоръчана от лекаря.

По време на бременност през 3-ти триместър можете също да приемате Пантокрин. А в следродилния период той може да бъде заменен с Apilak, препарат на основата на пчелни продукти. Приема се като хапче под езика три пъти на ден..

Всички тези лекарства се препоръчват да се пият на кратки курсове от 10-15 дни. Те нормализират кръвното налягане и подобряват благосъстоянието. Обикновено 2-3 такива курса се подлагат по време на бременност.

Традиционни методи

Смята се, че продукти като мед и пчелно млечице помагат при ниско кръвно налягане. Традиционната медицина препоръчва да се използват в малки количества вместо захар, като се добавят към топли, но не и топли напитки (за да не се унищожат хранителните вещества). Но тази опция е подходяща само за тези, които не са алергични към пчелни продукти..

Има и други начини. Например покълнала пшеница има тонизиращо действие. Днес може да се купи от био магазини, но може да се направи и у дома. За това покълват предварително измити зърна, които се поставят в един слой върху достатъчно голям съд. След това те се заливат с вода (дебелина на слоя - 1,5 см) и се покриват с марля.

Ястието се поставя на топло място и житото постепенно се полива още няколко дни. Когато се появят пълни кълнове, можем да предположим, че хранителната добавка е готова. Може да се консумира суров - не повече от 1 с.л. за един ден. Можете да мелите в кафемелачка и да добавяте към салати или зърнени храни, също не повече от 1 супена лъжица. Тази добавка съдържа аминокиселини и други вещества, които имат тонизиращо действие.

При ниско кръвно налягане при бременна жена традиционните лечители препоръчват използването на инфузии от лечебни билки, например от лимонена трева, левзея, радиола.

Помагат билки като живовляк, листа от касис, градински чай, хвощ и други. В аптеките се продават готови билкови лекарства, но можете да ги направите у дома (1 супена лъжица растителни материали на чаша вряща вода).

Билковите лекарства могат да бъдат полезни дори през третия триместър на бременността. В допълнение към инфузиите, изброени по-горе, можете да приготвите по-сложна колекция: вземете 7 части сухи листа от Св. плодове от аир и хвойна.

Всички тези компоненти се смесват, изсипват се 0,5 литра вряща вода и се настоява в термос за 6-8 часа. Целият обем се приема през следващия ден, разделен на 3-4 приема. Запарката се пие прецедена, 20-40 минути преди ядене.

Но една жена, която иска да приема такива средства, трябва първо да се консултира с лекар, тъй като лечебните билки далеч не са толкова безвредни..

Диета

По време на бременност се препоръчва да се придържате към диета, която да покрива нуждите както на тялото на майката, така и на плода от протеини, витамини и правилните мазнини. Но в същото време, в случай на хипотония, трябва да ядете храни, които повишават кръвното налягане. Те включват:

 • Мазни риби, масло, сирена. Дори добрият холестерол леко пречи на притока на кръв, което води до високо кръвно налягане.
 • Някои зеленчуци и плодове. Това, например, спанак, моркови, целина (включително стъблените), нар, кисели ябълки. Тези храни са богати на флавоноиди, което увеличава активността на P-витамин. Освен това те съдържат много желязо и благодарение на него хемоглобинът се увеличава. Тези продукти имат и тонизиращи свойства..
 • Ядки, защото съдържат мазнини и аминокиселини. Но не забравяйте, че фъстъците могат да развият алергии. Освен това ядките са висококалоричен продукт, така че трябва да ги използвате с повишено внимание..
 • Някои билки и подправки, като босилек, кимион, канела.

Не забравяйте да ядете протеинови храни: яйца, извара и неподсладено кисело мляко, постно месо.

Чистият кофеин или натуралното кафе също помага при натиск, но не се препоръчва да се пие по време на бременност. По същия начин се препоръчва да не се ядат храни с високо съдържание на сол, въпреки че те също могат да повишат кръвното налягане. Това се отнася и за шоколада, въпреки че от време на време можете да си позволите парче.