Никой няма да спори, че бременността е най-прекрасният период в живота на всяка жена, но не забравяйте, че това е период на изключителна отговорност, внимание и, за съжаление, безпокойство, преди всичко, относно състоянието на вашето здраве. Тялото е това, което ни дава първите сигнали, че нещо не е наред. Пренебрегването им, разбира се, не си струва: по-добре е да играете отново безопасно с лекар, отколкото да навредите на здравето и бебето си.

Има ли кървене по време на бременност? Доста често срещано явление по време на бременност е кървенето в ранните му стадии. Среща се при повече от 20% от жените. И като правило в половината от случаите той изчезва сам и не посочва нарушения. Но в останалата половина от случаите кървенето е опасно, тъй като може да завърши със спонтанен аборт. Сигнал за това е появата на тъмни кръвни съсиреци..

Във всеки случай, ако през първия триместър една жена има зацапване или кървене, тогава тя трябва да се консултира с лекар, но в същото време да се опита да не изпада в паника, защото кавгата е не по-малко опасна за бременната жена. Гинекологът трябва задължително да разкаже подробно за цвета на отделянето, естеството на болката, интензивността, има ли температура и дали боли да отидете до тоалетната.

Ако лекарят ви е прегледал и е решил да ви приеме в болница, това отново не е причина за притеснение: може би просто иска да ви прегледа по-подробно..

Причини за кървене по време на бременност

Причините за кървене в началото на бременността могат да бъдат хормонален дефицит (например липса на някои хормони), извънматочна бременност и възпаление на шийката на матката. Те могат да се появят и поради имплантиране на ембрион в шийката на матката. Между другото, в последния случай жената се чувства абсолютно нормално, нейното отделяне е с бледорозов оттенък.

Кърваво отделяне може да се появи след полов акт: ако има дразнене на шийката на матката и вагиналната лигавица. В този случай не трябва да се страхувате: този вид кървене не е ужасно нито за бебето, нито за майката..

Но има и по-сериозни причини за кървене. Те са много опасни както за мама, така и за бебето..

Първо, спонтанен аборт може да е причината. Най-често зацапване зацапване е придружено от спазми болки в долната част на корема. Можете да спасите бременността, ако отидете навреме на лекар и най-добре - докато има опасност от прекъсване на бременността, отидете в болницата, за да бъдете под постоянен медицински контрол. Когато е заплашен спонтанен аборт, се препоръчва почивка в леглото, максимално спокойствие и липса на стрес.

На второ място, зацапването може да се появи и поради кистозен дрейф - състояние, когато започва пролиферацията на плацентарната тъкан. Кървенето в такива случаи е обилно, но безболезнено. В този случай се извършва остъргване и хормоналният статус се следи за около шест месеца..

Друга причина за кървене са хромозомни аномалии или други дефекти, които, за съжаление, са несъвместими с живота на плода. Бременността така или иначе ще завърши със спонтанен аборт. След спонтанен аборт, жена непременно трябва да се консултира с лекар, за да предотврати развитието на пост-хеморагичен шок. Обикновено в такива ситуации се прави диагностичен и терапевтичен кюретаж на матката, така че в нея да не останат остатъци от яйцеклетката, плацентата, спуканите съдове. След това - жената ще се подложи на преглед, за да установи истинската причина за спонтанен аборт.

Кървенето може да възникне, ако жената не е забелязала спонтанен аборт. В този случай, след отхвърлянето на яйцеклетката, след известно време започва кървене, причинено от остатъците от ембриона и неговите мембрани в маточната кухина. В такава ситуация трябва незабавно да се консултирате с лекар! Той спешно ще направи кюретаж.

Кървене по време на бременност - рискови фактори, първа помощ и лечение

Около 20-30% от жените, докато очакват бебе, изпитват вагинално кървене. Всеки втори такъв случай завършва с аборт. Това се дължи на факта, че жените често грешат кървенето по време на бременност за внезапни периоди, особено в ранните етапи..

Как да различавате периодите от кървенето по време на бременност?

Кръвта, излизаща от влагалището по време на бременност, трябва да е причината да се търси съвет. В повечето случаи това явление е изпълнено с усложнения, най-лошото от които е спонтанното прекъсване на бременността. Въпреки това, дори преди да се свърже със специалист, жената може да проведе самодиагностика, да определи възможно кървене по време на бременност в ранните етапи..

За да направите това, трябва да обърнете внимание на следните точки:

 1. Маточното кървене по време на бременност винаги е придружено от болезнени усещания, когато инфекцията попадне, отделянето става тъмно на цвят.
 2. С течение на времето интензивността на кървенето се увеличава.
 3. Появяват се допълнителни симптоми: повръщане, гадене, сърцебиене.
 4. При кървене състоянието бързо се влошава: замайване, студена пот, бледа кожа, възможна е загуба на съзнание.

Кървене по време на бременност - причини

Кървенето по време на бременност може да бъде провокирано от причини от различен произход и характер. В този случай патологията се развива на всеки етап от бременността. Жените обаче са изложени на по-голям риск рано и късно в бременността. Ако в началото на бременността незначителното кървене при бременни жени често се причинява от процеса на имплантиране и не се счита за сериозна заплаха, тогава дори зацапването на освобождаване от отговорност става причина за безпокойство на лекарите на по-късна дата..

За да се определи точната причина, факторът, провокирал нарушението, се извършва цялостен преглед на бременната жена. Възможните причини включват:

 • заплахата от спонтанен аборт;
 • извънматочна бременност;
 • отлепване на плацентата.

Кървене в началото на бременността

Кървене, което се появява внезапно по време на ранна бременност, лекарите често свързват причините за развитието му с възможната заплаха от прекъсване на бременността. Невъзможността за имплантиране, генетична несъвместимост, резус-конфликт често причиняват прекратяване на току-що започнала бременност. В повечето от тези случаи спонтанно прекъсване настъпва до 5 седмици. В същото време самата жена може дори да не подозира за бременност, приемайки зацапване за извънредно месечно.

Прекъсването на бременността обаче често е придружено от появата на допълнителни симптоми, които карат жената да бъде предпазлива и да се консултира с лекар..

Вагиналното течение се придружава от:

 • тежко гадене;
 • повръщане;
 • схващащи болки в долната част на корема, в лумбалната област, сакрума;
 • леко повишаване на телесната температура;
 • главоболие и световъртеж.

Кървене в средата на бременността

Кръв, внезапно излизаща от гениталния тракт по време на бременност, винаги предизвиква паника у бъдещата майка. Тази ситуация изисква диагностика и медицински контрол. Според експерти най-честата причина за тази симптоматика е частично или маргинално предлежание на плацентата. В такива случаи мястото на детето се намира близо до фаринкса на матката или частично преминава към него. Прекомерният стрес разкъсва тъканта на плацентата, което провокира появата на кръв от влагалището.

Сред възможните причини за частично отлепване на плацентата лекарите наричат:

 • гинекологични заболявания;
 • генитални инфекции;
 • многоводие;
 • патология на сърдечно-съдовата система;
 • физически упражнения;
 • стресови ситуации;
 • повишен тонус на матката;
 • обостряне на хронични заболявания.

Кървене по време на късна бременност

В по-късните етапи на бременността кървенето е по-рядко, но те не могат да бъдат напълно изключени (кървене по време на бременност). Дори незначително кървене не трябва да се пренебрегва от жената. В такива случаи, за да се намали рискът от преждевременно раждане, на жената се дава пълна почивка и легло..

Говорейки за възможните причини за кървене в края на бременността, експертите наричат ​​много фактори, които действат като провокиращи.

Сред основните причини трябва да се отбележи:

 • преждевременно стареене на плацентата;
 • фетална хипоксия;
 • гестоза;
 • обостряне на хронични патологии.

Кървене по време на бременност без болка

В някои случаи появата на кръв от гениталния тракт по време на периода на изчакване за детето може да бъде вариант на нормата. Така че, някои жени отбелязват наличието на менструация дори при потвърден факт на бременност. Това се наблюдава през кратки периоди от време и е свързано с непълно установен хормонален фон. Към 2-3-ия месец на бременността обаче това приключва. Такова кървене по време на бременност в ранните етапи от развитието на ембриона не е придружено от други симптоми, не засяга благосъстоянието на жената и е приемлив вариант на нормата.

Кървене и болка при бременни жени

В повечето случаи червените, кървави отделяния в началните етапи на бременността се провокират от дефицит на прогестерон. Това състояние е предвестник на възможно спонтанно прекъсване на бременността. Ако една жена внезапно кърви от гениталния тракт по време на бременност, е необходимо спешно да се консултирате с лекар, да се обадите на линейка. Не във всички случаи обаче зацапването е придружено от болка и дискомфорт..

Появата на кървене може да се дължи на наличието на редица други патологии:

 • ерозия на шийката на матката;
 • миома на матката;
 • миома.

Какво да правим с кървене по време на бременност?

Ако има кръв по време на бременност, независимо от изобилието и продължителността на това явление, е необходимо спешно да се консултирате с лекар. Колкото по-рано жената посети болницата, толкова по-големи са шансовете за успешен резултат..

Изборът на терапевтичен режим директно зависи от причината, която е причинила нарушението:

 • ако кръвта е следствие от наличието на полип в маточната кухина, тогава не се изисква медикаментозно лечение;
 • ако има опасност от спонтанен аборт, жената се изпраща в болница, където се вземат цялостни мерки за предотвратяване на спонтанен аборт;
 • при откриване на ерозивни лезии на шийката на матката лекарите предприемат тактика за изчакване.

Кървене при бременни жени - първа помощ

Само лекар може да окаже квалифицирана помощ при кървене от гениталния тракт. Следователно, основната задача на доболничния етап е бързата доставка на жена в болницата. Първата помощ обаче също играе важна роля. Няма да е възможно да спрете кървенето сами по време на извънматочна бременност, но можете да намалите рисковете от неговите последици.

Когато кървенето внезапно се отвори по време на бременност, трябва да действате по следния начин:

 1. Да сложи бременната жена в леглото.
 2. След изпразване на пикочния мехур поставете лед в долната част на корема.
 3. Не предлагане на храна или напитки (може да се наложи спешна операция).
 4. Транспортирането на бременна жена се извършва на носилка и с повдигнат глава.

Лекарства, които спират кървенето по време на бременност

В повечето случаи хапчетата за кървене по време на бременност са безсилни. Можете да ги използвате за кратко кървене..

Като лекарства се използват:

 • Викасол;
 • Етамзилат;
 • Дицинон.

Ако кървенето по време на бременност не спре дълго време и се засили, лекарите в болницата провеждат хемостатична комплексна терапия, като използват:

 1. Декстран разтвори, HES, желатинол - за възстановяване на обема на кръвта.
 2. Магнезиев сулфат - 25% разтвор, папаверин - за намаляване на контрактилната активност на матката.
 3. Аскорбинова киселина, пентоксифилин - за профилактика на фетална хипоксия.

Кървене в началото на бременността

Бременността е период на болезнено изчакване за раждането на бебе, както и време на вълнение и безпокойство, особено за онази жена, която се готви да стане майка за първи път в живота си. Някои от процесите, протичащи в тялото й, са плашещи и неочаквани. Този процес е и внезапното отделяне на кръв от гениталиите по време на бременност..

Причини и симптоми на кървене по време на ранна бременност

Кървенето е едновременно слабо, размазващо и доста силно и обилно, през първия триместър на бременността те се срещат при 20-30% от жените. Всеки тип кървене по време на бременност има свои собствени причини и симптоми..

Имплантационно кървене в началото на бременността. Симптомите са малко количество кръвоизливи по време на бременност. Причината им е прикрепването на яйцеклетката към маточната стена. По време на този процес може да възникне увреждане на кръвоносните съдове, което е причината за появата на секрети..

Как да разграничим периодите от имплантационното кървене по време на бременност? Подобно кървене понякога наподобява слаб период (продължава 1-2 дни) и идва едновременно с тях, което води до объркване при определяне на датата на настъпване на бременността. Обикновено имплантационното кървене се счита за един от първите признаци на бременност..

Увреждане на фаринкса на матката. При силно физическо натоварване, както и при невнимателен полов акт, може да възникне увреждане на обвивката на маточния фаринкс, което води до кървене. Той е безболезнен и обикновено отзвучава в рамките на 4-6 часа. Увреждането на маточния фаринкс е може би най-честата причина за кървене..

Намалено съдържание на хормона на бременността в организма. Случва се така, че яйчниците могат да произведат недостатъчно количество прогестерон, тогава тялото започва да „мисли“, че е време да започне процесът, водещ до менструация. Отлепването на лигавицата на матката започва, кърви, както при менструацията.

Пробивно кървене. Причината за това кървене в началото на бременността е така нареченият хормонален пробив, дължащ се на силна промяна в хормоналния фон на бъдещата майка. Изглежда период, който често се бърка с. Това се случва както през първия месец на "позиция", така и в рамките на 3-4 месеца след началото на бременността. Най-често не е опасно.

Спонтанен аборт или заплашен спонтанен аборт. 50-60% от цялото кървене е заплаха от спонтанен аборт, тоест спонтанен аборт. Първите признаци са болки, които приличат на родилни болки и кървене от влагалището. В същото време ембрионът все още се „вкопчва в живота“, тоест в стените на матката, но как ще протече бременността, дали жената ще може да роди това дете е отворен въпрос. Причините за заплахата от спонтанен аборт са най-често различни инфекции, наранявания, дехидратация.

Понякога подобни симптоми са признак на вече извършен спонтанен аборт. Болката в корема отшумява, кървенето спира и ембрионът вече не се вижда на ултразвука. Причината за спонтанен аборт обикновено е една и съща - инфекция, нараняване, дехидратация или някои лекарства. Също така често срещани причини за спонтанен аборт са необичайно развитие на плода, различни генетични нарушения.

Ако изглежда, че е настъпил спонтанен аборт и кървенето не спира и е придружено от отделяне на кръвни съсиреци и тъкани, това означава, че спонтанният аборт е непълен. Ембрионът вече е умрял и в този случай няма шанс за поддържане на бременността.

Извънматочна бременност. Случва се така, че оплодената яйцеклетка, вместо да се прикрепи към стената вътре в матката, остава във фалопиевата тръба, където започва да се развива безопасно. Ектопичната бременност обикновено се причинява от сраствания в яйцепровода, възпаление в яйчниците и използването на бобини като средство за контрацепция..

Замразена бременност. Причината са аномалии в развитието на ембриона, най-често генетични. Тя може да няма никакви специални симптоми на замразена бременност, с изключение на размазване на отделяне от гениталиите и болки в корема. Естествено, не може да става дума за какъвто и да е вид - плодът умря.

Отслабване на плацентата. В този случай кървенето възниква поради постепенното отлепване на плацентата от маточната стена и натрупването на кръв в процепа между тях. Плацентата може да се отлепи по различни причини: смущения в съдовата система, сърдечни и бъбречни заболявания, затлъстяване, малформации на матката и т.н. Понякога отлепване на плацентата се наблюдава при жени, които се готвят да станат майка не за първи път. Симптомите са кървене и болка. Отлепването на плацентата може да доведе до загуба на бебето.

Инфекция или ерозия. Ако причината за кървенето е ерозия на шийката на матката, тогава не е нужно да се притеснявате твърде много - това не влияе върху хода на бременността и нейния резултат. Обикновено това не причинява неудобства на бъдещата майка, поради което може да бъде оставено без лечение по време на бременност.

Ако причината за кървенето е инфекция, тогава ще трябва да се лекувате във всеки случай, тъй като това може да има силно негативен ефект върху развитието на бебето, да го убие или да предизвика спонтанен аборт.

Какво да правим с кървене през първия триместър на бременността

Ако откриете зацапване по бельото си, трябва да вземете всички мерки, за да го предотвратите:

 • На първо място, не се паникьосвайте и посетете лекар. Гинекологът ще може точно да диагностицира, използвайки различни изследователски методи и, ако е необходимо, да предпише необходимото лечение, насочено към спасяване на бременността. Освен това някои видове кървене са опасни за самата бъдеща майка и не бива да се пренебрегват.
 • Ако получите силно кървене по време на бременност, обадете се на линейка и легнете. Струва си да се избягва самостоятелното "пътуване" до болницата - най-добре е, ако лекарят се прибере у дома.
 • След посещение на лекар, не забравяйте да следвате всички негови препоръки, да се грижите за нервите си, ако е възможно и да намалите тежките физически натоварвания.
 • Ако ви се предлага да останете в болницата, чуйте този добър съвет, ако искате да запазите бременността и здравето си..

Профилактика и общи препоръки за кървене

За да се намали рискът от кървене, както и рискът от развитие на патологии и аномалии в хода на бременността, си струва да се следват няколко превантивни препоръки:

 1. Планирайте бременността си. Колкото по-старателно се подготвите за него, толкова по-добре. Направете пълен преглед на тялото си, излекувайте възпаление и различни инфекциозни заболявания на гениталния тракт.
 2. Разхождайте се по-често на чист въздух, някъде извън града. Красотите на природата винаги имат положителен ефект върху психоемоционалното състояние на жената, а чистият въздух е пълен с кислород, който е необходим за правилното развитие на плода.
 3. Опитайте се да създадете положителен емоционален фон около себе си, бъдете спокойни и се радвайте по-често, дори и на дребни неща.
 4. Откажете се от лошите навици - пушенето и алкохолът. Консумирайте колкото се може повече чиста вода.
 5. Избягвайте да приемате лекарства отново, особено мощни - те не винаги имат положителен ефект върху тялото ни.

Видео за кървене по време на бременност

В следващото видео, което можете да гледате, лекторът Нана Картлосовна Тетруашвили, в рамките на IV научно-практическа конференция „Спонтанен аборт“, ще разкаже подробно за всички видове кървене, както и за причините за тях.

Причини за кървене в началото на бременността

Ранната бременност се определя като периода през първите дванадесет седмици. Кървенето в началото на бременността е сериозна патология и показва наличието на промени, които изискват спешна намеса на специалист.

Обемът на кръвта може да бъде различен - от "размазващо" отделяне до масивно кървене. Понякога при обилно кървене по време на бременност има оскъдно отделяне поради задържането на кръв в матката между нейните стени и плацентата - малко количество отделяне може неправилно да отразява патологичния процес. Ето защо трябва незабавно да се консултирате с лекар..

Причини за кървене в началото на бременността

Извънматочна бременност

Отначало той не се различава от истинския (наличие на токсикоза, тестове, липса на менструация). Кървенето се появява не по-късно от един месец и половина от бременността, въпреки че изписването може да бъде от първия ден.

Когато тръбата се разкъса, бременността преминава в коремната кухина, появяват се силни болки в долната част на корема („остър корем“), излъчващи се към ректума, гадене, повръщане, хипотония, слабост. Неуспешно спасяване на плода, необходима е спешна хирургическа интервенция.

Кървене в началото на бременността поради съдови увреждания

Увреждане на съдовете на матката, когато яйцеклетката е прикрепена към стената - имплантационно кървене. Отнася се за много ранно кървене - настъпва около седмица след зачеването преди началото на очаквания месечен цикъл.

Яйцеклетката може да увреди и най-малките капиляри - оттам и кървенето. Често не изисква намеса, но понякога е резултат от липса на прогестерон или имплантиране на нежизнеспособна клетка.

Заплашен аборт и спонтанен аборт

Това се случва при наранявания от различен вид, употребата на някои лекарства, инфекции на пикочно-половата система и необичайно развитие на плода.

Със заплахата от прекъсване, освен размазване на отделянето, се отбелязва и болка, протичаща според вида на контракциите. Локализация на болката - в долната част на корема.

Когато абортът започне, в отделените маси се виждат съсиреци и тъканни елементи, въпреки че може да липсва тежко кървене. Шийката на матката не е напълно затворена, има заплаха от инфекция. Бременността може да се поддържа.

Спонтанен аборт

В случай на спонтанен аборт (аборт в движение), ембрионът умира и напуска матката. Настъпва пълен спонтанен аборт, когато яйцеклетката напълно напусне матката. Маточната шийка е напълно затворена, матката е празна.

В отделянето от влагалището се вижда малка везикула, разделена на части. Препоръчва се диагностичен кюретаж.

При непълен аборт яйцеклетката не може сама да напусне маточната кухина. Показва спешен кюретаж и попълване на загуба на кръв.

Ин витро оплождане (изкуствено)

С IVF кървенето в началото на бременността може да започне поради прекомерен прием на хормони, травма на гениталиите по време на събиране на яйцеклетки, отхвърляне на плода от имунната система, продължително присъствие на спиралата без промяна, захарен диабет, сърдечни заболявания, черен дроб, бъбреци.

Кървене в началото на бременността поради повишени нива на андроген

Тази патология се основава на хормоналния механизъм на развитие - при липса на подходящо лечение бременността се прекъсва. Понякога бременността е провокиращ фактор за хиперандрогения..

Рисковата група включва жени със затлъстяване, поликистоза на яйчниците, повишен растеж на окосмяване по тялото, акне.

Децидуално кървене в началото на бременността

Промяната в хормоналните нива причинява псевдо менструация, която може да продължи до четвъртия месец на бременността. В сравнение с редовните периоди те са по-оскъдни. Не се считат за патологични и не изискват терапия.

"Замразена" бременност

Кръвта тече или асимптоматично, или с дърпащи болки в долната част на корема. Често замразената бременност се проявява с признаци на интоксикация - студени тръпки, слабост, треска.

Също така, изчезването на симптомите на токсикоза, намаляване на базалната температура, гръдният кош спира да расте и боли..

Дрейф на мехурчета

Размножаването на плацентарните власинки под формата на мехурчета. Това не е бременност, а доброкачествена формация, произтичаща от нарушение на процеса на оплождане: яйцеклетката ще съдържа два комплекта бащини хромозоми и нито един майчин..

Това ще доведе до активен растеж на хорионни ворси, придружен от изкривени симптоми на бременност - изразена ранна токсикоза, прекомерно уголемяване на матката, високи нива на хорион хормон, невъзможност да се определи наличието на плод в маточната кухина. Показан е диагностичен кюретаж.

Механично увреждане на шийката на матката или влагалището

Проявява се с появата на кръв след полов акт поради недостатъчно естествено смазване и наличие на ерозия на шийката на матката. Изписването е алено, без слуз и съсиреци. Не се изисква лечение.

Гинекологични заболявания

Кървенето в началото на бременността може да причини миома на матката, аденомиоза, ерозия и рак на шийката на матката, полипи на цервикалния канал, разширени вени на влагалището.

Кървене по време на бременност не от маточната кухина

Това включва: нос, чревно кървене от венците. Възникват поради крехкост и повишена пропускливост на капилярите, хиповитаминоза, намалена функция на коагулационната система.

Други причини за кървене в началото на бременността

Провокиращите фактори са:

 • продължителни стресови състояния,
 • прекомерна физическа активност,
 • Rh-конфликт между плода и майката,
 • пушене, пиене на алкохол,
 • посещение на банята.

Както и наличието на медицинска намотка по време на зачеването, диагностични процедури с проникване в маточната кухина, лоши производствени или екологични условия.

В допълнение към маточното кървене могат да се появят следните симптоми:

 • Болка в долната половина на корема с различна интензивност и характер - тъпа, режеща, под формата на контракции, ирадииращи в ректума, сакрума, бедрото.
 • Лумбална болка.
 • Гадене и повръщане.
 • Втрисане и повишаване на температурата с интоксикация.
 • Слабост, замаяност, потъмняване в очите.
 • Замайване, загуба на съзнание.

Първа помощ

За всяко кървене през първата половина на бременността трябва да се консултирате с лекар за правилна диагностика и лечение. Преди да пристигне линейката, поставете пациента на равна повърхност с повдигнати крака.

На стомаха - пакет с лед или студен компрес.

Изобилна напитка - компот, чай, плодова напитка.

Успокоителни за облекчаване на безпокойството и напрежението - Motherwort, Valerian.

Спазмолитици - Папаверин в супозитории, No-shpa в таблетки.

7 причини за кървене по време на бременност

Кървенето по време на бременност може да бъде много плашещо, но загубата на кръв не винаги означава спонтанен аборт. Кървенето по време на бременност, особено през първия триместър, е по-често, отколкото си мислите. Ето защо е важно да знаете защо се случват и какво да правите..

Според проучвания около 25% от интервюираните жени потвърждават, че са имали кървене по време на бременност, а 8% са имали доста тежко. Повечето случаи са възникнали между 5 и 8 седмици и са продължили не повече от 3 дни.

От тези, които са имали кървене, само 12% от жените са преживели спонтанен аборт. Еднократно кървене се наблюдава при много жени, но има и такива, които го имат периодично през цялата бременност. Изписването по време на бременност може да изглежда като капчици, ивици или изхвърляне, подобно на менструацията ви.

Кървене по време на бременност: Трябва ли да кажете на Вашия лекар

Да. Всяко кървене по време на бременност трябва незабавно да бъде съобщено на гинеколога.

Всяко вагинално отделяне на кръв преди 24 седмици от бременността се счита за потенциален риск от спонтанен аборт. След 24 седмици това се нарича пренатално кървене..

Тези, които имат отрицателен Rh фактор, определено трябва да посетят лекар в рамките на 72 часа след кървене, тъй като има съмнения, че кръвта на детето може да се смеси с вашата. Ако се получи смесване, тялото на майката може да започне да произвежда антитела срещу резус-положителната кръв на бебето.

Rh положителният е много по-често срещан от отрицателния резус. За първата бременност смесването на кръв няма никакви последици, но при следващи бременности тялото може да реши да атакува непозната материя с антитела, ако бебето е Rh положително отново.

По-долу са най-честите причини за кървене по време на бременност. Не всички от тях са страшни и опасни. По време на бременност се появяват леки спазми и усещания за дърпане и това е нормално. Но ако кървенето е придружено от силна болка и спазми, незабавно потърсете медицинска помощ..

Имплантно кървене

При имплантационно кървене, когато оплодената яйцеклетка се прикрепи към лигавицата на матката, могат да се появят малки петна или ивици кръв. Това обикновено трае само ден или два и се случва по време на периода на имплантиране или по време на периода, в който вашият период е трябвало да започне.

Някои жени погрешно смятат, че това са само леки менструации и не разбират, че са бременни..

Пробивно кървене

Някои жени имат така нареченото пробивно или межменструално кървене по време на периода, в който е трябвало да има менструация. По този начин такова отделяне се появява съответно на 4, 8, 12 седмици. Често те са придружени от усещания, които обикновено изпитвате с менструацията си, тоест болки в гърба, спазми, тежест в долната част на корема, усещане за подуване и загуба на сила..


Разбира се, поради факта, че сте бременна, вашият период не идва, въпреки че ви се струва, че трябва. По време на бременността хормоните предотвратяват секрецията, но понякога, когато нивата на хормоните все още не са достигнали своя връх и не могат да спрат менструацията, се получава „пробив“ - пробивно кървене.

Това може да продължи до 3 месеца и след това плацентата поема отговорността за производството на хормони от яйчниците. Има жени, които имат пробивно кървене почти през цялото време на бременността, и под постоянното наблюдение на лекарите, те свободно раждат здрави бебета.

Заплашен спонтанен аборт или спонтанен аборт

Според изследванията една трета от всички бременности завършват със спонтанен аборт (медицинският термин е спонтанен аборт). Звучи плашещо, но не се отчайвайте, тъй като този брой включва спонтанни аборти много рано, първите 12 седмици, когато жената може дори да не осъзнае, че е била бременна изобщо.

Спонтанен аборт от този тип често се случва поради увреждане на плода, т.е. тялото на жената отхвърля нежизнеспособния плод.

Ако сте прекрачили границата от 14-16 седмици, можете да се успокоите.

Най-разумно е да се въздържате от обявяване на бременността си пред целия свят, докато не се достигне двумесечният период. Вие, разбира се, може да избухнете от емоции и радост, но в случай на спонтанен аборт, ще бъде двойно по-болезнено да съобщите отново за неуспешна бременност. Емпатията е важна, но понякога може само да влоши мъката ви по разбити мечти да бъдеш майка..

Признаци на спонтанен аборт са кървене, спазми, болки в кръста и корема. Жените често казват, че „не се чувстват бременни“, когато имат спонтанен аборт или кървене. Основните признаци на бременността изчезват - гадене, болезненост в гърдите и подут корем.

Ако кървите и чувствате всичко по-горе, съществува риск да сте загубили бебето си. Ако кървите, но не чувствате, че бременността е приключила, има голяма вероятност да има опасност от спонтанен аборт, но като цяло бебето е добре.

Спонтанен аборт може да се случи и без кървене, което често се нарича „замразена бременност“, когато плодът умре, но все още е в капан в тялото ви. В този случай признаците на бременност ще изчезнат, но сърдечният арест на плода може да се определи само чрез ултразвук. Може да е необходима кюрета за отстраняване на мъртъв плод.

Кървене след полов акт

Кървенето след секс е една от най-честите причини за кървене по време на бременност. Той е напълно безвреден и се причинява от повишено кръвоснабдяване и омекотяване на шийката на матката. Въпреки че това кървене не представлява сериозно безпокойство, все пак трябва да съобщите за това на Вашия лекар. Бъдете подготвени за много личен въпрос дали сте правили секс наскоро.

Това не означава, че трябва да спрете да правите секс, но може да се наложи да убедите партньора си, че няма да навреди на бебето, че е надеждно защитен в матката, която се намира много по-високо от вагината..

Извънматочна бременност

Ектопична бременност настъпва, когато оплодената яйцеклетка е прикрепена извън матката, обикновено във фалопиевата тръба.

Възможно е да имате силна болка в долната част на корема от едната страна или болка при търкаляне, както и слабост и гадене. Болката може внезапно да изчезне, ако тръбата се счупи, но ще се върне след няколко часа или дни и усещането ще бъде още по-лошо.

Това е доста опасна ситуация. Ектопичната бременност може да разруши фалопиевите тръби и да причини вътрешно кървене, което може да доведе до безплодие. Може да се наложи да премахнете фалопиевата тръба и да прекратите бременността, но това не означава, че ще имате проблеми със зачеването в бъдеще, при условие че вторият ви яйчник и фалопиевата тръба са здрави.

Плацентарно кървене

Друг въпрос, който може да чуете при назначението на Вашия лекар, е дали сте направили сканиране и как се намира плацентата.

Безболезненото вагинално кървене може да е резултат от необичайно поставяне на плацентата. Понякога плацентата се намира много ниско на стената на матката, а понякога точно над шийката на матката. Това се нарича предлежание на плацентата и се среща при около 0,5% от бременностите..

Предлежанието на плацентата неизбежно ще доведе до кървене в даден момент от бременността - обикновено след 20 седмици. Има различна степен на тежест на това състояние, но всички те изискват повтарящи се ултразвуци за точна диагноза. За да предотвратите заплаха за бебето, може да бъдете посъветвани да останете в леглото, да предложите индукция или цезарово сечение, ако плацентата продължава да се прикрепва към шийката на матката.

Друга причина за кървене по-късно през бременността е отлепването на плацентата, когато плацентата е частично или напълно отделена от маточната стена. Това се случва при около 1 на 200 бременности. Симптомите включват обща силна болка и обилно кървене. Кървенето може да бъде видимо или скрито в матката, която е стегната, стегната, твърда на допир и много болезнена.

Ако пушите, имате високо кръвно налягане, бъбречни проблеми или прееклампсия, имате висок риск от отлепване на плацентата. Това състояние изисква спешна хоспитализация и в зависимост от тежестта на кървенето може да ви бъде предписана почивка в леглото, индукция или цезарово сечение..

Миома на матката

Маточните фиброиди са маси от втвърдени мускули и фиброзна тъкан, които могат да се намират във или извън стените на матката. Те могат да бъдат както проблемни, така и безпроблемни по време на бременност - това, на първо място, зависи от местоположението на миомата и от това дали тя се увеличава или не..

Няма единодушие сред лекарите по този въпрос, но е известно, че хормоните, произведени по време на бременност, могат да причинят както намаляване, така и увеличаване на миома..

Миомата се отстранява най-добре преди бременността, тъй като е вероятно да доведе до извънматочна бременност, обилно кървене по време на бременност или спонтанен аборт.

Много жени обаче раждат без никакви усложнения. Ако имате миома, важно е да посетите специалист, за да разберете вашата конкретна ситуация и да определите следващите стъпки. Избягвайте самолечението по интернет, тъй като въпросът е сериозен и не трябва да се доверява на експерти по дивана.

Ами ако кървя

Ако сте бременна повече от 20 седмици, незабавно посетете лекар, ако имате кървене. В никакъв случай не използвайте тампони, ако имате кървене по време на бременност; винаги вземайте подложка.

Ако кървенето е незначително и не ви боли, все пак говорете с Вашия лекар или медицинска сестра. Ако кървенето е силно (течение или съсиреци) и е придружено от коремни спазми, болки в гърба и болки, подобни на менструация, незабавно се обадете на линейка..

Разбираемо е, че сте разстроени, но се опитайте да запазите спокойствие и не забравяйте, че кървенето се появява по време на бременност, това не е аномалия..

Кръвта принадлежи на вас, а не на бебето, така че продължаването на напълно здрава бременност и раждането на здраво дете е възможно и най-вероятно. Не се изненадвайте, ако с подобни оплаквания в ранните етапи (до 12 седмици), ви се препоръчва просто да гледате и да чакате..

Какво да направите, ако се случи спонтанен аборт

Ако имате спонтанен аборт, за съжаление нищо не може да спре или предотврати този процес. Загубата на дете винаги е болка, разочарование и депресия, но най-доброто, което можете да направите, е да се грижите за себе си, физически и емоционално. Не сте виновни, че сте загубили детето си и не можете да промените нищо, но има неща, които ще ви помогнат да се чувствате по-комфортно физически:

 1. Почивка на легло.
 2. Парацетамол / Панадеин (лекарство за облекчаване на спазми по време на менструация).
 3. Нагревателна подложка или бутилка топла вода на корема.
 4. Чай и партньорска подкрепа.

Заедно със секретите могат да излязат различни бучки тъкан, неразвит плод, но скоро кървенето ще спре. Ако кръвта не спира, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ..

Не забравяйте, че в повечето случаи кървенето по време на ранна бременност настъпва спонтанно и след това бременността продължава здраво.

Кървене по време на ранна бременност

Кървенето по време на бременност принадлежи към групата на акушерските кръвоизливи, тоест тези, които се появяват по време на бременността и раждането, както и след раждането. Те се считат за сериозно усложнение, тъй като често са причина за майчината смърт..

Кървене по време на бременност: характеристики

Кръвното отделяне в даден период от живота на жената се характеризира с определени критерии:

 • внезапна поява на кървене;
 • масивна загуба на кръв;
 • на първо място, плодът страда (следователно често се практикува спешно раждане);
 • с изключение на някои случаи, загубата на кръв е придружена от силна болка;
 • кървенето по време на бременност формира бързо изчерпване на защитните сили и компенсаторни реакции на тялото на жената;
 • рязко намаляване на BCC (обем на циркулиращата кръв) с нарушения в работата на сърцето;
 • рискът от дисеминирана интраваскуларна коагулация (дисеминирана интраваскуларна коагулация) се увеличава значително.

Причини за кървене по време на бременност през първия и втория триместър

Има немалко фактори, които могат да предизвикат развитието на кървене през този период на бременност. Причината директно зависи от това в кой триместър се е случило.

Кървенето в началото на бременността се дължи на следните причини:

 • извънматочна бременност;
 • спонтанен аборт;
 • кистозен дрейф;
 • имплантационно кървене;
 • замразена бременност;
 • гинекологични заболявания.

Медицинската тактика, алгоритъмът и схемата на лечение зависят от причината, предизвикала кървенето преди 20-та седмица на бременността.

Симптоми и лечение на кървене по време на извънматочна бременност

Нарича се още извънматочна бременност, при която яйцеклетката се имплантира след оплождането и започва да се развива извън маточната кухина. Типични места за локализацията му са тръби, коремна кухина, яйчници, шийка на матката, рудиментарен рог (еднорога матка).

Ектопична бременност се формира в резултат на такива патологии в анамнезата:

 • аднексит;
 • аборт;
 • генитален инфантилизъм;
 • ендометриоза;
 • ендомиометрит;
 • хирургични интервенции върху вътрешните полови органи;
 • хормонален дисбаланс.

Тя може да бъде прогресивна и нарушена поради спукване на тръба или яйчник. В някои случаи това състояние завършва с тубарен аборт..

Основният симптом в този случай е кървавото отделяне по време на бременност, което е "намазано", жените имат забавяне на менструацията, тя се оплаква от болки в долната част на корема. Ектопичната бременност може също да причини остър корем, спешна медицинска помощ поради спукване на фалопиевата тръба. Този тип бременност може да се развие до максимум 8 седмици и след това тръбата се разкъсва и кървенето се отваря (вътрешно и външно).

Трябва да се направи гинекологичен преглед и ултразвуково сканиране, за да се провери правилно диагнозата.

Допълнителните тактики на лечение са както следва:

 • оценка на състоянието на жената;
 • определяне на степента на загуба на кръв;
 • събиране и изясняване на анамнезата (гинекологична и акушерска);
 • спешна хоспитализация в гинекологичното отделение;
 • транспортирането на жена трябва да се извършва в хоризонтално положение, главата трябва да бъде спусната надолу;
 • важно е цифрите за кръвното налягане да се поддържат на оптимално ниво;
 • при масивна кръвозагуба пациентът е хоспитализиран от екипа по реанимация и хирургия;
 • всички по-нататъшни мерки са разработени и взети още в болницата.

Причини и симптоми на кървене при ранен спонтанен аборт

Правилното наименование на това състояние е спонтанен аборт, който се счита за прекъсване на бременността преди 28 седмици. С него шийката на матката на жената се отваря и яйцеклетката се изхвърля частично или напълно от маточната кухина.

Причините, които могат да предизвикат ранен спонтанен аборт, са както следва:

 • генетични нарушения в плода;
 • хормонален дисбаланс в тялото на майката (дефицит на прогестерон, излишък на тестостерон);
 • Rh-конфликт между майка и дете (когато майката има R-, а бащата има R +);
 • инфекция;
 • прием на лекарства;
 • силен стрес;
 • неправилен начин на живот;
 • нараняване, падане.

Тази патология е придружена от болка с локализация в долната част на корема, повишен тонус на матката, кървави секрети, превръщащи се в кървене. Състоянието на жената директно зависи от количеството загуба на кръв, продължителността, наличието на анемия и други заболявания.

Важно: в случай на спонтанен спонтанен аборт е необходимо да се спре кървенето навреме, за да се избегне хеморагичен шок, който възниква при загуба на голям обем кръв (индивидуално за всеки пациент). Ако бременността не може да бъде спасена, те прибягват до остъргване.

Кървенето при 12 гестационна седмица се счита за ранен аборт и често се дължи на необяснима причина. От 13 до 28 седмица говорим за късен аборт. 2-8 бременности от 100 завършват със спонтанен аборт поради различни причиняващи фактори.

Кървавото отделяне има различна характеристика (от размазване до обилно), както и синдром на болката (от болка до тъпа болка в долната част на корема). Бременността обикновено се спасява в случай на заплашителен и начален аборт, но колкото повече кръв се губи, толкова по-лоша е прогнозата.

Спонтанният аборт има постепенен курс:

 • Заплашен спонтанен аборт. Това състояние може да бъде придружено от много оскъдни кървави отделяния, болката е лека и има тъпо болезнен характер с локализация в долната част на корема.
 • Започнал аборт. С него отделянето на кръв също ще бъде оскъдно, а болките спазми. Този етап на спонтанен аборт обикновено протича със задоволително здраве. Жената трябва да бъде отведена в гинекологична болница, за да се реши въпросът за възможността за запазване на бременността. Прогнозата в този случай може да е благоприятна, но всичко зависи от размера на загубата на кръв.
 • Абортът е в ход. Пациентът има масивно кървене и спазми в долната част на корема. Това състояние изисква незабавна хоспитализация и подходящи мерки (кюретаж на матката, кръвопреливане за заместване на загубена кръв).
 • Непълният аборт. Кръвта се отделя в съсиреци и има тъмен оттенък, може да бъде много. Болката задължително присъства. В този случай е невъзможно да се поддържа бременност, поради което те прибягват до остъргване на маточната кухина.
 • Пълен спонтанен спонтанен аборт. Най-често се появява много рано по време на бременност. Клиничната картина е следната: контракция на матката, отваряне на цервикалния канал, отстраняване на яйцеклетката с малко кръв от маточната кухина, затваряне на цервикалния фаринкс и спиране на кървенето. Пълният спонтанен аборт не изисква спешна помощ, но жената все още е хоспитализирана. В болницата тя се подлага на диагностичен кюретаж. Тази процедура ви позволява да се уверите, че в матката не са останали частици от яйцеклетката..

Терапевтични мерки за спонтанен аборт на ранен етап

Резултатът от лечението на кървене по време на бременност до голяма степен зависи от навременното лечение на жена в медицинско заведение и стриктното й спазване на всички предписания на лекаря.

Комплексът от терапия за такива състояния включва:

 • Първото и най-важно правило за жена, която има заплаха от ранен спонтанен аборт, е строгата почивка в леглото.
 • Пълен емоционален мир.
 • При необходимост се предписват средства за хормонална терапия (Прогестерон, Дюфастон, Утрожестан).
 • Провежда се и инфузионна терапия (интравенозна инфузия на разтвори по предписание на лекуващия лекар).

Лечението трябва да се извършва в болница под наблюдението на лекуващия гинеколог. Ако причината може да бъде елиминирана и същевременно да се поддържа текущата бременност, тогава жената трябва да бъде под лекарско наблюдение до раждането..

Ранно кървене чрез съсиреци: причини, симптоми, прогноза

Наличието на съсиреци в кървави отделяния по време на бременност е с голяма вероятност освобождаването на фрагменти от тъкан от ембриона. Често жената забелязва съсиреци, когато посещава тоалетната или след вдигане на тежести. Самият процес е придружен от схващащи болки (подобни на родилни болки). Това кървене е ранен спонтанен аборт и е много често през първите 12 седмици. Лекарите няма да поддържат такава бременност, особено ако кръвта е зачервена и има съсиреци.

Моля, обърнете внимание: появата на самите кръвни съсиреци (кафяво, алено, червено), както и предложените симптоми, могат да бъдат симптоми не само на спонтанен аборт, но и на такива патологии:

 • замразена бременност;
 • отделяне на яйцеклетката;
 • цервикална или тръбна бременност.

Тези състояния са много опасни за живота и здравето на жената, поради което те изискват спешни грижи и хоспитализация..

Кървене в началото на бременността с кистозен дрейф

Тази патология е вид трофобластни заболявания, които се образуват от производни на женски и мъжки зародишни клетки. Дрифтът на мехурчета може да се развие както по време на физиологична, така и извънматочна бременност, след раждане, изкуствен аборт, при възпалителни процеси на репродуктивната система, хормонални нарушения. Това заболяване се характеризира с наличието на модификации в хориона: има увеличен размер на ворсите с образуването на везикуларни елементи върху тях. Засяга предимно жени в млада възраст от 20 до 30 години..

Симптоми на кистозен дрейф:

 • забавяне на менструацията до 2-4 месеца (жената се смята за бременна);
 • кървави отделяния (те се появяват в резултат на отхвърлянето на мехурчета) с наличието на тези много мехурчета в тях;
 • матката по време на гинекологичен преглед не съответства на очаквания период на бременност;
 • при извършване на ултразвук на 20-та седмица плодът в матката не се визуализира, но се вижда картина на „снежна буря“;
 • клиниката на ранната токсикоза е силно изразена;
 • титърът на хорион гонадотропин в кръвта е 1000 пъти по-висок от нормалния;
 • кървенето може да бъде спряно само чрез остъргване на маточната кухина.

Забележка: тази патология е индикация за постоянно наблюдение в антенаталната клиника в продължение на 2 години със систематичен тест за хорион гонадотропин. Повторната бременност е разрешена само след 2 години с отрицателни резултати от изследвания.

Имплантационно кървене през първия триместър

Счита се за вариант на нормата, тъй като не представлява опасност за ембриона. Механизмът на неговото развитие е следният: яйцеклетката се имплантира в лигавицата на матката, по време на този процес може да се докосне съд, което причинява леко кървене при жените в ранните етапи на бременността. Това обикновено се случва в дните, когато трябва да започне очакваният следващ менструален цикъл. Следователно жените често приемат имплантационно кървене за следващия период, тъй като просто все още не знаят за бременността..

Клиничната картина ще бъде следната:

 • оскъдно отделяне;
 • продължителността на освобождаването от отговор от няколко часа до 2 дни;
 • кървенето не се увеличава.

Забележка: ако отделянето е по-обилно и придружено от болка, това са признаци на друга патология, а не на имплантационно кървене.

Ранно кървене поради замразена бременност

При тази патология плодът замръзва в ранните стадии до 12 седмици. Причината обикновено се крие в генетични нарушения на ембриона, хормонален дефицит, остри инфекциозни патологии, които могат да бъдат диагностицирани. Понякога това състояние е асимптоматично за жената..

В други случаи се наблюдават следните симптоми:

 • оскъдно отделяне от кървава природа;
 • липса на признаци на активност на плода при ултразвук;
 • болка в долната част на корема;
 • рязко изчезване на признаци на бременност;
 • омекотяване на млечните жлези;
 • несъответствие между размера на матката и гестационната възраст.

Терапевтичната тактика при замразена бременност и придружаващото я кървене се свежда до хоспитализация на жена и кюретаж на матката.

Кървене в началото на бременността: какво да правя?

Като се има предвид, че причините за кървенето могат да бъдат различни, ако се появят, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

 • Ако кървенето е незначително, няма болка и е недалеч от предродилната клиника, можете сами да потърсите помощ там.
 • Когато кръвта е ярка или кървенето е силно, трябва да се обадите на линейка и да я изчакате.
 • Преди пристигането на лекаря трябва да вземете хоризонтално положение, да придадете на краката си повдигнато положение, да не приемате никакви лекарства, за да не изтриете симптомите.
 • Ако кървенето е придружено от загуба на съзнание, силна болка, студена пот, това може да означава извънматочна бременност и спукана тръба. В този случай всяка минута е от значение..

Викторова Юлия, акушер-гинеколог

37 707 общо гледания, 1 гледания днес