В тялото на жената, след като плодното яйце е прикрепено, започват да настъпват промени, които допринасят за успешното раждане на бебето. Започват хормонални промени, засягащи всички телесни системи на бъдещата майка. Именно тези промени може да усети бременната жена..

Струва си да се каже, че всички признаци, характерни за бременността, могат да се проявят по различен начин, в зависимост от индивидуалните характеристики на организма. При някои жени те могат да бъдат изразени, при други - по-слаби. По-долу ще анализираме основните чувства, които бъдещите майки могат да изпитват в началото на бременността..

Основните усещания, които са присъщи на жените в позиция

 • Промени в гърдите. Гърдите стават много чувствителни, подуват се, всяко докосване по него може да бъде много болезнено. Също така, ореолът на зърната може да потъмнее и да се появи венозна мрежа, която преди не се е виждала.
 • Леко зацапване. Жена може да забележи такова отделяне по време на закрепването на яйцето към стените на матката. Те често се бъркат с предменструалния поток..

Въпреки големия брой възможни субективни усещания, някои жени в началото на бременността изобщо не усещат никакви промени в тялото и не знаят за „интересното положение“ преди закъснението.

Първите признаци на бременност

Какви са първите признаци на бременност?

Незащитеният полов акт води до бременност в 40% от случаите, но е трудно да се определи дали зачеването е настъпило през първите няколко седмици. Дори тестът за бременност не винаги ще може да изясни ситуацията, защото трябва да се извърши, започвайки със забавяне на менструацията. Единственият начин да разберете дали сте бременна, което има сто процента вероятност, е да посетите лекар, но, за съжаление, не винаги е възможно да си уговорите среща с лекар в същия ден..

Първите признаци на бременност могат да се почувстват почти веднага след началото на зачеването и за да не бъдете измъчвани от непознатото, достатъчно е просто да слушате тялото си. Вярно е, че при повечето жени тези признаци се появяват едва в края на първия месец на бременността, или дори може изобщо да не се почувстват. Възможно е надеждно да разберете дали сте бременна само след имплантирането на ембриона и началото на мащабно преструктуриране на женското тяло. Хормоналният фон на жената се променя значително: за да премине бременността без усложнения, цялото тяло трябва да се подготви за интензивна работа в продължение на девет месеца.

Има гестационна доминанта или доминираща бременност. По-просто казано, това е програма, която се вкарва в нервната система, за да поддържа жизнените функции на ембриона, а след това и на плода. Гестационната доминанта се формира веднага след завършване на ембрионалната имплантация в лигавицата на матката поради постоянни нервни импулси. Това явление служи като начало на промените в живота на бъдещата майка, осъзнавайки по няколко признака, които често се срещат в ранните етапи на бременността..

Предпочитанията за вкус се променят.

Жената може да се отврати от храната, която обичаше преди. Възможен е и друг вариант: внезапно желание за онези продукти, които не са ви харесали на вкус или мирис. Загубата на апетит, особено на фона на постоянно гадене и неразположение, както и постоянен глад са чести признаци за ранна бременност. Желанието да опитате нещо негодно за консумация или в необичайна комбинация е по-характерно за 4-12 седмици от бременността, но има случаи, когато жената вече отбелязва този симптом на 2-4 седмици. Възможно е желанието да опитате креда или да ядете сандвич с наденица, плътно намазан с портокалово сладко, е опит на организма да съобщи за липсата на микроелементи в тялото. Не се притеснявайте преди време: раждането на дете изисква голямо количество ресурси, така че тялото се опитва да се подготви навреме и да събере запаси "за двама".

Повишена чувствителност към миризми и промени в обонянието.

Когато хормоналният фон на жената се промени, се появява ново възприятие за миризми. Дори любимият ви парфюм може да ви раздразни, а миризмата на боя, лак или бензин може да предизвика положителна реакция. Много жени признават, че промените в обонянието са първите признаци на ранна бременност, които са открили..

Внезапни промени в настроението.

Събудихте се в добро настроение и след минута абсолютно всичко ви дразни? Това не е психично разстройство. Докато хормоналният фон се стабилизира, непрекъснато променящите се емоции, внезапен преход от отрицателен към положителен може да придружава жената през цялата й бременност. Обяснете на близките, че вече сте по-чувствителни към всичко, което се случва наоколо. Когато хормоните се нормализират, ще се почувствате по-добре. Това обикновено се случва през втория триместър на бременността. Ако емоционалните проблеми ви притесняват твърде много, не забравяйте да помолите Вашия лекар да Ви предпише леко успокоително, което не е противопоказано при бременни жени..

Постоянна умора и загуба на енергия.

Постепенно влошаване на благосъстоянието.

Този симптом се появява при почти всички бъдещи майки. Причината за лошото здраве е хормоналните промени в организма и по-специално рязкото повишаване на нивото на прогестерон. Не мислете, че неразположението ще ви измъчва през цялата бременност: когато тялото се адаптира, здравословното състояние ще се нормализира и ще можете да извършвате ежедневните си дейности както обикновено.

Повишено либидо.

Необичайната възбудимост, постоянното желание за интимност също са причинени от хормонални промени и индиректно показват бременност, понякога дори преди жената да реши да направи тест или да посети лекар. В края на първия триместър на бременността хормоните обикновено се стабилизират заедно със сексуалното желание..

Тежест и придърпващи болки в долната част на корема.

Тези ранни симптоми на бременност се наблюдават при почти всяка бременна жена и са свързани с повишено кръвообращение в областта на таза по време на прикрепването на ембриона към маточната стена. Тежестта е подобна на тази на предменструалната тежест и обикновено не е тежка. Силната болка може да е признак на извънматочна бременност, спонтанен аборт и други аномалии, така че е важно да посетите лекар възможно най-скоро. Острата болка, съчетана с кървави отделяния, е симптом, който изисква спешна медицинска помощ..

Тежест и придърпващи болки в долната част на корема.

Тези ранни симптоми на бременност се наблюдават при почти всяка бременна жена и са свързани с повишено кръвообращение в областта на таза по време на прикрепването на ембриона към маточната стена. Тежестта е подобна на тази на предменструалната тежест и обикновено не е тежка. Силната болка може да е признак на извънматочна бременност, спонтанен аборт и други аномалии, така че е важно да посетите лекар възможно най-скоро. Острата болка, съчетана с кървави отделяния, е симптом, който изисква спешна медицинска помощ..

Повишено желание за уриниране.

Нервните окончания, разположени в пикочния мехур, реагират и на най-малкото въздействие. Матката, растяща по време на бременност, оказва натиск върху пикочния мехур, причинявайки постоянно желание да посетите банята. Този симптом често се открива на 5-6 седмица от бременността след забавяне на менструацията, но може да се появи още в началото на първия триместър поради индивидуални характеристики. Има доказателства, че прогестеронът понижава тонуса на пикочния мехур, което влияе върху неговата физиология..

Замайване, припадък.

Краткосрочната загуба на съзнание обикновено се свързва с спада на налягането. Дори ако една жена никога преди не е припадала, тя трябва да бъде особено внимателна. В случай на световъртеж, осигурете чист въздух: помолете близките да отворят прозорец и да проветрят стаята. За да избегнете припадък, опитайте се да изберете широки дрехи, изработени от естествени материали, подходящи за времето. Ако работата ви е свързана с физически труд, тогава трябва да помислите за намаляване на натоварването през деня..

Повишава се чувствителността на гърдите.

Дори леко докосване до млечните жлези може да причини болезнени усещания, при някои жени има отделяне на коластра от зърната. По-късно гърдите се подуват, увеличават се, зърната потъмняват. Това са някои от признаците, че ранната бременност се проявява. Може да забележите болка в гърдите, когато се движите или спортувате. Опитайте да носите свободно прилепнало бельо, без движение. Струва си да спрете за известно време активната физическа активност, да ги замените с йога и стречинг. Изберете дрехи, изработени от меки материали, които не ви създават дискомфорт.

Киселини в стомаха.

Появата на киселини в ранните етапи се обяснява и с промяна в хормоналните нива. Този симптом може да се появи в самото начало на бременността и не изчезва до самото раждане. Усещането за дискомфорт или изгаряне зад гръдната кост се провокира от рефлукс на кисело стомашно съдържимо и обикновено не показва сериозна патология. Пиенето на шоколад, силен чай и кафе и цитрусови плодове увеличава пристъпите на киселини. Може да искате да пропуснете тези храни поне през първия триместър на бременността. Носенето на тесни и неудобни дрехи също може да предизвика киселини. Струва си да следите внимателно диетата си и да избягвате големи интервали от време между храненията..

Повишена базална температура.

Показателят, измерен ректално, се променя в зависимост от хормоналния фон на жената. Базалната температура може косвено да определи както овулацията, така и бременността. В ранните етапи ректалната температура се повишава и бременността се показва от факта, че няма намаляване на показателя след няколко дни, както при нормални циклични промени. Ако не правите първия опит да откриете щастието на майчинството, тогава най-вероятно знаете правилата за измерване на базалната температура: стойността, получена веднага след нощен сън, без да ставате от леглото, е вярна. Стресът може да повлияе на измерването ви, затова се успокойте или вземете лекарство, одобрено от вашия доставчик на здравни грижи, преди лягане..

Токсикоза.

Токсикозата при бременност обикновено се проявява 4 или 5 седмици след зачеването, но гаденето и повръщането могат да започнат да притесняват бъдещата майка още през първия месец. Гаденето обикновено е придружено от слабост, липса на апетит и главоболие. Тези симптоми по време на бременност причиняват много неприятности на бъдещата майка, особено ако повръщането се повтаря и пречи на ежедневната дейност. Антимеметици, които не са противопоказани за бременни жени, вече се предлагат във всяка аптека, но трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да ги използвате..

Появата на акне.

Този симптом е свързан и с хормонални промени в организма. Акнето може да се появи дори при жени, които никога преди не са го имали. Акнето по време на бременност обикновено изчезва, когато хормоните се стабилизират и вече не притесняват жената. Често е възможно да пренебрегнете това явление, като го объркате като част от ПМС, особено ако преди това сте лекували акне. Локалните и особено системните ретиноиди могат да повлияят неблагоприятно върху развитието на плода, така че си струва да спрете употребата на тези лекарства в случай на забавяне.

Увеличен коремен обем.

Носенето на дете изисква не само вътрешните ресурси на майката, но и надеждна защита. За поддържане на оптималната температура на вътрешните органи е необходим слой от подкожна мастна тъкан на корема. Увеличаването на теглото в тази област е характеристика на женското тяло, която е била на разположение от древни времена, което позволява, в случай на глад, да използва резерви като енергиен субстрат, за да поддържа живота на бъдещата майка и бебе. Храненето „за двама“ в този случай не е опция: струва си да се прави разлика между емоционален и физически глад. Излишното наддаване на тегло е вредно за бебето и усложнява хода на бременността, а също така е рисков фактор за възникване на гестационен диабет..

И все пак, основният симптом, появата на който може да означава бременност, е забавяне на началото на менструацията за повече от три дни. Акушерството го класифицира като вероятен симптом и горните симптоми са само хипотетични. Още в първите дни на забавянето наличието на бременност се потвърждава с доста висока точност, като се използват специални тестове, които реагират на увеличаване на съдържанието на hCG (човешки хорион гонадотропин) в урината. Това са различни тест ленти, които са удобни за използване у дома. Има няколко правила за намаляване на вероятността от фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати:

 • Струва си да се използва сутрешна урина, тъй като съдържанието на hCG в нея е по-високо.
 • Не се препоръчва увеличаване на количеството консумирана течност преди теста. Урината, разредена с вода, има по-ниска концентрация на хормона и не е информативна за теста.
 • Важно е да проверите срока на годност на теста. Изтекли тестове може да покажат неправилни резултати.

Най-рационалното решение за положителен резултат от теста е да се консултирате с лекар, за да определите количествената стойност на hCG и да се подложите на трансвагинален гинекологичен ултразвук. Тази процедура ви позволява най-точно да определите продължителността на бременността и да се уверите, че ембрионът се развива вътре в матката, с изключение на извънматочна бременност.

Ранни симптоми на бременност

В повечето случаи жените започват да подозират бременност едва с настъпването на забавяне на менструацията. Дори се случва бъдещата майка да научи добри новини още през втория или третия месец. Но след като изслушате и разгледате внимателно тялото си, някои изводи могат да се направят много по-рано..

Естествено вашите предположения все пак ще трябва да бъдат потвърдени от гинеколог, който ще постави окончателната "диагноза" едва след ултразвуково сканиране. Но ще бъде полезно за вас да знаете за бременността възможно най-рано, тъй като през първите седмици плодът е много чувствителен към всички фактори: начинът на живот и навиците на майката до голяма степен ще определят здравето и живота на детето в бъдеще.

Ранните симптоми на бременност често са еднакви или сходни за различните жени. Но често има индивидуални реакции на организма към настъпващите в него промени. Ние ще ви помогнем да се справите с вашето благосъстояние.

И така, има много голям шанс за бременност, ако в близкото минало сте имали полов акт, а сега наблюдавате някои от следните симптоми на ранна бременност.

Симптоми на ранна бременност

Наблюденията на новосформираната бременна жена се извършват отдавна. Много преди появата на ултразвук, нашите предци са могли да установят с висока точност факта на бременността, въпреки че в тази практика са се случвали жестоки грешки. Независимо от това, вековният опит се използва в ежедневието днес. Дори самите гинеколози признават надеждността на "диагнозата" за първите симптоми на бременност.

Следните надеждни симптоми в ранните етапи ще ви разкажат за настъпването на бременността:

 • Липса на редовни периоди. Това е първият и най-вероятно симптом на бременността, за който всяка жена знае. Но не винаги забавянето на менструацията е факт на зачеването. Нарушения на менструалния цикъл могат да възникнат по огромно разнообразие от причини, които нямат нищо общо с бременността..
 • Повишена базална температура. Този симптом е подходящ само за онези жени, които са на BT график. Това не е сто процента доказателство за зачеване, но като цяло е доста надеждно. По време на бременността базалната температура се повишава до 37 ° C и повече и се поддържа на тези нива.
 • Промени в гърдите. За много жени гърдите стават толкова чувствителни, че всеки контакт с тях причинява болка и силно дразнене. Дори носенето на обичайния сутиен става просто непоносимо! Жената може да наблюдава оскъдно отделяне от гърдите - това е бъдещето на коластрата. В същото време гърдата се излива, става тежка и може да се покрие с венозна мрежа. Понякога се появяват и "паякообразни вени" по краката.
 • Промени в настроението. Жената става много уязвима, хленчеща, подозрителна. Тя може да пламне по някаква причина и да изпадне в депресия от счупен нокът. Атаките на гняв рязко се заменят с изблици на радост и забавление. Заедно с повишената чувствителност на гърдите, жената често приписва всичко на предменструалния синдром..
 • Хрема. Запушването на носа в началото на бременността се дължи на хормонални промени. Поради това може да се появи хъркане през нощта и кървенето от носа не е изключено. Много жени страдат от хрема до последните дни на бременността: след раждането всичко се отстранява като на ръка. Добре е, ако видите бременността си сега, защото хремата по време на бременност е почти невъзможна за лечение.
 • Сънливост, умора. Няколко часа преди обяд вече падате по зъби. Нито кафето, нито ранното лягане предния ден не помагат: просто искате да спите смъртоносно! По време на работа те започват да ви се подиграват, но положителното не се добавя: как да се справите със задълженията си, когато сте буквално в полу-слабо състояние... Безсънието, което се е влошило сега, също може да влоши сънливостта: въпреки умората и слабостта, понякога е просто невъзможно да заспите.
 • Неразположение. Като цяло има известна слабост: болки в тялото, студени тръпки, температурата може дори да се повиши до субфебрилни нива. Заедно с предишните признаци, тази картина често се възприема като начало на грип. Добре е, ако решите да седнете в отпуск по болест - повече почивка няма да ви навреди сега..

Ранни признаци на бременност

Механизъм за оплождане

Процесът на зачеване е оплождане на яйцеклетка със сперма. Невъзможно е без овулация, която се състои в образуването и освобождаването на яйцеклетка от фоликула на яйчника. Овулацията се извършва на 12-14-ия ден от редовния менструален цикъл. Вероятността за оплождане по това време е много висока.

Ранните признаци на бременност са субективни и обективни.

Ако е настъпило оплождане, яйцеклетката се движи по маточната тръба и се спуска в маточната кухина. След пролапса на женската оплодена репродуктивна клетка започва нейното въвеждане в маточната лигавица. Този период съответства на 7–10 дни. След този период започват да се появяват субективни усещания, свързани със зачеването. Докато женската оплодена клетка не се вгради в лигавицата на матката, бременността не настъпва.

Когато се появят признаци на бременност

Помислете за две опции за времевата рамка за появата на първите признаци: няколко дни или повече от 2 седмици.

Субективни чувства през първите гестационни седмици

Това, което една жена чувства, се нарича субективни усещания. Тези признаци не се виждат по време на прегледа, поради което лекарят записва симптомите в картата според думите на пациента. Много жени бъркат усещанията през първите седмици на бременността с предменструалния период. През първия ден може да се почувствате зле, промени в настроението и болки в корема или кръста..

Основните субективни признаци на ранна бременност:

 • Неразположението е много подобно на вирусна инфекция, без ринит, кашлица и други съпътстващи симптоми на настинка. Голяма слабост, особено вечер.
 • Лабилност на настроението. Сълзите отстъпват място на радостта и обратно.
 • Повишена нужда от сън поради хормонални промени, формиране на плода, фетални мембрани. Жената не получава достатъчно сън, дори ако спи повече от 10-12 часа на ден.
 • Промяна на либидото. Привличането към партньор е или повишено, или притъпено. Този признак се наблюдава вече 14-21 дни след оплождането..
 • Дискомфорт в малкия таз. Жената може да почувства тежест в корема, изтръпване в проекцията на матката или в яйчниците поради преминаването на яйцето през фалопиевите тръби, както и прикрепването му към ендометриума.
 • Болка в лумбалната област. Болката се предава в долната част на гърба от матката. Също така пациентите се оплакват от болки в гърба, болки в краката, особено в задната част на бедрата.
 • Болезненост в млечните жлези. Гърдите стават много чувствителни и болезнени и могат да се увеличат по размер.

Освен тези симптоми има и други. Жените често се оплакват от главоболие от мигренозен характер. Болковият синдром може да продължи през целия работен ден. Облекчението на състоянието идва в късния следобед.

Поради хормонални промени, както и повишен кръвен поток, бременната жена често усеща приливи, които се заменят с втрисане. Такива преходи се наблюдават 3-4 пъти на ден..

Повишеният апетит е много често срещан симптом. Жените в позиция развиват зависимост към този или онзи продукт. Това може да се дължи на липсата на определен витамин. Случва се жените да ядат тези храни, които не са харесвали през целия си живот..

По-късна проява е гаденето. Може да се наблюдава на 2-3 гестационна седмица и по-късно.

Обикновено гаденето се появява сутрин или през целия ден. Може да се появи както на неприятни, примамливи миризми, така и на задух. Гаденето често е придружено от киселини, особено след хранене. Повишаване на обонянието може да се установи веднага след зачеването или по-късно. Много миризми изглеждат груби, неприятни, а някои са много привлекателни.

Също така, в самото начало на гестационния период е възможна алергична реакция към химикали, храни или други алергени, които не са предизвикали никаква реакция през целия живот. Някои пациенти развиват сезонни алергии по време на бременност..

Честото уриниране е един от късните признаци. Появява се поради увеличаване на матката. Органът, увеличавайки се, започва да притиска пикочния мехур, което води до чести позиви за уриниране.

Обективни симптоми

Обективни признаци са тези, които могат да се видят по време на преглед или рутинно наблюдение на бременна жена. Жената сама забелязва промени в тялото си..

Първите признаци на бременност включват промяна в базалната температура.

Списъкът на първите признаци на бременността:

 • Подпухналост по лицето, ръцете, краката. Тези прояви могат да се обяснят с повишената тежест върху бъбреците. Те работят в подобрен режим.
 • Акне. Пъпки и акне се появяват поради хормонални промени. Такива прояви могат да се наблюдават дори при тези пациенти, които никога не са имали кожни проблеми..
 • Повишено производство на чревни газове. Чревната перисталтика дори в самото начало на гестационния период е силно намалена, което провокира повишено образуване на газове и запек. Матката и червата се инервират от един сноп нерви. Ако контракциите на пениса намалят, перисталтиката на червата също намалява.
 • Венозната мрежа в кожата на гърдата. Този симптом понякога излиза наяве дори в самото начало на бременността..
 • Увеличение на размера на гърдите поради пролиферацията на жлезиста тъкан, което е придружено от повишаване на местната температура.
 • Повишена пигментация на ареолите.
 • Зачервяване на кожата на лицето поради увеличен кръвен поток в тялото. Усещането за топлина се увеличава вечер.

В допълнение към тези симптоми можете да откриете появата на пигментирана линия по долната част на корема. Започва от пъпния пръстен, отива до пубиса. Тази линия започва да потъмнява с времето. Значителен показател за настъпването на бременността е забавяне на менструацията..

Възможно е белезникаво вагинално течение. Те възникват поради въвеждането на яйцеклетка в лигавицата на матката. Този процес може да бъде придружен и от незначителни леки кървави петна, но те са изключително редки. Количеството кървави отделяния е толкова малко, че една жена може да не им обърне специално внимание. Ако преди зачеването е имало ерозия на шийката на матката, тогава отделянето от влагалището ще бъде жълтеникаво.

Определянето на базалната температура обикновено се използва за определяне на деня на овулация. Също така индикаторът се използва за диагностициране на зачеването. Измерете температурата в ректума или влагалището сутрин, преди да станете.

Характерна проява на началния период на бременността е повишаването на базалната температура..

По време на планирането на бременността пациентът измерва температурата в продължение на няколко месеца. В началото на менструацията тя намалява, а след оплождането се повишава до 37ᵒС. Това показва висока вероятност за бременност..

Симптоми на извънматочна бременност

Ектопичната бременност изисква спешно прекъсване, така че трябва да бъде диагностицирана възможно най-рано. Жените трябва да знаят проявите на патологията преди забавянето на менструацията и след нея, тъй като тя е животозастрашаваща.

Извънматочна бременност често се развива поради нарушение на транспорта на яйцеклетката в маточната кухина. В този случай оплоденият ооцит се въвежда не в лигавицата на органа, а в мембраната на фалопиевата тръба. Това води до силна болка от страната, където е прикрепено яйцето, както и вътрешно и маточно кървене. Това състояние изисква операция..

Методи за диагностициране на бременност в началния етап

За да се определи дали има бременност, е необходимо преди всичко да се направи тест за човешки хорион гонадотропин. Този хормон се появява след въвеждането на яйцеклетката в стената на матката. Но наличието на този хормон в урината може да показва и заболявания на гениталните органи, тумори, патологии на бъбречната система и други..

Преди закъснението на менструацията тестът за ниво на hCG не е много информативен

Анализът може да се направи у дома с помощта на тест ленти. Те съдържат реактив, чувствителен към hCG. Тестът трябва да се направи 10-14 дни по-късно. Не е препоръчително да се прекарва по-рано от 10 дни, тъй като въвеждането на яйцето в лигавицата все още може да не се случи. За теста трябва да вземете сутрешната проба урина. По това време концентрацията на hCG е най-висока. Една лента означава, че няма бременност, 2 ленти показват началото на гестационния период.

За да диагностицирате бременност, във всеки случай трябва да се консултирате с лекар. Той най-точно ще определи дали има бременност, както и приблизителната й продължителност..

Симптомите в началото на бременността са важни за здравето на майката и плода. Той помага да се предотврати развитието на усложнения от извънматочна бременност.

Как да разграничим признаци на бременност от признаци на менструация: видео

Първите признаци на близнаци

Признаците за раждане на близнаци или тризнаци са доста ярки. Обикновено многоплодната бременност е наследствена или може да бъде причинена от ин витро оплождане. С IVF жената веднага се имплантира с 3-5 изкуствено оплодени яйцеклетки. Ако няколко яйца са пуснали корени, излишните се отстраняват, оставяйки 1-2. Често жената отказва да премахне яйцата, в резултат на което се получава многоплодна бременност, която има свои характерни прояви.

Основните признаци на носене на близнаци или тризнаци в ранните етапи включват:

 • тежка токсикоза;
 • силно намаляване на имунната защита;
 • голям размер на корема;
 • ясни и ярки ивици на hCG теста;
 • рязко повишаване на концентрацията на хорион гонадотропин;
 • по време на ултразвуково изследване се откриват 2 или повече плода.

Тези прояви са надеждни.

Прояви, указващи раждането на момче или момиче

Почти всички родители искат да знаят пола на детето. Само апарат за ултразвукова диагностика е в състояние да определи пола на плода. Сексът може да се види след 12 гестационна седмица. Но все пак има някои прояви, които показват пол..

Има неспецифични признаци, които показват, че пациентът е бременна с момче:

 • пристрастяване към солени храни;
 • феталните движения се усещат повече вдясно;
 • пигментната лента е изместена надясно;
 • сърдечната честота на плода е малко по-висока от нормалната.

Тези признаци не гарантират, затова е по-добре да се подложите на ултразвуково изследване.

Има и симптоми, които показват, че жената е бременна с момиче:

 • склонност към ядене на сладки храни;
 • движения и разтърсвания се усещат вляво;
 • пигментната лента на корема се измества вляво.

Тези прояви също не са точни. Това е доста популярно мнение, но не е надеждно. А самите изброени симптоми могат да се проявят много индивидуално..

Първите признаци на бременност - симптоми и усещания в ранните етапи

Забавянето на менструацията с редовен менструален цикъл, като правило, може безопасно да бъде включено в списъка на "първите признаци на бременност" и по принцип това е основната камбана. В същото време закъснение до 14 дни, от медицинска гледна точка, все още не дава пълна увереност за настъпването на бременността. И само увеличаването на този период служи като причина за посещение на гинеколог и пълен преглед, тъй като срокът на предполагаема или реална бременност от 4-6 седмици е признат за най-опасната заплаха от спонтанен аборт или, освен и спасете, извънматочна бременност, изискваща спешна медицинска помощ.

Ако жената има нередовен менструален цикъл, тогава тя трябва да обърне внимание на други признаци, появили се дори преди закъснението, особено ако няма менструални периоди, а тестът за бременност се оказа отрицателен.

Ако при редовен менструален цикъл има продължително забавяне и се счита за "аменорея" за повече от 6 месеца, тогава има безспорна причина да бъдете прегледани от гинеколог, дори при липса на съпътстващи признаци: забележими колебания в теглото, немотивирана слабост, намалено либидо и поява на горещи вълни - какви се считат за първите симптоми на менопаузата (перименопауза).

След като предупредихме за възможните опасности от такъв знак като забавяне на менструацията, нека преминем към разговора за нормална бременност на възможно най-ранна дата..

Нека започнем с овулацията - „Ab ovo“ в буквалния превод на старата латинска поговорка: „от яйцето“, а в сатирата на Хорацио: „от яйце до ябълки“ - „от самото начало“. Овулацията е естествен процес, който се случва в тялото на жените в репродуктивна възраст на около 12-14 дни от менструалния цикъл, през който може да настъпи зачеване. Забавянето във времето на периодичната овулация може да бъде свързано с хормонален дисбаланс, стрес или сексуално заболяване..

Първите признаци на бременност - симптоми и усещания

За всяка жена всичко това протича индивидуално, но според общото мнение процесът на овулация може да бъде придружен от болки в гърба, изтръпване в областта на яйчниците, подуване на корема, повишен лигавичен секрет и дори млечница. В някои случаи рядко, в малки количества, кръв, но във всеки случай, седмица след овулацията и предвиденото зачеване, е неподходящо да се използва тест за бременност. Гинекологът също не може да установи бременност на толкова ранен етап..

Усещането за главоболие и подвижно гадене понастоящем не са точни признаци на зачеването, които по отношение на усещанията, които преди това са били нехарактерни за жената, постепенно ще започнат да се появяват на около 7 дни, но е по-добре да използвате теста след 10 дни овулация. Когато зачеването настъпи, шийката на матката се разхлабва и отделянето става по-обилно.

Периодът на напредване на оплодената яйцеклетка към матката е приблизително от 7 до 10 дни и едва след имплантирането на оплодената яйцеклетка в матката започват да се появяват ясни общи и индивидуални промени в тялото на жената. Проявата на неприятни усещания, например токсикоза, е свързана с характеристиките на тялото и здравето на жената. Дамите, които постоянно наблюдават диаграмата на базалната температура, забелязват очевидни промени в нея.

Ранните симптоми на предполагаемата бременност, когато все още има седмица или 4 дни преди менструация, могат да се окажат субективни, въпреки че в тялото на бъдещата майка, от момента на имплантирането на яйцеклетката, започват огромни промени, които не винаги се усещат ясно от някои жени. Понякога за първите признаци на бременност можете да приемете проявата на ПМС (предменструален синдром), ако в обичайния ритъм в благосъстоянието на отделните жени изобщо не се провали.

Ранни признаци на бременност преди забавени периоди

Седмица преди менструация се появява чувство на немотивирана умора и дори неразположение, подобно на развиваща се простудна болест без очевидните си признаци. Усеща се емоционална дестабилизация, която се изразява в нестабилност на настроението от сълзи до радост, особено при жени с повишена емоционалност.

Има забележими промени в характера на съня: сънливост през деня, сънливост дори с 12 часа сън през нощта, прекъсване на съня и безсъние: бъдещата майка се събужда рано и не може да заспи допълнително.

Най-ранните промени в либидото се появяват още 2-3 седмици след зачеването и могат да варират значително през цялата бременност..

В резултат на по-активния приток на кръв към тазовите органи в тази област може да се почувства известна тежест, която да ги вземе или за тежестта на матката, или за преливането на червата. Въпреки факта, че актът на изпразване не носи облекчение.

Възможните предвестници на ранната бременност включват болка в лумбалната област под формата на лумбаго, която излъчва към краката; и изтръпване на гърба точно през първите седмици на бременността дори преди закъснението, което е свързано с хормонални промени след овулацията и преди менструация и не са опасни за здравето на жената. С по-нататъшното развитие на бременността от време на време може да се появят болка и дори някаква температура в долната част на гърба поради факта, че матката се увеличава и физически потиска вътрешните органи.

Първите признаци на бременност трябва да включват мигрена, главоболие през целия ден, възникващи още през първите седмици на бременността и отшумяващи само с настъпването на нощния сън.

Най-очевидната версия на бременността е повишаване на чувствителността на млечните жлези към болезненост дори при леки докосвания. Естествено, степента на болка при различните жени е различна, но дори лекарите вземат предвид този симптом при определяне на ранна бременност. Има и обратната проява, когато гърдите губят чувствителност, особено при онези жени, които изпитват чувствителност на гърдите при ПМС.

Забележимо повишаване на апетита и капризно желание да се яде нещо подобно още през втората седмица на бременността, придружено от изместване на прага на насищане. Понякога искате точно тези продукти, които не са били използвани в обичайното меню преди.

Гаденето и гаденето при някои бременни жени се появяват още през първите седмици, най-често сутрин и дори с повръщане. Често пълното отхвърляне на всякакви хранителни миризми и продукти, дори при споменаването на това, провокира болезнено усещане за гадене. Или, неочаквано, някои технически миризми, като бензин или ацетон, стават привлекателни. Нещо повече, засиленото обоняние се появява почти в първите дни след зачеването.

Често ранните етапи на бременността са свързани с усещане за киселини, което не е било наблюдавано преди това при жените. В същото време те имат неясни болки в стомаха и корема, които трудно се различават от тежестта в долната част на корема..

Различни видове алергии, които не са наблюдавани преди това, също често се проявяват в началото на бременността..

Почти всички жени, които приемат, че зачеването е настъпило, искат да знаят за това възможно най-рано и внимателно търсят най-малките признаци на бременност, за които говорихме по-горе. Но в днешно време те прибягват главно до медицинска ранна диагностика чрез кръвен тест за hCG, а по-късно - чувствителен тест със своите известни две ленти. Тестът за бременност трябва да се въведе възможно най-рано от 20-21 дни от датата на последната менструация. Поради тази причина повечето жени са буквално нетърпеливи да разберат за нея възможно най-рано по добре познатите й първи признаци..

За тези жени, които са на BT график, това може да се определи от базалната температура, която не намалява по време на бременност, както преди менструация..

Двусмислени ранни признаци на бременност

Ако говорите с опитни жени и научни статии, тогава можете да откриете много вероятни ранни признаци на бременност. Някои от тях са истински, а други са свързани със симптомите на болести и трябва да се лекуват с най-голяма бдителност. Нека започнем с отделяне, млечница, цистит и акне. Например изхвърлянето от зачеването е подобно на изхвърлянето от млечница. При някои след зачеването се развива млечница, а след нея - цистит. По-безопасно е да се консултирате с гинеколог за изясняване.

Имайте предвид, че ранните признаци на втора и по-нататъшна бременност могат да бъдат нетипични и донякъде различни от първата. В ранните им стадии се допуска дори пълното им отсъствие и латентната бременност може да протече незабелязано за бъдещата майка, особено ако тя не спазва точен график на менструацията или има нередовни менструации. Такива жени винаги трябва да вземат предвид тези характеристики..

Промени във външния вид в началото на бременността

Външните промени в концепцията започват да се проявяват по-малко забележимо за жените и повече за хората около тях при почти всички бъдещи майки, но те се проявяват по различен начин..

До края на първото десетилетие след зачеването е възможно леко подуване на лицето. При някои жени кожата на лицето става забележимо по-приятна, докато при други са възможни първите признаци на пигментация над горната устна..

Може да има подуване на ръцете и краката, които се откриват чрез свиване на ръцете в юмрук - пръстите са тесни, а вечер краката почти не влизат в обичайните си обувки.

В някои случаи акнето се появява на лицето дори при онези жени, които никога преди не са ги имали. Това се дължи на рязка хормонална промяна в организма в ранните етапи..

Подуването на корема се появява в различна степен, което се обяснява със забавяне на функцията на червата, което води дори до запек. Метеоризмът, свързан с повишено образуване на газове поради подуване на чревните стени, също може да бъде свързан с това. Най-неприятното е, че тези симптоми в някои случаи могат да придружават цялата бременност, независимо от апетита и количеството изядена храна..

Ранната бременност се проявява с появата на венозен модел на гърдите и увеличаване на обема му с усещане за подуване. Независимо от пълнотата на самата жена, гърдите бързо се увеличават с 1-2 размера. Някои хора имат кратко усещане за топлина в гърдите. Потъмняването на зърната и тяхната обиколка в различна степен на интензивност при повечето жени е свързано с индивидуалната им способност за пигментация.

Зачервяването на лицето и дори зачервяването му показват, че циркулацията на кръвта, която се увеличава поради настъпването на бременността, дава усещане за топлина, особено вечер.

Условната линия на корема, водеща от пъпа до пубиса, става по-ясна и става кафява с течение на времето, особено по време на първата бременност.

Лабораторни и физиологични промени в ранните дни на бременността

В очакване на завършеното зачеване на дете, жената трябва да се потопи във физиологичните си усещания до момента, в който е подходящо да се провери това с качествен тест, но точно потвърждение може да се получи само след физиологичен преглед. Най-ранните от тях, за да потвърдят началото на бременността:

 • В 67% от случаите, когато настъпи бременност, след около 28 часа след зачеването в слузта или кръвта се открива специално вещество, което се увеличава през първите месеци на бременността, но такава диагноза се използва изключително рядко.
 • Човешкият хорион гонадотропин (hCG) се открива чрез тестове и анализи дори преди забавяне и определеното му ниво показва нормален ход на бременността.

Появата на 7-12-ия ден след зачеването на отделяне с кръв от влагалището с дискомфорт в тялото на матката показва имплантиране и фиксиране на ембриона в него. Размазано жълто или розово отделяне може да се появи при жени дори при излекувана ерозия поради увеличен кръвен поток, който причинява кървене на мястото на предишна ерозия.

Настъпват промени в базалната температура (BT), резултатите от които се постигат чрез въвеждане на медицински живак или електронен термометър, който не е във влагалището, в ануса. Преди плацентата да започне да функционира, през първите две седмици след зачеването BT е +37 С. Ако през предходния менструален период BT е бил по-висок от +37 C, това е индикатор или за настъпила бременност, или за забавяне поради късна овулация. След зачеването е възможно повишаване на телесната температура - термометър под мишницата.

Постоянно повишената телесна температура, в рамките на +37 C, също може да се счита за ранен признак на бременност.

Може да се появят нощни крампи на мускулите на прасеца, които нарушават съня или пречат на съня.

При бъдещите майки е възможно намаляване на налягането до 90/60 милиметра живачен стълб и се проявява, като правило, при онези жени, които преди това са страдали от хипотония и тези с нормално кръвно налягане. Това може да бъде придружено от сънливост, замаяност и дори припадък, особено в задушен транспорт и на закрито, както и при продължително стоене..

Основните признаци на бременност, поради намаляване на имунитета, често могат да се появят дори под формата на настинка: хрема, фарингит, чувство за възпалено гърло.

Отделните ранни признаци на бременност, в първите дни след зачеването, включват повишено слюноотделяне, придружено, най-често, от гадене. Понякога подуване на корема, дискомфорт в червата и гадене, придружени с повишено слюноотделяне, се появяват дори в първите дни след зачеването.

Вагиналните секрети непосредствено преди забавяне на менструацията могат да станат по-обилни поради повишената секреция на вагината. Бялото течение в повечето случаи е признак на бременност.

При всякакви условия проявата на млечница (сърбеж, извара), причинена от активно размножаване на гъбички кандида, дори и на фона на ранна бременност, трябва незабавно да бъде диагностицирана и лекувана под ръководството на гинеколог, въпреки че млечницата в някои случаи може да е признак на бременност.

Повишеното уриниране през деня и през нощта, което може да се наблюдава през цялата бременност, също е очевиден признак на зачеване и е свързано с хормонални промени в тялото и повишен кръвен поток в тазовите органи, включително бъбреците.

Циститът в ранните етапи на бременността може да протича по различни начини: независимо дали става въпрос просто за чувство на дискомфорт в уретера или болка в долната част на корема, но може да се лекува само под наблюдението на уролог.

Няма мензис - с редовен цикъл при здрави жени - това е основният признак на бременност. В други случаи трябва или да изчакате развитието на събитията и началото на менструацията, или да се свържете с антенаталната клиника за преглед. По време на зачеването понякога има съвпадение на закъснението и телесната температура от +37 С. Забавянето на менструацията с 1-3 дни все още не е причина да се прибягва до използване на тест за бременност, тъй като дори при "две ленти" анализът може да се окаже фалшиво положителен.

Понякога на петия ден на закъснението признаците на първата бременност започват да изглеждат по-ярки, като се вземат предвид описаните по-горе признаци, но е по-безопасно да се консултирате с лекар след седмия ден за всякакви усещания. И дори по това време бременността може да бъде потвърдена само от резултатите от hCG..

На 12-ия ден след зачеването и това се дължи на момента на имплантиране на ембриона, може да се появи кървене с размазващ характер, което е по-добре потвърдено след консултация с лекар.

Кога да посетите лекар?

Двуседмичното забавяне на менструацията при всички случаи е причина да се свържете с гинеколог за съвет, за да разберете точните причини за това и да получите съвет от специалист относно по-нататъшния начин на живот в случай на бременност и в други ситуации. Ако по някаква причина сте отложили посещението си на лекар за повече от две седмици, то не по-късно от 3-та седмица това трябва да се направи, за да не пропусне Бог, периодът на успешна намеса в случай на извънматочна бременност, настъпила с такава със същите знаци като нормалното, до скъсване на тръбата.

И дори на 4-та седмица лекарят може само приблизително да определи времето на зачеването и точната информация за хода на бременността ще трябва да изчака все още, следвайки по-нататъшното му развитие.

Идеално е за планирана бременност да се подложите предварително на здравен преглед на бъдещата майка и, ако е необходимо, да дезинфекцирате устната кухина, да подобрите здравето си под наблюдението на лекари, да промените диетата, да изравните телесното тегло в рамките на нормалното, да рационализирате ежедневието и физическата активност. В никакъв случай не трябва да отлагате посещението при лекар, дори с пълна увереност в настъпването на здравословна бременност след първия месец - най-опасният период във всеки случай.

Посещавайки гинеколог в ранните етапи на бременността, трябва да посочите подробно своето субективно благосъстояние и онези признаци на предполагаема бременност, които сте наблюдавали, както и точната дата на последната менструация.

По-целесъобразно е да се консултирате с гинеколог преди появата на усещания за токсикоза, приблизително до края на втория месец, за предпочитане през петата седмица. Ако жената постоянно наблюдава BT, тогава нейният лекар трябва да бъде информиран за нейните показатели..

Отлагането на посещението при гинеколог за 3-ия или дори 4-ия месец е изпълнено с пропуснати възможности за правилното управление на бременността. По време на прегледа гинекологът оценява състоянието на матката и професионално посочва началото на бременността и времето на зачеването. Обикновено водещият гинеколог регистрира бременна жена, провежда всички придружаващи тестове, определя Rh фактора, за да изключи Rh-конфликта, информира за по-нататъшния график на посещенията в антенаталната клиника до раждането. Лекарят е този, който може да посъветва правилните витамини за бременни жени. Разумните бъдещи майки добре осъзнават родителската отговорност към бъдещето на своето бебе или бебе.

Не смятаме статията ни за изчерпателна за тази много важна тема - за първите признаци на бременност и сме сигурни, че нашият читател ще прибегне и до други информационни източници: Интернет форуми, видеоклипове по тази тема, Уикипедия, медицински справочници, тъй като в наше време има много такива укрепете самообразованието си. Нашата цел е да насочим вниманието на младите жени към спокойно, правилно и внимателно отношение към началото и цялостния ход на една здравословна бременност и здраве като цяло, в което искрено желаем късмет..

Чувства, които се появяват в началото на бременността

Бременността за жената е едно от естествените условия. И все пак това значително променя възприятието на тялото не само на околния свят, но и на самия него. Усещанията в началото на бременността са особено важни. Те са толкова разнообразни, че си струва да знаете предварително какво да очаквате за бъдещата майка. В края на краищата някои от тях ще посочат, че има отклонения от нормата и спешно се изисква медицинска намеса..

Кога да очакваме първите симптоми

Желаният външен вид на бебето или не, жената се интересува изключително много кога се появяват симптомите на бременността. Започва от първия ден на предходния период.

Зачеването се случва в средата на цикъла. Но не трябва да очаквате никакви усещания на този етап. Само особено впечатлителни жени говорят за тях, въпреки че те са свързани по-скоро с нетърпение, отколкото с физиологични промени..

Единственото нещо, което може да бъде открито, е увеличаване на вагиналното отделяне. Тази реакция на тялото се дължи на факта, че шийката на матката произвежда по-активно слуз за последващо образуване на защитна запушалка.

След още 6-10 дни яйцеклетката заема мястото си в матката. От това събитие можете да говорите за това кога започват симптомите на бременността, защото някои от тях вече се усещат. Например, кръвта и леката коремна болка могат да бъдат смесени със слуз от гениталния тракт. Тези признаци обикновено са плашещи, тъй като според устното описание те изглеждат заплашително. Но няма от какво да се страхувате, ако не продължи повече от 2 дни. Процесът на въвеждане на яйцето в маточната лигавица протича със съдови увреждания.

По-голямата част от това събитие обаче няма видими прояви. И за тях все още е актуален въпросът колко време е необходимо, за да се получат симптоми на бременност. От момента на имплантирането на ембриона можем да кажем, че е настъпило зачеване. С развитието на плода хормоналният фон на жената се променя, което се отразява на нейното благосъстояние. Вече на двуседмичен период можете да почувствате новото си състояние.

И ето повече за ранните признаци на бременност.

Първи усещания по време на бременност

Когато настъпи бременност, се появява едно от първите усещания:

 • болезненост, необичайна нежност на гърдите, зърната;
 • увеличен обем на вагинално течение;
 • гадене;
 • силно слюноотделяне;
 • промяна в реакцията към храната - любимите ястия стават безвкусни или като цяло отвратителни, а някои нови, напротив, предизвикват повишен апетит;
 • засилено възприемане на аромати, дори обичайната козметика и парфюми миришат неприятно, може да има отхвърляне на мъжката миризма;
 • повишена слабост и умора, сънливост;
 • дискомфорт в корема - подуване на корема, къркорене, болезненост;
 • кожата става гореща на допир, има втрисане и горещи вълни;
 • чести промени в настроението.

Обикновено не всички тези прояви могат да присъстват или към тях се добавят други симптоми. Всяка жена има различно начало на бременността..

Чувства по време на бременност

Психологичното състояние и чувства по време на бременност са свързани с промени в хормоналните нива. Обикновено жените отбелязват:

 • раздразнителност;
 • сълзливост;
 • преминава от смях към депресивно настроение;
 • тревожност;
 • подозрителност.

Често се проявяват депресивни реакции. При някои жени, напротив, началото на бременността съвпада с усещането за прилив на сили и подобряване на състоянието им..

Добре ли е, ако не се чувствам бременна рано?

Обикновено жената в ранните етапи може да не чувства, че е бременна. Това е типично за здрави и млади бъдещи майки. За повечето първите усещания са много нетипични, следователно е възможно да научите за зачеването само след забавяне и тест..

По-лошо, ако преди това имаше всички признаци на токсикоза (неразположение, гадене), подуване и болка в млечните жлези и след това те изчезнаха, но се появи кърваво отделяне. Това са признаци, че бременността е спряла да се развива. Спешна нужда от посещение на гинеколог.

Чувства в матката по време на ранна бременност

Първоначалните усещания в матката по време на ранна бременност (въвеждане и укрепване на яйцеклетката) могат да бъдат:

 • чувство на тежест;
 • изглежда, че матката боли (жената обикновено започва да го усеща, което не е било преди);
 • с рязко движение, завъртане, има остра болезненост в слабините, долната част на гърба или по вътрешната част на бедрата;
 • има усещане за пълнота в корема, подуване на корема.

В ранните етапи на бременността не всички жени забелязват усещания в матката, но с развитието си те стават много повече.

Такива прояви са свързани с началото на растежа на матката и промяната в натоварването на нейните връзки. Често предишни възпалителни заболявания на коремната кухина са причина за болка. След тях се образуват сраствания и по време на развитието на бременността тяхното разтягане може да бъде чувствително.

Може ли кръста да боли след зачеването?

Долната част на гърба след зачеването може да нарани при онези жени, които изпитват подобни усещания преди началото на менструацията. Синдром на силна болка в лумбалната област, умора при продължително стоене, седене или ходене са типични за късните периоди. През втория и особено третия триместър теглото на матката с плода натоварва много тази част на гръбначния стълб..

Какво е коремът в ранните етапи

Често, външно, коремът не се променя в ранните етапи. По-рядко се наблюдава повишаване на местната температура (горещ стомах), напрежение, болезненост. Леко се втвърдява в долната част по време на палпация, тъй като тонусът на мускулните влакна се увеличава. Поради хормонални промени, храносмилането се възстановява, така че подуването на корема, чувството, че стомахът се извива е възможно.

Плод в края на 4-ти (а), 6-и (б) и 9-и (в) месец на бременността

Външен вид

През първите 2 месеца външните признаци на бременност не се забелязват. Коремът е мек, правилна форма и размер, няма болка при натискане. По-близо до 11-12 седмици можете да усетите горната граница на матката. Той се сгъстява и започва да се чувства като жена.

Защо горещ стомах

Горещият стомах може да бъде реакция на повишаване на нивата на прогестерон в кръвта. Обикновено температурата на кожата се повишава по време на бременност, това не е признак на патология. При някои жени се усеща главно в корема, но повечето отбелязват, че цялото тяло е станало горещо.

Напрегнат стомах

Напрежението на предната коремна стена в долната част на корема е характерно за ранния период. Този мускулен тонус предпазва развиващия се плод в матката. В допълнение, на фона на хормонални промени, има подуване и раздуване в червата. Причината за отиване на лекар се появява, ако напрежението се комбинира с:

 • схващаща болка,
 • повишаване на температурата,
 • пристъпи на гадене и повръщане,
 • кървене.

Защо боли

Стомахът боли по време на ранна бременност поради такива промени:

 • повишено производство на хормони и преструктуриране на функцията на червата;
 • разтягане на маточните връзки;
 • растеж на матката;
 • прикрепване на яйцеклетката (понякога придружено от кръвна намазка).

Обикновено болката е умерена или лека, продължава не повече от няколко минути и няма кървави отделяния. С появата на кръв от влагалището и синдрома на болката е важно да се консултирате с гинеколог, да се подложите на ултразвук.

Изгарящ корем

Усещането за парене (стомахът гори) се дължи на физиологични промени (обикновено), причинява се от промени, свързани с прикрепването на яйцеклетката, разтягане на маточната кухина и нейните връзки. В този случай обикновено има само леко изтръпване, малко дискомфорт. Тези симптоми се появяват периодично и изчезват без допълнително лечение..

Ако стомахът гори дълго време, има болка, температурата се повишава до повече от 37,3 градуса, тогава това е вероятен признак:

 • възпаление на пикочния мехур,
 • заболявания на яйчниците,
 • херпесна инфекция,
 • извънматочна бременност,
 • заплахи от прекъсване.

За да се постави правилна диагноза, е необходим преглед от гинеколог..

Втвърдява ли се

Коремът може да се втвърди по време на бременност през първите месеци поради рефлекс (защитно напрежение) на коремната стена. Тези промени не винаги са ясно забележими, така че както мекият, така и твърдият корем не потвърждават или изключват оплождането..

Обрати по време на бременност

Пациентът описва неприятни усещания в чревната област: извива се, хленчи, стиска стомаха. Те са свързани с ефекта на прогестерона върху чревната стена. Той отпуска като останалите мускулни влакна. Хормоналните промени също водят до метеоризъм, запек или нестабилни изпражнения. Обикновено този дискомфорт намалява или изчезва напълно от втория месец на бременността..

Спазми болка по време на ранна бременност

В ранните етапи на бременността спазмовите болки са опасни, те могат да означават заплашващ или начален спонтанен аборт. Това усложнение се характеризира с:

 • болезненост над пубиса и в долната част на гърба;
 • отделяне на кръв от влагалището;
 • силна слабост.

Възможни са и повишено гадене и повишена температура. При заплашен аборт има шанс за запазване на бременността. За да направите това, трябва да се обадите на линейка за хоспитализация в гинекологичния отдел. Не се препоръчва самолечение.

Гледайте това видео за това какво да правите, ако стомаха ви боли по време на бременност и кога да посетите лекар:

Може да потръпне в началото на бременността

В ранните етапи на бременността тя потръпва поради факта, че по този начин тялото реагира на полу-чужд плод за него. В допълнение към това, на фона на хормонални промени, телесната температура се повишава и това също може да бъде придружено от студени тръпки..

Тази реакция е съвсем естествена и постепенно изчезва. Продължителното треперене в тялото, треска с главоболие и гадене са признаци на инфекция в организма. Ето защо при всички съмнителни случаи е по-добре да се консултирате с гинеколог..

Може ли високото кръвно да е признак за бременност?

При повечето жени хормоналните промени по време на бременност причиняват намаляване на налягането, така че повишаването му не се отнася за специфични признаци на зачеването.

Всякакви промени в кръвообращението, необичайни усещания не могат да бъдат еднозначно приписани само на началото на развитието на плода.

За правилна диагноза е необходимо да посетите гинеколог (ако има забавяне на менструацията), кардиолог или терапевт.

На кой ден след зачеването започва да повръща

Типични моменти за появата на гадене след зачеването са първите дни от втория месец на бременността - 5-6 седмици. Гаденето се появява сутрин или се увеличава през целия ден. Възможна връзка с храна или поява извън приема. При някои жени желанието за повръщане и промяна на вкуса, повишено слюноотделяне изчезват след 2-3 седмици, но често те притесняват почти цялата бременност.

Бременност след зачеването

Най-сигурният симптом за мнозина е отсъствието на менструация своевременно. Но това ще излезе наяве по-късно. Някои жени дори преди менструация усещат проявите на промени в тялото..

Чувствата в ранните етапи на бременността преди закъснението са слаби, те могат лесно да бъдат объркани с признаци на настинка или преумора. Жената може да изпита:

 • хрема, възпалено гърло;
 • сънливост, умора;
 • повишена възбудимост.

Повишени симптоми

След имплантацията клетките на ембриона започват активно деление. Задачата на тялото е да осигури безопасни условия и комфорт за съществуването на яйцеклетката. По това време обемът на прогестерона се увеличава..

Ембрионът също така добавя ново към състава на хормоните на майката. Именно hCG помага на гинеколога да диагностицира. При никакви други обстоятелства този хормон не може да се появи в женското тяло. Как започва бременността зависи от прогестерона и hCG, симптомите на които стават по-изразени всеки ден.

Гадене

Обикновено гаденето следва сутрин, но може да се появи 2-3 пъти на ден. Тя може да бъде свързана както с приема на храна, така и без нея..

Промени в температурата във влагалището (базална температура)

Ако една жена я е контролирала и преди, тя ще забележи, че BT е на стойност малко над 37 градуса. По този начин тялото създава условия за развитие на ембриона..

Прекратяване на менструацията

Наличието на ембриона прави невъзможно и ненужно заместването на горния слой на маточната лигавица с нов.

Външен вид промени

На първия етап коремът все още не расте, но кожата може да се покрие с старчески петна, акне и косата да стане мазна или суха и слаба.

Отвращение към миризми

Не става въпрос само за миризмата на храна, но и за всяка друга. Преди любимите или неутрални аромати причиняват гадене или в най-добрия случай дразнене.

Промяна на вкусовете в храната

Жената е по-често привлечена към солено или се появява отхвърляне на месото. Може да се наложи да ядете неподходящо вещество.

И все пак, когато обсъждат какви усещания по време на ранна бременност, те имат предвид главно какво се е случило в репродуктивната система на жената. Основните се фокусират върху корема ѝ.

Началото на бременността и матката

Основният орган, който извършва работа по време на бременност, е матката. Това е убежище за ембриона за дълго време. Тялото най-ясно демонстрира всички налични промени.

Чувствата в матката в началото на бременността са забележими от самото начало. Вече беше казано за това какво може да почувства жената, когато в нея е фиксиран ембрион, но това далеч не е всичко. Органът получава повишено кръвоснабдяване на ранен етап. Това го прави особено податлив..

Ако в нормално състояние не всяка жена ще посочи къде се намира матката, по време на бременност тя лесно ще направи това. Тъканите на лигавицата набъбват, което може да причини лека тежест в корема, изтръпване.

Нормалните усещания в ранните етапи на бременността не причиняват непоносим дискомфорт, въпреки че с неговото развитие те ще се засилят. По причините, които са ги причинили, тези прояви могат да бъдат разделени на групи.

Хипертоничност

Усещането за напрежение в корема е познато на мнозина в това състояние. Неговата вина е спазъм на мускулите на матката, наречен хипертоничност. При палпиране на корема 2 месеца след началото на бременността не е трудно да се намери горният полюс на органа. Подобни усещания за маточен камък в началото на бременността се дължат на дефицит на прогестерон..

Ако е голямо, детето ще трябва да бъде спасено с помощта на усилията на лекарите и почивка в леглото. Но това се случва и при нормална бременност поради двигателно натоварване, треперене в транспорта. Ако мускулният спазъм преминава бързо, не се допълва от силна болка и отделяне с кръв, няма опасност.

Промени, свързани с растежа на матката

Краткосрочната болка в корема в началото на бременността, която се появява по време на повишена двигателна активност, се локализира в областта на слабините. Те често могат да се усетят от жени с рязка промяна в положението на тялото, дори кашляне и кихане..

В описаните случаи това е често срещано явление, причинено от увеличаване на натоварването на връзките на матката. Органът расте и макар да не е толкова очевиден в ранните етапи, натискът върху неговите части се увеличава. Обикновено усещанията трябва да изчезнат скоро след началото..

Влияние на матката върху съседни органи

Първите усещания в ранните етапи на бременността могат да бъдат свързани, колкото и да е странно, с пикочния мехур и червата. Подутата матка и повишаването на базалната температура със сигурност ще засегнат съседните органи..

Оттук и честото желание за бременна жена да уринира. Матката все още не е голяма, но дразни стените на пикочния мехур. Ако една жена се опита да намали посещенията в тоалетната и да издържи, поривът се увеличава и към нея може да се добави хипертоничност.

Неприятните усещания по време на ранна бременност се представят от червата. Те са причинени от отпускането на мускулите му, както много други коремни органи. От една страна, това е грижата на природата за запазването на бременността. От друга страна, може да причини запек, метеоризъм. Разширяването на кръвоносните съдове в тазовата област, неизбежно по време на бременност, често провокира появата на хемороиди.

Начало на бременността и яйчниците

По време на бременността яйчниците се изтеглят нагоре към коремната кухина, докато тъканите на матката растат. Отначало това все още не е толкова забележимо, колкото при развитието му. Всъщност в момента тези органи са си свършили работата, тоест са произвели здрава репродуктивна клетка и тяхното функциониране е минимално..

Усещането в яйчниците в началото на бременността може да не надхвърля лекото разтягане в тази област. Но техните виновници са най-вече връзките на матката, които трябва да издържат на нарастващото натоварване.

Изместване на вътрешните органи по време на бременност

Ако яйчниците болят, това означава, че в тях е започнало възпаление, което бременността не е в състояние да предотврати. Трябва да се спре, в противен случай плодът е изложен на риск.

Вагината по време на бременност

Влагалището е пътят, по който новороденото трябва да направи първото движение. Това е част от репродуктивната система, така че промените ще засегнат и него..

Усещанията във влагалището в началото на бременността се определят от увеличаване на броя и диаметъра на съдовете в малкия таз. Ембрионът се нуждае от кислород и хранене, които достигат до клетките си чрез кръвообращението. Следователно жената ще почувства спукване в областта на чатала. Причинява се от разтягане на капилярните и венозни стени, кръвно налягане върху тях. Усещанията в долната част на корема в началото на бременността ще бъдат подобни..

Влагалището и преди него произвежда слуз, която осигурява нормалната микрофлора на органа. По време на бременността секреторните му възможности се увеличават. Жена отбелязва безцветно отделяне без мирис. Най-лошото, което могат да донесат, е малко дискомфорт. Но като цяло това е често срещано явление..

Гърди в началото на бременността

Гърдите са много чувствителна част от женската репродуктивна система. Хормоните имат силно въздействие върху него. Ето защо млечните жлези първи реагират на появата на ембрион в тялото..

Природата ги подготвя за производството на мляко за нероденото бебе, осъществявайки това с помощта на хормона пролактин. Обемът на жлезите нараства, така че дори през първите седмици жената трябва да се запаси с бельо с един или два размера по-големи от обикновено.

В резултат на това усещанията за гърди в началото на бременността също стават различни. Тя става по-чувствителна на допир, понякога до болка. Усещането за ситост се добавя поради разширяването на каналите, през които млякото ще тече към зърната.

Кожата на гърдата придобива сякаш прозрачност, тъй като съдовете се виждат ясно върху нея. Зърната и ареолите, напротив, придобиват по-ярък цвят, като също стават малко болезнени..

Границата на проявите на бременността и опасността за нея

Всички процеси в началния етап на бременността може да не съвпадат в детайли при различните жени. Освен това носенето на първото и второто дете в една и съща майка не е същото. Не винаги е възможно да се разграничи къде са обичайните прояви на състоянието и в кои случаи има опасност за плода. И все пак, има критерии, по които човек може да подозира, че нещо не е наред:

 • По-голямата част от не-острите дърпащи усещания в ранните етапи на бременността съвпадат с графика на критичните дни. Когато се наблюдава зацапване и болката се усилва с времето, това може да означава начален етап на прекъсване. Ранният период в този смисъл е опасен, така че трябва незабавно да се втурнете към гинеколога.
Етапи на спонтанен аборт в началото на бременността
 • По време на ранна бременност се забелязва остра, пулсираща болка. Когато са придружени от кървене, те могат да означават спонтанен аборт. При това развитие на събитията плодът не може да бъде спасен, но все пак е необходима спешна помощ.
 • Ако болката е локализирана в страничния квадрат на корема, не изчезва, допълва се с кафяво отделяне, вероятно бременността не се развива в матката, а в тръбата или коремната кухина. Това състояние също изисква спешна намеса. Ако помощта пристигне рано, ще има шанс следващата бременност да бъде успешна..
 • Ако тестовете са показали, че има плод, но жената няма никакви усещания в ранните етапи на бременността. Това се случва, когато ембрионът спре да се развива. Замръзналият плод означава прекратяване на клетъчното делене, връщане на хормоналния фон в предишното му състояние. Оттук и липсата на всички споменати негови прояви.
 • Замразената бременност понякога завършва със спонтанно отхвърляне на плода, но в чести случаи е необходима медицинска намеса.

Вижте видеото за ранната бременност и типичните прояви:

И ако са две?

Някои жени, дори в очакване на бебе, се чувстват чудесно: те почти не са болни, дискомфортът, без който не може да се направи, е минимален. Но тази ситуация практически не се случва, ако се очакват близнаци (усещанията в ранните етапи на бременността могат да го накарат да се почувства преди ултразвук).

Натоварването, което женското тяло носи в този случай се увеличава. Това, което веднага се вижда от проучването върху hCG, ще бъде два пъти повече. И обемът на прогестерона, който осигурява раждане, което също е причина за не най-приятните прояви, е по-висок. Следователно:

 • токсикозата може да бъде силно изразена;
 • болезнеността на млечните жлези е по-забележима;
 • слабостта е по-изразена поради двойната нужда от желязо;
 • стомахът става по-голям с 11 седмици поради бързо нарастващата матка, съответно всички свързани с това неудобства под формата на почасови пътувания до тоалетната, запекът е по-остър;
 • коремната болка също може да бъде по-забележима поради увеличеното натоварване на връзките, рискът от маточна хипертоничност и спонтанен аборт се увеличава.

И ето повече за това какво да правите, ако признаците на бременност изчезнат.

Чувствата в ранните етапи на безпроблемна бременност могат да бъдат различни. Понякога те са много трудни за понасяне, но много жени са преминали през това, което означава, че всеки може. Важно е да не бъркате нормата и патологията и това може да се избегне, като редовно посещавате лекар, слушате тялото си и се доверявате и на двамата..

Полезно видео

Гледайте това видео за усещанията по време на бременност: