Всяка жена, която планира бременност, иска да знае възможно най-скоро дали е зачело, защото с настъпването на тази „интересна ситуация“ става необходимо да се промени обичайният ритъм на живот. Веднага след като жената разбере, че е забременяла, тя започва да бъде по-внимателна за здравето си, променя вкусовите си навици и се опитва да се предпази от различни видове ситуации, които застрашават нейното положение. Ето защо в тази публикация ще се опитаме да разберем как да разберем, че зачеването е настъпило?

Как е зачеването?

Тъй като не искахме, но не е възможно да се определи с висока точност моментът, в който се е случило оплождането на яйцето. В крайна сметка всички процеси на сливане на мъжките и женските зародишни клетки се случват, макар и вътре в женското тяло, но напълно автономно. Следователно, първите усещания след зачеването, показващи развитието на нов живот в утробата, се появяват едва след имплантирането - прикрепването на вече оплодено яйце към стената на матката. Но първо нещата първо.

Овулация

По време на овулация, която настъпва от 12 до 24 часа, ако е имало незащитен полов акт, мъжките сперматозоиди навлизат във фалопиевите тръби и само 1, по-рядко - 2, от тях стигат до своята "цел" - до яйцеклетката. В този момент се случва сливането на мъжки и женски набори хромозоми, определят се полът и други характеристики на детето и започва активно разделяне на клетките - бластомери. На този етап жената може да усети само признаците на продължаваща овулация. Следователно, на този етап да се определи дали зачеването е станало или не, разчитайки само на усещания, не е възможно от гледна точка на физиологията..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/07/dve-ovulyacii-v-odnom-cikle2-300x113.jpg "alt = "Две овулации в един цикъл" width = "300" height = "113" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/07/dve-ovulyacii-v- odnom-cikle2-300x113.jpg 300w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/07/dve-ovulyacii-v-odnom-cikle2.jpg 660w "размери =" (максимална ширина: 300px) 100vw, 300px "/> Когато дойде третият ден след оплождането на яйцеклетката, ембрионът вече се състои от 6-8 клетки, по-рядко 10 и в същото време генетичният му код вече е напълно оформен. И именно на този етап се полага развитието на близнаците. в момента в тялото на бъдещата майка се увеличава синтеза на естрогени, което може да бъде придружено от леко неразумно повишаване на телесната температура и други симптоми на лека настинка.

4 дни след зачеването ембрионът вече има 10-16 клетки. Също така си струва да се отбележи, че по това време той навлиза от фалопиевата тръба директно в маточната кухина..

Имплантация

Между 5-ия и 7-мия ден гестационното яйце търси място за по-сигурно закрепване към стената на матката. По това време е възможно имплантационно кървене, което се случва по време на закрепването на яйцеклетката към маточната стена, което може да бъде придружено от кърваво отделяне..

Можете да прочетете повече за това в една от предишните ни статии Имплантиране на ембриони: характеристики на процеса, признаци и предпазни мерки за поддържане на бременност

По такива секрети е невъзможно да се определи, че яйцеклетката е прикрепена към стената на матката със 100% гаранция, но, като се вземат предвид допълнителните усещания, които възникват, може да се определи, че нов живот вече е възникнал в утробата на майката.

След седмица след зачеването, ако имплантацията е била успешна, започва хорионът - плацентарната мембрана на ембриона. И вече на 8-ия ден в тялото на жената концентрацията на човешки хорион гонадотропин - hCG - хормон, произведен директно от плацентата на плода и е необходима за осигуряване на пълното развитие на детето и неговото раждане.

Възможно е да се определи концентрацията на гонадотропин още 10 дни след оплождането на яйцеклетката, което може да се направи или с помощта на домашни тестове за бременност, или чрез даряване на кръв за клиничен анализ. По правило по това време вече се открива забавяне на менструацията. Освен това трябва да се отбележи, че hCG се появява в кръвта по-рано, отколкото в урината, така че клинично изследване може да бъде взето след 1-2 дни закъснение.

Как да разберем дали е настъпило зачеване?

Както бе споменато по-рано, непосредствено след оплождането на яйцеклетката не е възможно да се определи фактът на зачеването. Първите признаци на „интересна позиция“ се появяват едва след като яйцеклетката е прикрепена към стената на матката. Какви усещания може да почувства бъдещата майка, ако зачеването е било успешно??

Признаци на бременност: какви са те

След имплантиране на гестационно яйце към стената на матката са възможни следните признаци, показващи бременност:

 1. Повишена телесна температура. Показанията на термометъра не трябва да са твърде високи - не повече от 37,3-37,5 ° C. Този симптом се дължи на повишено ниво на хормони в организма на бъдещата майка, което е провокирано от активното му преструктуриране за все по-интензивна работа. Също така си струва да кажем няколко думи за факта, че когато настъпи бременност, базалната температура също се увеличава. Следователно, ако жената поддържа подходящ календар, тогава според постоянно високи BT показатели - не по-ниски от 37 ° C - тя ще може да определи както началото на овулацията, така и зачеването.
 2. В първите дни след имплантацията физическите усещания също могат да се превърнат в знак за зачеване. Например, промяна в гастрономическите предпочитания, пристъпи на гадене, повръщане. Но ако първият признак на горното е свързан с хормонални промени, то последните два, както казват много лекари, са реакцията на организма към повишено ниво на токсични вещества в него, на което плодът реагира много остро, провокирайки прословутата токсикоза.
 3. Вагинално отделяне. След настъпването на бременността броят им се увеличава значително. И ако те не са придружени от сърбеж и неприятна миризма, тогава те се считат за норма. В противен случай на жената се препоръчва да потърси съвет от лекар, тъй като независимо от положението на изписването не трябва да причинява дискомфорт.
 4. Изтръпване в матката. Този симптом на зачеването може да продължи 2 седмици от момента на имплантиране на ембриона..

Как иначе може да се прояви зачеването

В допълнение към описаните по-горе признаци на бременност могат да се появят непреки симптоми, което показва, че тялото на жената активно развива нов живот..

Така че, известно време след като ембрионът се прикрепи към маточната стена, могат да се наблюдават промени в млечните жлези: те започват да се увеличават по размер, което е придружено от увеличаване на тяхната чувствителност. Този симптом е свързан със същите хормонални промени, поради които гърдата започва активно да се подготвя за лактация. В него започват да се развиват нови лобове, броят на клетките, отговорни за производството на мляко, се увеличава.

Говорейки за промени в млечните жлези, заслужава да се отбележи, че началото на бременността може да бъде придружено и от промяна в паразитния ореол: той придобива по-тъмен нюанс.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/08/kak-ponyat-chto-zachatie-proizoshlo2-300x225.jpg "alt = "Как да разберем, че е настъпило зачеването" width = "300" height = "225" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/08/kak-ponyat-chto- zachatie-proizoshlo2-300x225.jpg 300w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/08/kak-ponyat-chto-zachatie-proizoshlo2.jpg 660w "размери =" (максимална ширина: 300px) 100vw, 300px "/> Друг признак на зачеването може да бъде, колкото и да е странно, цистит. Промените в кръвния поток в матката и малкия таз провокират промени в пикочно-половата система на жената. В този случай циститът не възниква на фона на развитието на инфекциозно-възпалителен процес, а е реакция пикочната система за промяна на състава на урината, която става по-кисела.В допълнение може да има натиск от матката върху пикочния мехур и болка по време на уриниране.

Не се препоръчва всеки симптом да се разглежда поотделно като знак за зачеване, но в комбинация те ще показват развитието на бременността.

Защо трябва да знаете за първите симптоми?

Ако една двойка планира бременност, тогава знанието за факта, че тя е настъпила ще помогне да се пренастрои към "по-безопасен" ритъм на живот възможно най-скоро. Какво дава ранна диагноза на бременността:

 • жената може да започне да се придържа по-рано към някаква специална обогатена храна:
 • можете навреме да се откажете от трудната, изтощителна работа и да преминете към по-лесна работа;
 • бъдещата майка ще се опита да се предпази от всякакъв стрес и други ситуации, които застрашават нейното здраве и бременност.

Освен това има и друг вариант, защо трябва да знаете за първите симптоми на зачеването. Невъзможно е да се каже, че всяка бременност е желателна и всеки от нас отлично разбира това. Някои жени дори не мислят за появата на деца на този етап от живота си, което може да се дължи на редица фактори: банално отсъствие на постоянен партньор, който не би имал нищо против създаването на семейство, липса на финансови възможности или преследване на други цели, например, кариерно израстване и др..

В случай на нежелана бременност, жената може сама да реши да я прекрати. И колкото по-скоро тя научи за факта на зачеването, толкова по-малък е рискът от развитие на последиците от такава процедура. И затова е много важно да знаете кои са първите признаци на зачеването..

В края на тази публикация бих искал да обобщя:

 1. Независимо дали бременността е планирана или не, познаването на признаците на зачеването ще помогне да се вземат своевременно подходящи решения..
 2. Как да разберете дали е настъпило зачеване? Можете да се ръководите или от признаци, показващи началото на бременността, или да прибягвате до помощта на тестове или да вземете анализ за hCG 1-2 дни след закъснение на менструацията.
 3. Важно е да се разбере, че всички признаци на бременност имат изключително информативен характер и не се препоръчва да се преценява по тях за началото на зачеването, като се вземат предвид само един или друг симптом. Само в комбинация те могат да дадат повече или по-малко надежден резултат..

Какво мислиш за това? Може би знаете за други симптоми, които показват, че в тялото е настъпило зачеване? Споделете с нас и нашите читатели интересна информация, която може дори да е много полезна за някого! Оставете вашите коментари в края на публикацията.

Признаци на оплождане на яйцеклетки, симптоми на зачеване

Клиничните признаци на бременност започват да се проявяват след 3-4 гестационна седмица. Процесът на оплождане на яйцеклетката се планира ежедневно и всеки период има свои собствени симптоми..

Как се извършва оплождането?

Оплождането е сложен процес, състоящ се от няколко етапа. Сред тях са:

 • определяне на овулация, за да се увеличи шансът за успешно оплождане;
 • навлизането на сперматозоиди в женската генитална област;
 • сливане на репродуктивните гамети с образуването на зигота;
 • движение на оплодено яйце от маточните тръби в маточната кухина;
 • прикрепване и въвеждане на ембриона в ендометриума.

Времето, необходимо за оплождането, се определя от жизнения цикъл на гаметите. Яйцеклетката е способна да приема сперма в рамките на 12-24 часа. Спермата може да бъде активна в тялото в продължение на 7 дни. Следователно определянето на периода на овулация е важно за успешното оплождане..

Кой ден след овулацията настъпва бременност??

Срокът на бременността се определя от периода на живот на яйцеклетката и спермата, както и от времето на полов акт.

Ако това се е случило в деня, когато ооцитите напуснат фоликулите, тогава бременността трябва да настъпи след една седмица. В случай, че сперматозоидите са влезли в женското тяло няколко дни преди овулацията, тогава оплождането ще настъпи 3-4 дни след освобождаването на яйцеклетката.

Благоприятен период за зачеване

Най-благоприятното време за оплождане е денят на овулация. Яйцеклетката запазва жизнеспособността си за 12-24 часа, сперматозоидите - около седмица.

Мъжките зародишни клетки могат да влязат в тялото няколко дни преди овулацията и да поддържат своята плодовитост. Следователно, благоприятен период за зачеване се счита седмица преди освобождаването на зрял ооцит и ден след това.

Срокът на оплождане на яйцеклетката

Срокът на оплождане на яйцето се определя от периода на неговата жизнеспособност. След освобождаването на зрял ооцит от фоликула, зародишната клетка запазва способността си за оплождане в продължение на 12-24 часа. През това време сперматозоидите трябва да проникнат в яйцеклетката. Ако това не се случи, ооцитът завършва своя жизнен цикъл. Следващата възможност за зачеване ще дойде след месец..

Симптоми на оплождане

За да се определи наличието на бременност, е необходимо да се направи кръвен тест за hCG 14 дни след оплождането. Освен това има симптоми, наличието на които може да показва успешно зачеване..

Разстроен стомашно-чревен тракт

Първите признаци на оплождане могат да бъдат свързани с дисфункция на стомашно-чревния тракт. Това се изразява със следните симптоми:

 • чувство на гадене;
 • периодично повръщане;
 • пренаселеност и подуване на корема;
 • нарушение на вкуса.

Тези симптоми са типични за периода, когато ембрионът се имплантира в маточната кухина..

Цистит

Бременността е придружена от промяна в хормоналните нива. Това може да провокира отслабване на защитните функции на организма. При намален имунитет шансът за инфекция се увеличава. Най-често отделителната система страда с развитието на цистит.

Промяна на базалната температура

Високият брой на базалната температура през втората половина на менструалния цикъл може да показва бременност.

Промяна в нивата на hCG

Увеличаването на нивото на hCG в кръвта е надежден признак за успешно оплождане на яйцеклетка след овулация. Този анализ се извършва 2 седмици след зачеването. Рязкото повишаване на концентрацията показва бременност.

Болка в гърдите

На фона на бременността настъпва промяна в хормоналните нива. Това се отразява в състоянието на млечните жлези. Успешното оплождане води до увеличаване и нежност на гърдите. Тези симптоми са типични за началото на менструацията. На фона на бременността обаче те придобиват по-изразено и продължително протичане..

Психологически промени

Емоционалната лабилност е характерен признак на бременността. Жената става хленчеща, раздразнителна, тревожна. Честите промени в настроението се дължат на хормонални промени в тялото..

Кървави проблеми

В този случай имаме предвид имплантационно кървене, което се случва след успешното въвеждане на ембриона в маточната стена. Разрядът има оскъден размазващ характер. Често се възприема като настъпване на менструация. При наличие на изразено кървене, което продължава дълго време, се препоръчва консултация с лекар.

Подуване на корема

Газовете и подуването често се появяват през първите седмици на бременността. Те обикновено изчезват до края на менструалния цикъл. В някои случаи възниква непоносимост към определени храни или миризми. Възможни са нови хранителни навици.

Стомашни болки

Появата на дърпащи болки в долната част на корема и повтарящи се спазми са характерни за бременността. Обикновено симптомите изчезват след няколко дни. Ако има нарастване на болката, тогава трябва да се консултирате с лекар.

Умора

Хормоналният дисбаланс е причина за много промени в тялото на бременна жена. Това води до умора, сънливост, умора.

Повишени симптоми на ПМС

Често първите симптоми на бременност са подобни на тези на ПМС. Ако клиничните признаци станат изразени и продължителни, това може да означава патологично закрепване на плода. В този случай посещението при лекуващия лекар е задължително.

Стомашни болки

За първите седмици на бременността са характерни дърпащи периодични болки в долната част на корема. В някои случаи синдромът на болката може да се разпространи в лумбалната област..

Намалена имунна защита на организма

За да не възприеме тялото на жената ембриона като чуждо тяло, защитните функции на тялото намаляват. Това позволява на ембриона успешно да се прикрепи и да проникне в ендометриума..

Забавена менструация

Най-характерният признак за настъпване на бременността. Ако менструацията не е дошла навреме, тогава шансът за успешно оплождане се увеличава. Най-накрая можете да потвърдите бременността с кръвен тест за нивата на hCG..

Гадене и повръщане

Дисфункция на стомашно-чревния тракт, хормонални промени в тялото провокират появата на гадене. Повръщането също е често срещан признак на бременност..

Признаци на зачеване през първата седмица

Първата седмица е последвана от окончателното прикрепване на ембриона към маточната стена. Първите симптоми след зачеването могат да бъдат:

 • кървави отделяния от гениталиите;
 • дърпане на периодични болки в долната част на корема;

Изписването показва успешното въвеждане на ембриона в ендометриума на матката. Те изчезват сами след няколко дни. Ако болката и кървенето продължават дълго време, трябва да се консултирате с лекар.

Признаци за оплождане на яйцеклетката през втората седмица

Втората седмица на бременността се характеризира с активно разделяне на ембриона. Той нараства по размер. Клиничните симптоми се проявяват на 12 гестационна седмица.

Те включват:

 1. Промяна на вкусовите навици.
 2. Прозрачно отделяне от гениталиите. Те са без мирис и безцветни.

Симптоми на зачеването по време на оплождането на яйцеклетката през третата и четвъртата седмица след оплождането

Третата и четвъртата седмица на бременността са придружени от изразена симптоматична картина. През този период ембрионът успешно имплантира в стената на матката и започва активен растеж..

Основните прояви на бременността са:

 • емоционална лабилност;
 • увеличаване на размера и появата на болезненост на млечните жлези;
 • сънливост;
 • умора;
 • подуване на корема;
 • нарушаване на органите на стомашно-чревния тракт;
 • промяна в либидото.

Признаци на зачеване през деня

Първите две седмици след оплождането се характеризират с активни промени в организма. Ембрионът изминава дълъг път от прикрепването към ендометриума до началото на формирането на вътрешните органи. Помислете за основните симптоми на успешното оплождане на яйцеклетките през деня.

Първи ден

Сперматозоидите пътуват през фалопиевата тръба до яйцеклетката. След това гаметите се сливат, образувайки зигота. Този период не е придружен от никакви клинични симптоми..

Трети ден

Характеризира се с готовността на тялото за имплантиране на ембриони, което е придружено от хормонални промени. В тази връзка има усещане за гадене, умора, главоболие, нарушен апетит.

Четвърти ден

След като половите клетки се слеят и образуват зигота, тя се премества в маточната кухина. През този период може да се появи дискомфорт в корема, усещане за пренаселеност, повишено образуване на газ..

Петият ден

На петия ден ембрионът се имплантира в стената на матката. Процесът отнема няколко дни. Ако ембрионът остане във фалопиевата тръба, се развива извънматочна бременност. Това е придружено от повишаване на телесната температура, поява на студени тръпки, изпотяване, бледност на кожата.

Шести ден

При наличие на бременност на 6-ия ден базалната температура се повишава. Жената изпитва дискомфорт в долната част на корема. Симптомите са подобни на тези при менструация.

Седми ден

Имплантирането на ембрион може да бъде придружено от появата на кървави отделяния от гениталиите. Те са оскъдни и преминават сами..

Осми ден

Хормоналният дисбаланс води до тежка умора, сънливост, умора, главоболие и световъртеж.

Девети ден

Този период се характеризира с наличието на незначително количество зацапвания и признаци на хормонални промени.

Десети ден

При нормалния ход на бременността процесът на имплантиране на ембриона завършва на 10-ия ден. Това може да се потвърди чрез кръвен тест за гонадотропен хормон..

Единадесети ден

По правило симптомите на ПМС се появяват на 11-ия ден от менструалния цикъл. Те включват емоционална лабилност, главоболие, чувствителност на гърдите и уголемяване. Ако тези признаци отсъстват, тогава най-вероятно бременността се развива успешно..

Дванадесети ден

Към клиничните признаци се добавят диспептични симптоми. Те включват повръщане, повишена чувствителност към миризми, чувство на гадене, промени във вкусовите навици.

Тринадесети ден

Хормоналните промени водят до появата на изразени промени в млечните жлези. Те се увеличават по размер, стават болезнени при палпация. В някои случаи е разрешено леко отделяне от зърната.

Шестнадесети ден

Този период се характеризира с полагане на нервната и костната система на плода.

Колко дни след зачеването се появяват реални симптоми на бременност??

Първите истински признаци на бременност се появяват след имплантирането на ембриона в ендометриума на матката. Дотогава всички симптоми са субективни..

Първите дни след оплождането не са придружени от специфични клинични прояви.

Симптомите ще се увеличават с нарастването на ембриона. Експертите отбелязват, че на 5-6 гестационна седмица жената може, без тест, да определи наличието на бременност по съответните симптоми.

Как се извършва оплождането

Достатъчно време минава от момента на сливане на зародишните клетки до образуването на ембрион. Специалистите разграничават няколко етапа на оплождане..

Моментът на оплождането

След завършване на полов акт, в тялото на жената навлиза достатъчен брой сперматозоиди. Не всички от тях влизат в маточната кухина. Много от тях се задържат от цервикалната слуз.

 1. Сперматозоидите, преминали бариерата, навлизат в зоната на маточната тръба. Там ги чака яйце, готово за оплождане..
 2. Благодарение на специална тайна, съдържаща се в женските генитални пътища, акрозомната мембрана е отслабена. Това позволява на сперматозоидите да влязат в яйцеклетката..
 3. За да унищожат защитната мембрана на ооцита, сперматозоидите отделят ензима хиалуронидаза.
 4. След като всички бариери са унищожени, гаметите се сливат.

Образуване на зигота и по-нататъшно разделяне

Процесът на оплождане отнема известно време. След като сперматозоидът влезе в яйцеклетката, тя активно се дели. Когато ооцитът достигне необходимия размер, се образува зигота. Съдържа генетичен материал от двамата родители. Полът на нероденото дете се определя от хромозомния набор на спермата. Ако съдържа само Х хромозоми, ще има момиче. Ако има Y хромозома, тогава ще се роди момче. Зиготата се придвижва от фалопиевата тръба в маточната кухина за по-нататъшно прикрепване към ендометриума. През цялото движение оплодената яйцеклетка продължава да се дели. Последният етап от този процес е бластоцистата.

Имплантация на бластула

Задачата на бластулата е да произвежда hCG, което допринася за успешното въвеждане на ембриона в ендометриума. В момента, когато бластулата е готова да се прикрепи към стената на матката, тя се развива до състоянието на яйцеклетката. След имплантацията ембрионът започва да се храни с вещества от кръвта на майката. С увеличаване на периода на бременност плацентата се развива. Тя започва да произвежда големи количества hCG. Няколко дни след имплантацията се появяват първите клинични симптоми на бременност.

Тест за бременност

Експертите препоръчват да се направи тест за бременност 14 дни след оплождането. Това време е достатъчно, за да може тялото да увеличи количеството на hCG. За да бъде тестването най-ефективно, то трябва да се извърши три пъти. Ако тестът се извърши твърде рано, съществува риск от фалшиво отрицателен резултат. Това ще предизвика психоемоционален стрес, който ще се отрази негативно на състоянието на женското тяло. Отрицателен резултат по време на тест за бременност може да възникне в следните случаи:

 • ембрионът не успя да се прикрепи към ендометриума;
 • прием на хормонални лекарства, които могат да изкривят данните от теста;
 • дефектен тест.

Най-надеждният тест, потвърждаващ бременността, е кръвен тест за определяне на нивото на hCG 2 седмици след оплождането.

Косвени симптоми

Тази група признаци на бременност е субективна. Те не винаги показват успешно зачеване. Косвените симптоми включват:

 • намален апетит;
 • промяна на вкусовите навици;
 • гадене и повръщане от време на време;
 • свръхчувствителност към различни миризми;
 • емоционална лабилност;
 • слабост, повишена умора;
 • сънливост;
 • чести позиви за уриниране;
 • появата на болезнени усещания и увеличаване на размера на млечните жлези;
 • увеличаване на размера на корема;
 • появата на пигментация в областта на зърната.

Горните симптоми могат да се появят по време на предменструалния период или по време на овулация. Надежден признак за бременност е кръвен тест за hCG..

Първите дни от зачеването на дете - знаци

В кой ден след зачеването се появяват първите признаци на бременност? Този въпрос е от голямо значение за жените, особено за младите хора. Зад привидно солидния и правилен въпрос се крие желанието да се успокоите и да получите отговор на въпроса - в кой ден след секса може да се появят признаци на бременност?

Първата трудност се крие във факта, че зачеването не се случва по време на секс, а в продължение на 5-14 дни. Също така си струва да се отбележи, че хормоналният фон на тялото се променя в рамките на 10-12 дни. Това означава, че първите тестове могат да покажат бременност не по-рано от 15 - 20 дни след полов акт..

Женското тяло обаче може да подава свои собствени сигнали за това дали процесът на оплождане е завършил или не. Ще говорим за този и други въпроси, свързани с проявите в първите дни след зачеването..

 • 1 Кога да се направи тест за бременност след зачеването?
 • 2 Колко време отнема тестване за hCG?
 • 3 Променя ли се базалната температура след зачеването?
 • 4 Може ли да има зачеване веднага след менструация?
 • 5 Възможно е зачеване след овулация?
 • 6 Изчисляване на благоприятни дни за зачеване на дете
 • 7 Определяне на датата на раждане по дата на зачеването?
 • 8 Датата на зачеването влияе ли върху пола на нероденото дете?
 • 9 Какви процеси се случват в женското тяло през първите дни след зачеването?
 • 10 Какви са чувствата в първите дни след зачеването?
 • 11 Могат ли болките в корема да бъдат първите признаци на зачеването?
 • 12 Какво означава изписване след зачеването?
 • 13 Какво означава гадене и повръщане през първите дни след зачеването?
 • 14 Как да се държим след зачеването?
 • 15 Дали да продължите да правите секс след зачеването?
 • 16 Вреден ли е алкохолът след зачеването?
 • 17 Какво да правим за пушачи при зачеването?
 • 18 Как противозачатъчните хапчета влияят върху зачеването?

Кога да се направи тест за бременност след зачеването?

Тук също си струва да направим резервация, че процесът на зачеване означава завършване на полов акт. Не забравяйте, че периодът на точно зачеване може да достигне няколко дни. Очаквайте най-точния резултат не по-рано от 4 - 5 седмици от момента на коитуса. По-ранните опити за провеждане на тест могат да доведат до така наречения "фалшиво отрицателен" резултат, когато тестът показва, че няма факт на бременност, но всъщност той вече съществува или ще се случи в близко бъдеще.

Колко време отнема да се тествате за hCG?

HCG или хормон на бременността предоставя доста надеждна информация за факта на бременността през първите дни след зачеването. В тялото на небременна жена такъв хормон не се произвежда. Според разработената програма за определяне на бременност с помощта на хормон на hCG, анализ за неговото присъствие / отсъствие се подава 15 - 20 дни след полов акт, считано за зачеване.

Променя ли се базалната температура след зачеването?

Промяната в базалната температура през първите дни след зачеването е, че тя остава повишена. Въпреки това, има „прозорец“ при такава промяна, когато базалната температура спада през периода, когато ембрионът се имплантира в матката. Това явление е получило определението за „налагане на потъване“.

Може ли да има зачеване веднага след менструация?

Да, в първите дни след края на менструацията не само зачеването е възможно, но тези дни се считат за благоприятни за него.

За информация - възможността за зачеване винаги съществува, тоест във всеки ден, дори когато настъпи менструация. По-горе беше написано, че процесът не е моментален и неговата ефективност и продължителност зависи от много фактори.

Възможно е зачеване след овулация?

Самата овулация (фактът, че зряла клетка напуска яйчника) е необходима за зачеването. Освен това зачеването е невъзможно без овулация..

Обаче първият етап - оплождането се случва само на първия ден след овулацията. Ако това не се случи, яйцето умира. Този факт помага да се определи, че най-голямата вероятност за зачеване е 1 до 3 дни преди овулацията, както и директно в деня на овулацията.

Ако полов акт настъпи 12 до 20 часа след овулацията или по-късно, зачеването е малко вероятно..

Изчисляване на благоприятни дни за зачеване на дете

Основните критерии за изчисляване трябва да бъдат редовността и продължителността на менструалния цикъл. Най-благоприятният ден се счита за деня на овулацията и 1-3 дни преди нея. След като преброите кои дни от цикъла учи този период, планирайте концепцията.

Определяне на датата на раждане по дата на зачеването?

За отправна точка трябва да се счита датата на последната менструация. Според медицинската практика бременността продължава 280 дни или точно 40 седмици (тези седмици често се наричат ​​акушерски). Припокриването на две дати ще разкрие крайната дата.

Струва си да се отбележи, че раждането може да се случи по-рано или по-късно, дори 2 - 3 седмици, тъй като тялото на всяка жена има соеви черти. Това не е патология, а само характеристика. Много жени инстинктивно усещат първите признаци на зачеването и могат по-точно да определят датата на раждане..

Датата на зачеването влияе ли на пола на нероденото дете?

Всяко семейство наистина иска да роди дете от определен пол, а понякога и две наведнъж. За съжаление, не работят съвременни методи за семейно планиране или калкулатори за изчисляване на пола на нероденото дете. Женското яйце съдържа само YY хромозоми, тоест само женски. Спермата носи XY хромозоми, както мъжки, така и женски. Полът на нероденото дете зависи от това коя двойка хромозоми се сливат в единство в първите дни непосредствено след зачеването. Човекът все още не се е научил как да влияе на този процес.

Огромното количество информация, представена в Интернет, че съществуват техники, които могат да увеличат вероятността да се роди дете от желания пол, не е вярно. 50-50 шанс.

Единственият начин да се предскаже пола на детето е да се забременее в лабораторията по време на изкуствено осеменяване..

Какви процеси се случват в женското тяло в първите дни след зачеването?

Тялото се възстановява активно и се подготвя за бременност. Хормоналният фон се променя, матката се увеличава по размер, стените й изтъняват, шийката на матката се затваря. Един от яйчниците се превръща в хормонален генератор, в него се образува жълто тяло, което произвежда хормони в подкрепа на бременността.

Какви са усещанията в първите дни след зачеването?

Голям брой процеси протичат едновременно в тялото, които пряко или косвено влияят на нашето физическо и емоционално състояние. Фактът на зачеването не се усеща от жената, въпреки че мнозина не мислят така.

Повечето от симптомите, представени като симптоми на зачеването (да не се бърка с бременността), като гадене, сънливост, болки в корема, промени в настроението, загуба или повишен апетит и т.н., нямат нищо общо със зачеването. Тези прояви биха се появили във всеки случай и жената подсъзнателно или съзнателно ги приписва на зачеването. След като сте проучили подробно процеса на зачеване и първите дни от развитието на ембриона, ще разберете, че просто не може да има промени, които биха могли да повлияят на състоянието на тялото и да се проявят външно или вътрешно..

Също така си струва да се отбележи, че жените често се опитват да открият признаци на зачеване в себе си веднага след полов акт или в първите часове след него. По-горе беше написано, че периодът на зачеване от момента, в който сперматозоидът влезе във влагалището до факта на оплождането и движението на яйцеклетката може да бъде няколко дни. Следователно, всякакви усещания, свързани с признаци на зачеване, са измислени или наложени от.

Първите признаци на бременност (а именно бременност, когато хормоналният фон вече е пренареден) се появяват в повечето на 2-3 месеца и много се чувстват като бъдещи майки, когато другите забележат закръглено коремче.

Може ли болките в корема да бъдат първите признаци на зачеването??

Болката в корема в рамките на една или две седмици след полов акт няма нищо общо с възможното зачеване и, освен това, бременността.

Две седмици по-късно, в случай на зачеване, когато ембрионът е в процес на имплантиране в матката, тоест той търси удобно място за себе си, някои (дори и повечето) жени могат да получат слаби, дърпащи болки в долната част на корема, напомнящи на болка по време на менструация.

Подобни болки, в по-ярка проява, появяващи се от една страна в областта на яйчниците в периода 2 до 3 месеца след зачеването, могат да бъдат доказателство за извънматочна бременност, когато ембрионът се развива във фалопиевата тръба или спонтанен аборт.

Какво означава изписване след зачеването??

Изпускането с кървава природа, кафяви или розови цветове, наблюдавани веднага или до 4 дни след полов акт, нямат нищо общо при зачеването. В този случай те са предшественици на предстояща менструация или признаци на гинекологични заболявания от различно естество..

Ако такова отделяне се появи след 1 - 2 седмици, когато настъпи процесът на имплантиране на ембриона, това е следствие от този процес. Такъв разряд не трае дълго, 1 - 4 часа.

Кафяво или кърваво отделяне, наблюдавано между 3 и 12 седмици след зачеването, най-често е признак на спонтанен аборт. Повечето жени не им обръщат внимание, като ги бъркат с периоди, тъй като нямат представа за бременност.

Кърваво или кафяво отделяне, което започва след 8 до 12 седмици, най-вероятно е признак на извънматочна бременност или спонтанен аборт. Такова отделяне може да бъде придружено от болка в областта на яйчниците от едната страна и болка в долната част на корема.

Какво означава гадене и повръщане в първите дни след зачеването?

Доста голям брой жени, особено тези, които не искат бременност в рамките на 1-8 дни след секс, изпитват гадене и понякога повръщане. Те смятат, че тези прояви са резултат от бременността или по-скоро токсикозата, свързана с нея..

Тези прояви нямат нищо общо с бременността или зачеването в периода от 10 до 40 дни след секс. Най-често това са измислени симптоми, понякога хранително отравяне. Описаното по-горе защо проявите на бременност не могат да се появят през първите седмици след секс..

За справка. Токсикозата при бременност се проявява най-малко от 8-та седмица на бременността. Много жени може изобщо да не го изпитат през целия период, много го усещат като реакция на нови ядени храни..

Как да се държим след зачеването?

След зачеването има няколко правила:

След 14 дни от момента на полов акт се консултирайте с лекар, за да се изследва и да се установи дали ембрионът правилно се е прикрепил към матката, има ли извънматочна бременност или други патологии;

Не приемайте никакви лекарства, които не са били обсъдени предварително с Вашия лекар при планиране или потвърждаване на бременност;

Ако преди зачеването сте били на лечение или сте приемали лекарства за хронични заболявания (епилепсия, астма, аритмия), не спирайте да ги приемате, но уведомете лекаря за бременност възможно най-скоро и акушер-гинеколога, който ви води колко отдавна, кои от тях и в какви дози лекарства приемате;

Продължете да ядете всичко, тогава сте яли преди, основното е да не бъдете ревностни с подправки и подправки;

Оставете ежедневието и спорта непроменени, най-важното е да изключите преумората.

Дали да продължите да правите секс след зачеването?

Да. Продължавайте сексуалния живот без ограничения, но ако в миналото е имало проблеми с бременността или раждането, консултирайте се с акушер.

Вреден ли е алкохолът след зачеването?

Алкохолът определено е вреден. И в обикновения живот това е вредно за организма, но в процеса на зачеване и бременност, когато има преструктуриране и хормонални промени, това е двойно вредно. Ограничете употребата на алкохол през цялата бременност и кърмене до нула.

На този фон много бъдещи майки са много притеснени от факта, че са пили на парти или събитие в деня преди или вечерта на зачеването. Подобни преживявания са абсолютно напразни, тъй като докато протича процесът на оплождане и зачеването, всеки алкохол вече ще бъде отстранен от тялото..

Какво да правим за пушачи при зачеването?

Много е казано и писано за опасностите от тютюнопушенето като цяло, и особено по време на бременност. Никотинът се произвежда от тялото и се използва за разграждане на някои аминокиселини. Пушенето дава никотин отвън и тялото спира да го произвежда. Ето защо, след отказване от цигарите, известно време се усеща дискомфорт - това е тялото, което отново започва процеса на производство на никотин..

Бременните жени определено трябва да се откажат от пушенето. Ако не можете да направите това самостоятелно, преди употреба хапчета и пластири за пушене трябва да бъдат обсъдени с акушер и терапевт, за да не навредите на детето.

В първите дни след зачеването пушенето ще бъде безвредно за плода, но все пак е необходимо да се ограничи броят на изпушените цигари. Слабостта сега може да повлияе на детето след много години.

Как противозачатъчните хапчета влияят на зачеването?

Всички одобрени за продажба контрацептиви, включително хапчета (орални контрацептиви), създават доста надеждна защита срещу нежелано зачеване. Такива лекарства нямат никакъв ефект върху тялото, те свързват хормони, участващи в процеса на зачеване. В същото време, в бъдеще, когато семейството реши да зачене дете, отказът от противозачатъчни лекарства ще доведе до пълно възстановяване на хормоналния баланс, което по никакъв начин не засяга репродуктивната способност на жената..

Всяко противозачатъчно лекарство има свое време за възстановяване. Най-често говорим за няколко седмици, по-рядко няколко месеца.

Резултат

Ранното зачеване по никакъв начин не засяга физическото или емоционалното здраве на жената. Почти всички „симптоми“ и „прояви“ са измислени или наложени. Трезво преценете ситуацията и определете възможностите за нейното развитие. Не обръщайте внимание на съветите на приятели и познати, особено на тези, които не са раждали.
Ако зачеването е настъпило, не бързайте да правите аборт или да се разстройвате. Обсъдете това със семейството си, тъй като бебето е подарък и щастие за жената..

Мистерията на произхода на живота - зачеване, оплождане, бременност

Фактът, че щъркел води деца в щастливи семейства или те се срещат в зелето, е известен още от детската градина. В детството изучаването на тази тема по правило се провежда в тайни кътчета, в отсъствието на родители и възрастни..

Как точно се осъществява зачеването, "опитни" старейшини описаха в ярки цветове, с интригуващи и вълнуващи детайли, наслаждавайки се на детайлите.

И сега на практика е извършено консолидирането на това свещено действие. Така да се каже, от идеята до появата на готовия „продукт“. Всъщност се оказа все по-загадъчно и чувствено.

Но има обстоятелства, чието възникване смущава, съсипва плановете. Това е, както се досещате, нежелана бременност..

Какво представлява овулацията и как да я определим?

Природата е дарила слабия пол със способността да ражда деца. Те могат да регулират този процес чрез своето желание или липсата му. Въпреки това, организмът определя готовността за оплождане на яйцеклетката изключително сам. За това се стартира магически подготвителен процес, който завършва с овулация..

Според условната команда, дадена от звездите, от фоликула на яйчника се появява зряла яйцеклетка и „казва“ фраза, разбираема за женската душа: Готова съм!

Зачеването и овулацията са неразделни и хармонични явления. През този период, а не в друг, яйцеклетката е готова за оплождане..

Началото на овулацията жената може да определи не само по своя изключителен календар, който отчита менструалните цикли, но и по определени признаци.

Те включват:

 1. Появата на болезнени усещания в долната част на корема.
 2. Вагинално течение, което става жилаво и вискозно.
 3. Възможно е да промените не само цвета им, но и появата на малки вени.
 4. Привличането към противоположния пол се увеличава и процесът на интимност става по-желан..

Това са физически симптоми. Съществуват обаче и други методи за определяне на началото на овулацията:

 1. Контрол на базалната температура.
 2. Календарен начин.
 3. Ултразвукова процедура.
 4. Метод на тестване.

Кой ден е възможно зачеването?

Този въпрос е от значение и в двата случая, както при планиране на семейство, така и за предотвратяване на нежелано събитие..

Гледайки напред, струва си да направите резервация веднага, че няма такъв ден, който да е гарантиран за безопасен или, обратно, благоприятен за започване на нов живот..

Това твърдение се подкрепя от две обстоятелства:

 1. Освободена сперматозоидна клетка живее в тялото на бъдеща родилка в продължение на 72 часа. Представете си за минута - това са цели три дни. И на всяка секунда този „весел тип“ е готов да зарадва или натъжи собственика си.
 2. Дамите, които определят началото на овулацията, използвайки календара, са изложени на голям риск. За промяната в менструалния цикъл се влияе от много субективни причинно-следствени фактори: стрес, физическа активност, обостряне на хронични заболявания, прием на лекарства. В крайна сметка тялото е цялостен механизъм, в който всичко, абсолютно всичко е взаимосвързано.

Но не всичко е толкова безнадеждно.

Относително безопасен период, като ключовата дума е „относително“, се счита за два дни преди и същото след менструация. Но отново очакваме от прекомерно самочувствие. Трябва да се гарантира, че менструалният цикъл е цикличен, както се казва, от ден на ден..

Така че, ако цикълът ви „циклира“ в продължение на 28-30 дни, тогава вероятният връх на зачеването пада на 14-15-ия ден. Но това, повтаряме, е в идеално физическо състояние. Бъдете наясно със субективните фактори.

За да определите точно деня, създайте личен календар. Но периодът на наблюдение на вашето състояние трябва да обхваща поне шест месеца, а за предпочитане една година. Това ще ви позволи да влезете по-точно в системата..

По-долу е изчисление стъпка по стъпка:

 1. Нека вземем най-краткия цикъл по отношение на честотата. Изваждайки от него числото 18, получаваме резултата, от който започва високовероятният период на оплождане. Нека дадем пример, за да го поправим. Най-краткият записан менструален цикъл е 25 дни. Изваждаме препоръчаните 18 и получаваме 7, тоест най-благоприятното или опасно време, в зависимост от това кой и как брои. Този етап започва на 7-ия ден от менструалния цикъл..
 2. След това вземаме най-дългия цикъл и изваждаме 11. Това е денят, в който „проблемният“ или „контролираният“ период приключва. Нека ги наречем така условно. Да се ​​върнем към същия пример. Най-големият цикъл беше 29 дни. Изваждайки 11, отиваме до числото 18.
 3. И така, правим общо заключение: най-вероятностният период е от 7 до 18 от личния календар.

Информацията по-долу ще бъде полезна за тези двойки, които желаят да имат бебе.

Съществува погрешно схващане, че за да се гарантира появата на бъдещо дете, е необходимо да не напускате машината с дни в благоприятен период. Е, разбирате за какво става въпрос.

Това е дълбока заблуда. Във всеки случай, това казва Кайлен Силвърбърг, известен специалист по репродукция от Тексас. Напротив, подобен метод "Стаханов" значително намалява шансовете.

Тялото на мъжа се нуждае от до 48 часа, за да натрупа необходимия запас от сперма. А необузданият секс, в неуморимото си желание със сигурност да постигне резултат, само източва силите както на самия мъж, така и на пролетта на бъдещия живот - спермата.

Това със сигурност ще доведе до факта, че във важен момент, когато настъпи овулация, количеството сперма за оплождане може просто да не е достатъчно..

Следователно, в началото на фертилитета, т.е. най-вероятното време за оплождане, лекарите препоръчват секс веднъж на всеки два дни.

Процес на торене на яйца в детайли

Процесът на оплождане е толкова удивителен и уникален процес, че може да се сравни с Големия взрив, довел до формирането на Вселената или с произхода на живота на нашата планета..

Често не съвсем знаещи читатели задават ексцентрични въпроси като този: можете ли да почувствате оплождане??

Смисъл от това е добре дефинирано действие.

Сякаш по време на оргазма на мъжа - "взрив-взрив" и усещане, и се случи под възгласите: "О, небеса, аз летях!". Разбира се, че не е - много по-трудно е..

По време на еволюцията майката-природа е успяла да формира такъв алгоритъм, че след около 9 месеца, просто помислете за това време, се случва формирането и раждането на човек.

И, имайте предвид, процедурата е обмислена до най-малкия детайл и се изчислява почти за минути.

В средата на менструалния цикъл, който зависи от индивидуалните характеристики на жената, от яйчника се появява вид красиво момиче за брак, тоест яйце, готово да се срещне с младоженеца (оплождане). В такова страдащо готово състояние тя може да не е дълга - от 12 до 36 часа.

Ако през това време датата не се е случила, тя умира и напуска тялото заедно с менструално кървене..

С една дума, с обща готовност, желаната среща се провежда в периода от 1 до 3 дни.

След еякулацията, която сравнихме с Големия взрив във Вселената, сперматозоидите, избягали на свобода, ще трябва да извървят дълъг път, състоящ се от трудни стъпки.

Гледайки напред, трябва да се отбележи, че не всеки ще стигне до края:

 1. Първа стъпка. На първо място, „циповете“ са във влагалището. Това ще се случи в първите секунди след акта. Но и тук привидна простота. Киселинната среда на влагалището е първият тест. И повечето от сперматозоидите не го преминават и умират поради своята слабост. От петстотин милиона армия и точно толкова е в състояние тялото на човек да освободи, в най-добрия случай една трета ще достигне до шийката на матката. И какво да се прави - това е естествен подбор, където оцеляват най-силните.
 2. Стъпка втора. Ето как природата нареди, че за успешното зачеване е необходимо поне 10 милиона бойци да бъдат в матката. Но дори и тук те са в опасност - това е същата киселинност. Освен това в шията има лигавична запушалка, която им пречи да се движат напред. Слузта се движи в обратна посока. По този начин работниците мъже трябва да плуват през течението. И тук е необходима изключителна сила.
 3. Стъпка трета. Преминали препятствието, репродуктивните елементи са в самата матка. Тук тя вече действа като съюзник, като помага да се ускори движението към обща цел. Така те стигат до местоназначението си - фалопиевата тръба. Но какво да правя - и тук е проблемът. Епителните реснички, които покриват тръбата, вибрират, блокирайки пътя за уморени работници. Така се избират най-достойните. И са останали няколко хиляди, но какви...

Преминатият път беше много полезен. Сперматозоидите се променят качествено и стават способни за оплождане.

Накрая целта е постигната, пътят е преминат.

Пред погледа на кандидатите се появи красиво момиче - узряло яйце. Но пак тестовете не свършиха дотук. Те трябва да пробият защитната мембрана - последното препятствие (виж снимката).

Тук природата е помислила за всичко, идвайки им на помощ. Тя "въоръжи" главата на спермата с акрозома - това е мембранно мехурче с течност, която може да разтвори мембраната.

Под въздействието на биологичен ензим яйцеклетката губи своята сила и еластичност. В него се образуват пукнатини.

И само на един сперматозоид е изпратено от Божието провидение възможността да стане желан сгоден. Пратеникът влиза вътре и свещената тайна се осъществява. Оплождайки яйце, той му вдъхва нов живот..

Целият процес на оплождане е по-ясно видим на видеото:

Какво се случва след оплождането през деня?

За да се докоснете леко до универсалната тайна на зачеването, трябва да погледнете в божествената работилница или звездна кухня, както всеки желае. В същото време, за дълбочината на възприятието, би било хубаво да направите парче от всеки период. И имайте предвид, че текущите промени са непрекъснати и динамични, без престой, прекъсвания на дим и почивки "за почивка".

Не съвсем начетените дами могат да се объркат в изчисленията на развитието на плода. Особено в термини като "ден" и "седмица".

В този процес всяка жена има свой собствен календарен цикъл. Началото на нов живот се брои от първия ден след менструацията..

Например: на следващия месец, в деня на селището, редовна менструация не дойде. Вече с голяма степен на вероятност можем да говорим за появата на трогателно събитие.

Следователно следващият ден след „екстремната“ менструация ще бъде отправна точка. Първият ден от развитието на плода се разглежда от акушер-гинеколозите от тук (ултразвукът ще направи корекция).

Въз основа на изчисленията на периодите, благоприятни за зачеване, описани по-горе, е лесно да се предположи, че първият месец ще се състои от 18 дни.

Етапи след оплождане на яйцеклетката през деня:

ДниОписание на процеса
1Оплождане.
2Чрез сливане на мъжкия и женския геном се образува зигота - клетка с пълен двоен набор от хромозоми. Началото на разделянето на ембриона и оценката на неговото качество по отношение на форма, размер и фрагментация.
3В резултат на разделянето се образуват 9 клетки.
4Образуваното яйце приема различна форма, напомняща неясно на къпина. Продължава да се движи към матката. През този период се формира основата на основните елементи на бъдещия човек за последващо развитие. По време на движение се синтезират нови клетки - бластомери, т.нар. ембрионални клетки на етапа на разделяне на зиготата.
петОбразува се бластоциста - ембрион, който е направил значителен брой деления. Развитието му вече позволява имплантиране в маточната стена.
6-7Оплодената яйцеклетка, вече под формата на ембрион, навлиза в матката и е фиксирана по стените й, сливайки се на сакралното ниво със същността на майката. Този процес може да отнеме до 40 часа. Налице е значително увеличение на нивото на hCG. Този уникален хормон има трудно име за неспециалиста - човешки хорион гонадотропин.
8На този етап ембрионът е проникнал напълно в ендометриума. Храненето му се осъществява изключително чрез кръвта на майката, тъй като собствените му „хранителни запаси“ по това време са напълно изчерпани.

Заслужава ли си да се обясни на бъдещите майки, които обичат само себе си, какво се случва в новородения живот, когато алкохолът, никотинът попадне в кръвта или какво е напълно вредно - наркотиците?

деветОплодената яйцеклетка е напълно обвита от лигавицата на майчината кухина.
десетНа 10-ия ден след зачеването процесът на имплантиране е завършен.
единадесетПлацентарните клетки отделят значително количество hCG, което е необходимо за развитието на маточното място. Между другото, след настъпването на този етап в кръвта можете точно да регистрирате присъствието на гонадотропен хормон, да проведете обективен биохимичен анализ и да използвате високочувствителни тестове.
12-13Налице е повишаване на нивото на hCG.
петнадесетНаблюдава се по-нататъшно развитие на плода - появява се примитивно черво и нотохорд.
13-17Този период се характеризира с образуването на околоплодната течност и плацентарната циркулация..
осемнадесетТози ден е забележителен със звездно действие - мъничко сърце започва да бие.

Има ли ранни симптоми на зачеването??

Тук въпросът вече е съвсем логичен: как да се определи дали зачеването е настъпило?

Съществуват редица признаци, които могат да се появят преди закъснението и които позволяват с голяма степен на вероятност да се установят първите признаци на „летене“.

Усещане в стомаха

Несъмнено крайната проява на дискомфорт е токсикозата. Но още преди появата му, още на ранен етап, жената се чувства подуване и повишено образуване на газ с възможно оригване.

Обяснението на този процес е съвсем просто - хормоналните промени в организма водят до отслабване на чревните мускули и в резултат до метеоризъм (образуване на газове).

Освен това бъдещите майки могат да изпитват странни усещания в корема или лумбалната област, които преди това са отсъствали. Това може да е чувство на тежест и притискане в долната част на корема или дискомфорт по време на седене.

Промяна на базалната температура

Симптомите на бременността в ранните дни могат да се определят от базалната температура. Не забравяйте да поемете контрола над този индикатор. Базалната температура е най-ниската дневна телесна температура. Тялото достига това състояние по време на нощна почивка..

Трябва да измерите температурата веднага след събуждане, без да ставате от леглото. Ако сте в интересна позиция, тогава в ранните сутрешни часове телесната ви температура ще се повиши над 37 градуса. Това се дължи на интензивното отделяне на прогестерон в кръвния поток, който е отговорен за регулирането на температурата..

Но телесната температура може да спадне драстично за един ден. Това състояние се нарича потъване на имплантацията. Всичко това се дължи на качествените промени, протичащи в тялото на жените..

Базална температура в началото на бременността

Може ли да ме боли гърдите?

Промяната в пигментацията и увеличаването на обема на млечните жлези с известна болка не е определящ визуален симптом. И обратно, същите тези признаци присъстват при 100% от бъдещите родилки. Ето такава богато украсена, тази област от човешкия живот - раждането и раждането на нов живот.

Още на ранен етап от „пикантното“ състояние бъдещата майка чувства, че не само любимият й сутиен е твърде малък за нея. Предишни ласки, целувки на гърдата и дори нежно докосване до нея предизвикват болезнени усещания.

Това е естествен процес, нищо ужасно не се случва и всичко намира своето обяснение. Просто на този етап съпрузите и особено съпругът трябва да разберат, че раждането на нов живот не е безболезнено. Това трябва да се вземе предвид при коригиране на отношенията, пренасочване на „мъжкия“ акцент към по-голямо внимание, чувственост, толерантност, нежност и разбиране.

По-лошо е, ако е увеличена и възпалена само едната гърда. Това е тревожен сигнал и причина за незабавно посещение на мамолог..

Какво определя нивото на hCG?

Неразбираемото съкращение hCG има още по-неразбираемо декодиране - човешки хорион гонадотропин. Познати хора го наричат ​​хормон на бременността. За някои новината за повишеното му съдържание на кръв е дългоочаквана радост, докато други са шокирани от такива новини, оставяйки ги без думи..

Както и да е, гонадотропинът е важен хормонален протеин, който се произвежда от тъканите на ембриона, след като се прикрепи към шийката на матката. Основната му цел е да стимулира развитието на плацентата (бебешка люлка в утробата).

С развитието на плода, до 15 седмици, нивото на hCG се увеличава през цялото време, почти всяка седмица..

Период (седмица)CHC индикатор (mU / ml)
120-150
2-3-та100-4870
42,5-82 хиляди.
петДо 151 хиляди.
6До 233 хиляди.
7-10-и20,9-291 хиляди.
16 (спадане на нивото)6,1-103 хиляди.
20.4,7-80 хиляди.
21 до 392,7-78 хиляди.

Този показател се наблюдава от лекарите през целия период на бременността. За намаляване на нивото от повече от 50% от нормата може да означава извънматочна или неразвита бременност, което еднакво говори за патология. В допълнение, това може да бъде заплаха от срив, плацентарна недостатъчност, удължаване на плода или, най-лошото, смъртта му на късен етап..

Повишеното ниво на hCG може също да показва развитието и идентифицирането на следните проблеми:

 1. Неправилно зададен краен срок (повече от очакваното).
 2. Наличието на кистозен дрейф. Това се случва, когато матката е увеличена и има голяма вероятност от кървене..
 3. Многоплодна бременност (близнаци или повече).

Колко време отнема появата на истински симптоми на бременност??

По време на целия разговор относно това явление ние постоянно трябва да говорим за полярни емоции от това събитие. Следователно обективните симптоми на жените се срещат по различни начини..

Е, какво да правя е животът.

Мина една седмица - какво е усещането?

И така, за миг на окото отлетя седмица, Нашите "шустрики" през това време успяват да достигнат матката и да се "притиснат" към собственото си тяло.

И така, през първите дни има признаци на бременност:

 1. Усещане за изтръпване в матката.
 2. Лека дърпаща болка в долната част на корема.
 3. Имплантно кървене.

Последният знак не е такъв в буквалния смисъл. Това може да е леко розово или жълтеникаво отделяне, което се открива върху бельото.

Това се дължи на факта, че оплодената яйцеклетка, в стремежа си към живот, когато е притисната в стената на матката, може леко да увреди малките съдове.

Това обаче е по-скоро изключение, отколкото правило. Много дами дори не забелязват това..

Вълнуващи признаци от втори седемдневен период

Ако ембрионът е проникнал в матката, но все още не се е прикрепил, тогава началото на втората седмица ще премине без значителни промени.

Ако, както каза една велика фигура, „процесът е започнал“, тогава до идването на 10 дни действително ще настъпят промени във формата:

 • главоболие;
 • резки промени в настроението;
 • летаргия, сънливост, умора;
 • тежест, пълнота в долната част на корема;
 • стягане и уголемяване на гърдите, секреция на коластра.

В зависимост от индивидуалната женска "конструкция" тези промени могат да се случат по различни начини: едната постепенно, от своя страна, докато другата наведнъж и в изключително болезнена форма.

Но не подкопавайте веднага и бягайте с ужас или радост в аптеката за тест. Чакай малко.

Е, ако вече е непоносимо, тогава направете кръвен тест за hCG. Този метод все още е най-обективният за ранна диагностика..

Трета седмица - всичко е ясно

Третата седмица е периодът, когато говорят не само лекарите, но самата жена разбира - какво се е случило.

Тялото дава съвсем категорични сигнали, че ви очаква майчинството..

 1. Леко гадене, въпреки че тежка токсикоза не е изключена на ранен етап.
 2. Необичайно усещане за изтръпване в матката.
 3. Въртене на главата.
 4. Еластичност на зърната и повишаване на тяхната чувствителност.
 5. Болезнено обостряне на миризмата.
 6. Жажда за необичайни, непознати досега усещания.

По-рано познатите миризми сега могат да причинят дразнене и понякога повръщане.

Но в същото време при слабия пол могат да се появят някои странности: желанието да се дъвче смолата на костилковите овощни дървета, тебешир, гъба, пяна, да се смаже гума със зъби или да се втрие върху стъкло с пяна.

Освен това бъдещата родилка може да има слабо тяло. По-рано познатите сутрешни занимания вече изискват допълнителни волеви усилия..

Да си в кухнята е отвратително. Готвенето се превръща в зловещо предизвикателство.

Поради подуването на корема вече не може да „заеме” обичайното си място. Появява се често желание за използване на тоалетната, наподобяващо цистит, но без болка.

Зачервяване на лицето вечер, треска, потъмняване на тялото около зърната, повишено образуване на газове - всичко това показва, че развитието на нероденото дете продължава и всичко трябва да се преживее смело.

Развитие на нов живот. Видео:

Тайнството на оплождането, развитието и раждането на нов живот изисква от жената не само минимални знания. Необходимо е изключително отговорно отношение към този божествен процес. Не може да има дреболии и условности, защото бъдещата майка действа като гарант за нов живот.