Веднъж, на около 28 седмици, за пореден път отидохте при Вашия лекар и той Ви информира, че бебето все още не е заело правилната позиция в матката. Това означава, че бебето е обърнато надолу не с главата, а с краката и задните части. Не бива да се плашите от тази ситуация, тъй като много деца заемат класическата позиция след 32-34 седмици или дори в навечерието на раждането..

Защо бебето е в грешна позиция?

Вашият лекар ще Ви разкаже за медицинските причини за седалищно предлежание. Но ако със здравето всичко е наред, нека потърсим други възможни причини..

Може би имате навика да спите в една позиция цяла нощ. Повечето хора често се преобръщат от страна на страна в съня си. Но някои хора лъжат цяла нощ, или по-голямата част, в една позиция. Ако бременна жена спи, без да се обръща всяка вечер на една страна - това може да повлияе негативно на положението на бебето в матката.

Затова, преди да си легнете, легнете няколко пъти в удобни за вас позиции поне 2-3 минути. Тези действия ще ви помогнат да създадете нова програма за поведение на съня. Опитайте се и да заспите в различни пози. Разбирам отлично, че в края на бременността, дори и в любимата ви поза, може да е трудно да заспите, да не говорим за смяната й, но все пак опитайте - струва си. В края на краищата след седмица-две старият навик ще бъде забравен и новият ще започне да работи..

Не си лягайте твърде късно. Това е вредно за вашето здраве и благосъстояние на бебето. Бъдещата майка също не трябва да преуморява. Хората, които си лягат късно или много уморени, често се събуждат сутрин в същото положение, в което са заспали. Но ако човек лежи 8-10 часа в едно положение, гръбначният му стълб и вътрешните органи са силно изместени под тежестта им надолу. В този случай има нарушение на положението на гръбначния стълб и вътрешните органи, натрупване на тъкани и застой на кръв, което води до множество проблеми. Можете да се спрете на това по-подробно, но тук статията не е за съня по време на бременност. Ще кажа само, че седалищното представяне е един от възможните проблеми. Ако бъдещата майка лежи в една и съща поза от нощта до нощта или рядко я сменя, матката и бебето в нея ще се изместват всеки път надолу и ще прекарват 8-10 часа на ден в това положение. В ранните етапи на бременността детето ще се върти и преобръща през нощта, но когато бебето порасне и стане тясно, то ще се опита да заеме удобна поза през нощта, като се обръща всеки път в определена равнина под удобен за него ъгъл През деня, придобивайки по-голяма свобода, той ще смени позицията си, движейки се в различни посоки, а през нощта отново ще се обърне към любимата си позиция. Но когато бременността приключи, на 31-32 седмици, е много вероятно бебето, неспособно лесно да се преобърне и да се върти, да остане в положението, в което е прекарало само нощи преди това. Това положение може да бъде напълно неудобно за раждането му (например напречно), което значително ще усложни раждането. Продължителният престой на гърба води до други негативни последици, специфични за бременните жени поради лошото снабдяване на матката и бебето с кислород..

Внимавайте за диетата си. Не яжте много през нощта, не яжте тежки протеинови мазни храни. Колкото и да искате пържен котлет или торта с бита сметана, не се уверявайте, че бременните жени могат да ядат каквото си искат и че това ще се отрази само на фигурата ви. В крайна сметка има случаи, когато майка, която консумира вредни продукти, е била отровена, а нейното неродено бебе се е чувствало толкова зле, че е обърнало дупето надолу или напречно.

Понякога причината е заседналият начин на живот на бъдещата майка. На 30-32 седмици бебето може просто да „заседне“ в грешната позиция, ако майката седи и лъже през повечето време и по този начин лишава детето от възможността да се преобърне. Силният емоционален стрес, преживян от майка, или необичайно физическо претоварване за нея също могат да накарат бебето да се обърне със спуснати задните части. Но понякога детето заема това положение, защото за него е най-удобно да бъде в него - дължината на пъпната връв и разположението на плацентата правят тази позиция много удобна за детето. В този случай опитите да обърнете бебето са безполезни..

Как да преобърнете бебето със седалищна презентация?

В много случаи седалищната презентация може да се превърне в нормална цефална презентация с помощта на специални упражнения. Йога за бременни жени може да помогне много..

Дори в много късните етапи на бременността йога помага на бебето да заеме правилната позиция в утробата. Обърнатите пози дават най-голям ефект. Стойка за ръце до стена, бреза и нейните вариации, стойка за глава, мост и полумост, правилно изпълнени от майката, насърчават бебето да се обърне с главата надолу.

Но обърнатите асани могат да се извършват само от обучени жени, които са правили йога преди бременността и са продължили по време на. В противен случай можете силно да подкопаете здравето си. Преди да изпълнят тези асани, жените правят специална загрявка, която ги подготвя за обърнати пози..

Мостът и полумостът са отлични упражнения за презентация на седалището, които създават условия бебето да се преобърне, ако има седалище или напречно предлежание. Но продължителността на екзекуцията се избира за всяка майка поотделно, като се вземе предвид състоянието на нейното здраве и фитнес.

За бъдещи майки, които никога преди не са практикували йога, препоръчвам да направите много просто упражнение - „полумост“, поставяйки няколко компактно сгънати одеяла под кръста. За да останете в това положение, за да дадете правилния ефект, трябва да стоите в него поне 15 минути няколко пъти на ден, започвайки от три минути и постепенно, в продължение на една седмица, увеличавайки до 15-20. В тази версия това упражнение е достъпно за всяка, дори и най-неподготвената жена, защото правейки го легнал върху купчина одеяла, една жена може да се отпусне. Всички статични упражнения, т.е. асани, и особено обърнати пози, включително „моста“, трябва да се правят преди хранене или не по-рано от 3 часа след хранене.

В йога група за бременни жени, с които съм учил, имаше няколко случая, когато бебетата заеха правилната позиция за период от 30 до 36 седмици. Затова не се притеснявайте преди време, защото бебето перфектно усеща всичките ви емоции. Просто му помогнете малко!

Между другото! Обърнатите пози по никакъв начин не могат да обърнат детето със задни части надолу, тоест от цефаличната презентация до тазовата. Когато майката приеме обърната позиция, бебето получава по-голяма свобода на движение, но използва това, за да се преобърне, само ако положението му в утробата не е правилно. Хлапето подсъзнателно се стреми да използва всяка възможност да се преобърне и да заеме правилната позиция. И именно когато майката изпълнява обърнати пози, мостът и полумостът се формират най-удобните условия за обръщане. А бебетата, които вече са заели правилната позиция, нямат причина да я променят и нищо не ги подтиква към действие. За жена, която е бременна повече от 32 седмици, обръщането на бебето в правилната позиция не е лесна задача. Тя трябва да работи усилено. Всички упражнения помагат на бебето да се преобърне само с честото си и доста дългосрочно изпълнение (жените, които нямат проблеми с позицията на детето, обикновено правят тези упражнения за кратко време). Преобръщането на бебе след 32 седмици е много по-трудно от предотвратяването на подобна ситуация, като водите здравословен и активен начин на живот и правите йога.

Правим преврат! Упражнения за седалищно представяне

1. Първи стъпки! Крака на ширината на раменете, ръцете по-ниски. Вдигнете ръцете си отстрани, дланите надолу, на пръстите на краката и едновременно с това извийте гърба си, като поемете дълбоко въздух. Две - издишайте и стартово положение. Повторете 4 пъти.

2. Легнете на страната, към която е обърната задната част на плода в седалищно предлежание, или срещу която главата е обърната в напречно предлежание. Сгънете коленете и бедрата и легнете неподвижно в продължение на 5 минути. След това поемете дълбоко въздух, обърнете гръб на другата страна и легнете неподвижно в продължение на 5 минути. След това изправете крака, който е отгоре ви - с таза, или този, на който лежите, с напречното положение на плода. Вторият крак трябва да е сгънат. Поемете дълбоко въздух и сгънете отново изправения крак в коляното и тазобедрените стави, обвийте ръцете си около коляното и го придвижете към гърба с седалищно предлежание или към задните части с напречен. В същото време тялото ще се наведе напред, а свитият крак ще опише полукръг навътре, докосвайки предната стена на корема. Издишайте дълбоко, отпуснете се, изправете и спуснете крака. След това поемете дълбоко въздух отново и повторете упражнението отново. Това упражнение трябва да се прави 5-6 пъти..

3. Упражнение "Котка". На колене, поставете ръцете си на пода, така че ръцете ви да са точно под раменете, а коленете под бедрата. Вдишайте, повдигнете главата и опашната кост, извивайки долната част на гърба (снимка 1). На колене, поставете ръцете си на пода, така че ръцете ви да са точно под раменете, а коленете под бедрата. Вдишайте, повдигнете главата и опашната кост, извивайки долната част на гърба. Докато издишвате, вдигнете опашната си кост, като същевременно извивате и освобождавате гърба си (снимка 2). Докато вдишвате, опитайте се да почувствате плавно движение от основата на гърба до короната на главата. Издишвайки, издърпайте областта на пъпа към гръбначния стълб, изправете лопатките, фокусирайте се върху усещането за удължаване на гърба. Повторете упражнението 10 пъти.

4. "Полумост". Трябва да легнете на пода, да вдигнете крака и да поставите няколко възглавници под таза, така че тазът да стане с 30-40 сантиметра по-висок от раменете. В този случай раменете, тазът и коленете трябва да образуват права линия. Благодарение на това упражнение някои деца се превръщат в правилната позиция още за първи път. Ако детето все още е упорито, повтаряйте урока 2-3 пъти на ден. Никога обаче не правете това на пълен стомах. Има още една вариация на това упражнение. Можете да седнете на съпруга си отсреща и да сложите краката си на раменете му, така че подколенната ви ямка да е на раменете му.

5. Легнал по гръб. Свийте краката си в коленните и тазобедрените стави, отпуснете краката на ширината на раменете на пода, изпънете ръце по тялото. При броенето на пъти - вдишвайте и повдигайте таза, опирайки се на краката и раменете. С две - спуснете таза и издишайте. След това изправете краката, стегнете мускулите на задните части, вдигнете корема и перинеума, докато вдишвате. Отпуснете се - издишайте. Повторете 7 пъти.

Комплектът от упражнения трябва да се повтаря 3 до 4 пъти на ден в продължение на 7 до 10 дни. Този вид гимнастика е проста и изисква малко усилия. Често е ефективен и не е необичайно плодът да се превърне в правилната позиция през първите 7 дни. Ако по време на тренировка усетите движение в корема или нещо подобно на шум, тогава най-вероятно сте „убедили“ детето да заеме правилната позиция. Дълга разходка и превръзка ще му помогнат да се заключи в това положение. Но за да сте сигурни в късмета, трябва да направите ултразвук.

Късмет! Сигурен съм, че вие ​​и вашето бебе ще успеете!

Упражнения за бременни жени преди раждането, така че бебето да се обърне с главата надолу в седалищно представяне

Малко преди раждането плодът в утробата заема положението на главата надолу. Именно тази поза му позволява да се движи свободно по родовия канал. След раждането на главата, най-голямата част от тялото на бебето, се отваря път за напредване на останалата част от тялото.

Понякога бъдещите родилки се диагностицират със седалищно предлежание - надлъжното разположение на плода в маточната кухина с крака или седалище, обърнати към входа на малкия таз. Тази поза е патологична и може да причини усложнения по време на раждането. Тази ситуация обаче не е безнадеждна. В повечето случаи детето се обръща в правилната позиция с помощта на специални упражнения..

Причини за неправилно положение на плода

Защо плодът заема неправилно положение в маточната кухина? Това се улеснява от следните фактори:

 • твърде тесен таз на бъдещата родилка;
 • повишен или намален тонус на матката;
 • къса пъпна връв;
 • положението на плацентата, което предотвратява преобръщането на ембриона;
 • постоянната поза на жена по време на сън през цялата нощ;
 • липса на физическа активност на бъдещата майка или, обратно, прекомерно физическо натоварване;
 • чест стрес;
 • обилна храна преди лягане;
 • излишък или недостатъчен обем околоплодни води;
 • многоплодна бременност.

Видове презентация

Има много възможности за фетално представяне. Вътрематочното местоположение на детето се определя от онази част от тялото, която е (представена) по-близо до изхода от маточната кухина. Някои пози не влияят по никакъв начин на резултата от бременността, докато други, напротив, могат да усложнят процеса на изхвърляне на плода от матката. Таблицата предоставя подробна информация за това какви видове представяне на плода съществуват.

Видове вътрематочна позиция на дететоПодвидРазпространение,%основни характеристики
ГлаваТилна95Главата е разположена над входа на таза на майката
Чело
Lobnoe
Лицево
Таза (глутеална)Крак4-6Задните части са обърнати към изхода от маточната кухина
Чист глутеал
Смесени
Кръст (наклонен)Отсъстващ0,5-0,8Позицията на бебето се определя от главата. Ако е отляво - първата позиция, отдясно - втората.

Противопоказания за специална гимнастика за промяна на положението на бебето

Упражнения, предназначени да обърнат плода надолу, не трябва да се правят в следните случаи:

 • предлежанието на плацентата, което води до припокриване на изхода от маточната кухина;
 • белези или новообразувания на матката;
 • риск от спонтанен аборт;
 • симптоми на късна токсикоза;
 • нарушение на сърцето, черния дроб, бъбреците;
 • наднормено тегло на бъдещата родилка;
 • носене на първо дете след 30 години;
 • тесен таз;
 • анормална структура на матката;
 • излишък или недостатъчен обем околоплодни води;
 • заплитане на плода с пъпната връв;
 • безплодие, спонтанен аборт или мъртво раждане;
 • фетални малформации;
 • тежки патологии, които не са свързани с репродуктивната система;
 • повишен тонус на матката;
 • многоплодна бременност.

Комплект упражнения за седалищно представяне

Има много упражнения, които могат да помогнат за превръщането на плода в седалищно положение, така че той да е в правилната позиция, за да позволи на жената да роди без никакви усложнения. За да ги направите правилно, трябва да се ръководите от видео уроци. Тази мярка е задължителна. Ако направите дори един грешен ход, можете сериозно да навредите на бебето си..

Техниката на И. Ф. Дикан

За превръщането на детето от седалищната презентация в правилна стойка, лесни за изпълнение упражнения Dikan се доказаха добре. Трябва да започнете да ги изпълнявате малко преди раждането, а именно от 29-та гестационна седмица. Тази техника включва редуване в легнало положение по 10 минути на твърда повърхност от всяка страна. В този случай се препоръчва да се правят поне 3-4 подхода. Упражнението трябва да се извършва в продължение на една седмица и половина, 4 пъти на ден на гладно..

Метод на В. В. Фомичева

Таблицата предоставя подробна информация за това как да се изпълнява този вид гимнастика.

Име на упражнениетоОписаниеБрой повторения, пъти
СклоновеСтоейки изправени с раздалечени крака, докато вдишвате, наведете се назад, докато издишвате, наведете се напред.пет
Разплодни ръцеРазтворете краката на ширината на раменете и подпрете ръце на бедрата си, като поемете дълбоко въздух, разтворете ги. Когато завъртате тялото наляво и надясно при издишване, ги съберете.3-4
Повдигане на кракатаОпирайки се на облегалката на стол, повдигайте последователно краката, свити в коленете, леко ги премествайки в страни. В този случай трябва да докоснете ръката си.2-3
СклоновеСтоейки изправени, облегнете се на стол с едно коляно, разтваряйки ръце в страни. Вдишвайки бавно, завъртете таза наляво и надясно, докато издишвате, внимателно се наведете.3
Извиване на кракаЛегнал от дясната страна, докато вдишвате, огънете левия крак отстрани на корема. На издишване го изправете. Повторете същото от другата страна..4-5
Удължаване на гърбаКачвайки се на четири крака и закръгляйки гърба си, докато вдишвате, притиснете брадичката си към гърдите. Докато издишвате, се изправете.десет
Повдигане на тазаЛежейки по гръб и опирайки се на стъпалата и тила, докато вдишвате, повдигнете седалището, докато издишвате, спуснете.3-5

Комплект упражнения според Блохина

За да може бебето да заеме позиция на главата в утробата преди раждането, тези упражнения трябва да се изпълняват от 32-седмичния гестационен период. Препоръчително е да спортувате не по-рано от 1,5 часа след хранене. Всички упражнения от този комплекс се изпълняват в коляно-лакътна позиция:
(повече в статията: позиция на коляно-лакът за бременни жени)

 1. Вдишайте въздуха дълбоко и издишайте бавно. Повторете 5 пъти.
 2. Вдигнете и вземете крака направо в коляното встрани. Докосвайки пръста й до пода, заемете изходната позиция. Направете същото с другия крак. Повторете 3 пъти.
 3. Бавно наклонете тялото надолу, докато издишвате, докосвайки ръцете с брадичката. Повторете 5 пъти.
 4. Издишвайки, спуснете главата и заоблете гърба. При вдишване го огънете в лумбалната област, като повдигнете главата си нагоре. Направете 4 повторения.

Метод Е. В. Брюхина

От седалищното представяне плодът се превръща в правилната позиция само за 2-3 седмици редовно упражнение по метода на Брюхина. Препоръчително е да започнете този комплекс от 32 гестационна седмица. В този случай класовете трябва да бъдат спрени преди началото на 38-седмичния период. Таблицата предоставя подробна информация за това какъв е този вид гимнастика..

Име на упражнениеОписаниеПродължителност на упражнението, минутиспециални инструкции
Обръща сеЛегнете на страната, където главата на плода е изместена, като за удобство поставяте малка възглавница между коленете. След това сменете позицията.десетПрепоръчва се упражненията да се изпълняват 2-3 пъти на ден преди хранене или не по-рано от 1,5 часа след хранене. Движенията трябва да са плавни. Ако се появи дискомфорт, незабавно прекратете упражненията..
Повдигане на тазаЛегнете по гръб, като поставите навита кърпа под долната част на гърба, така че тазът да се издигне над главата с 20-30 см.петнадесет
Удължаване на гърбаОпирайки се на колене и лакти, притиснете брадичката си към гърдите и извийте гърба си, фиксирайте тази позиция.

Други начини за промяна на позицията на плода

Има много други начини да помогнете на бебето да заеме правилната позиция в утробата:

 1. Внушение. Ако разговаряте с бебе на глас 2-3 пъти на ден всеки ден, убеждавайки го да се преобърне, вероятно рано или късно то ще заеме оптималната позиция за успешно раждане. В този случай е препоръчително да погладите стомаха, сякаш насочвате бебето в правилната посока.
 2. Визуализация. Бъдещата майка трябва да си представя възможно най-често, че бебето й заема правилната вътрематочна позиция.
 3. Приложение на светлинен сигнал. Можете да опитате да осветявате фенерче или лампа в долната част на корема. Любознателно дете ще се интересува от светлината, идваща отвън, и ще се обърне, за да види какво се случва в осветената част на корема на майката.
 4. Използването на класическа музика. Според много лекари децата реагират живо на успокояващи звуци. Ако поставите слушалки, от които звучат релаксиращи музикални композиции, в долната част на корема, плодът, за да чуе по-добре приятната музика, ще се обърне на страната, от която идва.
 5. Контрастни компреси. Можете да стимулирате бебето да заеме правилната стойка, като нанесете кърпа, навлажнена с хладка вода, в горната част на матката и топла вода в долната част..

Ефективни упражнения за фетално флип

 • Когато е необходимо упражнение?
 • Комплекс
  • "Махало"
  • "Кипарис"
  • "Котка"
  • "Мост"
  • "Платноходка"
  • Преврат на Дикан
  • Методът на В. Фомичева
 • В плувен басейн
 • Полезни съвети
 • Отзиви

Повечето бебета, много преди раждането, заемат правилната позиция на тялото в матката - главата. Главата им е разположена към изхода от матката. Именно този метод на раждане се смята за най-безопасен и оптимален, измислен от самата природа. Но често жените чуват от лекаря, че бебето им е в седалищно състояние. Как да помогнем на вашето бебе да заеме най-подходящата поза за раждане с помощта на упражнения за бременни жени, ще разкажем в този материал.

Когато е необходимо упражнение?

Представянето на седалището е опасно за бебето и майка му само по време на раждането, ако бебето, противно на природните закони, реши да се роди с крака напред. Увеличава се рискът бебето да получи тежко раждане, смърт на дете, усложнения от процеса на раждане. Ето защо на жените, чиито бебета са разположени в утробата с плячката си до изхода от маточната кухина, се препоръчва да правят специална гимнастика. Това ще позволи на бебето да обърне главата надолу..

Веднага трябва да се отбележи, че упражненията не винаги са ефективни. Те се считат само за помощни, но изобщо не гарантират нищо. Често се случва бебето да откаже да се преобърне, колкото и да се опитва бъдещата майка. След 35 седмици седалищното представяне се възприема от лекарите като свършен факт. Взема се решение за раждането чрез извършване на цезарово сечение по планиран начин. Обикновено това се прави на 37-38 или 38-39 седмици от бременността..

Жената може да започне да прави специален набор от упражнения от 30-31 седмица от бременността. Препоръчително е занятията да се провеждат под наблюдението на лекар. Те трябва да бъдат одобрени от акушер-гинеколог. Можете да го направите у дома, но първо трябва да демонстрирате техниката за изпълнение на упражненията на лекуващия лекар.

Специалистът трябва да се увери, че сте разбрали всичко правилно, да не навредите на себе си и на детето.

Комплекс

Коригиращата гимнастика е разработена от самите акушер-гинеколози. Техниката е одобрена от професионалната асоциация на лекарите. Комплексът включва няколко ключови упражнения за обръщане на плода с тазово или напречно предлежание. Помислете за техниката за изпълнение на основното.

"Махало"

Това упражнение се прави, докато лежите на твърда повърхност. Не можете да практикувате на дивана или леглото. По-добре да седнете на килим или под. Легнала по гръб, жената трябва да сгъне колене и да ги разтвори широко в страни. Краката трябва да прилепват плътно с цялата си площ към пода. Ръцете трябва да лежат спокойно по тялото на пода..

От изходна позиция жената повдига само таза. Това се прави едновременно с дълбоко и спокойно вдишване. Задръжте няколко секунди в новата позиция, след което леко изпуснете таза назад, докато издишвате. Поемете няколко пъти плавно вдишване и издишване, след което повторете повдигането на таза. Правете упражнението 7-10 пъти.

"Кипарис"

Това упражнение се основава на известната гимнастика на Кегел и е по-малко интензивно. Първоначалното положение на тялото, както при предишното упражнение (легнало на пода). Краката трябва да бъдат свити в коленете, краката да са притиснати към пода.

Поемете въздух, изпънете краката си на пода. Без да издишвате, дръпнете задните части, стегнете мускулите на перинеума, представете се като стройна кипариса. На дълбок изход напълно се отпуснете и върнете краката си в първоначалното им положение (сгънете се в коленете и разтворете широко в страни). Това упражнение се прави 7-10 пъти..

"Котка"

Това е най-известното и популярно упражнение и се практикува широко от бременни жени, за да се опита да обърне бебето в утробата. Направи го на пода, килим. Заемете така наречената котешка поза: коленичете, извийте гърба си и леко повдигнете таза. Дланите трябва да прилепват плътно с цялата си площ към повърхността на пода. Дръжте коленете си във вертикална линия с бедрата.

При дълбоко вдишване жената хвърля глава нагоре, докато вдига таза си. При издишване жената изглежда изобразява котка, свита на топка. За целта тя закръглява гърба си, спуска опашната си кост и главата надолу. Трябва да правите това упражнение плавно. Упражнението се повтаря до 10 пъти..

Ако се изпълни правилно, няма да има болка в долната част на гърба и мускулите на гърба.

"Мост"

Това упражнение се счита за едно от най-ефективните. Помага за обръщането на плода около 15% от времето. Това няма да изисква физически усилия. Достатъчно е да уловите моментите на двигателна активност на бебето и веднага да започнете да правите гимнастика. Няколко възглавници или валяци трябва да се поставят на пода по такъв начин, че поставеният върху тях леген да е на 20-30 см над нивото на пода и главата, лежаща върху него. Така жената става като заоблен мост.

Не е нужно да напрягате нищо. Достатъчно е просто да дишате спокойно и дълбоко, като сте в изходно положение поне 10-15 минути. Същото упражнение се извършва и със съпруга. В този случай жената хвърля крака върху раменете на мъжа по такъв начин, че подколенните кухини да са точно на раменете му.

"Платноходка"

Това упражнение се прави, докато стоите на пода. Краката трябва да се поставят на ширината на раменете, ръцете да се удължат по тялото. На дълбоко вдишване трябва внимателно да вдигнете ръцете си, така че дланите ви да останат обърнати надолу (към пода). Ръцете са вдигнати до нивото на талията, застават на пръсти, опитвайки се да закръглят гърдите. След това при издишване ръцете постепенно се спускат и спускат до пълен крак. Упражнението е тясно свързано с комплексите на дихателната гимнастика и затова е особено важно да се прави в няколко подхода. Например в самото начало, между други упражнения в средата и в края на гимнастиката.

Преврат на Дикан

Същността на този метод е преврат, промяна в положението на тялото на бременна жена. На всеки 10 минути тя трябва да се обърне от другата страна, легнала на равна и твърда повърхност. Лекарите препоръчват това упражнение да се прави на гладно, за да се избегне лошо храносмилане или гадене. Докато правите упражнението, можете да гледате филм, докато седите на пода..

Препоръчва се да се изпълняват поне четири подхода на ден..

Методът на В. Фомичева

Този набор от упражнения е разработен от известния акушер В. Фомичева за бременни жени за период от 32 до 36 седмици. Включва огъване в страни, докато стоите на пода. Наклоните на тялото се извършват напред и назад с лумбална деформация. В този случай е необходимо да се правят завъртания на тялото, както и повдигане на таза (описано в първото упражнение), но с една отличителна черта: жената извършва опора по време на повдигане на тила и краката. Всяко от упражненията в комплекса Фомичева се изпълнява поне 5 пъти.

След гимнастика се препоръчват спокойни и премерени дихателни упражнения..

В плувен басейн

Ако е възможно, комбинирайте традиционните упражнения от традиционната гимнастика с водни упражнения. Основното е, че водата в басейна не е твърде студена. Облегнете гърба и лактите отстрани на басейна, направете няколко повдигания на таза и краката. Практикувайте свободно плуване.

Всъщност няма значение какво точно правите във водата на басейна. Плуването помага за намаляване на тонуса на маточните мускули. Бебето има малко повече място за движение, когато стените на матката не са твърди. А шансовете бебето да се обърне в по-естествено положение се увеличават десетократно.

Ако нямате собствен басейн в собствения си дом, не се колебайте да отидете в който и да е обществен. Има специални групи за бъдещи майки. Опитен инструктор ще ви научи как да дишате във вода, да правите основни упражнения за водна аеробика и напълно да се отпуснете. Тези умения ще бъдат полезни не само за обръщане на бебето, те ще ви бъдат полезни по време на раждането..

Полезни съвети

Днес лекарите препоръчват на бременните жени психически да убеждават бебето си да се преобърне. Често помага. За целта жената трябва да заеме удобно положение на тялото за нея, да се отпусне, да включи приятна музика, да погали корема си, мислено да си представи как бебето обръща главата надолу. Разговорът със сина или дъщеря ви също е полезен..

Други методи могат да бъдат отбелязани чрез излагане на звук и светлина. Често бъдещите майки носят слушалки с музика в долната част на корема. Смята се, че бебето трябва да се опита да обърне главата си към звука. Точно по същите причини в долната част на корема на майката се носи фенерче. Бебе след 32 седмици вече прави разлика между светло и тъмно. Той може да се опита да се превърне в светлината.

На някои може да изглежда, че тези методи са по-скоро отчаяни. Ако всичко друго се провали, на какви трикове не отиват жените. Лекарите не ги притесняват: всички методи са добри, само ако бъдещата майка не се опита да разгъне детето на ръка. Акушерски преврат (когато плодът се разгъва през предната коремна стена на ръка) се извършва само в болнична обстановка, напоследък почти не се практикува поради противоречивите ползи. Независимите опити да обърнете главата на бебето надолу могат да доведат до нараняване..

Отзиви

Темата за упражненията и методите за превръщане на плода от неправилно положение в класическо активно се обсъжда от бъдещите майки в Интернет. Много хора отбелязват, че ежедневните активни упражнения, които майката прави, не са особено популярни сред децата. Почти винаги момчетата и момичетата в утробата започват активно да натискат. Този факт дава надежда за преврат. Ето защо не трябва да се страхувате от повишената активност на бебето по време на гимнастика..

Мненията се различават относно ефективността на упражненията. Гимнастиката и плуването помогнаха на някои бременни жени, докато други не. Но никой не оспорва значението на правилното и положително психологическо отношение. Понякога само една вяра, че всичко ще се оправи, може да направи чудеса..

Винаги има шанс плодът да се превърне в правилната позиция, това може да се случи седмица преди раждането или един ден.

За информация какви упражнения да изпълнявате със седалищно предлежание на плода вижте следващото видео.

 • Видове презентация
 • Глава
 • Тазовата
 • Флип упражнения
 • Ниска
 • Лицево
 • Тилна

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Препоръки и упражнения за гимнастика за бременни жени

Време за четене 5 минути

През цялата бременност бебето расте и се развива в матката. Всеки ден бебето нараства по размер. В ранните етапи на бременността детето може да променя позицията си няколко пъти на ден, но в по-късните етапи на бременността пространството става по-малко и вече е трудно да се обърне. През третия триместър, при ултразвуково сканиране, лекарят изследва и определя представянето на плода.

Така е заложено от природата, че по време на раждането детето се обръща в главата на матката надолу. Според статистиката повечето деца заемат правилната позиция преди раждането и това улеснява процеса на раждане. Тъй като главата на бебето е по-голяма спрямо останалата част от тялото, тя разширява родовия канал. Тази позиция на детето е естествена..

Има обаче процент от случаите, когато лекарите диагностицират напречно или тазово предлежание. С други думи, когато детето е в грешна позиция. В този случай процесът на раждане става труден, често жената не може да роди сама и лекарят решава да направи цезарово сечение. В момента този проблем е много актуален. Ето защо има гимнастика за бременни жени, за да се превърне плода в правилната позиция преди раждането..

Защо детето не е в правилната позиция?

Причините за неестественото положение на плода:

 • Тазът на жената е твърде тесен.
 • Матката е в състояние на напрежение.
 • Отпускане на мускулите на матката, в резултат на много бременности.
 • Плацентата или пъпната връв пречат на движението на бебето, тъй като те са големи.
 • Навикът на бъдещата майка да спи само в определена поза. В този случай детето свиква и не се движи..
 • Небалансирана диета. Прекомерна консумация на мазни и протеинови храни.
 • Заседнал образ на жена по време на бременност.
 • Силен стрес.
 • Физическо пренапрежение.

Общи препоръки

Бебето може да не е в правилното положение в матката до 34 седмици. Не се притеснявайте, тъй като все още има време. Ако обаче след 34 седмици ситуацията не се е променила, не трябва да изпадате в паника, можете да промените позата на бебето. Необходимо е да се направи ултразвуково сканиране и да се изключи заплитането на пъпната връв на бебето. Ако се е случило заплитане, тогава промяната на положението на детето няма да работи. В този случай трябва да се подготвите за цезарово сечение. Не се паникьосвайте, жените понасят операцията доста лесно. Вероятността от нараняване по време на операция е ниска.

Ако жената има тазово или напречно предлежание на плода, бъдещата майка трябва да преразгледа навиците си:

 • Трябва да планирате отново диетата си, важно е да ядете много зеленчуци и плодове.
 • Бъдете физически активни, правете повече разходки на чист въздух.
 • Откажете се от познатата и удобна поза, в която жената е свикнала да спи.

Често бременната жена спи цяла нощ в едно положение, ако случаят е такъв, това трябва да се промени. Всяка вечер трябва да заспите в различни позиции, подобни действия ще помогнат на детето да се преобърне, както и майката да търси удобна поза.

Има гимнастика за бременни жени, така че плодът да се обърне, но за да започнете да изпълнявате определени упражнения, трябва да се консултирате с лекар.

Упражнения

За да се обърне плодът, има гимнастика за бременни жени, но има редица противопоказания за нея:

 • Ситуацията, когато плацентата блокира изхода на матката.
 • Вероятността за спонтанен аборт.
 • Други индивидуални характеристики.

Гимнастиката за бременни жени, така че плодът да се обърне, е противопоказана при жени, които страдат от проблеми със сърцето, черния дроб, бъбреците. Във всеки случай експертите ще могат да изготвят индивидуален гимнастически комплекс за бременни жени, така че плодът да се обърне. Упражнението може да направи бебето по-активно и да тонизира матката..

Жените, които са практикували йога преди бременността, могат да използват вече познатите упражнения, те ще помогнат за промяна на позицията на плода. Въпреки това жените, които никога не са опитвали йога, не се съветват да започнат да го правят, тъй като липсата на опит може да доведе до нараняване.

Необходимо е да започнете гимнастика за бременни жени, за да промените позицията на плода под наблюдението на специалист. Не можете да започнете да правите упражнения, без да подготвите тялото, без да загрявате.

Гимнастика за бременни жени за обръщане на плода

 • За начинаещи жени лекарите съветват да правят упражнението в легнало положение. Трябва да поставите възглавница или валяк под гърба си, така че положението на таза да е на около двадесет сантиметра над нивото на леглото. Раменете трябва да са надолу. Необходимо е да лежите в това положение поне 20. Трябва да изпълнявате упражнението от няколко минути, постепенно увеличавайте продължителността всеки ден. В това положение детето става по-лесно да се движи. И инстинктивно заема поза - с главата надолу.
 • Има ситуация, когато матката е в повишен тонус. В този случай експертите съветват да се правят упражнения от I.F.Dikan. Необходимо е да заемете позиция от дясната страна и да сте в нея около 10 минути. След това се преобърнете на лявата си страна. Трябва да повтаряте упражненията 4 серии три пъти на ден..
 • Ако тонусът на матката е нисък. В този случай се препоръчва гимнастика за бременни жени да обръщат плода по програмата на В. В. Фомичева. Комплексът от такива упражнения кара мускулите на корема да се свиват, в резултат на което тонусът на матката се увеличава и детето заема желаната позиция.
 • Когато тонусът на матката е непостоянен. Гимнастиката за бременни жени се препоръчва от лекарите, така че плодът да се обърне по метода на Е. В. Брюхина. Упражненията са насочени към отпускане на корема; всички упражнения трябва да се изпълняват в коляно-лакътна позиция. След като сте заели изходната позиция, трябва да започнете бавно да вдишвате и издишвате за 6 повторения. След това повдигнете правия си крак нагоре, като го отведете настрани, докоснете пода и го поставете на коляното си. Направете 4 комплекта за всеки крак. В края на упражнението "котка" 10 пъти.
 • Много жени се съветват да изпълняват упражнения на Кегел, за да може детето да се обърне в правилната позиция. Такава гимнастика за бременни жени, така че плодът да се обърне, ще помогне на жената и детето да се подготвят за предстоящото раждане..

Преди да направите упражненията, трябва да извършите мини - загряване и след това да преминете към основната част на урока:

 • Докато сте в изправено положение, трябва да се наведете наляво, да се върнете в изходна позиция и след това да се наведете надясно. Трябва да изпълните упражнението 4-5 пъти. Важно е наклоните да се редуват с вдишване и издишване..
 • Заемете изправено положение, повдигнете ръцете си, докато вдишвате настрани. След това издишайте и сгънете ръце пред себе си, обърнете се надясно, след това повторете в другата посока. Изпълнете четири подхода.
 • Изправете се и се облегнете на стол или стена, повдигнете огънатия крак встрани. И изпълнявайте пет пъти с всеки крак.
 • Упражнението се изпълнява в изправено положение. Десният крак е на стол, другият крак е на пода. При вдишване ръцете се повдигат настрани, при издишване горната част на тялото и таза се накланят напред. Три писти от всяка страна.
 • След като заемете коленичила позиция, трябва последователно да повдигнете краката назад. Пет комплекта за всеки крак.
 • След като заемете позиция на Бог, трябва да огънете горната част на крака, докато вдишвате, а когато издишвате, да го огънете. След това започваме да рисуваме кръгове във въздуха с крак. Изпълнете пет сета на всеки крак.
 • Заемете позицията "котка". Застанете на колене, починете на дланите си, спуснете главата надолу, в същото време гърбът се навежда нагоре, поемете дълбоко въздух. Това упражнение трябва да се прави бавно. След това главата и гърбът се връщат в първоначалното си положение при издишване. Десет повторения.
 • Упражнение "полумост". Легнал по гръб, вдишайте и повдигнете долната част на гърба нагоре, докато издишвате, върнете се в изходна позиция. Изпълнете два подхода.

„Важно е да се отбележи, че гимнастиката за бременни жени, за да се обърне плода, трябва да се изпълнява в спокоен ритъм, без резки движения, с правилно дишане.“

Харесайте статията, кажете на приятелите си

SALID © В случай на пълно или частично копиране на материала се изисква връзка към източника.

Открихте грешка в текста? Маркирайте желания фрагмент и натиснете ctrl + enter

Напречното положение на плода - как да се роди и дали може да се промени

Напречното положение на плода не е естествено. Но дали това състояние е толкова опасно, какво трябва да се направи от бременна жена и какво, напротив, е забранено и дали е възможно да се повлияе на промяната в позицията на бебето, нека разгледаме по-подробно.

Правилно положение на плода и видове аномалии

Обикновено бебето се поставя с главата надолу по време на раждането, с лице към гръбначния стълб. Това е оптималната позиция, при която ражданията са най-малко вероятни..

Бебето не заема веднага правилната позиция - стига да има достатъчно място в матката, то активно се обръща, преобръща се. Но колкото по-близо до раждането, толкова по-малко място остава за „маневри“. По правило плодът е в правилната позиция до 32–34 седмици. Но ако през този период бебето не е заело правилната позиция, не се паникьосвайте. Плодът може да се обърне на 35 седмици и дори директно в деня на раждането.

Най-честите аномалии на плода са тазовите и напречните. По-рядко срещан диагонал.

Напречното положение на детето е ситуация, когато плодът лежи през коремната стена, с лице към стомаха или гръбначния стълб на майката. Освен това нейната надлъжна ос е под ъгъл от 90 ° спрямо оста на матката.

Напречното положение по време на раждане се среща при 1-2% от бременностите, докато случаите на напречно поставяне на бебето до 32 седмици и впоследствие променя позицията в правилната тазова позиция - повече от 30%.

Причини за напречно разположение на плода

Както всяка друга патология, страничното положение на детето има свои причини. Те са свързани както с аномалии при майката, така и с фетални патологии..

Аномалии на околоплодната течност

Както твърде много, така и твърде малко околоплодна течност може да накара бебето да заеме грешна позиция..

Полихидрамнионът (обемът на околоплодните води е 2 литра или повече) пречи на бебето да се обърне в правилната посока поради образуването на твърде много свободно пространство. Такива бебета често сменят местоположението си, малко преди да родят, могат да променят правилното разположение на грешното и обратно..

Ниската вода (обем на течността по-малък от 60 ml) също е пречка за позицията на таза, тъй като бебето е притиснато от стените на матката. В резултат на това плодът заема принудително положение, което намалява налягането.

Намален тонус на маточните стени и отпуснати коремни мускули

Обикновено матката има формата на обърната круша с еластични и еластични стени. Такъв орган издържа натоварването на растящия плод, предотвратявайки увисване.

Но често се случва мускулите да са слаби и след това се разтягат, вместо да поддържат плода. В този случай е по-трудно бебето да заеме правилната вертикална позиция..

Слабост на коремните мускули и маточните стени най-често се наблюдава при жени, които раждат отново, тъй като тези органи вече са били натоварени и не са могли да се възстановят напълно.

Патологии на прикрепване на плацентата

Местоположението на бебето през маточната кухина също може да бъде повлияно от неправилно прикрепена плацента. Когато седалката на бебето е отдолу, напълно или частично блокирайки входа на матката, тя „заема“ пространството, където нормално трябва да се намира главата на бебето. В този случай детето търси най-удобната поза, вземайки напречно предлежание.

Аномалии на матката

Следните патологии се отнасят до новообразувания, които засягат местоположението на плода:

 • полипи;
 • аденоми;
 • влакнести образувания.

По правило тези явления не застрашават бременността, поради което лекарите най-често решават да напуснат образованието преди раждането. Но именно те са причината за такива патологии като маточно кървене и неправилно поставяне на плода в матката..

Много по-честа причина за страничното положение на плода е повишеният тонус на матката. Тази диагноза се поставя при повече от 50% от бременностите и изисква бъдещата майка внимателно да спазва защитния режим..

Нюанси на структурата на матката и таза

Много по-рядко - не повече от 1-2% от бременностите - се усложняват от патологии на структурата на матката. Сравнително по-често - при 10-15% - аномалии на тазовите кости.

Тези характеристики включват следните условия:

 • двурога матка - с отделяне от преграда в горната част;
 • седловидна матка (матка с преграда) - с провисване в дъното;
 • клинично тесен таз - когато тазовият пръстен е по-малък от главата на бебето.
Патологиите в структурата на матката са пречка за правилното местоположение на плода

Такива патологии физически не позволяват на плода да заеме правилната позиция. Като правило жената знае за тези състояния много преди бременността и е постоянно наблюдавана от лекар по време на „интересна ситуация“.

Патологии и особености на детското развитие

Характеристиките и патологиите на плода, които му пречат да заеме правилната тазова позиция, включват:

 • голямо тегло (големи плодове);
 • хидроцефалия (натрупване на течност в мозъка);
 • аненцефалия (недоразвитие на лявото или дясното полукълбо).

В случай на откриване на такива състояния, бременна жена в повечето случаи се предлага доставка чрез планирано цезарово сечение..

Диагностика на напречното положение на детето в матката

Има следните начини за диагностициране на страничното положение на плода:

 1. Визуална инспекция. Този метод е най-информативен в края на бременността, когато плодът е достатъчно голям. При напречното положение на плода коремът изглежда кръгъл или напречно овален, за разлика от надлъжно овалния, когато е правилно.
 2. Палпация. Също така, метод за външен преглед, при който лекарят слага едната ръка на главата на бебето, а другата върху областта на краката.
 3. Аускултация или слушане на сърдечния ритъм на плода. Произведено със стетоскоп. В напречно положение пулсът ще се чува в пъпа.
 4. Ултразвук. Най-информативният метод за изследване, по време на който специалистът не само установява факта на напречното положение, но и оценява състоянието на плода.

Рискове в напречното положение на плода

Тъй като матката обикновено има крушовидна форма, удължена вертикално, напречното положение на бебето създава значително натоварване на стените му. Гръбначният стълб също страда от неравномерно разпределено натоварване.

Има следните усложнения, които могат да доведат до странично положение:

 • кървене и руптура на матката;
 • преждевременно раждане с разкъсване на мембраните и изтичане на вода;
 • фетална хипоксия по време на раждане в случай на изтичане на околоплодна течност;
 • загуба на която и да е част от тялото на детето - крака, ръце, рамо или пъпна връв;
 • смърт на майка или дете.

Ето защо е толкова важно да избягвате както физическия, така и емоционалния стрес, когато бебето е в грешна позиция..

Напречно положение на близнаци

Въпреки факта, че в матката винаги няма достатъчно място за две бебета, рядко се случва някое от децата да заеме напречно положение - само при 1-2% от бременностите.

Оптималните и най-вероятните варианти за поставяне на две бебета се считат за двойно представяне на главата или поза „вале", когато единият плод е в позиция на главата, а другият е в таза.

Когато напречната позиция все още е заета от бебета и това се наблюдава и при двете деца, раждането се извършва по метода на планираното цезарово сечение.

В случая, когато единият плод заема надлъжно положение, а другият - напречно положение, бебето от правилната позиция може да се роди независимо, а за второто, за да се спаси второто дете, обикновено се използва спешно цезарово сечение.

Гимнастика за преобръщане на напречно легнало бебе

Всички следващи упражнения се препоръчват да се правят след консултация с Вашия лекар..

Това зареждане се извършва между храненията. След хранене трябва да мине поне час. По време на урока е важно да останете в спокойно състояние и позитивно настроение, да не бързате. При най-малкото чувство на дискомфорт упражнението трябва да бъде спряно и да се консултирате с лекар.

Алгоритъм за първото упражнение:

 1. Седнете на еластична повърхност (ако е легло, то с матрак, който не се огъва много) от лявата страна.
 2. Легнете в това положение за 8-10 минути, след това поемете дълбоко въздух и бавно се преобърнете на дясната си страна.
 3. След 8-10 минути, поемете дълбоко въздух отново и се преобърнете обратно на лявата си страна.
 4. Правете упражнението 3-4 пъти на ден по 4-5 завъртания.

Второто упражнение е следното: легнали по гръб, сложете възглавници под кръста и краката, така че краката да са с 25-30 сантиметра по-високи. Легнете в това положение за 10-15 минути 2-3 пъти на ден.

Особено ще подчертаем упражнението „поза на коляното-лакът“. Това е универсална позиция, която помага да се справите както с хипертоничността, така и с неправилната позиция на плода, и дори подобрява състоянието на бебето с неправилно прикрепена плацента. Упражнението е статично: застанете в посочената позиция и бъдете в него по 15-20 минути всеки ден, 2-3 пъти на ден.

Авторът на тази статия също се е сблъскал с такава патология като страничното положение, влошено от хипертоничността на матката, която придружава цялата бременност. И лекарят препоръча да се прави статично упражнение „позиция на коляното-лакът“, когато е възможно. Основното нещо е да не скачате нагоре и да не бягате, за да правите „неотложни въпроси” след приключването му - трябва да легнете 30-40 минути. Прилежно спазвах инструкциите, средно успях да правя 4-5 пъти на ден.

Вторият съвет от лекаря, помагащ на плода да заеме правилната позиция, се отнася до съня: трябва да спите от страната, където е главата на бебето. Според гинеколога такова неудобно положение може да повлияе и на движението му в „правилната“ посока..

В допълнение към медицинските съвети, сестрата препоръча действие от категорията „вярвайте или не“: оставете таткото на бебето да говори с него, помолете бебето да се преобърне. Забавни и странни съвети, но за да съм сигурна, че направих всичко, което можах, помолих съпруга си да „говори“ с бебето в навечерието на ултразвука. И бях изненадан да чуя, че плодът е в правилната позиция, с главата надолу. Какво е повлияло - зареждане или „говорене“ с татко, не мога да кажа, но факт остава факт: бебето се е преместило от страничното положение към главата.

Комплект упражнения според Грищенко и Шулешова

 1. Началната позиция е легнала на ваша страна. Необходимо е да бъде разположен отстрани, където са разположени краката на плода. Издърпайте краката към себе си и бъдете в това положение 5-10 минути. След това се обърнете от другата страна, издърпайте краката и легнете още 5-10 минути.
 2. Легнете на дясната си страна, първо се огънете и след това се изправете. Повторете упражнението 5-10 пъти. След това се обърнете от другата страна и повторете упражнението 5-10 пъти.
 3. Началната позиция е седнала на твърда повърхност. Свийте коляното си и го дръпнете към себе си. Необходимо е да се прави упражнението от страната, където са краката на плода. Сгъвайки крака си, направете полукръг с него, придърпвайки го към корема. Поемете дълбоко въздух и вдишайте и бавно върнете крака в първоначалното му положение.

Въртене на плода навън

Външната ротация на плода е много опасна, травмираща процедура, по време на която лекарят натиска ръцете си върху корема, за да разгъне плода. Тъй като лекарят не може да види точното местоположение на плода и крайниците му, тази манипулация не се счита за безопасен и ефективен начин за разгръщане на бебето. Тази манипулация се извършва само в болнични условия, тъй като усложнения като руптура на матката, кървене или отлепване на плацентата са много чести. Днес тази операция е забранена в много европейски страни. В Русия не е забранено, но се извършва много рядко и в изключителни случаи. Цезарово сечение е много по-безопасен метод..

Раждане в напречно положение на плода

Най-безопасният метод за раждане за плода е планираното цезарово сечение.

Ако жената е бременна с близнаци и шийката на матката е напълно разширена, се допуска ръчно завъртане на плода на крака през вагината, последвано от екстракцията му през родовия канал. Този метод е допустим и в случай на ранно раждане. В същото време прогнозата в такива случаи е по-неблагоприятна, отколкото при планирано цезарово сечение..

В случай на загуба на една или повече части от тялото на плода през родовия канал, е позволено да се премества падналият крайник.

По този начин страничното положение на плода е индикатор, който се променя оптимално преди раждането. Ако по време на раждането плодът остане в това положение, най-безопасно е да се направи цезарово сечение..