Всяка бременна жена се притеснява как ще протече раждането. Има ли някакви признаци, които ще ви помогнат да разберете, че остава много малко време до дългоочаквания момент? Тези признаци се наричат ​​предшественици на раждането. Един от тях е изхвърлянето на лигавицата.

Слизеста тапа. Какво е?

По време на бременността секретът на лигавичните жлези се натрупва в шийката на матката. Това е бучка слуз. За какво е? Такава лигавична запушалка плътно затваря шийката на матката и блокира пътя за проникване на различни микроорганизми. Тя е щит за нероденото бебе.

Коркът има желеобразна консистенция. Количеството му е малко - само няколко супени лъжици. Обикновено може да бъде с различни цветове: прозрачен, белезникаво-жълт, с кървави вени. Тапата запълва плътно около пет сантиметра от шийката на матката. Обезоръжаването на патогенни микроби е основната задача за защита, измислена от природата.

Как да определите, че се е отделила лигавицата?

Преди началото на раждането тялото на бременна жена започва да се подготвя за важен процес. Родовият канал трябва свободно да пусне нов човек в света. Поради промяната в хормоналните нива, лигавичната запушалка става по-малко вискозна и излиза навън.

Може да се намери върху бельо като лигава маса. Тапата може да не се вижда, ако е излязла по време на душ или ходене до тоалетната. Но според усещанията жената ще разбере, че нещо е излязло от влагалището. Слузта често може да излезе с околоплодната течност.

Какво да правите, ако бременна жена има тапа?

Най-важното в случая е да не изпадате в паника и да се настроите за безопасна доставка. Не трябва да се отдалечавате от дома, защото раждането след освобождаването на тапата може да започне както за един ден, така и за две седмици. Всичко е индивидуално. Необходимо е да подготвите всичко необходимо за пътуване до болницата, а също така трябва да предупредите близките си за това.

 • какво да правя, ако щепселът се е откачил преди 37-та седмица от бременността? В този случай се препоръчва да говорите с лекаря на антенаталната клиника. Това е необходимо, за да се изключи преждевременно раждане. Може да се наложи да се подложите на някои тестове;
 • излизането на тапата на 38-та седмица от бременността и повече е явление в рамките на нормалното. Не е нужно да се притеснявате, бременната жена трябва само да информира гинеколога за това при следващото посещение. Трябва да знаете, че раждането ще започне скоро;
 • ако е дошла 40-та седмица от бременността и коркът не се наблюдава? Не се притеснявайте. Този процес може да се случи по време на раждане, тъй като тялото на жената е индивидуално. Също така, бременната жена може да не е забелязала, че слузът е изчезнал, защото това е могло да се случи, докато посещавате тоалетната или банята..

Характеристики на изхвърлянето на лигавицата

По време на първото и следващите раждания този процес протича по различни начини..

 • При първородните шийката на матката има плътни и еластични стени и диаметърът й е малък. Следователно слузта се задържа сигурно и излиза на части. В този случай могат да се появят кръвни ивици, тъй като епителните клетки се ексфолират с него, причинявайки леко кървене. Какво да направите, ако лигавичната запушалка с кръвни добавки се е отделила? Неплодородните жени не трябва да се притесняват, това е нормално за малко количество кръв. Ако съмненията все още съществуват, тогава е по-добре да потърсите съвет от гинеколог.
 • При многократна бременност запушалката излиза по-често в един момент, докато отделянето на кръв не се наблюдава. Това се дължи на промяна в структурата на тъканите на цервикалното пространство (епителният слой има хлабава структура).
 • При наличие на ерозивни процеси в шийката на матката са възможни и кървави добавки в секретираната слуз.

Независимо от броя на ражданията, безболезнеността характеризира преминаването на тапата от родовия канал. Изключение могат да бъдат бременни жени, които имат промени в епитела на цервикалната лигавица под формата на белези. Те могат да възникнат поради аборт, както и възпалителни реакции след предишни инфекции, например трихомонада.

Процесът на отделяне на лигавицата по време на бременност е физиологичен. В този случай не е необходима намеса на лекар по време на нормалния ход на този процес. Ако лигавата бучка е изчезнала, това предвещава скорошния край на бременността и появата на бебе.

Кога ще започне раждането?

Ако жената е осъзнала, че лигавицата се е отлепила, трябва да се помни, че раждането може да започне скоро. В зависимост от индивидуалните характеристики на женското тяло, бебето може да се появи след няколко часа или може би след няколко седмици.

Коркът е пазител по пътя на инфекцията Той надеждно предпазва плода от инфекция.

Струва ли си да се притеснявате за възможна инфекция на детето, ако щепселът се е откачил? Не, не си струва. Амниотичните мембрани надеждно защитават плода и той остава в безопасност. Само в случай на "изтичане" на околоплодни води или тяхното изтичане съществува риск от инфекция. В този случай свързването с болницата трябва да бъде незабавно. Навременната реакция на възникнал проблем ще помогне да се премахнат нежеланите последици.

Каква е разликата между лигавицата и изтичането на околоплодната течност?

Някои бременни жени се съмняват в идентифицирането на вагинално течение. Краткото им описание ще ви помогне да разберете какво представлява - лигавицата или амниотичната течност?

ХарактеристикаСлизеста тапаАмниотична течност
Час на появатапредвестник на раждането

(няколко часа - две седмици)

преди раждането, по време на тяхното
Сила на звукаоколо две супени лъжицималки порции
Оцветяванебяло, жълтеникаво, понякога тъмно (смесено с кръв)прозрачен, може да бъде розов или светло зелен
Последователностжелеобразентечност
Какво да правя?гледайте и чакайте ражданетоотидете в родилното отделение

Кога да се притеснявате?

 • Какво трябва да направи бременната жена, ако лигавичната запушалка се е отделила, докато се наблюдава кървене? В този случай кръвта може да бъде алена и обемът й е доста голям. Тази ситуация изисква незабавен контакт с медицинско заведение. Лекото отделяне на кръв със слуз е нормално. Ако шийката на матката се разтегне по време на подготовката за раждане, капилярите могат да бъдат повредени. Това може да предизвика тъмно отделяне. Появата на червена кръв под формата на кървене трябва да предупреди бременната жена.
 • Тръбата може да излезе заедно с околоплодните води. Това се дължи на разкъсване на околоплодната течност, без да причинява болка при бременната жена. Така нареченият безводен период не трябва да трае дълго. Всяка минута е от значение. Дете не може да стои дълго време в безводно пространство. Това може да застраши здравето му. Има голяма вероятност от инфекция и инфекция на плода. В такава ситуация е необходимо спешно да се обадите на линейка. Препоръчва се да се отбележи времето, когато околоплодната течност е изчезнала, и да докладвате тези данни на лекаря.

За да протича раждането без усложнения, трябва внимателно да следвате всички препоръки на специалистите и да се вслушвате в чувствата си. Ако жената е въоръжена със знания за особеностите на работата на женското тяло, тогава тя няма да има въпрос: "Какво да правя, ако коркът се е отдалечил по време на бременност?" Просто не трябва да се притеснявате и спокойно да подхождате към раждането. Появата на нов живот е най-светлото чувство в живота.

Чувства в навечерието на раждането. Предвестници

Как започва раждането? Как да различа фалшивите контракции от реалните? Кога напуска "щепсела"? Защо ме боли гърбът? Опитните майки споделят своите наблюдения, а Нели Михайловна АГАМЯН, акушер-гинеколог, главен лекар на мрежата на МЦ "Ултразвуково студио" в Новосибирск, разказва какви симптоми могат да сигнализират за предстоящо раждане на 37-40 седмици от бременността.

Пролапс на корема преди раждането

Ако погледнете своята обменна карта, там ще видите номерата, маркирани по време на посещенията при лекар с марка VSDM (височина на очното дъно на матката). Тези измервания помагат на лекаря да наблюдава динамиката на развитието на бебето - по време на бременността, докато расте, матката се издига по-високо, достига най-високата си точка около 37 седмици и след това започва да намалява. Това е така, защото детето преминава към „нисък старт“ и започва да се приближава към „изхода“. Главата му (подлежаща на главна форма) се придвижва към шийката на матката и се намира в областта на таза.

Опит на Sibm:

Sweetmama

- Стомахът ми потъна 2 дни преди раждането.

Рибена кост

- На 24 седмици бебето ми вече беше на ниско ниво. На 37 седмица главата вече беше вкарана в таза. Всички лекари се притесняваха, че ще кихам например и веднага ще родя. Аха, как! Тя роди на 39 седмици 3 дни и тогава трябваше да направя амниотомия, тъй като пикочният мехур беше плосък.

Светик

- 5 дни преди раждането усетих нарастване на тежестта в корема, помислих, че главата потъва след четене на книги. Нещо силно натиснато. При прегледа на следващия ден беше потвърдено увисване на главата.

Пролапс на корема преди раждането. Експертен коментар

Височината на очното дъно на матката се увеличава с около 1 см седмично през цялата бременност. Тази цифра достига 37-40 см за 37 гестационна седмица и няколко седмици преди раждането стомахът пада с 2-3 см. Това може да се случи само за няколко часа. Факт е, че в навечерието на раждането долният сегмент на матката се разтяга и става по-мек. Поради това плодът потъва по-надолу и се притиска към основата на малкия таз..

37-40 седмици от бременността се придружава от следните усещания:

 • облекчение на дишането (матката вече не притиска толкова силно гърдите);
 • дърпащи болки в долната част на корема, свързани с факта, че матката и плодът притискат с цялото си тегло върху долната коремна кухина;
 • ниска двигателна активност на бебето - движенията на 37-40 седмици от бременността, ако коремът е паднал, не са толкова забележими: това се дължи на факта, че детето вече е заело стабилна позиция преди раждането и не може да се обърне, а само движи краката и ръцете.

Загуба на тегло и прочистване на червата преди раждането

Много бременни жени с изненада откриват, че теглото, за което е известно, че нараства скокообразно през последния триместър, неочаквано спада с 1-1,5 кг след 37-39 седмици. Загубата на тегло е особено забележима, ако по време на бременност се наблюдава силен оток. Не се страхувайте - това е абсолютно естествен процес и още един знак, че среща с вашето бебе е точно зад ъгъла..

Опит на Sibm:

Ника

- 2 дни преди раждането започнах да чувствам гадене (дори повръщах с Полинка и току-що се разболях от Лешка) и (извинявам се за подробностите) изпражненията бяха течни 3-4 дни преди раждането. Тялото беше изчистено.

MaMashka и BABY M.

- Събудих се в 4 сутринта и разбрах, че ме боли корема. Е, истинското нещо е лошо храносмилане. Отидох, извинявай, до тоалетната, натискайки силно. И едва когато стомахът ми се успокои, разбрах, че нещо не е наред. Определено време - контракциите на всеки 7 минути вървят като часовник.

Люсие

- Не усетих увисването на стомаха, но. разхлабени изпражнения 4-5 дни преди раждането! А също така коремът ме болеше, дръпна някак. И тогава водите тръгнаха сутринта и родиха вечерта.

Тамири

- Първият признак на наближаващото раждане беше, извинете, диария: около 4 часа преди раждането. След това ми промиха вода и след няколко часа родих. всичко!

Загуба на тегло и прочистване на червата. Експертен коментар

Преди да роди, тялото се отървава от излишната течност, което води до лека загуба на тегло. Това се случва, за да се сгъсти кръвта и в бъдеще да се намали загубата й по време на раждането. Освен това допълнителната течност, която преди е била използвана за производството на околоплодна течност, вече не е необходима и тялото се отървава от нея. Често този процес може да бъде придружен не само от повишено уриниране на 37 гестационна седмица, но и от гадене или диария ".

Фалшиви (тренировъчни) контракции

Един от най-важните признаци, че матката ви се подготвя за предстоящото събитие, е появата на контракции на "предшественик". Те обикновено не са болезнени и се чувстват по-скоро като интензивно мускулно напрежение. Коремът в този момент сякаш се „сковава“ и свива, а след това постепенно се отпуска. Основният признак, по който подобни контракции могат да бъдат разграничени от истинските, е тяхната неправилност. Те се появяват на произволни неравномерни интервали - матката се свива няколко пъти на ден, след това няколко пъти седмично. Най-често бременните жени отбелязват появата на подобни тренировъчни контракции сутрин или вечер..

Опит на Sibm:

Маргарита

- Имаше фалшиви контракции сутрин 3 дни преди раждането - дори се събудих от тях. Те не бяха силни, а ритмични, с интервали от 10 минути, по 2 часа. Друг интересен феномен - през седмицата преди раждането, при шофиране на кола, при скачане на неравности, аз, очевидно, в областта на шийката на матката имах силно усещане за спазми. Очевидно по този начин шията се отвори леко.

е-Катрин

- Моите тренировъчни битки започнаха след 2 седмици. Интервалът достигна 10 минути и след 1-2 минути спря. Започнах да записвам времето всеки път. Така че в деня на раждането: сутринта се събудих с болка, добре, мисля, отново тренирам. Отидох до душа. И тогава разбрах, че след душ не става по-лесно (и обикновено след душ тренировъчните битки преминават) не става по-добре, че ме грабна пет пъти, докато се миех.

murr1

- В навечерието на самото раждане всичко беше както обикновено, но седмица преди това имах фалшиви контракции.

Фалшиви (тренировъчни) контракции. Експертен коментар

На 37-40 гестационна седмица тренировъчните контракции са най-важният признак за наближаващо раждане. Те се различават от пренаталните контракции по неравномерност и ниска интензивност. Това са тренировъчни напрежения на матката, които могат да се появят няколко пъти седмично, а понякога и всеки ден. Подобни контракции помагат на шийката на матката да я изравнява и омекотява, подготвяйки се за предстоящото раждане.


Изхвърляне на лигавицата в навечерието на раждането

Друг предвестник на предстоящо раждане може да бъде отделянето на лигавица - желеобразна маса, която се отделя от мембраните на шийката на матката по време на бременност. Тази "запушалка" запълва шийката на матката и предпазва родовия канал и плода от възходяща инфекция. В навечерието на раждането шийката на матката започва да омеква, леко да се отваря и в резултат коркът (под формата на безцветна, жълтеникава или леко розова слуз) може да се отдалечи преди началото на раждането - понякога това може да се случи за една седмица или дори две. Важен момент: след освобождаването на тапата трябва да се въздържате от посещение на басейна, плуване в езера и дори къпане, тъй като това увеличава риска от влизане инфекции. По-добре да се ограничите до душ.

Опит на Sibm:

Йелена

- На 10 юли вечерта щепселът се свали без никакви предварителни симптоми. В 11 сутринта водата започна да тече, малки контракции започнаха до обяд, по указание на акушерката пристигнах в родилния дом в 19 часа, през цялото това време поддържах връзка с нея по телефона. Тя роди на 12 юли в 12.20 часа. PDR беше на 29 юли.

Sweetmama

- Коркът изчезна напълно за 1 ден (първата му половина изчезна за 2 седмици).

Len'ok

- Щепселът ми излезе постепенно, изглеждаше като резултат от продължително хрема, с ивици кръв.

Отстраняване на тапата. Експертен коментар

Лигавицата може да сигнализира за преминаване на запушалката, която предпазва матката и плода от външни инфекции. При подготовката за раждане коркът се втечнява и започва да тече. Трябва да се има предвид, че този симптом е индивидуален, за някои коркът оставя седмица преди раждането, а за някой с началото на раждането. Понякога това отделяне може да бъде объркано с околоплодната течност. В този случай си струва да се помни, че последните изтичат постоянно и се усилват с лека кашлица. Ако все още имате съмнения, по-добре е незабавно да посетите лекар за изследване на амнио. ".

Болезнени усещания преди раждането

През последните седмици преди раждането много бременни жени започват да се оплакват от дърпащи и болки в долната част на гърба и долната част на корема. Това е още един признак, че тялото се подготвя интензивно за раждане: тазовите връзки започват да омекват и се разтягат и притока на кръв към тазовите органи се увеличава. Усещанията са специфични, напомнящи малко на менструални болки, но осъзнаването, че в този момент „изходът“ за бебето се готви да се отвори, значително улеснява изживяването на неприятни усещания.

Сибм опит

Наталика

- В навечерието на раждането гърбът ми се дърпаше, стомахът ми „се усещаше“ и имаше чувството, че главата на сина ми вече е на изхода. На следващия ден в родилната зала дълго време бях изненадан, че точно така изглеждаха първите часове на труда..

Ната к.

- Гърбът ме болеше около седмица преди да роди. Понякога имаше фалшиви контракции, също за около седмица. Но като цяло всичко беше както обикновено. Карах до последния ден. Ходих там в неделя и родих в понеделник. Но! Някъде вътре усетих, че ще родя преди PDR и така се случи.

Нери

- Гърбът ме болеше ужасно. Издърпа стомаха си. И най-важното, неумолимо чувство на безпокойство.

Кариана

- И в деня преди гърбът ме болеше толкова много, че се качих по стените. Коркът не се отдели.

Болезнени усещания преди раждането. Експертен коментар

На 37-40 седмица от бременността бъдещата майка може да има болки в стомаха. Причината за дърпащи болки, като правило, не е само пролапс на корема. Факт е, че по-близо до началото на раждането, бременна жена разтяга и омекотява ставите на таза, така че бебето се ражда по-свободно. Освен това може да разтяга мускули и връзки, това е и подготовка на таза за раждане.

Инстинкт за гнездене в навечерието на раждането

В навечерието на раждането много жени получават от природата поредната „новина“, че бебето ще се роди много скоро. Има неукротимо желание да му приготвите уютно "гнездо" и бъдещата майка с голямо удоволствие избира мънички чорапи и долнища за бъдещия си син или дъщеря, бродира памперси, плете шапка и каре, купува най-мекото и красиво спално бельо за креватче, удобна количка, топъл плик. дантелено одеяло, комплект лигавници и онази хубава дрънкалка! Генералното почистване (или дори ремонтите) често се превръща в още един задължителен елемент от „гнезденето“. След като е уредила детски кът, купила е вещи и е "облизала" къщата, жената въздъхва с облекчение: може да роди. И... точно в този момент често започват контракциите. "Влагане" - невероятно щастливо време, защото ви напомня, че мечтата ви да се срещнете с вашето бебе скоро ще се сбъдне!

Сибм опит

Нена

- Два дни преди раждането тя се активизира - и двата пъти започна да чисти целия апартамент, за което дълго време нямаше сили. Забелязах, защото прочетох тук във форума, че това се случва - подготвяне на гнездо. И нямаше повече предшественици.

Екатерина

- На 39 седмици 5 дни се събудих с ужасен прилив на сила и реших, че е жизненоважно да изтръгна всички етажи в къщата. Тогава разбрах, че нощта ще започне.

Йеня

- Преди раждането нямах особени чувства, освен че като полева мишка влачих всички продукти от магазина вкъщи, последните 10 дни.Ами не можех да мина покрай магазина. Взимам пълна чанта и я влача, след това осъзнавам, че няма да я нося, трудно е, затова хващам такси. Два пъти се прибирах с такси вкъщи с торбички.

Промяна в благосъстоянието и настроението

Всички промени в тялото на жената в навечерието на раждането са свързани с хормонални промени. В началото на бременността основната задача на организма беше да запази и да се грижи за безопасността на бебето. „Шефът“ на този процес беше хормонът прогестерон, който се произвежда от плацентата по време на бременност. В края на третия триместър плацентата започва да старее и нивата на прогестерон постепенно намаляват. Сега първата цигулка се свири от женските полови хормони естрогени, чието ниво се увеличава със стареенето на плацентата и функционалното съзряване на бебето. Именно естрогените са "отговорни" за омекотяването на шийката на матката, разтягането на връзките и повишаването на чувствителността на матката, допринасяйки за нейното свиване. Такава хормонална „буря“ може да повлияе на настроението, да предизвика внезапни сълзи или изблици на радост. Освен това в последните седмици преди раждането жената се подготвя за сериозни промени, страхува се от предстоящото раждане, с една дума води богат емоционален живот. Отнасяйте се с разбиране към променящите се настроения, защото такива промени в настроението също са част от подготовката за една от най-важните срещи в живота.!

Сибм опит

Чеширска котка

- Настроението преди раждането се променя в посоката, в която искате да убиете всички, които дори намекват за темата „добре, когато вече“. И в книгите, между другото, те често пишат, че един от признаците на предстоящото раждане са хормонални промени, придружени от промени в настроението и чувство, че всичко е уморено, няма сила, умора от чувство на несигурност, нетърпение - когато вече е раждане, най-накрая! Вероятно има нещо в това, наистина очаквате раждане, като празник. Но когато контракциите започнат, няма измъчени преди това страхове и една мисъл - добре, благодаря, Господи - започна!

Промяна в благосъстоянието и настроението. Експертен коментар

Няколко дни преди раждането може да има промени в благосъстоянието и настроението на бъдещата майка. Някои се притесняват от сълзливост, бързи промени в настроението, раздразнителност, емоционално приповдигане. Освен това може да се появи силно изпотяване, студени тръпки, треска и световъртеж. Такива симптоми са причинени от хормонални промени в тялото на бременна жена в навечерието на раждането. Важно е да се разбере, че предвестниците на раждането на 37-40 седмици все още не са началото на раждането. Ако обаче усетите тези симптоми, не трябва да ги пренебрегвате. Не забравяйте да информирате Вашия лекар за тях..

Някой започна да ражда запоя?

гитана

- Първото ми раждане започна в болницата. Преди това след няколко дни коркът се отдели - но според мен лекарят просто го извади. И тогава настана тишина в продължение на няколко дни, без признаци на предстоящо раждане - чак до първото редовно, леко болезнено разтягане в корема в деня на раждането. Всичко започна много гладко, имах време да свикна с мисълта, че днес нощуваме с мъжа ми и лекар в родилното.

Катик

- И нямах предшественици, нито корем. Точно през нощта в 3 започнаха контракции, насън не можах да разбера защо ме боли стомахът, както при менструацията. На 6 се събудих, осъзнах, премерих - интервалът между контракциите е 5-7 минути.

O_l_g_a

- Нямаше особени чувства. Тичах, както обикновено, и ядох череши добре през нощта. събуди се сутрин от силни контракции.

knv2002

- На курсовете ни казаха, че първородните най-често наистина не чувстват нищо. Коркът и водата са сами по себе си и началото на раждането и други прекурсори при първородните най-често са слабо изразени. Въпреки че разбирам, че това е индивидуално за всеки.

Когато коркът се отдели - как да разберем, как да се чувстваме, какво да правим

Един от тези признаци на ранно раждане е отделянето и излизането на лигавицата. Повечето никога не са чували за това явление до момента, в който са го срещнали лично..

Как изглежда тя? Кои са уникалните характеристики, които могат да бъдат разграничени? Как се откача щепселът, какви усещания са придружени от този процес? Кога да се роди, ако щепселът се е откачил по време на бременност? Отговорите на тези въпроси са по-долу в статията..

 1. Какво е корк
 2. Как да различим вагиналното отделяне от запушалката
 3. Как изглежда коркът?
 4. Срок на годност на корка
 5. Възможни заболявания, когато щепселът се свали
 6. Опасностите от счупване на щепсела твърде рано
 7. Защо трябва да следите появата на хлабав щепсел
 8. Какво да правите, след като бучка слуз оставя
 9. Препоръки за бременни жени след отпадане на щепсела
 10. Кога ще започне раждането
 11. Полезно видео: как лигавицата напуска

Какво е корк


Всяка бъдеща майка опознава понятието „задръстване по време на бременност“ в края на последния триместър.

За повечето тя е непозната и често е придружена от страхове и спекулации. Бъдещата майка веднага се чуди какъв вид структура е и защо е необходима.

Слизестата запушалка е бучка от желатиново вещество. В основата си е плътна слуз, която затваря входа на маточната кухина. Основната му функция е защитна.

Той предотвратява проникването на инфекции, бактерии и други чужди тела в матката. Тази бариера започва да се формира от момента на зачеването и се запазва през целия перинатален период..

С наближаването на раждането тази формация се отделя и напуска тялото, отваряйки входа на матката.

Симптомите на процеса, появата на отделянето и продължителността са различни за всеки. Не всички жени са намерили в себе си щепсел, така че не се притеснявайте, ако изобщо не е съществувал.

Как да различим вагиналното отделяне от запушалката


За да различите вагиналното течение от запушалка по време на бременност, трябва да знаете как изглежда последното.

Много бъдещи твърдят, че объркването на тези 2 явления е почти невъзможно поради очевидната визуална разлика..

Някои не забелязват промени в естеството на вагиналното течение.

 • дебел;
 • плътен;
 • разположен в цервикалната област;
 • цветова гама от млечен до кафеникав.

Като правило жените са доста лесни за идентифициране на тапата..

Ако не е намерено, възможно е то да излезе директно по време на раждането на бебето..

Алармата е необходимо да се бие само когато изписването се състои от кръв и е придружено от болка. Всичко останало е вариант на нормалното развитие на процеса.

Как изглежда коркът?

Външният вид на желатинозната бучка преди доставката може да се определи само след нейното освобождаване. Това е закръглена маса от гъста слуз..

Цветът е разнообразен, от светъл до кафяв. Често съдържа капчици кръв, струни или е напълно розово.

Важно е да знаете, че появата на бучка е индивидуална. Напълно червеното оцветяване на слуз се счита за неприемливо..

Срок на годност на корка

Няма строга времева рамка за задръстванията. По правило този процес се случва приблизително 2-3 седмици преди началото на доставката..

За някои може да излезе месец или директно в деня на раждането. Това не е отклонение.

Важно е да се разбере, че включването е много индивидуален процес..

Възможни заболявания, когато щепселът се свали

В повечето случаи този процес протича безсимптомно. Следователно възниква въпросът как да разберем, че щепселът се е отдалечил.

Това обикновено се случва сутрин, докато отивате до тоалетната. Една жена открива доста голямо количество лигавични секрети по бельото си.

Ако те съответстват на времето на освобождаване и външния вид, тогава си струва да се говори за факта, че лигавичната бариера се е отклонила от шийката на матката.

Понякога този процес може да бъде придружен от леки дърпащи усещания в долната част на корема, но те не носят силен дискомфорт на жената.

Симптоми, за които трябва да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро:

 • силна болка в корема;
 • голямо количество кръв;
 • гадене;
 • повръщане;
 • загуба на ориентация в пространството;
 • загуба на съзнание.

Опасностите от счупване на щепсела твърде рано

Понякога се случва тази формация да напусне тялото много по-рано от датата на падежа. Това е тревожен сигнал, който изисква незабавна хоспитализация в болница..

Ранното освобождаване на защитна слуз се счита за по-малко от 37 гестационна седмица. Не във всички случаи това показва възможна патология, но понякога ранното преждевременно раждане започва по този начин..

Трябва да знаете какво да правите, ако коркът се е отлепил рано:

 • успокойте се и предотвратете паническите атаки;
 • посетете лекар възможно най-скоро;
 • ако е необходимо, отидете в болницата.

Защо трябва да следите появата на хлабав щепсел

Прозрачният корк, с различни нюанси от млечен до кафеникав, се счита за правилен. Това зависи от индивидуалните характеристики на тялото на бременната жена..

Въпреки факта, че процесът е физиологичен и не надхвърля нормата, лекарите винаги са помолени да докладват кога се е случило и какъв вид слуз е бил.

Това е важно, тъй като външно може да бъде доста точно да се предскаже кога ще настъпи раждането..

Признак, че раждането на бебе ще настъпи през следващите няколко дни, е наличието на кървави включвания в слузта.

Какво да правите, след като бучка слуз оставя

Намерила тапа доста често, една жена изпада в паника и не знае как да постъпи. Трябва ли да бягам в болницата или да стоя вкъщи, трябва ли да говоря с лекаря, мога ли да се движа? Тези и много други въпроси притесняват бъдещата майка.

Освобождаването на защитния щепсел от влагалището на жената е предвестник на непосредственото начало на процеса на раждане.

Инцидентът трябва незабавно да бъде докладван на лекаря. Въз основа на съпътстващите симптоми той ще може да отгатне кога да очаква раждане и как да продължи..

Какво можеш да правиш:

 • контролира по-нататъшното състояние на тялото;
 • Вземи си душ;
 • анализирайте редовността и интервала от време между маточните контракции, ако те са започнали;
 • да се опаковат;
 • проверете необходимите документи.

Какво да не се прави:

 • да се къпете;
 • инжектирайте лекарства или чужди тела във влагалището;
 • повдигайте тежки предмети;
 • занимавайте се с прекомерна физическа активност.

Препоръки за бременни жени след отпадане на щепсела


Веднага след като защитната бучка се оттегли, основните препоръки и правила трябва да се спазват през 3-ти триместър на бременността:

 1. Осигурете правилната психо-емоционална нагласа. Трябва да се опитаме да се отървем от страха, който се появява при всяка бременна жена. Раждането е нормален физиологичен процес, който природата е замислила. Струва си да замените всички негативни нагласи с положителни, като изучавате положителни примери за лесна доставка.
 2. Осигурете адекватно хранене. Това е важно не само на финалната линия преди раждането на дете, но и през целия период на вътрематочно развитие. Здравословното състояние на майката и детето до голяма степен зависи от пълнотата на диетата..
 3. Участвайте в приемливи упражнения и гимнастика за бременни жени. След като щепселът се свали, трябва да обърнете внимание на дихателните форми на обучение..

Разделянето и освобождаването на бучката не е причината за почивка в леглото. Следователно не е необходимо да се ограничавате напълно от обичайния начин на живот..

Ако общото състояние на организма позволява, не трябва да въвеждате резки ограничения във вашите дейности..

Винаги трябва да имате документи и телефонен номер за комуникация, така че дългоочакваният процес на раждане да не бъде изненадан.

Кога ще започне раждането


Като правило, след като коркът е преминал, точната дата на доставка не може да бъде определена. Тя е индивидуална за всяка жена и зависи от редица фактори..

Скоростта, с която детето започва да се ражда, се влияе от възрастта на майката, теглото на нероденото дете, какви раждания са в ред, наследствеността.

Обикновено това се случва в рамките на около няколко седмици след излизането на бучката..

Признак за по-бързо започване на раждането са кръвни ивици в лигавицата..

Като правило, след този симптом, жената се изпраща в болницата през следващия ден - два. Въпреки това, дори и при тези симптоми, бебето може да седи в утробата за още една седмица..

Ако след запушване на лигавицата амниотичната течност се оттегли, посещението на перинаталния център не може да бъде отложено. Това е сигнал, че раждането вече е започнало и срещата с бебето е близо..

Вероятността за ранно раждане след преминаване на щепсела е по-висока при многородени жени.

Отделянето и излизането от защитата на матката е физиологичен и нормален процес през последните седмици от перинаталния период. Това е знак, който информира, че бебето вече е започнало пътуването и дългоочакваната среща скоро ще се състои.

Не се страхувайте от това явление и паника. Важно е да информирате лекаря навреме и да следвате общите препоръки за жените преди раждането..

Ако коркът се е отдалечил твърде рано и е придружен от тревожни прояви, скоростта на насочване към специалисти играе решаваща роля за поддържане на бременността и здравето на бъдещата майка..

Как да разберем, че щепселът се е откачил, какво да правя, ако се е случило и кога ще започне раждането?

Колкото по-близо до раждането, толкова повече вълнение обхваща бъдещите майки. Жените, които имат първата си бременност, изпитват специални преживявания: когато раждането започне, как да разберем кога започва - това са въпросите, които преследват бъдещите родилки..

Според по-опитни жени няма съмнение относно наближаването на раждането, ако лигавичната маточна запушалка се е отдалечила. Но тази улика повдига още повече въпроси - какво е образованието, как да разберем, че е заминало, как да не сбъркаме. Така че противоречивите знания не носят много скърби, ние ще се справим с тези въпроси от научна гледна точка..

Кога ще започне раждането?

Не трябва да се очаква бременна жена да забележи преминаването на тапата, която затваря изхода от шийката на матката. Често това се случва по време на ходене до тоалетната, така че жените просто не се фокусират върху усещанията. Ако щепселът се е отдалечил рязко, което се случва рядко, жената веднага започва да се притеснява - когато започне раждането. Те могат да започнат както след няколко часа, така и след няколко дни (и дори след 2 седмици). Излизането от лигавицата "запушване" не е отправна точка за определяне на началото на раждането.

По време на първата бременност

Последователността на раждането не влияе върху фактора на освобождаване на лигавицата, така че никой не може да предвиди колко дълго ще ражда жената, ако коркът се е отдалечил, независимо дали е 1-во раждане или 2-ро.

Тъй като може да минат няколко часа или няколко дни от момента, в който бучка слуз напусне до началото на раждането, този предвестник не показва ясно кога точно ще започнат.

Несъмненото начало на раждането се демонстрира от по-надеждни симптоми:

 • издърпва долната част на корема;
 • възникват нередовни контракции (остри болки в долната част на корема, излъчващи лумбалната и анусната област) около 6 часа преди началото на раждането;
 • появява се обилно лигавично отделяне от влагалището, вероятно с петна от кръв;
 • нередовните контракции се трансформират в редовни контракции с интервал от 10-15 минути.

Контракциите на маточната мускулатура са придружени от остра болка, само малка част от жените раждат безболезнено. Дори и при появата на очевидни признаци за започване на раждането е трудно да се каже след колко време ще се роди детето, тъй като продължителността на раждането е:

 • продължително - 18 часа или повече;
 • бързо - 4-6 часа за първата бременност и 2-4 за следващите;
 • бързо - по-малко от 4 часа за 1 доставка и по-малко от 2 часа за последваща.

Колко време да раждам многоплодни?

По същия начин е невъзможно да се предскаже кога ще започне раждането при втората бременност, ако щепселът се е отдалечил. Вярно е само, че продължителността на процеса на раждане при многородени жени обикновено е 1,5-2 пъти по-кратка, отколкото при родилките „новородени“. Изхвърлянето на слуз не е показател, който ви позволява да оцените подхода на труда..

Как да разберете, че щепселът се е откачил?

С наближаването на дългоочакваната дата жената все по-често се преодолява от съмнения - какво, ако пропусне някакъв важен знак преди да роди или не го разпознае, като например да разбере, че коркът се е отдалечил. Може да се каже едно нещо - не се притеснявайте и създайте нездравословна атмосфера на паника около раждането..

Напразно вълнение няма да помогне нито на жена, нито на дете и те са напълно способни да причинят вреда под формата на психосоматични разстройства.

Правилното поведение преди раждането е спокойно да се изчака началото на този физиологичен процес, без да се притеснявате кога ще започне раждането, ако щепселът се е отдалечил. Не е нужно да се притеснявате, ако бучката на слуз не се отдели. Може да не си отиде до самото раждане, няма от какво да се притеснявате.

Просто трябва да сте подготвени за факта, че раждането може да започне.

Как тапата се отделя преди раждането?

Ако бучка слуз въпреки това се отдели преди началото на раждането, процесът на отстраняването й от влагалището е индивидуален. Сравнете как щепселът излиза при различни бременни жени:

 1. За някои тя излиза на части - под формата на жилава слуз или малки лигавични бучки - в рамките на два до три дни. След това настъпва „затишие“ и раждането започва едва след 2 седмици.
 2. При други той „изскача“ в плътна бучка по време на уриниране. В този случай раждането може да започне и след няколко часа, и след няколко дни (7-14).
 3. В третия, изпускането на тапата се случва по време на освобождаването на околоплодната течност, тоест вече в процес на раждане.

Дали щепселът е излязъл по време на бременност или по време на раждане, или жената изобщо не е забелязала отделянето му, не е важно това, а как ще протече самият процес на раждане. За да не добавя усложнения към себе си, жената трябва да се притеснява възможно най-малко за дреболии. Това не означава, че трябва да принудите всички около нея да бързат с нея, както с малко дете. Трябва да се държите като възрастна жена и да не се надявате, че можете да поемете контрола върху процеса на раждане и по някакъв начин да му повлияете. Възможно ли е да се изчисли датата на раждане по деня на зачеването или по последния месец?

Изхвърлянето с кръв е нормално?

Не се паникьосвайте дори ако коркът с кръв се е отделил. Ако жената е във фаза на доносена или леко преждевременна бременност, тялото вече се подготвя за раждане.

Често кафявият щепсел се отделя, което също показва наличието на кръв в него. Появата на кръв в пренаталната слуз е доста физиологична, дори ако след излизането на тапата настъпи "латентна фаза" - пълно отсъствие на симптоми и несигурност кога ще започне раждането.

Какво да направите, ако излезе задръстване?

Как трябва да се държи жената, когато по време на душ вижда плътна, вискозна слуз или слузеста бучка на прането или във ваната? Най-важното е да се радвате, че бременността й е узряла и скоро, като правило, не по-късно от 14 дни, ще дойде раждането. Ето няколко съвета за акушер-гинекологи за това какво да правят, ако се е отделила лигавицата:

 • спокойно информирайте за това гинеколога, водещ бременността;
 • проверете готовността за изпращане в болницата (документи, медицински досиета, родилка и др.);
 • предупредете вашето домакинство за възможна доставка през следващите 2 седмици;
 • откажете дълги пътувания, ако има такива, и ако отсъствате, се върнете у дома възможно най-скоро;
 • до раждането откажете да се къпете, като го замените с душ;
 • препоръчително е да се откажете от секса, за да избегнете случайна инфекция.

Защо няма контракции?

Не знаейки за индивидуалните характеристики на отделянето на лигавичната маточна формация, много жени чакат да започнат контракциите. Но те, като правило, не идват веднага и жената се чуди защо коркът се е отдалечил, но няма битки.

От всичко казано по-рано става ясно, че излизането на тапата не е точен предвестник на раждането. Той дава само на жената време да се подготви - понякога няколко часа, понякога няколко дни.

Бучка слуз, която излиза, може да не е цяла коркова тапа, а само част от нея, отхвърлянето на която може да предизвика акушерски преглед. По време на проникването във влагалището може да се наруши целостта на лигавичната формация, поради което често се случва тапата да се е отлепила след изследване. Контракциите могат да започнат много по-късно, това е нормално..

Какво е щепсел по време на бременност?

За да се оцени необходимостта от предпазни мерки, препоръчани от акушер-гинеколозите след преминаването на лигавицата, е полезно да научите за свойствата на това вещество. Тапата, която покрива шийката на матката, е бучка от много вискозна цервикална слуз, която се образува в големи количества около края на 1 месец от бременността. Той запушва входа на матката и я предпазва от всякакви патогенни агенти по време на секс, докато се къпе във вана или езерце..

Обемът и външният вид на корка варират от 1 до 2 чаени лъжички и от полупрозрачен до кафеникав цвят. Нормално е, ако коркът е изчезнал на 39 или 40 седмици, когато раждането е на път да започне (не по-късно от 2 седмици по-късно). Но може да се случи и преди.

Слизеста тапа по време на бременност: какво да правите, ако се е отдалечила

По време на бременността женското тяло преминава на съвсем различен режим. Всички параметри се променят: хормонален фон, състав на кръвта и нейната циркулация, сърдечна честота и др..

На първо място, количеството на прогестерона се увеличава, което подготвя тялото за майчинство. Благодарение на него в първите дни на бременността в шийката на матката се образува съсирек, наподобяващ желе - лигавица.

Тя ще бъде там почти до самото раждане, предпазвайки плода и матката от инфекции. Неговото напускане се счита за първи признак на наближаващ важен момент..

 1. Какво представлява лигавицата
 2. Когато щепселът се свали
 3. Как изглежда "правилния" щепсел?
 4. Как да различим изтичането на околоплодната течност от изтичането на лигавицата
 5. Какво чувства жената, когато мукозната запушалка се отдели
 6. Защо можете да намерите кървави ивици
 7. Какво да направите, ако щепселът се е откачил
 8. Заключение

Какво представлява лигавицата

Тя е естествена бариера между външния свят и детето. Щепселът е плътна бучка слуз. Производството му се активира от първите дни след зачеването. Слузта се натрупва с времето и се втвърдява. До края на срока той става дебел, желеобразен, аспик.

Слизестата запушалка преди раждането служи за защита на бебето от инфекции и вредни микроорганизми, които могат да навредят на бъдещата майка или плода, като влязат в матката през вагината, например при къпане.

Неговото преминаване обаче не означава, че детето е напълно лишено от закрила. В допълнение към тапата на бебето, околоплодната течност и феталния пикочен мехур предпазват, тя не е толкова надеждна, но все пак е бариера за вредните организми.

Струва си обаче да проявите предпазливост: например да си вземете душ, а не да плувате във ваната или в реки, езера, обществени басейни.

Когато щепселът се свали

При идеални условия съсирекът става мек и излиза 1 до 2 седмици преди раждането. Оптималното време за нейното изписване е 38-та седмица.

Също така се случва това да се случи малко по-рано или няколко минути преди момента X. Следователно във всеки случай не бива да изпадате в паника. Също така си струва да се помни, че коркът при примипарите "седи" по-плътно, така че той си тръгва по-късно.

А при многократни раждания отхвърлянето настъпва малко по-рано. Това се дължи на факта, че родовия канал се разширява леко и задържа слуз по-лошо. Следователно тече по-лесно.

Ако е била забелязана слуз, е необходимо да се обадите на гинеколога и да информирате за случилото се, да разкажете подробно как е изглеждала слузта, дали е имала подозрителна миризма.

Преминаването на слуз не се случва изолирано или самостоятелно. Скоро след или малко преди да се откъсне коркът, започват тренировъчните контракции, възниква коремна птоза и теглото намалява.

Важно е да не бъркате отделената лигавична запушалка с изтичането на околоплодната течност!

Как изглежда "правилния" щепсел?

Женските организми не са фабрики, така че обикновеният лигав съсирек има променливи характеристики. Те се различават не само при различните жени, но и от бременността до бременността..

Коркът по време на бременност обикновено е безформен, не е твърд, но има гелообразна консистенция. По размер и форма наподобява малък орех.

Изварата е или напълно прозрачна, или мътна, наподобяваща яйчен белтък. Цветът варира, е жълтеникав, белезникав, розов, кафеникав.

Може да се появят малки петна от кръв. Ограничен брой от тях се счита за вариант на нормата поради наранявания на малки съдове, причинени от скъсяване на шийката на матката.

Зелено или жълто отделяне показва аномалия. Най-често този симптом показва фетална хипоксия..

Неприятната миризма също трябва да ви предупреди. Твърде течната консистенция може да показва изтичане на околоплодна течност. Всеки от тези проблеми е причина да посетите гинеколог..

Как да различим изтичането на околоплодната течност от изтичането на лигавицата

Неопитните майки могат да объркат преминаването на тапата с изтичането на околоплодната течност. Ако първият е нормален физиологичен процес, то вторият е опасно патологично състояние.

 • щепселът тръгва 3-10 дни преди датата на раждане и околоплодните води могат да започнат да изтичат на всеки етап от бременността;
 • отделената слуз е симптом на предстояща доставка и водата може да е резултат от травма, например падане;
 • ако бременността преминава без патологии, тогава цветът на отделянето е бежов, жълтеникав, кафеникав, може да съдържа малко количество кървави ивици, а водите имат розов и светло зелен оттенък;
 • те също се различават по консистенция: първата е плътна, вискозна, лигава, втората е течна, течаща, водниста;
 • слуз излиза на малки порции от 10-20 ml в продължение на няколко дни, по-рядко - на една бучка и водата изтича постоянно, обемът на секретите се увеличава при кашлица, смях, кихане, дръпване и резки движения.

Трябва да наблюдавате себе си и чувствата си, както и естеството на отделянето. След ден-два картината ще стане напълно ясна.

Ако има съмнение за изтичане на околоплодна течност, ще трябва да се консултирате с лекар. Тяхното преждевременно изписване може да показва патология..

Какво чувства жената, когато мукозната запушалка се отдели

Когато щепселът се откъсне, жената е обезпокоена от дърпащи болки в долната част на корема, в лумбалната област и сакрума. Това е малко като усещането в началото на менструацията..

Болката е лека, преминава бързо и не причинява значителен дискомфорт. Ако възникнат неприятни усещания под душа или при посещение на тоалетната, тогава жената изобщо няма да ги забележи.

Как оставя задръстването при бременни жени: няма един сценарий, той винаги е индивидуален. В някои случаи слузът излиза на осезаеми порции. Може да се намери на плувни куфари, подложки за чорапи и чаршафи. Почти е невъзможно да не забележите този процес..

Понякога излизането е много бавно и постепенно, жената не отдава значение на леко увеличения обем секрети.

Случва се тапата да излезе наведнъж, например по време на процедури за баня. Тогава жената се чувства сякаш нещо е паднало от нея.

Защо можете да намерите кървави ивици

Малко количество кръв в щепсела е нормално. Това се дължи на факта, че до края на бременността шийката на матката "узрява": изравнява се, става по-къса, разширява се.

Това се прави, за да се съкрати и улесни максимално пътя на бебето през родовия канал. Когато обаче размерът на шийката на матката се промени, малките съдове неизбежно се нараняват.

Поради това се отделя малко количество кръв, нейните петна и се намират в секретите. По същата причина слузът става кафяв..

Какво да направите, ако щепселът се е откачил

Жената забеляза, че слузът се отделя. Вариантите за действие зависят от това колко дълго се е случило това..

 1. Ако отхвърлянето се е случило преди 37-та седмица, това е сериозна причина за безпокойство. Това може да сигнализира, че преждевременният труд е на път да започне. Следователно е необходимо да се обадите на лекаря и да съобщите какво се е случило.
 2. Ако процесът се е случил на 38-та седмица, това е вариант на нормата. Няма нужда да се притеснявате и да изправите лекар и линейка на крака. При следващото посещение на лекар обаче този въпрос трябва да бъде обсъден..
 3. Ако съсирекът не е изчезнал, няма нужда да се притеснявате. Може би е излязъл по-рано, само неусетно. Или ще излезе по-късно, по време на раждане. Често слузът се задържа в тялото до контракциите..
 4. Ако заедно с тапата излизат големи количества алена кръв, е необходимо спешно да се обадите на лекари. Това е тревожен знак, показващ отлепване на плацентата или представяне..

След като щепселът се откачи, ще трябва да вземете някои предпазни мерки:

 • въздържайте се от къпане във ваната, по-добре е да се миете под душа, така че рискът от попадане на патогенни бактерии във влагалището е по-малък;
 • не посещавайте обществени басейни и открити води;
 • когато се грижите за интимни части на тялото, трябва да използвате леки неагресивни агенти, трябва да го давате на естествени съставки;
 • когато правите секс, използвайте презервативи или други бариерни методи за контрацепция.

Няма нужда да се паникьосвате: дори без защитна бариера детето не става уязвимо.

Заключение

Природата се е погрижила добре да предпази бебето от възможни проблеми. Амниотичната течност и мембраната изпълняват бариерната функция.

Ако задръстването се е отдалечило, тогава реалните свивания могат да започнат по всяко време: в същата секунда, след няколко часа или седмица.

Следователно времето трябва да се използва с полза и да се подготви всичко необходимо за изпращане в болницата.