Тютюнопушенето е една от най-честите зависимости, която може да причини голяма вреда на човешкото здраве. Заради никотиновата зависимост хората стават слабоволни, влошавайки състоянието си всеки ден. Бременните жени са специална категория пушачи. Често бъдещите майки, които са пушили преди зачеването, не могат да се отърват от този навик дори по време на бременността. И това е много лошо за състоянието на нероденото дете..

Гинеколозите разказват на жените „в позиция“ за всички „наслади“ на зависимостта, но не всеки може да се отърве от нея. Много от тях наистина се страхуват от последиците от тютюнопушенето върху плода и затова се чудят дали е възможно бременните жени да пушат наргиле или електронни цигари. Според лекарите не трябва да търсите заместител, по-добре е да се опитате да откажете цигарите правилно.

Пушенето по време на бременност: последици

По време на бременността майката и детето са един организъм и следователно навиците на всяка жена влияят върху плода по един или друг начин. Според медицински проучвания в около 75% от случаите бременните жени забелязват негативните ефекти от тютюнопушенето. Много майки твърдят, че са пушили по време на бременност, но здравето на бебето е наред. Те обаче не разбират, че последиците могат да настигнат бебето известно време след раждането..

Ако бременна жена пуши, тогава никотинът прониква в тялото й (в резултат на това в тялото на плода). Тази коварна отрова може да навреди на детето дори след дълго време (в зряла възраст). Канцерогенът прави децата разпръснати, влошава паметта, съня и влияе негативно на централната нервна система. Някои от тях стават много избухливи, докато други, напротив, забавят реакциите си..

Според лекарите бременните жени не трябва да пушат, в противен случай се увеличава вероятността от следните последици:

• Количеството кислород в тялото на пушащата майка намалява. В резултат на това по-малко газ прониква през плацентарната бариера за детето и това заплашва с опасни усложнения.
• Пулсът на плода се увеличава.
• Увеличава вероятността от спонтанен аборт или мъртво раждане.
• Съществува риск бебето да се роди между 22 и 37 седмици или да бъде недоносено.
• Рискът от респираторни заболявания при детето се увеличава.

Бъдещите майки трябва да са наясно, че в ранните етапи (до 4 седмици от бременността) няма значение дали жената пуши по-рядко или купува цигари с по-ниска концентрация на никотин. По-малките цигари също съдържат вредни вещества, въпреки че съдържат по-малко катран. В допълнение, бъдещата майка трябва да разбере, че цигарите имат лош ефект не само върху плода, но и върху нейното състояние. Поради пушенето вероятността от гестоза (късна токсикоза) се увеличава или това състояние се влошава, възникват нарушения на съня, метаболизъм се нарушава, жената бързо и бързо наддава.

Но понякога бъдещата майка, против волята си, става жертва на тютюнопушене. Говорим за пасивно пушене, което има не по-малко негативен ефект върху организма, освен това може да ускори вредните ефекти. Това се дължи на факта, че по време на вдишването на дим от човек, който пуши наблизо, белите дробове са засегнати не само от канцерогени и отрови, но и от кислородни оксиди. Тези химични съединения влияят негативно на централната нервна система, провокират нарушения на съня, хипоксия и контракции на матката.

За да подобрите здравето си и да предотвратите всички негативни последици, трябва да избягвате всякакъв ефект от дима. Не посещавайте зоните за пушене, помолете близките да се въздържат от пушене пред вас.

Време е да се отървете от лошия навик

Лекарите препоръчват да се откажат от пушенето дори по време на планирането на бременността, въпреки че никога не е късно да се откажете от лошия навик. В ранните етапи пушенето носи най-голяма опасност и всичко това поради факта, че отрицателният ефект на канцерогените е насочен към развиващата се централна нервна система на плода.

Много бременни пушачи се интересуват от въпроса дали е възможно бременна жена да се откаже рязко от пушенето, ако го е направила преди зачеването. Не се препоръчва рязкото отказване от цигарите преди 13-та седмица от бременността. По-добре е постепенно да намалявате броя на цигарите, за да се отървете плавно от пристрастяването.

През 2-ри триместър настъпва формирането на мозъка, всички вътрешни органи и крайници. При пушене в периода от 14 до 26 седмици се увеличава вероятността от физически отклонения, може да се наруши развитието на важни органи или дори системи. Дихателните органи и централната нервна система са изложени на най-голям риск.

От 27 до 40 седмици бременните жени развиват способност за кърмене. Никотинът от цигарите се натрупва в тъканите и колкото по-късно една жена се откаже от пушенето, толкова по-голям е рискът тя да нахрани бебето с отровено мляко. В резултат на това бебето свиква с никотина, страда от колики, диария, нарушения на съня.

Някои жени се чудят какво да правят, ако са пушили и са разбрали, че са бременни. Ако бременността е била внезапна и една пушаща жена е разбрала за това на 2-4 седмици, тогава ембрионът вече е получил малка доза никотин. По това време се формират храносмилателните органи, гръбначния стълб и мозъка, които могат да страдат от пристрастяването на майката към никотина..

Бъдещите майки, които наскоро са научили за тяхното положение, са много притеснени, че вече са отровили бебето с тази отрова. Възможно е обаче да се намалят вредните ефекти на никотина върху плода. Бъдещата майка се съветва незабавно да предупреди гинеколога, че наскоро е отказала цигарите. В този случай лекарят ще предпише витамини на базата на аскорбинова киселина и желязо. Жената трябва да откаже тонизиращи напитки (кафе, чай, сода). Желателно е да включите зеленчуци, плодове, пресни сокове в диетата. Препоръчително е да пиете много течности: филтрирана вода, кефир, зелен чай и др. Също така трябва да ходите на разходки всеки ден, избягвайте местата за пушене. Само като спазва тези условия, жената ще може да коригира вредата, която е причинила на бебето..

Пушене на билкови смеси и наргиле

Някои жени пушат трева, докато носят плод, това е много опасно за плода. Билковите смеси нарушават умственото развитие на нероденото дете, те инхибират дейността на централната нервна система, но в същото време възбуждат нервните окончания на мозъка.

При пушене на билки има заплаха не само отвътре, но и отвън. Билковите смеси инхибират нервната система на жената, нарушават координацията и следователно увеличават вероятността от падания, удари, в резултат на които плодът може да страда.

Последиците от пушенето на трева по време на бременност:

• Развитието на плода е нарушено, тялото му е постоянно отровено от токсични вещества, развива зависимост от „тревата“ още преди да се роди.
• На всеки 3 деца, чиято майка пуши трева, е нарушена мозъчната функционалност, което се проявява като пропадане на паметта, церебрална парализа, синдром на Даун и други патологии.
• В резултат на редовното пушене на майката, плодът може просто да умре в утробата.

Мнозина се интересуват дали е възможно бременните жени да пушат наргиле. Според лекарите наргилето по време на бременността е възможно дори по-опасно от цигарите. Димът съдържа голямо количество опасни химикали (включително никотин и въглероден оксид). Много пушачи вярват, че водата, през която преминава димът, я пречиства от токсични вещества. Това мнение обаче е погрешно, тъй като те се абсорбират напълно в кръвта. След пушене на наргиле човек се отрови още повече от никотин и въглероден окис, тъй като самият процес продължава по-дълго.

На бременните жени е забранено да пушат наргиле често, в противен случай вероятността от опасни последици се увеличава: ниско тегло, респираторни заболявания, внезапна детска смърт.

Полезни съвети

Въпросът как да се откажат от пушенето за бременна жена е от интерес за много бъдещи майки. Това е съвсем реално, както е доказано от много жени! Следните правила ще помогнат за улесняването на този процес:

• Не изпълнявайте дейности, които ви карат да мислите за цигари (не пийте кафе, не пийте алкохол, избягвайте стреса и т.н.).
• Вижте популярната книга А. Лесен начин да се откажете от пушенето на А. Кар.
• Променете ежедневието си, попълнете празните места със забавни дейности (занаяти, спорт, танци и др.).
• Разхождайте се често на чист въздух. Ако пушите навън, враждебната реакция на минувачите ще ви направи неудобни и смутени. В резултат на това няма да получите удоволствие от процеса. Освен това, докато ходите, кислородът се разпространява по-бързо през тъканите и жаждата за цигари намалява..
• Заменете цигарите със сладкиши. Дайте предпочитание на тъмния шоколад, бонбоните и близалките.

• След 2 до 3 седмици теглото ви леко ще се увеличи. Не се притеснявайте обаче, метаболитните процеси и работата на жлезите с вътрешна секреция скоро ще се нормализират и ще се върнете към нормалното..
• По-често гледайте филми за пренаталното развитие на детето, бременността. Подобрява настроението ви и добавя увереност, че постъпвате правилно, като напуснете пристрастяването..
• Запишете се за курсове за млади родители, говорете с Вашия лекар по тази тема.

Следвайки тези правила, скоро ще можете да се откажете от пушенето..

Ако не можете да се откажете

А в някои случаи бъдещата майка не може да се откаже от пушенето, но осъзнава колко опасно е за плода и е много притеснена. В такива случаи можете да използвате помощни средства..

Никотиновият пластир може да замести цигарите и вредата от него е много по-малка, отколкото от цигарите. Този метод се използва от много майки, които са се сблъсквали с подобен проблем. Докато пишат по форумите, той помогна на някои жени да се откажат от зависимостта. Пластирът съдържа същото количество никотин като цигарата, но димът не се вдишва.

Според лекарите пушенето на електронни цигари не е изход. Това се дължи на факта, че жената е принудена самостоятелно да контролира потока на никотин в тялото, а това е доста трудно. Бъдещата майка може да използва повече никотин, но да не го усеща, тъй като вдишва пара, а не пуши.

Сега знаете как да се откажете от пушенето, когато сте бременна. Най-важното условие е вашето собствено желание да се отървете от никотиновата зависимост в полза на нероденото дете. Настройте се на позитивното, запазете спокойствие и се насладете на здравословен начин на живот.

Пушенето по време на бременност: мнението на лекарите

Бременността е чудесно време за всяка жена, но тя със сигурност е изправена пред редица забрани. На първо място, това се отнася за пушенето и пиенето на алкохол. Въпреки това някои бъдещи майки си позволяват да правят и двете, вярвайки, че подобни навици няма да донесат много вреда. Позволено ли е пушенето по време на бременност? Нека разберем това.

Пушенето по време на бременност: последици

За съжаление бременната жена с цигара е често срещано явление. Причините за това се наричат ​​различни: някой не може да се откаже, някой не го смята за вреден, но някой е разрешен от лекаря. Бъдещата майка обаче с цигара в ръка изглежда отблъскваща.

Пушенето е вредно. Всеки пушач знае това. Но да се поддадеш на тази зависимост или не, е работа на всеки, защото говорим за здравето на определен човек. С пушенето по време на бременност всичко е малко по-различно, защото майката отрови не само себе си, но и детето, което е в утробата си.

Разбира се, правилният начин е да се откажете от лошия навик много преди зачеването или най-много няколко месеца. Това не винаги е възможно, така че бъдещата майка трябва да се откаже от пушенето веднага след потвърждаване на интересна позиция: това минимизира рисковете от развитие на фетални малформации.

Пушенето е най-опасно през първия триместър на бременността, когато бебето току-що се формира: може да настъпи спонтанен аборт, смърт на плода или други патологии. През втория и третия триместър плацентата предпазва бебето, но това не означава, че пушенето по време на бременност не му вреди. Следователно не трябва да се поддавате на пристрастяването през всичките 9 месеца..

Детето на жена, пушила по време на бременност, може да се развие:

 • Хипоксия.

Поради цигарения дим плодът нарушава кръвообращението и развива кислороден глад. Това е изпълнено със сериозни последици и особено с хипоксия по време на раждане, което често води до нарушено умствено развитие..

 • Левкемия.

Никотинът засяга кръвните клетки: здравите се заменят с болни или те не могат да се развият напълно. В резултат на това малко дете може да получи рак на кръвта..

 • Нарушение на психичното развитие.

Доказано е, че пушенето води до всякакви неврологични проблеми.

 • Нарушено умствено развитие.

Децата на майка, която пуши, често страдат от забавено развитие на речта, неспособност да се концентрира, не могат ясно да изразяват мисли, да изостават от връстниците си.

 • Респираторни заболявания.

Бебетата, чиито майки са злоупотребявали с никотин по време на бременност, често страдат от астма, бронхит и пневмония..

Също така, поради тютюнопушенето, съществува риск от отхвърляне или разкъсване на плацентата, преждевременно раждане, кървене по време на раждане, недостиг на хранителни вещества в бебето и други проблеми.

По този начин става ясно, че пушенето на майка във всеки случай е вредно за нея и бебето. Дори детето да се роди здраво, последиците от лошия навик могат да се появят по-късно..

Лекарите отбелязват, че децата, чиито майки са пушили през цялата бременност, се раждат с усещане за отнемане на никотина, защото са свикнали да получават определена доза всеки ден. Само си представете, че малък човек страда, без да има време наистина да види този свят...

Някои лекари позволяват на пациентите си да пушат, като твърдят, че рязкото оттегляне от никотина ще навреди на плода повече от умереното пушене. Мнозина обаче смятат това становище за погрешно, тъй като развитието на дете в никотинова среда не може да се нарече полезно..

Изводът е очевиден: пушенето по време на бременност е неприемливо. Затова внимавайте този навик да не пречи на нормалното развитие на детето..

Вижте също: Пушенето: вреда за здравето

Пушенето по време на бременност: как да се откажете

И така, вие знаете, че сте бременна, но продължавате да пушите. Това е познато на много жени. Някои са сигурни, че веднага след като разберат за бременността, желанието за отравяне с никотин веднага ще изчезне, но това не винаги е така. В резултат на това бременната жена продължава да пуши, докато страда от разкаяние и намира много причини да не се замесва с лош навик.

Снимка: Дмитрий Кучер

Понякога се случва и бъдещата майка да премине към електронни цигари или наргиле. Разбира се, това не може да се нарече пълно спиране на тютюнопушенето и по-полезен вариант, тъй като всички източници на дим се считат за вредни. Въпреки че електронната цигара с течност без никотин е по-добра от обикновената цигара. Но все пак е по-добре да се избягват подобни методи: не е известно как те ще повлияят на детето..

Но все пак как да откажа пушенето за бременна жена? Има няколко опции:

 • Психологическо въздействие.

Ако нямате силно желание за никотин, можете да се опитате да се успокоите. Представете си как детето се задушава с всяко вдишване, каква травма му нанасяте.

Прочетете за опасностите от тютюнопушенето за бебето, гледайте видеото - може би желанието да отровите детето ще изчезне от само себе си. Можете също така да препоръчате на бременните жени да четат специални книги, които ги мотивират да откажат цигарите..

Друг реален начин е да посетите психолог. Той може да намери правилния начин за вас да ви помогне да се откажете от пушенето..

 • Дайте си три седмици.

Ако е трудно да се откажете рязко от пушенето, дайте си три седмици да направите това. През първата седмица намалете наполовина броя на изпушените цигари. През втората седмица пушете през ден или пушете частично цигара: направете само няколко вдишвания. През третата седмица си позволявайте да пушите само по време на стрес или когато усетите признаците на никотинов глад.

Повечето момичета отбелязват, че този метод работи, тъй като след три седмици тялото се възстановява и жаждата за никотин намалява и след това изчезва напълно.

 • Използвайте заместители на цигари.

Някои препоръчват бременните жени да заменят цигарите с никотинови пластири или дъвки. Този метод също работи, но е необходимо да се вземат предвид всички рискове и да се консултирате с лекар..

 • Променете ритуалите.

Опитайте се да отидете на места за непушачи, да се занимавате с йога или плуване и да планирате деня си така, че да няма време за пушене. Избягвайте обичайните цигарени ритуали (например, докато приемате сутрешно кафе), не ходете на места, където преди сте пушили.

 • Използвайте нетрадиционни методи.

Те казват, че акупунктурата, практиката на Аюрведа и акупресурата помагат да се откаже цигарите. Ако искате да изпробвате тези методи, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, тъй като не всички от тях са разрешени по време на бременност..

Важно е решението за отказване от тютюнопушенето да бъде твърдо и окончателно. Привлечете подкрепата на съпруга и семейството си, съберете волята си в юмрук и се сбогувайте със зависимостта. Не е ли по-ценно здравето на едно дете от кутия цигари?

Пушенето, чиято вреда е неоспорима, винаги е лошо, но напълно неприемливо по време на бременност. Затова ви съветваме да се погрижите за здравето на бебето предварително и ако не се получи, спрете никотина възможно най-скоро..

Внимание! Материалът е само за информационни цели. Не трябва да прибягвате до методите, описани в него, без първо да се консултирате с Вашия лекар.

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков

Пушене и бременност

Пушене преди и по време на бременност

Пушенето и бременността не са съвместими понятия. Не всички жени обаче разбират риска за нероденото дете както от собственото си пушене, така и от пасивното пушене. И вредата от този лош навик може да окаже влияние не само върху детето, но и да попречи на самия процес на зачеване. Нека разгледаме по-подробно как тютюнопушенето влияе върху здравето на детето преди бременността на майка му, както и по време на раждането и как можете да забравите за цигарите бързо и безболезнено..

Пушене преди зачеване

Кой би си помислил, но пушенето е една от причините за безплодието. На какво се основава това твърдение? Факт е, че учените са установили, че жената, която пуши, е много по-вероятно да умре от яйца. Това се дължи на отрицателното влияние на полицикличните ароматни въглеводороди, които влизат в тялото заедно с тютюневия дим. Вероятността за забременяване се намалява с около половината (в зависимост от това колко често се пуши преди бременност).

При жените с този лош навик много по-често се наблюдават менструални нарушения, овулацията настъпва по-рядко и менопаузата настъпва по-бързо.

Между другото, пушенето преди бременност е опасно не само за бъдещата майка, но и за бащата. При мъжете, които пушат, качеството на спермата се влошава (съдържа по-малко жизнеспособни сперматозоиди), те са по-склонни да страдат от импотентност (това важи особено за мъжете, които не само пушат, но и страдат от хипертония).

Пушенето през първия триместър на бременността

Ако жената не планира дете и не спазва особено месечния си цикъл, тогава тя може да не забележи веднага, че вече е в позиция. По този начин, обичайното пушене преди бременността продължава и след началото му. Каква е заплахата? Както знаете, първите седмици от развитието на ембриона са най-опасни по отношение на развитието на различни вътрематочни патологии, както и вероятността от спонтанен аборт и избледняване на бременността. Дори внезапна промяна в климата или стрес могат да провокират спонтанен аборт, да не говорим за пушенето, особено ако то е често (повече от 5 цигари на ден). Вредата от тютюнопушенето до голяма степен зависи от броя на изпушените цигари, както и от гестационната възраст и други неблагоприятни фактори, които се проявяват. Така че пушенето може да провокира малформации при деца, чиито майки (пушачи) са на повече от 35 години, тъй като на тази възраст и без тютюнопушене рискът от по-ниско дете се увеличава. За тази възраст тютюнопушенето и бременността са много опасна комбинация, тъй като раждането на дете е значителна тежест за сърдечно-съдовата система, а пушенето само увеличава това натоварване още повече, обостря хроничните заболявания и води до нови.

По време на пушене на цигари, а също и известно време след това, съдовете остават в стеснено състояние. По този начин през този период от време детето може да получи недостатъчно кислород и хранителни вещества, което може да доведе до смъртта му, ако говорим за ранните етапи. По-късно хроничната хипоксия става причина за вродени заболявания. Между другото, научно е доказано, че пушащите майки често имат деца с такива дефекти в развитието като цепнатина на небцето, цепнатина на устната и др. Казват, че това се дължи именно на липсата на кислород по време на вътрематочния живот. Нека тези дефекти сега да бъдат лекувани хирургично, но можете да се справите и без операция, ако просто не пушите.

Пушенето в края на бременността

Ако пушите повече от 5-10 цигари на ден по време на бременност, това може да провокира патологии като отлепване на плацентата, които са животозастрашаващи не само за детето, но и за майка му. При отлепване на плацентата започва тежко кървене, което може да бъде спряно само с операция. За дълги периоди от време лекарите прибягват до спешно цезарово сечение, но е възможно да се спаси детето в редки случаи, а тези, които оцеляват, често остават инвалиди, така че при отлепване на плацентата плодът изпитва остра хипоксия. Представете си, че устата и носът ви са стиснати, колко можете да издържите без кислород?

Бременност и пушене с него, в комбинация, провокира обостряне на хипертония, ако има такава. Но дори и да не, тогава пушенето може да се превърне в първата птица, която ще стане причина за развитието на късна токсикоза (гестоза) - също много сериозно усложнение, което застрашава живота на жената, ако не се последва своевременно лечение.

Ако пушите по време на бременност, не е нужно да водите бебето си на датата на лекаря. Много често майките, които пушат, независимо дали раждат за първи път или не, имат преждевременно раждане. Не смятаме, че си струва да говорим за сложността на грижите за недоносеното бебе. А дълбоко недоносените бебета много рядко израстват пълни по отношение на здравето. Освен това жените, които пушат, имат дистрофични промени в плацентата поради отрицателното влияние на вредните вещества, съдържащи се в цигарите. По този начин, лошо функциониращата плацента не може да осигури на детето хранителни вещества и кислород в нормални количества и следователно - дете, дори родено навреме, има тегло и ръст по-малко от средното.

В тежки случаи могат да се родят мъртвородени бебета, дори в края на бременността. Отново пушенето играе важна роля тук, което в комбинация с други неблагоприятни фактори, например прием на алкохолни напитки, инфекции и други заболявания, може да доведе до вътрематочна смърт на плода. Проучванията показват, че рискът от все още дете е по-висок дори при онези жени, които пушат по 4 цигари на ден и всъщност няма значение - леки цигари или силни.

След раждането

Въпреки че темата на нашата статия е бременност и тютюнопушене, все пак си струва да се опише какво се случва с децата, в чиято кръв вредните вещества идват от цигари, изпушени от майките им. Такива деца имат висок риск да получат различни белодробни заболявания - астма, бронхит, склонност към пневмония. Този риск става още по-голям, ако детето стане пасивен пушач след раждането..

Със сигурност сте чували за такова явление като внезапна детска смърт. На възраст от 1 година при някои бебета сърцето спира да бие по неизвестна причина. Точните причини за това ужасно явление не са точно известни на лекарите, но проучванията показват, че това се случва по-често в семейства с майка, която пуши..

Но дори и последствията от тютюнопушенето да не се забелязват веднага, не трябва да казвате на приятелите си, че този навик по никакъв начин не засяга здравето на децата. Може би просто имате късмет или може би последиците ще се появят по-късно, когато детето отиде на детска градина и училище. Невнимание, конфликт, агресивно поведение, лоша памет - това не е пълен списък на вероятните проблеми..

Трябва ли да хвърля

С какво ще се случи, ако пушенето по време на бременност е разбираемо. Но те казват, че хвърлянето няма да има положителен ефект върху тялото на детето. Има нож с две остриета. Ако майката пуши много - повече от кутия на ден, детето също става пристрастено към никотина и в този случай не си струва рязко да спира, по-добре е постепенно, систематично да намалява броя на изпушените цигари. Ако броят им първоначално е много по-малък, тогава е по-добре да откажете. Няма да съжаляваш! Дори и да пушите дълго време, не забравяйте, че никотиновата зависимост изчезва в рамките на няколко дни, а психологическата ще помогне да се преодолее само осъзнаването, че детето е добре сега, а когато е пушило, е било лошо. Ако четете женски форуми, можете да се уверите, че е най-лесно да се отървете от този лош навик именно когато сте в интересна позиция. Осъзнаването на отговорността + токсикоза ви позволява да се откажете от цигарите бързо и без стрес. Но е по-добре да забравите за пушенето преди бременността, ще ви бъде по-лесно и детето няма да страда.

Как да се откажете от пушенето по време на бременност - възможно ли е да се откажете рязко

Отказът от пушене по време на бременност е подарък, който майката може да даде на нероденото си дете. Пушенето е вредно за плода, тъй като го излага на риск, от преждевременно раждане и вродени дефекти до увреждания на растежа и проблеми с дишането.

Бременната жена пуши вреди на бебето си

Методи за отказване от тютюнопушенето

Как да се откажа от пушенето по време на бременност? Има ефективни методи, всяко момиче сама намира правилния.

10 съвета за спиране на пушенето:

 1. Определете дата, за да се откажете от тютюна и да го запазите.
 2. Отървете се от цигарите, запалките и пепелниците в къщата.
 3. Информационна подкрепа. Запишете списък с недостатъците на тютюнопушенето и ползите от отказването за себе си и ги публикувайте на видно място. Гледайте видеоклипове и четете статии за опасностите от никотина. Инсталирайте специално приложение на вашия смартфон, за да помогнете в борбата с лошия навик.
 4. Помолете околните да не пушат, особено бащата на детето. Любезно, но твърдо отказвайте поканите за пушене. Кажете на другите за намерението си да спрете, потърсете подкрепа.

Важно! Няма смисъл да се отказвате от пушенето, ако продължите да сте пасивен пушач, вредата за детето остава.

 1. Променете ежедневието си, за да избягвате места и ситуации, в които сте пушили, като например да не излизате на балкона през първата седмица.
 2. Измислете действия за задоволяване на желанието за пушене (например ходене, миене на ръце, дихателни упражнения за бременни жени). Спешната нужда от пушене трае 3-5 минути, трябва да се разсеете и да изчакате, докато това отмине.
 3. В тези моменти ще ви помогнат чаша вода, дъвка, бонбони или друга храна. Дръжте пресните плодове и зеленчуци под ръка, за да избегнете изкушението да замените цигарите с висококалорични храни.
 4. Казвайки си, че свикването с живот без тютюн отнема време, месец или повече, може да отнеме няколко опита. Струва си да се отървете от чувството за вина към себе си и детето..
 5. След като успеете да спрете, не вземайте цигари в ръка, дори да вдишвате - рискът от рецидив е твърде висок.
 6. Гордейте се с постиженията си и се възнаградете. Изчислете колко пари са спестени и купете себе си и бъдещото си бебе това, което отдавна сте искали.

Забележка! Електронните цигари не са здравословна алтернатива на традиционните цигари, тъй като съдържат и малки количества никотин. Те също така съдържат смес от малко изучени вещества и аромати, които са вредни за личното здраве и плода..

Спрете рязко или постепенно

Откажете се от цигарите веднъж завинаги

Това е често срещано съмнение сред онези, които искат да откажат цигарите..

Изхвърлянето на кутията цигари и пушенето вече е бърз и евтин начин. Той носи незабавен положителен ефект както за бъдещата майка, така и за детето. Недостатъкът на този метод е, че той изисква сила на волята..

Препоръките на психолозите се свеждат до тази опция - просто бременните жени имат голям шанс да се откажат незабавно от тютюнопушенето, тъй като имат мотивация и цел, поради която отказването от никотина се понася лесно.

Има и противници на този метод. Постепенното понижаване на дневната стойност на цигарите носи предимства като намаляване на симптомите на отнемане и последиците от стреса върху организма, вече притеснен от ново състояние - бременност. Проблемът е, че този метод изисква строга дисциплина и постоянство..

Възможно ли е рязко да се откажете от пушенето по време на бременност, всеки пушач решава проблема сам.

Ако спрете да пушите преди бременност

В рамките на 24 часа след последната цигара кръвното налягане и сърдечната честота се нормализират, след седмица вкусовите рецептори се променят. В рамките на три месеца кръвообращението се нормализира и работата на дихателната система се подобрява. След девет месеца предразположението към бронхопулмонални патологии изчезва, след една година заплахата от сърдечни заболявания намалява до нивото на никога непушачи.

Ето защо е по-добре да се откажете от навика да пушите дори преди да планирате да забременеете..

Ползи от отказването от тютюн преди бременност:

 • Дори ако са необходими седмици, докато майката възвърне функциите си, все едно родителят никога не е пушил за здравето на бебето..
 • Плюсът е, че можете да използвате наркотици, дори силни, които помагат да се отървете от никотиновата зависимост: Nicorette, Champix, Tabex, Zyban.
 • Можете да опитате различни техники, има още много време преди бременността: хипноза, масаж, акупунктура, консултации с психолог.

Отказ от цигарите рано

Бременността е неочаквана. Мога ли да откажа пушенето по време на бременност? Определено да. Спрете да пушите възможно най-скоро или поне незабавно намалете броя на цигарите.

По-добре късно от колкото никога

Първият триместър на бременността са месеците, в които се формират органи и нервна система, така че е по-добре да не излагате бебето си на вредни и канцерогенни вещества. Колкото по-скоро се сбогувате с цигарите, толкова по-малко вреда се нанася върху плода..

Каква е границата, след която увреждането на плода е необратимо поради цигарения дим? Според лекари и изследователи този праг се счита за петнадесетата седмица на бременността: ако жената се откаже от пушенето по това време, здравето на детето е сравнимо със здравето на дете на майка, която не пуши..

Не може обаче да се направи грешен извод: не отлагайте спирането на тютюнопушенето до петнадесетата седмица. Тези, които не са спирали през първия триместър, не раждат непременно дете с проблеми.

Има данни за подобрение при жени, които са се отказали да пушат късно. Дори ако едно момиче спре да пуши, докато кърми, има осезаеми ползи за здравето и за двете..

Психология на навика при бременни жени

Навиците са трудни за разбиване. Бременните момичета претърпяват физически и психически промени. Степента на психологическите промени е индивидуална и зависи от житейския опит, отношенията с майката, с партньор, личните страхове, нерешените вътрешни проблеми и много други. Някои жени не изпитват проблеми да спрат пушенето веднага след бременността, да премахнат алкохола и кофеина, да преминат към здравословна диета и да развият други полезни навици. Помага им бременността, ново емоционално и психофизическо състояние.

Психологическото състояние на бременната жена е много различно от обичайното

Други, напротив, изпитват още по-големи трудности само заради бременността. Те трудно се отказват от пушенето, ако това им помага да се успокоят.

Невъзможно е да се знае предварително как психиката ще реагира на бременността, така че този факт се оценява като друга причина да се отървете от зависимостта още преди зачеването.

Как да постигна резултата

Лекарят ще помогне. Ако имате нужда от медицински продукти за заместване на никотина, като пластири, дъвки, смучещи таблетки, инхалатори и други лекарства, трябва да попитате Вашия лекар за повече информация..

Важно! Пластирите не се препоръчват за бременни жени, тъй като съставът ще влиза постоянно в тялото. По-добре да изберете други лекарства. Не забравяйте, че във втория случай трябва да се използва лекарствена подкрепа, тъй като ефектът върху плода все още не е проучен.

Свържете се със специалисти, експерти по хипноза. Този метод се доказа като ефективен в борбата с лошите навици. Хипнозата предизвиква спокойствие и яснота на ума. Пациентът е в състояние да събуди скрити енергии, вътрешни ресурси и да приеме ново поведение.

Индивидуалните CBT сесии също помагат. Психолозите работят върху мотивацията и три други измерения: отношението към тютюнопушенето, личната ефективност и личните стратегии за отказване от употребата на тютюн (чрез избягване, заместване и други). Акцентът е върху увереността в резултата. Хората, които мислят, че имат воля и знания да се откажат от пушенето, са по-склонни да успеят.

Други нефармакологични подходи са акупунктура, точков масаж, аюрведа или китайска медицина. Преди започване на лечението е необходим лекарски съвет.

Лекарят винаги ще помогне в борбата с лошия навик

Как да откажа пушенето в крайна сметка за бременно момиче? Разчитайте на доказан метод и поддържайте силна мотивация. На практика всеки намира комбинация от метод, мотивация и средства за постигане.

Ако се откажете от пушенето в началото на бременността, каква ще е опасността от никотин за плода и дали той може да бъде сведен до минимум: последиците от тютюнопушенето

Повечето бебета, родени от пушилки, се раждат преждевременно. Теглото им е значително по-ниско от децата, родени от майки без лоши навици. Бебетата на пушачите се развиват в пъти по-бавно, изпитват лишаване от кислород през целия период на бременността.

 1. Как тютюнопушенето влияе върху плода
 2. Пристрастяването към никотина по време на бременност: основните рискове за плода и майката
 3. Опасно ли е да се откажете от пушенето по различно време
 4. През първия триместър, можете ли да напуснете
 5. Как да напусна през втория триместър
 6. Как да не се пуши през третия триместър и по време на кърмене
 7. Ефектът на никотина върху плода и плацентата
 8. Как цигарите влияят на храненето на плода
 9. Ако пушите слаби цигари
 10. Усложнение на раждането
 11. Възможно ли е да се откажете от пушенето незабавно без вреда
 12. Болести, причинени от тютюнопушенето
 13. Полезно видео

Как тютюнопушенето влияе върху плода

Пушенето е вредно за всяка жена, особено ако бременността е потвърдена.

Правилното решение е да се откажете от никотиновата зависимост. Трябва да се разбере, че нероденото дете често страда от този негативен навик..

Пристрастяването към никотина по време на бременност: основните рискове за плода и майката

Пушащото момиче има редица нарушения в тялото:

 • неправилно кръвообращение;
 • стесняване на кръвоносните съдове;
 • промени в работата на сърцето, дихателните органи и др..

Това се случва и с плода. Липсва му кислород и други хранителни вещества, необходими за развитието.

На първо място, след пушенето на майката страдат следните органи на бебето, развиващи се в утробата:

 • бели дробове;
 • репродуктивни органи;
 • мозък;
 • имунитет.

Бебетата, родени от майки, които пушат, са с поднормено тегло и имат вродени аномалии, като конско стъпало или цепнатина.

Веществата, съдържащи се в цигарите, влияят негативно на тялото на майката, тя става податлива на инфекции, провокатори на преждевременно раждане и различни патологии на плода.

Опасно ли е да се откажете от пушенето по различно време

Днес има две мнения за това дали е опасно да се откажете рязко от пушенето по време на бременност или не. Някои експерти смятат, че е необходимо да се откажат от пушенето постепенно, докато други са привърженици на рязкото избавяне от никотиновата зависимост. В първия случай опасността се крие във факта, че момичето, знаейки за интересното си положение, продължава да вдишва отровни изпарения. Във втората липсата на никотин в кръвта провокира жената в нервен срив. И двете могат да причинят спонтанен аборт..

Жената трябва да се откаже от пушенето навреме, за да не се отрази негативно на детето си.

През първия триместър, можете ли да напуснете

По време на планирането на бременността една дама по принцип не трябва да има лоши навици. Ако те все пак се проведат, жената все още не подозира за зачеването, което се е случило и продължава да пуши. В никакъв случай не трябва да мислите за аборт поради това..

През този период не се случи нищо непоправимо. Всичко, от което една жена се нуждае, веднага след като разбере за положението си, е незабавно да се откаже от цигарите. Когато зиготата се имплантира в ендометриума на матката, плодът и тялото на майката стават едно цяло. След този период всички промени, които настъпват при майката, по един или друг начин, касаят бебето.

Как да напусна през втория триместър

Пушенето е най-пагубният навик. Ако не е било възможно да го откажете в началото на бременността, трябва да сте подготвени за факта, че детето ще има някакъв вид смущения. Именно поради високия риск трябва да се вземат всички мерки, за да се отървете от никотиновата зависимост. Важно е да се има предвид рискът от спонтанен аборт и усложнения при бременност. Лекарите казват, че трябва да се откажете от цигарите постепенно и за предпочитане под наблюдението на специалист, той ще разработи подходящ метод за избавяне от пристрастяването.

Как да не се пуши през третия триместър и по време на кърмене

Необходимо е да се откажете от никотиновата зависимост възможно най-скоро. При наличие на зависимост най-важното е да се научите на самоконтрол и да не посягате към кутия цигари по време на възникнали трудности, лошо настроение или проблеми и няма значение колко дълго се случва това.

Идеално е да се откажете от цигарите преди 12-та седмица. Не е лесно за жена, която пуши около десет цигари на ден за определен период от време, да се откаже от никотина и следователно, ако идеята да се откаже от пушенето е възникнала едва през третия триместър, по-добре е да го прави постепенно.

За да не се пуши през третия триместър на бременността, е необходимо да се осъзнае, че това е вредно за нероденото дете. Не бива да рискувате здравето на бебето си за няколко вдишвания.

По отношение на въпроса за лактацията, заслужава да се отбележи, че тютюнопушенето влияе върху качеството на млякото и неговия обем. В резултат на тютюнопушенето тялото на бебето няма да получи достатъчно витамини, необходими за развитието на вещества, те ще бъдат усвоени от никотина.

Ако никотинът навлиза ежедневно в тялото на детето, могат да се наблюдават следните последици:

 • загуба на апетит;
 • нарушение на съня;
 • забавено развитие;
 • чревни затруднения;
 • алергия;
 • предразположение към злокачествени тумори.

Ефектът на никотина върху плода и плацентата

През първите седмици на бременността се полагат всички основни органи на бебето. Ето защо е важно нероденото бебе да получи всички необходими хранителни вещества, по-специално кислород в пълен размер. Никотинът е отрова, която по време на бременност влияе негативно както върху тялото на майката, така и върху тялото на детето. Нещо повече, ако тялото на жената "защитава" имунната система, тогава плодът защитава плацентата. Степента на усложнения и здравословни проблеми пряко зависи от количеството цигари, изпушени от жена. Заплахата от отлепване на плацентата е опасна; нейната вероятност се увеличава с 25%, ако жената пуши 10 цигари на ден. Ако тя е пушач с дългогодишен опит, тогава вероятността се повишава до 65%.

Как цигарите влияят на храненето на плода

Начинът на хранене на бебето зависи от притока на кръв. Пушенето блокира кислорода и свива кръвоносните съдове. В резултат на това настъпва кислороден глад, който е изпълнен със сериозни последици за нероденото дете. Хлапето няма достатъчно хранителни вещества, от които се нуждае, за да се развие правилно и пълноценно.

Ако пушите слаби цигари

Леките цигари не се различават от силните. Единствената разлика е в количеството. Ако пушите две по-леки цигари, това е почти същото като пушенето на една силна. Всеки прием на никотин в организма вреди на бъдещата майка и бебето и затова изобщо няма значение какъв вид цигари пуши жената.

Усложнение на раждането

Пушащата майка увеличава риска от спонтанен аборт средно с 30%. Усложненията при раждането след пушене по време на бременност са раждането на бебе с поднормено тегло. Най-лошата последица от тютюнопушенето е раждането на все още дете.

Възможно ли е да се откажете от пушенето незабавно без вреда

Експертите са убедени, че отказвайки се от вредния навик веднага, жената увеличава шанса да има здраво потомство. Лекарите настояват за контролирано избавяне от зависимостта, ако жената реши да се откаже от пушенето за повече от 4 месеца.

Болести, причинени от тютюнопушенето

Зависимостта от тютюн се отразява негативно на майката. Струва си да се отбележи нездравословен цвят на кожата, дрезгав глас, лоши зъби. Има много сериозни заболявания, например:

 • остеохондроза;
 • безсъние;
 • разширени вени;
 • нарушения на кръвообращението;
 • остеопороза;
 • нарушения в работата на сърцето;
 • безсъние и др..

Много пушачи оправдават навика си с това, че отказването от цигарите ще доведе до стрес и по този начин ще навреди на детето. Да, това отчасти е вярно. Имайте предвид обаче, че вредата, причинена от никотина, е много по-сериозна от стреса от отхвърлянето. Погрешно е да се смята, че скъпите цигари са с високо качество и следователно по-малко вредни. Не е нужно да мислите, че ако намалите броя на изпушените цигари или степента на сила намалява, тогава детето ще диша по-лесно.

В случай, че едно момиче планира да има бебе или види две ленти на теста, първото нещо, което трябва да направи, е да се откаже от пушенето. Майка трябва да предпази нероденото си бебе от първите дни и да направи всичко, за да го предпази от вредното въздействие на отровен дим.

Пушенето по време на бременност - как се отразява на майката и бебето?

Може би никой няма да се ангажира да твърди, че пушенето е вредно за всяка млада жена. Но когато тя е на място, щетите, причинени от никотина, се увеличават непропорционално. В крайна сметка неродените деца страдат най-много от навика да се задъхват..

Всички токсични вещества проникват до детето през плацентата. Освен това нито опитът, нито броят на изпушените цигари играят особена роля - едно вдишване е достатъчно за това. Всъщност плодът пуши заедно с майката. Но причинената вреда е несравнима: концентрацията на всички тези вещества в тялото на детето е много по-висока, отколкото в кръвта на майката! Между другото, една цигара съдържа около 2500 химикала: никотин, катран, въглероден оксид, бензопирен и дори някои радиоактивни вещества просто убиват развиващия се организъм..

Последиците от тютюнопушенето по време на бременност

Можете да си представите какво се случва в момента, когато майката се влачи: околната среда на плода става дим вместо нормалния прозрачен, детето започва да кашля и да се задушава. Започва съдов спазъм и настъпва кислороден глад. Това води до факта, че жените, които пушат по-често от другите, раждат недоносени бебета с тегло под 2500 g, както и с намалени други параметри (дължина на тялото, обиколка на главата и гърдите). Поради това те често се разболяват и бавно се развиват..

Има мнение, че е невъзможно да се откаже от пушенето по време на бременност, тъй като тялото се изчиства чрез плода, което е още по-лошо за него. В такива случаи лекарите съветват броят на пушените цигари да се намали до минимум. Но проучванията показват, че това все още не води до намаляване на никотина в тялото на жената. Има и различна информация за това колко дълго пушенето е най-вредно. В този контекст може да се каже само едно: пушенето е изключително вредно и опасно за вас и вашето бъдещо дете! Независимо от термина и други фактори, любяща адекватна майка просто е длъжна да се откаже от този навик!

Ами ако не сте знаели, че сте бременна и продължите да пушите? Не се отчайвайте. Никога не е късно да се откажете. Проучванията показват, че жените, които се отказват от пушенето в ранните месеци на бременността, са намалили риска от раждане на болно бебе до минимум. Отказът от пушене дори през последния месец може значително да помогне за доставянето на достатъчно кислород на вашето бебе..

Така че, раждането на здраво дете е възможно само ако то не пуши с майка си. И дали можете да се откажете от навика, който го убива, и ще зависи единствено от това колко се интересувате от раждането на здраво бебе. Наясно ли сте с факта, че носите отговорност за живота на някой друг?